ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ"

Transkript

1 ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

2 YÖNLENDİRME ÖNCESİ ÖĞRENCİNİN İZLENMESİ Sınıf öğretmeninin gözlem kriterleri Rehber Öğretmenin yapacağı veli-öğrenci çalışmaları ve gözlemleri.

3 SINIF ÖĞRETMENİNİN GÖZLEM KRİTERLERİ Sınıf öğretmeni özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin farkına vardıktan sonra gerekli çalışmaları yapmakla yükümlüdür. Bu çalışmalar; Öğrenciye ilişkin gözlemleri aile ile paylaşır. Öğrencinin herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını tespit etmek amacıyla aileyi sağlık kuruluşuna yönlendirir. Öğrencinin güçlük çektiği alanları tespit etmek için bilgi toplar. Okulun rehberlik servisini konuyla ilgili bilgilendirerek önerilerine başvurur. Yaşanan olumsuzluklar hakkında öğrenciyi akademik ve sosyal ortama dahil etmek için gerekli tedbirleri alır. Alınan tüm tedbirlere rağmen öğrencide herhangi bir gelişme görülmez ise EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU nu doldurarak okul idaresine teslim eder.

4 REHBER ÖĞRETMENİN YAPACAĞI VELİ-ÖĞRENCİ ÇALIŞMALARI VE GÖZLEMLERİ Sorun olan durumun tespitine yönelik neler yapıldığını tespit eder. Alınan tedbirlere rağmen aşılamayan durumları tespit eder. Aile nin sorun, yapılan çalışmalar ve yönlendirme süreci hakkında bilgilendirilmesini sağlar. Yönlendirme süreci hakkında gerekli bilgilerin aileye verilmesi. Öğrencinin kayıtlarının tutulmasıyla ilgili sınıf öğretmeni ile işbirliği yapar.

5 SINIF ÖĞRETMENİNİN SORUN TESPİTİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKEN DURUMLAR Öğrencide gözlemlenen her sorunun Özel Eğitim ihtiyacına sebebiyet vermediğinin farkında olma. Öğrencinin sergilediği her sorunlu davranış öğrencinin Özel Eğitime ihtiyacı olduğu ya da öğrencinin bu davranışlarından dolayı rehberlik ve araştırma merkezine gönderilmesi gerektiği anlamına gelmemektedir. Örneğin sürekli devamsızlık nedeniyle okula devam edememiş bir öğrencinin tekrar okul sürecinde akademik başarısızlık yaşaması ya da okula uyum sorunları yaşaması bu öğrencinin kesinlikle zihinsel bir engele sahip olduğu ya da özel öğrenme güçlüğü, otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi sorunlara sahip olduğu anlamına gelmemektedir.

6 SINIF ÖĞRETMENİNİN SORUN TESPİTİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKEN DURUMLAR Öğretmenlerin gözlem yaparken sorunların tespitine yönelik ve gereken adımların doğru şekilde atılması için çeşitli ipuçları bulunmaktadır. Her sorunun kendine özgü bir takım belirtileri bulunmaktadır. Öğretmen bu belirtilere dikkat ederek adım atmalıdır. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin karşılaştığı başlıca sorunlar şunlardır;

7 Zihinsel Engel Özel Öğrenme Güçlüğü Otizm (Yaygın Gelişimsel Bozukluk) Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Dil ve Konuşma Bozukluğu İşitme ve Görme Kaybı Bedensel Engel

8 ZİHİNSEL ENGEL Sınıf öğretmeni öğrencide algılama, bellek, muhakeme gibi zeka fonksiyonlarının akranlarından belirgin bir şekilde normalin altında olduğunu fark ettiği durumlarda öğrenciyi zihinsel engel şüphesiyle aile ile görüşmeler yaparak sağlık kuruluşuna yönlendirmelidir. Zihinsel engelli bireyler kişisel bakım, çevreye uyum, dil, iletişim ve duyusal motor becerilerinde yaşıtlarına göre geç ve yavaş gelişirler.

9 ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Öğretmen aşağıdaki belirtileri gösteren bir öğrenci ile karşılaştığında öğrencinin ailesine danışarak öğrenciyi Özel Öğrenme Güçlüğü şüphesiyle bir sağlık kuruluşuna yönlendirmelidir. İnişli çıkışlı akademik başarı Geç, hatalı ve yavaş okuma Benzer görünüşteki harf ve rakamları karıştırma (6/9, b/d, vb.) Okurken benzer sesleri karıştırma (f/v, m/n vb.) Okurken ve yazarken hecelerin yerini değiştirme (et/te, at/ta vb.) Matematikte sembolleri, kavramları öğrenmede güçlük çekme. Özellikle çarpım tablosunu öğrenememe, işleme ters taraftan başlama, saat, zaman ve tarih kavramlarını öğrenmede güçlükler yaşama.

10 OTİZM YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK Otizm hastalığı taşıyan bir bireye genellikle 3 yaşından itibaren tanı konulabilmektedir. Belirgin belirtileri olan bu yaygın gelişimsel bozukluğa sahip olan öğrenci genel olarak okul çağından önce ailenin şüphesiyle bir sağlık kuruluşundan tanı alınmış olarak okula başlamaktadır. Fakat birden çok türü bulunan bu bozukluğun gerek ailenin ilgisizliği gerek çeşitli sebeplerden dolayı tanı konamamış bireylerinde okullara geldiği nadir de olsa gözlemlenmektedir.

11 YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK OTİZMİN GENEL BELİRTİLERİ Göz teması kurmama ya da oldukça az göz temasında bulunma Kendi adına az tepkide bulunma ya da hiç bulunmama Akranlarından daha az gülümseme davranışı gösterme Günlük iletişim becerilerinde akranlarından belirgin gerilik Sürekli el çırpma, vücut ve kafa sallama gibi amacı olmayan davranışlar. Sınıfta yeri değiştirilen bir nesneye aşırı tepkide bulunma

12 DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUNUN GENEL BELİRTİLERİ Öncelikle bu sorun üzerinde bazı yanılgılar halk arasında oldukça yaygındır. Her hareketli olan çocuğa veliler üstün zekalı ya da zeki olarak bakmaktadırlar bu algı yanlış bir algıdır. Dikkat Eksikliği olan bir çocuğun hiperaktivitesi olmayabilir. Bu sorun hem erkek hem de kız çocuklarında görülmektedir. Fakat erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. DEHB ebeveyn terbiyesinin ve disiplinin az olmasından dolayı kaynaklanan bir sorun değildir. Ayrıca DEHB zekayı etkileyen bir sorun değildir. Her DEHB tanısı taşıyan çocuk zeka geriliği taşıyacak anlamına gelmemektedir. DEHB tedavi edilmesi gereken tedavi olmaz ise kendiliğinden geçecek olan bir hastalık değildir. Şimdi verilen belirtileri bir arada görülen çocukların mutlaka DEHB şüphesiye bir sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi gerekmektedir.

