İÇME SÜTÜ TEKNOLOJİSİ-1. Prof. Dr. Asuman Gürsel

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İÇME SÜTÜ TEKNOLOJİSİ-1. Prof. Dr. Asuman Gürsel"

Transkript

1 İÇME SÜTÜ TEKNOLOJİSİ-1 Prof. Dr. Asuman Gürsel

2 Sütünüzü içtiniz mi?

3 İçme sütü teknolojisi ürünleri sütü sıvı halde direkt olarak tüketicilerin kullanımına sunmak amacıyla kontrollü koşullarda ısı uygulamasıyla üretilen ürünlerdir. Bu kapsamda ticari olarak, içme sütleri Pastörize süt UHT sterilize süt adı altında iki grupta toplanabilir.

4 Sütte değişik tür ve sayıda mikroorganizmalar bulunabilir. Bu mikroorganizmalar uygun koşullar altında kısa sürede çoğalarak sütün niteliklerinin bozulmasına ve sonuçta tüketilemez hale gelmesine yol açabilirler.

5 Çiğ sütte, ayrıca, patojen diğer bir ifadeyle insanlarda hastalık yapan mikroorganizmalar da bulunabilir.

6 Dolayısıyla sütün direkt olarak, sıvı halde tüketime sunulabilmesi için kontrollü koşullarda ısıl işleme tabi tutulması ve böylece halk sağlığı açısından güvenilir hale getirilmesi gerekir.

7 Kontrollü ısı uygulaması ile patojen mikroorganizmalar tamamen sütü bozan diğer mikroorganizmalar büyük oranda yok edilmektedir. Böylece süt, mikrobiyolojik olarak güvenilir bir hale getirilmekte aynı zamanda besin değerinin zarar görmemesi, doğal niteliklerinin değişmemesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

8 Pastörizasyon Uzun süreli (kesikli) Kısa süreli Yüksek sıcaklıkta ısıtma (LTLT) ısıtma (HTST) ısıtma (HP) C/30-32 dakika C/15-30 saniye C/2-4 saniye Sterilizasyon Klasik (şişede veya kutuda) Ultra-yüksek sıcaklıkta (UHT) C/20-40 dakika C/2-20 saniye İndirekt yolla Direkt yolla sütün içine buhar enjeksiyonu yoluyla buhar içine sütün infüzyonu yoluyla

9 Pastörizasyon sütteki patojen mikroorganizmaları tamamen yok etmek dayanım süresini kısaltan diğer mikroorg.ları yüksek oranda ortadan kaldırmak böylece tüketici için güvenli ve belirli dayanım süresine sahip bir ürün elde etmek amacıyla uygulanan ısıl işlemdir.

10 Ticari pastörize süt üretiminde genellikle HTST* ısıtma yöntemi uygulanmaktadır. *HTST=High-Temperature Short-Time

11 HTST pastörizasyon sütün besleyici niteliğinde tadı ve görünüşünde önemli bir değişim yaratmaz.

12 Pastörize sütün dayanım süresi buzdolabı sıcaklığında birkaç gündür.

13 Çünkü, pastörizasyon işlemiyle patojen olmayan mikroorganizmaların sayısında belirli düzeyde azalma sağlanabilmekte enzimlerin de yalnızca bir kısmı inaktif hale getirilebilmektedir.

14 Süt, ancak sterilize edilirse birkaç günden daha uzun süreyle saklanabilir.

15 Sterilizasyon işlemi ile vejetatif hücrelerin %100 ü sporların büyük bir kısmı yok edilir enzimler daha yüksek oranda inaktif hale getirilir sonuçta sütün dayanım süresi uzar.

16 Klasik yöntemle sterilizasyon için: Süt Ön ısıtma ve homojenizasyon işlemlerine tabi tutulur Şişelere (veya kutulara) doldurulur Şişelerin ağızları kapatılır Otoklavda C de dakika süreyle buharla sterilizasyon yapılır.

17 Klasik sterilizasyon sütte: keskin pişmiş tat ve esmer bir renk oluşumuna proteinlerin besleyici niteliğinde bir miktar azalmaya belirli vitaminlerin kayba uğramasına yol açar.

18 Kural olarak Isıl işlem sıcaklığındaki her 10 C lik artışla birlikte: sütteki bakterilerin yok edilme hızı önemli düzeyde artar buna karşın kimyasal değişimler daha yavaş bir hızda meydana gelir.

19 Bu kurala göre: klasik sterilizasyon sıcaklıklarından daha yüksek sıcaklıklara ( C) çıkıldığında: klasik sterilizasyonda sağlanan bakterisit (bakteri öldürücü) etkiye eşit bir etki sağlamak, fakat aynı zamanda sütün kimyasal niteliklerindeki değişimleri en az düzeyde tutmak için yalnızca birkaç saniyelik bir ısıl işlem uygulaması yeterli olmaktadır.

20 121 C de 8 dakika süreyle uygulanan Klasik sterilizasyon işleminin sağladığı bakterisit etkiyi elde etmek için 145 C de 1.2 saniye yeterli gelmektedir.

21 Bu prensipten hareketle geliştirilen ısıl işleme UHT* sterilizasyon adı verilmektedir. * UHT=Ultra High Temperature

22 UHT sterilizasyonda Sporlar dahil vejetatif hücrelerin %100 ü yok edilir Sütün rengi ve tadı klasik sterilizasyondakine göre daha az değişime uğrar Süt, aseptik koşullarda, ışık ve oksijen geçirmeyen ambalajlara doldurulduğunda soğukta 6 ay oda sıcaklığında 3 ay süreyle niteliklerini korur.

23 Çiğ Sütün İşletmeye Taşınması Sütler işletmeye iki şekilde taşınabilir: a) üreticiler tarafından güğümler içerisinde b) süt toplama merkezlerinden tankerlerle Her iki durumda da, sütlerden, önce örnek alınır, belirli kontroller yapılır ve sütün işletmeye kabul edilebilecek nitelikte olup olmadığı saptanır.

24 Süt işletmeye güğümlerle taşınıyorsa: Güğümler taşıyıcı bir bant üzerinde otomatik olarak teraziye iletilir kapakları açılır içerisindeki süt terazinin tankına boşaltılır.

25 Tankerle süt kabulü (süt hacmının sayaç ile ölçümü yoluyla)

26 Sütün işletmeye taşınmasında kullanılan ekipmanlar her taşıma işleminden sonra temizlenmeli dezenfekte edilmelidir.

27 Boşalan güğüm ve tankerlerin içerisinde bir miktar süt kalabilir. Bu süt kalıntıları, temizlenmediği takdirde, kısa süre içerisinde mikroorganizmaların hızla çoğalmasına neden olur ve bir sonraki taşıma sırasında önemli bulaşma kaynağı haline gelirler.

