HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Benzer belgeler
EĞİTİMİN İÇERİĞİ

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti)

8. HAŞERELERİN BİYO-EKOLOJİLERİ

Depolanmış Ürün Hastalık ve Zararlıları. Doç. Dr. Enver DURMUŞOĞLU Araş. Gör. Ahmet HATİPOĞLU

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

F. Takım: Coleoptera

İKİNCİ BÖLÜM I- İKİNCİ BÖLÜM HAKKINDA GENEL BİLGİLER II- AKARLAR III- FARE VE SIÇANLAR IV- SÜMÜKLÜ BÖCEKLER

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

6. Familya: Tenebrionidae

ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ)

zeytinist

zeytinist

Teknik Uyarlama: Zeynel Cebeci Taslak Sürüm , ( )


İ Ö İ



Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

zeytinist

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II

BÖCEKLERDEN TAM KORUNMA

GRYLLOBLATTODEA (GRYLLOBLATTARIA)

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

BİYOTEKNİK YÖNTEMLER

ENTEGRE HAMAM BÖCEĞİ KONTROL KILAVUZU

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIÐI

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

ÖZEL EGE LİSESİ BÖCEKLERİN DÜNYASI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: Tan Bayraktutan. Aylin Şen. Ece Lara Taş. Ozan Ellikçi

Sağlıklı nesiller için, sağlıklı balıklar büyütmek gerek

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

EKİN KAMBUR BİTİ (Rhyzopetrha dominica )

Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4.

BİTKİ TANIMA I. P E P _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal Ağız kokusunun nedenleri ve önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.

Sindirim Sistemi. 1 Molekül 9 Molekül. (Fiziksel Kimyasal. Sindirim) Protein Büyük Moleküllü Mineral Küçük Mol. Besin

1. Mekaniksel Duyu Organları

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER)

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ

Çayın Bitkisel Özellikleri

E. Takım: Lepidoptera. 1. Familya: Pyralidae 2. Familya: Galleriidae 3. Familya: Tineidae 4. Familya: Gelechiidae

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır.

Profoks Cihazından Üretilen Gazın Yumurtacı ve Etçi Tavuk İşletmelerinde Kullanılmasının Etkileri

MİKROBİYAL BULAŞMA KAYNAKLARI

1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

4- Solunum Sisteminin Çalışması : Solunum sistemi soluk (nefes) alıp verme olayları sayesinde çalışır.

"Yaşayan Bahar", ilkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik.

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

UYGULAMA TALİMATLARI 1/5


Hastanelerde Su Kullanımı. M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü

Anoplophora chinensis(turunçgil uzun antenli böceği) Sürvey Talimatı


KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ


CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler)




GIDA VE ATIKLAR. Açık Havada Eğitim

T A G E M. (Acarina) 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI




ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ






*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.










Ö Ç Ö


Ç Ç Ş Ö






Transkript:

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla vücuttan daha uzundur. Bazı türlerde, üreme işlevlerine yardımcı olan veya korunma amaçlı olarak kötü koku çıkartan koku bezleri bulunur.

HAMAMBÖCEKLERİ Genellikle dişiler kanatsızdır. Sağ ön kanat, sol ön kanadın kısmen altına girmiştir. Üstteki kanat çiftinin, kitin içeriğince zengin bir hale gelerek sert bir yapı kazanmış olması, böceği dış ortamdaki çoğu olumsuz koşuldan korur.

HAMAMBÖCEKLERİ Bacaklar koşucu-yürüyücü tip. Bacaklarda değişik şekillerde dikenler bulunabilir. Bazı türler, tırnakları arasında bulunan ve "arolium" adı verilen yastık yapıları sayesinde düz yerlere rahatlıkla tırmanabilirler. Kirli yerlerde dolaştıkları için, vücut parçaları sık sık temizlenir.

