Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1

2 EKOLOJİK TARIM Ekolojik Tarım; Ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmayı hedefleyen. İnsana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren Sentetik ilaçlar ve gübrelerin kullanımını yasaklayan Organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprağın muhafazası, bitkinin direncini arttırma, parazit ve predatörlerden yararlanmayı tavsiye eden Kapalı bir sistemde oluşturulmasını talep eden Üretimde miktar artışının yanı sıra ürünün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan bir üretim şeklidir.

3 Türkiye de 1984 yılında başlayan ekolojik tarım faaliyetlerine paralel olarak üretilen ekolojik ürünlerin kontrolü ve sertifikalandırılmasında yerli ve yabancı kuruluşlar görev almışlardır. Bu kuruluşlar, kontrol ve sertifikalandırma çalışmalarını, 24 Haziran 1991 tarihine kadar kendi ülkelerinde ve diğer ülkelerde uygulanmakta olan IFOAM (Uluslararası Organik Tarım Federasyonu) yönetmeliğini esas olarak gerçekleştirmişlerdir. Ülkemizde ise 18 Aralık 1994 tarihinde Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin Ekolojik Metotlarla Üretilmesine dair sayılı yönetmelik Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Organik Tarım Kanunu ise 03 Aralık 2004 Tarih ve sayılı, Organik Tarım Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik 10 Haziran 2005 Tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

4 EKOTAR EKOTAR Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu 2001 yılında Mersin de kurulmuştur. Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilen EKOTAR Organik Tarım Yönetmeliği ne göre ve TS EN normlarına uygun olarak kontrol ve sertifikasyon faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. EKOTAR, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından TS EN standardına göre akredite edilmiştir. EKOTAR, bitkisel üretim, hayvancılık, arıcılık, su ürünleri, doğadan toplanan ürünler, bu ürünlerin girdileri ve organik ürün işleme konusunda kontrol ve sertifikasyon çalışmaları yapmaktadır. EKOTAR, Tarım Bakanlığından aldığı yetki gereğince İyi Tarım Uygulamaları konusunda da kontrol ve sertifikasyon faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

5 EKOTAR ın verdiği sertifikalar yurt içinde ve İtalyan ortağı BioAgriCert aracılığıyla da Avrupa Birliği (AB) Ülkeleri, İsviçre (BIO SUISSE), Amerika (NOP), Japonya(JAS) gibi organik ürünlerin büyük oranda ihraç edildiği ülkelerde de geçerlidir. Ayrıca EKOTAR, IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements-Uluslar arası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu) üyesidir.

6 TÜRKİYE DE EKOLOJİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKA UYGULAMALARI

7 . ÜRETİCİNİN ORGANİK TARIM KONUSUNDA BİLGİ TOPLAMASI VE ORGANİK TARIM YAPMAYA KARAR VERMESİ YETKİLİ KURULUŞA BAŞVURU YAPMASI SÖZLEŞME YAPILMASI VE GEÇİŞ SÜRECİ İLK KONTROL YILLIK KONTROLLER GEÇİŞ SÜRECİNİN SONA ERMESİ NUMUNE ALMA VE ANALİZ ORGANİK ÜRÜN SERTİFİKASININ VERİLMESİ

8 1. Adım Ekolojik tarım metoduyla üretim yapmak isteyen üretici, şirket, birlik, dernek veya kooperatif öncelikle ekolojik tarımın ne olduğuna ve nasıl yapıldığına dair bilgi toplar ve organik tarım sistemine girmeye karar verir.

9 2. Adım Üretici telefonla arayarak, e-posta yollayarak, faks çekerek veya ofis ziyareti yaparak yetkili kuruluş ile iletişime geçer. Üretici başvuru formunu doldurur,üretim yapacağı yer hakkında ve ürün çeşidi konusunda Yetkili Kuruluşu bilgilendirir. Yetkili Kuruluşa verdiği bilgiler doğrultusunda kuruluş yetkilisi araziyi yerinde görerek arazinin organik tarım için uygun olup olmadığına karar verir.

10 Üretici başvuru formunda da belirtilen aşağıdaki belgeleri sözleşme imzalanmadan önce temin etmelidir. İstenilen Bilgi Ve Belgeler:» Müteşebbisin adı, adresi, T.C. kimlik numarası ve vergi numarasını içeren kimlik bilgi ve belgeleri,» Kadastro çalışması tamamlanmış alanlarda tapu kaydı, tamamlanmamış alanlarda ise araziye ait kroki,» Müracaat edilen arazinin veya arazinin kullanım hakkının kendine ait olduğuna dair bilgi ve belgeleri,» İşletmenin yeri ve konumu, planı, üretim akım şeması, ticaret odası kayıt belgesi» Gıda işleyen işyeri ise "Çalışma İzni ve Gıda Sicili Belgesi", "Üretim İzin Belgesi".

11 Orman ve doğal alanlardan ürün toplayacak müteşebbis, ürün toplamadan önce, bu alanların mülkiyetinin veya kullanma hakkının ait olduğu makamdan yazılı izin alır. Söz konusu alanlardan toplanan ürünler için geçiş süreci, alanın özelliğine göre, Yetkili Kuruluş tarafından belirlenir. Su ürünleri üretimi yapacak müteşebbis, kamuya ait alanda Su ürünleri üretimi yapacak müteşebbis, kamuya ait alanda üretim yapacaksa, ilgili kurumdan alınacak yazılı izin ile Yetkili Kuruluş a başvurarak sözleşme imzalar. Su ürünleri için geçiş sürecini tür özelliğine göre yetkilendirilmiş kuruluş belirler.

