Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği"

Transkript

1

2

3

4 551 (1) Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği Öğr. Gör. Soner ESMER (1) ve Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Kaynaklar Yerleşkesi, Buca İzmir Tel: Faks: E-posta: (2) Tel: Faks: Özet E-posta: Dünya ticaretinin son on yılı aşkın süredir kesintisiz büyümesi deniz taşımacılığını etkilemiştir. Yük taşımacılığının en önemli şekli olan konteyner taşımacılığı dünya ticaretindeki artışın bir göstergesi gibidir. Konteynır yüklerindeki artış doğrudan bu yüklere hizmet veren limanları ön plana çıkarmıştır. Denizlerde taşınan ticari yükler için gemiler ve tedarik zincirinin çok önemli bir halkası olan limanlar, deniz taşımacılığının en önemli iki unsurudur yılından günümüze yaklaşık 10 yıllık süreç incelendiğinde dünya limanlarında elleçlenen konteyner sayısı ortalama % 11 oranında artış göstermiştir. Tüm dünya limanlarında 2006 yılında 440 milyon TEU olarak gerçekleşen konteyner trafiğinin 2007 yılında yarım milyar TEU yu geçmesi beklenmektedir. Dünya ticaretine konu olan yükün hızla konteynerizasyonu bu değişimin en önemli nedenidir. Konteyner taşımacılığında dünyada yaşanan baş döndürücü gelişmeler doğal olarak Türk konteyner taşımacılığını ve dolayısıyla Türk konteyner limancılığını da etkilemektedir. Türkiye de konteyner limanları, son yıllarda geleneksel yapılanmalarının dışına çıkarak, çağın getirdiği teknolojik gelişimleri yakalama gayreti içindedir. Ülkemizde konteyner liman işletmeciliğinde en önemli paya sahip limanlar çok yakın zamana kadar kamu yönetimindeydi. Ancak kamu limanlarında yıllar boyunca süren yatırım eksikliği, bu limanlardaki alt yapı, üst yapı ve ekipmanların çağın gerisinde kalmasına neden olmuştur. Alınan özelleştirme kararları sonucunda Türkiye de TCDD ye ait konteyner elleçleyen 3 büyük limandan Mersin limanı özelleşmiş ve İzmir limanı özelleşme sürecine girmiş, Haydarpaşa limanı için ise önümüzdeki yıllarda kapatılma kararı alınmıştır.

5 552 Yük trafiğine ilişkin talep tahminleri göz önüne alındığında birçok bölgede mevcut limanların kapasitesinin yetersiz kalacağı görülmektedir. Liman yüksek maliyetli, yatırım süreci uzun, bir yatırımı türüdür. Mevcut yasa ve yönetmelikler yeni liman yapımını nedeyse imkânsız hale getirmiştir. Ülkemizde yerleşmiş bir kıyı bölgesi yönetiminin bulunmaması kıyı bölgesi kullanımındaki önceliklerin belirlenememesine neden olmuştur. Bu çalışmada Türk konteyner limancılığının gelişim süreci, mevcut durumu ve geleceği hakkında tespitler yapılacak ve sorunlara çözüm önerileri sunulacaktır. Giriş Konteyner taşımacılığı, sağladığı pek çok avantajın da etkisiyle çok miktarda yük çeşidinin, hızla konteynerizasyon sürecine dâhil olması ve konteyner içinde taşınması ile önemi son yıllarda hızla artan bir taşımacılık şeklidir (Esmer ve diğerleri, 2007; 1). Konteyner taşımacılığındaki gelişmelerin etkisi en çok deniz yolunda görülmektedir. Denizlerde taşınan ticari yükler için gemiler ve limanlar, deniz taşımacılığının en önemli iki unsurudur. Günümüzde ana ticari rotalar arasında TEU kapasiteli limanlar faaliyet göstermektedir. Çok yakın gelecekte ise TEU kapasitedeki konteyner gemiler bu rotalarda yerini alacaktır. Konteyner taşımacılığındaki ve gemilerindeki gelişmelere paralel olarak 1960 lardan günümüze konteyner limanları da ciddi bir gelişim sürecine girmiştir. Türk limanları da bu gelişmelerden payını almaktadır. Türkiye limanlarında elleçlenen konteynerin artış oranı, 2007 yılında dünya toplam artış oranının iki katından fazla bir yükseliş göstermiştir. Türkiye de konteyner limanı işletmecileri, son yıllarda geleneksel yapılanmalarının dışına çıkarak, çağın getirdiği teknolojik gelişimleri yakalama gayreti içindedir ancak mevcut yasal çerçevede liman yatırımlarının önünde çok fazla engel vardır. Dünya Deniz Ticaretindeki Gelişmeler Dünya deniz ticareti türetilmiş bir talep olarak dünya ticaretinden doğrudan etkilenmektedir. Dolayısıyla dünya deniz ticaretindeki gelişimin altında uluslararası ticaret yatmaktadır. Bu anlamda dünya deniz ticaretindeki gelişmelerden bahsetmek için öncelikle dünyadaki makro ekonomik göstergelere değinmek gereklidir yılında dünya GSYİH sı bir önceki yıla oranla % 4 lük bir artış gösterirken, dünya ticareti 2006 yılında % 8 lik bir büyüme oranı yakalamıştır. Bu oran GSYİH daki büyüme oranının iki katıdır ve dünyadaki küreselleşmenin ve ekonomik entegrasyonun bir göstergesidir. Ekonomik anlamda türetilmiş talep olarak değerlendirilen dünya deniz ticareti ise, yukarıda bahsedilen gelişmeler ışığında büyüme sürecine devam etmiştir (Review of Maritime Transport, 2007).

6 553 Kaynak: UNCTAD ve WTO istatistikleri. Çizim 1: Yılları Arasında GSYİH, OECD Ülkelerindeki Endüstriyel Üretim, Dünya da Gerçekleşen İhracat (miktar) ve Dünya Deniz Ticareti (miktar) Göstergeleri (1994=100) GSYİH, dünya ticaretinde ve üretimindeki gelişmelerin deniz ticaretiyle olan ilişkisi Çizim 1 de görülmektedir. Elde edilen verilere göre dünya ihracatı, dünya deniz ticareti, dünya GSYİH sı ve OECD ülkelerindeki endüstriyel üretimin grafiği paralellik göstermektedir li yıllarda OECD ülkelerindeki endüstriyel üretimin azalmasına karşı diğer göstergelerdeki artış, OECD üyesi olmayan ülkelerindeki üretimin ne denli önemli seviyede olduğunu göstermektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik gelişim ve üretim kapasitesi, dünya ekonomisi ve dünya deniz ticareti açısından çok önemli bir yere sahiptir yılında dünyadaki tüm limanlarda elleçlenen yük toplamda 7,4 milyar tona ulaşmıştır. Bu rakam dünyada elleçlenen yükün 2006 yılında bir önceki yıla göre %4,3 oranında arttığını göstermektedir. Dünyada ve Türkiye de Konteyner Taşımacılığındaki Gelişmeler Dünyada ve Türkiye de konteyner taşımacılığı son 20 yıldır sürekli bir gelişim içindedir yılında dünyada, 1,96 milyar ton yük konteyner ile düzenli hatlar arasında taşınmıştır. Dünya konteyner ticareti 2006 yılında 2005 yılına göre % 11,2 artış gösterirken son yirmi yılda bu artış ortalama % 9,8 olarak gerçekleşmiştir. Çizim 2 de dünyada konteyner ile taşınan yükün ton cinsinden yılları arasındaki gelişimi gösterilmektedir.

