Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri

Benzer belgeler
Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri

4) Merkezi takas kurumu na üye olabilmenin kriterleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri

Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri Dönem Deneme Sınavı

Evrakı Doğrulamak İçin : İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.

S P K SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ DÜZEY SINAVI GENEL AÇIKLAMA. Bu soru kitapçığındaki testler şunlardır: Modül Adı.

DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNİN KAYDİLEŞTİRİLEREK HAK SAHİBİ BAZINDA İZLENMESİNE İLİŞKİN MKK UYGULAMA ESASLARI TASLAĞI (VERSİYON 1) GENEL ESASLAR

Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.)

DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNİN KAYDİLEŞTİRİLEREK HAK SAHİBİ BAZINDA İZLENMESİNE İLİŞKİN MKK UYGULAMA ESASLARI GENEL ESASLAR

J Hisse Senetleri Borsada İşlem Gören İhraççıya İlişkin Kaydileştirme İşlemleri

Yönerge ve Prosedür'de yapılan değişikliklere ilişkin karşılaştırma tabloları ekte olup, bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederiz.

DİBS lerin kesin alım satım işlemlerinde uygulanacak işlem esasları aşağıda yer

KATILIMCILARA DUYURU KURUCUSU OLDUĞUMUZ EMEKLİLİK YATIRIM FONLARI İZAHNAME DEĞİŞİKLİĞİ

BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ULUSLARARASI KARMA EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2009 TARİHİ İTİBARİYLE FİNANSAL TABLOLAR

A) B) C) D) E)

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar

FİZİKİ (HESABEN) TESLİMATLI DÖVİZ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ. İstanbul, 06 Kasım 2009

TAKASBANK Takas ve Teminat Yönetimi Hizmetleri. Beyhan ARASAN 18 Eylül 2014

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI BİRİNCİ OTURUM

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ BEYAZ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVİZ) EMEKLİLİK YATIRIM FONU) 31 ARALIK 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI TURUNCU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

İSTANBUL TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.Ş. NİN BORSA İSTANBUL A.Ş KIYMETLİ MADENLER PİYASASINDA YÜRÜTECEĞİ NAKİT TAKAS VE TEMİNAT

5. Aşağıdakilerden hangisi varantların avantajlarından biri değildir? 1. Paya dönüştürülebilir tahvilin vadesi kaç günden az olamaz?

Yatırım Kuruluşları Dönem Deneme Sınavı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU

Takasbank Ücret ve KomisyonTarifeleri

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2009 TARİHİ İTİBARİYLE FİNANSAL TABLOLAR

ŞİRKETİMİZ NEZDİNDE UYGULANACAK KOMİSYON, ÜCRET, VERGİ TUTAR VEYA ORANLARI HAKKINDA AÇIKLAMA

A) 49,90 B) 49,95 C) 49,98 D) 50,00 E) 50,05

TAKAS, SAKLAMA VE OPERASYON İŞLEMLERİ

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ BEYAZ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU

TAKAS, SAKLAMA VE OPERASYON İŞLEMLERİ

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI DEVLET İÇ BORÇLANMA ARAÇLARI STANDART EMEKLİLİK YATIRIM FONU İÇTÜZÜK TADİL METNİ

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU 30 EYLÜL 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 MART 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

TAKAS, SAKLAMA VE OPERASYON İŞLEMLERİ

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK TURUNCU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

Page 1. Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri Hesap İşlemleri. SPK Onay / Yürürlüğe Giriş Tarihi. Hizmet Adı Hizmet Tanımı Ücret Bazı Ücret/Oran

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2009 TARİHİ İTİBARİYLE FİNANSAL TABLOLAR

Genelge No : 2005/7. Çıkarıldığı Tarih : Yürürlük Tarihi : Konusu. : Garanti Fonunun Kuruluş ve İşleyiş Esasları

5. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a. Payları ilk defa halka arz edilecek ortaklıkların paylarının halka arzına

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONU'NA BAĞLI ENFLASYONA ENDEKSLİ VARLIKLARA YATIRIM YAPAN TAHVİL VE BONO ALT FONU (4.

