GİRİŞ. ...olağanüstü bir biçimde, y atırımcı. dişilerin- tercihleri. türün nereye doğru evrilec eğini

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GİRİŞ. ...olağanüstü bir biçimde, y atırımcı. dişilerin- tercihleri. türün nereye doğru evrilec eğini"

Transkript

1 GİRİŞ Sarah B. Hrdy Bir yetişkin olarak yaşamımın tamamını sadece kim olduğum değil, aynı zamanda nasıl benim gibi yaratıkların oluştuğunu araştırmak için harcadım... Sevgi ve bakım sağlamaya yönelik bir duygusal miras ile bir memeli olarak dünyaya gelmek nasıl bir şey, bir maymunun yumurtalıklarıyla üremek, bir insanın zihnine sahip olmak... hızla değişen bir dünyada dengesini korumak için mücadele veren, cinsel olarak yarı-sürekli aktif, çelişkili heveslerle, iki ayaklı, kürksüz......olağanüstü bir biçimde, y atırımcı c insiyetin dişilerin- tercihleri potansiyel olarak türün nereye doğru evrilec eğini belirlemektedir. Buradan o lmak üzere, ne zaman, kiminle ve ne sıklıkla eşleşec eği ko nusunda dişi nihay i sözün sahibidir.

2 EŞ SEÇİMİ o o o Uzun-süreli olarak üstlenmeye (commit) istekli bir erkeğin seçilmesine ilişkin problem. Binlerce nesil boyunca kadında üstlenme yetisini ve isteğini sinyalleyen erkeklere yönelik bir eş tercihi evrilmiştir. Bu tercih üreme ile ilgili problemlerin ana çözümüdür.

3 KADINDA UZUN- SÜRELİ EŞLEŞME Bölüm 4 TERCİHLERİ

4 INSAN OLMAYAN TÜRLERDE EŞ TERCİHLERİ Bilim insanları insan olmayan türlerde de eştercihlerinin olduğunu ortaya koymuştur. Örücü Kuşu weaverbird at work weaverbird mating display weaverbird s mate

5 Eşeyli üreme neden evrildi? Eşeyli üreyen türlerde erkek ve dişi olmak üzere iki ayrı tip bulunur. Bunların yaptıkları yatırım eşleşme olgusunun doğasını belirler. Eş tercihleri birer evrilmiş psikolojik mekanizmadır.

6 *Genetik Çeşitlilik Yavrular anne babalarından %50 farklıdır Farklı bireyler farklı yaşamkalım gereklerine sahiptir Böylece çok daha geniş bir yelpazede kendilerine yaşama şansı bulurlar Bu da rekabet olasılığını azaltır *Cinsiyetin Kökenine İlişkin Parazit Kuramı Genetik olarak farklılık gösteren yavrular parazitler için orijinalinden daha farklı bir konak sağlar ki, bu da parazitleri önleyicidir. Eşeyli üreme dolayısıyla, organizmaların parazitlerle mücadelesine yardımcı olur.

7

8 Eşey hücreleri (Gametes) yumurta (egg) (400/yaşam boyu) sperm (12 milyon/saat) Döllenmiş yumurta (Zygote) (fertilized gamete)

9 Erkekler - Küçük eşey hücreleri - Oldukça hareketli *Cinsel birleşme erkeğin minimal yatırımını gerektirir. Dişiler - Büyük eşey hücreleri - Durağan - Besin yüklü *Başlangıç yatırımı y üksek

10 * Başlangıç yatırımının yüksekliği kadınları/ dişileri değerli birer üreme kaynağı haline getirir *

11 Dişilerde Ebeveyn Yatırımı

12 Dişilerde Ebeveyn Yatırımı Genel olarak, dişilerin yatırımı erkeklerin yatırımı ile kıyaslanamayacak kadar fazladır! hamilelik doğum emzirme bakım koruma besleme vs.

13 Aslında erkekler aynı değildir!

14 İnsan dişisinde ebeveynsel yatırım O halde, EVRİM EŞLERİ KONUSUNDA SEÇİCİ KADINLAR LEHİNE ÇALIŞMIŞTIR

15 İnsan dişisinde ebeveynsel yatırım Diğer bir deyişle, EŞ SEÇİMİ KONUSUNDA KAYITSIZ KALAN ATASAL KADIN CİDDİ BEDELLER ÖDEMEK ZORUNDA KALMIŞ OLMALIDIR

16 Trivers ın (1972) Ebeveynsel Yatırım Kuramının yordadıkları 1. Yenidoğana yatırım yapan cinsiyet eş konusunda daha seçici olacaktır. Cinsiyet Rolleri tersine dönmüş türlerde Erkek Yatırımı «Sex Role Reversed Species» erkek mormon çekirgesi denizatı zehirli ok kurbağası

17 Trivers ın (1972) Ebeveynsel Yatırım Kuramının yordadıkları 1. Yenidoğana yatırım yapan cinsiyet eş konusunda daha seçici olacaktır. 2. Yenidoğana daha az yatırımı olan cinsiyet, yatırımı yüksek olan cinsiyete cinsel erişim elde etmek için daha çok rekabet edecektir. İnsan her iki cinsiyetin de yatırımının yüksek olduğu göz önüne alındığında, iki cinsiyetin de seçici olacağı beklenebilir.

18 Evrilmiş Psikolojik Mekanizmalar Olarak Eş Tercihleri pinti bonkör

19 Evrilmiş Psikolojik Mekanizmalar Olarak Eş Tercihleri zampara sadık

20 Evrilmiş Psikolojik Mekanizmalar Olarak Eş Tercihleri baba! baba

21 Evrilmiş Psikolojik Mekanizmalar Olarak Eş Tercihleri

22 Evrilmiş Psikolojik Mekanizmalar Olarak Eş Tercihleri

23 Evrilmiş Psikolojik Mekanizmalar Olarak Eş Tercihleri

24 Evrilmiş Psikolojik Mekanizmalar Olarak Eş Tercihleri Erkekler birbirinden farklı... fiziksel güç atletik beceriler azim çalışkanlık incelik empati duygusal istikrar zeka sosyal beceriler espri anlayışı akraba bağları statü hiyerarşideki yeri

25 Evrilmiş Psikolojik Mekanizmalar Olarak Eş Tercihleri

26 Kadında eş tercihlerinin içeriği 26

27 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Ekonomik Kaynaklara Yönelik Tercih Gray Shrike of Negev Desert of Israel

28 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Ekonomik Kaynaklara Yönelik Tercih Kadınlar erkek yatırımının diğer türlerde görülmediği kadar yüksek olması nedeniyle, geçici birçok cinsel partnerden ziyade tek bir eşten daha çok yarar sağlamış olmalıdır. Böylece, kadın finansal açıdan iyi görünen potansiyel eşler yönünde bir evrilmiş eş tercihine sahiptir.

29 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Ekonomik Kaynaklara Yönelik Tercih

30 Minimum Acceptable Erning Capacity (expressed ad percentile) EŞ TERCİHLERİNİN EVRİMİNE İLİŞKİN KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Finansal Duruma Yönelik Tercih 1939 çalışması 1956 çalışması 1967 çalışması Cinsel devrim (sexual revolution) 1980 s çalışması 1990 çalışması 2001 çalışması 37 kültür, 6 kıta, and beş adada Farklı ırksal gruplarla, Farklı ekonomik/ ideolojik sistemlerde Farklı gelişmişlik düzeklerindeki ülkelerde Kişisel ilanlar, Hızlı tanışma (Speed dating), Posta-sipariş gelinler (Mail-order brides), Bilgisayar tanışma hizmetleri (Computer dating services) Endüstri-öncesi Finlandiya çalışması (varlıklı erkeklerle evlenen kadınlarda daha yüksek yaşamkalım oranları) Male Female

31 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Finansal Duruma Yönelik Tercih

32 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Yüksek Sosyal Statüye yönelik tercih (bu «lüks» değil, bir «gereklilik») «baba» «büyük adam» «imparator» Pygmies Eskimos Egyptians Sumerians Japanese Indonesians North Americans South Americans Turkish Italians... ST vs LT İşte başarı Umut vadeden bir kariyere sahip olmak

33 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Olgun Erkeklere Yönelik Tercih «Erkeğin yaşı erkeğin kaynaklara erişim potansiyeline ilişkin bir ipucu oluşturur» 37 farklı kültürde yapılan çalışmada, bu kültürlerin tümünde kadınların kendilerinden yaşça daha büyük (ortalama 3.5 yıl) erkekleri tercih ettikleri bulunmuştur. Damat ve gelinler arasındaki gerçek yaş farkları bunu doğrular yönde bulunmuştur. Yaşça olgunluk, kaynaklar ve statü birçok kültürde bir arada gitmektedir (örneğin, Tiwi kabilesi) Geleneksel toplumlar yaş fiziksel güç ve avlanme becerileriyle ilişkilidir (güç yaş ile artmakta, 30 lu yaşlara doğru en üst düzeye ulaşmaktadır), sonrasındaki güç azalması artan bilgi, beceri ve bilgelik ile telafi edilmektedir. Yaşlı erkekler ölüm riski yüksek, çocukların yetişmesine katkıda bulunmak ve onları korumak için etraflarında olma olasılığı düşük.

