İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul"

Transkript

1 İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101 Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul

2 Mühendislik Mühendislik, Matematik, fizik, kimyanın, insanın somut ihtiyaçlarını karşılayacak bir eser meydana getirmek üzere sistemli bir dayanışma içinde kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Buna göre mühendisin amacı insanın ihtiyaçlarını karşılamaktır ve bu amaca varmak için mühendis Tanrı vergisi yetenekleri ile sonradan edinilmiş bilgileri birbirlerini tamamlayacak şekilde kullanacaktır.

3 Mühendislik Mühendis, sanayii toplumunun vazgeçilmez ve en önemli elemanlarından biridir. Mühendisin görevi ilmi araştırmaların sonuçlarını teknolojik olgulara dönüştürmek, teknolojiyi toplumun ihtiyaçları ve malî meselelerle (sorunlarla) ilişkili olarak değerlendirerek ekonomi ile teknoloji arasında bir köprü kurmaktır. Bu durum mühendise teknik bilgilerini sürekli olarak yenileme, örgütlenme, toplumsal ve ekonomik sorunları rasyonel (gerçekçi) yönden inceleme gibi çeşitli sorumluluklar yüklemektedir.

4 İnşaat Mühendisliği İnşaat, taşınabilir makine ve ekipman kullanan, tedarik zinciri oluşturarak şantiyeye malzeme tedariki yapan, ve projenin tamamlanmasını müteakip makine-ekipman ve işgücünü üretim sahasından uzaklaştıran ve sonuç ürününü inşa edilen yerde sabit olarak bırakan bir prosestir.

5 İnşaat Mühendisliği ulaşım yapısı (yol, demiryolu, köprü, havaalanı), su yapısı ( kanal, baraj, liman, su dağıtım şebekesi, pis su arıtma yapıları), zemin yapısı (temel, istinat duvarı, tünel) barınmak, çalışmak, eğlenmek, kısacası yaşamak için gereksinmemiz olan yapıları (konut, işyeri, spor salonu, stadyum, konferans salonu) projelendiren ve projeyi gerçekleştiren insandır. İnşaat mühendisi bu yapıları yaparken diğer mühendislik dallarındaki mühendis ve mimarlarla işbirliği yapar.

6 İnşaat Mühendisliğini Oluşturan Bilim Disiplinleri Yapılı (inşa edilmiş) Çevre pek çok bilim disiplininin bir arada olduğu bir alandır. Yapılı çevrenin önemli ayağı olan inşaat mühendisliği: 1. Yapım ve Malzeme Teknolojisi ve Yapı Tasarımı; 2. Maliyet Tahmini, Maliyet Planlaması, Maliyet Kontrolü ve Maliyet Analizi, Uygulamalı Ekonomi; 3. Hukuk Prensipleri; 4. Yönetim Teorisi, İnşaat Yönetimi (kavramsal evreden yapıma kadar); 5. Bilgi ve Bilişim Teknolojileri; 6. Performans ve Verimlilik konularını içermektedir.

7 İnşaat Mühendisliğini Oluşturan Bilim Disiplinleri Yapılı Çevre "İç Disiplinleri"

8 İnşaat Mühendisliği İnşaat Mühendisi kimdir? İnşaat mühendisliği mesleğini icra eden kişidir. İnşaat mühendisi planlama, tasarım, Yapım Kontrol alt ve üst-yapıların tamir ve bakımı gibi işlerle uğraşır. İnşaat proje yönetiminde çalışan bir kişi genellikle aşağıdaki konularla uğraşır: Proje işlerinin kalite kontrolü, süre planlaması ve bütçe planlaması ve kontrolü, İnşaat projesinin proje için öngörülmüş olan standart ve prosedürler gereğince projenin planlaması, koordinasyonu ve işlerin tamamlanması sorumluluğu, Şantiyede olağanüstü haller nedeniyle ve başka nedenlerle oluşan gecikmelerin, malzeme kalitesinin ve işgücü verimliliğinin sorumluluğu, İşleri yönetecek ve yapacak takımların kurulması sorumluluğu, Hem ana yüklenici ve hem de alt-yüklenicilerin iş sağlığı ve güvenliği sorumluluğu

9 İlk insanlar doğadaki bitkileri yiyerek ve avlanarak göçebe bir hayat yaşamışlardır. Yaklaşık yıl evvel insanlar orman içlerindeki boş alanlarda tarım yapmaya başlamışlar ve göçebelik hayatından vazgeçmişlerdir. Bunun sonucunda ilk köyler ve tarımla ilgili bazı yan meslekler (alet yapanlar v.s.) oluşmuştur. Tarımın orman içlerindeki ufak alanlardan nehir kenarlarındaki büyük ve verimli ovalara kayması insanların yaşayış biçimlerinde büyük değişiklikler meydana getirmiştir. Ancak böyle büyük çapta tarım yapa bilmek için insanların bir birleriyle daha yakından bir iş birliği yapması gerektiği gibi, bazı insanların da belirli konularda uzmanlaşması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu arada tarımla doğrudan uğraşmayan ancak tarım için gerekli olan idareciler, sanatkârlar, demirciler, kanal ustaları, ölçücüler gibi yeni meslek grupları doğmuştur. Bu meslek sahipleri tarımla doğrudan uğraşmamışlar, ancak iyi bir mahsul için bunların da katkıları gerekli olmuştur. Ayrıca bunların katkıları ile sağlanan yüksek verim bunların ücretlerini karşıladığı gibi elde bir miktar fazla ürün de kaldığından bu fazla ürün, çevrenin düzenlenmesinde, daha iyi konutlar yapılmasında, konutların süslenmesinde kullanılmış ve bu da yeni meslek gruplarının doğmasına yol açmıştır.

10 Tarım toplumuna geçişin doğurduğu sonuçlar topluca şöyle sıralana bilir: Yazı, sayı ve ölçü kavramının gelmesi, Aritmetik, geometri ve takvimin bulunması, kullanılması ve geliştirilmesi, Şehirleşmenin başlaması, Sulama kanalları, konut ve benzeri yapılar gibi inşaat mühendisliğiyle ilgili ilk çalışmaların başlaması, Plân-proje kavramının (gerçek boyutların belirli bir ölçekte küçültülerek çizilmesi) gelmesi

11 Tarımın doğurduğu bir diğer önemli sonuç savaşın sürekli bir politik araç olarak kabul edilmesidir. Şehirlerin zenginliği tarım yaptıkları alanla sınırlıydı. Daha zenginleşmek isteyen şehirler hem alanlarını genişletmek, hem de bu geniş alanlarda çalıştıracak insan sağlamak üzere savaşmak zorundaydılar. Şehirlerin saldırılardan korunması için kale duvarı, sur gibi yapılar ve bunların yıkılması veya aşılması için katapult, koç başı, tekerlekli kule gibi askeri araçlara gereksinme vardı.

12 İnşaat mühendisliği, insan varlığının başlangıcından beri hayatın bir unsuru olmuştur. İnşaat mühendislik biliminin ilk örnekleri, M.Ö.4000 ve M.Ö.2000 yılları arasında Antik Mısır ve Mezopotamya (Eski Irak) bölgelerinde, insanların göçebe hayatı terk ederek, barınak yapımı ihtiyacı doğduğu sıralarda başlamış olabilir. Bu süre zarfında, tekerlek ve yelken gelişimiyle birlikte ulaşım, önemi gitgide artan bir ihtiyaç haline gelmiştir.