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU İÇTÜZÜK TADİL METNİ

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

BÜYÜYEN ÇOCUK FONU AĞUSTOS AYLIK RAPORU 1 - FONU TANITICI BİLGİLER : TCZB BÜYÜYEN ÇOCUK DEĞİŞKEN ALT FONU

GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. BONO İHRACI. Talep Toplama Kasım 2016

BAŞLANGIÇ TEMİNATI VE GARANTİ FONU HESAPLAMASI

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. KORUMA AMAÇLI ŞEMSİYE FONU NA BAĞLI B TİPİ %100 ANAPARA KORUMA AMAÇLI ALTINCI ALT FONU

5) Vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında alım satıma konu sözleşmelerde gün sonunda teminatların güncellenmesi

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONU'NA BAĞLI ALTIN ALT FONU (3. ALT FON) 1 OCAK - 31 ARALIK 2013 HESAP DÖNEMİNE AİT PORTFÖY DAĞILIM RAPORU

hisse senedi bakiyelerinin 1 Takasbank a verilmesi ve ardından üyelerin Takasbank sistemi nezdinde takas işlemlerini gerçekleştirmeleri amaçlanmaktadı

İSTANBUL TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.Ş. PAY ALIM TEKLİFİ İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ

Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

Borsa İstanbul A.Ş. Swap Piyasası Takas ve Merkezi Karşı Taraf Hizmetleri Hk.

ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARINA İLİŞKİN RİSK BİLDİRİM FORMU

TAKAS, SAKLAMA VE OPERASYON İŞLEMLERİ

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI KARMA EMEKLİLİK YATIRIM FONU 30 HAZİRAN 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDART EMEKLİLİK YATIRIM FONU İÇTÜZÜK TADİL METNİ

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 30 HAZİRAN 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

KATILIMCILARA DUYURU

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

İDARE MERKEZİ ANKARA, Konu: Açık Piyasa İşlemleri Uygulama Talimatı Değişikliği

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU İZAHNAME DEĞİŞİKLİĞİ

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI KARMA EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2005 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

Sermaye Piyasası Araçları Dönem Deneme Sınavı

VOB KALDIRAÇLI ALIM SATIM PLATFORMU

VAKIF PORTFÖY EUROBOND (AMERİKAN DOLARI) BORÇLANMA ARAÇLARI FONU (Eski adıyla Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. B Tipi Tahvil Bono (Eurobond) Fonu )

ÜRÜNLER VE GELİR TÜRÜ TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF** KURUM*** DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ***

MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER. ERKAN TOKATLI tokatli.erkan@gmail.com

KATILIMCILARA DUYURU

(Adres: Reşitpaşa Mahallesi, Tuncay Artun Caddesi, Borsa Caddesi No:4Emirgan, Sarıyer, İSTANBUL)

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI

Bir şemsiye fon kapsamındaki her bir alt fonun tüm varlık ve yükümlülükleri birbirinden ayrıdır.

ÜRÜNLER VE GELİR TÜRÜ TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF** KURUM*** DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ***

31 Aralık 2012 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONU'NA BAĞLI LİKİT ALT FONU (6. ALT FON)

Konu : Döviz Ödemeli Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Tahvil ve Bono Piyasası'nda İşlem Görme ve Takas Esaslan

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU

TACİRLER PORTFÖY SERBEST (DÖVİZ) FON

1. Kira Sukuku nun diğer adı aşağıdakilerden

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2005 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

Transkript:

1. Merkezi Kayıt Kuruluşu sermayesindeki Borsa İstanbul A.Ş. nin payı en fazla yüzde kaçtır? A) %10 B) %15 C) %25 D) %50 E) %75 2. İhraççı hesabı ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur? A) Bilinmeyen katılımcı hesabı kaydi dönüştürme aşamasında, hak sahiplerinin ihraççı tarafından bilinmemesi durumunda, bu nitelikteki payların toplu olarak izlenmesi amacı ile oluşturulur B) İhraççı hesabı, tüm sermaye piyasası araçları için açılır C) Ortak hesabı, ihraççı tarafından münferiden pay sahipleri için, MKK tarafından belirlenen bilgilerin SPK ya iletilmesi ile açılır D) İhraççı hesabı, ortak hesabı ve bilinmeyen ortak hesabından oluşur E) İhraççının yatırım fonu kurucusu olması halinde ihraççı hesabı sadece bilinmeyen katılımcı hesabından oluşur 3. Bedelli ve bedelsiz sermaye artırım süreci ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden A) İhraççılar izahnamenin veya ihraç belgesinin onayını izleyen iş günü sonuna kadar, kaydi sermaye piyasası araçlarına ilişkin MKK tarafından belirlenen bilgileri MKK'ya bildirirler B) Süresi içerisinde kullanılmayan yeni pay alma hakları, sürenin sonunda hesaplardan silinir C) Borsa dışında yapılan satışlarda, satılan pay tutarları ve alıcıların kayıt yapılmasını istedikleri yatırım hesabı bilgileri, satışın yapıldığı günden itibaren üç iş günü sonuna kadar ihraççı veya ihraca aracılık eden üye tarafından MKK'ya bildirilir D) Yeni pay alma bedelinin yatırılması üzerine ilgili üyelerin MKS den bildirimleri ile ilgili yeni pay alma hakları hesaplardan silinir E) Bedelli sermaye artırımı işlemlerinde öncelikle yeni pay alma hakları bulundukları hesaplara kaydedilir 4. Türev Araçların takas işlemleri süresi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Hesap güncelleme işlemi son saati 18:30 dur B) Nemalandırma son saati 16:30 dur C) Döviz teminat çekme son saati 17:30 dur D) Çoklu hesaplara ait pozisyonların bildirilmesi saati 16:30 dur E) Fiziki teslimat son saati 16:30 dur 5. Vadeli işlem ve opsiyon borsasında teminat kompozisyon oranları ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Türk lirası başlangıç teminatı kompozisyon sınırı en az %50 dir B) Döviz başlangıç teminatı kompozisyon sınırı en fazla %25 dir C) Hisse yoğun yatırım fonu başlangıç teminatı kompozisyon sınırı en fazla %25 dir D) Devlet iç borçlanma senedi başlangıç teminatı kompozisyon sınırı en fazla %50 dir E) Pay başlangıç teminatı kompozisyon sınırı en fazla %25 dir 6. Pay piyasası takas sürecinde aşağıdaki işlemlerden hangisi T+1 gününde gerçekleştirilmez? A) Borsa sözleşmelerinde, müşteri numarası ve acenta fon kodu alanlarında hata olması durumunda aracı kurumlar, T+1 günü Borsa İstanbul a sözleşme düzeltmesi gönderirler B) Düzeltme yapılmamış hatalı müşterilere ait takas işlemleri için, MKK sisteminde Aracı Kuruluş Hatalı Portföy İşlem Hesabı (AKHATAP) kullanılır C) Aracı kurumun belirlediği önceliğe göre alacaklı müşterilere ve Takasbank Takas Havuz hesabına (TBTAH) aktarım yapılır D) T+1 günü ikinci seans sonunda Borsa İstanbul dan alınan düzeltilmiş sözleşme bilgileri ile Takasbank sisteminde yeniden netleştirme yapılır ve MKK sistemine aktarılır E) Düzeltilmiş takas kayıtları üye ekranlarında listeleri 1

