BİTKİ COĞRAFYASI A-BİTKİLERİN YETİŞME KOŞULLARI:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİTKİ COĞRAFYASI A-BİTKİLERİN YETİŞME KOŞULLARI:"

Transkript

1

2 Doç.Dr. Yıldırım ATAYETER 1 BİTKİ COĞRAFYASI Bitkiler coğrafyası insanoğlunu yaşadığı çevre ile olan ilişkisi bakımından birçok açıdan ilgilendirir. Örneğin bir yerin bitki örtüsü o yerin iklim özellikleri hakkında yorum yapmamıza imkân tanır. Hurma ve muz ağaçları tropikal iklimi, zeytin, incir, maki Akdeniz iklimini, işaret etmektedir. Esasen bitkiler ile Botanik bilimi ilgilenir. Botanik bitkileri tek tek morfoloji, anatomi ve fizyolojik özellikleri ile inceler. Bitkiler coğrafyası ise yetişme şartları ve dağılışları ile bunları etkileyen faktörler üzerinde durur. Bitkiler Coğrafyası fiziki coğrafyanın birçok alt dalından bir tanesidir. Bitkiler Coğrafyası; yeryüzündeki bitki türlerinin dağılışını, bu dağılışa etki eden faktörleri, bitki türlerinin çevre ve insan ile olan etkileşimini inceleyen bilim dalıdır. Dünyanın değişik kesimlerinde civarında bitki türü bulunmaktadır. Bunların içerisinde Fanerogamlar da denilen tohumlu ve çiçekli bitkiler yeryüzündeki bitki örtüsünün büyük kesimini meydana getirmektedir. Bitkilerin yapısını karbon, oksijen, hidrojen ve azot elementleri ile bazı bileşik ve tuzlar oluşturmaktadır. A-BİTKİLERİN YETİŞME KOŞULLARI: Bitkilerin yetişme şartları üzerinde birçok faktör rol oynamaktadır. Burada bahsi geçen faktörlerin olumlu ya da olumsuz etkileri bir başka ifade ile ortam şartlarının uygun olup olmaması sahadaki bitkilerin birçok özelliği üzerinde etkilidir. Ortam şartlarının bir ya da birkaç tanesinin uygun olmaması halinde o ortamda bitkilerin yaşaması güçleşmektedir. İKLİMLE İLGİLİ FAKTÖRLER YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ İLE İLGİLİ FAKTÖRLER TOPRAK İLE İLGİLİ FAKTÖRLER BİYOTİK FAKTÖRLER Işık Sıcaklık Nem ve yağış Rüzgârlar Yükselti Bakı Topografya şartları Fiziksel faktörler Kimyasal faktörler İnsanla ilgili olanlar Bitkilerle ilgili olanlar Hayvanlarla ilgili olanlar İKLİMLE İLGİLİ FAKTÖRLER: Yeryüzünde herhangi bir alanda bitki türlerinin yetişmesi üzerinde en fazla etkisi görülen faktörler iklimle ilgili olanlardır. İklim elemanları ile bitki örtüsü arasındaki etkileşim, sınırları belli bir alandaki bitki örtüsünün nasıl şekilleneceğini belirler. 1 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı, Coğrafya Öğretim üyesi.

3 Yeryüzünde farklı farklı alanların bitki örtülerini değişik iklim elemanları belirlemektedir. Bazı alanlarda tek bir iklim elemanı bitki örtüsünü üzerinde etkili olabilmektedir. Buna karşılık başka bir alanda ise daha farklı bir iklim faktörü o sahanın bitki örtüsü üzerinde etkili olabilmektedir. Işık: Işık, bitkilerin yetişmesi üzerinde etkili iklim elemanlarındandır. Işık faktörü doğrudan gün uzunluğu ile ilgilidir. Bu durumda yeryüzünün en uzun süre ışık alan sahaları kutup sahalarıdır. Zira bu alanlarda gün süresi bazen aylarca sürer. Bu durumda kutup sahaları sıcaklık şartlarının olumsuz durumuna rağmen ışık süresi fazlalılığı nedeniyle aradaki bu olumsuzluğu belirli bir ölçüde kapatmaktadır (Dönmez, 1985, s:62). Buna karşılık yeryüzünün ışık alma bakımından elverişli görünen bir diğer sahası çöllerde ise fazla ışık olmasına rağmen yağış şartlarının yetersiz ya da çok sınırlı olması bu alanlarda bitkilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını güçleştirmektedir (Dönmez,1985, s:63). Her bitki türünün ışık ihtiyacı diğerinden farklıdır. Su ve sıcaklıkta olduğu gibi, her bitkinin yetişmesi için en uygun ışık değeri vardır. Buna optimum ışık denir. Optimum ışık değerinden uzaklaştıkça bitkinin hayati faaliyetleri zayıflar ve sonunda bitki ölür. Bol ışık isteyen bir bitkinin etrafı kapatılarak ışık alması engellenirse bitkinin kuruyarak ölmesi buna örnektir (Şahin, 2010, s:209). Sıcaklık: Bitkiler, fotosentez ve metabolizma faaliyetlerini sürdürebilmek için sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bütün bitkilerin sıcaklık ihtiyaçları farklıdır. Bitkilerin normal şartlar altında gelişimlerini sürdürdükleri devreye büyüme devresi denir. Orman ağaçlarının çoğunda büyüme sıcaklık 10 o C ye çıktığında başlar. Sıcaklık 45 o C ye çıktığında ise bitkilerin çoğu zarar görmeye başlar. Bu kadar yüksek bir sıcaklık durumunda bazı bitkiler hayat faaliyetini durdururken bazı bitkiler ise hayat faaliyetlerini sürdürmek için daha fazla terleme yapmaya başlar (Atalay, 2007, s: 50.). Sıcaklık faktörü bitkilerin Dünyadaki dağılışını kontrol altında tutan bir faktördür. Bu bakımdan sıcaklık şartlarının durumuna göre; yeryüzünde çayır(ot), ağaçcık (çalı), ya da ağaç şeklinde bitki türlerinin gelişmesi mümkün olabilir. Bu bakımdan, çok yüksek sahalar, aşırı sıcakların hüküm sürdüğü sahalar, geçici soğukların etkilediği sahalar, günlük ya da mevsimlik sıcaklık değişimlerinin görüldüğü sahalar birçok farklı türden bitkinin yetişmesine imkân tanırlar. Sıcaklık isteklerine göre bitkileri üç farklı gruba ayrılırlar: a- Megaterm bitkiler (Yüksek sıcaklık isteyen bitkiler): Yıllık sıcaklık istekleri ortalama 20 o C nin üstünde olan bitkilerdir. Bu nedenle bu gruba giren bitkiler ekvatoral, tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşama şansı bulabilirler. Bu gruba giren bitkilerin sıcaklık istekleri ile beraber ışık istekleri de fazladır. Selvi, kızılçam, maki ve garig bitkileri bunlara örnektir.

