PREMATÜRE BEBEKLERDE FİZİKSEL DEĞERLENDİRME. Uzm. Songül CAN Acıbadem İnternational Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PREMATÜRE BEBEKLERDE FİZİKSEL DEĞERLENDİRME. Uzm. Songül CAN Acıbadem İnternational Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi"

Transkript

1 PREMATÜRE BEBEKLERDE FİZİKSEL DEĞERLENDİRME Uzm. Songül CAN Acıbadem İnternational Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi

2 SUNU PLANI 1. Gestasyonel yaşın Belirlenmesi 2. Prematüre tanımı 3. Gestasyonel haftalarına ve ağrılıklarına göre prematürelik 4. Apgar 5. Yeni Ballard skorlaması 6. Postnatal Yaşın Belirlenmesi ve Kriterleri 7. Pediatrik Normlar 8. Yenidoğanın Fizyolojik Özellikleri 9. Yenidoğanın Sistem Muayeneleri 10. Prematüre Bebeğin Fizyolojik Özellikleri

3 GESTASYONEL YAŞIN BELİRLENMESİ Naegele Yöntemi:Son adet tarihi-3ay+7gün Prenatal ultrasonografi ile ölçümler (ilk iki trimester) Doğduktan sonraki muayene bulguları Yeni ballard skorlaması, preterm, hasta veya problemli tüm bebeklere uygulanabilir.

4 PREMATÜRE Prematüre yenidoğan, annenin son adet tarihinin başlangıcından itibaren 37. gestasyon haftasının son gününde (259.gün) ya da daha öncesinde doğmuş bebekleri tanımlamaktadır. prematüre bebek resimleri düşük kilolu doğan bebek resimler webanne.com

5 GESTASYONEL HAFTALARINA GÖRE Prematüre doğan bebekler gestasyon yaşlarına göre üç gruba ayrılır. İleri derecede preterm (22-32 hafta arası ) Orta derecede preterm (32+1 ile 36+7 hafta arası ) Sınırda preterm (37+7 gün arası )

6 AĞIRLIKLARINA GÖRE İri bebek (DA >4000 g) Düşük doğum ağırlığı (DDA (LBW) DA < 2500 g) Çok düşük doğum ağırlığı ÇDDA (VLBW) (DA < 1500 g) Aşırı düşük doğum ağırlığı ADDA (ELBW) (DA < 1000 g)

7 DOĞUM AĞIRLIĞININ GEBELİK HAFTASI İLE UYUMU SGA (Small for gestational age):gebelik haftasına göre küçük doğum ağırlığı (< %10 persantil altında olan bebekler) AGA (Appropriate for gestational age): Gestasyon haftasına uygun doğum ağırlığı (%10-90 persantil arasında olan bebekler) LGA (Large for gestational age):gebelik haftasına göre büyük doğum ağırlığı (> %90 persantil üzerinde olan bebekler)

8 Greer, F. R. Pediatrics 1998;102:

9

10

11

12 DOĞUMHANEDE MUAYENE Bebek doğar doğmaz hemen açık yatakta,radyant ısıtıcı altında, Solunum-dolaşım yeterliliği açısından değerlendirilmelidir.

13 APGAR Amerikalı anesteziyolog Dr.Virginia APGAR a ( )göre yenidoğanlar oldukça kritik olan hayatlarının bu ilk dakikalarında,doğuma katılan ekip tarafından dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli ve bebeğin durumunun tehlikede olabileceğini düşündüren belirtiler incelenmeliydi. Bu amaçla geliştirdiği skorlama sistemini dünyaya tanıttı.

14 23/25 th Sept 1952

15 Apgar değerlendirmesi hemşire görevidir.

16 YENİ BALLARD SKORLAMASI Annenin son adet tarihinin bilinmediği veya son adet tarihine göre hesap edilen gestasyonel yaş ile ultrasonda tespit edilen gestasyonel yaş arasında uyumsuzluk olduğunda,gestasyonel yaş tespitinde kullanılan skorlama yöntemleri geliştirilmiştir.

17 YENİ BALLARD SKORLAMASI Yeni Ballard skorlaması, özellikle küçük prematürelerin değerlendirilmesinde skorlama yöntemi olarak kullanılmaktadır. 20 ile 44.hafta arasındaki bebeklerin gestasyonel yaşı saptanabilmektedir. Postnatal dönemde 26.hafta ve daha küçük bebeklere ilk 12 saatte, 26.haftanın üzerindekilere 96.saate kadar uygulanabilmektedir.

18 POSTNATAL GESTASYONEL YAŞIN BELİRLENMESİ Doğumhanede prematüre-sınırda prematüre-term ayırımı yapılmalı; Ayak taban çizgisi Meme dokusu Saç Kulak kıkırdak gelişimi Erkeklerde testislerin skrotuma inmiş olması

19 POSTNATAL GESTASYONEL YAŞIN BELİRLENMESİ Yeni Ballard Skorlanması İleri derecede prematüreler için yenilendi <26 hafta ise ilk 12 saatte >26 hafta ise ilk 96 saatte Hasta bebekte - 2 hafta hafta arasında hafta 6 nöromüsküler kriter, 6 fiziksel kriter 2 kez veya 2 ayrı kişi değerlendirir

20

21

22 Fiziksel değerlendirme doğumdan hemen sonra hemşire tarafından yapılıp forma kayıt edilir.

23 NÖROMÜSKÜLER MATÜRİTE KRİTERLERİ POSTÜR: Ekstremitelerin durumuna göre diagrama bakılarak puanlanır. Kollar ve bacaklar ekstansiyonda ise 0, diz ve kalçada fleksiyon başladıysa skor 1 dir.

24 NÖROMÜSKÜLER MATÜRİTE KRİTERLERİ Kare-Pencere Testi: El önkola doğru fleksiyona getirilmeye çalışılır. Bebeğin elinin hipotenar kısmı ile önkolun fleksör yüzü arasındaki açı ölçülür

25 NÖROMÜSKÜLER MATÜRİTE KRİTERLERİ Kol Geri Gelme:Ön kol bebeğin elinden tutularak kola doğru fleksiyon yaptırılır ve 5sn beklenir. Ardından bebeğin kolu tam ekstansiyona getirilir ve bırakılır. Kol ve önkolun şekli diagrama bakılarak puanlanır.

26 NÖROMÜSKÜLER MATÜRİTE KRİTERLERİ Popliteal Açı: Bebek ayağından dikkatlice kavranarak diz-göğüs pozisyonuna gelecek biçimde arkaya doğru gerilir. Bebek fazla zorlanmadan popliteal açıya bakılır.

