ANTİ ALERJEN ESANSLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANTİ ALERJEN ESANSLAR"

Transkript

1 ANTİ ALERJEN ESANSLAR Laboratuar Koordinatörü

2 ALERJİ NEDİR? Alerji; vücudun özel bir maddeye karşı gösterdiği ters (kötü) tepkiyi açıklamak üzere kullanılan bir terimdir. Alerjik tepkimeyi harekete geçiren herhangi bir maddeye ALERJİK madde ya da ALERJEN adı verilir. Birçok farklı alerjik madde türü vardır. Polenler, ev veya toz akarları, gıdalardaki kuru yemişler, buğday ürünleri, metaller, kimyasal maddeler vs.

3 KOZMETİK ÜRÜNLERDE ALERJİ Bazı Kozmetikler daha çok «Alerjik Kontakt Dermatite» neden olur. Alerjik kontakt dermatit; önceden herhangi bir alerjen maddenin teması ile duyarlaşmış deriye aynı maddenin tekrar temas etmesi ile ortaya çıkan bağışıklık sisteminin göstermiş olduğu bir reaksiyondur.

4 KOZMETİK ALERJİLERİNDEKİ TANI YÖNTEMLERİ Vücut üzerinde alerjiye neden olan maddeleri tanımlamak için bir çok yöntem uygulanır. Bunlar, Prick (Epidermal) Test, İntradermal test, Yama (Patch) Testi ve Kanda yapılan testlerdir.

5 YAMA (PATCH) TESTİ Kontatk alerjilerinde uygulanan özel tanı yöntemi Patch testidir.yama testi adı verilen ve vücutta temas alerjilerine neden olduğu bilinen temel maddeleri içeren bu test sırt bölgesine uygulanır ve kişinin alerjik olduğu maddeler belirlenir. Değerlendirme işlemi 48 saat sonra test alanındaki deri belirtileriyle derecelendirilir. Yama testiyle tespit çok önemlidir. Çünkü temas alerjisinin kalıcı bir tedavisi yoktur. Tek tedavi yöntemi alerji yapan maddelerden uzak durmaktır.

6 ESANSLAR Eski zamanlarda parfümler; çiçek, ağaç, bitki ve hayvansal salgılardan doğal olarak ortaya çıkan kimyasal maddeler kullanılarak elde edilirdi. Esans; bitkilerden ve hayvanlardan türlü yollarla çıkarılan veya kimyasal yöntemlerle elde edilen hammaddeler ile yapılan kokulu ve uçucu sıvıdır. IFRA (International Fragrance Association) tanımına göre de Esans; kokulu veya koku veren maddelerin karışımlarından meydana gelir. Bu karışım, 20 den 250 ye kadar hammadde içerebilir.

7 ESANSLAR Kimya sanayindeki gelişmeyle birlikte sentetik olarak elde edilen koku bileşenlerinin karışımıyla farklı kokular oluşturulmuştur. Bugün günümüzde den fazla esans hammaddesi kullanılarak elde edilen esans kompozisyonları, parfüm, şampuan, krem gibi kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır.

8 ESANS HAMMADDELERİ Esans hammaddeleri; kimyasal yollarla sentetik şekilde veya doğal kaynaklardan ya da fosillerden fiziksel yöntemlerle doğal olarak elde edilir. Elde ediliş yöntemleri; Su buharı destilasyonu Solvent ekstraksiyonu Enfleurage Maserasyon Pres Ultrasonik dalga

9 ESANSLARIN SINIFLANDIRILMASI Esansları sınıflandırırsak; aroma kimyasalları, uçucu yağlar, doğal extractlar, destilatlar, isolatlar(ayrılmışlar) ve oleoresinler. Koku tipine göre çiçek, oryantal, meyve, yeşillik, ozon-okyanus, şipre, deri, eğrelti otu, aldehit. Kullanım alanına göre parfüm, endüstriyel ürünler, deodorantlar, arap kokuları,bebek ürünleri.

10 ANTİ ALERJEN- NON ALERJEN ESANSLAR AB yönetmeliğince alerjen esans maddesi olarak kabul edilmiş maddeleri içermeyen esanslara NON-ALERJEN veya ANTİ-ALERJEN ESANSLAR denir. Geniş yelpazedeki tüketici ürünlerinde çok sayıda alerjen maddeler tespit edilmiştir. Deri ile temas eden ürünlerde ve aynı zamanda ev ürünlerindeki kimyasal maddeler alerjik temas sonucu egzamayı tetikleyen dışsal faktörler olarak önemli rol oynar.

11 ANTİ ALERJEN- NON ALERJEN ESANSLAR yılları arasında yapılan bir araştırmada; 1781 hasta üzerinde kozmetik maddelerdeki alerjenlerin etkisi gözlenmiştir. ŞEKİL:1

12 ANTİ ALERJEN- NON ALERJEN ESANSLAR Yapılan araştırmalar sonucunda, kozmetik ürünlerde en çok karşılaşılan alerjik reaksiyonların nedeninin esans olduğu tespit edilmiştir. Kozmetik ürünlerini kullanım alanları dışında kendi içinde, Durulanan (rinse-off) Durulanmayan (leave-on) şeklinde sınıflandırılır.

13 ANTİ ALERJEN- NON ALERJEN ESANSLAR Ekim 2002 yılında yapılan bazı istatistikler sonucunda piyasadaki durulanmayan (leave-on) ürünlerin içerdiği alerjen sıralaması tablo 1 de gösterilmiştir. TABLO:1 KOZMETİK ÜRÜNLERİN YÜZDESİ İÇERDİĞİ ALERJEN MADDE SAYISI %3 15 den fazla alerjen % alerjen % alerjen % alerjen %1 Non alerjen

14 ANTİ ALERJEN- NON ALERJEN ESANSLAR SCCNFP (The Scientific Committee On Cosmetic Products And Non-Food Products Intended For Consumers) nin 1999 yılında yapmış olduğu araştırmalarda, tüketicinin potansiyel temas alerjisi sonucu 24 tane alerjen esans hammaddesi olduğu ortaya çıkmıştır. Bunlarda kendi içlerinde ikiye ayrılmıştır.

