TÜRKİYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ nin

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ nin"

Transkript

1 Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi 27. Toplantısı Stockholm, 2 Aralık 2009 TÜRKİYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ nin 1-2 Aralık 2009 tarihlerinde Stockholm de gerçekleştirilen 27. Toplantısı sonunda Eş Başkanlar Sandy Boyle ve Tuğrul Kudatgobilik in yayınladıkları ORTAK DEKLARASYONU ******** TR

2 Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye ve AB den örgütlü sivil toplum temsilcilerini biraraya getiren bir organdır. KİK Türkiye ve AB arasındaki Ortalık Anlaşması çerçevesinde kurulmuş bulunan diğer organları tamamlar ve her iki taraftaki sivil toplum örgütlerinin katılım müzakerelerini takip etmelerine ve ortak çıkarları ilgilendiren konuların tartışılmasına imkân sağlar. KİK üyeleri çeşitli ekonomik ve sosyal çıkar gruplarından oluşur. 2. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsveç AB İşleri Bakanı Cecilia Malmström ve Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü nden Direktör Alexandra Cas Granje katılımlarıyla 27. KİK Toplantısını onurlandırmışlardır. Örgütlü sivil toplum ve Türkiye nin katılım süreci 3. KİK Türkiye nin AB ye görünür gelecekte katılması konusundaki sağlam taahhüdünü ifade eder. KİK Türk Hükümeti ni Ankara Anlaşması nı tam olarak uygulamaya ve bu şekilde 11 Aralık 2006 tarihli Konsey kararıyla askıya alınan başlıkların müzakereye açılmasını kolaylaştırmaya çağırır. KİK aynı zamanda AB Konseyi nin Kıbrıs Türk Toplumu nun ekonomik kalkınmasına ilişkin 22 Ocak 2007 tarihli kararını da not eder. KİK AB Konseyi ne müzakere sürecini hızlandırmak ve kolaylaştırmak üzere Türkiye nin tekbik gerekleri yerine getirdiği başlıkları müzakereye açmaya çağırır. 4. KİK 2009 Haziran ayında vergilendirmeye ilişkin başlığın müzakereye açılmasını memnuniyetle karşılar. Komite İsveç Dönem Başkanlığı boyunca henüz hiç bir başlığın müzakereye açılmamasından üzüntü duyar ve Türk Hükümeti ve AB Konseyi ni çevre başlığının yıl sonundan önce müzakereye açmak üzere gerekli çabayı göstermeye davet eder. Bu, özellikle Kopenhag da gerçekleştirilecek İklim Zirvesi ve Türkiye nin Kyoto protokolü ne katılmasını takiben bir ulusal strateji benimseme çabaları ışığında önem kazanmaktadır. 5. KİK sosyal politika ve istihdam başlığının müzakerelere açılamamış olmasından üzüntü duyar ve Türk Hükümeti ni söz konusu başlığın açılış kriterleri olan sendikal haklar ve kayıt dışı ekonomi konusunda gerekli reformları gerçekleştirmeye çağırır. Komite, Kasım 2009 tarihlerinde Paris te gerçekleştirilen 25. toplantısında AB ve Türk tarafından sosyal ortakların tam desteğiyle kabul edilen bir rapor dolayısıyla sendikal haklar konusunda bir konsensüse ulaşılmış olduğuna işaret eder. Bu anlamda KİK Türk Hükümeti nin gerek özel, gerek kamu sektöründe sendikal haklara ilişkin mevzuatın ILO Sözleşmeleri ve AB standartları çizgisinde değiştirileceği yönündeki sözlerinin eyleme dönüştürülmemiş olmasından duyduğu hayal kırıklığını ifade eder. KİK Eş Başkanları Türk makamları ile bu konudaki diyaloğu sürdürmeye hazırdırlar. 6. KİK, Avrupa Komisyonu nun 2009 İlerleme Rapor unda da bildirildiği üzere mevcut sendikal hakların bazı durumlarda süregiden sınırlandırmalara maruz kaldığının rapor edilmesinden kaygı duyar.

3 KİK, AB Kanadı üyelerinin, 2009 Türkiye İlerleme Raporu nda belirtildiği üzere, Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu üyesi olan Kamu Emekçileri Konfederasyonu KESK in üyelerinin tutuklanmaarıyla ilgili ifade ettikleri endişeleri not eder. 8. KİK DİSK Genel Başkanı ve KİK eski EŞ Başkanı Süleyman Çelebi ye Ekim ayında makamında gerçekleştirilen saldırıdan duyduğu derin üzüntüyü bildirir. 9. KİK, toplumun tüm kesimlerinde ulusal reformların ve müzakere sürecinin daha iyi anlaşılması için sivil toplumun sürece daha yakın şekilde dahil edilmesi yönündeki önerilerinin Türk Hükümeti nce göz önüne alınmış olmasından büyük memnuniyet duyar. Komite Türkiye den ve AB den sendikaların, işveren kuruluşlarının, ticaret odalarının ve STK ların Türkiye nin AB ye katılımının AB de ve Türkiye de daha iyi anlaşılmasına katkı yaptıkları Sivil Toplum Diyaloğu sürecinin öneminin altını çizer. 10. KİK Avrupa Komisyonu nu, Türkiye hakkındaki ilerleme raporlarını hazırlama sürecinde KİK in ve Türkiye deki diğer sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini dikkatli şekilde göz önüne almaya çağırır. 11. Komite Avrupa Komisyonu nun, KİK tarafından önerildiği üzere AB-Türkiye ilişkileri hakkında daha iyi bilgi sağlamak ve daha geniş bir kitleye ulaşmak üzere Türkiye deki bilgi ağını yerel ortaklar yoluyla güçlendiriyor olmasını memnuniyetle karşılaşır. KİK Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB ve İstanbul Ticaret Odası nın Ankara ve İstanbul da ve çevrelerinde AB Bilgi Merkezleri ne ev sahipliği yapma taahhüdünü destekler. 12. Komite Türkiye ve AB sivil toplum örgütleri arasında katılım süreci hakkında bilgi sağlamak ve tartışmalara önderlik etmek üzere aktif rol oynama taahhüdünü yineler. Komite, Stockholm deki toplantısı vesilesiyle, Türkiye nin AB ye katılımını STK lar ve medyanın nasıl daha iyi anlatabileceği hakkında tartışma yaratmak ve bilinç düzeyini artırmak üzere İsveç medyası ve sivil toplum örgütleriyle Türkiye yi Anlatmak konulu bir seminer düzenlemiştir. 13. Komite Türk Hükümeti nin AB-Türkiye Geri Alma Anlaşması na ilişkin resmi müzakerelere devam etme kararından memnuniyet duyar ve Türk Hükümeti ile Avrupa Komisyonu nun mümkün olan en kısa sürede bir vize kolaylaştırma anlaşmasının Kabul edilmesi için çalışmalarını talep eder. Bu bağlamda KİK Türkiye nin 26 Kasım 2009 tarihli Türkiye-AB Troykası toplantısında dile getirdiği AB nin diğer aday ülkeleri kendisine de uygulaması talebini not eder. 14. KİK bir kez daha Avrupa Komisyonu nu ve Üye Devletleri, Avrupa Adalet Divanı nın 19 Şubat 2009 tarihli AET-Türkiye Ortaklık Anlaşması-Hizmet Sunumu Serbestisi-bir Üye Devlete Kabul için Vize Şartı başlıklı hükmünü gecikmeksizin uygulamaya davet eder. 15. KİK, bazı Türk üyelerinin vize sorunlarından dolayı zaman zaman toplantılara katılamamasından derin üzüntü duyar.