4 b- Mezoterm bitkiler (Orta derecede sıcaklık isteyen bitkiler.) Yıllık sıcaklık istekleri ortalama o C arasında olan bitkilerdir. Bu bitkiler orta kuşağın nemli bölgelerinde yayılış gösterirler. Bu guruba giren bitkilerin de ışık istekleri fazladır. Gürgen, ıhlamur, kızılağaç bu gruba örnek olarak verilebilir. c- Mikroterm bitkiler (Düşük sıcaklık isteyen bitkiler.) Bu gruba giren bitkilerin yıllık sıcaklık isteği ortalama olarak 0-15 o C arasındadır. Adından da anlaşılacağı gibi Mikroterm bitkiler soğuğa dayanıklı bitkilerdir. Bunlara örnek olarak da Sarıçam, Sibirya çamı ve ardıç verilebilir. Nem ve Yağış: Bitkiler fotosentez yapma, terleme ve diğer hayati faaliyetlerini devam ettirebilmek için suya ihtiyaç duyarlar. Bitkilerin ihtiyacı olan su kaynaklarından biri yağıştır. Bu bakımdan yeryüzündeki yağış miktarları, yağışın dağılışı ve özellikle nemlilik durumu ile bitkilerin yayılışı arasında sıkı ilişkiler bulunmaktadır. Ancak buradaki önemli husus sıcaklık faktörü ile yağış arasındaki ilişki yani yağış etkinliği hususudur. Yağış etkinliğine bağlı olarak yağış miktarı fazla olan ekvatoral bölgelerde yağmur ormanları oluşabilirken, düzensiz yağış alan çöllerde seyrek bir bitki topluluğu göze çarpmaktadır (Atalay, 2007, s: 52). Bitkilerin yaşamasında havadaki nem miktarı da önemli yer tutmaktadır. Bitkilerin su kaybetmeleri veya terlemeleri havadaki su buharı ve neme bağlıdır. Terleme, havadaki nem arttıkça azalır, havadaki nem azaldıkça artar. Öyle ki havadaki nem doyma noktasına ulaştığında bitkiler su halinde terlemeye başlar. Bu haldeki bitkilerin yapraklarından su damlacıkları düşer (Atalay, 2007, s:52). Nem ve yağış isteklerine göre bitkiler üç gruba ayrılırlar; a- Kseromorf bitkiler (Kurakçıl bitkiler) Bu bitkiler suyun güç temin edildiği veya terleme yoluyla fazlaca kayba uğradığı ortamlara uyum sağlamış bitkilerdir. Bu zor şartlar nedeniyle bu bitkiler hayatta kalabilmek için bazı önlemler almışlardır. Örneğin; bu bitkiler de yaprak yüzeyleri küçülmüş, yapraklar tüylenmiş ve sertleşmiştir. Kurakçıl bitkiler kök sistemlerini fazlaca geliştirmişlerdir. Bu gruba giren birçok bitki türü bulunmakla birlikte geven, abdest bozan, ağaçlardan ise sapsız meşe, titrek kavak, tüylü huş bu gruba giren türlerden bazılarıdır. b- Mezomorf bitkiler (Kurakçıl ile nemcil arası bitkiler) Ilıman kuşakta yer alan bitkiler bu gruptandır. Bu gruba giren bitkiler mevsim şartlarına göre tavır alırlar. Bu bakımdan bazı mevsimlerde kurakçıl bitkiler bazı mevsimlerde de nemcil bitkilere benzerlik gösterirler. Bu gruba giren bitkilere örnek olarak; kayın, göknar, ladin, kestane ağaçları verilebilir.

5 c- Higromorf bitkiler (Nemcil bitkiler) Kurakçıl bitkilerin fizyonomik görüntülerinin tam tersine geniş ve kalın yapraklı, yaprakları incedir. Ortamdaki su şartları azaldığında bu bitkiler hemen etkilenirler ve solarlar. Bu bitkilerin kökleri yüzeyseldir. Derine inmezler. Ülkemizde Karadeniz Bölgesinin alt kuşağında yer alan bitkilerin büyük bir bölümü bu gruptandır. Bu gruba giren bitkilere örnek olarak; sığla(günlük), beyaz söğüt, gürgen ağaçları verilebilir. Rüzgârlar: Rüzgâr faktörü ve bitkiler arasında iki türlü etkileşim vardır. Bunlardan birincisi; rüzgârın şiddeti, esme sıklığı, esme yönü, esme sayısı gibi özellikleri ile ilgilidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde rüzgârlar bitkilerin fiziki özellikleri üzerinde daha fazla etkili olurlar. Örneğin çok şiddetli esen rüzgârlar bitkilerin dallarını, filizleri kırar, hatta bazı durumlarda bitkinin bütün gövdesine dahi zarar verebilir. Bu durumların süreklilik gösterdiği sahalarda bitkilerin dış görünümleri rüzgâra göre bir hal alır. Çok kuru ve sıcak rüzgârların estiği sahalarda ise bitkilerin yetişme şartları güçleşir kuruma tehlikesi geçirirler. İkinci etkileşim ise rüzgâr ile bitki arasında daha çok olumlu diyebileceğimiz şartların ortaya çıktığı durumdur. Bu şartlar daha çok nemli ve ılık karakterli rüzgârların hâkim olduğu alanlarda rüzgârın taşıdığı tohumlar ile bitkilerin dağılışı üzerinde etkili olması ile kendisini gösterdiği durumdur. Rüzgâr faktörünün bitkiler üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu şartlar daha çok nemli ve yağışlı rüzgârlara açık yamaçlarda gözlenmektedir. Bu sahalarda bitkiler doğal olarak rüzgâr faktöründen olumlu etkilenmekte ve bu kesimde diğer kesime göre daha sık ve daha yoğun bitki toplulukları gelişme imkânı bulmaktadır. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ İLE İLGİLİ FAKTÖRLER: Dağ sıraları, bunların uzanış durumları, bakı şartları, eğim, arazinin yükselti durumu ve arazinin akarsularla yarılma derecesi, bitki tür ve topluluklarının dağılışı üzerinde çok etkilidir. Özellikle dağlık alanlarda görülen çeşitli yükselti, bakı ve eğim özellikleri çok farklı ortam şartlarının oluşmasına bu nedenle farklı bitki topluluklarının yatay ve dikey mesafede sık sık değişmesine, oldukça zengin bitki topluluklarının ortaya çıkmasına, yerleşmesine ve biyolojik zenginliklerin artmasına sebep olur (Atalay, 2007, s: 55). Yükselti: Genel bir kaide olarak yükseltiye bağlı olarak sıcaklığın değişmesi bitki örtüsünün yükseltiye bağlı olarak farklılaşmasına sebep olmaktadır. Yine deniz seviyesinden yükseldikçe sıcaklığın düşmesi yağış şartları aynı olsa bile nispi nemliliğin artmasına zemin hazırlar. Ayrıca, belirli bir sahada yükseldikçe sıcaklık azalır buna karşılık yağış değerleri ise artar.

6 (Atalay, İ., Ekosistem Ekolojisi ve Coğrafyası S: 62 den.) Şekil-1Genel olarak dünyada enlemlere göre yatay vejetasyon kuşakları ile yükseltinin vejetasyon kuşaklarının sıralanışı üzerindeki etkisinin bir arada görünüşü. Bu gerçek doğrultusunda bir dağın eteği ve zirve kesimi arasında öncelikle yükselti ve daha sonra da bakı şartlarının etkisi ile yağış ve sıcaklık şartlarının farklı olduğu kademeler yer alır. Ilıman iklim kuşağında bir dağ eteğinden zirvesine doğru yağış ve sıcaklık şartlarına bağlı olarak; yaprağını döken ormanlar, iğne yapraklı ormanlar ve dağ çayırları şeklinde sıralanış gözlenir. Coğrafi şartlarda bir değişiklik olmadığı takdir de ovalık alanlarda böylesine bir değişiklik söz konusu değildir (Dönmez, 1985,s: 92). Bakı: Bir sahanın nemli rüzgârlara karşı olması bu sahanın daha fazla yağış alacağı anlamı taşımaktadır. Buna karşılık hızlı esen ve nem ve yağış bulundurmayan rüzgârlara karşı olan sahalar ise diğer kesimlerin aksine daha kurak ortamlar oluştururlar. Aynı şekilde kuzey ve güney yarımkürelerdeki dağların yamaçları ışık ve sıcaklık almaları bakımından farklılıklar gösterdiği için bu iki yarımkürede ışık ve sıcaklık şartlarının durumuna göre farklı bitki türlerinin yetişliği gözlemlenir. Örneğin Türkiye nin bulunduğu kuzey yarımkürede güneye bakan kesimler daha fazla ışık ve sıcaklık şartlarına maruz kalır. Buna karşılık kuzeye bakan yamaçlar ise daha serin ve nemli şartlar taşırlar. Buna bağlı olarak bir dağın kuzey ve güney yamaçlarında bitki örtüsünde önemli farklılıklar görülebilir.

7 (Atalay, İ., Ekosistem Ekolojisi ve Coğrafyası S: 67 den.) Şekil-2 Anadolu nun Kuzey-Güney yönünde bakı ve yükseltiye göre bitki kuşakları 1.Kızılçam 2. Karaçam 3.Göknar 4. Sedir5.Lâdin 6. Sarıçam 7.Kayın, Ihlamur gibi geniş yapraklı ağaçlar 8. Maki 9. Meşe 10.Yüksek dağ çayırı 11.Bozkır 12. Antropojen bozkır Topografya Şartları: Bir sahanın yer şekilleri orada yetişen bitki türleri üzerinde yukarıda bahsedilen faktörler kadar etkilidir. Topografik özellikler bitki türlerinin yetişmesi üzerinde dolaylı olarak etkili olur. Dağlık bir sahanın, vadilerle parçalanmış bir plato sahasının ve akarsuların yüzeyden aktığı ovaların üzerinde yetişecek bitki türleri de özellikle bu sahaların iklim faktörleri başta olmak üzere birçok özelliğinin farklılaşmasına sebep olacağı için bütün bu alanlarda farklı bitki türlerinin gelişmesi mümkün olacaktır. TOPRAKLA İLGİLİ FAKTÖRLER: Bitkiler için durak ve besin kaynağı olarak görev yapan toprak, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bitki örtüsünün yayılışında önemli etkiye sahiptir. Bazı bitkiler özel toprak şartlarına uyum gösterir veya toprak şartları bu bitkilerin yayılışını tayin eder. Öte yandan, toprak ve bitki birbirini tamamlayan bir sistem oluşturur, yani bitkisiz toprak, topraksız bitki düşünmek imkânsızdır. Çünkü toprağın oluşması için ana materyalin çözünüp ayrışması gerekir ki bu da bitkilerin ve diğer canlıların varlığı ile mümkündür. Aynı şekilde bitkilerin hayatta kalabilmesi de beslenebilecekleri zengin toprak örtüsüne bağlıdır (Atalay, 2007,s: 63). Fiziksel Faktörler: Toprağın fiziksel özelliklerini, topraktaki kum, mil(silt) ve kil gibi parçacıkların miktarı, bunların birleşmesiyle oluşan yapı ve toprağın rengi meydana getirir. Bir sahada hangi bitki türünün gelişeceği konusunda toprağın bünyesi (tekstür), yapısı (strüktür), rengi, sıcaklığı ve bu toprak grubunun içerisindeki su miktarına kadar birçok fiziksel faktör etkili olmaktadır.

8 Kimyasal Faktörler: Toprak gruplarının temel kimyasal özellikleri, toprak reaksiyonlarını ve burada oluşacak besin maddeleri zincirini oluşturur ki bu da bu toprak gruplarında hangi türden bitkilerin gelişeceğini belirler. Örneğin; tuzlu topraklarda tuzu seven (halofil) bitkiler yetişir. Devamlı su altında kalan veya taban suyu seviyesinin çok yüksek olduğu alanlarda suyu seven bitki türleri, kamışlar, sazlıklar vs. yetişir. BİYOTİK FAKTÖRLER: Bitkiler de diğer canlılar gibi genellikle gruplar halinde yaşam mücadelesi verirler. Bu mücadele bazen diğer canlı türleriyle beraberlik kurarak bazen de onlarla mücadele ederek, yapılmaktadır. Bütün bu süreçte bitkilerin kendi aralarında veya diğer canlı türleri ile bir rekabetin söz konusu olduğu açıktır. İşte bu rekabette güçlü olanlar yaygın ve baskın bir duruma geçerken diğer türler için ya geri çekilmek ya da tamamen o ortamı terk etmek bir başka ifade ile yok olmak söz konusudur. İnsanla İlgili Olanlar: Bütün canlı türleri için olduğu gibi bitkiler için de en önemli rakip insandır. Antropojen etki olarak da ifade edilen bu faktör bitkiler üzerinde olumlu ve olumsuz tesirler yapmaktadır. İnsanlar birçok bitki türünün doğal özelliğini bozarak, orman yangınlarına sebep olarak, doğal yaşam alanlarını yerleşime açarak onların yok olmasına ya da özelliklerinin değişmesine yol açmaktadırlar. Buna karşılık insan yaşamının da besin kaynakları açısından bitkilere bağlı olduğu düşünüldüğünde, yoğun tarım üretimi yapılarak kültür bitkilerinin yetiştirilmesi bitkiler açısından kısmen olumlu bir durum olarak kabul edilebilir. Bitkilerle ilgili olanlar: Bitkilerin bir kısmı başka bitkilerin yarattığı olumlu ya da olumsuz ortamlarda yaşamak zorunda kalmaktadırlar. Örneğin yüksek ağaçlarla kaplı alanlarda orman altı bitkiler daha yüksek bitkilerin baskısı altında yaşam mücadelesi vermektedirler. Bazı bitkileri ise yaşamlarını diğer bitkilerin üzerinde bu bitkilere sarılarak veya asalak olarak sürdürmektedirler. Örneğin sarmaşıklar bu gruptandırlar. Hayvanlarla İlgili Olanlar: Bitkilerin hayvanlardan da olumlu ya da olumsuz etkilenmeleri söz konusudur. Bazı hayvan ya da böcek türlerinin bitkilerin üremesine yardımcı olmaları olumlu bir durumdur. Özellikle insan tarafından evcilleştirilmiş bazı hayvan türlerinin (keçi vs.) orman alanları içerisinde kontrolsüz beslenmesi de bitkiler açısından olumsuz bir durum olarak değerlendirilebilir.

9 B- BİTKİ TOPLULUKLARI Dış görünüşleri ve yaşama şekilleri birbirine benzeyen ve aynı iklim koşullarında yaşayan bitkilerin bir araya gelmesi ile oluşan bitki topluluklarına Bitki Formasyonu denir (Atalay, s: 56). Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi bir bitki formasyonu tek bir türden oluşabileceği gibi çeşitli türden birçok bitkinin bir araya gelmesi ile de oluşabilir. Burada dikkat edilmesi gereken temel husus aynı formasyon içerisinde yer alan türlerin aynı yaşam şekline sahip olması gerektiğidir. Örneğin orman içerisinde yaşayan bütün bitkiler orman yaşamına ayak uydurmayı başarmışlardır. Yeryüzünde yaşayan bitki formasyonları yaprak şekline göre üç ana grupta incelenirler. Bu üç ana grup da kendi içerisinde ayrıca gruplara ayrılırlar. Bu gruplara ilave olarak yeryüzünün sadece kutuplara yakın bölgelerinde yaşayan türlerin oluşturduğu Tundra formasyonu adında bir dördüncü bölgeyi de bu tabloya eklemek mümkündür. AĞAÇ FORMASYONLARI (ORMANLAR) AĞAÇCIK FORMASYONLARI (ÇALI) ÇAYIR(OT) FORMASYONLARI TUNDRA FORMASYONLARI İğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar Geniş yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar Karma ormanlar Maki formasyonu Garig formasyonu Psödomaki formasyonu Savan formasyonu Step(preri) formasyonu Çöl formasyonu Tundra bitkilerinden oluşan formasyon (Atalay, İ., Ekosistem Ekolojisi ve Coğrafyası S: 191 den.) Şekil-2 Dünyadaki Başlıca vejetasyon Kuşakları.1.Tundra 2. Taiga (İğne yapraklı ormanlar) 3.Ilıman yaprağını döken orman 4. Ilıman çayırlar5.daima yeşil sert yapraklı Akdeniz vejetasyonu 6.Çöl 7. Tropikal Yağmur ormanı 8. Savan 9. Buzul, Dağ ve yarı kurak sahalar

10 AĞAÇ FORMASYONLARI (ORMANLAR) Bitki coğrafyası içerisinde yaygın olan orman türleri kendi arasında yetişme şartlarının farklılığına ve barındırdığı türlere göre farklı başlıklar altında ele alınır. Yeryüzünde yaygın olan orman grupları ve bunların temel özellikleri şöyle sıralanabilir; 1. Yağmur ormanları Dünyadaki yağmur ormanları; tropikal, Subtropikal, orta kuşak yağmur ormanları olmak üzere üç farklı sahada gözlenir. 2. Sert yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar 3. İğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar 4. Kışın yapraklarını döken ağaçlardan oluşan ormanlar 5. Muson ormanları 6. Kuru ormanlar 7. Mangrov ormanları 8. Galeri Ormanları 9. Bataklık ormanları 1. Yağmur Ormanları: Tropikal bölgelerin yağmur ormanları: Bu ormanlar daima yeşil kalan ormanlardandır. Buradaki ormanlara balta girmemiş orman ifadesi de kullanılır. Ot katı, ağaçcık katı (çalı katı), ağaç katı gibi katlardan oluşurlar. Bu ormanlar çok nemli ve kurak mevsimi hiç olmayan bölgelerin ormanlarıdır. Güney Amerika da Amazon Nehri havzası, Afrika da Senegal ve Gine körfezi arasındaki alan, Endonezya da Cava, Borneo, Sumatra adaları ve Filipin Adalarında yaygındır (Dönmez, 1985, s: 109). Subtropikal bölgelerin yağmur ormanları: Tropikal bölgelerin yağmur ormanları ile orta kuşağın yağmur ormanları arasında geçiş karakteri gösterirler. Bu ormanlardaki ağaçların boyları 25-30m.civarındadır. Tropikal ormanlardan tür sayısının azlığı ve bu sahada iğne yapraklı ağaçlarında yer alması ile ayrılırlar (Dönmez, 1985, s: 109). Orta kuşağın yağmur ormanları: Bu ormanlar daha çok subtropikal yağmur ormanlarına benzerler. Bu ormanların yetiştiği sahalarda görülen kısa süreli kurak dönemler belirleyici faktörlerin başında gelmektedir. Bu ormanlar daha çok güney yarım kürede gelişmiştir. Şili nin güneyinde, Patagonya da, Tasmanya Adasında ve Avustralya nın güneyinde iyi gelişmişlerdir (Dönmez, 1985, s: 111). 2. Sert yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar Bu ormanlar subtropikal bölgelerin kışı yağışlı yazı kurak bölgelerinin ormanlarıdır. Bu bakımdan en fazla Akdeniz İklim şartlarının hâkim olduğu alanlarda görülürler. Akdeniz ülkeleri ve K. Amerika nın California kesimi bu bitkilerin iyi geliştiği yerlerdendir. 3.İğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar

11 Yer küre üzerinde en geniş alan kaplayan ormanlardır. Bu ormanlar sürekli yeşil kalmaktadırlar. Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa nın kuzey kesimlerinde görülür. Genişlikleri km arasında değişmekte olan kuşaklar halinde yayılırlar. Bu ormanlar sadece okyanuslara rastlayan kesimlerde kesintiye uğrarlar. Karasal iklim şartlarının baskın olduğu, sert kış şartlarının görüldüğü sahalarda yaygındırlar. Çam, ladin. Göknar bu ormanların en yaygın ağaç türlerindendir. Bunların en çok tanınan türlerinden bir tanesi de Sibirya çevresinde de yetişen Taiga ormanlarıdır (Dönmez, 1985, s: 114). Foto-1 Tayga'da Ak ladin ormanları Denali karayolu, (Fotoğraf: Alaska http: // www. turkcebilgi.com/resim/ 4. Kışın yapraklarını döken ağaçlardan oluşan ormanlar: Bu ormanlar orta kuşağın kış mevsimi soğuk geçen kesimlerinde yaygın olarak görülür. Bu ormanlar özellikle güney yarım kürenin her mevsimi yağışlı geçen kesimlerinde geniş yayılım gösterirler. Kuzey yarım kürede batı ve orta Avrupa, kuzey Anadolu da, Asya ve kuzey Amerika kıtalarının ise doğu kesimlerinde geniş alanlar kaplamaktadır. Kayın, meşe ve gürgen bu ormanların yaygın ağaç türlerindendir (Dönmez, 1985, s: 116.). 5. Muson Ormanları: Bu ormanlar adından da anlaşılacağı gibi muson iklimlerinin karakteristik ormanlarıdır. Muson ormanları en çok iki kattan oluşur. Çok sık ve gür oldukları için tropikal ve subtropikal ormanlara benzerler. İçlerinde çokça yapraklarını döken ağaçlar bulunur. Muson Asyası bu ormanların hâkim olduğu alandır. Teak(Tik) ağacı muson ormanlarının karakteristik ağacıdır (Dönmez, 1985, s: 117).

12 Foto-2 Teak ağacı, dayanıklılığı, ısı ve nem farklılıklarına uyumu, yaşlandıkça daha güzel görüntüler sunması nedeniyle insan hayatının birçok alanında özellikle de mobilya yapımında ve denizcilikte yüzyıllardır kullanılmaktadır (fotoğraf: 6. Kuru ormanlar: Tropikal ve subtropikal bölgelerin yılın 5-6 ayının kurak geçtiği ve yine yıllık olarak mm. civarında yağış alan kesimlerinin ormanlarıdır. Bu ormanlar tür çeşitliliği bakımından fakirdirler buradaki türlerin ve boyları 8-10m yi geçmez. 7. Mangrov ormanları: Nemli tropikal bölgelerin sığ deniz kenarlarında ve bataklıklarında gelişmiş ormanlardır. Bu sahada yetişen bitki türleri tuzlu çamurlar içerisinde büyürler. Foto-3 Mangrov Ormanlarından bir görüntü. (Fotoğraf: http: // enfo. agt. bme.hu/ drupal/en/node/10073)

