KONU: YAPISAL TASARIM SUNUM YAPAN: İnş. Y. Müh. ALDONAT KÖKSAL Hidro Dizayn Mühendislik Müşavirlik İnşaat ve Ticaret A.Ş.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KONU: YAPISAL TASARIM SUNUM YAPAN: İnş. Y. Müh. ALDONAT KÖKSAL Hidro Dizayn Mühendislik Müşavirlik İnşaat ve Ticaret A.Ş."

Transkript

1 KONU: YAPISAL TASARIM SUNUM YAPAN: İnş. Y. Müh. ALDONAT KÖKSAL Hidro Dizayn Mühendislik Müşavirlik İnşaat ve Ticaret A.Ş.

2

3 KOMİTENİN AMACI KAYNAK DOKÜMANLAR YAPISAL TASARIM KOMİTESİ KONULARINA GENEL BAKIŞ SANTRAL BİNASI DOLUSAVAK DERİVASYON-DİPSAVAK SU ALMA YAPISI TÜNELLER DENGE BACALARI VE ŞAFTLAR CEBRİ BORULAR KUYRUK SUYU YAPILARI YAPISAL TASARIMA GENEL BAKIŞ SONUÇ VE ÖNERİLER

4 1. Barajlar Kongresi (BBK) çalışmaları Devlet Su İşleri (DSİ) vetürk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği nin (TMMMB) öncülüğünde, ODTÜ ve özel sektör müşavirlik firmalarının gönüllü katkı ve katılımları ile 2012 yılının ilk aylarında başlamıştır. Bu çerçevede oluşturulan komitelerin çalışmaları ve periyodik olarak düzenlenen toplantılar sonucunda, kılavuz bir doküman niteliği taşıyacak Tasarım Kriterleri nin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda Yapısal Tasarım Komitesi de,iş kapsamı olarak belirlenen su yapılarının tasarım ve onay aşamalarında kullanılan farklı uygulamalarla birlikte, esas alınan yabancı kaynakları da inceleyerek, yaşanan sıkıntılara son verecek, tüm sektör çalışanı meslektaşlarımız tarafından kullanılabilecek bir referans doküman oluşturmayı hedeflemiştir.

5 Çalışmalar öncesinde, DSİ Barajlar ve HES Dairesi nde 03 Şubat 2012 tarihinde gerçekleştirilen ilk toplantıda, yapılacak çalışmalarda kaynak doküman olarak öncelik sırasıyla; ICOLD (International Commission on Large Dams) ACI (American Concrete Institute) USACE (United States Army Corps of Engineers) yayınlarının takip edilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varılmıştır. Başlangıçta hedeflenen referans dokümanların yanı sıra Devlet Su İşleri nin çeşitli yayınlarından ve Türk Standartları ndan da faydalanılmıştır.

6 Yapısal Tasarım Komitesi çalışmaları 4 ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar: Santral Binası Tasarımı Dolusavak Tasarımı Derivasyon-Dipsavak Tasarımı Yardımcı Tesislerin Tasarımı

7 Yardımcı Tesisler, 8 alt başlık altında çalışılmıştır. Enjeksiyon Galerileri Su Alma Yapıları Kapak Şaftları Tüneller Denge Bacaları ve Şaftlar Vana Odaları Cebri Borular Kuyruksuyu Yapıları

8 Santral Binası, nehir yatağından alınan suyun türbinlenerek enerji üretiminin sağlandığı yapı olarak tanımlanabilir. Bu yapının tasarım ve projelendirme aşamalarında, farklı disiplinlerin koordinasyonu büyük önem taşır. 1. Barajlar Kongresi kapsamında Yer Üstü, Yarı Gömülü ve Yeraltı olmak üzere 3 e ayrılan santral binalarından, uygulamada çokça tercih edilmesi sebebiyle öncelikli olarak yarı gömülü ve yer üstü santral binaları ele alınmıştır. Daha geniş araştırma gerektiren gömülü santral binaları ise bir sonraki çalışmaya bırakılmıştır. Santral binası yerleşiminin belirlenmesinde cebri boru ve mansap şartları, zemin koşulları, vadigenişliği, ulaşım, kamulaştırma, enerji nakil hattı, etek santralleri ve dolusavağın yeri gibi birçok faktör etkili olmaktadır. Santral binası türbin ve jeneratör bloğu, montaj bloğu vekumanda/kontrolyapıları olmak üzere 3 ana kısımdan oluşur. Bu yapılar bir bütün halinde olabileceği gibi3 farklı blok halinde de tasarlanabilir. Santral Binası Ana Teçhizatlarından olan Türbin ve Jeneratör tipinin seçimi net düşü ve debi değerlerine bağlı olarak belirlenir. Ana Teçhizatları oluşturan diğer kısımlar ise Emme Borusu, Salyangoz ve Emniyet Vanası dır.

9

10 Akarsuyun baraj veya gölet rezervuarına doldurduğu suyun fazlasını mansaba taşıyan yapılar, dolusavak olarak adlandırılır. 1. Barajlar Kongresi kapsamında yapılan çalışmada, Dolusavak tipleri ve ön boyutlandırma kriterleri Hidrolik Komite tarafından çalışılmış olup, Yapısal Tasarım çalışmalarında dolusavak yapısını oluşturan kısımlar; Yaklaşım Kanalı, Eşik Yapısı, Boşaltım Kanalı ve Enerji Kırıcı Yapılar olmak üzere 4 ana başlık altında toplanmıştır.

11

12 Derivasyon-Dipsavak sistemini oluşturan yapılar ana hatlarıyla; Giriş Yapısı, Dipsavak Şaftı ve Sualma Yapısı, Tünel,Tıkaç Betonu, Cebri Boru ve Vana Odası olmak üzere 5 e ayrılmıştır. Derivasyon yöntemine, baraj inşaatı süresince kontrol edilmesi gereken feyezan debisi, baraj yerinin jeolojik yapısı ve topografik durumu, inşa edilecek barajın tipi ve yapım süresi, dolusavak, dipsavak ve boşaltım tesislerinin konumu dikkate alınarak ve inşaat sırasına bağlı olarak karar verilmelidir. Komitemiz, başlıca derivasyon yöntemlerini; Açık kanallı derivasyon, Kondüvi (Aç-kapa tünel), Borulu derivasyon, Kademeli derivasyon, ve Tünelli derivasyon olmak üzere 5 kategoriye ayrılarak çalışılmıştır.

13

14 Akarsu ve baraj gölü gibi su kaynaklarından suyu alıp iletim kanalı, kondüvi, enerji tüneli veya cebri boru gibi iletim sistemlerine veren yapıya Sualma Yapısı denmektedir. Uygun sualma yapısı tipini seçmek, saha koşulları, yapı ekonomisi, proje ihtiyaçlarına göre verimliliği gibibirçok faktöre bağlıdır. Sualma yapıları genel olarak Bağımsız Karşıdan Alışlı Sualma Yapıları ve Gövdeye Bitişik Sualma Yapıları olarak iki ana kategoriye ayrılmıştır. Bağımsız Karşıdan Alışlı Sualma Yapıları; Kule Tipi, Kaya Yamaca Yaslı Eğik, Şaftlı ve Dipten Alışlı olmak üzere 4 ana gruba ayrılmıştır. Gövdeye Bitişik Sualma Yapıları ise yapı gövdesinden aldığı suyu genellikle bir cebri boru vasıtasıyla gövdenin hemen mansabında yer alan santral binasına iletirler ve bu tip su alma yapısı yaygın olarak beton barajlarda tercih edilir. Yaklaşım kanalı ve kanat duvarları, eşik yapısı, ızgara, dalgıç perde, batardo kapağı, işletme kapağı ve üst yapı su alma yapısı elemanlarını oluşturmaktadır.