13 DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUNUN GENEL BELİRTİLERİ HİPERAKTİVİTE Yerinde Duramama Aşırı derecede konuşma Sorulan soru bitmeden cevap verme Her zaman bir şeylerle uğraşma Sıra beklemekte zorlanma, Dinlemede zorluk çekme, araya girme DİKKAT EKSİKLİĞİ Oyunlara ve yapılan işe odaklanama Aktiviteler için gereken malzemeleri sürekli kaybetme Dinlemez gibi davranma Detayları gözden kaçırma Düzensiz görünme Unutkanlık ve ilginin çabucak başka yöne kayması

14 DİL VE KONUŞMA BOZUKLUĞU Dil ve konuşmayla ilgili bozukluklar da birbirinden farklıdır. Bir kişi diğerlerini anlamakta, düşüncelerini paylaşmakta güçlük çekiyorsa bu dil bozukluğudur. Eğer bir kişi konuşma sesleri düzgün veya akıcı telaffuz edemiyorsa, konuşması akıcı değilse ya da sesiyle problemi, varsa bu konuşma bozukluğudur. Kendi dilini algılayamama, ifadelerde sorunlar yaşama Yanlış telaffuzlar Konuşma organlarının doğru hareket ettirilememesi. Seslerin yanlış ya da eksik üretilmesi Konuşma akıcılığındaki sorunlar Konuşma kaslarında belirgin gerginlik ve zayıflıklar

15 Bahsedilen sorunlarda ki belirtileri gözlemleyen bir sınıf öğretmeni ya da rehber öğretmen, kendi görev ve sorumlulukları dışına çıkmadan mutlaka ailenin de desteğini ve onayını alarak öğrencileri bu sorunların tanılanması ve gerekli özel eğitim ihtiyaçlarının alınabilmesi için bir sağlık kuruluşuna öncelikle yönlendirmelidirler. Soruna yönelik gerekli özel eğitim tedbirlerinin alınması açısından öğrencide bu sorunun olup olmadığı kanısına kesin bir şekilde varılması için tanının öncelikle sağlık kuruluşu tarafından konulması önemlidir. Bu yüzden öğretmenler ve idareciler sorunu olduğu düşünülen öğrenciyi önce bir sağlık kuruluşuna göndermesi zaman ve doğruluk açısından önemlidir.

16 REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE YÖNLENDİRME SÜRECİ Öğrenci sağlık kuruluşuna yönlendirildikten sonra ve gerekli tanıyı aldığında; özel eğitim tedbirlerinin alınabilmesi için rehberlik ve araştırma merkezine yönlendirme yapılması gerekmektedir. Sınıf rehber öğretmeni, rehber öğretmen ve velinin de onayı alındıktan sonra gerekli yazışma süreçleri başlatılır. Bu sürecin ilk adımı rehberlik ve araştırma merkezine yönlendirilecek öğrenci hakkında EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU düzenlemektir

17 EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU Okulöncesi öğrencileri için, ilkokul öğrencileri için ve ortaöğretim öğrencileri için olmak üzere 3 ayrı eğitsel değerlendirme isteği formu bulunmaktadır. Öğrencinin devam ettiği kademeye uygun olarak Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu doldurulmalıdır. Eğitsel Değerlendirme İsteği Formlarına ulaşmak için kurumumuz internet sitesindeki formlar bağlantısına girmeniz yeterlidir.

18 Örnekte ilkokullar için Eğitsel Değerlendirme isteği formu verilmiştir. Değerlendirmenin eksiksiz yapılabilmesi ve sürecin aksamaması için formun kesinlikle eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Resmi bir evrak olduğu için kesinlikle sayı verilmesi gerekmektedir.

19 Formun bu kısmına görüldüğü üzre öğrencinin temel bilgileri yazılacaktır. Mebbis modülüne işleneceğinden dolayı bu alana yazılan bilgiler oldukça önemlidir. Veli ile Rehberlik ve Araştırma Merkezinin iletişimin sağlanabilmesi için açık adresin tam yazılması ve var ise mutlaka telefon numarasının da yazılması gerekmektedir.

20 Eğitsel Değerlendirme İsteği Nedeni kısmı doldurulurken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. En üst sütunda belirtilmiş olan Akademik Başarısızlık ve İletişim Becerilerinde Güçlük seçenekleri daha önce sağlık kuruluşuna gönderilmeden herhangi bir tanı almamış öğrenciler için işaretlenmelidir. Eğer öğretmen öğrencide herhangi bir Zihinsel Engel olduğunu düşünüyor ise ve de öğrenci sağlık kuruluşuna yönlendirilmemiş ise bu seçenekler işaretlenmelidir. Diğer tüm seçenekler sağlık kurumu tarafından tanılanmış bireyler içindir. Sağlık kuruluşundan tanı almamış bir öğrenci için diğer seçenekler işaretlenemez. Nedenler seçildikten sonra okulda bu sorunlara yönelik alınan tedbirlerin de mutlaka forma işaretlenmiş olması gerekmektedir. Ve alınan tedbirlere yönelik açıklamalar mutlaka yazılmalıdır. Varsa aldığı tanıyı belirtir doktor raporu da beraberinde gönderilmelidir.

21 Formun bu kısmına öğrencinin belirtilen bir takım davranışları yapabilip yapamadıkları işaretlenecektir. 0 ile 3 arasında derecelendirilen bu kısımda öğrenci çeşitli alanlardan hangi davranışları yapabiliyor ve bunu ne kadar bağımsız bir şekilde yapabiliyor belirtilecektir. Genel bir tabir ile bu bir Kaba Değerlendir Formudur.

22 Örnek olarak Okuma-Yazma Becerisinde 1. Grup sesleri okur davranışında eğer öğrenci bu seslerin hiç birisini tanımıyor ise formda 0 kısmı işaretlenmelidir. Seslerden en az bir tanesini tanıyor ise formda 1 işaretlenmelidir. Eğer yardım ile desteklendiğinde tüm 4 sesi de tanıyor ve okuyabiliyor ise formda 2 işaretlenmelidir. Eğer öğrenci bağımsız bir şekilde tamamen kendisi bütün sesleri okuyabiliyorsa formda 3 işaretlenmelidir. Bu davranış da olduğu gibi diğer tüm davranış değerlendirmelerinde de aynı bu şekilde düşünerek form doldurulmalıdır. Formun bu kısmı Rehberlik ve Araştırma Merkezinde incelenecek olan öğrenci için bir önbilgi niteliği taşıdığı için oldukça önemlidir ve titizlikle doldurulmalıdır.

23 Bu kısma öğrencinin varsa doktordan aldığı tıbbi tanısı, daha önce kendisi hakkında resmi tedbir (kaynaştırma, özel eğitim sınıfı, özel eğitim okulu vb) alınıp alınmadığı. Eğer alındıysa da bu durumun kendisi hakkında gelişmeye sebebiyet verip vermediği yazılıp işaretlenecektir. Eğer öğrencinin Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezlerinde destek eğitime ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız formun bu kısmında Evet seçeneğini işaretleyerek nedenlerini yazmalısınız. Fakat öğrencinin destek eğitimden faydalanabilmesi için mutla kendisine bir sağlık heyeti tarafından verilmiş en az %20 oranında bir özürü bulunan ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORU na sahip olması gerekmektedir. Aksi takdir de öğrencinin destek eğitimden faydalanması mümkün değildir. Öğretmenlerimizin en çok hataya düştüğü konu burasıdır. Rehberlik ve Araştırma Merkezine gönderilen her öğrenci destek eğitim hizmetlerinden faydalanamaz. Formun bu kısmını veli, sınıf öğretmeni ve rehber öğretmen ayrı ayrı dolduracaktır.

24 Formun bu bölümünde; Veli, Sınıf Öğretmeni, Rehber Öğretmen ve Okul Müdürünün isimleri ve imzaları bulunmaktadır. Bu imzalar kesinlikle eksiz olarak atılmalıdır. Bir imzanın eksik olması formun tamamen geçersiz duruma düşmesine sebebiyet vermektedir. Rehber öğretmen bulunmayan okullarda kurumun rehberlik işlerinden sorumlu müdür yardımcısının imzası bulunmalıdır. Ve son olarak Müdür İmzasının olduğu kısma okul Mührü kesinlikle basılmalıdır.

25 EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU GÖNDERME o Eğitsel Değerlendirme İstek Formu doldurulduktan sonra mutlaka kapalı zarf içerisine konulmalıdır. o Zarf kapatıldıktan sonra zarfın üzerine kurumun mührü basılmalıdır. o Zarf iki şekilde RAM a gönderilebilir. I. Posta yolu ile gönderilebilir II. Veli ile elden gönderilebilir.

