Elektrik projeleri; hem uygulayıcıya yapacağı iş hakkında detaylı bilgi verir hem de enerji alabilmek için yetkililere başvuru esnasında tesisin

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Elektrik projeleri; hem uygulayıcıya yapacağı iş hakkında detaylı bilgi verir hem de enerji alabilmek için yetkililere başvuru esnasında tesisin"

Transkript

1 Elektrik projeleri; hem uygulayıcıya yapacağı iş hakkında detaylı bilgi verir hem de enerji alabilmek için yetkililere başvuru esnasında tesisin özellik ve değerlerinin yetkililerce bilinmesini sağlar. Proje hazırlanırken, kolon şeması ve yükleme cetvelleri hazırlanır.

2 1-)KOLONŞEMASI(ENERJİDAĞITIMÖZETİ) Kolon şeması mimari kat sayısına uygun olarak çizilir. Tabloların isimleri, güçleri, sigorta ve şalter anma değerleri, ana tablodan itibaren kolon hattı uzunluğu, kesiti ve cinsi ile ana tabloda hangi faza bağlı olduğu ve sayaç anma akımları belirlenecektir. Elektrik iç tesisat yönetmeliğine göre bir apartmandaki bütün sayaçlar zemin katta toplanır. Kolon şemasının çizilebilmesi ve yükleme cetvellerinin hazırlanabilmesi için, bu şema ve cetvellerde kullanılması gereken malzemelerin özellikleri belirlenir. Kolon şema ve yükleme cetveli linyegüçlerinden hareketle çizilir.

3 ÖRNEK BİR KOLON ŞEMASI ÇİZİMİ 1. LinyeP1 = W piriz 2. LinyeP2 = W ışık 3. LinyeP3 = W zayıf akım 4. LinyeP4 = W ışık 5. LinyeP5 = W çamaşır makinası 6. LinyeP6 = W bulaşık makinası 7. LinyeP7 = W fırın 8. LinyeP8 = W priz

4 Öncelikle hangi tür sigorta kullanılacağına karar verilir (burada otomat kullanılacaktır). Her linyeiçin otomat değerlerinin tespiti için her linyeninçekeceği akım hesaplanır. Hesaplama sonucunda bulunan akıma çok yakın olmamak üzere bir üst değerdeki sigorta tablodan tespit edilir. P=U.I formülüne göre I=P/U formülünden akım hesaplanır. Standart otomat değerleri :

5

6

7 Kolon sigortasının değeri belirlenirken kolon hattından çekilen linye akımları toplanır I (A) kolon = I1+I2+I3+I4+I5+I6+I7+I8 I (A) kolon = 9,54+2,45+0,15+2,36+11,36+11,36+9,09+8,18 I (A) kolon = 54,5 Amper Bu akımın bir üst değeri 63 Amperlik otomat kullanılabilir. Ancak eş zamlı yükler (aynı zamanda kullanılacak alıcılar) dikkate alınarak, kolon hattından çekilecek akımın daha az olacağından hareketle kaçak akım koruma rölesini 50 Amper seçebiliriz.

8 Bu hesaplara göre kolon hattına bağlanan şalter akımıda63 Amper olarak seçilebilir. 30 Amperlik birde sayaç bağlanabilir. Not: ELEKTRİK SAYAÇLARI Bir ve üç fazlı sayaçlar kullanılır Amper e kadar olanları direkt olarak, Amper e kadar olanları ise akım trafosu ile devreye bağlanır.

9 2-) TABLO YÜKLEME CETVELLERİ Tablo yükleme cetvelleri yüklerin özelliklerini, sorti cins ve sayılarını, linyegüçlerini sigorta güç ve kesme akımlarını ve ilgili diğer bilgileri kapsar. Buna göre yukarıda kolon şeması verilen bir evin yükleme cetveli aşağıdaki gibidir. KURULU GÜÇ: =

10

11 Tali tablolar uygun yerlere, örneğin koridorlara, merdiven boşluklarına vb. yerlere yerleştirilir. Bir binanın tesisat projesinin hazırlanmasında tablo sayısı ve yer seçimi, tabloların beslenme şekli projenin en önemli kısmını teşkil eder. Binanın bir veya çok aboneli olması durumuna göre, beslemede bir veya çok aboneli şeklinde olur. Bir aboneli binada düşey, yatay ve karma besleme şekilleri, çok aboneli binada da sayaçların aynı yerde olması veya dağıtım tablolarının olduğu yerde bulunması söz konusudur. Günümüzde sayaçların aynı yerde olması işletmelerce istenmektedir.

12 Ayrıca düşey, yatay veya karma besleme şekillerinde her kolon kesiminin ayrı bir sigorta sistemiyle korunması veya her kolon kesiminin yalnız bir sigorta sistemiyle korunması halleri ayırt edilir. Aşağıdaki şekil 1.36 da bir aboneli düşey beslemede her kolon kesiminin ayrı bir sigorta sistemiyle korunması hali görülmektedir.

13

14

15

16

17

18

19

20

21 KOLON HATTININ GÜZERGAHININ BELİRLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 1-) Kolon hatları her zaman kolayca kontrol edilebilecek şekilde, örneğin merdiven boşluğu boyunca çekilmelidir. 2-) Kolon hatları mümkün olduğu kadar en kısa yoldan hedefe ulaşmalıdır. 3-) Kolon hatları, işçiliği ve buat yerleştirilmesini kolaylaştıracak şekilde mümkün olduğu kadar duvar köşelerinden biraz uzak çekilmelidir. 4-) Tali tablolar ışık, kuvvet, kat ve bir katta bulunan tablo sayısına göre belirli harf ve rakamlarla işaretlenir. Linyelere tali tablodan çıkışına göre birer numara verilir ve bu numaralar linye boyunca uygun yerde tekrarlanır.

22 MALİYET HESABI Herhangi bir iş yapılmadan önce o iş için müşteriye (iş yaptırana) fiyat verilir ve buna teklif denir. Teklifin hazırlanabilmesi için belirli doneler gerekir. Teklif fiyatı = Maliyet + Kar

23 Maliyet Malzeme fiyatı, amortisman, işçilik ve işletme giderlerinden oluşur. 1-) Malzeme fiyatı: Bunun için çizilen projeden faydalanılarak kullanılan malzemenin listesi ve özellikleri belirlenir. Piyasadan fiyatları öğrenilerek malzeme maliyeti hesaplanır. 2-) Amortisman: Kullanılan alet ve makinelerin eskime ve kullanma özelliklerine göre verimliliklerinin kaybolmasıdır. Bunların fiyatları toplam kullanma süresine bölünerek yıllık amortismanları bulunur. Bulunan rakam amortisman olarak iş maliyeti üzerine ilave edilir.

24 3-) İşçilik: Çalışanların çalışma süresindeki ücretlerini kapsar. Mühendis, teknisyen ve işçi ücretleridir. İşçilik birim fiyat listesi her yıl Bayındırlık Bakanlığınca belirlenir. Mühendislik hizmetleri, mühendis ve mimar odaları tarafından, teknisyenlik hizmetleri de teknisyenler derneği tarafından yayınlanır. 4-) İşletme giderleri: Büro, depo kiraları, sekreter, hizmetli, bekçi ücretleri, elektrik, ısınma, taşıma, haberleşme giderleri ve vergiler gibi giderlerin yıllık toplamının, işin yapılma süresi kadar olan kısmında iş maliyeti üzerine ilave edilir. Kar Bütün giderlerden ayrı olarak net ele geçen paradır.

