Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş"

Transkript

1 Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

2 Kazanması beklenen dört hedef: a. Yakın çevresi ve diğer kişilerle etkileşim kurar. b. İletişim kurmak için farklı yollar kullanır. c. Farklı amaçlar için iletişim kurar. d. Yetişkinin söylediği ile çevresinde olanlar arasındaki bağlantıyı anladığını yönergelere uyarak gösterir. Bu hedeflere aynı anda çalışılamaz. Örneğin bir gün ya da bir etkinlik sırasında jestler yerine sözcüklerle iletişim kurması üzerinde çalışılıyorsa, diğer bir gün ya da etkinlikte isteme dışındaki amaçlar için de iletişim kurmasını sağlamak için çalışılabilir. Ancak etkileşim kurma ve yönergelere uyma çocukla gerçekleştirilen her etkinlikte desteklenebilir.

3 Bu hedeflere ulaşmak için takip edilecek stratejiler Çocuğun ilgilerini kullanma. Çocuğun ilgilerini bilirseniz çocuğun ilgilendiği şeyi istemek için hangi sözcüğü öğrenmesi gerektiğini debilirsiniz. Çoğun öğrenme stilini kullanma. Örneğin mekanik öğrenme stiline sahip olan çocuklarda günlük rutinler planlanarak belli rutinlerde belli sözcüklerin öğretimi sağlanabilir. Bulunduğu iletişim aşamasına göre amaç belirleme: a) Kendine yönelik olan aşama b) İsteme aşaması c) Erken iletişim aşaması d) Sosyal aşama İletişim kurması için bir neden oluşturup bekleme-çevre düzenlemesi

4 Bulunduğu iletişim aşamasına göre amaç belirleme Eğer çocuk kendine yönelik olan aşamada ise; Fiziksel oyunlar oynanarak etkileşim kurulmaya çalışılabilir. Bu aşamada en önemli hedef çocukla etkileşim kurma olacaktır. Sizinle birlikte iken ne kadar keyif alabileceğinin ve doğrudan iletişim kurduğunda sizin davranışlarınızı etkileyebileceğinin farkına varması sağlanmaya çalışılır. İsteme amacından başlayarak amaçlı iletişim kurması için durumlar yaratılmalıdır. Daha önce bu aşamada verilen örnekte Ayşe kapıyı kendisi açmaya çalışıyordu ve yardım istemiyordu. Bu durumda annesi Ayşe nin yanına gidip göz kontağı kurarak ve elini uzatarak yardım alabileceğinin farkına varmasını sağlayabilir.

5 Bulunduğu iletişim aşamasına göre amaç belirleme Eğer çocuk kendine yönelik olan aşamada ise; En sevdiği fiziksel ve duyu motor oyunları sırasında vücut hareketlerini, göz kontağını, gülümsemeyi ve sesleri kullanarak sıra alabileceği öğretilmelidir. Sıra alması çocuğun etkileşime katıldığının göstergesidir. Örneğin çocuk tüm vücudunu kullandığı fiziksel oyun sırasında size bakıp gülümseyerek eğlendiğini ve devam etmek istediğini gösterebilir. Başlangıçta bu oyunlar kısa sürer. Örneğin birlikte zıplama oyununda ilk başta sıra alma gözlenmeyebilir. Daha sonra yetişkinin dur deyip durması çocuğa komik geldiği için gülüp tekrar zıplamaya başlamadan önce annesine bakabilir. Bu gülmeler ve göz kontağı kurma sıra alma davranışlarıdır. Etkinlikleri anlaması sağlanmalıdır. Bunun için günlük etkinlikler rutinler aynı şekilde gerçekleştirilebilir. Böylece çocuğun kullanılan sözcükleri anlaması sağlanabilir. Örneğin zıplama oyununda yetişkinin dur demesi ve durması, ilk başlarda çocuğa bir şey ifade etmezken oyun aynı şekilde oynanmaya devam edildiğinde çocuk oyunun nasıl oynandığını ve dursözcüğünü anlamaya başlayacaktır.

6 Bulunduğu iletişim aşamasına göre amaç belirleme Eğerçocuk istemeaşamasındaise; Oynanan fiziksel oyuna devam etmek için çocuğun bir eylem ya da ses kullanmasına yardımcı olunmalıdır. Gıdıklama yuvarlama, hoplatma vb fiziksel oyunlar sıklıkla çocukların ilk başlarda kısa süre oynadıkları oyunlardır. Çocuklar bu oyunların oynanması için jest, ses ya da eylem kullanabilirler ancak bazen kullanmazlar. Bu oyunlarda sıra alma ve daha uzun süre oynama çocuğa öğretilmelidir. Daha önce de bahsedilen ve isteme aşamasında olan Ali banyo zamanında babasının elini karnına doğru çekerek gıdıklama oyunu oynamak istediğini belirtmektedir. Daha sonraki aşamada bu eyleme ses deeklenmesi çalışılabilir. Yetişkinin elini tutma ve yönlendirme davranışı yerine jest, resim, sesler ya da sözcükler kullanılması öğretilmelidir.

7 Bulunduğu iletişim aşamasına göre amaç belirleme Eğerçocuk istemeaşamasındaise; Çocuğun istediği nesne sayısı arttırılmalıdır. Çocuk sadece 1 ya da 2 nesne istiyorsa başka ne isteyebileceği konusunda planlama yapılmalıdır. Çeşitli tanıdık sözcükleri anlaması sağlanmalıdır. Çocuk bir şey yaparken ne yaptığının açıklanması çocuğun sözcükleri anlamasını sağlar. Sizinle oynadığı oyunları diğer tanıdık kişiler (anneanne vb) ve diğer kişilerle (örn. akranlar) oynaması sağlanmalıdır. Çocuk sizinle fiziksel oyun oynamaya başladığında aynı oyunu, başkalarıyla da oynaması sağlanmalıdır. Böylece öğrendiğini genelleyebilecektir. Bunun için diğer kişilere oyunun nasıl oynandığı ve de çocuğun oyun sırasında ne yaptığı açıklanmalıdır.

8 Bulunduğu iletişim aşamasına göre amaç belirleme Eğerçocuk erken iletişim aşamasında ise; Fiziksel oyunlar sırasında sizinle ve diğer kişilerle sıra alması sağlanmalıdır. Daha önce değinilen örnekte Ahmet, annesi bir iki.. dedikten sonra başla! diyerek oyunu devam ettirebileceğini bilmekteydi. Sizin başlatmanızı beklemek yerine bazı fiziksel oyunları çocuğun başlatması ve oyunu başkalarıyla da oynaması için destek olunmalıdır. Yeni durumlarda istekte bulunması için çocuğun kullandığı jestler, işaretler, resimler ya da sözcükler genişletilmelidir. Örneğin şeker kutusunun açılması için aç sözcüğü ile birlikte işaret kullanan bir çocuğun aynı sözcüğü başka durumlarda da kullanabileceği öğretilmelidir (arabanın kapısını açılması için aç demek gibi).