28 Pastörize ve UHT sterilize içme sütüne işlenecek çiğ süt hangi niteliklere sahip olmalıdır? Süt sağlıklı hayvanlardan sağılmış olmalı. Sütün sağımı hijyenik koşullarda yapılmış olmalı. Sağımdan sonra süt hızla soğutulup, işletmeye ulaşıncaya kadar soğukta muhafaza edilmiş olmalı. Kokusu, görünüşü, tadı değişmemiş olmalı. Kimyasal bileşimi standartlara uygun olmalı. İçerisine hile amacıyla hiçbir madde katılmamış olmalı. Bakteri içeriği düşük olmalı, özellikle pastörize süt üretiminde termodurik bakteri; UHT sterilize üretiminde psikrotrof bakteri sayısının az olmasına dikkat edilmeli. Lipolitik ve proteolitik enzim aktivitesi düşük düzeyde olmalı.

29 Çiğ süt kalitesinin kontrolü Süt alım platformunda hangi analizler yapılır? Sıcaklık Yoğunluk ph değeri Temizlik derecesi (sediment testi yardımıyla) Protein stabilitesi, alkol testi yardımıyla pastörize süt için %68 lik UHT sterilize süt için %72 lik alkol kullanılarak Duyusal nitelikler (görünüş, koku)

30 Laboratuvarda hangi analizler yapılır? Titrasyon asitliği. Yağ ve kurumadde oranı (gerekirse protein oranı). Toplam bakteri sayısı. Boya indirgeme testi (Resazurin testi). Donma noktası (su katıldığından şüpheleniliyor ise). Peroksidaz testi (Sütün önceden ısıtıldığından şüpheleniliyor ise). Nötürleyici maddelerin (karbonat, soda, hidrojen peroksit vb) aranması. Antibiyotik, deterjan kalıntısı gibi inhibitör maddelerin aranması.

31 İşletmeye kabul edilen sütlerin önce miktarı belirlenir. Miktarın belirlenmesi hem süt bedelinin ödenmesi hem de işletmenin üretim planlaması yapması açısından gereklidir. Miktar ağırlık veya hacım olarak tayin edilebilir. Miktarın ağırlık olarak belirlenmesi için özel süt alım terazilerinden yararlanılır. Tartım aletinin bakımı gerektiği şekilde yapılmalı, hassasiyeti hergün kontrol edilmelidir.

32 Süt alım terazileri yardımıyla miktarın belirlenmesi a) Güğümlerle taşınan sütler terazinin tankına boşaltıldıktan sonra tartılır, miktarı kaydedilir. b) Tanklar veya özel süt tankerleri ile taşınan sütlerde tartım işlemi baskülde yapılır. Tanker dolu iken ve sütün boşaltılmasından sonra tartılır aradaki fark süt miktarı olarak kaydedilir.

33 Hacım olarak (sayaçlar yardımıyla) miktarın belirlenmesi Akış halindeki süt miktarının belirlenmesinde hacım ölçme cihazlarının (sayaçlar) kullanılması pratik açıdan yarar sağlar. Böylece, tank, tanker veya benzeri yerlerden kolaylıkla süt örneği alınabilir.

34 Süt miktarı belirlenirken, çoğunlukla yağ miktarı da belirlenir. Yağ miktarının belirlenmesi şu nedenlerle önem taşımaktadır: üreticiye ödenecek çiğ süt bedelinin hesaplanması son üründe bulunması gereken yağ oranına göre standardizasyon yapılması

35 Sütün Depolanması Süt işletmeye kabul edildikten sonra işleninceye kadar depolanması gerekir.

36 Sütün depolanmasının amaçları İşletmeye değişik yerlerden ve farklı miktarlarda gelen, dolayısıyla bileşim ve kalite yönünden farklılık gösteren sütleri harmanlanmak suretiyle belirli bileşim ve kaliteye sahip hammadde oluşturulmasını sağlamak Gelen sütün miktarı ve geliş zamanındaki farklılıklar nedeniyle olabilecek aksaklıkları önlemek ve işletmenin düzenli ve sürekli bir üretim faaliyetinde bulunmasını sağlamak

37 Çiğ süt depolama tankı

38 Sütün Ön İşlemlere Tabi Tutulması İşletmeye kabul edilen çiğ süt pastörizasyon veya UHT sterilizasyondan önce aşağıdaki işlemlerden geçirilir : Klarifikasyon (sütteki yabancı maddelerin temizlenmesi) De-aerasyon (süt içindeki havanın ve yabancı kokuların giderilmesi) Separasyon (süt yağının ayrılması) Süt yağının standardizasyonu Homojenizasyon

39 Sütün temizlenmesi (klarifikasyon) Sütteki gözle görülebilir kirlilik unsurları süt üretim alanında temizlenmiş olmakla birlikte işletmeye nakli sırasında süte organik ve inorganik kökenli yabancı maddeler karışabilir.

40 Ayrıca, ahır temizliğine ve sağım sırasındaki hijyenik koşullara gereken önem verilmediği takdirde sütte kirliliğe yol açan maddelerin düzeyi artış gösterir.

41 Küçük işletmelerde Güğümler içerisinde gelen sütler alım terazisine boşaltılırken (terazinin üzerine yerleştirmiş) bir tülbent veya tel süzgeç yardımıyla süzülür. Böylece kaba kirler ayrılır. Süzme işleminde tülbent kullanılıyor ise, bezin bulaşma kaynağı haline gelmemesi için sık sık temizlenip dezenfekte edilmesi gerekir.

42 Büyük kapasiteli işletmelerde Çiğ sütteki kaba kirler tartım işleminden sonra boru hattına monte edilmiş olan bir filtre yardımıyla temizlenir. Filtreler paslanmaz çelikten yapılmış olmalı sık sık temizlenmeli sterilize edilmelidir.

43 Çiğ sütte kaba kirlerden başka, gözle görülemeyen (deri döküntüsü, bakteri hücresi gibi) kirler de vardır. Bunlar ancak, merkezkaç kuvvet etkisine dayalı olarak ayırma yapan ekipmanlar yardımıyla etkin bir şekilde temizlenebilir.

44 Merkezkaç kuvvet etkisiyle ayırma farklı yoğunluğa sahip bileşenlerden oluşan bir karışımın bir merkez etrafında hızla döndürülmesi halinde yoğunluğu fazla olan unsurların dışta yoğunluğu az olan unsurların da iç tarafta toplanması esasına dayanmaktadır.

45 Sütün, merkezkaç kuvvet etkisiyle temizlenmesi işlemine klarifikasyon bu amaçla kullanılan cihazlara da klarifikatör adı verilmektedir.

46 Klarifikatörlerle gerçekleştirilen temizleme işleminde çapı 4-5 mikron olan yabancı maddeler bakteriler sütten ayrılmaktadır. çapı daha küçük olan bakteriler sütte kalmaktadır.

