İçindekiler. Next Level Kariyer En İyisi İçin

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İçindekiler. Next Level Kariyer En İyisi İçin"

Transkript

1 İçindekiler 4857 sayılı İş Kanunu Soru:1- İşçi nedir? Soru:2- İşveren nedir? Soru:3- İşveren vekili nedir? Soru:4- Alt işveren nedir? Soru:5- Alt işveren işçilerinin işçilik alacakları nasıl güvence altına alınmıştır? Soru: sayılı İş Kanunu bakımından işyeri nasıl tanımlanabilir? Soru:7- Muvazaalı bir asıl işveren-alt işveren ilişkisinde işçi başlangıçtan itibaren ne şekilde işlem görür? Soru:8- Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisisi nasıl kurulur? Soru: sayılı İş Kanununun uygulama alanı dışındaki işler nelerdir? Soru:10- Yargıtay ın yerleşik içtihadı ve Alt İşverenlik Yönetmeliği uyarınca, asıl işin hangi şartlar altında alt işverene verilebileceği ile ilgili kanunda bir arada aranan iki koşul nedir? Soru:11- Geçici iş ilişkisi nedir? Geçici iş ilişkisi nasıl kurulmaktadır? Soru: Anayasası nda yer alan hangi ilke çalışma hayatına ilişkin temel ilke ve esasları koruma altına almıştır? Soru:13- İşyerini bildirme yükümlülüğü kime aittir, nasıl gerçekleştirilecektir? Soru:14- Bugün kıdem tazminatı konusunda, hangi kanunun hükümleri uygulanmaktadır? Soru:15- Geçici iş ilişkisinde ücret ödeme yükümlülüğü nasıl devam eder? Soru:16- İş Kanunu, kıdem tazminatı istenebilmesi için belirli süreli veya belirsiz süreli iş sözleşmeleri arasında bir ayırım yapmış mıdır? Soru:17- İş Kanunu nun 6. maddesi uyarınca işyeri veya işyerinin bir bölümünün devredilmesi sonucunda ortaya çıkan yasal çerçeve nedir? İşyerinin devri halinde devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan sorumluluk nasıl gerçekleşir? Soru:18- Çalışma belgesi nedir ve kim tarafından verilir? Soru:19- Asıl işin teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektirmeksizin alt işverenlere verilmesi ile fason iş alan bir kişinin asıl işverene ait işyeri dışında işgördürmesi durumlarının iş hukuku açısından yaratacağı sonuçları karşılaştırarak değerlendiriniz Soru:20- Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Soru:21- İş Kanunu nda işçinin korunması amacıyla geçici iş ilişkisinin tabi tutulduğu sınırlamalar nelerdir?

2 Soru:22- Fesih bildiriminde usul nedir? Soru:23- İş sözleşmesinin tanımı nedir? Soru:24- İş sözleşmesinin alım-satım sözleşmesinden farkı nedir? Soru:25- Sendikal tazminat nedir? Soru: Anayasası nda yer alan hangi hak ve özgürlükler, iş hukukunda uygulanma alanı bulur? Soru:27- Geçici iş ilişkisinin işçi ve işveren açısından yararları nelerdir? Soru:28- Kısmi süreli çalışan bir işçinin iş sözleşmesi nasıl feshedilir? Soru:29- İş güvencesi nedir? İş güvencesinin kapsamı nedir? Soru:30- Geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları nedir?(iş güvencesi tazminatı) Soru:31- İş sözleşmesinin özellikler nelerdir? Soru:32- İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı durumları nelerdir? Soru:33- İbraname nedir? Soru:34- İşe iade davasını kazanan iş güvencesi kapsamındaki işçi, iş akdinin feshinden işe iadesine kadar geçen süredeki, geçersiz fesih sebebiyle mahrum kaldığı ücretleri talep edebilir mi? Soru:35- Toplu işçi çıkarmayı gerektiren sebeplerle iş sözleşmesinin süreli feshi nedir? Soru:36- İş sözleşmesi türleri nelerdir? Soru:37- Kıdem tazminatı için aranan bir yıllık sürenin fiilen çalışılarak geçirilmesi şart mıdır? Soru:38- Mevsimlik işçilerin kıdem süresi mevsim dışı dönemde de devam etmekte midir? Soru:39- Sürekli ve süreksiz iş nedir? Soru:40- Tam süreli iş sözleşmesi ve kısmi süreli iş sözleşmesi nasıl tanımlanabilir? Soru:41- İhbar tazminatı nedir? Soru:42- Aynı işverenin değişik işyerlerinde çalışan işçinin kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Soru:43- Çağrı üzerine çalışma nedir? Soru:44- Belirli süreli iş sözleşmesi ve belirsiz süreli iş sözleşmesi nasıl tanımlanabilir? Soru:45- İşyerinin devri kıdem sürelerini nasıl etkiler? Soru:46- Toplu işçi çıkarmada usul nasıl düzenlenmiştir? Soru:47- Uzaktan çalışma nedir? Soru:48- Belirli süreli iş sözleşmesinin özellikleri nelerdir? Soru:49- Haklı sebeple derhal feshin temelinde hangi kural yer alır? Soru:50- Haklı sebeple derhal fesih hakkının kullanım süresi nedir? Soru:51- Bir iş sözleşmesi hangi durumda kısmi süreli iş sözleşmesidir?

3 Soru:52- Askerliği biten işçi İş Kanunu yla nasıl korunmuştur? Soru:53- Borçlanılan askerlik süresi kıdem tazminatı süresine eklenebilir mi? Soru:54- Haksız fesih nedir? Soru:55-İşçinin işin özenle yapılması borcu nedir? Soru:56- İşçi açısından derhal fesih sebepleri nelerdir? İşveren açısından derhal fesih sebepleri nelerdir? Soru:57- İş Kanunu nda belirli bir zaman esas alınarak yapılacak ödemeye ilişkin nasıl bir düzenleme öngörülmüştür? Soru:58- İşçinin, işyerinde 30 günlük ücreti ile karşılanmayacak bir zarar vermesi halinde, bunun sonuçları neler olabilir? Soru:59- İşçinin kıdem tazminatı hesabında, hesaplamaya esas alınacak ücret işçinin net ücreti mi yoksa bürüt ücreti midir? Soru:60- İş Kanunu nda çağrı üzerine çalışan işçiyi belirsizliklerden korumak üzere nasıl bir düzenleme yer almaktadır? Soru:61- İşçiye verilecek kıdem tazminatında herhangi bir üst sınır var mıdır? Soru:62- Deneme süreli iş sözleşmesi hakkında bilgi veriniz. İş Kanunu na göre tarafların iş sözleşmesinde deneme süresi öngörmelerinin amacı nedir? Soru:63- Haklı sebeple derhal fesih ile süreli fesih sebeplerini karşılaştırın Soru:64- Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmeleri arasında ne gibi bir ayrım yasağı düzenlenmiştir? Soru:65- İşverence temizlik elemanı olarak işyerinde çalışmaya başlayan bir kimsenin iş sözleşmesi yapılırken daha önce hırsızlık suçu nedeniyle aldığı sabıkasını gizlemesi nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilmesi hâlinde kıdem tazminatı hakkının doğup doğmayacağını belirtiniz Soru:66- Kıdem tazminatının tabi olduğu zamanaşımı süresi nedir? Soru:67- Takım sözleşmesi nedir? Soru:1- Ara dinlenme süreleri günlük çalışma miktarına göre nasıl bir değişiklik göstermektedir? İşletmenin ara dinlenmesini uygulamaması durumunda işletmeye uygulanan yaptırımlar nelerdir?.. 36 Soru:68- Kanuna göre haftalık çalışma süresi kaç saattir ve işleyişi nasıl sağlanmaktadır? Soru: sayılı İK nu bağlamında çalışma hayatının denetimi ve teftişi için nasıl düzenleme öngörülmüştür? Soru:70- Çalışma süresinden sayılan haller (farazi çalışma süreleri) nelerdir? Soru:71- İş Kanunu nda iş sözleşmesinin şekli için ne tür bir kural benimsenmiştir? Soru:72- İş Kanununda, kadın işçilerin cinsiyetlerine bağlı olarak yapılan düzenlemelerden Analık halinde çalışma ve süt izni nasıl açıklanabilir? Soru:73- Kanunlara göre gece çalışma süresi, maden işlerinde çalışma süresi ve profesyonel ve ağır vasıta ehliyetiyle taşıt kullanmaya ilişkin çalışma süreleri nasıldır?

