VERİ TABANI KULLANIMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VERİ TABANI KULLANIMI"

Transkript

1 Bölüm 11 VERİ TABANI KULLANIMI SQL VERİ TABANI OLUŞTURMA Daha önce raspberry pi ile yaptığımız kart okuma uygulamasında herhangi bir veri tabanı kullanmadık. Veri tabanı olarak Access, Excell, SQLite gibi lokal veri tabanları kullanabileceğiniz gibi MySQL, MSSQL gibi web tabanlı veri tabanlarını da kullanabilirsiniz. Yapacağımız uygulamada azure ortamında saklanacak bulut tabanlı mssql veri tabanını kullanacağız. Bunun için öncelikle linkinden SQL Server 2016 Express Sürümünü indiriyoruz. Kurulum paketini açıp Basic seçeneğini seçerek kurulum işlemini başlatıyoruz.

2 Kurulum işleminin bitmesinin ardından son ekranda Install SSMS butonuna tıklayarak SQL Server Management Studio yazılımını indiriyoruz. Açılan sayfada download seçeneğine tıklayıp indirme işlemini başlatıyoruz.

3 Yüklediğimiz SQL SERVER Management Studio yazılımını çalıştırıyoruz. Server name kısmına lokalde çalıştığımız için. Yazıyoruz. Authentication kısmında ise Windows doğrulama seçeneğini seçiyoruz.

4 Database üzerine sağ tıklayıp New Database seçeneğini seçiyoruz. Database name bölümüne veri tabanı ismini (örneğimizde DigiClass) yazarak OK butonunu tıklıyoruz.

5

6 Veri tabanını oluşturduktan sonra yeni bir tablo oluşturmak için oluşturduğumuz veri tabanı adının yanında bulunan + simgesine tıklayıp Tables seçeneği üzerine sağ tıklama yaparak New -> Table seçeneğini işaretliyoruz. Sol üst tarafa tablo adımızı yazarak gerekli alanları oluşturuyoruz. Alan adlarından id adlı kolonu Set Primary Key olarak belirliyoruz. Set Primary Key i her kaydın benzersiz kimlik numarası şeklinde açıklayabiliriz. Kayıtlara bu kimlik numarası yardımıyla erişmeyi sağlarken, kayıtların da tekrarlanmasını engeller. Belirlediğimiz Set Primary Key kolonu seçili haldeyken alt tarafta Özellikler bölümünde Is Identity özelliğini Yes yapıyoruz. Bu özellik ile belirtilen alandaki değerin benzersiz olmasını sağlıyoruz.

7 Yaptığımız değişikleri görmek için alanları oluşturup kaydet butonuna bastıktan sonra, veri tabanı üzerine sağ tıklayıp Refresh menüsünü tıklıyoruz. Diğer tabloları ve tablolar içerisindeki alanları da aynı şekilde tanımlayabiliriz. ENTITY FRAMEWORK SQL SERVER BAĞLANTISI Bu bölümde daha önce SQL Server tarafında oluşturduğumuz veri tabanına bağlanıp, veri ekleme, veri çekme, veri güncelleme ve veri silme olaylarının Entity Framework Code First kullanarak nasıl yapılacağını öğreneceğiz.

8 .Net Uygulamalarımızda veritabanı işlemlerini Entity Framework ile gerçekleştirirken bize sunulan bir seçenek olan Code-First yaklaşımı ile veritabanımızın tasarımını kod üzerinde gerçekleştirebiliyoruz. Üzerinde çalıştığımız projelerde daha önce yazdığımız kod yapılarında bazı yerleri daha sonra değiştirme gereksinimi duyabiliriz. Veri tabanı yapılarında bu tür olaylarda veritabanı yönetim sistemi üzerinde veritabanını güncelleyip, daha sonra kod bölümünde yeni veritabanına göre Data katmanımızı yeniden şekillendirmemiz gerekiyor. Bu işlemler ise hem zaman alacak hem de maliyeti arttıracaktır. Ayrıca veri tabanımızın eski haline geri dönüş olayı ortadan kalkıp manuel olarak tekrardan her şeyi kendimiz güncellemek zorunda kalacaktık. İşte tüm bu olayları daha az maliyetle ve daha özgür bir şekilde yapabilmek için Code-First yaklaşımı bizim yardımımıza yetişiyor. Bu yaklaşım ile veri tabanı modellemesini kod ile proje içerisinde gerçekleştirdiğimiz için yeni baştan bir veri tabanı tasarımı yapmak yerine tek yapmamız gereken Package Manager Console içerisinde update-database komutunu çalıştırmaktır. Uygulamamızda ana mantık olarak, veritabanımızda tabloları temsil edecek classlar ekleyip, tablo içinde kolonları temsil edecek property alanlarını classlarımıza ekliyoruz. Böylelikle daha özgür bir şekilde kod ve veritabanı tasarımını yapabiliriz. Ayrıca veri tabanında ilişki kurmak daha basit hale geliyor. Bir tablodan başka bir tabloya ilişki kurmak için o tabloyu temsil eden class içerisinde, temsil etmek istediği tablonun class ını property olarak alarak ilişki kurmuş oluyoruz. Öncelikle Visual Studio Programını açarak boş bir solution oluşturalım. Bunun için New Project diyerek açılan Proje şablonları penceresinden Other Project Types başlığı altındaki Visual Studio Solutions bölümünden Blank Solution şablonunu seçip, solution adını belirtip OK butonuna tıklıyoruz. Oluşturduğumuz solutiona sağ tıklayıp Add-> New Project seçeneğini tıklıyoruz.

9 Projemizin veri tabanı işlemlerini ayrı bir alt projede yapacağız. Böylelikle katmanlı mimariye sahip bir proje elde etmiş olacağız. Bu işlem bize performans ve kaliteli ve temiz kod yazımı sağlayacaktır. Oluşturacağımız bu proje asıl projemizin veri işlemlerini gerçekleştirecek. Bu veri işlemlerini ister masaüstü, ister web, ister mobil projelerde kullanabileceğiz. Her platform için ayrı ayrı veri katmanı oluşturmamak için bu projeyi Class Library şeklinde yazarak bütün platformlardan erişimi sağlayacağız. Proje adını Data Access Layer ın kısaltılmışı olan DAL yapıyoruz. Projemizin son şekli yandaki gibi olacaktır : Default olarak oluşan Class1.cs yi siliyoruz. Daha sonra projeye sağ tıklayarak Add-> New Item seçeneğine tıklıyoruz.

10 Windows C# Items altında Data sekmesini tıklayıp ADO.NET Entity Data Model seçeğini seçerek, adını belirleyip Add butonuna tıklıyoruz. Veri tabanımızı daha önceden SQL Server tarafında oluşturduğumuz için modelleri direkt olarak veri tabanından çekeceğiz. Bunun için ilk seçenek olan Code First from database seçeneğini seçerek ilerliyoruz.

11 Şimdi ise veri tabanı bağlantı işlemlerini gerçekleştireceğiz. Bunun için New Connection butonuna tıklıyoruz.

12 Veri tabanımız localde çalışan bir veri tabanı olduğu için Server name kısmına server ismini yazıyoruz. Server ismini SQL Server Management uygulamasından görebiliriz. Server name kısmına server ismini yazdığımız zaman otomatik içindeki veri tabanları listelenecektir. Daha sonra Connect to a database bölümünden veri tabanını seçiyoruz.

13 Gerekli ayarları yaptıktan sonra Next butonuna tıklıyoruz.

14 Bu pencerede veri tabanı bağlantı şifresi için iki seçenek bulunmaktadır. İlk seçenek olan No, exclude sensitive data from the connection string. I will set in my application code. seçeneğinde connection string içerisinde şifre belirtilmez. Şifre program içerisinde daha sonra belirlenir.

15 İkinci seçenek olan Yes, include the sensitive in the connection string. seçeneğinde connection string içerisinde şifre yer almaktadır.

16 Daha sonra Next butonuna tıklıyoruz. Veri tabanımızda şu an için sadece tablo oluşturduğumuz için Tables seçeneğini seçiyoruz. Pluralize or singularize generated object names seçeneği ise tablolarımızın adı eğer tekilse, model tarafında otomatik olarak çoğul yapacaktır. (student -> students, person -> people gibi). Bu işlemin ardından Finish butonuna tıklıyoruz.

17 İlgili tablolara ait class kodları otomatik olarak oluşturulacaktır.

18 Code First ile kod kısmında yaptığımız değişikliklerin veri tabanında uygulanması için yapılan işleme Migration adı verilir. Örneğin projemizde yeni bir tablo veya bir tablo içerisine başka bir sütun eklememiz veya silmemiz gerektiğinde veritabanı sisteminde bulunan veritabanımızı yeni oluşturduğumuz haline güncellememiz gerekecektir. Ya da yapılan değişikliklerden vazgeçildiğinde, veri tabanının eski haline döndürülmesi gerekecektir. İşte bu durumlarda migration olayları kullanılır. Migration özelliği varsayılan olarak kapalı olarak gelir. Bunu aktif etmek için View -> Other Vindows -> Package Consol Manager menüleri kullanılarak Package Consol Manager penceresi açılır. Açılan Package Consol Manager penceresinde proje olarak DAL seçilir. Bu şekilde migration olayları sadece DAL projesinde gerçekleşecektir. Migration işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikle Package Console Manager penceresinde "enable-migrations" komutu ile migration aktif hale getirilir. Eğer migration işleminin otomatik olarak gerçekleştirilmesi istenirse bu komutu "enable-migrations EnableAutomaticMigration:$true" şeklinde yazmalıyız. Classlarımız üzerinde bir değişiklik yapıp, bu değişiklikleri veritabanımıza aktarmak için Add-Migration yazıp enterliyoruz. Daha sonra Migration için bir isim belirlememiz gerekmektedir. İsmini de girerek migration almış oluruz, ancak bu durumda halen veritabanımız güncellenmemiştir. Yaptığımız işlem sonucu DAL projesinde migration diye bir klasör oluşturulup, klasör içerisinde Migration için verdiğimiz isimle bir class oluşturulmuştur. Bu class içerisinde veritabanının önceki haliyle şu anki hali arasındaki fark sql dili şeklinde yazılmıştır. Bunu veritabanına göndermek için Update-Database komutu kullanılır.

19 Bu işlemin ardından Migration işleminin sonucu Package Console Manager penceresinde görüntülenecektir. Dal projesi içerisinde bulunan Migrations klasörü içerisinde oluştuduğumuz migration class ını görebiliriz. İçeriğine baktığımız zaman yalnızda önceki versiyon ile şuanki versiyon arasındaki farkların alındığını görebiliriz. Değişiklikleri sql veri tabanı üzerinde görmek istediğimiz zaman SSMS(SQL Server Management Server) ile veritabanımıza bağlanıp, üzerinde değişiklik yaptığımız tabloya sağ tıklayarak Select Top 1000 Rows diyerek yeni eklediğimiz sütunları görebiliriz.

20 WEB SERVİSİ OLUŞTURMA Web servisleri, Http(s) protokolünü kullanan web program parçalarıdır. Dönüş tipi olarak JSON veya XML olarak cevap verebilirler. Uygulamamızda oluşturacağımız web servisi cihazlardan gelen isteklere göre veri tabanından istenilen değerleri alıp, tekrar cihazlara gönderir. Örnek olarak ASP.Net ile bir web servisi oluşturalım. Solution ismine sağ tıklatıp Add-> New Project diyelim. Web başlığı altından ASP.NET Web Application proje şablonunu seçip, proje adını yazarak OK butonuna tıklıyoruz. Karşımıza gelen pencerede ASP.Net Web Application türleri listelenecektir. Uygulamamız için boş bir web servis oluşturacağımızdan dolayı Empty şablonunu seçip Web API yi işaretleyerek OK butonuna tıklıyoruz.

