hendisliği Ders Notları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "hendisliği Ders Notları"

Transkript

1 1 Yazılım m MühendisliM hendisliği Ders Notları Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders İçeriği g Yazılım Nedir? g Yazılım Mühendisliğine Bakış? g Yazılım Mühendisi Kimdir? g Yazılım Mühendisliği Kavramları? g Tarihsel gelişim g Yazılım-Donanım Karşılaştırma g Yazılım Mühendisliği Tanımı? g Yazılım Mühendisliğinin Amacı g Yazılım Hataları g Yazılım Maliyetleri g Yazılım Sistemlerinin Sınıflandırılması g Yazılımda Kalite Sağlama g Karşılaşılan problemler, Yanlışlıklar, Sıkıntılar g Ürün mü? g Bilim mi? g Endüstri mi? g Sanat mı? g Mühendislik mi? YAZILIM? YAZILIM TANIMI (WİKİPEDİA) g Değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak, görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makina komutlarıdır. g Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. g Var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamlı ifadeler bütünüdür. YAZILIM TANIMI (TDK) g Bir bilgisayarda donanıma hayat veren ve bilgi işlemde kullanılan programlar, yordamlar, programlama dilleri ve belgelemelerin tümü. (WİKİPEDİA) Bilgisayar programlarının tasarımı, geliştirilmesi, test edilmesi ve bakımı konularını ele alan mühendislik dalıdır. Diğer mühendislik dallarıyla karşılaştırıldığında çok yeni olan bu alanda sürekli yeni yöntemler geliştirilmekte ve konu yavaş yavaş belli bir olgunluğa ulaşmaktadır. Temel mühendislik prensiplerinin bu dalda da uygulanması, önceden tahmin edilebilir ve tekrarlanabilir sonuçların daha çok elde edilmesiyle yazılım mühendisliği gerçek bir mühendislik dalı olma yolunda ilerlemektedir. Şimdilik pek gelişmemiş olmasına karşın ülkemizdeki yazılım mühendisi açığı çok büyük olduğundan geleceğin mesleklerinden birisi olarak gösterilmektedir.

2 Yazılım Mühendisliğine Giriş (Genel bakış) Analiz Tasarım Kodlama Şelale Modeli (Waterfall Model) g Yazılım üretiminin, mühendislik yöntemleriyle yapılmasını öngören ve bu yönden yöntem, araç, teknik ve metodolojiler üreten bir disiplindir. g Yöntemler Kümesi g Teknikler Kümesi g Araçlar Kümesi Sistem testi Bakım g Yazılım üretiminde YYD de belirtilen aşamaların sistematik olarak izlenmesi ve gerçekleştirilebilmesi YM için ön şarttır. (Amaç) g Yazılım üretimindeki karmaşıklıkları gidermeyi hedefler g YM ile Mühendislik yazılımı terimleri karıştırılmamalıdır. g Mühendislik yazılımı daha çok donanım bileşeni ile ilgisi olan yazılımlardır. g YM, yazılım mühendisi yetiştirmeyi amaçlayan bir disiplindir. (Temel Kavramlar) Yazılım: Bir sistemin donanım bileşenleri dışında kalan her şey olarak tanımlanır. Yazılım; bilgisayar programı yada programlar kümesi olarak algılanmamalıdır. Yazılımı oluşturan bileşenler: Yazılım = Mantık+Veri+Belge+İnsan+Program (Temel Kavramlar) Yazılım = Mantık (algoritma) + Veri (test verisi, bilgi?) + Belge (dokümanlar) + İnsan (kullanıcı, geliştirici) + Program (kod) (bileşenler) Bütün bu bileşenlerin; g belirli bir üretim amacına yönelik olarak bir araya getirilmesi, g yönetilebilmesi için kullanılabilecek üretilen yöntem, g amaç, g bilgi ve g belgelerin tümünü içerir.

3 (Mantık) gher şeyden önce bir işin bilgisayar aracılığı ile yapılması amacına yöneliktir. gbilgisayarlaştırılmak istenen işin mevcut mantığı yazlıma da yansıtılmak durumundadır. gmantık bileşeni yazılımın en önemli bileşenlerinden birisidir. (Veri) g Her tür yazılım mutlaka bir veri üzerinde çalışma durumundadır. g Veri dış ortamdan alınabilir yada yazılım içerisinde üretilebilir. 'veri' yi 'bilgi' ye dönüştürme en önemli amaçtır. g Yazılım üretimi, bir mühendislik disiplini gerektirir. g Yazılım Yaşam Döngüsü (YYD) mühendisler tarafından üretim sırasında kullanılan yaşam döngüsünden esinlenerek oluşturulmuştur. (Belge) (İnsan) g Yazılım üretimi sırasında, birçok aşamada yapılan ara üretimler, bilgi belge üretimidir. Planlama bilgileri, çözümleme bilgileri, tasarım bilgileri, gerçekleştirim bilgileri gyazılımın insan bileşeni iki boyutludur. g Yazılımı geliştirenler g Yazılımı kullananlar gçok kişili ekiplerle geliştirilmektedir. gtemel nedeni yazılımın yaygınlaşması ve boyutlarının büyümesidir. (Program) g Yazılımın ana çıktısı sonuçta bir bilgisayar programıdır. g İşletime alındıktan sonra bakım çalışmaları sürekli olarak gündeme gelir. g Hiçbir program bütünüyle her olasılık göz önüne alınarak sınanamaz. Hata olasılığı vardır. g İşletmeler doğaları gereği dinamik bir yapıya sahiptir. Süreç içerisinde sürekli olarak yeni istek ve gereksinimler ortaya çıkabilir. g Bu tür değişiklikler yazılıma aktarılmalıdır. YAZILIM MÜHENDİSİ (tanım) g YM işini yapan kişidir. g Değişik bilgisayar bilimi teknolojilerinin ve kişilerin bir bilgi yada yazılım sistemi oluşturmak amacıyla bir araya getirilmesinde bir bütünleştirici gibi çalışır. g YM, bir programcı değildir. Ancak Programcının tüm yeteneklerine sahiptir. Programcı;ağırlıklı olarak kodlama, sınama işi ile ilgilenir. Temel hedefi g söz konusu üretimin az maliyet, yüksek nitelikte yapılmasıdır.