13 8.Galeri Ormanları: Akarsu boylarında devamlı şerit halinde uzanan ormanlara verilen isimdir. Bu ormanlar içerisinde lian ve epifitler çoktur. Yetiştikleri yerlerde toprak kalın bir çamur tabakasından oluşmaktadır. Galeri ormanlarının yeryüzünde en iyi görüldükleri yerler Gine körfezi ve Sudan arasında kalan sahalardır. Galeri ormanlarının hâkim ağaç türü palmiyelerdir. 9.Bataklık ormanları: Taban suyunun yüzeye çıktığı veya zemin değişik sebeplerle zaman zaman su baskınına uğradığı yerlerde (bataklıklarda) gelişen, gür boyu uzun bitki topluluklarına bataklık ormanları denir. Tropikal yağmur ormanlarının bataklık kesimleri ile orta kuşağın bataklık sahalarında yaygındırlar (Dönmez, 1985, s: 119). AĞAÇCIK FORMASYONLARI ( ÇALI) Orman alanların tahrip edilmesi sonucunda boşalan ya da geniş açıklıkların oluştuğu alanda boyları çoğunlukla 1-2m. yi geçmeyen kısa boylu ağaçcıklardan oluşan formasyondur. Bunlara çalı formasyonu da denilmektedir. Bu formasyon daha çok o sahanın esas bitki örtüsünün, başta antropojen tesirler olmak üzere değişik sebeplerle tahrip olması neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu formasyon kendi arasında üç bölüme ayrılır. Bunlar; 1. Maki formasyonu. 2. Garig formasyonu. 3. Psödomaki formasyonu dur. 1. Maki formasyonu: Akdeniz iklim bölgesinin yaygın bitki vejetasyonudur. Sürekli yeşil kalan, küçük, kalın ve yeşil yapraklı çalılıklardır. Kermez meşesi gibi bazı türlerinde dikenler de görülebilir. Bu türlerin su istekleri de fazladır. Kocayemişi, sandal, keçiboynuzu, mersin, sakız, menengiç, defne, erguvan, zakkum, kermez ve pırnal meşesi adı sık sık duyulan maki üyelerindendir. 2.Garig formasyonu: Akdeniz ikliminin kurak kesimlerinde yetişen, maki örtüsünün tahrip olduğu ve yetişme ortamının zayıf, toprak örtüsünün yer yer süpürüldüğü alanlarda gelişen bitki grubudur. Kekik, laden, akçakesme bu gruba örnek olarak verilebilir. 3.Psödomaki formasyonu: Akdeniz ikliminin karakteristik bitki grubu olan makiler ile Karadeniz iklimini tesirinde yetişen nemcil ve kışın yapraklarını döken çalılıkların bir arada bulunduğu bitki topluluklarıdır. Funda, delice, kızılcık, fındık, muşmula, böğürtlen, yabani erik, yabani elma ve üvez bu gruba örnek olarak verilebilir.

14 ÇAYIR (OT) FORMASYONLARI Değişik faktörlerin ağaçların yetişmesine fırsat vermediği alanlarda nem ve yağış şartlarına, su miktarına bağlı olarak yetişen çok kısa boylu bitkilerin oluşturduğu gruba ot formasyonu denir. Ot formasyonuna dâhil olan bitkilerin ağaç ya da çalılardaki gibi gövde ve kök sitemleri gelişemediği için bunlar genellikle yılın yağışlı ve su seviyesinin yüksek olduğu devrelerde gelişme gösterirler. Kurak mevsimle beraber de sararak ortadan kalkarlar. Ot formasyonuna dahil olan bitkileri üç grupta ele alabiliriz. Bunlar; 1. Savan formasyonları 2. Step (Preri) formasyonları 3. Çöl formasyonları. dır. 1. Savan formasyonları: Tropikal iklim bölgelerinin kurak dönemi bulunan kesimlerinde oluşmuş, uzun boylu otlardan meydana gelen bir topluluktur. Buralarda yeterli yağış olmadığı için bu sahaya uyum sağlamış çok az sayıda ağaç göze çarpar. Savanlar hemen bütün ot türlerinde olduğu gibi yağışlı dönemde yeşerir boyları uzar, kurak dönemlerde ise kururlar. Tropikal bölgelerin iklim ve rölyef bakımından her yerde aynı karakterde olmaması nedeniyle farklı sahalarda farklı özellikler de savanlar gelişmiştir. Örneğin yıllık yağışın 1000mm. üzerinde olduğu sahalarda nemli savanlar, yağışın mm. arasında olduğu sahalarda ise kurak bölgelerin savanları gelişmiştir. Kurak savanların arasında ağaçlar nadiren görülür. Kurak savan bölgeleri uzun boylu otların yetişme sahasıdır. Tropikal bölgelerin 500 mm. den az yağış alan bölgelerinde ise kurakçıl dikenli savanlar yetişir. (Dönmez, 1985, s: 128) 2. Step (Preri) formasyonları: Orta kuşakta yaygın olan bitki topluluklarıdır. Bu alanda yağışları ağaç yetişmesi için yeterli olmayan kesimlerinde gelişirler. Bozkır da denilen bu alanlarda ağaçlara ancak akarsu boylarında rastlanır. İnsan tahribatıyla oluşan bozkırlara antropojen bozkır adı verilir. Bu bitkilerin kökleri ortamda az olan suyu bulmak için derinlere inmiştir. Geven, üzerlik, yavşan otu bu gruba örnek olarak verilebilir. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika da geniş yayılım alanları vardır (Şahin, 2010,s: 215). Kuzey Amerika da step alanlarına yerel olarak Preri adı verilmektedir. 3. Çöl formasyonları: Yıllık toplam yağış miktarının mm. nin de altına düştüğü alanlarda buharlaşmanın da çok fazla artmasıyla bitkiler için yaşam koşullarının güçleştiği görülmektedir. Bitkilerin bu ortam şartlarında tek tek veya kümeler halinde yaşama tutunmaya çalıştığı görülür. Bu formasyonlara çöl formasyonu denir. Çöl formasyonları subtropikal yüksek basınç şartlarının etkin olduğu sıcak çöllerde görülürler. Kuraklığı seven çalı türleri ile bazı akasya türleri ve bünyesinde su depolayan Kaktüsler bu formasyonun en karakteristik üyeleridir. (Şahin, 2010, s: 216).

15 Tundra bitkilerinden oluşan formasyon TUNDRA FORMASYONU Kutuplara yakın bölgelerde ağaç sınırının üzerinde kalan yerlerin tipik bitki topluluğudur. Kuzey ve güney kutup bölgelerinde sıcaklığın bazen altı ay boyunca, bazen de sadece iki ay sıfır derecenin üzerine çıktığı, alanlar tundra bitkilerinin yetişme ortamlarını oluştururlar. Buralarda büyüme mevsimi Haziran da başlar, Eylül de sona erer. Bu sahalar yılın büyük bir bölümünde karla örtülüdür ve bu sahalarda yılın büyük bölümünde toprak donmuş vaziyettedir. Bu şartlar altında buralardaki bitkiler ancak yılın çok kısa bir döneminde ve çok kısa bir yetişme döneminde gelişme gösterirler. Tundra formasyonunu esasen bazı liken ve yosun türleri oluşturur (Dönmez, 1985, s: 133).