26 RANDEVU SÜRECİ Form Rehberlik ve Araştırma Merkez ine ulaştırıldıktan sonra randevu süreci başlamış olur. Eğer form okul tarafından posta ile kuruma gönderildiyse öğrencinin randevusu verildikten sonra formda bulunan iletişim bilgileriyle hem veliye randevu tarihi bildirilir hem de okul randevu tarihi hakkında bilgilendirilir. Eğer form veli tarafından rehberlik ve araştırma merkezine getirilirse öğrencinin randevusu verilir ve veliye elden randevu hakkında gerekli bilgileri ve öğrencinin değerlendirme sürecinde gerekli olan belgelerin yazıldığı randevu fişi imza karşılığında veliye teslim edilir.

27 EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu ile randevu alındıktan sonra değerlendirme esnasında gerekli olan belgeler şunlardır; Öğrenci Veli (anne-baba her ikisinin de) kimlik fotokopileri Öğrenciye ait 3 adet fotoğraf Tıbbi tanısı bulunanlar için Özürlü Sağlık Kurulu Raporu asıl sureti Anne Baba ayrı ise öğrencinin velayetini belirtir mahkeme kararı

28 EĞİTSEL DEĞERLENDİRME Aile Görüşmesi Zeka Testi Performans KURUL KARARI

29 AİLE GÖRÜŞMESİ Eğitsel Değerlendirme için incelenecek olan birey RAM a gelirken yanında mutlaka yasal velisi bulunmak zorundadır. Anne, Baba ya da yasal olarak mahkeme tarafından atanmış vasi ile birlikte kuruma incelenmek üzere gelen öğrencinin ailesiyle birlikte öncelikle ailenin sosyal ortamı ve öğrencinin gelişim geçmişi üzerine Aile Görüşme Formu, Özel Eğitim Bölümü personeli tarafından doldurulur.

30 ZEKA TESTLERİ Zeka Testleri; Rehberlik ve Araştırma Merkezi ne Eğitsel Değerlendirme İsteği ile zihinsel engel şüphesiyle başvurmuş ve kendisine herhangi bir sağlık kurumundan tanı konulmamış ya da sağlık kurumundan Zeka Yetersizliği (Mental Retardasyon) tanısı konmuş olan öğrencilere uygulanmaktadır. Diğer engel türlerine sahip olan bireylere zeka testi uygulanmamaktadır.

31 KURUMUMUZDA UYGULANAN ZEKA TESTLERİ Leitter Uluslararası Zeka Testi St. Binet Zeka Testi Wisc-R Zeka Testi

32 PERFORMANS BELİRLEME İncelenmek üzere gelen öğrencinin problem alanına göre Bakanlıkça hazırlanmış Performans Belirleme Formları yardımıyla öğrencinin formda bulunan davranışlardan neler kazanıp neler kazanmadığı belirlenir.

33 PERFORMANS BELİRLEME FORMLARI Zihinsel engelli bireyler için performans belirleme formu Bedensel engelli bireyler için performans belirleme formu Yaygın Gelişimsel Bozukluk için performans belirleme formu İşitme engelli bireyler için performans belirleme formu Görme engelli bireyler için performans belirleme formu Özel öğrenme güçlüğü için performans belirleme formu Dil ve konuşma bozukluğu için performans belirleme formu

34 PERFORMANS BELİRLEME FORMU Bu form; özel eğitime ihtiyacı olan Zihinsel Yetersizliği Olan Bireylerin: Bilişsel Becerilere Hazırlık, Özbakım Becerileri, Günlük Yaşam Becerileri, Toplumsal Yaşam Becerileri, Dil Konuşma ve Alternatif İletişim Becerileri, Psikomotor Becerileri, Sosyal Hayat, Türkçe ve Matematik Becerilerine ilişkin performansını belirlemek ve buna dayalı olarak eğitim planı hazırlamak amacıyla geliştirilmiştir.

35 ÖZEL EĞİTİM DEĞERLENDİRME KURULU KURUL ÜYELERİ Kurul Başkanı REHBER ÖĞRETMEN ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ VELİ Gerekli olduğu durumlarda Fizyoterapist, Sınıf Öğretmeni vb.

36 KURUL KARARI Kurul üyeleri öğrencinin aile görüşme formu, performansı, sağlık kuruluşundan gönderilmiş raporu ve uygulandıysa zeka testlerini baz alarak oy birliği ya da oy çokluğu ile karar alırlar.

37 ENGEL GRUPLARI VE ALINABİLECEK RESMİ TEDBİR KARARLARI

38 ZİHİNSEL YETERSİZLİK TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA ÖZEL EĞİTİM SINIFI ÖZEL EĞİTİM OKULU HALK EĞİTİM MERKEZİ KURSLARI

39 YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK (OTİZM) TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA ÖZEL EĞİTİM SINIFI (OTİZMLİ BİREYLER İÇİN) ÖZEL EĞİTİM OKULU (OTİZMLİ BİREYLER İÇİN)

40 İŞİTME VE GÖRME YETERSİZLİĞİ TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM OKULU

41 DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ

42 ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ

43 BEDENSEL ENGEL TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ

44 SÜREĞEN HASTALIKLAR VE EVDE EĞİTİM Bir sağlık kurumu tarafından En az 4 ay süreyle evden çıkamayacağı için evde eğitim hizmetlerinden yararlanmalıdır. ibaresi bulunan öğrenciye, Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından evde eğitim kararı verilir. Evde eğitim kararı verilen öğrenciye Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından öğretmen görevlendirilir. Kanser Hastaları, Cam Çocuk Sendromu, Ameliyat geçirmiş ve belli bir süre enfeksiyon riskinden dolayı evden çıkamayacak durumda olan opere hastalar.

45 Kurul Tarafından Düzenlenen Raporlar Resmi Tedbir Raporu Destek Eğitim Raporu

46 DESTEK EĞİTİM RAPORU Destek Eğitim raporları engeli olan öğrencinin engelinden ötürü öğrenme alanlarında meydana gelen eksiklerin tamamlanması için rehabilitasyon merkezlerinden yararlanması için düzenlenir. Destek Eğitim Raporu sadece sağlık kuruluşu tarafından tanılanmış ve kendisine bir özür grubunda en az %20 oranı olan özürlü sağlık kurulu raporu bulunan bireylere önerilir. Sağlık Kurulu Raporu Bulunmayan Bireylere Destek Eğitim Önerilmez. Bu rapor ile okulların yapacağı herhangi resmi bir işlem bulunmamaktadır.

47 RESMİ TEDBİR RAPORU Resmi tedbir raporları öğrencinin öğrenim gördükleri okullarda özel eğitim açısından alınacak tedbirlerin ne olduğunu belirtir bir rapordur. Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından alınan kararı okullar uygulamak ile yükümlüdürler. Öğrencinin Eğitsel Tanısı Öğrenciye alınan resmi tedbir kararı. Bu örnekte öğrenciye Özel Öğrenme Güçlüğü tanısı ile Tam Zamanlı Kaynaştırma Kararı alınmıştır.

48 RAPOR TESLİM SÜRECİ RAM da yapılan eğitsel değerlendirme sonunda özel eğitim değerlendirme tarafından alınan karar neticesinde örneklerde gördüğümüz raporlar özel eğitim personeli tarafından düzenlenir. Düzenlenen her iki raporun birer örnekleri yalnızca öğrencinin velisine elden imza karşılığında teslim edilir. (Anne-Baba ya da mahkemece atanan vasi) Yalnızca Resmi Tedbir Raporlaru görüşülmek üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan İl Özel Eğitim Hizmetleri Kuruluna gönderilir. Bu kurulca onaylanan raporların bir örnekleri resmi yollar ile öğrencinin kayıtlı bulundukları okullara gönderilir.

49 İTİRAZ HAKKI Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından verilen kararlara her velinin itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Alınan kararı onaylamayan velilerin kurul tarihinden itibaren 60 gün içerisinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şube Müdürlüğü ne itiraz dilekçeleri yazmaları gerekmektedir. Yapılan itirazın ardından, İl Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu itirazı değerlendirir.

