Benzoik Asit in Drosophila melanogaster de Somatik Mutasyon ve Rekombinasyon Testi ile Genotoksisitesinin Araştırılması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Benzoik Asit in Drosophila melanogaster de Somatik Mutasyon ve Rekombinasyon Testi ile Genotoksisitesinin Araştırılması"

Transkript

1 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi, Dergisi Cilt 23, Sayı 3 (2003) Benzoik Asit in Drosophila melanogaster de Somatik Mutasyon ve Rekombinasyon Testi ile Genotoksisitesinin Araştırılması Genotoxicity of Benzoik Asit Studued in the Drosophila melanogaster Somatic Mutation and Recombination Test (SMART) Rabia SARIKAYA G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı, Ankara- TÜRKİYE erabia@gazi.edu.tr Kemal SOLAK G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı, Ankara- TÜRKİYE ÖZET Bu çalışmada gıdalarda koruyucu olarak kullanılan benzoik asit in genotoksik etkisi Drosophila melanogaster de Somatik Mutasyon ve Rekombinasyon Testi ile değerlendirilmiştir. İki işaret geni taşıyan üç günlük trans-heterozigot larvalara farklı konsantrasyonlarda (50 mm, 75 mm ve 100 mm) test maddesi uygulanmıştır ve kimyasalın her konsantrasyonda letalitesi saptanmıştır. Deney sonuçlarına göre mutasyon gözlenen kanat sayısı ile toplam mutasyon arasında pozitif bir ilişki belirlenmiştir. Buna ilâve olarak her kanatta gözlenen mutasyonlar sayı ve tipine göre de sınıflandırılmışlardır. Bu çalışma gıda katkı maddelerinin doğru kullanımının insan sağlığı açısından önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Drosophila melanogaster, Somatik Mutasyon ve Rekombinasyon Testi, Benzoik asit, Genotoksikoloji

2 20 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) ABSTRACT In this study, benzoic acid, which is food preservative, has been evaluated for genotoxicity in the wing somatic mutation and recombination test (SMART) of Drosophila melanogaster. Third-instar larvae trans-heterozygous for two genetic markers mwh and flr, were treated by different concentrations (50 mm, 75 mm and 100 mm) of the test compound and lethality of the chemical were determined for each concentration. A positive correlation was observed between total mutation and the number of mutated wings. In addition, the observed mutations were classified according to the size and type of the mutation per wing. The present study shows that the correct administration of some food additives has a significant effect on human health. Key Words: Drosophila melanogaster, Somatic Mutation and Recombination Test, Benzoic acid, Genotoxicity 1. Giriş Günümüzde besinlerin üretim ve tüketim ilişkileri, gıda katkı maddelerinin (GKM) kullanımını teknolojik bir zorunluluk olarak ortaya koymaktadır. Endüstrinin gelişmesi ile besin üretiminin ve işlenmesinin artması GKM kullanımını da artırmıştır. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, besin hazırlama için daha az zaman ayrılması gibi nedenler yarı-hazır veya ticarî olarak tamamen hazırlanmış olan besin üretimini teşvik etmiş, bu da GKM kullanımını kaçınılmaz kılmıştır. GKM Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde şöyle tanımlanmaktadır (Türk Gıda Kodeksi 1997): Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ham ya da yardımcı maddesi olarak kullanılmayan, tek başına besleyici değeri olan veya olmayan, seçilen teknoloji gereği kullanılan, işlem veya imalat sırasında kalıntı veya türevleri mamul maddede bulunabilen, gıdanın üretilmesi, tasnifi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılan maddelerdir. Son 30 yıldır gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, yiyecek maddelerinde kullanılan katkı maddelerinde tam bir patlama olmuştur. Gıda katkı maddelerinin tüketimi arttıkça, bazı rahatsızlıklarla olan bağlantılara yönelik bulgular da ortaya çıkmıştır. Bunların içinde en

3 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) sıkça görülenleri egzema, astım, baş ağrısı, alerjik kaşıntılar, gastrik rahatsızlıklar, ishal (özellikle çocuklarda) hiperaktiflik ve aşırı duyarlılık (hypersensitivity) vb. dir (Güneşli, 2000). Kullanılmasına izin verilen gıda katkı maddelerinin sürekli olarak alındığında toksik etkiler gösterdikleri bilinmektedir (Briggs, 1997). Bu katkı maddeleri gelişigüzel miktarlarda ve tüzük dışı olarak gıdalarda kullanıldığı zaman halk sağlığı açısından zararlı olabilir. Son zamanlarda kimyasal karsinojenlere maruz kalma, önemli bir sorun hâline gelmiştir. Kullanılan gıda katkı maddeleri sağlığa zarar vermeyecek dozlarda kullanılsalar dahi, bu maddelerin bir süre sonra vücutta birikerek insan sağlığını tehdit edebilecek miktarlara ulaşabileceği, dokularda hasar meydana getirebileceği, kısaca insan için mutajenik ve karsinojenik olabileceği gibi konular göz ardı edilmemelidir. Son yıllarda kimyasalların mutajenik ve genotoksik etkilerinin araştırılmasında prokaryotik ve ökaryotik sistemler kullanılmaktadır (Garcia ve Dapena,1974). Prokaryotik ve ökaryotik canlılarda genel hücre metabolizması birbirinden büyük farklılıklar içerir. Bu nedenle kimyasalların prokaryotik bakteri sistemleri ile test sonuçları ökaryotik canlılarda aynı kimyasalların olası etkileri konusunda güvenilir bilgiler veremez. Ökaryotik canlı olan Drosophila hakkında genetik bilgi birikimi ve uygun deney hayvanı olma özellikleri nedeni ile kimyasalların genotoksik etkisini araştırmada sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, gıdalarda koruyucu olarak kullanılan katkı maddelerinden Benzoik asit in canlılardaki genotoksik etkisi Somatik Mutasyon ve Rekombinasyon Testi (SMART) ile araştırılmıştır. Bu çalışma gıda katkı maddelerinin gıda sanayinde kullanılmasının ve tüketici tarafından tüketiminin bilinçli bir şekilde olmasına yardımcı olacaktır.