47 Süt endüstrisinde merkezkaç kuvvet etkisiyle ayırma işlemi süt yağının ayrılması (separasyon) sütün yağ oranı yönünden standardizasyonu amacıyla da kullanılmaktadır. Bu uygulamalar için kullanılan cihazlara krema separatörü denilmektedir.

48 Bazı separatörler klarifikasyon separasyon standardizasyon işlemlerinin hepsini birden gerçekleştirebilir. Bu tip separatörler üniversal separatör olarak adlandırılır. Süt işletmesinde üniversal separatör varsa, ayrıca klarifikatör kullanımına gerek yoktur.

49 Bir separatördeki en önemli parça tamburdur. Tambur, esas olarak bir gövde içerisine yerleştirilmiş üst üste dizili ayırma çanaklarından ibarettir.

50 Ayırma çanakları konik biçimlidir paslanmaz çelikten yapılmıştır dış yüzeylerine pimler yerleştirilmiştir.

51 Pimler sayesinde, çanaklar üst üste dizildiklerinde, çanak yüzeyleri arasında 1-3 mm kadar bir boşluk oluşur. Kanal adı verilen bu boşluklarda süt ince bir film katmanı halinde dağılır, böylece santrifüj kuvvetin etkisi artırılmış olur.

52 Tamburun alt kısmında tamburun dönmesini sağlayan bir motor bulunur. Tambur döndüğünde, çanaklar da dönmeye başlar. Sütün separatöre girişi yukarıdan ya da aşağıdan olabilir.

53 Klarifikatörlerle krema separatörleri tasarım ve çalışma prensibi bakımından birbirlerine benzerdir. Fakat, çanaklarda ve krema ayırma kısmında bazı farklılıklar vardır.

54 Klarifikatörler çanakların delikleri yok çanak sayısı çıkış borusu 1 adet Krema separatörleri çanakların üzerinde delikler var çanak sayısı 120 ye kadar çıkabilir delikler çanak üzerine merkezden belirli bir uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilmiş çıkış borusu 2 adet (biri krema, diğeri yağsız süt için)

55 Bir klarifikatörün enine kesiti

56 Normal koşullarda sütten ayrılan kir (sediment veya separatör çamuru) miktarı 10 tonda 1 kg kadardır. Asitliği yükselmiş sütlerde kir miktarı fazladır. Separatör çamurunun içerisinde kıl, deri döküntüsü gibi yabancı maddeler alyuvar ve akyuvarlar az miktarda protein topakları bakteriler bulunur.

57 Separatör çamurunun kimyasal bileşimi Su % Yağ % 3-4 Proteinler % Kül % 2-3 Diğer organik maddeler % 2-3

58 Deaerasyon Sütte çözünmüş ve dağılmış halde bulunan Sütteki havanın uzaklaştırılması ve yabancı ve kötü kokuların giderilmesi amacıyla uygulanan bir işlemdir.

59 Yeni sağılmış bir sütte yaklaşık %6 oranında hava bulunur. Hava miktarı sağımdan sonraki işlemler ve işletmeye taşıma sırasında %10 a kadar yükselebilir.

60 Süte uygulanan mekanik işlemlerin sayısı arttıkça süte daha fazla hava karışır. Sütün çiftliklerde soğukta bekletilmesi sütte daha fazla havanın çözünmesine yol açar, dolayısıyla soğuk sütte hava miktarı fazladır.

61 Süt içindeki hava teknolojik uygulamalar sırasında önemli sorunlar yaratabilir. Bu nedenle, sütün işlenmeden önce deaerasyon işlemine tabi tutulması gerekir.

62 Sütteki havadan kaynaklanan sorunlar Sütün ölçümü doğru bir şekilde yapılamaz. Separatörün krema ayırma etkinliği azalır. Plakalı pastörizatörlerin ısıtma yüzeylerinde ısı iletimi azalır.

63 Süt içerisinde hava 3 halde bulunur: Bağlı halde Çözünmüş halde Dağılmış (dispers) halde Sütün işlenmesi sırasında pratik açıdan sorun yaratan hava tipleri çözünmüş ve dağılmış halde bulunan havadır.

64 Deaerasyon a) süt toplama merkezlerinde b) işletmede süt alımı sırasında c) işleme hattında yapılabilir.

65 Süt toplama merkezinde sütün deaerasyonu

66 Süt alımında deaerasyon

67 Vakum altında çalışan deaeratör

68 Separasyon Süt teknolojisinde yağın separasyonu sütün yağsız fazının yağlı fazdan ayrılması işlemidir.

69 Separasyonun prensibi, sütün sulu fazında emülsiyon halinde bulunan yağ globüllerinin yoğunluğunun diğer süt bileşenlerinden farklı olması esasına dayanır.

70 Süt yağı, yoğunluğunun daha düşük olması nedeniyle kendi haline bırakılan sütlerde doğal yolla ayrılabilir. Fakat, yağın doğal yolla ayrılması için uzun bir süreye ihtiyaç duyulduğundan, süt işletmelerinde bu işlem krema separatörleri ile gerçekleştirilmektedir.

71 Krema separatörleri sütün separatöre veriliş şekline göre 3 grupta toplanır: Açık krema makinaları Yarı hermetik (yarı kapalı) separatörler Hermetik (kapalı) separatörler

72 Hermetik bir santrifüj separatörde süt yağının ayrılması

73 Separatörlerle istenen yağ oranında krema veya süt otomatik olarak elde edilebilir. Bunun için separatörün krema çıkışına bir ayar vidası (krema ayar ventili) yerleştirilmiştir. Bu vida yardımıyla krema akış miktarı ayarlanabilir. Normal olarak, ayrılan krema miktarı toplam sütün %10 u kadardır. Ayar vidası tamamen kapatıldığında, separatöre giren sütün tamamı yağsız süt çıkışından geçiş yapar.

74 Yağsız sütte kalan yağın yüzde miktarı o separatörün krema ayırma derecesi ya da krema ayırma yeteneği olarak ifade edilir. Normal koşullarda bu değer % arasındadır, geliştirilmiş tiplerinde %0.005 e kadar düşmektedir.

75 Separasyon üzerinde etkili faktörler Separasyonu etkileyen faktörler 2 grupta toplanabilir: Sütle ilgili faktörler Separatörle ilgili faktörler

76 Sütle ilgili faktörler Separatörle ilgili faktörler - Separasyondan önce süte uygulanan işlemler - Sütün sıcaklığı - Sütteki hava - Yağ globüllerinin büyüklüğü - Sütün bileşiminde mevsimlere ve coğrafik koşullara bağlı olarak meydana gelen değişimler - Tamburun dönüş hızı - Separatörün kapasitesi - Separatörün sıcaklığı - Separasyon süresi - Separatörün bakım durumu

77 Sütle ilgili faktörler: - Separasyondan önce uygulanan işlemler Sütün, özellikle tamamen doldurulmayan taşıma araçları ile nakli sırasında kuvvetlice çalkalanması. Sütün birkaç kez pompalanması. Sütün soğutma sırasında kuvvetlice karıştırılması. Sütün birkaç kez klarifiye edilmesi.