34 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ EKONOMİK KAYNAKLAR FİNANSAL GÖRÜNÜM SOSYAL STATÜ OLGUN ERKEK Bu tercihler, bir bakıma, atasal kadının kendisi ve çocukları için kullanacağı kaynakları erkeğin edinmesi ve kontrol edebilmesine ilişkin becerilerine işaret etmektedir.

35 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Azimli ve Çalışkan Olanlara Yönelik tercih Çalışkan ve hırslı erkeklerin daha yüksek bir mesleki statü elde edebilme olasılıkları daha yüksektir. Buss 1998 çalışmasında, kadınlar tembel ve azim göstermeyen erkekleri oldukça itici bulduklarını rapor ederken, erkekler kadında hırslı olmayı ne istendik ne de istenmedik olarak değerlendirmiştir. Azimli olmak diğer çalışmalarda da kadınlar tarafından önemli ya da vazgeçilmez olarak değerlendirilmiştir Azim, hırs ve çalışkanlık eldeki kaynakların sürekliliği için mükemmel bir işarettir. Atasal kadında -- kaynakların elde tutulmasına ilişkin kritik bir adaptif problemin çözümüne yardımcı olmuştur -- elde kaynakların varlığına ilişkin somut işaretler olmadığı durumlarda, gelecekte erkeğin finansal durumunun ne olacağına ilişkin iyi bir göstergedir.

36 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Güvenirlik ve İstikrara Yönelik Tercih Aşktan sonra kadınların en fazla değer verdiği ikinci en önemli karakteristik güvenilir bir karakter ve duygusal dengedir. Çünkü 1- geçen zaman boyunca kaynakların paylaşıma açık kalacağının güvenilir bir biçimde sinyaller 2- bu karakteristiklere sahip olmayan erkekler eşlerine hem düzenli kaynak aktarmada başarısız olacak, hem de eşlerinin sırtına ağır duygusal yük bindirecek, kadın için ilişkinin maliyeti yüksek olacaktır. «Bu nitelikler kadının kaynaklarının, erkek tarafından tüketilmeyeceğinin işaretleridir» Atasal kadında: kaynakların düzensiz akışı, kadının yaşamkalım ve üremeye ilişkin hedeflerini gerçekleştirmesine ciddi birer engel oluşturmuştur.

37 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Atletik Becerilere Yönelik Tercih Fiziksel korunma için bir ipucu Barbara Smuts evrimsel tarihçesinde kadın için fiziksel korunma erkeğin sağlayabildiği en önemli şeylerden birisi olmuştur. Kadına fiziksel olarak hükmetme ve kadının cinsel tercihlerini kuşatma isteğindeki saldırgan erkekler atasal kadın üzerinde bir seçilim baskısı oluşturmuş olmalıdır. Günümüzdeki kadına yönelik tecavüz olaylarının sayısı bu tercihi destekler yöndedir. Kadınlar evlenecekleri ideal eşin boyunu 180cm olarak rapor etmiştir. Kişisel ilanlarda erkeğin boyundan söz eden kadınların %80 i erkeğin 180cm den uzun olmasını istemiştir. Kısa boylu erkeklere kıyasla, uzun boylu erkeklerin kişisel ilanlarına daha çok sayıda kadın yanıt vermiştir. boy, omuz genişliği ve erkeksi üst-beden treytleri kadınlar tarafından cinsel olarak daha çekici olarak değerlendirilirken, erkekler tarafından da daha caydırıcı ya da göz korkutucu olarak değerlendirilmiştir (Barber, 1995, p. 406).

38 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Sağlık ve Fiziksel Görünüme Yönelik Tercih Sağlıksız Eşler -- Zayıf ve dermansız olma riskinin yüksekliği (kaynak sağlamada başarısızlık) -- Yüksek ölüm riski (kaynakların kesilmesi, yeni bir eş bulma zorunluluğu) -- Hastalık ya da virüslerin kadına aktarılması (kadının yaşamkalımına zarar) -- Sağlıksız genlerin ya da kötü sağlık durumunun çocuklara aktarılması riski Erkek ve Kadınlar Eşin Sağlığı Konusuna Büyük Önem Verirler Tavus Kuşları Parlak tüyler eşin parazitlerden ne kadar arınık olduğunu sinyaller Eşin Sağlık durumuna ilişkin bir ipucu da Simetri dir (Thornhill, Gangestad, Grammer, Schackelford, Larsen, ve diğerleri) Beden ve yüzün ne kadar simetrik olduğu Çeşitli olay ve genetik stresörler bilateral simetriden sapmaya neden olurlar. Simetri aynı zamanda çevresel ve genetik stresörlere dayanma becerisini yansıtır.

39 İnsan Yğüzünde Simetri Marquardt Beauty Analysis (MBA) EŞ TERCİHLERİNİN EVRİMİNE İLİŞKİN güzellik formu iki bileşenden oluşur: simetri ve ahenk 1- Simetri: belirli bir eksen etrafında kısım ya da bileşenlerin ayna görüntüsü biçiminde yerleşmeleridir. Güzel yüze ilişkin tüm açıklamalarda y-ekseni etrafındaki bir simetri yer almaktadır. 2- Ahenk (Harmony): belirli bir temanın (motif ya da biçimin) uyum içerisinde tekrarlanmasıdır. Matematik, bilgisayar ve çekici resimlerden oluşan veri tabanlarının kullanımı ile MBA tutarlı bir bilgisayar modelinde sayısallaştırabilmiştir. «Altın Yüz Maskesi» (The Golden Facial Mask ) bir dizi oran ve geometrik biçim üzerine temellenir -- bu maskeden yola çıkılarak insan yüzünün bir prototipine ( archetypal human face ) ulaşılmıştır. Link to MBA:

40 Arketipal yüzler simetriktir ve bir dizi tekrarlanan geometrik şekiller ve örüntülerden oluşmaktadır.

41 Güzel bir kadının yüzünün bu Golden Facial Mask a nasıl uyduğu bir örnek olarak verilebilir.

42 Sıradan bir yüz bu Archetypal Human Face inden sapmaktadır.

43 Çirkin bir yüz ise, maskeye hiç uymamaktadır Burun fazlasıyla geniş, gözler birbirinden fazla uzak, elmacık kemikleri fazla yuvarlak, vs.

44 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Sağlık ve Fiziksel Görünüme Yönelik Tercih Diğer bir ipucu Maskulen Özellikler Erkekler testosterone un bir sonucu olarak- daha uzun ve geniş alt çene kemiklerine sahiptir. Elmacık kemikleri daha belirgindir. Kadınlar ortalamadan daha fazla maskulen görünümlü erkekleri daha çok tercih etmektedir (1200-frame movie study, (Johnston ve diğ., 2001). Maskulen özellikler sağlıklı olmanın iyi bir işaretidir (Johnston) Yüksek düzeylerde testosterone üretimi immün sistemden ödün vermeye yol açar. Bu nedenle, sadece sağlıklı olanlar yüksek testosterone üretimini destekleyebilir. Daha az sağlıklı olan bireylerde testosterone üretimi gelişimsel dönem boyunca baskılanmak durumundadır. Bu yüzden maskulenite hastalıklara karşı dirençli olmanın da bir göstergesidir (Thornhill & Gangestad, 2006). Sağlıklı bir eşe sahip olmanın sağladığı yararlar: Uzun bir yaşam Daha güvenilir bir kaynak akışı Bulaşıcı hastalığa yakalanma riskinin azlığı Çocuklara akatarılabilecek daha kaliteli genler

45 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Aşk ve Bağlılık (ilişkiyi üstlenme, commitment) Bağlılığı ölçmenin bir yolu gelecekte kaynakların nereye aktarılacağı ile ilgili olarak sadakat ipuçlarına bakmak olacaktır. AŞK bağlılığa ilişkin en önemli ipuçlarından birisidir. Romatik aşk farklı kültürlerin %88.5 unda bulunmuştur (Jankowiak, 1995). Aşka ilişkin davranışların incelendiği bir çalışmada (Buss, 1988), bağlılığa ilişkin davranışlar aşkın en merkezi niteliği olarak bulunmuştur. Başkalarıyla olan ilişkilerden vazgeçmek, evliliği konuşmak, çocuk yapma isteğini dile getirmek, o yokken de ona sadık kalabilmek, duygusal destek, vb. Bu davranışlar erkekler tarafından yapıldığında erkeğin kaynaklarını üstlendiği ilişkiye aktarmak niyetinde olduğunu göstermektedir.