9 Bulunduğu iletişim aşamasına göre amaç belirleme Eğerçocuk erken iletişim aşamasında ise; İletişim kurma biçimi değiştirilmelidir. Ekolali - spontan konuşmaya, Jestler-işaretler, konuşma ya da resimle iletişime, Tek sözcüklü cümlecikler, cümlelere dönüştürülmelidir. İletişim kurma amaçları çeşitlendirilmelidir (reddetme, evet/hayır ya da bu ne? gibi soruları yanıtlama, selamlaşma, ortak dikkat-yorumlama, dikkat çekme, yorumlama) Tanıdık sözcükleri, cümleleri anlaması ve basit yönergelere uyması sağlanmalıdır.

10 Bulunduğu iletişim aşamasına göre amaç belirleme Eğerçocuk sosyal aşamada ise; İletişim kurma biçimi değiştirilmelidir. Ekolali kendi sözcükleriyle (sözcük dağarcığı arttıkça ekolali azalacaktır) yer değiştirmelidir. Sohbet sırasında doğru sözcük ve de cümleler kullanması sağlanmalıdır. Konuşmada başarısızsa resim ya da bilgisayarla iletişim gibi alternatif yollar kullanılmalıdır. İletişim kurma amaçları genişletilmelidir. Kullandığı iletişim amaçlarını başka kişilerin varlığında da kullanabilmesi desteklenmelidir. Ayrıca ne, kim, nerede ve de açık uçlu neden, nasıl gibi soruları yanıtlaması sağlanmalıdır. Geçmiş, gelecek ve de duygularla ilgili konuşması desteklenmelidir.

11 Bulunduğu iletişim aşamasına göre amaç belirleme Eğerçocuk sosyal aşamada ise; Sohbete katılması desteklenmelidir. Sohbete nasıl başlayacağı, aynı konu üzerinde konuşma, diğerleri anlamadığında söylediğini değiştirme, kendisi anlamadığında açıklama için soru sorma gibi beceriler desteklenmelidir. Anlama desteklenmelidir. Soyut, göremediği şeyler hakkındaki konuşmaları anlaması desteklenmelidir. Örneğin, geçmiş ve gelecek zaman, duygular, davranışlar, diğerlerinin bakış açısı, tahmin etme ve mantık yürütmeye dayalı (neden? Nasıl? Gibi) sorular soyut konu başlıklarıdır. Diğer çocuklarla oyun oynaması desteklenmelidir. Bunun için öncelikle bazı oyunlar çocukla oynanmalı daha sonra diğer çocuklarla oynaması desteklenmelidir.

12 İletişim kurması için bir neden oluşturup bekleme İstemesini sağlamak içinyapılacak düzenlemeler: Sevdiği bir şeyi (yiyecek, oyuncak) görünür ancak ulaşılmaz kılma: Örneğin çocuğun görebileceği kitaplığın üst raflarından birine bir tabakta çikolata ya da oyuncak koyma Açması zor olan cam bir kavanoz ya da kilitli saydam bir poşetin içine şeker, sevilen bir oyuncak ya da oyuncak araba koyma İnsan oyuncaklar kullanma: Çalıştırması ya da oynanması zor olan oyuncaklardır. Örneğin müzik kutusu, kurmalı oyuncaklar, sıkmalı oyuncaklar (zıplayan kurbağa), çevirmeli oyuncaklar (topaçlar), balonlar, köpük oyuncağı, vb Kendi insan oyuncaklarınızı yaratın!! Örneğin ilgisini çekecek bir şapkayla şapkayı başınızdan çekmesi ile oyun yaratın. Suyla musluk başında oyun oynayın (musluğu kendi açamıyorsa). Musluğu açın. Suyla oynadıktan sonra kapatıp açmanız için istemesini bekleyin. Ayna karşısında oyunlar oynayabilirsiniz. Örneğin cee oyunu. Çocuğu aynanın karşısından uzaklaştırıp Ayşe nerede? diye sorun. Sonra tekrar ayna karşısına zıplayarak koşarak coşkuyla gelin ve Ayşe burada deyin. Sonra bunu tekrarlayıp kendisinin ayna önüne gelmeyi istemesini bekleyin

13 İletişim kurması için bir neden oluşturup bekleme İstemesini sağlamak içinyapılacak düzenlemeler: İnsan oyuncaklar-devam: Ayna karşısında daha farklı oyunlar geliştirebilirsiniz. Ayşe nin burnu nerede? deyip burnuna dokunun sonra Annenin burnu nerede? deyip kendi burnunuza dokunun. Ayrıca ayna karşısında herhangi bir şarkı da söyleyebilirsiniz. Az miktarda verin: Eğer çocuğa istediği her şeyi bir seferde verirseniz daha fazlası için istekte bulunmayacaktır. Ancak az miktarda verirseniz istemesi için fırsat yaratmış olacaksınız. Örneğin beslenme saatinde bardağına az miktarda içecek koyma tabağına bir parça kurabiye koymak gibi. Bazı çok parçalı oyuncaklar az miktarda verme için uygundur. Örneğin legolar, yapbozlar, bloklar. Eğer çocuk elinizdeki diğer parçayı almak için elinize uzanıyorsa nesneyi göremeyeceği şekilde kolunuzun altına ya da cebinize saklayın. Biri dışında hepsini verin: Örneğin kağıdı verin ama boyaları istemesi için bekleyin ya da makas verin ancak kağıdı bekletin. Baloncuk yapmada kullanılan nesneyi verin ancak köpük suyunu vermeyin.

14 İletişim kurması için bir neden oluşturup bekleme Reddetmesini (Hayır, yeter, bitti, dur gibi) sağlamak için yapılacak düzenlemeler: Az sevdiği bir şeyi teklif edin: Sevmediği bir oyuncağı, yiyecek ya da içeceği teklif edin. Böylece reddetmede jest, ses ya da sözcük kullanma için fırsatı olacaktır. Etkinliği çocuğun kendisinin bitirmesi için bekleyin: Bir etkinlikten sıkılmasını ve size bunu jest, ses ya da sözcük kullanarak bildirmesini bekleyin. Örneğin salıncakta sallamaya devam edin. Oynadığı bir oyunu defalarca oynamaya devam edin. Bir oyuncakla uzun süre oynamasına izin verin ve daha sonra sevdiği bir oyuncağı göstererek başka bir oyun oynamaya özendirin ve oynadığı oyunu reddetmesi için bekleyin.