27 NÖROMÜSKÜLER MATÜRİTE KRİTERLERİ Eşarp Belirtisi: Bebeğin bir eli tutularak zorlanmadan boynunu dolanarak diğer omuza ulaşılmaya çalışılır. Bu durumda dirseğin durumuna bakılarak skorlama yapılır.

28 NÖROMÜSKÜLER MATÜRİTE KRİTERLERİ Topuk-kulak Manevrası: Bebeğin ayağı tutulur ve topuğu fazla zorlanmadan diz- göğüse gelecek biçimde geriye doğru çekilir. Diagrama göre puanlanır.

29 FİZİKSEL MATÜRİTE KRİTERLERİ Cilt: Çok küçük prematüre bebeklerin yapışkan, transparan bir cildi vardır ve skor -1 dir. Cilt dikkatli muayene edilir ve şekle bakarak muayene edilir. Lanugo: Bebeğin sırtında ve skapula arasında muayene edilir. Meme Dokusu: Meme dokusu palpe edilerek skorlanır.

30 FİZİKSEL MATÜRİTE KRİTERLERİ Plantar Yüzey: Bebeğin ayak boyu ölçülür,40mm den kısaysa skor -2,40-50 mm arasında skor -1,50mm den uzun ve ayak tabanında çizgi yoksa skor 0 dır. Daha sonra ayak tabanında çizgilerin miktarına şekilden bakarak skorlanır. Göz-kulak: Göz kapakları sıkı sıkı kapalıysa skor -2,hafif kapalıysa skor -1,göz açıksa şekilden bakılarak skorlanır. Genital Bölge: Şekle bakılarak skorlanır.

31 PEDİATRİK NORMLAR Boyu : cm Kilosu : gr Baş çevresi : 32-37(+/-)2 cm Göğüs çevresi : cm Solunumu : kez / dakika, Nabız : kez / dakika Vücut ısısı:36-37 derece olmalıdır.

32 Yenidoğanda Fizyolojik özellikleri Verniks Caseosa: Cilt gri-beyaz bir madde ile kaplıdır. Özellikler kıvrım yerlerde bulunur. Lanugo: Omuz, sırt ve kollarda ince tüyler Milia: Yüz, burun, çene, yanaklarda yağ bezi tıkanmasıdır.

33 Toksik Eritem: 2-3.günlerde ortaya çıkan, içindeki sıvıda eozinofil içeren eritematöz papülo-veziküler döküntü Mongol Lekesi: Özellikle kalça ve sırtta, morumtrak mavimsi lekeler

34 Kapiller Hemanjion: Özellikle yüzde,kırmızı-pembe sınırlı maküler lekeler Emme Kabarcıkları: Ön kol ve ellerde, intrauterin yaşamda bu alnların emilmesi ile oluşan kabarcıklar İktiyozis: Ciltte aşırı soyulma, yarıklar oluşur. Kutis Marmaratus(mermer Cilt): Genel dolaşım yetmezliği gibi ciddi bir durum olabileceği gibi, deri ısısının geçici oynamalarında da görülür.

35 Harleguin Renk Değişikliği: Baştan pubise kadar ortadan bölünmüş bir şekilde vücudunun yarısının soluk,diğer yarısının daha kırmızı görünmesidir.patolojik değildir. Sarılık: Önce sklerada başlar, sonra yüz ve sırasıyla göğüs üstü, batın, ekstremiteler, ayak tabanı ve avuç içleri sararır. Deriye özellikle burun üzerine basılıp parmak çekilince yerinde bir saniye kadar kanun çekilmesine bağlı beyazlık oluşur. Sarılık durumlarında bu bölgenin aradığı görülür.

36 Siyanoz: Periferik dolaşımı iyi değilse,soğuk,stres,şok,polisetimi varsa siyanoz olabilir. Santral: Mukozalar dahil tüm cildin siyanotik olmasıdır. Mor cilt, dudak ve dil mor, Düşük O2 satürasyonu, akciğer veya kalp hastalığı

37 Periferik: mor cilt, dudak ve dil pembe Methemoglobinemi Akrosiyanoz: sadece el ve ayaklar mor Yeni doğmuş bebekte ve soğukta normal Büyük bebeklerde dolaşım bozukluğu ve hipovolemi ilk 48 saatte akrosiyanoz normaldir.

38 Lanugo Milia Mongol lekesi Albinizm Albinizm

39 YENİDOĞANIN SİSTEM MUAYENELERİ BAŞ-BOYUN MUAYENESİ Fontaneller Ön fontanel 4 x 4 cm açık ÖF: 9-12 ayda kapanır Arka fontanel gen. Açı AF: 2-4 ayda kapanır Sütürler Genellikle 0,5 cm ayrık tır Bıngıldak Dr.Bülent Aldemir drbulentaldemir.com

40 Fontanel ve Sütur açıklığı : Doğumda fontanel genişliği küçük, ilerleyen aylarda büyüktür. Hidroselide fontaneller büyük, süturlar geniş olarak palpe edilir. Hidrosefali ve memenjitte fontanel kabarık, Dehidratasyonda ise çöküktür. Sürekli küçük fontanel mikrosefali, Kraniyosinostozis, hipertroidzmde görülür.

41 Kaput Suksedeneum: Başın önde gelen kısmına uygulanan basınca bağlı olarak kafa derisi ve deri altı dokularda oluşan ödeme denir. Bu şişlik 2-3 gün içinde azalır. sri raningsih: Caput succedaneum dan CephalhematomaSriraningsih1996.blogspot.com

42 Sefal Hematom: Doğum travmasına bağlı olarak kafatası kemiği ile periost (kemik zarı) arasında kanın birikmesidir hafta içinde kendiliğinden geçer. Genellikle tek taraflı olup parietal kemikte görülür.

43 BOYUN Yenidoğanın boynu kısa ve kıvrımlıdır, Baş, rahatça 2 yana çevrilebilmelidir, Baş kontrolü yoktur/çok kısa sürelidir, Klavikula kırığı aranmalıdır, Yele boyun: Turner sendromu, Klippel-Feil sendromu Kistikhigromalar, Sternokleidomastoidkas hematomu, Kısa boyun: Turner veya Noonan sendromu.