46 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Bağlılık (commitment) Sadakat Aşık olunan kişiye kaynakların aktarılması pahalı hediyeler verme Duygusal destek zor anlarda da yanında olmak, sorunlarını dinlemek Zaman, enerji ve çabayı kendi ihtiyaçlarını giderememe pahasına eşin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanmak Üreme eşin üreme başarısına doğrudan katkıda bulunma Tüm bu ipuçları aslında cinsel, ekonomik, duygusal ve genetik kaynakların bir kişi için kullanılacağını sinyallemektedir.?? Sex and the City phenomenon Why do some women want men who refuse to commit? Why do some women only like to chase men?

47 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Aşk Evlilik için olmazsa olmaz %89 Amerikan, %82 Japon ve %59 Rus: diğer tüm koşullar sağlanmış olsa dahi, evlilik için aşk şarttır (Sprecher et al., 1994) Uluslararası çalışma (18 karakteristik değerlendirilmiş) aşk en yüksek puanı almış (potansiyel bir eşte en çok değer verilen şey olarak)

48 KADINDA EŞ TERCİHLERİNİN İÇERİĞİ Çocuklara Yatırım Yapmaya İstekli Olmak İki nedenden dolayı önemli bir adaptif probleme işaret ediyor: 1- Erkekler bazen cinsel çeşitlilik aramakta ve kaynaklarını çocuklardan ziyade, başka kadınlarla eşleşmeye yönlendirebilmektedir 2- Erkekler çocuğun gerçekten öz babası olma ihtimalini değerlendirmekte ve çocuğun kendi çocuğu olmadığını bildiği ya da sandığı durumlarda çocuğa olan yatırımını geri çekebilmektedir. La Cerra (1994) Çalışması Beş farklı bağlamda çekilmiş erkek fotoğrafları katılımcılara sunulmuştur -- kadınlar her fotoğraftaki erkeği, evlenmek için, çıkmak için, cinsel eş olarak, arkadaş olarak ve komşu olarak ne kadar çekici bulduklarını değerlendirmiştir. Bulgular: kadınların erkeklere yönelik çekicilik değerlendirmeleri erkeğin çocuğa olumlu yaklaşımı arttıkça yükselmiş, ihtiyaç halindeki çocuğa kayıtsız kalmaları düzeyinde de azalmıştır. - Aynı çalışma bu sefer kadın fotoğrafları ile replike edilmiştir. Bulgular: Erkeklerin fotoğraflardaki kadınlara ilişkin çekicilik değerlendirmeleri fotoğrafların hangi bağlamda çekildiğinden etkilenmemiştir.

49 KADININ EŞ TERCİHLERİ ÜZERİNDE BAĞLAM ETKİLERİ Kadının eş tercihleri ilgili bağlama göre değişiklik göstermelidir Kadının kişisel kaynakları Zamansal bağlam (uzun süreli kısa süreli eşleşme) Menstrual cycle Kadının eş değeri Coğrafi konum

50 KADININ EŞ TERCİHLERİ ÜZERİNDE BAĞLAM ETKİLERİ Kadının Kişisel Kaynaklarının Etkileri Yapısal Güçsüzlük Hipotezi (Structural Powerlessness hypothesis) (Buss & Barnes, 1986; Eagly & Wood, 1999) Kadınlar tipik olarak güç ve kaynaklara erişimin dışında tutuldukları için kadınlar güçlü, statülü ve yüksek kazanca sahip erkekleri tercih edeceklerdir. Erkekler potasiyel eşte ekonomik kaynaklar konusuna önem vermemektedir, çünkü zaten bu kaynaklar üzerinde kontrole sahip olanlar erkeklerdir. Bu hipotezle ilgili sorunlar: Bakweri kadınları ekonomik kaynaklara erişimleri daha iyi olmasına rağmen hala kaynaklara sahip eşleri tercih etmektedirler. Üniversiteli Kadınlar azim ve hırs sahibi zeki erkekleri tercih etmektedirler. *İş hayatında başarılı, güç sahibi kadınlar erkeğin profesyonel derecesi, statüsüne daha fazla önem vermekte, daha fazla zeka, daha uzun boylu, bağımsız ve kendine güvenli erkekleri tercih etmektedirler. Bu bulgular Structural Powerlessness hypothesis ile doğrudan çelişmektedir.?? Why do you think successful women place an even greater value on successful men with resources than less successful women?

51 KADININ EŞ TERCİHLERİ ÜZERİNDE BAĞLAM ETKİLERİ Zamansal Bağlam Etkileri Buss and Schmitt (1993) çalışması: Kadının eş tercihleri evlilik için mi yoksa kısa süreli bir ilişki için mi bir eş arandığına bağlı olarak değişmiştir. Scheib (1997) çalışması: Uzun-süreli evlilik bağlamında kadınlar erkeğin görünümünden ziyade karakterine önem vermiştir. Kadınlar potasiyel «koca»da çekicilikten ziyade karaktere ilişkin treytlere ağırlık vermektedir.

52 KADININ EŞ TERCİHLERİ ÜZERİNDE BAĞLAM ETKİLERİ Menstüral Döngü Etkileri Foliküler evrenin sonlarına doğru kadın yumurtlamaya yaklaştıkça hamilelik şansı artmaktadır ve bu şans yumurtlama sonrası lüteal evrede daha düşüktür. Good Genes Hypothesis: Geç foliküler evrede yapılan tercihler «kaliteli genler» (good genes) yönünde gerçekleşmektedir. Kaliteli genler hipotezi birçok araştırma bulgusu ile desteklenmiştir. Koku duyusu hemen yumurtlama öncesinde ya da yumurtlama evresinde keskinleşmektedir. smelly T-shirts çalışması (Thornhill & Gangestead, 1999) Ovulatory-Shift Hipotezi: Kadınların üremeye en uygun oldukları evrede eş tercihleri daha maskulen görünümlü erkek yüzlerine ve daha simetrik erkek yüzlerine sahip erkeklerin kokularına doğru kaymaktadır. İyi bir hayat arkadaşı olmaya ilişkin (kibarlık, entelektüel olma, varlıklı olma potasiyeli gibi) niteliklere ilişkin treytlerin çekiciliği üreme döngüsüne bağlı olarak değişmemiştir (Gangestead, 2006). Bu bulgular kadındaki olabilecek en sağlıklı erkekle eşleşmeye ilişkin bir adaptasyonu yansıtmaktadır.

53 KADININ EŞ TERCİHLERİ ÜZERİNDE BAĞLAM ETKİLERİ Ovulatory-Shift Hypothesis Yumurtlamaya ilişkin adaptasyonlar: Cinsel ve sosyal davranışa ilişkin doğurguları Gangestead, S. W., Thornhill, R., & Garver-Apgar, C.E Kadın üremeye hazır olduğunda (foliküler evre) Simetrik erkeklerin kokusu: kadınlar simetrik erkek kokularını daha fazla tercih etmiştir Maskulen özellikler: kadınlar maskulen erkek yüzlerini tercih etmiştir (özellikle de erkeklerin ne kadar seksi olduklarını değerlendirmeleri istendiğinde) Sosyal duruş ve cinsiyet içi rekabetçilik: kadınlar (bir video ile görüşme çalıimasında) kendine güvenli ve rakiplerine yukarıda bakan erkekleri daha seksi bulmuştur. Seste maskulinite: erkeklerin kısa-süreli bir ilişki için çekiciliklerini değerlendirdiklerinde kadınlar derin (maskulen) erkek seslerini daha çekici bulmuştur. Yetenek mi, Varlık mı?: kadınlar erkeğin yaratıcılığı ile varlıklı oluşu arasında bir değerlendirme yaparken yeteneği daha sıklıkla tercih etmiştir, fakat bu bulgu sadece erkeğin kısa-süreli bir eş olarak çekiciliğinin değerlendirildiği durumda elde edilmiştir. sadık olarak değerlendirilen erkekler döngünün bu orta noktasındaki kadınlar tarafından, diğer evrelere kıyasla daha az seksi bulunmuştur. kadınların halihazırdaki eşleri dışındaki erkeklere yönelik tercihleri yine bu evrede artmıştır.