25 Sonuç olarak; Teklif bedeli, maliyet ile karın toplamı kadardır. Ancak şu unutulmamalıdır ki müşteri birçok kişiden teklif alıp, işi uygun bulduğuna verir. Bu nedenle teklif verilirken rekabete uygun fiyatlar verilmelidir.

26 ŞARTNAMELER Şartnameler iki kısımdır. A) Teknik şartnameler: Teknik konularda işin nasıl yapılacağı ve bununla ilgili teknik detaylardır ve uluslar arası standartlara göre belirlenir. Uygulamada elektrik tesisleri yönetmeliği ile tespit edilmiştir. Yapılan her iş yönetmelikte belirlenen asgari standartlarda olacaktır. Elektrik tesisleri yönetmeliğine uygun olmayan tesislerin kabulü yapılamaz ve işletmeye alınmaz.

27 Teknik Şartname Örnekleri Anahtarın bir ucuna birden fazla iletken bağlanamaz. Yani anahtar dağıtım kutusu olarak kullanılamaz. Anahtardan anahtar altı prize geçiş yapılamaz. Priz güçleri; bir fazlı priz için en az 300 W, üç fazlı priz için en az 600 W alınacaktır. Aydınlatma hesabı yapılmayan yerler için bir aydınlatma linyesinebağlanacak sorti sayısının belirlenmesinde aydınlatma gücü en az 12 w/m2 alınacaktır.

28 B) Özel Şartnameler: İşin yapımından önce işveren ile işi yapanın karşılıklı olarak özel isteklerini kapsar. Yazılı bir anlaşmadır. İşin yapım süresi, ödeme şekli, işte istenen özel şartlar, aradaki anlaşmazlıklardaki yetkili mahkeme işin yapılmaması veya paranın verilmemesi gibi durumlarda verilecek tazminatlar belirlenir. Özel şartname örnekleri: 1-) Tesis TSE ye uygun olacak, TSE kalite belgeli malzemeler kullanılacak. 2-)Yapılanişinenaz2yılgarantisiolacak 3-) Bütün zil ve merdiven otomatiği butonları fosforlu ve ışıklı olacak 4-) tesisatın yapım bedeli.tl dir.. TL peşin,. TL iş tesliminde,. TL de teslimattan bir ay sonra ödenecektir. 5-) Başka bir tesisatçıya iş teslim edilemez. 6-) Anlaşmazlık durumunda.mahkemeleri yetkilidir.

29 Eş Zamanlı Yük Hesabı İletken kesitinin belirlenmesi için yapılan hesaplarda eşzamanlı yük (bağlantı gücü) esas alınmalıdır. Eşzamanlı yükün (gücü) belirlenmesi: Eşzamanlı güç (aynı zamanda çekilen güç), kurulu güç değeri eşzamanlılık katsayısı ile çarpılarak bulunur. Konutlarda kurulu güç genel olarak aydınlatma gücü, priz gücü ve biliniyorsa elektrikli ev aletlerinin gücünden oluşur. Konutlarda bir dairenin eşzamanlı yükünün belirlenmesinde aşağıdaki eşzamanlılık katsayıları esas alınmalıdır. - Kurulu gücün 8 kw'yekadar olan bölümü için %60 - Gücün kalan bölümü için % 40

30 Ancak apartmanın eş zamanlı gücünü yani talep gücü iç tesisat yönetmenliğine göre apartman daire sayısına göre talep faktörüne bakıyoruz. Yönetmenlik daire sayısına göre aş zamanlı katsayı belirlemiştir. Daire sayısına bakıp buna karşılık gelen kat sayı ile kurulu gücü çarparak talep gücü buluruz.

31 Köy, kasaba ve imar planı bulunmayan alanlarda yapılan tek evlerde ve yazlıklarda bu esaslara uyulmayabilir. Bütün konutlarda eş zamanlı yük 3 Kw dan az olmaması gerekir. İşyerleri, idare binaları, sosyal binalar, sağlık binaları ve benzeri yerlerde eşzamanlı yükün belirlenmesi için; kurulu yük, aydınlatma yükü, priz yükü, yedekler hariç mekanik tesisat kış-yaz yükünden büyük olanı, asansör yükü ve mutfak yükünden elde edilir. Mekanik tesisat kış-yaz yükünden büyük olanının eşzamanlılık katsayısı %100, mutfak yükü için ise eşzamanlılık katsayısı %70 alınmalıdır. Aydınlatma, priz ve asansör yükü için aşağıda belirtilen eşzamanlılık katsayıları alınmalıdır.

32 Bir binanın eşzamanlı yükünün belirlenmesi için aşağıdaki eş zamanlık katsayısı esas alınmalıdır.

33 Kesici: Normal çalışma durumunda devreyi açmaya, kapamaya, kesmeye, devrenin akımını bir bölümden başka bir bölüme aktarmaya yarayan kısa devre, aşırı akım gibi anormal şartlarda ise enerji akışını kesmeye yarayan elektro-mekanik cihazlardır. Bina içi tesisatlarda kullanılan kesiciler termik manyetik şalterler, anahtarlı otomatik sigortalar, kaçak akım koruma röleleri, yangın koruma eşikli kaçak akım koruma röleleridir. Kolon şemalarında kullanılacak kesicilerin akım ve karakteristiklerini proje tasarımcısı seçer, bunu da yaparken teknik şartnamelere, selektiviteye (seçicilik) riayet ederek yapmalıdır. Seçilen kesici, şalt malzemeleri, iletkenleri uygunluğu yapılacak hesaplar ile kontrol edilir.

34 Selektivite(seçicilik): Koruma ve kesici elemanlar arasındaki koordinasyon ve uyumluluktur. Yani tesisatın bir noktasında kısa devre, aşırı yüklenme var ise hemen üzerindeki kesici açmalıdır. Bir fırının rezistansında kısa devre olduğunda bina giriş termik manyetik şalteri atıyorsa selektivite sağlanamamış demektir. Selektivite ile ilgili diğer kurallar şu şekildedir: Selektivite ile ilgili diğer kurallar şu şekildedir: Kesicinin nominal akımı şebekeden yüke doğru gidildikçe azalır. Kesicinin kısa devre kesme kapasitesi değeri şebekeden yüke doğru gidildikçe azalır. Kesici açma zaman ayarı şebekeden yüke doğru gidildikçe azalır. Kesici kaçak akım koruma değeri yüke doğru gidildikçe azalır.

35

36 TMŞ(termik manyetik şalter) : Fazla akımı hem ısı hem de manyetik olarak tespit eder. Üzerinden geçen manyetik alan vardır. Kablo 10A akım çekerse 3 birim manyetik alan 20A çekerse 6 birim manyetik alan oluşur. Halka şeklinde oluşur. KAK(Kaçak Akım koruma rölesi): Bu röle sistem kaçak akım olduğu zaman açma kapama yapar. Ana panoda 300 ma (yangın için) tali panolarda 30 ma kadar akım kaçarsa insan sağlığını ve sistemdeki cihazları korumak için kapama görevi yapar. 40 A e kadar AOS(anahtarlı otomatik sigorta) kullanılır daha fazla güç değerlerinde TMŞ (termik manyetik şalter) kullanılır. Çünkü AOS ların kesme kapasitesi en fazla 10 ka e kadar yapılır. TMŞ in kesme kapasitesi minimum 25 ka dir.

