EĞİTİM YILI DÖNEM II ÖÇM TERCİH LİSTESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2012 2013 EĞİTİM YILI DÖNEM II ÖÇM TERCİH LİSTESİ"

Transkript

1 MODÜL KODU : HİS2013 MODÜL ADI : Periferik Sinir Yaralanması Ve Nörorejenerasyon MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. H. Alper BAĞRIYANIK (Deneysel) İyi derecede İngilizce bilmek KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Hayvan deneyi MODÜL KODU : İÇH2022 MODÜL ADI : Kanserden Koruma: Tarama Programları ve Prevantif Aşılar MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Binnaz DEMİRKAN MODÜL TÜRÜ : Sosyal Sorumluluk ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 6 İyi İngilizce Bilmek KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Kanser mantalitede 2. sırada yer almakta olup, prevansiyonu önemlidir. Kanser etyolojisi, patolojisi, prevansiyon yöntemleri ve yeni gerişimler geliştirilmekte olan prevantif kanser aşıları, konusunda bilgilendirme ve toplama aktarabilme MODÜL KODU : PED2026 MODÜL ADI : Topluluğumuzda Tüberküloz İle İlgili Bilgi/Farkındalık Düzeyinin Belirlenmesi MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Özden ANAL (Gözlemsel) ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Çocukluk tüberkülozunun büyük ölçüde ergen ve erişkin hastaların balgamda basil pozitif olması halinde; solunum yollarından bulaşma sonucu ortaya çıktığı göz önüne alındığında toplumun bu yönden bilgi sahibi olması ile önlenebileceği açıktır. Tüberküloz menenjit gibi hastalığın ağır formlarının halen en gelişmiş bölgelerimizde dahi görülmesi yetişmekte olan hekimlerin ve hizmet götürecekleri toplumun farkındalık düzeylerinin yeterli olmadığını göstermektedir. Dönem II öğrencilerinin tüberküloz hastalığının klinik, laboratuar ve sosyal boyutlarıyla inceleneceği ikinci yarı yıl öncesi anket çalışması türünde yapabilecekleri böyle bir modülü yürütmelerinin yararlı olacağı kanısındayım. MODÜL KODU : PED2027 MODÜL ADI : Çocuk Güvenliği İçin Danışmanlık MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Serpil BAYSAL MODÜL TÜRÜ : Sosyal Sorumluluk İyi düzeyde tıbbi İngilizce biliyor olmak. KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Öğrencilere, çocuk güvenliği ve danışmanlık konusunda eğitim verilecek. Genel ve Sosyal Pediatri polikliniğine başvuran ailelerle görüşme; riskli durumlar için danışmanlık verilecek.

2 MODÜL KODU : ONK2007 MODÜL ADI : Kanser Farkındalığını Artırmaya Yönelik Eğitim Serileri MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Hülya ELLİDOKUZ MODÜL TÜRÜ : Sosyal Sorumluluk İletişim becerisi olan ve sunum yapmaya isteki olan KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Kanserden korunmada eğitim çok önemlidir. Kanser etyolojisine ve farkındalığına yönelik öğrenci, halk düzeyinde sunumlar ile eğitimler planlanacaktır. Eğitim ve sunum yeteneğinde gelişme sağlanacaktır. MODÜL KODU : BTB2002 MODÜL ADI : Tıbbi Laboratuvarlarda Metot Validasyonu MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Yasemin BASKIN KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Kanıta dayalı tıp uygulamaları çerçevesinde bir laboratuvar tetkikinin Westgard metodolojisine göre yöntem geçerlilikleri gözlemsel bir araştırma olarak incelenecektir. Böylece öğrenciler tıbbi bilişim yöntemlerini kullanarak araştırma yapmayı öğreneceklerdir. MODÜL KODU : ANA2015 MODÜL ADI : Elit Türk Yüzücülerde Antropometrik Çalışma MODÜL SORUMLUSU : Yard. Doç. Dr. Funda AKSU KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Elit yüzücülerin vücut kitle indeksleri, yağ oranları, kuvvet ölçümü ve vücut antropometrik hesaplamaları yapılacaktır. Öğrencilerimiz çalışma planlama, anatomik ölçüm yapma ve makale yazma konusunda deneyim sahibi olacaktır. MODÜL KODU : ANA2016 MODÜL ADI : Sporcularda Antropmetrik Ölçüm ve Ayak İzinden Boy Tahmini MODÜL SORUMLUSU : Yard. Doç. Dr. Nüket GÖÇMEN MAS KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Sporcular vücut kitle indeksleri, deri kıvrımı kalınlığı, vücut antropometrik ölçümleri ve ayak izi analizi yapılacaktır. Öğrencilerin çalışma planlama, anatomik ölçüm yapma ve makale yazma konusunda bilgi ve becerilerinin artırılması sağlanacaktır.

3 MODÜL KODU : DER2014 MODÜL ADI : Psoriasis Hastalarında Tedavi ve Tanı Üzerine PASİ Skorunun Etkisi MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Turna İLKNUR ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Psoriasis alan şiddet indeksi (PASİ) psoriasisde şiddet belirlemede ve takipte kullanılan bir skaladır. Bu çalışmada yatan hasta kümesinde PASİ skorunun tedavi sürecine etkisi araştırılacaktır. MODÜL KODU : KBB2013 MODÜL ADI : Boyun Kitleleri ve Ayırıcı Tanısı MODÜL SORUMLUSU : Öğr. Gör. Uzm. Dr. Ersoy DOĞAN (Gözlemsel) KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Boyun kitleleri, baş boyun bölgesinde oldukça sık karşılaşılan patolojilerdendir. Boyun kitlelerinde ayırıcı tanı geniş bir hastalık spektromunu içerir. Bu nedenle doğru tanıya ulaşmak için uygulanabilir, gereli ve doğru seçimlerin yapılmasına yardımcı olabilecek bilgilerin öğrencilere kazandırılması amaçlanmaktadır. MODÜL KODU : FTR2013 MODÜL ADI : Narlıdere Huzurevi Sakinlerinin Düşmeler Konusunda Bilgilendirilmesi MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Özlem EL MODÜL TÜRÜ : Sosyal Sorumluluk ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 4-6 İstekli Olma KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Yaşlı nüfusun düşmeler sonucu olan yaralanmalar neticesi ile hastaneye yatış oranı çok fazladır. Düşmelerin çoğu önlenebilir durumlardır. Bu özel çalışma modülünde düşmelerin önlenmesi için Narlıdere Huzur Evi nde kalan yaşlıların bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır. MODÜL KODU : ANE2013 MODÜL ADI : Kardiyolo Pulmoner Resusistasyonda Tıp Öğrencilerinin Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Leyla İYİLİKÇİ KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp II ve Tip V dönemlerde Kardiyo-Pulmoner Resusistasyon konusunda bilgi ve tutumlarını içeren anket çalışması yapmak.

4 MODÜL KODU : ANE2014 MODÜL ADI : Medyada Anestezi İle İlgili Haberler Türk Basınında Anestezi/Anestezist İle İlgili Yer Alan Haberler MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Bahar KUVAKİ BALKAN ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 6 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Çeşitli gazeteler her gün taranarak anestezi ve veya anestezisit ile ilgili çıkan haberlerin toplanması çıkan haberlerden yorum yapılması, öğrencilerin sağlık haberlerine duyarlılığını artıracaktır. MODÜL KODU : FAR2018 MODÜL ADI : Bitkiler ve Besinsel Destek Ürünleri İle Varfarin Etkileşimi MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Mukaddes GÜNELİ Okuduğu literatürleri anlayıp yorumlayacabilecek derecede İngilizce biliyor olmak KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Son yıllarda doğal olması nedeniyle güvenilir olduğu düşünüldüğünden bitkilerin ve bitkisel ürünlerin kullanımı çok yaygınlaşmıştır. Ancak bitkisel ürün kullanımı, hastanın kullandığı ilaç ile etkileşerek ya ilacın biyoyararlanımını ve etkisini azaltıp hastanın tedavisiz kalmasına ya da ilacın etkisini artırarak toksisite gelişmesine neden olabilmektedir. Bu modül ile güvenlik aralığı dar bir ilaç olan varfarin ile etkileşebilecek bitkisel ürünlerin literatür taraması ile araştırılması ve daha sonrasında Kardiyoloji Anabilim Dalı polikliniğe başvuran ve varfarin kullanan hastalara uygulanacak bir anket ile hastaların bu ürünler ile ilgili bilgi düzeyleri, bitkisel ürün kullanıp kullanmadıkları, kullanıyorlarsa varfarin tedavisine etkisi veya yan etki gelişip gelişmediği sorgulanacaktır. Böylece hastalarda ilaç-bitkisel ürün etkileşmeleri hakkında farkındalık oluşturulabilecektir. Öğrenciler açısından da hem antikoagülanlar hem de ilaçbitkisel ürün etkileşimi konusunda bilgi sahibi olmaları ve onların da farkındalığının artması ve hastaları bitkisel ürünler ile ilgili olarak doğru yönlendirmeleri hedeflenmektedir. Bu bağlamda ilk önce bu konuda literatür taraması yapmaları ve daha sonra bu konu ile ilgili tartışmalar yaparak, ankette sorulabilecek uygun soruların belirlenmesini yapabilme becerisinde olmaları hedeflenmektedir. Literatür tartışmalarının yanı sıra klinik farmakolojinin temel konuları (ilaç etkileşim mekanizmaları, klinik ilaç araştırmaları, ) modül konusunun daha iyi anlaşılabilmesi için öğrencilere tarafımca aktarılacaktır. MODÜL KODU : NÖR2011 MODÜL ADI : Ağır Engelliliğe Sahip Multipl Skloroz Hastalarının Evde Ziyareti MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Serkan ÖZAKBAŞ MODÜL TÜRÜ : Sosyal Sorumluluk ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 4 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Ağır engelliğe sahip multipl skloroz hastalarının evde ziyaret edilmesi ve bu

