TOPLU TÜKETİM YERLERİ HİJYENİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOPLU TÜKETİM YERLERİ HİJYENİ"

Transkript

1 PROF.DR.NEVZAT ARTIK Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü

2 Bilindiği üzere tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun gereği gıda maddelerini ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten ve/veya satan işyerleri ile toplu tüketim yerleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmeliklerde belirtilen asgarî teknik, hijyenik ve güvenlik şartlarını taşımak zorundadır.

3 YERLERİ HİJYENİ Gıda işyerlerinin mevzuat ile belirlenen teknik ve hijyenik yükümlülüklere uyum konusunda, yapmaları gerekenler yine mevzuat ile belirlenmiştir. Bununla birlikte İyi Uygulama Rehberleri yada Kılavuzları, gıda güvenliğinin sağlanmasında ve gıda sektörüne yardımcı olması açısından önemli birer kaynaktır. İyi uygulama kılavuzları; Bakanlık veya Bakanlık gözetiminde ilgili kurum ve kuruluşlar, üretici birlikleri, federasyonlar ve konfederasyon tarafından hazırlanarak, gıda işyerlerinin kullanımına sunulmaktadır.

4 YERLERİ HİJYENİ 1. AMAÇ: Toplu tüketim yerlerinde sağlık açısından sakıncasız olarak asgari hijyen şartların sağlaması amacıyla hazırlanmıştır. Kılavuzda işletmelerin korunarak ve yasalara uyarak yenilenmesi, güvenli gıdaları üretmesi ve/veya satması için gerekli olan iyi hijyen uygulamaları detaylı olarak açıklanmaktadır.

5 2. KAPSAM: Bu kılavuz; lokanta, restoran, kantin, kafe vb. küçük ve orta ölçekli toplu tüketim yerlerine yönelik olarak hazırlanmıştır.

6 3. TEMEL HİJYEN 3.1. Toplu tüketim yerleri Genel Şartlar : Toplu tüketim yerleri bundan sonra İşletmeler olarak tanımlanacaktır. daima temiz ve iyi durumda bulundurulmalı, tasarımı, yerleşimi ve boyutları açısından yeterli temizleme ve dezenfekte işlemleri yapılmasına elverişli olmalıdır. İşletmenin çevresinde, işletmeyi etkileyecek kirletici unsurlar (toz, koku vb.) olmamalıdır. Üretim alanında hiçbir evcil hayvan barındırılmamalı, bitki yetiştirilmemelidir. Hijyenle ilgili işlemlerin kusursuz bir şekilde yapılmasına imkan verecek yeterli çalışma alanı bulunmalıdır,

7 Yüzeylerin; üzerinde kir birikmesine, yabancı maddelerin gıda maddelerine bulaşmasına, yoğunlaşmış sıvı veya küf oluşumuna yol açmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Uçan ve yürüyen haşerelerin işletmeye girişi önlenmelidir. Özellikle hazırlama bölümlerinde fiziksel tehlike oluşturabilecek malzemeler kullanılmamalı, bu bölgelerdeki pencere camları plastik filmler ile kaplanmalıdır. Yarı mamul ve mamullerin uygun sıcaklık ve rutubette tutulabilmeleri için yeterli kapasiteye sahip işleme ve muhafaza koşulları oluşturulmalıdır. Hammadde, yardımcı madde ve mamül maddelerin muhafaza koşullarına dikkat edilmeli ve gerektiğinde kayıt altına alınmalıdır. Atık kanalları ve müştemilatı kolay temizlenebilir olmalıdır. İşletme içerisine hijyeni esas alan uyarıcı yazılar asılmalıdır.

8 Personel Tuvaletleri ve Soyunma Alanları : İşletmelerdeki tuvaletlerin suyu sürekli olmalı, kanalizasyon bağlantısı bulunmalı, hiçbir şekilde işletme ve depo alanlarına doğrudan açılmamalıdır. Tuvalet mekanlarına, sabun dispenserleri, hijyenik el kurutma (örneğin tek kullanımlık peçeteler veya el havlu ruloları) ve dezenfektan dispenserleri bulunmalıdır. Personele üzerini değişebilmesi için personel soyunma alanları sağlanmalıdır. İş ve sokak kıyafetlerinin ayrı ayrı saklanabileceği şekilde soyunma dolapları olmalıdır. Bu dolapların içerisinde gıda maddesi saklanmamalıdır.

9 El Yıkama Evyeleri : İşletmelerin uygun noktalarında gerekli sayıda temiz, sağlam ve çalışır durumda el yıkama evyeleri bulunmalıdır. El yıkama evyelerinde gıda işlemlerinde kullanılan araç ve gereçler yıkanmamalıdır. Yiyecekler ayrı bir lavaboda yıkanmalıdır. El yıkama evyeleri, hem sıcak ve soğuk su kaynakları ile hem de el yıkama ve hijyenik el kurutma için gerekli malzemeler ile donatılmalıdır. İki evye birbiriyle temas halinde yani bitişik olmamalıdır.

10 Havalandırma : İşletmeler ve tuvalet mekanları doğal veya yapay yoldan havalandırma imkanına sahip olmalıdır. Havalandırma sistemleri, duman, koku, is ve buharlaşmayı giderecek, ısıyı muhafaza edecek, toz, kir ve haşere girişini önleyecek tarzda olmalı; filtreleri ve diğer parçaları temizlemek veya değiştirmek üzere rahatça erişilebilecek bir şekilde kurulmalıdır. Pişirme ve buharlı ısıtıcılardan çıkan hava işletme ortamından uzaklaştırılmalıdır. Temiz olmayan bir alandan temiz bir alana olabilecek hava akımlarından kaçınılmalıdır.

11 Aydınlatma : İşletmeler gün ışığına eşdeğer bir şekilde doğal veya yapay olarak aydınlatılmalıdır. Aydınlatma araçları muhtemel tehlikelere karşı koruyucular ile tesis edilmelidir. Kullanılacak ışığın şiddeti ve rengi mamul yapımını etkilemeyecek özellikte olmalıdır.

12 Su : İşletmelerde ilgili mevzuata uygun, yeterli miktarda, içme suyu kalitesinde su bulunmalıdır. İçilmez su (yangın söndürme, buhar üretimi soğutma) ayrı hatlardan alınmalı ve içilebilir nitelikteki su ile karışmamalıdır. Ancak buhar, üretimde kullanılacaksa içilebilir nitelikteki sudan imal edilmiş olmalıdır. Kullanılması muhtemel olan buz içilebilir nitelikli sudan imal edilmelidir. Varsa su tankları; yağmur, kuş, böcek vb. girişine karşı korumalı ve kontrolü kolayca yapılabilecek yerde bulunmalı, düzenli aralıklarla temizlenmeli, içindeki su laboratuvarda periyodik aralıklarla kontrol edilmeli/ettirilmelidir.

13 3.1.7.Atık Su Kanalizasyon Sistemleri Atık su kanalizasyon sistemleri, gıda maddelerinin olumsuz olarak etkilenmesini önleyecek şekilde tasarlanmış ve tesis edilmiş olmalıdır Temizlik Gereçlerinin Temizlik ve Dezenfeksiyon Maddelerinin Saklanması : a. Temizlik gereçleri ve kimyasal maddeler gıda maddelerinin bulunduğu alanlarda değil uygun kapalı alanlarda muhafaza edilmelidir. b. Gıda maddelerinde kullanılan dezenfektanlar Bakanlığın onayladığı maddelerden olmalıdır

14 3.2. Mekanlar Genel Şartlar : Gıda maddelerinin hazırlandığı, kullanıldığı veya işlendiği alanlar (ofisler vb. hariç) gıda maddesi üretimine uygun hijyenik koşulları sağlayacak şekilde tasarlanmış ve kurulmuş olmalıdır. Üretim alanındaki pencere ve kapılar haşerelerin girmesini engelleyecek şekilde tasarlanmış ve kurulmuş olmalıdır. Üretim alanına toz ve duman girmemesi sağlanmalıdır.

15 Zeminler : Zemin kaplamaları sağlam, kaymayı önleyici, temizlenmesi kolay ve dezenfeksiyona uygun olmalıdır. Kaplamalar su geçirmez, aşınmaya karşı dayanıklı, yıkanabilir olmalıdır. Üretim alanında yeterli sayı ve boyutta atık kanalı bulunmalıdır. Atık kanalları haşere, koku girmesine ve sıvıların geri basmasına karşı güvenli, temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir olmalıdır.

16 Duvar Yüzeyleri : Duvar yüzeyleri pürüzsüz, temizlenmesi kolay ve gerektiğinde dezenfekte edilebilir olmalıdır. Duvar yüzeyleri, su geçirmeyen, aşınmaya karşı dirençli ve düz yüzeylere sahip olmalıdır Tavanlar : Tavanlar ve tavan yapıları kir birikmesine, nem yoğunlaşmasına ve küflenmeye izin vermeyecek şekilde olmalıdır. Tavanların periyodik olarak bakımları yapılmalıdır. Tavan yüksekliği üretilen ürüne ve alet ekipmana uyun olmalıdır. Üretim yerlerindeki tavanlar tek parça ve düz yüzeyler olmalıdır.

17 Pencereler : Pencerelerle ve diğer açıklıklar kir birikmesini önleyecek şekilde yapılmış olmalıdır. Dış mekana açılan pencerelerde kolay temizlenebilen sineklikler kullanılmalıdır Kapılar : Kapılar temiz ve iyi durumda tutulmalıdır. Kapıların yüzeyi düz ve su geçirmez özellikte olmalıdır. Kapıların temizlenmesi kolay ve gerektiğinde dezenfekte edilebilir olmalıdır Yüzeyler : Gıda maddeleri ve yarı mamullerle temas eden yüzeylerde (masa gibi) çatlak ve yarıklar bulunmamalıdır. Yüzeyler temizlenebilir, dezenfekte edilebilir yapıda olmalı, korozyona karşı dayanıklı bulunmalıdır.

18

19 Gıda Maddelerinin Temizlenmesinde Kullanılan Evyeler : El yıkama evyelerinden ayrı bir yerde aparatların, düzeneklerin yıkanması için uygun yıkama istasyonları kurulmalıdır. Bu istasyonda sıcak ve soğuk su bağlantıları bulunmalıdır. İstasyon temiz tutulmalı, evyeler günlük olarak temizlenmeli ve gerektiğinde dezenfekte edilmelidir Teknik Donanım, Alet ve Ekipman Genel Şartlar : Toplu tüketim yerleri ile temas eden teknik donanım, alet ve ekipman aşağıdaki şartlara uygun olmalıdır. Gıda maddelerinde kullanımına izin verilen alet ve ekipmanlar, tek kullanımlık kap ve ambalajlar hariç, temizlik ve dezenfeksiyona imkan verecek şekilde yapılmış ve iyi durumda olmalıdır

20 Bunlar gıda maddelerinin olumsuz olarak etkilenme riskini en aza indirgeyecek şekilde yapılmış olmalıdır. Temizleme ve dezenfeksiyon işlemleri gıda maddelerinin olumsuz olarak etkilenme riskini en aza indirgeyecek sıklıkta tekrarlanmalıdır. Girdi hazırlama kapları kullanılırken gıdanın yapısına ve üretim teknolojisine uygun kaplar kullanılmalıdır. Üretim alanlarında kullanılmayan alet, ekipman, makine ve malzeme bulundurulmamalı.