54 KADININ EŞ TERCİHLERİ ÜZERİNDE BAĞLAM ETKİLERİ Ovulatory-Shift Hypothesis ve Erkekte Karşıt-Stratejiler Eğer foliküler evrede kadının halihazırdaki eşine ilişkin ilgisi azalmışsa, erkeğin üzerindeki seçilim baskısı onun bu evrede olası bir eş-dışı ilişkiyi önlemek üzere adımlar atmasını gerektirmiş olmalıdır. Kadının üretkenliğine ilişkin ipuçları: Yumurtlama evresindeki kadınların kokusunu erkekler daha çekici bulmuştur Bu evredeki kadın yüzlerini erkekler daha çekici bulmuştur Yumurtlama evresinde kadınların davranışları da değişmektedir. Gangestead ve diğ. (2002) yumurtlama evresindeki eşi hakkında tetikte bulunma durumu erkeğin başka kadınlarda ziyade kendi eşine ilgi gösterme biçiminde kendisini göstermektedir.

55 KADININ EŞ TERCİHLERİ ÜZERİNDE BAĞLAM ETKİLERİ Kadının eş değeri Kadının eş değeri= erkekler tarafından ne kadar istendik bulunan birisi olduğu Fiziksel çekicilik ve gençlik Kadının kendisine ilişkin çekicilik değerlendirmeleri ile maskulen yüzleri ne kadar çekici bulduğunun birbiriyle anlamlı bir biçimde körele olduğu bulunmuştur. Kişisel ilanlar (Kanada, Amerika ve Polonya) Yüksek eş değerine sahip kadınların potansiyel bir eşte istediklerine dair oldukça uzun bir listeye sahip oldukları bulunmuştur. Aynı zamanda potasiyel eşe ilişkin oldukça yüksek minimum standartlar belirleme eğilimindedirler özellikle sosyal statü, zeka ve aile yönelimi bakımından. Yüksek eş değerine sahip kadınların, yüksek eş değerine sahip erkekleri tercih etme ve arama eğiliminde olduğu bulunmuştur: maskulenite, simetri ve erkeğin istendikliğini arttıran çok sayıdaki diğer nitelikler.

56 KADININ EŞ TERCİHLERİ ÜZERİNDE BAĞLAM ETKİLERİ Coğrafi Konum Kişisel ilan çalışmalarında nüfus yoğunluğunun fazla olduğu şehirlerde ve yaşam maliyetlerinin yüksek olduğu yerlerde eşin sahip olduğu kaynaklara yönelik taleplerin daha yüksek olduğu bulunmuştur.

57 Kadının Eş Tercihleri Acaba Gerçek Eşleşme Davranışlarına Ne Kadar Yansıyor? Tercihlerin evrilebilmesi için bunların en azından bazı zamanlarda gerçek davranışsal eş tercihlerini etkilemesi gerekir. Bunu destekleyen birçok kanıt bulunmaktadır: Erkeğin kişisel ilanlarına kadınların verdiği yanıtlar Yüksek profesyonel statüye sahip erkeklerle yapılan evlilikler Kadınların kendilerinden yaşça daha büyük erkeklerle evlenme eğilimleri.

58 Kadının Eş Tercihleri Acaba Gerçek Eşleşme Davranışlarına Ne Kadar Yansıyor? Erkeklerin kişisel ilanlarına verilen yanıtlar Baize and Schroeder (1995) çalışmasında, erkeklerin aldıkları yanıt sayısını yordayan bazı değişkenler belirlenmiştir: 1 Yaş: kadınlar olgun erkeklere daha fazla yanıt vermişlerdir 2 Gelir ve eğitim düzeyi: Gelir düzeyi yüksek olan ve daha yüksek eğitime sahip erkekler daha fazla yanıt almıştır. Polonya da yapılan çalışmada benzer bulgular elde edilmiştir: eğitimli, olgun, uzun boylu ve daha fazla kaynak vadeden erkekler kadınlardan çok daha yüksek oranda yanıt almışlardır.

59 Kadının Eş Tercihleri Acaba Gerçek Eşleşme Davranışlarına Ne Kadar Yansıyor? Yüksek Mesleki Statüye Sahip Erkeklerle Evlenme Eğilimi Fiziksel olarak çekici kadınların daha yüksek statü ve gelir düzeyine sahip erkeklerle evlenme eğiliminde oldukları bulunmuştur. Kadının fiziksel çekiciliği kocalarının statüsü ile en güçlü bir biçimde korele olan bir değişkendir. Çekici kadınların istediklerini elde etme pozisyonunda oldukları görülmektedir Çekici kadınlar kadınların birçoğunun arzu ettiği nitelikleri seçmektedir kaynaklara ve satüye sahip erkekler.

60 Kadının Eş Tercihleri Acaba Gerçek Eşleşme Davranışlarına Ne Kadar Yansıyor? Kadınların Kendilerinden Yaşça Daha Büyük Erkeklerle Evlenme Eğilimi Uluslararası çalışmanın yapıldığı ülkelerin tamamında ortalamada damadın yaşı gelinin yaşından daha büyük bulunmuştur. Damat ve gelinler arasında gözlenen bu yaş farkının erkeklerin genç kadınlara yönelik tercihlerinden etkilenmiş olabileceği gözönünde bulundurulmalıdır.

61 Lezbiyen Cinsel Yönelim Kadınların % 1-2 sinde gözlenmektedir (Bailey et al., 1997) Kadınlarda cinsellik ve cinsel yönelim erkeklerinki ile kıyaslandığında çok daha esnektir (Baumeister, 2000) ve bu değişkenlik (çeşitlilik) durumu lesbian ya da gay olarak nitelenmektedir. kendilerini «femme» ve «butch» olarak betimleyen lezbiyenler arasında eş tercihleri de farklılık göztermektedir Butch lezbiyenler daha maskulen, başat, atılgandır. - Testosterone düzeyleri daha yüksektir, sportif cinselliğe karşı tutumları daha kabul edicidir, erkeksi bel-kalça-oranlarına sahiptir, çocuk yapma arzuları daha düşüktür. - Eş tercihlerinde eşlerinin finansal durumlarına daha az önem verme eğilimdedirler, fakat finansal durumları iyi olan rakiplerine karşı daha yüksek kıskançlık gösterirler. - Femme lezbiyenler daha duyarlı, daha neşeli ve feminendir. - Eş tercihlerinde eşin finansal durumuna daha fazla önem verirler ve daha çekici rakipleri onlarda daha fazla kıskançlığa yol açar. Bu bulgular göstermektedir ki, butch ve femme olmak birer etikete sahip olmaktan daha fazla bir şeydir, gerçekten var olan bir takım farklılıkları yansıtmaktadır.

Seks. Psikolojiye Giriş. 2 zekice soru. Arasınav. Bizi Güdüleyen Nedir? Seks Ders 14

Seks. Psikolojiye Giriş. 2 zekice soru. Arasınav. Bizi Güdüleyen Nedir? Seks Ders 14 Psikolojiye Giriş Seks Bizi Güdüleyen Nedir? Seks Ders 14 2 Arasınav 2 zekice soru En yüksek puan 94 En yüksek %10 89 ve üstü En yüksek %25 85 ve üstü Zaman ölçümlerine bakmak bebeklerin zihinleri hakkında

Detaylı

Atasal kadın cinselliğe rıza göstermezden önce erkeğin güvenilir bir takım bağlanma işaretlerini vermesini gerektirmiştir. Erkeğin daha «kaliteli»

Atasal kadın cinselliğe rıza göstermezden önce erkeğin güvenilir bir takım bağlanma işaretlerini vermesini gerektirmiştir. Erkeğin daha «kaliteli» Bölüm 5 İKİ ÖNEMLİ SORU: Atasal erkeğin evlenmeden kazandığı potansiyel adaptif yararlar nelerdir? Seçilim erkeğin eş tercihlerini nasıl şekillendirmiş olabilir? Atasal kadın cinselliğe rıza göstermezden

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM ADIM ADIM YGS LYS 191. Adım EVRİM EVRİM İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER Evrim, geçmiş ile gelecekteki canlıların ve olayların yorumlanmasını sağlayarak, bugün dünyada yaşayan canlılar arasındaki akrabalık derecesini

Detaylı

DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7

DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7 DOĞURGANLIĞI BELİRLEYEN DİĞER ARA DEĞİŞKENLER 7 Banu Akadlı Ergöçmen ve Mehmet Ali Eryurt Bu bölümde gebeliği önleyici yöntem kullanımı dışında kadının gebe kalma riskini etkileyen temel faktörler incelenmektedir.

