İSLÂM ve SANAT. Tartışmalı İlmî Toplantı Kasım Akdeniz Ü. Hukuk Fakültesi Konferans Salonu. Kampüs - Antalya

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İSLÂM ve SANAT. Tartışmalı İlmî Toplantı Kasım Akdeniz Ü. Hukuk Fakültesi Konferans Salonu. Kampüs - Antalya"

Transkript

1 İSLÂM ve SANAT Tartışmalı İlmî Toplantı Kasım 2014 Akdeniz Ü. Hukuk Fakültesi Konferans Salonu Kampüs - Antalya İstanbul 2015

2 MEVLİD İN SAHNEDE İCRÂSI İÇİN BİR MODEL ÖNERİSİ Giriş Selman BENLİOĞLU * Süleyman Çelebi nin (ö. 825/1422) Türk-İslâm Edebiyatı nın şaheserlerinden olan Vesîletü n-necât adlı eseri mûsikî tarihi açısından da önemli bir eserdir. Bazı kaynaklarda ilk bestesinin Süleyman Çelebi ye ait olabileceği iddia edilse de 1 kesin olan, kaleme alınışının ardından kısa bir zaman diliminde mûsikîyle icrâsının benimsendiği ve yaygınlık kazandığıdır. 2 Çeşitli İslâm ülkelerinde farklı dillerde, mübarek gün ve gecelerde, doğum, ölüm, anma ve kutlama gibi vesilelerle, besteli ya da irticâlen okunagelmiştir. 3 Mevlidin icrâsında esas unsur bu forma mahsus irticâlî okuyuş biçimidir. Meşk yoluyla günümüze ulaşan bilgiler ışığında bahirlere hangi makamla başlanacağına ve nasıl bir seyir yapılacağına dair bir gelenek yerleşmiştir. Esasen makam sıralamasına dair bu gelenek, her noktada kesin kurallar içermez ve icrâcıya serbest alanlar bırakır. Öte yandan mevlidin XVII. yüzyılda yaşamış Bursalı Sekban tarafından bestelendiği ve bu bestenin XX. yüzyılın başlarına kadar varlığını koruduğu bilinmektedir. 4 İlgisizlikten unutulmaya mahkûm olmuş bu mevlid bestesinin bilindiği dönemlerde bile icrâda ne kadar tercih edildiği belirsizdir. Zira bu serbest usûldeki uzun eseri meşk etmenin ve hafızada tutmanın zorluğu düşünüldüğünde irticâlî icrânın gölgesinde kaldığı, hiç değilse onunla harmanlandığı düşünülebilir. Bu çalışmada günümüz imkân ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak müzikal açıdan zenginleştirilmiş, görsel olarak desteklenmiş, * Arş. Gör., Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, selmanbenlioglu@gmail.com 1 Sadeddin Nüzhet Ergun, Türk Musikisi Antolojisi: Dini Eserler, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, 1942, c. I, s Bedri Mermutlu, Besteli Mevlid Meselesi, Süleyman Çelebi ve Mevlid Yazılışı, Yayılışı ve Etkileri, Bursa: Osmangazi Belediyesi Yayınları, 2007, s Necla Pekolcay, Mevlid (Vesîletü n-necât), İstanbul: Dergah Yayınları, 2013, s Ergun, a.g.e., s. 17.

3 662 İSLÂM ve SANAT bir bütünlük içinde kurgulanmış ve bu sayede katılımcıları da içine çeken bir mevlid icrâsının sahnede nasıl uygulanabileceği sorusuna cevap aranacaktır. Hiç şüphesiz farklı disiplinlerden oluşturulacak bir ekibin uzun soluklu çalışması neticesinde böylesi bir proje hayata geçirilebilecek olsa da, burada fikrî olarak tartışılacaktır. Bu kapsamda özellikle yakın dönemde mevlidin sahnede icrâsına ilişkin örnekler değerlendirilecektir. Sonrasında dinî mûsikî geleneğinin muhtelif unsurları kullanılarak ve tarihî uygulamalardan da beslenerek, görsel anlamda da sahnenin teknik imkânlarının kullanıldığı bir mevlid icrâsı modeli tanıtılacaktır. Farklı Mevlid İcrâları Mevlidin icrâsında geleneksel olarak riâyet edilen makam sırası, bahirlerin başlangıç ve kararlarına dair bir çerçeve çizer ve aralardaki kısımlarda tercih edilecek makam geçkilerinde icrâcıyı serbest bırakır. Bu durum günümüze ulaşan muhtelif mevlid yazmalarının kenarlarına not düşülen makam sıralamalarında kendini gösterir. Üzerinde çalışma yapılmış iki mevlid nüshasında da görüleceği üzere, temel noktalarda neredeyse aynı makamlar kullanılmış, ara bölümlerde ise farklı tercihler yapılmıştır. 5 Henüz araştırmaya konu edilmemiş benzeri birkaç yazmada da bu durum görülebilmektedir. 6 Tarihteki farklı mevlid icrâlarına örnek olarak Koca Mustafa Paşa Sümbül Efendi Dergâhı nda okunduğunu bilinen Hâyhâylı mevlid sayılabilir. Her satırın sonunda cumhur olarak Hây Hây şeklindeki zikirle iştirâk edilen icrânın fazla rağbet görmediği bilinmektedir. Zira bu ifade Türkçe de tasdik anlamına geldiğinden mevlid manzûmesinde anlam olarak yakışıksız kaçacağı yerler vardır. Meselâ Gece gündüz işleri isyân kamu/ Korkarım kim yerleri ola tamu beytinden sonra kullanımı uygun olmamaktadır. Nitekim bu icrâ günümüze ulaşmamıştır. 7 Bursalı Sekban a ait mevlid bestesinin yanı sıra Cumhuriyet döneminde yeni mevlid besteleri denenmiştir. Hafız Hattat Kemal Batanay tarafından yapılan besteyi Kâni Karaca meşk etmiş olsa da henüz bir 5 Mevlid-i şerîf, Nr. 985, Bursa Orhan Kütüphanesi, 1115/1703; Mevlid-i şerîf, Nr. 1286, Hacı Selimağa Kütüphanesi, 1242/1827. Bedri Mermutlu, a.g.m., s ; Ubeydullah Sezikli, Besteli Mevlid Üzerine İki Yazma Eser, Çukurova Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 8 (1), s Atatürk Kitaplığı nda bulunan mevlid yazmaları üzerinde yaptığımız araştırma neticesinde bu özelliği haiz birkaç yazma eser tespit edilmiş olup tarafımızdan neşre hazırlanmaktadır. 7 Nuri Özcan, Mevlid, TDV İslâm Ansiklopedisi, c. 29, s. 485.

4 Mevlid in Sahnede İcrası İçin Bir Model Önerisi 663 neşri veya kaydı bulunmamaktadır. 8 Sadettin Kaynak ın da mevlid bestesinin varlığından söz edilmektedir. Ayrıca Sefer Dal ın teşvikiyle Yakup Gören tarafından yapılmış bir mevlid bestesi daha bulunmaktadır. 9 Balkan coğrafyasında mevlidin yaygın olarak okunduğu bilinmektedir. Prizren de Ömer Tuğrul İnançer in kayda aldığı solo ve cumhur olarak okunan, besteli-irticâlî bölümleri bulunan bir mevlid bestesi de notaya alınmıştır. 10 Yine Isparta çevresinde vezne bağlı kalarak, yer yer besteli havasında okunan ve en önemlisi cumhur olarak icra edilen bir icrâ şekli de bulunmaktadır. 11 Mevlidin sahnede icrâsına yönelik tespit edilebilen ilk örnek 1954 yılında Ney ve Kudümlerle Mevlid başlığıyla sunulmuştur. Aralarında Ulvi Erguner, Kâni Karaca ve Niyazi Sayın gibi usta isimlerin yer aldığı konserin ses kayıtları günümüze ulaşmıştır. Enstrüman olarak ney, kudüm ve çellonun kullanıldığı icrâda küçük bir hânende ve mevlidhân heyeti yer alır. Program Çargâh makamında ney taksiminin ardından yine aynı makamdan Aziz Mahmud Hüdâyî ye ait Kudûmun rahmet u zevk u safâdır Yâ Rasûlallah tevşihiyle başlar. Peşinden Tevhid bahri irticâlen okunmuş, aralarda kısa ney taksimleriyle eşlik edilmiştir. Bazen enstrümanlar dem tutarak da icrâya katkı sağlamıştır. Benzeri şekilde okunan Velâdet ve Duâ bahirleriyle ve ara tevşihlerle program tamamlanmıştır. Benzeri bir icrâya Sebilürreşad ın 1958 de yaptığı bir haberde de rastlanır. Yunus Emre yi anmak üzere Eskişehir de yapılan ihtifâlde neyle müzikli mevlût okunacağı, ardından da Ahmet Adnan Saygun un Yunus Emre Oratoryosu nun yine kendisi tarafından yönetilecek orkestra tarafından çalınacağı aktarılmıştır. Bu mevlidin icrâsına dâir detay verilmemiştir. 12 Yakın döneme gelindiğinde Hâfız Ahmet Çalışır ın yönetiminde Konya da 26 Eylül 2008 tarihinde yapılan program mevlidin sahneye ta- 8 Muhittin Serin, Kemal Batanay: Bestekâr, Tamburi, Hattat, Hafız, İstanbul: Kubbealtı Neşriyat, 2006, s. 92. Eserin bestekârı tarafından yazılan notaları İSAM Kemal Batanay Müzik Arşivi ndedir. 9 Cumhur Enes Ergür, Prizren de Halen Okunan Besteli Bir Mevlid, Bir Kutlu Doğum Şaheseri: Mevlid ve Süleyman Çelebi (ed. Bilal Kemikli, Osman Çetin), Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, 2010, s Ergür, a.g.m., s Erdoğan Ateş, Mevlid İcrasında Farklı Bir Yöntem: Cumhur Mevlid (Isparta Örneği), Bir Kutlu Doğum Şaheseri: Mevlid ve Süleyman Çelebi (ed. Bilal Kemikli, Osman Çetin), Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, 2010, s Sebilürreşad, Ney ve Müzikle Mevlût, c. 11 (268), s. 288.