4 gym işi; YAZILIM MÜHENDİSİ (tanım) insanlarla ilişkiyi gerektirir. daha çok mantıksal boyutuyla ilgilenir. gym ile Sistem Çözümleyici arasındaki belirgin fark ise sistem çözümleyicinin üretimin yalnızca çözümleme aşamasında, YM ise tüm aşamalarında yer almasıdır. İlk yıllar *deste kökenli *Sınırlı dağıtım *Müşteri yazılımı (tarihçe) İkinci zaman *çoklu kullanıcı *gerçek-zaman *veritabanı *ürün yazılımı üçüncü zaman *dağıtık sistemler *gömülü akıllılık *düşük maliyetli donanım *tüketici etkisi dördüncü zaman *güçlü sistemler *nesneye yönelik teknolojiler *uzman sistemler *yapay sinir ağları *paralel işleme (Gelişimi -1) g Yığınsal kökenli (kullanıcı ile birebir iletişimde bulunmayan, işlerin toplu olarak verilip yalnızca yazıcı çıktılarının alındığı) g Kuruluşa özel g Bugünün ana çatı bilgisayarları, çok kullanıcılı sistemler ortaya çıkmıştır. g Çok kullanıcılı g Gerçek zamanlı g VTYS'nin ilkleri (kütük sistemleri) (Gelişimi -2) g Dijital bilgisayarlar yaygınlaşmıştır g Açık sistem mimarisi g Ürün bazlı yazılımlar yaygınlaşmıştır g Bilgisayarlar evlere girmiştir g Dağıtık yazılım sistemleri geliştirilmeye başlanmıştır g Zeki uygulama yazılımları geliştirilmeye başlanmıştır. (Gelişimi -3) 1990 ve sonrası g Yapay zeka donanımları g Paralel donanım mimarileri geliştirilmiştir. g Uzman sistem yazılımları oldukça geliştirilmiştir. g Mikrobilgisayarlar oldukça yaygınlaşmıştır. g Yazılım kalite sağlama olgusu önem kazanmıştır. g Yazılım standartları oluşturulmuştur. g Yazılım evleri veya kurumları yaygınlaşmıştır. g Yazılım üretimi artmıştır. (Tarihsel Gelişmeler) g Yazılım yeni bir konudur : 50 yıl önce yoktu. g 1950ler 1960larda Yazılım Mühendisliği=Programcılık. g Yazılım Krizi, ilk olarak 1968, yoğun kullanım 1980ler. g 1990lara kadar büyük projelerde başarı oranı çok düşük. g ABD de 1970lerde kamu tarafından sipariş yolu ile satın alınan yazılım ürünlerinin ancak % 5 i kabul edilip kullanılabilmiştir. g % 40 ı hiç kullanılamamış, geri kalanı ise maliyet artışı, zaman artışı, performans eksikliği veya özelliklerden taviz verilerek kullanılabilmiştir.

5 (Tarihsel Gelişmeler -1) Yazılımda ilk yaklaşımlar diğer mühendislik dallarından örnek almıştır. g Yapısallaştırma (parçalara ayırma) g Metodolojiler (SSADM, OOM vb.) g CASE ve ICASE (Tarihsel Gelişmeler -2) g 1984 ABD DoD girişimi ve SEI kuruluşu (Carnegie Mellon Univ. Software Engineering Institute) g Watts Humphrey ve Yetenek Olgunluk Modeli (Capability Maturity Model, CMM ) g ISO 9001, ISO , TickIT modelleri g Diğer modeller : Bootstrap (AK), Trillium (Kanada) vb. g SPICE modeli (ISO taslak standardı) ve ESI Yazılım geliştirme aktiviteleri Yazılım mühendisliği? g Gereksinim analizi (requirements analysis) Fonksiyonel ve fonksiyonel-olmayan gereksinimler (functional & non-func. reqs.) g Tasarım (design) Sistem tasarımı (system design): subsystems Detaylı tasarım (detailed design) g Kodlama ve birim testi (unit testing) Birleşenlerin ayrı ayrı gerçekleştirilmesi ve birim testi g Bütünleme testi ve sistem testi (integration & system testing) g Bakım ve güncelleme (maintenance) Hataların giderilmesi, performans iyileştirme, servislerin geliştirilmesi, değişikliklere uyum, vs. g Tartışmalı bir terim g Yazılım mühendisliği ile kastedilen: Proje yönetim işlemleri Yazılım geliştirme araçlarının(tools) kullanımı Tasarım aktiviteleri g Klasik mühendislik pratiğinden oldukça farklı... Yazılım mühendisliği? (devam) Yazılım mühendisliği? (devam) Yazılım mühendisliği ile klasik mühendislik arasında farklar: g Tasarımların analizi Modern mühendislik projeleri, yapımdan önce projenin başarısını bilimsel ve simulasyon yöntemleriyle ölçebilir, ve garantileyebilir. Ustalık ise deneme yanılma yoluyla iyi sonuçlara ulaşır ve her problem yeni bir çözüm gerektirebilir. Garantisi yoktur. Yazılım geliştirme, bir gökdelenin ustalar tarafından yapılması gibidir; test etme, düzeltme / deneme, yanılma (testing, debugging / trial, error) Yazılım projelerinin başarısı önceden garanti edilemez. g Hataların hep farklı olması Oturmuş mühendislik alanlarında, aynı türden hatalar tekrar etmezler. Yazılım geliştirmede, aynı türden hatalar sıklıkla tekrar eder.... farklar : (devam) g Bilginin kodlanması Önceden edinilen bilgi ve tecrübenin kodlanması ve yeni problemlerin çözümünde tekrar tekrar kullanılması (reuse) Çözümlerin sürekli iyileştirilmesi Sürekli yeni çözümler üretmek gerekmez Klasik mühendislik alanların başarısı bunlara bağlıdır Yazılım geliştirmede, her proje tasarımı yeni bir çözüm olarak üretilir; önceden hazır çözümler genelde yoktur. Bu sebeple, yazılım tasarımı, zor, zaman alıcıdır, güvenilir (reliable) değildir.

6 Yazılım mühendisliği? (devam) g Bu sebeplerle, yazılım geliştirme, klasik mühendislik alanların oldukça farklıdır. g Henüz oturmamış bir mühendislik alanıdır. g Yazılım geliştirmenin bir mühendislik alanı olarak kabul edilmesi için: Tasarımların analizi için mekanizmalar olmalı, Bilinen hataların tekrarı önlenebilmeli, Tasarım bilgisinin kodlanması gereklidir.. gstandish Grubun Araştırması (2004); 9,236 yazılım projesi (%58 ABD firması, %27 Avrupa firması, %15 diğer) %45 Fortune 1000 tipi firmalar, %35 orta büyüklükte firmalar, %20 küçük firmalar Projelerin %55 i sıfırdan yazıldı g %36 geleneksel diller ve metotlarla, g %19 nesne yönelimli metotlarla, g %16 bazı bileşenler geliştirildi, bazıları hazır, g %13 hazır alındı ve değiştirildi, g %16 diğer (hazır, bileşenler hazır, entegre edilen) g Başarılı projeler: zamanında, bütçe dahilinde, gereken özelliklerle g Uğraştıran projeler: zamanından sonra, bütçeyi aşarak, gerekenden az özelliklerle g Başarısız olanlar: Bitimden önce iptal edildi, teslim edilmedi, hiç kullanılmadı g Diğer sonuçlar; Yazılım projelerinin bütçe gerçekleşme performansları iç karartıcı olmaya devam ediyor g Örnekler: 2001 de, ABD deki projelerin %53 ü başlangıçtaki tahminlerden %189 oranında sapma gösterdi NASA da, maliyet aşımına en yüksek katkıyı (%35 oranında) sağlayan nedenlerden en yaygın olanı (%75); planlama, kestirim ve kontroldeki basit hatalar olarak belirlendi g 1981 de, yazılım yaşam döngüsü üzerinde erken yapılan kestirimlerde %400 e varan sapmalar oluşmakta idi g Ocak 15, 1990: AT&T telefon şirketinin şehirdışı arama servisi 8 saat boyunca devre dışı kalır; sebebi C ile yazılmış arama programında yanlış konulmuş bir break komutu. g Haziran 4, 1996: Ariane 5 uydusu fırlatma esnasında patlar; sebebi yazılımda 64-bitlik bir sayıyı, 16-bite çevirme sırasında hatanın doğru yakalanamaması. g 21. yy. da sistematik problemler halen devam etmekte g 8 Haziran 2001: NYSE Borsasında elektronik hisse senedi alım-satım yazılımında yapılan bir değişiklik, seansın 1 saatten fazla kapanmasına neden olur. g 18 Ocak 2004: Mars a yollanan robotlar (rowers), flash diske yazılan resim dosyalarının sayısı kontrol edilmediği için, bir süre sonra dolar ve kullanılamaz hale gelir (milyar dolarlık proje)