4 KİK Türk üyelerinin, AB ile üçüncü ülkeler arasında serbest ticaret anlaşmalarının imzalanmasının Gümrük Birliği kapsamında Türkiye nin ticaretine yaptığı olumsuz etkilerle ilgili ifade ettikleri kaygıarı not eder. Ekonomik ve mali krizin AB ve Türkiye üzerindeki etkileri 17. KİK gerek Türkiye, gerek AB nin ekonomik ve mali krizden, hemen tüm sektörleri kapsayacak şekilde ciddi ölçüde etkilendiklerini not eder. İç ve dış talepteki sert düşüş sanayi üretiminde aşağı yönlü bir trende yol açmış, bu da işsizlik artışı ile sonuçlanmıştır. 18. KİK, Katılım Öncesi Yardım Enstrümanı IPA kapsamında Türkiye nin de faydalandığı ve ekonomik ve mali krizin sonuçlarını karşılamaya yardım amacı taşıyan kriz paketini memnuniyetle karşılar. Komite gerekli yasal tedbirler alınmak suretiyle krizden etkilenen işletmelerin sürdürülebilirliğinin ve işçi ücretlerinin güvence altına alınmasının önemini vurgular. Bu bağlamda Türk makamlarınca işletmeleri kriz nedeniyle faaliyetlerini durdurmak veya işçi çıkarmak zorunda kalmaktan korumak üzere kısa çalışma ödeneği tedbirini memnuniyetle karşılar. 19. KİK Türk Hükümetini ve AB Üye Devlet Hükümetlerini sosyal ortaklar ve sivil toplum temsilcilerine danışarak, kadınlar ve gençleri özellikle etkileyen istihdam sorunu başta olmak üzere krizin etkilerini hafifletecek etkili ve istikrarlı istihdam ve sosyal koruma politikaları oluşturmaya çağırır. 20. KİK Türk Hükümetine ekonomik canlanmaya da yardımcı olacak KOBİ lerin finansmana erişimlerinin iyileştirilmesi yönünde yaptığı çağrıyı yineler. Komite KOSGEB in görev alanını genişletmek ve krizin etkileri ile mücadele için KOBİ lere yönelik bir kredi garanti fonu oluşturmak üzere 2009 Mayıs ayında Kabul edilen yasayı memnuniyetle karşılar. 21. Komite krizden ciddi şekilde etkilenmesine rağmen Türkiye nin, bankacılık ve işletmeler sektörü gibi alanlarda yeniden yapılandırma ve özelleştirmeler şeklindeki yapısal reformlar sayesinde ciddi bir mali krize girmemeyi başardığını not eder. Bu tür reformlar, başta banka gözetimi ve düzenlemeleri konularında olmak üzere AB Üye Devletlerinde de geliştirilmelidir. 22. KİK küresel düzlemde konulacak kurallar yoluyla yapılacak gözetimin yeni bir mali krizin önlenmesinin anahtarı olduğunu vurgular. Komite, yeni gözetim işlevlerinde ilgili tüm paydaşların rol alması gerektiğine işaret eder. 23. KİK, yetersiz mali regülasyon sonucu ortaya çıkan mevcut krizin eşitsizlikleri ortadan kaldırmak ve sürdürülebilir kalkınmanın emellerini atmak için bir fırsata dönüştürülmesi gerektiği düşüncesindedir. Bu bağlamda KİK Türk ve AB mali kuruluşlarının işbirliğinin artırılması gerektiğini göz önüne alır.

5 Düşük karbon ekonomisine geçiş ve sürdürülebilir ekonomi, krizden çıkış programlarında öncelikli yer almalıdır. KİK yenilenebilir enerji kaynaklarından sürdürülebilir üretim ve kullanımın artırılmasını ve bu şekilde temiz istihdam olanakları yaratılmasını önerir. Türkiye ve AB de kayıtdışı ekonomi 25. KİK kayıt dışı çalışılmanın AB ve Türkiye de GSYİH oluşumundaki rolünün azımsandığı ve ekonomilerin büyüme potansiyelini azalttığını not eder. 26. KİK kayıt dışı çalışmanın ekonomiler ve rekabet üzerindeki gerçek etkisinin ve bu tür çalışma ile sahtecilik, suç şebekeleri ve yasadışı göç arasındaki bağlantıların açıklığa kavuşturulmasının faydalı olacağına işaret eder. 27. KİK kayıt dışı çalışma ile mücadelenin ilgili makamlar arasında etkili sınır ötesi işbirliği ve gözetim ve kayıt dışı çalışma veya çalıştırmaya yönelik yaptırımlar hakkında bilgilendirme gerektirdiğini vurgular. 28. KİK benimsenmesi gereken stratejinin başta işverenler olmak üzere kayıt dışı çalışmaya yaptırım uygulanması, ancak diğer yandan da yasalara uyan ve çalışma, sosyal güvenlik ve iş güvenliği standartlarını doğru şekilde uygulayan firmaların da teşvikler ve sözleşme ve ihalelere daha kolay erişim yoluyla ödüllendirilmesi şeklinde olması gerektiğinin altını çizer. İş yaşamını düzenleyen mevzuat, yeni kurulan işletmeler ve KOBİler başta olmak üzere istihdam etmeyi kolaylaştıracak şekilde değiştirilmeli ve sadeleştirilmelidir. Amaç kayıtlı istihdamı, kısmen veya tamamen yasadışı olan ve standartlara uyulmaması veya istismarına dayanan çalışmaya göre daha kolay hale getirmektir. 29. KİK geçiş sürecini desteklemek üzere kayıt dışı ekonomiyle mücadele eylemlerinin sosyal koruma ve düzgün iş politikalarıyla desteklenmesinin önemine işaret eder. 30. KİK, sosyal ortakların kayıt dışı çalışma ile mücadelede ve kayıt dışı ekonominin azaltılmasında önemli bir rol oynayabileceklerine işaret eder. Komite, sosyal ortakların kayıt dışı ekonominin azaltılmasına yönelik önleme, bilgilendirme ve eğitim çalışmalarına dahil edilmelerini önerir. KİK, gerek AB düzeyinde, gerek Türkiye de sosyal ortakların iyi uygulama örneklerini analiz edip desteklemek üzere birlikte çalışmalarını önerir. 31. KİK Türk Hükümeti tarafından kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye dönük olarak bir dizi teşvik ve yasal yaptırımı biraraya getiren kapsamlı bir eylem planı benimsenmiş olmasını memnuniyetle karşılar. Komite, Türkiye açısından, sosyal politika ve istihdam başlığını açarak katılım müzakerelerine devam etmek üzere bu konuyu acil şekilde ele almasının önemini tekrar vurgular. 32. KİK kayıt dışı ekonomi hakkındaki tartışmaya İstanbul da yapılacak bir sonraki toplantıda devam etmeyi ve bir müşterek rapor sunmayı planlamaktadır.

6 - 5 - AB ve Türkiye de kadınların hakları ve rolleri 33. KİK toplumsal cinsiyet eşitliğinin genel ekonomik ilerleme, büyüme ve istihdama yapılan üretken bir yatırım olduğuna işaret eder. Komite işgücü piyasası ve sosyal güvenlik politkalarının bireyi yaşam evresi boyunca desteklemesi gerektiğinin ve geleneksel yapıların yanından ortaya çıkan yeni aile yapılarının doğru politikalarla desteklenmesi gereğinin altını çizer. 34. KİK kadınların toplumda sosyal ve ekonomik açıdan çoğu zaman yeterince anlaşılmayan, ödüllendirilmeyen ve hukuki statüsü olmayan aktif bir rol oynadığını not eder. Özellikle Türkiye de kadınların işgücü piyasasına katılımı çoğunlukla kayıt dışı ekonomide gerçekleşmektedir. Ev içi hizmet sektöründeki istihdam kayıt altına alındığı takdirde satın alma gücü ve genel büyüme artacaktır. 35. KİK, AB ve Türkiye cinsiyet ayrımcılığını yasaklayan mevcut mevzuatın uygulanması için daha fazla çaba gösterilmesi ihtiyacını burgular. Komite kadınların AB de ve Türkiye de erkeklerden daha az ücret aldığını, siyasette, işgücünde, yönetim kademelerinde ve girişimciler içerisinde daha az temsil edildiğini not eder. 36. KİK AB de toplumsal cinsiyet eşitliği henüz tam olarak başarılmamış olsa da AB de çalışan kadınların durumunun, istatistiksel araçların, araştırmaların, analizlerin ve mevzuatın uygulanmasına dönük çabalar nedeniyle dünyada en iyiler arasında olduğunu kaydeder. Komite Türk Hükümeti ni AB standartlarına ulaşmak üzere dönemi için kabul etmiş olduğu toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planını tam olarak uygulamaya çağırır. 37. Komite aynı zamanda AB ve Türkiye deki sosyal ortakları kendi kuruluşlarında toplumsal cinsiyet eşitliğini hayata geçirmeye çağırır. 38. KİK birçok Türk kadınının henüz tam olarak haklarının farkında olmadığını not eder ve kadın örgütlerinin Türkiye ve AB de bilinçlendirme ve kadınların toplumun tüm alanlarına katılımını artırma yönündeki çabalarının önemini kabul eder. Komite radyo ve TV yoluyla ve eğitim sisteminin tüm seviyelerindeki okullarda bilgilendirme kampanyaları düzenlenmesini tavsiye eder. 39. KİK, AB ve Türkiy de kadınlara karşı şiddet ve ayrımcılıkla mücadelenin önemini vurgular. Komite kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılmasına ilişkin BM Deklarasyonu nun uygulanması ve yüksek nitelikli kadın sığınmaevlerine yatırım yapılması gereğinin altını çizer. 40. KİK döneminde ilköğretim çağındaki çocuklar içinde cinsiyet eşitsizliğinin yarı yarıya azalmış olmasını ve ilköğretime devam eden çocukların sayısının önemli ölçüde artmış olmasını memnuniyetle karşılar. Bununla birlikte Komite Türkiye de kadınların eğitime erişiminin halen AB ve OECD ülkeleri içerisinde en düşük seviyelerde olmasından endişe

7 - 6 - duyar. KİK Türk Hükümetini ve TBMM de yeni kurulmuş bulunan Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu nu, kadınların eğitime, işgücü piyasasına ve siyasi temsil mekanizmalarına erişimini güçlendirmek üzere sivil toplum kuruluşlarıyla toplumsal cinsiyet eşitliği konularında gerçek bir diyaloğa girmeye çağırır. Gelecek KİK Toplantısı 41. KİK in 28. Toplantısı Nisan 2010 tarihlerinde İstanbul un Avrupa Kültür Başkenti olması vesilesiyle İstanbul da gerçekleştirilecek ve İstanbul un bu özelliğinin altı çizilecektir. KİK, daimi gündem maddeleri olarak Türkiye nin katılım müzakereleri ve sivil toplum örgütlerinin sürece katılımı hakkındaki tartışmalarına devam edecek ve Türkiye ve AB de kadınların hakları ve rolü konusundaki tartışılmasını sürdürecektir. Toplantı gündeminde aynı zamanda Türkiye ve AB de kayıt dışı ekonomi hakkındaki müşterek rapor tartışılacak ve Aralık 2009 da yapılacak Kopenhag İklim Zirvesi sonrası (iklim değişikliği de dahil olmak üzere) çevre konusunda bir tartışma gerçekleştirilecektir. KİK aynı zamanda gıda güvenliği konusunun da gelecek toplantılarının gündeminealınmasına karar vermiştir. Bu deklarasyon Türk makamlarına, AB kurumlarına, Türkiye ve AB deki sivil toplum kuruluşlarına ve medya kuruluşlarına gönderilmiştir. Türkiye-AB KİK toplantı dokümanlarına ve diğer her türlü bilgiye ilgili sekretaryalar vasıtasıyla erişilebilir: Mustafa Bayburtlu, Daire Başkanı, Türkiye Odalar be Borsalar Birliği (TOBB). (Tel.: ; e-posta: abm@tobb.org.tr) ve Laila Wold, Yönetici, Dış İlişkiler Bölümü, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi (Tel.: ; e-posta: laila.wold@eesc.europa.eu).

ORTAK BĠLDĠRĠ TASLAĞI

ORTAK BĠLDĠRĠ TASLAĞI AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi 26. Toplantısı İstanbul, 28 Nisan 2009 ORTAK BĠLDĠRĠ TASLAĞI Sayın Sandy Boyle (EĢ-BaĢkan) ile Sayın Tuğrul Kudatgobilik (EĢ-BaĢkan) AB-TÜRKĠYE KARMA ĠSTĠġARE KOMĠTESĠ

Detaylı

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi 28. Toplantısı. Edinburgh, 14 Eylül 2010

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi 28. Toplantısı. Edinburgh, 14 Eylül 2010 Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi 28. Toplantısı Edinburgh, 14 Eylül 2010 Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Eş Başkanları Sandy Boyle ve Tuğrul Kudatgobilik in 13-14 Eylül 2010 tarihlerinde Edinburgh

Detaylı

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AESK ve Türkiye REX Dış İlişkiler Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi (KİK) 16 Kasım 1995 te AESK, Ankara Anlaşmasında bulunan: Ortaklık Konseyi; Avrupa Parlamentosu,

Detaylı

REX/244 AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi 23. toplantısı. Adapazarı,

REX/244 AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi 23. toplantısı. Adapazarı, REX/244 AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi 23. toplantısı Adapazarı, ORTAK AÇIKLAMA Sn. Bryan Cassidy (Eş-Başkan) ile Sn. Şemsi Bayraktar (Eş-Başkan), AB TÜRKİYE KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ 23. Toplantısı

Detaylı

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi. Avrupa Ekonomik ve Sosyal

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi ve y Uzun bir ortak tarih Türkiye, Avrupa Ekonomik Topluluğu na (EEC) katılmak için ilk kez Temmuz 1959'da başvuru yaptı. EEC yanıt

Detaylı

AB-TÜRKİYE KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ

AB-TÜRKİYE KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ REX/219 AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi'nin 21. Toplantısı Kayseri, 14 Temmuz 2006 Kayseri'de 13 ve 14 Temmuz 2006'da yapılan AB-TÜRKİYE KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ 21. toplantısında Sn. Jan Olsson (Eş-Başkan)

Detaylı

AB nin İstihdam ve Sosyal Politikası

AB nin İstihdam ve Sosyal Politikası AB nin İstihdam ve Sosyal Politikası Büyümenin ve istihdamın artırılması için 2005 yılında kabul edilen Yenilenmiş Lizbon Stratejisi kapsamında, Avrupa Sosyal modelini yeniden şekillendiren Sosyal Gündem

Detaylı

5-6 Aralık 2016 tarihlerinde Ankara da bir araya gelen AB-TÜRKİYE KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ ORTAK BİLDİRİSİ ********

5-6 Aralık 2016 tarihlerinde Ankara da bir araya gelen AB-TÜRKİYE KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ ORTAK BİLDİRİSİ ******** 5-6 Aralık 2016 tarihlerinde Ankara da bir araya gelen AB-TÜRKİYE KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ ORTAK BİLDİRİSİ ******** 1. AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi (KİK), AB ve Türkiye den örgütlü sivil toplum kuruluşlarının

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü

Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü AVRUPA BİRLİĞİNEDİR? Hukuki olarak: Uluslar arası örgüt Fiili olarak: Bir uluslararası örgütten daha fazlası Devlet gibi hareket

Detaylı

ÇALIŞMA YAŞAMININ GELECEĞİ GİRİŞİMİNDEN SORUMLU BİRİM 2017

ÇALIŞMA YAŞAMININ GELECEĞİ GİRİŞİMİNDEN SORUMLU BİRİM 2017 ÇALIŞMA YAŞAMININ GELECEĞİ GİRİŞİMİNDEN SORUMLU BİRİM 2017 Değişimin temel nedenleri Çevre ve İklim Değişiklikleri Yeni teknolojiler ve dijitalleşme Değişen Çalışma Yaşamı Demografik değişiklikler Bu değişiklikler

Detaylı

ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR. Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017

ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR. Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017 ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017 Dezavantajlı gruplar; işe giriş veya çalışma hayatına devam etmede zorluklarla

Detaylı

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Siyasi İşler Başkanlığı 20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 - Reform İzleme Grubu nun (RİG) 20. Toplantısı, Devlet Bakanı ve Başmüzakerecimiz

Detaylı

İktisadi Kalkınma Vakfı

İktisadi Kalkınma Vakfı İktisadi Kalkınma Vakfı Türkiye-AB ilişkilerinin tarihi kadar eski ve köklü bir kurum olan İktisadi Kalkınma Vakfı, Türkiye ile AB arasındaki ortaklık ilişkisini başlatan Ankara Anlaşması nın imzalanmasından

Detaylı

TÜRKİYE BAŞKANLIĞI VE İŞ DÜNYASI

TÜRKİYE BAŞKANLIĞI VE İŞ DÜNYASI TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU ULUSLARARASI İŞVERENLER TEŞKİLATI G20-B20 SÜRECİ TÜRKİYE BAŞKANLIĞI VE İŞ DÜNYASI Mart 2014 TÜRKİYE BAŞKANLIĞI VE İŞ DÜNYASI Uluslararası İşverenler Örgütü nün

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 27 Şubat 2017 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe yaklaşık 100

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ Aralık 2017 En büyük zaafımız vazgeçmektir. Kuşkusuz başarının en garantili yolu bir kez daha denemektir. Thomas Edison Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 döneminde

Detaylı

İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü ILO Türkiye Ofisi

İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü ILO Türkiye Ofisi İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü 05.05.2014 ILO Türkiye Ofisi Genel Bakış Birbirini tamamlayan 3 temel alanda ILO rolü ve araçları Politika yapımı ve savunuculuk o o ILO Sözleşmeleri

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

KAYITDIŞI ĐSTĐHDAMLA MÜCADELE

KAYITDIŞI ĐSTĐHDAMLA MÜCADELE Türkiye Đşçi Sendikaları Konfederasyonu KAYITDIŞI ĐSTĐHDAMLA MÜCADELE Ankara Amaç Türkiye de kayıt dışı istihdam önemli bir sorun olarak gündemdedir. Ülkede son verilere göre istihdam edilenlerin yüzde

Detaylı

19.FASIL : SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM AÇILIŞ KRİTERLERİNDE GELİNEN SON AŞAMA

19.FASIL : SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM AÇILIŞ KRİTERLERİNDE GELİNEN SON AŞAMA 19.FASIL : SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM AÇILIŞ KRİTERLERİNDE GELİNEN SON AŞAMA Bu müzakere başlığı: İş Hukuku, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kadın ve Erkek Arasında Eşit Muamele, Ayrımcılıkla Mücadele, Sosyal

Detaylı

TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI

TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI 15 Ekim 2012 Mehmet Ali ÖZKAN İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı 1 SUNUM PLANI I- İşgücü Piyasası Göstergeleri II- Mesleki Eğitim ve

Detaylı

İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU

İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU İSO Kadın Sanayiciler Platformu 8 MART MANİFESTOSU 1- Kadın istihdamı özendirilmeli Sorun: Gelişmiş ülkelerin çoğunda kadınların işgücüne katılım oranları yüzde 60-80 aralığında. Gelişmekte olan ülkelerde

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Musa Rahmanlar Ankara/2016 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İçerik 1. Sürdürülebilir

Detaylı

Namus adına kadınlara ve kızlara karşı işlenen suçların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma

Namus adına kadınlara ve kızlara karşı işlenen suçların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma Elli-dokuzuncu Oturum Üçüncü Komite Gündem maddesi 98 Kadınların Konumunun Geliştirilmesi Almanya, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Brezilya, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı,

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti.

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti. ARAŞTIRMA RAPORU ÖZEL ARAŞTIRMA--AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE KRONOLOJİSİ 20/06/2005 1959 1963 1964 1966 1968 1970 1971 1972 1973 31 Temmuz: Türkiye, AET ye ortaklık için başvurdu. 11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi,

Detaylı

Toplam Erkek Kadin 20 35.9. Ermenistan Azerbaycan Gürcistan Kazakistan Kırgızistan Moldova Cumhuriyeti. Rusya Federasyonu

Toplam Erkek Kadin 20 35.9. Ermenistan Azerbaycan Gürcistan Kazakistan Kırgızistan Moldova Cumhuriyeti. Rusya Federasyonu Doğu Avrupa, Orta Asya ve Türkiye de İnsana Yakışır İstihdamın Geliştirilmesi Alena Nesporova Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktör Yardımcısı Uluslararası Çalışma Ofisi, Cenevre Sunumun yapısı Kriz öncesi

Detaylı

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Madde 23: Çalışma Hakkı

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Madde 23: Çalışma Hakkı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Madde 23: Çalışma Hakkı Gülşah Özcanalp Göktekin Uzman Sosyolog / İş ve Meslek Danışmanı Liderlik Enstitüsü Eğitim ve İstihdam Hizmetleri Çalışma Evrensel Bir Haktır İnsan

Detaylı

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI PROJE HAKKINDA Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 13 Ocak 2017 İKV Kamuoyu Araştırması 2016 Araştırmanın Künyesi: Nisan 2016 Türkiye genelinde 18 il 1254 katılımcı 7 bölge Araştırmayı nerede yaptık? AB yi duydunuz

Detaylı

Özet. Gelişen küresel ekonomide uluslararası yatırım politikaları. G-20 OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu 2015

Özet. Gelişen küresel ekonomide uluslararası yatırım politikaları. G-20 OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu 2015 G-20 OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu 2015 Gelişen küresel ekonomide uluslararası yatırım politikaları Ekonomi Bakanligi Ev Sahipliginde Özet 5 Ekim 2015 Hilton Istanbul Bosphorus Hotel İstanbul,

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

YATIRIM ORTAMINI İYİLEŞTİRME KOORDİNASYON KURULU (YOİKK) ÇALIŞMALARI. 11 Mayıs 2012

YATIRIM ORTAMINI İYİLEŞTİRME KOORDİNASYON KURULU (YOİKK) ÇALIŞMALARI. 11 Mayıs 2012 YATIRIM ORTAMINI İYİLEŞTİRME KOORDİNASYON KURULU (YOİKK) ÇALIŞMALARI 11 Mayıs 2012 1 Sunum Planı 16/01/2012 tarihli Bakanlar Kurulu Prensip Kararı çerçevesinde YOİKK yapısı TOBB YOİKK Çalışma Grupları

Detaylı

TÜRKONFED BAŞKAN YARDIMCISI İŞ DÜNYASINDA KADIN KOMİSYONU BAŞKANI PROF. DR. YASEMİN AÇIK Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Toplantısı Konuşma Metni

TÜRKONFED BAŞKAN YARDIMCISI İŞ DÜNYASINDA KADIN KOMİSYONU BAŞKANI PROF. DR. YASEMİN AÇIK Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Toplantısı Konuşma Metni TÜRKONFED BAŞKAN YARDIMCISI İŞ DÜNYASINDA KADIN KOMİSYONU BAŞKANI PROF. DR. YASEMİN AÇIK Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Toplantısı Konuşma Metni Abdullah Gül Üniversitesi / Kayseri 6 NİSAN 2017 Sayın

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE GERİ SAYIM BAŞLADI KAMPANYASI DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN YANIMDA OL