16 SEÇİLMİŞ KAYNAKÇA AKMAN, Y., 1995, Türkiye Orman Vejetasyonu, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik Anabilim Dalı., ANKARA. ATALAY, İ., 1994, Türkiye Vejetasyon Coğrafyası., Ege Üniversitesi Yayını, İZMİR. ATALAY, İ., 2004, Açıklamalı Doğa Bilimleri Sözlüğü, Meta basım., İZMİR. ATALAY, İ., 2007, Toprak ve Bitki Atlası, Küresel Isınma, Farklı Yayıncılık., İSTANBUL. ATALAY, İ., 2008, Ekosistem Ekolojisi ve Coğrafyası, Meta Basım., İZMİR. AVCI, M., 1996, Endemik Bir Meşe Türü, Kasnak Meşesi (Quercus Vulcanica)., Türk Coğrafya Dergisi, S: 31, s: , İSTANBUL. BAYTOP, T., 1994, Türkçe Bitki Adları Sözlüğü., Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yayını No: 578, ANKARA. ÇETİK, A.R., 1973, Vejetasyon Bilimi, Ülkemiz Matbaası, ANKARA. DOĞANAY, H., SEVER, R., 2011, Genel ve Fiziki Coğrafya., Pegem-Akademi Yayın, ANKARA. DÖNMEZ, Y., 1985, Bitki Coğrafyası, İstanbul Üniversitesi Yayını No: 3319., İSTANBUL. GÜNAL, N., 1997, Türkiye de yayılış Gösteren Başlıca Ağaç Türlerinin Coğrafi Yayılışları, Ekolojik ve Floristik Özellikleri., Çantay Yayınevi, İSTANBUL. İNANDIK, H., 1961, Bitkiler Coğrafyası., İstanbul Üniversitesi yayını No: 930, İSTANBUL. ŞAHİN, C., 2010, Genel Fiziki Coğrafya, Gündüz Yayıncılık., ANKARA. İNTERNET KAYNAKLARI Alaskahttp:// (Erişim Tarihi: ) (Erişim Tarihi: ) (Erişim Tarihi: )

17

18

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014 BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik ve yağış özelliklerinin uzun süre etkili olmasıyla iklim tipleri belirmektedir. Đklimi oluşturan bu öğelerden birinin

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

Yağış bir yerdeki bitki yoğunluğunu yani bitkilerin ot, çalı veya ağaç olmasını ve bunların miktarının az ya da çok olmasını belirler.

Yağış bir yerdeki bitki yoğunluğunu yani bitkilerin ot, çalı veya ağaç olmasını ve bunların miktarının az ya da çok olmasını belirler. DÜNYAYI KAPLAYAN ÖRTÜ :BİTKİLER Yeryüzünde Bitki Örtüsünün Dağılışını Etkileyen Faktörler 1-İklimin Etkisi a)yağış Faktörü: Yağış bir yerdeki bitki yoğunluğunu yani bitkilerin ot, çalı veya ağaç olmasını

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ. Doruk Aksel Anil

Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ. Doruk Aksel Anil Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ Doruk Aksel Anil YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Yüzlerce km² lik sahaları

Detaylı

İKLİM TİPLERİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇALIŞMA TESTİ

İKLİM TİPLERİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇALIŞMA TESTİ İKLİM TİPLERİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇALIŞMA TESTİ A. Aşağıdaki soruları yandaki şekle bakarak cevaplayınız. 1. Yağış rejimi. 2. Burası. Kuşakta bulunur. 3. Yarımküresi 4. Bitki örtüsü. 5. Yaz kuraklığı isteyen

Detaylı

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ İklim Tipleri Dünya da İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Dünya da Görülen İklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır.

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır. Büyük İklim Tipleri Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi Hisar Okulları İçindekiler Büyük İklim Tipleri... 3 Ekvatoral İklim... 3 Görüldüğü Bölgeler... 3 Endonezya:... 4 Kongo:... 4 Tropikal İklim:...

Detaylı

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi TOPRAK Yer kabuğunu oluşturan çeşitli kaya ve minerallerin fiziksel ve kimyasal yoldan ayrışmasıyla meydana gelen, içinde son derece zengin flora, hayvan varlığı barındıran ve inorganik maddeler ile hava,

Detaylı

ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ

ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ DERS : SOSYAL BĠLGĠLER SINIF : 6 YAKLAġIK SÜRE : 2 DERS SAATĠ ÖĞRENME ALANI : ĠNSANLAR YERLER VE ÇEVRELER ÜNĠTE : YERYÜZÜNDE YAġAM KAZANIMLAR : 3.Dünyanın farklı doğal ortamlarındaki

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR ILIMAN KUŞAK GÖLLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN TABAKALAŞMA VE KARIŞMA Ilıman veya subtropikal bölgelerde 20 metreden derin ve büyük göllerde mevsimsel sıcaklık

Detaylı

Büyük İklim Tipleri. Başak Karakuş 9A COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ HİSAR OKULLARI

Büyük İklim Tipleri. Başak Karakuş 9A COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ HİSAR OKULLARI Büyük İklim Tipleri Başak Karakuş 9A COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ HİSAR OKULLARI İçindekiler BÜYÜK İKLİM TİPLERİ... 3 SICAK İKLİMLER... 4 1) Ekvatoral İklim... 4 Görüldüğü Yerler Bölgeler... 4 Endonezya...

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler :

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler : TÜRKİYE NİN İKLİMİ İklim nedir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalaması olarak ifade edilir. Bir yerde meydana gelen meteorolojik olayların toplamının ortalamasıdır.

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır.

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. RÜZGARLAR Yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava hareketidir. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. Rüzgarın Hızında Etkili

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz

3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz 2 3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz SU KAYNAKLARI A. Okyanuslar ve Denizler: Atmosferdeki su miktarında artış ya da azalış olmaz sadece yer değiştirme olur. Okyanuslar büyüklüğüne göre Pasifik, Atlas

Detaylı

Türkiye nin Bitki Zenginliği. Hazırlayan: Hakan ULUTAġ

Türkiye nin Bitki Zenginliği. Hazırlayan: Hakan ULUTAġ Türkiye nin Bitki Zenginliği Hazırlayan: Hakan ULUTAġ Avrupa:10.523.000 km2 Türkiye: 814.000 km2 AVRUPA: 12 000 TÜR Türkiye, Bitki türleri bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir! Avrupa kıtasında:

Detaylı

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler)

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Başak Avcıoğlu Çokçalışkan Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Biraz ekolojik bilgi Tanımlar İlişkiler

Detaylı

İklim---S I C A K L I K

İklim---S I C A K L I K İklim---S I C A K L I K En önemli iklim elemanıdır. Diğer iklim olaylarının da oluşmasında sıcaklık etkilidir. Güneşten dünyamıza gelen enerji sabittir. SICAKLIK TERSELMESİ (INVERSİON) Kışın soğuk ve durgun

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

B- Türkiye de iklim elemanları

B- Türkiye de iklim elemanları B- Türkiye de iklim elemanları Sıcaklık Basınç ve Rüzgarlar Nem ve Yağış Sıcaklık Türkiye de yıllık ortalama sıcaklıklar 4 ile 20 derece arasında değişmektedir. Güneyden kuzeye gidildikçe enlem, batıdan

Detaylı

BİTKİLER. Yeryüzünde Oluşan Bitki Formasyonlari 1-AĞAÇ 2-ÇALI 3-OT

BİTKİLER. Yeryüzünde Oluşan Bitki Formasyonlari 1-AĞAÇ 2-ÇALI 3-OT BİTKİLER Yeryüzünde Oluşan Bitki Formasyonlari 1-AĞAÇ 2-ÇALI 3-OT AGAÇ FORMASYONU Ormanların temel unsuru ağaçtır. Ağaçların oluşturduğu topluluklara orman denir. Yağış, sıcaklık ve toprak şartlarının

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

COĞRAFYA ANALİZ TESTİ ASF. Biyolojik Çeşitlilik ve Biyomlar Canlıların Yeryüzüne Dağılışını Etkileyen Coğrafi Faktörler

COĞRAFYA ANALİZ TESTİ ASF. Biyolojik Çeşitlilik ve Biyomlar Canlıların Yeryüzüne Dağılışını Etkileyen Coğrafi Faktörler COĞRAFYA ÜNİTE 1: EKOSİSTEM E MADDE DÖNGÜSÜ Biyolojik Çeşitlilik ve Biyomlar Canlıların Yeryüzüne Dağılışını Etkileyen Coğrafi Faktörler ANALİZ TESTİ ASF 01 1. Biyoçeşitlilik içerisindeki tüm canlılar

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

Karasal biyomlar bulundurduğu baskın bitki topluluklarına göre, su biyomları ise suyun özelliklerine göre adlandırılır.