4 Soru:74- İşçinin hafta tatilinden yararlanabilmesi için hangi şartları yerine getirmek gerekmektedir? 38 Soru:75- İş Kanunu yazılı şekilde yapılması zorunlu olmayan iş sözleşmelerinde işçinin çalışma koşullarında açıklık sağlamak amacıyla işverene verilen yükümlülük nedir? Soru:76- Kısa çalışma nedir, tanımlayınız. Kısa çalışma gerektiren durumlarda işveren nasıl bir yol izler? Kısa çalışma ödeneğinin süresi ve miktarı ne kadardır? Soru:77- Fazla çalışma kavramını açıklayınız Soru:78- İş Kanununda düzenlenen iş sözleşmesi yapma zorunlulukları nelerdir? Soru:79- Çalışılmış sayılan durumlar hangileridir? Soru:80- Fazla çalışma yaptırılamayacak işler hangileridir? Soru:81- İş Kanunu nda engellilerin çalışma yaşamına katılımlarının sağlanması ne şekilde düzenlenmiştir? Soru:82- İş Kanunu nda düzenlenmiş dinlenme süreleri nelerdir? Soru:83- Pazar günü dışında dönüşümlü olarak hafta tatili yapılmasına izin veren işler hangileridir?. 39 Soru:84- Bir işyerinde bazı işler bakımından veya kişiye göre fazla çalışma yaptırılamaz. Buna göre kimlere fazla çalışma yaptırılamaz? Soru:85- Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma yapılabilmesi hangi durumlara bağlıdır? Soru:86- Gece çalışması nedir, tanımlayınız Soru:87- İşverenlerin engelli bireyleri çalıştırmasını teşvik etmesi amacıyla Kanun da yer alan özel hüküm nedir? Soru:88- Ücret nedir? Soru:89- Türkiye de iş hukuku alanındaki düzenlemelerin Avrupa ile kıyaslandığında daha geç ortaya çıkmasının sebepleri neler olabilir? Soru:90- İş Kanununa göre süreli fesihte, geçerli sebep oluşturmayacak hususlar nelerdir? Soru:91- Kıdem tazminatı zamanında ödenmezse yaptırımı nedir? Soru:92- Çocuk ve genç işçilere ilişkin iş sözleşmesi yapma yasakları nelerdir? Soru:93- Peşin ödeme yoluyla iş sözleşmesini fesih hakkı sözleşmenin hangi tarafına tanınmıştır? Soru:94- Sosyal ücret nasıl tanımlanabilir? Soru:95- İşçiye ücretin ödenme şekli nasıldır? Soru:96- İkale nedir? Soru:97- İş sözleşmesi hangi hallerde geçersiz kabul edilecektir? Soru:98- Ücret türleri nelerdir? Kısaca açıklayınız Soru:99- İş sözleşmesinde işçinin ölümünün sonuçları nelerdir? Soru:100- Psikolojik taciz (mobbing) nedir?

5 Soru:101- Belirli süreli sözleşmelerin süresinin sona ermesi durumunda, iş mevzuatındaki feshe bağlı haklar doğar mı? Soru:102- Bekleme süresi nedir? Soru:103- Asgari ücret nedir? Soru:104- Hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri nedir, açıklayınız Soru:105- İşverenin işçiyi gözetme borcu kapsamında iş sağlığı ve güvenliğini sağlama borcu nasıl açıklanabilir? Soru:106- Hizmet süreleri sırasıyla 3 yıl ve 16 yıl olan iki çalışanın yıllık ücretli izin süreleri arasında nasıl bir farklılık olur? Soru:107- Telafi çalışması hangi durumlarda yapılır? Telafi çalışması sayılmayan haller nelerdir ve telafi çalışmalarında çalışma süreleri nasıl belirlenir? Soru:108- İşçi ücretinin ödenme yeri nasıldır? Soru:109- Çıraklık sözleşmesi ile iş sözleşmesi arasındaki farklılıkları açıklayın Soru:110- İşverenin eşit davranma borcuna aykırılık teşkil etmeyen haller nelerdir? Soru:111- Kamu ve Özel Sektörde, Engelli ve Eski Hükümlü çalıştırma yükümlülüğünün şartları nelerdir? Soru:112- Yıllık ücretli izin süreleri yıl içinde birden fazla kullanılabilir mi? Soru:113- Kadın İşçilerin Kıdem Tazminatı hakkı nasıl olur? Soru:114- İşverenin işçiye ücretini ödeme zamanı ne zamandır? Soru:115- İş Kanunu nun 5. Maddesi ne tür ayrımcılığı yasaklar? Soru:116- İşçinin doğum yapması ve gebelik gibi hâllerde devamsızlığı durumunda sözleşme durumu İş Kanunu na göre nasıl olur? Soru:117- Ücret hesap pusulası nedir? Soru:118- Süreli fesih nedir? İş Kanunu nun 17.maddesinde yer alan fesih bildirim süreleri nelerdir? 46 Soru:119- Cinsel tacize uğrayan işçinin iş sözleşmesinin durumu kanunlara göre nasıldır? Soru:120- Boşandığı eşin açtığı nafaka davasında ücretin yarısına el konulması kararını duyan işçi, herhangi bir savunmada bulunabilir mi? Soru:121- İşverenin işçiye eşit davranma borcu nedir? sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Soru:122- Kimler ve hangi faaliyetler hakkında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında değildir? Soru: sayılı İSGK da işverenin yükümlülükleri nelerdir? Soru:124- İşverenin, işçiyi gözetme borcunun kapsamını neler oluşturmaktadır? Soru:125- Çırakları iş kazası ve meslek hastalığı riskine karşı ne güvence altına alır?

6 Soru:126- Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak şekilde, işveren iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için neler yapar? Soru:127- Kişisel koruyucu donanım nedir? Makine koruyucu donanım nedir? Soru:128- İşyerinde farklı statü hukukuna tabi çalışanların üye olduğu birden fazla yetkili sendika bulunması durumunda çalışan temsilcisi dağılımı nasıl olacaktır? Soru:129- Çalışmaktan kaçınma hakkını açıklayınız? Soru:130- Türkiye de iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Soru:131- İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Soru:132- Çalışan temsilcisi kimdir? Nitelikleri nelerdir? Soru:133- Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi hakkında bilgi verebilir misiniz? Soru:134- İş sağlığı ve güvenliği kurulu nedir? Soru:135- İşyeri Hekimlerinin nitelikleri, asgari çalışma süresi ve kısaca görevlerinden bahseder misiniz? Soru:136- İşin durdurulması süreci nasıl işlemektedir? Soru:137- Ölümlü iş kazası meydana gelen işyerlerinde kusuru yargı kararı ile tespit edilen işverene nasıl bir idari yaptırım uygulanır? Soru:138- Hangi çalışanlar için alkollü içki kullanma yasağı uygulanmaz? Soru:139- Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği alanında ilk yapılan düzenlemeler neden kömür madenlerine yöneliktir? Soru:140- İş guvenligi hakkının anayasal dayanağını açıklayınız Soru:141- İSGB'de tam süreli işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerekli olmayan durumlarda işverenin görevlendirdiği kişi veya ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla sağlaması gereken asgari şartlar nelerdir? Soru:142- İş güvenliği uzmanı nitelikleri, asgari çalışma süresi ve kısaca görevlerinden bahseder misiniz? Soru:143- İşverenin sorumluluğuna ilişkin kamu hukuku niteliği taşıyan hükümler hangi kanunlarda düzenlenmiştir? Soru:144- İş sağlığı ve güvenliği kurulu kimlerden oluşur? Soru:145- İşyerinin tehlike sınıfı nasıl belirlenir? Soru:146- Fazla çalışmanın yasak olduğu durumlar hangileridir? Soru:147- İş kazası ve meslek hastalığı arasındaki temel fark nedir? Soru:148- İşverenlerin hangi konularda çalışanları bilgilendirme yükümlülüğü vardır?

7 Soru:149- İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. Risk değerlendirmesi yapılırken hangi hususlar dikkate alınır? Sayılı Basın İş Kanunu Soru:150- BİK nın Kanunun Şümulü nedir? (kapsamı) Soru:151- Gazeteci ile kendisini çalıştıran işveren arasındaki iş akdinin yazılı şekilde yapılması mecburi iken mukavelede gösterilmesi şart olan hususlar nelerdir? Soru:152- Toplu iş sözleşmesinden kimler yararlanabilir? Gazeteciler açısından değerlendiriniz Soru:153- Muvazzaf askerlikte gazeteciye ücret ödenir mi? Soru:154- BİK bakımından ücret kavramını açıklayınız Soru:155- Gazetecinin ücretinin zamanında ödenmemesinin yaptırımı nedir? Soru:156- Ücretin korunması bakımından İş Kanunu hükümlerini irdeleyerek, Basın İş Kanunu hükümleri ile karşılaştırınız Soru:157- İş sözleşmesi serbestîsinin sınırlandırılması bakımından İş Kanunu hükümlerini irdeleyerek, Basın İş Kanunu hükümleri ile karşılaştırınız Soru:158- İş sözleşmesinden doğan borçlar bakımından İş Kanunu hükümlerini irdeleyerek, Basın İş Kanunu hükümleri ile karşılaştırınız Soru:159- BİK te fazla çalışma kavramını açıklar mısınız? Soru:160- Kadın gazeteciye hamilelikte ve doğum süresinde ücret ödenir mi? Soru:161- Çalışma sürelerine ilişkin İş Kanunu hükümlerini irdeleyerek Basın İş Kanunu hükümleri ile karşılaştırınız Soru:162- Kıdem tazminatında gazetecinin kıdemine ilişkin esaslar nelerdir? Soru:163- Fazla çalışma konusundaki İş Kanunu hükümlerini irdeleyerek, Basın İş Kanunu hükümleri ile karşılaştırınız Soru:164- Gazeteciler ne kadar sürede kıdem tazminatına hak kazanırlar? Soru:165- Gazeteci ulusal bayram, genel tatiller ve hafta tatilinde çalışırsa ücreti nasıl ödenir? Soru:166- Gazetecinin ölümü sebebiyle iş akdinin sona ermesi halinde verilecek ölüm tazminatını açıklayınız Soru:167- Ücretli tatil ve izinlere ilişkin İş Kanunu hükümlerini irdeleyerek Basın İş Kanunu hükümleri ile karşılaştırınız Soru:168- Akdin işveren tarafından feshi ve kıdem tazminatını anlatınız Soru:169- Basın İş Kanununa göre, müessesede çalışacak stajyer sayısı nasıl hesaplanır? sayılı DENİZ İŞ KANUNU Soru:170- Deniz İş Kanununun kapsamını belirtiniz Soru:171- Deniz İş Kanununa göre deneme süresi ne kadardır?

