Kendinize Her Şeyin Yolunda Olduğunu İspatlayın Kolorektal Kanseri Önleme ve Tarama: Bilmeniz Gerekenler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kendinize Her Şeyin Yolunda Olduğunu İspatlayın Kolorektal Kanseri Önleme ve Tarama: Bilmeniz Gerekenler"

Transkript

1 Kendinize Her Şeyin Yolunda Olduğunu İspatlayın Kolorektal Kanseri Önleme ve Tarama: Bilmeniz Gerekenler

2 Kolorektal kanser utanma nedeniyle öldürür Kolorektal kanserin halen konuşması biraz zor bir konu olabileceğini biliyoruz. Utanmanın ve iyi ve açık bilgiye sahip olmamanın her ikisi kişilerin önleme ve tarama seçeneklerini doktorlarıyla konuşmamalarında önemli bir rol oynar. Bu durum birçok kişiye tanının geç evrede konmasına yol açar ve böylece hastalığı tedavi etmek daha zor hale gelir. Sonuçta insanlar gereksiz yere ölmektedir. Böyle olması gerekmez! Kolorektal kanser genellikle önlenebilir. Kolorektal kanseri önlemeye yardımcı olmak için alabileceğiniz birçok önlem vardır. Ayrıca bu kanser tarama yoluyla önlenebilecek birkaç kanserden biridir. Erken evrelerinde yüksek ölçüde tedavi edilebilir. Hastalık yeterince erken saptanırsa tedavi genellikle tam bir iyileşmeyle sonuçlanabilir. Siz veya size yakın biri 50 yaş üzerindeyse veya sizde veya ailenizde kolorektal kanser öyküsü varsa veya hastalığın bulgu ve belirtilerini yaşıyorsanız kolorektal kanseri önleme ve taramayla ilgili bu kitapçığı okumanız önemlidir. Unutmayın ki konuşulması zor konular ve ön yargılar sessizlikten beslenir. Konuşulması zor konuların üstünden gelmenin en iyi yolu bunlar hakkında konuşmaktır. Size bu kanser hakkında bilgi verecek ve aileniz, arkadaşlarınız ve belki doktorunuz dahil başkalarıyla konuşmanızı destekleyeceğiz. Bu kitapçık bu hastalığı zaten geçirip üstesinden gelmiş olanlar yani kolorektal kanser hastaları ve sağlık uzmanları tarafından yazılmıştır. Deneyimlerimizden kolorektal kanseri önlemek ve taramanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve sizin de bilgilenmenizi, ön yargıları dikkate almamanızı ve harekete geçmenizi kuvvetle öneriyoruz.

3 Giriş: Temel sorular Kolorektal kanser nedir? Bağırsak kanseri olarak da bilinen kolorektal kanser kolon veya rektumun (kalın bağırsak) kanseridir. Kolon ve rektum, gastrointestinal (Gİ) sistem yani sindirim sisteminin bir parçasıdır. Vücuttan dışarı atılan katı atıkları (dışkı) oluşturmaya yardımcı olurlar. Neden oluşur? Çoğu kolorektal kanser kolon duvarında polipler denen kitlelerle başlar. Polipler biz yaşlandıkça çok sık görülür ama çoğu kansere dönüşmez. Yaklaşık olarak 10 polipten biri kolonda bir tümör oluşturup ağrı, kanama ve diğer belirtilere yol açar. Polipler genellikle kanser haline gelişme fırsatı bulmadan basitçe ve ameliyat gerektirmeden çıkarılırlar. Kolorektal kanser için yaş, aile öyküsü, diyet ve yaşam tarzı dahil belirli risk faktörleri vardır. Önlenebilir mi? EVET. Bu kitapçık kolorektal kanseri önlemeye yardımcı olmak üzere alabileceğiniz önlemler konusunda birçok öneri vermektedir. En önemli adımlardan biri taramadır ve bu kitapçık mevcut çeşitli tarama tiplerini tanımlamaktadır (farklı ülkelerde farklı tarama tipleri kullanılır ve önerilir). Birçok ülke 50 yaşından sonra düzenli kolorektal kanser taraması önerir. Tarama, kanser haline gelmelerini önlemek için polipleri saptayıp çıkarılmalarını sağlayabilir. Tedavi edilebilir mi? EVET. Yeterince erken saptanırsa kolorektal kanser sıklıkla cerrahiyle tam olarak tedavi edilebilir. Taramanın bu kadar önemli olmasının başka bir nedeni budur. Peki ne yapmalıyım? Şu konulara aşina hale gelmek için bu kitapçığı okuyun: Kolorektal kanseri önlemek için ispatlanmış öneriler Kolorektal kanser için tanı ve tedavi yöntemleri Kolorektal kanser tarama ve önlemede kalite güvence için en son Avrupa kılavuzlarının ana hatları - böylece haklarınızı öğrenmiş olursunuz Tanı konursa tedavi yaklaşımları

4 Riskler ve önleme Her kişideki kolorektal kanserin tam nedenini belirlemek zordur ama kişilerde risk oluşturabilecek belirli bilinen faktörler vardır. Bunlar riski azaltmanıza veya normal tarama için uygun önlemleri almanıza yardımcı olacak önerilerle birlikte aşağıda liste halinde verilmiştir. 1. Yaş 50 ve üstü Risk faktörleri nelerdir? Peki ne yapmalıyım? Kolorektal kanser riski siz yaşlandıkça artar. En son Avrupa kılavuzları erkekler ve kadınların 50 yaşından sonra kolorektal kanser için taranmalarını önerir. 50 yaş ve üzerindeyseniz ve doktorunuz henüz sizle kolorektal taramayı konuşmadıysa bu konuyu kendisini bir daha gördüğünüzde açın. Ayrıca tek bir tarama testinin yeterli olmadığını unutmayın. Belirtiler birçok kişide birkaç yıl gelişmediğinden düzenli kolorektal kanser taraması önerilir. 2. Hastalık geçmişi Risk faktörleri nelerdir? Peki ne yapmalıyım? Aşağıdaki kişilerde kolorektal kanser riski artmış olabilir: Daha önce kalın bağırsaktan polip alınmış veya kanser geçirmiş kişiler Yumurtalık, rahim veya meme kanseri geçirmiş kadınlar Uzun süredir Crohn hastalığı veya ülseratif kolit öyküsü olan kişiler. Tarama genellikle 50 yaş ve üzerindeki kişiler için önerilir. Ancak yukarıdaki hastalık öykülerinden herhangi biri bulunan kişiler taramaya daha erken başlamalıdır. Kolorektal kanser için rutin tarama yaptırmanızın gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.

5 3. Aile öyküsü Risk faktörleri nelerdir? Peki ne yapmalıyım? Ailede kolorektal kanser öyküsü riski arttırabilir. Hastalık açısından kuvvetli bir aile öyküsü ailenizin aynı tarafından kolorektal kanser tanısı konmuş birkaç akrabanız veya özellikle genç yaşta (örn. 45 yaş altı) tanı konmuş bir veya birkaç kişi olması anlamına gelir. Kolorektal kanserli ne kadar çok akrabanız varsa veya tanı konan akrabalarınız ne kadar gençse ailenizde kanser geni olması olasılığı o kadar yüksektir. Ailenizde herhangi bir kolorektal kanser öyküsü varsa bunu doktorunuzla konuşmanız çok önemlidir. Bir aile öyküsü olan herkesin standart yaş olan 50 yaşından önce taramaya başlaması gerekir. Kolorektal kanser için rutin tarama yaptırmanızın gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.