15

16 Tüneller ve yeraltı yapıları, mühendislik alanındaki en önemli yapıların başında gelirler. Gerek tasarım, gerekse yapım aşamalarında, birçok mühendislik disiplininin ortak çalışmasını gerektirirler. Tünel tasarımında, tünelin açılacağı zeminin iyi tanınması gerekir. Ancak, zeminlerin genellikle anizotropik davranış göstermesi ve heterojen yapıları, süreksizliklerinin bulunması ve yeraltı suyu ile etkileşimleri, zeminin mekanik ve fiziksel özelliklerinin belirlenmesini güçleştirmektedir. Ayrıca, tünel çevresindeki karmaşık yük dağılımları, geometrideki değişiklikler, yapı-zemin etkileşiminin modellenmesindeki zorluklar, tünellerin tasarım aşamasını çok daha karmaşık ve önemli hale getirmektedir. Tünel tasarımda temelde deneysel (ampirik) ve sayısal olmak üzere iki ana yöntem bulunmaktadır. Ancak, tünel tasarımlarında bu yöntemlerden birini seçmek yerine, birbirinin tamamlayıcısı niteliğinde değerlendirmek daha doğru olacaktır.

17 Tüneller iç basınca maruz olup olmadıklarına göre basınçlı ve basınçsız tüneller olarak 2 ye ayrılır. Servis tünelleri ve kanal vazifesi gören tüneller basınçsız tünel sınıfındadır. Basınçlı tüneller sınıfına giren enerji tünelleri düşük basınçlı, orta basınçlı ve yüksek basınçlı tüneller olmak üzere 3 gruba ayrılır. Basınçlı tünellerde hangi tip kaplama yapılacağı (betonarme kaplama, çelik kaplama, öngermeli betonarme kaplama), ebat ve geometrik tip seçimi aşağıda verilen temel kriterlere dayanmaktadır: Tünelin fonksiyonel gereksinimleri, Tünelin geçtiği kaya biriminin dayanımı, su ile etkileşimi, geçirgenliği ve su tablası durumu, Tünel ebatlarının yapılabilirlik (minimum ebat) sınırları, Tünel ekonomik kesit analizi, Düşeyde ve yatayda kaya kütlesinin gerilme dayanımlarının iç su basıncına göre yeterliliği, Su akacak yüzeyin düzgün bir yüzey haline getirilerek sürtünme kayıplarının azaltılması ihtiyacı, Tünel kaplaması ile sağlanması gerekli olan sızdırmazlık seviyesi.

18

19 Şaftlar, dik veya dike yakın açılan tüneller olarak değerlendirilebilirler. Doğrultularından dolayı tünellerden farklı açım teknikleri gerektirseler de tasarım esasları tünellerle aynıdır. Denge bacaları, basınçlı sistemlerde ani kapanma ve açılma durumlarında oluşan şok dalgalarının emiliminin sağlanması amacıyla açılan özel şaftlardır. Denge bacaları temelde bir şaft şeklinde olsalar da zaman zaman hacim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla değişik geometrilerde de olabilmektedir. Şaftlar ve denge bacaları, düzgün gerilme dağılımı sağlaması sebebiyle genelde dairesel olarak açılırlar. Boyutları hidrolik hesaplar sonucunda belirlenir. Denge bacalarının çap ve yükseklikleri, salınım hesapları yapılarak bulunur. Mansaba olabildiğince yakın ve topoğrafyaya uygun bir bölgeye yerleştirilirler. Bölgenin seçiminde jeolojik/jeoteknik koşullar da önemli bir faktördür. Denge Bacaları ve Şaftlar, 1. Barajlar Kongresi çalışmaları kapsamında destek tasarımları, yükler ve yükleme durumları ile sayısal analiz yöntemleri başlıkları altında irdelenmiştir.

20 Cebri borular, baraj ve/veya hidroelektrik santral tesislerinde rezervuardan alınan suyun içme, sulama ya da enerji üretimi gibi kullanım amacına göre istenen yere taşınmasında kullanılır. 1. Barajlar Kongresi Yapısal Tasarım Komitesi çalışmalarında cebri borular, hem yardımcı tesisler, hem de derivasyon-dipsavak cebri borusu başlığı altında olmak üzere, 2 farklı başlık altında incelenmiştir. Rapor kapsamında cebri borular; cebri boru türleri, su darbeleri, boru çapının belirlenmesi, mesnet aralıklarının belirlenmesi, sıcaklık değişimlerinin etkileri, don tesirleri ve tespit kütleleri başlıkları altında çalışılmıştır.

21

22 Kuyruksuyu Yapıları, santral binası içerisinde bulunan türbinden çıkan suların, santral binasından çıktığı yerden başlayıp, dere yatağına ulaşıncaya kadar suyu ileten yapılardır. Kuyruksuyu yapıları hidrolik hesaplarla boyutlandırılır. Kanalının kapasitesi, kanaldan geçen akımın karakteristik özellik (hız, akım derinliği, pürüzlülük katsayısı) ve mansap şartlarına bağlıdır. Boyutları belirlenen kuyruksuyu kanalına ait statik ve stabilite analizleri yapılabilir. Kuyruksuyu yapılarında, ekonomik oluşu sebebiyle, genelde duvarlı ve trapez kanallar tercih edilir. Ancak, mansap şartları sebebiyle kondüvi ya da tünel gibi kapalı kesitler de dahil olmak üzere, projeye özel çözümler de yapılmaktadır.

23

24 Her bir baraj yapısına ait yapısal tasarım ; Stabilite Analizleri Tasarım Yükleri Yükleme Halleri Emniyet Katsayıları Zemin Gerilmeleri Analiz Yöntemi Yapı Tipi Seçimi ve Boyutlandırma Statik ve Betonarme Analizler Yük Faktörleri Donatı Kriterleri başlıkları altında özetlenebilecek olup, bütün yapıları kapsayacak şekilde genel bilgiler verilecektir. Ayrıca santral binası ve derivasyon-dipsavak yapılarının yapısal tasarımı ile ilgili detaylı bilgiler örnek projeler eşliğinde sunulacaktır.

25 Zati Yükler: Yapının (kaplama) kendi ağırlığı ile üzerindeki mekanik ekipman ağırlıklarından oluşan yüklerdir. Hareketli Yükler: Montaj, işletme veya bakım-onarım sırasında vinç, treyler vb. ekipman, yaya ve/veya araçlardan kaynaklanan yükler, kar yükleri, rüzgar yükleri, sürşarj yükü vb. yüklerdir. Dolgu Yükleri: Yapı çevresinde (varsa) yer alan dolgudan kaynaklanacak düşey ve yatay yüklerdir. Dolgunun suya doygun olup olmama durumuna göre hesaplanır. Kaya yükü: Kaya-yapı etkileşiminin değerlendirilmesinden elde edilmiş yükleri ve/veya biçim bozukluğunu ifade etmektedir. Kaplama çevresindeki zeminden kaynaklanan yanal yüktür. Kaya yükleri, Terzaghi Kaya Yük Sınıflandırması veya kaya kütle sınıflandırma sistemlerine dayalı benzer kaya yük tahminlerine göre belirlenebilir. Tünel ve şaft gibi yapılarda göz önünde bulundurulur. Sediment Yükleri: Yapı membasında sediment birikiminden dolayı meydana gelen yatay ve düşey yüklerdir. Suyun Kaldırma Kuvveti: Suyun yapı temeli altındaki su akımı ile yukarı kaldırma kuvvetidir. Kaldırma kuvveti dağılımını belirlemek için sızma analizleri yapılabilir. Analizlerde zemin tipi, dolgu malzemesi özellikleri ile enjeksiyon perdesi ve drenaj sistemi dikkate alınır.