44 BURUN İntrauterin baskıdan etkilenebilir. Burun deliklerinin açık olup olmadığı kontrol edilmeli. Koanal atrezi araştırılmalı. KULAK Büyüklüğü Pozisyonu ve yerleşimi Kepçe kulak Kıkırdak yapısı palpe edilmeli Otoskopikmuayene şart değildir

45 AĞIZ Ağız mukozası nemli ve pembedir. Dil ve mukozadaki siyanoz (santral siyanoz)patolojiktir. Aşırı salavasyon trakeaözafagial fistül, özafagus atrezisinde görülür. Emme-yutma refleksleri değerlendirilir.

46 Yarık damak dudak: Ağız boşluğu incelenmelidir. Dar, yüksek damak: Maksiller hipoplaziye bağlıdır. Küçük alt çene: Dil, küçük çenede büyük kalabilir. (pierre-robin sendromu) Makroglossia: Beckwith-Wiedemann sendromu, hipotiriodi, Down sendromu Natal diş: Nadiren alt çenede diş olur. Ebstein incisi: Üst damakta, genellikle orta hatta, parlak beyaz renkte,dökülmesi gecikmiş epitel artıklarıdır. Spontan geçer.

47 Ranula: Ağız tabanında oluşan psödokisttir. Konjenital ya da intraoral travmaya bağlı olabilir. Beningdir. Dil alt kistleri: Dilaltı tükrük bezlerinin tıkanması sonucu oluşur. Epulis: Diş etleri üzerindeki retansiyon kistleridir. Kısa Frenilum(dil bağı): Emzirmeyi güçlendirecek kadar kısa ve gerginse kesilebilir.yoksa7-8 aylıkken, dil hareketlerini engelliyorsa kesilir.

48 GÖZ-ANATOMİK MUAYENE Göz büyüklüğü: mikro/makroftalmi Gözler arası mesafe:hipo/hipertelorizm Gözlerin çıkıklığı:ekzo/enoftalmi Göz sayısı:anoftalmi Göz eğimi:mongoloid/antimongoloid

49 Pupil izokorik/anizokorik Rengi doğumda gri/mavi, 3-12 ayda asıl rengi alır Kolobom (gözdeki ya da göz çevresindeki normal göz dokusunda doğuştan bir eksiklik olmasıdır) Strabismus:Bir yaşına kadar olan özellikle içe doğru olan kaymalar normaldir.sabit oluşu patolojiktir. Nistagmus:Göz bebeklerinin titremesi,önemli değildir. Koloboma:İrsteki yarıklardır.wilms tümörü açısından yakın takip gerektirir

50 SOLUNUM SİSTEMİ MUAYENESİ İnspeksiyon/ Palpasyon Göğüs çevresi: YD da baş çevresinden küçüktür Deformiteler: Pektusekskavatum/karinatum, vb Solunum distresi: Takipne, inilti Solunum düzeni ve derinliği: Periyodik solunum, apne vb Meme: şişlik, süt akması, Klavikula: Kırık kontrol edilir. Burun kanadı solunumu

51 Solunum sistemi değerlendirilirken hız-ritim ve efor değerlendirmesi yapılır değerlendirme bebek sakinken yapılmalıdır. Normal solunumda burun kanadı solunumu ve retraksiyon gözlenmez normal solunum hızı 40-60/dk dır Pretermlerde periyodik solunum(solunumun 10 sn kadar durması) normal bir bulgudur sn den daha fazla durması ve siyanoz gözlenmesi ise daha ileri değerlendirmeyi ve girişimi gerektirir.

52 DOLAŞIM SİSTEMİ İnspeksiyon Santral siyanoz Akrosiyanoz Arteriyelkonstrüksiyon Cutismarmoratus Arteriyel konstrüksiyon, venüller belirgin Üfürüm, Periferik nabızlar(femoral nabız) Taşikardi, bradikardi, aritmi: kalp tepe atımı sayılır.

53 BATIN MUAYENESİ Öykü Dışkı ilk 3 günde mekonyumdur ilk 24 saatte idrar, saatte mekonyum sayısı Mekonyumu ilk 48 saatte yapmazsa pasajda tıkanıklık söz konusu olabilir. inspeksiyon Bebek yarı aç ve sakin olmalıdır Karın bombeliği veya çöküklüğü, simetrisi Karın cildi: Renk, ödem, barsak imajları Göbek: Damar, düşmesi, omfalit, kanama, granülom Defektler: Omfalosel, Gastroşizis, herniler

54 ÜROGENİTAL SİSTEM Erkek genital sistem Penis boyu:term yenidoğanda 1,9 cm den küçükse bir sorun var demektir. Anal atrezi ve fistül, Kuşkulu genitalya olup olmadığına bakılır. Hipospadias,Epispadias,Fimozis,Hidroseli,Fıtık İnmemiş testis Testisler:inmemiş testis pretermde sıktır.

55 ÜROGENİTAL SİSTEM Kızlarda; Labia majörler, labia minörler, klitoris ve üretra ağzını örter. Ancak prematürelerde klitorisin belirgin olması, labia majör ve minörün açık olması normaldir. Vaginal akıntı ve kanamanın olması normaldir. vajenden kan gelmesi anneden geçen gebelik hormonlarının azalması sonucu oluşur. Anal atrezi olup olmadığı kontrol edilir.

56 KAS İSKELET SİSTEMİ Prone pozisyonunda sırtı gözlenir. Normalde vertebral kolon düz görülür. Vertebralarda skolyoz, lipom, meningomyelosel, yumuşak doku kitlesi, kıllanmada artış olup olmadığı araştırılır. Skolyoz: Vertebral yapının S şeklindeki kıvrımına skolyoz, Kifoz: Vertebral yapının dışa doğru eğilmesine kifoz adı verilir

57 KAS İSKELET SİSTEMİ Spina Bifida: Beyin ve omiriliği çevreleyen kemik kanalının gelişimsel defekti sonucu oluşur. Meningosel: Lezyonun üzerinde içinde sadece BOS ve meninks bulunan kesedir. Meningomiyelosel :Nöral doku da içeren kesedir. Gelişimsel Kalça Displazisi: Bacak boğumlarında asimetri, Bacak uzunlukları arasındaki fark, bir ekstremitede anormali bulunması, abduksiyon kısıtlılığı vb durumlarda şüphe edilmelidir.