12 3. Adım Üretici ile Yetkili Kuruluş gerekli şartlar konusunda anlaştıktan sonra sözleşme imzalanır. Üretici gerekli belgeleri temin eder etmez süreç başlar ve üreticinin sisteme girdiği ilgili resmi kurumlara (Tarım Bakanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü ne) iletilir. Üretici ile sözleşme yapılır. Karar verilen bir tarihte Üretici ile sözleşme yapılır. Karar verilen bir tarihte Yetkili Kuruluş ilk kontrolü gerçekleştirir.

13 Kontrol sırasında doldurulması gereken gerekli belgeler şunlardır :» İşletmenin adı, adresi, kapasite bilgileri, hukuki durumuna ait bilgi ve belgeler, sözleşme tarihi, imzalanan sözleşme metni, organik tarıma geçişin başladığı tarih, sözleşme tarihinden önce ki arazi geçmişine ait bilgiler,» İşletmenin faaliyet alanı,» İşletmede daha önce uygulanan üretim metodu,» İşletmenin ve işletme binalarının planları,» Arazi parselleri veya alana dair tüm plan ve krokiler» İşletmenin mevcut makine ve ekipman donanımı,» İşletmenin konumu, kullanılan depoların amaca uygunluğu,» Ürün münavebe planı,

14 » Kullanılacak tüm girdilere ait kayıt defterleri,» İşletmenin kendi ürünleri, ve dışarıdan satın aldığı ürünleri içeren belgeler» Ürünlerin depoya giriş ve çıkış belgeleri» Üretim aşamalarının şematik ve rakamsal belgeleri» Ambalajlama yapılan yer ve ambalajlama malzemesi belgeleri» Ürün sevkıyat belgeleri

15 » Tarımsal işletmenin hayvan varlığı ve mera alanları» Tohum ve fidanın nereden temin edildiği» Ürün hasat zamanı ve tahmini ürün miktarı» Analiz raporları

16 Ürün işleme tesislerinin kontrolleri sırasında;» İstenmeyen fumigasyon gazlarının kullanılıp kullanılmadığı» İşleme sırasında kullanılan katkı maddelerinin neler olduğu,» Hijyenik koşullara uyulup uyulmadığı,» Envanter kayıtları,» Tarımsal işletmelerden satın alınan ekolojik ürün miktarları ve sertifikaları,» Satılan ürün miktarı,» Etiketlerde yer alan bilgilerin yönetmeliğe uygunluğu,

17 4.Adım Organik tarıma yeni giren arazilerde geçiş süreci uygulanır. Organik Geçiş süreci, tek yıllık bitkiler de iki yıldır. Tek yıllık bitkiler de ekim tarihi göz önüne alınır. Çok yıllık bitkilerde geçiş süreci üç yıldır. Çok yıllık bitkilerde hasat tarihi göz önüne alınır. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu; arazinin önceki yıllardaki kullanım durumu, yapılan uygulamalar, bölgedeki genel durum ve yetiştirilen ürünler, risk durumları, konu ile ilgili müteşebbis kayıtları ve raporlarının incelenmesi neticesinde geçiş sürecini uzatabilir ya da kısaltabilir. Bitkisel üretimde organik tarıma başlanmasından on iki ay sonra elde edilen ürünler geçiş süreci ürünü olarak değerlendirilir. Geçiş süreci ürünü, "Organik tarım geçiş süreci ürünüdür" etiketiyle pazarlanır.

18 Kontrol yılda en az bir kere yapılır. Gerek duyulduğunda habersiz kontroller yapılabilir. Kontrolörler üreticiyi ;» İlaçlama» Gübreleme» Hasat ve kurutma gibi üretimin kritik devrelerinde haberli ve habersiz olarak üreticileri ziyaret etmektedirler. Ziyaretlerde üreticilerin ekolojik üretim yaptıkları parseller ve depolar kontrol edilip gerektiğinde kalıntı analizi için numuneler alınmaktadır.

19 5 ve 6. Adım Geçiş süreci sona erdikten sonra yetkili kuruluş kontrolörü denetim esnasında organik sürece geçmeye hak kazanmış olan üründen numune alır. Numune analizi ISO EN e göre uluslar arası standartlara göre akredite olmuş laboratuarlarda yapılır. Analiz sonucu olumlu ise üretici sertifikasyon süreci başlar.

20 7. Adım Sertifikasyon süreci: Sertifikasyon Komitesi; Kontrol raporlarını inceler. Analiz sonuçlarını değerlendirir. Üretici dosyasını inceler. Komite tarafından Ekolojik kurallara uygun olarak üretildiğine karar verilen ürünlere; organik ürün sertifikası verilir. Verilen sertifika ile ürünün ekolojik tarım metodu ile üretilmiş olduğu garanti edilerek iç ve dış pazarda satışa sunulmaktadır.

21 Ürünün geldiği aşamaya göre;» Müteşebbis Sertifikası (Master)» Ürün Sertifikası (Parti) düzenlenir. Sertifikada; Sertifika tarihi, Sertifika numarası, Kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun adı, logosu ve Bakanlıkça verilen kod numarası, Üretici Kod Numarası ve Adresi, Ürünün adı ve özelliği, Sertifikalanma Statüsü, Ürün Miktarı, Hasat Yılı,

22 Üretim Yılı, Ürünün Kaynağı, Sözleşme Numarası, Fatura No su ve Tarihi, Sevk İrsaliye No su ve Tarihi, Ambalaj Tipi ve Adedi, Parti No su ve Kalibresi, Alıcı Ülke, Alıcı Müteşebbis Adı ve Adresi, Gönderen Ülke, Gönderen Müteşebbis Adı ve Adresi Sertifika Onay Tarihi belirtilir.