15 İletişim kurması için bir neden oluşturup bekleme Selamlaşmasını sağlamak için yapılacak düzenlemeler: Kuklalar ya da dolgu oyuncaklar kullanın: Bu tür bir oyuncağı masanın altına saklayarak oyuncağın ismini söyleyerek çağırın. Sonra oyuncağı gösterin/getirin ve el sallayarak merhaba! deyin. Bunu birçok kez yaptıktan sora oyuncağı gördüğünde çocuğun da merhaba demesi için bekleyin. Pencereyi kullanın: Pencerenin önünde durarak geçen insanlara ya da arabalara el sallayarak merhaba deyin. Bir başka araba geçtiğinde hiçbir şey yapmadan ve söylemeden durum ve çocuğun tepkisini bekleyin.

16 İletişim kurması için bir neden oluşturup bekleme Etkileşim kurması ve yorumda bulunmasını sağlamak için yapılacak düzenlemeler: Tahmin edebileceği rutinler oluşturarak sürprizler gerçekleştirin: Çocuk bir şeyi hep aynı şekilde yapmaya alışırsa beklenmeyen bir durum oluşturmanız daha kolay olur. Bazı örnekler: Beklemediği yerlere bazı nesneler saklayın- çekmecesine sevdiği bir oyuncağı saklayın ve açtığında bu sürprizi keşfetmesi için bekleyin.her zaman baktığı bir kitabının içerisine bir fotoğraf (kendisinin yeni bir fotoğrafı) yerleştirip onu keşfetmesini bekleyin. Sessiz bekleyin Birlikte kitaplara bakarak resimleri isimlendirin sonra bir denemenizde resmi işaret edin ancak hiçbir şey söylemeyin. Camdan dışarı bakarak geçen araba ve kişileri coşkuyla işaret edip isimlendirin Oo kamyona bak! Daha sonraki denemede, ilginç bir şey gördüğünüzde, heyecanlanmış görünseniz de çocuğun işaret ederek yorumda bulunması için bekleyin. Alışveriş çantasından sebze ve meyveleri çıkarırken coşkuyla isimlerini söyleyin. Sıra çocuğun sevdiği yiyeceğe geldiğinde, onu isimlendirmesi ya da tepkisi için bekleyin. Bu oyunu markette de oynayabilirsiniz

17 İletişim kurması için bir neden oluşturup bekleme Etkileşim kurması ve yorumda bulunmasını sağlamak için yapılacak düzenlemeler: Tahmin edebileceği rutinler oluşturarak sürprizler gerçekleştirin: Farklı bir şey teklif edin- Örneğin legolar, yapbozlar, iç içe geçmeli kutular gibi çok parçalı oyuncaklarla oynarken her seferinde çocuğa tek bir parça verin. Ancak bir defasında tamamen farklı ya da uygun olmayan bir parça uzatarak çocuğun tepkisini bekleyin. Kokuyla sürpriz yapın- Sevdiği ancak göremediği bir şeyin kokusunu hissetmesini sağlayın. Örneğin ocakta kek pişerken ve havayı koklayarak Hıım kek nefis deyin. Bunu birkaç kez yaptıktan sonra havayı koklayın ve çocuğun da aynı şekilde tepki vermesi için bekleyin. Dokunarak sürpriz yapın-çocuğun elini yapışkan, soğuk ve de ıslak nesnelere (yapıştırıcı, puding, su gibi) dokundurun. Her dokunduğunda hissi açıklayarak (yapışkan,soğuk, ıslak gibi) isimlendirin. Bunu tekrarladıktan sonra çocuğun elini faklı bir şeye dokundurarak tepkisini bekleyin.

18 İletişim kurması için bir neden oluşturup bekleme Etkileşim kurması ve yorumda bulunmasını sağlamak için yapılacak düzenlemeler: Siz şaşırmış gibi davranın: Yanlışlıkla hata yapın- Aptalca bir şey yapın. Örneğin çocuğu giydirirken bir parçayı unutun, ters giydirin ya da yanlış bir vücut bölümüne giydirin. Bir şeylerin ters gittiği zamanları kullanın- örneğin yemek çok sıcaksa bu anı kullanarak çocuğun dikkatini çekmeye çalışın. Uuuf çok sıcak! diyerek abartılı bir şekilde üfleyin ve yiyeceği soğutmaya çalışın. Bu anda çocuk da bunu eğlenceli bularak size katılabilir. Yorumda bulunabilir Aradığınız nesnenin nerede olduğunu bilmiyormuş gibi yapın - Bu durumda çocukla birlikte nesneyi arayabilirsiniz. Bu beklenmedik durumdaçocuk yorumda bulunabilir. Örneğin okuldan ayrılırken eve götüreceği oyuncak, giysi kaybolmuş gibi yapabilirsiniz. Çocuk bir oyuncak istediğinde oyuncak kaybolmuş gibi davranabilirsiniz. Bu durumdaki stresinizi abarttığınızdaçocuk dayorumda bulunacaktır.

19 İletişim kurması için bir neden oluşturup bekleme Etkileşim kurması ve yorumda bulunmasını sağlamak için yapılacak düzenlemeler: Siz şaşırmış gibi davranın: Bir şey bozulmuş gibi yapın Örneğin anahtarı kilidin dışında tutup kilide bastırarak, anahtar kapıyı açmıyormuş gibi yapın. Aa anahtar bozulmuş diyerek çocuğun tepkisini bekleyin. Farkında değilmiş, zorlanıyormuş gibi davranın- Çocuğun gördüğü şeyi görmüyormuş gibi, duyduğu şeyi duymuyormuş gibi davranın. Çocuğu korkutmayacak şekilde yorumda bulunması için bekleyebilirsiniz.

20 İletişim kurması için bir neden oluşturup bekleme Seçimyapmasını sağlamanınyolları: Çocuğa seçim yapması için fırsat sunulduğunda size mesaj göndermesi ve nasıl hissettiğini belirtmesi için de fırsat verilmiş olunmaktadır. Bu nedenle çocuğun sevdiği ya da sevmediği şeyler arasında seçim yapması desteklenmelidir. Kolay seçimlerle başlanmalıdır En kolay seçim, en çok sevdiği ve hiç sevmediği seçenekler arasında yapılır. Başlangıçta daha çok sevdiği seçeneği sonda sunun- Çocuk seçim yapmaya yeni başladığında sunulan son nesneyi seçme eğiliminde olacaktır. Bu nedenle seçim yapma öğretiminin başlangıç aşamasında, daha çok tercih edilen nesne sonda sunulursa seçim yapmaya yardımcı olunur. Daha sonraki aşamada daha çok sevdiği seçeneği ilk olarak sunun- Bu değişikliği yapmanın nedeni çocuğun seçim yapmayı öğrendiğinden emin olmaktır. Çocuk son duyduğu seçeneği tekrarlıyor, son gördüğü nesneyi seçiyorolabilir.