7 554 Kaynak: Clarkson Research Services, Shipping Review Database, Spring Çizim 2: Yılları Arasında Uluslararası Konteyner Ticareti Gelişimi Türkiye de konteyner limanlarında elleçlenen konteyner miktarı son 10 yılda 3 kat artış göstermiştir. Bu gelişimin grafiği Çizim 3 de görülebilir. Türkiye limanlarında elleçlenen konteyner 1998 yılından bu yana ortalama % 13 lük bir artış göstermektedir. Türkiye Asya ve Avrupa arasında yer alan ve son yıllarda ekonomik gelişimiyle dikkat çeken bir ülkedir. Türkiye nin kuzey-güney ve doğu batı ana transit rotaları üzerindeki stratejik pozisyonu, Türk limanlarının önemini arttırmaktadır (Oral ve diğerleri, 2007; 1). Türk limanlarında elleçlenen konteynerin ortalama büyüme oranı dünya ortalamasının çok üzerindedir. Kaynak: Türk Limancılık Sektörü Raporu 2007 Vizyon 2023 Çizim 3: Yılları Arasında Türkiye Limanlarında Elleçlenen Konteyner Miktarı (TEU)

8 555 Türkiye deki Konteyner Limanlarına Olan Talebin Tahmini Bu çalışmada Türkiye de konteyner elleçleme hizmeti veren limanların yük tahmininde, ilgili limanın geçmişteki yük hareketleri ve hinterlandının sosyoekonomik göstergeleri ile arasındaki ilişkiyi analiz eden regresyon yöntemi kullanılmıştır. Metodoloji Liman trafiğinin regresyon analizi tahmin yöntemi, ele alınan bölgelerde geçmişten bu güne ortaya çıkan liman trafiği istatistik verileri ile regresyon analizi yapılarak uygun trafik tahmininin belirlemesine yönelik bir yöntemdir (Esmer, 2003). Bu çalışma kapsamında yapılan tahminlerde kullanılan regresyon denkleminde (y=a+bx1+cx2.) bağımlı değişken (y) gelecekteki yük trafiği, bağımsız değişken (x) ise liman hinterlandına ait GSYİH, nüfus gibi sosyoekonomik verilerden oluşmaktadır. Yüklerin tahmini rakamlarının belirlenmesinde öncelikle limanların mevcut yük elleçleme kapasitelerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla öncelikle liman kapasiteleri, limanların gelişme projeleri ve yeni liman planları da dâhil edilerek tespit edilmiş daha sonra bu kapasiteler yapılan tahminlerle karşılaştırılmıştır. Böylece konteyner talebinin ne kadar süreyle karşılanabileceği tespit edilmiştir. Türkiye de Konteyner Terminallerine Olan Talebin Tahmini Türkiye de konteyner limanlarının yük tahmininde Türkiye de konteyner elleçleyen tüm limanlar ele alınmıştır. Tahminlemeler kötümser, ortalama ve iyimser olarak ifade edilmiştir. Kötümser, Ortalama ve İyimser tahminlerin belirlenmesinde sosyo-ekonomik göstergelerin DPT ve Dünya Bankasının tespit ettiği geleceğe yönelik ortalama, düşük veya yüksek orandaki seyirleri belirleyici olmuştur (Türk Limancılık Sektörü Raporu, 2007; 90). Çizelge 1 e göre Türkiye de konteyner elleçleyen tüm limanlara olan toplam talep ortalama tahminle 2014 yılında 8 milyon TEU, 2025 yılında ise 17 milyon TEU sınırını aşacaktır. Türkiye de konteyner elleçleyen Akdeniz bölgesindeki Mersin Limanı ve Ortadoğu Antalya Limanı, Karadeniz bölgesindeki Park Denizcilik ve Trabzon limanları, Ege bölgesindeki İzmir Alsancak limanı ve Marmara bölgesindeki Marport, Haydarpaşa, Kumport, Mardaş, Akport, Borusan, Gemport, Roda, Evyap, ve Yılport limanlarının toplam mevcut kapasitesi yaklaşık 7,5 milyon TEU dur. Bu rakama her bir liman işletmesi ile yapılan görüşmeler ve açıklanan istatistikler incelenerek ulaşılmıştır. Önümüzdeki yıllarda her hangi bir yatırım yapılmamamsı durumunda bu kapasite ortalama tahminle 2013 yılına kadar yeterli olacaktır.

9 556 Çizelge 1: Konteyner Elleçleyen Türkiye Limanlarının Yılarına Ait Toplam Yük Tahmini (TEU) Yıl Kötümser Ortalama İyimser Ancak Türkiye kıyılarında konteyner limancılığı kapsamında birçok yatırım planı mevcuttur. Bu kapsamda inşası başlayan veya başlama aşamasında olan konteyner terminalleri olduğu gibi (Akdeniz Kimya, Dp World, Asya Port, Derince), mevcut kapasitesini arttırma planları olan limanlar da mevcuttur (Borusan, Yılport, Gemport, Evyap, Kumport). TCDD nin özelleştirme sürecinde olan İzmir Alsancak limanının devir işleminden sonra kapasitesini 2,4 milyon TEU nun üzerine yükselteceği tahmin edilmektedir. Tüm bu ihtimaller de göz önüne alındığında 2015 yılında Türkiye de ki konteyner limanlarının toplam elleçleme kapasitesi 15 milyon TEU olacaktır. Bu kapasite ise yapılan iyimser tahminlere göre ancak 2018 yılına, ortalama tahmine göre ise 2023 yılına kadar yeterli olacaktır. Bahsedilen projelerin gerçekleşmemsi veya gecikmesi ihtimali ve taşımacılıkta konteynerizasyonun sürekli artış eğilimi dikkate alındığında aslında mevcut durumun aciliyeti ortaya çıkmaktadır yılında % 23 oranında büyüyen sektörün çok acil yatırımlara ihtiyacı vardır. Ancak ülkemizde konteyner limanı yatırımlarının önünde ciddi engeller bulunmaktadır. Türkiye de Konteyner Limanlarının Geleceği Küreselleşmenin en önemli olumsuz etkisi gelişmekte olan ülkelerde gözlenmektedir. Teknolojinin hızlı gelişmesi sürekli yeni yatırımı gerektirmekte, yeni yatırım ise güçlü bir finansman yapısı gerektirmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin en önemli sıkıntısı ise finansman kaynağı bulmakta yaşadıkları zorluklardır. Liman yatırımları geri dönüş süreleri uzun ve pahalı yatırımlardır.