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

Motor Beceri Öğreniminin Seviyeleri

Motor Beceri Öğreniminin Seviyeleri Motor Beceri Öğreniminin Seviyeleri Bu iki nokta üzerine kurulan, Fitts ve Posner (1967), Gentile (1972) ve Lowther in (1977) modelleri ile desteklenen görüşe göre hareket; 1. Araştırma 2. Keşif 3. Birleştirme

Detaylı

KALKINMANIN SÜREKLİLİĞİ KALİTELİ BEŞERİ SERMAYE İLE MÜMKÜN

KALKINMANIN SÜREKLİLİĞİ KALİTELİ BEŞERİ SERMAYE İLE MÜMKÜN 2016 TEMMUZ AĞUSTOS - SEKTÖREL KALKINMANIN SÜREKLİLİĞİ KALİTELİ BEŞERİ SERMAYE İLE MÜMKÜN Bilişim teknolojilerinin ucuzlaması ve yaygınlaşması bilgi akışını hızlandırdı. Bunun sonucunda da yoğun bilgi

Detaylı

Kişilerarası İlişkiler

Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkilere Giriş Yaşamımızın ¾ ünü başkalarıyla birlikte geçiriyoruz (Learson ve ark., 1982) (anne, baba, kardeş, öğretmen, arkadaş, meslektaş vb) Hepimiz, kişilerarası

Detaylı

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER g TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER TABLOLAR Tablo 1. TR63 Bölgesi Doğum Sayısının Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)... 1 Tablo 2. Ölümlerin Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)...

Detaylı

Eğitim Bağlamında Oyunlaştırma Çalışmaları: Sistematik Bir Alanyazın Taraması

Eğitim Bağlamında Oyunlaştırma Çalışmaları: Sistematik Bir Alanyazın Taraması Eğitim Bağlamında Oyunlaştırma Çalışmaları: Sistematik Bir Alanyazın Taraması Meryem Fulya GÖRHAN Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim

Detaylı

içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 B Ö L Ü M 2 PUBERTE, SAĞLIK VE BİYOLOJİK TEMELLER 49 B Ö L Ü M 3 BEYİN VE BİLİŞSEL GELİŞİM 86

içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 B Ö L Ü M 2 PUBERTE, SAĞLIK VE BİYOLOJİK TEMELLER 49 B Ö L Ü M 3 BEYİN VE BİLİŞSEL GELİŞİM 86 içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 Tarihsel Bakış Açısı 3 Erken Tarih 3 Yirminci ve Yirmi Birinci Yüzyıllar 3 Ergenliğe İlişkin Kalıpyargılar 6 Ergenliğe Pozitif Bir Bakış Açısı 7 Amerika Birleşik Devletleri

Detaylı

PSY 329 EVRİMSEL PSİKOLOJİ İnsan Zihninin Biyopsikolojik İncelenmesi. Bölüm 2

PSY 329 EVRİMSEL PSİKOLOJİ İnsan Zihninin Biyopsikolojik İncelenmesi. Bölüm 2 PSY 329 EVRİMSEL PSİKOLOJİ İnsan Zihninin Biyopsikolojik İncelenmesi Bölüm 2 Giriş: Modern Evrimsel Biyoloji ile Modern Psikolojinin Yeni Bir Sentezi (Karl Grammer, 1996) 2 İNSAN DOĞASININ KÖKENLERİ -

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET k İl u ok l ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - NİSAN 2014 AİLE İÇİ ŞİDDET Çocuğun sağlıklı bir gelişim göstermesi ve sağlam bir kişilik kazanması için

Detaylı

sorular-sorular-sorular

sorular-sorular-sorular İNSAN ÇEŞİTLİLİĞİ sorular-sorular-sorular Erkeklerin matematik becerisi kadınlardan daha fazla mıdır? Duygusal emek nedir ve neden kadınlarda daha yaygındır? Bireyci kültür ile toplulukçu kültür arasında

Detaylı

Evrimsel Psikoloji: Davranışa Adaptasyonist Bir Yaklaşım

Evrimsel Psikoloji: Davranışa Adaptasyonist Bir Yaklaşım 1 Evrimsel Psikoloji: Davranışa Adaptasyonist Bir Yaklaşım Psikolojik Çalışmalara Evrimsel Ardalan Evrimsel bir yaklaşım insan davranışları ve zihninin çalışılmasında güçlü bir kuramsal ardalan sağlamaktadır.

Detaylı

Cinsiyet Hormonları ve Nörogelişimsel Bozukluklar

Cinsiyet Hormonları ve Nörogelişimsel Bozukluklar Cinsiyet Hormonları ve Nörogelişimsel Bozukluklar Geç-dönem Bozukluklar Depresyon Kaygı Bozuklukları Yeme Bozuklukları Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nörogelişimsel Bozukluklar Otizm Dikkat Eksikliği Hiperaktivite

Detaylı

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ ANAOKULUNA UYUM SÜRECİ EYLÜL 2017 ANAOKULUNA UYUM SÜRECİ Erken çocukluk dönemi yaşamın en kritik dönemlerinden biridir. Bu süreçte, kişiliğin

Detaylı

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Satıcılar Hizmetlerini Nasıl Farklılaştırırlar? Wilson Learning in beş farklı kuruluşla yaptığı araştırmanın amacı, satıcıların farklılık ve rekabet avantajı yaratmadaki

Detaylı

TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR. İlknur M. Gönenç

TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR. İlknur M. Gönenç TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR İlknur M. Gönenç Erkek diģi sorulmaz, muhabbetin dilinde, Hak kın yarattığı her Ģey yerli yerinde. Bizim nazarımızda, kadın erkek farkı yok, Noksanlıkla eksiklik, senin

Detaylı

O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme

O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme BİREY GELİŞİMİ O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden değişimidir. O Gelişim; organizmanın

Detaylı

Aile ve Birincil İlişkiler

Aile ve Birincil İlişkiler Aile ve Birincil İlişkiler Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 8. Ders Aile ve Toplumsal Yapı Modernleşme sürecine paralel olarak aile, akrabalardan daha çok izole olmaya başlamıştır. Ayrıca geçmişteki bir

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı

Mükemmel Kardeş ve Kıskançlık. Dr.Şenay KILINÇEL

Mükemmel Kardeş ve Kıskançlık. Dr.Şenay KILINÇEL Mükemmel Kardeş ve Kıskançlık Dr.Şenay KILINÇEL Bursa - 2017 1 SUNUM PLANI Giriş Mükemmel kardeş var mıdır? Rekabet nedir? Kıskançlık nedir? Haset nedir? Kardeş Kıskançlığına yaklaşım 2 Mükemmellik ve

Detaylı

TOPLUM TANILAMA SÜRECİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL

TOPLUM TANILAMA SÜRECİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL TOPLUM TANILAMA SÜRECİ Prof. Dr. Ayfer TEZEL TOPLUMUN TANIMI A.Ü.AHE 402 Halk Sağlığı Hemşireliği Aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların

Detaylı

TÜR NE DEMEKTİR? TÜR TÜR

TÜR NE DEMEKTİR? TÜR TÜR TÜRLEŞME TÜR NE DEMEKTİR? Diğer popülasyonlardan evrimsel olarak bağımsız ve kendi aralarında üreyebilen (fertil döller verebilen) popülasyonlar topluluğuna TÜR (species) denir. Ortak atalara sahip olan

Detaylı

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Soru Öğrencilerin derse katılım düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen 16 soruluk bir test için öğrencilerin ilk 8 ve son 8 soruluk yarılardan aldıkları puanlar arasındaki

Detaylı

TFF- Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Yetiştirme Eğitimi Ders Notları - 1. Modül 2013, Prof. Dr. Acar BALTAŞ, Psikolog

TFF- Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Yetiştirme Eğitimi Ders Notları - 1. Modül 2013, Prof. Dr. Acar BALTAŞ, Psikolog Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Eğitim Programı Prof. Dr. Acar Baltaş Psikolog 4 Haziran 2013 SON YILLARIN MODA YAKLAŞIMI! İstersen başarırsın! 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 SON

Detaylı

Toplumsal cinsiyet ve şiddet

Toplumsal cinsiyet ve şiddet Toplumsal cinsiyet ve şiddet Cinsel içerikli kitap ve dergilerin cinsel saldırganlığı artırmadaki rolü nedir? Cinsel şiddetin gösterimi gerçekte cinsel saldırganlığı artırır mı? Şiddet içerikli ve şiddet

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Fen ve Teknoloji

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Fen ve Teknoloji MİTOZ -. Ünite 6. Deniz yıldızının kopan parçasının yenilenmesi (onarım), ağaç gövdesinin büyümesi (büyüme) ve zigotun embriyoya dönüşmesi mitoz bölünme ile gerçekleşirken insanlarda yumurta hücresinin

Detaylı

DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6

DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6 DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6 Sabahat Tezcan ve Alanur Çavlin Bozbeyoğlu Bu bölümde isteyerek düşükler, kendiliğinden düşükler ve ölü doğumlara ilişkin bulgular sunulmaktadır. Ölü doğumlar ve kendiliğinden

Detaylı

A: Algılama gücü ve mantık yürütme kabiliyeti yüksek kişiliği temsil eder.