50 RESMİ TEDBİR RAPORU OKULLARA ULAŞTIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

51 KAYIT Zorunlu öğrenim çağına giren, özel eğitime ihtiyacı tespit edilen veya tanısı konulmamış ve yerleştirme kararı alınmamış her bireyin okul ve kurumlara kaydı yıllık çalışma takviminde belirlenen süreye bakılmaksızın yapılır.

52 OKUL İDARESİNİN GÖREVLERİ Kaynaştırma eğitimi alacak öğrencilerin bir sınıfa en fazla iki olacak şekilde eşit dağılımını sağlar. Okulöncesi eğitim kurumlarında bir sınıfta 10 öğrenciye kadar 2 kaynaştırma eğitimi öğrencisi, 20 öğrenciye kadar ise 1 öğrenci olacak şekilde sınıflar düzenlenir. Diğer kademelerde 1 kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf mevcudu 25, iki kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf mevcudu 35 kişiyi geçmeyecek şekilde düzenlenir. BEP birimini oluşturur.

53 BEP GELİŞTİRME BİRİMİ KİMLERDEN OLUŞUR? BEP geliştirme birim başkanı,(okul Müdürü/Müdür Yardımcısı) Varsa gezerek özel eğitim görevi verilen öğretmen, Sınıf öğretmeni, Branş öğretmenleri, Rehber öğretmen-psikolojik danışman Öğrenci velisi ve Öğrenciden oluşur.

54 ÖĞRETMENİN GÖREVLERİ Kaynaştırma eğitimine alınan öğrencinin eğitsel gereksinimlerini ve işlevde bulunma düzeyini belirler (KABA DEĞERLENDİRME) Kaynaştırma eğitimine alınan öğrenci için eğitsel amaçlar saptar. Diğer öğrencilerle olan etkileşimi sağlar Gerçekleştirilen öğretimin etkinliğini değerlendirir.

55 KABA DEĞERLENDİRME FORMU Yandaki örnekte okuma-yazma becerilerine ait bir kaba değerlendirme formu örneği verilmiştir. Özel Eğitim Tedbiri alınan öğrencinin öncelikle bu basit kaba değerlendirme formunu doldurarak öğrencinin amaçları hakkında bir önbilgi oluşturması gerekmektedir.

56 BİREYSEL GELİŞİM RAPORU Öğrencinin yeniden inceleme gereği duyulduğunda ya da destek eğitiminin yenilenmesi gerektiğinde öğrenciye Bireysel Gelişim Raporu doldurulması gerekmektedir. Bireysel gelişim raporları kapalı zarf içerisinde üst yazı ile birlikte Rehberlik ve Araştırma Merkezine gönderilmelidir. Sınıf öğretmeni ya da sınıf rehber öğretmeni tarafından diğer branş öğretmenlerinin görüşleri alınarak doldurulmalıdır. Sene sonunda öğrenci velisine karne ile birlikte Bireysel Gelişim Raporu da teslim edilmelidir.

57 İLETİŞİM Dilaverbey mah. Gazipaşa Cad. No:25 Kaleiçi / Edirne

58 Kurumumuz, Kaleiçi semtinde Şehit Asım İlkokulu ile aynı bahçede yer almaktadır.

59 TEŞEKKÜRLER..

GAZİANTEP ŞEHİTKAMİL HACI LÜTFİYE ŞİRECİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Özel Eğitim Hizmetleri İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

GAZİANTEP ŞEHİTKAMİL HACI LÜTFİYE ŞİRECİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Özel Eğitim Hizmetleri İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular GAZİANTEP ŞEHİTKAMİL HACI LÜTFİYE ŞİRECİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Özel Eğitim Hizmetleri İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR Bu bültende, Rehberlik

Detaylı

Sık Sorulan Sorular. Özel Eğitim Hizmetlerinde DESTEK EĞİTİM ODASINA ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRMELERİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Sık Sorulan Sorular. Özel Eğitim Hizmetlerinde DESTEK EĞİTİM ODASINA ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRMELERİ NASIL YAPILMAKTADIR? 12 ÖZEL EĞİTİM SINIFINDA ÖĞRETMEN ATAMALARI VE GÖREVLENDİRMELERİ NASIL YAPILMAKTADIR? Açılan özel eğitim sınıfı için norm kadro alınana kadar geçen süre içerisinde özel eğitim sınıfına yönlendirilen öğrencilerin

Detaylı

T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI Alanya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ II. DÖNEM REHBER ÖĞRETMENLER TOPLANTI KARARLARI ALANYA - 2015 ALANYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA

Detaylı

Günümüzde Türkiye de Özel Eğitim Hizmetleri

Günümüzde Türkiye de Özel Eğitim Hizmetleri Günümüzde Türkiye de Özel Eğitim Hizmetleri Aile Sunusu Doç. Dr. Şerife Yücesoy Özkan Arş. Gör. Gülefşan Özge Akbey Anadolu Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi Dünya Engelliler Günü Özel Eğitim Bağımsız

Detaylı

1) Eğitsel Tanılaması Yapılacak Öğrencilerin Okul Randevularında Hangi Evraklar Gereklidir?

1) Eğitsel Tanılaması Yapılacak Öğrencilerin Okul Randevularında Hangi Evraklar Gereklidir? 1) Eğitsel Tanılaması Yapılacak Öğrencilerin Okul Randevularında Hangi Evraklar Gereklidir? Eğitsel Tanılama ve Değerlendirme İçin İstenen Evraklar; İlk İncelemede İstenecek Evraklar (MEB Özel Eğitim Hizmetleri

Detaylı

Alınan Tedbirlere Yönelik Açıklamalar

Alınan Tedbirlere Yönelik Açıklamalar BİREYSEL GELİŞİM RAPORU * AÇIKLAMALAR 1. Her tür ve kademedeki okullara devam eden ve devam ettiği okulda özel eğitim tedbiri kararı alınmış olan öğrenciler için Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmenliği nin

Detaylı

BÜLTEN. Ayın Konusu Öğrencilerin Özel Eğitimden Yararlanma ve RAM a Geliş Süreçleri T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

BÜLTEN. Ayın Konusu Öğrencilerin Özel Eğitimden Yararlanma ve RAM a Geliş Süreçleri T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Özel Eğitim Hizmetleri Bölümü EKİM Ayın Konusu Öğrencilerin Özel Eğitimden Yararlanma ve RAM a Geliş Süreçleri İÇİNDEKİLER 1.RAM nedir? 2.Destek Eğitim

Detaylı

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Sınıf ve Şube Öğretmenler Kurulu ile ilgili maddesinde;

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Sınıf ve Şube Öğretmenler Kurulu ile ilgili maddesinde; Şube Öğretmenler Kurulu ile İlgili Açıklamalar Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Sınıf ve Şube Öğretmenler Kurulu ile ilgili maddesinde; MADDE 35 (1) Sınıf öğretmenler kurulu aynı sınıf seviyesinde,

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ EĞİTSEL SÜRECİ EĞİTSEL NEDİR? Özel Eğitimde Değerlendirme, genel olarak çocukla ilgili sorunların (Akademik, davranışsal ya da fiziksel) belirlenip incelenmesi ve bireyle ilgili eğitimsel kararlar alınması

Detaylı

SORU VE CEVAPLAR SORULAR Rehberlik ve Araştırma Merkezine Müracaat Şekilleri Nelerdir? Rehberlik ve Araştırma Merkezine Başvurular Nasıl Yapılır?

SORU VE CEVAPLAR SORULAR Rehberlik ve Araştırma Merkezine Müracaat Şekilleri Nelerdir? Rehberlik ve Araştırma Merkezine Başvurular Nasıl Yapılır? SORU VE CEVAPLAR SORULAR Rehberlik ve Araştırma Merkezine Müracaat Şekilleri Nelerdir? Rehberlik ve Araştırma Merkezine Başvurular Nasıl Yapılır? Rehberlik ve Araştırma Merkezine Müracaatta Veliden İstenilen

Detaylı

Yüksek lisans ve Doktora Tez Konusu. Bilgisayar var mı?