Aktif Akademi Eğitim Merkezi 7. Merkezi Karşı Taraf Üyeliği ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) MKT hizmetinin sürekliliğini teminen gerekli bilgi işlem, risk yönetimi, iç kontrol ve iç denetim mekanizmalarının bir bağımsız denetim kuruluşu aracılığıyla oluşturulmuş ve işler hale getirilmiş olması gerekir B) İçeriği Takasbank tarafından belirlenen MKT hizmetine ilişkin sözleşme ve/veya taahhütnamelerin imzalanarak Takasbank a ibraz edilmiş olması gerekir C) Takasbank MTK Yönetmeliği hükümleri uyarınca Takasbank a üye olunması gerekir D) Mali bünyesinin MKT hizmetlerine taraf olduğu piyasa veya sermaye piyasası araçlarına ilişkin Takasbank a karşı taahhütlerini yerine getirebilecek düzeyde olması gerekir. E) MKT hizmetlerine taraf olabilmek için Takasbank tarafından piyasa veya sermaye piyasası aracı bazında belirlenecek asgari öz sermayeye sahip olunması gerekir 8. Aşağıdakilerden hangisi Takasbank üyelerinin üyeliklerinin askıya alınmasını gerektiren bir durum değildir? A) Takas işlemlerinde, takas sisteminin güvenli ve kesintisiz işlemesini tehlikeye düşürecek önemli nitelikte risklerinin bulunması B) Bir takvim yılı içerisinde üçten fazla uyarı cezası alınması C) Takasbank tarafından alınan önlemlerin yerine getirilmemesi D) Garanti fonu katkı paylarının ve işlem teminatlarının yükseltilmesi veya tamamlanması gereken durumlarda, garanti fonu katkı paylarının ve teminatların Takasbank tarafından belirlenen süre içerisinde yükseltilmemesi E) Takasbank MTK Yönetmeliği nde yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmesinde ve Takasbank tarafından belirlenen ilke ve kurallara uymada kayıtsız kalınması 2 9. Aşağıdakilerden hangisi Merkezi Karşı Taraf üyelerinin Takasbank a verecekleri teminatlar arasında yer almaz? A) Yatırım fonu katılma belgesi B) Devlet iç borçlanma senedi C) Nakit D) Varlığa dayalı menkul kıymet E) Teminat mektubu 10. Portföy saklama kuruluşları tarafından belirlenen önemli nitelikte aykırılıkların bildirim yeri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Portföy yönetim şirketi ve yönetim kurulu B) Kollektif yatırım ortaklıkları, sermaye piyasası kurulu ve portföy yönetim şirketleri C) Portföy yatırım kuruluşları, sermaye piyasası kurulu ve merkezi kayıt kuruluşu D) Sermaye piyasası kurulu, yatırım ortaklıkları ve bireysel emeklilik şirketleri E) Yatırım ortaklıkları, portföy yönetim şirketleri ve sermaye piyasası kurulu 11. Aşağıdakilerden hangisi pay piyasasında gerçekleştirilecek olan takas işlemi prensipleri arasında yer almaz? A) Kaydi takas prensibi B) Brüt takas prensibi C) Teslim karşılığı ödeme prensibi D) Netleştirme prensibi E) Merkezi takas prensibi 12. Zincirleme repo işleminde ikinci repo işleminin vadesi ile birinci repo işlemi vadesi arasındaki sure en az kaç gün olmalıdır? A) 1 gün B) 2 gün C) 3 gün D) 4 gün E) 5 gün