6 4. Diyet ve yaşam tarzı Risk faktörleri nelerdir? Peki ne yapmalıyım? Hareketsiz bir yaşam tarzı kolorektal kanser riskini arttırırken kırmızı et, işlenmiş et ve yağdan zengin ama taze meyve, sebze, kümes hayvanları ve balıktan fakir bir diyet de aynı etkiyi yapar. Klinik kanıtlar obezitenin kolorektal kanserle doğrudan ilişkili olduğunu göstermiştir. Diyetinizin dengeli olmasına ve fiziksel olarak aktif kalmaya çalışın. Özellikle şunlara dikkat edin: Bol miktarda lifli gıdalar yiyin (özellikle lifli tahıllar ve tam tahıllar kolorektal kanser riskini azaltabilir) Diyetinizdeki doymuş yağ ve trans yağ miktarını sınırlayın Bol miktarda su için (bu işlem sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önlemek için faydalıdır) Her hafta yediğiniz kırmızı et ve işlenmiş et miktarını azaltın Diyetinize daha fazla meyve ve sebze ekleyin (günde beş porsiyon) Sağlıklı bir kiloyu sürdürün Mümkünse düzenli olarak egzersiz yapın - ille de spor salonuna gitmeniz gerekmez. Basitçe merdivenleri kullanabilir, dükkanlara giderken yürüyebilir, ev işleri yapabilir, köpeği gezdirebilir veya otobüsten birkaç durak önce inebilirsiniz.

7 5. Sigara içme ve alkol Risk faktörleri nelerdir? Peki ne yapmalıyım? Diğer kanserler için olduğu kadar güçlü bir risk faktörü olmasa da sigara kolorektal kanser riskini de arttırır. Alkol tüketimi de riski arttırır. Sigara içmeyi bırakmayı ve alkol kullanımınızı azaltmayı deneyin.

8 Tarama ve tanı Düzenli kolorektal kanser taramaları kansere erken tanı koyma ve hatta polipleri bulup alma yoluyla önleme olasılığını arttırır. Kolorektal kanser genellikle erken tanı konduğunda çok daha kolay tedavi edilebilir ve hatta tam bir tedavi sağlanabilir ve bu nedenle düzenli tarama son derece önemlidir. Son Avrupa kılavuzları 50 yaşından sonra erkek ve kadınların düzenli olarak kolorektal tarama yaptırmasını önerir. Çeşitli tarama seçenekleri mevcuttur ve aşağıda en çok bilinenler tanımlanmıştır. Hangi tarama seçeneğinin sizin için doğrusu olduğuna karar vermek üzere lütfen doktorunuzla konuşun. Tarama Yöntemi Nedir? Testi nerede yaptırırım? Ne sıklıkla yaptırmam gerekir? GGK (gaitada gizli kan) testi veya FİT (Fekal İmmünokimyasal Test) veya Kombine Fekal FİT ve DNA marker testi GGK (gaitada gizli kan) testi, AB de önerilen ana tarama yöntemidir. İki çeşidi vardır - standart guaiak GGK testi (veya gggk testi) ve daha yeni FİT - Fekal İmmünokimyasal Test (veya iggk testi). Bu testler gaitada (dışkı) gözle görülemeyecek kadar küçük miktarlarda kan kontrolü yapar. Her ikisi de yaygın olarak kullanılır ve ikisinin de kolorektal kanser ölümlerini azalttığı ispatlanmıştır. Ancak gggk testinin yerini giderek AB kılavuzlarında önerildiği şekilde FİT almaktadır. Bu ikisi içinde FİT daha doğru sonuçlar verendir ve GGK testinin aksine kanayan polipleri de saptayabilir. FİT ile ilgili yeni bir gelişme bu testi dışkıdaki DNA markerleriyle birleştirmektir. Bu yeni çok hedefli test hem pahalıdır hem de tam bir dışkı örneği gerektirir ama gggk testi veya FİT ten daha fazla polip saptar. Evde - dışkı örnekleri hasta tarafından bir kit kullanılarak toplanır ve örnekler doktora götürülür. Bir veya iki yılda bir.

9 Tarama Yöntemi Nedir? Testi nerede yaptırırım? Ne sıklıkla yaptırmam gerekir? Esnek sigmoidoskopi Bu testte rektum ve kolonun bir kısmı sigmoidoskop denen ışıklı esnek bir alet kullanılarak incelenir; alet doktorun bağırsak kaplamasını daha net görmesi için bir yandan hava pompalanırken rektum ve kolona yerleştirilir. Bir sigmoidoskopi sırasında rektum ve sigmoid kolondaki anormal kitleler analiz için çıkarılabilir (biyopsi alınabilir). Muayenehane veya hastanede. Genelde bu test için sedasyon uygulanmaz. Testten önce alt kolonun lavmanla hazırlama yoluyla temizlenmesi gerekir. 5 yılda bir. Tarama Yöntemi Nedir? Testi nerede yaptırırım? Kolonoskopi Diğer tarama testleri pozitif ise hastanın genellikle kanser açısından kontrol edilmesi ve varsa poliplerin çıkarılması için bir kolonoskopi yaptırmak üzere doktora tekrar gitmesi gerekir. Bu testte rektum ve tüm kolon kolonoskop denen ışıklı esnek bir alet kullanılarak incelenir; alet doktorun bağırsak kaplamasını daha net görmesi için bir yandan hava pompalanırken rektum ve kolona yerleştirilir. Kolonoskopi sırasında kolon ve rektumdaki herhangi bir anormal polip çıkarılabilir. Genellikle hastane veya muayenehanede. Test sırasında çoğu hastaya bir tür sedasyon verilir. Genellikle dakika sürer. Tipik olarak öncesinde bir gün boyunca berrak sıvı ve laksatif ile hazırlık gerektirir. Ne sıklıkla 10 yılda bir. yaptırmam gerekir?