58 NÖROLOJİK MUAYENE Refleksleri: yenidoğana özgü, ilk 3 ayda kaybolur Arama refleksi Adımlama refleksi Moro refleksi Yakalama refleksi Asimetrik tonik boyun refleksi Emme refleksi Tonüs

59 YENİDOĞANIN DUYULARI Görme: 25. haftadan önce görsel uyaranlara duyarlı değil anne karnına dışardaki ışığın %1i ulaşır renkleri algılar, özellikle kırmızı rengi sever yakını görürler, cm, harekete duyarlılar Erişkinin uzağı görme yeteneğine 6 aylıkken ulaşırlar Duyma: 24. haftadan önce duymaz, 34. haftada gelişimi tamamlanır. Doğumda duyarlar kadın ve erkek sesini ayırt ederler, ritme uyar

60 Tat alma: ilk gelişen duyudur Gelişimi 12. haftada başlar,28. haftada tamamlanır tuzluyu sevmez, sütü rahat emer, 2 kez çekerek farklı tadı anlar, Koku alma: tat duyusuyla birlikte gelişir. Çok iyi gelişmiştir, koku hafızası çok iyidir, beslenmesi için gerekli bir içgüdü, anne kucağında koku nedeniyle beslenmeyi bekler, baba kucağında daha uyanık Dokunma: en önemli duyu Gelişimi 20. haftada tamamlanır ağrı duyusu da 24. haftada tamamlanır Anne babaya bağlanma için önemli

61 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Başın gövdeye oranı normal yenidoğana göre büyüktür.(prematüre megasefalisi) prematüre bebek beslenmesi bebek kaç kilo olmalı özellikleri Web... webanne.com Gözler belirgin ve kapalı, dil büyük, kulak kıkırdağı yumuşak henüz olgunlaşmamıştır

62 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Göğüs duvarı yumuşaktır. Saçlar uzun,ön-arka fontanel geniş, süturalar aralık,baş kemikleri yumuşaktır. Karın gergindir.

63 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Meme başında sertlik ve pigmentasyon preterm yenidoğanda yoktur.meme başı palpe edilemez. Aerola 34.GH dan sonra belirginleşir, aerola çapı <0.5 cm dir.

64 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Deri; - İnce -kırmızı renkte -buruşuk -jelatinöz görünümde ve parlaktır. Prematüre bir Bebek - La Leche League Türkiye-Emzirme Bilgi ve Destek lllturkiye.org Sıklıkla ödem vardır.

65 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Cilt altı damarları kolayca görülebilir. prematüre - uludağ sözlük uludagsozluk.com Lanugo tüyleri boldur. Verniks kazeoza yok veya çok azdır.

66 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Avuç içi ve ayak tabanı çizgileri azdır,sayı ve derinliği gestasyon haftası arttıkça Preterm Term artar.ekstremiteler uzundur.

67 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Tırnaklar kısa-yumuşak,32.haftadan sonra parmak uçlarını geçer. Erişim Tarihi:25/10/2018

68 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Ağlamaları hafif ve zayıftır. Ewi13cfl27DeAhXkposKHbNVDRcQ_AUICygC&biw=1920&bih=963&dpr=1#imgrc=_ Erişim Tarihi 25/10/18

69 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Genital organlar az gelişmiştir. Pretermlerde kızlarda labia majörler minörleri örtmemiş olabilir. Erkeklerde testisler skrotuma inmemiştir.

70 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Solunum kasları zayıf ve göğüs kafesi yumuşaktır. Hipoventilasyon sonucu CO2 retaksiyonu,asidoz ve siyanoz gözlenir. Solunum diyafragmatiktir ve zayıftır. Apne ile birlikte periyodik solunum görülür. İnterkostal çekilmeler çoktur.

71 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Yakalama,emme,yutma,moro refleksleri az gelişmiştir. Emme-yutma-solunum koordinasyonu haftada gelişir. Mide kapasiteleri küçük,mide boşalma zamanı uzundur.

72 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Kusma,regürjitasyon ve karında distansiyon sıktır. İlk günlerde ağırlık kaybı fazla,ağırlık alımı yavaş olur. Bu nedenle enteral beslenmenin 34haftaya kadar gavajla yapılması gerekmektedir.

73 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Karaciğer az gelişmiş, hipoglisemi, hipoproteinemi, hipoprotrombinemi ve hiperbiluribinemi sıktır. Kan-beyin bariyeri az gelişmiş, kernikterusa eğilim artmıştır.

74 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Anemi ve intrakraniyal kanamalar sıktır. Deraltı yağ dokusu az ve vücut yüzeyi geniş,dolaşım iyi değildir. Titreme-terleme özelliği olmadığından hipotermi ve soğuk stresine eğilim vardır.

75 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ İmmün sistem immatürdür. Anneden geçen immünglobülinler düşük olduğundan enfeksiyonlara eğilim fazladır.

76 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Glomerüler filtrasyon hızı düşüktür,özellikle el, ayak sırtı,tibia üzerinde ödem sık görülür.

77 PREMATÜRE BEBEĞİN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Renital vasküler sistem gelişmediği için preterm retinopatisi (ROP) sık görülür.

78 Yüksek riskli bebeklerin değerlendirilmesi,yenidoğan hemşiresinin en önemli görevidir. Yüksek riskli bebeklerde fizik değerlendirmenin sistematik olarak yapılması, yenidoğan hemşiresine bebeğin durumu ve yaklaşık gestasyonel yaşı hakkında kısa süre içinde bilgi sağlar.

79 Kaynaklar 1. Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşireliği Kurs Kitapçığı, Ankara, 2012: s Ovalı F, Gürsoy T. Neonatoloji Cep Kitabı. 2.Baskı, İstanbul, 2014: s Koç S, Serbest Ş, Karadaş E. G. Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşireliği Oryantasyon Kitabı. İstanbul, Acıbadem Sağlık Grubu Yayınları, 2013: s Zenciroğlu A, Özbaş S.(Eds). Temel Yenidoğan Kitabı. Ankara, 2015: s Çekmez F, Yeşilkaya S, Babacan O. Yenidoğan muayenesi,s Erişim tarihi : Sağlık Hizmetleri Yenidoğanın Değerlendirilmesi. Milli eğitim Bakanlığı Ankara, 2016: s Demirel S, Çoban M. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Birim Oryantasyon Rehberi. Kütahya, 2017: s Bayram N. Riskli Pretermlerde Transport Edilen ve Edilmeyen Grupların Morbidite ve Mortalite Yönünden Karşılaştırılması, S.B Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştıma Hastanesi, Uzmanlık Tezi, İstanbul, 2006 (Danışman: Dr. Sultan Kavuncuoğlu) 9. Çetin Z. Sağlığı Geliştiren Hastane Kavramı İçinde Prematüre Yenidoğan Sağlığı: Doğum Sonrası Annelere Verilen Eğitimin Çocuk Bakımına Etkisi. İ.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2011 (Danışman: Prof. Dr. Serpil Uğur Baysal) ErişimTarihi:30/10/18

30.12.2014. Yenidoğan Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) YENİDOĞAN FİZYOLOJİSİ

30.12.2014. Yenidoğan Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) YENİDOĞAN FİZYOLOJİSİ 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) YENİDOĞAN FİZYOLOJİSİ Slayt No: 23 4 Yenidoğan, çoğu zaman doğar doğmaz ilk idrarını yapar. İlk dışkı 24 saat içinde görülür.