7 g Microsoft Windows NT ~6 milyon satır kod 200 programcı/test uzmanı/teknik yazar 5 yıl Pek çok hatayı veya eksiği içerisinde barındırmıştır. g Siz biliyorsunuz! Yıl İşletim Sistemi Kod satır sayısı (milyon) 1990 Windows Windows NT Windows Windows NT Windows Windows NT Windows Windows XP 40 Kaynak: Gary McGraw Yazılım Maliyetleri ve Kalitesi Kalite Maliyetler Donanım Kabiliyetleri Yazılım Maliyetleri ve Kalitesi Kalite Donanım Maliyetleri Maliyetler Zaman Zaman g Büyük yazılım uygulamaları hiçbir zaman %100 hatadan arındırılamaz! g Yazılım geliştirme (çoğunlukla) Proje temelli İş yoğun (bilgi yoğun) Bütçelerini aşar Öngörülen zamandan uzun süren zor, zaman alıcı, masraflı Sürekli devam eden süreç g Değişik yetenekte bir çok personel (belgeleme uzmanı, sınayıcı, programcı, çözümleyici) g Yalnızca yazılımın çıktısı ile ilgi olan ve bilgi teknolojileri konusunda ilgili olmayan kullanıcılar g Yeniliğe tepki gösteren kullanıcı ve yöneticiler g Yeterince tanımlanmamış,oldukça karmaşık kullanıcı beklentileri g Personel değişim oranının yüksekliği g Yüksek eğitim maliyetleri g Dışsal ve İçsel kısıtlar (zaman,maliyet, işgücü) g Standart ve yöntem eksiklikleri g Verimsiz kaynak kullanımı g Mevcut yazılımlardaki kalitesizlik g Yüksek üretim maliyetleri Bunun için yazılım mühendisliği disiplini geliştirilmiştir.

8 g Karmaşıklık (complexity) Büyük ve karmaşık Tek kişi tarafından anlaşılıp, takip edilemez Küçük parçalara bölünmeli, yazılım grubu tarafından paylaşılmalı g Uzun süreli kullanım ve değişim gereksinimi 20 yıl ve daha fazla süre kullanılmakta.. Kullanıcı gereksinimleri ve şartlar değişmekte, yazılım da buna uyarlanmak zorunda Yazılımın kullanımı boyunca yapılan bakım ve değişiklik harcamaları, ilk yatırımdan çok daha fazladır. g Yüksek kullanıcı beklentileri Bilgisayarlar artık herkes tarafından kullanılıyor, Yazılım, güvenilir ve kolay kullanılır olmak zorunda g Yazılım hataları; yazılım yaşam döngüsünde çok önemli bir yer tutar g Teorik olarak bir program tüm ayrıntıları ile sınanabilir. Ancak bu mümkün değildir. g Örnek:Dışardan girdi olarak A ve B gerçel sayı değerini alıp bu sayıların toplamını C değişkenine aktararak ekranda görüntüleyen bir bilgisayar yazılımı düşünelim g Gerçel sayı değeri 2 64 ise ve her işlemin 10 sn olduğunu varsayalım Yazılım üretiminde Hataların Dağılımı gmantıksal Tasarım %20 gişlevsel Tasarım %15 gkodlama %30 gbelgeleme ve Diğerleri %35 g Yazılım üretiminde hatalar yayılma özelliğini içerir. g Yazılım üretimi aşamalı bir üretim ve bir aşamanın çıktısı bir sonraki aşamaya girdi olduğundan dolayı herhangi bir aşamada yapılan yanlış, izleyen aşamalara otomatik olarak yansır. g Bu nedenle hata düzeltme maliyetleri ilerleyen aşamalarda giderek artar. Yazılım Üretiminde Hata Düzeltme Maliyetleri g Çözümleme 1 g Tasarım 5 g Kodlama 10 g Test 25 g Kabul Testi 50 g İşletim 100 g Yazılım maliyetleri artmaktadır. g Yazılımımızı alırsanız yanında donanımı ücretsiz olarak sağlayacağız. g Yazılım maliyeti donanım maliyetine oranla oldukça yüksektir.

9 (Çözümler) g Karmaşık yazılım sistemlerinin geliştirilmesinde etkin çözümler getirmeli g Yazılım sistemlerinin uzun süreli kullanım ve değişken yapısına uygun olmalı g Kullanımı kolay ve güvenilir yazılımlar üretmelidir Yazılımın mühendislik olması için 1. Standartlara dayanması gerekir. 2. Ölçülebilmesi gerekir. g Kalite standartları, g kalitenin ölçülebilmesi g Verimin standartları, g Verimin ölçülebilmesi (Kalite Olgusu) g tanımı zor, tanıması kolay, ölçmesi imkansız (Kitchenham) g amaca uygunluk (Juran) g sıfır hata (Crosby) g müşteri isteklerini karşılama g spesifikasyonlara uyum g Bir ürünün veya hizmetin, belirlenen ihtiyaçları karşılayabilme yeteneğine yönelik özelliklerin bütünü. (IEEE: the totality of features and characteristics of a product or service that bears on its ability to satisfy given needs) (Yazılımda Kalite Olgusu) g Hata sayısında düşük düzey (sıfıra yaklaşma) g Kullanıcı isterlerine cevap (tamamını yapabilme) g Arızalar arası zamanın uzunluğu (uzun MTBF) g Destek ve gelişme. (Yazılımda Kalite Olgusu) Yazılımda Kalite Sağlama g Üretim süreci boyunca, g ara ürünlere ilişkin kalite standartları geliştirmek ve g geliştirmenin bu standartlara uygunluğunun denetlenmesi olarak tanımlanır. g Sonuç ürününde belirlenen kalite kriterlerine uygunluğunun sağlanması amacını da taşır. (Yazılımda Kalite Olgusu) Yazılımda Kalite Sağlamada Başlıca Amaç g Yazılım maliyetinin düşürülmesi g Yazılım üretim yönteminin kolaylaştırılması g Belgeleme ve standart sorunlarının giderilmesi g Üretim ortamına bir düzen getirmeyi hedefler.