8 Soru:172- Çalışma belgesi hakkında bilgi veriniz Soru:173- Önelsiz (bildirimsiz) fesih durumunda, işveren veya işveren vekili tarafından hangi hallerde fesih yapılır? Soru:174- Haftada 4 saat çalışan gemi adamı, fazla çalışma ücretine hak kazanır mı? Soru:175- Deniz İş Kanununa göre haftada 52 saat çalışılırsa ne kadar fazla çalışma ücreti alınır? Soru:176- Dokuz (9) gemi adamı çalıştırılan bir gemide ücretlerin banka kanalıyla mı ödenmesi gerekmektedir? Soru:177- Deniz İş Kanununa göre on bir ay 15 gün hizmeti olan gemi adamı kıdem tazminatına hak kazanır mı? Soru:178- Gemi adamı tutuklanırsa kıdem tazminatına hak kazanabilir mi? Soru:179- İşveren tarafından ücreti ödenmeyen gemi adamı tek taraflı hizmet akdini feshederse kıdem tazminatına hak kazanır mı? Soru:180- İşyerinde 10 yıldan beri çalışan gemi adamı, ne kadar ücreti tutarında kıdem tazminatı alabilmektedir? Soru:181- Deniz İş Kanununa göre daha önceki hizmetinden dolayı kıdem tazminatı alan gemi adamı, tekrar aynı işyerinde çalışmaya devam ederse, daha önceki süre için tekrar kıdem tazminatı alabilir mi? Soru:182- Gemi adamının günlük ve haftalık çalışma süresi ne kadardır? Soru:183- Gemi adamı hangi hallerde çalıştığı zaman fazla çalışma ücreti alamaz? sayılı HAFTA TATİLİ HAKKINDA KANUN sayılı İŞ MAHKEMELERİ KANUNU sayılı ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER HAKKINDA KANUN Soru:184- Ülkemizdeki ulusal bayram günü hakkında bilgi veriniz Soru:185- Resmi bayram günlerini belirtiniz Soru:186- Dini bayram günlerini belirtiniz Soru: sayılı ulusal bayram ve genel tatiller hakkında kanunda 25/10/2016 da yapılan değişiklik nedir? sayılı ULUSLARARASI İŞGÜCÜ KANUNU Soru: sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu Kimleri Kapsamaktadır? Soru:189- Uluslararası işgücü politikası nedir? Soru:190- Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu açıklayınız Soru:191- Çalışma izni alacak olanları belirtiniz Soru:192- Çalışma izni türleri nelerdir? açıklayınız Soru:193- Çalışma izni başvurusu yapılması sürecini anlatınız

9 Soru:194- Çalışma izni başvurusunun hangi durumlarda reddi gerekir? Soru:195- Ön izin alınması sürecini anlatınız Soru:196- Turkuaz Kart nedir? Nasıl verilir? Soru:197- Çalışma izninin istisnai olarak verilebileceği yabancılar kimlerdir? sayılı MESLEKİ EĞİTİM KANUNU Soru: Sayılı Mesleki Eğitim Kanununun kapsamı nedir? Soru:199- Mesleki Eğitim Kurulunun görevleri nelerdir? Soru:200- İl Mesleki Eğitim Kurulunun kurulma amacı nedir? Soru:201- İl Mesleki Eğitim Kurulunun görevleri nelerdir? Soru:202- Kimler çırak olabilir? Soru:203- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere verilecek izinler ve sosyal haklar nelerdir? Soru: sayılı Mesleki Eğitim Kanunu uyarınca, çırak tanımı nasıl yapılmıştır? Çıraklık süresinin ne kadar devam edeceği kim tarafından belirlenir? Çıraklık süresinin ne kadar devam edeceği kim tarafından belirlenir? Soru:205- Mesleki Eğitim Kanunu nun 25. maddesinde işverenin çırağına ücret ödeme yükümlülüğü nasıl belirtilmiştir? sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu Soru:206- Kaç yaşından küçük olanlar hiçbir sanayiye ait işletmede çalıştırılamayacaklar? Soru:207- Hangi Kanuna göre, 18 yaşından aşağı çocukların bar, kabare, dans salonu, kahve, gazino ve hamamlarda çalıştırılmaları yasaktır? sayılı Dernekler Kanunu Soru:208- Çocuklar derneğe üye olabilir mi? Çocuklar dernek kurabilir mi? Soru:209- Dernekler, taşınmaz mal alabilirler mi? Taşınmaz mal alışlarını bildirmek zorunda mıdır?. 75 Soru:210- Derneklerin ilk genel kurul toplantısı ne zaman yapılır? Soru:211- Derneğin tüzüğü olmak zorunda mıdır? Soru:212- Dernekler uluslararası faaliyette bulunabilir mi? Soru:213- Derneklere üye tüzel kişiler oylarını nasıl kullanabilirler? Soru:214- Derneklerin iç denetimini kimler yapabilir? Soru:215- Dernekler siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve meslekî kuruluşlardan maddi yardım alabilirler mi? Soru:216- Derneklerin gelir ve giderlerinde usul nasıldır? Soru:217- Dernek adına gelir toplama yetkisi kime aittir?

10 Soru:218- Derneklerin defter tutma yükümlülükleri nelerdir? Soru:219- Dernekler sandık kurabilir mi? Soru:220- Dernekler maddi yardım alabilir mi? Soru:221- Adına yetki belgesi düzenlenmediği halde dernek adına gelir toplayanlara uygulanacak ceza nedir? Soru:222- Dernekler yurtdışından yardım alabilir mi? Soru:223- Derneklerin tasfiyesi nasıldır? Soru:224- Dernek yönetim ve denetim kurulu başkan ve üyelerine ücret ödene bilir mi? Soru:225- Kamu yararına dernek statüsü kazanmak için şartlar nelerdir? Soru:226- Üyelerin Genel kurula çağrılması nasıl yapılır? Soru:227- Dernekler, yıllık beyannamelerini ne zaman ve nereye verirler? sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu Soru:228- Türkiye İş Kurumunun statüsünü belirtiniz Soru:229- İŞKUR hangi hükümler hariç tarihli ve 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanunu ve tarihli ve 832 sayılı Sayıştay Kanununa tâbidir Soru:230- Özel istihdam bürosu nedir? Soru:231- İŞKUR un görevleri nelerdir? Soru:232- İŞKUR un organları nelerdir? Soru:233- Genel Kurulun oluşumunu anlatınız Soru:234- Genel Kurulun görevleri nelerdir? Soru:235- Yönetim Kurulunun teşkilini anlatınız Soru:236- Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri nelerdir? Soru:237- Genel Müdürün görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Soru:238- Kurumun merkez teşkilatı aşağıdaki hizmet birimlerini belirtiniz Soru:239- İstihdam Hizmetleri Dairesi Başkanlığının görevleri nelerdir? Soru:240- Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanlığının görevleri nelerdir? Soru:241- İş ve Meslek Danışmanlığı Dairesi Başkanlığının görevleri nelerdir? Soru:242- İşgücü Piyasası ve İstatistik Dairesi Başkanlığının görevleri nelerdir? Soru:243- Dış İlişkiler ve Projeler Dairesi Başkanlığının görevleri nelerdir? Soru:244- İşsizlik Sigortası Dairesi Başkanlığının görevleri nelerdir? Soru:245- Fon Yönetimi ve Aktüerya Dairesi Başkanlığının görevleri nelerdir? Soru:246- Hukuk Müşavirliğinin görevleri nelerdir?

11 Soru:247- Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığının görevleri nelerdir? Soru:248- İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığının görevleri nelerdir? Soru:249- Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığının görevleri nelerdir? Soru:250- Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının görevleri nelerdir? Soru:251- Taşra teşkilatı hakkında bilgi veriniz Soru:252- İl istihdam ve mesleki eğitim kurullarının kurulma amacı ve üyelerini belirtiniz Soru:253- İl istihdam ve mesleki eğitim kurullarının görevleri nelerdir? Soru:254- Kurumun gelirleri nelerdir? Soru:255- Özel istihdam büroları hangi faaliyetlerde bulunabilirler? Soru:256- Özel istihdam büroları hangi faaliyetlerde bulunamazlar? sayılı SENDİKALAR ve TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KANUNU Soru: sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun amacı nedir? Soru:258- Sendika, Kanunda nasıl tanımlanmıştır? Soru:259- İşçi sendikası nasıl kurulur? Soru:260- İşkolunun tespitini son yapılan değişikliklerini belirterek anlatınız Soru:261- Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu na göre kaç işkolunda sendika kurulabilmektedir? Soru:262- Sendika kurulurken bir işyerinin gireceği işkolu nasıl belirlenir? Soru:263- İşveren sendikası nedir ve nasıl kurulur? Soru:264- Kamu işveren sendikaları için özel bir düzenleme var mıdır? Soru:265- Konfederasyon nedir ve nasıl kurulur? Soru:266- Sendika kurucularında aranılan nitelikler nelerdir? Soru:267- Sendikaların kuruluş işlemleri nelerdir? Soru:268- Sendika tüzüğü nedir? Soru:269- Sendikal kuruluşların organları nelerdir? Soru:270- Genel Kurul kimlerden oluşur? Soru:271- Genel kurulun toplanma biçimleri nelerdir? Soru:272- İlk genel kurul ne zaman toplanır? Soru:273- Olağanüstü genel kurul ne zaman toplanır? Soru:274- Genel kurulun toplantı ve karar yeter sayıları nedir? Soru:275- Genel kurulun görev ve yetkileri nelerdir? Soru:276- Sendika şube genel kurullarının görevleri nelerdir?