10 Tarama Yöntemi Nedir? Testi nerede yaptırırım? Ne sıklıkla yaptırmam gerekir? BT (bilgisayarlı tomografi) taraması Bir BT taraması, siz bir masada yatarken etrafınızda aletin dönüp dönerek birçok resim çektiği bir röntgen testidir. Bir bilgisayar sonra bu görüntüleri vücudunuzun incelenmekte olan kısımlarının görüntüleri halinde birleştirir (örn. kolon/ rektum). Hastanede. BT taramaları normal röntgen çekilmesinden daha uzun sürer. Test yapılırken bir masada hareketsiz yatmanız gerekir. Test sırasında masa, halka şekilli bir tarayıcı içine ve dışına kayar. 5 yılda bir. Lütfen dikkat: Diğer tarama yöntemleri de vardır ama çok yaygın olarak kullanılmazlar veya ücretleri ödenmez ve öncekiler kadar etkili olmayabilir. Şunlar sayılabilir: Çift kontrast baryumlu lavman Rektum içine hava ve baryum pompalanır. Çözelti, röntgenlerde herhangi bir polip veya tümörü gösterebilir. Baryumlu lavman testi geçmişten çok daha

11 az kullanılmaktadır çünkü küçük polipler ve kanserleri saptamakta diğer yöntemlerden (örn. kolonoskopi) daha az etkilidir. Dijital rektal muayene Doktor rektumun içini eldivenli bir parmakla muayene eder. Dışkı DNA testi Bir dışkı örneğinde belirli anormal DNA (genetik materyal) kısımlarını arayan bir test. Kapsül endoskopi Kolonoskopiye göre daha yeni ve daha az invaziv bir alternatiftir ve gastrointestinal kanalı görüntülemek üzere hap büyüklüğünde ve şeklinde bir dijital video kamera yutulur. Bu daha sonra dışkıyla çıkarılır. Bu minimal invaziv işlemin kullanılması sedasyon, radyasyon ve kanamayla ilişkili olası risklerden kaçınılmasını sağlarken endişe ve korkuyu da azaltmaya yardımcı olur. Tanı Bir tarama veya tanısal testten sonra kolorektal kanserden şüphelenilirse genellikle bir biyopsi alınır. Doktor özel bir aletle küçük bir doku parçası alır ve örnekler bir patoloğun (kanser ve diğer hastalıklara tanı koymak için eğitimli bir doktor) bunlara mikroskop altında bakacağı bir laboratuvara gönderilir. Tam bir tanı koymanın tek yolu örneklere bir mikroskop altında bakmaktır.

12 Avrupa tarama ve tanı kılavuzları - kısa bir özet Avrupa Komisyonu 2011 yılında Kolorektal Kanser Tarama ve Tanısında Kalite Güvence için Avrupa Kılavuzu belgesinin ilk sürümünü yayımlamıştır. Bu kılavuz önemli bir dönüm noktasıdır çünkü AB çapında tüm ülkelerde izlenmek üzere kolorektal kanser taramasında en iyi uygulamalar için bir referans oluşturmaya yardımcı olur. Kılavuz toplam 10 bölümden ve 250 den fazla öneriden oluşur. Bunlar genel popülasyonlar ve hastaların kolorektal kanser taramasından neler bekleyebileceklerini bilmelerine yardımcı olmaktadır. Kılavuz, her Avrupa vatandaşının önerilen standartlar ve işlemlere erişim elde edebilmesi gerektiğini belirtir. Temel öneriler için örnekler: Tarama yaşı: 50 yaşından sonra erkek ve kadınlar düzenli olarak kolorektal tarama yaptırmalıdır. Bilgiye erişim: Kolorektal kanser taraması yaptırmak isteyip istemedikleri konusunda bilgilendirilmiş kararlar verebilmeleri için hedef nüfusun mümkün olduğunca büyük kısmının ilgili bilgileri almasının sağlanması önemlidir. Açık bilgiler: Genel toplum için hazırlanmış bir broşür kullanılması önerilir. Kolorektal kanser tarama riskleri ve faydaları, kolorektal kanser riskleri (görülme sıklığı ve risk faktörleri), test sonuçlarının anlamı, olası tanısal testler ve olası tedavi seçenekleri hakkında bilgileri içermelidir. Tarama konumları: Tarama hizmetleri katılımcılar için uygun konumlarda ve klinik hizmetlere yakın olarak bulunmalıdır. Kişisel tercihler: Hizmetin sağlanması, kişilerin değerleri ve tercihlerini ve ayrıca kamu sağlığı bakımından yaklaşımları dikkate almalıdır. Tarama hizmetlerine erişim: Taramaya erişim ve anormal test sonucu olan kişiler için herhangi bir takip değerlendirmesi mali imkanlarla sınırlanmamalıdır. Tarama, prensip olarak katılımcı için ücretsiz olmalıdır. Lezyonların çıkarılması: Tarama için endoskopi sırasında saptanan kanser öncesi lezyonlar çıkarılmalıdır. Endoskopla çıkarmanın uygun olmadığı büyük kanser öncesi lezyonları olan hastalar cerrahi olarak çıkarılmaları için sevk edilmelidir. Tarama sonrası açık iletişim: Endoskopi ünitesinden çıktıktan sonra hastalara işlemin sonuçları sözel olarak açıklanmalıdır; ayrıca sözel açıklamayı desteklemek üzere kendilerine yazılı bilgi verilmelidir.

13 Test sonuçlarını alma: Bir tarama testinin tamamlanması ile katılımcı tarafından sonuçların alınması arasındaki gün olarak süre mümkün olduğunca kısa olmalıdır: kabul edilebilir bir standart 15 gün içinde >%90 şeklindedir. Takip: Pozitif tarama sonucu (herhangi bir yöntemle) sonrasında sevkten sonraki 31 gün içinde takip kolonoskopisi planlanmalıdır (kabul edilebilir >%90, istenen >%95). Kolorektal kanserin tedavisine başlama: Pozitif esnek sigmoidoskopi veya kolonoskopi ile kesin tedavi arasındaki zaman en aza indirilmeli ve vakaların %95 inde en fazla 31 gün olmalıdır (kabul edilebilir standart).

14 Teşhisten sonra geleceğe bakış Kolorektal kanser için pozitif bir tanı konursa tedavi, özellikle kansere erken evrede tanı konmuşsa olmak üzere genellikle çok etkilidir. Kolorektal kanser sağkalım oranı 1980 li yılların ortalarından beri, kısmen de artmış farkındalık ve tarama nedeniyle artmaktadır. Daha fazla polip ve kanserin daha erken evrelerde (yerel ve bölgeselken) saptanmasıyla hastalığı tedavi etmek daha kolay olmuştur. Daha iyi tedavi seçenekleri de artmış sağkalım oranlarına katkıda bulunmuştur. Erken evrede saptanan kolorektal kanser için beş yıllık sağkalım oranı %90 ın üzerindedir. Geç evrede saptanan kolorektal kanser için beş yıllık sağkalım oranı şu anda %20 civarındadır. Size hangi tedavilerin sunulacağı ve sonucunuzun ne olacağı birkaç şeye bağlı olacaktır ve bunların en önemlisi kanserinizin tanı zamanında hangi evrede olduğudur. Doktorunuz kolorektal kanserinizin evresini rakamlar (evre 0 - evre 4) veya harfler (TNM, yani Tümör Nodu Metastazları evrelendirmesi) kullanarak bildirecektir. Tedavi Kansere erken evrede tanı konursa kolorektal kanserin tamamen çıkarılmasında cerrahi başarılı olabilir. Geçireceğiniz ameliyat tipi kanserin yerine, kanserin tipine ve büyüklüğüne ve kanserin yayılıp yayılmadığına bağlı olacaktır. Şu anda birçok hastane, hasta için büyük faydalar sağlayacak şekilde minimal invaziv cerrahi sunmaktadır. Kesiler geleneksel cerrahide kullanılandan çok daha küçüktür ve genellikle daha az rahatsızlık hissedilir. Bu durum hastanede daha kısa kalma, reçeteli ağrı ilaçları için daha az gereksinim duyma, normal faaliyetlere daha erken dönme ve daha az görünür nedbe dokusu oluşmasıyla sonuçlanır. Uzun dönemli sonuçların açık ve minimal invaziv işlemler arasında benzer olduğuna ama minimal invaziv cerrahinin ameliyattan sonraki erken dönemde iyileşme açısından olası faydaları bulunduğuna dikkat etmek önemlidir. Radyoterapi (kanserin derin röntgen ışınlarıyla tedavisi) rektal kanserde sıklıkla kullanılırken kolon kanserinde çok nadiren kullanılır. Cerrahiden önce (neoadjuvan) tümör büyüklüğünü azaltmak için veya cerrahiden sonra (adjuvan) tüm kanser hücrelerinin imha edildiğinden emin olmak için kullanılmaktadır. Kanseri çıkarmak için cerrahi yeterli değilse kanser hücrelerini imha etmek üzere kemoterapi (anti kanser ilaçları) kullanılabilir. Kemoterapi ilaçları kanser hücrelerinin bölünmesi ve çoğalmasını durdurabilir ancak bu tedavi normal hücrelere de saldırdığından birkaç yan etkisi vardır.