21 Alet, Ekipman ve Makineler : Gıda maddeleri ile doğrudan temas eden makineler ve aletler (örneğin mikserler) temizlenebilir, dezenfekte edilebilir olmalıdır. Makine ve aletlerin işlemleri doğru yaptığına dair düzenli kontroller yapılmalıdır. Makine ve aletler kullandıktan sonra temizlenmelidir. Gerekli hijyen koşullarını sağlayamayacak kadar eskimiş olan alet ve ekipmanlar kullanılmamalıdır Yardımcı Ekipmanlar : Yardımcı ekipmanların saklandığı mekanlar ve alanlar kolayca temizlenebilir olmalıdır. Temizlik için, saklama mekanı veya yakın çevresinde bir içme suyu bağlantısı ve zeminde atık kanalı bulunmalıdır. Yıkanmış ve yıkanmamış karışım kapları elle sadece alttan ve dıştan tutulmalıdır. Atıkların taşınmasında kullanılan kaplar üretimde kullanılan diğer kaplardan farklı renkte ve içindeki maddelerden etkilenmeyen yapıda olmalıdır. Yardımcı ekipmanların zemin ile teması engellenmelidir.

22

23

24

25

26 .5. İçecek Kapları Gıda maddeleri için uygun olmayan bir malzemeden yapılmış, aşırı kirlenmiş veya hasar görmüş içecek kapları kullanılmamalıdır. Hijyenik nedenlerden dolayı, yıkanmış ve yıkanmamış içecek kapları, elle sadece alttan ve dıştan tutulmalıdır. Yıkandıktan sonra, bardakların sadece temiz bir zemin üzerinde sularının süzülmesi beklenmeli, bunlar bulaşık bezi ile kurulanmamalıdır. Kurumuş içecek kaplarının ağızları yukarı bakacak şekilde dik bir konumda kapalı dolaplar içinde saklanmalıdır. (böylece içecek kapları, mutfak kokuları, yağ ve sigara dumanı ile temas etmemiş olacaktır).

27 3.6. Temizlik ve Dezenfeksiyon Genel Şartlar : Kaplar, aparatlar, makineler ve aletler kullanılmadan önce ve kullanıldıktan sonra uygun temizlik önlemleri doğrultusunda temizlenmeli gerekiyorsa dezenfekte edilmelidir. Temizlik için içme suyu kalitesinde su kullanılmalıdır. Yetkili merci tarafından kullanımına izin verilmiş, gıda endüstrisine uygun deterjan, kimyasal ve/veya dezenfektanlar kullanılmalıdır. Temizlik ve dezenfeksiyon maddeleri, bunlarla karıştırılabilmesi tehlikesi nedeniyle gıda maddesi veya karışım kaplarına konulmamalıdır. Temizlik ve dezenfektan maddelerin kullanımları esnasında, gerekli ve uygun olan dozaja, sıcaklığa ve etki süresine dikkat edilmelidir. Söz konusu temizlik ve dezenfekten ürünlerinin imalatçıları tarafından kullanım usulleri hakkında yapılan önerilere uyulmalıdır. Temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin bulunduğu kaplar kolay anlaşılabilecek şekilde işaretlenmiş olmalıdır. Her temizlik işleminden sonra tüm temizlik araçlarının kendileri de temizlenmelidir. Soğutucu batarya ve körükler genellikle küf sporları için bir ortam meydana getirdiğinden ötürü, dikkatli bir şekilde temizleme işlemine tabi tutulmalıdır

28 Temizlik ve Dezenfeksiyon Adımları : Temizleme ve dezenfeksiyon adımları aşağıdaki sırayı izlemelidir: Kaba Temizlik: Kaba kirler kuru veya ıslak bir şekilde uzaklaştırılır. Temizlik: Sıcak su ve gerekiyorsa deterjan ile yapılır. Durulama: Deterjan kalıntılarının gıda ile buluşmasını önlemek için sıcak su ile yapılır. Dezenfeksiyon : Onaylı dezenfeksiyon maddesi kullanılarak yapılır. Durulama: Kullanılan dezenfeksiyon tekniğine göre içilebilir nitelikteki su ile yapılır.

29 Temizlik ve Dezenfeksiyon Planları : İşletmede temizlik ve dezenfeksiyon planı oluşturulmalıdır. Örnek Plan: Üretim Bölgesi Temizlik Dezenfeksiyon Kapılar Haftada bir Zeminler Her gün Evyeler, Lavabolar Her gün Haftada Bir Davlumbaz, Filtre Ayda Bir Havalandırma Mazgalları Ayda Bir Kaplar Her gün Her gün Atık Kaplar Her gün Boşaldıkça Buzdolabı Ayda Bir

30 Tuvalet Bölgesi Kapılar duvarlar zeminler Her gün Haftada Bir Tuvalet ve evyeler Sosyal alan Haftada bir Gıda Maddesi Atıkları Genel Şartlar : Atıklar gıda maddelerinin bulunduğu mekanlardan yığılmalara meydan vermemek için mümkün olduğunca çabuk bir şekilde uzaklaştırılmalıdır. Atıklar üzerleri örtülebilen kaplar içinde çöp poşeti vb. maddelerin içinde toplanmalıdır. Atık kapları üretim alanının dışına çıkarılmamalı, kapların içindeki çöp poşetleri ile üretim alanından uzaklaştırılmalıdır Vardiya sonlarında veya işletme mesaisi bitiminde atık kaplar boşaltılmalı ve temizlenmelidir. Atık kaplar sıkıca kapatılmış olmalı, gerektiğinde dezenfekte edilebilir durumda bulunmalıdır. Gıda maddelerinin olumsuz etkilenmemesi için gıda maddelerinin sevkıyatı ile atık ortadan kaldırma işlemlerinin kesişmemesi sağlanmalıdır.

31 .8. Haşere ile Mücadele Dış mekana açılan tüm boşluklarda haşerelerin içeriye girmesini etkin bir şekilde önleyebilme tedbirleri olmalıdır. Haşereye maruz kalmış mamüller imha edilmelidir. Atıklar kapalı ve iyi havalandırılan mekanlarda saklanmalıdır. İşletme alanlarında uygun aralıklarla mekanik veya yapışkanlı fare tuzakları yerleştirilmeli, düzenli olarak kontrol edilmelidir. Haşere ile mücadele programı ortaya konulmalı etkin bir şekilde takip edilmelidir. Haşere kontrol ilaçları gıda maddeleri ile temas etmeyecek şekilde ve ayrı mekanlarda saklanmalıdır. Periyodik olarak ilaçlama yapılmalı veya bir ilaçlama firmasından destek alınmalıdır. Eğer ilaçlama işletmeci tarafından yapılacak ise bu konuda gerekli eğitimi almış olmalıdır. Yapılan ilaçlama kayıt altına alınmalıdır.

32

33 . Gıda Maddelerinin Kullanımı 4.1 Genel Şartlar Hammaddeler ve katkı maddeleri kabulü kesinlikle, ancak kusursuz bir durumda olmaları halinde gerçekleştirilmelidir. Hem bunlar, hem de bunlar kullanılarak üretilen yarı mamuller ve yiyecekler, saklama ve işleme sırasında meydana gelebilecek tehlikelerin (örneğin kirlenme, hastalık mikropları, aşırı yüksek sıcaklıklar, haşereler) olumsuz etkilerinden korunmalıdırlar. Gıda maddeleri soğukta saklandıkları sürece veya servis yapılmaları gerektiğinde, ısıtıldıktan sonra veya eğer ısıtılmayacaklarsa hazırlandıktan sonra mümkün olduğunca hızlı bir şekilde soğutulmalıdırlar. Gıda maddeleri ile temas eden buz, içme suyundan üretilmiş olmalıdır. Buz, bulaşmaya yol açamadan üretilmeli, işlenmeli ve saklanmalıdır

34 .2 Çabuk Bozulan Gıda Maddeleri ile İlgili Şartlar Kıyma ve et ürünleri, çiğ balık gibi gıda maddeleri, yeteri kadar soğutulmadıklarında içlerinde veya üzerlerinde mikroorganizmalar veya hastalık mikropları kolayca üreyebileceğinden, çabuk bozulurlar. Bu nedenle kısa bir süre içinde tüketilmeleri veya mümkün olan en hızlı şekilde (kıyma ve kıyma ürünleri üretildikleri gün içinde) tamamen pişirilmeleri gerekir. Bozulmuş ürünlerin sonradan ısıtılmaları, mevcut hastalık mikroplarını muhtemelen öldürmekte ancak meydana gelmiş olan zehirli maddeler kalmaktadır. Bu nedenle halihazırda bozulmuş olan malların ısıtılarak tekrar kullanılabilir bir hale getirilmeleri mümkün değildir. Bozulmuş ürünlerin tüketilmesi; sağlık bozukluklarına, zehirlenmelere veya enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Bu gibi gıda maddeleri satışa sunulmamalıdır. Isıtarak veya dondurularak mikropların üremesi önlenebilmekte ya da en azından yavaşlatılabilmektedir. Isıtmanın etkinliği, sıcaklığın yanı sıra tesir süresine bağlıdır. Sıcaklık düştükçe, aynı hastalık mikroplarını öldürme etkisini elde edebilmek için, daha yüksek bir tesir süresi seçilmelidir. Isıtma ile tüm mikropların tamamıyla ölmesi çok seyrek gerçekleşmektedir, çünkü gıda maddeleri çoğunlukla, soğutma, kısa süreyle ısıtma, tuzlama, kurutma veya koruyucu maddelerin kullanılması gibi sadece sakınarak bazı işlemlerden geçmesi söz konusu olmaktadır.

35 .3 Gıda Maddelerinin Ambalajlanması ile İlgili Şartlar Gıda maddeleri ile temas eden kaplar, sarmalanan malzemeler ve ambalajlar aşağıdaki gibi olmalıdır: Uygun bir malzemeden yapılmış olmalıdırlar (gıda maddelerini olumsuz olarak etkilememelidirler), Mükemmel bir durumda olmalıdırlar (örneğin, üzerlerinde yarık veya yırtık bulunmamalı, yüzeyleri pürüzlü olmamalıdır), Kusursuz, temiz ve hijyenik olmalıdır. Cam kırıkları, deterjan veya dezenfeksiyon maddesi kalıntıları benzeri yabancı cisimler içermemelidirler. Üzerilerine sarmalanan malzeme, kir veya mikroorganizmalara bulaşmayacak bir şekilde saklanmalıdır. Sarmalanan malzemeler ve ambalaj malzemeleri ile gıda maddeler olumsuz olarak etkilenmeyecek şekilde paketlenmelidirler. Gıda maddeleri için tekrar kullanılabilen, sarmalanan malzemeler ve ambalaj malzemelerinin, temizlenmesi kolay ve gerektiğinde dezenfekte edilebilir olmalıdır. Kırılmış konserve kutularının içeriği, ağzı kapaklı kaplara aktarılmalıdır. Ambalajlamada gazete, siyah çöp poşeti vb. ürünler kullanılmamalıdır. Tarım Bakanlığından izinli üzerinde çatal-kadeh resmi olan ambalajlar kullanılmalıdır.