12 Soru:277- Genel kurul dışındaki organlar nelerdir? Soru:278- Kimler sendikal kuruluş yöneticisi sayılır? Soru:279- İşçi kuruluşu yöneticiliğinin güvencesi nedir? Soru:280- İşyeri sendika temsilciliği nedir? Soru:281- İşyerinde kaç işyeri sendika temsilcisi bulunur? Soru:282- İşyeri sendika temsilcileri ve baş temsilcisinin işyerindeki görevleri nelerdir? Soru:283- İşyeri sendika temsilciliği güvencesi nedir? Soru:284- İşveren işyeri sendika temsilcisinin çalıştığı işyerini değiştirebilir mi? Soru:285- Sendikaların tutacakları defter ve kayıtlarlar nelerdir? Soru:286- İşçi sendikasına üye olma hakkı kanunda nasıl düzenlenmiştir? Soru:287- İşveren sendikasına üye olma hakkı kanunda nasıl düzenlenmiştir? Soru:288- Sendika üyeliğinin kazanılması hangi koşullara bağlıdır? Soru:289- Üyelik hakları nelerdir? Soru:290- Üyelik borçları nelerdir? Soru:291- Üyeliğin askıya alınması hangi halde gerçekleşir? Soru:292- Sendika üyeliği hangi durumlarda sona erer? Soru:293- Sendika üyeliği hangi durumlarda kendiliğinden sona erer? Soru:294- Üyelikten çekilme nasıl açıklanabilir? Soru:295- Sendika üyeliğinden çekilme nasıl gerçekleşir? Soru:296- Sendika üyeleri hangi durumlarda üyelikten çıkarılabilir? Soru:297- Sendika üyeliği güvencesi neleri kapsar? Soru:298- Sendikaların Konfederasyonlara Üyeliği nasıl gerçekleşir? Soru:299- Sendikal kuruluşların serbest olan faaliyetleri nelerdir? Soru:300- Sendikal kuruluşların yasak olan faaliyetleri nelerdir? Soru:301- Sendika ve konfederasyonların gelirleri nelerdir? Soru:302- Sendika ve konfederasyonların giderleri nelerdir? Soru:303- Sendikalar hangi durumlarda sona erer? Kendiliğinden sona erme (infisah) nasıl gerçekleşir? Fesih (dağıtma) nedir? Soru:304- Sendika ve konfederasyonun sona ermesi halinde mallarının devri nasıl gerçekleştirilir?.. 98 Soru:305- Toplu iş sözleşmesi nedir? Toplu iş sözleşmesinin tarafları kimlerdir? Soru:306- Sendika ve konfederasyonların iç ve dış denetimleri nasıl gerçekleştirilir? Soru:307- Toplu iş sözleşmesinin şekil şartları ve süre şartları nelerdir?

13 Soru:308- Çerçeve sözleşme nedir? Soru:309- Sona eren toplu iş sözleşmesinin hükmü nedir? Soru:310- Toplu iş sözleşmesi yapılmasının aşamaları nelerdir? Kimler toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahiptir? Soru:311- Toplu iş uyuşmazlıklarının barışçıl çözüm yöntemleri nelerdir? Soru:312- Uzlaştırma yöntemi nasıl işler? Soru:313- Teşmil yoluyla yararlanma nedir? Soru:314- Arabuluculuk yöntemi nasıl işler? Soru:315- İş uyuşmazlığı nedir? Soru:316- Tahkim yöntemi nasıl işler? Soru:317- Grev nedir? Soru:318- Kanuni grev nedir? Soru:319- Lokavt nedir? Soru:320- Kanuni lokavt nedir? sayılı İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU Soru:321- Kimler, işsizlik sigortası kapsamındadır? Soru:322- İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilme koşulları nelerdir? Hangi belgeler ile nereye başvuru yapılabilir? Soru:323- Kısa çalışma ne demektir? Soru:324- İşverenin ödeme güçlüğüne düşmesinde ücretler nasıl korunur? Soru:325- İşsizlik sigortası primleri hangi kazanç üzerinden ve hangi oranda kesilmektedir? Soru:326- Günlük kısa çalışma ödeneği nedir? Soru:327- Esnaf Ahilik Sandığı hakkında bilgi veriniz Soru:328- Sigortalı işsizlere hangi hizmetler sunulmaktadır? Soru:329- Yersiz alınan ve iadesi istenen İşsizlik sigortası primleri hangi Kurumdan talep edilmelidir? Soru:330- İşsizlik ödeneği ne kadar süre ile ödenmektedir? Soru:331- İşsizlik ödeneği hangi hallerde kesilmektedir? Soru:332- Son 120 günde kesinti sayılmayan haller nelerdir? SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU Soru:333- Sosyal Güvenlik nedir?

14 Soru:334- sosyal güvenlik ilk kez hangi anayasamızda yer almıştır Soru:335- Bakmakla yükümlü olunan kişiler kimlerdir? Bakmakla yükümlü olunmayan kişiler kimlerdir? Soru:336- Kısa ve uzun vadeli sigorta kolları uygulaması bakımından 5510 sayılı kanuna göre sigortalı sayılanlar kimlerdir? Soru:337- Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar (diğer ifadeyle 4/a lılar) için sigortalığın başlangıcı ne zamandır? Soru: maddenin b bendine göre sigortalı sayılanların sigortalığı ne zaman başlar? Soru:339-4/a lıların (Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar) sigortalılık bildirimleri kim tarafından hangi sürede yapılır? İstisnaları nelerdir? Soru:340- Asgari İşçilik (Uygulaması) Nedir? Soru:341- Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında hangi sigortalar uygulanır? Soru:342- Uzun vadeli sigorta kolları hangileridir? Soru:343-4/a lıların (Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar) sigortalılık süreleri ne zaman sona erer? Soru: sayılı kanuna göre işyerinin ve işverenin tanımını yapınız Soru:345- Meslek Hastalığı nedir, tanımlayınız Soru:346- İş kazası veya meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar nelerdir? Soru:347- ILO nun 102 sayılı Sosyal Güvenliğin Asgari Şartlarına İlişkin Sözleşmesinde hangi riskler sosyal risk olarak tanımlanmıştır? Soru:348- Alo 170 nedir? Soru:349- İş kazası nedir? Soru: sayılı kanuna göre işveren vekili ve alt işveren kavramlarını tanımlayınız. Aralarında ne gibi fark var belirtiniz Soru:351- Kısa vadeli sigorta kolları hangileridir? Soru:352- Ev hizmetlerinden ne anlıyorsunuz, bu ev hizmetinde ayda 10 günden az çalışanların sigortalılığı nasıl sağlanmaktadır? Soru: sayılı Kanuna göre kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlar nelerdir? Soru:354- Geçici iş göremezlik ödeneği nedir? Soru:355- İş kazası, meslek hastalığı ve hastalık, üçüncü bir kişinin kusuru nedeniyle meydana gelmişse üçüncü kişilere rücu edilir mi? Soru:356- Genel Sağlık Sigortası nedir? Soru: sayılı Kanuna göre Genel sağlık sigortalısı sayılanlardan beşini belirtiniz?

15 Soru:358- Malullük nedir? Malulen emeklilik hakkında kısa bilgi veriniz Soru:359- Ölüm sigortasından sağlanan haklar nelerdir? Soru:360- Yaşlılık aylığı bağlanmasının şartları nelerdir? (Halk arasında emekli aylığı olarak bilinir). 112 Soru:361- Sigortalıların borçlanabileceği sürelerden birkaçınız sayınız Soru:362- Hangi hallerde vazife malullüğüne ilişkin hükümler malullere uygulanmaz? Soru:363- İsteğe bağlı sigortalılık nedir? Şartları nelerdir? Soru:364- Katılım payı nedir? Soru: sayılı kanuna göre işçi ve işveren prim oranları ne kadardır? Soru:366- Yersiz ödeme nedir? Soru: sayılı kanunun uygulanması sırasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar hangi nerede, hangi mahkemede görülür? Soru:368- Sosyal güvenlik kavramı ilk kez ne zaman hangi şartların etkisiyle kullanılmıştır? Soru:369- Katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri nelerdir? Soru: sayılı kanuna göre kısa ve uzun vadeli sigorta kollarının uygulanması açısından Sigortalı sayılmayanlar kimlerdir? Soru:371- Devletin sosyal güvenlik kurumuna aylık olarak hangi sigortalar için, ne oranda katkı yapar? Soru:372- Sürekli iş göremezlik gelirine ne zaman hak kazanılır? Soru:373- Sigortalıların prime esas alınan kazançları nelerdir? Soru:374- Toptan Ödeme nedir? Kimlere yapılır? Soru:375- Hangi kazançlar prime esas kazanç kapsamına alınmaz? Soru:376- Evlenme ödeneği nedir? Kimler yararlanabilir? Soru:377- Çalıştıkları Kuruma bildirilmeyen kişilerin primlerinin ödenmesi konusunda Kurum nasıl bir yol izler? Soru:379- Kurumun prim, tazminat, rücu vb. alacaklarında zaman aşımı nedir? Soru:380- Sosyal güvenliğin finansmanı hangi yollarla sağlanır? Soru: tarım sigortası, yaşlılık aylığına hak kazanma şartları nelerdir? Soru: sayılı Kanuna göre uzun vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlar nelerdir? Soru:383- Tam iş göremezlik nedir? Soru:384- Kamu idaresinde görevli şahıs tarihinde emeklilik dilekçesi veriyor. Emekliliği hangi tarihte hak eder? Soru:385- GSS kapsamında olmayanlar? Soru:386- Doğum borçlanması nedir kısaca anlatınız?