5 664 İSLÂM ve SANAT şınmasıyla ilgili uygulamalar arasında seçkin bir örnektir. Müzikal anlamda ustaca planlanmış bu icrâ Tevhid, Velâdet ve Dua bahirlerinden seçilen bölümlerden oluşmaktadır. Mevlid manzumesi bazen zikri çağrıştıran bir tempo üzerine kaside tavrıyla okunmuştur. Bahirlerin arasında tevşih ve ilâhiler enstrümanların katılımıyla icrâ edilmiştir. Yine bahir ortalarında yaklaşık iki beyitte bir olacak şekilde ney taksimleriyle karşılıklı icrâ yapılmıştır. Velâdet bahrinde ise beyitler arasında Mâhur Salât ü Selâm okunarak icrâya renk ve dinamizm katılmıştır. Yukarıda ilk örnek olarak zikredilen programın bir benzeri, Bursa da 2009 yılında yapılan Uluslararası Mevlid Sempozyumu kapsamındaki konserde sunulmuştur. Bu programın öne çıkan özelliklerinden biri de farklı dillerdeki mevlidlerden örneklerin seslendirilmesidir. Arnavutça, Boşnakça ve Gürcüce mevlidden bölümlerin okunduğu konser bu anlamda bir ilk olma özelliği taşır. Halide Edip Adıvar, mevlidin ruhunun korunup oratoryo formunda bestelenmesi ve bu eserin Süleyman Çelebi nin Bursa daki kabrinin bulunduğu sırta kurulacak amfi tiyatroda her mevlid kandilinde seslendirilmesine yönelik bir hayâlini zikretmiştir. 13 Yakın dönemde bu hayâli ne ölçüde gerçekleştirdiği tartışılır bir örnek Mevlid Kantat başlığıyla sunulmuştur. 20 Nisan 2011 tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi nde dünya prömiyeri gerçekleştirilen Selman Ada bestesi, Cumhurbaşkanlığı himâyesinde Ahmet San ın organizatörlüğünde 452 kişilik bir orkestra tarafından sahnelenmiştir. Devamında bu projenin dünyanın belli başlı merkezlerinde de sergileneceği, yabancı aktörlerin farklı dillerde okuyacağı mevlid tercümeleriyle yayınlanacağı hedeflense de şimdiye kadar ikinci bir teşebbüse rastlanmamıştır. Yalçın Çetinkaya nın eleştirisinde daha çok iktidardaki sağ cenaha bir yolunu bulup yaklaşarak para vurmak maksadıyla yapıldığı çok aşikâr olan çalışma olarak nitelediği bu proje 14, Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından oluşan kalabalık kadrosuyla, devletin üst düzey himâyesiyle ve 500 bin dolarlık bütçesiyle fare doğurmuş dağ olarak değerlendirilebilir. Mevlid İcrâ Modeli Konser salonlarında sahnedeki icrâcıyla seyirci arasında var olan konum farklılığı, bir tarafın üretici olarak sunulup diğer tarafın tüketici pozisyonunda kaldığı tek yönlü bir ilişki doğurmaktadır. Oysa dinî 13 Halide Edip Adıvar, "Mevlûd", Yeni İstanbul, nr. 2298, dan aktaran Beşir Ayvazoğlu, Halide Edip'in hayali ve Mevlid Kantat, Zaman, Yalçın Çetinkaya, Mevlit Kantat ve Hz. Muhammed'i Tampere Sistemin İndirgenmiş Ses Dünyasına Sığdırmak, Yeni Şafak,

6 Mevlid in Sahnede İcrası İçin Bir Model Önerisi 665 mûsikî geleneğinde, ister camide ister tekkede olsun, katılımcılar arasında icrâcı ve dinleyici gibi bir sınıflandırma asgari seviyededir. Sürükleyici rolü üstlenen ve icrâyı idâre eden bir ekip olmakla beraber, katılımcılar cumhur olarak icrâ edilen bölümlerle, zikir ritüelleriyle ve en önemlisi mânevî bir birlik sayesinde icrâya ve vücûda gelmesi murâd edilen zevk ve mânâya ortaktırlar. Mevlidin başlıca icrâ mekânı camidir ve bu durum geçerliliğini ve merkezîliğini korumaktadır. Son devirde bazı yozlaşmalara maruz kalsa da icrâ geleneği varlığını sürdürecektir. Mevlidin sahneye taşınması niyeti, mevlidin geleneksel yapısına müdahale etmek niyeti taşımamaktadır. Ancak gelişen imkânların kullanılmasıyla farklı platformlarda mûsikî açısından zenginleştirilmiş, daha anlaşılabilir bir mevlid icrâsı da mümkün görünmektedir. Mevlid icrâsına yönelik eleştirilerde başlıca husus metni anlama problemidir. Öyle anlaşılıyor ki bu şikâyet sadece günümüze ait değildir. Es ad Efendi tarihinde öteden beri ne mevlidhânların, ne de avâm olsun havâs olsun dinleyenlerin mevlidden bir şey anlamadıkları kayıtlıdır. 15 Bu durumun sebeplerinden biri olarak mevlidin okunuşunda kullanılan uzun nağmeler ve süslemeler sayılabilir. 16 Yine değişen dil açısından son zamanlarda mevlidin metin olarak bile okunduğunda ne kadarının anlaşılacağı şüphelidir. Mevlid icrâsının görsel anlatımla desteklenmesi, anlaşılma problemin bir nebze çözümü ve katılımcıların icrâya bağlılıklarının sağlanması için önerilmektedir. Bu maksatla başta minyatür olmak üzere hat, tezhib ve ebrû sanatının uygun eserleri kullanılabilir. 17 İlâveten bu ruha uygun resim ve fotoğraflarla icrâ zenginleştirilebilir. Özellikle soyut resmin imkânları bu noktada yararlı açılımlar sağlayabilir. Yine gelişmekte olan üç boyutlu görüntüleme teknolojileri ve ışık teknikleriyle sahnede metne paralel bir anlatım oluşturulabilir. Mevlidde sıklıkla yer alan âyet, hadis ve rivâyetlere göndermelerin ve mazmunların sadece anlamlarının aktarılması ya da metnin sadeleştirilmiş halde beyit beyit yansıtılması faydalı olacaksa da yeterli gö- 15 Esad Efendi, Vak a-nüvis Es ad Efendi Tarihi (yay. haz. Ziya Yılmazer), İstanbul: Osmanlı Araştırmaları Vakfı, 2000, s Ali Rıza Sağman, Mevlid Nasıl Okunur? ve Mevlidhânlar, İstanbul: Fakülteler Matbaası, 1951, s Bu konuyla ilgili bir örnek için bkz. Zeren Tanındı, Siyer-i Nebi: İslâm Tasvir Sanatında Hazreti Muhammed in Hayatı, İstanbul: Hürriyet Vakfı, 1984.

