ÇOCUK HASTALIKLARI REHABİLİTASYONU UZM. FZT. NAZMİ ŞEKERCİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇOCUK HASTALIKLARI REHABİLİTASYONU UZM. FZT. NAZMİ ŞEKERCİ"

Transkript

1 ÇOCUK HASTALIKLARI REHABİLİTASYONU UZM. FZT. NAZMİ ŞEKERCİ

2 Gelişimini tamamlamamış beyin dokusunun doğum öncesi, doğum sırası ve sonrasında progresif olmayan bir hastalığının sebep olduğu nöromusküler bir bozukluktur.

3 Serebral paralizli çocukta rehabilitasyonun amacı; var olan potansiyelleri açığa çıkarmak, geliştirmek ve düzenlemede yardımcı olmak,maksimum düzeyde bağımsızlık kazandırarak erişkin yaşa hazırlamaktır.

4 Spastik Tip: Spastisite ekstremitenin pasif harekete karşı gösterdiği fizyolojik direncin artmasıdır. Spastik SP de tonus artışınana ek olarak diğer üst motor norön sendromu bulguları (hiperrefleksi, klonus, ekstansör plantar yanıt ve ilkel refleksler) gözlenir. Tüm SP olgularının 3/4 ü spastiktir. Spastik SP de Tutulum Tipleri Spastik tüm vücut tutulumu (kuadri veya tetrapleji) Baş, boyun, gövde kaslarına ek olarak 4 ekstremite tutulumu vardır.

5 Spastik dipleji: Iki bacakta belirgin, kollarda çok hafif tutulum vardır. Spastik hemipleji: Vücudun sağ veya sol yarısında tutulum vardır. Tüm vücut tutulumu (Spastik kuadriparezi): Dört ekstremite ve gövde tutulumu olan çocuklardır. Mental retardasyon, strabismus, nöbet, salya akıtma, dizartri ve disfaji sıklıkla görülür. Çoğunlukla prematüre veya doğum sırasında gelişen hipoksik iskemik ansefalopatiye bağlıdır. Prematür olgularda beyin MR larında periventriküler lökomalazi (PVL) olarak adlandırılan tipik görünüm mevcuttur.

6 Spastik dipleji: Üst ekstremitelerde hafif, alt ekstremitelerde belirgin tutulumu olan çocuklardır. Mental retardasyonve strabismus görülebilir, nöbet daha nadirdir. Genellikle prematüre öyküsü vardır. MR da PVL tipiktir.

7 Spastik hemipleji: Gövdenin bir yarısının tutulduğu çocuklardır. En dirençli nöbetlerin görüldüğü SP tipidir. Kranial sinir tutulumları, astereognozi ve eklem pozisyon hissi kaybı gibi duyu bozuklukları ve etkilenen ekstremitelerde büyüme geriliği gözlenir. MR da tek hemisferde beyin enfarktı ve posthemorajik porensefali görülür.

8 Diskinetik Tip: Diskinetik bozukluklar genelde hipotoni ile başlar. Daha sonra tonus değişkenlik gösterirken karakteristik istemsiz hareketler belirir. Bu hareketler çocuk heyecanlandığında veya korktuğunda artar. Bu olgularda dizartri, disfaji, salya akıtma görülür. Mental durum genellikle normaldir ancak iletişim bozukluğu nedeniyle çocuk mental retarde sanılabilir. Sık görülen sensorinöral işitme kaybıda iletişim bozukluğunu arttırır. Diskinetik tip hiperbilirübinemi veya ağır anoksi sonucu gelişen bazal ganglion hasarına bağlıdır.

9 Atetoz: Istemsiz, yavaş, soluncanvari kıvrılma hareketleridir. Hem agonist, hem de antagonist kaslar eşzamanlı kasılır, ekstremitenin distalinde daha belirgindir. Distoni: Kas tonusu çok artmıştır. Istemli hareketle artan, yavaş torsiyonel kasılmalar ve anormal postür gözlenir. Gövde ve ekstremitenin proksimalinde daha belirgindir. Kore: Küçük istemsiz kas hareketleridir.

10 PRENATAL NEDENLER PERİNATAL VE NEONATAL NEDENLER POSTNATAL NEDENLER -Herediter Durumlar -Doğum öncesi dönemde iyi bakımın olmaması -Prenatal enfeksiyonlar(toksoplazma,rubella gibi) -Sosyopati ve madde bağımlılığı -Rh uyuşmazlığı, -Metabolik hastalıklar(diabet) -Prenatal anoksi(karbondioksit zehirlenmesi,anemi,karbon komplikasyonu,hipotansiyon) -Prenatal Hemoraj -Anne yaşı -Prematüre doğum -Anoksi(Mekanik solunum yetmezliği,atelektazi,narkotik ilaçlar,plesanta previa,anneye ait anoksi veya hipotansiton ) -Travma ve hemoraj(kötü pozisyon,hatalı forseps kullanımı,ani basınç değişiklikleri,doğumun uzaması) -Çoğul gebelik, - Rh kan uyuşmazlıklarına bağlı kernikterus,hiperbilirubinemi -Travma -Enfeksiyonlar -Vasküler kazalar -Anoksi(boğulma,zehirlenme,hipoglisemi) -Toksik nedenler

11 CP DE SINIFLANDIRMA: A-KLİNİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRMA : CP GRUPLARI S P A S T İ K Spastik hemipleji Spastik Dipleji Spastik Kuadripleji ÖZELLİKLERİ -Vücudun bir yarısında anormal adale tonusu ve hareketler -Yüz,boyun,gövde ve ekstremiteleri içine alacak şekilde vücudun tek yarısını kapsar.üst ekstremitedeki belirtiler alt ekstremiteye göre daha belirgindir. -Sıklıkla strabismus,oral-motor ve somatosensorial disfonksiyon(asteregnosiz gibi),algısal bozukluklar,öğrenme güçlükleri ve birleşik problemler vardır. -Etkilenen tarafı kullanamaz,otarafa ağırlık aktaramaz -Nöbetler ileriki yaşlara kadar sıklıkla görülür -Tüm vücut etkilenmiş olup,vücut ve alt ekstremiteler daha fazla etkilenmiştir, -Sıklıkla oral-motor ve konuşma problemleri vardır. -Sıklıkla vücudun bir kısmı başka bir kısmına göre daha çok etkilenmiştir. -Çocuk total olarak etkilenmiştir.(baş,boyun,gövde ve üst ekstremiteler alt ekstremitelerden fazla) -Bebeklerde önce hipotoni görülür. -Görme,işitme,mental gerilik,epileptik nöbetler ve oral-motor problemler beraberindedir -Asimetriktir.Kontraktür ve deformiteler gelişir özellikle skolyoz ve kalça dislokasyonlarına sıklıkla rastlanır.