4 22 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) Materyal ve Metod 2.1. Drosophila stokları Deneylerde kullanılan Drosophila melanogaster in sık kanat kıllılığı (multiple wing hair, mwh/mwh) ve düzensiz kanat kıllılığı (flare, flr 3 / In (3LR), TM3 Bd) genlerine sahip iki mutant ırkı Zürih Üniversitesi Toksikoloji Enstitüsünden temin edildi. Homozigot çekinik bir mutasyon olan mwh geninin 3. kromozom üzerindeki yeri 0.0 dır. Kanat hücrelerinde normalde tek hücreden tek kıl çıkması gerekirken, birden fazla kıl çıkmasına neden olur. İkinci işaret geni flare (flr) in 3. kromozomdaki yeri 39.0 dır. Fenotipte körelmiş kıl şeklinde görülür ve homozigot olduğunda lethal olup TM3 geni ile dengededir. Bu çalışmada flr soyu dominant Blade işaret geni taşımaktadır (Charles ve arkadaşları., 1991) Uygulama Stoklar ve deney sistemleri 25 o C ve % bağıl neme ayarlanmış etüvlerde tutuldu ve standart Drosophila besiyeri (Instant Drosophila Medium, Carolina Biological Supply Company, Burlington, N.C.) kullanıldı. Mutant soylardan 5 günlük mwh virjin dişilerle, aynı yaştaki flr 3 erkeklerinin çaprazlanmasından 3 gün sonra 4 er saat aralıklarla toplanan yumurtalardan trans-heterozigot üçüncü dönem lârvalar elde edildi. Standart besi ortamından alınarak yıkanan larvalar 100 erli gruplar hâlinde 1,5 g besi ortamı 5 ml belirlenen dozdaki kimyasal ile ıslatılarak ortama gömüldü (Graf ve arkadaşları., 1989). Kimyasal içeren standart besi ortamına alınan lârvalar gelişmelerini tamamlamaya bırakıldı. Pupadan çıkan ergin bireyler hafif eterle bayıltılarak diseksiyon mikroskobu altında cinsiyet ve fenotiplerine göre ayırt edildi. Her doz uygulaması üç kez tekrarlandı ve bu tekrar gruplarından alınan sonuçların farklılığının önemi χ 2 testi yapılarak kontrol edildi. Pupadan çıkan birey sayıları tespit edildikten sonra dominant Blade işaret geni taşımayan (normal kanat şekline sahip) bireylerden sadece dişiler (Drosophila erkeklerinde rekombinasyon görülmez) ayrılarak diğerleri atıldı (Graf ve arkadaşları., 1984). Seçilen bu dişi bireyler kanat preparatları hazırlanana kadar bekletilmek üzere %70 lik ethanol içeren tüplere alındı.

5 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) Kanat preparatlarının hazırlanması Normal fenotipli kanatlar mikroskop altında sinekten ayrılarak lâm üzerine yerleştirildi. Bir damla Faurse solüsyonu (30 g Arap zamkı, 20 ml glycerol, 50 g chloral hydrate, 50 ml distile su) kullanılarak kanatlar lâm üzerine tespit edildi. Lâmel ile kapatılan preparatlar üzerlerine küçük ağırlıklar konarak tozdan uzak petri kapları içinde kurumaya bırakıldı. Daha sonra kenarları tırnak cilâsı ile kapatılarak uzun süreli preparatlar elde edildi (Graf ve arkadaşları., 1984) Kanatların mikroskobik analizleri Belirlenen dozlarda uygulanan kimyasalların mutajenik etkisi kanat kıllarının mikroskop altında 400X büyütme ile incelendi. Mutasyonun oluşum şekline göre, mutasyon taşıyan hücre kümesinde 1-2 hücre olduğunda küçük küme (S=1-2, small single spot), 3-4 hücre olduğunda büyük küme (S>2, large spot) ve t (twin) (mwh ve flr 3 fenotipinin her ikisinin de birlikte gözlendiği kümeler) şeklinde sınıflandırıldı. Ayrıca kimyasalları çözmede kullanılan su ile kontrol deneyleri yapıldı (Browder ve arkadaşları., 1991) Deneyde Kullanılan Katkı Maddesinin Özellikleri Deneylerde kullanılan benzoik asit beyaz renkli, katı ve kendine has kokusu olan bir maddedir. E kodu E210 dur. Gıdalarda antimikrobiyal madde olarak kullanılır. Benzoik asidin sinonimleri Benzenecarboxylic acid ve Phenylcarboxylic acid dir. Kimyasal formülü C 7 H 6 O 2 olup, molekül ağırlığı 122,12 dir. Benzoik asit meyva suları, şuruplar, gazlı içecekler, ketçap, turşu, margarin, sofralık zeytin, kakaolu mamüller, bisküvi, gofret, kek ve kremalar gibi birçok üründe küf, maya ve bakteri faaliyetlerine bağlı olarak ortaya çıkan bozulmaları önlemek amacıyla kullanılır. Benzoik asidin gıdalarda kullanıldığı doz aralığı mg/kg dır.

6 24 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) Bulgular Bu çalışmada, gıdalarda koruyucu olarak kullanılan Benzoik asit in genotoksik etkisi Drosophila melanogaster de Somatik Mutasyon ve Rekombinasyon Testi (SMART) ile araştırılmıştır. Benzoik asit 50 mm, 75 mm ve 100 mm olmak üzere üç farklı konsantrasyonda uygulanmış ve sonuçlar su kontrol grubunun değerleri ile karşılaştırılmıştır. Deney grubu ile kontrol grubu arasındaki farkın anlamlı olup olmadığı Chi-Square Test ile hesaplanmış ve sonuçlar Tablo-1 de verilmiştir. Ayrıca konsantrasyon artışına bağlı olarak genotoksik etkinin arttığı gözlenmiştir. Benzoik asidin uygulandığı farklı konsantrasyonlar, kimyasal uygulaması sonucunda hayatta kalan sineklerin yaşama yüzdeleri, mutasyon gözlenen kanat yüzdeleri ve kanatlarda tespit edilen toplam mutasyon yüzdeleri Tablo-1 de gösterilmiştir. Bulunan değerler kontrol grubu (su) ile karşılaştırılmış ve aradaki farkın anlamlılığı Khi-Square Testi ile belirlenmiştir. Tablo-1: Benzoik asit in genotoksisitesi ile ilgili sonuçlar BENZOİK ASİT DOZ YAŞAMA MUTASYON GÖZLENEN TOPLAM (mm) YÜZDESİ (%) KANAT (%) MUTASYON (%) 50 mm 72 * 20,3 * 35,74 *** 75 mm 60 ** 27,4 *** 62,50 *** 100 mm 40 *** 44,64 *** 86,46 *** Kontrol 98 7,59 14,55 * Kontrole göre P< 0.05 düzeyinde önemli (X 2 test) * * Kontrole göre P< 0.01 düzeyinde önemli (X 2 test) * * * Kontrole göre P< düzeyinde önemli (X 2 test) Benzoik asidin uygulandığı 50 mm, 75 mm ve 100 mm lık konsantrasyonlar ve kontrol gurubunun yaşama yüzdeleri Şekil-1 de verilmiştir. Grafikte konsantrasyon arttıkça

7 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) yaşama yüzdesi kontrol grubuna oranla önemli ölçüde azalmıştır. Bu da benzoik asidin toksik etkisinin konsantrasyon arttıkça arttığını göstermektedir. Benzoik asidin uygulandığı farklı üç konsantrasyon ile hayatta kalarak incelenebilen sineklerdeki mutasyon gözlenen kanat yüzdeleri arasındaki ilişki Şekil-2 de gösterilmiştir. Bu grafikte konsantrasyon artışına bağlı olarak mutasyon gözlenen kanat yüzdesi artmaktadır. Bu artış kontrol grubuna oranla anlamlı bulunmuştur. Şekil-3 te Benzoik asidin uygulandığı farklı konsantrasyonlar ile toplam mutasyon yüzdesi arasındaki ilişki görülmektedir. Bu grafikte de konsantrasyon arttıkça toplam mutasyon yüzdesinin artması dikkat çekmektedir Yaşama Yüzdesi Kontrol 50 mm 75 mm 100 mm Uygulanan Konsantrasyonlar Şekil-1: Benzoik Asidin Uygulandığı Konsantrasyonlar ile Yaşama Yüzdesi Arasındaki İlişki

