* Bu çalışma Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı tarafından desteklenmiştir. Erol Alaçam. 1, D. Ali Dinç2, Mehm.et Güler2 Saffet Eröz3, A.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "* Bu çalışma Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı tarafından desteklenmiştir. Erol Alaçam. 1, D. Ali Dinç2, Mehm.et Güler2 Saffet Eröz3, A."

Transkript

1 Selçuk Üniversitesi Vet. Fak. Dergisi Cilt: 4, Sayı: ı (9ı- 98), ı988 ANÖSTRÜS DÖNEMİNDE PROGESTAGEN (MAP), PMSG ve GnRH İLE- senkronize EDİLEN KOYUNLARDA RADYOİMMUNOASSAY (RIA) YÖNTEMİ İLE ERKEN GEBELİK TANISI ÜZERİNDE ÇALIŞMA* Erol Alaçam. 1, D. Ali Dinç2, Mehm.et Güler2 Saffet Eröz3, A. Nuri Sezer4 Radioimmunological Diagnosis of Early Pregnancy in Ewes That Previously Synchro~ised by MAP, PMSG and GnRH Hormones Sum.m.ary: In this study ear?y pregnanq diagnosis rate w as de termine d in ewes that previousb synchronised by MAP, P MSG and GnRH and bred naturalb in late anestrous season. Four~y Merino ewes, 5 years old, were usedas materials. Jugular blood samples were collected on 15 th, 16 th and 17 th days, after breedings. Samples were santrifuged in 2000 rp m and plasmas were stored at -20 oc until assay procedures. For the earb pregnanry diagnosis, plasma progesterone and oestradiol 17 ~ levels were determined by RIA method. For this purpose, Mini assay ~ype Gamma counter and ı ıs I Progesterone and Oestradiol 17 ~ assay kits were used. Laboratory results were controlled with lambing results. As a conclusion, the high rate of correct diagnosis were obtained in pregnant and nonpregnant ewes, o/ 0 and % respective?y. While progesterone values were useful for earb diagnosis, oestradiol values were not elear enough to decide the diagnosis. Özet: Bu ;alışmada ge; anöstrüs döneminde MAP, P MSG ve GnRH hormonları ile ova~yunı fonksiyonları 11:yarılıp, doğal aşımla gebe bırakılan koyunlarda, RIA yö'ntemi ile erke1 gebelik tanısı şansları araştırıldı. * Bu çalışma Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı tarafından desteklenmiştir. ı Prof.Dr., Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Konya. 2 Arş.Gör., Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Konya. 3 Vet.Hek., Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü, Konya. 4 Uzm.Dr., Özel Nükleer Tıp Merkezi, Konya.

2 9~ Erol Alaçam- D. Ali Dinç-Mehmet Güler- Saffet Eröz- A~ Nuri Sezer Araştırmada mate~yal olarak 40 adet, 5 yaşlı, Aferinos ırkı koyun kullanıldı. Aşımları izleyen 15., 16. ve 17. günlerde jugular kan iirnekleri alınarak plazmaları ık artıldı ve topluca işlenrnek üzere -20 oc derecede derin dondurucıtda saklandı. Gebelik tanısı amacıyla plazma progesteron ve ô'stradiol 17~ yoğunlukları RIA ile araştırıldı. Assay falışmalarında Gamma sayıcı ( Mini-assay, tip 6~20) ile ı2s I Progesteron. ve Östradiol 17 ~ direk hormon analiz kitleri kullanıldı. Hormonanalizlerine göre, progesteron yoğunluğu 2ng 1 ml den yüksek olanlar gebe, düşük olanlar ise gebe değil olarak tanımlandılar. RIA bulguları doğumlar beklenerek karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Çalışma sonunda progesteron değerlerine b akılarak gebe olanlarda o/ , gebe olmayanlarda ise'% oranında bir doğrulukla tanı yapmak mümkiin oldu. Östradiol 17 ~ değerleri ise tek başına tanıya yardımcı olabilecek farklılıklar göstermedi. Giriş Evcil hayvanlarda gebelik tanısı ekonomik yönden büyük önem taşır. Özellikle aşım sezonu kısa süren koyunlarda gebeliğin ya da daha doğru bir yakhışımla gebe kalmayanların erken tanısı önemlidir. Bu sayede gebe kalmamış olanların gebe bırakılınaları için gerekli özenin gösterilmesi mümkün olur. Gebelik tanısı koçun sürü içinde serbest dolaştığı durumlarda önemsenmeyebilir. Ancak modern yetiştiricilikte, kontrollu üremenin yapıldığı sürülerde, koçun kıymetli ve sayıca yetersiz olduğu durumlarda ve sun'i tohumlama uygulamalarında büyük değer taşımaktadır. Çeşitli araştırıcılar (3, 5, 6, ll), koyunlarda gebelik tanısı amacıyla yirmi den fazla yöntem bildirmekle birlikte, Memon ve Ott (3), bunlar arasında en erken ve inanılır tanı şansı verenleri, immunolojik yöntemler, ultrases dalgaları, rekto-abdominal palpasyon ve vaginal biyopsi olarak ileri sürmektedirler. İmmunolqjik yöntemlerden radyoimmunoassay (RIA) ile yapılan çalışmalarda, özellikle gebe olmayan koyunların tanısında o/ 0 90 ın üzerinde bir doğruluğa ulaşılmaktadır (ll). MacDonell (2), aşıını izleyen 15. günde, plazma progesteron yoğunluğunu gebe koyunlarda 4.81 ng 1 ml, gebe olmayanlarda ise 1.41 ng 1 mi olarak belirlemiş tir. Özsar (4), 35 adet Ankara keçisi üzerinde yaptığı çalışmada, östrüs sırasında progesteron düzeylerini ortalama 0.45 ng /ml, lutcal

3 Radyoimmunoassay (RIA) Yöntemi İle Erken Gebelik Tanısı evreele ise en yüksek 3.45 ng 1 ml olarak saptamı tır. Ara tırıcı 21. günde progesteron yoğunluğu 1.5 ng 1 ml ve yüksek olanları gebe olarq;k kabul ederek yüksek oranda doğrulukla tanı koyahildiğini bildirm,ektedir. Thimoiner ve ark. (9), koyunlardan a Jmı izleyen 18. günde top kan örneklerinde progesteron hormonu düzeylerini ara tı ladıkları rarak, gebe olanlarda o/ , gebe olmayanlarda ise 0 /o 100 oranında doğru tanı ya ula mı lardır. Yapılan bir diğer ar a tırmad a ( 1), 46 koyunda a ımı iz~eyen 18. ve 70. günlerde plazma progesteron yoğunlukları ara tırılarak, sırasıyla o/ 0 80 ve % 94 oranlarında gebelik tanısj yapıldığı ileri sürülmektedir. Tamaini ve ark. (8), koyunlarda gebeliğin ilk gününde plazmadaki total östron yoğunluğunun saptarramayacak kadar dü ük olduğunu belirtirlerken, IAEA (1) 'nın hazırladığı RIA laboratuvar teknikleri kitaqında, koyunlarda östron sülfat düzeylerinin ara tırılması ile gebelik tanısı konusunda henüz kesin sonuçlar elde edilemediği ileri sürülmektedir. Gebeliğin daha ileri dönemlerinde yapılan çalı malarda ise; Thimoiner ve ark. (9), koyunlarda gebeliğin günlerinde plazma östrojen düzeylerini ölçmü ler, 0.3 ng 1 ml. den yüksek olanları gebe kabul ederek o/ 0 99 a varan bir isabet elde etmi lerdir. Sunulan çalı manın amacı ise, anöstrüs döneminin sonunda ovaryum fonksiyonları egzogen hormonlada uyarılan koyunlardan doğal a ımları izleyen günlerde toplanan kan örneklerinde progesteron ve östradiol 17 B düzeylerinin ölçülmesi ile erken gebelik tamsı anslarını ara tırmaktır. 1- M ate?~yal : Materyal ve Metot Bu çalı ma Tarım, Orman ve K.öyi leri Bakanlığı, Konya Hayvancılık Merkez Ara tırma Enslitüsü'ne ait 40 adet koyun ~zerinde yapıldı. Merinos ırkından olan bu hayvanlar 5 ya lı olup, ortalama 3 _do~ ğum yapmı lardı. Ara tlrmada cüsse olarak birbirlerine yakın hayvan~ ların seçilmesine özen gösterildi. Koyunların bakım ve beslenme artları normaldi ve seksüel siklusların kontrolu için hormon uygulamalarından önce ve uygulamalar