12 D İ S K İ N E T İ K Diskinetik Sendromlar Atetoid Distonik Atetoid Kore Atetoid Spastik Atetoid -Kas tonusu değişkendir -Çocuk postural dengeyi sağlamakta güçlük çeker -İstemli hareketlerin ortaya çıkışı ve koordinasyonoları zayıftır -Sıklıkla asimetriktir -Atetozdan önce hipotoni vardır -İstemli harekette,postural değişikliklerde,emosyonel durumlarda ve konuşmada bu istemsiz hareketlerde artış olmaktadır -Genellikle ciddi konuşma bozuklukları,zayıf solunum kontrolü,oralmotor problemleri vardır.yüksek sıklıkta da işitme kayıplarına rastlanır. -İstemsiz hareketler var,fakat kas tonusu artmamıştır. -Tonus artması ile beraber gövde,baş ve ekstremitelerde anormal hareketler vardır. -İstemsiz hareketlerle karakterize olup,ekstremitelerin distal kısımlarında istemsiz küçük hareketler vardır. -Artan kas tonusunun hareketlere engel olmasıyla karakterizedir.

13 A T A K S İ K Genel Özellikleri Spastisite ile Atetoz ile Spastisite ve Atetoz birlikte -Düşük postural tonus(postural fonksiyonlarda denge bozuk olup,yerçekimi değişikliklerinde bunu karşılayamaz) -Diplejik dağılım gösterip gövde ve ayaklar,kol ve ellerden daha fazla etkilenir. -Kinetik tremor vardır -Hem ince hem kaba motor hareketlerde koordinasyon bozukluğu vardır -Spastik dipleji ve atetoz ile sıklıkla görülmektedir -Hipotoni genellikle gelişecek ataksinin bir işaretidir. -Birleşik problemleri ise nistagmus,odaklaşma problemi,gecikmiş ve zayıf konuşma olmaktadır. -Genelde başlangıçta hipotonik,bazen az spastisite gösterebilir.çocuk yürümeye ve konuşmaya başlayınca ortaya çıkar. -Az ve normal arası hipotonik ve yılanvari hareketler proksimalde ataksik,distalde atetoiddir. -Tonus normalden biraz fazla olup yılanvari hareketler vardır. F L -Çocuğun kas tonusunda azalma ve genel bir kuvvet azlığı vardır.n.e.h. artmıştır.fakat değişen yerçekimi kuvvetine karşı ufak bir kasılma

14

15 B-EKSTREMİTE DAĞILIMINA GÖRE SINIFLANDIRMA: 1-Monopleji 2-Parapleji 3-Hemipleji 4-Tripleji 5-Quadripleji 6-Dipleji 7-Çift hemipleji

16 C-ANATOMİK SINIFLANDIRMA: 1. -Korteksdeki lezyonlarda;spastisite 2. -Bazal ganglion lezyonlarında; diskineji, atetoz,distoni 3. -Serebellum lezyonlarında;hipotoni ön plandadır.

17 D-HASTALIĞIN ŞİDDETİNE GÖRE SINIFLANDIRMA: -Hafif:Hastanın tedaviye gereksinimi yoktur ve bağımsızdır. -Orta:Hasta tam bağımsız değildir.tedaviye ve yardımcı cihazlara gereksinimi vardır.rehabilitasyona ve eğitime ihtiyacı vardır. -Şiddetli:Tamamen bağımlıdır.rehabilitasyona cevap vermez.özel eğitim gerektirir ve motor sistemle birlikte diğer sistemlerde de bozukluklar görülmektedir.

18 ÇOÇUK GELİŞİMİNİN EVRELERİ YENİ DOĞAN 1. Ay 6. Ay 10. Ay Fleksör tonus baskındır. Fleksör tonus Ellerinden destek alarak gövde rotasyonuyla Oturtulduğunda baş devam eder. kısa süre oturur.pron birlikte güzelce oturur, yana düşer Pirimifit refeleksler pozisyonundan supine emekler,ayağa kalkmak Kaba Motor hakimdir döner, ayağa kaldırıldığında için kendini yukarı Oturtulunca ağırlığın çoğunu taşır. çeker. başını sallar

19 İnce Motor Eller Yumuktur. Temas edilince Kübü elleriyletutar Parmak ucuyla tutar, elleriyle sıkıca tutar iki kübü birbirine çarpar. Konuşma Ağlar, seslere dikkat kesilir. Boğazından küçük sesler çıkarır. Güler,aynadaki imajına güler, kalkmak için ellerini Özel olarak anne-baba der. kaldırır.

20 Kognitif Fonksiyonlar reflekslerle Objeleri 90 veya daha Yabancı kimselerden sıkın- Başkasının ona göstererek Fonksiyo nlar yerine getirilir. az izler tılanır,sevdiklerini ve sevme- sakladığı objeleri almaya diklerini belli eder. çalışır. Sosyal Yüzlere bakar, Çevresindekilere Elbiselieri başını örtünce Elleriyle beslenir, bay bay Fonksiyo nlar iyice inceler. dikkatle bakar. güler yapar.

21 Doğum 6. Hafta Yeni doğan bebeğin fleksiyon pozisyonunda duruşu tipiktir.bebek doğumdan sonra da anne karnındaki pozisyonunu devam ettirir. Yani doğan bebeğin hareketleri çoğunlukla refleksif hareketlerdir, mantıklı hareketleri zamanla yaparlar.başı pron pozizyonunda nefes yolları kapanmasın diye aktif olarak sağa-sola döndürebilir.yutkunmayla koordineli güçlü bir emme yeteneği vardır.bebeğin annesini emmesi insanlarla iletişimin ilk olumlu deneyimidir.

22 Yeni doğan, sadece anne-babaya bakarak değil aynı zamanda görmeyi geliştirmek için gözlerini bir noktaya fikse etme esnasında kısa süreli fakat dikkatli bir uyanıklığı sürdürebilir. Genel kas tonusu fleksör duruşla birlikte gittikçe artar.aktif hareketler jeneralize olur fakat simetriktir.oturmak için kaldırıldığında kafa geriye düşer. Gününün çoğunu uyuyarak geçirir.

23 90 dereceye kadar görsel takibi vardır ve ortalama olarak toplam 10 saat uyanık kalabilir.başın kontrolü artmış, yanlara düşme azalmıştır.moro, palmar ve plantar grasp ( yakalama ) refleksi, tonik boyun refleksleri gibi primifit refleklerin çoğu hala devam etmektedir.

24 2. Ay Başını yerden en az 45 derecelik bir açı ile orta pozisyonda ekstansiyona getirir ve 10 sn den fazla tutabilir. Yeni doğan bebeklerde görülen genel fleksiyon pozisyonu 2. ayda hızla kaybolur.elleri yumuk şeklinde tutma süresi azalır.üst ekstremitelerin ikisiyle birlikte objelere güçlü bir şekilde vurmaya başlar, istemili kavrama gelişir.

25 Gırtlaktan sesler çıkarır. Bunlar başlangıçta a veya e bazen h birleşimi ile ehe, he gibi seslerdir.genellikle sırtüstü yatar pozisyonda uykuya dalarken veya uyanması sırasında duyulur. Sese ve gürültüye karşı tepki giderek farklılaşır. Örneğin; yakınında bir zil çalınırsa bunu göz kırpması veya korku belirtileri ile karşılamaz. Davranışı, sesi dinlediğini belli eder, bir an için hareketini ve bakışlarını durdurur. Beslenmesi oldukça düzenlidir. Kol ve bacak hareketleri daha ziyade rastgele, fakat düzgündür.