Karasal biyomlar bulundurduğu baskın bitki topluluklarına göre, su biyomları ise suyun özelliklerine göre adlandırılır. BİYOÇEŞİTLİLİK Canlı türlerinden oluşan biyoçeşitlilik; genetik çeşitlilik, tür çeşitliliği, ekosistem çeşitliliği, ekolojik olaylar ve işlevler çeşitliliği olmak üzere dört ana bölümden oluşur. Bu bölümler

Detaylı

Malezya. Palme Yayıncılık. 1 cm. Büyük Okyanus C) Doğal bitki örtüsü kışın yapraklarını döken ağaçlardan oluşmaktadır.

Malezya. Palme Yayıncılık. 1 cm. Büyük Okyanus C) Doğal bitki örtüsü kışın yapraklarını döken ağaçlardan oluşmaktadır. BÖLÜ Test İklim Tipleri 1. 1 4. Yeryüzünde sıcak, ılıman ve soğuk iklimler gibi makro klima tipler yanında bu tiplerden az çok ayrılan mikro klima tipler de vardır. şağıdakilerden hangisi makro klima tiplerle

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

Klimatoloji Ve Meteoroloji. Prof.Dr. Hasan TATLI

Klimatoloji Ve Meteoroloji. Prof.Dr. Hasan TATLI Klimatoloji Ve Meteoroloji Prof.Dr. Hasan TATLI Klimatoloji ve Meteoroloji Prof. Dr. Hasan TATLI Coğrafya Bölümü Fen Edebiyat Fakültesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2 Ünite 11 Bölgesel İklimler

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: İNSANLAR, YERLER VE ÇEVRELER

ÖĞRENME ALANI: İNSANLAR, YERLER VE ÇEVRELER ÖĞRENME ALANI: İNSANLAR, YERLER VE ÇEVRELER DÜNYANIN NERESİNDEYİM? Dünya nın kutuplardan basık ekvatordan şişkin kendine özgü şekline Geoit denir. Paralel: Ekvatora paralel olarak dünya etrafında doğudan

Detaylı

YGS COĞRAFYA. DOĞADAKİ ÜÇ UNSUR: Su, Toprak, Bitki. Ahmet Burak Kargı

YGS COĞRAFYA. DOĞADAKİ ÜÇ UNSUR: Su, Toprak, Bitki. Ahmet Burak Kargı YGS COĞRAFYA DOĞADAKİ ÜÇ UNSUR: Su, Toprak, Bitki Ahmet Burak Kargı ahmetburakkargi@gmail.com Yer yüzünde En Fazla Tatlı Suya Sahip Alanlar Yeryüzündeki tatlı suların %87 sini göller oluşturur. Bir gölün

Detaylı

Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç

Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç Atmosfer çeşitli gazlardan oluşmuştur ve bu gazların belirli bir ağırlığı vardır. Havada bulunan bu gazların ağırlıkları oranında yeryüzüne yaptığı etkiye atmosfer

Detaylı

Tanımlar. Bölüm Çayırlar

Tanımlar. Bölüm Çayırlar Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 1 1 1.1. Çayırlar Bölüm 1 Tanımlar Genel olarak düz ve taban suyu yakın olan alanlarda oluşmuş, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden meydana gelen alanlardır. Toprak

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA COĞRAFİ KONUM COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA Yeryüzünün belli bir bölümünü FİZİKİ coğrafya BEŞERİ ve gösterir. EKONOMİK -Doğa olaylarını -Kıtalar coğrafya konu alır. -Ülkeler -İnsanlar ve -Klimatoloji

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri

Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri Toprak, üzerinde tüm canlıların barınıp yaşadığı, insan ve hayvan beslenmesi için gerekli ürünlerin yetiştiği yaşayan canlı bir varlıktır ve yaşamın kaynağıdır. Toprak,

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 392 4. Ünite KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 1. Bölge Kavramı... 146 2. Bölge Sınırları... 148 Konu Değerlendirme Testi-1... 151 145 Bölge Kavramı 393 394 BÖLGE NEDİR? Yeryüzünde doğal, beşeri ve ekonomik

Detaylı

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY)

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) Hazırlayan: Ibrahim CAMALAN Meteoroloji Mühendisi 2012 TROPİKAL OLAYLAR Ekvatoral Trof (ITCZ) Her iki yarım kürede subtropikal yüksek basınçtan nispeten alçak basınca doğru

Detaylı

Yeryüzünde Sıcaklığın Dağılışını Etkileyen Etmenler

Yeryüzünde Sıcaklığın Dağılışını Etkileyen Etmenler İklimin Temel Elemanı: Sıcaklık İklim elemanları içinde en önemlisi sıcaklıktır. Çünkü diğer iklim elemanları sıcaklığın kontrolündedir. Sıcaklık; cisimlerin kütlesi içinde bulunan potansiyel enerjinin

Detaylı

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI COĞRAFİ KONUM Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu, o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini

Detaylı

TÜRKĠYE NĠN ĠKLĠMĠ BĠTKĠ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK TĠPLERĠ

TÜRKĠYE NĠN ĠKLĠMĠ BĠTKĠ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK TĠPLERĠ COĞRAFYA TÜRKĠYE NĠN ĠKLĠMĠ BĠTKĠ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK TĠPLERĠ Türkiye nin Matematik Konumunun İklim Üzerindeki Etkileri Dört mevsim belirgin olarak yaşanır Akdeniz iklim kuşağında bulunur Batı rüzgarlarının

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜSÜ

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜSÜ Sunum ve Sistematik 1. ÜNİTE: DOĞAL SİSTEMLER KONU ÖZETİ Bu başlık altında, ünitenin en can alıcı bilgileri, kazanım sırasına göre en alt başlıklara ayrılarak hap bilgi niteliğinde konu özeti olarak sunulmuştur.

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Orman Koruma Dersi ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 1.2. Orman Yangını Tanımı Orman yangını, çevresi açık olması nedeniyle serbest yayılma eğiliminde olan ve ormandaki

Detaylı

EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA

EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA EKOLOJİK TERİMLER EKOLOJİ: Canlıların kendi aralarındaki ve çevreleri ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına EKOLOJİ denir.

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek rakımlı yerlerde yaptıkları turizm faaliyetidir. YAYLA

Detaylı

1. İnsan etkisi dışında, kendiliğinden oluşan her unsur doğayı oluşturmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir doğal unsurdur?

1. İnsan etkisi dışında, kendiliğinden oluşan her unsur doğayı oluşturmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir doğal unsurdur? COĞRAFYA, yeryüzünü oluşturan doğal ortamların özelliklerini, Dünya üzerindeki dağılışlarını; doğal ortamla insan toplulukları ve etkinlikleri arasındaki karşılıklı ilişki ve etkileşimi nedenleriyle birlikte

Detaylı

Ekosistem İKLİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER -25- Bu bölümde iklime etki eden faktörleri öğreneceksiniz.