36 Gıda Maddelerinin Kabulu ve İşletmeci Tarafından Taşınması 5.1 Genel Şartlar Hammaddelerin ve gıda maddelerinin hijyenik olarak kusursuz bir durumda olduklarından emin olmak amacıyla, sorumlu kişi satın alma veya sevkıyat sırasında malın tazeliğine, hijyeninde bir eksiklik olup olmadığına ve gerekli sıcaklıklara uyulup uyulmadığına dikkat etmelidir. İşletmeci, hijyenik olarak kusursuz olan hammaddeler almak için, tüm önlemleri almak zorundadır.

37 Soğuk tutulması gereken gıda maddelerinde, ürünlerin sevkıyatından, hazırlanmasıyla işlenmesine ve müşterilere servisine kadar hiçbir aşamada soğuk zincir kesintiye uğramamalıdır. Aşağıdaki örnek tabloda seçilmiş bazı gıda maddeleri için belirlenmiş en yüksek sıcaklık değerleri verilmiştir. Üretici tarafından belirlenen asgari dayanma tarihleri veya son kullanma tarihleri ancak, verilen bu sıcaklıklara uyulması halinde geçerli olmaktadır. Nakliye sırasında, soğuk tutulması gereken taze malların/derin dondurulan mallarının sıcaklık değerlerine uyulmaması halinde, nakliye sırasında hastalığa yol açan mikroorganizmalar üreyebilecektir. Bu nedenle sevkıyat sırasında gıda maddelerinin kusurları ve doğru sıcaklıkta oldukları kontrol edilmelidir. Gerekli sıcaklık değerlerine uyulmamış olan gıda maddeleri, bazı hallerde hijyen riski taşıyabilirler. Gıda maddeleri henüz mal kabulü sırasında dahi sağlığa zararlı ve/veya bozulmuş olabilirler bu nedenle, şüphe altında bunların iade edilmesi gerekir.

38 Örnek tablo: Soğuk tutulması gereken malların sevkıyat sıcaklıkları Soğuk tutulması gereken mallar Sevkıyat sıcaklığı Kontrol (ürün sıcaklığı) Taze balık maksimum + 7 C Rasgele örnek alınarak sıcaklık kontrolü / ölçülen sıcaklık, kontrol listesine kaydedilir. Av hayvanları maksimum + 4 C Taze kümes hayvanı eti maksimum + 4 C Kıyma maksimum + 4 C Sakatat maksimum + 3 C Taze balık maksimum + 2 C veya erimekte olan buz içinde Derin dondurulan mallar minimum - 18 C + Tedarikçinin ifade ettiği sıcaklık değeri Soğuk tutulması gereken, örneğin süt veya süt ürünleri gibi başka gıda maddeleri, maksimum 7 C sıcaklıkta sevk edilmelidir.

39 5.2 Mal Kabul Kontrolleri Gıda maddelerinin sevkıyat sırasında, aşağıdakilere yönelik olarak kontrol edilmesi gerekmektedir: Tazelik durumu, Haşere maruziyeti, bozulma işaretleri (örneğin çürüme) veya yabancı cisimler, Ambalajların hasar görmüş olması, malın doğru olmayan veya eksik bir şekilde işaretlenmiş olması, özellikle asgari dayanma tarihi veya son kullanma tarihi hakkında eksik bilgi verilmiş olması, Soğuk tutulması gereken mallarda ve derin dondurulan mallarda (rasgele örnek alınarak veya şüpheli durumlarda), sıcaklık oynamaları nedeniyle halihazırda mikroorganizmalar üremiş olabileceğinden, sıcaklık kontrolleri yapılmalıdır. Sevkıyatın yapıldığı taşıtlarda rasgele gözle yapılan kontrollerde, yük mekanında kirlenme veya eksik donanım olup olmadığı, Soğuk hava taşıtlarında rasgele sıcaklık kontrolü, örneğin yük mekanındaki sıcaklık kayıtları kontrolü. Kontroller sırasında sıcaklık kontrolleri için termometre bulundurulmalıdır. Mal kabul kontrolleri sırasında kusur tespit edilmesi halinde, uygun önlemler alınmalıdır, Sevkıyat sıcaklıklarından uzun bir süre için sapılması halinde, mallar iade edilmeli ve bundan sonra işlenmemelidir.

40 5.3 İşletmeci Tarafından Taşınma Ambalajsız gıda maddeleri kesinlikle, sadece temiz ve hijyenik olarak kusursuz kaplarda (örneğin kutular, çantalar, sepetlerde) gıda maddelerine yeterli korumayı sağlayacak şekilde taşınmalıdır. Yük mekanları, yolcuların bulunduğu mekandan ayrılmış ve uygun bir şekilde donatılmış ise (kolay temizlenen, düz, temiz yüzeyler vb.), diğer malların bundan olumsuz olarak etkilenmemesi şartıyla, ambalajsız gıda maddeleri de (sepetlerde fırın ürünleri, içinde fırın ürünleri bulunan tepsiler) buralarda taşınabilecektir. Yük mekanları, taşınan gıda maddelerinin bundan olumsuz olarak etkilenmemesi kaydıyla, başka malların ve eşyaların taşınmasında da kullanılabilirler. Soğuk tutulması gereken ve derin dondurulan gıda maddeleri, soğuk zincir kesintiye uğramayacak şekilde taşınmalıdır. Bu nedenle nakliye özellikle yaz günü sıcaklıklarında gecikmesiz gerçekleşmelidir.

41 5.4. Hijyen Önlemleri: Gıda maddeleri nakliye sırasında kesinlikle.ambalajlanmış, üzerleri örtülmüş veya sarmalanmış olmalıdır. Ambalajsız gıda maddeleri açık olarak taşıt araçlarında taşınamazlar. Nakliye kapları, gıda maddelerinin taşınmasına uygun olmalı ve başka ürünlere/mallara değil sadece gıda maddelerine tahsis edilmiş olmalıdır. Soğutulmuş gıda maddeleri soğutulmuş olarak, örneğin soğuk kutu veya çantalarda taşınmalıdır. Yükleme ve boşaltma zaman kaybetmeden yapılmalıdır, nakliye zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Yüklenmiş taşıtlar güneş altında bırakılmamalıdır. Sevkıyatı yapılan mallar hemen toplanmalıdır.

42 6. Gıda Maddelerinin Saklanması 6.1 Genel Şartlar Çiğ gıda maddeleri ve hazırlanmış yiyecekler birbirlerinden ayrı yerlerde saklanmalıdır.(çapraz bulaşımı önlemek için) Ambalajlı veya ambalajsız hiçbir gıda maddesi yerde zemin üzerinde durmamalıdır. Birbirlerini olumsuz olarak etkileyebilecek gıda maddeleri, ya yeterli ölçüde ambalajlanmış veya sarmalanmış olmalı ya da birbirlerinden ayrı yerlerde saklanmalıdırlar. Bu soğuk tutulması gerekli olmayan gıda maddeleri için de gereklidir. Ambalajsız gıda maddelerinin, nakliye kolilerinde mallarla, toprak tutan sebzelerle birlikte taşınmasına izin verilmez. Yeterli sayıda mekan veya soğutma aracı bulunmuyorsa, birbirlerinden olumsuz olarak etkilenebilecek bazı gıda maddelerini birbirinden etkili bir şekilde ayrı tutabilmek için, bunların yeterince sarmalanmış veya ambalajlanmış olması gerekmektedir. Haklarında belirli bir sıcaklık önerisi bulunmayan, gıda maddeleri için kullanılan saklama mekanları, prensip olarak kuru ve iyi havalandırılmış olmalıdır. Güneş ışığının ve ısı kaynaklarının etkisi engellenmelidir. Havalandırma boşlukları, böcek ve haşere girmesine karşı güvenli olmalıdır.

43 Asgari dayanma/son kullanma tarihinden önce zamanında tüketilmesine dikkat edilmelidir. Bu, stoklar ilk giren ilk çıkar ilkesine göre tutularak sağlanmalıdır. Asgari dayanma tarihi geçtikten sonra, öngörülen kurallara uygun saklanması halinde dahi gıda maddelerinin mikroorganizmalardan olumsuz olarak etkilenmesi önlenemez. Son kullanma tarihi geçtikten sonra dahi, meydana gelebilecek olumsuz etkileri hesaba katılmalıdır. Bunlar düzgün şekilde istiflenmiş ve düzenli olarak tasnif edilmiş olmalıdır ( ilk giren ilk çıkar ilkesi ). Soğuk tutulması gereken gıda maddelerinin, soğutucu ve derin dondurucu donanımlar içindeki sıcaklıkları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Sapma tespit edildiğinde zaman kaybetmeden uygun önlemler alınmaya başlanmalıdır.

44 6.2 Çabuk Bozulan Gıda Maddelerinin Saklanması Çabuk bozulan gıda maddeleri soğukta veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Çabuk bozulan gıda maddelerinin sıcaklık değerlerine uyulmaz ise; bu, mikroorganizmaların (hastalık mikroplarının/bozunma neden olan mikropların) üremesini hızlandıracaktır. Üreticinin belirtmiş olduğu sıcaklık bilgilerine uyulmalı, gıda maddeleri belirlenen alanın dahilinde mümkün olan en düşük sıcaklık seviyelerinde saklanmalıdır. Uyulması gereken saklama sıcaklıkları Örnek tablo: Ürünler Uyulması gereken saklama sıcaklığı (ürün sıcaklığı) Taze et, et ürünleri, peynir, şarküteri ürünleri 4 ile maksimum + 7 C arasında Süt ürünleri maksimum + 10 C Taze kümes hayvanı, av hayvanı etleri, kıyma maksimum + 4 C Sakatat maksimum + 3 C Taze balık erimekte olan buz içinde veya maksimum + 2 C Derin dondurulan mallar minimum - 18 C

45 Tüketicinin sağlığı tehlikeye atılmaması ve gıda maddelerinin olumsuz olarak etkilenmemesi kaydıyla, belirlenmiş sıcaklık değerlerinden sadece kısa bir süre için sapılmasına izin verilebilecektir. Yine de soğuk zincirin kesintiye uğraması ürünlerin değerinin düşmesine neden olmaktadır, yani ambalaj üzerinde belirtilmiş olan asgari dayanma tarihini artık kesin olarak garanti etmek mümkün olmayacaktır. Sevkıyat sıcaklıklarından uzun bir süre için sapılmış olması halinde, mallar bundan sonra işlenmemelidir. Derin dondurulan mallar, buzları çözülünce hemen kullanılmalı ya da ortadan kaldırılmalıdır. Bunların tekrar dondurulmasına izin verilmez. İşletmenin kendi üretimi olan, çabuk bozulan gıda maddeleri, yeterli soğutma ortamında sadece sınırlı bir süre zarfında saklanmalı ve üzerleri bir üretim ve/veya son kullanma tarihi ile işaretlenmiş olmalıdır.