26 3. Ay Yüzükoyun pozisyonda başını en az bir dakika tam ekstansiyonda tutabilir. Yer ile baş arasındaki açı 90 dereceye çıkmıştır.ön kolları üzerinde kendini destekliyebilir.3. ayın sonunda bebek oturtulduğunda başını yarım dakika dik tutabilir, sırtı yuvarlaktır, columna vertebralis henüz dik tutulamaz. Pozitif destek reaksiyonu ve otomatik adım atma refleksi kaybolmuştur.ayaklarına bastırılınca dizleri fleksiyona gider. Sağlıklı bebeklerde bu reaksiyon normaldir. Görsel takip 180 dereceye kadar yapılabilir.çoğunlukla başda birlikte döner, ancak burada anlamlı olan gözlerin hareketidir.

27 Uyku gecede 10 saatte iner gündüz iki defa hafif uyku uyur. 3. ayda gülümseme bebek davranışının ayrılmaz bir parçası olmuştur.6. aya kadar, hareketli bir insan yüzü görünce gülümseyerek karşılık verir, karekteristik olan bebeğin insan yüzü dışındaki objelere gülümsememesidir. 3. ayın sonuna doğru çocuk boğazdan sesler çıkarır. Bunun yanısıra, sırtüstü yatarken ve keyifli olduğu zamanlarda i-çi, ih-çi, i-rri gibi sesler çıkartmaktadır.

28 4. Ay Bebekler bu dönemde önce kolları üzerinde pron pozisyonunda, daha sonra kollarının gererek elleri üzerinde gövdeyi taşıyabilirler.yavaş yavaş bu pozisyonda daha az ve yüzüstünden sırtüstüne dönmeye başlar. Bebekler bu arada çok gözlemci olmuş, elleri günlük değişmez oyuncağı halini almıştır.ellerini sık sık yüzüne yaklaştırarak inceler.bu gelişim çocuğun vücut orta hattını bulmasında yardımcı olur.ellerini ve objeleri ağzına hatasız götürmeye başlar. Havayı kapıcı dudakları arasından üfleyerek vu f veya s gibi sesler çıkarır.

29 5.Ay Yüzükoyundan-sırtüstüne sırtüstünden yüzükoyuna döner.karnı üzerinden sallanır, bazende ön kollara dayanarak kendisini kaldırır. Koluna ağırlık vererek diğer elleriyle cisme uzanır.çocuk bir kez daha fleksiyonun ön planda olduğu bir gelişim dönemindedir.oturtulmak için çekildiği zaman başını, kollarını ve bacaklarını fleksiyona getirir. Kalçalardaki fleksiyon birkaç ay daha devam etmektedir. Bacakları üzerinde ağırlığını taşıyabilme yeteneği giderek artar,yardım için koltuk altlarından tutmak yeterlidir.

30 Sırtüstü yatan bir bebeğin yetişebileceği yere göz alıcı, renkli bir şey asılır ve dikkati o yere çekilirse, zorlu ve mutlu bir çaba başlar.sonunda ellerini uyuncağa kadar uzatıp dokunabilir. Göz alıcı, hareketli bir cisim göz kaslarını yormadan çocuğu dakikalarca oyalayabilir.tatlı, hoş sesleri seçmeye başlar.sesin sert veya sevgi dolu tonlarını ayırt edebilir.

31 6.Ay Bu dönemde bebek, el ve ön kollardan destek alarak kısa bir süre bağımsız olarak oturabilir.destekli oturmada gövde bir tarafa itildiğinde baş kontrolü tamdır.oturmada, vücut ağırlığı daha uzun süre ve güvenli taşınabilmektedir.

32 6. ayda el hareketelerindeki ilerleme dikkatle gözlenmelidir.oyuncağını elinden almaya karşı koyar, oyuncağı bir elinden diğerine aktarır.yakalama için tam avuç kullanır.bir şişeyi, tutup kaldırabilir.objelere ulaşmada daha iyi koordinedir. 6. ayda çocuğun kulağı hassaslaşır,kendisiyle ve başkalarıyla konuşmaları dinler. Tanıdık ve yabancıları ayırdeder.arka arkaya ci-ci-ci, dede-de, mem-mem-mem gibi heceleri sıralayabilir. Bu dönemde erken pirimitif refleksler iyi entegredir.

33 7.Ay Aktif dönemde, çocuğun pozisyonunu değiştirme ve oturma olanağı hazırlanır.destekle oturtulurken yandaki destekler kollarını serbest bırakacak kadar kaldırıldığında dengesi gelişir ve oyuncaklarla oynayabilir.sırtüstü yatan çocuk, ayaklarını tutup oynayarak eğlenir.

34 Koltuk altından tutulup kaldırıldığı zaman birbirini izleyen fleksiyon ve ekstansiyon hareketleri ile zıplamaya çalışır. 7. ayda çocuk, iki eliyle ayrı ayrı iki objeyi tutabilir.oyuncağı elinde çevirerek inceler, düşen cismi arar, cee oynar.bu bebeğin ilk sosyal oyunudur.ses üretmeler devam eder.

35 8.Ay Ekseni etrafında dönerek pozisyonu değiştirmeyi başarabilir.tutunarak oturma pozisyonuna gelir ve uzun süre desteksiz oturabilir.dengesini korumak için, tek veya iki eliyle destek alır.koltuk altlarından tutup tabanları yere değdirildiğinde zıplamaktan hoşlanır.dikkatini toplamada sürekli bire gelişme ve artan uyanıklık göze çarpar. 8. ayda infatlar el çırpma hareketi yapabilir. Bebek yabancılardan çekinmeye, hatta korkmaya başlar, ağlıyarak kaçar.büyükleri iş yaparken izler.

36 9. Ay Bebek, karın üzerinde sürünerek istediği zaman öne doğru ilerleyebilir.elleri ve dizleri üzerinde resiprokal emekler.desteksiz oturur.insanlara ellerini uzatır, arasıra tek başına veya bir elinden destek alarak ayakta durur, statik dengeyi geliştirir. Yumuşak seslere ilgi duyar.yukarı-aşağı, önarka,iç-dış kavramları gelişir.kapların içine elini sokarak bir şey alabilir. Saklambaç oynar. Bağımsız çift hece kullanır.

37 10. Ay Emekleme pozisyonunda ön veya arkaya sallanarak emeklemenin ön koşulu olan dengeyi sağlamak için ağırlık aktarır, bağımsız kalkıp oturur, otururken bacakları ekstansitonda, sırtı diktir.eşyalara tutunarak ayağa kalkar ve ayakta durur. 10. ayda çocuk, ekmek kırıntısı gibi küçük parçaları baş parmak ile işaret parmağı arasında yakalayabilir

38 Genellikle birfincandan içme parmaklarıyla yeme, kavrama esnasında baş parmağın oppozisyonunun başarılmasıyla birlikte diğer parmaklarıyla yemek yiyebilir.iki cisim tutup birbirine vurabilir.cisimleri atmaya başlar. Taklit yapar ve el sallar.ayrıntılara ilgi gösterir, taklit eder ve övgüden hoşlanır.diyalog başlar ve kendisine sorulan eşya veya kişiye bakar.sevdikleri ya da sevmediklerini ifade etmede inatçı tavır gösterirler.

39 11.Ay Emekler, kendi başına ve tam dengeli oturur.eşyalara tutunarak sıralar.dizüstü dik durup denge kurar, ellerinden tutulursa öne yürür. Bağımsız yer içer. İlk anlaşılır heceleri kullanmaya başlar.yasakları anlar

40 12. Ay Bir elinden tutulursa yürür.cismi uzatılan ele koyar.küçük cisimleri dar bir delikten atar. Yakalamaca oynar,basit emirleri anlar ve yerine getirir. Elbiselerini giymeye yardım ederler. Parmak ucuyla yakalama oldukça iyidir.