10 557 Sosyo-ekonomik gelişmenin vazgeçilmez altyapısını oluşturan limanlar gelirleri açısından değerlendirildiğinde uzun vadede karlı yatırımlardır. Ulusal ve bölgesel liman işletmeleri yetersiz finansman yapıları nedeniyle uzun vadeli stratejik planlar yapamamaktadır. Uzun vadeli yatırım ve işletme planlarının yapılamaması ve uygulanamaması küçük limanları küresel liman işletmeleri ve hat işletmeleri karşısında güçsüz bırakmakta ve bu limanların kolayca el değiştirmesine neden olmaktadır. Türkiye deki ana limanların tamamı yakın gelecekte küresel terminal işletmecilerinin eline geçecektir. Dünya ticareti, lojistik, taşımacılık ve deniz ticaretinde yaşanan bir dizi gelişmeler, limanlarda bir takım değişmelere yol açmış ve limanlar, dış ticarete konu malların sadece yüklenip boşaltıldığı yerler olma ötesinde; tüm taşıma modlarının düğüm noktası, lojistik ve dağıtım merkezleri haline dönüşmüştür (Oral ve diğerleri, 2005). Türkiye deki limanları göz önüne aldığımızda büyük bölümü yetersiz geri saha nedeniyle lojistik hizmet sunmak bir yana yükleme boşaltma hizmetleri dışında limancılığın temel fonksiyonlarını bile yerine getirememektedir. CFS hizmetleri ve boş konteynır depoları limanların dışına taşınmıştır. Liman verimliliğini ve karlılığını olumsuz etkileyen bu gelişme limanların rekabet gücünü de azaltmaktadır. Yeterli geri saha ve rıhtım uzunluğuna sahip yeni liman projelerinin gerçekleşmesi durumunda birçok küçük liman hizmet çeşitliliği ve uygun fiyat sunma konusunda yetersiz kalacak ve yük bulamayacaktır. Konteynır hacminin hızla artması limanları altyapı ve donanımları uygun olmadığı halde konteynır gemilerine hizmet vermeye itmiştir. Konteynır taşımacılığı geniş alanlar isteyen hızlı bir taşımacılıktır. Genel kargo ve dökme yük gemilerine hizmet veren ve yük tipi, geri saha, kıyı çizgisinin mevcut durumu, su derinlikleri nedeniyle yanaşma yeri olarak rıhtım yerine iskele yapmış ve genel kargo, dökme yük gb. yüklere hizmet vermiş limanlar sadece ekipman yatırımı yaparak konteynır gemilerine hizmet vermeye başlamışlardır. Ancak bu geçici bir durumdur. Günümüzde yoğun talep nedeniyle iskelelerinde konteynır gemilerine hizmet veren bu limanlar gelecekte uygun projelendirilmiş konteynır limanları karşısında ayakta kalamayacaktır. Zira konteynır limanlarında hız, verimlilik en önemli unsurdur. Uygun olmayan fiziksel bir yapı ile etkin bir liman işletmeciliği gerçekleştirmek ve uzun vade de müşteri memnuniyeti sağlamak imkansızdır. Ulaşım ağlarının yoğunlaşması, yük hacminin artması aktarma yük trafiğini önemli bir konuma getirmiştir. Günümüzde sadece ana rotalar ve ana limanlar ile feeder limanlar arasında değil bütün limanlar arasında bir aktarma yük trafiği başlamıştır. Aktarma yük trafiği limanlar için ilave bir gelir kalemidir. Toplam hizmet maliyetini düşürmekte ve karlılığı arttırmakta önemli rolü olan bu ilave gelirler limanlar arasındaki rekabette de avantaj unsuru olmuştur. Kısaca aktarma yüklerine hizmet verebilen limanlar sadece lokal yükler ile ekonomik olmayacak yatırımları yapabilmekte veya müşterilerine uygun fiyatlar sunabilmektedir. Türkiye de aktarma yük trafiğine hizmet verebilecek yeterlilikte olmayan konteynır limanlarının sadece kendi bölgelerindeki yük ile ayakta kalabilmeleri zor görünmektedir.

11 558 Sonuçlar ve Öneriler Türkiye, konteyner limancılığı konusunda çok önemli bir dönemece girmiştir. Yük trafiğine ilişkin talep tahminleri göz önüne alındığında yakın zamanda Türkiye de birçok bölgede mevcut limanların kapasitesinin yetersiz kalacağı görülmektedir. Limanların yatırım maliyetlerinin yüksek, yatırım sürecinin ise uzun olması bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını gerektirmektedir. Türkiye nin konteyner terminali yatırımlarına ihtiyacı vardır. Türkiye Doğu Batı, Güney Kuzey ulaştırma koridorlarının üzerinde yer almaktadır. Coğrafi konumu nedeniyle bulunduğu coğrafyada yük trafiğini şekillendirecek bir yere sahiptir. Gerçekleştirilecek uygun yatırımlar ile bölgedeki yük trafiğinden önemli pay alabilecektir. Ancak bunun sağlanabilmesi için gümrük mevzuatımızın tekrar gözden geçirilmesi, limanlar üzerindeki ilave mali yükün azaltılması, yatırım mevzuatının basitleştirilmesi, kıyı mastır planının yapılması, liman mastır planının ise revize edilerek uygulanmasının sağlanması gerekmektedir. Kaynakça Esmer, S., Yıldız, G. ve Tuna, O. (2007) Konteyner terminallerinde gemirıhtım bağlantısının benzetim yöntemi ile modellenmesi. YA/EM 2007, Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği 27. Ulusal kongresi, İzmir. Esmer, Soner. (2003). Ege ve Akdeniz Limanları Arz/Talep Projeksiyonu, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Containerisation International Yearbook (2006) (2007) Clarkson Research Services, Shipping Review Database, Spring Türk Limancılık Sektörü Raporu 2007 Vizyon 2023, Esmer, S., Oral, E.Z., Karataş, Ç., Deveci, D.A. ve Tuna, O. (2007). Türkiye Liman İşletmecileri Derneği: İstanbul. Oral, E.Z., Deveci, D.A. ve Çetin İ. B. (2005) Konteyner Limanlarındaki Gelişme ve Değişmeleri Etkileyen Faktörler, 5. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 2.Cilt, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ed. Ahmet Cevdet Yalçıner, Kardelen Ofset, Bodrum, 5-7 mayıs 2005, ss: Oral, E. Z., Kişi, H., Cerit, A. G., Tuna, O. ve Esmer, S. (2007), Port Governance in Turkey. Research in Transportation Economics, Volume 17: Devolution, Port Governance and Port Performance. Ed: Brooks, M., Cullinane, K., Elsevier Pres., The Netherlands. s:171. Review of Maritime Transport, 2007.