16 Soru:387- Yurtdışı Borçlanma miktarı hangi sürede ödenmelidir? Soru:388- Sürekli iş görmezlikte 506 ve 5510 farkı nedir? Soru:389- Malûllük, vazife malullüğü veya ölüm hali, kamu görevlilerinin veya er ve erbaşlar ile kamu idareleri tarafından görevlendirilen diğer kişilerin vazifelerinin gereği olarak yaptıkları fiiller sonucu meydana gelmiş ise yapılacak işlem nedir? Soru:390- Sürekli iş göremezlik geliri alan bir kişi yeniden iş kazası ve meslek hastalığına uğrarsa sürekli iş göremezlik geliri nasıl değişir? Soru:391- Tarım SSK lısının prim ödeme gün sayısı, prim oranları, prime esas günlük kazançları nedir? Soru:392- İlave ücret nedir, tavanı nasıl belirlenir? Soru:393- Prim hizmet belgesi verme sürelerini kısaca anlatınız? (4/a, 4/b ve 4/c lile r için ayrı ayrı) Soru: e göre vazife malullüğünün Kuruma en geç bildirim tarihi nedir? Soru:395- İnşaat, balıkçılık ve tarım iş yerlerinde çalışan sigortalıların işe giriş bildirgesi ne zaman verilir? Soru:396-1 Ocak ve 2 Şubatta kişi işe başlıyor. Bunların aylık prim gün sayıları? Soru:397- İş kaybı tazminatı alanların tabii oldukları sigorta kolları nelerdir? Soru:398- Ölüm sigortasını 5510 sayılı kanun öncesi ve sonrası olarak değerlendiriniz Soru:399- Ek 6 nın sigortalılığı hakkında bilgi veriniz? Soru:400- Aylık prim ve hizmet belgesinin zamanında verilmemesi nedeniyle ne kadar idari para cezası verilir? Soru:401- Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu üyeleri ve görevleri nelerdir? Soru:402- İş kazasının unsurları nelerdir? İş kazasının, 4(b) sigortalıları için SGK ya bildirimi en geç ne zaman yapılır? Soru:403- Analık sigortasından, sigortalı kadına doğumu halinde ne kadar süre ile geçici iş göremezlik ödeneği verilir? Soru:404- Kısa vadeli sigorta kollarında dikkate alınmayan süreler nelerdir? Soru:405- Afet halinde prim borcunun ertelenmesinin koşul ve süresi nedir? Soru:406- Sigortalı olmayan ailenin 18 yaşından küçük çocuğu sağlık yardımından nasıl yararlanmaktadır? Soru:407- Malullük aylığından yararlanma koşulları nelerdir? Soru: hangi hallerde ölüm aylığı bağlanmaz. Bağlanmışsa ne olur? Soru:409- İlave ücret alınmayacak kişiler kimlerdir? Soru:410- Sigortalıların prime esas alınan kazançları nelerdir?

17 Soru:411- Cenaze ödeneğinden yararlanma koşulları nelerdir? Soru:412- Bakmakla yükümlü olduğu kişisi bulunmayanlar kimlerdir? Soru: sayılı Kanuna göre katılım payı alınmayacak haller nelerdir? Soru:414- İsteğe bağlı sigortalı olma şartları nelerdir? Soru:415- İşçinin, işyerinde intihar etmesi Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu anlamında iş kazası mıdır? Soru:416- İşverenler, çalıştırmaya başladıkları kimselerin sigortalılık başlangıçlarını ne kadar zaman içinde SGK ya bildirmekle yükümlüdürler?

Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı. Sosyal Güvenlik Hukuku

Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı. Sosyal Güvenlik Hukuku Biruni Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sertifika Programı Sosyal Güvenlik Hukuku Sosyal Sigortalarda İşyeri ve Sigortalı Bildirimleri ve Bildirimlere Bağlı İdari Para Cezaları SOSYAL SİGORTALARDA

Detaylı

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi : 4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi www.uzmanglobal.com UZMAN GLOBAL; iş hukuku, sosyal güvenlik, SGK işlemleri, teşvik ve destekler, denetim, stratejik planlama ve eğitim alanlarında çözüm ortağınız. BİRİNCİ

Detaylı

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Editörler Yrd. Doç. Dr. İbrahim Görücü & Işıl Tüzün Arpacıoğlu İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Yazarlar Yrd.Doç.Dr.Abdulvahap Akıncı Yrd.Doç.Dr.Ali Konak Dr. Meltem Arat Kifayet Erdem Ömer Nabi Baykal Şahin

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİREYSEL İŞ HUKUKU İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI. İkinci Bölüm BİRİNCİ KISIM 1. İŞ KANUNUN KAPSAMI Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER BİREYSEL İŞ HUKUKU İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI. İkinci Bölüm BİRİNCİ KISIM 1. İŞ KANUNUN KAPSAMI Birinci Bölüm viii İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI İŞ HUKUKUNUN TANIMI, YERİ, TARİHSEL GELİŞİMİ VE KAYNAKLARI... 1 1. İŞ HUKUKUNUN TANIMI... 1 2. İŞ HUKUKUNUN YERİ... 3 3. İŞ HUKUKUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ...

Detaylı

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Fihristi

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Fihristi : 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Fihristi www.uzmanglobal.com UZMAN GLOBAL; iş hukuku, sosyal güvenlik, SGK işlemleri, teşvik ve destekler, denetim, stratejik planlama ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM İKİNCİ KISIM BİRİNCİ BÖLÜM İKİNCİ BÖLÜM ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ÖNSÖZ...5 İÇİNDEKİLER SAYILI KANUN UN GENEL GEREKÇESİ...

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM İKİNCİ KISIM BİRİNCİ BÖLÜM İKİNCİ BÖLÜM ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ÖNSÖZ...5 İÇİNDEKİLER SAYILI KANUN UN GENEL GEREKÇESİ... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...5 İÇİNDEKİLER...7 5510 SAYILI KANUN UN GENEL GEREKÇESİ... 15 BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam ve Tanımlar MADDE 1 : Amaç... 25 MADDE 2 : Kapsam... 26 MADDE 3 : Tanımlar... 27 İKİNCİ KISIM

Detaylı

Ödev Teslimi Ortalama İntihal. Sunum. Sonuç

Ödev Teslimi Ortalama İntihal. Sunum. Sonuç Ödev Konusu Öğrenci Adı-Soyadı Sunum Ödev Teslimi Ortalama İntihal Sonuç 1 Sosyal Güvenlik Kavramı ve Sosyal Riskler 2 Sosyal Güvenlik Sistemlerinin Dünya daki Gelişimi 3 Türk Sosyal Güvenlik Sisteminin

Detaylı

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 28/9/2008 tarihli ve

Detaylı

SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ

SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ (25.02.2011 tarih ve 27857 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 13.02.2011

Detaylı

İŞ KANUNU ve ÇALIŞMA YAŞAMI KANUNLARI

İŞ KANUNU ve ÇALIŞMA YAŞAMI KANUNLARI 6 9 İŞ KANUNU ve ÇALIŞMA YAŞAMI KANUNLARI İş Kanunu 1475 sayılı İş Kanunu nun 14. Maddesi Deniz İş Kanunu Basın İş Kanunu İş Mahkemeleri Kanunu İşsizlik Sigortası Kanunu Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi

Detaylı

Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU

Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU İş Hukuku Ercan POYRAZ İŞ HUKUKU İş Akdi İşçinin Borçları ve Sorumluluğu İşverenin Borçları ve Sorumluluğu İş Akdinin Feshi Çalışma Süreleri Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Dinlenme Süresi İş

Detaylı

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 03.07.2013/146-1 1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında uygulanacak

Detaylı

İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI

İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI İŞVERENLERİN İŞSİZLİK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE BU YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEDİKLERİ TAKDİRDE KARŞILAŞACAKLARI İDARİ PARA CEZALARI Ahmet NACAROĞLU * 1.GİRİŞ Bir işi olmayan, çalışmak istediği

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI 2016 YARIM GÜN ÇALIŞMA SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI Değerli Meslek Mensubumuz 6663 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanuna 10/2/2016 tarihinden itibaren eklenen ek 5 inci madde

Detaylı

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi (1) İş hukukunda arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili teorik ve pratik bilgileri

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 24010506/031/90 17 /1/2018 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar GENELGE 2018-2

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 24010506/031/90 31 /1/2017 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar GENELGE 2017-5

Detaylı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN KURUMSAL UYGULAMALARIMIZA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN KURUMSAL UYGULAMALARIMIZA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN KURUMSAL UYGULAMALARIMIZA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER (28.02.2009 ve 28.09.2009 tarihli değişikliklerle güncellenmiştir.) Mehmet TURŞUCU Mali Hizmetler

Detaylı

İŞ HUKUKU ve SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMALARI

İŞ HUKUKU ve SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMALARI İŞ HUKUKU ve SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMALARI D E Ğ İ Ş İ M V E DÖNÜŞÜMDE ÖNCÜ ANLAYIŞ İSMMMO AKADEMİ BAŞKANI NDAN Son zamanlarda mevzuatı en sık değişen ve gittikçe karmaşık hale gelen konulardan birini de

Detaylı

İş ve Sosyal Güvenlik Kanunlarında Yer Alan Süreler

İş ve Sosyal Güvenlik Kanunlarında Yer Alan Süreler İş ve Sosyal Güvenlik Kanunlarında Yer Alan Süreler Yaşar GÜÇLÜ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Hukuk Müşaviri İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK KANUNLARINDA YER ALAN SÜRELER İş Kanunu İş Kanunu (1475) Basın

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

KAYIT DIŞI İSTİHDAM VE SOSYAL GÜVENLİK

KAYIT DIŞI İSTİHDAM VE SOSYAL GÜVENLİK KAYIT DIŞI İSTİHDAM VE SOSYAL GÜVENLİK M. Kemal OKTAR * Sosyal Güvenlik Hukuku bakımından kayıt dışı istihdam olgusu; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu ve 2821 sayılı Sendikalar

Detaylı

DERS SAATİ ÜCRETLİ OLARAK İSTİHDAM EDİLENLERİN SGK İŞLEMLERİ TOPLANTISI

DERS SAATİ ÜCRETLİ OLARAK İSTİHDAM EDİLENLERİN SGK İŞLEMLERİ TOPLANTISI www.nku.edu.tr DERS SAATİ ÜCRETLİ OLARAK İSTİHDAM EDİLENLERİN SGK İŞLEMLERİ TOPLANTISI Varol BOZ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Şube Müdürü 1 Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 04.01.2010 / 7-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2010 yılında uygulanacak asgari ücret tutarları belirlendi. A- 2010 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu

Detaylı

- İŞ HUKUKU- 7-Bir iş sözleşmesinin geçerli olarak meydana gelebilmesi için aşağıdaki unsurlardan hangisinin bulunması zorunludur?

- İŞ HUKUKU- 7-Bir iş sözleşmesinin geçerli olarak meydana gelebilmesi için aşağıdaki unsurlardan hangisinin bulunması zorunludur? - İŞ HUKUKU- 1-Bir işçinin işyerinde öğrendiği mesleki sırlarını başkalarına aktarması, işçinin iş sözleşmesinden doğan borçlarından hangisine aykırılık oluşturur? (2004/3) A) Özen borcu B) Gözetim borcu

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2016 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları

Detaylı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı nın adresinden alınmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı nın   adresinden alınmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı nın http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/emekli/is_kazasi_ve_meslek_hastaligi/is_kazasi adresinden alınmıştır. İş Kazası İş Kazası Nedir? İş kazası, kişinin çalışma

Detaylı

ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX

ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX IX İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX B İ R İ NCİ Cİ LT GİRİŞ... 3 I. BÖLÜM ÇALIŞMA HUKUKU KAVRAMI 1. ÇALIŞMA VE ÇALIŞMA HAYATI KAVRAMI... 7 2. ÇALIŞMA HUKUKUNUN SOSYAL POLİTİKA İLE İLİŞKİSİ...

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında

Detaylı

Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 06.01.2014/29-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2014 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİSİ (4/c) ( TARİHİNDEN ÖNCE İŞE BAŞLAYANLAR İÇİN)(1)

SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİSİ (4/c) ( TARİHİNDEN ÖNCE İŞE BAŞLAYANLAR İÇİN)(1) SGK İŞLEMLERİ SOSYAL GÜVENLİK KESİNTİSİ (4/c) (01.10.2008 TARİHİNDEN ÖNCE İŞE BAŞLAYANLAR İÇİN)(1) 01.10.2008 den önce iştirakçi olup, 01.10.2008 tarihi itibarıyla 4c li sigortalıların emekli keseneğine

Detaylı

BİLGİLENDİRME (Genel Sağlık Sigortası (GSS) Bilgilendirme) 2018/01

BİLGİLENDİRME (Genel Sağlık Sigortası (GSS) Bilgilendirme) 2018/01 BİLGİLENDİRME (Genel Sağlık Sigortası (GSS) Bilgilendirme) 2018/01 Genel Sağlık Sigortası nedir? Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların ve ailelerinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi

Detaylı

Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları yeniden hesaplanıyor.

Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları yeniden hesaplanıyor. Bordro Parametrelerine Dikkat Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları

Detaylı

16. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi

16. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi İÇİNDEKİLER Madde 1 - Taraflar ve Tanımlar...2 Madde 2 - Sendikanın Tanınması...2 Madde 3 - Sözleşmenin Amacı...2 Madde 4 - Sözleşmenin Kapsamı...2 Madde 5 - Yürürlük ve Süre...2 Madde 6 - Uygulama Esasları...2

Detaylı

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır?

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? On5yirmi5.com İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? Kimler işsizlik sigortasından yararlanabilir, işsizlik sigortası hangi süre ile verilir, hangi durumlarda kesilir? Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2014 Çarşamba

Detaylı

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ 1 İş Sözleşmesi (MADDE 8) İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... vii GİRİŞ... 1 I. BÖLÜM ÇALIŞMA HUKUKU VE ÇALIŞMA HUKUKU İLE İLGİLİ KURULUŞLAR

İÇİNDEKİLER. Önsöz... vii GİRİŞ... 1 I. BÖLÜM ÇALIŞMA HUKUKU VE ÇALIŞMA HUKUKU İLE İLGİLİ KURULUŞLAR İÇİNDEKİLER Önsöz... vii GİRİŞ... 1 I. BÖLÜM ÇALIŞMA HUKUKU VE ÇALIŞMA HUKUKU İLE İLGİLİ KURULUŞLAR 1.ÇALIŞMA HUKUKU... 3 2. ÇALIŞMA HUKUKU İLE İLGİLİ KURULUŞLAR... 4 I- MİLLİ ÇALIŞMA HUKUKU KURULUŞLARI...

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2016)

SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2016) TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2016) TÜRK-İŞ SOSYAL GÜVENLİK BÜROSU Tablo 1: 2016 Yılı Asgari Ücret Hesabı Asgari Ücret (Brüt) İşçiye Ait SGK Primi (%14) İşçiye

Detaylı

Mert AK Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Mert AK Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mert AK Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Sayı : 2009/03 Konu : 2009/121 Sayılı SGK Genelgesine Göre Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi İle İlgili İşlemler 5510 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle hizmet akdine

Detaylı

27.01.2015/3-1 ÖZET :

27.01.2015/3-1 ÖZET : 27.01.2015/3-1 2015 YILINDA UYGULANACAK PRİME ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI İLE BAZI İŞLEMLERE ESAS TUTARLARA İLİŞKİN 2015/4 SAYILI GENELGE YAYIMLANDI ÖZET : 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2007/27699 Karar No. 2008/6006 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2007/27699 Karar No. 2008/6006 Tarihi: T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2007/27699 Karar No. 2008/6006 Tarihi: 24.03.2008 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 İŞ YERİNDE OTUZ İŞÇİ SAYISININ BELİRLENMESİ İŞYERİ BELİRLİ BELİRSİZ SÜRELİ

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2014-1

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2014-1 T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 24010506/0100602/ 42 15/1/2014 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar GENELGE

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

Adres : Mithatpaşa Cad. No : 7 Sıhhiye/ANKARA Ayrıntılı Bilgi : A.ARAS Dai. Bşk. V.

Adres : Mithatpaşa Cad. No : 7 Sıhhiye/ANKARA Ayrıntılı Bilgi : A.ARAS Dai. Bşk. V. T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Telefon : 0312 458 71 10 Faks : 0312 432 12 37 1/8 Sayı : 24010506/0100602/ 42 15/1/2014 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU

İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU 1. İşsizlik Kanunun ne zaman yürürlüğe girmiştir? Amacı Nedir? Kimleri Kapsamaktadır? Bu Kanun, 25.08.1999 tarihinde 4447 sayılı kanun numarası ile yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Detaylı

EĞİTİM / DANIŞMANLIK HİZMETİNİN TANIMI

EĞİTİM / DANIŞMANLIK HİZMETİNİN TANIMI EK-B/ EĞİTİM VE/VEYA DANIŞMANLIK İÇERİĞİ EĞİTİM / DANIŞMANLIK HİZMETİNİN TANIMI Programın Adı Proje Kodu Başvuru Sahibi Başvuru Dönemi Teknik Destek Programı TR42/18/TD/0028 Mayıs- Haziran Dönemi 1. Proje

Detaylı

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs SİRKÜLER Sayı: Mayıs 2017 İçindekiler 1. BÖLÜM... 2 SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI... 2 1. SGK Nakil Giriş/Çıkışlarla İlgili Değişiklik yapıldı... 2 2. Toplu İş Sözleşmesi Olan İşyerlerine İlişkin Asgari Ücret

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] SOSYAL GÜVENLİK. www.erkantokatli.com erkantokatli@outlook.com

FİNANSAL MUHASEBE [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] SOSYAL GÜVENLİK. www.erkantokatli.com erkantokatli@outlook.com FİNANSAL MUHASEBE [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] 4 www.erkantokatli.com erkantokatli@outlook.com 2 Sosyal Güvenliğin Tanımı: Gelirleri ne olursa olsun, kişilere belirli sosyal riskler karşısında ekonomik güvence sağlama

Detaylı

İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI OTUZ İŞÇİ ÖLÇÜTÜNÜN HESABINDA DİKKATE ALINACAK ÇALIŞANLAR

İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI OTUZ İŞÇİ ÖLÇÜTÜNÜN HESABINDA DİKKATE ALINACAK ÇALIŞANLAR İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/29976 Karar No. 2015/38 Tarihi: 12.01.2015 İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI OTUZ İŞÇİ ÖLÇÜTÜNÜN HESABINDA DİKKATE ALINACAK ÇALIŞANLAR

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.13.2.SGK.0.10.04.00/73-031/93 23/1/2013 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar

Detaylı

Geçici İş İlişkisi Uygulama Rehberi

Geçici İş İlişkisi Uygulama Rehberi Geçici İş İlişkisi Çalışma hayatında iş hukukuna dair uygulamaları açıklayan rehberlerimiz ile siz müvekkillerimize etkin hukuki bilgilendirme yapmayı amaçlıyoruz. Değişken iş hukuku mevzuatının doğru

Detaylı

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kanuni Teşviklerden Yararlanma Sayıları TEŞVİK AÇIKLAMA İŞYERİ SAYISI SİGORTALI SAYISI TEŞVİK TUTARI 5510 Malullük, Yaşlılık Ölüm Sigortası

Detaylı

SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ

SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ 4447-15921 İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALANLARIN İSTİHDAMI HALİNDE UYGULANAN PRİM TEŞVİKİ Kapsama giren sigortalı için, işsizlik ödeneğine hak kazandığı süre boyunca prime esas kazanç alt

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR SGK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI

SİRKÜLER RAPOR SGK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 17.01.2014 Sirküler No : 2014 / 4 SGK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI Bilindiği üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından milli seviyede tek asgari ücret

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği ÇSGM-DER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği ÇSGM-DER Dr. Nurgül MALÇIK ÇSG Müşaviri Dernek Başkanı Bülent KİRAZ ÇSG Müşaviri Dernek Başkan Yrd İÇERİK İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ SÖZLEŞMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ İŞ SÖZLEŞMESİ İşçinin işverene bağımlı olarak iş görmeyi,

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 11.1.2017 Diploma Program Adı : HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) Akademik Yıl : 2016-2017 Ders Adı İŞ VE SOSYAL

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. Ancak, 5510 sayılı Yasanın 4/c maddesinde belirtilen kamu görevlileri için herhangi bir tavan bulunmamaktadır.

ASGARİ ÜCRET. Ancak, 5510 sayılı Yasanın 4/c maddesinde belirtilen kamu görevlileri için herhangi bir tavan bulunmamaktadır. ASGARİ ÜCRET Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/38793 Karar No. 2016/4250 Tarihi: 24.02.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2017/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMIN BELİRLEN-

Detaylı

KISA VADELİ SİGORTALAR

KISA VADELİ SİGORTALAR KISA VADELİ SİGORTALAR Hedefler Sosyal Güvenlik Sistemindeki Kısa Vadeli Sigortalar (İş Kazası, Meslek Hastalığı, Hastalık ve Analık) hakkında bilgi sahibi olacaksınız. 2 Adapazarı Meslek Yüksekokulu Modülleri

Detaylı

AHMET SEÇKİN YERLEŞİK VE GÜNCEL YARGITAY KARARLARI İLE BELİRLENEN BİREYSEL İŞ HUKUKU VE UYGULAMASI

AHMET SEÇKİN YERLEŞİK VE GÜNCEL YARGITAY KARARLARI İLE BELİRLENEN BİREYSEL İŞ HUKUKU VE UYGULAMASI AHMET SEÇKİN YERLEŞİK VE GÜNCEL YARGITAY KARARLARI İLE BELİRLENEN BİREYSEL İŞ HUKUKU VE UYGULAMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XIII BİRİNCİ BÖLÜM İŞ HUKUKU KAVRAMLARI I. İŞ HUKUKUNUN TANIMI...1

Detaylı

ONDAN FAZLA ÇALIŞANI OLAN VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞSİZLİK SİGORTASI PRİM TEŞVİKİ

ONDAN FAZLA ÇALIŞANI OLAN VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞSİZLİK SİGORTASI PRİM TEŞVİKİ 07.01.2019/24-1 ONDAN FAZLA ÇALIŞANI OLAN VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞSİZLİK SİGORTASI PRİM TEŞVİKİ ÖZET : Yapılan düzenlemeye göre, 10 işçiden fazla sigortalısı olup, çok tehlikeli

Detaylı

DOĞUM İZNİ ve DİĞER GÜNCEL DEĞİŞİKLİKLER

DOĞUM İZNİ ve DİĞER GÜNCEL DEĞİŞİKLİKLER DOĞUM İZNİ ve DİĞER GÜNCEL DEĞİŞİKLİKLER DOĞUM ÖNCESİ VE SONRASI DOĞUM İZNİ Doğum öncesi Doğum Doğum sonrası 5+3 hafta 8+X Hafta Çoğul gebelik halinde 10 hafta Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan

Detaylı

SENDİKA ÜYELİĞİNİN KAZANILMASI VE SONA ERMESİ İLE ÜYELİK AİDATININ TAHSİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SENDİKA ÜYELİĞİNİN KAZANILMASI VE SONA ERMESİ İLE ÜYELİK AİDATININ TAHSİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 09.07.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28702 SENDİKA ÜYELİĞİNİN KAZANILMASI VE SONA ERMESİ İLE ÜYELİK AİDATININ TAHSİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

01/02/2019 İLA 30/04/2019 TARİHLERİ ARASINDA İŞE ALINAN SİGORTALILARIN ÜCRETLERİ VE SİGORTA PRİMLERİ İŞSİZLİK SİGORTASI FONUNDAN KARŞILANACAKTIR

01/02/2019 İLA 30/04/2019 TARİHLERİ ARASINDA İŞE ALINAN SİGORTALILARIN ÜCRETLERİ VE SİGORTA PRİMLERİ İŞSİZLİK SİGORTASI FONUNDAN KARŞILANACAKTIR 22.03.2019/72-1 01/02/2019 İLA 30/04/2019 TARİHLERİ ARASINDA İŞE ALINAN SİGORTALILARIN ÜCRETLERİ VE SİGORTA PRİMLERİ İŞSİZLİK SİGORTASI FONUNDAN KARŞILANACAKTIR 01/02/2019 ila 30/04/2019 tarihleri arasında

Detaylı

Taşeron İşçi Hakları (4857 S.K. ve 5510 S.K.) Konulu Hizmet İçi Eğitim ÖN TEST

Taşeron İşçi Hakları (4857 S.K. ve 5510 S.K.) Konulu Hizmet İçi Eğitim ÖN TEST ÖN TEST 1.) Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişi olarak tanımlanabilecek olan kimse aşağıdakilerden hangisi olabilir? a) Memur b) İşçi c) Alt işveren (Taşeron) d) Sözleşmeli Personel 2.) Alt

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.13.2.SGK.0.10.04.00/73-031/ 65 24/1/2012 Konu : Prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlar

Detaylı

Business Network Center Turkey.

Business Network Center Turkey. 09:00-11:00 4857 Sayılı İş Kanunu'na Bakış Erdem ÖZDEMİR - Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4857 Sayılı İş Kanunu Yargıtay Bakış Açısından Değerlendirilmesi İşçinin Korunması Alt İşveren Geçici İş

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ TABLOLAR VE FORMLAR

İÇİNDEKİLER ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ TABLOLAR VE FORMLAR İÇİNDEKİLER ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ TABLOLAR VE FORMLAR KISALTMALAR VII IX XXV XXVII BİRİNCİ BÖLÜM KIDEM TAZMİNATI I. KIDEM TAZMİNATININ TANIMI VE ŞARTLARI 1 ı. ıanımı ı 2. Hak Kazanma Şartları 2 a)

Detaylı

İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM

İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM SÖZLEŞME TÜRÜNE (BELİRLİ - BELİRSİZ SÜRELİ ) SÖZLEŞMEDE YILLIK ÜCRET ZAMMI OLUP OLMADIĞINA ÜCRETE FAZLA MESAİ DAHİLDİR HÜKMÜ OLUP OLMADIĞINA İŞ TANIMINA REKABET YASAĞI

Detaylı

İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİ KULLANMADIĞI KAÇ YILLIK ÜCRETLİ İZNİNİ TALEP EDEBİLİR?

İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİ KULLANMADIĞI KAÇ YILLIK ÜCRETLİ İZNİNİ TALEP EDEBİLİR? İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİ KULLANMADIĞI KAÇ YILLIK ÜCRETLİ İZNİNİ TALEP EDEBİLİR? Erol GÜNER* 51 * 1.GİRİŞ Anayasanın 50. Maddesinin çalışanlara tanıdığı dinlenme hakkının bir kısmını yıllık ücretli

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM İÇİNDEKİLER ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR iii iv xvii 1. BÖLÜM İŞ HUKUKU HAKKINDA GENEL BİLGİLER.1. İŞ HUKUKUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ 1 I. Dünyada İş Hukukunun Tarihsel Gelişimi 1 1. Sanayi

Detaylı

SİRKÜLER 2008/19. : İş ve SSK Kanunundaki Son Değişiklikler

SİRKÜLER 2008/19. : İş ve SSK Kanunundaki Son Değişiklikler SİRKÜLER 2008/19 SİRKÜLERİN Tarihi : 28.05.2008 Konusu : İş ve SSK Kanunundaki Son Değişiklikler Mevzuat : 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu (R.G: 08.09.1999/ 23810) 4857 Sayılı İş Kanunu (R.G:10.06.2003/

Detaylı

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2017)

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2017) TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2017) Tablo 1: 2017 Yılı Asgari Ücret Hesabı Asgari Ücret (Brüt) İşçiye Ait SGK Primi (%14) İşçiye Ait İşsizlik Sigortası