13 Modern zamanlara kadar inşaat mühendisliği ve mimarlık arasında net bir ayrım yoktu. Dönemin inşaat mühendisleri ve mimarları için genellikle aynı kişiye atıfta bulunularak birbirinin yerlerine kullanıldı. Mısır'daki piramitlerin yapımı (yaklaşık M. Ö ) büyük yapı inşaatlarının ilk örneklerindendir.

14 Diğer antik tarihi inşaat mühendisliği yapıları Antik Yunanistan'da yapılan Athena tapınağı Parthenon (M.Ö ), Roma mühendisleri tarafından yapılan Appian Yolu (M.Ö.312), Çin Ġmparatoru Shih Huang Ti'nin emriyle General Meng t'ien tarafından yapılan Çin Seddi (M.Ö.220) ve Sri Lanka'nın Anuradhapura şehrinde bulunan Jetavanaramaya Buddha anıtı (3.YY) olarak sayılır.

15

16 M.Ö yıllarında Asur'da askeri mühendislik doğmuştu. Savaş, bilim ve mühendislik arasındaki ilişki günümüzde de devam etmektedir. Mühendislik ve bilim alanındaki araştırmalar genellikle askeri amaçlara yönelik olmaktadır. Ancak askeri amaçla elde edilen bilimsel sonuçlar ister istemez sivil hayata da yansımaktadır.

17 İlk mühendislik uygulamaları inşaat mühendisliği alanındaydı. Mısır da basamaklı Saggarah piramidinin ve çevresindeki tesislerin yapımını yöneten Imhotep ilk mühendislerden ve ilk inşaat mühendislerinden sayılmaktadır. Mısır'da mühendislik çalışmaları yalnız piramit yapımına yönelik olmamıştır. M.Ö yıllarında, Uni adlı bir mühendisin, Nil Nehrinde gemiler için bir geçit açtığı bilinmektedir.

18 Eski Yunanistan'da "arkitekton" lar ve Roma'da birer memur olan "Agrimensores, viarum curatores" (arazi ölçücüleri, geometriciler ve yol inşaatçıları) ve "architectus" lar yapı işleri ile uğraşırlardı. Romalıların statik bilgilerinin çok fazla olduğuna karşın hız faktörünün yer aldığı hidrodinamik(akışkanlar mekaniği) ilkelerini biledikleri söylenir.

19 RÖNESANS Rönesans hareketi yeni bir mühendis tipi oluşturmuştur: Mühendis-Mimar-Sanatçı. Bunun tipik örneği Leonarda da Vinci'dir. Yine aynı devirde metalurji ve su yapıları konusunda büyük ilerlemeler olmuştur.

20 1700 lü yıllarda Fransa da yol ve köprü yapımına ağırlık verilmiştir. İngiltere'de de köprü, kanal ve su yapıları alanlarında gelişmeler olduğu halde esas gelişmeler metalurji ve makine alanlarında olmuştur lü yıllarda İngiltere yeni teknolojilerin uygulanmasına sahne olmuştur. Buhar makinesinin icadının doğal sonucu olarak demiryolu taşımacılığı başlamıştır.

21 İnşaat mühendisliği 1828 yılında, İngilitere'de kraliyet imtiyaznamesini kazanarak ilk kez resmen bir meslek olarak tanınmıştır. Mesleğin tanımı ise şu şekilde yapılmıştır: "İnşaat mühendisliği hem iç hem dış ticaret için; dahili etkileşim ve alışveriş için yol, köprü, kanal, ırmak taşıması ve iskelelerin inşasının uygulamasında; liman, rıhtım, dalgakıran, deniz fenerlerinin inşasında; ticaret amacıyla yapay güç ile dolaşım sanatında; ve makinelerin uygulama ve inşasında; ve şehir ve kasabaların drenajında (boşaltımında); ülkelerde üretim ve ulaşımın araçları olarak, doğanın büyük güç kaynaklarını insanın kullanımı ve faydasına yönlendirme sanatıdır." Bu tanım, inşaat mühendisliği mesleği için yapılmış ilk tanımlamadır. Ayrıca inşaat mühendisliği alanında ilk kurum yine İngiltere'de, Londra'da " İnşaat Mühendisler Kurumu " olarak kurulmuş ve ilk başkanı da ünlü mühendis Thomas Telford olmuştur.

22 Thomas Telford Telford Bridge (Ironbridge)

23 19. yüzyıl elektrik alanında yapılan buluşlar bakımından da zengindir. Elektrikli Lokomotif (Almanya 1879), Alternatif Akımlı Elektrik Santralı (1886), Su Kuvvetlerinden Elektrik elde edilmesi yani hidroelektrik santralı (Amerika, Niagara 1895) İlk petrol kuyusunun açılması (Amerika 1859) ve otomobil sanayiinin başlangıcı yine bu asıra rastlar.

24 Bu yüzyılın mühendislik alanında önemli olayları arasında İngiltere'de yapılan demiryolları, çelik köprüler, Londra Metrosu, Thames Nehri altında tünel açılması, Almanya'da çelik üretimini kolaylaştıran Bessemer ve Siemens-Martin fırınlar nın icadı, İtalya'da Mencenisio, İsviçre'de Semplon tünellerinin, Mısır'da Süveyş Kanalının açılması sayıla bilir. Ancak 19. Yüzyılın en önemli mühendislik yapısı kuşkusuz 1889 da tamamlanan Eiffel Kulesidir.

25 Mühendisliğin bu genel tarihi içinde 18. Yüzyıla kadar "İnşaat Mühendisliği" diye ayrı bir mühendislik dalına rastlanmamaktadır. O zamana kadar mühendisler askeri amaçlar için çalışan kendileri de asker olan kişilerdir. 18. Asrın ortalarında sadece askeri amaçlar için kullanılmayan ve yapımında işçi olarak askerlerden yararlanılmayan bazı mühendislik yapılarının örneğin yolların yapıldığı görülmektedir. Bu yapıları yapan mühendisleri askeri mühendislerden ayırt edebilmek için bunlara "sivil mühendis" denmiştir. Bu ad bugün de İngiliz dilinin konuşulduğu ülkelerde "inşaat mühendisi" anlamında kullanılmaktadır (Civil Engineer ).

26 İnşaat mühendisliğinin ülkemizdeki tarihine bakıldığında Selçuklular Devrine kadar gidilmektedir. Selçuklular Devrinde ordular için kışlalar, ulaşım için yol ve köprüler, hastane, camii, medrese gibi yapıların yapıldığı görülmektedir. Bir kısmı askeri amaçlarla yapılan bu yapılarda mühendislik hizmeti de mimarlar tarafından karşılanmıştır. İnşaat mühendisi kavramı Türkiye'ye 19. Yüzyılda Batılılaşma hareketiyle birlikte gelmiştir.

27 İnşaat mühendisliğinin ülkemizdeki tarihine bakıldığında Selçuklular Devrine kadar gidilmektedir. Selçuklular Devrinde ordular için kışlalar, ulaşım için yol ve köprüler, hastane, camii, medrese gibi yapıların yapıldığı görülmektedir. Bir kısmı askeri amaçlarla yapılan bu yapılarda mühendislik hizmeti de mimarlar tarafından karşılanmıştır. İnşaat mühendisi kavramı Türkiye'ye 19. Yüzyılda Batılılaşma hareketiyle birlikte gelmiştir.

28

29 Zamanla inşaat mühendisliğine duyulan gereksinme çok artmış ve bu askeri mühendislik okulları ihtiyaca cevap veremez olmuştur de Gümüşsuyu nda bir sivil mühendislik okulu Hendeseyi Mülkiye Mektebi adıyla açılmıştır. Okulun adı 1908 de Mühendis Mektebi, 1926 da Mühendis Mektebi Alîsi, 1934 de Yüksek Mühendis Mektebi ve son olarak 1944 de İstanbul Teknik Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Ancak İTÜ nün Mühendishanei Berrîi Hümayun ile başladığı ve o nedenle kuruluş tarihinin 1773 olduğu kabul edilmiştir.