10 (Yazılımda Kalite Olgusu) Yazılımda Kalite Sağlamada Başlıca Amaç g Yazılım maliyetinin düşürülmesi g Yazılım üretim yönteminin kolaylaştırılması g Belgeleme ve standart sorunlarının giderilmesi g Üretim ortamına bir düzen getirmeyi hedefler. (Yazılım Sistem Kalitesi) g İşe yararlılık (usefullness) g Zamanlı geliştirilmiş (timeliness) g Güvenilir (reliability) g Güncellenebilir (maintainability) g Yeniden kullanılabilir (reusability) g Kolay kullanılır (user friendliness) g Etkin (efficiency) MİB, bellek, disk, ve diğer kaynakların kullanımı... (Yazılım Sistem Kalitesi:Güncellenebilirlik) g Yazılım sistemlerinin güncellebilirliğini etkileyen faktörler Esneklik (flexibility) Basitlik (simplicity) Okunulurluk (readability) g Anlaşılırlık g Tasarım ve kodlamanın, ayrıca sistem eşlik eden belgelerin temiz ve basit olmasına bağlı YAZILIMLAR g Sistem yazılımı g Gerçek-zamanlı yazılım g İş yazılımı g Mühendislik ve bilimsel yazılım g Gömülü yazılım g Kişisel bilgisayar g Yapay zeka yazılımı Yazılım Sistemlerinin Sınıflandırılması İşleve Göre Sınıflandırma g İşlevlerine göre g Zamana dayalı özelliklerine göre g Boyuta göre g Hesaplama > Sayısal Çözümleme g Veri işleme > Bankacılık g Süreç temelli > Gömülü sistemler g Kural Temelli > Robotik, Yapay Zeka g CAD > Sinyal işleme

11 g Küçük ss<=2000 Boyutlarına göre PC Oyunları, Öğrenci Projeleri g Orta 2000<ss<=10000 CAD, BDE Yazılımları g Büyük <ss<=1 Milyon İşletim sistemleri, Benzetim Sistemleri g Çok Büyük ss>1 Milyon Komuta Kontrol Sistemleri, Hava Tahmin sistemleri, Yıldız savaşları sistemleri Zamansal özelliklerine göre sınıflandırma g Toplu (çevrim-dışı) çevrim dışı g Gerçek zamanlı Yazılım Mühendisliği Yazılım Mühendisliği Bilgisayar Temelleri Algoritmalar Veri Yapıları Bilgisayar mimarisi D e s i g n Matematik İşletim Sistemleri Programlama Dilleri Yazılım Mühendisliği Mühendislik Gerekleri Yazılım Tasarımı a r e Kodlama Yazılım Testi Bakım Yazılım Projeİşleyiş Risk Kalite Biçim Geliştirme Kazanç Yazılım Alanları Yapay Zeka Veri Tabanı S o f t w İnsan-Bilgisayar İlişkileri Nümerik Sembolik Yazılım Bilgisayarlı Simülasyon Gerçek Zamanlı Sistemler Üretimi ve işlemleri içine alan mühendislik disiplini Yazılım Mühendisliği Yazılım İhtiyaç Analizi Yazılım Yazılım Tasarımı Yazılım Yapılandırılması Yazılım Testi Yazılım Mühendisliği Altyapısı Yazılım Mühendisliği İşlemi Yazılım Değerlendirme ve Bakımı Yazılım Kalite Analizi Yazılım Mühendisliği Temelli İşler Ülkemizde YM Sistem Analisti Yazılım Mimarı Yazılım Ağ Uzmanı Yazılım Programcısı Yazılım Sistem Admin Yazılım Veri Tabanı Admin Webmaster Yazılım Güvenlik Mühendisi Yazılım Testcisi Yazılım Proje Yöneticisi Yazılım Kofigürasyon Yöneticisi Yazılım Kalite Yöneticisi

12 Yazılım Mühendisliğinin Geleceği (Güncel Yaklaşımlar) Maintenance 67% Requirement 2% Specification 4% Planning 1% Design 6% Module Coding 5% Module Testing 7% Integration 8% Maintenance 76% Approximate relative costs of the phases of the software life cycle. g Klasik yazılım mühendisliği yöntemleri geliştirme sürecinin her aşamasına eşit önem verir. g Değer bazlı yaklaşım, yazılım geliştirme sürecindeki her aşamanın şirketlere ekonomik değer olarak getirisini tahmin eder. Örnek: g Bir ürün piyasaya sürülmeden önce ne kadar test edilmeli? g Kalite seviyesi nereye kadar yükseltilmeli ya da düşürülmeli? Kullanılabilecek Veri Kaynakları gaçık Kaynaklar PROMISE (Software Engineering Repository) NASA (IV&V Facility, Metrics Program) Açık kaynak kodlu projeler (Sourceforge, Linux vb.) Internet kaynaklı diğer küçük veri setleri gyerel Kaynaklar Endüstri projeleri Destek Projeleri Bölüm Projeleri ÖDEVLER: 1. Yazılım Mühendisliği tanımları araştırılmalıdır. 2. Yazılım geliştirme teknikleri araştırılmalıdır. 3. Yazılım geliştirmede karşılaşılan gerçek problemler araştırılmalıdır. 4. Yazılım geliştirme güncel yaklaşımlar araştırmalıdır. 5. Ülkemizdeki Yazılım Mühendisliği araştırılmalı ve değerlendirilmelidir.

YMT 505-Yazılım Proje Yönetimi Giriş- Temel Kavramlar

YMT 505-Yazılım Proje Yönetimi Giriş- Temel Kavramlar YMT 505-Yazılım Proje Yönetimi Giriş- Temel Kavramlar F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Ya z ı l ı m M ü h e n d i s l i ğ i B ö l ü m ü YMT 505-YAZILIM PROJE YÖNETİMİ 1 Bu Haftaki Konular-Temel Kavramlar

Detaylı

YMT 312-Yazılım Tasarım ve Mimarisi Yazılım Mühendisliği ne Giriş

YMT 312-Yazılım Tasarım ve Mimarisi Yazılım Mühendisliği ne Giriş YMT 312-Yazılım Tasarım ve Mimarisi Yazılım Mühendisliği ne Giriş F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Ya z ı l ı m M ü h e n d i s l i ğ i B ö l ü m ü Bu Haftaki Konular Yazılım Nedir?........4 Yazılım Mühendisliği.......15

Detaylı

Yazılım Mühendisliği 1

Yazılım Mühendisliği 1 Yazılım Mühendisliği 1 HEDEFLER Yazılım, program ve algoritma kavramları anlar. Yazılım ve donanım maliyetlerinin zamansal değişimlerini ve nedenleri hakkında yorum yapar. Yazılım mühendisliği ile Bilgisayar

Detaylı

Başarı Değerlendirme YAZILIM. Mühendisliğe Temel Bir Bakış. Yazılım Nedir? BIL 304 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2012-2013

Başarı Değerlendirme YAZILIM. Mühendisliğe Temel Bir Bakış. Yazılım Nedir? BIL 304 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2012-2013 BIL 304 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2012-2013 Yrd Doç. Dr. Turgay İBRİKÇİ Ders Kitapları: Ian Sommerville, Software Engineering, 9th Ed., Pearson Addison Wesley, 2011, ISBN:0-321-21026-3 Roger S. Pressman, Software

Detaylı

Yazılım Nedir? Yazılım Mühendisi. Yazılım Mühendisliği. ACM/IEEE Etik Kodu. Etik Kural için Önsöz BIL 304 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2012-2013.