46 7. Gıda Maddelerinin Hazırlanması ve İşlenmesi 7.1 Genel Şartlar Gıda maddelerinin hazırlanması ve işlenmesi sırasında, bunlara ellerle temas edilerek mikroorganizmaların bir gıda maddesinden diğer bir gıda maddesine geçmesi önlenmelidir. Bu nedenle, ellerin aralarda da temizlenmesi gerekmektedir. Belirlenmiş sıcaklık değerlerinden sadece kısa bir süre için sapılmasına; bunun, yiyecek hazırlama işleminin pratikliği açısından gıda maddelerinin hazır tutulması ve servis yapılması için gerekli olması ve bu nedenle tüketicinin sağlığı tehlikeye atılmaması ve gıda maddelerinin olumsuz olarak etkilenmemesi şartlarıyla izin verilebilecektir. Belirlenmiş sıcaklıklarından uzun bir süre için sapılmış olması halinde, mallar bundan sonra işlenmemeli ve/veya servis yapılmamalıdır.

47 7.2. Taze ürünlerin dondurulması ve yiyeceklerin hazırlanması Çiğ durumdaki taze mallar veya yeni hazırlanmış ara mamul veya hazır ürünler arada, dayanma sürelerini uzatmak amacıyla, dondurma işlemine uygun dondurucular veya dondurucu donanımlar içinde saklanmalıdır. Kalite nedenleriyle, derin dondurulmuş ürünleri için 2 aydan uzun saklama sürelerinden kaçınılmalıdır. Bu durumlarda, saklama sıcaklığı seviyesi 18 C altında olmalıdır.

48 7.3. Dondurulmuş Gıda Maddelerinin Kullanımı ve İşlenmesi Gıda maddeleri mümkün olduğunca, donmuşken işlenmeye devam edilmelidir. Eğer işlemeye devam edebilmek için, buzlarının çözülmesi gerekiyorsa, bu soğutucu sıcaklığında yapılmalıdır Donmuş gıda maddelerinin buzlarını çözme işlemi, mikroorganizmaların üremesi ve gıda maddesinin içinde zehirli maddelerin oluşması engellenecek şekilde yapılmalıdır. Buz çözme işlemi, sağlık riski oluşturmayacak bir sıcaklıkta yapılmalıdır. Çözülen buzdan ortaya çıkan sıvı (örneğin kümes hayvanı gıdalarında) bir sağlık riski oluşturuyorsa, bu sıvı diğer gıda maddeleri ile temas etmeden akabilecek bir durumda olmalıdır. Çözülen buzdan çıkan suyun bulaştığı çalışma alanları ve iş gereçleri, bir sonraki işlemden önce temizlenmeli ve gerekirse dezenfekte edilmelidir.

49 Fritözde kızartma Fritöz yağları uzun süre boyunca veya aşırı yüksek sıcaklıklarda kullanıldıklarında bozulurlar. Ayrıca eskimiş fritöz yağlarının kullanılması halinde yanık tehlikesi ortaya çıkmaktadır. Bozulmuş yağ içinde kızartılan gıda maddeleri de aynı şekilde bozulmaktadır. Fritöz yağlarının kullanımına dair başlıca kurallar aşağıdaki gibidir: Kullanma süresi maksimum 20 çalışma saati olmalıdır. Önerilen fritöz sıcaklığı 175 C seviyesini aşmamalıdır Bozulmuş yağda kızartılanlarda koku veya tat olarak sapma görülmektedir. Fritözde kızartma yapılırken sadece buna uygun yağ kullanılmalıdır. Gıda maddesi kalıntıları hemen çıkarılmalıdır. Yağda yüzen maddelerin (pane kırıntıları, yumurta akı vs.) düzenli olarak dışarı çıkarılması, kullanma ömrünün uzatılmasına katkıda bulunmaktadır.

50 7.4. Çabuk Bozulan Gıda Maddeleri ile İlgili Şartlar Çabuk bozulan gıda maddeleri, bu arada yeteri oranda soğukta tutulamıyorlarsa mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hazırlanmalı ve işlenmelidirler. Daha sonra, bu ürünlerin sıcaklığı bekletilmeden gerekli soğukta tutma seviyesine düşürülmelidir. Patates salatası veya makarna salatası gibi, birden çok malzemeden meydana gelen çabuk bozulan yiyeceklere katılmadan önce içerik malzemeleri soğutulmalıdır. Böylece istenmeyen mikropların üremesi kısıtlanmış olur. Soğutma işlemi, gıda maddesinin merkezindeki sıcaklığın en kısa süre içinde gerekli seviyeye ulaşmasını sağlayacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Bunu sağlayabilmek için, ürünler mümkün olduğunca küçük /sığ kaplarda soğutulmalıdır.

51 7.5. Dönerin Hazırlanması ve Pişirilmesi İle İlgili Şartlar Döner için hazırlanan ete, diğer malzemeleri (salamura) katılarak soğuk hava depolarında -5 C de, temizliği ve hijyeni sağlanmış kaplarda bir gece bekletilmelidir. Dönerin pişirilmesi esnasında alev ile arasında en az 25 cm mesafe olmalıdır. Şişte takılı kalan ve satışı yapılmayan dönerin yanmış kısımları kesilir, çiğ kısmı şişten çıkarılır, yağları ayrılarak eti açılır ve tekrar soğuk hava depolarında muhafaza edilir. Ertesi gün ilk olarak bu kısım şişe takılır ve yeni hazırlanmış et üstüne takılır. Pişirilme ve kesilme sırasında ilk olarak altı kısımdan başlanılır. Dönerin pişirildiği mekanlar toz ve dumandan etkilenmeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Dönerin pişirilmesi sırasında gaz alevinin veya kömür alevinin etle teması engellenmelidir.bunun için yeni teknikle üretilmiş alevin ete temasını engelleyen döner ocakları kullanılmalıdır. Bir seferde satılamayan döner kesinlikle ve hiçbir şekilde kullanılmamalıdır. Ancak söküldükten sonra derhal pişirilerek saklanabilir ve başka bir şekilde değerlendirilmelidir.

52 8. Yiyecek servisi 8.1 Genel Şartlar Sıcak yemek servisinde kullanılan benmarinin amacı, içindekileri sıcak tutmaktır, soğuk yiyecekleri ısıtmak değil. Yiyecekler 3 saatten daha uzun bir süre ile sıcak tutulamamalıdır. Sıcak tutulacak yiyeceklerin sıcaklığı 65 C seviyesinin altına düşmemelidir. Yiyeceklerin mikrodalgada ısıtılmasında, ısıtmanın eşit oranda gerçekleşmesine dikkat edilmeli, diğer bir deyişle iç tarafların soğuk kalmasına neden olmamak için arada karıştırılmalı ve sonradan ısıtma yapılmamalıdır Mayonez, salata sosu, ketçap, hardal gibi malzemeler için kullanılan servis kapları doldurulmadan önce temizlenmelidir.

53 9. Özel Ürün Gruplarının Kullanımı 9.1 Taze ve Dondurulmuş Kümes Hayvanı Etinin Kullanımı Taze veya buzu çözülmüş kümes hayvanı etlerinin mutfaklarda kullanımı sırasında, örneğin salmonella veya campylobacter türü bakterilerin bulaşması tehlikesi doğmaktadır. Çiğ ve pişmiş kümes hayvanı etlerinin birbirlerinden tamamen ayrı tutulmasına dikkat edilmelidir Taze Kümes Hayvanı Etinin Sevkıyatı Kümes hayvanı etlerinin sevkıyat sıcaklığı maksimum +4 C seviyesinde olmalıdır. Kümes hayvanı etleri (taze veya donmuş) sevkıyatın hemen ardından soğuk odaya/soğutucuya konulması gerekmektedir.

54 Kümes Hayvanı Etlerinin Soğuk Odada/Soğutucuda Saklanması Taze kümes hayvanı etleri +4 C de saklanmalıdır. Taze veya pişmiş kümes hayvanı etlerini saklamak amacıyla sadece temiz kaplar kullanılmalıdır. Açık malların üzeri örtülmelidir (kapak, folyo vb.).kümes hayvanı etleri ile kırmızı etler ayrı yerlerde saklanmalıdır Kümes Hayvanı Eti Buzunun Çözülmesi Donmuş kümes hayvanı eti buz çözme işlemi maksimum +7 C sıcaklıkta gerçekleştirilmelidir. Çözülmüş buzdan çıkan suyun birikmeden akabilmesi sağlanmalı ve başka gıda maddeleri ile temas etmesi önlenmelidir Kümes Hayvanı Etinin Kullanımı Kümes hayvanı etlerine sadece temiz ellerle dokunulmalıdır. Ambalajsız kümes hayvanı etleri ile yapılan tüm işler (yıkama, kesme, didikleme vb.) diğer hammaddeler ile yapılan işlerden zaman olarak kesin bir şekilde ayrılmış olmalıdır. Kümes hayvanı etlerinin hazırlanmasında ayrı iş gereçleri kullanılmalıdır El Hijyeni Temiz veya buzu çözülmüş kümes hayvanı etlerinin işlenmesinden sonra eller iyice temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

55 İş Gereçlerinin Temizlenmesi Tüm iş gereçleri (kesme tahtaları, bıçaklar, makaslar vb.) sıcak su ve deterjan ile iyice temizlenmeli ve gerekirse dezenfekte edilmelidir. (Dikkat: Dezenfeksiyon maddesinin gerekli tesir süresi geçtikten sonra, temiz suyla dikkatlice durulanmalıdır) Kümes Hayvanı Etinin Isıtılması (Kızartma, Izgara) Kümes hayvanı etinin kızartılması ve ızgara yapılması sırasında merkez sıcaklığının minimum 3 dakika boyunca 80 C veya minimum 10 dakika boyunca 70 C seviyesinde olmasına dikkat edilmelidir. 9.2 Taze ve Dondurulmuş Kırmızı Etin Kullanımı Çiğ kırmızı etin yüzeyinde, muhtemelen hastalığa neden olabilen farklı mikroorganizmalar bulunabilmektedir. Bunlar elleriniz ve iş gereçleriniz ile bunlar başka yiyeceklerin üzerine geçebilir ve buralarda üremeye devam edebilirler

56 Taze Kırmızı Etin Sevkıyatı Taze etin sevkıyat sıcaklığı maksimum +7 C seviyesinde olmalıdır. Etin sevkıyatın hemen ardından soğutucuya/soğuk odaya konulması gerekmektedir Kırmız Etin Soğuk Odada/Soğutucuda Saklanması Taze et maksimum +7 C de saklanmalıdır. Taze veya pişmiş etleri saklamak amacıyla sadece temiz kaplar kullanılmalıdır. Açık malların üzeri örtülmelidir (kapak, folyo vb.). Kümes hayvanı etleri ile kırmızı etler ayrı yerlerde saklanmasına dikkat edilmelidir Kırmızı Etin Buzunun Çözülmesi Etin buz çözme işlemi, soğutucu/soğuk oda sıcaklığında maksimum +7 C seviyesinde gerçekleştirilmelidir. Buzu çözülürken etten çıkan suyun başka gıda maddeleri ile temas etmemesi sağlanmalıdır.

57 Kırmızı Etin Kullanımı Etlere sadece temiz ellerle dokunulmalıdır. Kırmızı et ile yapılan tüm işler (yıkama, kesme, didikleme vb.) diğer hammaddeler ile yapılan işlerden zaman olarak kesin bir şekilde ayrılmış olmalıdır. Kümes hayvanı etleri ile kırmızı etler birbirlerinden ayrı işlenmelidir El Hijyeni Temiz veya buzu çözülmüş etlere temas ettikten sonra eller iyice temizlenmeli ve gerekiyorsa dezenfekte edilmelidir

58 İş Gereçlerinin Temizlenmesi Kesme tahtası, bıçak gibi tüm iş gereçleri, sıcak su ve deterjan ile iyice temizlenmeli ve gerekirse dezenfekte edilmelidir. (Dikkat: Dezenfeksiyon maddesinin gerekli tesir süresi geçtikten sonra, temiz suyla dikkatlice durulanmalıdır).