15 Kanserin hücrelerini doğrudan hedefleyen ve normal hücrelere etkisi daha az olan biyolojik tedaviler dahil başka ve daha yeni tedavi tipleri de vardır. Bir kolorektal kanser tümörü ilaçlar yazılmadan önce ilgili biyomarkerler açısından test edilebilir. Biyomarkerler belirli bir tedavinin sizde etki etmesinin olası olup olmadığını belirtir ve böylece doktorunuzun tedaviyi buna göre ayarlamasını mümkün kılar; buna kişiselleştirilmiş tıp denir. Kolorektal kanserde RAS gen ailesi (hücre iletişim yolları, hücre çoğalması ve hücre ölümüyle ilişkili proteinler yapan genler) doktorların doğru ilacı belirlemesine yardımcı olmak için önemli biyomarkerlerdir. Doktorların test yaptığı iki farklı RAS geni tipi vardır. Normal RAS genlerine vahşi tip denir ve kolorektal tümörlerin yaklaşık %50 sinde görülürler. Tümörlerin kalan %50 sinde mutasyonlu RAS genleri vardır ve bunlara RAS mutantı denir. Tedavi kararları tümörde vahşi tip veya mutasyonlu RAS geni bulunmasına göre verilir. Biyopsi sırasında veya cerrahiyle alınan kanser hücrelerinde testler yapılır. Ek bilgi ve destek Evrelendirme, tedavi, tanı ve bu kitapçıkta bulunan tüm diğer konularla ilgili daha fazla bilgi web sitemizde veya europacolonhq Facebook sayfamızda bulunabilir

16 Bu kitapçık aşağıda adı geçenlerin ortak çabalarıyla ortaya çıkmıştır ve kendilerine teşekkürlerimizi sunarız: Profesör Halloran MBE, BSc, MSc, DipCB, EuroClinChem, FRCPath EuropaColon Uzman Hasta Danışma Grubu Merck Serono Olympus Eiken Chemical Co. Ltd. Ross Williams - Bağımsız Yazar Şubat 2016 Tescil No: Tescilli Büro: 92 Palatine Road, Londra N16 8ST. twitter.com/#!/europacolon

Kolon Kanseri Nedir? Prof. Dr Tahsin ÇOLAK. MEÜ Tıp Fakültesi. Kolorktal Cerrahi Ünitesi. Genel Cerrahi AD

Kolon Kanseri Nedir? Prof. Dr Tahsin ÇOLAK. MEÜ Tıp Fakültesi. Kolorktal Cerrahi Ünitesi. Genel Cerrahi AD Kolon Kanseri Nedir? Nasıl Tanıyacağız? Prof. Dr Tahsin ÇOLAK MEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD Kolorktal Cerrahi Ünitesi Kolorektal Kanser (CRC) 1. Dünyadaki dağılımı ve yaygınlığı (Epidemiology) 2.

Detaylı

KOLONOSKOPİK TARAMA VE KOLONOSKOPİ

KOLONOSKOPİK TARAMA VE KOLONOSKOPİ KOLONOSKOPİK TARAMA VE KOLONOSKOPİ KOLONOSKOPİ HAKKINDA ÖZET BİR REHBER OP. DR. ŞABAN BEYAZPINAR GENEL CERRAHİ UZMANI www.cerrahiklinik.com BU SUNUMDA KULLANILAN VERİLER, 2004 YILINDA YAPILAN DÜNYA CERRAHLAR

Detaylı

Interventi di screening per i tumori intestinali in Galles

Interventi di screening per i tumori intestinali in Galles Interventi di screening per i tumori intestinali in Galles 3 www.bowelscreeningwales.org.uk Galler de yapılan Bağırsak Taraması nı Anlamak Bağırsak kanseri taraması neden yapılmalı? Bağırsak taraması bağırsak

Detaylı

Informazioni sullo screening intestinale. www.bowelscreeningwales.org.uk

Informazioni sullo screening intestinale. www.bowelscreeningwales.org.uk Informazioni sullo screening intestinale 1 www.bowelscreeningwales.org.uk Bağırsak Taraması Açıklaması Bu broşür size Galler de bağırsak taraması hakkında bilgi vermektedir. Ayrıntılı bilgi www.bowelscreeningwales.org.uk

Detaylı

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanserinde Çığır Açan Adım Kadın Kanserleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Özel

Detaylı

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir.

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir. Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser, hücrelerde DNA'nın hasarı sonucu hücrelerin

Detaylı

KANSER TANIMA VE KORUNMA

KANSER TANIMA VE KORUNMA KANSER TANIMA VE KORUNMA Uzm. Dr Dilek Leyla MAMÇU Sunum İçeriği Genel Bilgiler Dünyada ve Ülkemizdeki son durum Kanser nasıl oluşuyor Risk faktörleri neler Tedavi seçenekleri Önleme mümkün mü Sorular/

Detaylı

MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2009

MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2009 MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2009 KANSER NEDİR? Kanser; Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

Sheet > > yılda 1 Yılda 1 Yılda yilda 1 Yılda 1 Yılda 1. varsa 20 yaşından. 1-2 yılda 1** 2 yılda 1**

Sheet > > yılda 1 Yılda 1 Yılda yilda 1 Yılda 1 Yılda 1. varsa 20 yaşından. 1-2 yılda 1** 2 yılda 1** KAN BASINCI KOLESTERO L DİYABET DİŞ GÖZ FİZİK MUAYENE KENDİ KENDİNE MEME VE MAMOGRAM PELVİK MUAYENE VE PAP SMEAR 18-39 40-64 >65 18-39 40-64 >65 3-5 Yılda 1 Yılda 1 3-5 yilda 1 Yılda 1 Yılda 1 5 * BMı>25

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ. Doç.Dr.Filiz Koşar

AKCİĞER KANSERİ. Doç.Dr.Filiz Koşar AKCİĞER KANSERİ Doç.Dr.Filiz Koşar Akciğer Kanseri Nedir? Kanserler genellikle ilk ortaya çıktığı dokuya göre adlandırılır. Akciğer kanseri ilk önce akciğerde başlar Akciğerler göğüs boşluğumuzun büyük

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ KOLONKANS ERİ TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİSİ DERNEĞİ KALIN BARSAK VE REKTUM KANSERLERİ KANSER Vücudumuzda bulunan tüm organ ve dokular bir düzen içinde çalışır.