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL II. Ulusal Liman Kongresi 5-6 Kasım 2015/ İzmir Global ticarette üretimden tüketime

Detaylı

2009 Küresel Finans Krizi Sonrasında Türk Limancılık Sektörünün Gelişimi Yrd.Doç.Dr. Soner ESMER (1), Yrd.Doç.Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) Yrd.Doç.Dr. Alpaslan ATEŞ (3) ve Doç.Dr. Yavuz Mazlum (4) (1) Dokuz

Detaylı

E-POSTA : bursa.ikk@tmmob.org.tr WEB: http://bursakentsempozyumu.org

E-POSTA : bursa.ikk@tmmob.org.tr WEB: http://bursakentsempozyumu.org TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi BAOB Yerleşkesi Odunluk Mah. Akademi Cad. No:8 A1 Blok Kat2-3 Nilüfer / BURSA TEL : 0 224 453 62 00 FAX : 0 224 453 62 12

Detaylı

Samsun Limanı nın Pazar Payını Arttırma Koşullarının Đncelenmesi Yrd.Doç.Dr. Soner ESMER (1) ve Yrd.Doç.Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Tınaztepe Kampüsü Buca

Detaylı

İzmir Alsancak Limanı Yük Analizi

İzmir Alsancak Limanı Yük Analizi Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt: 10, Sayı:4, 2008 İzmir Alsancak Limanı Yük Analizi Soner Esmer Özet İzmir Alsancak limanında yüklenen ve boşaltılan yükün, hangi bölgelerden

Detaylı

I. Ulusal Liman Kongresi. 1-2 Kasım 2013

I. Ulusal Liman Kongresi. 1-2 Kasım 2013 I. Ulusal Liman Kongresi Küresel Rekabette Tedarik Zinciri Etkinliği 1-2 Kasım 2013 http://web.deu.edu.tr/ulk2013/ Onursal Başkan Prof.Dr. Mehmet FÜZUN Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Bilim Kurulu Başkanı

Detaylı

Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları. Prof.Dr.Okan TUNA

Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları. Prof.Dr.Okan TUNA Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları Prof.Dr.Okan TUNA Limanları Etkileyen Makro Gelişmeler Küresel Ekonomi, Ticaret ve Denizyolu Ticareti Konteyner ticaret büyümesi, liman konteyner elleçlemesini

Detaylı

KUZEY EGE LİMANI. Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr

KUZEY EGE LİMANI. Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr 697 KUZEY EGE LİMANI Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ersel.oral@deu.edu.tr GİRİŞ Dünya taşımacılığının dolayısı ile ticaretinin en önemli alt yapısını oluşturan limanlar bulundukları bölgenin gelişmesinde

Detaylı

TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ

TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ TÜRKĐYE NĐN DIŞ TĐCARET HEDEFLERĐNĐN YENĐ LĐMAN YATIRIMLARINA ETKĐSĐ Soner ESMER (1), Volkan ÇAĞLAR (2), Ersel Zafer ORAL (3) (1) Doç.Dr. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi

Detaylı

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ÜLKEMİZDEKİ KIYI TESİSLERİ Uluslararası sefer yapan gemilere açık 178 kıyı tesisimiz

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü LİMAN Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük te liman, gemilerin barınarak yük alıp boşaltmalarına,

Detaylı

KÜRESEL LOJİSTİK MERKEZLERDEN LİMANLARIN REKABET GÜCÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL

KÜRESEL LOJİSTİK MERKEZLERDEN LİMANLARIN REKABET GÜCÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL KÜRESEL LOJİSTİK MERKEZLERDEN LİMANLARIN REKABET GÜCÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL II. Ulusal Liman Kongresi 5-6 Kasım 2015/ İzmir Küresel Ticaret Dinamiklerindeki Değişim

Detaylı

Doğu Akdeniz de Konteyner Potansiyeli: Đskenderun ve Mersin Limanlarının Rekabeti Dr. Ersel Zafer ORAL (1) ve Dr. Soner ESMER (1,2) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Tınaztepe Kampüsü Buca

Detaylı

Limanların Önemi. Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi

Limanların Önemi. Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi Limanların Önemi Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi Knidos, Efes, Bergama, Assos, Teos, Pagos (Kadifekale), Urla Knidos Knidos Marmaray.. OSMANLI DÖNEMİNDE LİMANLARIMIZ Osmanlı İmparatorluğunda

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI RAPOR: TÜRKİYE NİN LOJİSTİK GÖRÜNÜMÜ Giriş: Malumları olduğu üzere, bir ülkenin kalkınması için üretimin olması ve bu üretimin hedefe ulaşması bir zorunluluktur. Lojistik, ilk olarak coğrafyanın bir ürünüdür,

Detaylı

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD.

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. Multi Modal İmkanlar Mart 2012 2010 yılında sadece Hamburg

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatay Hakkında Genel Bilgiler Hatay; gerek demografik yapısı ve kültürel mozaiği, gerek üretim

Detaylı

IV. ULUSAL LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ KONGRESİ Bildiriler Kitabı

IV. ULUSAL LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ KONGRESİ Bildiriler Kitabı GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ IV. ULUSAL LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ KONGRESİ Bildiriler Kitabı EDİTÖRLER Yrd. Doç. Dr. İskender PEKER Yrd. Doç. Dr. Tarhan OKAN Yrd. Doç.

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-1 HABER BÜLTENİ 24.2.216 Yük İstatistikleri, 216 Yük elleçlemesi %12,1 arttı Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı ayında bir önceki yılın

Detaylı

İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ

İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ İZMİR LİMANLARININ DURUMU VE İZMİR TİCARET ODASI NIN GÖRÜŞLERİ ŞEHİRCİLİK, PLANLAMA VE İNŞAAT MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR AĞUSTOS 2014 Adres: Atatürk Caddesi No: 126 35210 Pasaport İZMİR Çağrı Merkezi: 444 92 92 Faks:

Detaylı

Hatay İskenderun Bilgi Notu

Hatay İskenderun Bilgi Notu İskenderun Bilgi Notu Bölgemizin lokomotif sektörleri ticaret, nakliye, inşaat ve sanayi olarak ifade edilebilir. ilinde demir çelik ürünleri, otomotiv filtresi, tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler

Detaylı

TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY. Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü

TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY. Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü SUNUġ UTİKAD Türkiye Lojistik Sektörü 2011 Hatay : Lojistik Olanaklar 2 UTĠKAD 3 UTĠKAD Ülkemiz Lojistik Sektörünün En Büyük Temsilcisi