Detaylı

07.11.2014. fetal dönem denir. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. fetal dönem denir. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 9.Hafta ( 10-14 / 11 / 2014 ) 1.) Göbek Kordonu 2.) Fetus ve Fetal Dolaşım Fizyolojisi 3.) Fetusun Aylara Göre Gelişimi Slayt No: 10 2 7.) FETUS Üçüncü gebelik

Detaylı

YENİDOĞANDA ALARAM İŞARETLERİ

YENİDOĞANDA ALARAM İŞARETLERİ YENİDOĞANDA ALARAM İŞARETLERİ Prof. Dr. Yakup ASLAN KTÜ TIP FAKÜLTESİ PEDİATRİ ANA BİLİM DALI YENİDOĞAN BİLİM DALI KONUŞMANIN İÇERİĞİ Doğum öncesi ve doğum süreci ile ilgili işaretler Şikayetlerde gizli

Detaylı

T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi

T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Ad-Soyad: Doğum Yeri/Tarihi: Adres: Telefon: Şikayet: Tanı: Başvuru Tarihi: Öykü:. Özgeçmiş: Prenatal: istekli gebelik:

Detaylı

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) 1.) 2.)Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar 3.) 4.) Slayt No: 24 4 Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar Doğum Sonu Dönemde

Detaylı

Arş. Gör. Zeynep Kırıkkaleli

Arş. Gör. Zeynep Kırıkkaleli Arş. Gör. Zeynep Kırıkkaleli 2500 gr dan daha düşük ağırlıkta doğan bebeklerdir. Bebeğin düşük doğum ağırlıklı olmasının iki nedeni vardır. 1. intrauterin gelişme geriliği 2. prematürite Prematür bebek;

Detaylı

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi.

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Muayeneyi Yapanın Adı- Soyadı: Uzmanlığı:

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

YENİDOĞAN SARILIĞI. Doç. Dr. Ayşegül Zenciroğlu. Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği

YENİDOĞAN SARILIĞI. Doç. Dr. Ayşegül Zenciroğlu. Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği YENİDOĞAN SARILIĞI Doç. Dr. Ayşegül Zenciroğlu Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Yaşamın ilk 28 gününe "yenidoğan dönemi" denir. Bu dönemde

Detaylı

VİTAL BULGULAR. Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji

VİTAL BULGULAR. Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji VİTAL BULGULAR Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji Cilt : Isı, renk, görünüm Solunum : Hızı ve sayısı Nabız : Hızı ve şekli Kan basıncı : Vücut Isısı Hastanın ateşine bakma şeklinde ifade edilir Ateş vücut

Detaylı

VİTAL BULGULAR. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

VİTAL BULGULAR. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı VİTAL BULGULAR Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Vital? vital Lat. Canlı, hayati, yaşamsal, yaşamla ilgili. Kalp tepe atımı O2 Satürasyonu Kan basıncı Solunum

Detaylı

PREMATÜRE BEBEKLERİN FİZYOLOJİSİ

PREMATÜRE BEBEKLERİN FİZYOLOJİSİ PREMATÜRE BEBEKLERİN FİZYOLOJİSİ TANIMLAR Preterm/Prematüre Bebek- 37 gestasyon haftasından önce doğan Gestasyon yaşına göre sınıflandırma Prematüre (erken doğan)

Detaylı

Çocuklarda beslenme durumunun değerlendirilmesi. Dr. Ceyda TUNA KIRSAÇLIOĞLU

Çocuklarda beslenme durumunun değerlendirilmesi. Dr. Ceyda TUNA KIRSAÇLIOĞLU Çocuklarda beslenme durumunun değerlendirilmesi Dr. Ceyda TUNA KIRSAÇLIOĞLU Beslenme durumunun değerlendirilmesi 1) Klinik değerlendirme Öykü Fizik inceleme Antropometrik ölçümler 2) Laboratuvar değerlendirme

Detaylı

Çocuklar küçük erişkinler değillerdir. Sadece acil hastalıkları bakımından değil, yakalandıkları hastalıkların tipleri, hastalıklara ve yaralanmalara

Çocuklar küçük erişkinler değillerdir. Sadece acil hastalıkları bakımından değil, yakalandıkları hastalıkların tipleri, hastalıklara ve yaralanmalara Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Çocukta İlk Yardımın Özellikleri Çocuklarda Anatomik Farklılıklar Çocuklarda Fizyolojik Farklılıklar Birincil Değerlendirme İkincil Değerlendirme Yenidoğan ve Süt Çocuklarında

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İlkyardımcının bilmesi gereken ve vücudu oluşturan sistemler nelerdir? İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi,

Detaylı

Bebek ve Çocuklarda Boy Ölçümü

Bebek ve Çocuklarda Boy Ölçümü Bebek ve Çocuklarda Boy Ölçümü AMAÇ Bebeğin/ çocuğun boyunun doğru ve uygun teknikle ölçülmesi ve sonucun çocuğun ayına/yaşına göre değerlendirilmesidir. TEMEL İLKELER Bebekte/ çocukta boy ölçümü yapılan

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

BÜYÜMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Prof Dr Zehra AYCAN.

BÜYÜMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Prof Dr Zehra AYCAN. BÜYÜMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof Dr Zehra AYCAN zehraaycan67@hotmail.com Büyüme Çocukluk çağı, döllenme anında başlar ve ergenliğin tamamlanmasına kadar devam eder Bu süreçte çocuk hem büyür hem de gelişir

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin EĞİTİM BİRİMİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bebek -Çocuk-Erişkin 2 HEDEFLER İnfant, çocuk ve erişkin hasta ayırımı yapabilmek Temel yaşam desteği(tdy) basamaklarını uygulayabilmek İnfant, çocuk ve erişkin hastalarda

Detaylı

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir.

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir. TİROİD HORMON SENTEZİ Dishormonogenezis Hasta ötroid? Şiddetli açlıkta, kronik hastalıkta, akut hastalıkta, cerrahi esnasında ve sonrasında T4--- T3 azalır Propiltiourasil, kortikosteroid, amiodaron propnalol

Detaylı

Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir.

Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir. Konuşma gecikmesi Çocuğun konuşma becerilerinin akranlarına göre belirgin derecede geri kalmasıdır. Gelişimsel aşamalardan birisidir. Aylara göre konuşmanın normal gelişimi: 2. ay mırıldanma, yabancılara

Detaylı

YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU. Boy/kilo / BKİ):

YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU. Boy/kilo / BKİ): ÖYKÜ YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU Adı Soyadı: Doğum tarihi/yaş: Cinsiyeti: Eğitimi: Medeni durumu: Çocuk sayısı: İşi-mesleği: Gelir kaynakları: Boy/kilo / BKİ): Şu anki sağlık sorunları: Sosyal güvence: Emeklilik

Detaylı

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÇOCUK SAĞLIĞI DERSİ ÇOCUK TANITIM FORMU. Yatışı: Evraklı... Ücretli:...

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÇOCUK SAĞLIĞI DERSİ ÇOCUK TANITIM FORMU. Yatışı: Evraklı... Ücretli:... İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÇOCUK SAĞLIĞI DERSİ ÇOCUK TANITIM FORMU I. TANITICI BİLGİLER ÇOCUĞUN; Adı Soyadı: Yaşı(ay/yıl): Cinsiyeti: Eğitim Durumu: Kan

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

YENİDOĞAN BAKIMI HÜLYA CİVELEK YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM SORUMLU HEMŞİRESİ

YENİDOĞAN BAKIMI HÜLYA CİVELEK YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM SORUMLU HEMŞİRESİ YENİDOĞAN BAKIMI HÜLYA CİVELEK YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM SORUMLU HEMŞİRESİ YENİDOĞAN DÖNEMİ Doğumdan sonraki ilk 4 haftaya (0-28gün) yenidoğan dönemi denir. Doğumdan sonra yaşamın ilk günü, ilk haftası ve

Detaylı

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ İbrahim TEMİZ Acıbadem Atakent Üniversitesi Hastanesi Acil servis sorumlusu Hazırlanma Tarihi: 01/09/2015

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı

ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN

ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Büyümenin değerlendirilmesinde kullanılır. Başlıcaları: * Boy uzunluğunun ölçümü * Vücut ağırlığının ölçümü

Detaylı

Oksoloji Çocukluk Çağında Vücut Ölçümleri. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Oksoloji Çocukluk Çağında Vücut Ölçümleri. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Oksoloji Çocukluk Çağında Vücut Ölçümleri Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Büyüme sağlığın bir yansımasıdır. Growthis a mirrorof health James M. Tanner 1986

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ Lokomotor sistem muayenesi İnspeksiyon, Palpasyon, Eklem hareket açıklığı (EHA), Nörolojik muayene (kas testi, refleks muayene, duyu muayenesi), Özel testler, Fonksiyonel

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

Endodermin Gelişimi Teratoloji Bilgisi 4-8. Ha9alarda Dış Gelişim Fetusun Gelişimi

Endodermin Gelişimi Teratoloji Bilgisi 4-8. Ha9alarda Dış Gelişim Fetusun Gelişimi Dönem 1- Sunum 4/ 2012 Endodermin Gelişimi Teratoloji Bilgisi 4-8. Ha9alarda Dış Gelişim Fetusun Gelişimi Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji- Embriyoloji ABD hjp://histemb.medicine.ankara.edu.tr

Detaylı

Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler. Prof. Dr. Reyhan Çeliker

Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler Prof. Dr. Reyhan Çeliker Antropoloji nedir? Antropoloji İnsanı, biyolojik yapısını, bedensel özelliklerini, kültürel yapısını, sosyal davranışlarını inceleyen bilim

Detaylı

BÖLÜM 1 Emzirme: Normal Emme ve Yutma

BÖLÜM 1 Emzirme: Normal Emme ve Yutma İÇİNDEKİLER Giriş... x Çeviri Editörünün Ön Sözü...xii Resimsel İçerik Tablosu...xiii BÖLÜM 1 Emzirme: Normal Emme ve Yutma 1 Normal Emme... 1 Anatomi...2 Emme ya da Biberon Kullanma: Memeden Emme ya da

Detaylı

BEBEK-ÇOCUK İZLEMLERİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL

BEBEK-ÇOCUK İZLEMLERİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL BEBEK-ÇOCUK İZLEMLERİ Prof. Dr. Ayfer TEZEL AMAÇ *Çocuğun sağlığının korunması *Hastalıkların erken tanısıdır Amacı gerçekleştirmek için yapılacaklar *anneden çocuğun sağlık durumu hakkında bilgi alma

Detaylı

ÖZEL BİR HASTANEDE YENİDOĞAN ÜNİTESİNE YATIRILAN İNDİREKT HİPERBİLİRUBİNEMİLİ OLGULARIN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ

ÖZEL BİR HASTANEDE YENİDOĞAN ÜNİTESİNE YATIRILAN İNDİREKT HİPERBİLİRUBİNEMİLİ OLGULARIN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZEL BİR HASTANEDE YENİDOĞAN ÜNİTESİNE YATIRILAN İNDİREKT HİPERBİLİRUBİNEMİLİ OLGULARIN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ *Aysun Çakır, *Hanife Köse,*Songül Ovalı Güral, *Acıbadem Kadıköy Hastanesi GİRİŞ

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

Meme Kanseri: Uyarıcı işaretler, memede herhangi bir sertlik veya kitle ve meme uçlarından gelen akıntı veya kan.

Meme Kanseri: Uyarıcı işaretler, memede herhangi bir sertlik veya kitle ve meme uçlarından gelen akıntı veya kan. Kanserde erken tanı için, vücudumuzun verdiği uyarıcı belirtileri gözlemlemenin, olası risk faktörlerini göz ardı etmemenin önemli olduğunu belirten uzmanlar, kanser oluşumunun önceden yakalanması için

Detaylı

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği Ergenlik Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği Nelerden konuşacağız? Ergenlik nedir? Ergenlik sürecinde vücutta nasıl değişiklikler olur? Üreme organları nelerdir ve nasıl

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ

ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ ÖDEM NEDİR TANIM Ödem sık karşılaşılan ve vücutta sıvı birikimi olarak tanımlanan ve bazen de bazı ciddi hastalıkların belirtisi olan klinik bir durumdur. Ödem genellikle

Detaylı

Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 12.Hafta ( / 12 / 2014 ) FETUS YÖNÜNDEN DOĞUM Slayt No: 16. Fetus Yönünden Doğum

Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 12.Hafta ( / 12 / 2014 ) FETUS YÖNÜNDEN DOĞUM Slayt No: 16. Fetus Yönünden Doğum Doğum mekanizmasında fetüsle ilgili faktörler : 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 12.Hafta ( 01 05 / 12 / 2014 ) FETUS YÖNÜNDEN DOĞUM Slayt No: 16 Fetüs başı Fetüsün tavrı Fetüsün duruşu Fetüsün

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

Yenidoğan Muayenesi. Ferhat Çekmez, Sırzat Yeşilkaya, Oğuzhan Babacan

Yenidoğan Muayenesi. Ferhat Çekmez, Sırzat Yeşilkaya, Oğuzhan Babacan Ferhat Çekmez, Sırzat Yeşilkaya, Oğuzhan Babacan Giriş Yenidoğan dönemi (Neoanatal dönem), ekstrauterin yaşama adaptasyon dönemi olup hayatın ilk 28 gününü kapsar. Yenidoğan muayenesi diğer yaş grubundaki

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI. Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi

MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI. Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi İçerik Planı Meme Cerrahisi Meme Cerrahisinde Pre Operatif Hemşirelik Bakımı Meme Cerrahisinde

Detaylı

YENİDOĞANIN DOĞUMHANEDE

YENİDOĞANIN DOĞUMHANEDE YENİDOĞANIN DOĞUMHANEDE BAKIMI ve BESLENMESİ Prof.Dr.Asuman Çoban Prof.Dr. Asuman Çoban İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Prof.Dr. Asuman Çoban İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Detaylı

Bebek Masajı Uygulama

Bebek Masajı Uygulama AMAÇ Bebek masajının doğru, uygun teknikle yapılarak bebeğin rahatlatılması ve düzenli yapılarak bebeğin büyüme, mental ve motor gelişimine olumlu katkı sağlanmasıdır. TEMEL İLKELER Bebek masajı yüz, göğüs,

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Genital Organlar Dış Genital Organlar İç Genital Organlar Kemik Kısımları (Pelvis ) Siklus Oluşumu ve Hormonlar Oval ve Menstrual Siklus Halkası

Detaylı

İneklerde Sütçülük özellikleri. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

İneklerde Sütçülük özellikleri. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ İneklerde Sütçülük özellikleri Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Herhangi bir sığırın verimliliğini belirleyen ekonomik ömür süresini etkileyebilme yeteneğine sahip ve kalıtım yolu ile generasyonlara belirli ölçülerde

Detaylı

YENİ DOĞMUŞ BEBEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ

YENİ DOĞMUŞ BEBEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ YENİ DOĞMUŞ BEBEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ I.Doğum Anı ve Doğumun Hemen Sonrası Akış Şeması 1 e (AŞ1) bakınız. Yeni Doğmuş Bebek II.Bebek Stabilize Olduktan Sonra Bebeğin göbek ve göz bakımını yapın (Y1) 1

Detaylı

TABURCULUK SONRASI REHOSPİTALİZASYON VE NEDENLERİ..Dr. Ömer ERDEVE

TABURCULUK SONRASI REHOSPİTALİZASYON VE NEDENLERİ..Dr. Ömer ERDEVE TABURCULUK SONRASI REHOSPİTALİZASYON VE NEDENLERİ.Dr. Ömer ERDEVE Rehospitalizasyon - TANIM Kim? Ne kadar süre boyunca? Hangi düzey ünite? Maliyet? Mortalite ve morbidite üzerine etkisi? Rehospitalizasyon

Detaylı

ACOG diyor ki APGAR SKORU. Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan

ACOG diyor ki APGAR SKORU. Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan ACOG diyor ki APGAR SKORU Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan Apgar skoru yenidoğanın doğumdan hemen sonraki durumunun ve canlandırmaya yanıtının değerlendirilmesinde kabul edilmiş ve kullanılabilir bir yöntemdir.

Detaylı

FİZİKSEL GELİŞİM I DOĞUM ÖNCESİ DÖNEM VE BEBEKLİK DÖNEMİ

FİZİKSEL GELİŞİM I DOĞUM ÖNCESİ DÖNEM VE BEBEKLİK DÖNEMİ Yrd. Doç. Dr. Emrah SONGUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD FİZİKSEL GELİŞİM I DOĞUM ÖNCESİ DÖNEM VE BEBEKLİK DÖNEMİ İnsan gelişimi bir bütün olarak seyreder. Fiziksel

Detaylı

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR HAREKET SİSTEMİ Üç ana yapı taşı Kemikler Kaslar Eklemler Oynamaz eklemler (Kafa tası) Yarı oynar eklemler (Omurga) Oynar eklemler

Detaylı

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir SİSTEMATİK DEĞERLENDİRME Yorumlama dıştan içe veya içten dışa doğru yapılmalı TORAKS DUVARI Kostalar Sternum Klavikula Torasik vertebralar

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:56 - Son Güncelleme Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:58

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:56 - Son Güncelleme Pazartesi, 18 Mayıs 2009 12:58 Fiziksel Gelişim Bebeklik Döneminde - Fiziksel Gelişim 0-2 yaşlar arasını içeren bebeklik dönemi fiziksel açıdan pek çok temel becerinin kazanıldığı bir dönemdir. Bu dönem içerisinde bebeklerin hem beden

Detaylı

GENİTAL VE ANAL BÖLGE MUAYENESİ

GENİTAL VE ANAL BÖLGE MUAYENESİ TC KİMLİK NO: OTOPSİ RAPORU İli:...Cumhuriyet Başsavılığı'nın... tarih ve... sayılı yazısına istinaden, Malatya Cumhuriyet Savcısı... huzurunda otopsi işlemine başlanmıştır. Otopsi Tarihi:.../.../20...

Detaylı

Duyuların değerlendirilmesi

Duyuların değerlendirilmesi Duyuların değerlendirilmesi Subjektif duyusal yakınmalar Uyuşma,karıncalanma, keçeleşme ve iğnelenmeler-periferik nöropati Yumuşak halıda yürüyormuş hissi, bacaklarda ve gövdede sıkışma, elektriklenme-derin

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

YENĠDOĞAN DÖNEMĠNDE ANNELERĠN SIK SORDUĞU SORULAR. Başkent Üniversitesi Adana Seyhan Hastanesi Yenidoğan Bilim Dalı Dr.