30 Ülkemizde ilk mühendislik eğitimi I. Mahmut devrinde başlamıştır. O devirde mühendis denildiğinde sadece askeri mühendis anlaşılmakta olup o nedenle ilk mühendislik eğitimi de askeri mühendislerin yetiştirilmesi amacıyla başlamıştır.

31 Türkiye İnşaat Sektörüne Genel Bir Bakış İnşaat Sektörü'nün bir ülke ekonomisine katkısı çok büyüktür. Türkiye'de inşaat sektörünün 2011 yılının ilk dönem rakamlarına göre GSMH içerisindeki payı %5.9 civarındadır (İNTES, 2012). Sektöre girdi sağlayan ve faaliyetlerini bu sektördeki gelişmelere bağlı olarak devam ettiren diğer sektörlerin katkısı da dikkate alındığında inşaat sektörünün GSMH içindeki payının yaklaşık yüzde 30 seviyesinde olduğu görülmektedir). 1972'den 2011 yılı sonuna kadar 94 ülkede 206 milyar Amerikan Doları değerinde 6385 proje üstlenilmiştir (İNTES, 2012).

32 Türkiye İnşaat Sektörüne Genel Bir Bakış Yıl Proje Sayısı Ülke Sayısı Toplam Proje Bedeli ($) Ortalama Proje Bedeli ($) ' Tablo Yurtdışı Ortalama Proje Bedeli Tablosu (İNTES, 2012)

33 Türkiye İnşaat Sektörü İş Hacmi Türk Müteahhitlerinin yurt dışında üstlendikleri iş hacminin 2015 yılında 50 milyar Dolara, 2023 yılında ise 100 milyar Dolara çıkartılması hedeflenmektedir. Türkiye, Engineering News Record (ENR)'a göre ülkeler bazında dünyanın ilk 225 inşaat firması arasında 33 firma ile ikinci sıraya yükselmiştir. Çin 54 firma ile birinci sırada bulmaktadır (ENR, 2011).

34 Türkiye İnşaat Sektörü İstihdam İNTES (2012) verilerine göre inşaat sektörü istihdamı Tablo 1.4'te gösterilmiştir, Yine aynı kaynak verilerine çalışma çağındaki nüfus 53 milyon 342 bin kişi olarak tespit edilmiş ve buna göre Türkiye toplam istihdamının %3.02'sinin inşaat sektörü içerisinde yer aldığı saptanmıştır. Yıllar İnşaat Sektörü İstihdamı Mart Tablo yılları arası inşaat sektörü istihdamı (İNTES, 2012)

35 İnşaat Sektörü Yapısı İnşaat sektörü Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin çoğunlukta olduğu bir sektördür. İnşaat sektörü diğer sektörlerde de ekonomik canlanmayı harekete geçirmektedir. Avrupa dünya ticaretinin %30'unu elinde tutarak dünya lideri durumunda olmasına rağmen, Avrupa'daki inşaat sektörü esas itibarı ile yerel bir sektör durumunda olup ancak %4 pazar payı uluslararasıdır. Avrupa inşaat sektöründeki işletmelerin yaklaşık %97'si Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerdir.

36 İnşaat Sektörü Temel Özellikleri 1. Sektör içindeki firmaların büyüklüğü: Firmaların büyüklükleri (yani sektördeki firma büyüklük profili) sektörün yönetim uygulamaları üzerinde büyük etkisi vardır. Türkiye'de Bayındırlık ve İskân Bakanlığında karne alan yaklaşık müteahhitlik firması vardır. Bunların 'i faaldir. Karnesiz çalışan yaklaşık firma vardır. Türkiye'de yalnızca kamu sektörüne iş yapan müteahhitlere karne verilmektedir. Türkiye'de faaliyet gösteren 150 civarındaki büyük müteahhitlik firması ülke inşaat yatırımlarının yaklaşık %70'ini üstlenmektedir. Bu firmalar aynı zamanda Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin %90'ını gerçekleştirmektedir. İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerde bu sayı 5-10 firmadır!

37 İnşaat Sektörü Temel Özellikleri 2. İnşaat Projelerinin Niteliği: İnşaat sektörü proje tabanlı bir sektördür. İnşaat sektörü her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de çok çeşitli mal ve hizmet üretimi ile doğrudan ilişkisi ve yoğun işgücü kullanımıyla ekonomik yapı içinde ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Türkiye ekonomisinde inşaat sektörü büyük Ölçüde yerli sermayeye dayanmaktadır. İnşaat sektörü kendisine bağlı 200'den fazla alt sektörün harekete geçmesini sağladığından "lokomotif sektör" ve büyük istihdam kaynağı olduğundan "sünger sektör" olarak tanımlanmaktadır. İnşaat sektörü; konut, konut dışı bina ve alt-yapı yatırımlarından oluşmaktadır. Konut yatırımları toplam yatırımların %60'ını, Konut dışı bina yatırımların %20'ini, altyapı yatırımları ise %20'sini teşkil etmektedir. İnşaat malzemeleri sanayisi toplam sanayinin %10'luk kısmını oluşturmaktadır. Kamu yatırımları inşaat yatırımları içinde genellikle %40'lık bir orana sahiptir.

38 İnşaat Sektörü Temel Özellikleri 3. İşgücü: İnşaat sektöründe işgücü ağırlıklı olarak genç, erkek ve geçici olarak istihdam edilmektedir. İnşaat sektörü yoğun işgücü sektörüdür. Özellikle düz işçiler açısından inşaat sektörü geniş bir istihdam alanıdır. İnşaat sektöründe çalışan kadın sayısı: 36 bin kişi olup kadınların toplam inşaat istihdamındaki payı % 1.0'dir.

39 İnşaat Sektörü Temel Özellikleri Türkiye İnşaat sektöründe nitelikli işgücüne duyulan ihtiyacı 4 ana başlıkta toplayabiliriz (İNTES, 2005;2007): Deprem Gerçeği ve İnşaatta Kalite Nitelikli işgücü üretimde kalite demektir. Türkiye'nin %90'ı deprem j< u üzerindedir ve inşaat işlerinin kalitesi tesadüflere bırakılamaz, İnşaat işlerinin kalitesi: İyi malzeme kullanımı, güçlü bir mühendislik uygulamaları ve bilinçli ve nitelikli işgücünün üretimde bulunmasıdır. Sektörde Yüksek İş Kazası Oranları İnşaat sektörü: Tüm iş kazalarının %10'unu oluşturmakta ve bu kazaların %32'si ölümle sonuçlanmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) nitelikli gücünün en önemli unsurudur. Bilinçli işgücü ile üretimde sıfır hedefine ulaşabilir. İnşaat İşlerinde Sertifikasyon İş gücünün niteliklerini belgeleyen bir sertifikasyon sistemi bulunmamaktadır. Bu bir eksikliktir. Pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke yapımı üstlenilen sertifikalı, nitelikli işçi çalıştırmak zorunluluğu getirmiştir. Sektör yurt dışında yerli işçiye istihdam olanağı bulamamaktadır. İnşaat Sektöründe İşgücü Hareketi İnşaat sektörü işgücü hareketi çok yüksek olan bir yapıya sahiptir. Ayrıca, inşaat sektörü hala daha kırsal kesim tarım işçisinin kentlerde kalıcı bir iş bulana kadar bir geçiş basamağı olarak kullandığı bir sektördür.