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır.

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Projelerde EMO tarafından belirlenen semboller kullanılacaktır. Liste

Detaylı

ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ III. TARİFLER TARİFLER

ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ III. TARİFLER TARİFLER ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ Mevcut Durum III. TARİFLER TARİFLER Madde 3 - a}tesislere ve şebekelere dair tarifler a.6 - ( Değişik ifade: RG 30/11/1995-22479) Yapı Bağlantı Hattı (Besleme Hattı, İrtibat

Detaylı

(Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi)

(Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi) (Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi) Aydınlatma, priz, zayıf akım sembolleri. Proje Kapağı Projenin en başında projeyi oluşturan mühendis ya da mühendislik firmasınca proje ile ilgili bilgileri

Detaylı

15. ÜNİTE ÖRNEK KUVVET TESİSAT UYGULAMA PROJESİNİN HAZIRLANMASI

15. ÜNİTE ÖRNEK KUVVET TESİSAT UYGULAMA PROJESİNİN HAZIRLANMASI 15. ÜNİTE ÖRNEK KUVVET TESİSAT UYGULAMA PROJESİNİN HAZIRLANMASI KONULAR 1. Küçük Bir Atölyenin Kuvvet Tesisat Projesinin Hazırlanması 2. Asma Katlı Bir İş Yerinin Aydınlatma ve Kuvvet Projesinin Hazırlanması

Detaylı

ELEKTRİK TESİSAT PROJE UYGULAMASI

ELEKTRİK TESİSAT PROJE UYGULAMASI 1 ELEKTRİK TESİSAT PROJE UYGULAMASI Elektrik projesinin çizimine başlamadan önce daire girişine Işık Tali Tablosu yerleştirilir. Daha sonra tefriş planı ve mekanik tesisat (sıhhi, kalorifer tesisatı vb.)

Detaylı

14. ÜNİTE KUVVET TESİSATLARI

14. ÜNİTE KUVVET TESİSATLARI 14. ÜNİTE KUVVET TESİSATLARI KONULAR 1. Kuvvet Tesisatları İle İlgili Sembollerin Tanıtılması 2. Kuvvet Tesisatına Ait Şemaların İncelenmesi 3. Kuvvet Tesisatına Ait Uygulama Planlarının Hazırlanması BU

Detaylı

ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR

ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR HAZIRLAYAN: FİKRET KALKAN Elektrik tesisat projelerinin düzenlenmesinde, yürürlülükte bulunan kanun, tüzük, yönetmelik, teknik şartname ve TSE

Detaylı

ZAYIF AKIM TESİSLERİ VE ELEKTRİK TESİSAT PROJELERİ

ZAYIF AKIM TESİSLERİ VE ELEKTRİK TESİSAT PROJELERİ ZAYIF AKIM TESİSLERİ VE ELEKTRİK TESİSAT PROJELERİ Dersin Modülleri İç Tesisat Döşeme Teknikleri Çağırma Tesisatları Güvenlik Tesisatları Haberleşme ve Bildirim Tesisatları Zayıf Akım Tesisatı Arıza Tespiti

Detaylı

11. ÜNİTE AYDINLATMA PROJELERİNİN HAZIRLANMASI

11. ÜNİTE AYDINLATMA PROJELERİNİN HAZIRLANMASI 11. ÜNİTE AYDINLATMA PROJELERİNİN HAZIRLANMASI KONULAR 1. Çeşitli Uygulama Projelerinin İncelenmesi 2. Örnek Uygulama Projesinin Hazırlanması BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? Aydınlatma Projelerinin Hazırlanması

Detaylı

TASLAK ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİMİZ. Taslağın Geneli Üzerindeki Görüş ve Değerlendirme

TASLAK ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİMİZ. Taslağın Geneli Üzerindeki Görüş ve Değerlendirme TASLAK ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİMİZ Görüş Bildiren Kurum / Kuruluş / İşletme / Şahıs ismi TÜRKİYE ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BENZERLERİ TEKNİSYENLERİ ESNAF VE SANATKÂRLARI FEDERASYONU

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİM KURSU

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİM KURSU Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Elektrik tesisat projelerinde her bir alan için ayrı ayrı odanın kullanım şekline, alanına,

Detaylı

İklimlendirme Soğutma Elektriği ve Kumanda Devreleri BÖLÜM ELEKTRİK İÇ TESİSAT KAPALI VE AÇIK DEVRE ŞEMALARI

İklimlendirme Soğutma Elektriği ve Kumanda Devreleri BÖLÜM ELEKTRİK İÇ TESİSAT KAPALI VE AÇIK DEVRE ŞEMALARI BÖLÜM ELEKTRİK İÇ TESİSAT KAPALI VE AÇIK DEVRE ŞEMALARI AMAÇ: İç tesisata ait lamba, priz, sigorta v.b devrelerini çizebilme. Elektrik İç Tesisat Kapalı Ve Açık Devre Şemaları 145 BÖLÜM-10 ELEKTRİK DEVRE

Detaylı

1. ÜNİTE ELEKTRİKTE KULLANILAN SEMBOLLER

1. ÜNİTE ELEKTRİKTE KULLANILAN SEMBOLLER 1. ÜNİTE ELEKTRİKTE KULLANILAN SEMBOLLER KONULAR 1. Zayıf Akım Sembolleri 2. Kuvvetli Akım Sembolleri 3. Ölçü Aletleri Sembolleri 4. Transformatör Sembolleri 5. Motor ve Şalter Sembolleri 6. Doğru Akım

Detaylı

Resmi Gazete; 01 Aralık 1988; sayı 20006

Resmi Gazete; 01 Aralık 1988; sayı 20006 Resmi Gazete; 01 Aralık 1988; sayı 20006 TEBLİĞLER Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ndan: 16/2/1983 tarihli ve 17961 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış olan Bakanlığı mız tebliği aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Detaylı

16. ÜNİTE KUVVET DAĞITIM TABLOLARI YAPIM RESİMLERİ

16. ÜNİTE KUVVET DAĞITIM TABLOLARI YAPIM RESİMLERİ 16. ÜNİTE KUVVET DAĞITIM TABLOLARI YAPIM RESİMLERİ KONULAR 1. Kuvvet Dağıtım Tabloları ve Bağlantı Şemaları 2. Pano ve Tablolarla İlgili Özel ve Teknik Şartnameler 3. Çizilen Projelere Ait Dağıtım Tablolarının

Detaylı

Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler sonucu ekteki Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu düzenlenmiştir.

Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler sonucu ekteki Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu düzenlenmiştir. United Industrial Management and Engineering Services 0216 452 89 56-0262 751 45 25 Tarih : Sayı : Konu : Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu FİRMA: Sayın, Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler

Detaylı

ELEKTRİK İÇ TESİSAT PROJELERİNİN İNCELENMESİ

ELEKTRİK İÇ TESİSAT PROJELERİNİN İNCELENMESİ ELEKTRİK İÇ TESİSAT PROJELERİNİN İNCELENMESİ Aydınlatma Hesabı Önemli Maddelerin Yansıtma Katsayıları 2 En az Aydınlatma Şiddeti Tablosu Bazı mekanların asgari aydınlatma şiddetleri, E 3 Oda Aydınlatma

Detaylı

Elektrikte Güç Faktörünün Düzeltilmesi Esasları. Önerge No: 2227/2010

Elektrikte Güç Faktörünün Düzeltilmesi Esasları. Önerge No: 2227/2010 Bireysel (teke tek) Kompanzasyon: Elektrikte Güç Faktörünün Düzeltilmesi Esasları Önerge No: 2227/2010 Devamlı olarak işletmede bulunan büyük güçlü tüketicilerin reaktif güç ihtiyacını temin etmek için

Detaylı

Yükleme faktörü (Diversite) Hesabı

Yükleme faktörü (Diversite) Hesabı DERSİMİZ BİNALARDAKİ GÜCÜN HESAPLANMASI Yükleme faktörü (Diversite) Hesabı BİR ÖRNEK VERMEDEN ÖNCE IEE REGULATION 14. EDITION a GÖRE YAPILAN GÜÇ YÜKLEME FAKTÖRÜNÜ İNCELEYELİM.BU TABLO AŞAĞIDA VERİLECEKTİR.

Detaylı

SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414

SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414 SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414 ATLASCert / 1/9_14.04.2017 Tarih 14 Nisan 2017 0:00 Geçerlilik süresi: 14.04.2018 tarihinde yenilenmelidir! Sorumlu personel verileri oda kayıt Ad Soyad Sinan EVKAYA Ünvanı

Detaylı

14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ

14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ 14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ KONULAR 1. GERİLİM DÜŞÜMÜNÜN ANLAMI VE ÖNEMİ 2. ÇEŞİTLİ TESİSLERDE KABUL EDİLEBİLEN GERİLİM DÜŞÜMÜ SINIRLARI 3. TEK FAZLI ALTERNATİF AKIM (OMİK) DEVRELERİNDE YÜZDE (%) GERİLİM

Detaylı

Elektrik Tesisatında Kullanılan

Elektrik Tesisatında Kullanılan Elektrik Tesisatında Kullanılan Malzemeler KABLOLAR 0.6/1 kv PVC izoleli, çok damarlı, bakır iletkenli kablolar (NYY) KABLOLAR ANTĐGRON KABLO (NYM) KABLOLAR PVC izoleli, kılıfsız, tek damarlı bakır iletkenli

Detaylı

4. Yangın algılama ve alarm algılayıcılarının hatalı yerleştirilmesi.

4. Yangın algılama ve alarm algılayıcılarının hatalı yerleştirilmesi. Yangının Elektriksel Ana Sebepleri: 1. Projelendirme hataları. 2. Elektrik tesisatı montaj hataları. 3. Elektrik tesisatı kullanım hataları. 4. Yangın algılama ve alarm algılayıcılarının hatalı yerleştirilmesi.

Detaylı

YAPI DENETİM EĞİTİMİ. KUVVETLİ AKIM 2 (Kat tablosundan sorti sonuna kadar) EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1

YAPI DENETİM EĞİTİMİ. KUVVETLİ AKIM 2 (Kat tablosundan sorti sonuna kadar) EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1 YAPI DENETİM EĞİTİMİ KUVVETLİ AKIM 2 (Kat tablosundan sorti sonuna kadar) EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu 1 KAT TABLOLARI Genellikle sıva altı (gömme tip) tablolardır. Gömüleceği duvarların kalınlığı

Detaylı

Bölüm 3 Güç Tanımları

Bölüm 3 Güç Tanımları Prof. Dr. İsmail H. ALTAŞ ELKE 416 Yüksek Gerilim Sistem Tasarımı Bölüm 3 KULLANMA UYARISI Bu ders notları ilgili öğrenciler tarafından Yüksek Gerilim Sistem Tasarımı dersinde kullanılmak üzere fotokopi

Detaylı

TOSB TAYSAD ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ELEKTRİK BAĞLAMA ESASLARI

TOSB TAYSAD ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ELEKTRİK BAĞLAMA ESASLARI 1 TOSB TAYSAD ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ELEKTRİK BAĞLAMA ESASLARI (TOSB zaman içinde olabilecek mevzuat, karar ve uygulama değişikliklerine göre değişiklik veya yeniden düzenleme yapma hakkını saklı tutar)

Detaylı

o t o m a t i k s i g o r t a l a r 1 2 O t o m a t i k S i g o r t a l a r Vikotech 3 VT B - Kesme Kapasitesi 3 = 3kA 4 = 4,5kA 6 = 6kA 10 = 10kA Devre Kesici (Breaker) Kablo giriþi Her tip otomat barasý

Detaylı

Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm

Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm 23 29 slayt Nİ1103266 TEKNİK UYGULAMALARDA ELEKTRİK TEHLİKELERİ ve İSG AMAÇ: Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm 2016 GÜZ

Detaylı

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş.

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. 15.03.2014 SUNUM AKIŞI NASIL ABONE OLABİLİRİM? ABONE BAĞLANTI BEDELİ. TESİSATÇI FİRMA SEÇİMİ. TESİSATÇI FİRMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ.

Detaylı

YAPI DENETİM SÜREÇLERİ PROJE VE YAPI DENETÇİSİNİN YAPACAĞI İŞLER. FORM, BELGE ve TUTANAKLAR

YAPI DENETİM SÜREÇLERİ PROJE VE YAPI DENETÇİSİNİN YAPACAĞI İŞLER. FORM, BELGE ve TUTANAKLAR YAPI DENETİM SÜREÇLERİ PROJE VE YAPI DENETÇİSİNİN YAPACAĞI İŞLER FORM, BELGE ve TUTANAKLAR YAPI DENETİM SÜREÇLERİ 1. PROJE KONTROL SÜRECİ 2. RUHSAT ALIM ve ONAY SÜRECİ 3. İNŞAAT YAPIM SÜRECİNİN BAŞLAMASI

Detaylı

YAPILARDA EŞZAMANLIK KATSAYISININ SAHA ÖLÇÜMLERİNDEN ELDE EDİLEN DEĞERLERLE TESPİTİ İÇİN İSTANBUL VE İZMİR ÖZELİNDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ

YAPILARDA EŞZAMANLIK KATSAYISININ SAHA ÖLÇÜMLERİNDEN ELDE EDİLEN DEĞERLERLE TESPİTİ İÇİN İSTANBUL VE İZMİR ÖZELİNDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ YAPILARDA EŞZAMANLIK KATSAYISININ SAHA ÖLÇÜMLERİNDEN ELDE EDİLEN DEĞERLERLE TESPİTİ İÇİN İSTANBUL VE İZMİR ÖZELİNDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ Cevat ŞAHİN 1, Mükremin ZÜLKADİROĞLU 1, Hacer ŞEKERCİ 2,

Detaylı

Easy9. Alçak gerilim tesisatı için, güvenilir koruma ürünleri.