23 Sertifika Örnekleri

24 Ürün Etiketinde Yer Alması Gereken Bilgiler 1) Ürün adı ve sertifika statüsü belirtilmelidir. 2) Ürünün hasat yılı, üretim tarihi, kime ait olduğu ve Organik Tarım Yönetmeliğine uygun olarak üretilmiş olduğu belirtilmelidir. 3) Yurt içinde pazarlanan organik ürünlerin üzerinde, organik ürün logosu kullanılmalıdır. 4) Yetkilendirilmiş kuruluşun adı, kod numarası, sertifika numarası ve logosu bulunmalıdır. 5) Ürün içindeki maddeler, ağırlıklarının azalış düzenine göre liste halinde sıralanmalıdır. 6) Ürünün menşei belirtilmelidir. 7) Ürünün üretim yeri, üretim ve son kullanma tarihi belirtilmelidir 8) İthal edilmiş ürünlerde Türkçe etiket bilgileri yer almalıdır. 9) Etiket üzerinde, "organik tarım geçiş süreci ürünüdür." cümlesinde, "organik" ifadesi, "geçiş süreci" ifadesiyle aynı renk, punto ve yazım tarzında olmalıdır.

25 Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilecek ürünler için AB, ABD için NOP Japonya için JAS İsviçre için BIOSUISSE Türkiye için TR Ve ayrıca İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Sertifikası verilmektedir.

26 A.MENDERES BUL. DENİS APT. 36/ MERSİN TEL : FAKS : ZİRAAT MÜHENDİSLERİ SİTESİ 4.BLOK NO:9 YILDIZ ÇANKAYA / ANKARA TEL : FAKS: info@eko-tar.com VAHAP ERYILMAZ

EGETAR ORGANĐK TARIM SERTĐFĐKASYON ŞARTLARI REHBER DÖKÜMAN

EGETAR ORGANĐK TARIM SERTĐFĐKASYON ŞARTLARI REHBER DÖKÜMAN 1. Başvuru; Yapılan Đşlemin Tanımlanması 2 Fiyat Teklifi ve Sözleşmenin Đmzalanması 3. Ödeme ve Faturalandırma 4. Kontrol Hizmeti ve Raporlandırma 5. Karar Verme ve Sertifikasyon 6.Sertifikasyon Kapsamında

Detaylı

MAGENTA Control and certification COMPANY

MAGENTA Control and certification COMPANY SAYFA NO : 1 / 10 Müteşebbis / Firma Adı : T.C.Kimlik No : Vergi Dairesi ve No su : Adresi (İletişim Adresi) : Organik Tarım Faaliyetinin yapılacağı İl / İlçe (ler) : Tel Faks GSM GERÇEK KİŞİ E-posta TÜZEL

Detaylı

ORGANİK ÜRÜNLERİN AMBALAJLANMASI,ETİKETLENMESİ, DEPOLANMASI. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü OTK üyesi. 22 Ekim 2007 MERSİN

ORGANİK ÜRÜNLERİN AMBALAJLANMASI,ETİKETLENMESİ, DEPOLANMASI. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü OTK üyesi. 22 Ekim 2007 MERSİN ORGANİK ÜRÜNLERİN AMBALAJLANMASI,ETİKETLENMESİ, DEPOLANMASI Dr. Sabiha ÜNAL Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü OTK üyesi 22 Ekim 2007 MERSİN 10 Haziran 2005 tarihinde yayınlanan organik tarımın esasları

Detaylı

Türkiye de Organik Tarım

Türkiye de Organik Tarım Türkiye de Organik Tarım Ülkemizde organik tarım, 1984-85 sezonunda geleneksel ihraç ürünlerimizden kuru üzüm ve kuru incir ihracatı ile başlamış ve daha sonraki yıllarda hızla gelişme göstererek 2008

Detaylı

Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu www.orser.com.tr ORGANİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKASYON

Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu www.orser.com.tr ORGANİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKASYON Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu www.orser.com.tr ORGANİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKASYON Denetim Mekanizması Organik tarım, kanunlar ile yetkilendirilmiş ve güvenilirlik ve bağımsızlıkları ISO 65 (EN45011)

Detaylı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TD01(ORG) v03tr TITRE ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TD01 v03tr ORGANİK TARIM KANUNU ve YÖNETMELİĞİ Organik üretimle ilgili kurallar T.C. 5262

Detaylı

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Sayın Yetkili, ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Organik Tarım kapsamında projenize uygun Fiyat Teklifini hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu eksizsiz doldurup, imzalayarak ve gerekli dokümanları

Detaylı

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Yayın No: 42 Yayın Tarihi: 15.11.2011 Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Adem ATASAY Organik Tarım, doğadaki dengeyi koruyan, toprak verimliliğinde devamlılığı sağlayan, hastalık ve zararlıları

Detaylı

İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ( EN GEÇ)

İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ( EN GEÇ) İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA

Detaylı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TD01(ORG) v05tr TITRE ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı ECOCERT 184 Sok. No:60/3 Bornova-İZMİR www.ecocert.com.tr Tel: +90 232 343 43 60 - Fax: +90

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Ek 1 Yetkilendirilen Kuruluşun Logosu Akreditasyon Kurumunun Logosu İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Kuruluş Kodu : TR.İTU. Sertifika Numarası : TR.İTU. - Üretici/Üretici Örgütü/Müteşebbis Adı (Sertifikasyon

Detaylı

GAPCERT OrganikTarım MüracaatFormu PR.01(B)-F.01

GAPCERT OrganikTarım MüracaatFormu PR.01(B)-F.01 Sayfa No 1/5 ORGANİK TARIM KONTROL VE SERTİFİKASYON MÜRACAAT FORMU MÜTEŞEBBİS Üretici Üretici Grubu Ürün İşleme Başvuru Sahibi Kişi Adı- Soyadı/ Firma Adı Adres TC No/Vergi D./Vergi No Tel/Fax/Cep telefonu