8 26 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) Mutasyon Gözlenen Kanat Yüzdesi Konrtol 50 mm 75 mm 100 mm Uygulanan Konsantrasyonlar Şekil-2: Benzoik Asidin Uygulandığı Konsantrasyonlar ile Mutasyon Gözlenen Kanat Yüzdesi Arasındaki İlişki Toplam Mutasyon Yüzdesi Kontrol 50 mm 75 mm 100 mm Uygulanan Konsantrasyonlar Şekil-3. Benzoik Asidin Uygulandığı Konsantrasyonlar ile Toplam Mutasyon Yüzdesi Arasındaki İlişki

9 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) Tartışma ve Sonuç Bu çalışmada Benzoik asit 50 mm, 75 mm ve 100 mm olmak üzere üç konsantrasyonda uygulanmış ve sonuçlar kontrol grubunun değerleriyle karşılaştırılmıştır. Deney grubuyla kontrol grubu arasındaki fark Chi-Square Test ile her bir grup için anlamlı bulunmuştur. Konsantrasyon arttıkça yaşama yüzdesinin azalması ve toplam mutasyonun artması Benzoik asidin Drosophila Somatik Mutasyon ve Rekombinasyon Testi (SMART) ne göre hem toksik hem de mutajenik olduğunu göstermektedir. Bu çalışma gıda katkı maddeleriyle yapılan diğer çalışmalarla genotoksisite bakımından benzerlik göstermektedir. Graf ve arkadaşları (1989), farklı lâboratuvarlarda aralarında nitrosopiperidin ve sodium nitrit gibi kimyasalların da bulunduğu 30 kimyasalı Drosophila SMART Test ile genotoksik açıdan değerlendirmişlerdir. Kronik beslenme sonrasında 10 mm lık nitrosopiperidine iki bağımsız deneyde de açıkça pozitif sonuç vermiştir. Sodyum nitrit ise 72,5 mm lık konsantrasyonda genotoksik bulunmuştur. Benzer şekilde bu çalışmada kullanılan benzoik asitte bir gıda koruyucusu olup 75 mm lık dozu genotoksisite bakımından anlamlı sonuç vermiştir. Schlatter ve arkadaşları (1992), gıda katkı maddelerinden potasyum sorbat, sodyum sorbat ve 4,5-epoxy-2-hexenoic acid in genotoksik etkisini SMART ile araştırmışlardır. Çalışmaları sonucunda sadece 4,5-epoxy-2-hexenoic acid in zayıf genotoksik etkiye sahip olduğunu, potasyum sorbat ve sodyum sorbat ın ise genotoksik etki göstermediğini saptamışlardır. Gıda boyalarından tartrazin in genotoksik etkisi Drosophila da SMART ile Niraj ve arkadaşları (1989) tarafından araştırılmış ve tartrazinin hem mutajenik hem de rekombinojenik etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Graf ve arkadaşları (1994), yaptıkları çalışmada İspanya orijinli beş şarap, bir brandy, üç bitki çayı ve siyah çayın SMAR Test ile genotoksik etkisini araştırmışlardır. Sonuçta alkollü içeceklerden kırmızı şarapta, çaylardan ise siyah çay (Camellia sinensis) ve iki bitkisel çayda (Achillea millefolium, Urtica dioica) genotoksik etkisinin olduğu gözlemiştir. Farklı içeceklerde ve bitkisel çaylarda mevcut bulunan Ouercetin ve Rutin

10 28 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) maddelerinin SMART Test ile genotoksik etkisinin olduğu bu araştırma ile açığa çıkartılmıştır. Graf ve arkadaşları (1986), SMART Test ile instant kahvenin mutajenik değil fakat rekombinantik olduğunu göstermişlerdir. Ramirez ve arkadaşları (2001), sodyum nitridin genotoksik etkisine karşı yeşil biber ekstraktının antimutajenik etki gösterdiğini saptamışlardır. Kronik uygulamalarda sodium azid in genotoksik etkisinin olduğu da bu test ile gösterilmiştir (Gonzales ve arkadaşları, 1997). Gılman ve Godman (1980), iki farklı kahve konsantrasyonu SMART Test ile genotoksik açıdan karşılaştırmışlardır. Çalışmada iki farklı ırkın işaret gen özellikleri kullanılarak trans-heterozigot lârvalar kullanılmıştır. Kullanılan yöntemde ergin erkek sinekler sulu kahve solüsyonunda, metabolizmaları farklı olduğundan beslenirken işaret geni taşıyan dişilerle çaprazlanmış ve F 1, F 2 generasyonlarında farklı sonuçlar elde edilmiştir. Ergin kanatlarında oluşan kılların yapı şekil farklılıkları analiz edilmiş ve mitotik rekombinasyon sonucu değişik fenotipte gözlenen mutasyonlar oluşmuştur. Farklı iki şekilde hazırlanan kahvenin içinde bulunan kafein somatik hücreleri konsantrasyona göre etkilemiştir. Sonuçta, yüksek konsantrasyonlu uygulamalarda mutasyonel kayıplar olmuştur, fakat istatistik olarak sonuç önemsiz bulunmuştur. Idamar ve arkadaşları (2002), üç tıbbî bitki çeşidinden eksrakte ettikleri uçucu yağların genotoksik etkisini SMART Testi ile araştırmışlar ve bu maddelerin genotoksik değil antigenotoksik etkiye sahip olduğunu tespit etmişlerdir. Ebringer ve arkadaşları (1982) iki nitröz içeren gıda koruyucusunun mutajenik etkisini incelmişler ve 5-NFAA {3-(5-nitro-2-furyl) acrylic acid}mutajenik bulunmuştur. Guzman ve arkadaşları (1998), Drosophila melanogaster de SMART Testi ile methyl urea, sodyum nitrit ve bunların kombinasyonlarının genotoksisitesini araştırmışlardır. Yapılan çalışmada methyl urea genotoksik bulunmazken sodyum nitrit in 36 mm lik konsantrasyonunda toplam mutasyon yüzdesi zayıf bulunmuştur. Ancak metyl urea ve sodyum nitridin birlikte uygulanması sonucunda genotoksik etkinin önemli derecede arttığı gözlenmiştir. Frei ve arkadaşları, (1992) genotoksik potansiyeli olan on altı pyrrolizidine alkaloid Drosophila nın kanat hücrelerindeki somatik mutasyon ve rekombinasyonun