26 Deprem yükleri: Deprem yükleri yapının kütlesine, dinamik toprak basıncı olarak dolgu ve zemine, hidrodinamik basınç olarak da suya etkir. Hidrostatik yükler: Rezervuar su seviyesine ve işletme koşullarına bağlı olarak hesaplanacak yapı içindeki ve dışındaki su basınçları. Ayrıca tünel tipi yapılar için hidrostatik yükler aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır: İşletme durumu hidrostatik yük; normal işletme durumunda maksimum iç su basıncından minimum dış su basıncının çıkarılması sonucunda elde edilen basıncı ifade eder. Transient hidrostatik yük; maksimum transient hidrostatik iç su basıncından; örneğin su darbesi etkisinden dolayı oluşan iç su basıncı etkisinden, minimum dış su basıncının çıkarılması sonucunda elde edilen basıncı ifade eder. Dış hidrostatik yük; tünel boş iken etki eden su tablasından dolayı oluşan maksimum dış su basıncını ifade etmektedir. Elektro-Mekanik Yükler: Santral binası tasarımında bahsi geçen yüklerden su (koç) darbesi ve türbin, jeneratör mesnet yükleri vb. yükleri ifade eder.

27 Su yapıları tasarımı için yükleme halleri; İnşaat Sonu Hali: Yapı zati ağırlığı, dolgu (varsa) yatay ve düşey yükleri, sürşarj (varsa) yükü, hareketli yükler (varsa). Tünel tipi yapılar için yapı zati ağırlığına ilaveten dışta çevresel kaya yükü ve varsa yer altı suyu basıncı alınmalıdır. İnşaat Sonu Deprem Hali: İnşaat sonu yükleri (hareketli yükler hariç) ve bu yüklere ilaveten projede belirlenen yer ivmesinden dolayı oluşan ek sismik yüklerden oluşmaktadır. İşletme Hali: Baraj/yapı işletmeye alınmıştır. Yapı zati ağırlığı, dolgu (varsa) yatay ve düşey yükleri, sürşarj (varsa) yükü, hareketli yükler (varsa), yapı içinde ve dışında hidrostatik su yükü, alttan kaldırma (uplift) kuvveti alınır. İşletme Deprem Hali: İşletme durumu yükleri (hareketli yükler hariç), yapı ve dolgudan kaynaklanacak ek dinamik yükler ile suyun hidrodinamik itkisi. Feyezan Hali: Taşkın durumunda yapı zati ağırlığı, dolgu (varsa) yatay ve düşey yükleri, sürşarj (varsa) yükü, yapı içinde ve dışında feyezan hidrostatik su yükü, alttan kaldırma (uplift) kuvveti alınır. Onarım Hali:Yapı zati ağırlığı, dolgu (varsa) yatay ve düşey yükleri, sürşarj (varsa) yükü, hareketli yükler (varsa), onarım halinde iken hidrostatik itkiler, alttan kaldırma (uplift) kuvveti alınır.

28

29 STABİLİTE HESABININ AMACI: Her yükleme durumu için elde edilecek tesirlere göre kayma, devrilme ve yüzme güvenlik katsayılarının belirlenmesi. Yapı tabanındaki zemin emniyet gerilmelerinin belirlenmesi ve mevcut zeminin taşıma gücü açısından kontrol edilmesi.

30 Yapı tipinden bağımsız olarak stabilite analizinde kullanılan emniyet katsayıları için iki yöntem benimsenmiş olup bunlar bugüne kadar alışılagelmiş metod olan DSİ yayınlarına göre ve USACE, EM Stability Analysis of Concrete Structures a göre verilmiştir. DSİ yayınlarında yer alan yöntem: Güvenlik Katsayıları Yükleme Kategorileri Olağan yük hali Olağanüstü yük hali Kayma Devrilme Yüzme 1.2

31 USACE, EM de yer alan yöntem: Kritik Yapılarda Kayma Emniyet Katsayıları Olağan Olağanüstü Arazi durumu yük hali yük hali Aşırı yük hali İyi Tanımlanmış 1,7 1,3 1,1 İyi Tanımlanmamış 2,0 1,5* 1,1* * Bölgesel, yer hareketi çalışması olmadan yapılan sismik analizleri için olağan üstü yük halinde g s =1,7 ; aşırı yük halinde g s =1,3 alınmalıdır. Normal Yapılarda Kayma Emniyet Katsayıları Olağan Olağanüstü Aşırı yük Arazi durumu yük hali yük hali hali İyi Tanımlanmış 1,4 1,2 1,1 İyi Tanımlanmamış 1,5 1,3 1,1

32 USACE, EM de yer alan yöntem: Tüm Yapılarda Yüzme İçin Emniyet Katsayıları Olağan Olağanüstü Aşırı yük Arazi durumu yük hali yük hali hali Tüm Sınıflar 1,3 1,2 1,1 Devrilme Stabilitesi Limitleri Arazi durumu Olağan yük hali Olağanüstü yük hali Aşırı yük hali Tüm Sınıflar Taban plağının tamamı basınçda Taban plağının en az %75 i basınçda Bileşke kuvvet taban plağı içerisinde

33 Yapı Temeli Altında Oluşan Gerilmeler; formülü ile hesaplanır. Zemin gerilmesi (kn/m 2 ) N: Düşey kuvvetler toplamı (kn) A: Temel kesit alanı (m 2 ), W: Atalet momenti (m 3 ), M 0 : Temel ortasındaki toplam moment (M 0 = ΣN x e) (knm) c=(σm k - ΣM d )/ΣN, e=l/2 c formülü ile bulunur. c : e : M k : M d : Bileşke kuvvetin yeri (m) Eksantrisite (dışmerkezlik) (m) Karşı koyan momentler (knm) Devirmeye çalışan momentler (knm) Bileşke kuvvetin yeri temel uzunluğunun üçte birinden daha küçük olması durumunda temel altında çekme gerilmesi çıkacaktır. Bu durumda zeminin çekmeye çalışmadığı dikkate alınarak, maksimum zemin gerilmesi; formülünden hesaplanmalıdır.

34 Önceleri, zeminin doğrusal elastik olduğu varsayımıyla türetilmiş ve basit geometrilerin modellenmesine olanak tanıyan analitik yöntemler, bilgisayar teknolojisindeki ilerlemeler ile yerini daha karmaşık modellere ve gerçeğe daha yakın malzeme tanımlamaları ile çözebilen sayısal çözümleme yöntemlerine bırakmıştır. Bu yöntemlerden en yaygın olarak kullanılanı ise sonlu elemanlar yöntemidir (finite element method). Bunun yanısıra sonlu farklar yöntemi (finite difference method), sınır elemanlar yöntemi (boundary elements methods) ve ayrık elemanlar yöntemi (discrete/distinct element method) de kullanılabilmektedir.

35 Yapı tipi seçimi ve boyutlandırma her yapı için farklı olup Yapı yerinin jeolojik/jeoteknik yapısı, Topoğrafik durumu, Yapım süresiveya İlave düşü olanaklarının değerlendirilmesi gibi kriterlere bağlıdır. Önemli olan maliyet, risk ve uygulama kolaylıkları açısından optimum olan seçimin yapılmasıdır. Hidrolik olarak ön boyutlandırılması yapılan yapıların yapısal olarak boyutlandırılması her yapı için farklılık göstermektedir. Süre göz önünde bulundurularak hidrolik yapılardan sadece Santral Binası ve Derivasyon- Dipsavak yapılarının yapısal boyutlandırması ve tasarımı ile ilgili daha detaylı bilgi verilecektir.

36 Yapısal hesaplar Taşıma Gücü yöntemine göre yapılacak olup, tasarım yük değerlerinin elde edilmesinde kullanılacak yük katsayıları TS 500 de öngörüldüğü şekli ile alınır. Tasarımda, yapıya etkimesi olasılığı bulunan tüm yük birleşimleri dikkate alınmalıdır. Yanal toprak itkisi ve hidrostatik basınç olan durumlarda alınan yük katsayıları alttaki tabloda verilmiştir. Tasarım Yük Katsayıları (TS 500) Olağanüstü Yük Tanımı yük hali Zati Yükler Dolgudan kaynaklı yanal İtkiler/ Hareketli Yükler Hidrostatik Yükler 1,4 1,6 1,4 Statik hesaplarda, analizi yapılan yapının tüm elemanlarında maksimum tesirleri elde etmek için stabilite analizinde bahsedilen olası bütün yükleme durumları gözönüne alınmalıdır. Statik analizler sonucunda elde edilecek en elverişsiz kesit tesirlerine göre yapı elemanları eğilme ve kesme dayanımları yönünden kontrol edilerek gerekli donatılandırma TS 500 de verilen ilkeler doğrultusunda yapılmalıdır. Beton malzeme özellikleri ve karakteristikleri TS 500, donatı çelikleri TS 708 e uygun olmalıdır.

37 Donatılı beton kaplamalı tünellerin tasarımı ise taşıma gücüne ve servis durumu kriterlerine göre yapılmalıdır. Aşağıda taşıma gücü hesaplarında kullanılması önerilen yük faktörleri USACE EM Tunnels and Shafts in Rock a göre verilmiştir. Ayrıca servis durumu için kaya koşullarına bağlı olmak üzere uygun bir çatlak genişliği dikkatealınmalıdır. Taşıma Gücü Yönteminde Kullanılması Önerilen Yük Faktörleri (EM , USACE) Su Tünelleri için Önerilen Tasarım Kriterleri ve Yük Faktörleri Yük Durumu Zati Yük Kaya Yükü İşletme Durumu Hidrostatik Yük 1.4 Transient Hidrostatik Yük 1.1 Dış Hidrostatik Yük Hareketli Yük 1.4 Yükleme Durumu: 1 İşletme Hali 2 Ani Vana Kapanma Hali 3 İnşaat Sonu / Boşaltım Hali 4 Bakım Onarım Hali

38 Minimum pas payı: Zemin ile doğrudan ilişkide olan / su ile temas eden yüzeylerde : 7.5 cm Diğer durumlarda: 5.0 cm Pas payı için verilen bu değerler tavsiye niteliğindedir. Yerindeki şartlara göre değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Zeminde ya da sudaki zararlı maddelere karşı alınması gereken pas payı tedbirleri ise ayrıca incelenmesi gereken bir konu olarak değerlendirilmiştir. Büzülme (Rötre) donatısı : Rötre ve sıcaklık tesirlerinden dolayı meydana gelen çatlakları dağıtmak için gerekli en az donatı oranı için DSİ Su Tutucu Betonarme Yapıların Yapımına Ait Genel Teknik Şartname de ve burada verilen kriter kullanılmaktadır. A smin = min x b x d ; min fctk fyk min : toplam kesit alanına göre, çatlakları dağıtmak için gerekli pursantaj. f ctk : betonun çekme mukavemeti (3 günlük, C20 beton için = 7.50 kg/cm 2, C25 beton için = 8.70 kg/cm 2 ) f yk : donatı çeliğinin akma mukavemeti (S420 için = 4200 kg/cm 2 ) b : kesit genişliği (1.00 m). d : kesit kalınlığı (beton yüzey bölgesi =25 cm olarak alınması tavsiye edilmektedir)

39 Örneğin C20 beton ve S420 sınıfı çelik için minimum donatı, A smin = (7.5/4200) x 100 x 25 = 4.46 cm 2 /m olarak bulunur. Dolayısıyla rötre için minimum 14/30 donatı kullanılmaktadır. Ancak komite, bugüne kadar benimsenmiş ve gündemde olan minimum 14/30 donatı uygulamasındaki 30 cm donatı aralığının, cm donatı aralığına göre daha büyük çatlak genişliklerine sebep olacağı görüşündedir. Olası korozyon tehlikesi düşünülerek minimum donatı çapı 14 mm seçilirken, korozyon tehlikesini (çatlak genişliklerini) azaltmaya yönelik olarak, donatı aralılarının azaltılması da gündeme alınmalıdır. Bu tamamen teknik bir yaklaşım olup, konuyla ilgili son kararın DSİ ve akademisyenlerce verilmesi gerekmektedir. Zira, konunun birim fiyat tariflerinden kaynaklanan bir de mali boyutu vardır. Aksi halde komite, rötre çatlaklarının küçültülmesi maksadı ile 14/30 (5.13 cm 2 ) ile yaklaşık aynı alanı veren 12/20 (5.65 cm 2 ) minimum donatı uygulamasının daha uygun ve efektif olacağı kanaatindedir.

40 Isı ve Rötre İçin Minimum Donatı Oranları: Minimum donatı oranları ile ilgili olarak USACE, EM Strength Design for Reinforced- Concrete Hydraulic Structures (paragraf 2-8 a-b-c) üzerinde yapılan çalışma ve tartışmalar sonucu elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir: Yapısal elemanların tasarımında ısı ve büzülme (rötre) gerilmeleri için hesaplanan minimum donatı oranı brüt kesit alanının ine eşit (her iki yüz toplamı) olup aşağıda verilen tablodaki limit değerlerini geçmeyecektir. Min. Isı ve Rötre Donatısı Kesit Yüksekliği (h) b: Kesit genişiği (m) h: Kesit Yüksekliği (m) 0 < h <=35 cm 14/30* 35 cm < h <150 cm Her bir yüzde: xbxh h > 150 cm 28/30** * Burada verilmek istenenin donatı alanı olduğu yaklaşımı ile 14/30 yerine 12/20dahauygun görünmektedir. Kesit yüksekliği (35cm), donatı alanının pursantaja bölünmesiyle elde edilmiştir. ** Burada verilmek istenenin donatı alanı olduğu yaklaşımı ile 28/30 yerine 20/15 ya da 22/20 daha uygun görünmektedir. Kesit Yüksekliği (150 cm), donatı alanının pursantaja bölünmesiyle elde edilmiştir. Bir yüz için pursantaj uygun görünmekle birlikte, ikinci yüzde de uygulanacak olmasının, büyük kütle betonları, ağırlık duvarları, yaslamalı tip duvarlar, vb. dikkate alınarak, DSİ ve akademisyenlerce tekrar değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

41 1. Barajlar Kongresi kapsamında Yapısal Tasarım Komitesi tarafından yürütülen çalışmalarda, hidrolik yapılarının tasarım aşamasında gerek ulusal standart ve yönetmeliklerin yetersizliği, gerekse dış kaynaklı dokümanların ülkemizde uygulanmasında yaşanan aksaklıklar ile birlikte farklı uygulama ve sıkıntılara çözüm olabilecek bir referans doküman oluşturulması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmalar sırasında ve sonrasında görülmüştür ki, yapısal tasarım konularında birbirinden oldukça farklı tasarım kriterleri uygulanmaktadır. Yapısal Tasarım Komitesi nce yürütülen çalışmalar neticesinde, tek ve ortak bir paydada buluşulabilmesi için yürürlükteki şartname ve yönetmeliklerin ilgili kurum ve kuruluşlarca yeniden düzenlenmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varılmıştır. Özellikle tasarım kriterleri, şartname ve yönetmeliklere bağlı olarak seçildiği için karar ve çözüm aşamasında üniversite ve ilgili tüm kurumların desteği ile daha detaylı olarak ele alınmalıdır. 1. Barajlar Kongresi kapsamında yapılan bu çalışma ileriki yıllarda da geliştirilecek ve referans dokümanların oluşumuna temel teşkil edecektir.

42

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK KONU: SUNUM YAPAN: DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK Sunum İçeriği o Derivasyon Tipleri ve Kullanıldıkları durumlar Açık kanallı derivasyon Kondüvi (Aç-kapa Tünel) Tünel o Alpaslan

Detaylı

SANTRAL BİNASI TASARIMI

SANTRAL BİNASI TASARIMI KONU: SUNUM YAPAN: SANTRAL BİNASI TASARIMI ÖZGÜR TUZCU 1 Santral Binası nehir yatağından alınan suyun türbinlenerek enerji üretiminin sağlandığı yer olarak tanımlanabilir. Bu yapının tasarım ve projelendirilmesi

Detaylı

Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1. Analiz Yapı Tel:

Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1.  Analiz Yapı Tel: Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1 BETONARME KONSOL İSTİNAT DUVARI HESAP RAPORU GEOMETRİ BİLGİLERİ Duvarın zeminden itibaren yüksekliği H1 6 [m] Ön ampatman uç yüksekliği Ht2 0,4 [m] Ön ampatman dip yüksekliği

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU II. Su Yapıları Konferansı, Diyarbakır, 16 18.9.211 Hazırlayanlar; Burcu Ersoy (FICHTNER, Türkiye) Ronald Haselsteiner (ENERJISA,

Detaylı

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Malzeme Katsayıları Beton ve çeliğin üretilirken, üretim aşamasında hedefi tutmama

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan-arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 Barajlar ve Baraj inşaatlarında

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

1.1 Statik Aktif Durum için Coulomb Yönteminde Zemin Kamasına Etkiyen Kuvvetler

1.1 Statik Aktif Durum için Coulomb Yönteminde Zemin Kamasına Etkiyen Kuvvetler TEORİ 1Yanal Toprak İtkisi 11 Aktif İtki Yöntemi 111 Coulomb Yöntemi 11 Rankine Yöntemi 1 Pasif İtki Yöntemi 11 Coulomb Yöntemi : 1 Rankine Yöntemi : 13 Sükunetteki İtki Danimarka Kodu 14 Dinamik Toprak

Detaylı

KONU: Beton Baraj Tasarım İlkeleri, Örnek Çalışmalar SUNUM YAPAN: Altuğ Akman, ESPROJE Müh.Müş.Ltd.Şti

KONU: Beton Baraj Tasarım İlkeleri, Örnek Çalışmalar SUNUM YAPAN: Altuğ Akman, ESPROJE Müh.Müş.Ltd.Şti KONU: Beton Baraj Tasarım İlkeleri, Örnek Çalışmalar SUNUM YAPAN: Altuğ Akman, ESPROJE Müh.Müş.Ltd.Şti BİRİNCİ BARAJLAR KONGRESİ 2012 11 12 Ekim Beton Baraj Tasarım İlkeleri: Örnek Çalışmalar Beton Barajlar

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1. Analiz Yapı Ltd. Şti. Tel:

Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1.  Analiz Yapı Ltd. Şti. Tel: Proje Adı: İstinat Duvarı Sayfa 1 BETONARME NERVÜRLÜ İSTİNAT DUVARI HESAP RAPORU GEOMETRİ BİLGİLERİ Duvarın zeminden itibaren yüksekliği H1 10 [m] Nervür Üst Genişliği N1 0,5 [m] Nervürün Alt Genişliği

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal elemanlara

Detaylı

BARAJLAR. T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1/ 33

BARAJLAR. T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1/ 33 T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ BARAJLAR 4. Bölge Müdürlüğü - KONYA 1/ 33 BARAJ NEDİR NE İŞE YARAR? Barajlar, eski zamanlardan

Detaylı

Bahar. Su Yapıları II Dolusavaklar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1

Bahar. Su Yapıları II Dolusavaklar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1 Su Yapıları II Dolusavaklar Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i

Detaylı

Sıvı Depolarının Statik ve Dinamik Hesapları

Sıvı Depolarının Statik ve Dinamik Hesapları Sıvı Depolarının Statik ve Dinamik Hesapları Bu konuda yapmış olduğumuz yayınlardan derlenen ön bilgiler ve bunların listesi aşağıda sunulmaktadır. Bu başlık altında depoların pratik hesaplarına ilişkin

Detaylı

İSTİNAT DUVARLARI YRD.DOÇ.DR. SAADET BERİLGEN

İSTİNAT DUVARLARI YRD.DOÇ.DR. SAADET BERİLGEN İSTİNAT DUVARLARI YRD.DOÇ.DR. SAADET BERİLGEN İstinat Duvarı Zemin kütlelerini desteklemek için kullanılır. Şevlerin stabilitesini artırmak için Köprü kenar ayağı olarak Deniz yapılarında Rıhtım duvarı

Detaylı

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi istcad istinat Duvarı Yazılımı & Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği nin İstinat Yapıları Hakkındaki Hükümleri Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Dr.Öğr.Üyesi Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan.arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 12.1.Baraj nedir? Barajlar

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sabit (ölü) yükler - Serayı oluşturan elemanların ağırlıkları, - Seraya asılı tesisatın ağırlığı Hareketli (canlı) yükler - Rüzgar yükü, - Kar yükü, - Çatıya asılarak yetiştirilen

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Proje Genel Bilgileri

Proje Genel Bilgileri Proje Genel Bilgileri Çatı Kaplaması : Betonarme Döşeme Deprem Bölgesi : 1 Yerel Zemin Sınıfı : Z2 Çerçeve Aralığı : 5,0 m Çerçeve Sayısı : 7 aks Malzeme : BS25, BÇIII Temel Taban Kotu : 1,0 m Zemin Emniyet

Detaylı

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı nın Konumu Ermenek Barajı tamamlanma tarihi itibari ile Türkiye deki en yüksek barajdır. Ermenek Barajı Avrupa nın en yüksek 6. barajıdır. Ermenek

Detaylı

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II GENEL BİLGİLER Yapısal sistemler düşey yüklerin haricinde aşağıda sayılan yatay yüklerin etkisine maruz kalmaktadırlar. 1. Deprem 2. Rüzgar 3. Toprak itkisi 4.

Detaylı

Yapılara Etkiyen Karakteristik Yükler

Yapılara Etkiyen Karakteristik Yükler Yapılara Etkiyen Karakteristik Yükler Kalıcı (sabit, zati, öz, ölü) yükler (G): Yapı elemanlarının öz yükleridir. Döşeme ağırlığı ( döşeme betonu+tesviye betonu+kaplama+sıva). Kiriş ağırlığı. Duvar ağırlığı

Detaylı

SU YAPILARI. 3.Hafta. Bağlama Yapıları. Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi

SU YAPILARI. 3.Hafta. Bağlama Yapıları. Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi SU YAPILARI 3.Hafta Bağlama Yapıları Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Derivasyon Derivasyon;

Detaylı

Temel sistemi seçimi;

Temel sistemi seçimi; 1 2 Temel sistemi seçimi; Tekil temellerden ve tek yönlü sürekli temellerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Zorunlu hallerde ise tekil temellerde her iki doğrultuda rijit ve aktif bağ kirişleri kullanılmalıdır.