Detaylı

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1. Ulaştırma Ulaştırma; sermaye, işgücü, hizmetler ve malların ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde en hızlı biçimde hareket etmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu altyapının güçlü olmasının yanı

Detaylı

İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI

İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 343 İZMİR LİMANINA YAPILACAK EK KONTEYNER TERMİNALİNİN DEPOLAMA VE ELLEÇLEME KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI Hüseyin CEYLAN Nesrin BAYKAN Soner HALDENBİLEN Halim CEYLAN

Detaylı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı Ekim 2013 Kısa Tanıtım Dökümanı na İlişkin Önemli Not Önemli Not Bu Kısa Tanıtım Dökümanı nda ( Kısa Tanıtım Dökümanı ) yer alan bilgiler

Detaylı

Konteyner Gemi Piyasalarında. Son Yıllardaki Gelişmeler. 25.02.2013, Istanbul. Chances in Shipping

Konteyner Gemi Piyasalarında. Son Yıllardaki Gelişmeler. 25.02.2013, Istanbul. Chances in Shipping Konteyner Gemi Piyasalarında Son Yıllardaki Gelişmeler 25.02.2013, Istanbul 25 Sektör Gelişimi 6-12 Aylık Kira Ücretleri 1000 TEU Konteyner Gemisi (1997 2012) En yüksek seviye: Mart 2005 (USD 19.500 günlük)

Detaylı

SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ

SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ SAMSUN LİMANI NIN DENİZ TİCARETİNDEKİ PAZAR PAYINI ARTTIRMA KOŞULLARININ İNCELENMESİ Soner ESMER * Ersel Zafer ORAL ** Özet Bir kentin uluslararası pazarlarda belirleyici ve rekabetçi olabilmesi için vizyonunu

Detaylı

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI Doç.Dr.Ersan BAŞAR, Dr.Sercan EROL ve H.İbrahim Kurt KTÜ, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü II.Ulusal Liman Kongresi, DEU-2015

Detaylı

Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi

Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi Sasa A.Ş. İskele ve Şamandıra Sistemi İşletmeci: SASA DUPONT SABANCI POLYESTER SANAYİİ A.Ş. İli: Hatay İlçesi/Köyü: İskenderun Niteliği: Şamandıra Coğrafi Konumu: 36 35' N - 36 10" E Erişim: Tesisin demiryolu

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ 15.8.216 Yük İstatistikleri, Temmuz 216 Yük elleçlemesi %1, arttı Sayı:Y-7 Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı Temmuz ayında bir

Detaylı

1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012

1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012 1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012 Atilla Yıldıztekin Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla@yildiztekin.com Lojistik? Son 5 Yılda Türkiye de hazırlanan

Detaylı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı

TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı TCDD Derince Liman İşletmesi Özelleştirmesi Kısa Tanıtım Dökümanı Nisan 2014 Kısa Tanıtım Dökümanı na İlişkin Önemli Not Önemli Not Bu Kısa Tanıtım Dökümanı nda ( Kısa Tanıtım Dökümanı ) yer alan bilgiler

Detaylı

Uluslararası Demiryolu Taşımacılığında Türkiye nin Yeri Hacer Uyarlar UTİKAD

Uluslararası Demiryolu Taşımacılığında Türkiye nin Yeri Hacer Uyarlar UTİKAD Uluslararası Demiryolu Taşımacılığında Türkiye nin Yeri Hacer Uyarlar UTİKAD 10.09.2015 UTİKAD Türk Taşımacılık ve Lojistik Sektörünün Çatı Kuruluşu Temsil ve Organizasyonlar Eğitim ve Yayınlar Projeler

Detaylı

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 Sektörel Görünüm: Yük Taşımacılığı ve Limancılık Ağustos 2018 I İÇİNDEKİLER 1. Demiryolu... 6 2. Karayolu... 7 3. Denizyolu... 8 4. Havayolu Taşımacılığı... 11 5. Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 1.

Detaylı

Türkiye Denizcilik ve Lojistik

Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye İki kıtayı buluşturan, coğrafi konumu ve jeopolitik yapısı sebebiyle denizcilik ve lojistik faaliyetlerinde tarihte de bugün olduğu gibi kilit öneme sahip bir ülke

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

Dış Ticaret ve Lojistik. Berkay CANPOLAT FedEx Türkiye Pazarlama Md.

Dış Ticaret ve Lojistik. Berkay CANPOLAT FedEx Türkiye Pazarlama Md. Dış Ticaret ve Lojistik Berkay CANPOLAT FedEx Türkiye Pazarlama Md. Lojistik Kavramı Genel kabul gören tanımı ile lojistik; Hammaddenin başlangıç noktasından ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik

Detaylı

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ TANITIM VE TARİHÇE HopaPort Limanı Doğu Karadeniz in doğu sınırında B.D.T. Gürcistan Cumhuriyeti hududu olan Sarp Sınır kapısına 15 km. mesafededir. Batum

Detaylı

Özelleştirme ve Özelleştirme Aşamasında Olan Limanların Sektörel İncelenmesi

Özelleştirme ve Özelleştirme Aşamasında Olan Limanların Sektörel İncelenmesi 925 ve Aşamasında Olan Limanların Sektörel İncelenmesi Araş. Gör. Volkan Çağlar (1), Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER (1,2) ve Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL (1,3) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi

Detaylı

2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak

2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak 2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanıcak 2016 Liman Yılı Olacak. Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanıcak.

Detaylı

Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları. Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014

Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları. Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014 Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014 Akdeniz-Karadeniz Bölgesi nin alt-bölge taşımacılık dağılımları (1) Batı Akdeniz

Detaylı

TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3

TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3 III. Ulusal Liman Kongresi doi: 10.18872/DEU.df.ULK.2017.016 TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİNDEKİ LİMANLARIN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Ersel Zafer Oral 1, Melih Papuşcu 2 ve Ecem Sultansu 3 ÖZET Deniz taşımacılığının

Detaylı

MERSİN INTERNATIONAL PORT (MIP)

MERSİN INTERNATIONAL PORT (MIP) MERSİN INTERNATIONAL PORT (MIP) Mart 2015 1 1 Hedef 500 Milyar ABD Doları İhracat Türkiye Sanayi Stratejisi nin uzun dönemli stratejisi, Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya nın üretim üssü olmak,

Detaylı

Krizin Doğu Marmara (TR42) Bölgesinde Lojistik Sektörüne Etkisi

Krizin Doğu Marmara (TR42) Bölgesinde Lojistik Sektörüne Etkisi Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Kongresi: 37-50 Yusuf BAYRAKTUTAN * Mehmet ÖZBİLGİN ** Krizin Doğu Marmara (TR42) Bölgesinde Lojistik Sektörüne Etkisi Özet ABD konut piyasalarında başlayan ekonomik