59 9.3 Kıyma Ürünlerinin Kullanımı Kıyma makinesinden geçen etin yüzeyi, hastalık mikroplarına maruz kalmakta ve büyük oranda genişlemiş olmaktadır. Hastalık mikropları böylece sadece kıymanın yüzeyinde değil, aynı zamanda kıyma ürününün içlerinde de kolayca üreyebilmektedir. Bu nedenle kıyma ürünlerinin kullanımında, tamamen pişirme aşamasına kadar, sıkı hijyen önlemlerinin uygulanması ve bunlara kesinlikle uyulması özellikle önemlidir Kıymanın Sevkıyatı Kıyma/kıyma ürünlerinin sevkıyat sıcaklığı maksimum +4 C seviyesinde olmalıdır. Tüketilmeden hemen öncesine dek, nakliye ve arada saklanma aşamaları soğuk ortamda olmalıdır. Ambalajlı kıyma/kıyma ürünlerinde ambalaj etiketi üzerinde yer alan saklama koşulları dikkate alınmalıdır.

60 Kıymaların Kullanımı Kıymaya sadece temiz ellerle dokunulmalıdır. Esasen, çiğ kıyma (mümkünse arada bekletmeden) bir vardiya mesaisi dahilinde/ en geç mesai bitimine dek, tamamen pişirilmelidir. Bu süre geçtikten sonra halen tamamen pişirilmemiş olan kıyma, ne derin dondurucuya konulmalı ne de kullanılmalıdır. Etikette yer alan son kullanma tarihi ve sıcaklık bilgilerine daima dikkat edilmelidir. Kıyma ürünlerinin hazırlanması ve işlenmesinde iş gereçlerinin çalışma alanlarının temizliğine özellikle dikkat edilmelidir.

61 El Hijyeni Kıymaya temas ettikten sonra eller iyice temizlenmeli ve gerekiyorsa dezenfekte edilmelidir İş Gereçlerinin Temizlenmesi Kullanılan kıyma donanımları ve diğer araçlar her gün, kesintisiz olarak kullanılıyor olmaları halinde her mesai bitiminde, iyice temizlenmelidirler. Bu araçların temizlenmesinde sıcak su, deterjan ve gerekiyorsa dezenfeksiyon maddesi kullanılmalıdır. (Dikkat: Dezenfeksiyon maddesinin gerekli tesir süresi geçtikten sonra, temiz suyla dikkatlice durulanmalıdır) Kıymanın Isıtılması (Kızartma, Izgara) Kızartılma ve ızgara işlemleri sırasında merkez sıcaklığının minimum 3 dakika boyunca 80 C veya minimum 10 dakika boyunca 70 C seviyesinde olmasına dikkat edilmelidir. Kıyma ürünleri hemen tamamen pişirilmelidirler. Deneyimli bir aşçı tamamen pişirme işlemine (örneğin tavada köfte pişirirken) sadece gözle (orta kısmın rengini ve kıvamını değerlendirerek) nezaret edebilir.

62 .4 Taze ve Dondurulmuş Balıkların Kullanımı Çiğ balığın yüzeyinde, muhtemelen hastalığa neden olabilen farklı mikroorganizmalar bulunabilmektedir. Bunlar elleriniz ve iş gereçleriniz ile bunlar başka yiyeceklerin üzerine geçebilir ve buralarda üremeye devam edebilirler Taze Balığın Sevkıyatı Taze balığın sevkıyatı buz içine yatırılarak veya maksimum +2 C sıcaklıkta yapılmalıdır. Taze balık sevkıyatın ardından hemen soğuk odaya/soğutucuda saklamalıdır. Balığın taze olduğunu gösteren işaretler: Gözleri berrak, parlak, gözbebekleri siyah, solungaçları kırmızı, pulları sıkı, yüzeyi parlak, mukoza tabakası bozulmamış olmalıdır, sıkı olmalıdır.

63 Taze Balığın Saklanması Soğutucu/soğuk odada, erimekte olan buz içinde eriyen buzun suyu rahatça akacak şekilde veya maksimum + 2 C de saklanır. Balığın sıcaklığı 0 C seviyesinin altına düşmemelidir (taze balık dondurulmamalıdır). Farklı balık türleri birbirinden ayrı saklanmalıdır. Temiz kaplarda, safsızlıklardan korumak amacıyla üzeri örtülmüş olarak saklanmalıdır Donmuş Balığın Buzunun Çözülmesi Donmuş balık buz çözme işlemi soğuk oda/soğutucu sıcaklığında maksimum +7 C seviyesinde gerçekleştirilmelidir.balığın, buzu çözülürken çıkan suyun başka gıda maddeleri ile temas etmeyeceği bir şekilde ve bu suyun rahatça akması sağlanarak saklanmalıdır Taze Balığın Kullanımı Taze balığa sadece temiz ellerle dokunulmalıdır. Balık ile yapılan tüm işler (yıkama, kesme, didikleme vb.) diğer hammaddeler ile yapılan işlerden zaman olarak kesin bir şekilde ayrılmış olmalıdır.

64 El Hijyeni Taze balığa temas ettikten sonra eller iyice temizlenmeli ve gerekiyorsa dezenfekte edilmelidir İş Gereçlerinin Temizlenmesi Kesme tahtası, bıçak gibi tüm iş gereçleri, sıcak su ve deterjan ile iyice temizlenmeli ve gerekirse dezenfekte edilmelidir. (Dikkat: Dezenfeksiyon maddesinin gerekli tesir süresi geçtikten sonra, temiz suyla dikkatlice durulanmalıdır). 9.5 ÇiğYumurtaların Kullanımı Yumurtalar, kabuklarının üzerinde ve içerlerinde salmonella gibi sağlığı tehdit eden bakteriler barındırabilmektedir. bu bakterilerin çalışanların elleri veya mutfakta bulunan eşya ve iş gereçleri ile yayılmaları ve diğer gıda maddelerine/yiyeceklere bulaşmaları tehlikesi bulunmaktadır. Ancak, en az 5 dakika boyunca kaynatıldığında veya pişirildiğinde (tavuk yumurtalarında) hastalığa neden olan bakterilerin öldüğünden emin olunmaktadır. Bu nedenle, ısıtılmamış yumurta yiyeceklerinin üretilmesi sırasında özel hijyen şartlarına titizlikle uyulmalıdır. Pastörize yumurta veya pastörize yumurta ürünleri özellikle önerilmektedir.

65 Yumurtaların Sevkıyat ve Mal Kabul Kontrolleri Yumurtaların hasar görmemiş olduğundan ve ambalajda son kullanma tarihinin (yumurta bırakma tarihini izleyen 28. gün) ve yumurtanın soğuk olarak (+5 C ile +8 C arasında) saklanmaya başlanması gereken tarihin (yumurta bırakma tarihini izleyen 18. gün) bulunduğundan emin olunmalıdır ÇiğYumurtaların Kullanımı Çiğ yumurta ile yapılan tüm işler (saklama, işleme) diğer gıda maddeleri ile yapılan işlerden mekan olarak kesin bir şekilde ayrılmış olmalıdır. Yumurta kabuklarının yumurta kütlesi içine kaçmaması gerekmektedir. Yumurta kabukları doğrudan çöpe atılmalıdır. Soğukta saklama ile ilgili kurallara uyulmalı ve belirtilen son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.

66 Yumurta Kütlesi Hazırlanması Taze yumurta çırpıldıktan sonra elde edilen yumurta kütlesi hemen kullanılmalıdır. Yumurta çırpıldıktan sonra doğrudan ve tümüyle tüketilmelidir. Artıkları soğutulmamalı veya saklanmamalıdır Isıtılmayan Yumurta Yiyeceklerinin Hazırlanması Çiğ yumurta ilave edildikten sonra ısıtılmadan hazırlanan yiyeceklerde (örneğin mus, tiramisu, soğuk puding) özel hijyen şartlarına uyulmalıdır (maksimum +7C soğukta saklanmalıdır, hazırlandıktan sonra 24 saat içinde müşterilere servis yapılmalıdır). Pastörize ürünler daha düşük bir hijyen riskine sahiptir El Hijyeni Yumurta kabuklarına temas ettikten sonra eller iyice temizlenmeli ve gerekiyorsa dezenfekte edilmelidir.

67 İş Gereçlerinin Temizlenmesi Çiğ yumurta veya yumurta kütleleriyle temas eden taslar veya çırpma telleri gibi tüm iş gereçleri sıcak su ve deterjan ile iyice temizlenmeli ve gerekirse dezenfekte edilmelidir. (Dikkat: Dezenfeksiyon maddesinin gerekli tesir süresi geçtikten sonra, temiz suyla dikkatlice durulanmalıdır) Yumurtaların ve Yumurta İçeren Yiyeceklerin Isıtılması Yumurta içeren yiyecekler kalite nedenleriyle, çoğunlukla yeteri kadar uzun pişirilememektedir. Isıtılmış yumurta/yumurta yemekleri hazırlandıktan sonra en geç 2 saat içinde servis yapılmalıdır. Pastörize yumurta ürünlerinin kullanılması önerilmektedir. 9.6 Çırpılmış Kremşanti ve Kremaların Kullanımı Çırpılmış kremşanti ve kremalarda hastalığa neden olan bakteriler rahatlıkla üreyebilmektedir. Bu nedenle iş gereçlerinin temizliği (örneğin krema sıkacağı) ve el hijyenine özellikle dikkat edilmelidir.

68 Taze (Sıvı) Kremşantinin Sevkıyatı ve Saklanması Taze, sıvı kremşantinin sevkıyatı ve saklanması maksimum +7 C de yapılmalıdır Taze Kremşantinin Çırpılması Kremşanti kullanılmadan hemen önce temizlenmiş bir çırpma kabında çırpılmalıdır. Kremşanti çırpıldıktan sonra mümkün olduğunca çabuk kullanılmalıdır. Kremşanti makinesi kullanılıyorsa, cihaz üreticisinin temizleme/dezenfeksiyon talimatlarına dikkat edilmelidir Çırpılmış Kremşanti ve Kremaların Saklanması Çırpılmış kremşanti, servise hazır kremşanti ve kremalar maksimum +7 C saklanmalıdır El Hijyeni Çırpılmış kremşanti ve krema ile çalıştıktan sonra eller iyice temizlenmelidir.