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı

BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU

BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI STATİK RAPORU GİRİŞ: 1.1 Raporun Anafikri Bu rapor Büyükada da yapılacak Çarşı Camii projesinin tasarım parametrelerini ve taşıyıcı sistem bilgilerini açıklayacaktır.

Detaylı

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1.

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1. Su Yapıları II Dolgu Barajlar Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli

Detaylı

KİRİŞ YÜKLERİ HESABI GİRİŞ

KİRİŞ YÜKLERİ HESABI GİRİŞ KİRİŞ YÜKLERİ HESABI 1 GİRİŞ Betonarme elemanlar üzerlerine gelen yükleri emniyetli bir şekilde diğer elemanlara veya zemine aktarmak için tasarlanırlar. Tasarımda boyutlandırma ve donatılandırma hesapları

Detaylı

İSTİNAT DUVARLARI DOÇ.DR. MEHMET BERİLGEN

İSTİNAT DUVARLARI DOÇ.DR. MEHMET BERİLGEN İSTİNAT DUVARLARI DOÇ.DR. MEHMET BERİLGEN İstinat Duvarı Zemin kütlelerini desteklemek için kullanılır. Şevlerin stabilitesini artırmak için Köprü kenar ayağı olarak Deniz yapılarında Rıhtım duvarı Doklar

Detaylı

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI 1 ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI SANAT YAPISI NEDİR? 2 Orman yollarının yapımında bu yollara zarar veren yer üstü ve yer altı sularının yol gövdesinden uzaklaştırılması amacıyla yüzeysel ve derin drenaj yapılması;

Detaylı

RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W)

RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W) RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W) Çatılara etkiyen rüzgar yükleri TS EN 1991-1-4 den yararlanarak belirlenir. Rüzgar etkileri, yapı tipine, geometrisine ve yüksekliğine bağlı olarak önemli farklılıklar göstermektedir.

Detaylı

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ 7 Eylül 2018 Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar Cem ÖZER, İnş. Yük. Müh. EYLÜL 2018 2 Cem Özer - İnşaat Yük.

Detaylı

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir.

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. BASINÇ ÇUBUKLARI Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. Basınç çubukları, sadece eksenel basınç kuvvetine maruz kalırlar. Bu çubuklar üzerinde Eğilme ve

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

DAYANMA YAPILARININ DBYBHY VE TBDY GÖRE TASARIM KURALLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE TESPİTLER. Levent ÖZBERK İnş. Yük. Müh. Analiz Yapı Yazılım Ltd. Şti.

DAYANMA YAPILARININ DBYBHY VE TBDY GÖRE TASARIM KURALLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE TESPİTLER. Levent ÖZBERK İnş. Yük. Müh. Analiz Yapı Yazılım Ltd. Şti. DAYANMA YAPILARININ DBYBHY VE TBDY GÖRE TASARIM KURALLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE TESPİTLER Levent ÖZBERK İnş. Yük. Müh. Analiz Yapı Yazılım Ltd. Şti. TBDY ve DBYBHY arasındaki karşılaştırmalı farklar Yeni

Detaylı

KONU: ÖZET DEĞERLENDİRME SUNUM YAPAN: DR. ERSAN YILDIZ

KONU: ÖZET DEĞERLENDİRME SUNUM YAPAN: DR. ERSAN YILDIZ KONU: ÖZET DEĞERLENDİRME SUNUM YAPAN: DR. ERSAN YILDIZ KONU BAŞLIKLARI 1 Beton Barajlar ile İlgili Genel Bilgiler 2 Temel Kayası 3 Beton Özellikleri 4 Ön Tasarım İçin Rijit Blok Stabilite Analizi 5 Beton

Detaylı

BÖLÜM II D. YENİ YIĞMA BİNALARIN TASARIM, DEĞERLENDİRME VE GÜÇLENDİRME ÖRNEKLERİ

BÖLÜM II D. YENİ YIĞMA BİNALARIN TASARIM, DEĞERLENDİRME VE GÜÇLENDİRME ÖRNEKLERİ BÖLÜM II D ÖRNEK 1 BÖLÜM II D. YENİ YIĞMA BİNALARIN TASARIM, DEĞERLENDİRME VE GÜÇLENDİRME ÖRNEKLERİ ÖRNEK 1 İKİ KATLI YIĞMA OKUL BİNASININ DEĞERLENDİRMESİ VE GÜÇLENDİRİLMESİ 1.1. BİNANIN GENEL ÖZELLİKLERİ...II.1/

Detaylı

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran temel derinliği/temel genişliği oranı genellikle 4'den büyük olan temel sistemleri derin temeller olarak

Detaylı

RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI

RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI RÜZGAR ENERJI SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJILERI Mert GENÇ, Ins. Yük. Müh. Eylül, 2017 4. İZMİR RÜZGAR SEMPOZYUMU www.genoser.com İÇERİK 1) Kule tipleri 2) Kule-temel bağlantı tipleri 3) Temel sistemleri

Detaylı

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP KONTROL KONUSU: 1-1 ile B-B aks çerçevelerinin zemin kat tavanına ait sürekli kirişlerinin düşey yüklere göre statik hesabı KONTROL TARİHİ: 19.02.2019 Zemin Kat Tavanı

Detaylı

KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ

KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ Sunan Dr. Burak Turan NFB Mühendislik ve Müşavirlik Dr. Burak TURAN 1, Fayik TURAN 2, M. Denizhan BÜTÜN 3

Detaylı

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İstinat Duvarı Tasarım Kriterleri ve Tasarım İlkeleri Yrd. Doç. Dr. Saadet BERİLGEN İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Devrilmeye Karşı Güvenlik Devrilmeye Karşı

Detaylı

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÖZET Donatılı gazbeton çatı panellerinin çeşitli çatı taşıyıcı sistemlerinde

Detaylı

ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ. İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ

ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ. İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ Proje Künyesi : Yatırımcı Mimari Proje Müellifi Statik Proje Müellifi Çelik İmalat Yüklenicisi : Asfuroğlu Otelcilik : Emre Arolat Mimarlık

Detaylı

SULAMA YAPILARI SULAMA YAPILARI. 1) Su Depolama Yapıları Kestel Barajı- İzmir Sulama amaçlı, toprak dolgu

SULAMA YAPILARI SULAMA YAPILARI. 1) Su Depolama Yapıları Kestel Barajı- İzmir Sulama amaçlı, toprak dolgu SULAMA YAPILARI Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Bir su kaynağından yararlanma talebinin karşılanması için dört ana unsurun saptanması gerekir: Miktar: talep edilen su miktarı

Detaylı

LİMİT DENGE ANALİZİ (Deterministik Yaklaşım)

LİMİT DENGE ANALİZİ (Deterministik Yaklaşım) 11. ŞEV DURAYLILIĞI ŞEV DURAYLILIĞI (Slope Stability) Şev: Düzensiz veya belirli bir geometriye sahip eğimli yüzeydir. Şevler Düzensiz bir geometriye sahip doğal şevler (yamaç) Belirli bir geometriye sahip

Detaylı

Yatak Katsayısı Yaklaşımı

Yatak Katsayısı Yaklaşımı Yatak Katsayısı Yaklaşımı Yatak katsayısı yaklaşımı, sürekli bir ortam olan zemin için kurulmuş matematik bir modeldir. Zemin bu modelde yaylar ile temsil edilir. Yaylar, temel taban basıncı ve zemin deformasyonu