Detaylı

BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER

BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER İÇİNDEKİLER BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER 1.1. Küresel Ulaştırma Pazarı ve Yatırım Harcamalarındaki Eğilimler 1.2. Küresel Lojistik Anlayışının Gelişimi ve Temel Entegrasyon Türleri

Detaylı

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş Ders - III Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ Giriş Taşıma, taşınacak eşyanın bir başlangıç noktası ile bitiş noktası arasındaki fiziksel hareketi

Detaylı

Çanakkale de Yatırım. Invest in Çanakkale. Gelişen Ulaşım Ağı ile Yatırımcıların Yeni Gözdesi; Çanakkale ÇANAKKALE

Çanakkale de Yatırım. Invest in Çanakkale. Gelişen Ulaşım Ağı ile Yatırımcıların Yeni Gözdesi; Çanakkale ÇANAKKALE Gelişen Ulaşım Ağı ile Yatırımcıların Yeni Gözdesi; Çanakkale Çanakkale sahip olduğu ulaşım altyapısı ve son yıllarda hız kazanan karayolu, havayolu ve denizyolu yatırımları sayesinde lojistik açıdan yatırımcılara

Detaylı

Limanlarda Operasyonel Planlama: Türk Limanlarının Mevcut Durumu Üzerine Bir Çalışma

Limanlarda Operasyonel Planlama: Türk Limanlarının Mevcut Durumu Üzerine Bir Çalışma Limanlarda Operasyonel Planlama: Türk Limanlarının Mevcut Durumu Üzerine Bir Çalışma Prof. Dr. Hakkı Kişi, Arş. Gör. Remzi Fışkın, Öğr. Gör. Emre Uçan, Öğr. Gör. Cenk Şakar, Arş. Gör. Erkan Çakır, Arş

Detaylı

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. A. Zafer ACAR 1 ve Pınar GÜROL 2

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. A. Zafer ACAR 1 ve Pınar GÜROL 2 II. Ulusal Liman Kongresi doi: 10.18872/DEU.b.ULK.2015.0024 ÖZET LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ A. Zafer ACAR 1 ve Pınar GÜROL 2 Liman ekipman ve altyapı yatırım

Detaylı

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü Sayı: 2016/1 TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA BOYA SEKTÖRÜ Son dönemde dünya boya sanayisi önemli değişikliklere sahne olmaktadır. Sektörde konsantrasyon, uzmanlaşma,

Detaylı

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Yazarın Üçüncü Basıma Ön Sözü Çeviri Editörünün Ön Sözü Kısaltmalar Başlıca Deniz Ticaret Terimleri XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Bölüm 1 Deniz Ticareti ve Küresel Ekonomi 3 1.1 Giriş

Detaylı

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı)

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) Ulaşım Coğrafyası Ulaşım Coğrafyası Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) DENĐZ ULAŞIMI Deniz Ulaşımı Deniz ulaşımının kökeni M.Ö. 3200 yıllarına kadar uzanmakta olup Mısır kıyı denizciliği ile başlamıştır

Detaylı

Hakkımızda. www.kita.com.tr. KITA, 1995 te kurulmuş entegre bir lojistik hizmet üreticisidir.

Hakkımızda. www.kita.com.tr. KITA, 1995 te kurulmuş entegre bir lojistik hizmet üreticisidir. İstanbul, 2013 Hakkımızda KITA, 1995 te kurulmuş entegre bir lojistik hizmet üreticisidir. KITA, taşıma ve lojistik hizmetlerinde mükemmelliği hedef alarak ve kalifiye insan kaynağını en etkin şekilde

Detaylı

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018

Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018 Fiyat Analiz Raporu PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. 16 Ocak 2018 İşbu rapor; Sermaye Piyasası Kurulu nun VII-128.1 Pay Tebliği nin 29. Maddesi 2. Fıkrasına istinaden

Detaylı

ANA TEMA ALT TEMALAR KAPSAM SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: OTOMOTİV, LOJİSTİK VE ULAŞIM. Türkiye Otomotiv Sektörü ve Dış Ticaret

ANA TEMA ALT TEMALAR KAPSAM SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: OTOMOTİV, LOJİSTİK VE ULAŞIM. Türkiye Otomotiv Sektörü ve Dış Ticaret OTOMOTİV, LOJİSTİK, ULAŞIM 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: OTOMOTİV, LOJİSTİK VE ULAŞIM ALT TEMALAR Türkiye Otomotiv Sektörü ve Dış Ticaret Türk Markalı Otomobil Projesi Otomotiv Sektöründe Lojistik

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012 KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI Erkunt Öner 2012 1 1. Kruvaziyer Endüstrisinin Gelişimi Global olarak kruvaziyer endüstrisi, son 5 yılda turizmin en fazla büyüme gösteren alanı olmuştur. Yapılan

Detaylı

DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI

DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI DENİZ-NEHİR TAŞIMACILIĞI DENİZ-NEHİR TİPİ GEMİLER Sovyet Dönemi Modern Tarz 4500 6200 DWT 8000 DWT - VOLGA AZOV MAX - VOLZHSKIY - VOLGO-DON - 2900-3500 DWT - VOLGO-BALT - SORMOSKIY - OMSKIY - SIBIRSKIY

Detaylı

LİMAN HİZMETLERİNDE FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ VE REKABETE ETKİLERİ: EGE BÖLGESİ KONTEYNER LİMANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

LİMAN HİZMETLERİNDE FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ VE REKABETE ETKİLERİ: EGE BÖLGESİ KONTEYNER LİMANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA LİMAN HİZMETLERİNDE FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ VE REKABETE ETKİLERİ: EGE BÖLGESİ KONTEYNER LİMANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Araş. Gör. Fevzi BİTİKTAŞ Yrd. Doç. Dr. Çimen KARATAŞ ÇETİN 1. Fiyatlandırma

Detaylı

ÖMER FARUK BACANLI. DTD Genel Sekreteri 10 Eylül 2015

ÖMER FARUK BACANLI. DTD Genel Sekreteri 10 Eylül 2015 ÖMER FARUK BACANLI DTD Genel Sekreteri 10 Eylül 2015 * DTD hakkında Genel Bilgi, * Ulaştırma Sektör üne Genel Bakış, * Türkiye nin Ulaştırma Sektör ündeki Yeri, * Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi,

Detaylı

1 )Aşağıdakilerden hangisi intermodal yüklere hizmet veren terminallerden biridir?