69 İş Gereçlerinin Temizlenmesi Taze kremşanti ve kremalarla temas eden taslar veya çırpma telleri gibi tüm iş gereçleri, sıcak su ve deterjan ile iyice temizlenmelidir. Krema sıkacakları ve duyları iyice temizlenmeli ve ihtiyaca göre dezenfekte edilmelidir. (Dikkat: Dezenfeksiyon maddesinin gerekli tesir süresi geçtikten sonra, temiz suyla dikkatlice durulanmalıdır). 10. Personel Hijyeni Genel Şartlar : a. İşletmelerde çalışan kişiler temizliğe sıkı sıkıya uymak zorundadırlar. (düzenli olarak yıkanmak ve duş almak, iyi bir ağız hijyeni ). b. Uygun ve temiz iş kıyafetleri, gerektiğinde koruyucu giysiler giymelidir. c. Sokak kıyafeti ve sokak ayakkabıları ile üretim alanına girilmemelidir. d. İş kıyafetleri işletme dışında giyilmemelidir. e. Tercihen erkeklerde saçlar kısa olmalı, sakal olmamalıdır. Saçlar mutlaka bone içinde tutulmalıdır. Bıyıklılar ağız maskesi kullanmalıdır. Gıdalarla taşınması ihtimali olan bir hastalığı veya bulaşmış yara, deri enfekiyonları, ağrılar ve ishal gibi hastalığı olan kişilerin gıdaları işlemesine veya gıdaları işlendiği alana girmesine izin verilmemelidir. Çalışanlar için dinlenme bölümleri imalattan ayrı bir yerde olmalıdır

70 10.2. El Hijyeni : a. Takı ve kol saati takılmamalıdır. b. Oje ve yapay tırnak kullanılmamalıdır. c. Eller iyice yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. d. Tuvalet ziyaret edildikten sonra eller iyice yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. e. Koruyucu eldivenler zamanında yenileri ile değiştirilmelidir. İmalathane giriş noktalarında bol miktarda bulundurulmalıdır. İşletmede çalışan personelin tırnakları kısa ve temiz olmalıdır.

71

72 10.3. İşyeri Davranış Kuralları : Çalışanlar aşağıdaki davranış kurallarına uymak zorundadır: - Mamullere doğru öksürülmemeli ve aksırılmamalıdır. - İmalat alanında herhangi bir şey yenilmemeli içilmemeli ve sakız çiğnenmemelidir. İşletmede sigara içilmemelidir. İş elbesinin ceplerinde sigara paketi ve başka cisimler taşınmamalıdır. - Eller işyeri elbiseleri ile kurulanmamalıdır. - Mamullere sadece yıkanmış ve dezenfekte edilmiş el ile temas edilmelidir.

73 10.4. Personel Eğitimi a. Personel hijyen konularında sürekli bilgilendirilmelidir. b. Personele gerekli eğitim verilmeli ve kayıtları tutulmalıdır. İşyeri sahibi/yetkilisi veya sorumlu yöneticisi tarafından kontroller yapılarak işletme talimatlarına uyulup, uyulmadığı denetlenmelidir.

74

75

76

77

78

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması

1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması ON DOĞRU MUTFAK UYGULAMASI 1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması 2. Donmuş Etlerin Çözündürülmesi 7. Mutfak Bez ve Süngerlerinin Temizliği 3. Etlerin Pişirilmesi 8. Kesme Tahtasının Temizliği 4.

Detaylı

Gıda Servislerinde Enfeksiyon Kontrol Talimatı

Gıda Servislerinde Enfeksiyon Kontrol Talimatı 1. AMAÇ Hastane içerisinde tüketilen gıdaların hijyen kurallarına uygun şekilde hazırlanması, muhafazası ve dağıtımının sağlanması; bu hususlarla ilgili ortam, araç-gereç ve personelin sahip olması gereken

Detaylı

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DEPOLAMA UYGULAMALARI Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Gıda Maddelerinin Depolanması Gıda maddeleri canlı kaynaklı maddelerdir. Bu nedenle özel olarak saklanması gerekir. Aksi durumda büyük miktarlarda

Detaylı

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi MUTFAK HİJYENİ VE KİŞİSEL HİJYEN ENFEKSİYON KONTROL KURULU MUTFAK HİJYENİ Mutfakta fiziki iki alanlar; l Yemek pişirilme ünitesi Hazırlanan yemeklerin bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama

Detaylı

TOPLU TÜKETİM YERLERİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ

TOPLU TÜKETİM YERLERİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ TOPLU TÜKETİM YERLERİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ TOPLU TÜKETİM YERLERİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ TOPLU TÜKETİM YERLERİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ 2 ÖNSÖZ Bakanlığımızın en

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRELİĞİ MUTFAK DENETİM FORMU

ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRELİĞİ MUTFAK DENETİM FORMU Derin Dondurucu Deposu Sayfa No: 5/1 MUTFAK DEPOLARI Sıcaklığı (-18)Cº derece Termometre depo kapısında Malzemeler yerden yüksekte Yer, duvar, tavan ve raflar temiz Yer ve yüzey zeminlerin döşemesi ıslak

Detaylı

Besinlerin Hazırlama, Pişirme ve Saklama İlkeleri. Ders Sorumlusu: Dr. Hülya YARDIMCI

Besinlerin Hazırlama, Pişirme ve Saklama İlkeleri. Ders Sorumlusu: Dr. Hülya YARDIMCI Besinlerin Hazırlama, Pişirme ve Saklama İlkeleri Ders Sorumlusu: Dr. Hülya YARDIMCI Besin Hijyeni: Herhangi bir besinin temizliği tümüyle hastalık yapan etmenlerden arınmış olması anlamına gelir. Bir

Detaylı

İŞ YERİ HİJYENİ. Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi

İŞ YERİ HİJYENİ. Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi İŞ YERİ HİJYENİ Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Gıda işletmelerinde; üretilen gıda maddelerinde kalite ve güvenliği sağlamak, üretilen ürünlerin planlanan özelliklere uygun

Detaylı

MUTFAK KONTROL TARİHİ: KONTROL NOKTALARI. Başarı Kat Sayısı. Risk Puanı. Alınan Puan

MUTFAK KONTROL TARİHİ: KONTROL NOKTALARI. Başarı Kat Sayısı. Risk Puanı. Alınan Puan KONTROL TARİHİ: 13.07.2016 KONTROL NOKTALARI Risk Puanı Başarı Kat Sayısı Alınan Puan DENETİM BULGULARI ÇÖZÜM ÖNERİSİ DEPO 1 Ürünlere tesise girişi tarih etiketi basılmış mı? 2 Depolarda iade alanı mevcut

Detaylı

Ticari mutfaklara, kantinlere vb. yerlere yönelik gereksinimler

Ticari mutfaklara, kantinlere vb. yerlere yönelik gereksinimler Sayfa 1 / 5 Ticari mutfaklara, kantinlere vb. yerlere yönelik gereksinimler Bu bilgilendirme formu ticari mutfaklar, kantinler vb. alanların gereksinimleri konusunda oryantasyon sağlamak içindir. Gıda

Detaylı

YEMEKHANE HİZMETLERİ DENETLEME FORMU

YEMEKHANE HİZMETLERİ DENETLEME FORMU Doküman No: MUT.FR.03 Yayın Tarihi: 18.09.2007 Revizyon Tarihi: 16.05.2013 Revizyon No: 02 Sayfa: 1 / 5 Değerlendirilen Firma Adı: Değerlendirme Ekibi: Tarih: BİNA VE YERLEŞİM Evet Hayır Açıklama 1. Üretim

Detaylı

01. Fizikî koşullarının (havalandırma, aydınlatma, hizmet alanının vb.) durumu;

01. Fizikî koşullarının (havalandırma, aydınlatma, hizmet alanının vb.) durumu; A) Sağlık Ve Temizlik Durumu 01. Fizikî koşullarının (havalandırma, aydınlatma, hizmet alanının vb.) durumu; ( ) Yeterli ( ) Yeterli Değil 02. Tezgâhın üzeri mermer, fayans, paslanmaz çelik veya benzeri

Detaylı

FIRINCILIK VE PASTANE MAMULLERİ ÜRETİMİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ

FIRINCILIK VE PASTANE MAMULLERİ ÜRETİMİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ FIRINCILIK VE PASTANE MAMULLERİ ÜRETİMİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ FIRINCILIK VE PASTANE MAMULLERİ ÜRETİMİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ FIRINCILIK VE PASTANE MAMULLERİ ÜRETİMİ İÇİN İYİ

Detaylı

MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR)

MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR) MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR) A.DEPOLAMA ALANLARI TARİH: I.SOĞUK DEPOLAMA EVET HAYIR 1- Soğuk depo ve / veya buzdolabı var.

Detaylı

SAĞLIKLI GIDA. AMAÇ : Katılımcıları, gıda, gıdanın sağlıkla ilişkisi ve sağlıklı gıda tüketimi hakkında bilgilendirmek.

SAĞLIKLI GIDA. AMAÇ : Katılımcıları, gıda, gıdanın sağlıkla ilişkisi ve sağlıklı gıda tüketimi hakkında bilgilendirmek. SAĞLIKLI GIDA SAĞLIKLI GIDA AMAÇ : Katılımcıları, gıda, gıdanın sağlıkla ilişkisi ve sağlıklı gıda tüketimi hakkında bilgilendirmek. ÖĞRENİM HEDEFLERİ : Gıda ve gıda türlerini söyleyebilme, Gıda, sağlık

Detaylı

FIRINCILIK VE PASTANE MAMULLERİ ÜRETİMİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ

FIRINCILIK VE PASTANE MAMULLERİ ÜRETİMİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ FIRINCILIK VE PASTANE MAMULLERİ ÜRETİMİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ FIRINCILIK VE PASTANE MAMULLERİ ÜRETİMİ İÇİN İYİ HİJYEN UYGULAMALARI REHBERİ FIRINCILIK VE PASTANE MAMULLERİ ÜRETİMİ İÇİN İYİ

Detaylı

BESİN GÜVENLİĞİ. Besin güvenliğini sağlamaya yönelik 5 ilke; 1. Temizlik/Hijyen. 2. Pişmiş besinlerle çiğ besinlerin ayrılması. 3.

BESİN GÜVENLİĞİ. Besin güvenliğini sağlamaya yönelik 5 ilke; 1. Temizlik/Hijyen. 2. Pişmiş besinlerle çiğ besinlerin ayrılması. 3. BESİN GÜVENLİĞİ Besin güvenliğini sağlamaya yönelik 5 ilke; 1. Temizlik/Hijyen 2. Pişmiş besinlerle çiğ besinlerin ayrılması 3. Uygun pişirme 4. Besinlerin uygun sıcaklıklarda saklanması 5. Güvenilir besin

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Kritik Kontrol Noktaları (TEHLİKE ANALİZİ VE KRİTİK KONTROL NOKTALARI- HACCP)

Risk Değerlendirmesi ve Kritik Kontrol Noktaları (TEHLİKE ANALİZİ VE KRİTİK KONTROL NOKTALARI- HACCP) Risk Değerlendirmesi ve Kritik Kontrol Noktaları (TEHLİKE ANALİZİ VE KRİTİK KONTROL NOKTALARI- HACCP) 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yeni Avrupa Topluluğu Hijyen Yönetmelikleri yürürlükteki 1995 tarihli

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

Bir kasap bayi işletmesi veya kasap / et satış alanındaki gereksinimler

Bir kasap bayi işletmesi veya kasap / et satış alanındaki gereksinimler Bir kasap bayi işletmesi veya kasap / et satış alanındaki gereksinimler Güncelleme Durumu: 06/2015 Sayfa 1 / 5 Bu bilgilendirme formu kasap bayiliği işletmesi veya et satış alanlarının gereksinimler konusunda

Detaylı

Revizyonun Açıklaması - Yeni yayınlandı. -

Revizyonun Açıklaması - Yeni yayınlandı. - Yürürlük i: YEMEKHANE HİZMETLERİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması Madde No - Yeni yayınlandı. - KAPSAM: Yemekhane Hazırlayanlar Gülşen ÇELİKTÜRK Gıda Mühendisi Gülay YABA

Detaylı

Türk Gıda Güvenliği Gereklilikleri

Türk Gıda Güvenliği Gereklilikleri Türk Gıda Güvenliği Gereklilikleri Temmuz 2013 İşbu belge ServSafe Gıda Güvenliği Online Kursu nun bölümlerinden organize edilmiştir. Kurs içeriği ve Türkiye deki gıda güvenliği gereklilikleri arasındaki

Detaylı

HASTANE MUTFAKLARINDA HİJYEN. Enfeksiyon Kontrol Komitesi

HASTANE MUTFAKLARINDA HİJYEN. Enfeksiyon Kontrol Komitesi HASTANE MUTFAKLARINDA HİJYEN Enfeksiyon Kontrol Komitesi 06.05.2015 MUTFAK HİJYENİ NEDİR? Gıdaların sağlığa uygun koşullarda hazırlanmasıdır. Temiz ve düzenli bir ortam mutfak hijyeninin ön koşulunu oluşturur.