13. Takasbank ın Merkezi Karşı Taraf üyelerinden alacakları teminatlar ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden A) MKT üyeleri, kendileri veya müşterileri adına aldıkları pozisyonlar için Takasbank tarafından kullanılan ve ilgili piyasa yönergeleriyle belirlenen yöntemler çerçevesinde hesaplanan tutarda teminatı Takasbank tarafından belirlenen hesap ve/veya hesaplara yatırmak zorundadırlar B) Teminata kabul edilen varlıklardan doğan haklar teminatı verene aittir ve bu haklar dolayısıyla oluşan değer değişimlerinin ivedilikle hesaplara yansıtılması esastır C) MKT üyesine bağlı müşteri hesaplarındaki teminat açıklarının tamamlanmasından ilgili MKT üyesi ile birlikte Takasbank sorumludur D) Takasbank tarafından MKT hizmeti verilen piyasalarda alınan teminatlar Takasbank ın varlıklarından ayrı olarak izlenir E) Takasbank, hesaplarda tutulan nakit Türk Lirası teminatların zorunlu karşılık olarak tesis edilecek kısmı düşüldükten sonra kalan tutarını, mümkün olan en iyi koşullarla nemalandırır 15. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) nda genel merkezi karşı taraf üyeleri ile doğrudan merkezi karşı taraf üyelerinin yatıracakları üyelik teminatı tutarı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Genel MKT üyeleri 100.000TL ve doğrudan MKT üyeleri 200.000TL teminat B) Genel MKT üyeleri 1.000TL ve doğrudan MKT üyeleri 10.000TL teminat C) Genel MKT üyeleri 300.000TL ve doğrudan MKT üyeleri 5.000TL teminat D) Genel MKT üyeleri 20.000TL ve doğrudan MKT üyeleri 40.000TL teminat E) Genel MKT üyeleri 10.000TL ve doğrudan MKT üyeleri 5.000TL teminat 16. Aynı dayanak varlığa bağlı tüm sözleşmeler için piyasadaki açık pozisyon toplamının karşılık gelebileceği azami dayanak varlık sayısını gösteren limit aşağıdakilerden hangisidir? A) dayanak varlık pozisyon limiti B) Piyasa bazında pozisyon limiti C) Azami varlık pozisyon limiti D) Sicil bazında pozisyon limiti E) Üye bazında pozisyon limiti 14. Aşağıdaki borçlanma araçları Takasbank Depo Hesapları ndan hangisi Menkul Kıymet Kredisi Teminat Deposu hesabıdır? A) 112 B) 011 C) 1104 D) 002 E) 070K 3 17. Aşağıdakilerden hangisi Takasbank ın teminatlandırma yönteminde izlenecek adımlar arasında yer almaz? A) Ürün grupları arası risk analizi B) Bulunması gereken teminatın hesaplanması C) SPAN risk değerinin hesaplanması D) Ürün grubu risk analizi E) Teminatların takasbanka aktarımının yapılması 18. Aşağıdakilerden hangisi Merkezi Kayıt Kuruluşu üye sınıfları kapsamında yer almaz? A) Kollektif yatırım kuruluşları B) Merkezi takas kuruluşları C) Yabancı merkez saklama kuruluşları D) Yatırım kuruluşları E) Merkez bankası