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE GERİ SAYIM BAŞLADI KAMPANYASI DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN YANIMDA OL Arka Plan: BM Kadın, UNDP ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ortaklığında yürütülmekte olan Türkiye de Cinsiyet Eşitliği ne Yönelik Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Ortak Programı kapsamında

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Dış ilişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü

T.C. Sağlık Bakanlığı Dış ilişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü T.C. Sağlık Bakanlığı Dış ilişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Görevleri (663 sayılı KHK ya istinaden) MADDE 14- (1) Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır: a) Sağlık

Detaylı

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, İstanbul 12 Eylül 2008 Çalışma Grubu Amacı Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele M Çalışma Grubu nun amacı; Türkiye

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ SİGORTA MÜKTESEBAT REHBERİ

AVRUPA BİRLİĞİ SİGORTA MÜKTESEBAT REHBERİ AVRUPA BİRLİĞİ SİGORTA MÜKTESEBAT REHBERİ Hazırlayan: Berna Özşar Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği AB, Mevzuat ve Projeler Birimi Uzmanı AVRUPA BİRLİĞİ SİGORTA MÜKTESEBAT REHBERİ TSRŞB Yayın

Detaylı

Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir ÇALIŞMA HAYATINDA SOSYAL DİYALOĞUN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ

Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir ÇALIŞMA HAYATINDA SOSYAL DİYALOĞUN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir ÇALIŞMA HAYATINDA SOSYAL DİYALOĞUN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ BÜLTEN - 2017/1 BİRLİKTE VARIZ ÇALIŞMA HAYATINDA SOSYAL DİYALOĞUN

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve KADIN Avrupa Birliği Bakanlığı Sunum İçeriği AB nin kadın-erkek eşitliği ile ilgili temel ilkeleri AB nin kadın istihdamı hedefi AB de toplumsal cinsiyete duyarlı

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Ulusal Eylem Planları

Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Ulusal Eylem Planları T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Özlen Kavalalı Müsteşar Yardımcısı V. 50 yıldan fazla bir geçmişe sahip Türkiye-AB ilişkileri günümüzde her iki tarafın da yararına olan

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI

AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 07-08 Temmuz 2006 Halil Serkan KÖREZLİOĞLU Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Yayın Desteği Hibe Programı

Detaylı

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 ILO Kabul Tarihi: 15 Haziran 2006 Yürürlüğe Giriş Tarihi: 20 Şubat 2009 Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Konferansı, Uluslararası

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu 7. Bakanlar Konferansı Raporu. 24-25 Mayıs 2010. Bakü/Azerbaycan

Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu 7. Bakanlar Konferansı Raporu. 24-25 Mayıs 2010. Bakü/Azerbaycan Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu 7. Bakanlar Konferansı Raporu Katılımcılar: 24-25 Mayıs 2010 Bakü/Azerbaycan Leyla COŞKUN (Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı) Şengül ALTAN ARSLAN (Dış

Detaylı

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR III. Sınıf Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Risk Gruplarına Yönelik Sosyal Politikalar Dersi Notları-VI Doç. Dr. Şenay GÖKBAYRAK İçerik Engellilere

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya 1 1) Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ İLETİŞİM STRATEJİSİ

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ İLETİŞİM STRATEJİSİ TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ İLETİŞİM STRATEJİSİ 1 AB İLETİŞİM STRATEJİSİ (ABİS) NEDİR? Türkiye - AB müzakere sürecinin üç ayağı: 1- Siyasi reformlar 2- AB yasal düzenlemelerinin kabul edilmesi ve uygulanması

Detaylı

Ekonomik ve Sosyal Komite - Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü AB Politikaları AB Konseyi AB Bakanlar Kurulu Schengen Alanı

Ekonomik ve Sosyal Komite - Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü AB Politikaları AB Konseyi AB Bakanlar Kurulu Schengen Alanı Avrupa Komisyonu SCHUMANN Roma Antlaşması Brüksel Almanya - Avrupa Parlamentosu Đktisadi Kalkınma Vakfı Adalet ve Özgürlükler AB - AVRO Politikaları AB Konseyi Bakanlar Kurulu Schengen Alanı Üye Devlet

Detaylı

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı I Türkiye (UN SDSN I Turkey) Bahar ÖZAY UN SDSN I Türkiye Direktörü Antalya, 4 Kasım 2016

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı I Türkiye (UN SDSN I Turkey) Bahar ÖZAY UN SDSN I Türkiye Direktörü Antalya, 4 Kasım 2016 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı I Türkiye (UN SDSN I Turkey) Bahar ÖZAY UN SDSN I Türkiye Direktörü Antalya, 4 Kasım 2016 1 Birles mis Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri

Detaylı

EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI. Sorumlu İşbirliği Yapılacak Kurum/lar ve Kuruluş/lar

EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI. Sorumlu İşbirliği Yapılacak Kurum/lar ve Kuruluş/lar EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI 1.1 Toplumda hayat boyu öğrenme bilincini artırmaya yönelik TV, radyo ve ilgili mecralarda programlar yayınlanacaktır.

Detaylı

Bir Bakışta Proje Döngüsü

Bir Bakışta Proje Döngüsü 1 Bir Bakışta Proje Döngüsü Carla Pittalis, Operasyonlar Sorumlusu Dünya Bankası UYGULAMA DESTEK ÇALIġTAYI Ankara, 6-10 Şubat 2012 2 Amaçlar Proje hazırlık ve yönetim çalışmalarının önemini vurgulamak

Detaylı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı MECLİS TOPLANTISI Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 3 Temmuz 207 5 TEMMUZ DEMOKRASİ VE BİRLİK GÜNÜ BASIN TOPLANTISI YENİ KABİNE İŞSİZLİK AZALIYOR MU? 5,0 28.57 28.500 2,0 9,0, 26.275 0,9 26.456

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ESNEK GÜVENCE BAĞLAMINDA TÜRKİYE DE SOSYAL GÜVENCE Yasemin KARA Ağustos 2009 İÇERİK GİRİŞ TÜRKİYE HOLLANDA SONUÇ ve DEĞERLENDİRME 2 GİRİŞ 3 Matra Projesinin Temelleri Bu çalışma

Detaylı

AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ NİN GÜNCELLENMESİ

AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ NİN GÜNCELLENMESİ AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ NİN GÜNCELLENMESİ 25.07.2017 İhracatımızın %47,9 u (68,3 milyar $) İthalatımızın %39,1 i (77,6 milyar $) Gümrük Birliği nden Kazanımlarımız AB ye ihracatta orta-üst teknolojili sektörlerin

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ 25. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ ZİRVESİ BİLDİRİSİ. (İstanbul, 22 Mayıs 2017)

KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ 25. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ ZİRVESİ BİLDİRİSİ. (İstanbul, 22 Mayıs 2017) KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ 25. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ ZİRVESİ BİLDİRİSİ (İstanbul, 22 Mayıs 2017) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Üye Devletleri Devlet ve Hükümet Başkanları olarak bizler,

Detaylı

MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmeliği Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 05.02.

MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmeliği Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 05.02. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Amaç ve kapsam Madde 2 Dayanak Madde 3 Tanımlar İkinci Bölüm - Konseyin Kuruluş Amacı, Oluşumu ve

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI

AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI 1. KATILIM ÖNCESİ YARDIM PROGRAMI 2001 yılı sonuna kadar Türkiye ye Avrupa Birliği nin çeşitli bütçe kalemlerinden mali ve teknik işbirliğine yönelik yardımlar gelmekteydi.

Detaylı

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ Ünite 4 Doç. Dr. Nuray ERTÜRK KESKİN Türkiye deki kamu politikası belgelerinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Kamu politikası analizinde görüş alanında olması gereken politika belgeleri altı başlık altında

Detaylı

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmeliği. www.irisakademi.com

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmeliği. www.irisakademi.com Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmeliği www.irisakademi.com Resmi Gazete Tarihi:05.02.2013 Resmi Gazete Sayısı:28550 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

Türkiye de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlamaya Yönelik Ortamın Desteklenmesi Projesi DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN, YANIMDA OL

Türkiye de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlamaya Yönelik Ortamın Desteklenmesi Projesi DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN, YANIMDA OL Türkiye de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlamaya Yönelik Ortamın Desteklenmesi Projesi DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN, YANIMDA OL 1.Durum Analizi Günümüzde insan haklarının korunması ve geliştirilmesi ülkelerin

Detaylı

UNDP İspanya BinyılKalkınma Hedefleri Fonu BM Ortak Programı ILO, UNDP, IOM, FAO

UNDP İspanya BinyılKalkınma Hedefleri Fonu BM Ortak Programı ILO, UNDP, IOM, FAO UNDP İspanya BinyılKalkınma Hedefleri Fonu BM Ortak Programı ILO, UNDP, IOM, FAO Yüksek büyüme hızı, ancak yüksek işsizlik oranları Genç işsizlik oranı ulusal işsizlik oranının iki katı (% 27.5) Genç kadın

Detaylı

TOBB da Akdeniz Bölge Toplantısı yapıldı

TOBB da Akdeniz Bölge Toplantısı yapıldı TOBB da Akdeniz Bölge Toplantısı yapıldı Akdeniz Bölgesi ndeki oda ve borsaların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler de gerçekleştirilen istişare toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rİfat Hisarcıklıoğlu, ekonomide

Detaylı

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ Doç. Dr. Mustafa Türkmen ERÜ Mühendislik Fak. 20 Mayıs 2016 KAYSO Sunum Planı KÜSİ Çalışma Grubu KÜSİ İl Planlama

Detaylı

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON 10 YILDA YAŞANAN GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2010

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON 10 YILDA YAŞANAN GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2010 YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON 10 YILDA YAŞANAN GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2010 Sunum Planı Yolsuzlukla Mücadele Alanında Bugüne Kadar Yapılanlar Yapılan Çalışmaların Uluslar arası Yolsuzluk Ölçümlerine

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Milletlerarası Ticaret Odası Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye Toplantısı 7 Mart 2014, İstanbul

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Milletlerarası Ticaret Odası Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye Toplantısı 7 Mart 2014, İstanbul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Milletlerarası Ticaret Odası Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye Toplantısı 7 Mart 2014, İstanbul Saygıdeğer Konuklar, Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Öncelikle, Sayın

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Temel Bilgiler G20 Nedir? G-20 (Group of 20) platformunun kuruluş amacı küresel ekonomik istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesi için gayri resmi bir görüş alışverişi

Detaylı

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Uluslararası Konferans Sivil Toplum-Kamu Sektörü İşbirliği 25-26 Nisan 2013, İstanbul 2 nci Genel Oturum

Detaylı

Belediye Eğitim Müdürlüğü Veliler Kurulu (Konseyi) 200,00 700,00 700,00 //////////// 1.200,00 1.200,00 250,00 900,00 500,00 300,00 1.

Belediye Eğitim Müdürlüğü Veliler Kurulu (Konseyi) 200,00 700,00 700,00 //////////// 1.200,00 1.200,00 250,00 900,00 500,00 300,00 1. Prizren Belediyesinin 2012-2014 Döneminde Cinsiyet Eşitliği Hakkında Eylem Planı EĞİTİM ALANI Stratejik amaç: Kadın ve kızların kaliteli eğitime erişiminin sağlanması Objektifler 1. İlk ve orta öğretimde

Detaylı

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ 2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ TEPAV EPRI Dış Politika Etütleri AB Çalışma Grubu 9 Kasım 2005 Ankara Zeynep Songülen

Detaylı

ITUC KONGRESİ KARAR TASLAĞI NDA HAK-İŞ İN ÖNERİLERİ KABUL GÖRDÜ

ITUC KONGRESİ KARAR TASLAĞI NDA HAK-İŞ İN ÖNERİLERİ KABUL GÖRDÜ ITUC KONGRESİ KARAR TASLAĞI NDA HAK-İŞ İN ÖNERİLERİ KABUL GÖRDÜ HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 24-25 Mayıs 2018 tarihinde Londra da gerçekleştirilen ITUC Genel Kurul kararlarını ele alan, ITUC İcra Kurulu

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI Uluslararası Arka Plan Uluslararası Arka Plan Birleşmiş Milletler - CEDAW Avrupa Konseyi - Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

Detaylı

ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU. (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI

ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU. (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI Sayın Âli Meclis Başkanı, Sayın Bakan, Sayın Oda Başkanları, Değerli İş Adamları,