5 ziyaretlerin sonucunun rapor edilmesi hakkında bir çalışmadır. MODÜL KODU : NÜT2007 MODÜL ADI : 1 cm veya Büyük 2 cm den Küçük Kompanze Tiroid Nodüllerine Yaklaşım Nasıl Olmalı? Biyopsi mi? Sintigrafi mi? MODÜL SORUMLUSU : Yard. Doç. Dr. Özhan ÖZDOĞAN ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 4 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Kompanze tiroid nodüllerinde TSH nın 1 den küçük ancak N olduğu vakalarda hasta yönetiminde İnce iğne aspirasyon biyopsisi ve Sintigrafi nin maliyet etkinliği araştırılacaktır. MODÜL KODU : FİZ2038 MODÜL ADI : Gönüllü ve Zorlu Egzersizin Anksiyeteye Etkisinde IGF-1 in Rolü MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Müge KİRAY ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 3 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Gönüllü ve zorunlu egzersizin anksiyeteye etkisinde; *IGF-1 in rolü (Deney Hayvanlarında) *Anksiyete deneyleri (Deney Hayvanlarında) MODÜL KODU : HLK2024 MODÜL ADI : İleri Yaş Bireylerin Hastane Sağlık Hizmetleri Alımından Karşılaştıkları Sorunlar MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Reyhan UÇKU ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 10 Gönüllülük KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Bir yaşlı hastanın hastaneye girişten itibaren yaşadıkları sorunlar gözlemlemek amacıyla her bir öğrencinin 5 yaşlı ile görüşmesi beklenmektedir. MODÜL KODU : GÖZ2009 MODÜL ADI : Görme Keskinliği Ölçümü MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Süleyman KAYNAK ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 10 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Anket çalışması yapılıp konu üzerinde, sunum hazırlanacak ve veriler rapor olarak düzenlenecek. Poster hazırlanacaktır.

6 MODÜL KODU : ONK2008 MODÜL ADI : Kanserde Erken Tanı ve Tarama MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Safiye AKTAŞ MODÜL TÜRÜ : Sosyal Sorumluluk Sunum yapmaya istekli KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Giderek artan kanser konusunda erken tanı çok önemlidir. Erken tanıda tarama yöntemleri önemlidir. Bu konuda halk ve okullarda eğitimi verilecektir. Onkoloji Enstitüsü ve Kanser Savaş ve Araştırma Derneği İzmir Şubesi katkısıyla kurumlarla yazışmaları randevular yapılandırılacak, öğrencilerle birlikte sunumla eğitim verilecektir. MODÜL KODU : TGK2002 MODÜL ADI : Hücresel Düzeyde Teolmer/Telomeraz Dinamiklerinin Neoplazi Gelişimindeki Yeni Verilerin Hücre Kültüründe Test Edilmesi MODÜL SORUMLUSU : Öğr. Gör. Uzm. Dr. Tufan ÇANKAYA ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 6 İleri derecede İngilizce bilmek, KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Bilgi kaynaklarına ulaşıp, verilerin derlenmesini, hücre kültürü, PCR ve elektroforez yöntemleri kullanılarak sonuç elde edilecek. Proje yazımına öncü veriler kullanılması sağlanacaktır. MODÜL KODU : PAT2013 MODÜL ADI : Servikal Kanserlerde Bazı Prognastik Faktörlerin Çalışılması MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Meral KOYUNCUOĞLU KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Servikal kanserlerde bazı prognastik faktörler immohistokimyasal markalarla çalışılacak, istatistiksel verileri değerlendirilecektir. MODÜL KODU MODÜL ADI MODÜL SORUMLUSU MODÜL TÜRÜ MODÜL SÜRESİ : KAR2009 : Hastanede Yatan Hastalarda Sağ-Sol Kollarda Ölçülen Tansiyon Farkı Değerlendirimesi : Prof. Dr. Dayimi KAYA : Araştırma : İki Yarıyıl ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 8 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Hastanemizde değişik servislerde yatan hastaların tansiyonları her iki koldan ölçülüp kaydedilecek ve sonrasında yaş grupları ve hastalıklarına göre değerlendirme yapılacak.

7 MODÜL KODU : FİZ2039 MODÜL ADI : Düzenli Aerobik Egzersizin Diyabetik Sıçanlarda Davranışa, Öğrenme ve Belleğe Etkileri MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Nazan HARZADİN ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 8 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Diyabetes mellitus, pankreasta insülin üreten hücrelerinin inflamatuar haraplanması sonucu oluşan insülin eksikliği, yokluğu veya hedef hücrede insülin reseptöründe rezistans gelişmesi ile meydana gelen kronik bir hastalıktır. Diyabetin komplikasyonlarından olan kognitif bozukluk, diyabetik popülasyonda diyabetik olmayanlara göre daha sık oluşmaktadır. Bu komplikasyonların mekanizmasında nörotofik faktörlerin azalmasına bağlı olarak artan apoptozisin önemli olduğu görülmüştür. Düzenli yapılan aerobik egzersizin vücuda olan faydalı etkileri iyi bilinmektedir. Hem erişkinlerde hem de gençlerde düzenli aerobik egzersiz nöronları olumlu etkileyerek çeşitli beyin bölgelerinde nörogenezisi ve ilişkili olarak öğrenme ve belleği artırmaktadır. Bu ÖÇM de beyinde nörotrofik faktör seviyelerini de arttıran egzersizin diyabetik sıçanda etkilerini incelemektir. MODÜL KODU : PSK2017 MODÜL ADI : Şizofreni ve Psikotik Bozukluklar Hakkında Web Sitesi Geliştirmek MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Köksal ALPTEKİN MODÜL TÜRÜ : Sosyal Sorumluluk ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 8 İngilizce, Literatür tarama KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Halka yönelik Şizofreni ve Psikotik bozukluklar konusunda bilgilendirici Web sitesinin içeriğindeki bilgilerin derlenmesi, yazılması ve web ortamında sunulması hedeflenmektedir. MODÜL KODU : ANE2015 MODÜL ADI : Torakotomi Ameliyatı Geçiren Göğüs Cerrasihi Hastalarında Kronik Ağrı Gelişimi Oranının Seyreltilmesi MODÜL SORUMLUSU : Yard. Doç. Dr. Aydın TAŞDÖĞEN ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 4 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Anket + Telefon, Bir araştırmanın nasıl yapılacağı ve nasıl sonuçlandırılacağını öğretmek hedeflenmektedir.

8 MODÜL KODU : TBB2010 MODÜL ADI : Kemik İliği Hematopoetik Hücrelerin İn-Vitro Kısa Süreli Kültürleri İçin Farklı Kültür Ortamlarının Karşılaştırılması MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Zeynep SERCAN ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 2 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Öncelikle hücre kültürü ve ilgili teknikleri kapsayan teorik bilginini verileceği toplantılar, öğrenilen tekniklerin uygulanması, öğrencilere temel hücre kültürü kurma ve idame ettirme becerilerinin kazandırılması, kemik iliği hematopoetik hücrelerin proliferasyonunu destekleyen ortamların canlılık, mitoz oranı ve proliferasyon hızına olan etkilerinin karşılaştırılması, sonuçların rapor edilerek sunulması hedeflenmektedir. MODÜL KODU : BİO2042 MODÜL ADI : Glioblastom Hücre Hattında Kuersetin in Apaptoz Üzerine Etkisi MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Zübeyde ERBAYRAKTAR KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Bu çalışmanın amacı, kuersetinin insan glioblastoma multiforme hücre hattı üzerindeki apaptotik etkilerinin in vitro olarak araştırılmasıdır. Kuersetin, günlük diyetimizde yer alan birçok meyve ve sebzede bol olarak bulunan bir biyoflavonoiddir. Kuersetin, tümör büyümesini inhibe eder ve bunu özellikle ısı şok proteinlerini (özellikle HSP27 ve HSP70) etkileyerek, hücrelerin apoptoza yönelmesini sağlayarak gerçekleştirir. Glioblastoma multiforme insan GMS-10 hücre hattında kuersetinin doz optimizasyonu sonrasında, hücre canlılık testi (MTT Testi), nötral kırmızı (NR) ile lizozomal enzimlerin ölçümü, Sulforodamin-B ölçümü (SRB), DNA ve RNA nın akridin oranj ile floresan boyanması yöntemleri uygulanarak bulgular, istatistiksel olarak değerlendirilecektir. MODÜL KODU : PCE2006 MODÜL ADI : Gastrosizis Civciv Embriyolarında İntra-amonyotik Mekonyumla Oluşan Barsak Hasarında Üriner Tripsin İnhibiörünün Kontraktiliteye Etkisi MODÜL SORUMLUSU : Öğr. Gör. Dr. Osman Zeki KARAKUŞ KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Gastrosizis itrauterin dönemde barsak hasarı yaratan bir durumdur. Postnatal dönemde özellikle motilite üzerinde etkisi nedeniyle morbidite ve mortalite nedenidir. Gastrosizise oluşan bu hasarı engellemek için çeşitli yöntemler denenmektedir. Bu çalışmada deneysel olarak deney hayvanları laboratuvarında oluşturulan gastroşizis modelinde oluşturulan barsak hasarında kontraktilite çalışmaları uygulanacaktır. Hasarı oluşturan mekanizmalar, önlenebilirliği incelenecektir. Deneysel çalışma planlama,

9 literatür tarama ve deneysel uygulama çalışmaları yapılacaktır. MODÜL KODU : İAY2018 MODÜL ADI : Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıpta Uzmanlık Öğrencilerinin Mesleki Tükenmişlik Düzeyleri MODÜL SORUMLUSU : Yard. Doç. Dr. Neşe ÇOLAK ORAY ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 6 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : DEÜTF de çalışan asistanların tükenmişlik düzeyleri anket yöntemi ile ölçülecek. Temel Bilimler, Dahili Bilimler, Cerrahi Bilimler yaş cinsiyet ve diğer özellikler açısından iş doyumu ve tükenmişlik durumlarının fotografı çekilmiş olacaktır. MODÜL KODU : BİO2043 MODÜL ADI : Protein Elektroforezi MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Pınar AKAN ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 2 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Protein elektroforezi, hastaların genel durumu hakkında bilgi veren serumdaki proteinlerin toplu olarak değerlendirildiği bir laboratuvar analizidir. Bu çalışma ile serum protein elektroforezi uygulaması yapılarak, laboratuvarda analizi gerçekleştirilen farklı protein elektroforezi paternlerini yorumlamak amaçlanmıştır. Ayrıca farklı biyolojik sıvıların (idrar, BOS vb) elektroforetik incelemesi yapılarak, birbirinden ayrılması için gerekli yol ve işlemler incelenecektir. Bu ÖÇM ile öğrenciler bu analizin hastalıkların tanısında ve takibinde nasıl kullanılacağı konusunda fikir sahibi olacaklardır. MODÜL KODU : KAR2010 MODÜL ADI : Türkiye de HDL Oranları Düşük Müdür? MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Sema GÜNERİ KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Türkiye de HDL seviyelerinin düşük olduğu bu nedenle KAH nın daha sık olduğu öngörülmektedir. Ancak karşıt iddialar da vardır. Bunların yayın bazında incelenmesi hedeflenmekte olup bu konudaki literatürün araştırılması, konunun her yönüyle değerlendirilmesi hedeflenmiştir.

10 MODÜL KODU : İAY2019 MODÜL ADI : Tanıklı Resüsitasyon ve Düşüncelerimiz MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Gürkan ERSOY ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 10 Konuya ilgi duymak KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Tanıklı resüsitasyon son yıllarda gündeme gelen yeni bir uygulamadır. Zor bir konu, bu konuda öğrenci asistan vatandaş ve öğretim üyeleri arasında araştırma/anket yapmak hedeflenmiştir. MODÜL KODU : İAY2020 MODÜL ADI : Sosyal Medya Face-Book, Twitter vs. ve Tıp Eğitimi MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Gürkan ERSOY ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 10 Konuya İlgi Duymak KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Sosyal medya uygulamaları (Face-book, twitter vs.) ile tıp eğitimi içinde yerini araştırmak bu konuda araştırma, anket yapmak hedeflenmiştir. MODÜL KODU : İÇH2023 MODÜL ADI : Nefroloji Kliniğinde Yatan Hastaların Klinik ve Demografik Özellikleri MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Taner ÇAMSARI (Gözlemsel) ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 8 KONUSU VE UYG.YÖNTEMİ : Nefroloji kliniğinde yatan hastaların demografik ve klinik veri tabanına ulaşılarak bu veri tabanının analizi ve istatistiksel değerlendirilmesi MODÜL KODU : HLK2025 MODÜL ADI : Toplumda ve Kanser Hastalarında Vitamin ve Besin Elementlerinin Kullanımı MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Gül ERGÖR (Gözlemsel) ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 6 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Kesitsel, tanımlayıcı bir araştırma planlanacak. Kanser hastaları ve sağlıklı bireylerde vitamin ve besin elementlerinin ilaç formunda kullanılma sıklığı, kişilerin bu konudaki bilgileri, bu ilaçların doktor tavsiyesi ile mi kullanıldıkları sosyo-demografik özellikler göze getirilecektir.

11 MODÜL KODU : KDO2010 MODÜL ADI : Genç Nüfusun HPV Aşısı İle İlgili Bilgilerinin Değerlendirilmesi MODÜL SORUMLUSU : Yard. Doç. Dr. Bahadır SAATLİ KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Kadın Doğum Polikliniğine başvuran yaş arası hastaların HPV aşısı ile ilgili bilgileri bir anket vasıtasıyla değerlendirilecektir. MODÜL KODU : ARL2015 MODÜL ADI : Atomik Absorbsiyon Spektrofotometre (AAS) Yöntemi Kullanılarak Biyolojik Örneklerde Esansiyel ve Toksik Eser Element Düzeylerinin Belirlenmesi MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Gül GÜNER AKDOĞAN ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : İnsan vücudunda 40 tan fazla element vardır, Bu elementler major ve eser elementler olmak üzere iki grupta sınıflandırılırlar. Vücutta mg/g seviyesinde bulunan major elementler olarak adlandırılır. g/g veya daha az miktarlarda bulunan elementlere eser element denir.eser elementler 4 gruba ayrılırlar. 1.grup eser elementler esansiyel olup büyüme, gelişme ve spesifik biyolojik fonksiyonlar için gerekli olan ve günlük belirli miktarlarda alınması gereken elementlerdir. (Fe,Zn,Se). 2.grup eser elementler esansiyel, ancak günlük alınması gereken miktar saptanamamış elementlerdir.(mn,cr,co,f). 3.grup eser elementler esansiyel olup olmadığı eser miktarda zararı veya yararı bilinmeyen elementlerdir.(ni,v). 4.grup toksik, esansiyel olmayan eser elementler İnsanda bilinen bir fizyolojik fonksiyonu olmayan, eser miktarlarda bile patolojik değişikliklere yol açan elementlerdir. (Cd,As,Pb,Hg). Atomik Absorbsiyon Spektrofotometre(AAS) cihazı eser element analizlerinde en çok kullanılan yöntemdir.özellikle kan,doku,idrar gibi biyolojik örneklerde eser element düzeyi çok düşük ( g/g veya daha az) olduğu için bu örneklerin analizinde referans yöntemdir.. Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi nde temel ilke, atomların belirli dalga boyundaki elektromanyetik ışımayı absorbe etmesine dayanmaktadır. Sadece serbest atomlar ışığı absorbe edebildikleri için, örneklerin atomize edilmesi gereklidir. Moleküllerin parçalanarak serbest atomların açığa çıkarılmasına atomizasyon denir. Atomizasyon bir ısı kaynağı ile yapılır. Alevli yöntemde atomizasyon uygun bir gaz karışımı ile elde edilen alev ile yapılır. Alevsiz yöntemde atomizasyon elektrikli grafit fırın ile yapılır. Bu ÖÇM çalışmasında değişik biyolojik örneklerde (kan,doku,idrar) esansiyel veelement analizi çalışılacaktır. Esansiyel eser element olarak Cu,Zn, düzeyleri belirli yaş gruplarında bakılacaktır. Bu ÖÇM çalışmasında ilk olarak bu konuda yapılmış araştırma çalışmalarının çeşitli anahtar sözcüklerle (eser element,aas) taranması ve makalelerin güncelleştirilmesi planlanmıştır.bu ÖÇM çalışmasında öğrencilerin AAS yöntemini öğrenme, projelerinde uygulama, verileri yorumlama, istatistiksel analiz, bulguları tartışma ve rapor hazırlama becerisini kazanmaları amaçlanmıştır. Modül sonunda sonuçlar sözel olarak sunulacak, çalışma raporu hazırlanacaktır.

12 MODÜL KODU : ARL2016 MODÜL ADI : Paraquat Toksisitesinde Eritropoetin in Koruyucu Etkisi MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Şermin GENÇ ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 3 İyi Derecede İngilizce Bilmek KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Bu ÖÇM de nöron koruyucu özelliği olan eritropoetin isimli molekülün SHSY-5Y hücre hattında paraquat toksisitesini önleyip önlemediğinin araştırılması planlanmaktadır. Öğrencilerin deneysel bir araştırmayı planlaması, uygulaması, elde ettiği sonuçları değerlendirebilmesi hedeflenmektedir. MODÜL KODU : ARL2017 MODÜL ADI : Plazma Resveratrol Düzeyinin HPLC Tekniği İle Ölçülmesi MODÜL SORUMLUSU : Yard. Doç. Dr. Zahide ÇAVDAR ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 4 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Resveratrol, (trans-3,5,4 -trihydroxystilbene) başta üzüm olmak üzere bir çok farklı bitkide varolan doğal bir fitoaleksindir. Özellikle kırmızı üzümde, yer fıstığında ve ananasta yüksek konsantrasyonda bulunmaktadır. Antioksidan özelliğe sahip olan resveratrolün yüksek kalorili ve yüksek yağ oranlı yiyecekler tüketildiği halde, kalp hastalıklarına karşı koruyucu rolü olduğu yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Kromatografi en basit tanımıyla bir ayırma tekniğidir. Kromatografide amaç analiz etmek istediğimiz analiti bulunduğu ortamdaki diğer bileşenlerden ayırt edip miktarını saptamaktır. Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografi (HPLC) tekniği doğruluk, küçük örnek miktarlarıyla analiz yapabilme özelliği, çok iyi tekrarlanabilirlik, nanogram ve pikogram düzeyinde dahi analiz yapabilme kapasitesinden dolayı günümüzde en çok kullanılan analiz tekniklerinden biridir. Bu ÖÇM çalışmasında antioksidan savunma sistemini destekleme amacıyla resveratrol preparatı kullanan gönüllü kişilerin plazma örneklerinde farklı zaman noktalarında resveratrol düzeyleri ( 30. dak, 1, 3, 5, ve 24. saatlerde) HPLC tekniği ile analiz edilerek, zamana bağımlı biyoyararlanımı araştırılacaktır. İlk aşamada, bu konuda yapılmış araştırma çalışmalarının çeşitli anahtar sözcüklerle (plazma resveratrol, HPLC) taranması, uygun makalelerin incelenmesi ve tartışılması planlanmıştır. İkinci aşamada, öğrencilerin HPLC yöntemini öğrenme, laboratuvar becerilerinin geliştirilmesi ve projelerinde uygulama, verileri yorumlama, bulgularını sözel ve yazılı olarak ifade edebilme becerisini kazanmaları amaçlanmıştır.

13 MODÜL KODU : ARL2018 MODÜL ADI : Mikroglial Hücrelerde Matriks Metalloproteinaz-8 protein Ekspresyonunun Western Blotting Yöntemi ile Araştırılması MODÜL SORUMLUSU : Yard. Doç. Dr. Mehtap YÜKSEL EĞRİLMEZ ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 4 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Matriks metalloproteinazlar (MMP ler), hücredışı matriksin proteolitik degradasyonundan sorumlu çinko endopeptidaz ailesinin alt grubunda yer almaktadır. MMP ler içerdikleri yapısal organizasyonlarına ve substrat spesifitelerine göre -kollajenazlar, jelatinazlar, stromelisinler, matrilizinler ve membran tip MMP ler olmak üzere 5 ayrı alt grupta sınıflandırılmaktadırlar. Kollajenaz ailesi içinde MMP-1 (Kollajenaz 1), MMP-8 (Kollajenaz 2) ve MMP-13 (Kollajenaz 3) olmak üzere üç farklı MMP enzimi yer almaktadır. Nötrofil kollajenaz olarak da bilinen MMP-8 in ekspresyonu ilk kez nötrofillerde gösterilmiştir. Sonraki çalışmalar, MMP-8 in makrofajlar, epitel hücreleri, fibroblastlar, endotel hücreleri, keratinositler, düz kas hücreleri ve kondrositler gibi pek çok hücre tarafından da eksprese edildiğini göstermiştir. Literatürde MMP-8 in inflamatuvar hastalıklar, kanser gelişimi ve yara iyileşmesi ile ilişkisini bildiren çalışmalar mevcuttur. Bu ÖÇM de fare mikroglial hücrelerdeki MMP-8 protein ekspresyonu Western blotting yöntemi ile araştırılacaktır. Bu yöntem, protein ekspresyonunu göstermek için kullanılan elektroforetik bir yöntemdir. Bu ÖÇM ile öğrencilere, temel laboratuar tekniklerinin yanı sıra laboratuvar çalışma disiplininin ve deneysel araştırma yapma becerisinin kazandırılması da amaçlanmaktadır. MODÜL KODU : BİF2029 MODÜL ADI : Vijilansın Davranışsal Ölçümü ve Değerlendirmesi MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Murat ÖZGÖREN KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Teorik olarak uyanık oluş, tetikte olma ve genel bir zihinsel uyarılmışlık hali olarak tanımlanan vijilansın ölçümlerinin ve yapılan çalışmaların nedenlerinin öğrenilmesi, deneysel ortamda bulunma ve gerekliliklerinin yerine getirilmesinin öğrenilmesi öncelikli konulardır. Grup Vijilans testlerin özelliklerini, kullanımını ve yönergelerini içeren teorik bilgileri aldıktan sonra, birer çalışmaya gözlemci olarak katılacaklar, uygulamaya hazır olduklarında uygulamaları kendi içlerinde birbirlerine yapacaklardır. Her öğrenciden en az ikişer kez test bataryasını bağımsız olarak uygulaması beklenecektir. Öğrenciler verilerin değerlendirilmesi aşamasında, teorik bilgiyi aldıktan sonra verilerin girilmesi, ölçümlerin alınması ve değerlendirilmesini yapacaklardır. Tüm sürecin raporlaması bireysel ya da küçük gruplar şeklinde poster sunum olarak istenecek ve öğrencilerin bu posterleri ÖÇM Sempozyumunda sunmaları yönünde özendirilecektir.

14 MODÜL KODU : BİF2030 MODÜL ADI : Psikofiziksel Koku ve Tat Duyularının Birlikte Değerlendirilmesi MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Adile ÖNİZ KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Teorik olarak psikofiziksel koku ve tat duyusu performanslarının ölçümlerinin ve yapılan çalışmaların nedenlerinin öğrenilmesi, deneysel ortamda bulunma ve gerekliliklerinin öğrenilmesi öncelikli konulardır. Grup test bataryalarının özelliklerini, kullanımını ve yönergelerini içeren teorik bilgileri aldıktan sonra, birer çalışmaya gözlemci olarak katılacaklar, uygulamaya hazır olduklarında uygulamaları kendi içlerinde birbirlerine yapacaklardır. Her öğrenciden en az ikişer kez iki test bataryasını bağımsız olarak uygulaması beklenecektir. Öğrenciler verilerin değerlendirilmesi aşamasında, teorik bilgiyi aldıktan sonra verilerin girilmesi, ölçümlerin alınması ve değerlendirilmesini yapacaklardır. Tüm sürecin raporlaması bireysel ya da küçük gruplar şeklinde poster sunum olarak istenecek ve öğrencilerin bu posterleri ÖÇM Sempozyumunda sunmaları yönünde özendirilecektir. MODÜL KODU : BİF2031 MODÜL ADI : Ön Beyin Bölgesindeki Hemodinamik Yanıtlar - fnir (NIRS) MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Murat ÖZGÖREN KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Functional Near-Infrared (fnir), non-invaziv oksijenlenmeyi, kan oksijenlenmesindeki değişikleri ve kan yoğunluğuyla ilgili beyin fonksiyonlarını görüntüler. Kullanım alanları; motor aktivite, görsel aktivasyon, işitsel uyarıcılar ve bilişsel görevlerdeki performans alanlarıdır. Frontal bölgeden kızılötesi ışınlarla yardımıyla alınan veriler ile ölçüm yapılır. Öğrenciler fnir (NIRS), teorik bilgi aldıktan sonra uygulama kısmına geçilecektir. Bireyler kendi deney analizlerini kendileri gerçekleştireceklerdir. Grup kararına göre çalışmalar bireysel veya grup raporu olarak değerlendirilecektir. Sonuçların ÖÇM Sempozyumuna poster olarak sunulmaları yönünde özendirilecektir. MODÜL KODU GÖĞ2012 MODÜL ADI : Eğitim Hastanelerinde Yatan Hastaların Öğrenci Eğitimine Katkıda Bulunmaya Karşı Tutumları MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Aylin ÖZGEN ALPAYDIN ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 10 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Bu modülde öğrenciler tıp eğitimine hastaların bakış açısını değerlendireceklerdir. Araştırma yapmayı veri düzenlemeyi ve bu verilerin yorumlanmasını öğreneceklerdir.

15 MODÜL KODU : NÖR2012 MODÜL ADI : Uykuda Sarkodijen Ritim ve Tıp Eğitimi MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. İbrahim ÖZTURA ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 4 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Bu ÖÇM ile tıp fakültesi öğrencilerinin uyku düzenlerinin sorgulanması (yatış saatleri, uyku süreleri, uyanma saatleri, vs) ve bunun dönemler arasındaki farklılıklarının araştırılmasına yönelik bir anket çalışması ve bunun değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Bu amaçla oluşturulan anket formu her dönemden belirli sayıda öğrenci ile görüşülerek doldurulacak ve her dönemin uyku düzeni ile ilgili sirkadiyen özelliklerin belirlenmesi ve bunda tıp fakültesinde geçirilen sürenin artması ile olan değişiklikler araştırılacaktır. MODÜL KODU : BİF2032 MODÜL ADI : Termal Ölçüm MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Murat ÖZGÖREN KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Günlük yaşamda insan bedeninde sıcaklık değişimleri gözlenmektedir. Jugular ven ve karotid arterden uyku veya günlük yaşamda Biyofizik AD tarafından geliştirilen termal ölçüm cihazı ile ölçüm alınması ve yorumlanması yapılacaktır. Katılacak öğrencilerden termal ölçümler alınacak, bu ölçümler sırasında diğer öğrenciler gözlemci olarak bulunacak ve alınan ölçümlerin değerlendirilmesi teorik olarak anlatılacaktır. Çalışmalar poster sununumu şeklinde raporlanacaktır. Sonuçların ÖÇM Sempozyumuna poster olarak sunulmaları yönünde özendirilecektir. MODÜL KODU : BİO2044 MODÜL ADI : Tıbbi Laboratuarda Kalite Göstergelerinin İzlemi ve Değerlendirilmesi MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Canan ÇOKER KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Tıbbi laboratuarlar da amaç test sonuçlarının hızlı ve güvenilir olarak hastalıkların tanısında ve tedavinin izleminde kullanılmasını sağlamaktır. Bunun için tıbbi laboratuarlar da örneklerin uygun koşullarda alınması ve taşınmasının, testlerin hızla sonuçlandırılmasının, yaşamsal tehdit oluşturan test sonuçlarının öncelikli olarak ilgili klinisyene bildirilmesinin, test sonuçlarının iç ve dış kalite kontrolünün yapılmasının gereği vardır. DEÜ Merkez Laboratuvarı nda bu göstergeler izlenmektedir. Bu çalışmanın amacı bu göstergelerin yıllar boyunca gösterdiği değişimin istatistiksel olarak ölçülmesi ve alınan önlemlerin ne ölçüde etkili olduğunun değerlendirilmesidir.

16 MODÜL KODU : PAT2014 MODÜL ADI : DEÜTF Patoloji AD Nöropatoloji Olgularının Eğitim Amaçlı Envanterinin Çıkarılması MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Erdener ÖZER ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 2 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Nöroonkolojik olgulara biyopsilerin taranması ile üniversitemiz hastanesinde görülmüş nöroonkolojik hastalık türlerinin ve sıklıklarının saptanması, buna esas alınarak seçilecek spesifik tümör tiplerinin görüldüğü hastaların demografik özellikleri ve klinik seyirleri araştırılarak, geniş seri çalışmaları üretilebilmesi hedeflenmektedir. Öğrenciler bu hastalık türlerini öğrenebilecek, tanı ve tedavi yöntemleri üzerine bilgi sahibi olacak ve geliştirilecek çalışmalarda araştırmacı olarak görev alabileceklerdir. MODÜL KODU : İÇH2024 MODÜL ADI : Sarnıç/Gaziemir Kırsal Alanında Yaşayan Halkın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hakkındaki Bilgi Düzeyi, Bilgi Edindikleri Kaynaklara Değerlendirilmesi MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. İnci ALACACIOĞLU ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 2 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Son yıllarda ülkemizde görülen olgu sayasındaki artış nedeni ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi konusunda farkındalıkları artacak. Kırsal bir alanda yaşayan yöre halkının bu konudaki bilgi düzeyini anket çalışması şeklinde gözden geçirilerek, gerek tipinde ileriye yönelik halkın bilgilenmesi için yapılması gereken hedefler belirlenecek. MODÜL KODU : İÇH2025 MODÜL ADI : Subklinik Hipotroid Tedavi Endikasyonları MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Tevfik DEMİR KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Subklinik hipotirodiye yaklaşım protokolleri araştırılacak ve hedefler belirlenecektir. MODÜL KODU : PRC2008 MODÜL ADI : Kronik Yaralar MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Haluk VAYVADA KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Kronik yaralar ele alınacaktır. Bu yaraların (diyabetik ayak vb) patofizyolojisi,

17 tedavisi ve hastanın psikolojik durumuna etkisi araştırılacaktır. MODÜL KODU : AİH2005 MODÜL ADI : Seviye Belirleme Sınavına Giren Öğrencilerin Anksiyete Düzeylerinin Saptanması MODÜL SORUMLUSU : Öğr. Gör. Uzm. Dr. Ediz YILDIRIM ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 8 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Dünyada örnekleri olduğu üzere Türkiye de de sık uygulanan ve öğrencilerin geleceğe olan yatırımlarını etkileyecek bir aşamada olan genel sınavlar öğrencilerin ders başarısı, uyumu ve kaygı düzeyini etkileyen unsurlar olmaktadır. Türkiye de önceleri LGS (Liselere Giriş Sınavı), sonra OKS (Ortaöğretim Kurumları Sınavı) adıyla 8. sınıflara uygulanan sınav yerine Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi uyarınca 2009 yılından itibaren 6, 7, 8. sınıflara uygulanmaya başlanan SBS (Seviye Belirleme Sınavı) sınavı lise düzeyindeki okullara geçiş için birçok öğrencinin girmeyi tercih ettiği bir sınav sistemidir. Tekli sınav sisteminden her yıl uygulanan çoklu sınav sistemine geçiş bazı öğrencilerce iyi karşılanırken, bazılarında da sınav kaygısı ve genel anksiyeteyi artırıcı etki yapmaktadır. Çalışmanın amacı Seviye Belirleme Sınavına giren öğrencilerin anksiyete durumlarının saptanmasıdır. Planlanan çalışmada yöntem olarak birebir yüz yüze görüşme yöntemiyle anket uygulanması planlanmıştır. Bu amaçla ilköğretim dördüncü sınıftan büyük öğrencilere uygulanabilen 20 maddelik, Spielberger tarafından geliştirilmiş, Türkçe geçerlilik - güvenilirlik çalışması yapılmış olan Sınav Kaygısı Envanteri (Spielberger Test Anxiety Inventory) kullanılacaktır. Balçova bölgesinde yer alan ilköğretim kurumlarının 6, 7, 8. sınıf öğrencilerine uygulanacak Sınav Kaygısı Envanteri ile SBS nin getirdiği sınav kaygısı açısından hem her yıla özgü durum tespiti, hem de yıllar içindeki değişim saptanacaktır. MODÜL KODU : GNC2014 MODÜL ADI : Major Hepatektomiler Sonrasında Oluşabilecek Komplikasyonların Tahmin Edilmesinde Meofestit Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi MODÜL SORUMLUSU : Yard. Doç. Dr. Mücahit ÖZBİLGİN KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Öğrencilerin; araştırma, var olan belge incelemesi ve sonuçları rapor olarak hazırlaması istenecektir.

18 MODÜL KODU : İÇH2026 MODÜL ADI : Ankilozan Spondilit Hastalaraında İntermalleoler Mesafe Ölçümünün Yatarak, Ayakta ve Oturur Pozisyonlarda Değerlendirilmesi MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. İsmail SARI ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 4 KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Ankilozan spondilit (AS) ilerleyici omurga kısıtlılığı ile seyreden bir hastalıktır. Kalça ve omuz gibi kök eklemler AS hastalık seyrinde tutulabilmekte olup sakatlıkla sonlanabilir. İntermalleolar (İM) mesafe ölçümü ile kalça abduksiyonu dolayısıyla kalça haraketleri değerlendirilir. Yatar pozisyonda iç malleoller arası mesafenin 100 cm> olması normal olarak kabul edilmiştir. Biz bu araştırmada 50 AS hastasında yatar, oturur ve ayakta pozisyonlarda İM mesafeyi ölçmeyi hedefledik. Bu ölçüm ile 1-standart kabul edilen yatar pozisyondaki ölçümün diğer pozisyonlarla karşılaştırılmasını, ve 2- gözlemciler arasında bu ölçüm için olan değişkenliği (interobserver reliability) araştırmak hedeflenmiştir. Bu araştırmada standart mezura dışında başka bir ekipman ihtiyacı yoktur. MODÜL KODU : ANA2017 MODÜL ADI : Kafatası Tabanınındaki Delik ve Açıklıkların Klinik Önemi MODÜL SORUMLUSU : Doç. Dr. Mete EDİZER KONUSU VE UYG. YÖNTEMİ : Basis cranii interna da yer alan fossa cranii anterior, media ve posterior u oluşturan kemiklerde ve birleşim yerlerinde delik ve açıklıklar bulunmaktadır. Bu önemli geçitlerden bir takım sinir ve damarlar ile medulla spinalis geçer. Dönem 2 de görülen müfredata destek amaçlı planlanan bu ÖÇM de öğrencilerin kafatası tabanındaki deliklerin anatomisini, birbirleriyle olan ilişkilerini ve içlerinden geçen anatomik yapıları öğrenmeleri hedeflenmiştir. Öğrenciler konu ile ilgili temel anatomiyi okuduktan sonra bu geçitler ile ilişkili yapılmış yayınları değerlendirecek ve parametreler çıkaracaklardır. Sonrasında bu parametrelerin analizini yapacak ve kliniğe ne gibi katkıları olacağını tartışacaklardır.

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ASTIM ALLERJİ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ASTIM ALLERJİ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ TÜRK TORAKS DERNEĞİ ASTIM ALLERJİ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI 2018-2020 ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ Proje Adı tarih Hedef İzlenecek strateji Sorumlu kişiler DEVAM EDEN PROJELERİMİZ: İkinci Ve Üçüncü Basamak

Detaylı

TAURİNİN İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA MMP-2, MMP-9 VE İLİŞKİLİ SİNYAL İLETİ YOLAĞI ÜZERİNE ETKİLERİ

TAURİNİN İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA MMP-2, MMP-9 VE İLİŞKİLİ SİNYAL İLETİ YOLAĞI ÜZERİNE ETKİLERİ TAURİNİN İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA MMP-2, MMP-9 VE İLİŞKİLİ SİNYAL İLETİ YOLAĞI ÜZERİNE ETKİLERİ CEMRE URAL 1, ZAHİDE ÇAVDAR 1, ASLI ÇELİK 2, ŞEVKİ ARSLAN 3, GÜLSÜM TERZİOĞLU 3, SEDA ÖZBAL 5, BEKİR

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK TANILAMASI (HEM 601 TEORİK 2, 2

Detaylı

EĞİTİM YILI DÖNEM III ÖÇM ÖNERİLERİ LİSTESİ

EĞİTİM YILI DÖNEM III ÖÇM ÖNERİLERİ LİSTESİ Değerli Dönem 3 Öğrencileri, 1) 2016-2017 öğretim yılında gerçekleştireceğiniz Özel Çalışma Modülleri (ÖÇM leri) aşağıdaki sayfalarında incelemenize sunulmuştur. 2) Listede öğretim üyelerimizce önerilen

Detaylı

MODÜL KODU : PED2022 MODÜL ADI : Çocuk Güvenliği İçin Danışmanlık MODÜL SORUMLUSU : Prof. Dr. Serpil Uğur BAYSAL MODÜL TÜRÜ : Sosyal Sorumluluk ALINACAK ÖĞRENCİ SAYISI : 10 Projenin başında, sorumlu öğretim

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI I. YARIYILI T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI B 601 Temel Biyokimya I Zorunlu 3 0 3 4 B

Detaylı

DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama. 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z saat 2 FTR 501 Ortopedik saat 4 FTR 522 Nörolojik Reh.

DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama. 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z saat 2 FTR 501 Ortopedik saat 4 FTR 522 Nörolojik Reh. DERS PLANI 1. YARIYIL SIRA DERS KODU DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama KREDİ AKTS 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z 2+2 3 7.5 saat 2 FTR 501 Ortopedik S 2+2 3 7.5 rehabilitasyon 1 saat 3 FTR 520 Kardiyopulmoner

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK TANILAMASI (HEM 601 TEORİK 2, 2

Detaylı

I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ BESLENME I (TEORİK 2+ UYGULAMA 2, 3 KREDİ)

I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ BESLENME I (TEORİK 2+ UYGULAMA 2, 3 KREDİ) T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BESLENME VE DİYETETİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ BESLENME I Vücut fonksiyonları

Detaylı

Türkiye Klinik Kalite Programı

Türkiye Klinik Kalite Programı Türkiye Klinik Kalite Programı 3 Mayıs 2013 Dr. Hüseyin ÖZBAY Amaç: Türkiye de klinik kalitenin izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik mevcut durum tespitinin yapılması ve klinik kalite ölçme ve değerlendirme

Detaylı

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ)

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ) T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3

Detaylı

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ Tıpta Uzmanlık Öğrencisinin: Adı ve Soyadı: Tıpta Uzmanlık

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E.

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İletişim A. GENEL TANITIM Dönem 6, tıp eğitiminin önceki 5 yılında edinilen bilgi,

Detaylı

EĞİTİM YILI DÖNEM III ÖÇM YERLEŞİM LİSTESİ

EĞİTİM YILI DÖNEM III ÖÇM YERLEŞİM LİSTESİ MODÜL KODU : PAT3018 MODÜL ADI : Hipofiz Adenomlarının Hormon İmmunprofilleri Ve Multatik Aktiviteleri İle Klinik Seyrin İlişkisi MODÜL SORUMLUSU : Öğr. Gör. Uzm. Dr. Ayça Erşen DANYELİ ALINAN ÖĞRENCİ

Detaylı

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİKTE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması Bu derste öğrencinin; birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini belirleyen

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T +U Saati Kredisi AKTS KLİNİK UYGULAMA II FZT415 VII 0+28 14 20 Dersin Dili

DERS BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T +U Saati Kredisi AKTS KLİNİK UYGULAMA II FZT415 VII 0+28 14 20 Dersin Dili KLİNİK UYGULAMA II FZT415 VII 0+28 14 20 Öğr. Gör. Zeynep BAHADIR AĞCE Prof. Dr. Zeynep GÜVEN, Doç. Dr. Ayçe ATALAY, Doç. Dr. Tolga AYDOĞ, Öğr. Gör. Nuray ALACA, Öğr. Gör. Zeynep BAHADIR AĞCE, öğr. Gör.

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ TOKSİKOLOJİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K

ECZACILIK FAKÜLTESİ TOKSİKOLOJİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K ECZACILIK FAKÜLTESİ TOKSİKOLOJİ PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. Şahan SAYGI, sahan.saygi@neu.edu.tr YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K ETKS 600 Uzmanlık Alan Dersi Z 4 0 4 ETKS 601

Detaylı

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Giriş: Kronik Böbrek Hastalığı (KBH); popülasyonun

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER Sağlık

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Ders Kurulu

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Ders Kurulu KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2018-2019EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Ders Kurulu DERS KURULU-III 03 ARALIK 2018-04 OCAK 2019 (5 HAFTA) DERSLER

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER (HEM 701

Detaylı

HEM Hemşirelikte Kavram ve Kuram Hemşirelik biliminin üzerine temellendiği temel kavramlar ve modelleri içerir.

HEM Hemşirelikte Kavram ve Kuram Hemşirelik biliminin üzerine temellendiği temel kavramlar ve modelleri içerir. HEM 5001 - Hemşirelikte Kavram ve Kuram Hemşirelik biliminin üzerine temellendiği temel kavramlar ve modelleri içerir. HEM 5901 - Seminer Literatür tarama, seminer konusunun seçimi, literatür tarama, öğretim

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

1. AMAÇ Bu belgenin amacı, Özel Çalışma Modüllerinin (ÖÇM) uygulanmasına ilişkin ilke ve esasları tanımlamaktır.

1. AMAÇ Bu belgenin amacı, Özel Çalışma Modüllerinin (ÖÇM) uygulanmasına ilişkin ilke ve esasları tanımlamaktır. 20 1/6 1. AMAÇ Bu belgenin amacı, Özel Çalışma Modüllerinin (ÖÇM) uygulanmasına ilişkin ilke ve esasları tanımlamaktır. 2. TANIMLAR 2.1. Özel Çalışma Modülleri ÖÇM tıp eğitiminin ilk üç yılı içinde, öğrencilerin

Detaylı

AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI /

AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI / AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI / 2017-18 TARİH/MODÜL BAŞLIKLAR (Konular) ÖĞRETİM ÜYESİ MODÜL 1 9 Ekim 2017 Halk Sağlığı tanımı, kavramı ve yaklaşımı Geleneksel ve Çağdaş

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI TIBBİ BİYOKİMYA UZMANLIK EĞİTİMİ ÇEKİRDEK PROGRAMI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI TIBBİ BİYOKİMYA UZMANLIK EĞİTİMİ ÇEKİRDEK PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI TIBBİ BİYOKİMYA UZMANLIK EĞİTİMİ ÇEKİRDEK PROGRAMI AMAÇ: Anabilim Dalımızda tıpta uzmanlık eğitiminin amacı, temel ve tıbbi biyokimya

Detaylı

Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı

Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı 2018 2019 Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 5 ÜROLOJİ STAJI EĞİTİM PROGRAMI Stajın adı Stajın süresi Öğretim yeri Anabilim dalı başkanı Staj sorumluları Eğiticiler

Detaylı

EĞİTİM YILI DÖNEM III ÖÇM YERLEŞİM LİSTESİ

EĞİTİM YILI DÖNEM III ÖÇM YERLEŞİM LİSTESİ Sevgili Öğrencilerimiz Merhaba! Aşağıdaki tablolarda yerleşmiş olduğunuz Özel Çalışma Modülünüz (ÖÇM) yer almaktadır. Durumunun farklı olduğunu düşünen öğrencilerimizin ÖÇM Kurul Sekreterliğine başvuru

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I 2 0 2 2 Zorunlu TUR

Detaylı

Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı

Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı Staj Eğitim Sorumlusu :Prof. Dr. Mesut Abdülkerim ÜNSAL :Dr. Öğr. Üyesi

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları (Zorunlu) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN

Detaylı

İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI

İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI DEĞERLENDİRME DOSYASI Hekim Adayının Adı, Soyadı Çalıştığı Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ASM de Çalıştığı Tarihler Danışman Öğretim

Detaylı

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Hastanede tedavi ve bakım alan tüm hasta / hasta yakınlarının hastalık, tedavi ve bakımları, riskleri ve taburcu olduktan sonra evdeki bakımları hakkında eğitilmelerini sağlamak

Detaylı

RATLARDA ANNE YOKSUNLUĞU SENDROMUNA ZENGĠNLEġTĠRĠLMĠġ ÇEVRENĠN ETKĠSĠ. Serap ATA, Hülya İNCE, Ömer Faruk AYDIN, Haydar Ali TAŞDEMİR, Hamit ÖZYÜREK

RATLARDA ANNE YOKSUNLUĞU SENDROMUNA ZENGĠNLEġTĠRĠLMĠġ ÇEVRENĠN ETKĠSĠ. Serap ATA, Hülya İNCE, Ömer Faruk AYDIN, Haydar Ali TAŞDEMİR, Hamit ÖZYÜREK RATLARDA ANNE YOKSUNLUĞU SENDROMUNA ZENGĠNLEġTĠRĠLMĠġ ÇEVRENĠN ETKĠSĠ Serap ATA, Hülya İNCE, Ömer Faruk AYDIN, Haydar Ali TAŞDEMİR, Hamit ÖZYÜREK Hayatın erken döneminde ebeveyn kaybı veya ihmali gibi

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER (HEM 701

Detaylı

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ 4. SINIF GÜZ YARIYILI DERS İÇERİKLERİ DERS BİLGİLERİ

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ 4. SINIF GÜZ YARIYILI DERS İÇERİKLERİ DERS BİLGİLERİ ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ 4. SINIF GÜZ YARIYILI DERS İÇERİKLERİ DERS BİLGİLERİ KLİNİK UYGULAMA I FZT415 VII 0+28 14 20 Dersin Koordinatörü Öğr.

Detaylı

2012 YILI SÖKE FEHİME FAİK KOCAGÖZ DEVLET HASTANESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI

2012 YILI SÖKE FEHİME FAİK KOCAGÖZ DEVLET HASTANESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI 0 YILI SÖKE FEHİME FAİK KOCAGÖZ DEVLET HASTANESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI KONULAR AMAÇLAR YÖNTEM VE TEKNİKLER KNAK, ARAÇ VE GEREÇLER 0.0.05.0. 0.0 TÜBERKÜLOZ VE SOLUNUM İZOLASYONU Tüberküloz tanı, belirti

Detaylı

VI.DÖNEM (AİLE HEKİMLİĞİ) 12 AY KESİNTİSİZ DEVAM EDER. 15 TEMMUZ TEMMUZ 2017

VI.DÖNEM (AİLE HEKİMLİĞİ) 12 AY KESİNTİSİZ DEVAM EDER. 15 TEMMUZ TEMMUZ 2017 VI.DÖNEM (AİLE HEKİMLİĞİ) 12 AY KESİNTİSİZ DEVAM EDER. 2016-2017 BAŞLAYIŞ BİTİŞ 15 TEMMUZ 2016 14 TEMMUZ 2017 AYLARA GÖRE STAJ TARİHLERİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR. 1) 15.07.2016/14.09.2016 2) 15.09.2016/14.11.2016

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOLOJİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOLOJİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. Rümeysa DEMİRDAMAR, rdemirdamar@neu.edu.tr YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K EFAR 600 Uzmanlık Alanı Dersi Z 4 0 4 EFAR 601 Farmakolojide Laboratuvar

Detaylı

EĞİTİM YILI DÖNEM III ÖÇM ÖNERİLERİ LİSTESİ

EĞİTİM YILI DÖNEM III ÖÇM ÖNERİLERİ LİSTESİ Değerli Dönem 3 Öğrencileri, 1) 2015-2016 öğretim yılında gerçekleştireceğiniz Özel Çalışma Modülleri (ÖÇM ler) aşağıdaki sayfalarında incelemenize sunulmuştur. 2) Listede öğretim üyelerimizce önerilen

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Psikiyatri (Seçmeli) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç.

Detaylı

MODÜL 1: KLİNİK BİLİMLERE GİRİŞ & ARAŞTIRMA. Amaç. Öğrenme Kazanımları: Kapsam

MODÜL 1: KLİNİK BİLİMLERE GİRİŞ & ARAŞTIRMA. Amaç. Öğrenme Kazanımları: Kapsam MODÜL 1: KLİNİK BİLİMLERE GİRİŞ & ARAŞTIRMA Amaç Temel ve klinik farmakolojinin, otonom ve otakoid sistemde ilaç etkisinin, doku hasarı, tamiri ve rejenerasyonunun, patolojik ve genetik tanıda kullanılan

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER PSH 501 - Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Temelleri

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Katlandur

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Katlandur MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 AKADEMİK YILI DÖNEM III I. DERS KURULU HASTALIK VE TEDAVİNİN GENEL İLKELERİ, NEOPLAZİ 15 Eylül 17 Ekim 2014 (5 Hafta) Yönetim Dekan Dönem III Koordinatörü Dönem

Detaylı

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI Hazırlayan : Julie A. KUENZİ, RN,MSN,CDE,CPT Medical College of Wisconsin Çeviren: Doç.Dr. Nermin OLGUN Marmara Üniversitesi Hemşirelik

Detaylı

GERİATRİK HASTAYA YAKLAŞIM

GERİATRİK HASTAYA YAKLAŞIM GERİATRİK HASTAYA YAKLAŞIM Demografik anlamda yaşlılığın sınırı 65 yaş olarak benimsenmektedir. 65-74 arası erken yaşlılık, 75-84 yaş arası yaşlılık, 85 yaş ve üzerindekiler ileri yaşlılık dönemidir. Yaşlanma

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Psikiyatri (Zorunlu) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç.

Detaylı

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA GİRİŞ: Yaygın anksiyete bozukluğu, birtakım olay ya da etkinliklerle ilgili olarak, bireyin denetlemekte zorlandığı,

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI ve LIKLARI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI İNTÖRN DOKTOR İLETİŞİM BİLGİLERİ GSM: e-mail: STAJ BAŞLAMA TARİHİ STAJ BİTİŞ TARİHİ

Detaylı

Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre,

Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre, GERİATRİ 1 Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre, doku, organ ve sistemler düzeyinde, zamanın

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ KLİNİK UYGULAMA DERSİ DEĞERLENDİRME REHBERİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ KLİNİK UYGULAMA DERSİ DEĞERLENDİRME REHBERİ 2015 2016 DEĞERLENDİRME REHBERİ Sevgili öğrencimiz, Klinik Uygulama Dersi nde, lisans eğitimi süresince kazandığınız bilgi ve becerilerinizi birey, aile ve toplumun sağlık bakımı gereksinimlerini karşılamada

Detaylı

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II Adı 1 1 PSY101 ye Giriş-I Açıklaması 6 3 ki temel konulara giriş niteliğinde bir derstir. İşlenecek konulara araştırma teknikleri, davranışın biyolojik kökenleri, algı, hafıza, dil, insan gelişimi, vb.

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları

Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları Tıbbi Cihaz Klinik Araştırmaları Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluş ve Klinik araştırmalar Daire Başkanlığı İçerik: Tıbbi cihaz nedir? Neden klinik araştırması yapmak zorundayız? Tıbbi cihaz klinik araştırması

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ Programın Amacı SANKO Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü programı sağlığın korunmasında, hastalıkların iyileştirilmesinde,

Detaylı

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1 1 VÜCUT KOMPOSİZYONU VÜCUT KOMPOSİZYONU Vücuttaki tüm doku, hücre, molekül ve atom bileşenlerinin miktarını ifade eder Tıp, beslenme, egzersiz bilimleri, büyüme ve gelişme, yaşlanma, fiziksel iş kapasitesi,

Detaylı

HEMŞİRELERİNİN UYGULADIKLARI HASTA EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Uzm. Hem. Aysun ÇAKIR

HEMŞİRELERİNİN UYGULADIKLARI HASTA EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Uzm. Hem. Aysun ÇAKIR HEMŞİRELERİNİN UYGULADIKLARI HASTA EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Uzm. Hem. Aysun ÇAKIR GİRİŞ Hasta eğitimi, sağlığı koruyan ve bireylerde davranış değişikliği geliştirmeye yardım eden öğrenim deneyimlerinin

Detaylı

IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri

IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri Bildiri Adı Kodu 6 Sağlıkla İlişkili Enfeksiyonlar ve El Hijyeni Konusunda Geçerliliği

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersin Adı Öğretim Dili Ergonomi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer ( ) Dersin Türü Dersin

Detaylı

Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler. Prof. Dr. Reyhan Çeliker

Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler Prof. Dr. Reyhan Çeliker Antropoloji nedir? Antropoloji İnsanı, biyolojik yapısını, bedensel özelliklerini, kültürel yapısını, sosyal davranışlarını inceleyen bilim

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ KLİNİK ECZACILIK

ECZACILIK FAKÜLTESİ KLİNİK ECZACILIK ECZACILIK FAKÜLTESİ KLİNİK ECZACILIK PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. Rümeysa DEMİRDAMAR, rdemirdamar@neu.edu.tr YÜKSEK LİSANS DERSLERİ EKE 600 Uzmanlık Alanı Dersi Z 4 0 4 EKE 601 Klinik Eczacılık I S 5

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 Eğitim Yılı Dönem III 1. Ders Kurulu Hastalıkların Biyolojik Temeli Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı Ders kurulu başkanı Başkan Yardımcısı PDÖ

Detaylı

BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR

BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEK OKULU Müdür: Doç. Dr. ġahin Ahmedov - sahmedov@neu.edu.tr Yüksek Lisans Programları Program Yürütücüsü Telefon e-mail Beden Eğitimi ve Spor Anabilim D. Doç. Dr. Cevdet Tınazcı

Detaylı

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI NA GİRİŞ KOŞULLARI : Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokullarının veya Yüksekokul ve Fakültelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ 08.00-08.50 Sistem Hastalıkları MYHST 120 Klinik Anestezi-II Anestezi Cihaz ve Ekipmanları Sınıfların Reanimasyon-II Biyoteknoloji Anestezi Uygulama-II Girişimcilik II

Detaylı

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI Dr. Evren Özdemir Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Ankara 05.04.2014 Akılcı İlaç Kullanımı İçin Sorumluluk Sahibi Taraflar Hekim Eczacı Hemşire Diğer sağlık personeli

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 204: SOLUNUM SİSTEMİ VE HASTALIKLARI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 204: SOLUNUM SİSTEMİ VE HASTALIKLARI Ders Kurulu Başkanı: Prof. Dr. Lütfi Çakar / Fizyoloji Başkan Yardımcıları: / Göğüs Hastalıkları Ali İkidağ / Radyoloji Üyeler: Prof. Dr. Ayşen Bayram / Tıbbi Mikrobiyoloji Prof. Dr. Aysel Güven Bağla

Detaylı

(ZORUNLU) MOLEKÜLER İMMÜNOLOJİ I (TBG 607 TEORİK 3, 3 KREDİ)

(ZORUNLU) MOLEKÜLER İMMÜNOLOJİ I (TBG 607 TEORİK 3, 3 KREDİ) T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) MOLEKÜLER

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 3. sınıfın sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 3. sınıfın sonunda; 3. SINIF VE Bu sınıfta öğrencilere, yaşamın evreleri içinde ve organ sistemleri temelinde hastalık oluşumunun genel özellikleri, nedenleri, temel mekanizmaları, patolojik bulguları, laboratuvar ve görüntüleme

Detaylı

Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları

Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları Uzm. Meral Demir İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Öğretim Üyesi

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ. BES Bahar Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ. BES Bahar Önkoşullar BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar BESLENME DURUMU TARAMA TESTLERİ BES 334 6. Bahar 2 0 0 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Anlatım Dersin öğrenme

Detaylı

DÖNEM I Temel Bilimler I Ders Kurulu

DÖNEM I Temel Bilimler I Ders Kurulu 2018-2019DÖNEM I Temel Bilimler I Ders Kurulu 17.09.2018 26.10.2018 5 Hafta/ 81 saat Dersler Teorik Pratik Toplam Davranış Bilimleri 22-22 Sağlıklı Yaşam ve Halk Sağlığı 13-13 Sosyal Bilimler ve Tıp 25

Detaylı

Nöroloji alanında güncel gelişmelerin olduğu konularda seminer Nöroloji Uzmanlık Öğrencileri tarafından sunulur.

Nöroloji alanında güncel gelişmelerin olduğu konularda seminer Nöroloji Uzmanlık Öğrencileri tarafından sunulur. NÖR 23 NÖROLOJİ Dr. Ali Kemal ERDEMOĞLU /1 Dr. Ersel DAĞ /2 Dr. Yakup TÜRKEL /3 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS NOR 7001 MAKALE SAATİ Nöroloji alanında yabancı dergilerde güncel gelişmelere yönelik yayınlanan

Detaylı

FİZYOTERAPİ DE YÖNETİM VE ORGANİZASYON AKTS. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori. Uygulama. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) ve 2.Yarıyıl.

FİZYOTERAPİ DE YÖNETİM VE ORGANİZASYON AKTS. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori. Uygulama. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) ve 2.Yarıyıl. FİZYOTERAPİ DE YÖNETİM VE ORGANİZASYON Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) Fizyoterapi de FTR 4.SINIF/ 2 - - 5 Yönetim ve 2.Yarıyıl Organizasyon 430 Bahar

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I 2 0 2 2 Zorunlu TUR

Detaylı

Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi

Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Giriş: Kaliteli yaşam; kişinin temel ihtiyaçlarını karşıladığı,

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu. Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri-3. Sınıf

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu. Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri-3. Sınıf Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri-3. Sınıf EPİDEMİYOLOJİ AKTS Kredisi 3 Epidemiyolojinin tanımı, tarihsel gelişimi ve kullanım alanları, Tanımlayıcı epidemiyoloji,

Detaylı

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Hastane Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Yük.Hem.Müge Bulakbaşı Ekonomik, verimli ve etkili olarak her türlü sağlık hizmetinin kesintisiz üretildiği, Eğitim, araştırma ve toplum sağlığı hizmetlerinin

Detaylı

KEMOTERAPİ İLE İLİŞKİLİ KOGNİTİF BOZUKLUKLARDA

KEMOTERAPİ İLE İLİŞKİLİ KOGNİTİF BOZUKLUKLARDA TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:10 Ekim/October 2017 www.norofzt.org KEMOTERAPİ İLE İLİŞKİLİ KOGNİTİF BOZUKLUKLARDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Kemoterapi ile ilişkili kognitif bozukluklar

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 20

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 20 3/06/00 tarih ve 8 sayılı Karar Sayfa / 0 a Gönderen Alanı Yılı Acil Tıp Anesteziyoloji ve Reanimasyon Genel Cerrahi Göğüs Hastalıkları İç Hastalıkları Kardiyoloji 3 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 3 Kadın

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ)

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi-I 2 0 2 2 Zorunlu TUR 101 Türk

Detaylı

* TÜM SUNUMLAR ESKİ DERSLİKLER BİNASI DÖNEM 2 ANFİSİNDE YAPILACAKTIR ÖĞRETİM YILI DÖNEM 2 BLOK 1 (SBL 1201) PROGRAM

* TÜM SUNUMLAR ESKİ DERSLİKLER BİNASI DÖNEM 2 ANFİSİNDE YAPILACAKTIR ÖĞRETİM YILI DÖNEM 2 BLOK 1 (SBL 1201) PROGRAM 2018 2019 ÖĞRETİM YILI DÖNEM 2 BLOK 1 (SBL 1201) PROGRAM BLOK BAŞKANI: Dönem 2 Kurulu Üyeleri: Eğitim Yönlendiricileri: SİNİR BİLİMLERİ BLOĞU: Doç.Dr.İlkay AKSU (Fizyoloji AD 24461) Dr. SEDA ÖZBAL (Bşk.

Detaylı

BÜYÜMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Prof Dr Zehra AYCAN.

BÜYÜMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Prof Dr Zehra AYCAN. BÜYÜMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof Dr Zehra AYCAN zehraaycan67@hotmail.com Büyüme Çocukluk çağı, döllenme anında başlar ve ergenliğin tamamlanmasına kadar devam eder Bu süreçte çocuk hem büyür hem de gelişir

Detaylı

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ Dr. Bekir KESKİNKILIÇ 1 SAĞLIK Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Irk, din, siyasi görüş, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın

Detaylı

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOKU ZEDELENMESI VE ENFEKSIYON DERS KURULU ( 1. ) DERS KURULU (15 EYLÜL- 24 EKİM 2014) DERS PROGRAMI T. C.

Detaylı

Prof. Dr. Rabet GÖZİL. Baş Koordinatör. Dr. Öğr. Üyesi Burcu KÜÇÜK BİÇER. Dönem III Koordinatörü. Doç. Dr. Mehmet Fırat MUTLU

Prof. Dr. Rabet GÖZİL. Baş Koordinatör. Dr. Öğr. Üyesi Burcu KÜÇÜK BİÇER. Dönem III Koordinatörü. Doç. Dr. Mehmet Fırat MUTLU YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2018-2019 DERİ-KAS-İSKELET DERS KURULU 29 Nisan 2019 27 Mayıs 2019 İletişim Becerileri : 24 Mayıs 2019 Saat:09:30 Kurul Sınav: 27 Mayıs 2019 Saat:09:30

Detaylı

DOÇ. DR. I. İREM BUDAKOĞLU. Diyabetin Önlenmesi Alt Yürütme Kurulu Adına. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

DOÇ. DR. I. İREM BUDAKOĞLU. Diyabetin Önlenmesi Alt Yürütme Kurulu Adına. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi DOÇ. DR. I. İREM BUDAKOĞLU Diyabetin Önlenmesi Alt Yürütme Kurulu Adına Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Topluma dayalı önleme stratejileri, diyabetin kontrolünde en kritik noktadır. Sürecin uygulanması

Detaylı

28 Şubat 2018, Çarşamba

28 Şubat 2018, Çarşamba ENDOKRİN VE METABOLİK HASTALIKLAR TANIDAN TEDAVİYE BİYOBELİRTEÇLER 3. TÜRKİYE in vitro DİYAGNOSTİK SEMPOZYUMU BİLİMSEL PROGRAM 28 Şubat 2018, Çarşamba 08.30 09.30 Kayıt 09.30 10.00 Açılış ve Açılış Konuşmaları

Detaylı

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU (AİLE HEKİMİ, AİLE SAĞLIĞI ELEMANI, TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ HEKİMİ, TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ SAĞLIK PERSONELİ) Prof.

Detaylı

HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI

HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMINA GİRİŞ KOŞULLARI Hemşirelik, Ebelik, Sağlık Memurluğu Programlarında Lisans eğitimi alarak Hemşirelik veya herhangi bir programda yüksek lisans yapmış olmak.

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM VE GENEL AMAÇLI KURUL VE KOMİSYONLARIN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönerge, Tıp Fakültesi ndeki eğitim ve genel amaçlı kurul ve komisyonların

Detaylı

1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.

1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. RADYOLOJİ STAJINDA ANLATILAN DERS KONULARI 1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. -Hangi organ incelemesinde

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ ANESTEZİ Yabancı Sistem Hastalıkları Klinik Anestezi-II Reanimasyon-II Meslek Etiği Biyoteknoloji Girişimcilik II Anestezi Cihaz ve Ekipmanları Anestezi Uygulama-II Enfeksiyonların Önlenmesinde Prensipler

Detaylı

D.E.Ü. TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ A.D ÇALIŞANLARININ SAĞLIK TARAMALARI VE ÇALIŞMA KOŞULLARI İZLEMİ

D.E.Ü. TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ A.D ÇALIŞANLARININ SAĞLIK TARAMALARI VE ÇALIŞMA KOŞULLARI İZLEMİ D.E.Ü. TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ A.D ÇALIŞANLARININ SAĞLIK TARAMALARI VE ÇALIŞMA KOŞULLARI İZLEMİ Yüksel Özmen, Semra Yakan, Sevinç Uz, Alp Ergör, Candan Kıyman, Özay Işık, Sabriye Özcan, Gül

Detaylı