Easy9. Alçak gerilim tesisatı için, güvenilir koruma ürünleri. Alçak gerilim tesisatı için, güvenilir koruma ürünleri. Easy9 un kalitesi ve güvenilirliği daha üretken olmamı sağladı. Güvendiğiniz markadan yeni, sağlam bir ser... Yeni Easy9 serisi, bir elektrikçi olarak

Detaylı

7.1. Proje çizimlerinde A4 ve A3 kağıtlarına göre dosyalama işlemi

7.1. Proje çizimlerinde A4 ve A3 kağıtlarına göre dosyalama işlemi BÖLÜM 1 PROJE ÖN ÇALIŞMASI 1.Projenin Tanımı 2. Proje planlama 3.Tesisat projeleri 4.Şartnameler 4.1. Teknik şartname 4.2. Özel şartname 5. Proje çizimi ön hazırlıkları 6.Proje çiziminde kullanılan kağıtlar

Detaylı

RES ELEKTRIK PROJELENDIRME SÜREÇLERI O Z A N B A S K A N O Z A N. B A S K A N @ K E S I R. C O M. T R + 9 0 ( 5 3 9 ) 7 8 5 9 7 1 4

RES ELEKTRIK PROJELENDIRME SÜREÇLERI O Z A N B A S K A N O Z A N. B A S K A N @ K E S I R. C O M. T R + 9 0 ( 5 3 9 ) 7 8 5 9 7 1 4 RES ELEKTRIK PROJELENDIRME SÜREÇLERI O Z A N B A S K A N O Z A N. B A S K A N @ K E S I R. C O M. T R + 9 0 ( 5 3 9 ) 7 8 5 9 7 1 4 ÖZET Önbilgi Projelendirmeye Bakış Elektriksel Tasarım Ön-Hazırlık Enterkonnekte

Detaylı

12. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE BAĞLANTI HATLARI DAĞITIM TABLOSU VE SAYAÇ

12. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE BAĞLANTI HATLARI DAĞITIM TABLOSU VE SAYAÇ 12. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE BAĞLANTI HATLARI DAĞITIM TABLOSU VE SAYAÇ KONULAR 1. ELEKTRİK TESİSLERİNDE BAĞLANTI HATLARI (ANA KOLON, LİNYE, SORTİ) 2. DAĞITIM TABLOSU (AYDINLATMA) VE BAĞLANTISI 3. DAĞITIM

Detaylı

BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ FİKİR PROJESİ YARIŞMASI

BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ FİKİR PROJESİ YARIŞMASI BÜYÜKADA ÇARŞI CAMİİ MİMARİ FİKİR PROJESİ YARIŞMASI ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ PROJELERİ ÖN RAPORU ÖNSÖZ Bu rapor, Büyükada Çarşı Camii Mimari Fikir Projesi Yarışması, projesi elektrik tasarım kriterlerini

Detaylı

ELEKTRİK PROJE ÇİZİMİ AYDINLATMA PROJELERİ

ELEKTRİK PROJE ÇİZİMİ AYDINLATMA PROJELERİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİMİ AYDINLATMA PROJELERİ Elektrik Tesisat Projeleri (Aydınlatma Projeleri) Bilgisayar ortamında çizilecek olan Elektrik Tesisat Projesi, Mimarı Plan esas alınarak çizilir. Gerekli olan

Detaylı

Easy9. Alçak gerilim tesisatı için güvenilir koruma ürünleri.

Easy9. Alçak gerilim tesisatı için güvenilir koruma ürünleri. Alçak gerilim tesisatı için güvenilir koruma ürünleri. Easy9 un kalitesi ve güvenilirliği daha üretken olmamı sağladı. Güvendiğiniz markadan yeni ve sağlam bir seri... Yeni Easy9 serisi, bir elektrikçi

Detaylı

Güç Faktörünün İyileştirilmesi Esasları: KOMPANZASYON HAKKINDA GENEL BİLGİ Tüketicilerin normal olarak şebekeden çektikleri endüktif gücün kapasitif yük çekmek suretiyle özel bir reaktif güç üreticisi

Detaylı

32 SAAT 32 SAAT . EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

32 SAAT 32 SAAT . EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ... EĞİTİM YILI ELEKTRİK TESİSATÇISI KURS PLANI BAŞLAMA.. TOPLAM SÜRE TARİHİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK TESİSATÇISI 1256 SAAT BİTİŞ TARİHİ

Detaylı

Easy9. Alçak gerilim tesisatı için güvenilir koruma ürünleri Easy 9 katalog.indd 1 1/17/14 2:33 PM

Easy9. Alçak gerilim tesisatı için güvenilir koruma ürünleri Easy 9 katalog.indd 1 1/17/14 2:33 PM Alçak gerilim tesisatı için güvenilir koruma ürünleri. 00205 Easy 9 katalog.indd 1 1/17/14 2:33 PM Easy9 un kalitesi ve güvenilirliği daha üretken olmamı sağladı. Güvendiğiniz markadan yeni ve sağlam bir

Detaylı

FİRMA. Topraklama ölçümü, yıldırımdan korunma tesisat kontrolleri ve elektrik denetlemesi teknik raporları, yazımız ekindedir.

FİRMA. Topraklama ölçümü, yıldırımdan korunma tesisat kontrolleri ve elektrik denetlemesi teknik raporları, yazımız ekindedir. FİRMA. Talebiniz gereği; 01.09.1986 tarihinde Turgut Reis Mah. 4114sk. No :10 adresinde bulunan fabrikanızın topraklama ölçümleri, yıldırımdan korunma tesisat kontrolleri ile elektrik tesisat denetlemesi

Detaylı

AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ (YÜKLEME CETVELİNİN DOLDURULMASI VE TABLO TALEP GÜCÜNÜN HESABI)

AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ (YÜKLEME CETVELİNİN DOLDURULMASI VE TABLO TALEP GÜCÜNÜN HESABI) 1 AYDINLATMA VE KUVVET PROJESİ ÇİZİMİ (YÜKLEME CETVELİNİN DOLDURULMASI VE TABLO TALEP GÜCÜNÜN HESABI) Elektrik Tesisat Projesi Yükleme Cetvelinin Oluşturulması Yükleme Cetvelinin Doldurulması ve Tablo

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ

ÖĞRENME FAALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ AALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda, uygun atölye ortamında, standartlara ve elektrik iç tesisleri ve topraklamalar yönetmeliğine

Detaylı

12. ÜNİTE AYDINLATMA DAĞITIM TABLOLARI YAPIM RESİMLERİ

12. ÜNİTE AYDINLATMA DAĞITIM TABLOLARI YAPIM RESİMLERİ 12. ÜNİTE AYDINLATMA DAĞITIM TABLOLARI YAPIM RESİMLERİ KONULAR 1. İlgili İç Tesisat Yönetmelik Maddelerinin İncelenmesi 2. Tablo Çeşitleri 3. Tablo Montajında Kullanılan Gereçler 4. Dağıtım Tablo Şemalarının

Detaylı

biz kimiz. Simtes / Ostim

biz kimiz. Simtes / Ostim biz kimiz. Simtes Elektrik olarak bizler; enerji iletimi, dağıtımı ve kontrolu konularında şirketinizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak üzere hizmet vermekteyiz. 1975 yılından günümüze kadar Simtes,