HAMAMBÖCEKLERİ Isırıcı-çiğneyici tipteki ağızlarının etrafı, tatma ve koklama almaçlarıyla donatılmıştır. Bağırsaklarındaki protozoa ve bakteriler yüzünden hemcinsleri de dahil olmak üzere bir çok şeyi sindirebilirler.

YAŞAM ORTAMLARI Genellikle geceleri aktif olan bu böcekler ışığa karşı hassastırlar. Antenleri çok küçük miktarlardaki nem ve yiyeceği tespit edebilir. Nemli, sıcak ve pis yerleri severler kanalizasyon, kazan dairesi, depo, bodrum, toprak altı galerileri ambalaj içleri gibi yerleri istila ederler. Genelde endüstriyel işletmelerde çok görülürler.

YAŞAM ORTAMLARI Yuva yapmazlar ancak feromonların etkisi nedeniyle gruplar halinde yaşarlar. Sosyal örgütlü gruplar kurmazlar.

YAŞAM DÖNGÜSÜ Yarı Başkalaşım gösteren Hemimetabol böceklerdir. Yumurta, Nimf ve Ergin dönemlerini içerir. Yılda birkaç defa iskelet, yani kabuk değiştirirler.

KABUK DEĞİŞİMİ

ÖNEMLİ TÜRLERİ Hamamböcekleri, 2.000 metreden daha yüksek yerler ve kutup bölgeleri dışında, dünyanın her yanında bulunurlar. 28 farklı familyada yaklaşık 3.500 tür mevcuttur. Çevre Sağlığı açısından önem arzeden tür sayısı 3 dür.

ÖNEMLİ TÜRLERİ Blattella germanica Periplaneta americana Blatta orientalis

BLATELLA GERMANICA 0.5-1 cm boyunda, kahverengi, en hızlı üreyen Hamamböceğidir. Yumurtaları dişileri tarafından, çıkma zamanı gelinceye kadar abdomende taşınır. Bıraktığı bir pakette 40-48 civarında yumurta vardır.

BLATELLA GERMANICA Bir çift Alman Hamamböceği bir yılda 35.000 yavru üretebilir. Ömrü bir yıldır. Kuru ve sıcak yerleri sevdiği için halk arasında KALORİFER BÖCEĞİ 'de denir.

PERIPLANETA AMERICANA En büyük hamamböceği türü Erginler ortalama 2-3 cm boyunda Kanatlı Kırmızımsı kahverengi renginde

PERIPLANETA AMERICANA İçinde 24-28 yumurta bulunan paket yaparak her mevsim ürerler. Genelde toplu koloniler halinde yaşarlar, 15 ay kadar ömrü vardır. Bütün insanların yediği ve yemediği her şeyi yerler, kağıda kadar.

BLATTA ORIENTALIS 1 1,5 cm uzunluğunda parlak siyah renklidir. Erkeklerde iki adet kahverengi kanat vardır. Dişiler de ise kanat bulunmaz. Dişiler oval erkekler ise daha ince yapıdadır.

BLATTA ORIENTALIS Ayak yapıları diğerlerinden farklı olduğundan parlak yüzeylerde tırmanamazlar. Ömrü 6 aydır. Her türlü gıda ve organik maddeyi yerler. Halk arasında KARAFATMA olarak da anılırlar.

Önemli üç türün genel biyolojik verileri B. germanica L B. orientalis L. P. americana L. Kapsül sayısı 6 8 21 Kapsüldeki yumurta sayısı 49 16 28 Yumurta açılım süresi 21 gün 60 gün 40 gün Deri değişim sayısı 6-7 7-10 7-13 Nimf süresi 49 gün 150-300 gün 5-15 ay Ergin süresi 3-6 ay 1-6 ay 1 yıl Yıllık nesil sayısı 4 1-2 1

İlginç veriler Gecede 4,5 km yol katedebilirler. Potansiyel bir tehlikeden saniyenin binde 54'ü gibi bir zamanda kaçmaya başlayabilirler. Kanları beyazdır. Yiyeceksiz 1 ay, susuz 1 hafta yaşayabilirler. -32 dereceye kadar dayanabilirler. Koku alma duyuları o kadar gelişmiştir ki ev halkını misafirlerden ayırt edebilirler.