4 94 Erol Alaçam- D. Ali Dinç-Mehmet Güler- Saffet Eröz- A. Nuri Sezer sırasında ek kesif yem verildi. Yetiştirmede taze sperma ile sun' i tohumlama uygulandığı halde 0eneme hayvanianna dcğal aşım yaptırıldı. 2- kfetot: 2-1. Senkronizasyon ve tohumlama çalışmaları: Çalışma materyali 10 ar koyunluk dört gruha ayrılarak; 1. Gruba: GnRH*, 250 (.Lg i.m. (tek enjeksiyon) uygulandı 2. Gruba: MAP** (medroxyprogesteronacetate), vaginal (13 gün) uygulandı 3. Gruba: MAP UI PMSG*** i.m. uygulandı 4. Gruba: Hiçbir uygulama yapılmadı (Kontrol) Hormon uygulamalarına 1987 Temmuz ayının son yarısında başlandı ve bir taraftan hormon düzeylerinin RIA ile ölçülmesiyle diğer taraftan da grupl~r arasına koç katılarak, bu hayvanların anöstrüste oldukları garanti altına alındı Kan örneklerinin toplanması: Deneme hayvanlarından jugulaı kan örnekleri, aşımları izleyen 15, 16. ve 17. günlerde toplandı. Alınan örnekler 2000 rpm de 20 dakika santrifüje edilerek plazması ayrıldı ve özel plastik assay tüplerine aktarıldı. Örneklemeler tamamlanıncaya kadar kan plazmaları -20C derecede, derin dondurucuda saklandı RIA Çalışmaları: Tüm örnekler toplandıktan sonra K.onya Özel Nükleer Tıp Merkezinde RIA yöntemi ile plazma progesteron ve östradiol 17 ~ düzeyleri tayin edildi. RIA çalışmalarında; Gamma sayıcı (Mini-assay tip, 6-20), derin dondurucu, vorte~s mikser, su banyosu (37 C dereceye ayarh), yaıı ve tam otomatik ayarlanabilir socorex pipetler ( ml) ve aksesuar laboratuvar alteleri ile,. * Fertagyl, enj.sol, Intervet, Hollanda, ** Veramix, sponge, 60 mg, Upjohn, İngiltere. *** Folligon, amp., 1000 UI, Intervet, Hollanda.

5 Radyoimmunoassay (RIA) Yöntemi İle Erken Gebelik Tanısı ızsı Progesteron Analiz Kiti, IMM 1024**** I.25I Östradiol 17 ~ analiz Kiti, IMM 1018**** direkt hormon analiz kitleri kullanıldı. RIA çalışmaları IAEA ( 1) 'nın tarif ettiği şekilde yürütüldü Bulguların değerlendirilmesi: Hormon düzeylerinin ölçülmesinden sonra, deneme hayvanlarımn doğumla:cı beklendi ve laboratuvar bulguları ile karşılaştırılarak doğru tanı oranları belirlendi. Bulgular Toplam 40 adet koyunda, gebelik tanısı an1acıyla belirlenen plazma progesteron ve östradiol 17 ~ değerleri ve diğer çalışma bulguları tablolar ve grafikler biçiminde sunulmuştur. Tablo ı. Gebe ve gebe olmayan koyunlardaki progesteron ve ös tradiol ı 7 ~ değerleri (ı 7. gün). Gebe Hormon (+) Gebe değil (-) n min. max. ort. n min. max. 1 ort , Progesteron (ngfml) lo Östradiol 117B (pg/ml) lo Tablo 2. Gebe koyunlarda örnekleme günlerine göre progesteron ve östradiol 17B değerleri. Hormon n Günler Ortala Progesteron (ng/ml) Östradiol 17B (pgfml) Tablo 3. Gebelik tanısı doğruluk oranları. yönünden RIA testinin ı Hormon -ı-gebe(+)_, Gebe değil(-) ı ~--P_ro~g~e_st_er_o_n ~--~~~0 _8_4_._6_2 ~--- 0 ~;~~8_5_.7_2 ~ **** lmmuchem Corp., A.B.D.

6 96 Erol Alaçam- D. Ali Dinç-Mehmet Güler- Saffet Eröz- A. Nuri Sezer.-. GEBELiK + o-o GEBELiK -. /' Aşı mı ız!eye n günler Grafik 1, Progesteron hormon u eğrileri -- GEBELiK + o--o GEBELiK- ~ o_ C' c---- o (""") o u d L o N lfl o $2 o Aş ımı izleyen günler 17 1~ Grafik 2. Östradiol 17~ hormonu eğrileri.

7 Radyoimmunoassay (RIA) Yöntemi İle Erken Gebelik Tanısı Tartışma ve Souç Modern koyun yetiştiriciliğinde parasal yönden önemli biı yeri olan erken gebelik tanısı konusunda, RIA yönteminin değişik birçok çalışmada o/ 0 90 ın üzerinde bir doğrulukla kullanıldığı bildirilmektedir (1, 4, ll). Bu arada özellikle gebe olmayan hayvanların t~nısında başarı oranının daha da yüksek olduğu ileri sürülmektedir ( 14). l.iteratür çalışmalarda (2, 4, 7), daha çok gebeliğin günleri ata:. sında progesteron hornıonu ölçümleri yapılarak, gebe koyunlarda 4 ng 1 ml veya daha yüksek, gebe olmayanlarda ise l ng/ ml den daha düşük olarak ( ng 1 ml) değerler elde edilmiştir. Sunulan ça:.. lışmada da plazma progesteron hormon u düzeyleri, ı7. günde, gebe olanlar için ort , gebe olmayanlar için ise ort ng 1 ml olarak belirlenmiştit. Çahşm~a sırasında 2 ng 1 ml den yüksek değerler gebe, bundan düşük olanlar ise gebe değil şeklinde tanımlanını tır. Bazı aıaştırıcılar (8, 9, 10), östradiol 17 ~ düzeylerinin tayini ile gebelik tanısı konusunda, erken gebelikte sonuç alınamıyacağını, ancak 100. günden sonra tanıda yardımcı olabil.eceğini ileri sürmektedirler. Sunulan çalışmada 17. günde östradiol 17 ~ düzeyleri, geb~lerde ort pg 1 ml, gebe olmayanlarda ise ort pg 1 mj olarak belirlenmiştir. Östrüse yakın, östradiol 17 B düzeyinin yükseleceği_ vaısayımlyla, gebe olmayan koyunların tanınması amacıyla yaj?ılan bu ölçümlerde, gebe olanlarla olmayanlar sadeec östradiol değerlerine bakılarak ayırt edilememiştir. Araştırıcılar ( 4, 9, ll), RIA yöntemiyle progesteron yoğunl~ğunu ölçerek doğru gebelik tanısı oranlarını, gebelerde % 85 gebe olmayanlarda ise o/ olarak bildirmektedirler. Bu çalışmada da gebe olanlarda % 84.62, gebe olmayanlarda o/ oranında doğru tanı konulabilmiştir. Bazı araştırıcıların ( 1, 9), gebelik ilerledikçe ve özellikle 60. günden sonra progesteron hormonu yoğunluğunun artmasına paralel olarak daha belirgin sonuçlar alınabileceğini öne sürmelerine karşılık, özellikle yerli koyun Jrklarının aşım sezonu içinde az sayıda seksü,el siklus gösterdikleri ve gebelik tanısında amacın, gebe olmayanların mümkün olduğunca erken tanınması olduğu göz önünde tutulursa, araştırmaların hemen tamamı, bu çalışmada da yapıldığı gibi, aşıını izleyen günler arasında yoğunlaştırılmaktadır. Sunulan çalışmada, seksüel siklusların senkronizasyonuna ve uygulanan harmoniara ilişkin olarak, gebelik tanısı amacıyla aranarak