21 Uygulamamızın router ayarları varsayılan biçimde ayarlanmış biçimde oluşturulmaktadır. Bu ayara App_Start klasörü altında WebApiConfig.cs dosyasından ulaşabiliriz. Varsayılan kodlar aşağıdaki gibidir: public static void Register(HttpConfiguration config) { // Web API configuration and services // Web API routes config.maphttpattributeroutes(); config.routes.maphttproute( name: "DefaultApi", routetemplate: "api/{controller}/{id}", defaults: new { id = RouteParameter.Optional } ); } WebApiConfig.cs içerisindeki versayılan router yapılandırmasına action paremetresi ekliyoruz. Çünkü bir controller içerisinde birden fazla action olabilir. Uygulamamızda her action için farklı değerler alacağımızdan dolayı, url tarafında bunu belirterek hangi controller ve action kullanacağımızı belirtebileceğiz. public static void Register(HttpConfiguration config) { // Web API configuration and services // Web API routes config.maphttpattributeroutes(); config.routes.maphttproute( name: "DefaultApi", routetemplate: "api/{controller}/{action}/{id}", defaults: new { id = RouteParameter.Optional } ); }

22 Projemizde otomatik olarak oluşturulan Controllers klasörüne sağ tıklayarak Add-> Controller seçeneğine tıklıyoruz. Gelen pencerede controller tipini seçeceğiz. Web API2 Controller Empty seçeneğini seçerek Add butonuna tıklıyoruz. Controller ismini StudentController olarak veriyoruz. Projemizin StudentController eklenmiş son hali aşağıdaki gibi olacaktır:

23 Entity Framework teknolojisini kullanmak için projemize entity framework paketini eklememiz gerekecek. Bunun için projemize(service) sağ tıklayarak Manage NuGet Packages seçeneğini seçiyoruz. Açılan sayfada Browse sekmesi altındaki EntityFramework u seçerek seçip Install butonuna tıklıyoruz. Listede EntityFramework yoksa Search alanına yazarak bulabilirsiniz. Daha önce oluşturduğumuz Data Access Layer katmanına erişmek için projemize(service) sağ tıklayarak Add- >Reference seçeneğini seçiyoruz.

24 Projects sekmesinden Solution ı seçerek DAL I işaretleyerek OK butonuna tıklıyoruz. Bu işlemin ardından kod kısmına geçiyoruz. Kodumuzda öncelikle using DAL; satırını ekleyerek DAL referansını projemizde kullanacağımızı belirtiyoruz. Ardından veri tabanından öğrenci numarasına göre verileri çeken web servisimizi yazalım. public class StudentController : ApiController { [HttpGet] //İstek tipi belirttik. [Route("api/Student/GetByNumber/{number}")]// routing tanımladık. public Student GetByNumber(int number) { DigiClassDatabase db = new DigiClassDatabase(); return db.student.firstordefault(st => st.number == number); } } CardKey verilerine göre öğrenci çeken kodumuzu da ekliyoruz. [HttpGet] //İstek tipi belirttik. [Route("api/Student/GetByCard/{CardKey}")] // routing tanımladık. public Student GetByNumber(string CardKey) { using (school_databaseentities school = new school_databaseentities())

25 } { } DigiClassDatabase db = new DigiClassDatabase(); return db.student.firstordefault(st => st.card.cardkey == CardKey); Uygulamamızı örnek bir kart değerine göre test ederek geriye öğrenci bilgilerinin dönüp dönmediğini test ettik. Öğretmen bilgilerini çekmek için de yukarıda StudentController için yaptığımız şekilde işlem yaparak TeacherController isimli yeni bir controller ekliyoruz. Controller kodunu aşağıdaki gibi düzenliyoruz: public class TeacherController : ApiController { [HttpGet] //İstek tipi belirttik. [Route("api/Teacher/GetByCard/{CardKey}")] public Teacher GetByNumber(string CardKey) { DigiClassDatabase db = new DigiClassDatabase(); return db.teacher.firstordefault(tc => tc.card.cardkey == CardKey); } } Son olarak kart üzerinden gelen öğrenci numarasına göre öğrencinin sınıf bilgisini çekeceğimiz bir controller eklememiz gerekmekte. Çünki her sınıfa ait fotoğraflar farklı klasörlerde saklandığı için gelen sınıf bilgisine göre ilgili öğrencinin resmini görüntüleyeceğiz. Bunun için ClassController isimli yeni bir controller ekliyoruz. Controller kodu aşağıdaki gibi olacak: public class ClassController : ApiController { [HttpGet] [Route("api/Class/GetById/{id}")] public Class GetById(int id) { DigiClassDatabase db = new DigiClassDatabase(); return db.class.firstordefault(st => st.id == id); } [HttpGet]

26 } [Route("api/Class/GetByStudentNumber/{Number}")] public Class GetByStudentNumber(int number) { DigiClassDatabase db = new DigiClassDatabase(); return (from _student in db.student where _student. Number == number select _student.class). FirstOrDefault(); } GetByID metodumuz gelen ID değerine göre sınıf bilgilerini getirirken, GetByStudentNumber metodumuz ise gelen öğrenci numarası değerine göre, öğrencinin bulunduğu sınıfa dair bilgileri getirmektedir. Web servisimiz hazır hale geldikten sonra sunucuda yayınlamak için, web servisi içeren projeye sağ tıklayarak publish seçeneğine tıklıyoruz. Önümüzde gelen seçenekler arasında Custom seçeneğini seçiyoruz. Gelen pencerede profil ismini belirliyoruz.

27 Sonraki aşamada publish edilecek dosyaları yerel disk üzerine aktaracağız. Bu şekilde pojemizi temsil eden web servis dll dosyalarını diskimize kaydediyoruz. Gelen pencerede Publish method bölümünden File System seçeneğini seçiyoruz. Target location bölümünde kaydedilecek klasörü belirtiyoruz.

28 Settings bölümünde publish işlemi ile ilgili ayarları yaparak next butonuna tıklıyoruz.

29 Preview bölümünde ilgili dosya yolu görüntülenecektir. Son olarak Publish butonuna tıklayarak uygulamamızı yerel dosya yolu üzerinde yayınlıyoruz.

30 Kaydettiğimiz dosyaları sunucuda çalıştırmak için 3. parti ftp programları yardımıyla sunucuya bağlanıp, dosyalarımızı ftp protokolü üzerinden sunucuya gönderiyoruz.

31 WEB SERVİS JSON CEVAPLARINI KULLANMA JSON (JavaScript Object Notation) küçük boyutlu veri alışverişlerinde kullanılan javascript tabanlı bir veri formatıdır. Yapı olarak XML veri formatına benzemektedir. [ ] { }, { } "classid": "0", "name": "Volkan", "surname": "AKTAŞ", "number": "121" " classid ": "2", "name": "Ömer", "surname": "YİĞİT", "number": "122" Verileri çekmek için öncelikle bir http isteği oluşturmamız gerekiyor. Bunun için HttpClient tipinde bir nesne oluşturuyoruz. Bu nesne System.Net.Http namespace i içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle using System.Net.Http; satırı ile ilgili referansı eklememiz gerekiyor. HttpClient tipinde oluşturduğumuz bu nesneyi client olarak isimlendireceğiz. Client özelliklerinde DefaultRequestHeaders isimli bir özellik bulunmaktadır. Bu özellikle isteklerimize dönen cevapları json formatında kabul edeceğimizi belirtiyoruz. Client nesnesinin GetStringAsync methoduyla haberleşeceğimiz servis adresini ve route tarafını belirteceğiz. Bu metod belirlediğimiz bu servise gidip cevabı alıp bize getirecek. Bundan dolayı bu olayın gerçekleşmesini beklememiz gerekiyor. Buna göre karttan okunan uid değerine göre öğrenci bilgilerini getirecek olan kodumuz aşağıdaki gibi olacak: HttpClient client = new HttpClient(); client.defaultrequestheaders.add("accept", "application/json"); var result = await client.getstringasync(apiurl + $"student/getbycardid/{uid.tostring()}"); var _student = JsonConvert.DeserializeObject<Student>(result); Kodumuzda JsonConvert.DeserializeObject metodu ile json içerisindeki verileri _student isimli nesneye aktarıp name, number vs. gibi bilgilere erişebiliriz.

12 Ocak 2012 / Perşembe

12 Ocak 2012 / Perşembe 12 Ocak 2012 / Perşembe Masa üstünde webvt adlı klasör var. Bu klasör üzerinde çalışacağımız için bunu web sitemiz olarak açacağız. Visio Studio programını açıp File Open Web Site açılan pencerede Masa

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

Android Ders Notları

Android Ders Notları Android Ders Notları 1. Yeni Bir Proje Başlatma Android Studio programında yeni bir proje başlatıyoruz. İlk olarak karşımıza resim 1 deki gibi bir pencere gelecek. Burada Application name kısmına proje

Detaylı

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat Merhaba arkadaşlar, Bu yazımızda yerel ağda veya Ip adresimizle bir web sitesinin paylaşıma açılması, aynı ağdan veya uzaktan bir bilgisayarın web sitemize nasıl erişebileceği konuları üzerinde duracağız.

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek.

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Ms SQL Veritabanı Nesneleri Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Öznur KARAKUŞOĞLU Yayın Tarihi 15.04.2004 Okunma Sayısı 1110 Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Hedefler Veritabanı

Detaylı

ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ

ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ Asp.NET mimarisinin temelini oluşturan CLASS yapısını kullanarak veri tabanı işlemlerini nasıl daha az kodla ve daha stabil yapabiliriz bunu göreceğiz. Mevzu

Detaylı

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir?

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 1.1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? 1.2- JasperReports Server ve Ireport Kurulumu 1.3- JasperReports Server Genel

Detaylı

SQL ALWAYS ON SİSTEMİNE YENİ CLUSTER NODE EKLENMESİ

SQL ALWAYS ON SİSTEMİNE YENİ CLUSTER NODE EKLENMESİ SQL ALWAYS ON SİSTEMİNE YENİ CLUSTER NODE EKLENMESİ Windows ve SQL Update seviyelerinin aynı olması gerekmektedir. Windows versiyonu aynı olmalıdır. Ayrıca Disk ve Disklerin içinde ki klasörler diğer SQL

Detaylı

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü - ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak - ESXI ye vsphere Client ile Bağlanmak - ESXI Üzerinde Bir Virtual Machine(Sanal Makine) Oluşturmak ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak

Detaylı

NOT: VERİTABANINDAKİ TABLOLARI OLUŞTURMAYI DA UNUTMAYACAĞIZ.

NOT: VERİTABANINDAKİ TABLOLARI OLUŞTURMAYI DA UNUTMAYACAĞIZ. 20 Ocak 2012 / Cuma Yeni uygulama Yönetim adlı bir klasör oluşturacağız. Yönetim klasörü içerisine bir masterpage oluşturacağız. (tabloyla) Örneğin; Ana Sayfa Albüm ekle Fotoğraf ekle Content Place Holder(Değişecek

Detaylı

Exchange Server 2010 Sertifika Oluşturma

Exchange Server 2010 Sertifika Oluşturma Exchange Server 2010 Sertifika Oluşturma Bildiğimiz üzere Exchange Server 2003 ve 2007 de default olarak SSL oluşturulup kullanılıyordu. Ancak bir müddet sonra sertifikanın süresi dolduğu için artık çalışmayacaktı.

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

Outlook Web Access'a Güvensiz Girmeyin

Outlook Web Access'a Güvensiz Girmeyin Outlook Web Access'a Güvensiz Girmeyin Maillerimize her zaman her yerden ulaşmak herkesin istediği bir konu. Bunun için mail serverların sundu çeşitli imkanlar bulunmakta. POP3 bağlantılar, Web mailler,

Detaylı

Önce Access açıp,masaüstü ne, vt.mdb adlı veri tabanı dosyasını oluşturuyoruz. Kayıt türünü 2002-2003 seçiyoruz

Önce Access açıp,masaüstü ne, vt.mdb adlı veri tabanı dosyasını oluşturuyoruz. Kayıt türünü 2002-2003 seçiyoruz 9 Şubat 2012 / Perşembe Önce Access açıp,masaüstü ne, vt.mdb adlı veri tabanı dosyasını oluşturuyoruz. Kayıt türünü 2002-2003 seçiyoruz 1) emlakkategorisi adlı tabloyu oluşturuyoruz 1 2) ilanlar adlı tabloyu

Detaylı

1) Visual Studio da WebSiteemlakci adında yeni bir site oluşturuyoruz.

1) Visual Studio da WebSiteemlakci adında yeni bir site oluşturuyoruz. Ödev: Daha önce veritabanını oluşturduğumuz uygulamanın sitesini yapmak. Emlakçı sitesi. Kategoriler olacak. kategorilere satılık arsa, satılık konut, kiralık ev gibi bilgiler eklenecek. ve bu kategorilerin

Detaylı

Subnet A da bulunan DHCP Server makinesinin ve client makinenin IP yapılandırması aşağıdaki gibidir.

Subnet A da bulunan DHCP Server makinesinin ve client makinenin IP yapılandırması aşağıdaki gibidir. DHCP Relay Agent Uygulaması DHCP Relay Agent servisi DHCP nin bulunmadığı diğer subnet lerdeki bir Windows Server 2003 üzerine kurulur. Böylece diğer subnet lerdeki IP adresi isteği DHCP nin bulunduğu

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu

VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu BackTrack geliştiricileri yeni sürümünde BackTrack kullanımını kolaylaştırmak için birkaç seçenek ile karşımıza çıktılar. BackTrack kullanım seçeneklerinden en etkilisi

Detaylı

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005 Kaynak Kodlardan Derleme Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Hüseyin Ergün 26 Mart 2005 Turquaz Muhasebe, Kaynak Kodları Derleme Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ 4 1.1 AÇIKLAMA

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kullanıcı Doğrulama İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu başlıkta bilgisayarımızın mevcut

Detaylı

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU WEB SİTESİ YÖNETİM REHBERİ

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU WEB SİTESİ YÖNETİM REHBERİ TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU WEB SİTESİ YÖNETİM REHBERİ Bilindiği üzere Kurumumuzun Web Sitesi www.tkhk.gov.tr adresinden yayın yapmaktadır. Web Sitemiz; Alt Alan, Orta Alan, Manşet Haberleri ve Duyurular

Detaylı

SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI. Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle.

SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI. Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle. SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle. Kurulumu başlattık.kutucuğu işaretledik resimdeki gibi. Ve

Detaylı

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu forex apple http://repository.playonmac.com/playonmac/playonmac_4.2.2.dmg Linkine tıklayarak ya da Playonmac.com adresinden download sekmesine tıklıyoruz. Görüntüle işaretli olan dosyayı bilgisayarımıza

Detaylı

WAMP SERVER KURULUMU

WAMP SERVER KURULUMU WAMP SERVER KURULUMU Bilgisayarınızda; PHP web programlama dilini kullanarak web sayfası hazırlayacaksanız ya da PHP web programlama dili kullanılarak hazırlanmış Joomla, Wordpress, Drupal vb.. içerik

Detaylı

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası ACCESS DERS 1 1. Access Programına Giriş Derslere uygulama üzerinde devam edeceğiz. Uygulama ismimiz İş Takip Sistemi dir. Uygulamada ilerledikçe işleyeceğimiz bölümlerin nasıl kullanıldığını ve ne işe

Detaylı

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access Programlamaya Giriş VERİ TABANI UYGULAMASI ÖN BİLGİ Veritabanları, verilere sistematik bir şekilde erişilebilmesine, depolanmasına ve güncellenmesine izin veren, yüksek boyutlu veriler için çeşitli optimizasyon

Detaylı

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb)

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) İçindekiler EBA Dosya Nedir?... 1 Kimler kullanabilir?... 2 Uygulama Ne işe Yarar?... 2 Sisteme internet üzerinden giriş nasıl yapılır?... 2 Yeni bir klasör

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation Merhaba, bu yazımda client agent kurulumu ve ou yapılandırılmasından bahsedeceğim.sccm de client agent kurulum işlemini birden çok şekilde yapabilirsiniz. Microsoft tarafında belirtilen methodlar aşağıdadır.

Detaylı

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Tools (Araçlar) menüsünden E-mail Accounts (E-posta Hesapları) seçeneğini seçiniz. Buradan Add a new e-mail account (Yeni bir e-posta hesabı ekle) sekmesine tıklayınız,

Detaylı

DetailsView. DetailsView kontrolünün GridView kontrolüyle paralel şekilde kullanımı ile ilgili örnek

DetailsView. DetailsView kontrolünün GridView kontrolüyle paralel şekilde kullanımı ile ilgili örnek DetailsView NOT: Bu yazı www.yazgelistir.com sitesinden alıntıdır. Orijinal belgeye şurada ulaşabilirsiniz: http://www.yazgelistir.com/makale/asp-net-2-0-detailsview-ve-gridview-1 DetailsView nedir? DetailsView;

Detaylı

1. Hafta MS SQL Server 2008 Kurulum ve Tanıtımı BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: Kurulum:

1. Hafta MS SQL Server 2008 Kurulum ve Tanıtımı BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: Kurulum: Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- MS SQL Server 2008 Kurulumu ve Tanıtımı 2- Komut Kullanarak Veritabanı Oluşturma ve Silme 3- SQL Yazım Kuralları Kurulum: Sistem gereksinimleri: Desteklenen işletim sistemleri:

Detaylı

IIS 7.5 ÜZERİNDE FTP SİTE KURULUMU VE YAPILANDIRILMASI WWW.SUATUSTKAN.COM

IIS 7.5 ÜZERİNDE FTP SİTE KURULUMU VE YAPILANDIRILMASI WWW.SUATUSTKAN.COM IIS 7.5 ÜZERİNDE FTP SİTE KURULUMU VE YAPILANDIRILMASI WWW.SUATUSTKAN.COM NİSAN 2011 (Adım 1: Fiziksel disk üzerinde IIS-FTP-Site için Path göstereceğimiz bir dosya oluşturmalıyız.) (Adım 2: FTP-Site için

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

VERİ TABANI NEDİR A. TABLO OLUŞTURMA

VERİ TABANI NEDİR A. TABLO OLUŞTURMA VERİ TABANI NEDİR Belli bir amaca dayalı ortak alanlara (ad soyad, ürün adı, fiyatı gibi) sahip kişilerin ve nesnelerin bilgilerinin tutulduğu, istendiğinde bu bilgiler için arama, düzeltme, silme, kayıt

Detaylı

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from:

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from: META MAC KURULUM ADIMLARI 1. PlayOnMac programının son versiyonunu PlayOnMac Dowload butonuna tıklayarak indiriniz. 2. İndirdiğiniz dosya otomatik olarak çalışmaz ise manuel olarak çalıştırın ve açılan

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

AdverTech Dijital Tabela Yönetim Yazılımı Kullanım Klavuzu

AdverTech Dijital Tabela Yönetim Yazılımı Kullanım Klavuzu AdverTech Dijital Tabela Yönetim Yazılımı Kullanım Klavuzu 1. AdverTechDS Yönetim Paneline Giriş... 2 2. Hiyerarşi Tanımlama... 3 3. Kullanıcı Tanımlama... 4 4. Cihaz Tanımlama... 5 5. Cihaz Kurulumu...

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

ADO.NET VERİTABANINA BAĞLANTI. Bir web formu üzerinden veritabanına bağlantımızı anlatacağım. UYGULAMA 1

ADO.NET VERİTABANINA BAĞLANTI. Bir web formu üzerinden veritabanına bağlantımızı anlatacağım. UYGULAMA 1 ADO.NET Web üzerinden veritabanına bağlanmak ve veri işlemleri gerçekleştirmek için ADO.NET teknolojinden faydalanarak işlemlerimizi gerçekleştireceğiz. ADO.NET her ne kadar ADO teknolojine benzesede aslında

Detaylı

İnternet Programcılığı

İnternet Programcılığı 1 PHP le Ver tabanı İşlemler Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

WOLVOX Veri Transfer. AKINSOFT WOLVOX Veri Transfer Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01

WOLVOX Veri Transfer. AKINSOFT WOLVOX Veri Transfer Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 19.11.2014 1 1.ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA BİLGİ AKINSOFT Veri Transferi hali hazırda kullanmakta olduğunuz 3. parti yazılımlardan veri almak ve bu

Detaylı

3- http://www.google.com/sites/help/intl/tr/overview.html

3- http://www.google.com/sites/help/intl/tr/overview.html Merhaba değerli öğrencilerim, Son ödevin konusu : Kişisel web sitesi oluşturmak, siteyi düzenlemek, yayınlamak ve UKEY üzerinden bir dosya içerisinde kişisel web sitesinin adresini göndermek. Bunun için

Detaylı

XILINX ISE WEBPACK 14.7 UYGULAMA TUTORIAL

XILINX ISE WEBPACK 14.7 UYGULAMA TUTORIAL XILINX ISE WEBPACK 14.7 UYGULAMA TUTORIAL Bu dönemki Bil264L dersinde kullanacağımız Xilinx ISE Web 14.7 programında nasıl proje oluşturacağımız, oluşturduğumuz devreleri nasıl test edeceğimiz ve bu devreleri

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ

BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ Amaçlar 1. Oracle istemcisi kurulumu 2. Veritabanı bağlantısı 3. SQL geliştirme ortamında çalışma Oracle İstemcisinin Kurulumu Oracle istemcisi bölümün FTP sunucusundan (ftp://ftp.cmpe.emu.edu.tr)

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

Windows Live ID ve parolanızı giriniz.

Windows Live ID ve parolanızı giriniz. Ücretsiz Deneme Hesabı Oluşturma ve Temel Özelliklerin Kullanım Kılavuzu Bilgi girilmesi gerekli alanlar Kişisel bilgi içeren alanlar http://www.windowsazure.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresine gidiniz

Detaylı

XILINX ISE WEBPACK 14.7 UYGULAMA TUTORIAL

XILINX ISE WEBPACK 14.7 UYGULAMA TUTORIAL XILINX ISE WEBPACK 14.7 UYGULAMA TUTORIAL Bu dönemki Bil264L dersinde kullanacağımız Xilinx ISE Web 14.7 programında nasıl proje oluşturacağımız, oluşturduğumuz devreleri nasıl test edeceğimiz ve bu devreleri

Detaylı

1. VERİ TABANI ARAÇLARI

1. VERİ TABANI ARAÇLARI 1.1. Veri Tabanı Yazılımı 1. VERİ TABANI ARAÇLARI Veri tabanı yazılımı veri tabanının bilgiyi verimli bir şekilde düzenleyebilmesini, gerektiği zaman bilgiye ulaşılabilmesini sağlayan, birden çok kullanıcıya

Detaylı

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz,

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz, ORGANİZATİONAL UNİT (OU) OrganizationUnit(OU): Türkçe Yapısal Birim olarak adlandırılan ve merkezi yönetimimizi kolaylaştıran bir objedir. Organizational Unit domain içerisindeki kullanıcı, group ve bilgisayarları

Detaylı

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek.

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Ms SQL Sunucu Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 04.03.2004 Okunma Sayısı 805 Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Hedefler Kimlik denetemini

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Ders Tanıtım Sunumu Database Managegement II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08 Eyl. 2016 KURULUM SQL SERVER 2016 yılı başlarında piyasaya çıkan SQL Server

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri VERİTABANI BAĞLANTISI Site içindeki bilgilerin saklanması / düzenlenmesi ve kullanıcı etkileşiminin sağlanabilmesi

Detaylı

Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz.

Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1 PHP ile Veritabanı İşlemleri Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

http://students.autodesk.com adresine tıklayarak kayıt ekranına giriş yapınız.

http://students.autodesk.com adresine tıklayarak kayıt ekranına giriş yapınız. AUTOCAD STUDENT ÜYELİK İŞLEMLERİ VE KURULUMU Aşağıdaki doküman Batman Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmış olup, doküman Autocad2010-2014 Öğrenci(Student)Versiyonu kurulumu

Detaylı

Kurulum Dökümanı. v

Kurulum Dökümanı. v Kurulum Dökümanı v1.0 04.02.2017 Ön Gereksinimler FortiLogger ı bilgisayarınıza kurmak için aşağıdaki ön gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır: 1. Min. 8 GB Bellek, çift çekirdek işlemci, cihaz başına min.

Detaylı

MATLAB KURULUM KILAVUZU

MATLAB KURULUM KILAVUZU MATLAB KURULUM KILAVUZU 1- https://www.mathworks.com sitesine girerek Log In sekmesine tıklayın. 2- Daha önceden bir Mathworks hesabı oluşturmadıysanız Create Account diyerek yeni bir hesap oluşturun.

Detaylı

P-TECH RF MODEM MODBUS SERİ HABERLEŞME KILAVUZU

P-TECH RF MODEM MODBUS SERİ HABERLEŞME KILAVUZU P-TECH RF MODEM MODBUS SERİ HABERLEŞME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417

Detaylı

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz.

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. WSUS 3.0 Kurulumu Merhabalar; Wsus kullanmanın aşağıda saydığımız yararları bulunmaktadır: 3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. Wsus aslında yeni bir servis değildir.