41 Ay Yardımsız ayağa kalkar, yardımsız hızlı yürür, fakat serbest koşamaz.bir elinden tutulursa merdivenleri iner ve çıkar.yana ve arkaya doğru yürür. Oynamak için çömelir ve topu fırlatır. İki tahta bloğu tek elinde tutar, gelişi güzel kırabilir ve iki katlı kule yapar.kaşık kullanır.iki veya üç sayfayı birlikte çevirir, ayakkabı ve çoraplarını çıkartır. Beş on kelimelik bir konuşma sözlüğü vardır. Birkaç resmin adını göz, burun v.s. bilir. İki kelimelik cümleler kullanır.

42 2 Yaş Düzgün yürür ve koşar.her iki ayağını aynı basamağa koyarak bağımsız merdiven inipçıkar.topa tekme atar.topuk parmak yürüyüşü yapabilir ve parmak uçlarında yürür. Kapı tokmağı, kavanoz kapağı açar.ellerini yıkar ve kurular.6-7 katlı kule yapar.ayakkabı, çorap ve pantolonunu giyer.dikey ve yuvarlak çizgiler çizer.makasla keser, boncuk dizer ve sayfaları teker teker çevirir. Kendisinden bahsederken ismini kullanır. Et, ciğer, basit cisimler kullanır, tuvalet ihtiyacını haber verir.

43 3 Yaş Merdivenleri tek tek çıkmaya başlar.inerken iki ayağını aynı basamağa koyar.tek ayak üzerinde durur.üç tekerlekli bisiklete biner, kollarını düzleştirerek top yakalar. Kurşun kalemi tüm avucuyla tutma yerine parmaklarıyla kavrar.düğme, fermuar ve ayakkabı bağı açar, 5-10 katlı kule yapar.şekil tahtasında üç şekli yerine uydurur.istenirse insan resmi çizer. Anlamlı sorulara cevap verir.cinsiyetleri ayırt eder, çoğul kullanır.resimlerdeki cisimlerin ne işe yaradığını bilir.yaşını söylemek için parmaklarını kullanır.3 sayıyı tekrarlar.bağırsak ve mesane kontrolü tamdır.

44 4 Yaş Sıçramaya çalışır. Her basamağa bir ayak koyarak merdiven inip çıkar. Bağımsız yemek yer. Giyinir,soyunur.ayakkabılarını bağlar, düğme ilikler. Dişlerini, elini yüzünü yıkar ve kurular.iki üç renk bilir. Tam cümlelerle konuşur ve konuşması anlaşılır.

45 5 Yaş Tek ayak üzerinde zıplar. Müziğe uyarak yürür. Üçgen kopya eder, çizgilerin üzerinden keser ve anlaşılabilir insan resmi çizer. Boyarken, şekillerin dışına fazla taşırmaz. Yaşını, adresini söyler. Anneden ayrılma korkusu vardır. Kelimelerin anlamını sorar.

46 6 Yaş Gözleri kapalı tek ayağı üzerinde durur.ismini yazıp okuyabilir. Bir yaş içindeki çocukların normal gelişmeleri incelenirken hayatın ilk dönemlerinde hakim olan reflekslerinde dikkate alınması gerekir. Merkezi sinir sistemi henüz gelişmediği için yeni doğanın hareketlerine refleks aktiviteler hakimdir.refleks gelişimi 3 düzeyde incelenir.

47 1. APEDAL DÖNEM 2. KUADRİPEDAL DÖNEM 3. BİPEDAL DÖNEM

48 I APEDAL DÖNEM : Bu dönemdeki çocuk sırtüstü ve yüzükoyun ozisyona bağımlı olup, spinal ve beyin sapı refleksleri hakimdir. 1. Spinal refleksler : 2 aya kadar var olmaları kabul edilen reflekslerdir.merkezi sinir sisteminin 4. venrikül tabanına kadar olan düzeyde kontrol edilirler.oldukça ilkel olup, ekstremite kasları total fleksiyon veya ekstansiyon patenlerindedir.bu refleksler ; a) Fleksör Çekme b) Ekstansör İtme c) Çapraz Ekstansiyon d) Galant Reaksiyonu ( 0-4 ay) e) Adım atma reaksiyonu ( 0-3 ay)

49 2. Beyin sapı refleksleri : Bu refleksler 8. kafa çifti ile ruaevs ruber arasındaki bölgeden idare edilebilirler.4.maksimum 6. aya kadar pozitif olmaları normaldir. a) Asimetrik Tanik Boyun Refleksi ( A.T.B.R.) b) Simetrik Tanİk Boyun Refleksi ( S.T.B.R.) c) Tanik Labirent Refleks : Yerçekimine karşı vücudun dik dik durmasını sağlar ve postürü ayarlar.

50 d) Birleşik Reaksiyonlar: Bir ekstremiteden diğerine tanik reaksiyonların yayılmasıdır.zorlu egzerzisler yapıldığı zaman, normal kişilerde de görülür.serebral paralizili çocukta ise bir ekstremitesine yapılan harekete direkt olarak ilgisi olmayan vücut kısımlarına spastisite yayılır.tek başına fazala bir anlamı olmayıp diğer portolajik reflekslerinde olması gerekir. e) Pozitif Destek Reaksiyonu : Ayaklar yere bastırıldığı zaman, tabanın yere değmesinden kaynaklanana uyarı, bir de başınç nedeniyle intrinsik kasların uyarımı, alt ekstremiteler bir bir sütun halini alır ve çocuk bu sütun üzerinde durmaya çalışır. f) Negatif Destek Reaksiyonu : Ayağın yer ile temasının kesilmesi ile ko-kontraksiyonun ortadan kalkması ve alt ekstremitelerin gevşek, mobil bir durum almasıdır.

51 II KUADRİPEDAL DÖNEM : Orta beyin düzeyi refleksleri hakimidir.düzeltme refeleksleri vardır.bu refleksler nualevs ruber üstü düzeyde kontrol edilirler, doğumdan hemen sonra gelişir ayda en üst düzeye ulaşırlar,kartikal kontrol arttıkça yavaş yavaş değişir ve bir kısmı yaşam boyu devam ederken, bir kısmı inhibe olurlar.reflekslerin kombine hareketleri ile çocuk dönebilir,oturur ve emekleme pozisyonuna geçebilir.

52 Boyun Düzeltme Refleksleri ( 0-6 Ay) Vücut Düzeltme Refleksleri ( 6. ayda başlar yaşam boyu sürer) Başı Etkileyen Lairent Düzeltme Reaksiyonu Yüzü koyun (1-2. ayda başlar yaşam boyu sürer) Sırtüstü (6. ayda başlar yaşam boyu sürer.) Sağa ve sola (6. ve 8. ayda başlar, yaşam boyu devam eder.)

53 Optik Düzeltme Reaksiyonu Yüzükoyun (1.-2. ayda başlar yaşam boyu devam eder.) Sırtüstü ( 6. ayda başlar yaşam boyu devam eder.) Sağa ve Sola ( 6. ve 8. başlar yaşam boyu devam eder.) Amfibi Reaksiyonu (6. ayda başlar yaşam boyu devam eder.)

54 Otomatik Hareket Tepkileri Bu hareket tepkileri tam düzeltme refleksleri olmayıp, semisirküler kanalların uyarımı ile ortaya çıkan bir grup refleksler olarak tanımlanır. Moro Refleksi (0,4-6 ay) Landau Refleksi (6 ay 2-2,5 Yaş) Koruyucu Ekstansör Refleksi ( Paraşüt Reaksiyonu) (6 ay-yaşam boyu)

55 III BİPEDAL DÖNEM : Bu dönemde görülen refeleksler, karteks, bazal gonglianlar ve serebellum düzeyinde kontrol edilirler.denge reaksiyonlarının gelişmesi kişiyi bipedal düzeye getirir.vücutta yer çekimi merkezinin değişmesine cevap olarak, kas tonusu ayarlamalarını sağlayan reaksiyonlardır.

56 Sırüstü ve yüzükoyun ( 6. ayda başlar, yaşam boyu devam eder.) Kedi deve pozisyonu ( 8. ayda başlar, yaşam boyu devam eder.) Oturma ( ayda başlar, yaşam boyu devam eder.) Dizüstü (15. ayda başlar, yaşam boyu devam eder.) Sıçrama ( ayda başlar, yaşam boyu devam eder.) Dorsifleksiyon ( ayda başlar, yaşam boyu devam eder.) Tahtarevalli Tepkisi ( ayda başlar, yaşam boyu devam eder.) Simian duruşu ( ayda başlar, yaşam boyu devam eder.)

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER BEBEKLİK DÖNEMİNDE (0 3 YAŞ) ERKEN TANI İÇİN KRİTİK DÖNEMLER Bebeklik dönemi, gelişimin en hızlı ilerlediği dönemdir. Çevrelerine

Detaylı

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2 NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınknak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Prenatal motor gelişim-1: İlk hareketler, gebeliğin 7.-8. haftasında uyarıya konturlateral kaba fleksiyon şeklinde olur. 9. haftada

Detaylı

Özel 4 Mevsim Çocuk Kreş ve Gündüz Bakımevi Çocuk Gelişim Formu

Özel 4 Mevsim Çocuk Kreş ve Gündüz Bakımevi Çocuk Gelişim Formu Gelişim Kendinden 20-30 cm uzaklıktaki parlak renkli nesneye bakar. Kendisiyle konuşan kişiye bakar. Kendiliğinden gülümser. Başını ve boynunu kısa süreli kontrol etmeye çabalar. Elleri yumruk hâlindedir.

Detaylı

BEDENSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU

BEDENSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU T.C Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü BEDENSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU 2009 PROGRAMDA YER ALAN MODULLÜR VE SÜRELERİ Modülün

Detaylı

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler.

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler. Gelişim Analizi Küçük Kaşifler Tehlikeli olan durumları söyler. 107 Yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat eder. Giysi ayrıntılarını başarıyla açar ve kapar Ali ALIÇ Temizlik malzemelerini amacına uygun

Detaylı

T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi

T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Ad-Soyad: Doğum Yeri/Tarihi: Adres: Telefon: Şikayet: Tanı: Başvuru Tarihi: Öykü:. Özgeçmiş: Prenatal: istekli gebelik:

Detaylı

60-72 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU

60-72 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 60-72 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU () Bağımsız yapabiliyor (/) Yardımla Yapabiliyor (-) Henüz Yapamıyor PSİKOMOTOR GELİŞİM / - Denge tahtasında ileri - geri ve yan yan yürür. Başlama ve durma komutlarına

Detaylı

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener Motor Nöron ve Kas Hastalıkları Uzm Dr Pınar Gelener Genel Bilgiler Vücudun herhangi bir bölümünde kas kuvveti azalması: parezi Tam kaybı (felç) : paralizi / pleji Vücudun yarısını tutarsa (kol+bacak)

Detaylı

Serebral beyinle ilgilidir Palsi fiziksel karışıklıkla ilgilidir (örnek kas kontrolü eksikliği)

Serebral beyinle ilgilidir Palsi fiziksel karışıklıkla ilgilidir (örnek kas kontrolü eksikliği) Hazırlayan: Dr. Mehmet Ata Öztürk Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mehmet.ozturk@marmara.edu.tr Tanım Yaygınlık & Oranlar Sebepler Risk Faktörleri Teşhis Tipler Nörolojik sınıflandırma

Detaylı

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI Okul öncesi dönem genel anlamda tüm gelişim alanları açısından temellerin atıldığı

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

GALLAHUE NIN KUM SAATİ MODELİ

GALLAHUE NIN KUM SAATİ MODELİ GALLAHUE NIN KUM SAATİ MODELİ -Gallahue motor gelişimi, çocukluk dönemi ile sınırlamış ve kuramını piramit modeli ile açıklamıştır. -Her bir motor gelişim dönemi diğerinin üstüne kurulur. DAHA SONRA, Motor

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 YÜRÜME ANALİZİ 2 YÜRÜME ANALİZİ Yürüyüş : Yer çekim merkezinin öne doğru yer değiştirmesi ile birlikte gövdenin ekstremitelerinin ritmik alternatif hareketleri olarak

Detaylı

GELİŞİMİN DEĞERLENDİRİLMESİ

GELİŞİMİN DEĞERLENDİRİLMESİ GELİŞİMİN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Bilsen Sirmen Sahasında eğitimli ve tecrübeli fizyoterapistler, gözlemleri ve testlerden çıkan sonuçları özetleyerek değerlendirir. Primitif motor paternler, yeni doğanlarda

Detaylı

O Dil; Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır.

O Dil; Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır. DİL GELİŞİMİ O Dil; Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır. O Dil gelişimi; seslerin, kelimelerin, sayıların,

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

2-6 YASINDA MOTOR GELISIM YRD. DOC. DR. SELCUK AKPINAR

2-6 YASINDA MOTOR GELISIM YRD. DOC. DR. SELCUK AKPINAR 2-6 YASINDA MOTOR GELISIM YRD. DOC. DR. SELCUK AKPINAR Temel hareketler donemi Temel beceriler, koşma, adama, sıçrama. sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakta vurma gibi hareketlerdir. Tüm çocuklarda bulunan

Detaylı

REFLEKSİF HAREKETLER DÖNEMİ

REFLEKSİF HAREKETLER DÖNEMİ REFLEKSİF HAREKETLER DÖNEMİ Reflekslerin İşlevleri AŞAMALAR Bilgi Toplama Evresi : D.Ö- 4. ay Bilgi Çözme Evresi: 4.ay sonrası 1 yaş BİRİNCİL REFLEKSLER Moro R. A. Tonik Boyun R. Arama R. Emme R. Kavrama

Detaylı

GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN

GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN TANIM Glaskow koma skalası genel olarak kişinin nörolojik değerlendirmesini yapmak için geliştirilmiş bir kriterdir. Hastanın şuur seviyesinin derecesi belirlenir

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji Kinesiyoloji insan hareketiyle ilgili mekanik ve anatomik ilkelerin incelenmesidir. Kinesiyoloji anatomi, fizyoloji ve biyomekanik

Detaylı

Motor gelişim temelde kendisini harekete ilişkin davranışlardaki değişim yoluyla ortaya koyar. Gözlenebilir hareket çeşitli biçimler alabilir.