8 98 Erol Alaçam- D. Ali Dinç-Mehmet Güler- Saffet Eröz- A. Nuri Sezer belirlenen hormon değerleriyle, normal olarak sezon içinde gebe bırakılanlar için literatürde belirtilen değerler arasında önemli bir fark görülmedi. Buna karşılık senkronizasyon işlemi hayvanlardan yapılan örneklemeler yönünden büyük kolaylıklar sağlamıştır.!(ontrol grubundaki koyunlarda ise henüz aşım sezonuna girmediklerinden plazma hormon yoğunlukları O. 1 ng /ml den düşük değerler göstermiştir. Sonuç olarak, 40 koyun üzerinde erken gebelik tanısı anıacıyla yapılan bu çalışmada, aşıını izleyen 17. gündeki rakamlar göz önünde tutularak, gebe olanlarda % 84.62, gebe olmayanlarda ise 0 / oranında bir doğrulukla gebelik tanısı sağlanmıştır. RIA ile hormon tayinlerinin değerlendirilmesinde progesteron hormonu düzeyleri tanıyayardımcı bulgular verirken, östradiol 17 ~ düzeyleri ancak progesteronla birlikte değerlendirilebilecek farklılıklar göstermiştir. Kaynaklar ı. International Atom.ic Energy Ageney (ı984) Laboratoıy Training lvfanual on Radioimmunoassay in Animal Reproduction, Technical Report Series, No: 233, Vienna. 2. MacDonell, H. (ı976) Peripheral plasma progesterone in the ewe: It' s application to the diagnosis of early pregnanq following synchronisation treatment, Irish Vet. J., 30, ı ı, ı5. 3. Mem.on, M.A. and Ott, R.S. ( ı980) Methods of pregnancy diagnosis in.sheep and goals, Corr:ell vet., 70, Özsar, S. ( ı983) Ankara keçilerinde erken gebelik tayini ve fertilite kontrolunda radioimmunoassay ( RIA) ile progesteron düzeylerinin saptanmas : RIA tekniğinin keçi serumu için geçerliliğinin kontrolu, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, Richardson, C. (ı972) Pregnancy diagnosis in the ewe: A review, Vet. Rec., 90, Robertson, H.A., Chan, j.s.d., Hackett, A.j., Marcus, G.j. and Priesen, H.G. (ı980) Diagnosis of pregnancy in the ewe at mid-gestation, Anim Reprod.Sci., 3, Swenson, M.J. (ı977) Duke's Physiology of Domestic Animals, 9th Ed., Cornell Univ. Press, London, 9ı4. 8. Tam.anini, C., Chiesa, F., Parandi, A. and Galeati, G. (ı 986) Estrone and estrone conjugate plasma levels throughout pregnancy in the goat : Their determination as a pregnancy diagnosis test, Anim. Reprod. Sci., ll, Thim.oiner, j.m., Bosc, M., Dijane, j., Martel, J. and Terqui, M. (ı977) Hormonal diagnosis of pregnancy and number of fetuses in sheep and goats, Symposium of Management of Reproduction in Sheep and Goals, University of Wisconsin, Madison, ıo. Thorburn, G.D., Nicol, D.A., Bassett, j.m., Scgutt, D.A. and Cox, R.I. (ı972) Parturition in the sheep and goat: Changes in corticosteroids, progesterone, oestrogens and prostaglandin, F. J. Reprod. Fert., ı6, 6ı-84. ı ı. West, D.M. (ı980) Pregnancy diagnosis in the ewe, (As quated), D.A. Morrow, Editor, "Current Therapy in Theriogenology", vv.b. Saunders, London,

ÜREMENİN KONTROLÜ. PROF. DR. Nafiz YURDAYDIN

ÜREMENİN KONTROLÜ. PROF. DR. Nafiz YURDAYDIN ÜREMENİN KONTROLÜ PROF. DR. Nafiz YURDAYDIN Çiftlik hayvanlarında üremenin denetlenmesi çerçevesinde: Çiftleşme-tohumlamalar istenen zamana göre planlanıp, toplulaştırılabilir, Mevsimsel poliöstrik hayvanlarda

Detaylı

Armağan ÇOLAK 1, Bülent POLAT 2, Ömer UÇAR 3

Armağan ÇOLAK 1, Bülent POLAT 2, Ömer UÇAR 3 İnek ve düvelerde gebeliğin erken tanısı için KISA hızlı progesteron SUNUM (Short testinin Report) kullanımı İNEK VE DÜVELERDE GEBELİGİN ERKEN TANISI İÇİN HIZLI PROGESTERON TESTİNİN KULLANIMI The Use of

Detaylı

Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri. Prof. Dr. Fatin CEDDEN

Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri. Prof. Dr. Fatin CEDDEN Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri Prof. Dr. Fatin CEDDEN Koyunlarda Seksüel Döngü Ilıman iklim kuşağından köken alan koyunlar mevsime bağlı kızgınlık gösterirler. Günlerin kısalmaya

Detaylı

Aşım Sezonunda Farklı Irk Koyunlarda Flugeston Asetat- ecg ile Östrus Senkronizasyonu Sonrası Bazı Reprodüktif Özellikler

Aşım Sezonunda Farklı Irk Koyunlarda Flugeston Asetat- ecg ile Östrus Senkronizasyonu Sonrası Bazı Reprodüktif Özellikler Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2011; 6(1): 9-15 Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.php/vbd Araştırma Makalesi Aşım Sezonunda Farklı Irk Koyunlarda

Detaylı

İnek, koyun ve köpeklerde değişik radioimmunoassay progesteron ölçüm kitlerinin reprodüktif sürecin farklı evrelerinde değerlendirilmesi *

İnek, koyun ve köpeklerde değişik radioimmunoassay progesteron ölçüm kitlerinin reprodüktif sürecin farklı evrelerinde değerlendirilmesi * Ankara Üniv Vet Fak Derg, 56, 3741, 2009 İnek, koyun ve köpeklerde değişik radioimmunoassay progesteron ölçüm kitlerinin reprodüktif sürecin farklı evrelerinde değerlendirilmesi * Erol ALAÇAM 1, S.Serhat

Detaylı

Makale Kodu (Article Code): KVFD-2010-2376

Makale Kodu (Article Code): KVFD-2010-2376 Kafkas Univ Vet Fak Derg 17 (1): 47-52, 2011 DOI:10.9775/kvfd.2010.2376 RESEARCH ARTICLE Aşım Sezonunda Şami Keçilerinde Progestagen İçeren Deri Altı İmplant ve Vaginal Süngerlerin Uzun ve Kısa Süreli

Detaylı

Ezgi KARA*, Murat ÇİMEN**, Servet KAYA*, Ümit GARİP*, Mehmet ŞAHİNSOY*

Ezgi KARA*, Murat ÇİMEN**, Servet KAYA*, Ümit GARİP*, Mehmet ŞAHİNSOY* ISSN: 2148-0273 Cilt 1, Sayı 2, 2013 / Vol. 1, Issue 2, 2013 Hakkari İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Seviyelerinin Türk Standartlarına Uygunluklarının

Detaylı

Araş. Gör. Şeniz ÖZİŞ ALTINÇEKİÇ

Araş. Gör. Şeniz ÖZİŞ ALTINÇEKİÇ Araş. Gör. Şeniz ÖZİŞ ALTINÇEKİÇ Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Telefon: 224 2941561 Faks: 224 4428152 E-posta: senizozis@gmail.com Adres: U.Ü. Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Görükle Kampüsü, 16059

Detaylı

RESEARCH ARTICLE. Aşım sezonunda FGA ile senkronize edilen ivesi koyunlarında PGF2α ve PMSG uygulamasının bazı reprodüktif parametreler üzerine etkisi

RESEARCH ARTICLE. Aşım sezonunda FGA ile senkronize edilen ivesi koyunlarında PGF2α ve PMSG uygulamasının bazı reprodüktif parametreler üzerine etkisi Eurasian Journal of Veterinary Sciences www.eurasianjvetsci.org RESEARCH ARTICLE Aşım sezonunda FGA ile senkronize edilen ivesi koyunlarında PGF2α ve PMSG uygulamasının bazı reprodüktif parametreler üzerine

Detaylı

Araştırma Makalesi. Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26 (4): (2012) ISSN:

Araştırma Makalesi.  Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26 (4): (2012) ISSN: Araştırma Makalesi http://stgbd.selcuk.edu.tr/stgbd Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 26 (4): (2012) 55-59 ISSN:1309-0550 Akkaraman Koyunlarda Bazı Üreme Davranışları Ali KARABACAK

Detaylı

Bir Türk Kangal köpeğinde sekonder anöstrus sorunu ve cabergolin kullanımı ile sağaltımı

Bir Türk Kangal köpeğinde sekonder anöstrus sorunu ve cabergolin kullanımı ile sağaltımı Bir Türk Kangal köpeğinde sekonder anöstrus sorunu ve cabergolin kullanımı ile sağaltımı Seçkin SALAR*, Rıfat VURAL**, Ayhan BAŞTAN** Öz: Bu olgu takdimini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum

Detaylı

Analizi. Önder AYTEKİN* Özet. A Retrospective Analysis of Artificial Insemination Applications Carried out under Field Conditions Abstract