Detaylı

MEME KANSERİ ve ERKEN TEŞHİS. Dr.Koray Öcal Mersin Tıp Fak.Genel Cerrahi AD.Meme-Endokrin Cerrahisi Grubu

MEME KANSERİ ve ERKEN TEŞHİS. Dr.Koray Öcal Mersin Tıp Fak.Genel Cerrahi AD.Meme-Endokrin Cerrahisi Grubu MEME KANSERİ ve ERKEN TEŞHİS Dr.Koray Öcal Mersin Tıp Fak.Genel Cerrahi AD.Meme-Endokrin Cerrahisi Grubu MEME KANSERİ NEDİR? Meme süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşan

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER

AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER AKCİĞER KANSERİ Akciğer kanseri; akciğerlerde anormal hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucu ortaya çıkar. Kanser hücreleri akciğerlere, komşu dokulara veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Detaylı

MEME KANSERİ ÖNLENEBİLİR Mİ?

MEME KANSERİ ÖNLENEBİLİR Mİ? MEME KANSERİ ÖNLENEBİLİR Mİ? ÖĞR.GÖR.DR.AYLİN ERDİM M.Ü. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI Tıpta koruma (önleme), hastalıkların görülme sıklığını ve ölüm oranını

Detaylı

OVER KANSERİ. Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over kanseri neden olur?

OVER KANSERİ. Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over kanseri neden olur? OVER KANSERİ Yumurtalık kanseri; Over tümörü; Over hücrelerinden kaynaklanan kanserdir. Kadınlarda yumurtalıklara over denir. Over ler döllenme için gerekli yumurtaların hazırlandığı ve kadın hormonlarının

Detaylı

Endoskopi indikasyonları. Dr. Mehmet İnan Mağusa Tıp Merkezi Hastanesi

Endoskopi indikasyonları. Dr. Mehmet İnan Mağusa Tıp Merkezi Hastanesi Endoskopi indikasyonları Dr. Mehmet İnan Mağusa Tıp Merkezi Hastanesi ALT GIS ENDOSKOPİSİ KOLOREKTAL KANSERLER Kolorektal kanserler dünyada ve ülkemizde 4.sıklıkla görülürler. Kansere bağlı ölüm sebebleri

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ ANALKANS

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ ANALKANS TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ ANALKANS ER TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHĠSĠ DERNEĞĠ ANAL KANSER NEDİR? Vücudumuzdaki normal hücrelerin çoğalması sırasındaki kontrol mekanizmalarının değişmesi (genetik

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR Akciğer kanseri olmak her şeyin sonu değildir. Bu hastalığı yenmek için mutlaka azimli, inançlı ve sabırlı olmanız

Detaylı

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri...

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser Nedir? Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk

Detaylı

MEME KANSERİ TARAMASI

MEME KANSERİ TARAMASI MEME KANSERİ TARAMASI Meme Kanseri Taramanızı Yaptırdınız Mı? MEME KANSERİ TARAMASI NE DEMEKTİR? Kadınlarda görülen kanserlerin %33 ü ve kansere bağlı ölümlerin de %20 si meme kanserine bağlıdır. Meme

Detaylı

İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI

İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI RAPOR BÜLTENİ İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI Tarih :11.09.2015 Kanser Vakaları ve Kanserden Ölüm Oranları Sayı :10 Hazırlayan H. Erkin SÜLEKLİ Katkıda Bulunanlar Saadet TURHAL Nurdan

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ ÜLS ERA Tİ FKOLİ T TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİSİ DERNEĞİ ÜLSERATİF KOLİT NEDİR? Ülseratif kolit, kalın bağırsağın içini örten tabakanın iltihabıdır. Rektal kanama,

Detaylı

KOLOREKTAL KANSERE DUR DEMENİN 12 YOLU

KOLOREKTAL KANSERE DUR DEMENİN 12 YOLU KOLOREKTAL KANSERE DUR DEMENİN 12 YOLU Kolorektal kanseri engellemek için benimseyeceğiniz yaşam biçimi kalbinize yardım etmek için benimsemeniz gereken yaşam biçimiyle birebir örtüşüyor. Yani bir yandan

Detaylı

Meme Kanseri: Uyarıcı işaretler, memede herhangi bir sertlik veya kitle ve meme uçlarından gelen akıntı veya kan.

Meme Kanseri: Uyarıcı işaretler, memede herhangi bir sertlik veya kitle ve meme uçlarından gelen akıntı veya kan. Kanserde erken tanı için, vücudumuzun verdiği uyarıcı belirtileri gözlemlemenin, olası risk faktörlerini göz ardı etmemenin önemli olduğunu belirten uzmanlar, kanser oluşumunun önceden yakalanması için

Detaylı

Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı (Oportunistik) Servikal Kanser Meme Kanseri Kolorektal Kanserler

Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı (Oportunistik) Servikal Kanser Meme Kanseri Kolorektal Kanserler Ekim 2014 Meme Kanseri Farkındalık Ayı Dünyada ve Türkiye de Meme Kanseri Tarama Programları Doç. Dr. Murat Gültekin Taranması Önerilen Kanserler Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı

Detaylı

KOLOREKTAL KANSER. Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK

KOLOREKTAL KANSER. Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK KOLOREKTAL KANSER Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK Tanım En sık görülen 3.kanser Kanserden ölümlerde 2.sırada 80-90 milyon insan risk altında Gelişiminde iminde Genetik Değişiklikler iklikler Normal Kolon Hiperproliferatif

Detaylı

KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN

KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN 2005 DEN 2030 A DÜNYADA KANSER 7 milyon ölüm 17 milyon 11 milyon yeni vaka 27 milyon 25 milyon kanserli kişi

Detaylı

KANSERE YAKALANDIKTAN SONRA YAPMANIZ GEREKENLER. Prof. Dr. Oktar Asoğlu

KANSERE YAKALANDIKTAN SONRA YAPMANIZ GEREKENLER. Prof. Dr. Oktar Asoğlu KANSERE YAKALANDIKTAN SONRA YAPMANIZ GEREKENLER Eskiden kanser en korkulan hastalıkların başında geliyordu artık hayatımızın bir parçası. Yakınları arasında kansere yakalanmamış kişi yok gibi. Kolon kanseri

Detaylı

BAŞ BOYUN KANSELERİ. Uyarıcı işaretlerin bilinmesi:

BAŞ BOYUN KANSELERİ. Uyarıcı işaretlerin bilinmesi: BAŞ BOYUN KANSELERİ Uyarıcı işaretlerin bilinmesi: Bir yılda 55000 Amerikalıda baş ve boyun bölgesinde kanser tesbit edildiğini, bunların 13000 ünün öldüğünü ve yine bunların önlenebileceğini biliyor muydunuz?