Motor gelişim temelde kendisini harekete ilişkin davranışlardaki değişim yoluyla ortaya koyar. Gözlenebilir hareket çeşitli biçimler alabilir. Motor gelişim temelde kendisini harekete ilişkin davranışlardaki değişim yoluyla ortaya koyar. Gözlenebilir hareket çeşitli biçimler alabilir. Bunlar; Dengeleme, Lokomotor ve Manipulatif olarak sınıflandırılır.

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr Bu Bölümde: Sinirsel refleksler: Tipleri ve yolları Otonom refleks yolları ve işlevleri İskelet

Detaylı

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler jeneralize (beyinde

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler jeneralize (beyinde EPİLEPSİ Basitleştirilmiş şekliyle epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır, ve beyin hücrelerinde geçici anormal deşarjlar sonucu ortaya çıkar. Epilepsi nöbetlerinin çok değişik

Detaylı

Serebral Palsi. Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv.

Serebral Palsi. Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Serebral Palsi Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Serebral Palsi Serebral palsi, yaşamın erken dönemlerinde anatomik ve fizik gelişimini henüz tamamlamamış (immatür) beynin, progresif olmayan

Detaylı

.. Özel Eğitim Uygulama Merkezi. Kaba Değerlendirme Formu

.. Özel Eğitim Uygulama Merkezi. Kaba Değerlendirme Formu .. Özel Eğitim Uygulama Merkezi Kaba Değerlendirme Formu Öğrenci Adı-Soyadı: Değerlendirme Tarihi: Sınıfı: Değerlendiren: AMAÇLAR +/- AÇIKLAMA 1. Ellerini yıkar. 2. Ellerini kurular. 3. Yüzünü yıkar. 4.

Detaylı

Psikolojik Danışma & Rehberlik

Psikolojik Danışma & Rehberlik İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU Psikolojik Danışma & Rehberlik VELİ BÜLTENİ Ekim 2014 YAŞ DÖNEM ÖZELLİKLERİ 3-4 YAŞ (36-48 AY) Koşabilir. Merdivenlerden yukarı ayak değiştirerek çıkabilir, inerken her basamakta

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (Okul Öncesi) T.C Milli Eğitim Bakanlığı Okulu Müdürlüğü REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (Okul Öncesi) T.C Milli Eğitim Bakanlığı Okulu Müdürlüğü REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (Okul Öncesi) T.C Milli Eğitim Bakanlığı Okulu Müdürlüğü Sayı: Konu: Eğitsel Değerlendirme İsteği / /20 REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE Adı. Soyadı ve T.C

Detaylı

Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi

Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Yürüyüş bozuklukları 1) Gövdenin lateral fleksiyonu, 2) Gövdenin fleksiyonu, 3) Gövdenin ekstansiyonu, 4) Lumbal lordozda

Detaylı

Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir.

Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir. Konuşma gecikmesi Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir. Aylara göre konuşmanın normal gelişimi: 2. ay mırıldanma, yabancılara

Detaylı

ÇOCUĞUN PSİKOMOTOR GELİŞİMİ -GALLAHUE-

ÇOCUĞUN PSİKOMOTOR GELİŞİMİ -GALLAHUE- ÇOCUĞUN PSİKOMOTOR GELİŞİMİ -GALLAHUE- Motor kelimesi anlam olarak hareket i ifade eder. Dünyaya gelen her birey, daha anne karnında iken fiziksel olarak gelişmeye başlar. Dünyaya geldiğinde de bu gelişim

Detaylı

KOD 45 GELİŞİM MR (61-72 AY) xxxxxxx. "Çocuğun gelişimini takip edin."

KOD 45 GELİŞİM MR (61-72 AY) xxxxxxx. Çocuğun gelişimini takip edin. KOD 45 GELİŞİM MR (61-72 AY) xxxxxxx "Çocuğun gelişimini takip edin." KİŞİSEL BİLGİLER xxxxxxx Doğum Tarihi 30.4.2009 Cinsiyet Kız Okul xxxxxxx Sınıf xxxxxxx İl İstanbul İlçe Kadıköy I. Uygulama Tarihi

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Yakutiye Kaymakamlığı HİLALLKENT 125. YIL ANAOKULU Müdürlüğü Okul öncesi(otizm 3-6 yaş) Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Yakutiye Kaymakamlığı HİLALLKENT 125. YIL ANAOKULU Müdürlüğü Okul öncesi(otizm 3-6 yaş) Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Yakutiye Kaymakamlığı HİLALLKENT 125. YIL ANAOKULU Müdürlüğü Okul öncesi(otizm 3-6 yaş) Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : NURULLAH Eğitsel Performans İstenilen süre

Detaylı

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri)

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) 1. Doğru postür Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükük, pelvis arkada, omurga düz, omuzlar dışarıda baş yukarıda dik olarak ayakta dur 2. Abdominal

Detaylı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ Suna ve İnan Kıraç Vakfı Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı Tel/ Fax: 0212 359 72 98 www.alsturkiye.org HASTA BİLGİLERİ Hasta adı-soyadı : Cinsiyeti : Kadın Erkek Doğum tarihi

Detaylı

TEMEL MANİPLATİF HAREKETLER

TEMEL MANİPLATİF HAREKETLER TEMEL MANİPLATİF HAREKETLER Genel motor maniplasyon,bireyin nesnelerle ilişki kurması ile ilgilidir ve nesnelere güç verme ve onlardan güç alma şeklinde sınıflandırılır. İtici hareketler nesnenin bedenden

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 9 Serebrum Bazal Çekirdekler Orta Beyin (Mezensefalon) Beyin sapının üzerinde, beyincik ve ara beyin arasında kalan bölüm Farklı duyu bilgilerini alarak bütünleştirir ve kortekse

Detaylı

AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI

AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI Aile nedir? Toplum içindeki en küçük sosyal kurumdur. Çekirdek aile Ana, baba ve çocuklardan oluşur. Geniş aile ise çeşitli akrabalardan oluşur. Aile kurumunun

Detaylı

MOTOR ÖĞRENMENİN FİZYOLOJİK BOYUTLARI

MOTOR ÖĞRENMENİN FİZYOLOJİK BOYUTLARI MOTOR ÖĞRENMENİN FİZYOLOJİK BOYUTLARI - Canlıların performans bütünlüğü motorik kavramı altında incelenir. -Bilindiği gibi biyolojik ve mekanik faktörlerin etkisiyle iç süreçlerle gelişen eylemler motorik

Detaylı

xxxxx GELİŞİM MR (60-72 AY) "Çocuğun gelişimini takip edin."

xxxxx GELİŞİM MR (60-72 AY) Çocuğun gelişimini takip edin. GELİŞİM MR (60-72 AY) Hareket Gelişimi Sosyal-Duygusal Gelişim Dil Gelişimi Bilişsel Gelişim Özbakım Becerileri Gelişimi KOD xxxxx xxxxx "Çocuğun gelişimini takip edin." KİŞİSEL BİLGİLER xxxxx Doğum Tarihi

Detaylı

Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım

Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım Prof. Dr. Betül Ulukol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Risk Yüksek riskli gebeliklerin sonucu dünyaya gelenler Özel sağlık gereksinimi olan

Detaylı

Pediatrik Rehabilitasyon. Fizyoterapist Tayfun ARSLAN

Pediatrik Rehabilitasyon. Fizyoterapist Tayfun ARSLAN Pediatrik Rehabilitasyon Fizyoterapist Tayfun ARSLAN Pediatrik rehabilitasyon Çocuklarıda doğum öncesi,doğum sırası ve doğum sonrası nedenlerden oluşabilir fiziksel,zihinsel,duyusal ve algısal bozuklukların

Detaylı

PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF)

PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF) PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF) TEMEL PRENSİPLER Proprioseptörlerin uyarılması ile nöromüsküler mekanizmanın cevaplarını kolaylaştırmak Amaç: el temasları, görsel ve sözel uyarılar yoluyla

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2-3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-4 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNUZ NELER YAPABİLİR? PSİKOMOTOR GELİŞİM Top oyunlarında iyice ustalaşmıştır..