1 )Aşağıdakilerden hangisi intermodal yüklere hizmet veren terminallerden biridir? LOJİSTİK 2016 VIZE SORULARI 1 )Aşağıdakilerden hangisi intermodal yüklere hizmet veren terminallerden biridir? Genel Parça Yük Terminalleri Kuru Dökme Yük Terminalleri Özel Yük Terminalleri Sıvı Dökme

Detaylı

İZMİR ALSANCAK LİMANI YÜK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET

İZMİR ALSANCAK LİMANI YÜK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 399 İZMİR ALSANCAK LİMANI YÜK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Derya BARTAN Didem YILMAZER Esin ÇEVİK Yalçın YÜKSEL İnş. Müh. Araş. Gör. Dr. Prof. Dr. Prof. Dr. YTÜ

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI

KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI DÜNYA KRUVAZİYER PAZARI NEREYE GİDİYOR? Hazırlayan: Mine Güneş Kruvaziyer destinasyonlar içerisinde, son yıllara kadar

Detaylı

ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ

ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ Bilindiği gibi Romanya ülkemiz ticaretinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.bununla birlikte

Detaylı

Ankara ya Ana Hava Dağıtım Merkezi (Hub) Olarak Değer Katmak (Developing Ankara as an Aviation Hub)

Ankara ya Ana Hava Dağıtım Merkezi (Hub) Olarak Değer Katmak (Developing Ankara as an Aviation Hub) Ankara ya Ana Hava Dağıtım Merkezi (Hub) Olarak Değer Katmak (Developing Ankara as an Aviation Hub) Sunum İçeriği Havacılık Sektörüne Genel Bakış Hava İşletmeciliği ve Ana Dağıtım Merkezleri Ankara nın

Detaylı

TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ. Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR

TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ. Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ, VOLKAN ÇAĞLAR,2012 PROBLEM Ülkemiz limanlarda etkinlik ve verimlilik

Detaylı

Ticaret yollarınız açık olsun...

Ticaret yollarınız açık olsun... Ticaret yollarınız açık olsun... Güçlü bir dayanışmanın eseri RODA Limanı, Kuzeybatı Anadolu ve Ankara ya kadar uzanan bölge içinde faaliyet gösteren sanayi ve ticari kuruluşlarının ihtiyaçları göz önünde

Detaylı

OMSAN Müşterilerin ihtiyaç duyduğu tüm lojistik hizmetlerin entegre biçimde sağlanması Sayfa 3 2012

OMSAN Müşterilerin ihtiyaç duyduğu tüm lojistik hizmetlerin entegre biçimde sağlanması Sayfa 3 2012 OYAK Türkiye nin ilk ve en büyük bireysel emeklilik fonu olup 1961 yılında kurulmuştur. Türkiye nin ikinci en büyük endüstriyel grubudur. Otomotiv, demir-çelik, lojistik, çimento, inşaat, beton, tarım

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

TÜRKİYE - POLONYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - POLONYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 ( TASLAK STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - POLONYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Polonya İlişkileri; Fırsatlar ve Riskler ( 2016 ) Türkiye; 75 milyonluk nüfusu, gelişerek büyüyen

Detaylı

ÖZET THE HINTERLAND OF İZMİR ALSANCAK PORT AND ITS LINK WITH THE ECONOMIC STRUCTURE OF IZMIR CITY

ÖZET THE HINTERLAND OF İZMİR ALSANCAK PORT AND ITS LINK WITH THE ECONOMIC STRUCTURE OF IZMIR CITY Dokuz Eylül Üniversitesi Cilt:2 Sayı:2 2010 İZMİR ALSANCAK LİMANI NIN ETKİ ALANI VE İZMİR KENTİNİN EKONOMİK YAPISI İLE BAĞI ÖZET Hitay BARAN 1 Çınar ATAY 2 İktisadi faaliyetlerin temel altyapı yatırımlarından

Detaylı

SON TEKNOLOJİYE SAHİP DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM TESİSLERİ

SON TEKNOLOJİYE SAHİP DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM TESİSLERİ 2018 Dünyanın onuncu büyük çelik ihracatçısı Hurdadan çelik üretimi oranı %69 2017 yılında 37,5 milyon ton ham çelik üretimi SON TEKNOLOJİYE SAHİP DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM TESİSLERİ TÜRK EKONOMİSİNİN

Detaylı

TÜRKİYE LİMANLARINDA PAZAR YÖNLÜLÜK: İTİCİ GÜÇLER VE ENGELLER

TÜRKİYE LİMANLARINDA PAZAR YÖNLÜLÜK: İTİCİ GÜÇLER VE ENGELLER TÜRKİYE LİMANLARINDA PAZAR YÖNLÜLÜK: İTİCİ GÜÇLER VE ENGELLER Yrd. Doç. Dr. Ceren Altuntaş Vural Dr. Aysu Göçer Prof.Dr. Durmuş Ali Deveci 2. ULUSAL LİMAN KONGRESİ 5 6 Kasım, 2015 - İZMİR İÇERİK Giriş

Detaylı

TALEP TAHMĐNLERĐ IŞIĞINDA TÜRK LĐMANLARINA YÖNELĐK KAPASĐTE ANALĐZĐ Soner ESMER * *Doç.Dr., Adres: DEÜ Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi Bölümü, Tınaztepe/Buca/ĐZMĐR, Tel: 0532 602 32 00, Faks:0232

Detaylı

KÜRESEL KONTEYNER TERMİNAL OPERATÖRLERİNİN TEDARİK ZİNCİRİNİN ENTEGRASYONU VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN STRATEJİLERİ: TÜRK LİMANLARI İÇİN FIRSATLAR

KÜRESEL KONTEYNER TERMİNAL OPERATÖRLERİNİN TEDARİK ZİNCİRİNİN ENTEGRASYONU VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN STRATEJİLERİ: TÜRK LİMANLARI İÇİN FIRSATLAR KÜRESEL KONTEYNER TERMİNAL OPERATÖRLERİNİN TEDARİK ZİNCİRİNİN ENTEGRASYONU VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN STRATEJİLERİ: TÜRK LİMANLARI İÇİN FIRSATLAR PSA HPH APM Terminals PSA COSCO Terminal Investment Ltd. Dr.

Detaylı

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ:

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: Çanakkale Liman İşletmesi Örneği Evren BECEREN 1, Ali AKTOPRAK 1, Arzu TORÖZ 2 1 Çanakkale Liman İşletmesi San. Ve Tic. A.Ş. 2 Arse Çevre Mühendislik Dan.

Detaylı

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ?