78 - Sütün sıcaklığı Süt yağının optimum düzeyde separasyonu için sütün sıcaklığı 45-55ºC arasında olmalı separasyon sırasında sıcaklık değişmemeli

79 Sütün sıcaklığını yükseltmenin sağladığı yararlar şunlardır: Sütün viskozitesi azalır, yani süt daha akışkan bir hal alır. Yağ ile süt serumu arasındaki yoğunluk farkı artar. Genleşme nedeni ile yağ globüllerinin boyutlarında bir miktar artış görülür.

80 - Sütteki hava Sütte havanın bulunması krema ayırma etkinliğini azaltır.

81 - Yağ globüllerinin büyüklüğü Krema ayırma derecesi üzerinde Çiğ sütün yağ oranı etkili değildir. Yağ globüllerinin çapı etkilidir. Küçük çaplı yağ globülleri yavaş yer değiştirdikleri için kremaya geçmez, yağsız süt içinde kalabilirler. Çapı 1 μm den daha az olan yağ globülleri ayrılamaz. Çapı 1-2 μm arasında olanlar da kısmen ayrılırlar. Sütün ılık halde iken karıştırılması küçük çaplı yağ globüllerinin oluşmasına ve separasyon sırasında kayıplara neden olur.

82 Sütün bileşiminde meydana gelen değişimler Sütün kimyasal ve fiziksel nitelikleri mevsimlere ve coğrafik koşullara bağlı olarak değişim gösterebilir. Bu değişimler de kremanın sütten ayrılmasını etkiler. Krema ayrılma derecesi genellikle yaz sütlerinde kış sütlerine kıyasla daha iyidir.

83 Separatörle ilgili faktörler Tamburun dönüş hızı Separatör üretici firma tarafından bildirilen optimum dönüş hızında çalıştırılmalıdır.

84 Separatörün kapasitesi Separatöre giren süt miktarı ile kremanın yağ oranı arasında zıt yönlü bir ilişki vardır. Sütün miktarı arttıkça kremanın yağ oranı düşer Miktar azaldıkça kremanın yağ oranı artar. Buna göre, sütün debisini değiştirmek suretiyle kremanın yağ oranı ayarlanabilir.

85 Separatörün sıcaklığı Separasyona başlamadan önce separasyon sıcaklığından 5-10ºC daha yüksek sıcaklıkta su sirküle ettirmek suretiyle separatör ısıtılmalıdır.

86 Separatörün çalışma süresi Ortalama olarak dakikalık bir çalışma süresinden sonra separasyon işlemine ara verilmeli separatör çamuru ortamdan uzaklaştırmalıdır. Üniversal separatörlerde buna gerek duyulmaz.

87 Separatörün bakım ve temizlik durumu Tamburun titreşimli çalışması. Çanakların hasar görmüş olması. Çanakların yüzeylerinin kirli olması. Separatör çıkışlarının kirli olması.

PASTÖRİZE VE UHT SÜT ÜRETİMİ

PASTÖRİZE VE UHT SÜT ÜRETİMİ PASTÖRİZE VE UHT SÜT ÜRETİMİ 1090204017 ÇİSEM KOKA 1090204025 TUNCAY HAKAN DEMİR 1090204032 MURAT ERTÜRK 1100204023 FERHAT ŞAHİN 1100204036 HÜSEYİN GÖKTAŞ Pastörize Süt Üretimi Akış Şeması Çiğ Süt Alımı

Detaylı

İçme Sütü Teknolojisi. Öğr. Gör. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ

İçme Sütü Teknolojisi. Öğr. Gör. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ İçme Sütü Teknolojisi Öğr. Gör. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Süt nedir? 14.02.2000 tarihli ve 23964 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği

Detaylı

Sütünüzü içtiniz mi?

Sütünüzü içtiniz mi? Sütünüzü içtiniz mi? İÇME SÜTÜ TEKNOLOJİSİ-2 Prof. Dr. Asuman Gürsel Sütün Yağ Oranı Yönünden Standardizasyonu Süt ürünlerinde yasal olarak bulunması gereken yağ miktarını sağlamak için, çiğ sütün yağ

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Amaç Madde l (1) Bu Tebliğin amacı, ısıl işlem görmüş içme sütlerinin tekniğine uygun

Detaylı

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZLARININ TANIMI VE BİLEŞİMİ Süt tozu, yağlı ve yağsız taze sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulması suretiyle elde edilen kurutulmuş bir süt ürünüdür FAO ve WHO standartlarına

Detaylı

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler STERİLİZASYON Tüm canlı mikroorganizmaların tam olarak uzaklaştırılması veya öldürülmesi işlemidir. Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütleri Tebliği ne göre sterilizasyon; oda sıcaklığında

Detaylı

SÜT SEPARATÖRLERİ. www.haus.com.tr SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ

SÜT SEPARATÖRLERİ. www.haus.com.tr SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ SÜT SEPARATÖRLERİ www.haus.com.tr SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ MAKİNENİN ÇALIŞMA PRENSİBİ Separatörler yüksek merkezkaç kuvvetlerinden faydalanarak sıvılardan sıvıların (iki faz), sıvılardan

Detaylı

İÇME SÜTÜ VE KONSANTRE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ DERSİ. Ön işlemleri yapmak. İçme sütü üretmek

İÇME SÜTÜ VE KONSANTRE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ DERSİ. Ön işlemleri yapmak. İçme sütü üretmek İÇME SÜTÜ VE KONSANTRE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ DERSİ Dersin Modülleri Sütü İşletmeye Alma Süte Uygulanan Ön İşlemler Pastörize ve Sterilize İçme Sütü Koyulaştırılmış Süt Süttozu Kazandırılan Yeterlikler Sütü

Detaylı

ÜRÜN ISITMA TESİSLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK

ÜRÜN ISITMA TESİSLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK ÜRÜN ISITMA TESİSLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK ÜRÜN ISITMA TESİSLERİ Gıda ürünlerinin işlenmesinde ısıl işlem aşamaları kaçınılmazdır. Ürün içinde bulunan mikroorganizmalar, ısıl işlem

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından; Amaç TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Madde 1 -(1) Bu Tebliğin amacı, içme sütlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, depolanması,

Detaylı

FERMENTASYON. Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek

FERMENTASYON. Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek FERMENTASYON Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır Fermantasyon anaerobik şartlarda, glikoliz

Detaylı

CIP Sisteminin Avantajları

CIP Sisteminin Avantajları Gıda işletmelerinde spesifik hijyen sorunlarının çözümünde CIP temizleme yöntemi büyük bir öneme sahiptir. Uzun zamandan beri başarı ile uygulanmaktadır. Gıda işletmelerinin otomatik olarak temizlenmesini