Analizi. Önder AYTEKİN* Özet. A Retrospective Analysis of Artificial Insemination Applications Carried out under Field Conditions Abstract ARAŞTIRMA Elektronik:ISSN: 1308-0679 http://www.dicle.edu.tr/bolum/muh/veteriner/dergi/ Saha Şartlarında Gerçekleştirilen Suni Tohumlama Uygulamalarının Retrospektif http://www.dicle.edu.tr/fakulte/veteriner/dergi.htm

Detaylı

Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama

Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama Siklus: Belli aralıklarla aynı biçimde yinelenen olayları kapsayan dönem; hormonların etkisiyle üreme organlarının belirli dönemlerde gösterdigi degişim, döngü. Siklik

Detaylı

Üreme Mevsimine Geçiş Döneminde Östrüs Siklusu Uyarılan İvesi ve Zom Koyunlarında Bazı Döl Verimi Özelliklerinin Karşılaştırılması

Üreme Mevsimine Geçiş Döneminde Östrüs Siklusu Uyarılan İvesi ve Zom Koyunlarında Bazı Döl Verimi Özelliklerinin Karşılaştırılması ARAŞTIRMA Elektronik:ISSN: 1308-0679 http://www.dicle.edu.tr/veteriner-fakultesi-dergisi Üreme Mevsimine Geçiş Döneminde Östrüs Siklusu Uyarılan İvesi ve Zom Koyunlarında Bazı Döl Verimi Özelliklerinin

Detaylı

Senkronizasyon. Prostaglandin ile senkronizasyon Kontrolü yöntem Pazartesi yöntemi 2+2 yöntemi ½ yöntemi

Senkronizasyon. Prostaglandin ile senkronizasyon Kontrolü yöntem Pazartesi yöntemi 2+2 yöntemi ½ yöntemi Prostaglandin gibi luteolitik ajanlar kullanarak luteolizisi premature olarak oluşturmak, Progesteron veya sentetik derivelerini kullanarak CL'un fonksiyonuna benzer etkiyi oluşturmak. Prostaglandin ile

Detaylı

SIK KUZULATMA SİSTEMLERİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ

SIK KUZULATMA SİSTEMLERİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ SIK KUZULATMA SİSTEMLERİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ Prof. Dr. Mehmet Mustafa OĞAN Uludağ Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü, Zootekni AD-BURSA Koyun yetiştiriciliğinden elde

Detaylı

T. C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T. C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BİRİM: BESİN/GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI T. C. 1 Gıda analizleri mikrobiyolojik- 2 Gıda analizleri serolojik ve toksikolojik- 3 Danışmanlık hizmeti 1. Yapılacak analizleri ve ilgili mevzuatı

Detaylı

Akkaraman Irkı Koyunlarda Flushing Uygulamasının Dölverimi Özelliklerine Etkisi*

Akkaraman Irkı Koyunlarda Flushing Uygulamasının Dölverimi Özelliklerine Etkisi* Erciyes Üniv Vet Fak Derg 9(1) 23-28, 2012 J Fac Vet Med Univ Erciyes 9(1) 23-28, 2012 K. DEMİRAL, Araştırma K. M. Makalesi İŞCAN Research Article Akkaraman Irkı Koyunlarda Flushing Uygulamasının Dölverimi

Detaylı

ANKARA KEÇİLERİNDE EMBRİYO TRANSFER UYGULAMALARI GİRİŞ TUIK, 2014; ULUSAL KONGRESİ. Ø Sağlıklı ve ferkl, VE YÖNTEM. Ø 35-45 kg ağırlığında

ANKARA KEÇİLERİNDE EMBRİYO TRANSFER UYGULAMALARI GİRİŞ TUIK, 2014; ULUSAL KONGRESİ. Ø Sağlıklı ve ferkl, VE YÖNTEM. Ø 35-45 kg ağırlığında ANKARA KEÇİLERİNDE EMBRİYO TRANSFER UYGULAMALARI GİRİŞ TUIK, 014; Kübra Karakaş, Hasan Alkan, Gökçe Onur, Doğukan Özen, Mustafa Kaymaz, İsmail Hakkı İzgür 1991 1.184.94 baş 013 166.89 baş /1/1 AMAÇ Yapılan

Detaylı

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Saanen, Kıl keçisi, Melezleme, Büyüme, Yaşama Gücü

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Saanen, Kıl keçisi, Melezleme, Büyüme, Yaşama Gücü ARAŞTIRMA 2007: 21 (1): 21-26 http://www.fusabil.org Saanen X Kıl Keçisi F1 ve G1 Melezlerinde Büyüme ve Yaşama Gücü Özelliklerinin Araştırılması Ü. Gülcihan ŞİMŞEK Metin BAYRAKTAR Murad GÜRSES Fırat Üniversitesi

Detaylı

Kıvırcık Koyunlarında Üremenin Mevsime Bağlılığı ve Östrus Boyunca Östradiol-17β ve Progesteron Hormonu Düzeylerinin Değişimi

Kıvırcık Koyunlarında Üremenin Mevsime Bağlılığı ve Östrus Boyunca Östradiol-17β ve Progesteron Hormonu Düzeylerinin Değişimi Hayvansal Üretim 52(2): 1-19, 211 Araştırma Makalesi Kıvırcık Koyunlarında Üremenin Mevsime Bağlılığı ve Östrus Boyunca Östradiol-17β ve Progesteron Hormonu Düzeylerinin Değişimi Şeniz Öziş Altınçekiç

Detaylı

POSTER BİLDİRİLER Küçükbaş Bilim Alanı (Hayvan Yetiştirme) Küçükbaş Bilim Alanı (Hayvan Yetiştirme) Van İli Çoban Eğitimi ve İstihdamı Kadir Karakuş, S. Seçkin Tuncer, Cemal Budağ Türkiye nin Coğrafi İşaretli

Detaylı

2019 YILI ÇİFTLİK HAYVANLARI ALT SINIR ÜCRET TARİFESİ (At, Sığır, Tay-Buzağı, Koyun-Keçi, Domuz)

2019 YILI ÇİFTLİK HAYVANLARI ALT SINIR ÜCRET TARİFESİ (At, Sığır, Tay-Buzağı, Koyun-Keçi, Domuz) 1 2019 YILI ÇİFTLİK HAYVANLARI ALT SINIR ÜCRET TARİFESİ (At, Sığır, Tay-Buzağı, Koyun-Keçi, Domuz) MUAYENE ve TANI (Hayvan Başına) (10 dan fazla sayıda hayvan için %40 oranında indirim yapılır) KLİNİKTE

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNĐVERSĐTESĐ SAĞLIK BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE AYDIN

T.C. ADNAN MENDERES ÜNĐVERSĐTESĐ SAĞLIK BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE AYDIN T.C. ADNAN MENDERES ÜNĐVERSĐTESĐ SAĞLIK BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE AYDIN Veteriner Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı öğrencisi Vet. Hek. Ziver ÜSTÜN tarafından hazırlanan Sıcak

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University Araştırma Makalesi / Research Article 12(3), 185-189, 2015 Mevsim İçi Östrüsü Uyarılan Saanen

Detaylı

Koyunlarda Erken Anöstrüs Döneminde Melatonin Uygulamalarının Ovulasyon ve Gebelik Üzerine Etkisi*

Koyunlarda Erken Anöstrüs Döneminde Melatonin Uygulamalarının Ovulasyon ve Gebelik Üzerine Etkisi* YYÜ VET FAK DERG (2008) 19(1): 47-54 ORİJİNAL MAKALE Koyunlarda Erken Anöstrüs Döneminde Melatonin Uygulamalarının Ovulasyon ve Gebelik Üzerine Etkisi* Ahmet UYAR 1, Muhammet ALAN 2 1 Tarım ve Köy İşleri

Detaylı

İlk Tohumlama Döneminde Hamdani Koyunlarının Döl Verimi ve Kuzularının Süt Emme Dönemindeki Yaşama Gücü İle Büyüme Performanslarının Araştırılması

İlk Tohumlama Döneminde Hamdani Koyunlarının Döl Verimi ve Kuzularının Süt Emme Dönemindeki Yaşama Gücü İle Büyüme Performanslarının Araştırılması 13 Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med. 25 (2006), 12: 1317 İlk Tohumlama Döneminde Hamdani Koyunlarının Döl Verimi ve Kuzularının Süt Emme Dönemindeki Yaşama Gücü İle Büyüme Performanslarının Araştırılması

Detaylı

Koyunlarda Östrus Senkronizasyonu ve Östrusu Uyarma Yöntemleri. Estrus Synchronization and Induction of Estrus Methods in Sheep