Detaylı

PROJE FAALİYETİ 3: HATAY İLİ FABRİKA SAHİPLERİ VE MÜDÜRLERİ İLE ORTAK TOPLANTILARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ, İSTİŞARELERİN YAPILMASI

PROJE FAALİYETİ 3: HATAY İLİ FABRİKA SAHİPLERİ VE MÜDÜRLERİ İLE ORTAK TOPLANTILARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ, İSTİŞARELERİN YAPILMASI FİRMA ANKET FORMU Sayın Katılımcı; Bu anketin amacı, projede* özel sektör desteği ile eğitim modüllerinin güncellenmesi kapsamında yapılan çalışmaya yönelik olarak meslek lisesinde öğrenim gören öğrencilerin

Detaylı

ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ

ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ ELK462 AYDINLATMA TEKNİĞİ Aydınlatma Tasarımı (Hafta6) Yrd.Doç.Dr. Zehra ÇEKMEN Aydınlatma Projeleri Çizilirken Kullanılan Armatür Kodları Aydınlatma projeleri çizilirken, kullanılan lambanın sembolünün

Detaylı

AG DAĞITIM PANO VE MALZEMELERİ

AG DAĞITIM PANO VE MALZEMELERİ AG DAĞITIM PANO VE MALZEMELERİ Ana dağıtım panosu ile tesisin enerjisi tek bir panodan kontrol edilebilir. Fabrika, atölye ve iş yerlerinde elektrik enerjisinin ana dağıtımının yapıldığı panolardır. Trafosuz

Detaylı

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Koruma Röleleri AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Trafolarda meydana gelen arızaların başlıca nedenleri şunlardır: >Transformatör sargılarında aşırı yüklenme

Detaylı

KOMPANZASYON SİSTEMLERİ

KOMPANZASYON SİSTEMLERİ Mühendislik Geliştirme Eğitimleri MÜGE 2018 BAHAR DÖNEMİ KOMPANZASYON SİSTEMLERİ 02.05.2018 Özgür BULUT Elektrik Elektronik Mühendisi (SMM) EMO Ankara Şube Üyesi EMO Ankara SMM Komisyon Başkanı ozgurbbulut@hotmail.com

Detaylı

16.06.2004 Çarşamba Sayı: 25494 (Asıl)

16.06.2004 Çarşamba Sayı: 25494 (Asıl) Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete 16.06.2004 Çarşamba Sayı: 25494 (Asıl) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: MADDE 1-04/11/1984 tarihli ve 18565

Detaylı

TEBLİĞ ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

TEBLİĞ ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI TEBLİĞ ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Elektrik Projelerinin Hazırlanması ve Elektrik Tesislerinin Gerçekleştirilmesi Sürecinde Güç Faktörünün İyileştirilmesi ile İlgili Tebliğ 1 Mart 1983 tarihinden

Detaylı

Anma güçleri 3 kw tan büyük olan motorların üç fazlı şebekelere bağlanabilmeleri için üç fazlı olmaları gerekir.

Anma güçleri 3 kw tan büyük olan motorların üç fazlı şebekelere bağlanabilmeleri için üç fazlı olmaları gerekir. Elektrik motorlarında yol verme işlemi Motorun rotor hızının sıfırdan anma hızına hızına ulaşması için yapılan işlemdir. Durmakta olan motorun stator sargılarına gerilim uygulandığında endüklenen zıt emk

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

ÖĞRETİM PROGRAMI İÇERİĞİ

ÖĞRETİM PROGRAMI İÇERİĞİ ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ DALI İÇ TESİSAT DÖŞEME TEKNİKLERİ ÇAĞIRMA TESİSATLARI GÜVENLİK TESİSATLARI HABERLEŞME VE BİLDİRİM TESİSATLARI ZAYIF AKIM TESİSATI ARIZA TESPİTİ VE ONARIMI AYDINLATMA

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT Kesit çıkarma ve Merdivenler MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye arasında muntazam aralıklı, yatay

Detaylı

Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011

Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011 Samet Biricik Elk. Y. Müh. Elektrik Mühendisleri Odası 28 Ocak2011 1 KompanzasyonSistemlerinde Kullanılan Elemanlar Güç Kondansatörleri ve deşarj dirençleri Kondansatör Kontaktörleri Pano Reaktif Güç Kontrol

Detaylı

19. ÜNİTE KUVVET DAĞITIM TABLOLARI

19. ÜNİTE KUVVET DAĞITIM TABLOLARI 19. ÜNİTE KUVVET DAĞITIM TABLOLARI KONULAR 1. KUVVET DAĞITIM TABLOSUNDAKİ MALZEMELER VE ÖZELLİKLERİ 2. KUVVET DAĞITIM TABLOSUNDAKİ BAĞLANTILAR 19.1 KUVVET DAĞITIM TABLOSUNDAKİ MALZEMELER VE ÖZELLİKLERİ

Detaylı

OSMAN AĞA KÜLTÜR EVİ

OSMAN AĞA KÜLTÜR EVİ OSMAN AĞA KÜLTÜR EVİ TEKLİF KABUL EDİLİR İLAN NUMARASI: KKTC-12-TCKB-01/004 Osman Ağa Kültür Evi Projesi 1.Genel Tanım: Osman Ağa Kültür Evi Restorantı, Bahçesi, Mutfağı, Büfe ve havuzu için döşenecek

Detaylı

YÜKSEK GERİLİM ELEMANLARI. Prof. Dr. Özcan KALENDERLİ

YÜKSEK GERİLİM ELEMANLARI. Prof. Dr. Özcan KALENDERLİ YÜKSEK GERİLİM ELEMANLARI Prof. Dr. Özcan KALENDERLİ Yüksek Gerilim Elemanları A. Temel Elemanlar; 1. Generatörler 2. Transformatörler 3. Kesiciler 4. Ayırıcılar 5. İletim Hatları 6. Direkler 7. İzolatörler

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

BĐLGĐSAYAR DESTEKLĐ PROJE II DERSĐ DERS NOTLARI ELEKTRĐK VE ENERJĐ BÖLÜMÜ ELEKTRĐK PROGRAMI ÖĞR. GÖR. ÖZER ŞENYURT

BĐLGĐSAYAR DESTEKLĐ PROJE II DERSĐ DERS NOTLARI ELEKTRĐK VE ENERJĐ BÖLÜMÜ ELEKTRĐK PROGRAMI ÖĞR. GÖR. ÖZER ŞENYURT BĐLGĐSAYAR DESTEKLĐ PROJE II DERSĐ DERS NOTLARI ELEKTRĐK VE ENERJĐ BÖLÜMÜ ELEKTRĐK PROGRAMI ÖĞR. GÖR. ÖZER ŞENYURT 2011 ĐÇĐNDEKĐLER ĐÇĐNDEKĐLER...1 1. AYDINLATMA HESABI...3 1.1. Aydınlatma Tanımı...3 1.1.1.