Detaylı

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÖĞR.GÖR.CUMHUR BERBEROĞLU U.ÜNİVERSİTESİ KARACABEY MYO 2010 1 BİR ÜRÜNÜN BELİRLİ BİR İHTİYACI KARŞILAMAK ÜZERE BİLEŞİMİNDE TAŞIDIĞI TÜM ÖZELLİKLER KALİTE OLARAK TANIMLANIR. 2

Detaylı

Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu

Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu Meyve suları genel olarak %80-95 düzeyinde su içerirler. Çok iyi koşullarda depolansalar bile, bu süre içinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar ürünün kalitesini

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

SÜT SEPARATÖRLERİ. haus.com.tr SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ

SÜT SEPARATÖRLERİ. haus.com.tr SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ SÜT SEPARATÖRLERİ haus.com.tr SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ MAKİNENİN ÇALIŞMA PRENSİBİ kullanılmaktadır. MAKİNENİN GÖREVİ KREMA AYIRMA MAXCREAM separatör, sütün kremasından ayrıştırılması

Detaylı

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242)

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242) TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: 27.09.2003/25242) Değişiklik : 06.02.2009tarih ve 27133 sayılı R. G. Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

ÖZEL EGE İLKÖĞRETİM OKULU

ÖZEL EGE İLKÖĞRETİM OKULU ÖZEL EGE İLKÖĞRETİM OKULU KULLANIMA HAZIR HALE GETİRİLME SIRASINDA UYGULANAN YÖNTEMLER VE AMBALAJLAMA ŞEKİLLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILAN SÜTLERDEKİ PROTEİN MİKTARININ BELİRLENMESİ VE SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ

Detaylı

U.Ü KARACABEY M.Y.O SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ 2010 SÜT KABULÜNDE KALİTE KONTROLÜ

U.Ü KARACABEY M.Y.O SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ 2010 SÜT KABULÜNDE KALİTE KONTROLÜ U.Ü KARACABEY M.Y.O SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ 2010 SÜT KABULÜNDE KALİTE KONTROLÜ ÖZET: Bileşimi ve niteliği nedeniyle bozulmaya karşı uygun olan bir gıda maddesi olan süt ve mamulleri teknolojisi, bilgi,

Detaylı

MILKANA SUPERIOR PLUS

MILKANA SUPERIOR PLUS MILKANA SUPERIOR PLUS inek ve koyun sütünde 6 parametreyi hızlı, hassas ve güvenilir bir şekilde ölçen Ultrasonik Süt Analiz cihazıdır. Ultra-sound teknolojisine dayalı olarak ölçüm yapan bu cihazda, ölçüm

Detaylı

SÜT SEPARATÖRLERİ. SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ

SÜT SEPARATÖRLERİ.  SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ SÜT SEPARATÖRLERİ www.haus.com.tr SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ MAKİNENİN ÇALIŞMA PRENSİBİ Separatörler, sıvı karışımlarının, sıvı fazlara veya katı partiküllere ayrıştırılmasında kullanılır.

Detaylı

Konsantre Elde Edilmesi

Konsantre Elde Edilmesi Süttozu,Üretimi ve Kalite Süt tozu yapımındaki işlem basamakları şunlardır: Süt seçimi ve ön işlemler Homojenizasyon Konsantratın elde edilmesi (koyulaştırma) Kurutma Paketleme Süt Seçimi ve Ön İşlemler

Detaylı

Süt Đşletme Tesislerinde Modernizasyon

Süt Đşletme Tesislerinde Modernizasyon Süt Đşletme Tesislerinde Modernizasyon Ozan TĐDĐN PINAR SÜT Đzmir Fabrika Üretim Müdürü Page 1 1 Modernizasyon Nedir? Gıda işletmelerinde modernizasyon; Uygulanan teknolojiyi Tesis ve proses ekipmanlarını

Detaylı

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II Tereyağ Tereyağı, ağırlıkça % 80-90 oranında süt yağı, en fazla % 2 oranında yağsız süt kuru maddesi, ve en fazla % 16 oranında su içeriğine sahip tuzlu olanlara ise %2 oranında

Detaylı

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır.

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. STERİLİZASYON 1 STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. Hücre kültüründe; kullanılan besi yeri, malzeme,

Detaylı

TEMİZ VE KALİTELİ SÜT ÜRETİMİ

TEMİZ VE KALİTELİ SÜT ÜRETİMİ TEMİZ VE KALİTELİ SÜT ÜRETİMİ Sütün işlenerek güvenli ve sağlığa yarayışlı halde değişik ürünlere dönüştürülmesi hem tüketim açısından hem de ekonomik açıdan önem taşır. Bunu sağlamak için gerekli koşullar:

Detaylı

EKSPANDER TİP: FEX 25, FEX 34, FEX 42. Türkiye Temsilcisi. CEMAS İç ve Dış Ticaret Danışmanlık Turizm Tic.Ltd.Şti. www.cemasltd.com.

EKSPANDER TİP: FEX 25, FEX 34, FEX 42. Türkiye Temsilcisi. CEMAS İç ve Dış Ticaret Danışmanlık Turizm Tic.Ltd.Şti. www.cemasltd.com. EKSPANDER TİP: FEX 25, FEX 34, FEX 42 Türkiye Temsilcisi CEMAS İç ve Dış Ticaret Danışmanlık Turizm Tic.Ltd.Şti. www.cemasltd.com.tr MÜKEMMEL NİŞASTA JELATİNİZASYONUNUN BAŞLADIĞI AN ANDRITZ FEED & BIOFUEL

Detaylı

1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06

1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06 1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06 Baylan BTB-6 Test Masası ev tipi sayaçların ISO 4064/3 standardına göre performans testlerini gerçekleştirmek üzere Baylan Ölçü Aletleri bünyesinde tasarlanmıştır.

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA)

Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA) Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA) Dr. İLKNUR GÖNENÇ Gıda Mühendisi 30 EKİM 2013 ANKARA SUNU AKIŞI Eğitim; Amaç Yer Ġçerik Değerlendirme Eğitimle İlgili Bilgiler

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ LAKTASYON VE SÜT VERİMİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım Laktasyon, buzağılama ile başlayan ve kuruya çıkma ile sona eren süt verme dönemidir.

Detaylı

İŞLEME TEKNOLOJİ ANABİLİM DALI Ülkemiz için büyük öneme sahip su ürünleri kaynakları, dünya genelinde artan protein açığı ile beraber daha fazla dile

İŞLEME TEKNOLOJİ ANABİLİM DALI Ülkemiz için büyük öneme sahip su ürünleri kaynakları, dünya genelinde artan protein açığı ile beraber daha fazla dile İŞLEME TEKNOLOJİ ANABİLİM DALI Ülkemiz için büyük öneme sahip su ürünleri kaynakları, dünya genelinde artan protein açığı ile beraber daha fazla dile getirilir olmuş ve sektöre yapılan yatırımlar artmıştır.