11 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) incelenmesi ile test etmişlerdir. Hayvan türleri ve insanın özellikle karaciğerinde patojenik toksik etkileri olan bu maddeler genotoksik etkilerine göre sıralanmıştır. Nane ve çam bitkisinden ekstrakte edilen bazı uçucu yağların genotoksik etkiye sahip olduğu yine SMART Test ile Lazutka ve arkadaşları (2001) tarafından tespit edilmiştir. Cunha ve arkadaşları (2002), kanser tedavisinde kullanılan iki ilâcın genotoksik etkisini araştırmışlar ve SMART Testi sonuçlarına göre bu ilaçların yüksek rekombinojenik aktiviteye sahip olduğunu bulmuşlardır. Tiburi ve arkadaşları (2002), Vincristine, vinblastine ve vinorelbine isimli alkoloitlerin genotoksik etkisini wing spot test (SMART) ile araştırmışlar ve üç alkoloitinde genotoksik etkisinin yüksek olduğunu bulmuşlardır. Kalender (1997), sodyum benzoat ve tartrazinin fare dermal ve ince bağırsak bağ dokusu mast hücrelerinde degranülasyon etkilerini araştırmıştır. Sodyum benzoat ve tartrazin, ağız ve enjeksiyon yoluyla farelere (Mus musculus domesticus) verilmiş ve mast hücrelerindeki degranülasyon Transmission Electron Microscope (TEM) ile incelenmiştir. Sonuç olarak, hem dermal bağ dokusu mast hücrelerinde, hem de ince bağırsak bağ dokusu mast hücrelerinde degranülasyon tespit etmişlerdir. En fazla degranülasyon Sodyum benzoat ve tartrazinin birlikte uygulandığı grup olup, bunu Sodyum benzoatın tek başına uygulandığı grup izlemektedir. En az degranülasyon ise tartrazinin tek başına uygulandığı grupta rapor edilmiştir. Adams a (1992) ve Yurttagül (1993) e göre benzoik asit astım, deri döküntüleri, hiperaktiviteye neden olabilmektedir. Yapılan bir çalışmada Ankara piyasasından sağlanan meyva sularında Benzoik asit miktarının izin verilen değeri aştığı saptanmıştır (Yentür ve Bayhan 1990). Tüm dünyada yeterli ve dengeli beslenme sorununun; organizmanın yapı taşlarını oluşturan, biyolojik değeri yüksek gıda maddelerinin tüketimi ile çözümlenebileceği bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, dengeli beslenmenin insanların fiziksel ve mental çalışmalarını büyük ölçüde etkilediğini göstermiştir. Bu nedenle gıda katkı maddelerinin kullanımları ile ilgili olarak uyulması zorunlu olan bazı temel ilkeler vardır. GKM yasalara uygun şekilde kullanıldığında, yani izin verilen katkı maddesi izin verilen besinlerde ve izin verilen miktarlarda kullanıldığında; yararlandığımız ve

12 30 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) sağlık riskleri minimize edilmiş maddelerdir. Uygun GKM kullanımı ile ürün çeşitliliği artacak, besin kayıpları azalacak, fiyatlar düşecek ve beslenme durumu olumlu etkilenecektir. GKM nin uygun kullanımı üretici, tüketici ve devlet iş birliğini gerektirmektedir. Üreticiler otokontrolle ürettikleri besinin kalitesini, üretim aşamalarında, satışa sunmadan önce, kontrol etmeye önem vermelidir. Bunu kavrayan üreticiler kaliteli ve sağlıklı üretim yaparak hem halk sağlığına hizmet edecekler, hem de rekabette öncelik kazanacaklardır. Tüketiciler GKM ler konusunda bilinçlendirilmelidir. Besin sanayisi için tüketici istekleri son derece önemlidir. Bilinçli tüketici, doğru GKM kullanımı konusunda, hem üreticiyi hem de devleti etkin kontrol yapma konusunda daha duyarlı hâle getirecektir. Kaynaklar Adams EJ., Nutritional Care in Food Allergy and Food İntolerance. Mohan LK., Arlin M. (Ed): Food Nutrition and Food Therapy. WB Sounders Company. Philadelphia. Briggs DR Food Additivis. Wahlgvist ML(Ed). Food and Nutrition. Allen & Unwin Pty Ltd. Australia. Browder, L. W., C. A. Erickson, W. R. Jerrery (1991). Developmental Biology Sounders College Publishing, pp , Charles, R., Worthing, C. R. and Hance J. (1991). The Pesticide Manuel (9 th Edition) British Corp Protection Council. Cunha, K.S., Reguly, M.L., Graf, U., and Andrade, H.H. (2001). Taxanes: The Genetic Toxicity of Paclitaxel and Docetaxel in Somatic Cells of Drosophila melanogaster, Mutagenesis, 16(1): Ebringer, L., Subik, J., Lahitova, N.(1982), Mutagenic Effect of Two Nitrofuran Food Preservatives, Neoplasma, 29(6): Frei, H., Lüthy, J., Brauchli, J., Zweifel, U., Würgler F. E. and Schlatter, C. (1992). Structure Activity Relationships of The Genotoxic Potencies of Sixteen Pyerrolizidine Assyed for The Induction of Somatic Mutation and

13 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) Recombination in Wing Cells of Drosophila melanogaster, Chemical Biology Interactions, 83: Garcia-Bellido, A., J. Dapena, (1974) Induction, Detection and Characterization of Cell Differentiation Mutants in Drosophila, Molec. Gen. Genet. 128: Gılman, A.G. and Godman, L.S. (1980). The Pharmacological Basis of Therapeutics, Mac Millan Publishing, New York, 1650 p. Graf, U., Würgler, F. E., Katz, A. J., Frei, H., Juan, H. and Hall, J.V. (1984). Somatic Mutation and Recombination Test in Drosophila melanogaster, Enviromental Mutagenesis, 6: Graf, U., Würgler, F. E. (1986), Investigation of Coffee in Drosophila Genotoxicity Food Chem. Toxicol., 24 (8): Graf, U., H. Frei, A. Kagi, A. J. Katz ve F. E. Würgler, (1989). Thirty Compounds Tested in The Drosophila Wing Spot Test, Mutation Research. 22: Graf, U., Moraga, AA.,Castro, R., Diaz Carillo E.,(1994). Genotoxicity Tesiting of Different Types of Beveragas in The Drosophila Wing Somatic Mutation and Recombination Test, Food Chem. Toxicol., 32(5) Gonzales-Cesar, E. and Ramos-Morales, P. (1997). Sodium Azide Induces Mitotic Recombination in Drosophila melanogaster, Mutation Research, 389(2-3): Guzman-Rincon, J., Espinosa, J. and Graf, U. (1998). Analysis of The In Vivo Nitrosation Capacity of The Larvae Used in The Wing Somatic Mutation and Recombination Test of Drosophila melanogaster, Mutation Research, 412(1): Güneşli,A. (2000). Bazı Gıda Boyalarının Toksikolojik Etkileri Seminer, A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı. Idoamar, M., Hamms, R.E. and Alonsa, A.M. (2002). Genotoxicity and Antigenotoxicity of Some Essential Oils Evaluated by Wing Spot Test of Drosophila melanogaster, Mutation Research,513: Kalender,S., (1997). Sodyum Benzoat ve Tartrazinin Fare Dermal ve İnce Bağırsak Bağ Dokusu Mast Hücrelerinde Degranülasyon Etkileri, Doktora Tezi, A.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara. Lazutka, J.R., Mierauskiene, J., Slapsyte, G. and Dedonyte, V. (2001). Genotoxicity of Dill (Anethum graveolens L.), Peppermint (Menthax piperita L.) and Pine (Pinus sylvestris L.) Essential Oils in Human Lymphocytes and Drosophila melanogaster, Food Chemical Toxicology, 39(5): Niraj, K.T., Kalyani, K.P. and Nabi, M.J. (1989). Genotoxcicity of Tartrazine Studied in Two Somatic Assays of Drosophila melanogaster, Mutation Research, 224,