Aktif Akademi Eğitim Merkezi 19. Aşağıdakilerden hangisi Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kaydileştirilmesine karar verilen sermaye piyasası araçları arasında yer almaz? A) Bono B) Rüçhan hakkı C) Geçici makbuz D) Temettü hakkı E) Varlığa dayalı menkul kıymet 20. Merkezi Takas Kuruluşları ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) MTK lar, yaptığı incelemelerde kendi kurallarının ağır ihmâli ve kasıtlı ihlâl edilmesi hâlinde SPK ya bildirimde bulunmaları gerekir B) MTK lar, iş ve işlemleri ile ilgili olarak gerekli gördükleri hususlarda üyelerinden bilgi, belge istemek ve inceleme yapmak, kendi nezdinde gerçekleştirilen işlemlerin güvenliğini teminen üyelerinin mali durumunu ölçmek, izlemek ve bu faaliyetleri esnasında tespit edilen takas işlemlerine ilişkin mevzuata aykırılıklarla ilgili olarak kendi yetkisinde olanlar hakkında yaptırım uygulamakla görevli ve yetkilidirler C) MTK lar, uygulamakta oldukları risk yönetim sisteminin içeriğinde veya kullanılan risk hesaplama yöntemlerinde önemli bir değişiklik yapılması gerekliliğinin ortaya çıkması halinde ve her hâlükârda 3 ayda bir SPK ya bildirimde bulunmaları gerekir D) MTK lar, kendi bünyelerinde takas ve buna bağlı işlemleri gerçekleştiren üyelerin iş ve işlemlerinin MTK kurallarına uyumunu düzenli ve etkin olarak izler, takas işlemlerinin kesintisiz sürmesi için gerekli önlemleri alır ve bu konulardaki usul ve esasları belirler E) MTK ların üyelerinden bilgi, belge isteme ve inceleme yapma yetkisi mevcuttur 21. Aşağıdakilerden hangisi Takasbank ın takas sisteminin unsurları arasında yer almaz? A) Saklama B) Sistem denetimi C) Teminat yönetimi D) Diğer sistemler E) Transfer 22. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nda garanti fonundaki nakit katkı paylarının nemalandırılması işlemi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) 15:20 den sonra Takasbank a yatırılan nakit katkı payları nemalandırılmaz B) Biriken nema tutarı günlük olarak, tam iş günlerinde saat 15:20 e kadar çekilebilir C) Nemalandırma işlemleri saat 15:30 taki üye hesap bakiyeleri üzerinden yapılır D) Nemalandırma işlemi, Takasbank limitleri dâhilinde yapılır E) Biriken nema tutarı günlük olarak, yarım iş günlerinde ise 11:40 a kadar çekilebilir 23. Devlet İç Borçlanma Senetleri işlemleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden A) DİBS anapara ve faiz ödemesi işlemlerinde ödemenin yapılacağı gün, EMKT sisteminin kapanması sonrasında TCMB tarafından gönderilen mesajların alınmasıyla ödeme yapılacak DİBS hareketsizleştirilir B) DİBS anapara ve faiz ödemelerinde, MKK, üye bazında saklama bakiyesi bilgilerini TCMB ye iletir C) Ödenecek kıymetlerin MKK sistemindeki bakiyeleri, TCMB ye yapılan bildirimi takiben itfa günü ödeme işlemi başlamadan önce silinir D) Bakiyelere tekabül eden ödeme tutarları TCMB tarafından ilgili üye hesaplarına aktarılır E) EFT üyesi olmayan MKK üyelerine ait tutarlar ise TCMB tarafından MKK nın muhabir bankasına (Takasbank) aktarılır 4

24. Takasbank alacaklarının dağıtılması ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden A) Üyelerin piyasada gerçekleştirdikleri işlemler nedeniyle oluşan takas alacakları, Takasbank tarafından üyelerin ilgili hesaplarına aktarılmak suretiyle ödenir B) Üyenin takas alacağını alabilmesi için, takas yükümlülüğünü yerine getirmiş olması gerekir C) Alacak dağıtımı işlemleri, alacakların takas saati dikkate alınarak gerçekleştirilir D) Blokeli alacaklar, borç kapatma saati dikkate alınarak serbestleştirilir E) Yükümlülüğü bulunmayan üyelerin alacakları takas havuzunda yeterli bakiye bulunması halinde ödenir 25. Aşağıdakilerden hangisi olağanüstü durumlarda Takasbank tarafından alınacak tedbirler arasında yer almaz? A) İşlem ve pozisyon limitlerini değiştirmek B) Teminat çekilmesini belirli süreler ve miktarlar ile geçici olarak sınırlamak C) İlave teminat talep etmek D) Risk hesaplama yöntem ve parametrelerini üyelere zorunlu tutmak E) Pozisyonların kapatılmasını istemek 5

AKTİF AKTİF AKADEMİ AKADEMİ Aktif Akademi Eğitim Merkezi Cevap Anahtarı 1 D 2 A 3 C 4 E 5 B 6 C 7 A 8 E 9 D 10 E 11 B 12 A 13 C 14 D 15 E 16 B 17 E 18 A 19 D 20 C 21 B 22 E 23 A 24 C 25 D 6