Detaylı

PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR?

PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR? PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR? Kombi Bakımı Kombiler her yıl kış aylarına girmeden bakımlarının yapılması gereken sistemlerdir. Kombiler de yapılan bakım sayesinde gaz tüketiminiz düşer ve petekleriniz

Detaylı

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar.

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar. VIIPOL CKS MEMBRAN TEMİİZLEME PROSEDÜRÜ 1.Giriş : Ne kadar iyi bir ön arıtma yapılırsa yapılsın, çalışan bir ters ozmoz ( RO ) sisteminde zaman içinde hamsu içinde bulunan ve ön arıtmadan geçebilen kolloidler,

Detaylı

PASTÖRİZASYON NEDİR ÜRÜN İŞLEME TEKNİĞİ EMRE KURT KONU: PASTÖRİZASYON. Gıda sanayiinde, besin maddelerini hastalık yapıcı

PASTÖRİZASYON NEDİR ÜRÜN İŞLEME TEKNİĞİ EMRE KURT KONU: PASTÖRİZASYON. Gıda sanayiinde, besin maddelerini hastalık yapıcı PASTÖRİZASYON NEDİR Gıda sanayiinde, besin maddelerini hastalık yapıcı ÜRÜN İŞLEME TEKNİĞİ EMRE KURT 20130254010 KONU: PASTÖRİZASYON mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemidir.

Detaylı

PASTÖRİZASYON/STERİLİZASYON

PASTÖRİZASYON/STERİLİZASYON PASTÖRİZASYON/STERİLİZASYON Deneyin amacı Deneyin amacı, sütün pastörize edilmesi ve çiğ süt ile pastörize süt örneklerinde toplam mezofil aerob bakteri sayımının gerçekleştirilmesi. Kuramsal bilgiler

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan tüketimine yönelik yenilebilir kazeinler

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus

Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus Temiz kullanım sıcak suyu için doğru seçim 1 Neden Modul-plus? Modul Plus, tüm dünyada otel renovasyonları için temiz sıcak su üretiminde ilk tercihtir. Spor tesislerinde,

Detaylı

TopClean M Temizliği unutun, sadece nefes alın

TopClean M Temizliği unutun, sadece nefes alın Profesyonel temizleme ve dezenfeksiyon teknolojisi Temizliği unutun, sadece nefes alın Solunum ekipmanları için profesyonel temizlik ve dezenfeksiyon www.meiko.com.tr : Güvenilir temizlik ve dezenfeksiyon

Detaylı

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER BAL TANIMI Bal, Türk Gıda Kodeksi 2000/39 sayılı Bal Tebliğinde "Bal; bal arılarının çiçek nektarlarını, bitkilerin veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı canlıların salgılarını topladıktan sonra, kendine

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

haus.com.tr Santrifüj Separatör

haus.com.tr Santrifüj Separatör haus.com.tr Santrifüj Separatör MAKİNEDEN FAZLASI Santrifüj Separatör Otomatik temizlemeli santrifüj separatör, yüksek hızda dönen tambur grubu ile tambur grubuna tahrik veren tahrik elemanları ve bu

Detaylı

www.haus.com.tr DDE SERİSİ

www.haus.com.tr DDE SERİSİ www.haus.com.tr DDE SERİSİ HAUS DEKANTÖRLERİ, SEKTÖRDE YENİ STANDARTLAR BELİRLİYOR Modern ve yüksek performanslı HAUS dekantörler, kentsel ve endüstriyel atık su ile içme suyu arıtma tesisleri için tasarlanmıştır.

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

Raf ömrü çalışmaları

Raf ömrü çalışmaları Raf ömrü çalışmaları Prof. Dr. İsmail Sait DOĞAN Gıda grupları Bozulurluğu yüksek olan gıdalar (raf ömrü günlerle ölçülür). Süt, et, yeşil sebze Orta derecede bozulabilir gıdalar (raf ömrü haftalar ile

Detaylı

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ Avrupa orijinli Küçük çaplı ürünler- frankfurter, wiener Büyük çaplı ürünler- Ülkemizde salam, dünyada bologna, mortadella Kullanılan etin türü ve lokal çeşitlilik

Detaylı

Sous vide. vakum ambalaj ve vakum altında pişirme

Sous vide. vakum ambalaj ve vakum altında pişirme Sous vide Aslında Sous vide 'vakumlu ambalajlanmış gıdalar daha sonra pişirilmiş, soğutulmuş ve soğuk zinzirde saklanan bir süreç' olarak ta tanımlanır. Bu yöntemde yüksek duyusal kalitedeki ürünler damak

Detaylı

Pastörizatör Nedir? Pastörizatör. Pastörizatör Nasıl Çalışır?

Pastörizatör Nedir? Pastörizatör. Pastörizatör Nasıl Çalışır? Pastörizatör Nedir? Pastörizasyon işlemini yapan makinalardır. Süt, krema, mevye suyu, Gül suyu, ketçap, mayonez, şıra, bira, şarap, meyve sosu gibi birçok ürünün pastörize etmek mümkündür. Pastörizatör

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.)

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.) 2005-18 Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ (12-04-2005 tarih ve 25784 sayılı R.G.) Değişiklik: Yayımlandığı R.Gazete:03.09.2008-26986 Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, koyulaştırılmış süt

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

ISIL İŞLEMİN SÜT BİLEŞENLERİNE ETKİSİ

ISIL İŞLEMİN SÜT BİLEŞENLERİNE ETKİSİ ISIL İŞLEMİN SÜT BİLEŞENLERİNE ETKİSİ Yaşar Karaca 1 ve Z. Guzel-Seydim 2 1 Tarım Kredi Kooperatifi, Beyşehir 2 Gıda Mühendisliği Bölümü, Suleyman Demirel Universitesi, Isparta 2 Süt Bütün memeli hayvanların

Detaylı

SEITAL SEPERASYON TEKNOLOJİLERİ SEPARATÖRLER, KLARİFİKATÖRLER. Süt Endüstrisinde Seperasyon

SEITAL SEPERASYON TEKNOLOJİLERİ SEPARATÖRLER, KLARİFİKATÖRLER. Süt Endüstrisinde Seperasyon SEITAL SEPERASYON TEKNOLOJİLERİ SEPARATÖRLER, KLARİFİKATÖRLER Süt Endüstrisinde Seperasyon Verimli, uygun maliyetli seperasyon ve klarifikasyon SPX te öncelik güncel ve gelişen müşteri ihtiyaçlarıdır.

Detaylı

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR.

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. KIRMIZI ETLER KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. ETTEKİ ENZİMLER VE MİKROBİYEL AKTİVİTE BOZULMANIN BAŞLANGICIDIR.