Yazılım Nedir? Yazılım Mühendisi. Yazılım Mühendisliği. ACM/IEEE Etik Kodu. Etik Kural için Önsöz BIL 304 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2012-2013. BIL 304 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2012-2013 Yrd Doç. Dr. Turgay İBRİKÇİ Yazılım Nedir? Yazılım Tanımlanmış bir işlevi yerine getiren, Girdi ve Çıktıları olan, Herhangi bir donanım üzerinde çalışan, Bilgisayar

Detaylı

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama 1 Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama 2 3 4 Planlama 5 Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması Başarılı bir proje geliştirebilmek için projenin tüm resminin çıkarılması işlemi Proje planlama aşamasında

Detaylı

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1)

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) Ders 4 BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu

Detaylı

Sistem ve Yazılım Nedir?

Sistem ve Yazılım Nedir? Sistem ve Yazılım Nedir? Bilgisayar Sistemleri; donanım, yazılım ve kullanıcılardan oluşur. Yazılım sadece belirli bir işlemi yapan bir program değildir. Yazılım belirli bir mantık dahilinde insanlar tarafından

Detaylı

YZM 2108 Yazılım Mimarisi ve Tasarımı

YZM 2108 Yazılım Mimarisi ve Tasarımı YZM 2108 Yazılım Mimarisi ve Tasarımı Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 1 Yazılım Tasarımına Giriş Bu bölümde;

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

MESLEKİ TERMİNOLOJİ I 1. HAFTA YAZILIM MÜH. TEMEL KAVRAMLAR

MESLEKİ TERMİNOLOJİ I 1. HAFTA YAZILIM MÜH. TEMEL KAVRAMLAR YAZILIM: SOFTWARE Yazılım (Software): Yazılım sadece bir bilgisayar programı değildir. Basılı veya elektronik ortamdaki her tür dokümanı da içeren ürün. Dokümanlar yazılım mühendislerine ve son kullanıcıya

Detaylı

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur.

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. SİSTEM VE YAZILIM o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. o Yazılım, bilgisayar sistemlerinin bir bileşeni olarak ele alınmalıdır. o Yazılım yalnızca

Detaylı

9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri

9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri 9.DERS Yazılım Geliştirme Modelleri 1 Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü ve Modeller Herhangi bir yazılımın, üretim aşaması ve kullanım aşaması birlikte olmak üzere geçirdiği tüm aşamalar olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA III Bilgi iletişim sistemi : Bilgi iletişim sistemi, dağıtık sistem içerisinde düğümler arasındaki iletişimi desteklemekle yükümlüdür. İletişim sistemi, iletişim ağı ile bağlanmış herhangi bir düğümün,

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ Ders 10 LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ LINUX de Programlama LINUX işletim sistemi zengin bir programlama ortamı sağlar. Kullanıcılara sistemi geliştirme olanağı sağlar.

Detaylı

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İşletim Sistemleri ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1

Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Mühendislik Nedir? Mühendislik, bilim ve matematiğin yararlı cihaz ve sistemlerin üretimine uygulanmasıdır. Örn: Elektrik mühendisleri, elektronik

Detaylı

YMH 114 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNİN TEMELLERİ

YMH 114 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNİN TEMELLERİ YMH 114 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNİN TEMELLERİ Konular Ders içeriği, başarı değerlendirme YM kavramları, süreçler, modeller, yöntemler Yazılım Gereksinim Çözümlemesi Yazılım Tasarımı Yazılım Gerçekleştirimi

Detaylı

Y I L D I Z T E K N I K Ü N İ V E R S İ T E S İ MÜHENDİSLİĞİ

Y I L D I Z T E K N I K Ü N İ V E R S İ T E S İ MÜHENDİSLİĞİ Y I L D I Z T E K N I K Ü N İ V E R S İ T E S İ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Mustafa Yoğurtçu Özgür Kuru İçerik N E D İ R? T A R İ H Ç E Y A Z I L I M T Ü R L E R İ Y A Z I L I M G E L İ Ş T İ R M E A D I M L

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yazılım Mühendisliği Bölümü

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yazılım Mühendisliği Bölümü FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yazılım Mühendisliği Bölümü YMH114 - Yazılım Mühendisliğinin Temelleri Dersi Proje Uygulaması ve Dokümantasyonu AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARININ İNCELENMESİ VE ÖRNEK

Detaylı

Sağlık Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Süreç Yönetimi

Sağlık Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Süreç Yönetimi Sağlık Bilgi Teknolojileri ve Yazılım Süreç Yönetimi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yazılım Mühendisliği Araştırma Grubu (HUSE) Yrd. Doç. Dr. Ayça Tarhan atarhan@hacettepe.edu.tr 1. Uluslararası Sağlıkta

Detaylı

Bilgisayar Sistemleri; donanım, yazılım ve kullanıcılardan oluşur. Yazılım sadece belirli bir işlemi yapan bir program değildir. Yazılım belirli bir

Bilgisayar Sistemleri; donanım, yazılım ve kullanıcılardan oluşur. Yazılım sadece belirli bir işlemi yapan bir program değildir. Yazılım belirli bir Bilgisayar Sistemleri; donanım, yazılım ve kullanıcılardan oluşur. Yazılım sadece belirli bir işlemi yapan bir program değildir. Yazılım belirli bir mantık dahilinde insanlar tarafından oluşturulan program,

Detaylı

Veri ve Dosya Yapıları. Kütük Organizasyonu 1

Veri ve Dosya Yapıları. Kütük Organizasyonu 1 Veri ve Dosya Yapıları Kütük Organizasyonu 1 Veri ve Dosya Yapıları Bilgi, içerisinde bulunduğumuz çağda hızlı ve sürekli bir biçimde artmaktadır. Her iki kavram da verinin gösterimi, veriye erişim işlemlerini

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY GENEL BİLGİLER

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY GENEL BİLGİLER BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2017 Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY GENEL BİLGİLER Başarım Değerlendirme Vize, Final, Ödev Ders İçeriği 01. Hafta: Yazılım mühendisliğinin tanımı, önemi 02. Hafta:

Detaylı

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 2 Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü. Cengiz GÖK

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 2 Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü. Cengiz GÖK Yazılım Mühendisliği Bölüm - 2 Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü Cengiz GÖK 1 Gerçek Hayatta Program Geliştirme Gereksinim Analizi Sistemin İdamesi Sistem Tasarımı Teslim Program Tasarımı Sistem Testi Program

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Yazılım Mühendisliği BİM-411 4/I 4+0+0 4 4,5 Dersin Dili Dersin

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BG-411 4/1 3+0+0 3+0 5 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi

Detaylı

YAZILIM KAVRAMINA BİR BAKIŞ. Gürcan Banger Elektrik Yük. Müh. ESOGÜ - 9 Nisan 2007

YAZILIM KAVRAMINA BİR BAKIŞ. Gürcan Banger Elektrik Yük. Müh. ESOGÜ - 9 Nisan 2007 YAZILIM KAVRAMINA BİR BAKIŞ Gürcan Banger Elektrik Yük. Müh. ESOGÜ - 9 Nisan 2007 YAZILIM ve DONANIM Bilgisayar kavramı, donanım ve yazılım olmak üzere iki ana bileşenden oluşuyor. Elektronik, mekanik

Detaylı

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr Gölhisar Meslek Yüksekokulu Bilgisayarın Yapısı Donanım (Hardware): Bir bilgisayara genel olarak bakıldığında; Kasa, Ekran, Klavye, Fare, Yazıcı, Hoparlör,

Detaylı

1.Yazılım Geliştirme Metotları 1

1.Yazılım Geliştirme Metotları 1 1.Yazılım Geliştirme Metotları 1 1.1 Klasik Çevrim(Waterfall) 1.2 V Modeli 1.3 Prototipleme/Örnekleme 1.4 Spiral Model 1.5 Evrimsel Geliştirme 1.6 Evrimsel Prototipleme 1.7 Artımlı Geliştirme 1.8 Araştırmaya

Detaylı

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1

Yaz.Müh.Ders Notları #6 1 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Prof.Dr. Oya Kalıpsız GİRİŞ 1 YAZILIM YETERLİLİK OLGUNLUK MODELİ Olgunluk Seviyeleri: Düzey 1. Başlangıç düzeyi: Yazılım gelişimi ile ilişkili süreçlerin tanımlanması için hiçbir sistematik

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER

BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER Dr. Hayrettin Bahşi bahsi@uekae.tubitak.gov.tr 11 Mart 2010 Gündem Bulut Hesaplama Sistemleri ve Bilgi Güvenliği Güvenli Yazılım Geliştirme Hayat Döngüsü

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş

Yazılım Mühendisliğine Giriş Yazılım Mühendisliğine Giriş Ders Notu II 2018 GÜZ 1 Geleceğimizi Planlamak Günümüz ekonomisinde bilgisayar endüstrisi en hızlı büyüyen sektör olmaya devam etmektedir. Bu bağlamda: Rekabet edilebilirliği

Detaylı

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ MİDYAT MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI (UZAKTAN ÖĞRETİM) ÖNLİSANS PROGRAMI Eğitim Öğretim Yılı

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ MİDYAT MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI (UZAKTAN ÖĞRETİM) ÖNLİSANS PROGRAMI Eğitim Öğretim Yılı T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ MİDYAT MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI (UZAKTAN ÖĞRETİM) ÖNLİSANS PROGRAMI 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BPU101 5 AKTS 1. yıl/1.yarıyıl

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS BİLGİSAYAR MİMARİSİ BG-312 3/1 3+0+0 3+0 5 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 2. BÖLÜM 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Programlama Terimleri ve Programlama Ortamı 3 Program Programlama IDE

Detaylı

CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam. Alper UĞUR

CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam. Alper UĞUR CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam Alper UĞUR Yazılım Mimarisi Gereksinim: NE? Mimari : NE+NASIL GEREKSİNİMLER (software architecture) Requirements : WHAT? Architecture : WHAT + HOW?

Detaylı

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama. Cengiz GÖK

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama. Cengiz GÖK Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama Cengiz GÖK 1 Planlama Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması Başarılı bir proje geliştirebilmek için projenin tüm resminin çıkarılması işlemi Proje planlama aşamasında

Detaylı

Ders Adı : Nesne Tabanlı Programlama-I Ders No : Teorik : 3 Pratik : 1 Kredi : 3.5 ECTS : 4. Ders Bilgileri.

Ders Adı : Nesne Tabanlı Programlama-I Ders No : Teorik : 3 Pratik : 1 Kredi : 3.5 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Nesne Tabanlı Programlama-I Ders No : 0690130114 Teorik : 3 Pratik : 1 Kredi : 3.5 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

08225 AĞ TEMELLERĠ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 20 EKi Salı, Çarşamba

08225 AĞ TEMELLERĠ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 20 EKi Salı, Çarşamba 08225 AĞ TEMELLERĠ Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 GÜZ Yarıyılı 20 EKi. 2014 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Bilgi iletişim sistemi, dağıtık sistem içerisinde düğümler arasındaki iletişimi

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS PROGRAMLAMA BG-213 2/1 2+0+2 2+1 5 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi : LİSANS

Detaylı

28 Aralık 2013. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

28 Aralık 2013. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 28 Aralık 13 Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 12-13 Eğitim Yılında (Ocak-Kasım 13 tarihleri arasında) doldurulmuş olan Bölümü Değerlendirme Anket Formları Raporu Öğrencilerin staj

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2016 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü 2015 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

DERS SEÇİM KILAVUZU. Sınıf Dönemi Kodu Adı Sınıf Dönemi Kodu Adı. Nesne Yönelimli Programlama. Yazılım Tasarımı ve Mimarisi

DERS SEÇİM KILAVUZU. Sınıf Dönemi Kodu Adı Sınıf Dönemi Kodu Adı. Nesne Yönelimli Programlama. Yazılım Tasarımı ve Mimarisi DERS SEÇİM KILAVUZU 1. Ön Koşul Talep Edilen Dersler Hakkında i. Bölümümüze Yüksek Öğrenim Kurumları yerleştirme sınavı ile gelen Öğrenciler için Tablo 1 de verilmiş olan ve bölümümüz ders planında yer

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş. 1.Hafta

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş. 1.Hafta SAYISAL ÇÖZÜMLEME Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş 1.Hafta Sayısal çözümleme nümerik analiz nümerik çözümleme, approximate computation mühendislikte sayısal yöntemler Computational mathematics Numerical analysis

Detaylı

BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER

BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER EĞİTİM PROGRAMLARI MATLAB İLE MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLERİ Amaç: Sistem tasarım ve analizinin MATLAB dilinde kolay programlama yoluyla tekrarlanabilir yapılara oturtulması

Detaylı

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Günümüzde, finans, tıp, sanat, güvenlik, enerji gibi bir çok sektör, bilgisayar mühendisliğindeki gelişimlerden

Detaylı

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Dr. Musa ATAŞ Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği musa.ataş@siirt.edu.tr Ref list: Dr. Yunus Emre SELÇUK, Dr. Sadık EŞMELİOĞLU, Dr. Erhan SARIDOĞAN Yazılımı Etkileyen

Detaylı

5. PROGRAMLA DİLLERİ. 5.1 Giriş

5. PROGRAMLA DİLLERİ. 5.1 Giriş 5. PROGRAMLA DİLLERİ 8.1 Giriş 8.2 Yazılım Geliştirme Süreci 8.3 Yazılım Geliştirme Sürecinde Programlama Dilinin Önemi 8.4 Programlama Dillerinin Tarihçesi 8.5 Programlama Dillerinin Sınıflandırılması