Detaylı

48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU

48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 48 60 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU () Bağımsız yapabiliyor (/) Yardımla Yapabiliyor (-) Henüz Yapamıyor PSİKOMOTOR GELİŞİM / - Çizgi üzerinde yürür. Çift ayakla belli bir uzaklığa atlar. Çift ayakla

Detaylı

ÇOCUKLARIN GELİŞİ İŞİM. Prof. Dr. Nilgün n METİN Hacettepe Üniversitesi

ÇOCUKLARIN GELİŞİ İŞİM. Prof. Dr. Nilgün n METİN Hacettepe Üniversitesi 0 6 YAŞ GRUBUNDAKİ ÇOCUKLARIN GELİŞİ İŞİM ÖZELLİKLERİ Prof. Dr. Nilgün n METİN Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi imi ve Eğitimi E BölümüB BÜYÜME VE GELİŞ İŞME BÜYÜME: Bir çocuğun boy uzunluğu ve vücut

Detaylı

Histeri. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir.

Histeri. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir. Konversiyon bozukluğu, altta yatan organik bir neden bulunmaksızın ortaya çıkan, bayılma, felç olma ve duyu kaybı gibi nörolojik belirtilerdir. Hastalar

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ Lokomotor sistem muayenesi İnspeksiyon, Palpasyon, Eklem hareket açıklığı (EHA), Nörolojik muayene (kas testi, refleks muayene, duyu muayenesi), Özel testler, Fonksiyonel

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU

36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 36-48 Aylık Çocuklar için Gelişim Formu (+) Bağımsız yapabiliyor () Yardımla Yapabiliyor (-) Henüz Yapamıyor ÖĞRENCİ AD-SOYAD : DORUK ATEŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ + - PSİKOMOTOR

Detaylı

Demans ve Alzheimer Nedir?

Demans ve Alzheimer Nedir? DEMANS Halk arasında 'bunama' dedigimiz durumdur. Kişinin yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir. Özellikle etkilenen bölgeler; hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır. Durumun

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

4 Boyutlu ultrasonla normal ve riskli gebeliklerdeki fetal davranışın belirlenmesi DOÇ.DR. ALİN BAŞGÜL YİĞİTER

4 Boyutlu ultrasonla normal ve riskli gebeliklerdeki fetal davranışın belirlenmesi DOÇ.DR. ALİN BAŞGÜL YİĞİTER 4 Boyutlu ultrasonla normal ve riskli gebeliklerdeki fetal davranışın belirlenmesi DOÇ.DR. ALİN BAŞGÜL YİĞİTER NORMAL GEBELİKTE FETAL DAVRANIŞ Fetusun gözlenebilen aksiyonu veya dış uyarana verdiği reaksiyondur.

Detaylı

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları:

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Çocukta tüm yaşam için fiziksel aktivite alışkanlığını kazandırmak Temel hareketleri geliştirmek Küçük ve büyük kasların motor

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR HAREKET SİSTEMİ Üç ana yapı taşı Kemikler Kaslar Eklemler Oynamaz eklemler (Kafa tası) Yarı oynar eklemler (Omurga) Oynar eklemler

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

Kendi başına oturabilir ve bir yürüme yardımcısı ile kısa mesafe yürüyebilir (örneğin bir

Kendi başına oturabilir ve bir yürüme yardımcısı ile kısa mesafe yürüyebilir (örneğin bir 2 ila 4 yaş arası çocuklar Lütfen aşağıdakileri okuyun ve çocuğunuzun hareket kabiliyetlerini en iyi temsil eden açıklamanın yanındaki kutuyu Çoğu pozisyonda baş ve gövde duruşunu kontrol etmekte zorlanır

Detaylı

TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni

TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:7 Temmuz/July 2017 www.norofzt.org NÖROLOJİK REHABİLİTASYONDA GÖREV ODAKLI EĞİTİM YAKLAŞIMLARI Dr. Fzt. Kamer Ünal Eren Bezmialem Vakıf Üniversitesi

Detaylı

BEBEK-ÇOCUK İZLEMLERİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL

BEBEK-ÇOCUK İZLEMLERİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL BEBEK-ÇOCUK İZLEMLERİ Prof. Dr. Ayfer TEZEL AMAÇ *Çocuğun sağlığının korunması *Hastalıkların erken tanısıdır Amacı gerçekleştirmek için yapılacaklar *anneden çocuğun sağlık durumu hakkında bilgi alma

Detaylı

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması)

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) Maksimum Koruma Fazı POSTOPERATİF 1-2. HAFTALAR: Amaç: 1. Ağrıyı azaltmak. 2.Hareket açıklığını artırmak (0º-90º).

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2016 AYLIK PLAN

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2016 AYLIK PLAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2016 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Ø Dikkatini çeken nesne/durum/olaya

Detaylı

İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU. Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi

İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU. Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi İÇERİK 1- Hastanın doğru pozisyonlanması 2- Transfer teknikleri 3- Pozisyonlama ve

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (İlköğretim Okulları )

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (İlköğretim Okulları ) EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU (İlköğretim Okulları ) T.C Millli Eğitim Bakanlığı....İlköğretim Okulu Müdürlüğü Sayı:.. Konu: Eğitsel Değerlendirme İsteği././20.... REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE

Detaylı

MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır.

MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır. Fzt. Damla DUMAN MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir. 1822 de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır. Kuvvetsizlik, spastisite, duyusal problemler, ataksi

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Menemen Kaymakamlığı Cumhuriyet ilkokulu Müdürlüğü Toplumsal Yaşam Becerileri Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Menemen Kaymakamlığı Cumhuriyet ilkokulu Müdürlüğü Toplumsal Yaşam Becerileri Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Menemen Kaymakamlığı Cumhuriyet ilkokulu Müdürlüğü Toplumsal Yaşam Becerileri Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : Medine SARIKAYA Eğitsel Performans Elini yıkar. Elini

Detaylı

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Fiziksel Aktivite Gebelikte oluşan değişiklikler ile başetmenin en kolay

Detaylı

O Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir.

O Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir. PSİKOMOTOR GELİŞİM O Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanması olarak tanımlanır. O Psiko-motor gelişim

Detaylı

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ - 1 Ad :... Soyad :... Vücudumuzu ayakta tutan, hareket etmemizi sağlayan ve bazı önemli organları koruyan sert yapıya iskelet denir. İskelet

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:56 - Son Güncelleme Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:58

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:56 - Son Güncelleme Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:58 Fiziksel Gelişim Bebeklik Döneminde - Fiziksel Gelişim 0-2 yaşlar arasını içeren bebeklik dönemi fiziksel açıdan pek çok temel becerinin kazanıldığı bir dönemdir. Bu dönem içerisinde bebeklerin hem beden

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır).