YENĠDOĞAN DÖNEMĠNDE ANNELERĠN SIK SORDUĞU SORULAR. Başkent Üniversitesi Adana Seyhan Hastanesi Yenidoğan Bilim Dalı Dr. YENĠDOĞAN DÖNEMĠNDE ANNELERĠN SIK SORDUĞU SORULAR Başkent Üniversitesi Adana Seyhan Hastanesi Yenidoğan Bilim Dalı Dr. Hande Gülcan Bebeğimi ne sıklıkta emzireyim? Bebeği doğar doğmaz ilk saatte emzirmeye

Detaylı

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. UYKU KOMA 03.01.2013 10:18 1 Bilinç Bozukluğuna Neden Olan Durumlar? Bayılma, Ateşe bağlı Havale

Detaylı

Endodermin Gelişimi Teratoloji Bilgisi 4-8. Ha9alarda Dış Gelişim Fetüsün Gelişimi

Endodermin Gelişimi Teratoloji Bilgisi 4-8. Ha9alarda Dış Gelişim Fetüsün Gelişimi Dönem 1-Sunum 5/ 2016 Endodermin Gelişimi Teratoloji Bilgisi 4-8. Ha9alarda Dış Gelişim Fetüsün Gelişimi Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji ABD www.alpcan.com Endodermin

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

KADIN SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ DERSİ GEBE VE DOĞUMSONU DÖNEMDE ANNENİN GENEL FİZİK MUAYENE UYGULAMA REHBERİ

KADIN SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ DERSİ GEBE VE DOĞUMSONU DÖNEMDE ANNENİN GENEL FİZİK MUAYENE UYGULAMA REHBERİ KADIN SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ DERSİ GEBE VE DOĞUMSONU DÖNEMDE ANNENİN GENEL FİZİK MUAYENE UYGULAMA REHBERİ 1. Ellerinizi yıkayın 2. Kadına kendinizi tanıtın 3. Muayeneye ilişkin bilgi verin

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi Postür Analizi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Postür nedir? Postür l Vücut kısımlarının pozisyonu veya dizilimidir. l STATİK: Oturma, ayakta durma ve yatma sırasındaki postür l DİNAMİK:

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

SOLUNUM SIKINTISI OLAN TERM YENİDOĞANA YAKLAŞIM

SOLUNUM SIKINTISI OLAN TERM YENİDOĞANA YAKLAŞIM SOLUNUM SIKINTISI OLAN TERM YENİDOĞANA YAKLAŞIM Dr.Duran Karabel PULMONER NEDENLER SIK TTN MAS Pnömotoraks Pnömoni DAHA ENDER Hipoplazi Kanama Kitleler ÜSY obstrüksiyonu Konjenital pulmoner malformasyonlar

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

30.12.2014. Doğuma Yardım ve Takip. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 13.Hafta ( 08-12 / 12 / 2014 ) DOĞUMA YARDIM VE TAKİP Slayt No: 17

30.12.2014. Doğuma Yardım ve Takip. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 13.Hafta ( 08-12 / 12 / 2014 ) DOĞUMA YARDIM VE TAKİP Slayt No: 17 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 13.Hafta ( 08-12 / 12 / 2014 ) DOĞUMA YARDIM VE TAKİP Slayt No: 17 4 Doğum eylemi, doğum ağrılarının başlamasından, fetüsün doğumu ve plasentanın ayrılmasının

Detaylı

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yara Nedir? Bir travma sonucu deri ya da mukoza bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu. 2 Aralık 2014 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu. 2 Aralık 2014 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 2 Aralık 2014 Salı İnt. Dr. Gülbettin Işık Dr. Gülbeddin IŞIK Dr. Umay ÖZOD Dr. Uğur DEMİRSOY

Detaylı

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ MEKANİK DUYULAR İnsanlarda dokunma, basınç, sıcaklık ve ağrı gibi bir çok duyu bulunmaktadır. Bu duyulara mekanik duyular denir. Mekanik duyuların alınmasını sağlayan farklı

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ: Hastanın mevcut anatomik pozisyonunu koruyarak günlük yaşam aktivitelerini sağlamak ve olası komplikasyonları önlemeye yönelik standart bir yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM: Bu protokol,

Detaylı

Konjenital Skolyozda Kırmızı Bayraklar

Konjenital Skolyozda Kırmızı Bayraklar 23.Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi NECDET ALTUN Konjenital skolyoz / Pandora nın Kutusu Embriyojenik hata Omurgada Vertebralar İntraspinal Toraksta Diğer organ ve sistemlerde Tanı Süreç

Detaylı

Hava Yolu Tıkanıklığı

Hava Yolu Tıkanıklığı Hava Yolu Tıkanıklığı Hava yolunun, solunumu gerçekleştirmek için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma, tam tıkanma ve kısmi tıkanma şeklinde görülür. Hava Yolu Tıkanıklığı

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

Fizik Muayene : Karın

Fizik Muayene : Karın Fizik Muayene : Karın Yaklaşım Prof.Dr.Ömer Şentürk Abdominal Anatomi Abdominal Yüzey Anatomisi Karnın sınırları: Abdominal kavite Karnın üst sınırı Karnın alt sınırı Karnın altı bölgesi üst alt üst alt

Detaylı

MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI

MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI DOÇ.DR.CEMŞİT KARAKURT İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PEDİYATRİK KARDİYOLOJİ BİLİM DALI Üfürüm: Kalp ve damarsal yapılardaki yapısal veya hemodinamik

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

ÖLÜM VE ÖLÜMCÜL HASTANIN BAKIMI

ÖLÜM VE ÖLÜMCÜL HASTANIN BAKIMI ÖLÜM VE ÖLÜMCÜL HASTANIN BAKIMI İçerik ÖLÜMDEN SONRA CESEDİN BAKIMI ÖLÜMÜ YAKLAŞAN HASTANIN DUYGULARI ÖLÜMCÜL HASTAYA YAKLAŞIM YAKLAŞAN ÖLÜM BELİRTİLERİ ÖLÜMCÜL VE AĞIR HASTANIN FİZİKSEL GEREKSİNİMLERİNİN

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır.

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Diğer taraftan

Detaylı

PREMATÜRELERDE BÜYÜMENİN İZLENMESİ. Dr.Ebru Ergenekon. G.Ü.T.F. Neonatoloji Bilim Dalı

PREMATÜRELERDE BÜYÜMENİN İZLENMESİ. Dr.Ebru Ergenekon. G.Ü.T.F. Neonatoloji Bilim Dalı PREMATÜRELERDE BÜYÜMENİN İZLENMESİ Dr.Ebru Ergenekon G.Ü.T.F. Neonatoloji Bilim Dalı Büyüme izlemi neden gerekli? Nörolojik, Kardiyovasküler,Metabolik Büyüme tam olarak izlenebiliyor mu? Kullanılmakta

Detaylı