Yüksek lisans ve Doktora Tez Konusu. Bilgisayar var mı? T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLK VE ORTAÖĞRETİM OKULLARI İÇİN REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YILSONU ÇALIŞMA RAPORU Okulunuzda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri kapsamında yürütülen

Detaylı

BİREYSEL GELİŞİM RAPORU *

BİREYSEL GELİŞİM RAPORU * BİREYSEL GELİŞİM RAPORU * AÇIKLAMALAR 1. Her tür ve kademedeki okullara devam eden ve devam ettiği okulda özel eğitim tedbiri kararı alınmış olan ö ğrenciler için Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin

Detaylı

T.C. Kaymakamlığı. Milli Eğitim Müdürlüğü...Lisesi BİRESELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI DOSYASI. ÖĞRENCİNİN Doğum Tarihi Numarası Ev Telefonu

T.C. Kaymakamlığı. Milli Eğitim Müdürlüğü...Lisesi BİRESELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI DOSYASI. ÖĞRENCİNİN Doğum Tarihi Numarası Ev Telefonu T.C. Kaymakamlığı Milli Eğitim Müdürlüğü....Lisesi BİRESELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI DOSYASI Adı Soyadı Cinsiyeti Ev Adresi ÖĞRENCİNİN Doğum Tarihi Numarası Ev Telefonu Kaynaştırma Kararına Esas Olan

Detaylı

1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR

1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR 13 1.1. Özel Gereksinimli Bireyler 16 1.2. Özel Eğitimin Amacı ve İlkeleri 18 1.3. Özel Eğitimin Önemi 19 1.4. Engelliliğin Genel

Detaylı

TÜRKİYE DE ÖZEL EĞİTİM. Science and Global Education beyond the barriers of learning difficulties KA IT02-KA201-01

TÜRKİYE DE ÖZEL EĞİTİM. Science and Global Education beyond the barriers of learning difficulties KA IT02-KA201-01 TÜRKİYE DE ÖZEL EĞİTİM Science and Global Education beyond the barriers of learning difficulties KA2 2015-1-IT02-KA201-01 ÖZEL EĞİTİMİN TÜRKİYEDEKİ TARİHSEL GELİŞİMİ 1889 işitme görme engelliler için ilk

Detaylı

MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK ve DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK ve DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK ve DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ../. Eğitim-Öğretim Yılı Öğrencinin Adı Soyadı Sınıfı T.C.Kaymakamlığı/ Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü Okulu/Lisesi BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM

Detaylı

EVDE EĞİTİM. Evde eğitime ihtiyaç duyan zorunlu eğitim çağındaki öğrencinin velisi tarafından rehberlik ve araştırma merkezlerine başvuruda bulunulur.

EVDE EĞİTİM. Evde eğitime ihtiyaç duyan zorunlu eğitim çağındaki öğrencinin velisi tarafından rehberlik ve araştırma merkezlerine başvuruda bulunulur. EVDE EĞİTİM 1. Evde eğitim nedir? Zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerden sağlık problemi nedeniyle okul öncesi, ilköğretim veya özel eğitim programlarından herhangi birini uygulayan

Detaylı

ERASMUS+ Okul Eğitimi Bireylerin Öğrenme Hareketliliği

ERASMUS+ Okul Eğitimi Bireylerin Öğrenme Hareketliliği ERASMUS+ Okul Eğitimi Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Proje No: 2016-1-TR01-KA101-033405 Proje Adı: Kaynaştırma Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar ve Farkındalık Yaratılması Proje Dönemi: Ekim 2016 Eylül

Detaylı

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com KPSS KONU ANLATIMI Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com 10. ÜNİTE ÖZEL EĞİTİM KPSS de bu bölümden her yıl ortalama 1 soru gelmektedir. Bu bölümdeki sorular genellikle bilgi veya

Detaylı

*Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel. *Ayrıca özel eğitim gerektiren öğrencilerin normal

*Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel. *Ayrıca özel eğitim gerektiren öğrencilerin normal *Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel performans düzeyi belirlenir, gelişim alanlarındaki özellikleri değerlendirilir ve bu değerlendirme sonuçları dikkate alınarak eğitim amaçları ve hizmetleri plânlanır,

Detaylı

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ Tanımı Görme yetersizliği, görme gücünün kısmen ya da tamamen yetersizliğinden dolayı bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 3. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Mesleki Gelişim Programı Bu faaliyeti başarı ile

Detaylı

SORU VE CEVAPLARLA DESTEK EĞİTİM ODASI

SORU VE CEVAPLARLA DESTEK EĞİTİM ODASI SORU VE CEVAPLARLA DESTEK EĞİTİM ODASI 1. Destek Eğitim Odası nedir? Destek Eğitim Odası, eğitimleri sırasında desteklenmesi gereken öğrenciler için (Engelli ya da özel yetenekli öğrenciler) sunulan bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER TOPLANTIYA BAŞLARKEN.2 DEĞERLENDİRME HAKKINDA BİLGİLENDİRME..3 DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN ADIMLARI..5 ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER 6

İÇİNDEKİLER TOPLANTIYA BAŞLARKEN.2 DEĞERLENDİRME HAKKINDA BİLGİLENDİRME..3 DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN ADIMLARI..5 ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER 6 İÇİNDEKİLER TOPLANTIYA BAŞLARKEN.2 DEĞERLENDİRME HAKKINDA BİLGİLENDİRME..3 DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN ADIMLARI..5 ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER 6 İLK ADIM(TARAMA) 7 BEP OLUŞTURULMASI 7 FORMAL DEĞERLENDİRME-İNFORMAL

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM. ÖZEL GEREKSİNİMİ OLAN BİREYLER Prof. Dr. Gönül AKÇAMETE

İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM. ÖZEL GEREKSİNİMİ OLAN BİREYLER Prof. Dr. Gönül AKÇAMETE İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM ÖZEL GEREKSİNİMİ OLAN BİREYLER Prof. Dr. Gönül AKÇAMETE Giriş ------------------------------------------------------------------------------- 2 Kimdir Bu Çocuklar? --------------------------------------------------------------

Detaylı

Tam Zamanlı Kaynaştırma: Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin kaydı normal sınıftadır; öğrenci tam gün boyunca normal sınıfta eğitim almaktadır.

Tam Zamanlı Kaynaştırma: Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin kaydı normal sınıftadır; öğrenci tam gün boyunca normal sınıfta eğitim almaktadır. Kaynaştırma yoluyla eğitim nedir? Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranları ile birlikte resmî

Detaylı

KAYNAŞTIRMA NEDİR? Kaynaştırma:

KAYNAŞTIRMA NEDİR? Kaynaştırma: KAYNAŞTIRMA NEDİR? Kaynaştırma: Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin Akranları ile birlikte Eğitim ve öğretimlerini Bütün kademelerde sürdürme esasına dayanan, Destek hizmetlerinin sağlandığı; özel eğitim

Detaylı

SORU VE CEVAPLARLA EVDE EĞĠTĠM

SORU VE CEVAPLARLA EVDE EĞĠTĠM BAġAKġEHĠR REHBERLĠK VE ARAġTIRMA MERKEZĠ SORU VE CEVAPLARLA EVDE EĞĠTĠM Bu kılavuz, evde eğitim konusunda okul yöneticilerini, öğretmenleri ve velileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanılmıştır. NOT: Bu

Detaylı

AFYONKARAHİSAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

AFYONKARAHİSAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖZEL EĞĠTĠM HĠZMETLERĠ KURULU... Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği MADDE 14 (1) Eğitim-öğretim kurumlarındaki özel eğitim hizmetlerini düzenlemek, bu hizmetlerin eş güdümünü sağlamak, izlemek ve değerlendirmek

Detaylı

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 1- İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurul kararının hangi durumlarda alınması gerekmektedir? Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin uygun eğitim

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI:

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: BEP HAZIRLAMA TARİHİ: Öğrencinin şu anki performans düzeyi: Dil ve anlatımı başarır. Sözcükte anlam bilgisini kavramaz. Kendini basitçe

Detaylı

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA KILAVUZU

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA KILAVUZU 2016-2017 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA KILAVUZU 1 İÇİNDEKİLER 1. BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ... 5 2. GENEL AÇIKLAMALAR VE BAŞVURU ŞARTLARI... 5 3. İL TANILAMA SINAV KOMİSYONLARININ KURULMASI

Detaylı

REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜT VE PERSONEL PROF. DR. SERAP NAZLI

REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜT VE PERSONEL PROF. DR. SERAP NAZLI REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜT VE PERSONEL PROF. DR. SERAP NAZLI REHBERLİK HİZMETLERİ MERKEZ TEŞKİLATI ÖRGÜTLENMESİ İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları veya Şube Müdürlerinin Rehberlik Hizmetleri ile İlgili

Detaylı

BİREYSEL PLANLAMA MÜDAHALE HİZMETLERİ. Okula yeni başlayan. öğrencilere yönelik. gözlem çalışmaları yapılması.

BİREYSEL PLANLAMA MÜDAHALE HİZMETLERİ. Okula yeni başlayan. öğrencilere yönelik. gözlem çalışmaları yapılması. LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2013/2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YILLIK ÇERÇEVE PROGRAM TASLAĞI EYLÜL 23-27 EYLÜL 16-20 EYLÜL 9-13 EYLÜL

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL, ÖZEL EĞİTİM KURSLARI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL, ÖZEL EĞİTİM KURSLARI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL, ÖZEL EĞİTİM KURSLARI YÖNETMELİĞİ Resmî Gazete : 22.7.2005/25883 Ek ve Değişiklikler: 1) 28.12.2005/26037 RG BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu

Detaylı

DESTEK EĞİTİM ODASI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

DESTEK EĞİTİM ODASI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER DESTEK EĞİTİM ODASI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER Destek Eğitim Odası Nedir? Destek Eğitim Odası, okul ve kurumlarda, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında yetersizliği olmayan

Detaylı

YÖNETMELİK. Millî Eğitim Bakanlığından: ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK. Millî Eğitim Bakanlığından: ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 21 Temmuz 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28360 YÖNETMELİK Millî Eğitim Bakanlığından: ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 31/5/2006 tarihli ve 26184

Detaylı

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları-BEP. Arş. Gör. Canan SOLA ÖZGÜÇ 7. Hafta

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları-BEP. Arş. Gör. Canan SOLA ÖZGÜÇ 7. Hafta Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları-BEP Arş. Gör. Canan SOLA ÖZGÜÇ 7. Hafta GÜNDEM BEP NEDİR? BEP İN ÖĞELERİ BEP EKİBİ BÖP TÜM HİZMET PLANI BEP(IEP) Rehberlik araştırma merkezlerinde Eğitsel Değerlendirme

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EVDE VE HASTANEDE EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNERGESİ. (03/02/2010 tarihli ve 4 sayılı Makam Onayı )

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EVDE VE HASTANEDE EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNERGESİ. (03/02/2010 tarihli ve 4 sayılı Makam Onayı ) MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EVDE VE HASTANEDE EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNERGESİ (03/02/2010 tarihli ve 4 sayılı Makam Onayı ) Tebliğler Dergisi : ŞUBAT 2010/2629 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR 1)ÖZELLİKLERİ 2)KARŞILAŞMA SIKLIĞI 3)TÜRKİYE VE DÜNYADA YAPILAN FAALİYETLER 4)EĞİTİMLERİ 5)AİLEYE VE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER ÖZELLİKLERİ MOTOR GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ZİHİNSEL GELİŞİM

Detaylı

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ Devlet Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığından: 31.05.2006 tarih ve 26184 sayılı Resmî Gazete (Değişiklik: 14.03.2009 / R.G. : 27169) (Değişiklik: 31.07.2009 / R.G.

Detaylı

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Gerektiren Bireyler İçin Evde Eğitim Hizmetleri Yönergesi

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Gerektiren Bireyler İçin Evde Eğitim Hizmetleri Yönergesi Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Gerektiren Bireyler İçin Evde Eğitim Hizmetleri Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; okul öncesi ve ilköğretim çağındaki

Detaylı

Veli toplantıları, veli öğretmen görüşme gün ve saatlerine düzenli olarak katılmak,

Veli toplantıları, veli öğretmen görüşme gün ve saatlerine düzenli olarak katılmak, Veli toplantıları, veli öğretmen görüşme gün ve saatlerine düzenli olarak katılmak, Çocuğunun internette zararlı içeriklerin yer aldığı sitelere erişmesini engellemek, 51 Okul rehberlik servisi ile işbirliği

Detaylı

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Formlar Sistem öğrenci öğrenci numarası, veli ya da öğretmen için TC kimlik numarası ile çalışıyor. Öğrenci için; Foto Ad Soyad Not Devam Durum Aile

Detaylı

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin, Türk Millî

Detaylı

SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI*

SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI* ÜSKÜDAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI* *Bu kitapçık velilerin, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin, özel eğitim ve rehberlik hizmetleri konularında karşılaştıkları

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI(BEP) NEDİR?

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI(BEP) NEDİR? BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI(BEP) NEDİR? Bep özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan bireylerin, öğretmenlerin, anne babaların özel gereksinimlerini

Detaylı

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Resmi Gazete Tarihi: 31.05.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26184 ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

ŞANLIURFA HALİLİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM SINIFI BİLGİLENDİRME KILAVUZU

ŞANLIURFA HALİLİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM SINIFI BİLGİLENDİRME KILAVUZU ŞANLIURFA HALİLİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM SINIFI BİLGİLENDİRME KILAVUZU ŞANLIURFA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 1 Özel Eğitim Sınıfları Nasıl Açılır ve Kapatılır?... 4 Özel Eğitim

Detaylı

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Resmi Gazete Tarihi: 31.05.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26184 ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TERCİH DANIŞMANLIĞI KILAVUZU

TERCİH DANIŞMANLIĞI KILAVUZU 2018 TERCİH DANIŞMANLIĞI KILAVUZU 1 İÇİNDEKİLER 1.TERCİH DANIŞMANLIĞI... 5 1.1.Tercih Danışmanlığı Komisyonlarının Amaçları... 5 2. KOORDİNASYON KURULLARININ KURULMASI VE GÖREVLERİ... 5 2.1. İl Koordinasyon

Detaylı

1. Destek Eğitim Odası Nedir?

1. Destek Eğitim Odası Nedir? 1 1. Destek Eğitim Odası Nedir? Özel gereksinimli öğrenciye ve sınıf öğretmenine sağlanabilecek özel eğitim hizmetleri arasında yer alan destek eğitim odası şu şekilde tanımlanmaktadır; okullarda ve kurumlarda

Detaylı

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ MANAVGAT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ MANAVGAT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ MANAVGAT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TANILAMA SÜRECİ O Türkiye de özel yeteneklilerin eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılmış olan Bilim ve

Detaylı

Eylül Ayı tatil olduğundan sadece planlama ve koordinasyon çalışmalarına yer verilmiştir.