Detaylı

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 İçindekiler Flow nedir? Bir Flow hesabı oluşturmak Oturum açmak Flow Hesabınız Genel Görünüm Flow Hesabınız Kullanım + Add (ekle butonu) Bibliography (Künye/Atıf butonu)

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 İçerik Web sunucusunun yapılandırılması için gerekli yazılımların temini Yazılımlarının sunucuya yüklenmesi Ön test Uygulama yazılımlarının yapılandırılması Son

Detaylı

SQL Server 2014 Kurulum Adımları

SQL Server 2014 Kurulum Adımları SQL Server 2014 Kurulum Adımları Kurulum medyasını veya disk üzerindeki kurulum kaynağını kullanarak SQL Server Setup (setup.exe) programını başlatın. New SQL Server stand-alone installation or add features

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu Serhat Öztürk Medyasoft Danışmanlık ve Eğitim A.Ş. v.1.0 Kantar Uygulaması üç temel parçadan oluşur. Veritabanı, WCF servisi ve Masaüstü uygulaması. Bu nedenle sistemde

Detaylı

Masa üstünde vt34.mdb dosyası var, onu projemize eklemek için, App_Data ya sağ tıkla Add Existing Item vt34.mdb adlı dosyayı seç Add

Masa üstünde vt34.mdb dosyası var, onu projemize eklemek için, App_Data ya sağ tıkla Add Existing Item vt34.mdb adlı dosyayı seç Add 29 Aralık 2011 / Perşembe Visual studio dan veri tabanından veri çekmek için önce bir aspx dosyası açıp,,accessde yeni veri tabanı dosyası açıyoruz. Dikkat : Dosyanın uzantısı.mdb olacak. Masa üstünde

Detaylı

P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME

P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417 1243

Detaylı

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Bir sınıf yönetim sistemi olarak LanSchool yazılımı, öğretmenlerin, öğrenci bilgisayar ekranlarını görmesi, müdahale etmesi,

Detaylı

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Bu makalede sizlere Security Configuration Wizard kullanımını, bu tool sunucunun nasıl daha güvenli hale getirildiğini ve bu tool ile hazırlanan xml

Detaylı

SQL Server 2008 kurulum için Microsoft Windows Installer 4.5 ve üzeri bileşenin bilgisayarınızda kurulu olması gerekir. İndirmek için tıklayın

SQL Server 2008 kurulum için Microsoft Windows Installer 4.5 ve üzeri bileşenin bilgisayarınızda kurulu olması gerekir. İndirmek için tıklayın Bu yazıda SQL server 2008 Express kurulumunu anlatacağım. Sql Server kurulumuna geçmeden önce bilgisayarımızın donanım ve yazılım gereksinimlerinin neler olduğuna bir bakalım. Yazılım SQL Server 2008 kurulum

Detaylı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi. Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi. Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu 1. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemine nasıl giriş yapılır? 2. Derse giriş yapma ve yeni bir sanal

Detaylı

IceWarp kurulumu. IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır:

IceWarp kurulumu. IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır: IceWarp kurulumu IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır: http://www. icewarp. com sitesinden,on line satış temsilicilerden ve ya da on line installer (online kurucusundan) istediğiniz

Detaylı

ADO.NET. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

ADO.NET. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu ADO.NET Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu ADO.NET ve ADO Bir uygulamanın esas gücünü, veri, veritabanları veya veri kaynakları ile olan ilişkisi belirler. Geleneksel

Detaylı

2.Eclipse açıldıktan sonra Workspace alanı seçilmesi gerekir. Workspace alanı projelerinizin fiziksel olarak bulunduğu kısımdır.

2.Eclipse açıldıktan sonra Workspace alanı seçilmesi gerekir. Workspace alanı projelerinizin fiziksel olarak bulunduğu kısımdır. 1.Eclipse http://www.eclipse.org/downloads/download.php?file=/technology/epp/downloads/release/juno/s R2/eclipse-jee-juno-SR2-win32.zip&mirror_id=1163 linkinden indiriyoruz. 2.Eclipse açıldıktan sonra

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

FTP Programı File Zilla nın Kurulumu & Çalıştırılması

FTP Programı File Zilla nın Kurulumu & Çalıştırılması FTP Programı File Zilla nın Kurulumu & Çalıştırılması FileZilla Portable programının web den indirilmesi : Google veya benzeri bir arama motoru kullanarak FileZilla FTP programının portatif sürümünü internetten

Detaylı

EKLEME SORGUSU. 2) ornekveritabani.accdb isimli veritabanınızı çift tıklayarak açınız. Sorarsa, İçeriği Etkinleştir komutunu uygulayınız.

EKLEME SORGUSU. 2) ornekveritabani.accdb isimli veritabanınızı çift tıklayarak açınız. Sorarsa, İçeriği Etkinleştir komutunu uygulayınız. EKLEME SORGUSU 1) Web sayfasından ornekveritabani.mdb isimli dosyayı Masaüstü ne indiriniz çift tıklayarak açınız ve DOSYA > Veritabanını Farklı Kaydet komutunu uygulayarak Masaüstü ne ornekveritabani.accdb

Detaylı

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma 29,30 Eylül 2011 ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma ASP.NET sitesi oluşturmak için File menüsündeki, New açılır listesindeki, Web Site komutuna tıklıyoruz Açılan pencereden C# içindeki ASP.NET Web Site

Detaylı

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği Merhaba, Aşağıda hazırlamış olduğum dokümanda Windows Server 2012 işletim sistemi kurulumunu sizlerle paylaşacağım. Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları Eğer elinizde bir Windows Server 2012 işletim

Detaylı

Vega Web Sipariş Kurulum

Vega Web Sipariş Kurulum Vega Web Sipariş Kurulum - Web Sipariş Setup ı Mutlaka VegaWin Programlarının Kurulu olduğu sunucuya kurulmak zorundadır - WebSipariş ve VegaWin Setuplarının kurulu olduğu sunucu asla bir User gibi kullanılmayacaktır

Detaylı

http://support.asus.com/download/download.aspx?model=tools&slanguage=en-us

http://support.asus.com/download/download.aspx?model=tools&slanguage=en-us ASUS UPDATE - Tanıtım ve Bios Güncelleme Doğrudan üretici sitesinden indirebileceğiniz adres; http://support.asus.com/download/download.aspx?model=tools&slanguage=en-us -Asus Update?i Başlat >>> Programlar

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

Uygulama web, ios ve Android platformlarında sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.