15 ANTİ ALERJEN- NON ALERJEN ESANSLAR TABLO 2: EN ETKİLİ OLAN ALERJEN MADDELER ALERJEN ADI CAS NO AMYL CINNAMAL AMYL CINNAMYL ALCOHOL BENZYL ALCOHOL BENZYL SALICYLATE CINNAMYL ALCOHOL CINNAMAL CITRAL COUMARIN EUGENOL GERANIOL HYDROXYCITRONELLAL HYDROXYMETHYLPENTYL-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE (HMPCC) ISOEUGENOL

16 ANTİ ALERJEN- NON ALERJEN ESANSLAR TABLO 3: AZ ETKİLİ OLAN ALERJEN MADDELER ALERJEN ADI CAS NO ANISIYL ALCOHOL BENZYL BENZOATE BENZYL CINNAMATE CITRONELLOL FARNESOL HEXYL CINNAMALDEHYDE LILIAL D-LEMONENE LINALOOL METHYL HEPTINE CARBONATE METHYL3-(2,6,6-TRIMETHYL-2-CYCLOHEXE-1YL)3-BUTEN-2-ONE (ALPHA ISO METHYL IONONE)

17 ANTİ ALERJEN- NON ALERJEN ESANSLAR Esansların, farklı kişiler üzerinde denenmesi sonucu temas alerjisi konusunda çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda; İngiltere de 1980 ve 1996 yılları arasında hasta üzerinde alerji görülme oranı: Bayanlarda: % 8,5 Erkeklerde: %6,7 olarak bulunmuş ve en çok (%37 oranında) oakmoss a karşı duyarlı olunduğu tespit edilmiştir.

18 ANTİ ALERJEN- NON ALERJEN ESANSLAR 2005 yılında AB komisyonunun çıkarmış olduğu yönetmelik gereğince de Oakmoss ve Treemoss maddeleri alerjen madde listesine eklenmiştir. 24 olan alerjen listesi 26 ya yükselmiştir. Son zamanlarda IVDK (the German Information Network of Departments of Dermatology) 2007 yılında 26 alerjen maddenin hasta üzerinde yapılan yama testlerine göre hassasiyetlerini değerlendirmiş ve alerjenleri üç gruba ayırmıştır.

19 ANTİ ALERJEN- NON ALERJEN ESANSLAR TABLO 3: ALERJENLERİN SINIFLANDIRILMASI 1.GRUP ÖNEMLİ ALERJENLER 2.GRUP DAHA AZ ÖNEMLİ ALERJENLER 3. GRUP NADİREN DUYARLI OLANLAR Oakmoss Cinnamic Alcohol Benzyl alcohol Treemoss Citral Linalool Hydroxymethylpentylcyclohexene carboxaldehyde (Lyral ) Citronellol Methyl heptine carbonate Hydroxycitronellal Geraniol α-amyl-cinnamic aldehyde Isoeugenol Eugenol α -Hexyl cinnamic aldehyde Cinnamic Aldehyde Coumarin Limonene Farnesol Lilial Benzyl salicylate Amyl cinnamic alcohol γ-methylionon Benzyl Cinnamate Benzyl benzoate Anisyl alcohol

20 SON ÜRÜN ETİKETLEME Eskiden parfümlerin etiketlerindeki içerik bilgisinde parfüm, alkol ve su yazardı. Artık alerjen maddeler etikette belirtilmektedir.

21 SON ÜRÜN ETİKETLEME Son ürüne koku vermek için kullanılan esansların etiketlemesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Esanslar son üründe kullanım oranlarına göre; Durulanan ürünlerin: %0,01 (100 ppm) Durulanmayan ürünlerin: %0,001 (10 ppm) üzerinde kalan alerjen maddeler etikette belirtilmesi gerekir.

22 SON ÜRÜN ETİKETLEME İçerisinde %20 esans olan bir EDT (Eau de Toilette) düşünelim: Esansta da % 0.02 Linalool varsa ve son üründe %0.004 (40 ppm) vardır. Bildirim sınırını geçtiğinden dolayı EDT içerik bilgisinde Linalool yazılması gerekir.

23 SON ÜRÜN ETİKETLEME Son ürün etiket bildiriminin önemini bir örnek üzerinde açıklayacak olursak; Limon yağı kullanılan bir son üründe alerjen maddeleri saptamak biraz zordur. Mutlaka alerjen maddelerden Lemonen maddesini içerir. Her bölgedeki yağlarda farklı oranlarda lemonen içerdiğinden etiketlemede sınırlar meydana gelmektedir. Yağlardaki Lemonen miktarı net olmadığından dolayı etiketleme sınırında kalması söz konusu olabilir.

24 SON ÜRÜN ETİKETLEME Aynı son ürün içinde bir limon esansı kullanıldıysa lemonen miktarlarını hesaplamada netlik olmayabilir. Esanstan gelen lemonen miktarı sınırda kalırken yağdan gelen lemonen ile birlikte sınırlamanın üzerine bile çıkabilir. Bu nedenle kozmetik üreticilerinin tedarikçisiyle iyi iletişimde olması ve esansiyel yağlarla ilgili tüm bilgiyi edinmesi gerekir.

25 Yağ içerik örnekleri

26 SON ÜRÜN ETİKETLEME Tüketiciyle en iyi iletişim yolu ürün etiketlemesiyle sağlanabilir. Bu şekilde tüketici, alerjen madde içeren ürünleri bilinçli bir şekilde tercih etmiş olacaktır. Etiketteki zorunlu limitli maddelerin bildirilmesi tüketiciyi ya da alerjisi olanların kullanımını engelleyebilir. Fakat yeni hassasiyetler için koruma sağlamaz. Belirtilen limitlerin altında kalan alerjenlerin alerjik reaksiyon verme olasılığı düşükte olsa mümkün olabilir. Etiket bildirimleri nicel bir risk değerlendirmesine dayalıdır.