Detaylı

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 17.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26759 SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik, ticari amaçla üretilen,

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Ek 1 Yetkilendirilen Kuruluşun Logosu Akreditasyon Kurumunun Logosu İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Kuruluş Kodu : TR.İTU. Sertifika Numarası : TR.İTU. - Üretici/Üretici Örgütü/Müteşebbis Adı (Sertifikasyon

Detaylı

Organik Tarım Kontrol ve Sertifikasyon Sözleşmesi

Organik Tarım Kontrol ve Sertifikasyon Sözleşmesi Tarih:.. Sözleşme No: TR.OT.014.. Taraflar: - Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu: NİSSERT Uluslararası Sertifikasyon ve Denetim Hizmetleri Ltd. Şti. GİMAT 3. Blok No:29 Macunköy- Ankara Tel:0312-397 60

Detaylı

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU Lütfen bu formu mümkün olduğunca detaylı doldurunuz: Ürünlerinizin sertifikasyonu için hazırlanacak olan fiyat teklifinde burada verdiğiniz bilgiler kullanılacaktır.

Detaylı

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE)

Detaylı

BAŞVURU VE SÖZLEŞME YAPILMASI PROSEDÜRÜ

BAŞVURU VE SÖZLEŞME YAPILMASI PROSEDÜRÜ 1. Amaç Kontrol ve sertifikasyon hizmeti için, müteşebbislerin başvurularının alınması ve kendileri ile sözleşme yapılması aşamasına kadar olan kısımdaki yapılacakları kayıt altına almak 2. Kapsam LİKYA

Detaylı

DENETİM ÜCRETİ VE DENETİM GÜN SAYISI BELİRLEME TALİMATI

DENETİM ÜCRETİ VE DENETİM GÜN SAYISI BELİRLEME TALİMATI SAYFA 1 / 5 Doküman Adı : DENETİM ÜCRETİ VE Doküman No.: Revizyon Revizyon No Tarihi Revizyon Formu Yayın Tarihi : 02.01.2009 Yayın No. Revizyon Sebebi ve Yeri Revize Edilen Bölüm: İlk Revizyon No: 0 04

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. 1-Dilekçe 2-Ödeme

BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. 1-Dilekçe 2-Ödeme Ek - 2 AYDIN İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (İŞ GÜNÜ,

Detaylı

YÖNETMELİK. aa) Alt kapsam: Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri yetiştiriciliği kapsamlarında yer alan ürün gruplarını,

YÖNETMELİK. aa) Alt kapsam: Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri yetiştiriciliği kapsamlarında yer alan ürün gruplarını, 28 Mayıs 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29013 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YÖNETMELİK İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 7/12/2010

Detaylı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TD01(ORG) v06tr TITRE ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı ECOCERT 184 Sok. No:60/3 Bornova-İZMİR www.ecocert.com.tr Tel: +90 232 343 43 60 - Fax: +90

Detaylı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. ġti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. ġti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TS01(ORG) v01tr TITRE ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. ġti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TS01 v01tr ORGANĠK TARIM KANUNU ve YÖNETMELĠĞĠ Organik üretimle ilgili kurallar T.C. 5262

Detaylı

BIO SUISSE, onaylı Tomurcuk etiketli önemli ürünler için gerekli teknik, ekolojik ve pazarlamayı siyasal olarak özenle bağlar:

BIO SUISSE, onaylı Tomurcuk etiketli önemli ürünler için gerekli teknik, ekolojik ve pazarlamayı siyasal olarak özenle bağlar: Bio-Suisse Bio Suisse Nedir / Kimdir? Bio Suisse özel organizasyonu, İsviçre organik çiftçilerinin şemsiye (koruyucu güç) organizasyonudur. 6500 İsviçre organik çiftçilerinin hemen hemen tamamı (bütün

Detaylı

ORGANİKÇİ AMCADAN GELECEĞİN BÜYÜKLERİNE

ORGANİKÇİ AMCADAN GELECEĞİN BÜYÜKLERİNE T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü ORGANİKÇİ AMCADAN GELECEĞİN BÜYÜKLERİNE Mehmet Ali YETGİN Ziraat Mühendisi Samsun / 2010 Dizgi/Baskı *********** Ofset Samsun İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve

Detaylı

Ziraat. Müh. Fatma MAMAK

Ziraat. Müh. Fatma MAMAK IV.ULUSLARARASI ORTA/DOĞU AVRUPA VE ORTA ASYAORGANİK SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER KONFERANSI AB VE TÜRKİYE ORGANİK TARIM MEVZUATININ UYUMLAŞTIRILMASI Ziraat. Müh. Fatma MAMAK 13-14 14 NİSAN 2012 AB VE TÜRKİYE

Detaylı

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumculuk Nedir? Tohumlukların ıslahı, tescili, üretimi, sertifikasyonu, hazırlanması, dağıtımı,

Detaylı

PROCEDURE MANUAL Logo, Sertifika ve İşaretlemelerin Kullanılması Prosedürü

PROCEDURE MANUAL Logo, Sertifika ve İşaretlemelerin Kullanılması Prosedürü Sayfa No 1 / 7 9.a Kapsam EKOTAR ın kullandığı Sertifika ve Logolar; EKOTAR, TÜRKAK, IOAS, GOTS, TR ve EU Organik için kullanılan alanlardır. 9.b Amaç Sertifika ve logo kullanım kurallarının, kurallara