14 32 GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, Sayı 3 (2003) Ramirez, P.V., Judith, G.R., Espinosa, A. and Susana, M.R. (2001). Antimutagenic Effect of One Variety of Gren Pepper and Its Possible Interference With The Nitrosation Process, Mutation Research, 496: Schlatter, J., Wurgler, F.E., Kranzlin, R., Maier, P., Hollinger, E. and Graf, U. (1992). The Potential Genotoxicity of Sorbates: Effects on Cell In Vitro In V79 Cells and Somatic Mutations in Drosophila, Food Chemicals and Toxicology, 30, Tiburi, M., Reguly, M., Schwartsmann, G., Cunha, K., Lehmann, M. and Andrade, H. (2002). Comparative Genotoxic Effect of Vincristine, Vinblastine, and Vinorelbine in Somatic Cells of Drosophila melanogaster, Mutation Research, 26;519(1-2):141. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. T.C. Resmî Gazete. Sayı: Kasım Yentür G., Bayhan A. (1990). Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması. Gıda. 15(2): 79. Yurttagül M., (1993) Hızlı Hazır Yemek Fast Food Sisteminde Kullanılan Katkı Maddeleri Akdağ F., Arslan P(Ed):Hızlı Hazır Yemek Sistemi (Fast Food). Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını:6, Ankara.

Bazı Organik Fosforlu İnsektisitlerin Drosophıla Melanogaster in Yaşama Yüzdesi Üzerine Etkisi

Bazı Organik Fosforlu İnsektisitlerin Drosophıla Melanogaster in Yaşama Yüzdesi Üzerine Etkisi GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 24, Sayı 3 (2004) 71-80 Bazı Organik Fosforlu İnsektisitlerin Drosophıla Melanogaster in Yaşama Yüzdesi Üzerine Etkisi Effects of Some Organophosphate Insecticides

Detaylı

Farklı Konsantrasyonlardaki Gıda Boyalarının Drosophila melanogaster (mwh x flr) de Yaşama Yüzdesi Üzerine Etkisi

Farklı Konsantrasyonlardaki Gıda Boyalarının Drosophila melanogaster (mwh x flr) de Yaşama Yüzdesi Üzerine Etkisi SDÜ Fen Dergisi (E-Dergi), 2010, 5 (1): 38-46 Farklı Konsantrasyonlardaki Gıda Boyalarının Drosophila melanogaster (mwh x flr) de Yaşama Yüzdesi Üzerine Etkisi Rabia Sarıkaya 1,*, Mahmut Selvi 2, Nagihan

Detaylı

GENETİK LABORATUVARI

GENETİK LABORATUVARI GENETİK LABORATUVARI Laboratuvar sorumluları: Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Prof. Dr. Hasan Basri İLA Temel Araştırma Alanımız: Genetik, Sitogenetik, Genotoksikoloji Genetik laboratuvarında günlük hayatta

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

SOĞUK DEPO PANELLERİ:

SOĞUK DEPO PANELLERİ: SOĞUK DEPO PANELLERİ: KİLİTLİ VE KİLİTSİZ SOĞUK DEPO PANELİ UYGULAMALARIMIZ: İTS GRUP olarak ; Endüstriyel yapının tasarımında ilk önce yapının kullanım amacına göre soğuk depo mimari projeyi hazırlıyoruz.

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji

Farmasötik Toksikoloji Farmasötik Toksikoloji 2015-2016 II Prof.Dr.Buket Alpertunga Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı 1 Doz-cevap ilişkisi «Her madde zehirdir, zehir olmayan madde yoktur, zehir ile ilacı birbirinden ayıran

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA BİYOTEKNOLOJİ Canlılara temel bilimlerin ve mühendislik ilkelerinin uygulanmasıdır. Gen mühendisliği, genetik madde lan DNA üzerinde yapılan

Detaylı

Potasyum Sorbat, Sodyum Benzoat ve Sodyum Nitrit in Genotoksik Etkilerinin Araştırılması

Potasyum Sorbat, Sodyum Benzoat ve Sodyum Nitrit in Genotoksik Etkilerinin Araştırılması Original Article / Özgün Araştırma Potasyum Sorbat, Sodyum Benzoat ve Sodyum Nitrit in Genotoksik Etkilerinin Araştırılması Hülya Özdemir 1, Ahmet Bülent Turhan 1, Hilal Arıkoğlu 2 1 Konya Üniversitesi

Detaylı

ABSTRACT ANAHTAR SÖZCÜKLER / KEY WORDS

ABSTRACT ANAHTAR SÖZCÜKLER / KEY WORDS I ÖZ Bu çalışmada Kepez/AYDIN dan Haziran 2005 tarihinde toplanan 10 yetişkin L. stellio nun (5, 5 ) sindirim kanalının bir bölümünü oluşturan ince barsak ve kalın barsağının genel histolojik yapısı ortaya

Detaylı

DNA ve Özellikleri. Şeker;

DNA ve Özellikleri. Şeker; DNA ve Özellikleri Hücrelerdeki hayatsal olayların yönetimini çekirdek sağlar. Çekirdek içinde, hücrenin beslenme, solunum, üreme gibi canlılık faaliyetlerin yönetilmesini sağlayan genetik madde bulunur.

Detaylı

DROSOPHİLA MELANOGASTER DE (MWHXFLR)

DROSOPHİLA MELANOGASTER DE (MWHXFLR) Mart 2006 Cilt:14 No:1 Kastamonu Eğitim Dergisi 173-184 GIDALARDAKİ KORUYUCU MADDELERİN DROSOPHİLA MELANOGASTER DE (MWHXFLR) ÖMÜR UZUNLUĞUNA ETKİSİ Rabia SARIKAYA G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, OFMA Eğitimi

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Grocott Methenamin Gümüş Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5058-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Mantarların ışık mikroskobisi ile incelenmesi

Detaylı

LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler

LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler Biçimlenmiş ve yoğunlaşmış kromatin materyaline kromozom denir. Kromozomlar Mitoz ve/veya Mayoz bölünmenin Profaz safhasında görülmeye başlar ve Metafaz

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON ADIM ADIM YGS LYS 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON GENETİK VARYASYON Aynı türün bireyleri arasındaki farklılığa VARYASYON denir. Varyasyonların hepsi

Detaylı

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI Prof. Dr. Ayhan FİLAZİ Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Hayvanlarda ilaç, hormon, vitamin, mineral md. vb maddeler neden kullanılır? Hastalıkların

Detaylı

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER A)HİDROJEN PEROKSİT Hidrojen peroksit; ısı, kontaminasyon ve sürtünme ile yanıcı özellik gösteren, renksiz ve hafif keskin kokuya sahip olan bir kimyasaldır ve

Detaylı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS Hafta Teorik

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS Hafta Teorik Önlisans - Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Y : Yıl D : Dönem Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Y D AKTS TLT137 Genel Biyoloji Zorunlu 1 1 4 Dersin Amacı Prokaryotik ve ökaryotik

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Gümüşleme Retikulum Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5077-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Bağ ve destek dokularındaki gümüş tutucu retiküler

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #7. Kalıtım

LYS ANAHTAR SORULAR #7. Kalıtım LYS ANAHTAR SORULAR #7 Kalıtım 1) Bir bitki türünde mavi çiçek rengi geni (A), gri çiçek rengi genine (a) baskındır. Bu bitki türünde çiçek rengi karakteri açısından farklı fenotiplere sahip bitkilerin

Detaylı

Bir populasyonun birey sayısı, yukarıdaki büyüme eğrisinde görüldüğü gibi, I. zaman aralığında artmış, II. zaman aralığında azalmıştır.