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

Meme Kanseri Nedir? Kimler Risk Altındadır?

Meme Kanseri Nedir? Kimler Risk Altındadır? Meme Kanseri Nedir? Özellikle son yıllarda kadınlarda görülme oranı artan kanserlerin başında geliyor. Etkin tarama programlarıyla erken tanı sağlandığında ölümlerde ciddi oranda azalmanın olduğu meme

Detaylı

Kanser Taraması. Dr. P. Fulden Yumuk Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İçHastalıkları ABD. Tıbbi Onkoloji BD. 5Aralık 2015

Kanser Taraması. Dr. P. Fulden Yumuk Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İçHastalıkları ABD. Tıbbi Onkoloji BD. 5Aralık 2015 Kanser Taraması Dr. P. Fulden Yumuk Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İçHastalıkları ABD. Tıbbi Onkoloji BD. 5Aralık 2015 2005 ve 2030'da KANSER *IARC 11 milyon Yeni Vaka 27 milyon 7 milyon Ölüm 17 milyon

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

Prostat bezi erkeğin üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Mesanenin. altında, rektumun (makat) önünde yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir bezdir.

Prostat bezi erkeğin üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Mesanenin. altında, rektumun (makat) önünde yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Prostat nedir? Ne işe yarar? Prostat kanseri nedir? Prostat kanserinin nedenleri nelerdir? Kimler risk altındadır? Prostat kanserinin belirtileri nelerdir? Erken teşhis mümkün müdür? Teşhis nasıl koyulur?

Detaylı

Bağırsak Kanseri Halk Taraması Davetiye

Bağırsak Kanseri Halk Taraması Davetiye Bağırsak Kanseri Halk Taraması Davetiye Halk taramasının içeriği nedir? Bağırsak kanseri halk taramasıyla, dışkınızda (büyük abdestinizde) kan olup olmadığını inceliyoruz. Dışkınızda bulunan kan, poliplerle

Detaylı

Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA)

Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA) 2016 un türevi 2. TEŞHİS VE TEDAVİ 2.1 Nasıl teşhis edilir? Aşağıdaki yaklaşım izlenerek tanı konulur: Klinik şüphe: AAA dan ancak,

Detaylı

03125656021-50554144745055414474

03125656021-50554144745055414474 TARAMA SONRASI SÜREÇ Dr.A.Serdar KARACA T.H.S.K Kanser Daire Başkanlığı 03125656021-50554144745055414474 karacaahmetserdar@gmail.com 1 Balık tutuyoruz ama kanser olacak mıyım acaba? 2 3 Cancer Death Rate

Detaylı

Onkolojide Sık Kullanılan Terimler. Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013

Onkolojide Sık Kullanılan Terimler. Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013 Onkolojide Sık Kullanılan Terimler Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013 Kanser Hücrelerin aşırı kontrolsüz üretiminin, bu üretime uygun hücre kaybıyla dengelenemediği, giderek artan hücre kütlelerinin birikimi..

Detaylı

Beyin tümörü, beyni oluşturan üç bölgeden birinden -beyin, beyincik ve beyin sapıkaynaklanabilir.

Beyin tümörü, beyni oluşturan üç bölgeden birinden -beyin, beyincik ve beyin sapıkaynaklanabilir. BEYİN TÜMÖRÜ BEYİN TÜMÖRÜ NEDİR? Beyin tümörü beyinde anormal hücrelerin çoğalması sonucu gelişen bir kitledir. Bazı beyin tümörleri iyi huylu (örneğin meningiom), bazıları ise kötü huylu kitlelerdir.

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

HODGKIN DIŞI LENFOMA

HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA NEDİR? Hodgkin dışı lenfoma (HDL) veya Non-Hodgkin lenfoma (NHL), vücudun savunma sistemini sağlayan lenf bezlerinden kaynaklanan kötü huylu bir hastalıktır. Lenf

Detaylı

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 16.Hafta ( 29.12-02.01 / 01 / 2015 ) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ Slayt No: 26 4 4.)) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ 1.) Smear alma 2.) Vajinal kültür

Detaylı

KOLOREKTAL POLİPLER. Prof. Dr. Mustafa Taşkın

KOLOREKTAL POLİPLER. Prof. Dr. Mustafa Taşkın KOLOREKTAL POLİPLER Prof. Dr. Mustafa Taşkın -Polip,mukozal örtülerden lümene doğru gelişen oluşumlara verilen genel isimdir. -Makroskopik ve radyolojik görünümü tanımlar. -Sindirim sisteminde en çok kolonda

Detaylı

This information (3) on Bowel cancer and genetics is in Turkish Bağırsak kanseri ve genetiği (İngilizce'si Bowel cancer and genetics)

This information (3) on Bowel cancer and genetics is in Turkish Bağırsak kanseri ve genetiği (İngilizce'si Bowel cancer and genetics) Kanser ve genler This information (3) on Bowel cancer and genetics is in Turkish Bağırsak kanseri ve genetiği (İngilizce'si Bowel cancer and genetics) Vücudumuz milyonlarca hücreden (cells) meydana gelir.

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE . T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sayı : 23776858-157.99 Konu : Kanser Tarama Onam Formları SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE Kanserle mücadelede en etkin yollardan birisi toplum

Detaylı

Endoskopi işlemleri hasta rehberi. Uzman ellerde son teknolojiyle gerçekleştirilen endoskopi yöntemleri

Endoskopi işlemleri hasta rehberi. Uzman ellerde son teknolojiyle gerçekleştirilen endoskopi yöntemleri Endoskopi işlemleri hasta rehberi Uzman ellerde son teknolojiyle gerçekleştirilen endoskopi yöntemleri GASTROSKOPİ Üst gastrointestinal sistem endoskopisi (Gastroskopi), ağızdan girilerek yemek borusu,

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı Görüntüleme Birimi Meme Kanserinde Tanı Yöntemleri 1. Fizik muayene 2. Serolojik Testler 3. Görüntüleme 4. Biyopsi Patolojik

Detaylı

Dr. Cansu ÖZTÜRK Kanser Daire Başkanlığı cnsozt@yahoo.com

Dr. Cansu ÖZTÜRK Kanser Daire Başkanlığı cnsozt@yahoo.com Taramalarda Kullanılan Temel Kalite Kriterleri ve Koordinasyon Merkezleri Dr. Cansu ÖZTÜRK Kanser Daire Başkanlığı cnsozt@yahoo.com HANGİ KANSERLERİ TARIYORUZ TÜRKİYE DE ERKEK VE KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN

Detaylı

TPOG İSKİP Merkez Çalışma Kodu: Hasta TC Kimlik No Hasta İsim, Soyadı. Gönüllü Bilgilendirilmiş Onam Formu. Sayın Anne Babalar,

TPOG İSKİP Merkez Çalışma Kodu: Hasta TC Kimlik No Hasta İsim, Soyadı. Gönüllü Bilgilendirilmiş Onam Formu. Sayın Anne Babalar, TPOG İSKİP 2011 Gönüllü Bilgilendirilmiş Onam Formu Sayın Anne Babalar, Bu bir klinik araştırma çalışmasıdır. Klinik araştırmalar sadece bu çalışmaya katılmayı seçen hastaların dahil edildiği protokollerdir.