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı

(Değişik:RG-28/5/2014-29013) KSK Logosu

(Değişik:RG-28/5/2014-29013) KSK Logosu (Değişik:RG-28/5/2014-29013) Ek 1 KSK Logosu Akreditasyon Kurumunun Markası İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Kuruluş Kodu : TR.İTU. Sertifika Numarası : TR.İTU. - Revizyon no ve tarih : Üretici/Üretici

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 4 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 4 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

Sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede insanca yaşamak her insanın hakkı

Sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede insanca yaşamak her insanın hakkı Sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede insanca yaşamak her insanın hakkı Ancak insan oğlu yaptığı her işte olduğu gibi gereksinim duyduğu besin maddelerini üretmek için yaptığı tarımsal faaliyet yoluyla çevreye

Detaylı

Organik Tarım Uygulama Prosedürü

Organik Tarım Uygulama Prosedürü Organik Tarım Uygulama Prosedürü P-60, Revizyon 00, 04.06.2014 KALİTEST BELGELENDİRME ve EĞİTİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. Zorlu Center, Teras Evler, Daire:11, BBN:309 Levazım-Beşiktaş/İSTANBUL www.kalitest.com.tr

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ.

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. Sayfa No 1 /6 1) AMAÇ : FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve Tarımsal Üretim Hizmetleri Limited Şirketi tarafından yayınlanan ITU sertifikalarının; Belgelendirilen müşterinin İTU sertifikasının,

Detaylı

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI TSE ve HELAL GIDA Gıdaların, helal hassasiyeti taşıyan insanlara; hammaddenin üretiminden başlayarak, tüm üretim süreçleri dahil olmak üzere, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde sürdürülebilir

Detaylı

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 1 NAVIGA ULUSLARASI BELGELENDIRME VE EGITIM HIZMETLERI LTD. STI SERTİFİKASYON PROGRAMLARI NAVİGA ULUSLARARASI BELGELENDİRME VE EĞİTİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 2 AMAÇ :

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI NASIL YAPILIR?

İYİ TARIM UYGULAMALARI NASIL YAPILIR? İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK: Yönetmelik metni uzun olduğundan adresinden ulaşılabilir. güncel yönetmelik hükümlerine Bakanlığımızın aşağıda veb Resmi Gazete Tarihi: 07.12.2010 Resmi Gazete

Detaylı

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 1 NAVIGA ULUSLARASI BELGELENDIRME VE EGITIM HIZMETLERI LTD. STI SERTİFİKASYON PROGRAMLARI NAVİGA ULUSLARARASI BELGELENDİRME VE EĞİTİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 2 AMAÇ :

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 5 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Sayın Yetkili, ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Organik Tarım kapsamında projenize uygun Fiyat Teklifini hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu eksizsiz doldurup, imzalayarak ve gerekli dokümanları

Detaylı

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜBPR 03 TL01, Revizyon 01, 30.03.2016 De Control Denetim ve Belgelendirme Limited Şirketi Camikebir Mah. 48. Sk. No:4 İç Kapı No:8 35460 Seferihisar - İzmir, Türkiye Tel : +90-232

Detaylı

İZMİR ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

İZMİR ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER MEVZUATIN ADI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) HİZMET YERİ İNSPEKTÖRLÜK İŞLEMLERİ HİZMET

Detaylı

Sertifikasyon Müracaat Formu

Sertifikasyon Müracaat Formu Uluslararası Sertifikasyon ve Teknik Denetim Müracaat no: Başvuruyu yapan kişi Üretici/ Üretici Örgütü /Müteşebbis tanımı: Seçenek Bireysel ( ) Üretici Grubu ( )* Üretici Üretici Örgütü Müteşebbis Adı

Detaylı

ÇAT İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

ÇAT İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 1 ADI Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteklemesi 1 Başvuru formu ve taahhütname, (EK 1) 2 Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında alınan yetki belgesinin il/ilçe

Detaylı

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER SIR A NO 1 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası düzenleme BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER 1- İhracat işlemleri, ihracatçı firma ve ihracat edilecek ürünlere ait

Detaylı

ORGANİK TARIM KANUNU

ORGANİK TARIM KANUNU Kanun No: 5262 Kabul Tarihi : 1.12.2004 ORGANİK TARIM KANUNU BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1. Bu Kanunun amacı; tüketiciye güvenilir, kaliteli ürünler sunmak üzere organik ürün ve girdilerin

Detaylı

ORGANİK TARIM KANUNU

ORGANİK TARIM KANUNU 9085 ORGANİK TARIM KANUNU Kanun Numarası : 5262 Kabul Tarihi : 1/12/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Detaylı

AYDIN İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

AYDIN İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI AYDIN İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (İŞ GÜNÜ, EN

Detaylı

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1)

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) 2- Nüfus cüzdanının

Detaylı

03.12.2004 / 25659 ORGANİK TARIM KANUNU. Kanun Numarası : 5262. Kabul Tarihi : 1/12/2004. Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659

03.12.2004 / 25659 ORGANİK TARIM KANUNU. Kanun Numarası : 5262. Kabul Tarihi : 1/12/2004. Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659 03.12.2004 / 25659 ORGANİK TARIM KANUNU Kanun Numarası : 5262 Kabul Tarihi : 1/12/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 Sayfa: BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

5200 SAYILI TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNU ve BU KANUN KAPSAMINDA KURULAN TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİNİN DENETİMİ

5200 SAYILI TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNU ve BU KANUN KAPSAMINDA KURULAN TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİNİN DENETİMİ 06/07/2004 tarih ve 25514 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5200 SAYILI TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNU ve BU KANUN KAPSAMINDA KURULAN TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİNİN DENETİMİ Madde