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ - 2008 / 53 İSTANBUL, 08.07.2008

SİRKÜLER NO: POZ - 2008 / 53 İSTANBUL, 08.07.2008 SİRKÜLER NO: POZ - 2008 / 53 İSTANBUL, 08.07.2008 01.07.2008 Tarihinden İtibaren, İşverenlerin 50 veya Daha Fazla İşçi Çalıştırdıkları İş Yerlerinde Çalıştırmaları Gereken Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör

Detaylı

Seçilebilecek Kanun Numarası 5084-5615-5746-4447-4857-5510-5921-5225. Sigortalı Hissesi (%)

Seçilebilecek Kanun Numarası 5084-5615-5746-4447-4857-5510-5921-5225. Sigortalı Hissesi (%) 5510 SAYILI KANUNUN 4 ÜNCÜ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (A) BENDİ KAPSAMINDA HİZMET AKDİNE İSTİNADEN ÇALIŞAN SİGORTALILAR YÖNÜNDEN BELGE TÜRLERİ 1 NOLU BELGE: HİZMET AKDİ İLE TÜM SİGORTA KOLLARINA TABİ

Detaylı

YURTDIŞI HİZMET BORÇLANMASI YAPARAK EMEKLİ OLANLARIN SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİNE TABİ OLARAK ÇALIŞMALARI ÖNÜNDEKİ ENGEL

YURTDIŞI HİZMET BORÇLANMASI YAPARAK EMEKLİ OLANLARIN SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİNE TABİ OLARAK ÇALIŞMALARI ÖNÜNDEKİ ENGEL 13 su?leyman tuncay:layout 1 11/9/10 3:16 PM Page 187 YURTDIŞI HİZMET BORÇLANMASI YAPARAK EMEKLİ OLANLARIN SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİNE TABİ OLARAK ÇALIŞMALARI ÖNÜNDEKİ ENGEL KALDIRILDI Süleyman TUNÇAY*

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI İLGİLİ MADDE İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK FİİL UYGULANACAK CEZA CEZA TUTARI (2017) /a 1) 8. maddenin birinci sında

Detaylı

SORULARLA 4857 SAYILI İŞ YASASI

SORULARLA 4857 SAYILI İŞ YASASI i Yargıtay Kararları Işığında SORULARLA 4857 SAYILI İŞ YASASI PROF. DR. A. MURAT DEMİRCİOĞLU Genişletilmiş 3. Baskı İstanbul, 2014 ii Yayın No. : 3127 Hukuk Dizisi : 1532 3. Bası Ağustos 2014 İSTANBUL

Detaylı

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI - SORU CEVAPLAR

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI - SORU CEVAPLAR EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI - SORU CEVAPLAR 1. Hangi işler ev hizmeti sayılır? Ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde l Bu Yönetmeliğin amacı, 4857 sayılı İş Kanununa tabi

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde l Bu Yönetmeliğin amacı, 4857 sayılı İş Kanununa tabi Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Yönetmelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Resmi Gazete: 31.03.2004, Sayı:25419 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde

Detaylı

EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR

EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com I. GİRİŞ Ev hizmeti: Ev içerisinde yaşayan aile bireyleri tarafından

Detaylı

TÜRK İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKUNDA GÜVENCELİ ESNEKLİK

TÜRK İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKUNDA GÜVENCELİ ESNEKLİK TÜRK İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKUNDA GÜVENCELİ ESNEKLİK Yrd. Doç. Dr. S. Alp LİMONCUOĞLU İzmir 2010 TÜRK İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKUNDA GÜVENCELİ ESNEKLİK BİRİNCİ BÖLÜM İŞGÜCÜ PİYASASINDA

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm GENEL BELGİLER

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm GENEL BELGİLER İÇİNDEKİLER Sunuş 3 İçindekiler 5 Kısaltmalar 11 1. GİRİŞ 13-25 I. İş Hukuku Kavramı 13 II. İş Hukukunun Niteliği 20 Birinci Bölüm GENEL BELGİLER 2. İŞ HUKUKUNUN TARİHİ GELİŞİMİ 29-43 I. Dünyadaki Evrim

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU 2012 YILI REHBERLİK SEMİNERLERİ. Meslek Mensupları Buluşması

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU 2012 YILI REHBERLİK SEMİNERLERİ. Meslek Mensupları Buluşması T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU 2012 YILI REHBERLİK SEMİNERLERİ Meslek Mensupları Buluşması 2012 1 Yeni yüzüyle SGK SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı yerine tek çatı: SGK Beş ayrı uygulama kanunu yerine tek kanun:

Detaylı

GEREKLİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ ALINMAYAN İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAKLARI NELERDİR?

GEREKLİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ ALINMAYAN İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAKLARI NELERDİR? GEREKLİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMİ ALINMAYAN İŞYERLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAKLARI NELERDİR? Erol GÜNER * I. GİRİŞ: İşverenin işçiyi koruma, özellikle iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemleri

Detaylı

2. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN GELEN HAKLAR VE UYGULAMA ÖRNEĞİ

2. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN GELEN HAKLAR VE UYGULAMA ÖRNEĞİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN FİYAT FARKI HESABI Hazırlayan : AMP Yazılım Mevzuat ve Arge Departmanı 24.05.2017 Bu yazımızda; Kamuda taşeron işçi çalıştırılan hizmet işlerinde, sendikalı işçilere

Detaylı

İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu)

İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu) İDARİ PARA CEZALARI (4857 Sayılı İş Kanunu) Fiil Ceza 2015 Maddesi Maddesi Ceza Uygulanan Fiil Ceza Tutarı 3 98 İşyerinin Açılmasını, Devir alınmasını, Çalışma Konusunun Kısmen veya Tamamen Değiştirilmesini,

Detaylı

Toplam Hisse (%) Sosyal Güvenlik Destek Primi 7.5 22.5 30 Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi - 1 ila 6,5 1 ila 6,5 Toplam 7.5 23,5 ila 29 31 ila 36,5

Toplam Hisse (%) Sosyal Güvenlik Destek Primi 7.5 22.5 30 Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi - 1 ila 6,5 1 ila 6,5 Toplam 7.5 23,5 ila 29 31 ila 36,5 SAYILI KANUNUN 4 ÜNCÜ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (A) BENDİ KAPSAMINDA HİZMET AKDİNE İSTİNADEN ÇALIŞAN SİGORTALILAR YÖNÜNDEN BELGE TÜRLERİ (Uygulamada sıklıkla görülen Belgeler renklendirilmiştir.) 1

Detaylı

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? Erol GÜNER * I. GİRİŞ; 4857 sayılı İş Yasasının 2. Maddesine göre, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İş ilişkisinin

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER

MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUSUNDA 6111 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER 13/02/2011 tarih ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI )

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) SS ve GSS KANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (TL) (01.01.2014 31.06.2014 Döneminde)

Detaylı

İçİNDEKiLER ÖNSÖZ ~ :... 5. BiRİNCi BÖLÜM KA YITDIŞILIK KAVRAMı VE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMiNDE SİGORTALILI(~;ıN ÖNEMİ

İçİNDEKiLER ÖNSÖZ ~ :... 5. BiRİNCi BÖLÜM KA YITDIŞILIK KAVRAMı VE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMiNDE SİGORTALILI(~;ıN ÖNEMİ İçİNDEKiLER ÖNSÖZ ~ :...... 5 BiRİNCi BÖLÜM KA YITDIŞILIK KAVRAMı VE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMiNDE SİGORTALILI(~;ıN ÖNEMİ 1.1. KA YITDIŞI EKONOMİ KAVRAMı VE UNSURLARı 13 1.2. KA YITDIŞI EKONOMİYİ ÖLÇME (TAHMiN)

Detaylı

ÜCRET DESTEĞİNİN DETAYLARI BELLİ OLDU 26 MART 2019

ÜCRET DESTEĞİNİN DETAYLARI BELLİ OLDU 26 MART 2019 ÜCRET DESTEĞİNİN DETAYLARI BELLİ OLDU 26 MART 2019 1 KAPSAM İşbu çalışma, 22.02.2019 tarih ve 30694 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 7166 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Uygulaması

Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Uygulaması Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Uygulaması 1 Sunum Planı 1) Genel Esaslar 2) Başvuru ve Ödeme Süreci a) Kısa Çalışma Başvurularının Kabulü b) Uygunluk Tespiti c) Sonucun Bildirimi d) Ödeme Süreci 3) Örnekler

Detaylı

PART-TİME (KISMİ SÜRELİ) İŞ SÖZLEŞMESİ

PART-TİME (KISMİ SÜRELİ) İŞ SÖZLEŞMESİ ÖZGEÇMİŞ 1966 yılında Ankara da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü nden 1987 yılında mezun oldu. Çeşitli yayın organlarında (Dergi-Gazete-İnternet Siteleri)

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HİZMET İCİ EĞİTİM TAŞERON İŞÇİ HAKLARI AYŞE KÖME AKPULAT İÇİNDEKİLER 4857 S. İş Kanunu nda İşçi, İşveren ve Altişveren (Taşeron) Kavramları Asıl Alt İşveren İlişkisinin Koşulları

Detaylı

DİPNOT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

DİPNOT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. 02 Mart 2011 SİRKÜLER NO: 2011 / 14 Konu: 4447, 4817 ve 4857 sayılı Kanunlarda 6111 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler Torba yasa olarak bilinen, 6111 sayılı Kanunla, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu,

Detaylı