A: Algılama gücü ve mantık yürütme kabiliyeti yüksek kişiliği temsil eder. Karşınızdaki kişinin ismine bakarak onun hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bunun için söz konusu isimdeki fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal enerji sembollerinin açıklamalarına bakmak gerek. İsimdeki

Detaylı

İkinci baskıya önsöz...5 BİRİNCİ KISIM: İLİŞKİLER VE İLİŞKİ SORUNLARI İlişkiler hakkında İlişkileri anlama: Teoriler...

İkinci baskıya önsöz...5 BİRİNCİ KISIM: İLİŞKİLER VE İLİŞKİ SORUNLARI İlişkiler hakkında İlişkileri anlama: Teoriler... İçindekiler İkinci baskıya önsöz...5 BİRİNCİ KISIM: İLİŞKİLER VE İLİŞKİ SORUNLARI...7 1. İlişkiler hakkında...9 2. İlişkileri anlama: Teoriler...31 3. Seks, cinsiyet ve çiftler...49 İKİNCİ KISIM: NE YAPMALI?...73

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not III Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Kişilik Gelişimi Kişilik Nedir? *Kişilik, bireyin iç ve dış çevresiyle kurduğu, diğer bireylerden ayırt edici,

Detaylı

Nedensellik. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

Nedensellik. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Nedensellik BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ders İçeriği Kuram, kuramsal açıklama Nedensel açıklama, nedensellik Zaman sırası, ilişki, alternatiflerin elenmesi İyi nedensel ilişki, nedensel mekanizma

Detaylı

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği 1 Seçmeye Yönelik Motivasyonlarının İncelenmesi Derya ÇELİK, Ra aza GÜRBÜZ, Serhat AYDIN, Mustafa GÜLER, Duygu TAŞKIN, Gökay AÇIKYILDIZ

Detaylı

GENETİK I BİY 301 DERS 7

GENETİK I BİY 301 DERS 7 GENETİK I BİY 301 DERS 7 İçerik Kısım 1: Genler, Kromozomlar ve Kalıtım Kısım 2: DNA-Yapısı, Replikasyonu ve Varyasyonu Kısım 3: Genetik bilginin ifadesi ve düzenlenmesi Kısım 4: Genomik Analiz Kısım 5:

Detaylı

AİLE YAPILARI. Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK

AİLE YAPILARI. Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK AİLE YAPILARI Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK AİLE VE TOPLUM Aile toplumun en küçük yapı taşını oluşturur. Toplumlar ailelerin bir araya gelmesiyle oluşur. İnsanlar tarih öncesi

Detaylı

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU ADI- SOYADI T.C. KİMLİK NUMARASI DOSYA NUMARASI İLK GÖRÜŞME TARİHİ Çocukla İlgili Genel Bilgiler Hukuki statüsü Suça Sürüklenen Mağdur Tanık Korunmaya

Detaylı

Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü. Kadına Şiddet Raporu

Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü. Kadına Şiddet Raporu Mirbad Kent Toplum Bilim Ve Tarih Araştırmaları Enstitüsü Kadına Şiddet Raporu 1 MİRBAD KENT TOPLUM BİLİM VE TARİH ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ KADINA ŞİDDET RAPORU BASIN BİLDİRİSİ KADIN SORUNU TÜM TOPLUMUN

Detaylı

(İnt. Dr. Doğukan Danışman)

(İnt. Dr. Doğukan Danışman) (İnt. Dr. Doğukan Danışman) *Amaç: Sigara ve pankreas kanseri arasında doz-yanıt ilişkisini değerlendirmek ve geçici değişkenlerin etkilerini incelemektir. *Yöntem: * 6507 pankreas olgusu ve 12 890 kontrol

Detaylı

CİNSİYETE BAĞLI KALITIM

CİNSİYETE BAĞLI KALITIM CİNSİYETE BAĞLI KALITIM *Cinsiyetin belirlenmesi: Eşeyli üreyen hayvanlarda cinsiyetin belirlenmesi farklı şekillerde olabilmektedir. Bazı hayvanlarda cinsiyetin belirlenmesi, çevre koşulları tarafından

Detaylı

07.11.2014. Ana Sağlığını Etkileyen Faktörler ve Alınacak Önlemler

07.11.2014. Ana Sağlığını Etkileyen Faktörler ve Alınacak Önlemler 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 2. Hafta ( 22 26 / 09 / 2014 ) 1.) KADIN ve ANASAĞLIĞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ve ALINACAK ÖNLEMLER 2.) KADIN ve ANA SAĞLIĞI İLE İLGİLİ ÖLÇÜTLER Slayt No: 2

Detaylı

Evrensel Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığının Yüzü 2009

Evrensel Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığının Yüzü 2009 1 -ÖZET- 1 1 http://www.durexnetwork.org/en-gb/research/faceofglobalsex/pages/home.aspx Durex Ağı tarafında hazırlanan ve sunulan Evrensel Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığının Yüzü raporu hakkında Durex Ağı

Detaylı

Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri (PSY 326) Ders Detayları

Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri (PSY 326) Ders Detayları Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri (PSY 326) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri PSY 326 Seçmeli 3

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler Prof. Dr. Serap NAZLI BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler PDR de bireyi tanımanın amacı öğrencinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır. NEDEN???? Bireyin hangi yönleri???? Bireylerin Tanınması Gereken

Detaylı

TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI

TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI MESLEK; Bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, Diğer insanlara yararlı bir hizmet ya da ürün sağlamaya yönelik olan, Kuralları toplumca belirlenmiş, Belli eğitimle kazanılan

Detaylı

Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu Yeditepe Üni. Tıp Fak. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı

Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu Yeditepe Üni. Tıp Fak. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu Yeditepe Üni. Tıp Fak. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Gebe Ergenlerin Kendilik Algıları Gebe ergenlerin puan ortalaması, diğer ergenlere göre daha yüksek tespit edilmiş!

Detaylı

YAPISAL AİLE SİSTEMLER KURAMI. Salvador MINUCHIN

YAPISAL AİLE SİSTEMLER KURAMI. Salvador MINUCHIN YAPISAL AİLE SİSTEMLER KURAMI Salvador MINUCHIN Aile Yapısı Bireylerin birbirleriyle nasıl ilişkiye gireceklerini düzenleyen kurallardır. Bu kuralların oluşumunda iki faktör belirleyicidir: 1. Aile üyeleri

Detaylı

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme: Kişide istediği sonuca ulaşmak amacıyla hareket etmesini engelleyecek çeşitli eksiklikleri tamamlamasını sağlayacak bir süreç Hayatın her sürecinde öğrenme İşyerinde

Detaylı

Otozomal Baskın Kalıtım (Autosomal Dominant Inheritance) nedir?