7 666 İSLÂM ve SANAT rülmemektedir. Yani beyit tercümelerinin bir sunum hâlinde icrâ boyunca perdeye yansıtılarak sunulması, genelde dikkatin dağılması şeklinde sonuçlanabilmektedir. Meselâ Velâdet bahrinin ilk beytinde yer alan Ol sadeften doğdu ol dürdânesi ifadesinin mükemmelliğini basit bir sadeleştirmeyle anlatmak yerine ışık oyunları kullanılarak oluşturulacak bir tabloyla anlatmak daha etkili olacaktır. Örnekleri çoğaltmak mümkün olsa da değinildiği üzere görsel planlama ancak uygulamayla kendini gösterecektir. Modelin genel akışına gelindiğinde, program Süleyman Çelebi nin hayat hikâyesi ve mevlidin yazım sürecine dair kısa bir bilgilendirmeyle başlar. Tarihi seyir içinde hangi mahfillerde, ne maksatla okunduğu ve toplumun yaklaşımı değerlendirilir. Süre açısından Tevhid, Velâdet ve Dua bahirlerinin tamamının icrâsı öngörülmekte olup görsel yönden çok daha zengin atıfları ve imkânları bulunan Miraç bahrinin de hiç değilse bir kısmının icrâ edilmesi planlanmaktadır. Mevlid bahirleri, tevşihler, zikirli bölümler ve aşırların icrâsı için yedi kişilik hânende ekibiyle birlikte ney, kudüm, bendir, kanun, tanbur, klâsik kemençe ve çello icrâcılarından oluşacak yedi kişilik sâzende heyeti planlanan performans için yeterli görülmektedir. Asgari düzeyde tespit edilen bu kadronun birkaç müzisyenle daha desteklenmesi icrâyı zenginleştirecektir. Model, yukarıda sayılan tarihî uygulamalardan, yakın dönem tecrübelerinden ve dinî mûsikînin farklı icrâ şekillerinden istifadeyi hedeflemektedir. Bu maksatla dinî mûsikînin perde kaldırma ve cumhur icrâ şekillerinin ve zengin salâ formu örneklerinin kullanılması düşünülmektedir. Bu şekilde geleneksel icrâ şekilleri ve eserleri, mevlidin icrâsıyla harmanlanacaktır. Örneğin Velâdet bahrinde Hz. Peygamber in doğumunun adım adım anlatıldığı, heyecanın yükseldiği, mucizelerin ardı ardına sıralandığı kısımlarda perde kaldırma tekniğiyle coşkulu bir hava yakalanması sağlanabilir. Bahrin başlangıç bölümlerinde Rast makamı kullanıldığından, Rast perdesinden oktavı olan Gerdâniye perdesine kadar her beyitte bir makam kullanılmak üzere ve Lâilâheillâllah zikri eşliğinde perde kaldırma uygulanmış olur. Dinî mûsikî repertuarında seçkin bir yere sahip salâlar hem muhtevâ, hem de müzikal zenginliği açısından modelin kapsamına uygun düşmektedir. Hâlihazırda mevlid icrâlarında okunan Itrî nin Segâh Salât-ı Ümmiye si ve Mâhur makamında salâtların yanı sıra Hatib Zâkirî Hasan Efendi ye ait Dilkeşhâverân Sabah Salâsı, Allâhümme salli ale l-

8 Mevlid in Sahnede İcrası İçin Bir Model Önerisi 667 Mustafâ şeklinde başlayan Mâhur Salât ve Uşşâk makamında Salât-ı Kemâliye gibi eserler de beyitler arasında okunabilir. 18 Sonuç Bu çalışmada Türk-İslâm medeniyetinin zirve eserlerinden Süleyman Çelebi mevlidinin sahnede uygulanışıyla ilgili tecrübeler derlenmiş ve bunlardan hareketle görsel açıdan desteklenmiş bir mevlid icrâsının sahnede nasıl sunulabileceğine dair bir model teklif edilmiştir. Şüphesiz ki burada öne sürülen fikirler icraatla anlam kazanacaktır. Böyle bir projenin hayata geçirilebilmesi için ciddi bir destek ve farklı sahalardan uzmanların oluşturacağı bir heyetin uzun soluklu mesaisi gerekmektedir. Baştan sona müzikal ve görsel akışı tespit edilerek bir senaryo gibi titizlikle kurgulanmalıdır. Gelişen imkânlar çerçevesinde sayıları gün geçtikçe artan kültür merkezleri ve konser salonları camilerin ulaşamadığı kitlelere de ulaşabilmektedir. Bu tip yerlerde yapılacak faaliyetler için kamu kuruluşlarının ya da özel sektörün desteği daha kolay sağlanabilir. Öte yandan icrâcılar için farklı platformlarda sanatlarını daha iyi sunabilme gayreti olumlu sonuçlar doğuracaktır. Katılımcılar içinse mevlide farklı bir pencereden bakabilme imkânı sağlanması hedeflenmektedir. Geleneğin bozulması üzerinden yöneltilebilecek eleştirileri asgari seviyeye indirgemek için kaynaktan beslenen nitelikli bir ürün ortaya konmaya çalışılmalıdır. Bir ön çalışma olmak üzere tarihî ve güncel çalışmalar tespit edilip değerlendirilmiş ve gelenekten beslenerek yapılabilecek uygulamalar sıralanmıştır. Hem icrâcılar, hem de dinleyiciler için olumlu sonuçların hedeflendiği bu taslak, farklı çalışmalar için de emsal teşkil edebilir. Gelenekte mevlid gibi okunagelen Mirâciye ve Muhammediye gibi eserler için de benzeri çalışmalar yapılabilir. 18 Muhtelif salâlar için bkz. A. Başak İlhan Harmancı, Türk Din Mûsikîsi nde Salâ (Salât) Formu ve Salâ Besteleri, Rast Müzikoloji Dergisi, c. 1(1), s

9 668 İSLÂM ve SANAT KAYNAKLAR Ali Rıza Sağman, Mevlid Nasıl Okunur? ve Mevlidhânlar, İstanbul: Fakülteler Matbaası, A. Başak İlhan Harmancı, Türk Din Mûsikîsi nde Salâ (Salât) Formu ve Salâ Besteleri, Rast Müzikoloji Dergisi, c. 1(1). Bedri Mermutlu, Besteli Mevlid Meselesi, Süleyman Çelebi ve Mevlid: Yazılışı, Yayılışı ve Etkileri, Bursa: Osmangazi Belediyesi Yayınları, Beşir Ayvazoğlu, Halide Edip'in hayali ve Mevlid Kantat, Zaman, Cumhur Enes Ergür, Prizren de Halen Okunan Besteli Bir Mevlid, Bir Kutlu Doğum Şaheseri: Mevlid ve Süleyman Çelebi (ed. Bilal Kemikli, Osman Çetin), Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, Erdoğan Ateş, Mevlid İcrasında Farklı Bir Yöntem: Cumhur Mevlid (Isparta Örneği), Bir Kutlu Doğum Şaheseri: Mevlid ve Süleyman Çelebi (ed. Bilal Kemikli, Osman Çetin), Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, Esad Efendi (Sahaflar Şeyhizâde), Vak a-nüvis Es ad Efendi Tarihi (Bahir Efendi nin zeyl ve ilaveleriyle) / (yay. haz. Ziya Yılmazer), İstanbul: Osmanlı Araştırmaları Vakfı, Muhittin Serin, Kemal Batanay: Bestekâr, Tamburi, Hattat, Hafız, İstanbul: Kubbealtı Neşriyat, Necla Pekolcay, Mevlid (Vesîletü n-necât), İstanbul: Dergâh Yayınları, Nuri Özcan, Mevlid (Mûsikî), TDV İslâm Ansiklopedisi, c. 29. Sadeddin Nüzhet Ergun, Türk Mûsikîsi Antolojisi: Dinî Eserler, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sebilürreşad, Ney ve Müzikle Mevlût, c. 11 (268). Ubeydullah Sezikli, Besteli Mevlid Üzerine İki Yazma Eser, Çukurova Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 8 (1). Yalçın Çetinkaya, Mevlit Kantat ve Hz. Muhammed'i Tampere Sistemin İndirgenmiş Ses Dünyasına Sığdırmak, Yeni Şafak, Zeren Tanındı, Siyer-i Nebi: İslâm Tasvir Sanatında Hazreti Muhammed in Hayatı, İstanbul: Hürriyet Vakfı, 1984.

İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ. Doç. Dr. HÜSEYİN AKPINAR Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı

İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ. Doç. Dr. HÜSEYİN AKPINAR Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ Doç. Dr. HÜSEYİN AKPINAR Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı Eposta: hakpinar@harran.edu.tr ; akpinar64@hotmail.com Telefon: 0414 318 (1003), (1707); 552 216 36 12 ÖĞRENİM

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü SİVAS Doktora Tezi: İslam Tarihi ve Medeniyetinde Salâ ve Salâvatlar

ÖZGEÇMİŞ Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü SİVAS Doktora Tezi: İslam Tarihi ve Medeniyetinde Salâ ve Salâvatlar ÖZGEÇMİŞ Doğum Tarihi ve Yeri: 1971 - Amasya EĞİTİM BİLGİLERİ 2013 Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü SİVAS Doktora Tezi: İslam Tarihi ve Medeniyetinde Salâ ve Salâvatlar 2004 Ankara Üniversitesi

Detaylı

Türk Din Mûsikîsi El Kitabı

Türk Din Mûsikîsi El Kitabı Türk Din Mûsikîsi El Kitabı Genel Editör ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Eyüp Baş Editör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi Yazarlar Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi Prof. Dr. M. Safa Yeprem Prof. Dr. Fazlı Arslan

Detaylı

CEMİL BEY İN KEMENÇE İCRASINDA KULLANMIŞ OLDUĞU SÜSLEMELER

CEMİL BEY İN KEMENÇE İCRASINDA KULLANMIŞ OLDUĞU SÜSLEMELER CEMİL BEY İN KEMENÇE İCRASINDA KULLANMIŞ OLDUĞU SÜSLEMELER Öz Vasfi HATİPOĞLU Bu çalışmada, büyük kemençe virtüozu Cemil Bey in Traditional Crossrouads tarafından 1995 yılında yayınlanmış olan Vol. II&III

Detaylı

Necdet Yaşar 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi.

Necdet Yaşar 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Necdet Yaşar Müzik Yaşamı Necdet Yaşar 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Müziğe bağlama çalarak başladı. Mesut Cemil'in tambur çalışını dinledikten sonra, 20 yaşında tanbura

Detaylı

VEFÂTININ 20. YILINDA SÂMİHA AYVERDİ ETKİNLİKLERİ

VEFÂTININ 20. YILINDA SÂMİHA AYVERDİ ETKİNLİKLERİ VEFÂTININ 20. YILINDA SÂMİHA AYVERDİ ETKİNLİKLERİ (Etkinliklerin târih ve saatlerinde değişiklik olduğunda ya da yeni bir etkinlik planlandığında liste güncellenmektedir. Son güncelleme: 27 Mart 2013)

Detaylı

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YILDÖNÜMLERİ

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YILDÖNÜMLERİ UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YILDÖNÜMLERİ UNESCO Genel Merkezi nde iki yılda bir UNESCO Üyesi devletlerin katılımıyla gerçekleşen Genel Konferanslar sırasında, üye

Detaylı

2011 2012 KUBBEALTI SOHBETLERİ

2011 2012 KUBBEALTI SOHBETLERİ 2011 2012 KUBBEALTI SOHBETLERİ 1.Sohbet Fuzûlî ve Bestelenmiş Şiirleri (Sohbet ve Mûsıkî Programı) Konuşmacı: Özcan Ergiydiren Konu: Fuzûlî ve Bestelenmiş Şiirleri (Sohbet ve Mûsıkî Programı) Tarih: 1

Detaylı

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YIL DÖNÜMLERİ

UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YIL DÖNÜMLERİ UNESCO GENEL KONFERANSLARI TARAFINDAN İLAN EDİLEN ANMA VE KUTLAMA YIL DÖNÜMLERİ UNESCO, evrensel öneme sahip şahsiyet veya tarihî olaylara ilişkin anma ve kutlama yıl dönümlerine, iki yılda bir üye devletlerin

Detaylı

Araştırma Notları. Tasavvuf Mûsikîsinden İki Salât

Araştırma Notları. Tasavvuf Mûsikîsinden İki Salât Araştırma Notları Tasavvuf Mûsikîsinden İki Salât Mehmet Nuri UYGUN * Dinî Türk Mûsikîsinde Salât Formu Salât formu Dinî Türk mûsikîsinin en önemli çeşitlerinden biri olup, câmi mûsikîsi ve tekke mûsikîsi

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ

AMASYA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ AMASYA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Sorularla 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı İlahiyat Fakültesi ne zaman eğitim ve öğretime başladı? Fakültemiz 2012 yılında kuruldu. 2013-2014 eğitim-öğretim yılında

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GİRİŞ (ÖZEL YETENEK) SINAVI KILAVUZU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GİRİŞ (ÖZEL YETENEK) SINAVI KILAVUZU 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GİRİŞ (ÖZEL YETENEK) SINAVI KILAVUZU 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GİRİŞ (ÖZEL YETENEK) SINAVI KILAVUZU BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Kontenjan ve İlkeler

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Program Geliştirme Daire Başkanlığı EZANI GÜZEL OKUMA ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Program Geliştirme Daire Başkanlığı EZANI GÜZEL OKUMA ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Program Geliştirme Daire Başkanlığı EZANI GÜZEL OKUMA ÖĞRETİM PROGRAMI Ankara 2016 Bu öğretim programı, 08.03.2016 tarihli ve 5098 sayılı

Detaylı

Y. Lisans Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1989. Sanatta Yeterlilik Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1994

Y. Lisans Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1989. Sanatta Yeterlilik Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1994 Adı Soyadı: Güldeniz EKMEN AGİŞ Doğum Tarihi: 01.08.1958 Unvanı: Yardımcı Doçent Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı İst. Teknik Üniv. 1979 Y. Lisans Türk Müziği İst.

Detaylı

ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU KASIM Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA. Düzenleyenler

ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU KASIM Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA. Düzenleyenler ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU 23-24 KASIM 2018 Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA Düzenleyenler Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Antalya İl Müftülüğü

Detaylı

Tel: / e-posta:

Tel: / e-posta: 1-Sempozyuma Davet: ULUSLARARASI CÂMİ SEMPOZYUMU (SOSYO-KÜLTÜREL VE MİMARÎ AÇIDAN) 01-02/ Ekim/ 2018 Tarih boyunca câmiler Müslümanların itikat, ibadet, ilim, sosyal, kültürel ve mimari açıdan hayatın

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Kenan Erdoğan Unvanı. Adı Soyadı. Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri

ÖZGEÇMİŞ. Kenan Erdoğan Unvanı. Adı Soyadı. Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Kenan Erdoğan Unvanı Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri Manisa Daha Önce Bulunduğu Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi, Celal Bayar Üniversitesi

Detaylı

İçindekiler. Giriş Konu ve Kaynaklar 13 I. Konu 15 II. Kaynaklar 19

İçindekiler. Giriş Konu ve Kaynaklar 13 I. Konu 15 II. Kaynaklar 19 Önsöz Kur an tefsirleri üzerine yapılan araştırmalar bir hayli zenginleşmesine karşın, yüzlerce örneğiyle sekiz-dokuz asırlık bir gelenek olan tefsir hâşiyeciliği, çok az incelenmiştir. Tefsir hâşiye literatürü;

Detaylı

2014 YILI FAALİYETLERİ

2014 YILI FAALİYETLERİ 2014 YILI FAALİYETLERİ 28 Ağustos 2013 tarihinde Dekanımız Prof. Dr. Bayram Ali ÇETİNKAYA görevine başladı. 27 Eylül 2013 tarihinde Dekanımız Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya Atatürk Üniversitesinde düzenlenen

Detaylı

TÜRK DİN MÛSİKÎSİNDE USÛL İLÂHİLERİ USÛL HYMNS IN TURKISH RELIGIOUS MUSIC

TÜRK DİN MÛSİKÎSİNDE USÛL İLÂHİLERİ USÛL HYMNS IN TURKISH RELIGIOUS MUSIC RAST MÜZİKOLOJİ DERGİSİ Uluslararası Müzikoloji Dergisi www.rastmd.com TÜRK DİN MÛSİKÎSİNDE USÛL İLÂHİLERİ Dr. M. Nuri Uygun 1 ÖZET Türk Din Mûsikîsi iki ana dala ayrılmaktadır. Bunlardan biri cami mûsikîsi

Detaylı

Makedonya da Câmi Mûsikîsi

Makedonya da Câmi Mûsikîsi Makedonya da Câmi Mûsikîsi Mosque s Music in Macedonia Abas JAHJA * Citation/ : Jahja, Abas, (2012). Mosque s Music in Macedonia, Milel ve Nihal, 9 (2), 75-111. Abstract: Art goes beyond any natural and

Detaylı

Feyizler, safâlar ziyâde ola. Tören Programı

Feyizler, safâlar ziyâde ola. Tören Programı Feyizler, safâlar ziyâde ola Tören Programı 07 Aralık 2014 Pazar Kandil Uyandırma Merasimi Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü Saat: 13.30 Düzenleyen: Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Semâ

Detaylı

MAWLID AND DOBRUCA MAWLID AS A FORM OF RELIGIOUS MUSIC

MAWLID AND DOBRUCA MAWLID AS A FORM OF RELIGIOUS MUSIC KOCA, F. Dinî Mûsikî Formu Olarak Mevlîd ve Dobruca Besteli Mevlîdi Diyanet İlmî Dergi 55 (2019): 155-182 DİNÎ MÛSİKÎ FORMU OLARAK MEVLÎD VE DOBRUCA BESTELİ MEVLÎDİ* MAWLID AND DOBRUCA MAWLID AS A FORM

Detaylı

(Etkinliklerin tarih ve saatlerinde değişiklik olduğunda ya da yeni bir etkinlik planlandığında

(Etkinliklerin tarih ve saatlerinde değişiklik olduğunda ya da yeni bir etkinlik planlandığında VEFÂTININ 20. YILINDA SÂMİHA AYVERDİ ETKİNLİKLERİ (Etkinliklerin tarih ve saatlerinde değişiklik olduğunda ya da yeni bir etkinlik planlandığında 1 / 10 liste güncellenmektedir. Son güncelleme: 21 Mart

Detaylı

Müftülüðümüzden Haberler

Müftülüðümüzden Haberler Müftülüðümüzden Haberler Onaylayan Media Station Web Center Thursday, 19 April 2012 Son Güncelleme Tuesday, 24 May 2016...MÜFTÜLÜÐÜMÜZDEN HABERLER...* Alo 190 Personeli Eðitildi * Dünya Kadýnlar Günü Kutlandý

Detaylı

MEVLEVÎ MÛSĠKÎSĠ VE ġanliurfa ÖRNEĞĠ

MEVLEVÎ MÛSĠKÎSĠ VE ġanliurfa ÖRNEĞĠ MEVLEVÎ MÛSĠKÎSĠ VE ġanliurfa ÖRNEĞĠ Dr. Hüseyin AKPINAR * Mevlânâ Celâleddin Rûmî ye (ö. 672/1273) nispetle kurulan Mevlevî Tarikatı na mahsus tasavvuf mûsikîsine Mevlevî Mûsikîsi denir. Bu mûsikî, Türk

Detaylı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ULUSLARARASI DİNÎ MÛSİKÎ SEMPOZYUMU

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ULUSLARARASI DİNÎ MÛSİKÎ SEMPOZYUMU GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ULUSLARARASI DİNÎ MÛSİKÎ SEMPOZYUMU FROM PAST TO PRESENT INTERNATIONAL RELIGIOUS MUSIC SYMPOSIUM 03-04 KASIM 2017 AMASYA BİLDİRİLER KİTABI Bu sempozyum T. C. Amasya Üniversitesi Rektörlüğü

Detaylı

MUSİQİ DÜNYASI 4 (73), 2017 PEŞREVLERDE TESLİM

MUSİQİ DÜNYASI 4 (73), 2017 PEŞREVLERDE TESLİM Ata Bahri ÇAĞLAYAN 1 PEŞREVLERDE TESLİM GİRİŞ: Önde giden manasına gelen Peşrev kelimesi taksimden sonra icra edilmektedir (Ezgi, 1953). Tarihi kaynaklardan anlaşıldığı kadarıyla Peşrev biçimi Farabi ye

Detaylı

İSLÂM YORUMLARI PROGRAM - DAVETİYE GELENEK VE MODERNİTE ARASINDA MAYIS 2016 Cuma Cumartesi TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI

İSLÂM YORUMLARI PROGRAM - DAVETİYE GELENEK VE MODERNİTE ARASINDA MAYIS 2016 Cuma Cumartesi TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI GELENEK VE MODERNİTE ARASINDA İSLÂM YORUMLARI TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI PROGRAM - DAVETİYE 06-07 MAYIS 2016 Cuma Cumartesi KONEVÎ KÜLTÜR MERKEZİ MERAM KONYA TERTİP HEYETİ Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ Dekanı

Detaylı

17 Eylül 2016 Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Özel Konseri. Hazırlayan ve Yöneten Halil İbrahim Yüksel. Sunum Metni Bilge Sumer

17 Eylül 2016 Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Özel Konseri. Hazırlayan ve Yöneten Halil İbrahim Yüksel. Sunum Metni Bilge Sumer 17 Eylül 2016 Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Özel Konseri Hazırlayan ve Yöneten Halil İbrahim Yüksel Sunum Metni Bilge Sumer BÖLÜM : I Ahmet Hamdi Tanpınar, Beş Şehir adlı eserinin İstanbul

Detaylı

Dersin Optik Kodu. Ders Dur. (Z/S) Kredi AKTS. Ulus. Kredi. Dersin Optik Kodu. Kredi AKTS. Ulus. Kredi. Ders Dur. (Z/S) Dersin Adı

Dersin Optik Kodu. Ders Dur. (Z/S) Kredi AKTS. Ulus. Kredi. Dersin Optik Kodu. Kredi AKTS. Ulus. Kredi. Ders Dur. (Z/S) Dersin Adı AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI 2017-2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DERSLER KATALOĞU ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI HAZIRLIK SINIFI 1. YARIYIL HAZIRLIK SINIFI 2. YARIYIL Ders Adı

Detaylı

6. DİYANET İŞLERİ REİSİ HASAN HÜSNÜ ERDEM SEMPOZYUMU

6. DİYANET İŞLERİ REİSİ HASAN HÜSNÜ ERDEM SEMPOZYUMU 6. DİYANET İŞLERİ REİSİ HASAN HÜSNÜ ERDEM SEMPOZYUMU 11-12 Kasım 2016, Antalya PROGRAM Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu Kampüs / ANTALYA SEMPOZYUM DÜZENLEME KURULU Prof. Dr. Ahmet

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 14 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2014 T. C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2014 (14/2)

Detaylı

İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ. Yrd. Doç. Dr. Ömer SABUNCU İslâm Tarihi Anabilim Dalı

İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ. Yrd. Doç. Dr. Ömer SABUNCU İslâm Tarihi Anabilim Dalı İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ Yrd. Doç. Dr. Ömer SABUNCU İslâm Tarihi Anabilim Dalı Eposta : omersabuncu@harran.edu.tr Telefon : 0414 318 3452 ÖĞRENİM DURUMU Doktora: Hz. Âişe nin Hayatı, Şahsiyeti

Detaylı

TASAVVUF KÜLTÜRÜ EĞİTİMİ PROGRAMI 23 Ocak-1 Mart 2017, İstanbul. Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü

TASAVVUF KÜLTÜRÜ EĞİTİMİ PROGRAMI 23 Ocak-1 Mart 2017, İstanbul. Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü TASAVVUF KÜLTÜRÜ EĞİTİMİ PROGRAMI 23 Ocak-1 Mart 2017, İstanbul Eğitim Programının İçeriği ve Ana Başlıklar Eğitim Programı, Türkçe ve Osmanlı Türkçesi olmak üzere çeşitli düzeyde dil çalışmaları, tasavvuf

Detaylı

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği AÇIKLAMA

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği AÇIKLAMA 28.08.2015 AÇIKLAMA Yükseköğretim Genel Kurulu 2015 yılının 12. toplantısını yapmak üzere 27 Ağustos 2015 tarihinde toplanmış; çeşitli komisyonlar tarafından hazırlanan raporların yanı sıra aşağıdaki gündem

Detaylı

Kuzey Hendeği nden Türk Sanat Müziği ezgileri yükseldi

Kuzey Hendeği nden Türk Sanat Müziği ezgileri yükseldi Kuzey Hendeği nden Türk Sanat Müziği ezgileri yükseldi Bodrum Belediyesi Türk Musikisi Derneği Klasik Müzik Korosu tarafından Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği nde Bestekar Erol Sayan Özel Konseri düzenlendi.

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) DÎNÎ MÛSİKÎ PROGRAMI

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) DÎNÎ MÛSİKÎ PROGRAMI T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) DÎNÎ MÛSİKÎ PROGRAMI Ankara 2015 Bu programın uygulanması, Başkanlık Makamının 02.09.2015 tarihli

Detaylı

ULUSLARARASI İSLAM MEDENİYETİNDE ZAMAN SEMPOZYUMU EKİM INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TIME IN ISLAMIC CIVILIZATION 08-11October, 2015

ULUSLARARASI İSLAM MEDENİYETİNDE ZAMAN SEMPOZYUMU EKİM INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TIME IN ISLAMIC CIVILIZATION 08-11October, 2015 ULUSLARARASI İSLAM MEDENİYETİNDE ZAMAN SEMPOZYUMU 08 11 EKİM 2015 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TIME IN ISLAMIC CIVILIZATION 08-11October, 2015 9:30 10: 30 Sempozyum Açılış Konuşmaları protocolandinaugurationspeeches

Detaylı

Giriş Geleneksel Türk Sanat Müziğinde her makam belli bir perdede tasarlanmış, adlandırılmış ve başka perdelere göçürülmesine de

Giriş Geleneksel Türk Sanat Müziğinde her makam belli bir perdede tasarlanmış, adlandırılmış ve başka perdelere göçürülmesine de C.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi XII/2-2008, 261-267 Saz Ve Söz Dergisinde Yayınlanan İsmail Hakkı Bey in Kur a Marşı Ve Nevâ da Rast Makamı Erol BAŞARA Özet Bu çalışmada, Osmanlıca yazılmış Saz ve Söz

Detaylı

Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE ARALIK 2013

Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE ARALIK 2013 Kur ân ve Sünnete Göre TEMEL İNSAN HAKLARI Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE 22-23 ARALIK 2013 BAĞLARBAŞI KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ Tertip Heyeti: Prof. Dr. Ali ÖZEK Prof. Dr. Salih TUĞ Prof.

Detaylı

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ - YENİKAPI SAHNE ETKİNLİKLERİ (28 HAZİRAN - 27 TEMMUZ 2014)

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ - YENİKAPI SAHNE ETKİNLİKLERİ (28 HAZİRAN - 27 TEMMUZ 2014) RAMAZAN ETKİNLİKLERİ - YENİKAPI SAHNE ETKİNLİKLERİ (28 HAZİRAN - 27 TEMMUZ 2014) Tarih: 27 Haziran 2014 Cuma Teravih Saati 22.40 22.40 Nizamettin Sevil Nuri Osmaniye Camii İmamı Tarih: 28 Haziran 2014

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 KISALTMALAR GİRİŞ İran ve Türk Edebiyatlarında Husrev ü Şirin Hikâyesi BİRİNCİ BÖLÜM Âzerî nin Biyografisi...

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 KISALTMALAR GİRİŞ İran ve Türk Edebiyatlarında Husrev ü Şirin Hikâyesi BİRİNCİ BÖLÜM Âzerî nin Biyografisi... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 KISALTMALAR...11 GİRİŞ İran ve Türk Edebiyatlarında Husrev ü Şirin Hikâyesi...13 BİRİNCİ BÖLÜM Âzerî nin Biyografisi...27 5 İKİNCİ BÖLÜM Husrev ü Şirin Mesnevisinin İncelenmesi...57

Detaylı

Osmanlı dan Günümüze Kur an Ve Hüsn-İ Hat Sempozyumu 01-03 Kasım 2013, Amasya

Osmanlı dan Günümüze Kur an Ve Hüsn-İ Hat Sempozyumu 01-03 Kasım 2013, Amasya Osmanlı dan Günümüze Kur an Ve Hüsn-İ Hat Sempozyumu 01-03 Kasım 2013, Amasya Hat sanatı denilince öncelikle Kur an-ı Kerim harfleri ile yazılmış güzel yazı sanatı akla gelir. Bu sanat, Kur an harflerinin

Detaylı

Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır

Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır Tevafuk birbirine denk gelmek, birbiriyle uygun vaziyet almak demektir. Tevafuklu Kur anda tam 2806 Allah lafzı pek az müstesnalar

Detaylı

ORGANİZATÖR Prof. Dr. Halit ÇALIŞ Konya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi halitcalis@hotmail.com (+90332) 323 82 50 /80 72

ORGANİZATÖR Prof. Dr. Halit ÇALIŞ Konya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi halitcalis@hotmail.com (+90332) 323 82 50 /80 72 DÜZENLEME ve BİLİM KURULU Prof. Dr. Ahmet Saim ARITAN Prof. Dr. Ali ÖZEK Prof. Dr. Halit ÇALIŞ Prof. Dr. Bedreddin ÇETİNER Prof. Dr. Orhan ÇEKER Prof. Dr. H. Tekin GÖKMENOĞLU Prof. Dr. Saffet KÖSE Prof.

Detaylı

SAHABE2 İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ PROGRAM - DAVETİYE NİSAN SAHABE VE RİVAYET İLİMLERİ- TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI

SAHABE2 İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ PROGRAM - DAVETİYE NİSAN SAHABE VE RİVAYET İLİMLERİ- TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI İLAHİYAT FAKÜLTESİ İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ SAHABE2 - SAHABE VE RİVAYET İLİMLERİ- TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI PROGRAM - DAVETİYE 25-26 NİSAN 2015 C U M A R T E S İ - P A Z A R SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ BÖLÜMÜ Eğitim Öğretim Yılı Etkinlik Programı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ BÖLÜMÜ Eğitim Öğretim Yılı Etkinlik Programı AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ BÖLÜMÜ 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Etkinlik Programı Faaliyet İsmi Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi Yer Detay TÜRK HALK MÜZİĞİ ANASANAT

Detaylı

İLAM AKADEMİ NİÇİN İLAM AKADEMİ?

İLAM AKADEMİ NİÇİN İLAM AKADEMİ? İLAM AKADEMİ İLAM Akademi programı 2005 yılından itibaren Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı bünyesinde Arapça, İslami İlimler, İmamet ve Hitabet Seminerleri vermektedir. Lisans dönemi öğrencilerine yönelik İslami

Detaylı

SEMPOZYUM DAVETİYESİ ve PROGRAMI

SEMPOZYUM DAVETİYESİ ve PROGRAMI SEMPOZYUM DAVETİYESİ ve PROGRAMI Sayfa 2 Kuşadası Kurşunlu Han-Kervansaray Kuşadası Güvencin ada Kalesi Sayfa 3 01-03 Nisan 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Kuşadası ve Civarında Tasavvufî Hayat

Detaylı

Yorgo Bacanos un Ud İcrasındaki Aralıklar ve Arel Ezgi- Uzdilek Ses Sistemi ne Göre Bir Karşılaştırma

Yorgo Bacanos un Ud İcrasındaki Aralıklar ve Arel Ezgi- Uzdilek Ses Sistemi ne Göre Bir Karşılaştırma G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 22, Sayı 2 (2002) 155-161 Yorgo Bacanos un Ud İcrasındaki Aralıklar ve Arel Ezgi- Uzdilek Ses Sistemi ne Göre Bir Karşılaştırma The Intervals in the Ud performance

Detaylı

Öncelikle, yaklaşan ramazan ayının tüm islam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ramazan demek şefkat ve merhamet kavramlarının öne

Öncelikle, yaklaşan ramazan ayının tüm islam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ramazan demek şefkat ve merhamet kavramlarının öne Öncelikle, yaklaşan ramazan ayının tüm islam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ramazan demek şefkat ve merhamet kavramlarının öne çıktığı bir iklim demek. Ramazan demek, kendimizle buluşmak,

Detaylı

DİNÎ SÖYLEMİN ÖNEMİ. Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE 16/18 EKİM 2015 TOPLUMSAL BİRLİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİNDE

DİNÎ SÖYLEMİN ÖNEMİ. Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE 16/18 EKİM 2015 TOPLUMSAL BİRLİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİNDE TOPLUMSAL BİRLİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİNDE DİNÎ SÖYLEMİN ÖNEMİ Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE 16/18 EKİM 2015 CUMA-CUMARTESİ-PAZAR GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ KONGRE ve KÜLTÜR MERKEZİ KAMPÜS / GAZİANTEP

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI 2012-2013 AKADEMİK YILI 15 ŞUBAT 2012 TARİHİNDEN 17 EYLÜL 2012 TARİHİNE KADAR GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER I. MÜZİK BÖLÜMÜ AKADEMİK TEŞKİLAT ŞEMASI A)

Detaylı

Yayın Değerlendirme / Book Reviews

Yayın Değerlendirme / Book Reviews 343-347 Yayın Değerlendirme / Book Reviews Divan-ı Hikmet Sohbetleri (Editör: Prof. Dr. Zülfikar Güngör.) (2018). Ankara: Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı Yayınları.* Bülent Kaya**

Detaylı

Yard.Doç. Aralık 2000 İstanbul Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi. Doktora Ekim 1998 M.Ü.S.B. E. Temel İslam Bilimleri Hadis Anabilim Dalı

Yard.Doç. Aralık 2000 İstanbul Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi. Doktora Ekim 1998 M.Ü.S.B. E. Temel İslam Bilimleri Hadis Anabilim Dalı Adı Soyadı: Mustafa KARATAŞ Ünvanı: Doç.Dr. Ana Bilim Dalı: Hadis Ana Bilim Dalındaki Konumu: Öğretim Üyesi E-Posta: mkaratas@istanbul.edu.tr Web: www.mustafakaratas.com ÖĞRENİM DURUMU VE AKADEMİK ÜNVANLAR

Detaylı

Eylül 2013-Hazİran 2014. Dönemİ. Tanıtım Kİtapçığı. www.acdsanatmerkezi.com

Eylül 2013-Hazİran 2014. Dönemİ. Tanıtım Kİtapçığı. www.acdsanatmerkezi.com Eylül 2013-Hazİran 2014 Dönemİ Tanıtım Kİtapçığı ACD Sanat Merkezi olarak, çocuklarımızın eğitimlerine ara vermeden her biri alanında usta müzisyenler olan öğretim kadromuzla müzik eğitimi almalarını sağlıyoruz.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...7 GİRİŞ / Bilal Kemikli...9 1. Din Edebiyat İlişkisi...9 2. Tasavvuf: İrfan ve Hikmet...12 3. Türk-İslâm Edebiyatı: Konu ve Kapsam...16 4. Türk-İslâm Edebiyatının Kaynakları...18 a.

Detaylı

Sayı: 4 Yıl: 2016 I S S N ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

Sayı: 4 Yıl: 2016 I S S N ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Sayı: 4 Yıl: 2016 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Sayı: 4 Yıl: 2016 Dergimiz İSAM Kütüphanesi tarafından taranmaktadır. www.isam.org.tr Sayfa Tasarımı Erşahin Ahmet AYHÜN

Detaylı

BAHÇELİEVLER BELEDİYESİ İMAM HATİP ORTAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİMİZ

BAHÇELİEVLER BELEDİYESİ İMAM HATİP ORTAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİMİZ BAHÇELİEVLER BELEDİYESİ İMAM HATİP ORTAOKULU 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİMİZ Kutlu Doğum Haftası Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(s.a.v) i hatırlama, anlama ve anlatma amacı ile düzenlediğimiz

Detaylı

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İlâhiyat Fakültesi Dekanlığı. REKTÖRLÜK MAKAMINA (Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı)

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İlâhiyat Fakültesi Dekanlığı. REKTÖRLÜK MAKAMINA (Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı) T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İlâhiyat Fakültesi Dekanlığı Sayı : 34394187-399- 24/04/2015 Konu : Lisans Öğretim Programı Değişiklik Önerisi REKTÖRLÜK MAKAMINA (Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı)

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V 2+0 2 4 Ön koşul Dersler - Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin Koordinatörü - Dersi Veren Dersin Yardımcıları

Detaylı

YAHYA KEMAL BEYATLI YILI ETKİNLİKLERİ

YAHYA KEMAL BEYATLI YILI ETKİNLİKLERİ YAHYA KEMAL BEYATLI YILI ETKİNLİKLERİ ONUR KURULU Sn. M. Celalettin LEKESİZ Hatay Valisi Sn. Prof. Dr. H. Salih GÜDER MKÜ Rektörü Sn. Osman ŞİMŞEK Hatay İl Milli Eğitim Müdürü YAHYA KEMAL YILI YÜRÜTME

Detaylı

İMAM HATİP LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ

İMAM HATİP LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ İMAM HATİP LİSELERİ VE ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ 2014-2015 YILINDA 11. SINIFLARDA UYGULANACAK HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ ORTAK DERSLER İMAM HATİP LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DERSLER 11. SINIF DİL VE

Detaylı

İTÜ HBSK ÜNİVERSİTELER ARASI HALK KÜLTÜRÜ GÜNLERİ İTÜ HALK BİLİMİ VE SANATLARI KULÜBÜ

İTÜ HBSK ÜNİVERSİTELER ARASI HALK KÜLTÜRÜ GÜNLERİ İTÜ HALK BİLİMİ VE SANATLARI KULÜBÜ İTÜ HBSK ÜNİVERSİTELER ARASI HALK KÜLTÜRÜ GÜNLERİ İTÜ HALK BİLİMİ VE SANATLARI KULÜBÜ İTÜ HBSK KİMDİR? Halk Bilimi ve Sanatları Kulübü, 1999 güzünde, İTÜ bünyesinde Halk Oyunları, Müzik Birimi ve Kafkas

Detaylı

Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i

Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i Yazar Mustafa Erdoğan ISBN: 978-605-9247-81-8 1. Baskı Kasım, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları

Detaylı

4. Habib-i Neccar Hz. Anma Etkinlikleri

4. Habib-i Neccar Hz. Anma Etkinlikleri 4. Habib-i Neccar Hz. Anma Etkinlikleri Habib-i Neccar Hz. Çeşit li Et kinliklerle Anıldı Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Üniversitemiz tarafından 26-28 Mayıs tarihleri arasında

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DERSLER KATALOĞU. Dersin Optik. Kredi AKTS. Ulus.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DERSLER KATALOĞU. Dersin Optik. Kredi AKTS. Ulus. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DERSLER KATALOĞU ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI HAZIRLIK SINIFI 1. YARIYIL HAZIRLIK SINIFI 2. YARIYIL İLA011

Detaylı

FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER

FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SİYER-İ NEBİ ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ I. ULUSAL GENÇ AKADEMİSYENLER SEMPOZYUMU FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER KAHRAMANMARAŞ 19 Nisan 2019 1 Kahramanmaraş

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Kader ve

Detaylı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ULUSLARARASI DİNÎ MÛSİKÎ SEMPOZYUMU

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ULUSLARARASI DİNÎ MÛSİKÎ SEMPOZYUMU GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ULUSLARARASI DİNÎ MÛSİKÎ SEMPOZYUMU FROM PAST TO PRESENT INTERNATIONAL RELIGIOUS MUSIC SYMPOSIUM 03-04 KASIM 2017 AMASYA BİLDİRİLER KİTABI Bu sempozyum T. C. Amasya Üniversitesi Rektörlüğü

Detaylı

ULUSAL SEMPOZYUM TARİHİ SÜREÇTE MEVLÂNA VE ESERLERİ

ULUSAL SEMPOZYUM TARİHİ SÜREÇTE MEVLÂNA VE ESERLERİ ULUSAL SEMPOZYUM TARİHİ SÜREÇTE MEVLÂNA VE ESERLERİ 08-10 ARALIK 2011 SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ALAEDDİN KEYKUBAT YERLEŞKESİ S. DEMİREL KÜLTÜR MERKEZİ KONYA Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Süleyman OKUDAN

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 10 Sayı 1 Ocak-Haziran 2010 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN: 1303-3670 Sahibi

Detaylı

Giresun/Bulancak Sarayburnu Camii

Giresun/Bulancak Sarayburnu Camii GİRESUN 2014 İslami İlimler Fakültesi; 08 Eylül 2012 tarih ve 28405 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu nun 25 Temmuz 2012 tarih ve 2012/3527 Sayılı Kararı ile Giresun Üniversitesi

Detaylı

TÜRK DİN MÛSİKÎSİ FORMLARI

TÜRK DİN MÛSİKÎSİ FORMLARI İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 14:1 (2009), SS.213 227 TÜRK DİN MÛSİKÎSİ FORMLARI Forms of The Turkish Religious Music Dr. Yavuz DEMİRTAŞ Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Özet: Türkler, İslâm öncesinde

Detaylı

Rahmet, merhamet ve bereket ayı olan Ramazan-ı Şerif in şehrimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Rahmet, merhamet ve bereket ayı olan Ramazan-ı Şerif in şehrimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Sunuş Rahmet, merhamet ve bereket ayı olan -ı Şerif in şehrimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Maalesef du nyanın pek çok yerinde Mu slu manlar, bu ramazana da boynu bu ku k, yu reği yaralı, gözleri

Detaylı

GÜZEL SANATLAR LİSESİ TÜRK İSLAM MUSİKİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

GÜZEL SANATLAR LİSESİ TÜRK İSLAM MUSİKİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ TÜRK İSLAM MUSİKİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI Ankara 2015 2016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 TÜRK İSLAM MUSİKİSİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

Detaylı

GİRİFTZEN ASIM BEY İN HİCAZ MAKAMINDAKİ BESTELERİNİN MAKAM AÇISINDAN İNCELENMESİ Cevahir Korhan Işıldak 1 Dr. Gamze Köprülü 2

GİRİFTZEN ASIM BEY İN HİCAZ MAKAMINDAKİ BESTELERİNİN MAKAM AÇISINDAN İNCELENMESİ Cevahir Korhan Işıldak 1 Dr. Gamze Köprülü 2 RAST MÜZİKOLOJİ DERGİSİ Uluslararası Müzikoloji Dergisi www.rastmd.com 10.12975/rastmd.2017.05.02.000107 GİRİFTZEN ASIM BEY İN HİCAZ MAKAMINDAKİ BESTELERİNİN MAKAM AÇISINDAN İNCELENMESİ Cevahir Korhan

Detaylı

ELMALILI M. HAMDİ YAZIR SEMPOZYUMU

ELMALILI M. HAMDİ YAZIR SEMPOZYUMU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ELMALILI M. HAMDİ YAZIR SEMPOZYUMU 02 04 Kasım 2012, Antalya P r o g r a m 1. Gün (2 Kasım 2012 Cuma): Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs

Detaylı

Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013)

Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013) Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013) İlimiz tarihinde yer alan bütün kavimlerin kültürel ve dini kimliğinin ele alınarak inceleneceği Geçmişten Günümüze Giresun

Detaylı

İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI SEMPOZYUMU

İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI SEMPOZYUMU 8. DİYANET İŞLERİ REİSİ İBRAHİM BEDRETTİN ELMALI SEMPOZYUMU 6 7 Kasım 2015, Antalya P r o g r a m Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu Kampüs / ANTALYA SEMPOZYUM DÜZENLEME KURULU Prof. Dr. Ahmet

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK SANAT MÜZİĞİ BUSELİK MAKAMI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK SANAT MÜZİĞİ BUSELİK MAKAMI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK SANAT MÜZİĞİ BUSELİK MAKAMI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ. Doç.Dr. Yunus KOÇ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ. Doç.Dr. Yunus KOÇ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ Doç.Dr. Yunus KOÇ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖĞRETİM ÜYESİ SAYILARI/İSTATİSTİKLER Görevlendirme: 1 profesör (yabancı

Detaylı

ETKİN OKUL, SEÇKİN OKUL

ETKİN OKUL, SEÇKİN OKUL T.C. BAHÇELİEVLER KAYMAKAMLIĞI Bahçelievler Milli Eğitim Müdürlüğü ETKİN OKUL, SEÇKİN OKUL GAZİ İLKOKULU ETKİN OKUL, SEÇKİN OKUL PROJESİ BAHÇELİEVLER - 2014 TAKDİM Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir eğitim

Detaylı

Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü nün Yunanlılara karşı kazandığı zaferler, İnönü de anılmaktadır.

Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü nün Yunanlılara karşı kazandığı zaferler, İnönü de anılmaktadır. GÖSTERİ SANATLARI Festivaller ve Yerel Etkinlikler MART Eskişehir Ulusal Opera ve Bale Günleri Her sene Mart ayında Devlet Opera ve Balesi işbirliğiyle düzenlenen Eskişehir Ulusal Opera ve Bale Günleri

Detaylı

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI Özel İzmir Anaokulu, İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi SANAT VE SPOR OKULLARI PROGRAMI VE KATILIM KOŞULLARI

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI Özel İzmir Anaokulu, İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi SANAT VE SPOR OKULLARI PROGRAMI VE KATILIM KOŞULLARI İTÜ GELİŞTİRME VAKFI Özel İzmir Anaokulu, İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi 2018 2019 SANAT VE SPOR OKULLARI PROGRAMI VE KATILIM KOŞULLARI 28.09.2018 Sayın Velimiz, Özgüveni yüksek, sosyal ilişkilerinde başarılı,

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER. İlyas CANİKLİ. Yrd. Doç. Dr. Temel İslam Bilimleri

KİŞİSEL BİLGİLER. İlyas CANİKLİ. Yrd. Doç. Dr. Temel İslam Bilimleri KİŞİSEL BİLGİLER Adı-Soyadı: İlyas CANİKLİ Unvan: Yrd. Doç. Dr. Doğum Yeri ve Yılı: Samsun-Terme/ 1966 Bölüm: Temel İslam Bilimleri Tel: 0530 9576891 E-Posta: icanikli@mynet.com; ilyascanikli@gmail.com

Detaylı

PROF DR NECMETTİN ERBAKAN ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ EĞITIM ÖĞRETIM YILI I. DÖNEM VİZYON BELGESİ İZLEME RAPORU

PROF DR NECMETTİN ERBAKAN ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ EĞITIM ÖĞRETIM YILI I. DÖNEM VİZYON BELGESİ İZLEME RAPORU PROF DR NECMETTİN ERBAKAN ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 2017-2018 EĞITIM ÖĞRETIM YILI I. DÖNEM VİZYON BELGESİ İZLEME RAPORU EKİM AYI Sınıflar, koridorlar ve panolar gerekli öğretim materyalleri ile ihtiyaca

Detaylı

ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ

ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ ÇUKUROVA ÜNĐVERSĐTESĐ ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 11 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2011 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN: 1303-3670 Sahibi

Detaylı

Şerif Mardin in tespitiyle bu coğrafyada en etkili faktör : Din

Şerif Mardin in tespitiyle bu coğrafyada en etkili faktör : Din Güncelleme talebine uygulamalı model önerilerimiz: Aliya nın Camisi nde - Uzman Cemil Paslı Kişisel S Şerif Mardin in tespitiyle bu coğrafyada en etkili faktör : Din Dinin ağırlık ve çekim merkezi camii.

Detaylı

Bir notanın vesile kıldığı şey, yalnızca bizim anımsayabildiğimiz özel bir an ın tekrar uyanışı, bu sayede devasa bir geçmişin yeniden canlanışıdır

Bir notanın vesile kıldığı şey, yalnızca bizim anımsayabildiğimiz özel bir an ın tekrar uyanışı, bu sayede devasa bir geçmişin yeniden canlanışıdır Sunum Metni Hazırlayan ve Sunan: Bilge Sumer BÖLÜM I Saygıdeğer Sanatseverler Muhterem Misafirlerimiz, Bodrum Belediyesi Türk Musikîsi Derneği, Klasik Türk Müziği Korosunun hazırlamış olduğu, BESTEKÂR

Detaylı

2014 YILI FAALİYETLER

2014 YILI FAALİYETLER 2014 YILI FAALİYETLER 11 Ocak tarihinde Öğretim üyelerimizden Yrd. Doç. Dr. Harun SAVUT İstanbul Şehzade Camii nde Mevlid Kandili Programına 11 Ocak 2014 tarihinde öğretim üyelerimizden Yrd. Doç. Dr Zeki

Detaylı

Fikri Soysal Dicle Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı, Ses Eğitimi Bölümü Türkiye e-mail: fikrisoysall@gmail.com

Fikri Soysal Dicle Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı, Ses Eğitimi Bölümü Türkiye e-mail: fikrisoysall@gmail.com Fikri Soysal Dicle Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı, Ses Eğitimi Bölümü Türkiye e-mail: fikrisoysall@gmail.com Mustafa Saltı Dicle Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Türkiye UŞŞAK MAKÂMI İÇİNDE

Detaylı

Bin Yıllık Musiki Kültürümüze Katkı Sunuyoruz. 14 Ocak 2014 Kürdilihicazkâr Faslı Beraber ve Solo Şarkılar Konseri

Bin Yıllık Musiki Kültürümüze Katkı Sunuyoruz. 14 Ocak 2014 Kürdilihicazkâr Faslı Beraber ve Solo Şarkılar Konseri Bin Yıllık Musiki Kültürümüze Katkı Sunuyoruz 14 Ocak 2014 Kürdilihicazkâr Faslı Beraber ve Solo Şarkılar Konseri Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyet gösteren AKM Klasik Türk Sanat Müziği Korosunun Şef Mitat

Detaylı

3. Ön kayıt başvurularında herhangi bir önkoşul (ALES vb ) ve taban puan aranmamaktadır.

3. Ön kayıt başvurularında herhangi bir önkoşul (ALES vb ) ve taban puan aranmamaktadır. 1 ÜNİVERSİTEMİZDE 2018-2019 ÖĞRETİM YILINDA AÇILACAK OLAN PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMINA ÖN KAYIT BAŞVURULARI 03.09.2018 TARİHİNDE BAŞLAYACAKTIR. 1. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ Ek 3: T.C. Maltepe Üniversitesi Bilimsel-Sanatsal Etkinlikleri Teşvik Puanlama Tablosu T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL-SANATSAL ETKİNLİKLERİ TEŞVİK PUANLAMA TABLOSU ORTAK ÇALIŞMALARDA PUAN DAĞILIMI

Detaylı

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır.

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır. Edebiyatı Sanatçıları Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. ı vardır. MEVLANA: XIII.yüzyılda yaşamıştır. Birkaç

Detaylı

BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM

BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM Prof. Dr. Cazim HADZİMEJLİS* BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM Osmanlıların Balkanlarda çok büyük bir rolü var. Bosna Hersek te Osmanlıların çok büyük mirası

Detaylı

PROF. DR. YUSUF VARDAR -MÖTBE- KÜLTÜR MERKEZİ

PROF. DR. YUSUF VARDAR -MÖTBE- KÜLTÜR MERKEZİ PROF. DR. YUSUF VARDAR -MÖTBE- KÜLTÜR MERKEZİ 07 Ocak, Pazartesi, 19:00 MÖTBE Konseri İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü * Etkinlik ücretlidir. Biletler için www.biletiva.com 30 Ocak, Çarşamba, 19:00

Detaylı