Ekosistem İKLİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER -25- Bu bölümde iklime etki eden faktörleri öğreneceksiniz. EKOSİSTEM Bu bölümde iklime etki eden faktörleri öğreneceksiniz. İKLİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER Enlem Yeryüzünde sıcaklığın, güneş ışınlarının geliş açısına bağlı olarak ekvatordan kutuplara doğru azalmasına

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri

Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri Hedefimiz Arizona, Phoenix te yaşayan sizleri büyük Phoneix bölgesindeki musonların olası riskleri hakkında bilgilendirmek. Bir

Detaylı

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yvzkymkc@gmail.com 2 Atmosferi hangi coğrafya dalı inceler? Klimatoloji 4 Asal Gazlar 0,96% Oksijen 20,95% Azot 78,07% ASAL GAZLAR

Detaylı

Can Karakaş-9A. Büyük İklim Tipleri. Coğrafya Performans Görevi. Hisar Okullari NOVEMBER 20

Can Karakaş-9A. Büyük İklim Tipleri. Coğrafya Performans Görevi. Hisar Okullari NOVEMBER 20 Can Karakaş-9A Büyük İklim Tipleri NOVEMBER 20 Coğrafya Performans Görevi Hisar Okullari 1 Table of Contents Büyük İklim Tipleri... 1 November 20... 1 Coğrafya Performans Görevi... 1 Büyük İklim Tipleri...

Detaylı

İKLİM BİLGİSİ - 5 BASINÇ VE RÜZGARLAR - 1. cografya cepte 14 TON. Basınç Dağılışını Etkileyen Faktörler BASINÇ. cografya CEPTE

İKLİM BİLGİSİ - 5 BASINÇ VE RÜZGARLAR - 1. cografya cepte 14 TON. Basınç Dağılışını Etkileyen Faktörler BASINÇ. cografya CEPTE cografya cepte BASINÇ İKLİM BİLGİSİ 5 BASINÇ VE RÜZGARLAR 1 Basınç Dağılışını Etkileyen Faktörler 14 TON Atmosfer basıncıyla, ortalama fiziğe sahip bir insanın üstüne 14 ton ağırlık yüklenmiş gibidir.

Detaylı

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç

Detaylı

Kaya çatlaklarına yerleşen bitki köklerinin büyümesine bağlı olarak çatlak genişler, zamanla ana kayadan parçalar kopar.

Kaya çatlaklarına yerleşen bitki köklerinin büyümesine bağlı olarak çatlak genişler, zamanla ana kayadan parçalar kopar. Toprağın Hikâyesi (Toprak Oluşumu) Toprak, yer kabuğunu oluşturan kayaçların ayrışması ve ufalanması ile oluşmuş; içinde çeşitli mineraller, canlı organizmalar, organik maddeler, hava ve su bulunan yeryüzü

Detaylı

4. Aşağıda verilen basınç merkezlerinden hangisi Güney

4. Aşağıda verilen basınç merkezlerinden hangisi Güney İklim Bilgisi, Basınç - BÖLÜM 06 Test 02 1.. Yüksek basınç alanlarında yağış ihtimali çok azdır.. Dünya nın günlük hareketi nedeniyle 30 ve 60 enlemlerinde sürekli basınç merkezleri oluşur.. Sıcaklığa

Detaylı

Vejetasyon, herhangi coğrafi bölgenin bir kesimi üzerinde, yaşam koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada toplanma şeklidir

Vejetasyon, herhangi coğrafi bölgenin bir kesimi üzerinde, yaşam koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada toplanma şeklidir Vejetasyon, herhangi coğrafi bölgenin bir kesimi üzerinde, yaşam koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada toplanma şeklidir 30.12.2017 1 Vejetasyon, ağaç, çalı, yosun, mantar ve likenlerden oluşan

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

Çayır-Mer a Ekolojisi

Çayır-Mer a Ekolojisi Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 4 19 Bölüm 4 Çayır-Mer a Ekolojisi 4.1. Bitki Ekolojisine Etkili Olan Etmenler 1) İklim faktörleri 2) Toprak ve toprak altı faktörler 3) Topografik faktörler 4) Biyotik faktörler

Detaylı

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım, yeryüzünde en yaygın olan faaliyetlerden olup, gıda maddeleri ve giyim eşyası için gerekli olan hammaddelerin büyük bölümü

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

COĞRAFYA SORU BANKASI. kpss SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Tamamı Çözümlü. 120 Soruda 85

COĞRAFYA SORU BANKASI. kpss SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Tamamı Çözümlü. 120 Soruda 85 Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 85 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans COĞRAFYA Tamamı Çözümlü SORU BANKASI Editör Önder Cengiz Yazar Komisyon KPSS Lise ve

Detaylı

SU HALDEN HALE G İ RER

SU HALDEN HALE G İ RER SU HALDEN HALE GİRER Doğada Su Döngüsü Enerji Kaynağı Güneş Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine

Detaylı

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de 8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de değişir. Saf meşcerelerde değişim, her bir bireyin hayatta

Detaylı

NEMLİLİK VE YAĞIŞ Su Döngüsü: döngüsü NEMLİLİK nem

NEMLİLİK VE YAĞIŞ Su Döngüsü: döngüsü NEMLİLİK nem NEMLİLİK VE YAĞIŞ Yeryüzünde yaşamın en önemli öğelerinden biri olan su, atmosferde katı, sıvı ve gaz halinde bulunur. Su, her derecede gaz haline geçebilir. Sıcaklık 0 C nin altına düşünce donarak, katı

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 94. Ve 95. Adım EKOLOJİ 1 EKOLOJİK TERİMLER ABİYOTİK FAKTÖRLER

ADIM ADIM YGS LYS. 94. Ve 95. Adım EKOLOJİ 1 EKOLOJİK TERİMLER ABİYOTİK FAKTÖRLER ADIM ADIM YGS LYS 94. Ve 95. Adım EKOLOJİ 1 EKOLOJİK TERİMLER ABİYOTİK FAKTÖRLER EKOLOJİK TERİMLER EKOLOJİ: Canlıların kendi aralarındaki ve çevreleri ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına EKOLOJİ

Detaylı

Coğrafya ve Türkiye nin En'leri

Coğrafya ve Türkiye nin En'leri Coğrafya ve Türkiye nin En'leri Enlemin etkilediği en önemli faktör iklimdir. Boylam en çok yerel saat farklılaşmasını sağlar. En büyük paralel Ekvator, en küçük paraleller kutup noktalarıdır. Meridyenlerin

Detaylı

Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su

Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su döngüsü denir. Su döngüsünü harekete geçiren güneş, okyanuslardaki

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 1. Dünya mızın şekli neye benzer? Dünyamızın şekli küreye benzer. 2. Dünya mızın şekli ile ilgili örnekler veriniz.

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

Bitkilerin Adaptasyonu

Bitkilerin Adaptasyonu Bitkilerin Adaptasyonu 1 Bitkiler oldukça ekstrem ekolojik koşullarda hayatta kalabilirler. Bitkilerin bu türden ekstrem koşullarda hayatta kalabilmesi için adaptasyona ihtiyacı vardır. Shelford s Tolerans

Detaylı

Ortalama sıcaklığı 0 derecenin altında olan yerleri kapsar. Bu kuşak denizlerin fazla olması nedeniyle güney yarımkürede daha geniştir.

Ortalama sıcaklığı 0 derecenin altında olan yerleri kapsar. Bu kuşak denizlerin fazla olması nedeniyle güney yarımkürede daha geniştir. İklim Kuşakları (Özet) : İklim kuşağı yıl içinde güneş ışınlarının dünyaya geliş açılarının farkından dolayı ortaya çıkmıştır. Bu kuşaklar güneş ışınlarını geliş açısına göre farklı sıcaklık değerlerine

Detaylı

AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM

AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM ARILI KOVANLARININ KONULDUĞU VE ARICININ ÇALIŞTIĞI YERE ARILIK DENİR GEZGİNCİ? SABİT? Arıcılık büyük ölçüde doğa koşullarına bağlıdır! DOĞA KOŞULLARI? İKLİM BİTKİ ÖRTÜSÜ

Detaylı