Otozomal Baskın Kalıtım (Autosomal Dominant Inheritance) nedir? This information (1) on Autosomal Dominant genetic disorders is in Turkish Otozomal Baskın Genetik Hastalıklar (Kadınlar İçin) (İngilizce si Autosomal Dominant Genetic Disorders) Genetik (genetic) hastalığa,

Detaylı

DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ

DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ Çağdaş kuramlar kişiliğin kalıtımla getirilen bir takım özellikler ve çevreyle kurulan etkileşimler sonucu oluştuğunu ileri sürmektedir. Aile, hem kalıtımla aktarılan özellikler

Detaylı

PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme

PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme Bengisu Özenç Araştırmacı Selin Arslanhan Araştırmacı TEPAV Değerlendirme Notu Aralık 2010 PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme Türkiye puanını

Detaylı

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi Bölüm 3 Dış Çevre Analizi 1 2 Çevre Analizi Ç E V R E A N A L İ Z İ D I Ş Ç E V R E İ Ç Ç E V R E Genel / Uzak Dış Çevre Analizi Sektör / Yakın Dış Çevre Analizi İşletme İçi Çevre Analizi Politik Uluslararası

Detaylı

1- Aşağıda verilen mayoz bölünme geçirmekte olan hücrelerin evrelerini ve her birinin kromozom sayısını yazınız. (6*1,5=9 ) 5- Mayoz bölünmede kalıtsal çeşitliliği sağlayan olaylar nelerdir? (2*4=8 ) Profaz_I

Detaylı

İşte bu, kişileri birbirlerinden ayıran özelliklerin tümüne, kişinin Girişimcilik Profili diyoruz.

İşte bu, kişileri birbirlerinden ayıran özelliklerin tümüne, kişinin Girişimcilik Profili diyoruz. KİŞİNİN GİRİŞİMCİLİK PROFİLİ Her insanın vücut yapısı nasıl ki her spora uygun değilse, her insanın çeşitli özellikleri de onun her türlü girişim i yapmasına uygun değildir. Bir başka deyişle, kişinin

Detaylı

Evrimsel ekoloji. Erol Akçay. Proximate mechanisms and the evolution of cooperation. University of Pennsylvania.

Evrimsel ekoloji. Erol Akçay. Proximate mechanisms and the evolution of cooperation. University of Pennsylvania. Evrimsel ekoloji Erol Akçay Proximate mechanisms and the evolution of cooperation University of Pennsylvania eakcay@sas.upenn.edu Matematiksel Evrim Yazokulu 9 Eylül 2013 Nesin Matematik Köyü, Şirince,

Detaylı

Türkiye de obezite. (Kaynak: TÜİK)

Türkiye de obezite. (Kaynak: TÜİK) Türkiye de obezite WHO Yetişkinlerde obezite oranları E %21.7 K %34.0 Toplam %27.8 (2008 rakamları) 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun %16,9 u obez ve %33 ü fazla kiloludur. (2009 2010 arasındaki dönemde

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Eleştirel Düşünmeye Bakışlarıyla İlgili Bir Değerlendirme

Üniversite Öğrencilerinin Eleştirel Düşünmeye Bakışlarıyla İlgili Bir Değerlendirme Üniversite Öğrencilerinin Eleştirel Düşünmeye Bakışlarıyla İlgili Bir Değerlendirme Buket TAŞKIN & Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

Adli Tahkikat ve Sosyal İnceleme Raporu Özeti

Adli Tahkikat ve Sosyal İnceleme Raporu Özeti . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI ADLİ GÖRÜŞME FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Görüşmecinin Adı- Soyadı: Görevi:

Detaylı

GÜDÜLENME. Doç.Dr. Hacer HARLAK - Psikolojiye Giriş I

GÜDÜLENME. Doç.Dr. Hacer HARLAK - Psikolojiye Giriş I GÜDÜLENME Dersin konuları Güdülenme ile ilişkili kavramlar Güdülenme kuramları Biyolojik kuramlar İçgüdü Dürtü-azaltma Uyarılma Psikososyal Kuramlar Özendirici Bilişsel Biyopsikososyal kuram Maslow un

Detaylı

NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ

NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ Doç. Dr. İbrahim H. Diken Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü Easy ICT Konferansı 1 Ekim 2009, Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans

Detaylı

BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ

BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ İŞTİRME Araştırma rma SüreciS 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart

Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart Bengisu Özenç Araştırmacı Selin Arslanhan Araştırmacı TEPAV Politika Notu Aralık 2010 Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart Aralık 2010 tarihinde yayınlanmış olan

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI. BABA ve ÇOCUK

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI. BABA ve ÇOCUK k İl u ok l ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI BABA ve ÇOCUK PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - OCAK 2013 Tarihsel Süreç İçinde Baba Olma Kavramı Sosyo-ekonomik ve bilimsel gelişmeler, geleneksel aile

Detaylı

Evrimsel Olmayan Bir Zihin Kuramı Mümkün mü?

Evrimsel Olmayan Bir Zihin Kuramı Mümkün mü? Evrimsel Olmayan Bir Zihin Kuramı Mümkün mü? 1 Charles Darwin: İlk Evrimsel Psikolog Uzak gelecekte çok daha önemli araştırmaların yapılacağı alanlar açılacaktır. Psikoloji her bir zihinsel güç ve kapasitenin

Detaylı

Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür. 1 Giriş 1

Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür. 1 Giriş 1 XI İçindekiler Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür Sayfa vii viii x 1 Giriş 1 Tanımlar: Kültürlerarası psikoloji nedir? 3 Tartışmalı konular 5 Konu 1: İçsel olarak ya da dışsal olarak

Detaylı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı BULGULAR Çalışma tarihleri arasında Hastanesi Kliniği nde toplam 512 olgu ile gerçekleştirilmiştir. Olguların yaşları 18 ile 28 arasında değişmekte olup ortalama 21,10±1,61 yıldır. Olguların %66,4 ü (n=340)

Detaylı

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler 1 KİŞİLİK Tutarlı davranışlar ortaya çıkmasına neden olan özellikler Doğuştan mı, sonradan mı? Çevresel etmenler.. (aile, okul, arkadaş, sosyal

Detaylı

İlişkilerin Önemi 1. Çekicilik ve İlişki Gelişimi 19 İÇİNDEKİLER. İlişkilerin Önemi Hakkında Ne Biliyoruz? 2 Ait Olma Gereksinimi 3

İlişkilerin Önemi 1. Çekicilik ve İlişki Gelişimi 19 İÇİNDEKİLER. İlişkilerin Önemi Hakkında Ne Biliyoruz? 2 Ait Olma Gereksinimi 3 İÇİNDEKİLER Ön Söz xiii İlişkilerin Önemi 1 İlişkilerin Önemi Hakkında Ne Biliyoruz? 2 Ait Olma Gereksinimi 3 Bağlanma 4 Bağlanmaların Kaybı 6 Yalnızlık 8 Çağdaş İlişkiler 9 Araştırma Yöntemleri 11 Katılımcı

Detaylı

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması İleri Analiz Çalışması Sonuçları Toplantısı İSTEYEREK VE KENDİLİĞİNDEN DÜŞÜKLERİN YAYGINLIĞI VE DÜŞÜKLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Dr. Tuğba Adalı Doç. Dr. Alanur Çavlin

Detaylı

EKSTRA ANLATILAN DERSLER

EKSTRA ANLATILAN DERSLER MESLEK ELEMANI DERS İÇERİĞİ AİLE EĞİTİMİ ZÜMRESİ AİLEDE DİN EĞİTİMİ (4 SAAT) Dini Açıdan Ailenin Önemi 4 saat Aile Bireylerin Eğitimi Hz Muhammed in Aile Hayatı Ailede Din Kaynaklı Sorunların Çözümü İnanç

Detaylı

KARŞILIKLI BAĞIMLILIK KURAMI

KARŞILIKLI BAĞIMLILIK KURAMI KARŞILIKLI BAĞIMLILIK KURAMI n İLİŞKİ DOYUMU için KD (Mutlu muyum?) n İLİŞKİ BAĞLANIMI için KDseç (Sürdürmeli miyim?) YATIRIM MODELİ (Rusbult, 1980,1983) n BAĞLANIMIN belirleyicileri; q İlişki doyumu (KD)

Detaylı

8. Sınıf Fen ve Teknoloji

8. Sınıf Fen ve Teknoloji Canlı vücudunu oluşturan karakterleri üremeyle nesilden nesile aktarılmasını inceleyen kalıtım birimine genetik denir. Anne ve babadan gelen eşey hücreleri zigotu oluşturur. Bu hücrelerle birlikte gelen

Detaylı

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER SPSS in üzerinde işlem yapılabilecek iki ana ekran görünümü vardır. DATA VIEW (VERİ görünümü) VARIABLE VIEW (DEĞİŞKEN görünümü) 1 DATA VIEW (VERİ görünümü) İstatistiksel

Detaylı

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine Türkçe Özet Doğayı araştırmamız çevremizde gördüklerimizle başlar. Onların yapı taşlarını merak ederiz ve biyoloji ile kimyada olduğu gibi mümkün olduğunca küçük ölçeklere inmeye çalışırız. Ancak bu araştırmanın