Detaylı

REZA SHIRZAD REZAEI 1

REZA SHIRZAD REZAEI 1 REZA SHIRZAD REZAEI 1 Tezin Amacı Köprü analiz ve modellemesine yönelik çalışma Akberabad kemer köprüsünün analizi ve modellenmesi Tüm gerçek detayların kullanılması Kalibrasyon 2 KEMER KÖPRÜLER Uzun açıklıklar

Detaylı

KESME BAKIMINDAN DOĞRU TASARLANMAMIŞ BETONARME PERDE DUVARLI YÜKSEK BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI

KESME BAKIMINDAN DOĞRU TASARLANMAMIŞ BETONARME PERDE DUVARLI YÜKSEK BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI KESME BAKIMINDAN DOĞRU TASARLANMAMIŞ BETONARME PERDE DUVARLI YÜKSEK BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI Ali İhsan ÖZCAN Yüksek Lisans Tez Sunumu 02.06.2015 02.06.2015 1 Giriş Nüfus yoğunluğu yüksek bölgelerde;

Detaylı

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK)

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, temel kavramlar, statiğin temel ilkeleri 2-3 Düzlem kuvvetler

Detaylı

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 6- Risk Tespit Uygulaması: Yığma Bina

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 6- Risk Tespit Uygulaması: Yığma Bina RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR 6- Risk Tespit Uygulaması: Yığma Bina RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR BİRİNCİ AŞAMA DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ BİNANIN ÖZELLİKLERİ Binanın

Detaylı

SU YAPILARI. Derivasyon Derivasyon; su yapısı inşa edilecek akarsu yatağının çeşitli yöntemler ile inşaat süresince-geçici olarak değiştirilmesidir.

SU YAPILARI. Derivasyon Derivasyon; su yapısı inşa edilecek akarsu yatağının çeşitli yöntemler ile inşaat süresince-geçici olarak değiştirilmesidir. SU YAPILARI 3.Hafta Bağlama Yapıları Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi Doç.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Derivasyon Derivasyon;

Detaylı

Çelik Yapılar - INS /2016

Çelik Yapılar - INS /2016 Çelik Yapılar - INS4033 2015/2016 DERS III Yapısal Analiz Kusurlar Lineer Olmayan Malzeme Davranışı Malzeme Koşulları ve Emniyet Gerilmeleri Arttırılmış Deprem Etkileri Fatih SÖYLEMEZ Yük. İnş. Müh. İçerik

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

SU YAPILARI. 7.Hafta. Su Kuvveti (Hidroelektrik Enerji) Tesisleri_2. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr

SU YAPILARI. 7.Hafta. Su Kuvveti (Hidroelektrik Enerji) Tesisleri_2. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr SU YAPILARI 7.Hafta Su Kuvveti (Hidroelektrik Enerji) Tesisleri_2 Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Su Kuvveti Tesislerinin Sınıflandırılması Kurulu Gücüne Göre Çok Küçük 100 kw Küçük 100-999

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı. Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR. Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN

YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı. Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR. Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN İçten Destekli Kazılar İçerik: Giriş Uygulamalar Tipler Basınç diagramları Tasarım Toprak Basıncı Diagramı

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2 İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2 1.1 Genel... 2 1.2 Pompa İstasyonları Ön Raporlarının Hazırlanmasında Yapılacak Çalışmalar... 2 1.2.1 Jeoteknik Etütler... 2 1.2.2 Harita

Detaylı

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İstinat Duvarı Tasarım Kriterleri ve Tasarım İlkeleri Yrd.Doç.Dr. Pelin ÖZENER İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Duvar Tasarımı için Yükler Toprak basınçları

Detaylı

Hidromekanik Ekipman

Hidromekanik Ekipman HİDROMEKANİK Hidromekanik Ekipman Prosem Mühendislik, barajlar ve hidroelektrik santrallar, sulama sistemleri ve benzer tesislerde kullanılan hidromekanik ekipmanların planlaması, kati ve uygulama projeleri,

Detaylı

Güçlendirme Alternatiflerinin Doğrusal Olmayan Analitik Yöntemlerle İrdelenmesi

Güçlendirme Alternatiflerinin Doğrusal Olmayan Analitik Yöntemlerle İrdelenmesi YDGA2005 - Yığma Yapıların Deprem Güvenliğinin Arttırılması Çalıştayı, 17 Şubat 2005, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara. Güçlendirme Alternatiflerinin Doğrusal Olmayan Analitik Yöntemlerle İrdelenmesi

Detaylı

Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR

Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR TABLALI KESİTLER Betonarme inşaatın monolitik özelliğinden dolayı, döşeme ve kirişler birlikte çalışırlar. Bu nedenle kesit hesabı yapılırken, döşeme parçası kirişin basınç bölgesine

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri

Taşıyıcı Sistem İlkeleri İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Taşıyıcı Sistem İlkeleri 2015 Bir yapı taşıyıcı sisteminin işlevi, kendisine uygulanan yükleri

Detaylı

SULAMA YAPILARI. Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SULAMA YAPILARI. Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SULAMA YAPILARI Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü 1 Bir su kaynağından yararlanma talebinin karşılanması için dört ana unsurun saptanması gerekir: Miktar: talep edilen su miktarı

Detaylı

UBET72 DM BETON KÖŞK YAPISI BETONARME STATİK HESAP RAPORU

UBET72 DM BETON KÖŞK YAPISI BETONARME STATİK HESAP RAPORU UBET72 DM BETON KÖŞK YAPISI HAZIRLAYAN : İSMAİL ENGİN KONTROL EDDEN : GÜNER İNCİ TARİH : 21.3.215 Sayfa / Page 2 / 4 REVİZYON BİLGİLERİ Rev. No. Tarih Tanım / YayınNedeni Onay Sunan Kontrol Onay RevizyonDetayBilgileri

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* INS-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 INS-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* INS-5502 UZMANLIK

Detaylı

İZMİR İLİ BUCA İLÇESİ 8071 ADA 7 PARSEL RİSKLİ BİNA İNCELEME RAPORU

İZMİR İLİ BUCA İLÇESİ 8071 ADA 7 PARSEL RİSKLİ BİNA İNCELEME RAPORU İZMİR İLİ BUCA İLÇESİ 8071 ADA 7 PARSEL RİSKLİ BİNA İNCELEME RAPORU AĞUSTOS 2013 1.GENEL BİLGİLER 1.1 Amaç ve Kapsam Bu çalışma, İzmir ili, Buca ilçesi Adatepe Mahallesi 15/1 Sokak No:13 adresinde bulunan,

Detaylı

ANALİZ YÖNTEMLERİ. Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim dallarının en karmaşık konusunu oluşturmaktadır.

ANALİZ YÖNTEMLERİ. Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim dallarının en karmaşık konusunu oluşturmaktadır. ŞEV STABİLİTESİ VE GÜVENSİZ ŞEVLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ Y.Doç.Dr. Devrim ALKAYA PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ŞEVLERİN DURAYLILIĞI Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ

RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ Mert GENÇ, İnş. Y. Müh. Kasım, 2013 İSTANBUL www.genseres.com İÇERİK 1) Kule tipleri 2) Kule-temel bağlantı tipleri 3) Temel sistemleri 4) Uygulama

Detaylı

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir.

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Mimari ve statik tasarım kolaylığı Kirişsiz, kasetsiz düz bir tavan

Detaylı

ÇÖZÜMLER ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VII

ÇÖZÜMLER ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VII Soru 1 : Şekildeki hazne boru sisteminde; a- 1, 2, 3 noktalarındaki akışkanın basınçlarını bulunuz. b- Rölatif enerji ve piyezometre çizgilerini çiziniz. Sonuç: p 1=28.94 kn/m 2 ; p 2=29.23 kn/m 2 ; p

Detaylı

Projemizde bir adet sürekli temel örneği yapılacaktır. Temel genel görünüşü aşağıda görülmektedir.