Detaylı

Dr. Selçuk Yakıştıran 2. Uluslararası Mesleksel ve Çevresel Hastalıkları Kongresi 04 Mart 08 Mart 2018 ANTALYA

Dr. Selçuk Yakıştıran 2. Uluslararası Mesleksel ve Çevresel Hastalıkları Kongresi 04 Mart 08 Mart 2018 ANTALYA İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının İyileştirilmesinde Ulusal Politika Belgelerinin Kurum ve Kuruluşların Stratejik Planlarına Aktarılması ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi Dr. Selçuk Yakıştıran

Detaylı

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE MUAMELE EŞİTLİĞİ CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE Ayşegül Yeşildağlar Ankara, 08.10.2010 HUKUKİ KAYNAKLAR Md. 2 EC : temel prensip -kadın erkek eşitliğini sağlamak, Topluluğun özel bir yükümlülüğüdür,

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

Fırsat Eşitliği Modeli FEM

Fırsat Eşitliği Modeli FEM Fırsat Eşitliği Modeli FEM IPRA Altın Küre Ödülleri 2014 FEM Fırsat Eşitliği Modeli IPRA (Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği) Altın Küre Ödülleri nde 2014 yılı Sivil Toplum Kuruluşları Kurumiçi Kampanyası

Detaylı

3 Kasım 2006, İstanbul

3 Kasım 2006, İstanbul İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ için STK BULUŞMALARI 3 Kasım 2006, İstanbul Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olan REC, çevreyle ilgili sorunların çözümüne

Detaylı

KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ

KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ 13.05.2015 KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ GAN TÜRKİYE Madde 1 Küresel İşbaşında

Detaylı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ Enerji, modern kişisel yaşamın, üretim ve iletişim süreçlerinin en önemli aktörlerinden biri. Enerjinin tüketimi küresel düzeyde hızla artmaya devam ederken üç ana ihtiyaç baş gösteriyor:

Detaylı

DİASPORA - 13 Mayıs

DİASPORA - 13 Mayıs DİASPORA - 13 Mayıs 2015 - Sayın Başkonsoloslar, Daimi Temsilciliklerimizin değerli mensupları, ABD de yerleşik Diasporalarımızın kıymetli temsilcileri, Bugün burada ilk kez ABD de yaşayan diaspora temsilcilerimizle

Detaylı

KOBİ ler. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler. KOBİ ler Önemlidir! Çünkü:

KOBİ ler. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler. KOBİ ler Önemlidir! Çünkü: KOBİ ler OECD ülkelerindeki KOBİ ler işletmelerin % 85 lik kısmını, istihdamın ise %70 ini oluşturmaktadır. Güçlü ve sürdürülebilir kalkınmanın yolu, KOBİ lerin güçlendirilmesinden geçmektedir. OECD Kalkınma

Detaylı

REEL İŞÇİLİK MALİYETİ ARTIŞI 2012'DEN BERİ HIZLANARAK SÜRÜYOR

REEL İŞÇİLİK MALİYETİ ARTIŞI 2012'DEN BERİ HIZLANARAK SÜRÜYOR REEL İŞÇİLİK MALİYETİ ARTIŞI 2012'DEN BERİ HIZLANARAK SÜRÜYOR 9 Eylül 2016 TÜİK in açıkladığı 2016 yılının ikinci çeyreğine ait imalat sanayii üretim ve istihdam verileri kullanılarak yapılan hesaplamalara

Detaylı

Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Çalışma Grubu Global Compact

Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Çalışma Grubu Global Compact Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Çalışma Grubu Global Compact Türkiye @globalcompacttr 10 ilke UN Global Compact 9,269 Şirket 164 Ülke 43,142 Rapor Sayılarla Global Compact Türkiye Raporlama Yapan İmzacı

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI. 17 Ocak 2013 Bartın

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI. 17 Ocak 2013 Bartın Valiliklerde AB İşleri İçin ç Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı 17 Ocak 2013 Bartın SUNUMUN İÇERİĞİ 1. SEI Nedir? 2. Valiliklerde AB İşleri için Kapasite Oluşturulması Projesi Hakkında

Detaylı

KASIM AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. Türkiye nin AB ye üyelik müzakereleri çerçevesinde 22 Nolu fasıl müzakereye açıldı.

KASIM AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. Türkiye nin AB ye üyelik müzakereleri çerçevesinde 22 Nolu fasıl müzakereye açıldı. KASIM AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER SİYASİ GELİŞMELER Türkiye nin AB ye üyelik müzakereleri çerçevesinde 22 Nolu fasıl müzakereye açıldı. AB ile üyelik müzakerelerinde üç yıllık aradan sonra, 22. Fasıl müzakereye

Detaylı

A. Giriş. B. Olumlu Unsurlar

A. Giriş. B. Olumlu Unsurlar ÇOCUK HAKLARI KOMİTESİNİN TÜRKİYE NİN BM ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNE EK ÇOCUK SATIŞI, ÇOCUK FAHİŞELİĞİ VE ÇOCUK PORNOGRAFİSİ EK PROTOKOLÜNE İLİŞKİN İLK DÖNEMSEL RAPORUNA YÖNELİK NİHAİ GÖZLEMLERİ 1. Komite,

Detaylı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü AB ve Türkiye: Kadınların güçlendirilmesi için birlikte www.avrupa.info.tr Avrupa Birliği ve Türkiye Cinsiyet Eşitliği için El Ele Toplumsal cinsiyet eşitliği bir «slogan» değil,

Detaylı

2008 yılında gönüllü çabalarla kurulan Uluslararası Şeffaflık Derneği ülkenin demokratik, sosyal ve ekonomik yönden gelişimi için toplumun tüm

2008 yılında gönüllü çabalarla kurulan Uluslararası Şeffaflık Derneği ülkenin demokratik, sosyal ve ekonomik yönden gelişimi için toplumun tüm 2008 yılında gönüllü çabalarla kurulan Uluslararası Şeffaflık Derneği ülkenin demokratik, sosyal ve ekonomik yönden gelişimi için toplumun tüm kesimlerinde şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik ilkelerini

Detaylı

Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar

Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TÜRKİYE EKONOMİSİ DERS NOTLARI 1 1999 17 Ağustos 1999 depremi Marmara bölgesinde Üretim,

Detaylı