21 İletişim kurması için bir neden oluşturup bekleme Seçimyapmasını sağlamanın yolları: Görsel ipuçları sunun Çocuğun seçim yapması için gerçek nesneler ya da resimler sunabilirsiniz. Bunun için öncelikle deneme yaparak çocuğun hangisini tercih ettiğini gözleyebilirsiniz. Evet/Hayır seçimleri - Çocuğa evet hayır sözcüğünün alıştırmasını yaptırmak istiyorsanız en çok sevdiği ve hiç sevmediği nesneler arasında seçim yaptırabilirsiniz. Çocuğun her iki seçeneği görmesini sağlayarak iki nesne arasında seçim yapılacağını anlamasını sağlayın. Önce istemediği seçeneği havaya kaldırarak Bebeği istiyor musun? yönergesini yöneltin. Çocuğun hayır demesini destekleyin. Eğer çocuk yanı veremezse siz onun yerine yanıt vererek ne söyleyebileceğini gösterin. Daha sonra istediği seçeneği havaya kaldırarak Yapbozu istiyor musun? yönergesini yöneltin. Aynı şekilde çocuğun evet demesi üzerinde çalışın.

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Gözlemle! Bekle! Dinle! Çocuğun liderliğini izlemek için takip edebileceğimiz strateji gözlemek, beklemek ve dinlemektir. Bunun için izlenecek yol aşağıda özetlenmiştir. vçocuğun

Detaylı

0 yaştan itibaren. Sıcak ve sakin bir ses ile konuşabilirsin ve şarkı söyleyebilirsin. "Bebek kelimeleri" yerine, gerçek kelimeleri kullanabilirsin

0 yaştan itibaren. Sıcak ve sakin bir ses ile konuşabilirsin ve şarkı söyleyebilirsin. Bebek kelimeleri yerine, gerçek kelimeleri kullanabilirsin 0 yaştan itibaren 1. Bebeğinle konuş Yeni doğmuş bir bebek dilini öğrenmeye başlar. Bu nedenle, bebeğiniz uyanıkken, onunla konuşmaya çokça özen gösterin. Bebeğinle konuşurken bunları yapabilirsin: Sıcak

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Fiziksel oyunlar oynandığında çocuk; Yetişkine dikkatini yönlendirmeyi, Taklit etmeyi, Sıra almayı, Oyunu başlatmayı, Oyunu sonlandırmayı, Yeni bir oyun başlatmayı öğrenir.

Detaylı

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim K. Ç. Tanı Süreci: Nisan 2013 doğumlu K. Ç. ın yerinde sallanması, 1,5 yaşına geldiğinde etrafı ile iletişimi kesmesi, eve gelen misafirlerle hiç etkileşime geçmemesi ailenin çocuğunda bir farklılık olduğunu

Detaylı

A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken

A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken nokta olmuştur. Aile, bir çocuk ve ergen psikiyatristine

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler DİL GELİŞİMİ-2 Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler O Çocukların dil gelişimlerinin desteklenmesi onların dil kazanımlarını hızlandırmak, çeşitlendirmek ve akıcı olmalarını sağlamak açısından önemli olmaktadır.

Detaylı

PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2

PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2 PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2 PSİKO-MOTOR GELİŞİMİ DESTEKLEMEYE YÖNELİK ETKİNLİKLER HEDEFLENEN BECERİLER Kendi vücudunu ve yeteneklerini keşfedebilme Duygu ve düşüncelerini psikomotor hareketler yolu ile ifade

Detaylı

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Kendimizi İfade Etme Yollarımız Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları,

Detaylı

MESLEKLER 2017 HAZİRAN / 1. HAFTA CUMA KONU PERŞEMBE

MESLEKLER 2017 HAZİRAN / 1. HAFTA CUMA KONU PERŞEMBE MESLEKLER 2017 HAZİRAN / 1. HAFTA KONU 01.06.2017 SABAH KAHVALTISI MODERN DANS (HANDAN ÖĞRT.) BALE (HANDAN ÖĞRT.). OYUN HAREKET Saklambaç oyunu. Öğrendiğim parmak oyunlarını tekrar ediyorum. Okunan hikâyeyi

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL Öğrencilerimiz kendilerini tanıtan oyuncaklar, giysiler, sevdiği eşyalarını anlatarak paylaşımlarda bulundular. Öğrenciler

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

Oyun Öğretimi-11 Oyun ve İletişimin Desteklenmesi. Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Oyun Öğretimi-11 Oyun ve İletişimin Desteklenmesi. Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Oyun Öğretimi-11 Oyun ve İletişimin Desteklenmesi Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Oyun Öğretimi Çocuklarda oyuncaklar oyun ve nesnelerle oyun becerileri iletişim gelişimi ile iç içedir. Oyun öğretiminin

Detaylı

P.Y. Tanı Süreci: Temmuz 2014 doğumlu P. nin 2,5 yaşını geçmesine rağmen konuşmaması, yerinde sallanması ailenin çocuğunda bir şeylerin yolunda

P.Y. Tanı Süreci: Temmuz 2014 doğumlu P. nin 2,5 yaşını geçmesine rağmen konuşmaması, yerinde sallanması ailenin çocuğunda bir şeylerin yolunda P.Y. Tanı Süreci: Temmuz 2014 doğumlu P. nin 2,5 yaşını geçmesine rağmen konuşmaması, yerinde sallanması ailenin çocuğunda bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteren ilk işaretler olmuştur. Aile, bir çocuk

Detaylı

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (19 Aralık Şubat 2017)

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (19 Aralık Şubat 2017) ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (19 Aralık 2016-10 Şubat 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Aile Eğitimi Programı

Aile Eğitimi Programı Programın Adı Aile Eğitimi Programı Programı Hazırlayan Metin ÇİFTÇİ (Özel Eğitim Öğretmeni) Programın Uygulayıcısı Metin ÇİFTÇİ Programın Seviyesi Bu program 0-21 yaş arası zihin Engelli çocuklara ve

Detaylı

ÇOCUK VE OYUN. Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç. Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı

ÇOCUK VE OYUN. Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç. Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı ÇOCUK VE OYUN Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Çocuk için çok ciddi bir uğraş olan oyun, aynı zamanda bir eğlence ve öğrenme kaynağıdır.

Detaylı

BANU AYŞEGÜL AKÇIL BURCU ARSLANER

BANU AYŞEGÜL AKÇIL BURCU ARSLANER BANU AYŞEGÜL AKÇIL BURCU ARSLANER İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU psikolojik danışma & rehberlik VELİ BÜLTENİ ARALIK 2012 SOSYAL GELİŞİM Sosyal gelişim süreci çocukların doğduğu andan itibaren etraflarındaki

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU. NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER YAPTIK?