Eylül Ayı tatil olduğundan sadece planlama ve koordinasyon çalışmalarına yer verilmiştir. T.C. DENİZLİ VALİLİĞİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI RAŞİT ÖZKARDEŞ İLKU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA YILLIK ÇERÇEVE PLANI AY Program Geliştirme, Araştırma, Müşavirlik ve Profesyonel Gelişim 1-4 EYLÜL

Detaylı

KURBAN BAYRAMI (24-27 EYLÜL)

KURBAN BAYRAMI (24-27 EYLÜL) E Y L Ü L 201.HAFTA 4.HAFTA 3.HAFTA 2.HAFTA AY HAFTA T.C ADIYAMAN VALĠLĠĞĠ ADIYAMAN REHBERLĠK VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MÜDÜRLÜĞÜ 201-201 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMA HĠZMETLERĠ YARIMBAĞ

Detaylı

Özel Eğitim Tanılama Uygulama Süreçlerinde Veli Farkındalığını Değerlendirme Anketi

Özel Eğitim Tanılama Uygulama Süreçlerinde Veli Farkındalığını Değerlendirme Anketi Özel Eğitim Tanılama Uygulama Süreçlerinde Veli Farkındalığını Değerlendirme Anketi Özel Öğretim kavramı dezavantajlı bireylerin kendi hayatlarını tek başlarına sürdürebilmelerini amaçlayan, bireysel ve

Detaylı

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler. Prof. Dr. Tevhide Kargın EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın YASAL DÜZENLEMELER PL 94-142: Tüm Engelli Çocuklar yasası Yasa özel eğitimde değerlendirmeye ilişkin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. 573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında KHK

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. 573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında KHK T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ 573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında KHK Amaç Madde 1-Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin amacı; özel eğitim gerektiren bireylerin, Türk Millî Eğitiminin

Detaylı

TED ANKARA KOLEJİ VAKFI OKULLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TED ANKARA KOLEJİ VAKFI OKULLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TED ANKARA KOLEJİ VAKFI OKULLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2019 2020 EĞİTİM YILI ANAOKULU E-BAŞVURU KILAVUZU (01.01.2015-31.12.2015 TARİHLERİ ARASI DOĞUMLULAR) 2019/ANKARA TED ANKARA KOLEJİ VAKFI ÖZEL ANAOKULU 2019-2020

Detaylı

HANDAN HAYRETTİN YELKİKANAT MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ

HANDAN HAYRETTİN YELKİKANAT MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ HANDAN HAYRETTİN YELKİKANAT MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 YILI 9. Sınıf Sonunda Yapılacak Alan Seçimi İçin VELİ ve ÖĞRENCİYİ Bilgilendirme Toplantısı - 18 NİSAN 2017- -ATP- ve -AMP-

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI KİMLİK BİLGİLERİ Öğrencinin Adı Soyadı:. Doğum Tarihi,Yeri. Anne / Baba Adı :. Ev Adresi :. Engel Durumu: Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik R.A.M Kaynaştırma Dosya

Detaylı

DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER

DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER 1) 4.sınıflar için yazılı sınav ve ders etkinliklere katılım puanları aşağıdaki gibi olmalıdır. ( nin 22. maddesinin 1. Ve 3. fıkraları) Ders Yazılı Sayısı Ders

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I Doç. Dr. Günseli GİRGİN ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMLERİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK... 1 Giriş... 2 Çağdaş Eğitimde Öğrenci Kişilik Hizmetlerinin Yeri... 2 Psikolojik Danışma

Detaylı

70. Yılında Otizm Spektrum Bozuklukları. Dr. Sabri Hergüner Meram Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi AD

70. Yılında Otizm Spektrum Bozuklukları. Dr. Sabri Hergüner Meram Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi AD 1943 2013 70. Yılında Otizm Spektrum Bozuklukları Dr. Sabri Hergüner Meram Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi AD Açıklama 2012-2013 Araştırmacı: Yok Danışman: Yok Konuşmacı: 2012 Janssen Cilag

Detaylı

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU ENGELLİ RAPORU S İ SO F T S AĞ L I K BİLGİ Sİ S T EMLERİ 2 0 1 9 - AN K AR A ENGELLİ RAPORU Sayfa No : 2 / 18 DEĞİŞİKLİK NO TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİK YAPAN 00 28.03.2019 Doküman oluşturuldu.

Detaylı

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcv bnmöçqwertyuiopgüashjklsi zxcvbnmöçqwertyuiopgüasd fghjklsizxcvbnmöçqwertyuio pgüasdfghjklsizxcvbnmöçqw

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcv bnmöçqwertyuiopgüashjklsi zxcvbnmöçqwertyuiopgüasd fghjklsizxcvbnmöçqwertyuio pgüasdfghjklsizxcvbnmöçqw zxcvbn möçqwertyuiopgüasdfghjklsi zxcvbnmöçqwertyuiopgüasd qwertyuiopgüasdfghjklsizxcv bnmöçqwertyuiopgüashjklsi zxcvbnmöçqwertyuiopgüasd Özel Öğrenme Güçlüğü Disleksi, Disgrafi, Diskalkuli fghjklsizxcvbnmöçqwertyuio

Detaylı

EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER

EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER İÇİNDEKİLER 1. Bölüm ÖZEL EĞİTİMDE KAVRAMLAR, İLKELER, HİZMETLER VE SAYISAL BİLGİLER Giriş... 3 Türkiye de Özel Eğitim Gerektiren Bireylerle İlgili Sayısal Bilgiler...10 Özel Eğitimde İlkeler...11 Türkiye

Detaylı

OKULA HAZIR MIYIM? PROJESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI FAALİYET KILAVUZU

OKULA HAZIR MIYIM? PROJESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI FAALİYET KILAVUZU OKULA HAZIR MIYIM? PROJESİ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI FAALİYET KILAVUZU SIRA NO 1 2 3 4 FAALİYET TAKVİMİ YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER Anaokulu müdürlerinin katılımlarıyla hazırlık toplantısı düzenlenmesi

Detaylı

SAĞLIK KURULU ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORU

SAĞLIK KURULU ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORU ÖZÜRLÜ RAPORU S İS O F T S AĞ L I K BİL G İ S İS T E ML E R İ 2019 - ANK AR A ÖZÜRLÜ RAPORU 1. SUNUM 1.1. Genel Hususlar Özürlü Sağlık Kurulu Raporu adlı formda, özürlü raporu verilmesi için yönlendirilmiş

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü AFYONKARAHİSAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA

Detaylı

ÖZEL EĞİTİM HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

ÖZEL EĞİTİM HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 857 ÖZEL EĞİTİM HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Kanun Hükmünde Kar.nin Tarihi : 30/5/1997, No: 573 Yetki Kanununun Tarihi : 3/12/1996, No: 4216 Yayımlandığı R.G.Tarihi : 6/6/1997, No: 23011 (Mük.) V.Tertip

Detaylı

NAMIK KEMAL ORTAOKULU

NAMIK KEMAL ORTAOKULU T.C. ÇİNE KAYMAKAMLIĞI NAMIK KEMAL ORTAOKULU -SOSYAL OKUL, SOSYAL İNSAN- 2014 201 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2014 201 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NAMIK KEMAL ORTAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETLERİ ÇERÇEVE

Detaylı

İLETİŞİM. Rehberlik Servisi E-Dergisi 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 17.EYLÜL-30.EYLÜL. 2012 2013 Eğitim Öğretim yılı Rehberlik Hizmetleri Okul

İLETİŞİM. Rehberlik Servisi E-Dergisi 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 17.EYLÜL-30.EYLÜL. 2012 2013 Eğitim Öğretim yılı Rehberlik Hizmetleri Okul 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK HİZMETLERİ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU 17.EYLÜL-30.EYLÜL Oryantasyon hizmetleri kapsamında 2012 2013 Eğitim Öğretim yılı Oryantasyon planı 1.-6.sınıf rehber öğretmenlerine

Detaylı

Çukurova Rehberlik ve Araştırma Merkezi. Özel Eğitim Kurumları Planlama ve Değerlendirme Toplantısı

Çukurova Rehberlik ve Araştırma Merkezi. Özel Eğitim Kurumları Planlama ve Değerlendirme Toplantısı Çukurova Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Kurumları Planlama ve Değerlendirme Toplantısı Saygı duruşu İstiklal Marşı İlçe Milli Eğitim Müdürünün Konuşmaları Ramdevu sistemi Özel eğitim Çalışmalarının

Detaylı

ÖZEL EĞĠTĠM SINIFLARI

ÖZEL EĞĠTĠM SINIFLARI ÖZEL EĞĠTĠM SINIFLARI içindekiler Özel Eğitim Sınıfı Nedir? Özel Eğitim Sınıfları Nasıl Açılır ve Kapatılır? Özel Eğitim Sınıfında Yarı Zamanlı Kaynaştırma Uygulaması Nasıl Yapılır? Okullarda Birden Fazla