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır.

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır. HODGKIN LENFOMA HODGKIN LENFOMA NEDİR? Hodgkin lenfoma, lenf sisteminin kötü huylu bir hastalığıdır. Lenf sisteminde genç lenf hücreleri (Hodgkin ve Reed- Sternberg hücreleri) çoğalır ve vücuttaki lenf

Detaylı

KANSER ERKEN TANI VE TARAMA PROGRAMI

KANSER ERKEN TANI VE TARAMA PROGRAMI KANSER ERKEN TANI VE TARAMA PROGRAMI Hasta Adı - Soyadı: Cinsiyet: K E Hasta ID No: Doğum Tarihi: Baba Adı: Kimlik No: Sayın Hastamız, Bu form, size uygulanması planlanan erken tanı ve tarama programının

Detaylı

OSTEOPOROZ Düşük Kemik Yoğunluğu (Kemik Erimesi)

OSTEOPOROZ Düşük Kemik Yoğunluğu (Kemik Erimesi) TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OSTEOPOROZ Düşük Kemik Yoğunluğu (Kemik Erimesi) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ OSTEOPOROZ NEDİR? Bu hastalık, kemik miktarında-yoğunluğunda

Detaylı

MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU. 1. Adınız, Soyadınız?

MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU. 1. Adınız, Soyadınız? Arşiv Dosya No:. Tarih:... MEME HASTALARINA AİT BİLGİ FORMU 1. Adınız, Soyadınız? 2. Kaç yaşındasınız?... 3. Doğum tarihiniz?.. 4. Cinsiyetiniz nedir? Kadın Erkek 5. İkiziniz var mı? tek yumurta ikizi

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi. (Nöro-Onkolojik Cerrahi)

Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi. (Nöro-Onkolojik Cerrahi) Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi (Nöro-Onkolojik Cerrahi) BR.HLİ.018 Sinir sisteminin (Beyin, omurilik ve sinirlerin) tümörleri, sinir dokusunda bulunan çeşitli hücrelerden kaynaklanan ya

Detaylı

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ GÜLDER GÜMÜŞKAYA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ TROMBOSİT NEDİR? 1 Kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinden biridir. Pıhtılaşma hücreleri olarak bilinir. 1mm 3 kanda

Detaylı

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI 1-7 NİSAN KANSER HAFTASI 1-7 nisan Kanser haftası nedeniyle Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, bir açıklama da bulundu. Bu konuda ki açıklama metni aynen şöyle: 01-07 Nisan Tüm Dünyada halkı

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

Endometrial kanser nedir?

Endometrial kanser nedir? Endometrial kanser nedir? Endometrial kanser gelişimindeki risk faktörleri nelerdir? Endometrial kanser önlenebilir mi, bunun için neler yapılabilir? Endometrial kanser erken yakalanabilir mi, bulgular

Detaylı

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU Sunum Planı Ketem Kuruluş ve Amaçları İdari ve Teknik Yapılanması Ketem Faaliyetleri Ketem Çalışma programları Hedefler KURULUŞ

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

TÜRKİYE DE MİDE KANSERLİ HASTALARIN KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: -Çok Merkezli Retrospektif Çalışma- Türk Onkoloji Grubu

TÜRKİYE DE MİDE KANSERLİ HASTALARIN KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: -Çok Merkezli Retrospektif Çalışma- Türk Onkoloji Grubu TÜRKİYE DE MİDE KANSERLİ HASTALARIN KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: -Çok Merkezli Retrospektif Çalışma- Türk Onkoloji Grubu TÜRKİYE ve ABD de ERKEKLERDE GÖRÜLEN KANSERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Türkiye (1986-1990)

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

Hayatınız. için tek bir an!

Hayatınız. için tek bir an! Bilgilendirme broşürü LebensBlicke Barsak Kanseri Erken Teşhis Vakfı Hayatınız için tek bir an! 05.04. Aile doktoru ile görüşme Saat 14. 00 de Erken teşhis muayenesi Salı 10.06. Barsak endoskopisi Saat

Detaylı

Herediter Meme Over Kanseri Sendromunda. Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tı p Fakültesi T ı bbi Genetik Anabilim Dalı

Herediter Meme Over Kanseri Sendromunda. Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tı p Fakültesi T ı bbi Genetik Anabilim Dalı Herediter Meme Over Kanseri Sendromunda Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tı p Fakültesi T ı bbi Genetik Anabilim Dalı Herediter Meme Over Kanseri (HBOC) %5-10 arası kalıtsaldır Erken başlama

Detaylı

Prof.Dr.. Mustafa TAŞKIN. Genel Cerrahi A.B.D.

Prof.Dr.. Mustafa TAŞKIN. Genel Cerrahi A.B.D. Prof.Dr.. Mustafa TAŞKIN İ.Ü.. Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi Genel Cerrahi A.B.D. Polip:Epitelyal yüzeyden doğan bir çıkıntı anlamındad ndadır Kolon Polipleri 1. Neoplastik:adenomatöz poliplerdir. a)tubüler

Detaylı

Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın?

Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın? Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın? Dr. Beste Atasoy Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı & Sağlık Bakanlığı-Marmara Üniversitesi Pendik

Detaylı

İyi bilgilendirilmiş olarak karar vermek. Göğüs kanseri erken teşhis programı

İyi bilgilendirilmiş olarak karar vermek. Göğüs kanseri erken teşhis programı İyi bilgilendirilmiş olarak karar vermek Göğüs kanseri erken teşhis programı Neden kadınlara kalite garantili bir görüntüleme programında bir mamografi sunulmaktadır? 50 ile 69 yaş grubu arası kadınların

Detaylı

Reflü Hastaları Ne Yapmalı?

Reflü Hastaları Ne Yapmalı? On5yirmi5.com Reflü Hastaları Ne Yapmalı? Reflü hastalarının, yaşam kalitelerini yükseltmek ve daha az sorun yaşamaları için yapabilecekleri basit çözümler var. Yayın Tarihi : 11 Ekim 2011 Salı (oluşturma

Detaylı

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ BİRİNCİL KEMİK KANSERİ KONDROSARKOM (KS) PROF. DR. LEVENT ERALP Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı İÇİNDEKİLER Kondrosarkom Nedir? KS dan kimler etkilenir? Bulgular nelerdir? KS tipleri nelerdir? Risk faktörleri

Detaylı

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı,

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, MİTOZ Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten meydana gelmiştir. Hücreler büyüme ve gelişme sonucunda belli bir olgunluğa

Detaylı

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü adı verilir. Birden çok divertikülün yer aldığı durumlara

Detaylı

PRİMER GASTRİK LENFOMA OLGUSU DR SİNAN YAVUZ

PRİMER GASTRİK LENFOMA OLGUSU DR SİNAN YAVUZ PRİMER GASTRİK LENFOMA OLGUSU DR SİNAN YAVUZ A C I B A D E M Ü N İ V E R S İ T E S İ T I P F A K Ü L T E S İ İ Ç H A S T A L I K L A R I A N A B İ L İ M D A L I A C I B A D E M A D A N A H A S T A N E

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI

KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI AMAÇ Kanser ön ya da kesin tanılı hastalarda radyolojik algoritmayı belirlemek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Kanser riski olan hastalara doğru radyolojik tetkik

Detaylı

MEME KANSERİ Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür.