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU. NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER YAPTIK? DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER SERBEST ZAMAN YAPTIK? Çocuklara sporun önemi anlatıldı ve her sabah spor yaptırıldı. Çocuklar ilgi köşelerinde öğretmen rehberliğinde serbest

Detaylı

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI AYLIK BÜLTEN OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1 rakamı ile büyük ve küçük A harflerini boyadık ve yazdık. Doğru kalem tutma alıştırmaları, serbest ve yönergeye uygun çizgi çalışmaları yaptık. Satır ve

Detaylı

3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş aralığı çocuğun kişiliğinin ana hatlarının oluşması sebebiyle önemli bir yaş dilimidir. Bundan dolayı bu dönemdeki çocukların yaş özelliklerini bilmek

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

06 YAŞ ETKİNLİK ÖRNEKLERİ. 1-3 ay arası yapılacak etkinlikler

06 YAŞ ETKİNLİK ÖRNEKLERİ. 1-3 ay arası yapılacak etkinlikler 06 YAŞ ETKİNLİK ÖRNEKLERİ 1-3 ay arası yapılacak etkinlikler Bebeğin çıkardığı sesleri taklit edin. ahh diyorsa siz de ahh deyin. Böylece bebekle karşılıklı konuşmuş olursunuz. Bu bebeğin konuşmayı öğrenmesinin

Detaylı

SANAT ATÖLYEMİZ ATÖLYEDE NELER OLUYOR? Renk çalışmaları, Üç Boyutlu Çalışmalar ve Otoportre Çalışmaları

SANAT ATÖLYEMİZ ATÖLYEDE NELER OLUYOR? Renk çalışmaları, Üç Boyutlu Çalışmalar ve Otoportre Çalışmaları SANAT ATÖLYEMİZ ATÖLYEDE NELER OLUYOR? Renk çalışmaları, Üç Boyutlu Çalışmalar ve Otoportre Çalışmaları Yapıldı. Renk çalışmalarında; çocukların renk algısını geliştirmek amacıyla üç ana renk vererek ara

Detaylı

MY SCHOOL IS MY HOME NOW (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ

MY SCHOOL IS MY HOME NOW (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ OTİZMLİ ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ Dil gelişimleri geridir, konuşmalarında akıcılık yoktur. Konuşulanları ve yönergeleri anlamakta güçlük çekerler. Karşılıklı

Detaylı

14 12 Bu ifadenin ne zaman kaba olduğu ne zaman gerekli olduğu konusunda onunla konuşabilirsiniz. Annebaba yanındayken ona nazikçe teklif edilen bir şeyi istemediğini Hayır diye bağırarak ifade etmek doğru

Detaylı

ARALIK AYI VELİ BÜLTENİ 2013

ARALIK AYI VELİ BÜLTENİ 2013 ÇOCUKLARA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETMEK Aslında çocuklarımız okulumuz da yapılan Hayır Demek Ne Demek? ve Nelere Hayır Demeliyiz? konulu seminerimizde bilgi sahibi oldular. Evde siz ebeveynlerde çocukları bu konuda

Detaylı

5-6 Yaş Gelişim Özellikleri

5-6 Yaş Gelişim Özellikleri 5-6 Yaş Gelişim Özellikleri Çocuğun Zihinsel Gelişimi Dikkat süreleri daha uzundur. Daha iyi konsantre olurlar. Dramatik oyunları daha karmaşık ve zengindir. Nesneleri büyüklüklerine, uzunluklarına, renklerine

Detaylı

EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ

EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? ORYANTASYON ETKİNLİKLERİMİZ BAHÇE ETKİNLİKLERİMİZ SINIF ETKİNLİKLERİMİZ OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARIMIZ BRANŞ DERSLERİMİZ MATEMATİK ETKİNLİKLERİMİZ FEN

Detaylı

ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE OYNAMANIN YARARLARI

ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE OYNAMANIN YARARLARI ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE OYNAMANIN YARARLARI Çocuğunuzla oyun oynamak anne babalara neler kazandırır? Ondaki değişimleri ve gelişimleri gözlemleyebilir, Oyun yoluyla çocuğundaki sınır ve kuralların oluşmasına

Detaylı

UYGULAMA 1 1. Aşama Şimdi bir öykü okuyacağım, bakalım bu öykü neler anlatıyor?

UYGULAMA 1 1. Aşama Şimdi bir öykü okuyacağım, bakalım bu öykü neler anlatıyor? ALAY ETME Amaç : Başkalarına saygı duymayı öğrenme.alay etme ile baş edebilme becerisini kazandırma Düzey : 1. sınıf ve üstü Materyal: Uygulama 1 için:yazı tahtası, kağıt, kalem, Uygulama 2 : Kuklalar,oyuncak

Detaylı

KASIM AYINDA NELER YAPTIK?

KASIM AYINDA NELER YAPTIK? KASIM AYINDA NELER YAPTIK? Değerli Velilerimiz; Kasım ayı projemiz Su ile keyifle geçen bir ayı daha geride bıraktık. 4 hafta süren proje çalışmalarımızda sınıfımız su hakkında çok detaylı bilgiler edindiler.

Detaylı

2017 HAZİRAN / 1. HAFTA KONU

2017 HAZİRAN / 1. HAFTA KONU YAZ MEYVELERİ 2017 HAZİRAN / 1. HAFTA KONU 01.06.2017 Dokun Hisset kartlarıyla Oynuyorum. 02.06,2017 MONTESSORI ETKİNLİK Pirinç ve Mercimekleri ayırma çalışmasını Kavramlar Kitabımızdan Sıcak-Soğuk Kavramına

Detaylı

.. Özel Eğitim Uygulama Merkezi. Kaba Değerlendirme Formu

.. Özel Eğitim Uygulama Merkezi. Kaba Değerlendirme Formu .. Özel Eğitim Uygulama Merkezi Kaba Değerlendirme Formu Öğrenci Adı-Soyadı: Değerlendirme Tarihi: Sınıfı: Değerlendiren: AMAÇLAR +/- AÇIKLAMA 1. Ellerini yıkar. 2. Ellerini kurular. 3. Yüzünü yıkar. 4.

Detaylı

EK 1 Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Örneği

EK 1 Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Örneği EK 1 Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Örneği Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Kimlik Bilgileri Öğrencinin: Annenin Babanın Adı-Soyadı: Zeynep İNCİ Doğum : 13.03.2002 Yaşı: 6 Özür Türü Birinci: Hafif

Detaylı

SAYILAR VE SAYMA TEKRAR TESTİ

SAYILAR VE SAYMA TEKRAR TESTİ İŞLEM KAVRAMI SAYILAR VE SAYMA TEKRAR TESTİ SAYILAR VE SAYMA KONU ÖZETİ SAYI KAVRAMI VE SAYMA Sayı ve sayma kavramı öncesinde öğrenilmiş olması gereken alt düzey temel beceriler: Karşılaştırma Sınıflandırma

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI A N A KU O LU ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ÖZ BA BEC KIM ERİS İ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - KASIM 2016 ÖZ BAKIM BECERİSİ KAZANMA SÜRECİ Çocukların temel ihtiyaçları, onlar dünyaya geldikleri

Detaylı

ZİHİNSEL YETERSİZLİKTEN ETKİLENMİŞ ÖĞRENCİLERE BAKKALDAN EKMEK ALMA BECERİSİNİN EŞZAMANLI İPUCU İŞLEM SÜRECİYLE ÖĞRETİMİNİN ETKİSİ

ZİHİNSEL YETERSİZLİKTEN ETKİLENMİŞ ÖĞRENCİLERE BAKKALDAN EKMEK ALMA BECERİSİNİN EŞZAMANLI İPUCU İŞLEM SÜRECİYLE ÖĞRETİMİNİN ETKİSİ ZİHİNSEL YETERSİZLİKTEN ETKİLENMİŞ ÖĞRENCİLERE BAKKALDAN EKMEK ALMA BECERİSİNİN EŞZAMANLI İPUCU İŞLEM SÜRECİYLE ÖĞRETİMİNİN ETKİSİ T.S.K GÜLSAV ÖZEL EĞİTİM OKULU VE REHABİLİTASYON MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLERİ

Detaylı

EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ

EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ 2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ 1 BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ Okulumuzun 100. Günü için ailemizle 100 parçalı ürünler hazırladık. Okulumuzda 100.gün sergimizi hazırladık. Okulumuzda

Detaylı

AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ ANA SINIFI C. Aralık Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık.

AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ ANA SINIFI C. Aralık Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık. ANA SINIFI C AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT Aralık 2016 Çocuklar ne ister afişini hazırladık ve çok mutlu olduk. Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık. Atatürk çalışmamızı yuvarlama tekniğini kullanarak tamamladık.

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan: Zeynep TEKİN ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA:02.01.2017-06.01.2017 tarihleri arasında uygulanan etkinliklerin özetini sizlere sunmaktayım.

Detaylı

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir;

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; OTİZM TANIM Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; Sosyal etkileşim becerileri, İletişim becerileri Basma kalıp ilgiler, aktiviteler ya da davranışların

Detaylı

ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM DR GENCO USTA ÇOCUK VE GENÇ PSİKİYATRİSİ UZMANI

ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM DR GENCO USTA ÇOCUK VE GENÇ PSİKİYATRİSİ UZMANI ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM DR GENCO USTA ÇOCUK VE GENÇ PSİKİYATRİSİ UZMANI WWW.COCUKPSIKIYATRI.ORG GENCOUSTA@YAHOO.COM Normal Cinsel Gelişimi İnfant 2 yaş Normal Cinsel Gelişimi İnfant 2 yaş Erkek çocukları

Detaylı

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR 1)ÖZELLİKLERİ 2)KARŞILAŞMA SIKLIĞI 3)TÜRKİYE VE DÜNYADA YAPILAN FAALİYETLER 4)EĞİTİMLERİ 5)AİLEYE VE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER ÖZELLİKLERİ MOTOR GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ZİHİNSEL GELİŞİM

Detaylı

ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ

ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ Ocak Ayında Temamız MASALLAR Şubat Ayında Temamız TAŞITLAR Ocak ayında masallar, Şubat ayında taşıtlar temalarımızı işledik. Çeşitli masallar sunumlarımızı

Detaylı

MATEMATİK KUTUSU TAVŞAN MASKELERİMİZ

MATEMATİK KUTUSU TAVŞAN MASKELERİMİZ MATEMATİK KUTUSU 3 Yaş sınıfı öğrencileri, artık materyallerden basit bir matematik kutusu yaptılar. Nesnelerle toplama işlemi yapmayı öğrenen minikler, eğlenceli bir oyunla matematik çalışmaları yapmayı

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI İZMİR OKULLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1.VELİ BÜLTENİ

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI İZMİR OKULLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1.VELİ BÜLTENİ İTÜ GELİŞTİRME VAKFI İZMİR OKULLARI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1.VELİ BÜLTENİ ANAOKULU SINIF ETKİNLİKLERİ MERKÜR Fen ve Doğa Etkinliği dersinde büyüteçlerle bire bir gözlem yaparak etkinliği tamamladılar.

Detaylı

Nükhet YILMAZ TÜRKÇE Ayın Kitabı: KÜTÜPHANE

Nükhet YILMAZ TÜRKÇE Ayın Kitabı: KÜTÜPHANE Değerli Velilerimiz, Yılın son haftasını geride bırakarak yeni yıla merhaba diyeceğiz bu hafta sonunda. 2018 de güzel günler yaşamayı planlıyoruz hepimiz. Bakalım yeni yıl neler getirecek bize, ailemize

Detaylı

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU 3 YAŞ B SINIFI EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU 3 YAŞ B SINIFI EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU 3 YAŞ B SINIFI EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ SINIF ETKİNLİKLERİ Eylül Ekim ayı etkinliklerimiz Oyun teması ile başladı. TÜRKÇE DİL Türkçe Dil Etkinliklerimizde

Detaylı

NİSAN AYI BÜLTENİMİZ

NİSAN AYI BÜLTENİMİZ NİSAN AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? SINIF ETKİNLİKLERİMİZ BRANŞ ETKİNLİKLERİMİZ SOSYAL ETKİNLİKLERİMİZ AİLE KATILIMI ETKİNLİKLERİMİZ ECO ETKİNLİKLERİMİZ SINIF ETKİNLİKLERİMİZ Çubukların ucuna

Detaylı

DEMOKRASİ ARALIK 2016

DEMOKRASİ ARALIK 2016 DEMOKRASİ ARALIK 2016 1. MEYVENİ SEÇ YARIM GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI Okul Adı :..... Tarih : / /. Öğretmen Adı :.... Güne Başlama Zamanı Öğretmen çocukları günaydın diyerek karşılar. Oyun Zamanı Öğrenme merkezlerinde

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİNDE SORUMLULUK DUYGUSUNUN ÖNEMİ

ÇOCUK GELİŞİMİNDE SORUMLULUK DUYGUSUNUN ÖNEMİ İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL İZMİR ANAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II.REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUK GELİŞİMİNDE SORUMLULUK DUYGUSUNUN ÖNEMİ Çocuğunuz için en büyük dileğiniz nedir? İlk önce sağlıklı ve mutlu

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL Sonbahar mevsimi ile ilgili paylaşımlarda bulunarak sunumlar izledik. Aynadan ilk önce kendimizi daha sonra arkadaşlarımızı