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). STEP HAREKETLERİ TABLO : 1 Müziği : Dabduka (Harem) Süresi : 3 dk. 56 sn. 1. (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). 2. (2x4) Sağ adım yana açılarak sağ ayağın topuğu yere vurulur. Sol dizden

Detaylı

OCAK : ÇOCUK GEZEGENİ KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ AYLAR BİLİŞSEL GELİŞİM

OCAK : ÇOCUK GEZEGENİ KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ AYLAR BİLİŞSEL GELİŞİM OKUL : ÇOCUK GEZEGENİ YAŞ GRUBU : 4 - YAŞ AYLAR KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım1:Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.

Detaylı

Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor.

Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor. Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor. Sağlıklı çocuk izlemi: Çocuğun yaşına uygun ruhsal, fiziksel

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Yazar Ad 125 Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Beş ergin insandan dördü bel ağrısı yaşamaktadır. İşyerinizde, dışarda veya evde yaptığınız işler, hareketler belinizi ağrıtabilir. Bulaşık yıkama, evi süpürme,

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI (48-60) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI OCAK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI (48-60) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI OCAK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI (48-60) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI OCAK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Ø Dikkatini çeken nesne/durum/olayı

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMLERİ. 1. Doğum Öncesi Dönem

GELİŞİM DÖNEMLERİ. 1. Doğum Öncesi Dönem GELİŞİM DÖNEMLERİ Bireyin Gelişim dönemler halinde meydana gelir. Bu dönemler herkesin aynı sırada ilerlediği farklı adımlardır. Yaşam döngüsünü daha kolay anlayabilmek için, gelişimin belli dönemlere

Detaylı

Doğru duruş nasıl olmalıdır?

Doğru duruş nasıl olmalıdır? Doğru nasıl olmalıdır? Ayakta Baş önde, çene aşağıda Omuzlar aynı seviyede ve rahat konumda Duruş dik Karın çekili (kalça öne eğik olmayacak) Her iki ayakta eşit yük (yüksek veya dolgu topuk giyilmemeli)

Detaylı

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö 0-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ KÜÇÜK ADIMLAR ANAOKULU Mehmet Gökay İÇEL. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği

Detaylı

NÖROLOJİK MUAYENE VE DEĞERLENDİRME (2) Doç. Dr. Sema SALTIK

NÖROLOJİK MUAYENE VE DEĞERLENDİRME (2) Doç. Dr. Sema SALTIK NÖROLOJİK MUAYENE VE DEĞERLENDİRME (2) Doç. Dr. Sema SALTIK Nörolojik Değerlendirme Nörolojik gelişim, intrauterin dönemde başlar ve yıllar sürer. Nöral tabaka embriyonal dönemin 3. haftasında ektodermden

Detaylı

Nöromusküler hastalıklar. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Nöromusküler hastalıklar. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Nöromusküler hastalıklar Prof. Dr. Önder Aydıngöz Nöromusküler hastalıklar Kaslarda veya bunları inerve eden sinirlerdeki bozukluklara bağlı çıkan hastalıklardır. İki gruba ayrılır: Myopatik Nöropatik

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI PEDİATRİK REHABİLİTASYON BİRİMİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI PEDİATRİK REHABİLİTASYON BİRİMİ TORTİKOLLİS İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI PEDİATRİK REHABİLİTASYON BİRİMİ Birim Sorumlusu Prof. Dr. Resa AYDIN 2014 TORTİKOLLİS Tortikollis nedir?

Detaylı

NÖROLOJİK BELİRTİ ve BULGULAR Y Ü Z Ü N C Ü Y I L Ü N İ V E R S İ T E S İ N Ö R O L O J İ A B D

NÖROLOJİK BELİRTİ ve BULGULAR Y Ü Z Ü N C Ü Y I L Ü N İ V E R S İ T E S İ N Ö R O L O J İ A B D NÖROLOJİK BELİRTİ ve BULGULAR Y R D. D O Ç. D R. A Y S E L M İ L A N L I O Ğ L U Y Ü Z Ü N C Ü Y I L Ü N İ V E R S İ T E S İ N Ö R O L O J İ A B D Mental durum bozuklukları Konfüzyon Dikkat, bellek, çevresel

Detaylı

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Boy (cm) Ağırlık (kğ) Doğum Tarihi Antropometrik ölçümler puanlamaya dahil değildir. 1-

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı

FTR 208 Kinezyoloji II. El bileği III. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 208 Kinezyoloji II. El bileği III. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 208 Kinezyoloji II El bileği III yrd. doç. dr. emin ulaş erdem EL BİLEĞİ EKSTANSÖR KASLARI El Bileği Ekstansör Kasları Primer M.Ekstansör karpi radialis longus M.Ekstansör karpi radialis brevis M.Ekstansör

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI MART 2018 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI MART 2018 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI MART 2018 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya

Detaylı

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102 BR.HLİ.102 Serebral Felç (İnme) ve Spastisitede Botoks Spastisite Nedir? Spastisite belirli kasların aşırı aktif hale gelerek, adale katılığına, sertliğine ya da spazmlarına neden olmasıyla ortaya çıkan

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

Hareket ay arası

Hareket ay arası emeklemek sürünmek zıplamak yuvarlanmak takla atmak tırmanmak atlamak koşmak kaymak kıyameti koparmak sallanmak oynamak Hareket 0-12 ay arası Türkisch Anne ve babalar için danışmanlık, St. Gallen Mütter-

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

GELİŞİMSEL DESTEK PROGRAMI(GEDEP) DEĞERLENDİRME FORMU

GELİŞİMSEL DESTEK PROGRAMI(GEDEP) DEĞERLENDİRME FORMU 0-36 aylık gelişimi risk altındaki çocuklar için GELİŞİMSEL DESTEK PROGRAMI(GEDEP) DEĞERLENDİRME FORMU HAZIRLAYAN EKİP Prof.Dr. İbrahim H. Diken,(Yönetici),Nitelikli Ebeveyn-Çocuk Etkileșimi Doç. Dr.

Detaylı

TEMEL HAREKETLER DÖNEMİ. Başlangıç Evresi: 2-3 Yaş İlk Evre: 3-4 Yaş Olgun Evre : 5-6 yaş

TEMEL HAREKETLER DÖNEMİ. Başlangıç Evresi: 2-3 Yaş İlk Evre: 3-4 Yaş Olgun Evre : 5-6 yaş TEMEL HAREKETLER DÖNEMİ Başlangıç Evresi: 2-3 Yaş İlk Evre: 3-4 Yaş Olgun Evre : 5-6 yaş TEMEL HAREKET BECERİLERİ Denge Yakalama Durarak Uzun Atlama Tenis Topu Fırlatma Koşu Topa Ayakla Vurma Sıçrama

Detaylı

... REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE

... REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE Konu : Eğitsel Değerlendirme İsteği... REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE Adı. Soyadı ve T.C kimlik numarası belirtilen öğrencimiz. Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmenliğinin 23. maddesinde belirtilen

Detaylı