27 SON ÜRÜN ETİKETLEME Hollanda da VMA (Dutch Food and Consumer Products Safety Authority) tarafından yapılan bir araştırmada 21 tane piyasa ürününden 7 sinin dışında kalanların etiketinde esans alerjenleri belirtilmemiştir. Bu tip araştırmalar da etiket bildirimlerinin her zaman doğru olmadığını göstermektedir. Bu nedenle tüketici ürünlerinde duyarlaştırıcı ürünlerin varlığı ve konsatrasyonlarını izlemek için çok önemlidir. Yönetmelikler kontakt dermatitin oluşumunu engellemede yeterli değildir ve son üründe maruz kalma daha iyi kontrol edilmelidir. (QRA vettc)

28 YÖNETMELİKLER SAĞLIK BAKANLIĞI/KOZMETİK YÖNETMELİĞİ AVRUPA KOMİSYONU (Europe Commision) IFRA (The International Fragrance Association ) EFFA (European Flavour and Fragrance Association) SCCNFP(The Scientific Committee On Cosmetic Products And Non-food Products)

29 Kimyager Doğu Sanayi Sitesi 11. Blok No: Yenibosna-İstanbul Turkey Tel & Fax : elsokimya@elsokimya.com

Kozmetik ve Esans Hammaddeleri

Kozmetik ve Esans Hammaddeleri Kozmetik ve Esans Hammaddeleri Kimyager Deniz DANYILDIZ KimyaKongreleri.org Kozmetik Nedir? Kozmetik, bir kimseyi daha çekici hale getirmek ya da görünüm sorunlarını gidermek için kullanılan ürünleri,

Detaylı

PARFÜM VE GÜNEŞ BAKIM ÜRÜNLERİ

PARFÜM VE GÜNEŞ BAKIM ÜRÜNLERİ PARFÜM VE GÜNEŞ BAKIM ÜRÜNLERİ Koku maddelerinin kullanımı oldukça eskidir. Böcekleri uzaklaştırmak için kokulu odunların kullanılması ilk ilkel kullanımlardan birisidir. Toplumun gelişmesi ile birlikte

Detaylı

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR Deodorantlar ve antiperspirantlar en fazla kullanılan kozmetik ürünlerindendir. Her gün milyonlarca kişi tarafında koltuk altına uygulanmaktadırlar.

Detaylı

ESANS UYGULAMALARINDA DOĞADAN ALDIĞIMIZ İLHAMIN TEKNOLOJİK YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ

ESANS UYGULAMALARINDA DOĞADAN ALDIĞIMIZ İLHAMIN TEKNOLOJİK YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ ESANS UYGULAMALARINDA DOĞADAN ALDIĞIMIZ İLHAMIN TEKNOLOJİK YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ Kemal Özgür Boyanay Kimya Yüksek Mühendisi Seluz Fragrance Company o İÇERİK Doğadan gelen ilham Doğal hammaddeler

Detaylı

EK-III KISIM 1 AŞAĞIDAKİ SINIRLAMALAR VE ŞARTLAR DIŞINDA KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇERMEMESİ GEREKEN MADDELER LİSTESİ SINIRLAMALAR

EK-III KISIM 1 AŞAĞIDAKİ SINIRLAMALAR VE ŞARTLAR DIŞINDA KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇERMEMESİ GEREKEN MADDELER LİSTESİ SINIRLAMALAR EK-III KISIM 1 AŞAĞIDAKİ SINIRLAMALAR VE ŞARTLAR DIŞINDA KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇERMEMESİ GEREKEN MADDELER LİSTESİ EK-III KISIM 1 SINIRLAMALAR Referans Numarası Madde Uygulama ve/veya kullanım alanı Kozmetiklerde

Detaylı

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ SEKTÖRÜN TANIMI Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Kodları (G.T.İ.P) esas alınarak oluşturulan Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Kodları (G.T.İ.P) ve ürün tanımları aşağıda

Detaylı

Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın!

Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın! Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın! 01 Giriş Her yıl artan sayıda insanı etkileyen alerjik rahatsızlıklar yaygın bir sorundur 1. Avrupa da 150 milyondan fazla insan kronik

Detaylı

2013/ 2014 (%) 3301 Uçucu Yağlar 3.727.592 4.017.602 4.524.926 12,63 3,97

2013/ 2014 (%) 3301 Uçucu Yağlar 3.727.592 4.017.602 4.524.926 12,63 3,97 KOZMETİK SEKTÖRÜ HS No: 3301,3302, 3303, 3304, 3305, 3306, 3307 DÜNYA TİCARETİ Dünya kozmetik ürünler ihracatında ilk sırada güzellik/makyaj ve cilt bakımı için müstahzarları oluşturmaktadır. Bu ürün grubunun

Detaylı

Ürün Tanıtımı / Product Advertorial

Ürün Tanıtımı / Product Advertorial Sezen Çepel Yüksek Kimyager / Chemist, MSc Satış Mühendisi / Sales Engineer Ant Teknik Cihazlar Doğal ve Sentetik Ürünler Kütüphanesi (Ffnsc) ile Aroma ve Esans Analizleri Analysis of Aroma Compounds and

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/8 Düzenlenme tarihi: 01.04.2010 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: CAPTA ROOM P5 Konsantre Çiçek Kokulu Oda ve Çamaşır Parfümü Ürünün uygulama alanı: Çamaşır Hijyen Sistemleri Tedarikçi Firma :

Detaylı

Kozmetik Ürünlerde Standardizasyon Çalışmaları. Dr. M. Kemal Sangün Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Ed. Fakültesi Kimya

Kozmetik Ürünlerde Standardizasyon Çalışmaları. Dr. M. Kemal Sangün Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Ed. Fakültesi Kimya Kozmetik Ürünlerde Standardizasyon Çalışmaları Dr. M. Kemal Sangün Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Ed. Fakültesi Kimya BAŞLIKLAR Kozmetikler Organik ve doğal kozmetikler Özellikleri ve içerikleri Örnekler

Detaylı

EK VI KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇEREBİLECEĞİ KORUYUCULAR GİRİŞ

EK VI KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇEREBİLECEĞİ KORUYUCULAR GİRİŞ EK VI KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇEREBİLECEĞİ KORUYUCULAR GİRİŞ 1) Koruyucular, kozmetik ürünlere, bu ürünlerde mikroorganizmaların büyümesini engellemek temel amacıyla katılabilen maddelerdir. 2) (*) işareti

Detaylı

Patch Test Kitleri Uluslararası Kontak Dermatit Araştırma Grubu tarafından önerilen allerjen maddeleri içermektedir.