Detaylı

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir. A.SÖZCÜKTE ANLAM GERÇEK (TEMEL) ANLAM Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Detaylı

10 Mayıs 2009 tarihinde uygulanan Pep-r Gelişimsel Ölçeği Değerlendirme Sonuçları: Kronolojik Yaş : 3 yaş 9 ay

10 Mayıs 2009 tarihinde uygulanan Pep-r Gelişimsel Ölçeği Değerlendirme Sonuçları: Kronolojik Yaş : 3 yaş 9 ay C. C. 17 Ağustos 2005 doğumlu bir erkek çocuğudur. Eylül 2008 yılında Londra da bir anaokuluna başlamıştır. Annesi, yaşıtlarıyla kıyasladığında aynı iletişim becerilerini gösteremediğini düşündüğünden

Detaylı

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016)

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016) ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık 2015-15 Ocak 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

ÇOCUKLARDA BESLENME PROBLEMLERİ

ÇOCUKLARDA BESLENME PROBLEMLERİ 2 ÇOCUKLARDA BESLENME PROBLEMLERİ Her besinden yaşına ve gelişimine uygun oranda alan çocuk, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan sağlıklı ve dengeli olan çocuktur. Yeterli ve düzenli beslenmenin çocuk

Detaylı

O Dil; Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır.

O Dil; Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır. DİL GELİŞİMİ O Dil; Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır. O Dil gelişimi; seslerin, kelimelerin, sayıların,

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak OYUN VE ÇOCUK Oyun oynamak çocukluk çağına özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir olgudur. Oyun hem zihinsel gelişimin aynası olan hem sosyal becerilerin öğrenildiği hem de duygusal boşalımın

Detaylı

ÇOCUKLARA SINIR KOYMA

ÇOCUKLARA SINIR KOYMA Bu ayki rehberlik bülteni konumuz Çocuklara Sınır Koyma hakkındadır. Sizlere bu konuda çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğiniz ile ilgili önerilerimiz olacaktır. ÇOCUKLARA SINIR KOYMA Yanlış davranışları

Detaylı

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2 ÇOCUKLAR İÇİN ÇOKLU ZEKÂ GÖZLEM FORMU Öğrencinin Adı Soyadı: Cinsiyeti: Tarih: Sınıfı: Lütfen formda yer alan her ifadenin sizin için ne derece uygun olup olmadığını aşağıdaki beşli dereceleme ölçeği üzerinde

Detaylı

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER BEBEKLİK DÖNEMİNDE (0 3 YAŞ) ERKEN TANI İÇİN KRİTİK DÖNEMLER Bebeklik dönemi, gelişimin en hızlı ilerlediği dönemdir. Çevrelerine

Detaylı

TUVALET E Ğİ T İ M İ

TUVALET E Ğİ T İ M İ TUVALET EĞİTİMİ İÇERİK Tuvalet Eğitimi Nedir? Tuvalet Eğitimi için Hazır Olma Süreci Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Tuvalet Eğitimine Başlarken Tuvalet Eğitimi Süreci -Tuvalet rutinini

Detaylı

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler.

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler. Gelişim Analizi Küçük Kaşifler Tehlikeli olan durumları söyler. 107 Yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat eder. Giysi ayrıntılarını başarıyla açar ve kapar Ali ALIÇ Temizlik malzemelerini amacına uygun

Detaylı

ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ

ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Ünite 10 ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Çocukların oyunla ilgili davranışları yaşlarına ve gelişim düzeylerine göre

Detaylı

elif bengü Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM

elif bengü Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM İletişim Nedir? Birey veya bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma süreci iki birim arasındaki mesaj alış-verişi Öğretim Teknolojisinde İletişim Çağdaş eğitim

Detaylı

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla,

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, blok, fen-doğa, yapılandırılmamış oyuncak, müzik, sanat)

Detaylı

Deneyimli veliler arasında sofra adabı kazandırmak konusunda yapılan bir beyin fırtınasının sonunda ortaya çıkan önerilerden bazıları şunlar;

Deneyimli veliler arasında sofra adabı kazandırmak konusunda yapılan bir beyin fırtınasının sonunda ortaya çıkan önerilerden bazıları şunlar; Çocuklarımızın yediklerine gösterdiğimiz titizliği, yemeklerini nasıl yediklerine de gösteriyor muyuz? Sofrada birlikte olmayı ailemiz için zevkli hale getirmemizle başlayacak bu öğreti, ileriki yıllarında

Detaylı

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Sosyal Oyun: bir başkasının davranışını taklit etmeyi ya da cevaplamayı içeren oyunlar. Örn. cee oyunu Duyu-motor ya da işlevsel oyunlar: Duyu-motor döneminde (0-2 yaş) gözlenir.

Detaylı

ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ KASIM 2011 ÇOCUĞUN GELİŞİMİ İÇİN OYUNCAK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ KASIM 2011 ÇOCUĞUN GELİŞİMİ İÇİN OYUNCAK SEÇİMİNİN ÖNEMİ ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ KASIM 2011 ÇOCUĞUN GELİŞİMİ İÇİN OYUNCAK SEÇİMİNİN ÖNEMİ ÇOCUĞUN GELİŞİMİ İÇİN OYUNCAK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Oyunun, çocuğun gelişimi üzerindeki

Detaylı

Matematiksel Beceriler

Matematiksel Beceriler Matematiksel Beceriler Küçük Prens ten. Büyükler sayılardan hoşlanır. Onlara yeni bir dostunuzdan söz açtınız mı, hiçbir zaman size önemli şeyler sormazlar. Size Sesi nasıl? Hangi oyunları sever? Kelebek

Detaylı

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI.

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. BİRİNCİ MATRİSE GİRİŞ MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. Yukarıdaki 4x4 tablo dinleyiciye çeşitli cümleler kurmakta

Detaylı

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI < AYLIK BÜLTEN OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Serbest ve yönergeye uygun çizgi çalışmaları yaptık. 9 ve 0 rakamları ile büyük ve küçük U ve Ü harflerini boyadık ve yazdık. Zıt kavramlarla ilgili çalışmalar

Detaylı

İş Kadını, Ev Kadını, Anne

İş Kadını, Ev Kadını, Anne İş Kadını, Ev Kadını, Anne Son yıllarda kadınların ev kadını ve anne olmaları dışında aktif bir çalışma hayatları olması birçok zorluğu da beraberinde getirmekte. Ne tam anlamıyla bir ev kadını, ne yeterli

Detaylı

Maslow a Göre İhtiyaçlar Hiyerarşisi

Maslow a Göre İhtiyaçlar Hiyerarşisi SOSYAL GELİŞİM-2 Maslow a Göre İhtiyaçlar Hiyerarşisi Maslow, sağlıklı kişiliğin nasıl oluştuğuyla ilgili derin araştırmalar yapmış ve sağlıklı bir kişiliğin gelişebilmesi için gerekli olan gereksinmelerden

Detaylı

İLK ADIMLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

İLK ADIMLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU İLK ADIMLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan:FUNDA SAYDAM ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA; 15.12.2014-19.12.2014 tarihleri arasında uygulanan etkinlikleri sizlere sunmaktayım. SEVGİLERLE

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU ARALIK AYI BÜLTENİ 4 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU ARALIK AYI BÜLTENİ 4 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU ARALIK AYI BÜLTENİ 4 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL Bu ay mevsimler temamızı işledik. Dört Mevsime ait sunumlar izleyerek çeşitli paylaşımlarda bulunduk. Evden getirdiğimiz

Detaylı

ARI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

ARI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 2014 2015 ARI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ ARKADAŞLIK HAFTASI CUMHURİYET BAYRAMI BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ Kale nedir? Kaleler ne için yapılır?