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? Dr. Fatih Macit, Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi, HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Üyesi Giriş Türk Konseyi nin temelleri 3 Ekim 2009 da imzalanan Nahçivan

Detaylı

LİMAN İŞLETMELERİ İÇİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DÜZENLEMELERİ VE ÖNEMİ GÜLER ALKAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ALİ UMUT ÜNAL KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ

LİMAN İŞLETMELERİ İÇİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DÜZENLEMELERİ VE ÖNEMİ GÜLER ALKAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ALİ UMUT ÜNAL KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ LİMAN İŞLETMELERİ İÇİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DÜZENLEMELERİ VE ÖNEMİ GÜLER ALKAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ALİ UMUT ÜNAL KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Genel Olarak İş Sağlığı Ve Güvenliği İş kazaları ve meslek hastalıkları,

Detaylı

Ege Bölgesi Kurvaziyer Turizminin Mevcut Durumu ve Geleceği

Ege Bölgesi Kurvaziyer Turizminin Mevcut Durumu ve Geleceği 825 Ege Bölgesi Kurvaziyer Turizminin Mevcut Durumu ve Geleceği Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL (1) ve Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER (1,2) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi Kaynaklar Yerleşkesi,

Detaylı

İZMİR ALSANCAK LİMANI VE ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ

İZMİR ALSANCAK LİMANI VE ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ İZMİR TİCARET ODASI İZMİR ALSANCAK LİMANI VE ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ Hazırlayan: Hitay BARAN İZMİR, Haziran 2006 1 İZMİR ALSANCAK LİMANI ve ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ İzmir, yüzyıllardır sadece Anadolu nun değil,

Detaylı

ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı

DÜNYA LİMAN ÖRNEKLERİ İLE TÜRKİYE LİMANCILIK POLİTİKASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

DÜNYA LİMAN ÖRNEKLERİ İLE TÜRKİYE LİMANCILIK POLİTİKASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA 4.Kıyı Mühendisliği Ulusal Sempozyumu, Antalya,2002 DÜNYA LİMAN ÖRNEKLERİ İLE TÜRKİYE LİMANCILIK POLİTİKASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Prof. Dr. Yalçın YÜKSEL(YTÜ), Doç. Dr. Esin ÇEViK (YTÜ) Yıldız Teknik Ünivesitesi,İnşaat

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ FAALİYETLERİ MART 2011

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ FAALİYETLERİ MART 2011 DÜNYADA VE TÜRKİYE DE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ FAALİYETLERİ MART 2011 İçerik Dünyada Gemi Taşımacılığı ve Ticari LimanSektörü Türkiye deliman İşletmeciliği Sektörü Türkiye deki Liman Özelleştirmeleri Page 2

Detaylı

RAKAMLARLA DÜNYA, TÜRKİYE VE İZMİR KRUVAZİYER TURİZMİ

RAKAMLARLA DÜNYA, TÜRKİYE VE İZMİR KRUVAZİYER TURİZMİ DÜNYA KRUVAZİYER PAZARI NEREYE GİDİYOR? Hazırlayan: Mine Güneş / İzmir Ticaret Odası Kruvaziyer Sorumlusu Uzman RAKAMLARLA DÜNYA, VE İZMİR KRUVAZİYER TURİZMİ Kruvaziyer destinasyonlar içerisinde, Büyüme

Detaylı

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi: SOCAR Rakamlarla SOCAR: 51.000 Çalışan 11 ülkeden 21 uluslararası enerji şirketi ile anlaşmalar Dünyada 17 noktada faaliyet: 15

Detaylı

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ a. Sektörün Dünya Ekonomisi ve AB Ülkelerindeki Durumu Dünya mobilya üretimi 2010 yılında yaklaşık 376 milyar dolar olurken, 200 milyar dolar olan bölümü üretim

Detaylı

TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş-

TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş- TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş- Hazırlayan Yrd. Doç. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi - Endüstri Mühendisliği Bölümü İşletme: İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal ve

Detaylı

Küresel Eğilimler ve Türkiye

Küresel Eğilimler ve Türkiye economicpolicyresearchinstitute ekonomipolitikalarıaraş tırmaenstitüsü Küresel Eğilimler ve Türkiye Güven Sak Ankara, 22 Kasım 2006 Küresel Eğilimler ve Türkiye Slide 2 Gündem Dünyaya ne oluyor? Dünyada

Detaylı

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ V. Yrd.Doc. Dr. Tanzer SATIR

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ V. Yrd.Doc. Dr. Tanzer SATIR LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ V Yrd.Doc. Dr. Tanzer SATIR Limanlarda Verimlilik Kavramı ve Hesaplamaları Verimlilik Ekonomik verimlilik; üretim sonucu ortaya çıkan çıktıların, üretim için harcanan girdilere

Detaylı

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA Nurel KILIÇ Türk boya sektörü; Avrupa nın altıncı büyük boya üreticisi konumundadır. Türkiye de 50 yılı aşkın bir geçmişi olan boya sektörümüz, AB entegrasyon

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Endüstriyel koruyucu boyalar talep hacminin %5 ini ve küresel boya satışlarının %7 sini oluşturmaktadır. Koruyucu boyaların hacimsel

Detaylı

İZMİR DE KİMYA SEKTÖRÜ, SEKTÖRÜN POTANSİYELİ VE GELİŞTİRME OLANAKLARI

İZMİR DE KİMYA SEKTÖRÜ, SEKTÖRÜN POTANSİYELİ VE GELİŞTİRME OLANAKLARI İZMİR DE KİMYA SEKTÖRÜ, SEKTÖRÜN POTANSİYELİ VE GELİŞTİRME OLANAKLARI Gözde SEVİLMİŞ Kimya sanayi; önümüzdeki yıllarda küresel üretim ve ticarette etkin olacak sektörlerden otomotiv, bilgi ve iletişim

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LİMANLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARİFE VE PAZARLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LİMANLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARİFE VE PAZARLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1 / 6 Sayı : 13653518-573.01[573.01]/E.169929 29.12.2015 Konu : L/2015-2 GENELGE DAĞITIM YERLERİNE TCDD Liman Hizmetleri Tarifesinin 5.4 maddesi gereğince; I- Teşebbüsümüze ait limanlardan hizmet alan

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MERSİN GENEL BİLGİLER Nüfus Mersin: 1.705.774 Türkiye: 76.667.864 Okur Yazarlık Oranı (6+Yaş) Mersin: %95 Türkiye: %93 İlçe

Detaylı

TRABZON LİMAN İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.

TRABZON LİMAN İŞLETMECİLİĞİ A.Ş. TRAZON LİMAN İŞLETMECİLİĞİ A.Ş. Fiyat Tespit Raporu Hakkında Değerlendirme Raporu Fiyat Tespit Değerlendirme Raporu, Sermaye Piyasası Kurulu nun 12/02/2013 tarihli ve 5/145 sayılı kararında yer alan; payları

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

DIŞ TİCARETTE KÜRESEL EĞİLİMLER VE TÜRKİYE EKONOMİSİ

DIŞ TİCARETTE KÜRESEL EĞİLİMLER VE TÜRKİYE EKONOMİSİ DIŞ TİCARETTE KÜRESEL EĞİLİMLER VE TÜRKİYE EKONOMİSİ (Taslak Rapor Özeti) Faruk Aydın Hülya Saygılı Mesut Saygılı Gökhan Yılmaz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü

Detaylı