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1982 yılında kurulan bölümümüz 1986 yılında ilk mezunlarını vermiştir 1300 1300 Lisans, 190 25 190 Yüksek Lisans, 25 Doktora 93 Bölüm kontenjanımız

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2015 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Şubat 2012 Yrd.Doç.Dr. Yunus Emre SELÇUK GENEL BİLGİLER

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Şubat 2012 Yrd.Doç.Dr. Yunus Emre SELÇUK GENEL BİLGİLER YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Şubat 2012 Yrd.Doç.Dr. Yunus Emre SELÇUK GENEL BİLGİLER BAŞARIM DEĞERLENDİRME Sınav tarihleri: Daha sonra duyurulacak 1. Ara sınav yazılı, 2. Ara sınav: test, Final sınavı: yazılı

Detaylı

BM208- Nesneye Dayalı Analiz ve Tasarım. Öğr. Grv. Aybike ŞİMŞEK

BM208- Nesneye Dayalı Analiz ve Tasarım. Öğr. Grv. Aybike ŞİMŞEK BM208- Nesneye Dayalı Analiz ve Tasarım Öğr. Grv. Aybike ŞİMŞEK Sistem Analizi ve Tasarımı Sistem analizi ve tasarımının aşağıdaki temel aşamalarla gerçekleştiği söylenebilir. Sistemin planlanması Sistemin

Detaylı

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ / BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ / BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ / BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ İÇERİK Yazılım, Yazılım Türleri Yazılım Mühendisliği Yazılım Geliştirmede Süreç Yönetimi Yazılım Geliştirme Süreç Modelleri Yazılım Kalitesi

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖĞR.GÖR.VOLKAN ALTINTAŞ 26.9.2016 Veri Tabanı Nedir? Birbiriyle ilişkisi olan verilerin tutulduğu, Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler topluluğunun, Mantıksal

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS İşletim Sistemleri BİM-313 3/I 3+0+0 3 5 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

3. Bölüm Algoritmalar

3. Bölüm Algoritmalar 3. Bölüm Algoritmalar Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 3.1. Veri ve Bilgi Şekil 3.1 de bilgisayar sistemin temelini oluşturan veri işlem modeli görülmektedir. Hesaplama, saklama gibi

Detaylı

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Dr. Musa ATAŞ Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği musa.ataş@siirt.edu.tr Ref list: Dr. Yunus Emre SELÇUK, Dr. Sadık EŞMELİOĞLU, Dr. Erhan SARIDOĞAN Yazılım Tanımı Herhangi

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi BİM-312 3/I 3+0+0 3 4 Dersin

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 4 YILLIK EĞİTİM PLANI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİDİR)

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 4 YILLIK EĞİTİM PLANI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİDİR) 1. Yıl 1. Dönem 2. Dönem MATH111 Analiz I 3 2-4 6 MATH 112 Analiz II 3 2-4 6 CENG 101 Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 3 0-3 5 EENG 112 Fizik II 3 2-4 6 CENG 141 Programlama ve Problem Çözme I 3 2-4 6 CENG

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Tanıtımı cse@akdeniz.edu.tr Antalya, 2017 2 Özet Akdeniz Üniversitesi tanıtım filmi Neden Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisi

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ PROGRAMLAMA TEMELLERİ 2.HAFTA Yazılım Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 5. İhtiyaç Analizi ve Modelleme II Haftanın Amacı Bilişim sistemleri ihtiyaç analizinin modeli oluşturulmasında,

Detaylı

Merkez Ofis : Up Hill Towers A1 B Blok No:146 TR- 34746 Ataşehir / Istanbul

Merkez Ofis : Up Hill Towers A1 B Blok No:146 TR- 34746 Ataşehir / Istanbul Merkez Ofis : Up Hill Towers A1 B Blok No:146 TR- 34746 Ataşehir / Istanbul 27.02.2011 1 Giriş Okosis San. Ve Tic. Ltd. Şirketi, otomasyon sektörü için yazılım ve donanım çözümleri üretmek, konusunda profesyonel

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci Kazanımlar Bu bolümde; Yazılım geliştirme sureci konusunda bilgi sahibi olacak, Yazılım geliştirme surecinde gerekli olan araçları tanıyacak, Python dilinde program geliştirme ortamlarını inceleyebileceksiniz.

Detaylı

aselsan Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi İç Denetçi

aselsan Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi İç Denetçi Açık Pozisyonlar Bilgi Teknolojileri (BT) Denetçisi aselsan ASELSAN'ın İç Denetim Bölümü'nde görevlendirilmek üzere aşağıdaki niteliklere sahip adaylara ihtiyaç bulunmaktadır. Üniversitelerin Bilgisayar

Detaylı

Yazılım Süreçleri Software Processes

Yazılım Süreçleri Software Processes Yazılım Süreçleri Software Processes Yazılım geliştirme Süreç Modelleri Software Development Process Models Proje Yönetimi Süreçleri Project Management Process Yazılım Geliştirme Süreçleri Software Development

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 09 Bilişim ve Karar Destek Sistemleri Prensipler ve Öğrenme Hedefleri İyi karar-verme ve problem çözme yetenekleri etkin bilişim ve

Detaylı

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YÖNETİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi 01/05/2018 Salı Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan Bu dersin amacı, bilgisayar bilimlerinin temel kavramlarını

Detaylı

BM526 YAZILIM PROJE YÖNETİMİ. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

BM526 YAZILIM PROJE YÖNETİMİ. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN BM526 YAZILIM PROJE YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Temel Kavramlar Yazılım Yazılım mühendisleri tarafından tasarlanır ve geliştirilir Toplumdaki herkes tarafından kullanılabilir Ticaret, kültür ve günlük

Detaylı

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim : (264) Sayısal Analiz. Giriş.

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim :  (264) Sayısal Analiz. Giriş. Okut. Yüksel YURTAY İletişim : Sayısal Analiz yyurtay@sakarya.edu.tr www.cs.sakarya.edu.tr/yyurtay (264) 295 58 99 Giriş 1 Amaç : Mühendislik problemlerinin bilgisayar ortamında çözümünü mümkün kılacak

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ 1 İşletim Sistemi (Operating System) 2 Unix İşletim Sistemi Unix AT&T çalışanları tarafından Bell Laboratuvarlarında 1969 yılında geliştirilmiştir. Farklı platformlar

Detaylı

Bilgisayar Mimarisi Nedir?

Bilgisayar Mimarisi Nedir? BİLGİSAYAR MİMARİSİ Bilgisayar Mimarisi Nedir? Bilgisayar mimarisi, diğer mimariler gibi, bir yapı kullanıcısının ihtiyaçlarını belirleme ve bu ihtiyaçları ekonomik ve teknolojik kısıtlamalar dahilinde

Detaylı

BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER

BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER BENZERSİZ SORUNLARA BENZERSİZ ÇÖZÜMLER HAKKIMIZDA Promod Ar-Ge Yazılım, dinamik sistem simülasyonu, prototiplemesi, kontrol tasarımı ve gerçeklenmesi alanlarında hizmet veren bir Ar-Ge ve Yazılım kuruluşudur.