Detaylı

ÖĞRENMEDE EŞİTLİK? 2009 PISA sonuçlarının bölgesel analizi. Philippe Testot- Ferry Bölge Eği*m Danışmanı UNICEF ODA/BDT Bölge Ofisi

ÖĞRENMEDE EŞİTLİK? 2009 PISA sonuçlarının bölgesel analizi. Philippe Testot- Ferry Bölge Eği*m Danışmanı UNICEF ODA/BDT Bölge Ofisi ÖĞRENMEDE EŞİTLİK? 2009 PISA sonuçlarının bölgesel analizi Philippe Testot- Ferry Bölge Eği*m Danışmanı UNICEF ODA/BDT Bölge Ofisi PISA nedir? OECD nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı 15 yaşındakilerin

Detaylı

VERİ KALİTESİ EK D. İsmet Koç

VERİ KALİTESİ EK D. İsmet Koç VERİ KALİTESİ EK D İsmet Koç Bu bölümün amacı, TNSA-2003 veri kalitesinin bir ön değerlendirmesini yapmaktır. Bu amaçla, yaş bildirim hataları, cevaplayıcılardan kaynaklanan hatırlama hataları ve veri

Detaylı

Kariyer ve Profesyonel Ağlar

Kariyer ve Profesyonel Ağlar Kariyer ve Profesyonel Ağlar Kariyer Fransızca carrière kelimesinden gelmektedir. Bir yere çıkan, bir yere gelen anlamına gelmektedir. Bir meslekte çalışma ve zamanla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlıktır.

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 YÖNTEM Araştırmanın Modeli Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması Verilerin Çözümü ve Yorumu 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın

Detaylı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı YÖNETİM Sistem Yaklaşımı Prof.Dr.A.Barış BARAZ 1 Modern Yönetim Yaklaşımı Yönetim biliminin geçirdiği aşamalar: v İlk dönem (bilimsel yönetim öncesi dönem). v Klasik Yönetim dönemi (bilimsel yönetim, yönetim

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ İNTİHAR RAPORU 24. 09.2014 GİRİŞ: En basit anlamda insanın kendi

Detaylı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı DEĞERLENDİRMENOTU Nisan2011 N201127 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ayşegül Dinççağ 1 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri Hasan Çağlayan Dündar 2 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri 2008 Krizinin

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber

BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber Bireysel Eğitim Planı nedir? Bireysel Eğitim Planı yazılı bir plandır. Tek bir özel öğrencinin güçlü yanlarını ve ihtiyaçlarını, bu öğrencinin ihtiyaçlarını

Detaylı

Kişiler arası sevgi ve çekicilik

Kişiler arası sevgi ve çekicilik Kişiler arası sevgi ve çekicilik Diğerleriyle neden birlikte olmak isteriz? Bebeklerde BaĞlanma Güvenli Kaçınmacı Kaygılı Toplumsal ilişkilerin yararları Bağlanma Toplumsal kaynaşma Değer doğrulaması Güvenilebilir

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

Hardy Weinberg Kanunu

Hardy Weinberg Kanunu Hardy Weinberg Kanunu Neden populasyonlarla çalışıyoruz? Popülasyonları analiz edebilmenin ilk yolu, genleri sayabilmekten geçer. Bu sayım, çok basit bir matematiksel işleme dayanır: genleri sayıp, tüm

Detaylı

İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER

İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER Fowler ın kuramını oluşturma sürecinde, 300 kişinin yaşam hikayelerini dinlerken iki şey dikkatini çekmiştir: 1. İlk çocukluğun gücü. 2. İman ile kişisel

Detaylı

KURUMSAL / BİREYSEL ÇÖZÜMLER TEKLİF DOSYASI II. (ANNE - BABA ve ÖĞRENCİLERE SEMİNERLER)

KURUMSAL / BİREYSEL ÇÖZÜMLER TEKLİF DOSYASI II. (ANNE - BABA ve ÖĞRENCİLERE SEMİNERLER) 1 KURUMSAL / BİREYSEL ÇÖZÜMLER TEKLİF DOSYASI II (ANNE - BABA ve ÖĞRENCİLERE SEMİNERLER) Sayın Yetkili; EDKİSTANBUL olarak, başta okul öncesi kurumlar olmak üzere, özel ilkokul, ortaokul ya da liseler

Detaylı

Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı Yaşamdan kopma/çekilme kuramına göre; yaşlılık bireyin fiziksel, psikolojik ve toplumsal açıdan dünyadan adım adım

Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı Yaşamdan kopma/çekilme kuramına göre; yaşlılık bireyin fiziksel, psikolojik ve toplumsal açıdan dünyadan adım adım YAŞLILIK KURAMLARI Yaşlılık Kuramları Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı Aktivite Kuramı Rol Bırakma Kuramı Sosyal-Çevresel Kuram Süreklilik Kuramı Değiş-Tokuş Kuramı başlıkları altında incelenebilir Yaşamdan

Detaylı

Mutasyon: DNA dizisinde meydana gelen kalıcı değişiklik. Polimorfizm: iki veya daha fazla farklı fenotipin aynı tür popülasyonunda bulunmasıdır.

Mutasyon: DNA dizisinde meydana gelen kalıcı değişiklik. Polimorfizm: iki veya daha fazla farklı fenotipin aynı tür popülasyonunda bulunmasıdır. Allel: Bir genin seçenekli biçimi Wild Tip: Normal allel. Bireylerin çoğunda bulunan Mutasyon: DNA dizisinde meydana gelen kalıcı değişiklik Polimorfizm: iki veya daha fazla farklı fenotipin aynı tür popülasyonunda

Detaylı

Erken Yaşlardaki Evlilikler ve Gebelikler

Erken Yaşlardaki Evlilikler ve Gebelikler Erken Yaşlardaki Evlilikler ve Gebelikler Banu Akadlı Ergöçmen, Prof.Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu, Doç.Dr. 20 Mart 2015 Erken Evlilik/Çocuk Yaşta Evlilik Çocuk yaşta evlilik, fiziksel, fizyolojik ve psikolojik

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE İK PLANLAMASI ERKUT HIZ PROVUS BİLİŞİM

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE İK PLANLAMASI ERKUT HIZ PROVUS BİLİŞİM İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE GİRİŞ VE İK PLANLAMASI ERKUT HIZ PROVUS BİLİŞİM TEMMUZ 2012 İnsanın yönetimi zordur.çünkü her insan kendine özgüdür. Fiziksel,zihinsel ve duygusal boyutlarıyla anlaşılması ve

Detaylı

İşgücü Piyasasında Gelişmeler: Döneminde Kadınlar ve Erkeklerin İstihdamı ve İşsizliği Ne Yönde Değişti? 1

İşgücü Piyasasında Gelişmeler: Döneminde Kadınlar ve Erkeklerin İstihdamı ve İşsizliği Ne Yönde Değişti? 1 İşgücü Piyasasında Gelişmeler: 04-06 Döneminde lar ve lerin İstihdamı ve İşsizliği Ne Yönde Değişti? KEİG Platformu Türkiye de kadınların işgücüne ve istihdama katılım oranları benzer gelişmişlik seviyesindeki

Detaylı

E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ

E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ Dr. Tuna USLU Gedik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Özel Gebze Doğa Hastanesi Sağlık Hizmetleri

Detaylı

Araştırma Sorununun Tanımlanması Denence/Hipotez Kurma. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

Araştırma Sorununun Tanımlanması Denence/Hipotez Kurma. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Araştırma Sorununun Tanımlanması Denence/Hipotez Kurma BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ders İçeriği Konu seçme Konuyu daraltma Araştırma sorusu İyi ve kötü araştırma soruları Bağımlı/bağımsız

Detaylı

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI 15. MİLLİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ KONGRESİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI Doç. Dr. Ayşe GÜROL Atatürk Üniversitesi, ayseparlak42@gmail.com Bilim ve teknoloji alanında değişim

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 YÖNTEM Araştırmanın Modeli Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması Verilerin Çözümü ve Yorumu 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın

Detaylı

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN Kuramsal Çerçeve GİRİŞ Psikolojik dayanıklılık üzerine yapılan

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ 1 M.İ.Y. ORTAYA ÇIKIŞ NEDENLERİ Kitlesel pazarlamanın gittikçe pahalı bir müşteri kazanma yolu olması Pazar payının değil müşteri payının önemli hale gelmesi Müşteri memnuniyeti

Detaylı