MEME KANSERİ Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür. MEME KANSERİ { Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür. Meme Kanserinde Erken Tanı İçin Ne Yapılmalı? 20 yaşından sonra tüm kadınlar ayda bir kez memenin yumuşak olduğu

Detaylı

Kolon ve Rektum Kanserleri Hakkında Bilmek İstedikleriniz

Kolon ve Rektum Kanserleri Hakkında Bilmek İstedikleriniz Kolon ve Rektum Kanserleri Hakkında Bilmek İstedikleriniz Kolon ve Rektum Kanserleri Hakkında Bilmek İstedikleriniz Kanserle Dans Derneği Yayınları Eylül - 2013 İçindekiler 01 02 03 04 06 08 09 10 11

Detaylı

Kolon ve Rektum Kanserleri Hakkında Bilmek İstedikleriniz

Kolon ve Rektum Kanserleri Hakkında Bilmek İstedikleriniz Kolon ve Rektum Kanserleri Hakkında Bilmek İstedikleriniz Kanserle Dans Derneği Yayınları Eylül - 2013 İçindekiler 01 02 03 04 06 08 09 10 11 16 17 17 17 18 18 Önsöz ve Teşekkür Kolon ve Rektum Kanseri

Detaylı

COUMADİN TEDAVİSİ. Cerrahi Servisler

COUMADİN TEDAVİSİ. Cerrahi Servisler COUMADİN TEDAVİSİ Cerrahi Servisler Coumadin tedavisi hakkında merak ettikleriniz Bu kitapçık Coumadin tedavinizin daha başarılı ve yaşamınızın olabildiğince normal hale gelmesine yardımcı olmak üzere

Detaylı

KOLOREKTAL KANSERLERİN MOLEKÜLER SINIFLAMASI. Doç.Dr.Aytekin AKYOL Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı 23 Mart 2014

KOLOREKTAL KANSERLERİN MOLEKÜLER SINIFLAMASI. Doç.Dr.Aytekin AKYOL Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı 23 Mart 2014 KOLOREKTAL KANSERLERİN MOLEKÜLER SINIFLAMASI Doç.Dr.Aytekin AKYOL Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı 23 Mart 2014 Kolorektal Kanserler; Sunum Planı Genel bilgiler Moleküler

Detaylı

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR? İdrar kaçırma nedir- nasıl tanımlanır? Bu bir hastalık mıdır?

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR? İdrar kaçırma nedir- nasıl tanımlanır? Bu bir hastalık mıdır? KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR? İdrar kaçırma nedir- nasıl tanımlanır? Bu bir hastalık mıdır? İdrar kaçırma her türlü istem dışı idrarın tutulamaması yani kaçırma halidir. Bu durum,

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

YAŞLILIK VE KANSER. Kanser Nedir?

YAŞLILIK VE KANSER. Kanser Nedir? YAŞLILIK VE KANSER ------------------------------------------------ Doç Dr M Mahir ÖZMEN Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği-ANKARA -----------------------------------------------

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

BAĞIRSAK KANSERİ. Poliplerin çapı 1cm den büyüdükçe, sayıları çoğaldıkça kansere dönüşme ihtimali artar.

BAĞIRSAK KANSERİ. Poliplerin çapı 1cm den büyüdükçe, sayıları çoğaldıkça kansere dönüşme ihtimali artar. BAĞIRSAK KANSERİ BAĞIRSAK KANSERİNİN ÖNEMİ NEDİR? Kalın bağırsak (kolon) ve bunun son kısmı olan rektumun kanserleri kadınlarda meme, erkeklerde akciğer kanserinden sonra kanserden ölüme yol açan ikinci

Detaylı

KANSER GELİŞİMİ VE RİSK FAKTÖRLERİ DR BURÇAK ERKOL HAYDARPAŞA NUMUNE EAH TIBBİ ONKOLOJİ 05.02.2014

KANSER GELİŞİMİ VE RİSK FAKTÖRLERİ DR BURÇAK ERKOL HAYDARPAŞA NUMUNE EAH TIBBİ ONKOLOJİ 05.02.2014 KANSER GELİŞİMİ VE RİSK FAKTÖRLERİ DR BURÇAK ERKOL HAYDARPAŞA NUMUNE EAH TIBBİ ONKOLOJİ 05.02.2014 Tümör Kötü huylu-iyi huylu tümörler İyi huylu tümörler genellikle yayılma sıçrama yapmazlar Kötü huylumaligntümörlerin

Detaylı

NEDENLERİ. Endometrial polipler ile sigara kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı ve yapılan doğum sayısı arasında bir ilişki yoktur.

NEDENLERİ. Endometrial polipler ile sigara kullanımı, doğum kontrol hapı kullanımı ve yapılan doğum sayısı arasında bir ilişki yoktur. Polipler küçük ve çoğu zaman iyi huylu küçük tümoral oluşumlardır. Vücutta rahim ağzı, rahimin içi (endometrium), ses telleri ve barsaklar gibi pekçok değişik bölgede görülebilir. Endometrial polip rahimin

Detaylı

Ripetizione del test di screening per i tumori intestinali

Ripetizione del test di screening per i tumori intestinali Ripetizione del test di screening per i tumori intestinali 6 www.bowelscreeningwales.org.uk Bağırsak Tarama Testi nin Tekrarı Bu broşür belirsiz sonuç nedeniyle bağırsak tarama testini tekrarlaması istenen

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

LOKAL ILERI REKTUM TÜMÖRLERINDE

LOKAL ILERI REKTUM TÜMÖRLERINDE LOKAL ILERI REKTUM TÜMÖRLERINDE NEOADJUVAN KıSA DÖNEM VE UZUN DÖNEM KEMORADYOTERAPI SONRASı HAYAT KALITESI DEĞERLENDIRILMESI SORUMLU ARAŞTIRMACI: Prof.Dr.ESRA SAĞLAM YARDIMCI ARAŞTIRMACI: Dr. ŞÜKRAN ŞENYÜREK

Detaylı

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR?

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR? KEMOTERAPİ NEDİR? Kanser hücrelerini tahrip eden kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedaviye kemoterapi denir. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlara antikanser ilaçlar da denir. Kanserin türüne göre kemoterapinin

Detaylı

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir.

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir. KANSER HASTALARINDA BESLENME DESTEĞİ Dengeli ve sağlıklı beslenme sadece tedavi gören kanser hastaları için değil tedavi sonrası süreçte de sağlıklı yaşamı oluşturan önemli unsurlardan biridir. Kanser

Detaylı

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI (Grup 1) Amaç: Cerrahinin genel prensipleri ile ilgili temel bilgilerin verilmesi ve çeşitli cerrahi hastalıkların özeliklerinin, uygulamalı olarak cerrahi hastaya

Detaylı