Detaylı

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI BİLGİ SİSTEMİ GELİŞTİRME SÜRECİ Sistem Geliştirme Süreci ve Modelleri Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü Bilgi sistemlerinin geliştirilmesi için izlenen sürece Sistem Geliştirme

Detaylı

3.DERS YAZILIMDA KALİTENİN ANLAMI

3.DERS YAZILIMDA KALİTENİN ANLAMI 3.DERS YAZILIMDA KALİTENİN ANLAMI 1 1. KALİTE NEDİR? Kalite kavramı insanların ve sistemlerin "hata yapması" ve "mükemmele ulaşma isteği" gerçeğinden ortaya çıkmıştır. Alıcı tarafından aranılan belirli

Detaylı

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar Bilgisayarda Programlama Temel Kavramlar KAVRAMLAR Programlama, yaşadığımız gerçek dünyadaki problemlere ilişkin çözümlerin bilgisayarın anlayabileceği bir biçime dönüştürülmesi / ifade edilmesidir. Bunu

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Bilgisayar Mühendisliğine Giriş BİM-215 2/I 2+0+0 2 2 Dersin Dili

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ayça Tarhan. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü atarhan@hacettepe.edu.tr

Yrd. Doç. Dr. Ayça Tarhan. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü atarhan@hacettepe.edu.tr Yrd. Doç. Dr. Ayça Tarhan Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü atarhan@hacettepe.edu.tr Süreç Değerlendirme Nedir? Süreç: Girdileri çıktılara dönüştüren, ilişkili veya etkileşimli etkinlikler

Detaylı

Ad Soyad : Fahri Dönmez Şube No : TBIL-211-01 Öğrenci No : 12213251 Bölüm : Bilgisayar Mühendisliği. Yazılım Mühendisliğine Giriş Dr.

Ad Soyad : Fahri Dönmez Şube No : TBIL-211-01 Öğrenci No : 12213251 Bölüm : Bilgisayar Mühendisliği. Yazılım Mühendisliğine Giriş Dr. Ad Soyad : Fahri Dönmez Şube No : TBIL-211-01 Öğrenci No : 12213251 Bölüm : Bilgisayar Mühendisliği Yazılım Mühendisliğine Giriş Dr. Ali ARİFOĞLU ÖDEV Kendi seçeceğiniz bir iş problemi için: a) Proje Tanımını

Detaylı

Kurumsal Mimari. (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015

Kurumsal Mimari. (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015 Kurumsal Mimari (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015 Hakkımda Eğitim Yıldız Teknik Üniversitesi - Matematik Mühendisliği lisans Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans Deneyim

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 1 ( yılı ve sonrasında birinci

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 1 ( yılı ve sonrasında birinci MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 1 (2016-17 yılı ve sonrasında birinci sınıfa başlayan öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Dönem

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA IV Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Open System Interconnection (OSI) OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen satıcılar ve standart

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Dağıtık Sistemler BİM-434 4/II 2+2+0 3 4,5 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI 3. Hafta BİLGİSAYAR YAZILIMI Dr. Öğr. Üyesi Nesibe YALÇIN nesibeyalcin.wordpress.com BİLGİSAYAR

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011. Dijital Dünyada Yaşamak

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011. Dijital Dünyada Yaşamak Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Bilgisayar nedir? Bilgisayar, kullanıcı tarafından girilen bilgileri(veri) işleyen, depolayan istendiğinde girilen bilgileri ve sonuçlarını

Detaylı

BÖLÜM 1 YAZILIM TASARIMINA GİRİŞ YZM211 YAZILIM TASARIMI. Yrd. Doç. Dr. Volkan TUNALI Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi / Maltepe Üniversitesi

BÖLÜM 1 YAZILIM TASARIMINA GİRİŞ YZM211 YAZILIM TASARIMI. Yrd. Doç. Dr. Volkan TUNALI Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi / Maltepe Üniversitesi BÖLÜM 1 YAZILIM TASARIMINA GİRİŞ YZM211 YAZILIM TASARIMI Yrd. Doç. Dr. Volkan TUNALI Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi / Maltepe Üniversitesi Amaçlar 2 Tasarımın ne olduğunu ve çeşitli tasarım türlerinin

Detaylı

YRD. DOÇ. DR. AGÂH TUĞRUL KORUCU Kernel çeşitleri

YRD. DOÇ. DR. AGÂH TUĞRUL KORUCU Kernel çeşitleri YRD. DOÇ. DR. AGÂH TUĞRUL KORUCU agah.korucu@gmail.com Kernel çeşitleri Tek Parçalı Çekirdek (Monolithic Kernel) Mikro Çekirdek (Microkernel) Melez Çekirdek (Hybrid Kernel) Dış Çekirdek (Excokernel) Tek

Detaylı

2 Temel Kavramlar (Devam) Veritabanı 1

2 Temel Kavramlar (Devam) Veritabanı 1 2 Temel Kavramlar (Devam) Veritabanı 1 Veritabanı Kullanıcıları Veritabanı Yöneticisi (DBA-Database Administrator) Tasarım,oluşturma ve işletiminden sorumludur. Görevleri; Tasarımı Performans Analizi Erişim

Detaylı

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Yazılım (Software)

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Yazılım (Software) Temel Bilgisayar (Basic Computer) Yazılım (Software) Yazılım (Software) Eğitim TV - egitimtv.biz - facebook.com/egitimtv 2 Yazılım Daha önce de bahsettiğimiz gibi; yazılım, bilgisayar üzerinde çalışan

Detaylı

Su endüstrisinde yaşam döngüsü

Su endüstrisinde yaşam döngüsü Su endüstrisinde yaşam döngüsü GWP Günü / Türkiye 2-3 Kasım 2017 COPYRIGHT 2017 MITSUBISHI ELECTRIC EUROPE B.V. ALL RIGHTS RESERVED Su endüstrisindeki güçlükler Su endüstrisini geleceğe hazırlamak için:

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Mikroişlemciler ve Assembly Dili BİM-325 4/I 2+0+2 3 4,5 Dersin

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016/2017 ÖĞRETİM YILI 1. YARIYIL FİNAL SINAVI PROGRAMI 1. SINIF

MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016/2017 ÖĞRETİM YILI 1. YARIYIL FİNAL SINAVI PROGRAMI 1. SINIF BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1. SINIF 2 Ocak Pazartesi 3 Ocak Salı 4 Ocak Çarşamba 5 Ocak Perşembe 6 Ocak Cuma Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Fransızca I Sınıf: 118-222 Kimya I Sınıf: 118-231-314 BİLGİSAYAR

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1 Konular 1. Bilgisayar Nedir? 2. Bilgisayarın Tarihçesi 3. Günümüz Bilgi Teknolojisi 4. Bilgisayarların Sınıflandırılması

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı 22-23 EKi. 2015 Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 4 Yazılım: Sistemler ve uygulama yazılımı Prensipler ve Öğrenme hedefleri Sistemler ve uygulama yazılımı bireylerin ve organizasyonların

Detaylı