Detaylı

Toplu tüketim kuruluşlarının amaçlarına ulaşmak istedikleri yolda en önemli yer mutfaktır. Günde bin, iki bin kişiye hizmet veren yerlerde mutfak

Toplu tüketim kuruluşlarının amaçlarına ulaşmak istedikleri yolda en önemli yer mutfaktır. Günde bin, iki bin kişiye hizmet veren yerlerde mutfak Toplu tüketim kuruluşlarının amaçlarına ulaşmak istedikleri yolda en önemli yer mutfaktır. Günde bin, iki bin kişiye hizmet veren yerlerde mutfak planı, fiziki özellikleri ve konumu öncelikle ele alınmalıdır.

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi BİNALARDA ELEKTRİK TÜKETİMİ 35 30 25 20 15 10 5 0 YÜZDE % STANDBY KURUTUCULAR ISITICILAR TELEVİZYON AYDINLATMA BULAŞIK MAKİNASI ÇAMAŞIR MAKİNASI KLİMA BUZDOLABI DİĞER Soğutucu ve Dondurucular Bir soğutucu

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi 1 Tedbir 103: Tarım Ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi Ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması Ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına

Detaylı

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÖĞR.GÖR.CUMHUR BERBEROĞLU U.ÜNİVERSİTESİ KARACABEY MYO 2010 1 BİR ÜRÜNÜN BELİRLİ BİR İHTİYACI KARŞILAMAK ÜZERE BİLEŞİMİNDE TAŞIDIĞI TÜM ÖZELLİKLER KALİTE OLARAK TANIMLANIR. 2

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi Tedbir 3: Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Sektör 3-3: Kanatlı

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi 4 Tedbir 03: Tarım Ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi Ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması Ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına

Detaylı

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir.

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1- GENEL BİLGİLER 1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1.2- KAPSAM Bu plan Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı

Detaylı

Satın Alma Depolama Hazırlama Pişirme Servis Hijyeni. Arş.Gör.Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi

Satın Alma Depolama Hazırlama Pişirme Servis Hijyeni. Arş.Gör.Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Satın Alma Depolama Hazırlama Pişirme Servis Hijyeni Arş.Gör.Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi SATINALMADA HİJYENİN SAĞLANMASI Menü planlamayı izleyen aşama, menülerde yer alan yemeklerin

Detaylı

FIRINCILIK VE PASTANE MAMÜLLERİ ÜRETİMİ İÇİN HİJYEN ESASLARI VE İYİ UYGULAMA KILAVUZU

FIRINCILIK VE PASTANE MAMÜLLERİ ÜRETİMİ İÇİN HİJYEN ESASLARI VE İYİ UYGULAMA KILAVUZU İN Ç İ İ M RETİ Ü İ R ULLE M A NE M A T S E PA V K I CIL FIRIN E V I R A L S A U S Z E U V N A E L I Y J K A Hİ M A UL G Y U İYİ FIRINCILIK VE PASTANE MAMÜLLERİ ÜRETİMİ İÇİN HİJYEN ESASLARI VE İYİ UYGULAMA

Detaylı

OPERASYONEL ÖN GEREKSİNİM PROGRAMI

OPERASYONEL ÖN GEREKSİNİM PROGRAMI Alınan mutfak malzemeleri, kuru gıda, sebze, donmus ürünler üzerinde ciddi hasar olması sonucu gıdalarda kontaminasyon oluşması satın SatınAlma Şartnameleri ve SATIN ALINAN MALZEME- HAMMADDE LER Ambalaj

Detaylı

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK Laboratuar Tasarımı Genel Gereksinimler Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK 1. Genel Tehlikeli materyallerin kullanımı ve muhafazasının oluşturduğu riskler nedeni ile laboratuarlar ve laboratuar dışı aktivitelerin

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı

HİJYEN. Sağlıklı yaşama şartlarını öğreten bir bilim dalıdır.

HİJYEN. Sağlıklı yaşama şartlarını öğreten bir bilim dalıdır. HİJYEN HİJYEN Sağlıklı yaşama şartlarını öğreten bir bilim dalıdır. Aynı zamanda birey ve toplum olarak insan sağlığının korunması ve geliştirilmesini hedefler. Yaşamın verimli, sağlıklı düzeyde uzun süre

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 14.08.2014 Madde 5.1.3 teki Personel Kılık ve Kıyafet Prosedürü ne 01 yapılan atıf kaldırılarak, mutfak/kafeterya personelinin sakal ve bıyıklı olmaması

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

GGYS TEHLİKELERİN TANIMLANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

GGYS TEHLİKELERİN TANIMLANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ Sayfa No 1/8 B:Özellikle baharatlar, bakliyatlarda (Un,ceviz, fasulye vb) küf ve aflotoksin üreme ihtimali 1 4 4 Güvenilir kaynaklardan tedarik, teslimatta ve kullanım öncesi kont. HAYIR 1 HAMMADDELER

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

Gıda ve Hijyen. Dr. Ertuğrul GÜÇLÜ Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Gıda ve Hijyen. Dr. Ertuğrul GÜÇLÜ Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Gıda ve Hijyen Dr. Ertuğrul GÜÇLÜ Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Gıda çeşitleri Kirli gıda nedir Konuşma planı Kirli gıdanın getirdiği riskler Gıda

Detaylı

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır.

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. ECZANE HİZMETLERİ Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. Eczanenin işleyişine yönelik yazılı düzenleme

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.08 YAYINLAMA TARİHİ: 24.06.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05

Detaylı

Okul Kantinlerine Dair. Özel Hijyen Kılavuzu

Okul Kantinlerine Dair. Özel Hijyen Kılavuzu Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kılavuzu İçindekiler Önsöz 03 Sunuş 05 Amaç 06 Kapsam 06 Genel Bilgiler 06 I. Bölüm 1. Dayanak 11 2. Tanımlar 11 II. Bölüm 3. Özel Hijyen Kuralları 15 3.1. Genel Şartlar

Detaylı

ANA PERSONEL GİRİŞİ 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 PROSES ALANI 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 6,5 DOLUM ALANI 0,5 0,5

ANA PERSONEL GİRİŞİ 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 PROSES ALANI 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 6,5 DOLUM ALANI 0,5 0,5 ANA PERSONEL GİRİŞİ 1 Hijyen bariyerinde bone var mı? 2 Hijyen bariyerinde önlük var mı? 3 Hijyen bariyerinde maske var mı? 4 Hijyen bariyerinde galoş var mı? 5 Hijyen bariyerinde lavabodaki sıcak su akıyor

Detaylı

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ Murat EVLİCE ÇEVRE MÜHENDİSİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI TEL: 0507 179 80 98 0553 293 87 62 E- POSTA: murate@kayalarosgb.com muratevlice@gmail.com BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME

Detaylı

OKYANUS Danışmanlık. Türk Gıda Kodeksi - EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ

OKYANUS Danışmanlık. Türk Gıda Kodeksi - EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Resmi Gazete Tarihi Sayısı Değişiklik Açıklaması İlk Yayın 15.02.2002 24672 1. Değişiklik 15.10.2003 25260 Madde 5 3b

Detaylı

2. Bölüm, Tesis. Bu bölümde, uygun restoran tesislerinin koşullarını ve gıda güvenliği ve hijyenine nasıl katkı sağladıklarını öğreneceksiniz.

2. Bölüm, Tesis. Bu bölümde, uygun restoran tesislerinin koşullarını ve gıda güvenliği ve hijyenine nasıl katkı sağladıklarını öğreneceksiniz. 2. Bölüm, Tesis Bu bölümde, uygun restoran tesislerinin koşullarını ve gıda güvenliği ve hijyenine nasıl katkı sağladıklarını öğreneceksiniz. Restoranınızı planlarken, aşağıdaki donanımların ve işlevlerin

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir,

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI Genel Temizlik Standartları Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, Hastanelerde kritik bölgeler dışındaki ünitelerde,

Detaylı

Mor Bayrak Yönergesi

Mor Bayrak Yönergesi Mor Bayrak Yönergesi Kabul Tarihi:27/03/2017 Sayı: 2017/01 MOR BAYRAK ÖDÜL BAŞVURUSU Başvuru İçin Gerekli Belgeler: 1. Başvuru Formu İşletme Kayıt Belgesinin fotokopisi MOR BAYRAK ÖDÜLÜ GÖREV VE ÇALIŞMA

Detaylı

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER 1- Okul bahçe kapılarının önüne kara yolları şube şefliği ile irtibata geçilerek OKUL GEÇİDİ TABELASIkonulmalıdır. Okul önünde Okul Geçidi

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.05 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 AY/YIL:

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Sayfa No 1 / 5 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Temsilcisi Başhekim 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane

Detaylı

Kılavuzumuz en son teknoloji kullanılarak üretilmiş olan cihazınızı güven ve maksimum verimle kullanmanıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.

