zeytinist

Benzer belgeler
zeytinist

zeytinist

zeytinist

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

PMS / MİNİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ

PMS / MAXİ 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

PMS / STANDART 250 ZEYTİN İŞLEME SİSTEMİ

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ

zeytinist

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

zeytinist

zeytinist

A. ZEYTİN TAŞIMA BANDI

zeytinist

SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ OLIVEMAX 53 KONTİNÜ SİSTEM ZEYTİNYAĞI ÇIKARMA TESİSİ

zeytinist

zeytinist

Klasik torna tezgahının temel elemanları

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

SPİRAL IZGARALAR. Sismat Uluslararası, iki tip spiral ızgara imal etmektedir: Sepet spiral ızgaralar. Döner tamburlu spiral ızgaralar

Zeytinyağı Teknolojisi

zeytinist

zeytinist

SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ KONTİNÜ SİSTEM ZEYTİNYAĞI ÇIKARMA TESİSİ

Fırtına 2019 B Profesyonel Zeytin hasat ve budama makinası

zeytinist

zeytinist

TANE KÜÇÜLTME. Tane Küçültme Cihazları

Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır.

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

zeytinist

zeytinist

HALBACH & BRAUN. Madencilik ve hammadde sektörlerine hizmet veren H&B tüm dünyada kendini kanıtlamıştır.

Freze tezgahları ve Frezecilik. Page 7-1

Basınç Ayar Supabının Çalışması :

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ

POLAT MAKİNA SANAYİ A.Ş.

Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun

zeytinist

zeytinist

POLAT MAKİNA SANAYİ A.Ş.

MACHPRESS VİDALIRESS. Alman Teknolojisi İle.

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

zeytinist

ZEYTİNYAĞI ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ. Oil Production Dünya zeytinyağı üretimi (2008/09) Olive Oil Per Capita Consumption. Zeytinyağının Özellikleri

POLAT MAKİNA SANAYİ A.Ş.

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme

zeytinist

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

FERMANTASYON GRUBU (NDO) Nihai Dinlendirme Odası, (NDO) Nihai Dinlendirme Tüneli

Mak Üretim Yöntemleri - II. Vargel ve Planya Tezgahı. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

Dikey Tip Karıştırıcı

Mak-204. Üretim Yöntemleri. Delme ve Raybalama. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

zeytinist

ZORUNLU MAKİNE VE TEÇHİZAT TEMİZLEME ÜNİTESİ KIRMA ÜNİTESİ DEĞİRMEN ÜNİTESİ Çöp sasörü Kırıcı valsler Vals

TEMİZLEME ÜNİTESİ KIRMA ÜNİTESİ DEĞİRMEN ÜNİTESİ Çöp sasörü Kırıcı valsler Vals

MUADİLLERİNE GÖRE %25 DAHA KÜÇÜK BOYUT DAHA YÜKSEK PERFORMANS

Yusuf Bayar Makina Y. Müh

zeytinist

Dikey Helezon Karıştırıcı

SHEET-POCKET TM. TELESKOPİK KAPAKLAR Özel Ürünler.

zeytinist

GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI

SÜT SEPARATÖRLERİ. SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8

Security Geçiş Sistemleri. Kayar Kapılar. Hastane Kapıları. 90 Derece Kapılar. Döner Kapılar

1975 yılında kurulan firmamız Hoffman ve Tunel fırınlarının mekanik aksamları pişirme ekipmanları imalatı ile toprak sanayide hizmete başlamıştır.

GÜNEŞ KIRICI SİSTEMLER

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

CNC FREZE UYGULAMASI DENEY FÖYÜ

ÇEV 4021: Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Delme Delme Đşlemi Delme Tezgahları Đleri Delik Delme Teknikleri

zeytinist

Transkript:

1

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2

3

4 Zeytinyağı Üretim Teknolojisi Çekirdek Çıkarma

5 Çekirdek çıkartma makineleri yaygın olmamakla birlikte, kimi işletmeler tarafından yararlanılmakta ve danelerin ezilmesi işleminden önce, danelerdeki taş kabuklu çekirdekler ayrılmaktadır. Böylesi bir işlem sırasında, bir yandan çekirdekler zedelenmeksizin daneden ayrılırken, diğer yandan da meyve etinin pulpa dönüşecek şekilde parçalanması sağlanmaktadır.

6 Bu makineler özellikle kırıcı metal değirmenlerle çalışılırken, hem homojen yapıda bir hamur elde edebilmek, hem de kırma değirmenlerindeki yıpranmayı en aza düşürebilmek için geliştirilmiştir. Çekirdek çıkarma makineleri yaygın olmamakla birlikte, kimi işletmeler tarafından yararlanılmakta ve danelerin ezilmesi işleminden önce, danelerdeki taş kabuklu çekirdekler ayrılmaktadır. Ancak Ülkemizdeki zeytinyağı işletmelerinde, günümüze değin hiç uygulanmaması nedeniyle pek tanınmayan böylesi bir işlem sırasında, bir yandan çekirdekler zedelenmeksizin daneden ayrılırken, diğer yandan da meyve etinin pulpa dönüşecek şekilde parçalanması sağlanmaktadır.

7 Zeytin meyvelerinden çekirdeklerin alınmasında yararlanmak üzere, değişik makineler geliştirilmiştir. Makine, esas olarak 300 dev/dak lık bir hızla dönen mile bağlı ve meyve etini parçalayan fırçalar ile, bu fırçaların içinde dönüş yaptığı ve oluşan meyve pulpunun çıkışına izin veren delikli bir silindirden oluşmuştur. Bu tip makinelerde meyvelerin et kısmı deliklendirilmiş dikey silindir içinde fırçalar tarafından parçalanırken, çekirdekler sadece etinden kurtarılmış olarak ve parçalanmaksızın elde edilmektedir.

8 Makinenin merkezindeki boşluğa girişten alınan zeytinler, bu boşluktan beliklendirilmiş ve 200 dev/dak lık bir hızla dönüş yapan silindir içine geçiş yapmaktadır. Dönen silindir içinde oluşan merkez kaç gücünün etkisinde kalan zeytin daneleri, yüksek bir hızla silindirin delikli cidarlarına savrulmaktadır. Bu arada aynı silindir içinde yer alan ve döner bir mil üzerine yerleştirilmiş olan sert lifli fırçalar, dakikada 300 frekanslık bir hızla sağa sola dönüşler yaparak, silindire yapışması nedeniyle delikleri tıkayan meyve parçalarını, sürekli bir şekilde yapıştığı yüzeyden sıyırmaktadır. Daha sonra pulp çıkış hattına verilen hamur, makinenin pulp çıkışından alınırken, sadece etinden kurtarılmış olan meyve çekirdekleri ise, diğer bir çıkıştan alınmaktadır.

9 Fransız tapımı bir zeytin çekirdeklerini çıkarma makinesinin kesiti, (Grothues ve Güldenpfennig 1961). 1= Dikey eksen boyunca zeytin girişi, 2= Zeytinlerin döner delikli silindire girişi, 3= Delikli döner silindir. 4= 300 dev/dak. hızla dönen fırçalı mil, 5= Hamur çıkışı, 6= Çekirdek çıkışı, 7 ve 8= Delikli silindir ve fırçaları ayrı ayrı döndüren ve hızlarını ayarlayan mekanizma

10 Bu arada makinedeki delikli silindir ile fırçaların bağlı olduğu millerin dönüşleri, kendilerine ait motorlarla sağlanmakta ve bu donanımların dönüş hızları da, uygun dişlilerden yararlanılarak, işlenen danelerin niteliklerine uygun ve homojen bir pulp verecek şekilde ayarlanabilmektedir. Verilen bu örnekteki çekirdek ayırıcı dikey konumda çalışan bir makinedir. Ancak gerek deliklendirilmiş silindirin, gerekse sıyırıcı palet veya fırçaların yatay eksenlerde dönüş yaptığı tipler de geliştirilmiş ve bu tipler, işletmelerde daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

11 MAKİNE TANIMI Bu makine zeytin çekirdek ayırıcı veya zeytin kırıcı olarak kullanılabilmektedir. Zeytin çekirdek ayırıcı ile zeytin kırıcı arasında makinenin dönüştürülmesi işi basit bir helezon hareketi ile 5 10 sn içerisinde kolayca sağlanabilmektedir.

12 MAKİNE ÜNİTELERİ Prinanın temas ettiği yüzeyler AISI 304 paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Makinenin tükettiği su miktarı ürünün(prinanın) rutubet oranına göre değişmektedir. Müşteri talebine göre istenilen kapasite imal edilebilir. Ayrıca özel istekler doğrultusunda metal kırıcıyla senkronize çalışan taş değirmenler kullanılabilir

13 ÖNEMLİ NOTLAR Tesisin zeytin hamuru ve yağıyla temas ettiği tüm parçaları uluslararası gıda tüzüğüne uygun paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Tesisteki tüm parçalar yüksek hassasiyetli CNC (bilgisayarlı nümerik kontrol) takım tezgahlarında işlenip uygunluğu 3 boyutlu koordinat ölçme cihazlarında (CMM) kontrol edildikten sonra montajı yapılmaktadır.

14

15

16

17 Yıkama ve kalibrasyon işlemlerinden geçen zeytin helezon vasıtasıyla kırıcıya kadar gelir. Kırıcının önünde bulunan motor ve helezon vasıtası ile zeytin çekirdek ayıklama makinesine taşınır.

18

19

20 ÇALIŞMA PRENSİBİ: Zeytin ayıklama makinesinin içine girdikten sonra 5 kw/sa sa.12 amper akım çeken bir güç ile bıçak denilen (lama) ona bağlı lastikler vasıtası ile silindirik helezon içinde dönmeye başlar. Burada lama ya bağlı lastikler zeytini helezon içinde sıkıştırarak zeytinin etini çekirdeğinden ayıklar ve zeytin eti hamur hale gelir. Kalan çekirdek paralel lamalar sayesinde çekirdek ana motor yönünde taşınarak çekirdek haznesine atılır ve çuval sayesinde taşınır. Hamur transfer pompası ile malaksöre taşınır.

21

22

23

24 DERS NOTLARI SÜREKLİ YENİLENMEKTEDİR. LÜTFEN DAHA ÖNCE İNDİRDİĞİNİZ DERS NOTU VAR İSE ONUN İLE SAYFADAKİ DERS NOTUNUN TARİHLERİNİ KARŞILAŞTIRINIZ VE YENİ TARİHLİ OLAN DERS NOTUNU TERCİH EDİNİZ. NOTLARDA HATALI ve EKSİK BİR YER GÖRDÜĞÜNÜZDE LÜTFEN BİLDİRİNİZ.

25 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr

Sorularınız varsa cevaplayayım. Daha sonra aklınıza soru gelirse lütfen yüzyüze, e posta veya telefon yoluyla ulaşınız. 26

27

DERS NOTLARI SÜREKLİ YENİLENMEKTEDİR. LÜTFEN DAHA ÖNCE İNDİRDİĞİNİZ DERS NOTU VAR İSE ONUN İLE SAYFADAKİ DERS NOTUNUN TARİHLERİNİ KARŞILAŞTIRINIZ VE YENİ TARİHLİ OLAN DERS NOTUNU TERCİH EDİNİZ. NOTLARDA HATALI ve EKSİK BİR YER GÖRDÜĞÜNÜZDE LÜTFEN BİLDİRİNİZ. 28

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 29