Detaylı

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DEPOLAMA UYGULAMALARI Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Gıda Maddelerinin Depolanması Gıda maddeleri canlı kaynaklı maddelerdir. Bu nedenle özel olarak saklanması gerekir. Aksi durumda büyük miktarlarda

Detaylı

1. Çamur Susuzlaştırma

1. Çamur Susuzlaştırma TARİH: 11.03.2015 1. Çamur Susuzlaştırma Çamurun su içeriğinin azaltılması için uygulanan fiziksel bir işlemdir. Çamurun katı madde miktarının artırılması akabinde gelen arıtma ünitelerinde kullanılacak

Detaylı

Belli dalga boylarındaki analizlerde kullanılır.

Belli dalga boylarındaki analizlerde kullanılır. LABORATUVAR PROFİLİ UV Lamba Belli dalga boylarındaki analizlerde kullanılır. LABORATUVAR PROFİLİ Mantolu Isıtıcı Damıtma balonu içerisindeki numunenin homojen ısıtılmasını sağlar. LABORATUVAR PROFİLİ

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Fırın Tasarımı Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır. Toz yoğunlaştırması (densifikasyon) aşağıda

Detaylı

Yenilebilir mantarlar Craterellus cornucopioides Gelincik, sezar (A manita caesarea Çayır, Agaricus campestri

Yenilebilir mantarlar Craterellus cornucopioides Gelincik, sezar (A manita caesarea Çayır, Agaricus campestri Yenilebilir mantarlar Genel özellikleri: Klorofil sentezi yapamazlar Sporları ile eşeyli ve eşeysiz çoğalabilirler. Organik maddeyi diğer canlılardan ve besin atıklarını parçalayarak alırlar. Ömürleri

Detaylı

TEST MASASI BTB-6. BAYLAN ÖLÇÜ ALETLERİ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.

TEST MASASI BTB-6. BAYLAN ÖLÇÜ ALETLERİ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. TEST MASASI BTB-6 BAYLAN ÖLÇÜ ALETLERİ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. Fabrika: A.O.S.B. 10046 Sok. No:14 Çiğli - İZMİR - TÜRKİYE Tel: (0.232) 232 376 77 57 Fax: (0.232) 376 77 59-376 79 74 web: www.baylansayaclari.com

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS STERİLİZASYON; BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİNDE KULLANILAN STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ VE BU STERİLİZASYON

Detaylı

HOMOJENİZATÖRLER PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF.DR. MUSA AYIK

HOMOJENİZATÖRLER PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF.DR. MUSA AYIK HOMOJENİZATÖRLER PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF.DR. MUSA AYIK 7. Homojenizatörler Normal koşullarda birbiriyle karışmayan iki sıvının, yoğun karıştırma, çalkalama ve parçalama ile oluşan heterojen yapıdaki

Detaylı

Ameliyathanelerde Steril Malzemelerin Otomasyonlu Transfer Çözümü

Ameliyathanelerde Steril Malzemelerin Otomasyonlu Transfer Çözümü Ameliyathanelerde Steril Malzemelerin Otomasyonlu Transfer Çözümü Hastanelerde Steril Malzeme Transferi İçin MultiCar MultiCar çok yönlüdür Steril malzeme konteynlarını taşır Steril malzeme sepetlerini

Detaylı

SOĞUTMA SİSTEMLERİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Kalıp Soğutma Sistemi

SOĞUTMA SİSTEMLERİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Kalıp Soğutma Sistemi SOĞUTMA SİSTEMLERİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Kalıp Soğutma Sistemi 2 Enjeksiyon başlangıcı 3 Kalıp Doldurma 4 Ütüleme 5 Tutma Yolluğun donması Kalıp

Detaylı

TAHLİYE VE POMPA HORTUMLARI

TAHLİYE VE POMPA HORTUMLARI Kampa Havalandırma ve Sulama Sistemleri Ltd. Şti. olarak 2007 yılından bu yana Pompalar, Hidroforlar, Dalgıç Pompalar, Sirkülasyon Pompaları, Fanlar, Sanayi Tipi Vantilatörler, Blower/Vakum Pompası gibi

Detaylı

Çiftlik ve Hayvancılık Endüstrisi. Gıda Endüstrisi. Süt Endüstrisi. İçecek Endüstrisi. Sağlık Sektörü. Otel & Mutfak Sektörü. Ulaşım & Kamu Alanları

Çiftlik ve Hayvancılık Endüstrisi. Gıda Endüstrisi. Süt Endüstrisi. İçecek Endüstrisi. Sağlık Sektörü. Otel & Mutfak Sektörü. Ulaşım & Kamu Alanları www.prokimsan.com BİOMİX ÜRÜNLERİ KATALOĞU PROKİMSAN KİMYA SANAYİ A.Ş olarak BİOMİX gurubu ürünlerimizle siz değerli müşterilerimizin hijyen, temizlik ve bakım sorunlarınızın çözümünde, uzman danışman

Detaylı

Gıdalarda Temel İşlemler

Gıdalarda Temel İşlemler Gıdalarda Temel İşlemler Gıdaların işlenmesi; gıda endüstrisinde uygulanan işlemlerin yanı sıra evde gıdaların hazırlanması ve pişirilmesi sırasında uygulanan işlemleri de kapsar. İşlenmemiş gıdaların

Detaylı

BİYOFİLMLERİN TESPİT EDİLMESİNDE VE ORTADAN KALDIRILMASINDA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER

BİYOFİLMLERİN TESPİT EDİLMESİNDE VE ORTADAN KALDIRILMASINDA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER BİYOFİLMLERİN TESPİT EDİLMESİNDE VE ORTADAN KALDIRILMASINDA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER Karmaşık bir soruna mutlak çözüm Gıda ve ilaç/kozmetik endüstrisinin güvenliği, gündemdeki önemli bir sorundan dolayı tehdit

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Mayşenin Süzülmesi Mayşelemeden sonra şıranın, katı kısımlardan (küspe) ayrılması ve küspede kalan ekstraktın

Detaylı

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA NASIL ÇALIŞIR? YAĞMUR SUYU NASIL TOPLANIR? Başta çatılar olmak üzere, açık alanlar otoparklar, yollar ve drenaj borularından toplanabilir. NERELERDE KULLANILIR?