Kılavuzumuz en son teknoloji kullanılarak üretilmiş olan cihazınızı güven ve maksimum verimle kullanmanıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Değerli Müşterimiz, Hedefimiz, modern tesislerimizde, dikkatli bir şekilde üretilen, özel olarak test edilen, beklentilerinizin de ötesinde kaliteli ürünler üretmektir. Kılavuzumuz en son teknoloji kullanılarak

Detaylı

ŞARAP ENDÜSTRİSİNDE HİJYEN UYGULAMALARI

ŞARAP ENDÜSTRİSİNDE HİJYEN UYGULAMALARI ŞARAP ENDÜSTRİSİNDE HİJYEN UYGULAMALARI İÇERİK Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK 06.11.2013 Sağlıklı bir yaşam için yapılan faaliyetlerin tümü, sağlık bilgisi HIFZISIHHA HİJYEN NEDİR? Sağlıklı yaşama ve sağlığı

Detaylı

Gýda ve Gýda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten Ýþ Yerlerinde Aranan Özellikl

Gýda ve Gýda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten Ýþ Yerlerinde Aranan Özellikl Gýda ve Gýda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten Ýþ Yerlerinde Aranan Özellikl Onaylayan Administrator Saturday, 11 March 2006 T.C. Gülyalý Belediyesi Resmi Sitesi Gýda ve gýda ile temas eden madde

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını

Detaylı

Temiz Mutfak Projesi

Temiz Mutfak Projesi 1 Kıbrıs ın kuzey kesiminde Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma ve Bilişim Sektör Programı EuropeAid/127043/C/SER/CY Temiz Mutfak Projesi Toplu Tüketim Yerlerinde Gıda Güvenliği Eğitimi Hazırlayan - Gülsen

Detaylı

HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ

HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ Prof. Dr. Nevzat ARTIK Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü 1 1.TANIM Sanitasyon; hastalıkların

Detaylı

ÖN GEREKSİNİM PROGRAMLARI PLANI

ÖN GEREKSİNİM PROGRAMLARI PLANI SAYFA NO 1 / 8 1.ÇEVRE: 1.İşyeri koruma altına alınmış mı? ÖGP PLANI UYGUNLUK İŞLETMEDEKİ YAPISI SORUMLU PERİYOT Girişler kontrol altına alınmıştır. yapıldıkça 2.İşyerinde katı, sıvı ve gaz atıkları için

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ BAĞIRSAK PARAZİTLERİ VE KORUNMA YOLLARI BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

I GİRİŞ. Dört seansın her birinde konuların biri işlenecektir. Konuları tam olarak anlayabilmek için bazı basit gerçeklere bakmamız gerekmektedir.

I GİRİŞ. Dört seansın her birinde konuların biri işlenecektir. Konuları tam olarak anlayabilmek için bazı basit gerçeklere bakmamız gerekmektedir. I GİRİŞ Bu el kitapçığının amacı pişirme; soğutma; çapraz bulaştırma ve temizleme yi içeren dört konudaki bilgileri arttırmaktır. Bu restoranlarınızda ve dışarıya paket servisi yapan mekanlarınızdaki kalite

Detaylı

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri GBK 4 Genel Bağlayıcı Kurallar Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri Bu Genel Bağlayıcı Kurallarda (GBK) öngörülen çevresel koşullar, hastane ve kliniklerde insan ve hayvanların tedavileri

Detaylı

MUTFAK ÜRETİM TAKİP FORMU FOOD PROCESS TEMPERATURE RECORD FORM

MUTFAK ÜRETİM TAKİP FORMU FOOD PROCESS TEMPERATURE RECORD FORM Bölüm: Büfe: Tarih:../../. KKN: Pişirme ve ısıtma, ürün orta sıcaklığı en az 75 C'ye 30 sn boyunca ulaşmalı. KKN: Soğutma, 2 saati geçirmeden oda sıcaklığına, en geç 4 saat içerisinde 7 C nin altına soğutulmalıdır.

Detaylı

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal faaliyetleri yapabileceği tesisleri tercih etmektedirler. Bu

Detaylı

www.zaferkimya.com info@zaferkimya.com TEL: 0216 417 59 49(PBX) FAX: 0216 417 84 74

www.zaferkimya.com info@zaferkimya.com TEL: 0216 417 59 49(PBX) FAX: 0216 417 84 74 www.zaferkimya.com info@zaferkimya.com TEL: 0216 417 59 49(PBX) FAX: 0216 417 84 74 DİKKAT Meyve ve sebzelerinizi tüketmeden önce dezenfekte edeceğinizi biliyor musunuz? Sadece YIKAMAK zararlı bakterileri

Detaylı

KONVEYORLU BULAŞIK MAKİNELERİ TEMİZLİK TALİMATLARI HAZIRLAYAN : BLEDA AYGEN

KONVEYORLU BULAŞIK MAKİNELERİ TEMİZLİK TALİMATLARI HAZIRLAYAN : BLEDA AYGEN KONVEYORLU BULAŞIK MAKİNELERİ TEMİZLİK TALİMATLARI HAZIRLAYAN : BLEDA AYGEN Otellerimizdeki bulaşıkların yıkama yükünü üstlenen konveyorlu ve flight-type bulaşık makineleri işletmeler için hayati önem

Detaylı

İDARİ ŞARTNAME EK-1.1 DENETLEME FORMU PERSONEL BELİRLENEMEDİ HAYIR EVET

İDARİ ŞARTNAME EK-1.1 DENETLEME FORMU PERSONEL BELİRLENEMEDİ HAYIR EVET İDARİ ŞARTNAME EK-1.1 DENETLEME FORMU PERSONEL P1. Personel, hijyen konusunda ne yapacaklarını bilecek şekilde iyi eğitimli. P2. Personel, yiyeceklerin işlenmesi sırasında saç bonesi kullanıyor. P3. Personel,

Detaylı

2. Bölüm, Tesis. Bu bölümde, uygun tesislerin koşullarını ve gıda güvenliği ve hijyenine nasıl katkı sağladıklarını öğreneceksiniz.

2. Bölüm, Tesis. Bu bölümde, uygun tesislerin koşullarını ve gıda güvenliği ve hijyenine nasıl katkı sağladıklarını öğreneceksiniz. 2. Bölüm, Tesis Bu bölümde, uygun tesislerin koşullarını ve gıda güvenliği ve hijyenine nasıl katkı sağladıklarını öğreneceksiniz. Et işletmenizi planlarken, aşağıdaki donanımların ve işlevlerin doğru

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

ÇİĞ SÜTTE HİJYEN Kaliteli Süt ve Gelir Süt ve Kalite

ÇİĞ SÜTTE HİJYEN Kaliteli Süt ve Gelir Süt ve Kalite ÇİĞ SÜTTE HİJYEN Kaliteli Süt ve Gelir Süt sığırı yetiştiricileri açısından inek başına süt verimi, işletmenin yıllık süt üretimi ve üretilen sütün kalitesi en önemli unsurlardandır. Gerçekten de süt sığırı

Detaylı

Gıda zehirlenmeleri neden önemlidir?

Gıda zehirlenmeleri neden önemlidir? GIDA KAYNAKLI İNTOKSİKASYON VE ENFEKSİYONLAR Gıda zehirlenmesi nedir? 1 2 İNTOKSİKASYON TİPİ GIDA ZEHİRLENMESİ Bazı bakteriler gıda üzerinde gelişerek toksin üretirler ve toksin içeren gıdanın tüketilmesi

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ VE RAPORU STERİLİZASYON HİZMETLERİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ Ağız ve diş sağlığı hizmetlerine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Engelli hastalar için düzenleme yapılmalı, o Hasta koltuğu başlığı (tetiyer) arkaya katlanabilir olmalı,

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01 1. AMAÇ: Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması, Depolanması, Kullanılması, Dökülmesi ile Tehlikeli Maddelere Maruz Kalınması Durumunda yapılması Gerekenler ve Eğitimi İçin Standart Bir Yöntem Belirlemektir.

Detaylı

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI HĠJYEN NEDĠR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r. KĠġĠSEL HĠJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ KULLANMA KILAVUZU TC1 SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 5. HAFTA. Doç.Dr. Müge Kılıçarslan

ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 5. HAFTA. Doç.Dr. Müge Kılıçarslan ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 1 5. HAFTA Doç.Dr. Müge Kılıçarslan GMP Rehberinin bölümleri 2 Bölüm 1: Kalite Yönetimi Bölüm 2: Personel Bölüm 3: Tesisler ve Ekipman Bölüm 4: Dokümantasyon

Detaylı

Gıda Zehirlenmesi ve Önlenmesi

Gıda Zehirlenmesi ve Önlenmesi (16.12.2001) İçindekiler... 1 Gıda Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?... 1 Gıdalara Nasıl Bulaşma Olur?... 2 Gıda Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?... 3 Bazı Yaygın Gıda Zehirleyen Bakteriler... 3 Salmonella... 3 Bacillus...

Detaylı

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca Güncelleme tarihi: 01.04.2008 Yayın tarihi: 01.04.2008 Sayfa 1 / 5 1. Madde/Müstahzar ve

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Demir-3-Klorür Solüsyon Formulü : FeCl 3 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Demir-3-klorür (FeCl 3 ) Sinonimleri : Demir (III) Klorür

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

Sağlık için, Kanunlar için, Emniyet için, Kullanılan ekipmanların ve yüzeylerin ömrü için, Haşarat için, İmaj için,

Sağlık için, Kanunlar için, Emniyet için, Kullanılan ekipmanların ve yüzeylerin ömrü için, Haşarat için, İmaj için, Sağlık için, Kanunlar için, Emniyet için, Kullanılan ekipmanların ve yüzeylerin ömrü için, Haşarat için, İmaj için, . Temizlik; gıdanın ve gıda ile temas eden yüzeylerdeki görünür kirlerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HEREKE MESLEK YÜKSEKOKULU TEMİZLİK VE BAKIM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HEREKE MESLEK YÜKSEKOKULU TEMİZLİK VE BAKIM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 5 AMAÇ KAPSAM SORUMLULAR : Hereke MYO nun genel temizlik ve tertip-düzeni için standartları, sorumluları, sorumlulukları ve kontrol esaslarını belirleyerek, sürecin kalitesini arttırmak. : Hereke

Detaylı

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar Mekan: Ameliyathanelerin yoğun bakım ünitelerinden

Detaylı

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Avrupa Birliği nin 1907/2006 sayılı 18.12.2006 tarihli Yönetmeliği Madde 31 uyarınca Güncelleme tarihi: 10.01.2008 01.04. 2002 tarihli dokümanın yerine geçer Sayfa 1 / 5 1.

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Gebze - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262

Detaylı

Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması. Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması

Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması. Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması Murat Özdemir (2.2.2001) İçindekiler Gıda Üretiminin Ahlaki ve Yasal Sorumlulukları... 1 Gıda Güvenliği Yönetimi... 2 Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Kalite Güvencenin Görevleri... 2 Temel Gıda Tehlikeleri...

Detaylı

UÜ-SK MAMA ve GAVAJ HAZIRLAMA, DAĞITIM ve HİJYEN TALİMATI

UÜ-SK MAMA ve GAVAJ HAZIRLAMA, DAĞITIM ve HİJYEN TALİMATI 1 / 5 1. Amaç: Bu talimatın amacı; UÜ-SK bebek beslenme ünitesi ve gavaj mutfaklarında yatarak tanı ve/veya tedavi hizmeti alan hastaların (bebek, çocuk ve erişkin) beslenme ve beslenme tedavileri için

Detaylı

YEMEKHANE TALİMATI. 1.AMAÇ Kurumumuzda çalışan ve kurumumuza gelen misafirlere hijyenik bir şekilde hazırlanan yemeğin sunumunun yapılmasını sağlamak,

YEMEKHANE TALİMATI. 1.AMAÇ Kurumumuzda çalışan ve kurumumuza gelen misafirlere hijyenik bir şekilde hazırlanan yemeğin sunumunun yapılmasını sağlamak, 1.AMAÇ Kurumumuzda çalışan ve kurumumuza gelen misafirlere hijyenik bir şekilde hazırlanan yemeğin sunumunun yapılmasını sağlamak, 2.KAPSAM Yemekhane ve bulaşıkhane personelini. 3.SORUMLULAR Yönetim Hizmetleri

Detaylı