Detaylı

ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN TANILANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN TANILANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ DERS: ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN TANILANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ DOÇ. DR. CEVRİYE ERGÜL Değerlendirme Değerlendirme öğrenciye ilişkin fikir oluşturma ve karar almada kullanılacak

Detaylı

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com KPSS KONU ANLATIMI Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com 9. ÜNİTE REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTSEL YAPI KPSS de bu bölümden bazen ortalama 1 soru gelmektedir. Bu bölümdeki sorular

Detaylı

1.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA

1.Hafta. Arş. Gör.Canan SOLA 1.Hafta Arş. Gör.Canan SOLA csola@sakarya.edu.tr GÜNDEM Ölçme Değerlendirme Eğitsel Değerlendirme Tıbbi Tanılama ve Eğitsel Tanılama Modelleri Eğitsel Tanılama Süreci Arş.Gör.Dr.Canan SOLA DERSİN İLK ETKİNLİĞİ

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREYLERE YAKLAŞIM KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREYLERE YAKLAŞIM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREYLERE YAKLAŞIM KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI Ayşe BAL DOĞUM TARİHİ 06/08/2003 YAŞI 9 KİMLİK BİLGİLERİ ANNE BABA ADI- SOYADI Sabiha Ali DOĞUM TARİHİ 09/06/1973 12/05/1970 MESLEĞİ Ev hanımı

Detaylı

DESTEK EĞİTİM. Destek Eğitimin Amacı

DESTEK EĞİTİM. Destek Eğitimin Amacı DESTEK EĞİTİM Eğitimleri sırasında desteklenmesi gereken öğrenciler/bireyler için (engelli ya da özel yetenekli öğrenciler/ bireyler) sunulan bir eğitim olanağıdır. Okul ve kurumlarda, yetersizliği olmayan

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ İÇİNDEKİLER ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 1 Çağdaş Anlayışa Göre Eğitim...3 Eğitimin Amaçları...3 İşlevi....4 Okulun Yapısı...4 Öğrenci Kişilik Hizmetleri (Ö.K.H.)....5

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 4 Mesleki Gelişim Programı 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı

Detaylı

DENİZLİ PAMUKKALE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

DENİZLİ PAMUKKALE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ DENİZLİ PAMUKKALE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖZEL EĞİTİMLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1-Rehberlik Araştırma Merkezine Müracaatlar Nasıl Yapılmaktadır? +Okulun/Kurumun inceleme isteği (Eğitsel Değerlendirme

Detaylı

ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN SINAV TEDBİR HİZMETLERİ

ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN SINAV TEDBİR HİZMETLERİ ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN SINAV TEDBİR HİZMETLERİ İÇİNDEKİLER Konu Sayfa YGS ve LYS de sınav tedbirleri... 2 Başvuru detayları... 2 Görme engeli olan adaylar... 2 İşitme engeli olan adaylar, Bedensel engeli

Detaylı

... REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE

... REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE Konu : Eğitsel Değerlendirme İsteği... REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE Adı. Soyadı ve T.C kimlik numarası belirtilen öğrencimiz. Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmenliğinin 23. maddesinde belirtilen

Detaylı

Ders Kod Ders Ad T U L K AKTS DİL. HEM155 Psikoloji MAT171 Temel Matematik I TD101 Türk Dili I Seçmeli Ders Grup 1 6

Ders Kod Ders Ad T U L K AKTS DİL. HEM155 Psikoloji MAT171 Temel Matematik I TD101 Türk Dili I Seçmeli Ders Grup 1 6 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI 2015/16 ÖĞRETİM PROGRAMI 29.01.2016 1. Yarıyıl ÇGL101 Çocuk Gelişimine Giriş 2 0 0 2 4 ÇGL103 Aile Yaşam Döngüsü ve Aile İçi

Detaylı

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Dr. M. Yelda TAN

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Dr. M. Yelda TAN DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Dr. M. Yelda TAN DEHB başlıca 3 alanda bozulmayı içerir: 1) Dikkat eksikliği 2) Hiperaktivite 3) Dürtüsellik Dikkat eksikliği

Detaylı

ÇEŞME REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ

ÇEŞME REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ ÇEŞME REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2013 201 ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ İLKOKULLAR İÇİN ÇERÇEVE PROGRAMI Bu program Çeşme Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından

Detaylı

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ

8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ. Abdullah ATLİ 8. OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ÖRGÜTLENMESİ Rehberlik hizmetleri planlı, programlı ve sistemli yürütülmesi gereken hizmetlerdir. Bu nedenle programların hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE REHBERLİK PROGRAMI İHTİYAÇ ANALİZİ FORMU (Anne-Baba Formu) Çocuğun Kaç Aylık Olduğu :. /. / 20 Cinsiyeti :

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE REHBERLİK PROGRAMI İHTİYAÇ ANALİZİ FORMU (Anne-Baba Formu) Çocuğun Kaç Aylık Olduğu :. /. / 20 Cinsiyeti : FORM-A ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ FORMLAR EK-4 OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE REHBERLİK PROGRAMI İHTİYAÇ ANALİZİ FORMU (Anne-Baba Formu) Çocuğun Kaç Aylık Olduğu :. /. / 20 Cinsiyeti : Sayın anne-baba / veli,

Detaylı

2014

2014 2014 DİKKAT EKSİKLİĞİ BOZUKLUĞU (DEB) ve MentalUP İçerik DEB e Klinik İlgi DEB Nedir? DEB in Belirtileri DEB in Zihinsel Sürece Etkileri DEB in Psikososyal Tedavisi MentalUP tan Faydalanma MentalUP İçeriği

Detaylı

YÖNETMELİK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler

YÖNETMELİK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler 7 Temmuz 2018 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30471 Millî Eğitim Bakanlığından: YÖNETMELİK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir."

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir. KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir." KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Tarihi Cinsiyet Okulun Adı Sınıf İl İlçe Uygulama Tarihi Formu Dolduran 8.6.2011 ERKEK

Detaylı

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç. Prof. Dr. Tevhide Kargın EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç Prof. Dr. Tevhide Kargın DEĞERLENDİRME BASAMAKLARI Öğrencilerin Değerlendirilmesi 1. Basamak: İlk

Detaylı

Kurumun Adı: Bakırköy Rehberlik Ve Araştırma Merkezi

Kurumun Adı: Bakırköy Rehberlik Ve Araştırma Merkezi Kurumun Adı: Bakırköy Rehberlik Ve Araştırma Merkezi Örnek Uygulamanın Adı: Online Randevu ve Rapor Sorgulama Sistemi Örnek Uygulamanın Kategorisi: Diğer Örnek Uygulamanın Amacı Teknolojinin hızla geliştiği

Detaylı

BEYŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

BEYŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BEYŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BİR ÖĞRENCİNİN BEP DOSYASINDA BULUNMASI GEREKENLER. Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu. İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu Yerleştirme Kararı. Bireyselleştirilmiş

Detaylı

FAALİYET RAPORU ÖĞRETİM YILI. T.C. KOCASİNAN KAYMAKAMLIĞI Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

FAALİYET RAPORU ÖĞRETİM YILI. T.C. KOCASİNAN KAYMAKAMLIĞI Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü T.C. KOCASİNAN KAYMAKAMLIĞI Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü FAALİYET Yaptıkları işin doğruluğuna inanan insanlar, çalışmalarının denetlenmesinden, karşı fikirler ortaya atılmasından ve tercihleri

Detaylı

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA KILAVUZU

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA KILAVUZU 2017 2018 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA KILAVUZU 1 İÇİNDEKİLER 1. BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ... 6 2. GENEL AÇIKLAMALAR VE BAŞVURU ŞARTLARI... 6 3. İL TANILAMA SINAV KOMİSYONLARININ KURULMASI

Detaylı