MÜCADELE Neden hamamböceği ile mücadele edilmelidir? Rahatsızlık verirler: Çok hızlı hareket eden ve çok fazla sayıda bulunan hamamböcekleri popülasyonu ortama ve insanlara rahatsızlık verir. Gıdaları ve ortamı kirletirler: Gıdalar ve kaplar hamamböceklerinin kokusu, dışkısı ve ölü hamamböcekleriyle dolar. Alerji yaparlar: Hamamböcekleri ve dışkıları özellikle hassas yapılı insanlarda ve astımı olanlarda alerjik hastalıklara neden olurlar. Hastalık yayarlar: Hamamböcekleri, dizanteri, gastroenteritis, tüberküloz, tifo, poliomyelitis gibi hastalıkları yayarlar.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ a) Kültürel Mücadele b) Fiziksel (Mekanik) Mücadele c) Biyolojik Mücadele d) Kimyasal Mücadele

KÜLTÜREL MÜCADELE HAMAMBÖCEKLERİNİN biyolojisi, yaşam biçimi, taşıdığı hastalıklar, savaşım yöntemleri, gibi özelliklerinin temel eğitimde ve değişik iletişim araçları ile halka tanıtımının sağlanmasıdır.

FİZİKSEL(MEKANİK) MÜCADELE Hamamböceklerinin yaşama ve beslenme ortamlarının ortadan kaldırılması. Çatlak,Oyuk v.b. Alanların yok edilmesi Çekmece,dolap gibi alanlarda önlem alınması Açıkta gıda maddesi,yemek artıkları,bulaşık gibi beslenme ortamlarının bırakılmaması

BİYOLOJİK MÜCADELE Doğada her canlının olduğu gibi Hamamböceklerinin de bir çok predatörü mevcuttur. Ancak bunların mücadelede kullanılması pek söz konusu olmamaktadır. Bunlara örnek olarak ; Chalcid ve Evanid 'ler verilebilir. Bazı mantarlar da örneğin ; Metharizium anisopia Hamamböceği mücadelesinde kullanılmaktadır.

KİMYASAL MÜCADELE Hamamböceklerini kontrol altında tutmak oldukça zordur. Sadece ve sürekli insektisit kullanılarak hamamböceklerinin yok edilebileceğini düşünmek oldukça yanlıştır. Her türlü olumsuz koşula (sıcaklık dışında) uyum sağlayabilen bu böcekler insektisitlere de çok kısa bir sürede direnç mekanizmalarını geliştirebilmektedirler.

KİMYASAL MÜCADELE Hamamböceklerinin kın halini almış kitinden meydana gelmiş iskeleti onu zorlu dış koşullardan çok iyi korumaktadır.bu nedenle direkt uygulanan insektisitler etkili olmamaktadırlar. Ayrıca hamamböceklerinin birbirlerini ve kendilerini temizleme özelliği mücadelede yol gösterici unsurlardandır.

KİMYASAL MÜCADELE REZİDÜEL UYGULAMASI Bu uygulamada teknoloji ve ürün kalitesi önem arzetmektedir. Direnç riski ve uygulamadaki yanlışlar etkiyi minimuma indirir.

GEL UYGULAMASI KİMYASAL MÜCADELE Nemlilik süresi istenilen sonucun alınması için çok önemlidir. Gel formulasyonlar için en ideal aktif madde Fibronil ve İmidacloprid dir. Cezbedici madde kalitesi de başarıyı belirleyen faktörlerdendir.

GEL UYGULAMASI KİMYASAL MÜCADELE

(Domino Etkisi) ÇEKİCİLİK Yem, hamamböceklerini çeker SİNDİRİM Yem yenir ve hamamböcekleri etkilenir KONTROL Etki tüm gruba yayılır

TEŞEKKÜRLERİMİZLE