Bir populasyonun birey sayısı, yukarıdaki büyüme eğrisinde görüldüğü gibi, I. zaman aralığında artmış, II. zaman aralığında azalmıştır. 2000 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Bir populasyonun birey sayısı, yukarıdaki büyüme eğrisinde görüldüğü gibi, I. zaman aralığında artmış, II. zaman aralığında azalmıştır. Aşağıdakilerden hangisinde

Detaylı

GENOTOKSİK MADDELERİN BİTKİLER ÜZERİNE ETKİLERİ

GENOTOKSİK MADDELERİN BİTKİLER ÜZERİNE ETKİLERİ Lise Öğretmenleri Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-2 (Çalıştay 2012) GENOTOKSİK MADDELERİN BİTKİLER ÜZERİNE ETKİLERİ Doç. Dr. Cüneyt AKI ÇOMÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Detaylı

DIŞKININ TOPLANMASI ve SAKLANMASI

DIŞKININ TOPLANMASI ve SAKLANMASI DIŞKININ TOPLANMASI ve SAKLANMASI Bağırsak parazit enfeksiyonlarının çoğunda dışkıda ; Helmint yumurta veya larvalarının Protozoon trofozoit veya kistlerinin görülmesi ile tanı konulur. Dışkı bir enfeksiyon

Detaylı

Arş.Gör. ÖZLEM SULTAN ASLANTÜRK

Arş.Gör. ÖZLEM SULTAN ASLANTÜRK Arş.Gör. ÖZLEM SULTAN ASLANTÜRK Fen-edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1995-2000 Lisans Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Ve Fen Bilimleri

Detaylı

LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler

LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler Biçimlenmiş ve yoğunlaşmış kromatin materyaline kromozom denir. Kromozomlar Mitoz ve/veya Mayoz bölünmenin Profaz safhasında görülmeye başlar ve Metafaz

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Masson Trikrom Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5022-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Bağ ve destek dokularının boyanarak ışık mikroskobisi

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Alkali Fosfataz Lökosit Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5057-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Kan, kemik iliği veya doku numunelerinde

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan tüketimine yönelik yenilebilir kazeinler

Detaylı

DÜZ SADE YAĞLARI SADEYAĞ ÜRÜN TANIMI DÖK. NO ÜT-01 TARİH 01.01.2015 REVİZYON 00 SAYFA 1/2 ÜRÜN İŞLETME ONAY BELGESİ NUMARASI TANIM REFERANS FİZİKSEL ÖZELLİKLER KİMYASAL ÖZELLİKLER BİYOLOJİK ÖZELLİKLER

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 1) Aşağıda bazı dönüşüm tepkimeleri gösterilmiştir. a 2) Enzimlerin çalışma hızına etki eden faktörlerle ilgili; RH RH ADP + Pi ATP I II b Buna göre a ve b yönlerindeki değişimlerle

Detaylı

NIRLINE. NIRLINE ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır!

NIRLINE. NIRLINE ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır! ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır! KONU Yağ Asidi Profillerinin Hayvan Beslemedeki Önemi ve Analizleri İLGİ ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini,

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III 1: DİYABET...1 Diabetes insipedius...2 Diabetes mellitus...2 Diyabetin Etkileri...3 Belirtiler...4 Nedenler...4 Tedavi...4 Bitkilerin Rolü...5 Tıbbi Faydaları...6 2: KARACİĞER

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (2 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 DÖNEM

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ

ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ Tebliğ No: 2007/26 Yayımlandığı R.Gazete :15.06.2007-26553 Değişiklik: Yayımlandığı R.Gazete : 01.11.2007-26687 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; alkolsüz içeceklerin tekniğine

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

RİSK DEĞERLENDİRMESİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ *Kimyasallar ile biyolojik sistemler arasındaki etkileşimleri zararlı, sonuçları yönünden inceleyen bilim dalıdır. *Kimyasalların zararsızlık limitlerini belirleyen bilim dalıdır.

Detaylı

GIDA KATKI MADDESİ (GKM) NEDİR?

GIDA KATKI MADDESİ (GKM) NEDİR? GIDA KATKI MADDESİ (GKM) NEDİR? Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ham ya da yardımcı maddesi olarak kullanılmayan, Tek başına besleyici değeri olan veya olmayan, Seçilen teknoloji gereği kullanılan,

Detaylı

OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE BESİN SANAYİNİN ROLÜ

OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE BESİN SANAYİNİN ROLÜ OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE BESİN SANAYİNİN ROLÜ Türkiye Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı Eğiticilerin Eğitimi Toplantısı 4 8 Ekim 2010, Antalya Dr. Dyt. Zehra Büyüktuncer Hacettepe Üniversitesi Sağlık

Detaylı

Terapötik İlaç Düzeylerinin İzlenmesi

Terapötik İlaç Düzeylerinin İzlenmesi Terapötik İlaç İzlemi ve İlaç Dozu Hesaplama Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Son güncelleme: 10.03.2009 Terapötik İlaç Düzeylerinin

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 1) Embriyo Amniyon Sıvısı 2) Bakterilerin ve paramesyumun konjugasyonu sırasında; I. Sitoplazmadaki serbest deoksiribonükleotitlerin azalması II. Kalıtsal çeşitlilik artışı

Detaylı

10. Sınıf II. Dönem Biyoloji Dersi 1. Yazılı Sınavı

10. Sınıf II. Dönem Biyoloji Dersi 1. Yazılı Sınavı Ad Soyadı: No: Tarih: 10. Sınıf II. Dönem Biyoloji Dersi 1. Yazılı Sınavı 1) Modern genetik veya biyoteknoloji çalışmalarına 4 örnek veriniz. İstediğiniz birini açıklayınız. (10p) 2) Diploit bir erkek

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : May-Grünwald Giemsa Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5025-100, 5025-500, 5025-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Kan hücrelerinin, lenfohemopoetik

Detaylı

KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ

KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ Hazırlayan Öğrenciler Fulya MORDOĞAN 7-B Pırıl ALP 7-B Danışman Öğretmen Demet EROL İZMİR, 2012 1 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...3 2. Projenin amacı...3

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM ADIM ADIM YGS LYS 191. Adım EVRİM EVRİM İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER Evrim, geçmiş ile gelecekteki canlıların ve olayların yorumlanmasını sağlayarak, bugün dünyada yaşayan canlılar arasındaki akrabalık derecesini

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES114 2. BAHAR 3 0 0 2

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES114 2. BAHAR 3 0 0 2 TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK Dersin Adı Kodu Yarıyıl TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Gıda Toksikolojisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

2. Çocukluk çağında demir eksikliği anemisi?