Detaylı

YEREL ÇEŞİTLERİNKAYIT ALTINA ALINMASI VE PAZARLAMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YEREL ÇEŞİTLERİNKAYIT ALTINA ALINMASI VE PAZARLAMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YEREL ÇEŞİTLERİNKAYIT ALTINA ALINMASI VE PAZARLAMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik ülkemizdeki tarla bitkileri, bağ-bahçe

Detaylı

Organik Tarım Belgelendirme Kılavuzu

Organik Tarım Belgelendirme Kılavuzu Sayfa 1/9 ORGANİK TARIM BELGELENDİRME KILAVUZU De Control Organik Tarım Uygulamalarına yönelik başvuru, değerlendirme (kontrol) ve belgelendirme ( sertifikasyon ) sürecinin idari ve teknik yönlerinin tanımlanması;

Detaylı

ORGANİK TARIM BAŞVURU FORMU

ORGANİK TARIM BAŞVURU FORMU Firmanın / Müteşebbisin Tam Adı Firmanın / Müteşebbisin Adresi Firmanın Yasal Yetkilisi (İmza Sirküleri olan Yetkili) İletişim Kurulacak Kişi İletişim Bilgileri Vergi Dairesi ve Vergi Numarası Telefon

Detaylı

ORGANİK TARIM KANUNU

ORGANİK TARIM KANUNU ORGANİK TARIM KANUNU Kanun No: 5262 Kabul Tarihi : 1.12.2004 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1. Bu Kanunun amacı; tüketiciye güvenilir, kaliteli ürünler sunmak üzere organik ürün ve girdilerin

Detaylı

TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4)

TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4) TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4) Amaç MADDE 1 (1) Ülkemizden yapılacak tohumluk ihracatı ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Genelge, ülkemizde üretilen tohumlukların

Detaylı

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ OLARAK KULLANILAN BİYOLOJİK MÜCADELE ETMENLERİNİN İTHALATI HAKKINDA TALİMAT

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ OLARAK KULLANILAN BİYOLOJİK MÜCADELE ETMENLERİNİN İTHALATI HAKKINDA TALİMAT BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ OLARAK KULLANILAN BİYOLOJİK MÜCADELE ETMENLERİNİN İTHALATI HAKKINDA TALİMAT Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, zirai mücadele uygulamalarında bitki koruma ürünü olarak kullanılan biyolojik

Detaylı

USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür

USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür 13 Aralık 2012 TARİHSEL SÜREÇ 1 MÖ 8000 Tarımın Başlangıcı MÖ 1200 İlk Herbisid Kullanımı MÖ 1000 İlk Kükürt Kullanımı

Detaylı

GAPCERT Sertifika Ve Logo Kullanım Talimatı PR.01 - T.03

GAPCERT Sertifika Ve Logo Kullanım Talimatı PR.01 - T.03 Sayfa No 1/5 1 Amaç Bu talimat, kontrol ve sertifikasyon hizmeti alanların ( üretici / üretici grubu / müteşebbis) GAPCERT Belgelendirme ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketinine ait belge ( Sertifika )

Detaylı

İTU BAŞVURU FORMU (BİTKİSEL ÜRETİM)

İTU BAŞVURU FORMU (BİTKİSEL ÜRETİM) 1.Başvuru Başvuru Sahibi Adres Yasal Yetkili İrtibat Kurulacak Kişi Tel / Faks e-posta / web TC Kimlik / Vergi Dairesi / No 2. Talep Edilen Sertifikasyon Programları 2.1 Başvuru Şekli İlk Başvuru Yeniden

Detaylı

EK-2 İZMİT İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

EK-2 İZMİT İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI EK-2 İZMİT İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Bitki Koruma Ürünleri Bayiliği Müracaatı 2-2 Adet Vesikalık Resim

Detaylı

ASARCIK ĠLÇE GIDA TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI

ASARCIK ĠLÇE GIDA TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI ASARCIK ĠLÇE GIDA TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HĠZMET STANDARTLARI S. NO 1 2 HĠZMETĠN ADI ÇKS İlk Kayıt (Çiftçi Kayıt Sis.) ÇKS Kaydı Güncellemesi ĠSTENEN BELGELER 1-Nüfus cüzdanı fotokopisi (TC.Kimlik

Detaylı

Eco new farmers. Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler. Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler

Eco new farmers. Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler. Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler Eco new farmers Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler Modül 8 - Sertifika, standartlar ve prosedürler Bölüm 2 - Çiftlik düzeyinde prosedürler www.econewfarmers.eu

Detaylı

İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU

İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Sayın Yetkili, İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU İyi Tarım Uygulamaları kapsamında projenize uygun Fiyat Teklifini hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu eksizsiz doldurup, imzalayarak ve gerekli dokümanları

Detaylı

KONTROL VE SERTİFİKASYON PROSEDÜRÜ

KONTROL VE SERTİFİKASYON PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/7 1. Amaç TS EN ISO / IEC 17065, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ve talep edildiğinde AB- Konsey Yönetmeliği Organic Production and Labelling of Organic Products

Detaylı

TEBLİĞ. MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, 4734 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

TEBLİĞ. MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, 4734 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine dayanılarak hazırlanmıştır. 13 Eylül 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29118 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: TEBLİĞ YERLİ MALI TEBLİĞİ (SGM 2014/35) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 4/1/2002 tarihli ve 4734

Detaylı

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete nin 13/5/2008 26875

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete nin 13/5/2008 26875 TOHUMLUKLARIN YETİŞTİRİLECEĞİ ÖZEL ÜRETİM ALANLARININ ÖZELLİKLERİ VE BU ALANLARDA UYULMASI GEREKEN KURALLARIN BELİRLENMESİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 13/5/2008 tarihli

Detaylı

ECOCERT. İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU TR) Sertifikasyon Programı. Ecocert Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti.

ECOCERT. İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU TR) Sertifikasyon Programı. Ecocert Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. ECOCERT İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU TR) Sertifikasyon Programı Ecocert Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. 184 Sokak No:60 Daire:3 Bornova İZMİR Tel : (232).343 43 60-343 55 50 Fax : (232).343 39 59 office.turkey@ecocert.com

Detaylı

ECOCERT İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Sertifikasyonu Bilgi Formu

ECOCERT İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Sertifikasyonu Bilgi Formu 1 İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Sertifikasyonu Bilgi Formu Projeniz için bir teklif hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu doldurup imzalayarak 0 232 343 39 59 no lu faksa veya office.turkey@ecocert.com

Detaylı

SERTİFİKA VE USB LOGO KULLANIM KURALLARI PROSEDÜRÜ

SERTİFİKA VE USB LOGO KULLANIM KURALLARI PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ USB tarafından TS EN ISO 17065 Standardına göre uygulanan programlara ait Sertifikaların, Program ve USB logolarının ve reklam dilinin kullanım prosedürünü tanımlamaktır. Bu prosedürün amacı için

Detaylı

DÖKÜMAN NO:P17F01 İLK YAYIN TARİHİ:01.03.2012 REVİZYON NO:03 REVİZYON TAR:15.11.2013. E-Posta. Web Adresi

DÖKÜMAN NO:P17F01 İLK YAYIN TARİHİ:01.03.2012 REVİZYON NO:03 REVİZYON TAR:15.11.2013. E-Posta. Web Adresi TMENA ULUSLARARASI DENETİM GÖZETİM SERTİFİKASYON HİZMETLERİ LTD.ŞTİ. Adres:Adalet Mah.Haydar Aliyev Cad.No:36/B Kat:3/10 Manavkuyu /Bayraklı/İZMİR Tel: 0 232 436 53 73-74 Fax: 0 232 436 53 75 e-posta:agro@tmena.com

Detaylı

T.C. ARTVİN VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇED Hizmetleri ve Çevre İzinleri Şube Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. ARTVİN VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇED Hizmetleri ve Çevre İzinleri Şube Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE) 1 2 ÇED Muafiyet (ÇED) Yönetmeliği Ek-I Uygulanacak Projeler Listesi ve Ek-2 Seçme Eleme Kriterleri

Detaylı

SERTİFİKA VE LOGO KULLANIM TALİMATI

SERTİFİKA VE LOGO KULLANIM TALİMATI Sayfa numarası 1/9 0. İçindekiler Bölüm No Konu 0 İçindekiler 1 1 Revizyon Bilgileri 2 2 Amaç 3 3 Kapsam 3 4 Sorumluluklar 3 5 Tanımlar 3 6 Sertifika ve Logo 4 6.1 Sertifika(Belge) 4 6.2 Logo 4 6.3 Sertifika

Detaylı

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından MYK YETKİLENDİRMESİ MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. Yetkilendirilmiş

Detaylı

SERTİFİKASYON UYGULAMA REHBERİ RH-01 Rev:10/ Sayfa 1 / 5

SERTİFİKASYON UYGULAMA REHBERİ RH-01 Rev:10/ Sayfa 1 / 5 SERTİFİKASYON UYGULAMA REHBERİ RH-01 Rev:10/10-2018 Sayfa 1 / 5 1.GİRİŞ ORSER, bir kontrol ve sertifikasyon şirketi olup, kontrol ve sertifikasyon programı; ürünlerin istenen standartlarda ve ilgili mevzuatlar

Detaylı

ONAYLANMIŞ KURULUŞ NUMARASI VE LOGO KULLANIM TALİMATI

ONAYLANMIŞ KURULUŞ NUMARASI VE LOGO KULLANIM TALİMATI 1.AMAÇ VE KAPSAM 1.1.Bu talimatının amacı; Müşterilerin deney veya performansın değişmezliğinin değerlendirilmesi ve doğrulanması faaliyetleri kapsamında sunulan hizmetlerin birey veya kuruluşlar tarafından

Detaylı

BÜYÜKÇEKMECE İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

BÜYÜKÇEKMECE İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER BÜYÜKÇEKMECE İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI Çalışma İzni ve Gıda Sicili Belgesi 2 Gıda Üretim İzni Belgesi 3 İhracat Sağlık Sertifikası BAŞVURUDA İSTENİLEN

Detaylı

LOGO KULLANIM TALİMATI

LOGO KULLANIM TALİMATI 1. KAPSAM Bu talimat, logo kullanımına ilişkin kuralları belirleyerek, logo kullanımını ve TÜRKAK ve T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının logo kullanım kurallarını kapsar. R10 06 TÜRKAK Akreditasyon

Detaylı

KADIKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

KADIKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER KADIKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 HİZMETİN ADI PERAKENDE İŞLETME KAYIT NUMARASI BAŞVURUSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1-Başvuru matbu dilekçesi 2-İşyeri Açma

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar

Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, 09.02.2004 tarih ve 25368

Detaylı

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ Ek- 1 ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ İLAÇ ADI: Sıra no İmalat Partisinin Tarih Şarj No Miktar Form. şekli Vardiye Aktif madde miktarı Fiziksel analiz değerleri Kimyasal analiz değerleri Tarih Kontrol

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de ORGANİK TARIM

Dünyada ve Türkiye de ORGANİK TARIM Dünyada ve Türkiye de ORGANİK TARIM Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi. Organik tarımın amacı; toprak

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması,

Detaylı

ITU BİREYSEL/GRUP SERTİFİKASYONU İÇİN BAŞVURUNUN ELE ALINMASI PROSEDÜRÜ

ITU BİREYSEL/GRUP SERTİFİKASYONU İÇİN BAŞVURUNUN ELE ALINMASI PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Bu prosedür bireysel ve grup sertifikasyonu kapsamında ITU belgelendirmesi için USB ye yapılan başvurunun nasıl değerlendirileceğini açıklar. Olası kontrol ve sertifikasyon başvurusundan alınacak

Detaylı

YEM BİTKİLERİ VE YEMEKLİK TANE BAKLAGİL TOHUMLUĞU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YEM BİTKİLERİ VE YEMEKLİK TANE BAKLAGİL TOHUMLUĞU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 5 Haziran 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29377 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YEM BİTKİLERİ VE YEMEKLİK TANE BAKLAGİL TOHUMLUĞU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı

ÇANAKKALE İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

ÇANAKKALE İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 2 1 1: Kuraklığa karşı önlem alınması - Kuraklık Eylem Planında farklı seviyelerdeki kuraklık senaryolarına göre üretim modellerinin geliştirilmesi 2: Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi -

Detaylı

MADDE 4 (1) 5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak ikinci fıkrada yer alan tanımlar da geçerlidir.

MADDE 4 (1) 5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak ikinci fıkrada yer alan tanımlar da geçerlidir. Resmi Gazete Sayısı: 29899 TÜRK GIDA KODEKSİ PESTİSİTLERİN MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; tüketicinin yüksek

Detaylı

Tohum Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Tohum Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohum Yetiştiriciliği Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohum yetiştirici belgesi verilmesi Bitki grubu bazında Tarım İl Müdürlükleri tarafından verilir. Beş yıllık dönem

Detaylı

LOGO VE MARKA KULLANMA TALİMATI

LOGO VE MARKA KULLANMA TALİMATI 1.0. AMAÇ Bu talimatın amacı, Sealcert tarafından yürütülen sistem belgelendirme faaliyetleri çerçevesinde belgelendirilen kuruluşların ilgili yönetim sistemi logolarını kullanma esaslarını açıklamaktır

Detaylı

TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 13.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26755 TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-3/4/2012-28253) (1)

Detaylı

T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENİLEN BELGELER 1-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 1 2 3 4 5 ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ İLK

Detaylı

IĞDIR İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM / DENEYİM TABLOSU

IĞDIR İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM / DENEYİM TABLOSU İl Müdürü İl Müdürü Yardımcısı (Teknik) İl Müdürü Yardımcısı (İdari) Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri

Detaylı

MÜDÜRLÜĞÜNE. Adı Soyadı (Firma Kaşe ve İmza) İTHAL EDİLECEK ÜRÜNE AİT BİLGİLER

MÜDÜRLÜĞÜNE. Adı Soyadı (Firma Kaşe ve İmza) İTHAL EDİLECEK ÜRÜNE AİT BİLGİLER Giriş (İthalat) Başvuru Formu MÜDÜRLÜĞÜNE İthal etmek istediğimiz ve aşağıda bilgileri yazılı ürünlerin resmi kontrolünün yapılarak ithalat uygunluk yazısının verilmesini arz ederim..../.../.. (Firma Kaşe

Detaylı

TOHUMLUK ĐHRACATI UYGULAMA GENELGESĐ (2015/4)

TOHUMLUK ĐHRACATI UYGULAMA GENELGESĐ (2015/4) TOHUMLUK ĐHRACATI UYGULAMA GENELGESĐ (2015/4) Amaç MADDE 1 (1) Ülkemizden yapılacak tohumluk ihracatı ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Genelge, ülkemizde üretilen tohumluklar

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1)Bu Yönetmelikle belirlenen gıda işletmelerinin onay ve kayıt işlemleri ile onaylı işletmeler tarafından üretilen gıdaların onayına

Detaylı

GIDA İŞLETMELERİNİN KAYIT VE ONAY İŞLEMLERİNE DAİR YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar

GIDA İŞLETMELERİNİN KAYIT VE ONAY İŞLEMLERİNE DAİR YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar GIDA İŞLETMELERİNİN KAYIT VE ONAY İŞLEMLERİNE DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1)Bu Yönetmelikle belirlenen gıda işletmelerinin onay ve kayıt işlemleri

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU) NEDİR?

İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU) NEDİR? İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU) NEDİR? T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen çerçeve içerisindeki yasal sınırlar ve kriterlere göre; insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen kontrollü

Detaylı

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ ETİKET TALEP REHBERİ REHBER

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ ETİKET TALEP REHBERİ REHBER SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ ETİKET TALEP REHBERİ ETİKET TALEP FORMU NASIL DOLDURULUR? 1- SN: Talebi oluşturan partilerin birden başlayarak numaralandırılması için konulan sütun. 2- Tür: Etiket istenen

Detaylı

Sirküler Rapor 22.09.2014/169-1 YERLİ MALI TEBLİĞİ (SGM 2014/35) DE MESLEK MENSUPLARINA İLİŞKİN SORUMLULUK DÜZENLEMESİ

Sirküler Rapor 22.09.2014/169-1 YERLİ MALI TEBLİĞİ (SGM 2014/35) DE MESLEK MENSUPLARINA İLİŞKİN SORUMLULUK DÜZENLEMESİ Sirküler Rapor 22.09.2014/169-1 YERLİ MALI TEBLİĞİ (SGM 2014/35) DE MESLEK MENSUPLARINA İLİŞKİN SORUMLULUK DÜZENLEMESİ ÖZET : Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca çıkarılan YERLİ MALI TEBLİĞİ (SGM 2014/35)

Detaylı