Uygulama web, ios ve Android platformlarında sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. KahootileQuizOluşturma Uygulamaweb,iOSveAndroidplatformlarındasorunsuzbirşekildeçalışmaktadır. Kahoot öğrencilerinize basit bir şekilde quizler, anketlerhazırlayabileceğinizöğretmenleriçintasarlanmış bir

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kullanıcı Doğrulama İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu başlıkta bilgisayarımızın mevcut

Detaylı

Başlangıç Ayarları. www.trippersoft.com

Başlangıç Ayarları. www.trippersoft.com Başlangıç Ayarları www.trippersoft.com Tripper > Kullanıcı Ayarları 1 LOGO Sys de TRİPPER kullanacaklar için birer kullanıcı açıyoruz. (Bu kullanıcıların her biri için LOGO programı içinde SATIŞ ELEMANI

Detaylı

ACCESS DERS 2. 1. Tablolarda Düzenleme

ACCESS DERS 2. 1. Tablolarda Düzenleme ACCESS DERS 2 1. Tablolarda Düzenleme Geçen notlarda en durumda Musteri, iller ve ilçeler isminde 3 tane tablomuz olmuştu. Şimdi bu tablolar üzerinde düzenlemeler yapacağız. İlk düzenlemeyi tablo ve tablo

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II 3. MİCROSOFT SQL SERVER ARAYÜZ HİTİT ÜNİVERSİTESİ SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI / 2. SINIF-GÜZ DÖNEMİ SQL Server

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME PELİN YILDIRIM FATMA BOZYİĞİT YZM 3214 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Bu Derste Veri Saklama 2 Veri Saklama Veri Saklama her appnin ihtiyaci

Detaylı

WDS İle Windows XP Pro Image Alma Ve Yükleme Ilbey Ismail UNVER - MCP

WDS İle Windows XP Pro Image Alma Ve Yükleme Ilbey Ismail UNVER - MCP 1 - WDS ÖN HAZIRLIK İŞLEMLERİ Windows Deployment Services ( WDS ) daha önceden oluşturduğumuz ya da varolan bir DVD içerisinden alabileceğimiz BOOT ve INSTALL dizinlerini sunucu üzerinden dağıtan ve bu

Detaylı

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak.

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak. Windows Server 2008 R2 İle Active Directory Domain Servislerinde Gelen Yenilikler Active Directory Administrative Center (Active Directory Yönetim Merkezi) Hepimizin heyecanla beklediği ve ilk beta versiyonlarından

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak. Hedefler Temel veritabanı güvenlik işlemlerini gerçekleştirebilmek

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak. Hedefler Temel veritabanı güvenlik işlemlerini gerçekleştirebilmek Ms SQL Server Veritabanı Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 08.07.2004 Okunma Sayısı 810 Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi

Detaylı

Opera V2 Kurulum Klavuzu V0.01

Opera V2 Kurulum Klavuzu V0.01 İçindekiler 1. MySQL Kurulumu... 2 2. MySQL Ayarlarının Yapılması... 3 3. Veritabanı Kurulumu...4 4. ISP Opera Kurulumu... 5 5. ISP Opera Lisanslama... 5 6. Programa giriş yapmak... 5 7. Merkez Ekleme...

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

Useroam Kurulum Rehberi

Useroam Kurulum Rehberi Useroam Kurulum Rehberi User roaming service İndirme Useroam güncel sürümünü www.useroam adresinden indirebilirsiniz. İndirmiş olduğunuz iso dosyasını Useroam ürününü kuracağınız platforma taşıyınız. Vmware

Detaylı

Kurulum Dökümanı * v * Bu döküman FortiLogger versiyonu için hazırlanmıştır.

Kurulum Dökümanı * v * Bu döküman FortiLogger versiyonu için hazırlanmıştır. Kurulum Dökümanı * v1.4.3 9.11.2017 * Bu döküman FortiLogger 3.1.7 versiyonu için hazırlanmıştır. Ön Gereksinimler FortiLogger ı bilgisayarınıza kurmak için aşağıdaki ön gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır:

Detaylı

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 15.11.2014 1 1. KULLANIM AMACI Personel takip sistemi kullanmak isteyen tüm işletmeler için geliştirilmiştir. WOLVOX İnsan Kaynakları programı

Detaylı

Argedc 10.0.1.201 Server 2012 std. ArgeSql- 10.0.1.202 Server 2012 std. Sccm 10.0.1.206 Server 2012 std

Argedc 10.0.1.201 Server 2012 std. ArgeSql- 10.0.1.202 Server 2012 std. Sccm 10.0.1.206 Server 2012 std Merhaba, bu yazımda Microsoft un faydalı bulduğum ürünlerinde biri olan SCCM in kurulum adımlarından bahsedeceğim.sccm, merkezi olarak network ve ya forest içerisindeki tüm cihazları uzaktan yönetmek,yazılım

Detaylı

Ortamınızda A.D. veya LDAP sistemi var ise aşağıdaki linkten KoruMail LDAP-AD isimli dokümanı inceleyebilirsiniz.

Ortamınızda A.D. veya LDAP sistemi var ise aşağıdaki linkten KoruMail LDAP-AD isimli dokümanı inceleyebilirsiniz. KoruMail, kullanıcı doğrulama işlemi için herhangi bir dizin sunucu (MS Active Directory, Novell edirectory, Sun Directory Server, OpenLDAP) olmadığı durumlarda kullanıcıları dizin sunucu yerine, MySQL

Detaylı

Asp.Net Veritabanı İşlemleri

Asp.Net Veritabanı İşlemleri Asp.Net Veritabanı İşlemleri Asp.Net Veritabanı İşlemleri Birçok uygulamada bilgiler geçici olarak tutulur ve oturum sonlandırıldığında bu bilgiler bellekten silinir. Ancak etkileşimli web sitelerinde

Detaylı

SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu

SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu İçindekiler 1.Bölüm:............................ Programın Amacı ve Size Katacakları 2.Bölüm:........................... Programın Genel Özellikleri 3.Bölüm:............................

Detaylı