40 İnşaat Sektörü Temel Özellikleri 4. Sektöre Giriş Kolaylığı: Tasarım müşavirliği için gerekli şartlar aranmasına karşılık (diploma, inşaat mühendisleri odası üyeliği, vs.) müteahhitlik hizmeti sunmak için istenen ve aranan şartlar neredeyse yok denecek kadar azdır ve her isteyen bir inşaat şirketi kurabilmekte ve çok rahat bir şekilde sektöre girebilmektedir. Malzeme alımında ve tedarikinde ve iş makinesi kiralamasında gerekli olan öz sermayenin minimum olması pek çok firmanın sektöre büyük bir ümitle girmesini sağlamaktadır. Çok rahatlıkla sektöre girip iş yapmaya çalışıp zengin olma hayalindeki pek çok şirket ara hak edişlerin "ana yüklenici aldığı zaman alt-yükleniciye öder" prensibi nedeniyle finansman sıkıntısına girmekte ve geride tamamlanmadan terk edilmiş projeler ve alacağını tahsil edememiş kreditörler (borç verenler) ve malzeme tedarikçileri bırakmaktadır- Ülke ekonomisine ve güvenli yaşama zarar vermekte ve tehlike oluşturmakta olması nedeniyle inşaat sektörüne girişte belirli bir standardın veya asgari koşulların getirilmesi gerekmektedir.

41 İnşaat Sektörü Temel Özellikleri 5. Sektörün Talep Yapısı: İnşaat sektörü talep yapısı hükümet programlarına göre şekillendirilir ve değişiklikler gösterir. İnşaat sektöründe "türetilmiş" bir talep söz konusudur. Yaşamak için, üretmek için, çalışmak için, hizmet vermek için ve üretilenleri depolamak için oluşan talepler söz konusudur. İnşaat talebi ekonominin genel durumu ve faiz mertebeleri ile yakından ilgilidir. 6. Devletin Rolü: Sektörün en büyük yatırımcısı ve işvereni olan ve yasama ile yürütmeyi elinde bulunduran devletin uyguladığı direk genel trend (eğilim) inşaat sektörünü ekonominin bir regülatörü olarak kullanması yönündedir. Dolaylı olarak da özel sektör talebini faiz oranlarını manipüle ederek kontrol etmesi şeklindedir. Ayrıca, imar izinleri ve imar mevzuatları ile de talebi düzenleyebilmektedir.

42 İnşaat mühendisliğinde aranan en önemli özellik 'PROBLEM ÇÖZMEK' PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ DOĞUŞTAN Mİ GELİR? KENDİLİĞİNDEN GELİŞİR Mİ? REÇETESİ VAR MI? Kitap? ÇÖZÜMLER YEGANE Mİ? Tek, sonlu, sonsuz, çözümsüz? HER ÇÖZÜM GEÇERLİ Mİ? Ahlaka aykırı çözümler: Hırsızlık, kopya çekme; Çevreye, insan haklarını zarar veren çözümler PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ NASIL KAZANILIR? BİLGİ/ÖĞRENİM

43 'PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ' YANINDA OLMASI GEREKENLER Kendini sözlü/yazılı ifade etme becerisi (iletişim), Bağımsız bireysel/grup içinde çalışma insan haklarına saygılı olma bilinci Ahlaki değerlere sahip olma Çevre bilinci olma Öğrenme becerisi Hayat boyu öğrenme bilinci

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-1)

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-1) İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-1) Yard. Doç. Dr. Banu Yağcı Kaynaklar: Cimilli, Tayfun, İnşaat Mühendisliğine Giriş, Ders Notu, 1981 Eriş, Ertuğrul, İKÜ, Mühendislik Fakültesi Açılış Konuşması, 2009

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BÖLÜM-1

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BÖLÜM-1 BÖLÜM-1 Dersin amacı ve kapsamı: İnşaat mühendisliğini çeşitli yönleri ile tanıtmak, mühendislik eğitimi kapsamında görülecek derslerle mühendislik uygulamaları arasında ilişki kurmaya yardımcı olmak.

Detaylı

İNM 101: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. İnşaat Mühendisi Kimdir? İnşaat Mühendisi Kimdir? İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİ HAKKINDA GENEL BİLGİ

İNM 101: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. İnşaat Mühendisi Kimdir? İnşaat Mühendisi Kimdir? İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİ HAKKINDA GENEL BİLGİ İNM 101: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİ HAKKINDA GENEL BİLGİ Dr. Dilek OKUYUCU İnşaat Mühendisi Kimdir? İnşaat Mühendisliği, bilinen tüm mühendislik dalları arasında en eski ve

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ GİRİŞ Prof.Dr. Zekai Celep İnşaat Mühendisliğine Giriş GİRİŞ 1. Dersin amacı ve kapsamı 2. Askeri mühendislik ve sivil mühendislik 3. Yurdumuzda inşaat mühendisliği 4. İnşaat

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ ( INS 105 ) (2 0 0)

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ ( INS 105 ) (2 0 0) İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ ( INS 105 ) (2 0 0) 1. Dersinamacı ve kapsamı : Bu dersin amacı, bir gün birer inşaat mühendisi olarak hayata atılacak ve topluma hizmet verecek olan sizlere, inşaat mühendisliğini

Detaylı

İnşaat mühendisliğini çeşitli yönleri ile tanıtmak, mühendislik eğitimi Mühendislik deneyim ve uygulama yoluyla matematik ve fen bilimlerine

İnşaat mühendisliğini çeşitli yönleri ile tanıtmak, mühendislik eğitimi Mühendislik deneyim ve uygulama yoluyla matematik ve fen bilimlerine İNŞ-101 İnşaat Mühendisliğine Giriş (İMG) Dersi Verecek Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Erdal UNCUOĞLU (Geoteknik) Doç.Dr. Bekir AKTAŞ (Ulaştırma) Yrd.Doç.Dr. Hatice ÇITAKOĞLU(Hidrolik) Yrd.Doç.Dr. Müslüm KILINÇ

Detaylı

kurmaya yardımcı olmak. meydana getirmek üzere sistemli bir dayanışma içinde kullanılması olarak

kurmaya yardımcı olmak. meydana getirmek üzere sistemli bir dayanışma içinde kullanılması olarak İNŞ-101 İnşaat Mühendisliğine ine Giriş (İMG) Dersi Verecek Öğretim Üyeleri Doç.Dr.. Erdal UNCUOĞLU (Geoteknik) Doç.Dr.. Bekir AKTAŞ (Ulaştırma) Yrd.Doç.Dr.. Hatice ÇITAKOĞLU LU(Hidrolik) Yrd.Doç.Dr. Müslüm

Detaylı

TASARIM ODAKLI -YARATICI - YAPISAL MÜHENDİSLİK MİMARİ İLE ETKİLEŞİMİ. Ahmet Topbaş, MSc, MBA, PE

TASARIM ODAKLI -YARATICI - YAPISAL MÜHENDİSLİK MİMARİ İLE ETKİLEŞİMİ. Ahmet Topbaş, MSc, MBA, PE TASARIM ODAKLI -YARATICI - YAPISAL MÜHENDİSLİK VE MİMARİ İLE ETKİLEŞİMİ Ahmet Topbaş, MSc, MBA, PE AHMET TOPBAŞ, PE 1995 İTÜ, sonrasında GSU, Atlanta ve Columbia, NY, ABD 11 sene ABD iş tecrübesi Thornton

Detaylı

Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Durum Analizi

Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Durum Analizi Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Durum Analizi Nurel KILIÇ Türk müteahhitleri, her geçen yıl uluslararası pazardan aldığı payı artırmayı başarmaktadır. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde Türk müteahhitlik

Detaylı

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ 2014 OCAK SEKTÖREL YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ Nurel KILIÇ Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, ekonomiye döviz girdisi, yurt dışında istihdam imkanları, teknoloji transferi ve lojistikten ihracata

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DIŞ PİYASALARDAKİ DURUMU

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DIŞ PİYASALARDAKİ DURUMU İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DIŞ PİYASALARDAKİ DURUMU Nurel KILIÇ Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri, doğrudan hizmet ihracatını gerçekleştirmenin yanısıra, mal ve servis ihraç eden birçok sektörün yeni pazarlar bulmasına

Detaylı

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ 2017 2 0 2 2 Z FİZ 101 FİZİK I 2017 0 Z İNŞ 101 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama TANIM Her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki

Detaylı

Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır.

Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır. Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır. Tüm altyapı çalışmalarının ilk adımı olan harita mühendislik hizmetlerinin ülke kalkınmasındaki

Detaylı

ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ DERSĠ

ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ DERSĠ ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ DERSĠ 1 PROF. DR. ĠLKER ÖZDEMĠR YRD. DOÇ. DR. OSMAN AYTEKĠN 4 ĠnĢaat Mühendisliği Nedir? ĠnĢaat Mühendisi Kimdir? Malzemeyi ve uygulama tekniğini en iyi şekilde bir araya getiren,

Detaylı

Geleceği İnşa Ediyoruz

Geleceği İnşa Ediyoruz Geleceği İnşa Ediyoruz ARD HOLDİNG bünyesinde bulunan ARD İNŞAAT, İnşaat Gayrimenkul ve Yatırım alanında faaliyet göstermektedir. ARD HOLDİNG şirketler grubunun diğer faaliyet alanları arasında Bilişim,

Detaylı

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ a. Sektörün Dünya Ekonomisi ve AB Ülkelerindeki Durumu Dünya mobilya üretimi 2010 yılında yaklaşık 376 milyar dolar olurken, 200 milyar dolar olan bölümü üretim

Detaylı

İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜ. Hazırlayan İhracat Genel Müdürlüğü Maden, Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanlığı 1 / 16

İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜ. Hazırlayan İhracat Genel Müdürlüğü Maden, Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanlığı 1 / 16 İNŞAAT SEKTÖRÜ Hazırlayan İhracat Genel Müdürlüğü Maden, Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanlığı 2016 1 / 16 İNŞAAT 1990 ların başında ekonomideki gelişmeye paralel olarak inşaat malzemeleri sanayisi

Detaylı

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF MART 1. Nüfus LYS-1 Nüfus politikaları *Nüfus politikası nedir, niçin uygulanır *Nüfus politikaları LYS-2 Nüfus ve ekonomi *Nüfusun dağılışını etkileyen faktörler *Yerleşme doku ve tipleri *Yapı tipleri

Detaylı

TÜRK İNŞAAT VE YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

TÜRK İNŞAAT VE YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ TÜRK İNŞAAT VE YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ İnşaat ve Yapı Malzemeleri Dünya Ticareti 2010 yılında yapı malzemelerinin dünyadaki toplam ithalatı, 2009 yılına göre %14 oranında artarak 648 milyar dolar seviyesine

Detaylı

Rüzgar ın Tarihçesi. 1970 lerde Rüzgar enerjisi sektörü ivme kazandı Petrol krizi. Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı.

Rüzgar ın Tarihçesi. 1970 lerde Rüzgar enerjisi sektörü ivme kazandı Petrol krizi. Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı. Rüzgar ın Tarihçesi Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı. İngiliz J. Semeaton rüzgar hızı ve enerji arasında bir bağlantı kurdu. Danimarka'da 10.000 kadar yel değirmeni kuruldu. Amerika'da su pompalamak

Detaylı

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur.

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur. Fabrika Sistemi Üretimde işbölümünün ortaya çıkması sonucunda, üretim parçalara ayrılmış, üretim sürecinin farklı aşamalarında farklı zanaatkarların (işçilerin) yer almaları, üretimde aletlerin yerine

Detaylı

Konu 1. Mühendislik ve Yönetim

Konu 1. Mühendislik ve Yönetim Konu 1 Mühendislik ve Yönetim Mühendisliğin Kökeni Latince ingenium = zekice buluş Antik çağlardan bazı mühendislik buluşları aşağıdaki gibidir; Demir, bakır eritme Tekerlek Çivi Kolonlar Su kanalları

Detaylı

BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Ulaştırma mühendisliği, insan ve yükün güvenli, yeterli, ekonomik ve doğa koşullarına uygun bir biçimde taşınabilmesini sağlayacak ulaşım sistemlerinin ve bileşenlerinin

Detaylı

Biyosistem mühendisi bir sistem mühendisidir. Sistem mühendisi, doğa ve

Biyosistem mühendisi bir sistem mühendisidir. Sistem mühendisi, doğa ve Biyosistem Mühendisliği Tarımsal üretimin gerçekleşmesi için sadece toprak, su ve hava gibi etmenlerin bir arada olması yeterli olmamakta, bunlarla beraber bitki ve hayvanlarla olan ortak yapılanma en

Detaylı

PEYZAJ SANATI TARİHİ Ders İzlence Formu. Kodu: PEM 112 Dersin Adı: PEYZAJ SANATI TARİHİ Toplam Saat

PEYZAJ SANATI TARİHİ Ders İzlence Formu. Kodu: PEM 112 Dersin Adı: PEYZAJ SANATI TARİHİ Toplam Saat Diploma Programı Peyzaj Mimarlığı Bölümü Yarıyıl Teorik Uygulama Laboratuar PEYZAJ SANATI TARİHİ Ders İzlence Formu Kodu: PEM 112 Dersin Adı: PEYZAJ SANATI TARİHİ Toplam Saat AKTS Dersin Anlatıldığı Dil

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Kendine sağlam bir gelecek inşa et.

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Kendine sağlam bir gelecek inşa et. MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kendine sağlam bir gelecek inşa et. İnşaat Mühendisliği Nedir? İnşaat Mühendisligi, köprü, yol, kanal, baraj ve binaları içinde bulunduran fiziksel

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Nedir?

İnşaat Mühendisliği Nedir? MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kendine sağlam bir gelecek inşa et. İnşaat Mühendisliği Nedir? İnşaat Mühendisligi, köprü, yol, kanal, baraj ve binaları iid içinde bl bulunduran

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2017 Tercih zamanı Meslek seçimi Mühendislik mi, başka bir meslek mi? İnşaat mühendisliği mi başka bir mühendislik mi? Üniversite seçimi Boğaziçi Üniversitesi

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT CE İngilizce. Lisans. Kısıtlı Seçmeli. Yard. Doç. Dr. Özgür Köylüoğlu DERS BİLGİLERİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT CE İngilizce. Lisans. Kısıtlı Seçmeli. Yard. Doç. Dr. Özgür Köylüoğlu DERS BİLGİLERİ DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Kredi AKTS SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT CE 496 8 3+0+0 3 5 Ön KoĢul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Kısıtlı Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

Technology. and. Machine

Technology. and. Machine Technology and Machine Cezayir Teknoloji İthal Etmek İSTİYOR Kuzey Afrika nın en geniş yüzölçümüne, 35 milyona yakın nüfusa ve büyük petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Cezayir, ekonomik veriler