Detaylı

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI KONU BAŞLIKLARI 1. BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları Programlama Dilleri Veri Yapıları Veritabanı

Detaylı

kullanılması,tasarlanması proje hizmetleriyle sağlanabilmektedir. ALİŞAN KIZILDUMAN - KABLO KESİTLERİ VE GERİLİM DÜŞÜMÜ HESAPLARI - 24-25.11.

kullanılması,tasarlanması proje hizmetleriyle sağlanabilmektedir. ALİŞAN KIZILDUMAN - KABLO KESİTLERİ VE GERİLİM DÜŞÜMÜ HESAPLARI - 24-25.11. teknik ağırlıklı ekipmanların,ürünlerin,proseslerin, sistemlerin ya da hizmetlerin tasarımı hayata geçirilmesi,işletilmesi,bakımı,dağıtımı,tekni k satışı ya da danışmanlık ve denetiminin yapılması ve bu

Detaylı

KOMPANZASYON www.kompanze.com

KOMPANZASYON www.kompanze.com KOMPANZASYON Hazırlayan: Mehmet Halil DURCEYLAN Teknik Öğretmen & M.B.A. halil@kompanze.com Dünyada enerji üretim maliyetlerinin ve elektrik enerjisine olan ihtiyacın sürekli olarak artması, enerjinin

Detaylı

TEMEL ELEKTRİK BİLGİLERİ

TEMEL ELEKTRİK BİLGİLERİ TEMEL ELEKTRİK BİLGİLERİ (KISIM-2) 1.1 Temel Elektrik Devreleri: A-) Lamba-Anahtar Bağlantı Şekilleri; Tek faz sistemlerde; N= Nötr hattı L= Canlı/Enerjilenmiş hat ECC=Toprak Devamlılık İletkeni (Earth

Detaylı

Yangın Algılama İnşaat Alanı

Yangın Algılama İnşaat Alanı PROJE KONTROL FORMU Yapı sahibi İlgili idare Pafta-Ada-Parsel No Kullanma amacı GELEN PROJELER Elektrik Tesisat Telefon + TV Yangın Algılama İnşaat Alanı Proje Müellifi Adı Soyadı Proje Tescil Tarih Ve

Detaylı

AYDINLATMA PROJESİ BİTİRME TEZİ. Ömer Mert KAYA. Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği HAZİRAN 2014

AYDINLATMA PROJESİ BİTİRME TEZİ. Ömer Mert KAYA. Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği HAZİRAN 2014 İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AYDINLATMA PROJESİ BİTİRME TEZİ Ömer Mert KAYA Mimarlık Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği HAZİRAN 2014 iii İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Zayıf Akım Tesisleri Elektrik-Elektronik Teknolojisi Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü

DERS BİLGİ FORMU Zayıf Akım Tesisleri Elektrik-Elektronik Teknolojisi Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Genel Uygulamalar-1

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Genel Uygulamalar-1 TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Uygulamalar-1 2/38 Genel Uygulamalar-1 Bina Projesi Mimari Proje Statik-Betonarme Projesi Elektrik Tesisat Projesi Genel Uygulamalar-1

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI

SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI KONU VE KAPSAM: Alçak gerilim dağıtım panoları, bina içinde kullanılan, zemine montajlı, serbest dikili tip olarak prefabrik standart fonksiyonel

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesislerinde güvenlik - 1

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesislerinde güvenlik - 1 ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Elektrik tesislerinde güvenlik - 1 1 İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ 2.3. Tesisatlar 2.3.1. İlgili standartlarda aksi belirtilmediği

Detaylı

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi Plan Proje inşaat ve Yatırım Müdürlüğü

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi Plan Proje inşaat ve Yatırım Müdürlüğü T.C BARTIN il ÖZEL idaresi Plan Proje inşaat ve Yatırım Müdürlüğü TEKliF MEKTUBU TARiH 14.03.2016 SAYı TEKLIF SAHIBININ... Ad i Soyad ı/tıcaret Unvan i... Tebligat Adresi Bağlı Olduğu Vergi Dairesi Vergi

Detaylı

BETONARME-II (KOLONLAR)

BETONARME-II (KOLONLAR) BETONARME-II (KOLONLAR) ONUR ONAT Kolonların Kesme Güvenliği ve Kesme Donatısının Belirlenmesi Kesme güvenliği aşağıdaki adımlar yoluyla yapılır; Elverişsiz yükleme şartlarından elde edilen en büyük kesme

Detaylı

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri MOTOR KORUMA RÖLELERİ Motorlar herhangi bir nedenle normal değerlerinin üzerinde akım çektiğinde sargılarının ve devre elemanlarının zarar görmemesi için en kısa sürede enerjilerinin kesilmesi gerekir.

Detaylı

GERİLİM DÜŞÜMÜ VE HESAPLARI

GERİLİM DÜŞÜMÜ VE HESAPLARI GERİLİM DÜŞÜMÜ VE HESAPLARI İsa İlisu [ Elektrik Yüksek Mühendisi ] Bir hattın başındaki gerilim fazörü ile sonundaki gerilim fazörü arasındaki farka gerilim düşümü adı verilmektedir. Gerilim düşümü boyuna

Detaylı

MORE THAN POWER. Alçak Gerilim Ürünleri Fiyat Listesi. 18 Mayıs

MORE THAN POWER. Alçak Gerilim Ürünleri Fiyat Listesi. 18 Mayıs Alçak Gerilim Ürünleri Fiyat Listesi 18 Mayıs 2015 MORE THAN POWER sales@chint.com.tr /chint.elektrik /ChintElektrik Türkiye nin Bir Noktada En Büyük Güneş Santrali 7 MVA Bor/Niğde Paneller: Chint 260

Detaylı

3-ELEKTRİK TESİSATI ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ VE MAHAL LİSTESİ

3-ELEKTRİK TESİSATI ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ VE MAHAL LİSTESİ 3-ELEKTRİK TESİSATI ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ VE MAHAL LİSTESİ YAPILACAK OLAN ELEKTRİK KUVVETLİ VE ZAYIF AKIM TESİSATLARI: 1- Aydınlatma - Priz tesisatı. 2- Merdiven otomatiği tesisatı (Fotoselli Merdiven

Detaylı

ÖLÇÜLENDİRME. Ölçülendirme

ÖLÇÜLENDİRME. Ölçülendirme ÖLÇÜLENDİRME Bir resimde görülen uzunluklarla, bunların gösterdiği gerçek uzunluklar arasındaki orana ölçek denir. Örneğin, 180 mm. boyundaki bir kurşun kalemin kağıt üzerinde çizilmiş boyu 18 mm ise,

Detaylı

Kataloðumuzda olan ürün tasarýmlarý ve özellikleri zaman içerisinde geliþtirilebilir. Lütfen güncel katalog bilgileri için destek hattýmýzý arayýnýz. (Destek Hattý: 444 8456) ALÇAK GERÝLÝM ÞALT ÜRÜNLERÝ

Detaylı

Proje Konusu: 50 Tezgah Halı Dokumacılığı Aydınlatma Tesisatı (36 Tezgah atölye 14 tezgahı evde ) Hazırlayan Elk.Müh.Ahmet Z.ÖNDER Keşif:2013 Sayfa:1