Projemizde bir adet sürekli temel örneği yapılacaktır. Temel genel görünüşü aşağıda görülmektedir. 1 TEMEL HESABI Projemizde bir adet sürekli temel örneği yapılacaktır. Temel genel görünüşü aşağıda görülmektedir. Uygulanacak olan standart sürekli temel kesiti aşağıda görülmektedir. 2 Burada temel kirişi

Detaylı

TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER

TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER Kaynak; Temel Mühendisliğine Giriş, Prof. Dr. Bayram Ali Uzuner 1 2 Duvar Altı (veya Perde Altı) Şerit Temeller (Duvar Temelleri) 3 Taş Duvar Altı Şerit Temeller Basit tek

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI INS-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 INS-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI INS-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Kolon Türleri ve Eksenel Yük Etkisi Altında Kolon Davranışı Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Kolonlar; bütün yapılarda temel ile diğer yapı elemanları arasındaki bağı sağlayan ana

Detaylı

GENEL KESİTLİ KOLON ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ (Ara donatılı dikdörtgen kesitler)

GENEL KESİTLİ KOLON ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ (Ara donatılı dikdörtgen kesitler) GENEL KESİTLİ KOLON ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ (Ara donatılı dikdörtgen kesitler) BOYUTLANDIRMA VE DONATI HESABI Örnek Kolon boyutları ne olmalıdır. Çözüm Kolon taşıma gücü abaklarının kullanımı Soruda verilenler

Detaylı

ZEMİNLERİN KAYMA DİRENCİ

ZEMİNLERİN KAYMA DİRENCİ ZEMİNLERİN KYM İRENİ Problem 1: 38.m çapında, 76.m yüksekliğindeki suya doygun kil zemin üzerinde serbest basınç deneyi yapılmış ve kırılma anında, düşey yük 129.6 N ve düşey eksenel kısalma 3.85 mm olarak

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI Düşey Doğrultuda Düzensizlik Durumları 7. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Sakarya Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü / Depreme Dayanıklı Betonarme Yapı Tasarımı

Detaylı

YAPAN: ESKISEHIR G TIPI LOJMAN TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım

YAPAN: ESKISEHIR G TIPI LOJMAN TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım YAPAN: PROJE: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım YAPI GENEL YERLEŞİM ŞEKİLLERİ 1 4. KAT 1 3. KAT 2 2. KAT 3 1. KAT 4 ZEMİN KAT 5 1. BODRUM 6 1. BODRUM - Temeller

Detaylı

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Zemindeki mühendislik problemleri, zeminin kendisinden değil, boşluklarında bulunan boşluk suyundan kaynaklanır. Su olmayan bir gezegende yaşıyor olsaydık, zemin

Detaylı

MUKAVEMET FATİH ALİBEYOĞLU

MUKAVEMET FATİH ALİBEYOĞLU MUKAVEMET FATİH ALİBEYOĞLU Rijit Cisimler Mekaniği Statik Dinamik Şekil Değiştiren Cisimler Mekaniği (MUKAVEMET) Akışkanlar Mekaniği STATİK: Dış kuvvetlere maruz kalmasına rağmen durağan halde, yani dengede

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

BARAJ PLANLAMA VE TASARIMI

BARAJ PLANLAMA VE TASARIMI i BARAJ PLANLAMA VE TASARIMI CİLT 2 Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu ii Yayın No : 2487 Teknik Dizisi : 148 2. Baskı - Ağustos 2011 - İSTANBUL ISBN 978-605 - 377-509 6 Copyright Bu kitabın bu basısı için Türkiye

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı SÜNEKLİK KAVRAMI Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Eğrilik; kesitteki şekil değişimini simgeleyen geometrik bir parametredir. d 2 d d y 1 2 dx dx r r z z TE Z z d x Eğrilik, birim

Detaylı

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş 1 Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi İbrahim ÖZSOY Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kınıklı Kampüsü / DENİZLİ Tel

Detaylı

BARAJLAR VE HİDROELEKTRİK SANTRALLER YAPISAL TASARIM REHBERİ

BARAJLAR VE HİDROELEKTRİK SANTRALLER YAPISAL TASARIM REHBERİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BARAJLAR VE HİDROELEKTRİK SANTRALLER YAPISAL TASARIM REHBERİ REHBER NO: 006 EKİM 2012 ANKARA ÖNSÖZ Birçok medeniyetin kesişme noktası

Detaylı

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER 2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER Aynı veya benzer alaşımlı metal parçaların ısı etkisi altında birleştirilmesine kaynak denir. Kaynaklama işlemi sırasında uygulanan teknik bakımından çeşitli kaynaklama yöntemleri

Detaylı

DOKUZ KATLI TÜNEL KALIP BİNA SONLU ELEMAN MODELİNİN ZORLAMALI TİTREŞİM TEST VERİLERİ İLE GÜNCELLENMESİ

DOKUZ KATLI TÜNEL KALIP BİNA SONLU ELEMAN MODELİNİN ZORLAMALI TİTREŞİM TEST VERİLERİ İLE GÜNCELLENMESİ DOUZ ATLI TÜNEL ALIP BİNA SONLU ELEMAN MODELİNİN ZORLAMALI TİTREŞİM TEST VERİLERİ İLE ÜNCELLENMESİ O. C. Çelik 1, H. Sucuoğlu 2 ve U. Akyüz 2 1 Yardımcı Doçent, İnşaat Mühendisliği Programı, Orta Doğu

Detaylı

Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması

Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması Farklı sonlu eleman tipleri ve farklı modelleme teknikleri kullanılarak yığma duvarların

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Uygulama Sorusu-1 Şekildeki 40 mm çaplı şaft 0 kn eksenel çekme kuvveti ve 450 Nm burulma momentine maruzdur. Ayrıca milin her iki ucunda 360 Nm lik eğilme momenti etki etmektedir. Mil malzemesi için σ

Detaylı

İstinat Duvarlarının Spread Sheet (Excel) Programı ile Çözümü ve Maliyet Analizi Uygun Duvar Tipinin Belirlenmesi

İstinat Duvarlarının Spread Sheet (Excel) Programı ile Çözümü ve Maliyet Analizi Uygun Duvar Tipinin Belirlenmesi Akademik Bilişim 2008 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, 30 Ocak - 01 Şubat 2008 İstinat Duvarlarının Spread Sheet (Excel) Programı ile Çözümü ve Maliyet Analizi Uygun Duvar Tipinin Belirlenmesi

Detaylı

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken 1. ÖZET 1.1. YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME FORMU S.NO Açıklamalar 1 Proje Adı Kale Reg. Ve HES 2 Şirket Adı Asa Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. 3 Şirket Adresi Musazade Mah. Cumhuriyet Meydanı Molla

Detaylı

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019 SORU-1) Aynı anda hem basit eğilme hem de burulma etkisi altında bulunan yarıçapı R veya çapı D = 2R olan dairesel kesitli millerde, oluşan (meydana gelen) en büyük normal gerilmenin ( ), eğilme momenti

Detaylı

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN ĠDE-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-KESME ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN ĠDE-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-KESME ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKİM 2010-DÜZCE BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN ĠDE-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-KESME ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER Çelik yapılarda birleşimlerin kullanılma sebepleri; 1. Farklı tasıyıcı elemanların (kolon-kolon, kolon-kiris,diyagonalkolon, kiris-kiris, alt baslık-üst baslık, dikme-alt baslık

Detaylı