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Hande TÜRKER NİSAN 2018 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı :Hollanda Krallığı Başkenti :Amsterdam Nüfusu :17 Milyon Yüzölçümü :41,526 km2

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Azerbaycan Cumhuriyeti Nüfus : 9,780,780 Dil :Resmi dil Azerice dir. Rusca ve Ermenice

Detaylı

DÜZEY İNŞAAT ENDÜSTRİ FİRMA TANITIM KATALOĞU

DÜZEY İNŞAAT ENDÜSTRİ FİRMA TANITIM KATALOĞU DÜZEY İNŞAAT ENDÜSTRİ FİRMA TANITIM KATALOĞU FİRMA TANITIMI HAKKIMIZDA Düzey İnşaat, mimari tasarım ve projelendirme, genel müteahhitlik, proje ve tesis yönetimi, üst yapı, çevre düzenlemesi vb. alanlarda

Detaylı

Türk İnşaat Firmalarının Yurtdışı Projelerde İşçi Sağlığı, İş Güvenliği ve Çevre Uygulamalarına Bakışı - Rusya Federasyonu Örneği

Türk İnşaat Firmalarının Yurtdışı Projelerde İşçi Sağlığı, İş Güvenliği ve Çevre Uygulamalarına Bakışı - Rusya Federasyonu Örneği 3. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu 21-23 Ekim 2011, Çanakkale Türk İnşaat Firmalarının Yurtdışı Projelerde İşçi Sağlığı, İş Güvenliği ve Çevre Uygulamalarına Bakışı - Rusya Federasyonu Örneği Aslı

Detaylı

BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ

BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ MAK 110 Makine Mühendisliğine Giriş BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Levent ÇOLAK BİLGİ Ve BİLİM İnsan ve çevresi Anlama / Açıklama / Yorumlama Yaşamı rahat ve güvenilir kılma Sorulara Cevap

Detaylı

ProFin. ProFin kapsamında Çin in önde gelen bankaları üzerinden ithalat tutarının % 85 ine kadar uzun vadeli kredi kullandırımı yapılır.

ProFin. ProFin kapsamında Çin in önde gelen bankaları üzerinden ithalat tutarının % 85 ine kadar uzun vadeli kredi kullandırımı yapılır. ProFin ProFin, Çin den yatırım amaçlı makine ve ekipman ithal etmek ile mühendislik hizmetleri almak isteyen yatırımcılar için Shangai Hanin ve Dinamo Danışmanlık tarafından sağlanan bir hizmettir. ProFin

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

ODTÜ ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ

ODTÜ ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ NEDĠR? YaĢanılan çevrenin planlaması ve geliģmesi üzerine çalıģan bir bilim dalıdır. ĠnĢaat Mühendisleri, gördüğünüz her yapının analizinden, tasarımından, proje yönetiminden, ve inģaasından

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı. 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı. 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi Küresel Turizm Sektörü Dünya daki turist sayısı 2011 yılında bir önceki yıla göre % 4,6 ve 2012

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Sıla Özsümer ARALIK 2016 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı :Hollanda Krallığı Başkenti :Amsterdam Nüfusu :17 Milyon Yüzölçümü :41,526 km2

Detaylı

TÜRKİYE İŞ ve İNŞAAT MAKİNALARI ALT SEKTÖRÜ

TÜRKİYE İŞ ve İNŞAAT MAKİNALARI ALT SEKTÖRÜ TÜRKİYE İŞ ve İNŞAAT MAKİNALARI ALT SEKTÖRÜ SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ocak 2010 1 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. MEVCUT DURUM... 4 2.1. Dünya İş Makinaları Pazarı... 4 2.2. Sektörün Türkiye deki Durumu... 4

Detaylı

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU 1.GENEL DURUM 2. SEKTÖR İHRACAT ORANLARI

Detaylı

İktisat Tarihi II. XI. Hafta

İktisat Tarihi II. XI. Hafta İktisat Tarihi II XI. Hafta 19. yy da Ekonomik Gelişmeler 19. yy Avrupa da, sanayinin bir hayat tarzı olarak kesin zaferine şahit oldu. 19. yyda uluslararası ekonomik ilişkilerde ve devletlerin ekonomik

Detaylı

Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve. Mesleğin Genel Sorunları

Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve. Mesleğin Genel Sorunları BÖLÜM III Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve Mesleğin Genel Sorunları Eczacı, ilaç ve hammadde elde etmede, farmasötik madde ve müstahzar yapımında, çeşitli ilaç analizlerinde, ilacın tanınması ve

Detaylı

BÖLÜM 1 İNŞAAT MÜHENDİSİ KİMDİR? 1.1. İnşaat Mühendisi kimdir?

BÖLÜM 1 İNŞAAT MÜHENDİSİ KİMDİR? 1.1. İnşaat Mühendisi kimdir? BÖLÜM 1 İNŞAAT MÜHENDİSİ KİMDİR? 1.1. İnşaat Mühendisi kimdir? İnşaat Mühendisliği, bilinen tüm mühendislik dalları arasında en eski ve köklü mühendislik disiplinidir. İlk insanların su birikintilerini

Detaylı

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. ENM 307 Mühendislik Ekonomisi. Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. ENM 307 Mühendislik Ekonomisi. Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ENM 307 Mühendislik Ekonomisi Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR Oda No:850 Telefon: 231 74 00/2850 E-mail: zulal@mmf.gazi.edu.tr Gazi Üniversitesi Endüstri

Detaylı

2014 Yılı SGK İş Kazası İstatistiklerinin Analizi

2014 Yılı SGK İş Kazası İstatistiklerinin Analizi Sayfa 1 / 6 2014 Yılı SGK İş Kazası İstatistiklerinin Analizi 1. Giriş Ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıklarına ait istatistiklerin toplanıp yayınlanması Sosyal Güvenlik Kurumu nun (SGK) sorumluluğundadır.

Detaylı

Hakkımızda. Vizyonumuz

Hakkımızda. Vizyonumuz YAPI VE İNŞAAT 1 Hakkımızda CONSTRIUM Yapı İnşaat, yapım-uygulama, mühendislik, mimari, malzeme tedarik, inşaat servisleri veren firmadır. Anahtar teslim Üst yapı-alt yapı uygulamaları ve paket proje çizimleri

Detaylı

KUZEY AFRİKA DA KAZANDIRAN SEKTÖR: İNŞAAT

KUZEY AFRİKA DA KAZANDIRAN SEKTÖR: İNŞAAT KUZEY AFRİKA DA KAZANDIRAN SEKTÖR: İNŞAAT DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER VE ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR MÜDÜRLÜĞÜ OCAK 2011 Hazırlayan: Zeynep ARMAĞAN Uzman Yardımcısı Dış İlişkiler Masası 2 KUZEY AFRİKA DA KAZANDIRAN

Detaylı

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Belçika ya ihracat yapan 334 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

2013 Tanıtım Günleri

2013 Tanıtım Günleri 2013 Tanıtım Günleri Bölüm Tanıtımı Bölümümüz 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında toplam 55 öğrenci alacaktır. Puan türü Kontenjan (2013) %100 Burslu MF-4 10 %50 Burslu MF-4 35 Burssuz MF-4 10 2012-2013 Eğitim

Detaylı

Proje önerilen faaliyetler ön çalışma raporuna uygun mu, uygulanabilir mi, hedeflerle ve öngörülen sonuçlarla uyumlu mu?

Proje önerilen faaliyetler ön çalışma raporuna uygun mu, uygulanabilir mi, hedeflerle ve öngörülen sonuçlarla uyumlu mu? KONYA "BÖLGESEL İNOVASYON MERKEZİ" GÜDÜMLÜ PROJE ÖZETİ Başvuru Sahibi: Konya Sanayi Odası Proje Ortakları: Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası,Konya ABİGEM, Konya Ticaret Borsası,

Detaylı

Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş

Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş gezisi ziyareti gerçekleştirmiştir. Kardeş Oda Antlaşması

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART

ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART LÜBNAN ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2016 TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: LÜBNAN Yüzölçümü: 10,400 km² Yönetim Biçimi: Parlamenter Cumhuriyet Cumhurbaşkanı: General Mişel Avn (Ekim 2016) Başbakan:

Detaylı

SERBEST BÖLGELER, YURTDIŞI YATIRIM VE HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

SERBEST BÖLGELER, YURTDIŞI YATIRIM VE HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI SERBEST BÖLGELER, YURTDIŞI YATIRIM VE HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mehmet ÇETİK Dış Ticaret Uzmanı 17 Serbest Bölgeler, İthalat Yurtdışı Genel Yatırım Müdürlüğü ve Hizmetler Genel Müdürlüğü

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ DEMİRYOLU MALZEMELERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ATILIM ÜNİVERSİTESİ DEMİRYOLU MALZEMELERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 29 Mayıs 2011 gün ve 27948 Sayılı Resmi Gazete ATILIM ÜNİVERSİTESİ DEMİRYOLU MALZEMELERİ UYGULAMA VE Amaç ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

ŞİRKET PROFİLİ MİSYONUMUZ

ŞİRKET PROFİLİ MİSYONUMUZ ŞİRKET PROFİLİ Şirketimiz; 2005-2013 yılları arasında yurtdışı projelerde sırasıyla inşaat mühendisliği, şantiye şefliği, proje müdürlüğü yapmış Tuğberk Esenyel tarafından 2014 yılında Ankara'da kurulmuştur.

Detaylı

Sanayi kuruluşlarının ayrımı

Sanayi kuruluşlarının ayrımı SANAYİ Sanayi kentin yapısını birincil ölçüde değiştiren, işgücü ve hizmet yaratan tarımsal üretimden farklı bir üretim organizasyon, ulusal ve uluslar arası ekonominin buluştuğu bir güç olarak tanımlanabilir

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ Yatırım Teşvik Sistemi (2012/3305) BÖLGESEL TEŞVİKLER ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR STRATEJİK YATIRIMLAR

Detaylı

ÖNSÖZ ŞEKİL LİSTESİ TABLO LİSTESİ

ÖNSÖZ ŞEKİL LİSTESİ TABLO LİSTESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ ii ŞEKİL LİSTESİ v TABLO LİSTESİ vii ÖZET viii SUMMARY ix BÖLÜM 1. GİRİŞ 1 1.1. YÜKLENİCİ FİRMALARDA İNŞAAT EKİPMANI YÖNETİMİ PROBLEMİNİN ÖNEMİ 1 1.2. PROBLEMİN TANIMLANMASI 3 1.3. YÜKLENİCİ

Detaylı

TÜV SÜD TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri

TÜV SÜD TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri 150 yıllık uzmanlık ile gelen başarı... 1866 1906 22 teknisyen ve buhar kazanı sahibi tarafından Mannheim da, teknolojinin bilinmeyen

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan EKONOMİK GELİŞMELER Nisan - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

AÇIKLAMA. Kodu Dersin Adı T U K AKTS Kodu Dersin Adı T U K AKTS AÇIKLAMA II. YARIYIL DERSLERİ. Kodu Dersin Adı T U K AKTS Kodu Dersin Adı T U K AKTS

AÇIKLAMA. Kodu Dersin Adı T U K AKTS Kodu Dersin Adı T U K AKTS AÇIKLAMA II. YARIYIL DERSLERİ. Kodu Dersin Adı T U K AKTS Kodu Dersin Adı T U K AKTS OMÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDAT DEĞİŞİKLİK ÇİZELGESİ (ARALIK 2017) 1. SINIF I.YARIYIL DERSLERİ Kodu Dersin Adı T U K AKTS Kodu Dersin Adı T

Detaylı

GEOTEKNİK TEKNİKERİ/JEOTEKNİK TEKNİKERİ

GEOTEKNİK TEKNİKERİ/JEOTEKNİK TEKNİKERİ TANIM Karayolu, demiryolu, nükleer enerji santralleri, tünel, köprü, baraj, liman, bina gibi yapıların inşa edileceği arazinin fiziksel ve mekanik özelliklerinin ortaya çıkarılması alanında çalışan meslek

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

Kaynak : CIA World Factbook

Kaynak : CIA World Factbook Türk Plastik ve Mamulleri, Ambalaj Sektörü ve Plastik İşleme Makine Üreticileri İçin SIRBİSTAN Pazarının Değerlendirmesi GENEL BİLGİLER : Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV EIU tahminine göre Sırbistan

Detaylı

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE GALERİ AÇMA MAKİNESİ BAKIM VE OPERATÖRLÜĞÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE GALERİ AÇMA MAKİNESİ BAKIM VE OPERATÖRLÜĞÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE GALERİ AÇMA MAKİNESİ BAKIM VE OPERATÖRLÜĞÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

Detaylı

TÜRK YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ

TÜRK YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ TÜRK YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ Kısa Değerlendirme GSYH'nın %5.9'unu oluşturan ve 1.8 milyon kişiye iş yaratan inşaat sektörü Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Diğer

Detaylı

Program Eğitim Amaçları

Program Eğitim Amaçları Program Eğitim Amaçları Eğitim amaçlarımız; programımız mezunlarının yakın bir gelecekte erişmeleri istenen kariyer hedeflerini ve mesleki beklentilerini tanımlayan genel ifadelerden oluşmakta olup aşağıda

Detaylı

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Enerjinin Önemi? Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir?

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Enerjinin Önemi? Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir? Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Enerjinin Önemi? Enerji, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel unsurlarından biri olması yanısıra, yaşamın sürdürülebilmesi

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

OKULUMUZ ALANLARI. - Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Programlarına kayıtlı öğrencilerimiz,

OKULUMUZ ALANLARI. - Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Programlarına kayıtlı öğrencilerimiz, OKULUMUZ ALANLARI 2013-2014 eğitim öğretim yılında açılması sebebiyle okulumuzda, sadece 9. sınıf öğrencileri bulunmakta olup, bu yıl için meslek alanlarında eğitim öğretim yapılamamaktadır. 2014-2015

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İNTİBAK ÇİZELGESİ (17 Temmuz 2017)

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İNTİBAK ÇİZELGESİ (17 Temmuz 2017) 5I DERSLERİ İNTİBAK ÇİZELGESİ (FKK: 4 Temmuz 2018) YDİ 101 Yabancı Dil-I 2018 yılı öncesi Fakültemize kayıt olup, bu derslerden herhangi birini alıp geçen (başarılı olan) öğrenciler, almadığı veya başarısız

Detaylı

Çukurova Üniversitesi ve Adaso Protokolü Odamız, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesine amacıyla, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık

Çukurova Üniversitesi ve Adaso Protokolü Odamız, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesine amacıyla, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık 22.06.2016 Kapsam ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ADANA SANAYİ ODASI ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ KAPSAMINDA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ TEKSTİL VE ENDÜSTRİ BÖLÜMÜNE KAYITLI LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN;

Detaylı

FİRMA PROFİLİ. geliştirmede yol açan güçlü bir firma olmaktır.

FİRMA PROFİLİ. geliştirmede yol açan güçlü bir firma olmaktır. FİRMA PROFİLİ 2000 yılından beri endüstriyel yapılar, eğitim, sağlık ve turizm tesisleri, açık ve kapalı spr alanları, enerji ve iletişim altyapı tesislerinin inşa işlerinde faaliyet gösteren FGC İNŞAAT,

Detaylı

10:00 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik Gr:2-3 E BÜTÜNLEME SINAV PROGRAM GÜNLER SAAT DERSLER DERSLİK 17 Ocak 2019 Perşembe

10:00 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik Gr:2-3 E BÜTÜNLEME SINAV PROGRAM GÜNLER SAAT DERSLER DERSLİK 17 Ocak 2019 Perşembe FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 2018-2019 ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ FİNAL SINAV PROGRAMI 31 Aralık 2018 10:00 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik Gr:2-3 E1-121-120 BÜTÜNLEME SINAV

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ŞUBAT 2012 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNDEN İZMİR İN ALDIĞI PAYIN ANALİZİ

TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNDEN İZMİR İN ALDIĞI PAYIN ANALİZİ 2013 ARALIK EKONOMİ TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNDEN İZMİR İN ALDIĞI PAYIN ANALİZİ Erdem ALPTEKİN Giriş İzmir, 8.500 yıllık tarihsel geçmişe sahip, birçok medeniyetin birlikte hoşgörüyle yaşadığı, oldukça zengin

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş

Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş Eskişehir Ticaret Odası Afrika nın parlayan yıldızı Kenya ya 18-24 Ocak 2010 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak üzere işadamlarıyla ticari iş gezisi ziyareti gerçekleştirmiştir. Kardeş Oda Antlaşması

Detaylı

BİRİNCİ YIL İKİNCİ YIL

BİRİNCİ YIL İKİNCİ YIL BİRİNCİ YIL I.YARIYIL MAT 101 Matematik I 4,0 3 2 0 5 FIZ 101 Fizik I 3,0 3 0 0 4 FIZ 101L Fizik I Lab. 1,0 0 0 2 1 KIM 101 Kimya 3,0 3 0 0 4 RES 103 Teknik Resim 3,0 2 2 0 5 ING 121 İngilizce I 2,0 2

Detaylı

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir Temel Ekonomik Göstergeler İzmir 2016 İzmir... İzmir çok yönlü üretim olanakları, zengin doğal kaynakları ve nitelikli yaşam kalitesini bir arada sunabilmesiyle hem Türkiye hem de dünya ölçeğinde öne çıkan

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN TANIM Bina, karayolu, demiryolu, metro, köprü, tünel, rıhtım, baraj, sulama, pis su arıtması gibi yapıları tekniğe uygun ve ekonomik olarak tasarlayan, yaptıran ve yapım çalışmalarının yürütülmesini denetleyen

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ ALANI ANKARA 2007 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ -13 ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BANGLADEŞ HALK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BANGLADEŞ HALK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BANGLADEŞ HALK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU Uluslararası ilişkiler Müdürlüğü Ekim 2018 1. GENEL BİLGİLER Ülke adı: Bangladeş Halk Cumhuriyeti Yönetim biçimi: Parlamenter Demokrasi Başkent:

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim EKONOMİK GELİŞMELER Ekim - 2008 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 NÜFUS... 2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK...

Detaylı

DERS BİLGİLERİ HİDROLOJİ VE SU YAPILARI CE CE 252 Fluid Mechanics and Hydraulics. Yrd. Doç. Dr. M. Adil Akgül

DERS BİLGİLERİ HİDROLOJİ VE SU YAPILARI CE CE 252 Fluid Mechanics and Hydraulics. Yrd. Doç. Dr. M. Adil Akgül DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS HİDROLOJİ VE SU YAPILARI CE 353 5 2+2+0 3 6 Ön Koşul Dersleri CE 252 Fluid Mechanics and Hydraulics Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin

Detaylı

Bugünkü Teknolojiyle Bile İnşa Edilmesi Mümkün Olmayan 19 Akıl A lmaz Antik Yapı

Bugünkü Teknolojiyle Bile İnşa Edilmesi Mümkün Olmayan 19 Akıl A lmaz Antik Yapı Bugünkü Teknolojiyle Bile İnşa Edilmesi Mümkün Olmayan 19 Akıl A lmaz Antik Yapı Bugünkü Teknolojiyle Bile İnşa Edilmesi Mümkün Olmayan 19 Akıl Almaz Antik Yapı 19. Büyük Hipostil Salonu Mısır Karnak Tapınağı

Detaylı

JEOLOJİ MÜHENDİSİ A- GÖREVLER

JEOLOJİ MÜHENDİSİ A- GÖREVLER TANIM Yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceleyen, yerleşim alanları ve her türlü mühendislik yapılarının yer seçimi

Detaylı

Yakın n Gelecekte Enerji

Yakın n Gelecekte Enerji Yakın n Gelecekte Enerji Doç.Dr.Mustafa TIRIS Enerji Enstitüsü Müdürü Akademik Forum 15 Ocak 2005 Kalyon Otel, İstanbul 1 Doç.Dr.Mustafa TIRIS 1965 Yılı nda İzmir de doğdu. 1987 Yılı nda İTÜ den Petrol

Detaylı

ALMANYA KUZEY REN VESTFALYA BÖLGE RAPORU

ALMANYA KUZEY REN VESTFALYA BÖLGE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI ALMANYA KUZEY REN VESTFALYA BÖLGE RAPORU Gürhan DEMİREL Dış Ekonomik İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Kasım 2008 Kuzey Ren Vestfalya (Nord Rhein Westfalen) Almanya nın kuzey batısında,

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ PERSPEKTİFİNDE MÜHENDİSLİK MESLEĞİ VE MÜHENDİS ODALARI. Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ G.Ü. Teknoloji Fakültesi Dekanı

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ PERSPEKTİFİNDE MÜHENDİSLİK MESLEĞİ VE MÜHENDİS ODALARI. Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ G.Ü. Teknoloji Fakültesi Dekanı TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ PERSPEKTİFİNDE MÜHENDİSLİK MESLEĞİ VE MÜHENDİS ODALARI Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ G.Ü. Teknoloji Fakültesi Dekanı MÜHENDİSLİK NEDİR? Mühendislik bilim ve matematiksel prensipleri, tecrübe,

Detaylı

Elektrik Mühendisliğine Giriş (EE 234) Ders Detayları

Elektrik Mühendisliğine Giriş (EE 234) Ders Detayları Elektrik Mühendisliğine Giriş (EE 234) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Elektrik Mühendisliğine Giriş EE 234 Her İkisi 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

HAKKIMIZDA. Faaliyet alanlarımız:

HAKKIMIZDA. Faaliyet alanlarımız: HAKKIMIZDA Yıllarca uluslararası büyük firmalarda çalışarak gördüğümüz, öğrendiğimiz, uyguladığımız şeyleri; şimdi bir araya gelerek kendi firmamız çatısı altında daha profesyonelce, daha yenilikçi, dünyaya

Detaylı

KATALOG

KATALOG KATALOG 2018 ŞİRKET PROFİLİ BEC MÜHENDİSLİK Elektrik Mekanik taahhüt sektöründe geniş tecrübeye sahip, genç, dinamik ve başarıya odaklı takım arkadaşları tarafından kurulmuştur. Yurtiçinde ve yurtdışında

Detaylı

Hatay İskenderun Bilgi Notu

Hatay İskenderun Bilgi Notu İskenderun Bilgi Notu Bölgemizin lokomotif sektörleri ticaret, nakliye, inşaat ve sanayi olarak ifade edilebilir. ilinde demir çelik ürünleri, otomotiv filtresi, tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler

Detaylı