Patch Test Kitleri Uluslararası Kontak Dermatit Araştırma Grubu tarafından önerilen allerjen maddeleri içermektedir. PATCH TEST KİTLERİ 2018 PATCH TEST (YAMA TESTİ) Patch Test; alerjik kontakt dermatit (temas egzaması) denilen egzamanın tanısında kullanılan bir deri testidir. Alerjik kontakt dermatit, alerjen madde ile

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASINA İZİN VERİLEN KORUYUCULARA İLİŞKİN KILAVUZ

KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASINA İZİN VERİLEN KORUYUCULARA İLİŞKİN KILAVUZ Amaç KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASINA İZİN VERİLEN KORUYUCULARA İLİŞKİN KILAVUZ MADDE 1- Kozmetik Yönetmeliği nin EK V in 12, 12 a, 39 ve 57 numaralı satırlarında gerçekleşen değişikliklere ilişkin açıklayıcı

Detaylı

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yayımlandığı R.Gazete: 07.08.2010-27665 Tebliğ No: 2010/35 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, zeytinyağları ve pirina yağlarının tekniğine

Detaylı

II. KOKU. 1. Kadın Parfümleri 1.1 Starlar 1.2 Tasarım 1.3 LR Classics. 2. Erkek Parfümleri 2.1 Starlar 2.2 Tasarım 2.3 LR Classics

II. KOKU. 1. Kadın Parfümleri 1.1 Starlar 1.2 Tasarım 1.3 LR Classics. 2. Erkek Parfümleri 2.1 Starlar 2.2 Tasarım 2.3 LR Classics II. KOKU 1. Kadın Parfümleri 1.1 Starlar 1.2 Tasarım 1.3 LR Classics 2. Erkek Parfümleri 2.1 Starlar 2.2 Tasarım 2.3 LR Classics 3. Ambalaj Bilgileri LR PARFÜM KONSEPTLERİNİN 5 BAŞARI FAKTÖRÜ 1. Tasarım:

Detaylı

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.)

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.) TEBLĠĞ TASLAĞI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (Tebliğ No:.) Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, kahve ve kahve ekstraktlarının tekniğine

Detaylı

Tebliğ. "Ancak, ilaç sanayiinde kullanılmak üzere ithal edilecek ürünler için, 2 nci maddedeki esaslara göre Kontrol Belgesi aranır.

Tebliğ. Ancak, ilaç sanayiinde kullanılmak üzere ithal edilecek ürünler için, 2 nci maddedeki esaslara göre Kontrol Belgesi aranır. Tebliğ Dış Ticaret Müsteşarlığından: Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Tebliğ No: (25/18) MADDE 1 31/12/24 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 15 Ağustos 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29089 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ DEVAM FORMÜLLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/32) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; devam

Detaylı

ESANSLARLA ĐLGĐLĐ KURULUŞLAR VE DÜZENLEMELER

ESANSLARLA ĐLGĐLĐ KURULUŞLAR VE DÜZENLEMELER ESANSLARLA ĐLGĐLĐ KURULUŞLAR VE DÜZENLEMELER Zeynep Derya MAZICI Yüksek Kimyager 2/13/2012 1 TASLAK Avrupa Birliği Kozmetik Direktifi Avrupa Birliği Komisyonu Bilimsel Komiteleri COLIPA (Avrupa Kozmetik

Detaylı

ÜRÜN REHBERİ 1 / 2017

ÜRÜN REHBERİ 1 / 2017 SAĞLIK & GÜZELLİK ÜRÜN REHBERİ 1 / 2017 İÇİNDEKİLER I. Koku 1. Kadın Parfümleri 1.1 Starlar Guido Maria Kretschmer for Women MEU by Cristina Ferreira Karolina by Karolina Kurkova Karolina Kurkova Lovingly

Detaylı

KOZMETİK TANIMI VE SINIFLANDIRMA

KOZMETİK TANIMI VE SINIFLANDIRMA KOZMETİK TANIMI VE SINIFLANDIRMA Kozmetik, Yunanca süslemekte usta anlamına gelen kos-metikos sözcüğünden türetilmiştir. Kozmetik ürünlerin amacları; Temizlemek Güzelleştirmek Çekiciliği arttırmak Yüz

Detaylı

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz.

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz. 3 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29642 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2016/7) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

GCMS ile aroma analizleri ve uygulama örnekleri

GCMS ile aroma analizleri ve uygulama örnekleri GCMS ile aroma analizleri ve uygulama örnekleri Yüksek Kimya Müh. Hacer Tanacı Ant Teknik Cihazlar Ankara Bölge Aplikasyon Şefi teknik yazı Aroma bileşikleri gıda ve içeceklerde olgunlaşma esnasında biyokimyasal

Detaylı

Eğlenceli Ve Güvenilir...

Eğlenceli Ve Güvenilir... Dermatolojik olarak test edilmiştir Alkol İçermez Phtalate İçermez Hassas ve göz yakmayan formül Petrol türevi hammaddeler içermez Parfümlü ürünlerde Alerjen içermeyen özel esanslar kullanılmıştır E an

Detaylı

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir:

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir: TÜRK GIDA KODEKSİ Türk Gıda Kodeksi; Türkiye de satışa sunulan gıdalara ilişkin hijyen, etiketleme, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, ithalat ve ihracat denetimi ve belgelendirme sistemi, tahlil

Detaylı

KOZMETİK FORMÜLASYONLARINDA KOKU VE UYGULAMA SÜRECİ. KİMYAGER Nail GÜLEN. KimyaKongreleri.org

KOZMETİK FORMÜLASYONLARINDA KOKU VE UYGULAMA SÜRECİ. KİMYAGER Nail GÜLEN. KimyaKongreleri.org KOZMETİK FORMÜLASYONLARINDA KOKU VE UYGULAMA SÜRECİ KİMYAGER Nail GÜLEN FROMA KİMYA, başta kozmetik ürün çeşitlerinde olmak üzere, kokunun olduğu ve kokunun olması istenilen her ürün için geniş seçeneklere

Detaylı

Ramazanın Kokusu " GÜL" Aşkın ve sevginin sembolü olarak kullanılan, kokusuyla herkesi mest eden gül, bu ay Parkim Trendbox'ta mercek altında...

Ramazanın Kokusu  GÜL Aşkın ve sevginin sembolü olarak kullanılan, kokusuyla herkesi mest eden gül, bu ay Parkim Trendbox'ta mercek altında... Trendbox Ramazanın Kokusu " GÜL" Aşkın ve sevginin sembolü olarak kullanılan, kokusuyla herkesi mest eden gül, bu ay Parkim Trendbox'ta mercek altında... Haziran 2017 Sayı 6 / 2017 www.parkimfragrance.com

Detaylı

HAKKIMIZDA. Viking Temizlik ve Kozmetik A. Ş.

HAKKIMIZDA. Viking Temizlik ve Kozmetik A. Ş. HAKKIMIZDA Viking Temizlik ve Kozmetik A.Ş. 1978 yılında Avcı Kimya unvanı ile başladığı ticari hayatına, 1992 yılında Viking Temizlik Ürünleri Limited Şirketi ve 2004 yılında Viking Temizlik ve Kozmetik

Detaylı

Ekstraksiyon Teknolojisi. 3. Hafta

Ekstraksiyon Teknolojisi. 3. Hafta Ekstraksiyon Teknolojisi 3. Hafta Ekstraksiyon Alkol, su, organik çözücüler kullanılarak bitkisel, hayvansal veya sentetik hammaddelerin saflaştırılması, bileşenlerinin arındırılması ve kararlılığının

Detaylı

ÜRÜN REHBERİ 2 / 2016

ÜRÜN REHBERİ 2 / 2016 SAĞLIK & GÜZELLİK ÜRÜN REHBERİ 2 / 2016 İÇİNDEKİLER I. Koku 1. Kadın Parfümleri 1.1 Starlar Guido Maria Kretschmer for Women MEU by Cristina Ferreira Karolina by Karolina Kurkova Karolina Kurkova Lovingly

Detaylı

ALLERJİ DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

ALLERJİ DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ ALLERJİ DERİ TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası :... Başvuru tarihi :.. 200 Hastalığın

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 14 Şubat 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28913 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/3) Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SÜRGÜN YAPRAK ÇİÇEK MEYVELER 10 Bitkisel Ürünlerden Yararlanma Şekilleri Şifalı bitkilerden aşağıda belirtilen yöntemler kullanılarak yararlanılmaktadır. İnfusyon (Infusion):

Detaylı

Bileşenleri: (Active) Aluminum Chloride %12, (Inactive) Sodium Bicarbonate, Purified Water Ticari takdim: Rollon 1.2fl.oz. / 35,5ml.

Bileşenleri: (Active) Aluminum Chloride %12, (Inactive) Sodium Bicarbonate, Purified Water Ticari takdim: Rollon 1.2fl.oz. / 35,5ml. Certain Dri ürünleri, Certain Dri Rollon antiperspirant 1, Certain Dri Solid antiperspirant, Certain Dri A.M. Scented Rollon ve Certain Dri A.M. Scented Stick olmak üzere dört çeşittir. Certain Dri Rollon

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

DERİ PRICK TESTİ (SPT) HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAY FORMU

DERİ PRICK TESTİ (SPT) HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAY FORMU DERİ PRICK TESTİ (SPT) HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAY FORMU 1. Deri prick testi (SPT: Skin Prick Test ), yakınmaları bir solunum yolu ya da besin allerjisinin varlığını düşündüren olgularda uygulanan bir

Detaylı

AIRTONE AP5 A4S2 MF Hazırlanma Tarihi:08.10.2015 Revizyon Tarihi: -

AIRTONE AP5 A4S2 MF Hazırlanma Tarihi:08.10.2015 Revizyon Tarihi: - Sayfa No: 1/8 1 Maddenin/Karışımın ve Şirketin/Dağıtıcının Kimliği 1.1.Madde / Karışımın Kimliği Ürün Adı 1.2.Madde veya Karışımın Belirlenmiş Kullanımları Gıda endüstrisi, çöp transfer merkezleri, çöp

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan tüketimine yönelik yenilebilir kazeinler

Detaylı

1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI

1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI 1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI Gıda Takviyesi Mevzuatı ve Onay Sistemi Oluşturmada Türkiye nin Başarı Hikayesi Harun TOKAY Şube Müdürü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü FONKSİYONEL BİLEŞENLER İÇEREN BAHARAT VE TIBBİ-AROMATİK BİTKİLER Doğal antioksidan kaynağı olan birçok bitki ve baharat bulunmaktadır. Çeşitli baharatlar, kakao

Detaylı

Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 12.06.2006 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: TASKI TAPI EXTRACT C1b Ürünün uygulama alanı: Profesyonel genel temizlik/bakım ürünü Üretici/Tedarikçi:

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GRİPİX Ürün Tanımı Alkol Bazlı El Temizleme Jeli Ürün Kodu KH-008 Ürünün Uygulama Alanı Kişisel Hijyen Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN İMALATTAN SONRA KALİTESİNİN SÜRDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.0

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN İMALATTAN SONRA KALİTESİNİN SÜRDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.0 TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN İMALATTAN SONRA KALİTESİNİN SÜRDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.0 Amaç MADDE 1- (1) Bu Kılavuz, piyasada bulunan kozmetik ürünlerin imalatından

Detaylı

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethyl Alcohol >%30 F R 11 67-63-0 2- Propanol <%5 F,Xi R11,R36,R67

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethyl Alcohol >%30 F R 11 67-63-0 2- Propanol <%5 F,Xi R11,R36,R67 91/155/EC ve Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR AİRFRESH FANTASTİK

Detaylı

Kimya, atomları, element ya da bileşik haldeki maddelerin yapısını, bileşimini ve özelliklerini inceleyen bilim dalıdır.

Kimya, atomları, element ya da bileşik haldeki maddelerin yapısını, bileşimini ve özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. KİMYA ARAŞTIRMALARI, TEKNOLOJİYE AKTARIMI ve ÖNCELİKLERİMİZ Prof. Dr. Nurettin YAYLI Karadeniz Teknik Üniversitesi Kimya nedir? KİM--YA???? Kimya, atomları, element ya da bileşik haldeki maddelerin yapısını,

Detaylı

GELENEKSEL TÜRK VİŞNE LİKÖRÜ

GELENEKSEL TÜRK VİŞNE LİKÖRÜ GELENEKSEL TÜRK VİŞNE LİKÖRÜ Tescil No : 147 Koruma Tarihi : 03.05.2005 Başvuru No : C2005/011 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi : Mey Alkollü İçkiler Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi Başvuru

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/6 Ticari İsmi Kullanım Alanı REACH Kayıt No : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları : Mevcut değil Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR DAİLY MAT Ürün Tanımı Otomatlar için Günlük Temizlik ve Bakım Maddesi Ürün Kodu ZH-008 Ürünün Uygulama Alanı Zemin Hijyeni Üretici/Tedarikçi

Detaylı

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT VE TÜREVLERİ (OH grubunun kopması ile oluşan bileşikler) Su ile etkileştiğinde karboksil asit oluşumuna neden olan organik bileşiklere karboksilik asit türevleri

Detaylı

Gıda Bileşenleri ve Bilgilendirme

Gıda Bileşenleri ve Bilgilendirme GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gıda Bileşenleri ve Bilgilendirme A. Volkan GÜNGÖREN Gıda Kontrol ve Projeler Çalışma Grubu Sorumlusu Ankara 25 Aralık 2012 İ Ç E R

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...4 GİRİŞ...5 BÖLÜM 1: YAŞ

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...4 GİRİŞ...5 BÖLÜM 1: YAŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...4 GİRİŞ...5 BÖLÜM 1: YAŞ ve CİLT...9 Yaşlanma Süreci...10 Kırışıklıklar... 11 Cildin Başlıca Düşmanları...12 Kozmetik Çözümler...14 Ameliyat...14 Cilt Tipleri...16 Cilt Tipinizi Belirlemek...17

Detaylı

Subkutan spesifik immünoterapi

Subkutan spesifik immünoterapi Subkutan spesifik immünoterapi Hasta için bir bilgi Spesifik immünoterapi Doktorunuzun yaptığı alerji testleri, sizde (veya çocuğunuzda) alerji olduğunu göstermiştir. Gözde kaşınma veya sulanma (= konjunktivitis),

Detaylı

Alerjik deri hastalıklarının kapsamı 1 Alerjik deri hastalıklarında tanı testleri 1 Alerji hastasına yaklaşım 1 Klinikle uyum (relevans) kavramı 2

Alerjik deri hastalıklarının kapsamı 1 Alerjik deri hastalıklarında tanı testleri 1 Alerji hastasına yaklaşım 1 Klinikle uyum (relevans) kavramı 2 İÇİNDEKİLER GİRİŞ ALERJİK DERİ HASTALIKLARINA YAKLAŞIM Alerjik deri hastalıklarının kapsamı 1 Alerjik deri hastalıklarında tanı testleri 1 Alerji hastasına yaklaşım 1 Klinikle uyum (relevans) kavramı 2

Detaylı

Üretici/Tedarikçi: Cadde/Posta Kutusu: Kornwestheimer Str. 107. Telefon: 0711-8009-0 Faks: 0711-8009-321

Üretici/Tedarikçi: Cadde/Posta Kutusu: Kornwestheimer Str. 107. Telefon: 0711-8009-0 Faks: 0711-8009-321 91/155/EEC ve ISO 11014-1' e göre Güvenlik Bilgi Formu Yazklks Tarihi: 24.09.2005 Sayfa: 1/6 * 1. Madde/müstahzar ve sirket/is sahibinin tanktkmk Ürün Ürün Adk Üretici/Tedarikçi Bilgisi Üretici/Tedarikçi:

Detaylı

ETKİN MADDE. Bir müstahzarın etkinliğini temin eden madde veya maddelerdir.

ETKİN MADDE. Bir müstahzarın etkinliğini temin eden madde veya maddelerdir. İLAÇ Satmak, satışa çıkarılmak veya kullanılması için önerilmek üzere imal edilen, insan ve hayvanları tedavi, yatıştırma, tanı, tespit veya onarmak, fiziksel durumları düzeltmek veya organik (fonksiyonların)

Detaylı

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM Cam, metal, plastik, kağıt / karton gibi değerlendirilebilir. Gıda ambalaj atıkları çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler.

Detaylı

DİŞHEKİMLİĞİNDE ALERJİ. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu

DİŞHEKİMLİĞİNDE ALERJİ. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu DİŞHEKİMLİĞİNDE ALERJİ Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu ALERJİ Alerji terimi Yunanca değişim-değişmiş anlamına gelen allos ile tepki-tepki gösterme anlamına gelen ergon sözcüklerinden köken almıştır. Alerji terimi

Detaylı

ÖZEL BAĞIŞIKLIK TEDAVİSİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Alerji Hastalığı Olanlar İçin Öneriler ve Bilgiler

ÖZEL BAĞIŞIKLIK TEDAVİSİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Alerji Hastalığı Olanlar İçin Öneriler ve Bilgiler ÖZEL BAĞIŞIKLIK TEDAVİSİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Alerji Hastalığı Olanlar İçin Öneriler ve Bilgiler Sevgili Alerji Hastası, Yaşadığınız alerjik durum vücudunuzun bitki polenleri, ev tozu akarları (mite),

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜNÜN YARI AÇIK ALERJİ TESTİYLE DERMATOLOJİK ARAŞTIRMA RAPORU

KOZMETİK ÜRÜNÜN YARI AÇIK ALERJİ TESTİYLE DERMATOLOJİK ARAŞTIRMA RAPORU B (565/10/2016) KOZMETİK ÜRÜNÜN YARI AÇIK ALERJİ TESTİYLE DERMATOLOJİK ARAŞTIRMA RAPORU Ürün Sorumlu Kişi Rapor numarası Eyüp Sabri Tuncer Doğal Hindistan Cevizi Sütlü Şampuan Eyüp Sabri Tuncer Kozmetik

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

Bir Doğallık Hikayesi

Bir Doğallık Hikayesi Natural Cosmetics Pagi, Mayıs-2005 yılında ve geçmişin reçeteleri dikkate alınarak, artık günümüzde çok az rastlanan nitelikte doğal sabunlar ve vücutbanyo güzellik malzemeleri üretmek için, 25.05.2005

Detaylı

Biyosidal Ürünler ve Ara Ürünler. Abdullah YILMAZ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü. Ankara

Biyosidal Ürünler ve Ara Ürünler. Abdullah YILMAZ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü. Ankara Biyosidal Ürünler ve Ara Ürünler Abdullah YILMAZ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü. Ankara Konu başlıkları Biyosidaller Bitki koruma Ürünleri Veteriner ve Tıbbi Ürünler Ara ürünler ve örnekler

Detaylı

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ Distilex tesislerinde; bitki ve meyve özütleri uygun yöntem ve ileri teknoloji ile elde edilerek gıda, ilaç, kozmetik, kimya, insan sağlığında gıda takviye ürünleri, hayvan

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) Ürünü Tanıtıcı Bilgiler Ürün Kodu 2302 Ürün Adı EPOLEVEL (A Bileşeni) ÜÇ BİLEŞENLİ, SOLVENT İÇERMEYEN, KENDİ YÜZEYİNİ DÜZELTEN Tanımlama/

Detaylı

Aşağı Pazarcı Mahallesi 1010 Sokak No: 7 Manavgat Antalya Telefon: 0 242 746 61 50 Faks: 0242 742 75 73 www.sorti.com.tr Sipariş Hattı: 0532 773 13 30

Aşağı Pazarcı Mahallesi 1010 Sokak No: 7 Manavgat Antalya Telefon: 0 242 746 61 50 Faks: 0242 742 75 73 www.sorti.com.tr Sipariş Hattı: 0532 773 13 30 Aşağı Pazarcı Mahallesi 1010 Sokak No: 7 Manavgat Antalya Telefon: 0 242 746 61 50 Faks: 0242 742 75 73 www.sorti.com.tr Sipariş Hattı: 0532 773 13 30 TARİHÇE: Sorti Kimya, 1989 yılında Yusuf Sönmez tarafından

Detaylı

Dilara ŞAHİNÖZ TÜRKBESD Genel Koordinatör

Dilara ŞAHİNÖZ TÜRKBESD Genel Koordinatör Dilara ŞAHİNÖZ TÜRKBESD Genel Koordinatör 22.11.2016 Üyelerimiz Sektörel Veriler Toplam İstihdam 60 Bin Doğrudan 600 Bin Dolaylı Toplam Üretim Toplam İhracat Toplam Ciro 25 Milyon Adet 18 Milyon Adet 30

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı: CLAX DURASOFT 5LL1 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 2 Form No: MSDS6017 Sayfa No: 1 / 6

Madde/Müstahzar Adı: CLAX DURASOFT 5LL1 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 2 Form No: MSDS6017 Sayfa No: 1 / 6 Form No: MSDS6017 Sayfa No: 1 / 6 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: CLAX DURASOFT 5LL1 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı:

Detaylı

ALERJİ. Alerji neden olur:

ALERJİ. Alerji neden olur: ALERJİ Alerji normalde zararlı olmayan maddelere karşı vücudun verdiği abartılı cevaptır. Bu abartılı cevap bazen tüm vücutta bazen vücudun bir kısmında olabilir: Gözde olursa; alerjik konjoktivit, Üst

Detaylı

EK II Kozmetik Ürünlerde Yasaklı Maddeler Listesi. Madde Tanımlanması. Referans No. Kimyasal adı/inn CAS No EC No

EK II Kozmetik Ürünlerde Yasaklı Maddeler Listesi. Madde Tanımlanması. Referans No. Kimyasal adı/inn CAS No EC No Ek VI Kozmetik Ürünlerde Kullanılmasına İzin Verilen UV Filtrelerin Listesi Kozmetik Ürünlerde Kullanılmasına İzin Verilen UV Filtrelerin Listesi nin 19 numaralı satırı silinmiştir. EK II Kozmetik Ürünlerde

Detaylı

Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 12.06.2006 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: ROOM CARE R1-PLUS Ürünün uygulama alanı: Profesyonel genel temizlik/bakım ürünü Üretici/Tedarikçi: Lokal

Detaylı

3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması. A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon)

3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması. A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon) 3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon) Presleme Kullanılan en eski yağ sızdırma yöntemidir Temelde basınç altında yürütülen bir filtrasyon işlemidir

Detaylı

ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY)

ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY) TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY) EĞİTİM MODÜLÜ I Kodlama İlkeleri 1 21-23 Haziran 2012 ANKARA UKAY KAPSAMI Ulusal Kaza Yaralanma

Detaylı

ZAMANKİ GİBİ, LÜTFEN ETİKETİ OKUYUN. VERİLEN TALİMATLARA UYUN.

ZAMANKİ GİBİ, LÜTFEN ETİKETİ OKUYUN. VERİLEN TALİMATLARA UYUN. Etiketi Okuyun! Deterjan ve Temizlik Ürünlerinin Endüstriyel ve Kurumsal Kullanıcıları İçin Hazırlanan Bilgilendirme Kitapçığı Kimyasalların sınıflandırılması ve etiketlenmesi ile ilgili güncellenen Yönetmeliğin

Detaylı

Bu Döküman Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'ne aittir. Başkaları tarafından kullanılamaz ve çoğaltılamaz.

Bu Döküman Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'ne aittir. Başkaları tarafından kullanılamaz ve çoğaltılamaz. FR-YLY-04 İlk Yay.Tarihi : 27 Ekim 28 1 / 251 Malzeme Kodu : JENL0950 HISTAMINE SATINALMA BİLGİSİ (ŞARTNAME) (*) 37482 Çocuk Alerji Bilim Dalı Düzenleme Tarihi : 25/06/2014 ALERJİ DERİ TESTİ-ALERJENLERİ

Detaylı

2006 yılında 79 milyarı ihracat olmak üzere toplam 203.4 milyar dolar dış ticaret hacmi hedefleniyor.

2006 yılında 79 milyarı ihracat olmak üzere toplam 203.4 milyar dolar dış ticaret hacmi hedefleniyor. İzmir, Ege Bölgesi ve Türkiye'nin Dış Ticaret Ürün Kompozisyonu 2005 Ahmet KARAYİĞİT 1. GİRİŞ Dünya Ticaret Örgütünün yayınladığı Dünya Ticaret Raporu 2005 e göre Türkiye, toplam dünya ihracatı içinde

Detaylı

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilir; her ne kadar genellikle çok daha az ciddi olsa da insan çiçek virüsü hastalığına benzer. Maymun çiçek virüsü

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

MADDE 1 25/8/2002 tarihli ve 24857 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden

MADDE 1 25/8/2002 tarihli ve 24857 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden EK-2 MADDE 1 25/8/2002 tarihli ve 24857 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği'nin 2 nci maddesi aşağıdaki

Detaylı

KOZMETİK A.Ş. ÜRÜN KATALOĞU 2017

KOZMETİK A.Ş. ÜRÜN KATALOĞU 2017 KOZMETİK A.Ş. ÜRÜN KATALOĞU 2017 hakkımızda Kuruluşu 1950 yıllarına dayanan Gonca Kolonyaları markası ile koku dünyasına adım atan BRG KOZMETİK A.Ş., bugün global pazarda faaliyetlerini sürdürmektedir.

Detaylı

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10008 Kullanım Alanı : Endüstriyel temizlik malzemesi, bulaşık makinesi deterjanı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması CAS No.: EC No.: 7440-44-0 231-153-3 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 15.05.2010 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: FLOOR B 22 Ahşap ve Mobilya Temizleme Ürünü Ürünün uygulama alanı: Genel temizlik/bakım/hijyen ürünü

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

Report Date : KAÇINCI DÜZENLEME OLDUĞU 0.0

Report Date : KAÇINCI DÜZENLEME OLDUĞU 0.0 1 MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİİNİN TANITIMI ÜRÜN ADI TEDARİKÇİ ÜRETİCİ İK TEMİİCİ TALET ECZACIAŞI GİRİŞİM PAZARLAMA TÜKETİM ÜRÜNLERİ SAN VE TİC AŞ GEZE ORGANİZE SANAYİ ÖLGESİ 1000.SOK NO 102841400

Detaylı

Efsanevi SBK serisi 19 yıllık başarı! 20 den fazla ülke

Efsanevi SBK serisi 19 yıllık başarı! 20 den fazla ülke Efsanevi SBK serisi 19 yıllık başarı! 20 den fazla ülke ! Saç bakım eko-ürünlerinin tasarımı, doğa ile bilimin sentezi temelinde yenilikçi ürünleri yaratabilen profesyonellere bırakılmalıdır. Saç bakımı

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ ) Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, kilo verme amacıyla enerjisi

Detaylı

2.1. Bileşimindeki Tehlikeli ve Zararlı Maddelerin Genel Tanımı ve Konsantrasyonları: Bileşenler %w/w

2.1. Bileşimindeki Tehlikeli ve Zararlı Maddelerin Genel Tanımı ve Konsantrasyonları: Bileşenler %w/w 1.KİMYASAL MADDE/MÜSTAHZAR/FİRMA TANITIMI Madde/Müstahzar Türü: HİJYENVİLLE PARFÜM KOKUSU Madde/Müstahzar Kullanımı: Ortam kokusu. Üretici Firma: Hygiene Vision Limited. 36 Philips Court. Water Street.Stamford-PE9

Detaylı

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan: KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliğinin Ek II

Detaylı

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethanol %15-30 F R 11 7173-51-5 Dideclydimethylammonıum chlorıde <%1 C R 22,R 34

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethanol %15-30 F R 11 7173-51-5 Dideclydimethylammonıum chlorıde <%1 C R 22,R 34 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR ALCOHOL 100 Ürün Tanımı

Detaylı

İnek sütü, Yumurta, Fıstık, Buğday, Soya, Balık, Midye, Ceviz, Fındık, Susam alerjik reaksiyona en sık sebep olan gıdalardır.

İnek sütü, Yumurta, Fıstık, Buğday, Soya, Balık, Midye, Ceviz, Fındık, Susam alerjik reaksiyona en sık sebep olan gıdalardır. GIDA ALERJİSİ Gıda alerjisi gıda veya gıda katkı maddelerine karşı ortaya çıkan beklenmedik, aşırı alerjik reaksiyonlardır. Gıda alerjilerinin büyük kısmı en çok tüketilen gıdalara karşı oluşur. En sık

Detaylı

KİRLENMEK GÜZELDİR EKOLOJİK DETERJAN İLE

KİRLENMEK GÜZELDİR EKOLOJİK DETERJAN İLE KİRLENMEK GÜZELDİR EKOLOJİK DETERJAN İLE Hazırlayan Öğrenciler Arzum KARAHAN (6B) İpek AKYOL (6B) Danışman Öğretmen Pınar ÇALIK ÖZBAY İZMİR, 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3.

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

Kozmetik Yönetmeliği Ek VI nın 4 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilecektir:

Kozmetik Yönetmeliği Ek VI nın 4 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilecektir: Kozmetik Yönetmeliği Ek VI nın 4 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilecektir: Referans No Kimyasal Adı/ INN/ XAN Madde Tanımlaması Koşullar Etiket üzerinde belirtilmesi Kullanıma hazır gereken

Detaylı

Bilinen özel tehlikeleri yoktur. Tehlike uyarı sembol yada tanımlarını gerektirmez. Bileşen CAS-No. EINECS-No. Konsantrasyon Sınıflandırma

Bilinen özel tehlikeleri yoktur. Tehlike uyarı sembol yada tanımlarını gerektirmez. Bileşen CAS-No. EINECS-No. Konsantrasyon Sınıflandırma Revizyon tarihi 08.01.2016 Baskı tarihi 11.01.2016 No6/1 Esenyurt, İstanbul, Turkey Tel +90 212 451 57 91 (pbx) Fax +90 212 451 57 96 Sayfa 1/5 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ticari İsmi Kullanım Alanı Endüstriyel

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU Amaç MADDE 1-5324 Sayılı Kozmetik Kanunu nun 4 üncü maddesinin (f) bendi ve Kozmetik Yönetmeliği nin 10 uncu maddesi

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GT-510 Ürün Kodu FH-002 Ürünün Uygulama Alanı Gıda hijyeni Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya Temizlik Hijyen ve Kozmetik Ürünleri San. Tic.

Detaylı