Detaylı

DENİZLİ BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DENÇEV DENİZLİ ÇEVRE KALİTE LABORATUVARI MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ

DENİZLİ BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DENÇEV DENİZLİ ÇEVRE KALİTE LABORATUVARI MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ DENİZLİ BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DENÇEV DENİZLİ ÇEVRE KALİTE LABORATUVARI MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ FR54/rev00/22.10.2011 Sayfa1/9 İÇİNDEKİLER...2 1.NUMUNE KABUL KRİTERLERİ...3 1.1.Genel

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Havalandırma neden yapılır? Yazın uygun hızda, kışın ise hava cereyanı

Detaylı

STADLER. Mühendisliğin zirvesinde. Balistik ayırıcılar

STADLER. Mühendisliğin zirvesinde. Balistik ayırıcılar Mühendisliğin zirvesinde Balistik ayırıcılar Becerileri: Bir malzeme akışının etkili şekilde çeşitli bölümlere ayrılması Yuvarlanan ve ağır maddeler; örn. kaplar, plastik şişeler, taşlar, ahşap, teneke

Detaylı

1 Nem Kontrol Cihazı v3

1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM KONTROL CİHAZI v5.0 Nem Kontrol Cihazı v3.0 1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM Havada bulunan su buharı miktarına nem denir. Nem ölçümlerinde mutlak nem, bağıl nem ve spesifik nem hesaplanır. Mutlak nem birim

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması

1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması ON DOĞRU MUTFAK UYGULAMASI 1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması 2. Donmuş Etlerin Çözündürülmesi 7. Mutfak Bez ve Süngerlerinin Temizliği 3. Etlerin Pişirilmesi 8. Kesme Tahtasının Temizliği 4.

Detaylı

SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER

SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER Doç. Dr. Gülsen YILMAZ 2009 BAŞLIKLAR 1 Tanım ve Prensip 22 Santrifüj teknikleri 33 Santrifüj tipleri 44 Santrifüj kullanım alanları Laboratuvarı ilgilendiren Süreç

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖĞRENCİNİN ADI:KUBİLAY SOY ADI:KOÇ NUMARASI:15360038 KAZANLAR Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı

Detaylı

Toprakta Kireç Tayini

Toprakta Kireç Tayini Toprakta Kireç Tayini Toprakta kireç tayininde genellikle kalsimetre düzeneği kullanılır ve % kireç miktarı CaCO 3 cinsinden ifade edilir. Elde edilen veriler doğrultusunda toprakların kireç içeriğine

Detaylı

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler Dekontaminasyon Manuel Dekontaminasyon Dr. Aydan Özkütük Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi

Detaylı

Lehimli Eşanjör Kullanma Kılavuzu

Lehimli Eşanjör Kullanma Kılavuzu Lehimli Eşanjör Kullanma Kılavuzu Faaliyet Konularımız ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları BASINÇLI KAPLAR Boyler Akümülasyon Tankları

Detaylı

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV)

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) SABİT AYARLI Aralık 01 TANITIM Diyaframlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak

Detaylı

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Akışkanlar dinamiğinde, sürtünmesiz akışkanlar için Bernoulli prensibi akımın hız arttıkça aynı anda

Detaylı

YÜZME HAVUZU SAUNA SPA

YÜZME HAVUZU SAUNA SPA YÜZME HAVUZU SAUNA SPA GRANDER SU YAŞATMA TEKNOLOJİSİ GRANDER CİHAZLARI NASIL ÜRETİLİR? Avusturya da Tirol bölgesindeki Alp Dağlarında bir maden sahasından çıkan özel kaynak suyu, Johann Grander in doğayı

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi 4 Tedbir 03: Tarım Ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi Ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması Ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına

Detaylı

PROF. DR. AYLA SOYER İÇERİK. Soyer, A., İşletme Sanitasyonu, gıda güvenliği

PROF. DR. AYLA SOYER İÇERİK. Soyer, A., İşletme Sanitasyonu, gıda güvenliği PROF. DR. AYLA SOYER İÇERİK 1 İçerik Gıda Endüstrisinde hijyen ve sanitasyon kavramları ve önemi, Gıda, gıda kaynaklı hastalıkların tehlikeleri, Gıdalarda kontaminasyon kaynakları ve önlenmesi, Gıda işletmelerinde

Detaylı

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisinde yararlı mikroorganizmalar temel olarak süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan çeşitli mikroorganizmaları tanımlamaktadır.

Detaylı

BÖLÜM 1 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN SOĞUTULMASI

BÖLÜM 1 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN SOĞUTULMASI BÖLÜM 1 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN SOĞUTULMASI Süt, memelilerin yaşamlarının ilk periyodunda gereksinim duydukları besin elementlerini karşılayan tek gıdasıdır. Bu besin öğeleri, genç memelilerin büyüyüp gelişmesi

Detaylı

I. Buharlı Sterilizatörler

I. Buharlı Sterilizatörler I. Buharlı Sterilizatörler ERYİĞİT buharlı sterilizatörleri; tekstil malzemelerin, cerrahi ve pansuman aletlerin, plastik ve cam malzemelerin, şişelenmiş sıvıların, sterilizasyonunu gerçekleştirmek amacıyla

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ Konsolidasyon Su muhtevası Dane dağılımı Üç eksenli kesme Deneyler Özgül ağırlık Serbest basınç Kıvam limitleri (likit limit) Geçirgenlik Proktor ZEMİN SU MUHTEVASI DENEYİ Birim

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ

ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ 1. Teorik Esaslar: Isı değiştirgeçleri, iki akışın karışmadan ısı alışverişinde bulundukları mekanik düzeneklerdir. Isı değiştirgeçleri endüstride yaygın olarak kullanılırlar

Detaylı

KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK

KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK 10. KOYULAŞTIRMA VE KOYULAŞTIRMA TESİSLERİ (BUHARLAŞTIRICILAR) Gıda sanayinde, koyulaştırma yada buharlaştırma

Detaylı

OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ

OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ - Kayaların ayrışması + organik maddeler - Su ve hava içerir - Bitki ve hayvanlar barındırır - Mineral maddeler TOPRAKLARI OLUŞTURAN ANA MATERYAL TİPLERİ - Toprak tipi-ana materyalin

Detaylı

ATIK MADENİ YAĞ YENİDEN RAFİNE EDİLMESİ KRİTER KONTROL LİSTESİ

ATIK MADENİ YAĞ YENİDEN RAFİNE EDİLMESİ KRİTER KONTROL LİSTESİ ATIK MADENİ YAĞ YENİDEN RAFİNE EDİLMESİ KRİTER KONTROL LİSTESİ (Kontrol Listesinin Kriter metni ile birlikte değerlendirilmesi gerekir.) 1)Atık Kabul ve Atık depolarının hacimleri toplamı en az 250 m3

Detaylı

BUHAR ÏÇÏN BASINÇ DÜŠÜRÜCÜ VANA TÏP 39-2

BUHAR ÏÇÏN BASINÇ DÜŠÜRÜCÜ VANA TÏP 39-2 BUHAR ÏÇÏN BASINÇ DÜŠÜRÜCÜ VANA TÏP 39-2 Šekil 1 Tip 39-2 1. Yapïsï ve çalïšma prensibi Basïnç düšürücü tek oturtmalï bir vana gövdesi, klape mili ve klape, dengeleme körüÿü ve diyaframlï bir tahrik ünitesinden

Detaylı