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Okulöncesi eğitim çevresini merak eden, öğrenmeye ve düşünmeye güdülenmiş çocuğun bu özelliklerini yönetme, teşvik etme ve geliştirme gibi çok önemli bir görevi üstlenmiştir.

Detaylı

Çocuğunuzun dili hakkında, 6 aylık olduğunda

Çocuğunuzun dili hakkında, 6 aylık olduğunda Çocuğunuzun dili hakkında, 6 aylık olduğunda Çocuğunuz ne hissettiğini anlatmaya çalışıyor sesler, yüz ifadeleri ve değişik hareketler yaparak. Bazı çocuklar kelimelere benzeyen sesler yapmaya başlar,

Detaylı

3. SINIF 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Öğretim Yılı

3. SINIF 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Öğretim Yılı 3. SINIF 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade etme yollarını sorgulama;

Detaylı

ÖZEL EFDAL ANAOKULU ġubat AYI BÜLTENĠ

ÖZEL EFDAL ANAOKULU ġubat AYI BÜLTENĠ ÖZEL EFDAL ANAOKULU ġubat AYI BÜLTENĠ ġubat AYINDA NELER ÖĞRENDĠK? Tatilde neler yaptığımızı arkadaģ ve öğretmenimizle paylaģtık. Akıllı tahtada kavram çalıģmaları, sunular ve animasyonlar izledik. Okulumuzun

Detaylı

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz.

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz. ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Aralık 2014-23 Ocak 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

PEK ANAOKULU TOPRAK SINIFI ARALIK AYI BÜLTENİ MUTLU YILLAR

PEK ANAOKULU TOPRAK SINIFI ARALIK AYI BÜLTENİ MUTLU YILLAR PEK ANAOKULU TOPRAK SINIFI ARALIK AYI BÜLTENİ MUTLU YILLAR ARALIK AYI HAFTALIK TEMALAR 1.HAFTA KIŞ MEVSİMİ *Kışın kullandığımız kıyafetler *Kış sebze-meyveleri *Kış mevsiminde kullandığımız eşyalar 2.HAFTA

Detaylı

BİRİNCİ SINIFA HAZIRLIK SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ

BİRİNCİ SINIFA HAZIRLIK SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ BİRİNCİ SINIFA HAZIRLIK SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ Hayat boyunca anne babalar olarak çocuklarımıza örnek olduğumuzu unutmayalım! Rehber Öğretmen Derya İmamoğlu Çocuk yetiştirme anne karnında başlar... Bebekken

Detaylı

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN!

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! Sağlıklı olan ne varsa yaparım. Zararlı olan her şeyle savaşırım. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostuyum. Zor durumda kaldığınızda İmdaat! diye beni çağırabilirsiniz. Sesinizi

Detaylı

Nükhet YILMAZ HAYAT BİLGİSİ Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası nı kutladık. Halk ekmek fabrikası gezisine katıldık. TÜRKÇE * Dilbilgisi:

Nükhet YILMAZ HAYAT BİLGİSİ Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası nı kutladık. Halk ekmek fabrikası gezisine katıldık. TÜRKÇE * Dilbilgisi: Değerli Velilerimiz, 2017 yılının son ayında, güneşin hafifçe ısıttığı günlerdeyiz. Havalar hala, öğrencilerimizin bahçede neşeyle oynamalarına müsait. Palto giyme koşuluyla teneffüslerde temiz havada

Detaylı

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 1 SONBAHAR VE YAPRAKLAR Sonbahar Mevsimin de gözlemlediğimiz hava olaylarını isimlendirdik. Sonbahar mevsimine ait giysileri ayırt ettik. Rüzgâr

Detaylı

DOĞAL ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARI

DOĞAL ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARI DOĞAL ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARI Doğal öğretim yaklaģımları özel eğitime gereksinim duyan veya risk grubu taģıyan küçük çocukların geliģimsel beceriler (özellikle dil ve iletiģim becerileri) kazanmasına ve kazanılmıģ

Detaylı

Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR Müzik, yetersizliği olan çocukların eğitimlerinde kullanılan ve tüm gelişim alanlarını da destekleyen bir disiplin

Detaylı

ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM?

ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM? ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM? 1. Planlarınızı Paylaşın: Düzenli olarak yaptığınız aile toplantılarında, çocuğunuza model rolünde bir ebeveyn olarak kendi planlarınızdan bahsedin. Planlı olunduğu

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1 Erken Yaşta Dil Öğrenenler... 1 Çocuklar ana dillerini nasıl öğrenirler?... 2 Ana dil ediniminin aşamaları... 3 Yabancı dil öğrenimine erken başlamak faydalı

Detaylı

/pirireisokullari MAYIS 2017 MİNİK RESSAMLAR SİHİRLİ BOYA

/pirireisokullari MAYIS 2017 MİNİK RESSAMLAR SİHİRLİ BOYA MAYIS 2017 MİNİK RESSAMLAR SİHİRLİ BOYA 3 yaş sınıfı öğrencilerimiz mum tekniği ile sihirli boya yaparak çiçek oluşturdular. Devamı.. 3 yaş sınıfı öğrencilerimiz bu ay ressam Van Gogh u tanıdılar ve ayçiçeği

Detaylı

ÖĞRENCİ GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME RAPORU

ÖĞRENCİ GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME RAPORU ÖĞRENCİ GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME RAPORU PSİKOMOTOR GELİŞİM: RİTME UYGUN DANS ETME GİBİ KABA MOTOR BECERİLERİNDE BAŞARILI. JİMNASTİK DERSLERİNDE İSTEKLİ VE DAYANIKLILIĞI ARTIŞ GÖSTERİYOR. YUVARLAK ÇİZME,

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli Velimiz; Meslek seçiminin öneminin anlatıldığı ve siz değerli velilerimize yönelik önerileri

Detaylı