Proje Konusu: 50 Tezgah Halı Dokumacılığı Aydınlatma Tesisatı (36 Tezgah atölye 14 tezgahı evde ) Hazırlayan Elk.Müh.Ahmet Z.ÖNDER Keşif:2013 Sayfa:1 Proje Konusu: 50 Tezgah Halı Dokumacılığı Aydınlatma Tesisatı (36 Tezgah atölye 14 tezgahı evde ) Hazırlayan Elk.Müh.Ahmet Z.ÖNDER Keşif:2013 Sayfa:1 S.N Poz No Yapılan İşin Cinsi Br Mik Br Fiatı TL Tutarı

Detaylı

TABLO NO 1.2 - KURULUŞ DÖNEMİ MAKİNE - TEÇHİZAT VE OFİS DONANIM İHTİYACI

TABLO NO 1.2 - KURULUŞ DÖNEMİ MAKİNE - TEÇHİZAT VE OFİS DONANIM İHTİYACI TABLO NO 1.1 MAKİNE EKİPMAN İHTİYACI İş grubu Makine Üretici / Marka Adet Birim Fiyat Toplam maliyet Alım şekli (satın alım / leasing) Ödeme planı 1 nci Yıl 2 nci Yıl 3 ncü Yıl Makine 1 Üretici Firma 1

Detaylı

ALÇAK GERİLİM DAĞITIM PANOLARI TEKNİK ŞARTNEMESİ

ALÇAK GERİLİM DAĞITIM PANOLARI TEKNİK ŞARTNEMESİ ALÇAK GERİLİM DAĞITIM PANOLARI TEKNİK ŞARTNEMESİ 1 GENEL 1.1 Alçak Gerilim elektrik panoları montaj edilecek yere uygun, çalışma şartlarına göre izolasyon seviyesi sağlanmış, kısa devre şartlarına elektriksel

Detaylı

BÖLÜM -IV- EN AZ ÜCRETLERİN BELİRLENMESİ ve UYGULAMA ESASLARI

BÖLÜM -IV- EN AZ ÜCRETLERİN BELİRLENMESİ ve UYGULAMA ESASLARI BÖLÜM -IV- EN AZ ÜCRETLERİN BELİRLENMESİ ve UYGULAMA ESASLARI 85 86 Elektrik, Elektronik, Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Hizmetleri EN AZ ÜCRETLERİN BELİRLENMESİ ve UYGULAMA ESASLARI a) 2011 yılı

Detaylı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı TOPRAKLAMA 2017-2018 Güz Dönemi Topraklama Topraklama işletme akımı devresinin bir noktasının veya bir tesisin akım taşımayan iletken kısımları ile toprak arasında iletken

Detaylı

TEKNİK BİLGİLER. www.korkmazmuhendislik.com.tr

TEKNİK BİLGİLER. www.korkmazmuhendislik.com.tr TEKNİK BİLGİLER www.korkmazmuhendislik.com.tr Firmamız, üstün nitelikli ileri teknoloji kullanan, etik değerlere saygılı, çağdaş dünyada multidisipliner çalışmanın önemini bilen, üretici bireylerin bilgi

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK TESİSLERİ LABORATUARI RAPOR KİTABI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK TESİSLERİ LABORATUARI RAPOR KİTABI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK TESİSLERİ LABORATUARI RAPOR KİTABI KOCAELİ 2016 RAPOR HAZIRLAMA KURALLARI 1. Deney raporlarının yazımında A4 kağıdı kullanılmalıdır.

Detaylı

SIHHİ TESİSAT YANGIN TESİSATÇISI

SIHHİ TESİSAT YANGIN TESİSATÇISI ALTSO MESLEKİ LERİ Odamız tarafından, ilçemizde çalışma hayatındaki hizmet kalitesini artırmak, üyelerimiz ve çalışanlarının mesleki bilgi, becerilerinin geliştirilmesi amacı ile çeşitli dallarda eğitim,

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Bu çalışmanın Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik

Detaylı

Kale Porselen Ürünleri. Nisan 2013 Fiyat Listesi

Kale Porselen Ürünleri. Nisan 2013 Fiyat Listesi Kale Porselen Ürünleri Nisan 2013 Fiyat Listesi 02 D - Sigortalar Sigorta Buşonları gg 500 V E27-E33-R1 1/4 281.12.0002.20 2 A D II 500 2,45 281.12.0004.20 4 A 500 2,45 281.12.0006.20 6 A 500 2,45 281.12.0010.20

Detaylı

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ EK ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ 2 EK 2 İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA 380 kv ELEKTRİK İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA A C B B A C C B A 0 yaklaşık

Detaylı

9. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATLARI

9. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATLARI 9. ÜNİTE AYDINLATMA TESİSATLARI KONULAR 1. Aydınlatma Tesisatına Ait Semboller 2. Çeşitli Lamba ve Priz Tesisatı Bağlantı Şemaları Adi Anahtar Tesisatı Bağlantı şeması Komütatör Anahtar Tesisatı Bağlantı

Detaylı

YAPI İŞLETMESİ METRAJ

YAPI İŞLETMESİ METRAJ YAPI İŞLETMESİ METRAJ 1. METRAJ YAPMA Metrajın Önemi Bir yapının yapılması için ilk önce imar durumuna göre projeleri çizilir. Yapının projeleri üzerinden maliyet bedeli hesaplanır. Yapı için harcanacak

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ: APARTMAN GÜÇ VE ZAYIF AKIM TESİSAT PROJESİ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ: APARTMAN GÜÇ VE ZAYIF AKIM TESİSAT PROJESİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME TEZİ: APARTMAN GÜÇ VE ZAYIF AKIM TESİSAT PROJESİ HAZIRLAYANLAR SEFA KIRCILI 20124271 ENVER KOCABAŞ 20122299

Detaylı

Piyasayı alt eden şalt!

Piyasayı alt eden şalt! Piyasayı alt eden şalt! 1 GENİŞ KULLANIM ALANI Eksiksiz ürün ailesi Konutlar, ofisler ve fabrikalar AKILLI TASARIM Kolay montaj ve uygulama Endüstriye uygun tasarım YÜKSEK PERFORMANS Yeni tasarım 6 ka

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ İÇERİK Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci Lisanssız Üretim Tesisleri Bağlantı Görüşü Teknik Kriterler Başkent Elektrik Dağıtım

Detaylı

YATAY SİGORTALI YÜK AYIRICILAR

YATAY SİGORTALI YÜK AYIRICILAR Giriş VOLTRANO Markalı Yatay Sigortalı yük ayırıcılarda, güvenirlik ve performans sağlamak için en son teknoloji kullanılır. Yatay Sigortalı Yük ayırıcılar TS EN 60647-3 de belirtilen şartlara ve ölçülere

Detaylı

- Binanın bulunduğu belediyenin imar ve yangın yönetmelikleri incelenmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır.

- Binanın bulunduğu belediyenin imar ve yangın yönetmelikleri incelenmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır. ASANSÖR YAPTIRILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Planlama Aşamasında : - Binanın bulunduğu belediyenin imar ve yangın yönetmelikleri incelenmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır. - Asansör avan projesi tercihen

Detaylı

ELEKTRİK İLE İLGİLİ FEN ADAMLARININ YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

ELEKTRİK İLE İLGİLİ FEN ADAMLARININ YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 11.11.1989 Resmi Gazete Sayısı: 20339 ELEKTRİK İLE İLGİLİ FEN ADAMLARININ YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Kapsam Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı