3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi),



Benzer belgeler
BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA VE HARİTA BİLGİLERİ ÜRETİM YÖNETMELİĞİ

JDF 424/427 Yol Bilgisi INS 341 Karayolu Mühendisliği Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ

SAYISAL ÜRETİLMİŞ, YA DA SAYISALLAŞTIRILMIŞ PAFTALAR ÎLE UYGULAMALAR

ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır.

ELEKTRONİK HABERLEŞME YER ALTI TESİSLERİ REFERANS DÖKÜMANI

Yol yapım aşamaları. Yol yapımı yol projesinin hazırlanması ve yolun yapımı olmak üzere iki aşamadan oluşur.

ORMAN YOLLARI PLANLAMASI, YAPIMI VE BAKIMI

YERALTI VE YERÜSTÜ MADEN İŞLETMELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ REHBERİ

Doğru yol yapımı, doğru yerin tespit edilmesiyle mümkündür. Sürekli kullanılacak

1 TAPU İŞLEMLERİ (III) SAYILI TARİFE CETVELİ 2014 FİYATLARI SIRA NO İŞLEMLER VE HİZMETLER HİZMET BEDELİ HİZMET BEDELİ

İNŞ 331 ULAŞIM 1. Dr. Neslihan SEÇKİN

11. SINIF MATEMATİK KONU ÖZETİ

ÖLÇME HATALARI VE ÖZELLİKLERİ

ORMAN İDARESİ VE PLANLAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM DERS NOTLARI

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ PROJE KONTROL LİSTESİ AÇIKLAMALI EL KİTABI

TEMELLER. Farklı oturma sonucu yan yatan yapılar. Pisa kulesi/italya. İnşa süresi:

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar;

Şekil ve Konum Toleransları

SU DALGALARINDA GİRİŞİM

1. Bütün kolon hususi en küçük kareler metoduna göre dengelenir.

Dur işaret levhası, beyaz kenarlı kırmızı zemin üzerinde beyaz renkli dur yazısının olduğu sekizgen şekle sahiptir.

Bu Teknik Şartname Karayolları Genel Müdürlüğü nün izni olmadan kısmen kopyalanıp çoğaltılamaz. BÖLÜM 200 YOL ALTYAPISI

FASIL 96 : YOLLAR VE BİNALAR DÜZENLEME YASASI : YOL VE BİNALARI DÜZENLEME YASASI TÜZÜĞÜ

1- Resim Kağıtları. 1.1-Genel Bilgi

AĞAÇLANDIRMA YÖNETMELİĞİ VE ÖZEL AĞAÇLANDIRMA MEVZUATI II.TÜRKİYE DE AĞAÇLANDIRMANIN BAŞLANGICI

ÇOK NOKTALI BAĞLAMA SİSTEMLERİ İLE İLGİLİ KURALLAR

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

UL DERECE-HOLİNOMLAR'_XAffilMlYLA_ HER TÜRLÜ ARAZİ İÇİN UYQULANABİLECE1< BLOK DENQELEME YÖNTEMİ (*)

Transkript:

ÖLÇME BİLGİSİ 2 DERS NOTLARI YER KONTROL NOKTALARI Genel Bilgi Bir alanın ve üzerindeki örtülerin harita veya planının yapılabilmesi için yeryüzünde konumu sabit ve koordinat değerleri belli bir takım noktalara ihtiyaç vardır. Bu noktalara yatay kontrol noktaları denir. Yatay kontrol noktaları aşağıdaki gibi dört grupta toplanabilir. 1. Ülke nirengi ağının 1., 2. ve dengelenmiş 3. derece noktaları, 2. Üçüncü derece sıklaştırma noktaları, 3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi), 4. Poligon noktaları. Yatay yer kontrol noktalarının koordinatları, ülke nirengi sisteminin Gauss-Krüger projeksiyonunda ve üç derecelik dilim esasına göre belirlenir. Yeryüzünde konumu ve koordinat değerleri bilinen nirengilerin en küçük kenarları bile 1 (bir) km'den daha büyük olduklarından, prizmatik ve takeometrik alıma imkân vermezler. Nirengi noktalarının arası arazinin alımına imkân sağlayacak şekilde sıklaştırılırlar. Bu noktalara poligon noktaları, bu noktalardan oluşan güzergâha poligon güzergahı (Geçkisi), poligon güzergahlarının oluşturduğu şebekeye poligon şebekesi (poligon ağı) denir. Ardışık poligon noktaları arasında kalan doğru parçalarına Poligon kenarı, bitişik kenarlar arasında kalan açıya da poligon açısı veya kırılma açısı adı verilir. Poligon Geçkilerinin Poligon Ağı İçindeki Hesaplama Durumuna Göre Sınıflandırılması: Poligon geçkileri hesaplama durumuna göre; Ana, Ara, Yardımcı Poligon geçkileri olmak üzere üç türde oluşturulurlar. Poligon Geçkilerinin Poligon Ağı İçindeki Hesaplama Durumuna Göre Sınıflandırılması: Poligon geçkileri olabildiğince gergin (kırılma açıları yaklaşık 200 g civarında) ve aynı geçki içinde birbirini izleyen kenarların birbirlerinden çok farklı uzunlukta olmamalıdır. Herhangi

bir poligon geçkisindeki kenarlar toplamı, geçkinin başlangıç ve son noktaları arasındaki uzunluğun 1.5 katını geçmemelidir. Ana poligon geçkisi bir nirengi noktasını diğer bir nirengi noktasına bağlayarak ölçülecek alanı büyükçe bloklara ayıran poligon dizileridir. Bağlantı noktası olarak bir uçta veya her iki uçta, nirengiden sonra gelen ilk poligon noktası da kullanılabilir. Geçki uzunluğu 1600 m'den fazla olamaz. Ara poligon geçkisi ana poligon geçkilerinin ayırdığı bloklar içinde, aynı geçkide olmayan iki ana poligon noktasını birbirine bağlayan poligon dizileridir. Bağlantı noktası olarak, bir uçta veya her iki uçta ana poligon noktasından sonra gelen ilk ara poligon noktası kullanılabilir. Geçki uzunluğu 1000 m 'den fazla olamaz. Yardımcı poligon geçkisi aynı geçkide olmayan ara poligon noktalarını birbirine bağlayan poligon geçkisidir. Detay noktalarının alımında kullanılır. Geçki uzunluğu 600 m'yi geçemez. Yardımcı poligon noktaları, detay ölçülerinin yapılabilmesi için ana ve ara poligonlardan ayrılan avlu içlerine veya çıkmaz sokaklara atılan kör poligon noktaları ile poligon kenarları üzerine tesis edilen küçük noktalardır.

Poligon Geçkilerinin Şekillerine Göre Sınıflandırılması: Poligon geçkileri şekillerine göre, - Açık (Kör) Poligon Geçkileri - Dayalı (Bağlı) Poligon Geçkileri - Kapalı Poligon Geçkileri olarak sınıflandırılır. Açık poligon geçkileri belirli bir nirengi veya poligon noktasından başlayan, fakat diğer bir nirengi veya poligon noktasına bağlanmayan geçkilerdir. Son noktasının koordinatı belli olmadığından gerek ölçü gerekse hesap kontrolü yoktur. Zorunluluk olmadıkça tesis edilmezler. Dayalı (Bağlı) poligon geçkisi, koordinatları belli bir nirengi veya poligon noktasından başlayıp, koordinatları bilinen bir nirengi veya poligon noktasında son bulan geçkilerdir. Bu tür geçkilerde her türlü kontrol yapılabilmektedir. Kapalı poligon geçkileri, koordinatları ile belirli bir noktadan başlayıp yine aynı noktada son bulan kapalı bir çokgen biçimindeki geçkilerdir. Hesap ve ölçü kontrolü mümkündür.

Poligon İşleri: A-Poligon işleri arazinin gezilip görülmesi (İstikşaf), B-poligon zemin işaretlerinin yerleştirilmesi (tesis), C-poligon röperleri, D-poligon ölçmeleri, E-hesapları ve çizimden oluşur. A-Poligon İstikşafı: Alımı yapılacak alan için gerekli ve yeterli sayıda poligonların yerlerinin belirlenmesidir. Bunun için önce büroda yapılacak bir ön çalışma ile eldeki mevcut haritalardan yararlanarak nokta yerleri belirlenir. Daha sonra araziye çıkılarak alımın kolay yapılmasını sağlayacak en iyi poligon geçkileri araştırılır. Poligonların yerleri belirlenir. Daha önce yapılmış haritalarda bulunan noktalardan zemin tesisi bulunan noktalar yeni poligon ağına alınırlar. Poligon geçkilerinin aşağıdaki özellikleri taşıması gerekir:. Dayalı poligon geçkisi gergin bir çizgi şeklinde, yani kırılma açılan 200 g civarında olmalıdır. Açıların hassas ölçülebilmesi amacı ile poligon noktalarının her birinden bir önceki ve bir sonraki poligon noktalan iyi görülebilmelidir. Poligon kenarları elektronik uzaklıkölçerle ölçülecekse 350 m'yi, çelik şerit metre ile ölçülecekse 200 m 'yi geçmemelidir. Kenarlar çelik şerit metre ile ölçülecekse, kenarların düz zeminlerden geçirilmesine özen gösterilmelidir. Geçkilerin uzunluğu Ana poligon geçkilerinde 1600 m, Ara poligon geçkilerinde 1000 m, yardımcı poligon geçkilerinde 600 m'yi geçmemelidir. Prizmatik alım yapılacaksa, ölçü doğruları (poligon kenarları), alımı yapılacak detay noktalarına yakın geçmelidir. Tekeometrik Alım yapılacaksa noktalar geniş görüş alanına sahip olmalıdır. Poligon işaretlerinin yerleri, tesislerin uzun süre kalabilmesine imkân verecek şekilde seçilmelidir. Yerleşik alanlarda bina doğrultularının uzantıları üzerine tesis edilmeli ve yolların bir tarafından diğer bir tarafına geçmemelidir. Kırsal alanlarda ise sınırlar üzerine tesis edilmelidir. B-Poligon İşaretlerinin Yerleştirilmesi:

Kırsal alanda, yumuşak zeminde poligon noktalarına 400 dozlu betondan yapılmış 60 cm boyunda ve kesik piramit şeklinde poligon işaretleri konur. Poligon betonunun üst kısmı, toprak seviyesinden 10 cm yukarıda kalacak şekilde toprağa gömülür. Poligon betonunun tahrip edilmesi veya sökülmesi durumunda, yenilemek amacı ile her poligon betonunun altına birer sigorta betonu konur. Poligon betonunu yerleştirmek için 70 cm derinliğinde 50x50 cm genişliğinde kenarı dik bir çukur açılır. Çukurun tabanı tesviye edilir. Çukurun üzerine bir sehpa kurulur ve çukurun orta noktasından geçecek şekilde çekül sarkıtılır. Çekülün ucu sigorta betonunun orta noktasını gösterecek şekilde sigorta betonu yerleştirilir. Sigorta betonunun üzerindeki 10 cm 'lik kısım tuğla kırıntısı ve toprakla örtülüp sıkıştırılır. Daha sonra, ekseni sehpa üzerine asılan çekül doğrultusunda olacak şekilde poligon betonu yerleştirilir. Etrafı toprak ve taş kırıntısı ile iyice sıkıştırılır. Yerleşim bölgelerinde poligon noktaları, asfalt ve beton yollara başı zımbalı demir çiviler çakılarak; kaldırım ve diğer yollarda galvanizli borular yerleştirilerek işaretlenirler. C-Poligon Röperleri: Poligon noktalarının arandığında bulunabilmesi veya tahrip edildiğinde yeniden tesis edilebilmesi (ihya) amacı ile tesisten hemen sonra röperlenmelidir. Röperleme, çevredeki duvar, bina, yapı gibi tesislerle sabit kaya gibi değişmez tesislerden yapılmalıdır. Röper uzunlukları çevredeki en az üç noktadan cm incelikte ölçülür. Röper uzunluklarının 20 m 'den kısa olmasına özen gösterilir. Aynı tesisten birden fazla röper noktası alınmışsa, röper alınan noktaların arasının ölçülmesi gerekir.