Koyunlarda Östrus Senkronizasyonu ve Östrusu Uyarma Yöntemleri. Estrus Synchronization and Induction of Estrus Methods in Sheep DERLEME Elektronik:ISSN: 1308-0679, Baskı ISSN: 1307-9972 http://www.dicle.edu.tr/fakulte/veteriner/dergi.htm Koyunlarda Östrus Senkronizasyonu ve Östrusu Uyarma Yöntemleri Estrus Synchronization and Induction

Detaylı

Gebeliğin Erken Teşhisi

Gebeliğin Erken Teşhisi Gebeliğin Erken Teşhisi Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Dersi Prof. Dr. Fatin Cedden Gebelik teşhisinde isabet Gebe olmayanların mümkün olan en kısa zamanda isabetle teşhis edilebilmesinin ekonomik

Detaylı

ADI SOYADI (Name Surname) Abuzer K. ZONTURLU FAKÜLTESİ (Faculty) VETERİNER BÖLÜMÜ (Department) KLİNİK BİLİMLER BÖLÜMÜ ANABİLİM DALI

ADI SOYADI (Name Surname) Abuzer K. ZONTURLU FAKÜLTESİ (Faculty) VETERİNER BÖLÜMÜ (Department) KLİNİK BİLİMLER BÖLÜMÜ ANABİLİM DALI ADI SOYADI (Name Surname) Abuzer K. ZONTURLU FAKÜLTESİ (Faculty) VETERİNER BÖLÜMÜ (Department) KLİNİK BİLİMLER BÖLÜMÜ ANABİLİM DALI Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı İŞ TELEFONU (Office telephone) 00 90

Detaylı

Araştırmacılar. Araştırma İNEKLERDE ÜREME VERİMİ KLİNİK ENDOMETRİTİS

Araştırmacılar. Araştırma İNEKLERDE ÜREME VERİMİ KLİNİK ENDOMETRİTİS Araştırmacılar Klinik Endometritis Tanısı Konmuş Laktasyondaki Sütçü İneklerde, İntrauterin Dekstroz Uygulamalarının İyileştirme Oranı Üzerine Etkisi (Araştırma Ön Sonuçları) Araştırma Erciyes Üniversitesi

Detaylı

Anestrus Koyunlarda Progesteron ve Pregnant Mare Serum ile Üremenin Kontrolü Üzerine Araştırmalar II. Mevsimsel Anestrusun Giderilmesi

Anestrus Koyunlarda Progesteron ve Pregnant Mare Serum ile Üremenin Kontrolü Üzerine Araştırmalar II. Mevsimsel Anestrusun Giderilmesi Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38(2-3): 87-94 ISSN 1018-8851 Anestrus Koyunlarda Progesteron ve Pregnant Mare Serum ile Üremenin Kontrolü Üzerine Araştırmalar II. Mevsimsel Anestrusun Giderilmesi Erdinç

Detaylı

Tahirova Koyunlarında Modifiye Ovsynch Protokolünün Senkronizasyon ve Fertilite Oranlarına Etkisi

Tahirova Koyunlarında Modifiye Ovsynch Protokolünün Senkronizasyon ve Fertilite Oranlarına Etkisi İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 38 (1), 37-42, 2012 Araştırma Makalesi J. Fac. Vet. Med. istanbul Univ. 38 (1), 37-42, 2012 Research Article Tahirova Koyunlarında Modifiye Ovsynch Protokolünün Senkronizasyon

Detaylı

SAKIZ IRKI MELEZİ KOYUNLARDA KISA SÜRELİ UYGULAMALAR İLE MEVSİM İÇİ ÖSTRÜS SENKRONİZASYONU

SAKIZ IRKI MELEZİ KOYUNLARDA KISA SÜRELİ UYGULAMALAR İLE MEVSİM İÇİ ÖSTRÜS SENKRONİZASYONU T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖLERME VE SUNİ TOHUMLAMA ANABİLİM DALI SAKIZ IRKI MELEZİ KOYUNLARDA KISA SÜRELİ UYGULAMALAR İLE MEVSİM İÇİ ÖSTRÜS SENKRONİZASYONU DOKTORA TEZİ Ali OCAK

Detaylı

DERLEME /REVIEW. Osman ERGENE*

DERLEME /REVIEW. Osman ERGENE* İneklerde progesteron hormonunun klinik endikasyonları Osman ERGENE* Öz: Bu derlemede ineklerde progesteron ve progestagen hormonlarının özellikleri ile çeşitli reprodüktif sorunlarda klinik endikasyonları

Detaylı

Dişi köpeklere uygulanan eksojen GnRH nın serum östradiol 17 β düzeyi ve vagina epitelinde yaptığı sitolojik değişikliklerin incelenmesi

Dişi köpeklere uygulanan eksojen GnRH nın serum östradiol 17 β düzeyi ve vagina epitelinde yaptığı sitolojik değişikliklerin incelenmesi Ankara Üniv Vet Fak Derg, 54, 2007 17 Ankara Üniv Vet Fak Derg, 54, 17-21, 2007 Dişi köpeklere uygulanan eksojen GnRH nın serum östradiol 17 β düzeyi ve vagina epitelinde yaptığı sitolojik değişikliklerin

Detaylı

Kabul Tarihi/Accepted

Kabul Tarihi/Accepted Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2016; 11(1): 54-59 Araştırma Makalesi/Research Article DOI: 10.17094/avbd.12749 Akkaraman Irkı Koyunlarda Flushing + Koç Etkisi ya da Farklı Dozlarda Gebe Kısrak Serum

Detaylı

Norduz Koyunlarında Mevsim Dışı Koç Katımının Döl Verimine ve Kuzularda Yaşama Gücüne Etkisi

Norduz Koyunlarında Mevsim Dışı Koç Katımının Döl Verimine ve Kuzularda Yaşama Gücüne Etkisi Norduz Koyunlarında Mevsim Dışı Koç Katımının Döl Verimine ve Kuzularda Yaşama Gücüne Etkisi Orhan YILMAZ 1 * Mürsel KÜÇÜK 1 Hüseyin DENK 2 Memiş BOLACALI 1 1 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Detaylı

Karakaş ve Norduz Koyunlarının Temel Üreme Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması

Karakaş ve Norduz Koyunlarının Temel Üreme Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2004, 14(1): 59-63 Geliş Tarihi: 07.10.2003 Karakaş ve Norduz Koyunlarının Temel Üreme Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması

Detaylı

Prof. Dr. Muhammet ALAN

Prof. Dr. Muhammet ALAN Prof. Dr. Muhammet ALAN Bölüm Başkanı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Ali Numan Kıraç Yerleşkesi, Ziraat Caddesi, Kütahya Yolu, 26160 ESKİŞEHİR Telefon: 0 222 3242991/4868

Detaylı

Sakız Koyunu. Prof.Dr.. Orhan KARACA. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN

Sakız Koyunu. Prof.Dr.. Orhan KARACA. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN Sakız Koyunu Prof.Dr.. Orhan KARACA Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN SAKIZ Türkiye ve Yunanistan ın ortak ırkıdır Adını, İzmir in Çeşme ilçesine komşu olan Yunanistan

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet UÇAR. Publications. A. Publications (SCI, SCI-Expanded)

Prof. Dr. Mehmet UÇAR. Publications. A. Publications (SCI, SCI-Expanded) Prof. Dr. Mehmet UÇAR Publications A. Publications (SCI, SCI-Expanded) A1. Uçar, M., Küçükkebapçı, M., Çelebi, M. ve H.N. Akalın. Murrah mandalarında postpartum anöstrus sorununun rektal muayene ve süt

Detaylı

ULUSAL 2-3 KONGRESİ. Türk Veteriner Jinekoloji Derneği. 15-18 Ekim 2015. 1. Tohumlama: % 60 2. Tohumlama: % 90 GİRİŞ. 83 Günde Görülen Östrus

ULUSAL 2-3 KONGRESİ. Türk Veteriner Jinekoloji Derneği. 15-18 Ekim 2015. 1. Tohumlama: % 60 2. Tohumlama: % 90 GİRİŞ. 83 Günde Görülen Östrus SÜTÇÜ İNEKLERDE FARKLI SENKRONİZASYON PROTOKOLLERİNİN GEBELİK ORANI ÜZERİNE ETKİSİ GİRİŞ Damızlık süt inekçiliği işletmelinde h yıl bir yavru almak önemli bir hedeftir. Murat ABAY 1, Tayfur BEKYÜREK 1,

Detaylı

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ Arş. Gör. Atilla KESKİN 1 Arş.Gör. Adem AKSOY 1 Doç.Dr. Fahri YAVUZ 1 1. GİRİŞ Türkiye ekonomisini oluşturan sektörlerin geliştirilmesi

Detaylı

Makale Kodu (Article Code): 2008/140-A. Anahtar sözcükler: Anöstrüs, Renkli Tiftik Keçisi, FGA, CIDR-G, Norgestomet, GnRH

Makale Kodu (Article Code): 2008/140-A. Anahtar sözcükler: Anöstrüs, Renkli Tiftik Keçisi, FGA, CIDR-G, Norgestomet, GnRH Kafkas Univ Vet Fak Derg 15 (3): 385-390, 2009 DOI:10.9775/kvfd.2008.140-A RESEARCH ARTICLE Erken Anöstrüs Döneminde Renkli Tiftik Keçilerinde İntravaginal Sünger, CIDR-G ve Kulak İmplantı Uygulamalarını

Detaylı

Akkaraman ırkı koyunlarda ve Ankara keçilerinde servikal mukus kaynatma testi ile gebelik tanısı

Akkaraman ırkı koyunlarda ve Ankara keçilerinde servikal mukus kaynatma testi ile gebelik tanısı Ankara Üniv Vet Fak Derg, 51, 2004 199 Ankara Üniv Vet Fak Derg, 51, 199-204, 2004 Akkaraman ırkı koyunlarda ve Ankara keçilerinde servikal mukus kaynatma testi ile gebelik tanısı Cihan KAÇAR 1, Nihat

Detaylı

Dehidroepiandrosteron- sülfat; DHEA-sülfat testi;

Dehidroepiandrosteron- sülfat; DHEA-sülfat testi; DHEA-s Dehidroepiandrosteron- sülfat; DHEA-sülfat testi; DHEA sülfat böbrek üstü bezi tarafından üretilen zayıf bir erkeklik hormonudur ( androjen ). DHEA- sülfat hem kadın hem erkeklerde üretilir. Kadınlarda

Detaylı

YUMURTA TİPLERİ BÖLÜNME ŞEKİLLERİ İNVİTRO FERTİLİZASYON VE EMBRİYO NAKLİ. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

YUMURTA TİPLERİ BÖLÜNME ŞEKİLLERİ İNVİTRO FERTİLİZASYON VE EMBRİYO NAKLİ. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU YUMURTA TİPLERİ BÖLÜNME ŞEKİLLERİ İNVİTRO FERTİLİZASYON VE EMBRİYO NAKLİ Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Yumurta tipleri : Çeşitli hayvan yumurtaları, taşıdıkları lecithus (vitellus) maddesinin azlığına

Detaylı

Kocatepe Veterinary Journal

Kocatepe Veterinary Journal Kocatepe Veterinary Journal Kocatepe Vet J (2017) 10(3): 164-171 DOI: 10.5578/kvj.57526 Submittion: 04.04.2017 Accepted: 01.08.2017 RESEARCH ARTICLE Abaza Keçilerinde Progesteron Destekli Östrus Senkronizasyonunun

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERS TANITIM FORMU Dersin Kodu / Adı : Bölüm / Anabilim Dalı : 100598 ATLARDA GEBELİK SÜRECİ ALANDIŞI DERS BÖLÜMÜ (VETERİNER) Öğretim Dili : Türkçe Yarıyılı

Detaylı

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Eurasian Journal of Veterinary Sciences Eurasian Journal of Veterinary Sciences www.eurasianjvetsci.org - www.ejvs.selcuk.edu.tr ARAŞTIRMA MAKALESİ Konya Merinosu toklularda aşımla birlikte gonadotropin-releasing hormon veya human chorionic

Detaylı

Van Kedilerinde Puberta Öncesi Reprodüktif Gelişmeler *

Van Kedilerinde Puberta Öncesi Reprodüktif Gelişmeler * YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2013, 24 (2), 61-67 ISSN: 1017-8422; e-issn: 1308-3651 ORİJİNAL MAKALE Van Kedilerinde Puberta Öncesi Reprodüktif Gelişmeler * Saadet BELHAN Fetih GÜLYÜZ 1 Yüzüncü Yıl

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet KOYUNCU

Prof. Dr. Mehmet KOYUNCU Prof. Dr. Mehmet KOYUNCU Zootekni Bölüm Başkanı Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Telefon : 224 2941556 Faks : 224 4428152 E-posta : koyuncu@uludag.edu.tr Adres : Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Zootekni

Detaylı

Kangal Irkı Köpeklerde Döl Verimi ve Yaşama Gücüne Ait Özellikler

Kangal Irkı Köpeklerde Döl Verimi ve Yaşama Gücüne Ait Özellikler Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(3): 127-132, 2012 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 1, Sayı 2, 2013 / Vol. 1, Issue 2, 2013 Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi Muhammet

Detaylı

Üreme Mevsimi Dışında Genç Keçilerde Flugeston Asetat Vaginal Sünger ve Norgestomet Kulak İmplantı Uygulamalarıyla Östrüslerin Uyarılması*

Üreme Mevsimi Dışında Genç Keçilerde Flugeston Asetat Vaginal Sünger ve Norgestomet Kulak İmplantı Uygulamalarıyla Östrüslerin Uyarılması* YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2010, 21 (1), 1-6 ISSN: 1017-8422; e-issn: 1308-3651 ORİJİNAL MAKALE Üreme Mevsimi Dışında Genç Keçilerde Flugeston Asetat Vaginal Sünger ve Norgestomet Kulak İmplantı

Detaylı

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu Tanım Purbertiye ulaşan bir dişide hormonların kontrolü (hipotalamus, hipofiz ve ovaryum dan salınan) altında ovaryum ve uterusta meydana gelen değişiklikler Genital siklus

Detaylı

Yeni Zelanda Beyazı tavşanlarda bazı reprodüktif ARAŞTIRMA parametrelerin (Research belirlenmesi Report) ve gebelik tanısı amacıyla tartım yönt..

Yeni Zelanda Beyazı tavşanlarda bazı reprodüktif ARAŞTIRMA parametrelerin (Research belirlenmesi Report) ve gebelik tanısı amacıyla tartım yönt.. Yeni Zelanda Beyazı tavşanlarda bazı reprodüktif ARAŞTIRMA parametrelerin (Research belirlenmesi Report) ve gebelik tanısı amacıyla tartım yönt.. YENİ ZELANDA BEYAZI TAVŞANLARDA BAZI REPRODÜKTİF PARAMETRELERİN

Detaylı

Geçiş Dönemi Başındaki Akkaraman Melezi Koyunlarda Farklı Dozda Flourogestene Acetate, Norgestomet ve PGF2α İle Senkronize Östrüslerin Uyarılması

Geçiş Dönemi Başındaki Akkaraman Melezi Koyunlarda Farklı Dozda Flourogestene Acetate, Norgestomet ve PGF2α İle Senkronize Östrüslerin Uyarılması Kafkas Univ Vet Fak Derg 15 (5): 801-805, 2009 DOI:10.9775/kvfd.2009.429 RESEARCH ARTICLE Geçiş Dönemi Başındaki Akkaraman Melezi Koyunlarda Farklı Dozda Flourogestene Acetate, Norgestomet ve PGF2α İle

Detaylı

Fetus - Amru.os sıvısı - Anne organizması arasındaki ilişki ve denge önemlidir. Amnios sıvısı total protein düzeyi çeşitli araştırmalara konu

Fetus - Amru.os sıvısı - Anne organizması arasındaki ilişki ve denge önemlidir. Amnios sıvısı total protein düzeyi çeşitli araştırmalara konu MIADINDAKİ GEBELERDE AMNiOS sıvısı TOTAL PROTEİN DÜZEYİ Dr. C. ŞEN(*) Doç. D. V. OCAK (") Dr. N. HEKİM ( 0 ) Prof. Dr. S. EREZ("} ÖZl!T Fetus - Amru.os sıvısı - Anne organizması arasındaki ilişki ve denge

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

VAN BÖLGESİNDE HALK ELİNDE YETİŞTİRİLEN AKKARAMAN KOYUNLARDA ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ I. DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİ *

VAN BÖLGESİNDE HALK ELİNDE YETİŞTİRİLEN AKKARAMAN KOYUNLARDA ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ I. DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİ * F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi 2006, 20(1), 21-27 VAN BÖLGESİNDE HALK ELİNDE YETİŞTİRİLEN AKKARAMAN KOYUNLARDA ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ I. DÖL VE SÜT VERİMİ ÖZELLİKLERİ * Nihat YILDIZ 1 Hüseyin DENK 2 1 Fırat

Detaylı

YERLİ KEÇİ SÜTLERİNİN STANDARTLARA UYGUNLUKLARININ KONTROLÜ

YERLİ KEÇİ SÜTLERİNİN STANDARTLARA UYGUNLUKLARININ KONTROLÜ ISSN: 2148-0273 Cilt 4, Sayı 1, 2016 Vol. 4, Issue 1, 2016 YERLİ KEÇİ SÜTLERİNİN STANDARTLARA UYGUNLUKLARININ KONTROLÜ Cuma ZEREN, Yeliz ÇAKIR 1*, Dilber YILDIZ, Ahmet ERGUN, Suat YILDIZ Özet Bu araştırma

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ NEDİR? Canlılar aracılığı ile ürün ve hizmet üretmektir

BİYOTEKNOLOJİ NEDİR? Canlılar aracılığı ile ürün ve hizmet üretmektir BİYOTEKNOLOJİ NEDİR? Canlılar aracılığı ile ürün ve hizmet üretmektir Reprodüktif Biyoteknolojinin Amacı Canlılarda in vivo ve in vitro koşullarda gen kaynaklarının uzun süreli korunması ve daha fazla

Detaylı

Süt Tipi Oğlakların Doğum, 30. Gün ve 60. Gün Canlı Ağırlıkları Üzerine Sistematik Çevre Etmenlerinin Etkileri

Süt Tipi Oğlakların Doğum, 30. Gün ve 60. Gün Canlı Ağırlıkları Üzerine Sistematik Çevre Etmenlerinin Etkileri Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2002, 39 (2):73-78 ISSN 1018-8851 Süt Tipi Oğlakların Doğum, 30. Gün ve 60. Gün Canlı Ağırlıkları Üzerine Sistematik Çevre Etmenlerinin Etkileri Arzu DUMAN 1 Erdinç DEMİRÖREN

Detaylı

İneklerde Üremenin Kontrolü Embriyo Transferi

İneklerde Üremenin Kontrolü Embriyo Transferi İneklerde Üremenin Kontrolü Embriyo Transferi PROF.DR.SERHAT PABUCCUOĞLU 28.10.2013 İNEKLERDE ÜREMENİN KONTROLÜ EMBRİYO TRANSFERİ 1 Konu Başlıkları İneklerde Üremenin kontrolü Başarıyı etkileyen faktörler

Detaylı

Gürcü Keçilerinin Bazı Reprodüktif Özellikleri

Gürcü Keçilerinin Bazı Reprodüktif Özellikleri Gürcü Keçilerinin Bazı Reprodüktif Özellikleri Mushap KURU 1*, Buket BOĞA KURU 2, Recai KULAKSIZ 3, Umut Çağın ARI 4, Hasan ORAL 1 1 Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Doğum ve Jinekoloji Anabilim

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ DERS BİLGİ FORMU

HİTİT ÜNİVERSİTESİ DERS BİLGİ FORMU Yarıyıl Sonu Sınavlar Ara Sınavlar HİTİT ÜNİVERSİTESİ DERS BİLGİ FORMU Eğitim Biriminin Adı Bölüm/Program Adı Dersin Adı Dersin Kredi ve Saat Bilgileri Alaca Avni Çelik Meslek Yüksek Okulu Veterinerlik/Laborant

Detaylı

RESEARCH ARTICLE. Mustafa Kemal Sarıbay, Gökhan Doğruer, Yaşar Ergün, Ayşe Merve Köse*, Ece Koldaş

RESEARCH ARTICLE. Mustafa Kemal Sarıbay, Gökhan Doğruer, Yaşar Ergün, Ayşe Merve Köse*, Ece Koldaş Eurasian Journal of Veterinary Sciences www.eurasianjvetsci.org RESEARCH ARTICLE Mustafa Kemal Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Kliniği ne yılları arasında getirilen hayvanların genel

Detaylı

Hatay İli Anadolu Mandalarında Tohumlamadan Sonra Kan ve Süt Progesteron Testi Kullanılarak Erken Gebelik Teşhis İmkanları

Hatay İli Anadolu Mandalarında Tohumlamadan Sonra Kan ve Süt Progesteron Testi Kullanılarak Erken Gebelik Teşhis İmkanları TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 2005, 11 (1) 34-39 Hatay İli Anadolu Mandalarında Tohumlamadan Sonra Kan ve Süt Progesteron Testi Kullanılarak Erken lik Teşhis İmkanları Özel ŞEKERDEN 1 Mustafa KÖROĞLU 2 Erdal

Detaylı

AMASYA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SORUNLARI

AMASYA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SORUNLARI AMASYA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SORUNLARI Mustafa UYAR Birlik Başkanı 26.09.2012 1 26.09.2012 2 Amasya ili küçükbaş hayvan varlığı TÜİK 2011 verilerine göre; 97.800 baş koyun, 29.370 baş keçi

Detaylı

Investigation of Accelerated Lambing Possibility of Anatolian Merino Sheep

Investigation of Accelerated Lambing Possibility of Anatolian Merino Sheep Kafkas Univ Vet Fak Derg 20 (1): 19-26, 2014 DOI: 10.9775/kvfd.2013.9381 Journal Home-Page: http://vetdergi.kafkas.edu.tr Online Submission: http://vetdergikafkas.org RESEARCH ARTICLE Anadolu Merinoslarında

Detaylı

Ek-1 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ DİĞER(ÖZEL SEKTÖR İSTENEN BELGELER TAŞRA BİRİMLERİ MAHALLİ İDARE

Ek-1 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ DİĞER(ÖZEL SEKTÖR İSTENEN BELGELER TAŞRA BİRİMLERİ MAHALLİ İDARE Ek1 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ HİZMET ENVANTERİ SIRA NO 1 2 KURUM KODU. STANDART DOSYA PLANI KODU HİZMETİN ADI Klinik Muayene Klinik Bilimler nün Hasta muayenesini Radyografik Muayene Röntgen çekimini

Detaylı

Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması

Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması Anöstrustaki Kıvırcık Irkı Koyunlarda CIDR ve Prostaglandin Uygulamalarının Üreme Performansı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması Şeniz ÖZİŞ ALTINÇEKİÇ * Mehmet KOYUNCU 1 Uludağ Üniversitesi, Ziraat

Detaylı

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 SUNU PLANI Çalışma Grubu Bağlı Enstitüler/İstasyonlar Dünya ve Türkiye de Büyükbaş Hayvancılık Verileri Devam Eden, Sonuçlanan,

Detaylı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı. MEZUN OLDUĞU FAKÜLTE: Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı. MEZUN OLDUĞU FAKÜLTE: Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi 1. ÖZGEÇMİŞ ADI-SOYADI: Nilgün GÜLTİKEN İŞ ADRESİ: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı TELEFON: 0362 457 69 21 / 6237 E-POSTA: nilgung@omu.edu.tr MEZUN OLDUĞU FAKÜLTE:

Detaylı

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması Rıdvan KOÇYİĞİT Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni

Detaylı

Curriculum Vitae. Military Service: 1999-2000; Military Veterinary Medicine School, Gemlik-Bursa/Turkey

Curriculum Vitae. Military Service: 1999-2000; Military Veterinary Medicine School, Gemlik-Bursa/Turkey Name-Surname: Mustafa GUNDOGAN University: Afyon Kocatepe University Faculty: Faculty of Veterinary Medicine Division: Clinical Sciences Curriculum Vitae Department: Reproduction and Artificial Insemination

Detaylı

DÜVELERDE PROGESTERON DESTEKLİ FARKLI RESENKRONİZASYON PROTOKOLLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

DÜVELERDE PROGESTERON DESTEKLİ FARKLI RESENKRONİZASYON PROTOKOLLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖLERME VE SUNİ TOHUMLAMA ANABİLİM DALI DÜVELERDE PROGESTERON DESTEKLİ FARKLI RESENKRONİZASYON PROTOKOLLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ Mesut

Detaylı

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Memeli hayvanlardan elde edilen süt, bileşimi türden türe farklılık gösteren ve yavrunun ihtiyaç duyduğu bütün besin unsurlarını içeren

Detaylı

Amasya İlinde İlkbahar Mevsiminde Elde Edilen İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun Belirlenmesi

Amasya İlinde İlkbahar Mevsiminde Elde Edilen İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 3, Sayı 1, 2015 Vol. 3, Issue 1, 2015 Amasya İlinde İlkbahar Mevsiminde Elde Edilen İnek Sütlerinde Yağ Depresyonunun Belirlenmesi Hayriye AKYÜZ, Murat ÇİMEN*, Hüsna Rezzan ASLAN Özet

Detaylı

AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ

AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ 24-29 OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ KURULUŞ Türkiye de soy kütüğüne katkı sağlayacak nitelikte kayıt tutma

Detaylı

Anestrus Koyunlarda Progesteron ve Pregnant Mare Serum ile Üremenin Kontrolü Üzerine Araştırmalar I. Laktasyon Anestrusun Giderilmesi

Anestrus Koyunlarda Progesteron ve Pregnant Mare Serum ile Üremenin Kontrolü Üzerine Araştırmalar I. Laktasyon Anestrusun Giderilmesi Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38(2-3): 79-86 ISSN 1018-8851 Anestrus Koyunlarda Progesteron ve Pregnant Mare Serum ile Üremenin Kontrolü Üzerine Araştırmalar I. Laktasyon Anestrusun Giderilmesi Erdinç

Detaylı

Kocaeli Ġlinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Kocaeli Ġlinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 5, Sayı 1, 2017 Vol. 5, Issue 1, 2017 Kocaeli Ġlinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi 1 Barış ALTÜRK, 1 Kerem

Detaylı

Tunceli ili Pertek ilçesinde Yetiştirilen Koyun ve Keçi Sütlerinin Kaliteli Peynir Yapım Standartlarına Uygunluğu

Tunceli ili Pertek ilçesinde Yetiştirilen Koyun ve Keçi Sütlerinin Kaliteli Peynir Yapım Standartlarına Uygunluğu ISSN: 2148-0273 Cilt 1, Sayı 2, 2013 / Vol. 1, Issue 2, 2013 Tunceli ili Pertek ilçesinde Yetiştirilen Koyun ve Keçi Sütlerinin Kaliteli Peynir Yapım Standartlarına Uygunluğu Fırat TOK*, Murat ÇİMEN**,

Detaylı

Keban Baraj Gölü nde Yaşayan Barbus rajanorum mystaceus (Heckel, 1843) ün Geri Hesaplama Yöntemiyle Uzunluklarının Belirlenmesi

Keban Baraj Gölü nde Yaşayan Barbus rajanorum mystaceus (Heckel, 1843) ün Geri Hesaplama Yöntemiyle Uzunluklarının Belirlenmesi G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 21, Sayı 2 (2001) 1-5 Keban Baraj Gölü nde Yaşayan Barbus rajanorum mystaceus (Heckel, 1843) ün Geri Hesaplama Yöntemiyle Uzunluklarının Belirlenmesi Lengths Determination

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARDAN KORUNMA

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARDAN KORUNMA DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARDAN KORUNMA LVS 2 III. 3 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Abazar TAJADDODCHELİK Ç.Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA UYGULAMA ÇİFTLİĞİNDE YETİŞTİRİLEN ETÇİ TİP KOYUNLARDA MELATONİN UYGULAMASININ DÖL

Detaylı

PROSPEKTÜS Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır Buserin Enjeksiyonluk Çözelti Hormon GnRH analoğu

PROSPEKTÜS Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır Buserin Enjeksiyonluk Çözelti Hormon GnRH analoğu PROSPEKTÜS Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır Buserin Enjeksiyonluk Çözelti Hormon GnRH analoğu BILEŞIMI : Buserin, berrak, renksiz, steril çözelti olup, her ml.sinde 0.004 mg buserelin e eşdeğer 0.0042

Detaylı

Prof.Dr. BAYAZIT MUSAL

Prof.Dr. BAYAZIT MUSAL Prof.Dr. BAYAZIT MUSAL Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Veterinerlik Eğitim Bilgileri Yüksek 1990-1995 Ankara Üniversitesi Ankara Veteriner Fakültesi Lisans Bilimler Bölümü 1995-2000 Doktora

Detaylı

Diöstrus Döneminde Olan Köpeklere GnRH Antagonisti (Cetrorelix) Uygulamalarının Progesteron Değerine Etkisinin Araştırılması*

Diöstrus Döneminde Olan Köpeklere GnRH Antagonisti (Cetrorelix) Uygulamalarının Progesteron Değerine Etkisinin Araştırılması* Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi http://www.dicle.edu.tr/veteriner-fakultesi-dergisi Araştırma Makalesi ISSN:1307-9972 e-issn:1308-0679 Diöstrus Döneminde Olan Köpeklere GnRH Antagonisti

Detaylı

İzmir İli Seferihisar İlçesinde Yetiştirilen Keçilerden Elde Edilen Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

İzmir İli Seferihisar İlçesinde Yetiştirilen Keçilerden Elde Edilen Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi İzmir İli Seferihisar İlçesinde Yetiştirilen Keçilerden Elde Edilen Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi Neslihan ÇİÇEK 1, Murat ÇİMEN 1*, Deniz EFESOY 1,

Detaylı

Address : Kıbrıs Cad. Taşkent Sok 5/2 Kurtuluş/Ankara. Telephone (Home) : Telephone (Mobile) :

Address : Kıbrıs Cad. Taşkent Sok 5/2 Kurtuluş/Ankara. Telephone (Home) : Telephone (Mobile) : Dr. Hüseyin SUNGUR Personal Information Address : Kıbrıs Cad. Taşkent Sok 5/2 Kurtuluş/Ankara Telephone (Home) : +90 312 435 47 13 Telephone (Mobile) : +90 533 251 15 47 E-mail : huseyin_sungur@yahoo.com

Detaylı

GnRH'ya Karşı Erken Yaşlarda İmmunize Edilen Erkek. Kuzularda Büyüme-Gelişme ve Eşeysel Özellikler*

GnRH'ya Karşı Erken Yaşlarda İmmunize Edilen Erkek. Kuzularda Büyüme-Gelişme ve Eşeysel Özellikler* GnRH'ya Karşı Erken Yaşlarda İmmunize Edilen Erkek Kuzularda Büyüme-Gelişme ve Eşeysel Özellikler* Hasan Ülker 1 Mehmet Kanter 2 Özdal Gökdal 1 Turgut Aygün 1 Ferda Karakuş 1 Mehmet Emin Sakarya 3 David

Detaylı

satilmis96@gmail.com EĞİTİM BİLGİLERİ FARMAKOLOJİ VE TOKSİKOLOJİ / DEVAM (TEZ AŞAMASI) VETERİNER FAKÜLTESİ / 1994 Diğer Eğitimleri / Kurslar

satilmis96@gmail.com EĞİTİM BİLGİLERİ FARMAKOLOJİ VE TOKSİKOLOJİ / DEVAM (TEZ AŞAMASI) VETERİNER FAKÜLTESİ / 1994 Diğer Eğitimleri / Kurslar Adı Soyadı MUHARREM SATILMIŞ Ünvan VETERİNER HEKİM Telefon 05336437228 E-mail satilmis96@gmail.com Doğum Tarihi - Yeri 15.01.1972 - Kızılcahamam/ ANKARA Fotoğraf Doktora Üniversite Adı Akademik Birim/

Detaylı

Koyun ve Keçilerde Doğumun İndüksiyonu Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Koyun ve Keçilerde Doğumun İndüksiyonu Sonuçlarının Değerlendirilmesi Koyun ve Keçilerde Doğumun İndüksiyonu Sonuçlarının Değerlendirilmesi E. Sinem ÖZDEMİR SALCI 1 *, Kamil SEYREK İNTAŞ 1 1 Uludağ Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı, Görükle

Detaylı

FERTİLİZASYON-Döllenme

FERTİLİZASYON-Döllenme FERTİLİZASYON-Döllenme Tanım Spermatozoon ile Oosit II nin birleşerek yeni bir canlı olan ZİGOT u şekillendirmesi Ovulasyonla yumurta yoluna atılan Oosit korona radiata hücreleri ile sarılıdır. - Oosit

Detaylı

SICAKLIK VE ENTALP KONTROLLÜ SERBEST SO UTMA UYGULAMALARININ KAR ILA TIRILMASI

SICAKLIK VE ENTALP KONTROLLÜ SERBEST SO UTMA UYGULAMALARININ KAR ILA TIRILMASI Türk Tesisat Mühendisleri Derne i / Turkish Society of HVAC & Sanitary Engineers 8. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu / 8. International HVAC +R Technology Symposium 12-14 Mayıs 2008,

Detaylı

Nişasta Esaslı Biyoyapışabilen Polimerlerin Sentezi ve İlaç Taşıyıcı Sistemlerde Uygulamaları

Nişasta Esaslı Biyoyapışabilen Polimerlerin Sentezi ve İlaç Taşıyıcı Sistemlerde Uygulamaları Nişasta Esaslı Biyoyapışabilen Polimerlerin Sentezi ve İlaç Taşıyıcı Sistemlerde Uygulamaları Klinik Bilimleri Bölümü Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Kimya Mühendisliği Bölümü, Kimyasal Teknolojiler

Detaylı