2. Çocukluk çağında demir eksikliği anemisi? DEMİR EKSİKLİĞİ 1. Demir eksikliği anemisi nedir? Demir eksikliği anemisi : kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan demirin dışarıdan besinlerle yetersiz alınması yada vücuttan aşırı miktarda kaybedilmesi

Detaylı

İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI

İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI Şebnem BORAN Gözde SEVİLMİŞ Süt özellikle protein, yağ, vitamin (C vitamini hariç) ve mineraller (başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere) gibi beslenmede çok önemli olan toplam

Detaylı

5. Sınıf Fen ve Teknoloji

5. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Besinler ve Dengeli Beslenme Besinlerin gerekliliği Bütün canlılar büyümek, gelişmek, ve yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç vardır. Canlılar koşmak, yürümek

Detaylı

Zeytin ve Zeytinyağının Besin Değerleri

Zeytin ve Zeytinyağının Besin Değerleri Zeytin ve Zeytinyağının Besin Değerleri Zeytin meyveleri sofralık ve yağlık olmak üzere iki şekilde değerlendirilir. Siyah Zeytinde Yağ içeriği ve Enerji miktarı yüksek, Yeşil zeytinde A vitamini, Demir,

Detaylı

Chapter 10. Summary (Turkish)-Özet

Chapter 10. Summary (Turkish)-Özet Chapter 10 Summary (Turkish)-Özet Özet Vücuda alınan enerjinin harcanandan fazla olması durumunda ortaya çıkan obezite, günümüzde tüm dünyada araştırılan sağlık sorunlarından birisidir. Obezitenin görülme

Detaylı

Mendel Genetiği, Kalıtım, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji

Mendel Genetiği, Kalıtım, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Mendel Genetiği, Kalıtım, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji MENDEL GENETİĞİ Ebeveyn (ana-baba) ile oğul bireyler arasındaki benzerlik ve farklılıkların nasıl veya hangi oranlarda ortaya çıkabileceğini

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (3 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 (%15); 16.06.2017 (%15) DÖNEM SONU SINAVI 23.06.2017 ARA

Detaylı

Doç. Dr. Hilmi NAMLI

Doç. Dr. Hilmi NAMLI HAZIRLAYAN Ömer ÖZDEMİR Danış ışman Doç. Dr. Hilmi NAMLI Günümüzde 80 000 civarında kimyasal madde çeşitli amaçlar için kullanılmakta ve bu sayı her geçen yıl artmaktadır. Kullanım alanları;gıda,kozmetik,ilaç

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI 2014 2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 1. Bir canlının mitoza hazırlanan hücresinde

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA KATKI MADDESİ FERROLAKTAT (E585) IN DROSOPHILA MELANOGASTER DE YAPTIĞI GENOTOKSİK ETKİLERİN SMART TESTİ VE COMET ASSAY YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ Süleyman

Detaylı

İDRAR ÖRNEĞİ ANALİZ İÇİN NE KADAR UYGUN? (Avrupa ve CLSI kılavuzlarına göre) Dr. Koza Murat

İDRAR ÖRNEĞİ ANALİZ İÇİN NE KADAR UYGUN? (Avrupa ve CLSI kılavuzlarına göre) Dr. Koza Murat İDRAR ÖRNEĞİ ANALİZ İÇİN NE KADAR UYGUN? (Avrupa ve CLSI kılavuzlarına göre) Dr. Koza Murat İdrar örneği analiz için ne kadar uygun İdrar analizi Böbrek ve üriner sistem bozukluklarının veya hastalıklarının

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2 1) Aşağıdaki grafikte, ph derecesi ile X, Y ve Z enzimlerin tepkime hızı arasındaki ilişki gösterilmiştir. 2) Aşağıdaki şemada kloroplast ile mitokondri arasındaki madde alış

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Alsiyan Mavisi ph: 2,5 Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5053-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Doku kesitlerinde asit mukopolisakkaridlerin

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Kimya,Biyoloji,Fizik,Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ-2011

TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Kimya,Biyoloji,Fizik,Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ-2011 TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Kimya,Biyoloji,Fizik,Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ-2011 İŞLENMİŞ TÜTÜN(Nicotiana tabaccum)ekstresinin ANTİBAKTERİYAL

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Rose Quick Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5027-100, 5027-500, 5027-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Sperm morfolojisinin hızlı boyama

Detaylı

HACCP. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi

HACCP. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi HACCP Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi HACCP HACCP teriminin çıkış noktası Hazard Analysis Critical Control Points Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi HACCP nedir? Gıda güvenliği ve tüketici sağlığı

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17 1) Memeli bir hayvanın vücudunda gerçekleşen biyokimyasal tepkimelerden bazıları aşağıdaki gibidir. I Glikojen Glikoz ATP III Buna göre I, II ve III ile gösterilen metabolik

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların genlerine

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ADELEKS IM 4 mg/2 mi Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 7.5 mg Butamirat sitrat Yardımcı maddeler: Sorbitol % 70, sakarin sodyum, benzoik asit, etanol, vanilin, sükroz,

Detaylı

Adli Tıp Enstitüsü 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuş olup, Tıp, Fen ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalları altında Li

Adli Tıp Enstitüsü 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuş olup, Tıp, Fen ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalları altında Li İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ADLİ TIP ENSTİTÜSÜ TANITIM REHBERİ 2009 Adli Tıp Enstitüsü 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuş olup, Tıp, Fen ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalları

Detaylı

Doku kültüründeki zorluklar. Virüs Bakteri Mantar Mikoplazma Böcek ve diğerleri ile kontaminasyon

Doku kültüründeki zorluklar. Virüs Bakteri Mantar Mikoplazma Böcek ve diğerleri ile kontaminasyon Doku kültüründeki zorluklar Virüs Bakteri Mantar Mikoplazma Böcek ve diğerleri ile kontaminasyon Virüsler We do not have the possibility to prove a culture is free of bacteria. Sometimes symptoms of bacterial

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : MGG Quick Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5024-100, 5024-500T, 5024-1000, 5024-2000T 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Vücut sıvılarındaki hücrelerin

Detaylı

DOKTORA TEZİ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI

DOKTORA TEZİ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI ZİRKONYA SERAMİK, LİTYUM DİSİLİKAT CAM SERAMİK VE ZİRKONYA İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ LİTYUM SİLİKAT CAM SERAMİKLERE UYGULANAN FARKLI YÜZEY İŞLEMLERİNİN, KOMPOZİT REZİNLERİN TAMİR BAĞLANMA DAYANIMI ÜZERİNE ETKİSİ

Detaylı

I. Projenin Türkçe ve İngilizce Adı ve Özetleri İvesi Koyunlarında mikrosatellite lokuslarında polimorfizmin tespiti Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştı

I. Projenin Türkçe ve İngilizce Adı ve Özetleri İvesi Koyunlarında mikrosatellite lokuslarında polimorfizmin tespiti Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştı T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU İvesi Koyunlarında Mikrosatellite Lokuslarında Polimorfizmin Tespiti Proje Yürütücüsü: Profesör Doktor Ayhan ELİÇİN Proje Numarası: 20050711087

Detaylı

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Bir hücrede oksijenli solunum, protein sentezi, fotosentez olaylarının tümünün gerçekleşebilmesi için, bu hücrede; I. ribozom, II. kloroplast, III. mitokondri,

Detaylı

MESLEKi TOKSİKOLOJİ AÇISINDAN KİMYASAL MARUZİYET

MESLEKi TOKSİKOLOJİ AÇISINDAN KİMYASAL MARUZİYET MESLEKi TOKSİKOLOJİ AÇISINDAN KİMYASAL MARUZİYET DOÇ. DR. M. SERTAÇ YILMAZ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ FARMAKOLOJİ ANABİLİM DALI PARASELSUS (1493-1541) TÜM MADDELER ZEHİRDİR. İLACI, ZEHİRDEN

Detaylı

DEĞİŞEN DÜNYA, GELİŞEN TEKNOLOJİLER. Prof. Dr. Ali Esat Karakaya

DEĞİŞEN DÜNYA, GELİŞEN TEKNOLOJİLER. Prof. Dr. Ali Esat Karakaya DEĞİŞEN DÜNYA, GELİŞEN TEKNOLOJİLER GIDA KATKI MADDELERİ : GEREKLİ Mİ? GÜVENLİ Mİ? Prof. Dr. Ali Esat Karakaya Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı GIDA KATKI MADDELERİNDEN ENDİŞE

Detaylı

İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ

İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ Büyük tarımsal ekonomiler sıralamasında 7. sırada yer alan ülkemiz tarımının milli gelire, istihdama ve dış ticarete katkısı giderek artmaktadır. Tarım sektörü; 2008 yılında

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Pınar AKSU

Yrd. Doç. Dr. Pınar AKSU Yrd. Doç. Dr. Pınar AKSU 1. Adı Soyadı : PINAR AKSU 2. Doğum Tarihi :15.03.1983 3. Unvanı :Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum :Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Derece

Detaylı

Metallothionein-2A Heterezigot Gebe Kadınlar ve Yenidoğanları Daha Yüksek Kan Kurşun Düzeyleri İçin Risk Grubu mudur?

Metallothionein-2A Heterezigot Gebe Kadınlar ve Yenidoğanları Daha Yüksek Kan Kurşun Düzeyleri İçin Risk Grubu mudur? Metallothionein-2A Heterezigot Gebe Kadınlar ve Yenidoğanları Daha Yüksek Kan Kurşun Düzeyleri İçin Risk Grubu mudur? DR. DENİZ TEKİN Ankara Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü KURŞUN Kurşun maruziyeti, ciddi

Detaylı

KALITIMIN GENEL İLKELERI. Mendel Genetiği Eksik baskınlık Eş baskınlık Çok alellilik Kontrol Çaprazlaması

KALITIMIN GENEL İLKELERI. Mendel Genetiği Eksik baskınlık Eş baskınlık Çok alellilik Kontrol Çaprazlaması KALITIMIN GENEL İLKELERI Mendel Genetiği Eksik baskınlık Eş baskınlık Çok alellilik Kontrol Çaprazlaması Kontrol Çaprazlaması Çekinik fenotipli bir bireyin genotipi kesinlikle bellidir ve homozigot çekiniktir

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Kongo Kırmızısı Highman Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5110-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Amiloidlerin ışık mikroskopisi ile incelenmesi

Detaylı

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri Biyoloji Bölümünde Merkezi Araştırma Laboratuarlarının Kurulumu Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Truant Auramin Rodamin Aside Dirençliler Floresan Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5118-100, 5118-500, 5118-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı:

Detaylı

Geri Kazanım Teşihis Limiti Laboratuvar Birimi Ürün grubu Analiz Analiz Metodu

Geri Kazanım Teşihis Limiti Laboratuvar Birimi Ürün grubu Analiz Analiz Metodu EDGE Gıda Yem Çevre Sağlığı Analiz Ve Laboratuvar Hiz. Ar Ge Ve Danışmanlık Hiz. San. Ve Tic. Ltd. Şti. ANALİZ METOTLARI, TEŞHİS LİMİTLERİ ve GERİ KAZANIM LİSTESİ Geri Kazanım Teşihis Limiti Laboratuvar

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

Kanatlılara Spesifik Performans Katkısı

Kanatlılara Spesifik Performans Katkısı Kanatlılara Spesifik Performans Katkısı İÇERİĞİ Kanatlı hayvancılık sektörü genetik calışmalar, yem teknolojisi ve beslenme rejimlerindeki bilimsel ilerlemelerle sürekli gelişmektedir. Dünyada artan kaliteli

Detaylı

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır.

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır. semptomları ketozisin belirtilerine benzer. yem tüketiminin durması veya kesilmesi, sınırlı bağırsak hareketi, normal vücut ısısı, süt veriminin azalması, halsizlik ve rahatsızlık ortaya çıkar. - Çok genel

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin uyması ve uygulaması gereken kuralları kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin uyması ve uygulaması gereken kuralları kapsar. TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu: 5996 Yayımlandığı R.Gazete: 29.12.2011-28157 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES338 6. Bahar 2 0 0 4

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES338 6. Bahar 2 0 0 4 Dersin Adı Kodu Yarıyıl BESĠN-BESĠN ÖĞESĠ ĠLE ĠLAÇ ETKĠLEġĠMĠ ÖnkoĢullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Teori Laboratuar BES338 6. Bahar

Detaylı

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. BÖLÜM 1. I. Adaptasyon II. Mutasyon III. Kalıtsal varyasyon Bir populasyondaki bireyler, yukarıdakilerden hangilerini "doğal seçilim ile kazanır? D) I veii E)

Detaylı

MADDE 4 (1) 5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak ikinci fıkrada yer alan tanımlar da geçerlidir.

MADDE 4 (1) 5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak ikinci fıkrada yer alan tanımlar da geçerlidir. Resmi Gazete Sayısı: 29899 TÜRK GIDA KODEKSİ PESTİSİTLERİN MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; tüketicinin yüksek

Detaylı

İnsan vücudu ve yaşamsal bulgular

İnsan vücudu ve yaşamsal bulgular Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders (Kuramsal) Haftalık Uygulama Haftalık Laboratuar Dersin Verildiği Yıl Dersin Verildiği Yarıyıl Tıbbi İlk Yardım ECZ1111

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BİOAK 5 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet, 5 mg biotin (Vitamin H) içerir. Yardımcı madde(ler): Laktoz anhidr, mikrokristalin selüloz, krospovidon, povidon K-30 ve

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970 li yıllarda; Tüketicilerin bilinçlenmesi, 1990 lı yıllarda

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sitogenetik Laboratuarı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı