MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ FARKLI DİFERANSİYEL UYGULAMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ FARKLI DİFERANSİYEL UYGULAMALARI"

Transkript

1 MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ FARKLI DİFERANSİYEL UYGULAMALARI

2 Motor önde önden çekişli Motor önde arkadan itişli Şaft (Kardan mili) Tahrik pinyonu (mahruti dişli) Ayna dişli İstavroz dişli Aks dişlisi Tahrik şaftı LSD (Tahditli kaymalı diferansiyel) LSD li bir aracın çekiş tekerlerinden biri çamur gibi kaygan bir yüzeyde olsa dahi araç bu durumdan kurtulabilir. TÜVTURK, 2006

3 Limited slip differentials Use friction material to transfer the torque applied to a slipping wheel to the one with traction. Those that use a clutch pack have friction discs splined onto the side gears hub and clutch plates in lugs in the differential case. When the friction discs maintain their grip on the steel plates, the differential side gears are locked to the differential case preventing one wheel from spinning faster than the other. Automotive Technology, Nelson, Prepared by Martin Restoule Algonquin College, 2007

4 Viskoz Kaplin Tip Disk ve pleytler arasında tork artırımı için viskoz silikon yağ kullanılmıştır. Sistem sağ ve sol tekerlekler arasında bir miktar kaçırmaya izin verir. Patinaj gibi yüksek devir farkına izin vermez. Sağ ve sol tekeri birbirine bağlar.

5

6 Tork hissedicili tip Bu sistem sonsuz dişli ile ayar pulu arasındaki sürtünmeyi kullanarak patinaj yapan tekerleğin hareketini diğer tarafa aktarır.

7

8

9 Ön Yüklemeli Tip Bu tipte diferansiyel kutusuyla aks dişlisi arasındaki sürtünme elemanı yay tarafından devreye sokulur. Böylece diferansiyel özelliği sınırlandırılır.

10 4MOTION, Volkswagen in 4x4 çekiş sistemidir. Volkswagen in 4x4 çekiş sistemindeki motor gücü, ihtiyaca uygun bir şekilde dört tekerleğe dağıtılır. Motorun boylamasına monte edildiği modellerde, tahrik güçlerinin ön ve arka aksa dağıtılmasını sağlayan bir torsiyon diferansiyeli bulunur. Enine monte edilmiş motorlarda ise bir Haldex kavrama kullanılır. 4MOTION teknolojisi aynı zamanda elektronik stabilite programı (ESP), elektronik patinaj önleme sistemi (ASR), elektronik motor çekiş kontrolü (MSR) ve elektronik diferansiyel kilidi (EDL) gibi tüm sürüş dinamiği kontrol sistemleri ile kombine edilebilmektedir.

11 Merkezi Diferansiyel Çeşitli viraj koşullarından kaynaklanan ya da arazi sürüşlerinde meydana gelen farklı ön ve arka aks hızlarını dengelemek için dört çeker sistemlerde (4MOTION, 4XMOTION) diferansiyel fonksiyonlu bir DAĞITICI SİSTEM bulunur. Tahrikte meydana gelen farklılıkları eşitleyen bu sistem, gücü homojen bir şekilde tekerleklere dağıtır. Bu sayede daha iyi yol tutuşuna ve çekiş gücüne sahip tekerleklere daha fazla güç aktarılır. Farklı gereksinimler nedeniyle farklı özellikte 4MOTION konfigürasyonları kullanılır. Bunlar; Haldex Debriyajı veya Torsen Diferansiyeli

12 4XMOTION, Touareg modelinin elektronik kumandalı ve sürekli 4x4 çekiş sistemidir. Bu aracın arazide olağanüstü performans sunmasının temelinde sürekli 4x4 çekiş sistemi yatıyor. Touareg, lamelli bir kavramaya ve redüksiyon dişli grubuna sahip kilitlenebilir bir merkezi diferansiyele sahiptir. Normal işletim sırasında kaymaya bağlı olarak ön ve arka aksta kademesiz güç dağıtımı gerçekleşir. Ayrıca diferansiyelin kilitlenmesi de mümkün olduğundan istikrarlı bir tahrik dağıtımı sağlar. Zorlu arazi kullanımı için şanzımanın redüksiyon kademesi (2,69:1), yürür aksam şalteri üzerinden elektrikli olarak etkinleştirilebilir. Bu sayede, çok düşük hızlarda dahi maksimum tahrik gücü elde edilebilmesine olanak tanınır. Touareg bu özellik sayesinde %100 e (45 ) kadar ulaşan bir tırmanma kabiliyetine ulaşabilmektedir. İsteğe bağlı olarak %100 kilitleme etkisi olan bir çapraz kilitlemeli arka aks diferansiyeli de sipariş edilebilir. Diferansiyel kilidinin etkinleştirilmesi (%100) sürücünün kendi talebine bağlıdır. Çapraz kilitleme, çekiş ve sürüş dinamiğin iyileştirilmesi amacıyla duruma bağlı olarak otomatik bir şekilde de etkinleştirilir.

13

14 Haldex kavrama, elektronik kumandalı bir çoklu lamelli kavrama sistemidir. Akıllı 4x4 çekiş sistemi 4MOTION da çekiş gücünün değişken şekilde ön ve arka aks arasında dağıtılmasına olanak sağlar. Kademesiz ayar, sürüş dinamiğine balı durumları ve çekiş torklarını dikkate alan bir kontrol ünitesi tarafından gerçekleştirilir. Haldex kavrama ayrıca elektronik stabilite programı ESP ye bağlanmış durumdadır ve böylece araç güvenliğine de katkı sağlar. Torsen diferansiyeli, 4MOTION dört çeker sisteminin bir bileşenidir. Bu diferansiyel, ön ve arka aks arasındaki kuvveti ihtiyaca göre dağıtan, kendi kendini mekanik olarak kilitleyen bir ara diferansiyelidir.

15 BMW xdrive xdrive, BMW'nin sunduğu daimi dört çeker sürüş sistemidir; normal koşullar altında çekiş gücünü ön ve arka akslar arasında 40:60 oranında dağıtır ve yol yüzeyi ya da sürüş koşulları değiştiğinde bu oranda değişiklik yapar. xdrive, araç içindekilerin fark edemeyeceği bir ustalık ve hızla etki ederek çekiş gücünün %100 ünü tek bir aksa yönlendirebilir. Sürücünün kaygan zeminlerde ve dik tepelerde bile çaba harcamadan otomobili çalıştırmasını sağlayan xdrive, tüm gücü en yüksek çekişe sahip aksa yönlendirir. Park ederken, sistem düşük hızda yüksek manevra yapabilirlik ihtiyacına tepki verir ve güç aktarım mekanizmasının en uygun şekilde çalışması için debriyajı tamamen açar. Önden savrulma durumunda, ön akstaki çekiş gücü azaltılır. Arkadan savrulma algılanırsa, xdrive ön aksa daha fazla güç aktarır. Gücün dinamik yeniden dağıtımı sayesinde, sürücü tersliği fark etmeden araç dengesi normale döner.

16

17 xdrive BMW X6 M deki akıllı, dört tekerlekten çekiş sistemi: İlk kez bir BMW M modelinde yer almış olan akıllı ve tüm tekerleklerden çekişli xdrive sisteminin avantajı, sadece çekiş gücünü artırma değil aynı zamanda arkadan kayma ve önden kaymayı erken bir aşamada telafi etme yeteneğinde yatmaktadır. Bunu 555 hp lik gücü ön ve arka akslar arasında elektronik olarak değişken şekilde dağıtmak suretiyle yapar. Böylece Dinamik Denge Kontrolü (DSC) devreye daha az sıklıkla girer, bu da virajların daha hızlı alınması gibi faydalar getirir. Sistem arkadan çekiş ağırlıklıdır, duruma göre, ön aksa daha az çekiş gücü yönlendirilir. Böylece tüm tekerleklerden çekişli bir araçta ilk kez savrulma kontrolü sağlanır. Kısacası, dinamik sürüş gerektiren koşullarda, araç gaz pedalı ile de yönlendirilebilir.

18 Active Differentials Active differentials employ electrohydraulically or electromechanically activated multi-disc clutches to limit differential slip. The additional traction provided by limited differential slip can be adjusted depending on conditions, up to and including full lockup. Such a system allows the dynamic influence of limited differential slip to be activated as required. Active differentials, however, can only transfer torque from the wheel with greater rotational velocity to the wheel with less rotational velocity. Bernd Heißing Metin Ersoy (Eds.), Chassis Handbook Fundamentals, Driving Dynamics, Components,Mechatronics, Perspectives, 1st Edition 2011.

19

20

21

22 E83 xdrive Driving-torque distribution with oversteer tendency

23 E83 xdrive Driving-torque distribution with understeer tendency

24 Differentials In most cases, the torque provided by a vehicle s engine is transferred to the road surface via both wheels on single a driven axle. This generally requires a conversion to a slower rotational velocity, which leads to a corresponding increase in torque. The wheels must be able to rotate at different speeds so that the vehicle can negotiate curves. To satisfy these requirements, differentials are used which distribute the torque equally to both half-shafts while allowing variation in the rotational velocity of the wheels. Bernd Heißing Metin Ersoy (Eds.), Chassis Handbook Fundamentals, Driving Dynamics, Components,Mechatronics, Perspectives, 1st Edition 2011.

25 Locking Differentials The distribution of torque becomes problematic when one wheel is largely unloaded or in contact with a low-friction surface. In this case, the torque received by the unloaded or low-friction wheel from the halfshaft can only partially be transferred to the road surface, if at all. This causes the other wheel to receive a correspondingly reduced amount of torque, even though it may be capable of transferring more force to the roadway. Thus, the traction of the vehicle is greatly reduced. To limit these effects, differential locks can be used which limit the allowed difference between the two wheels rotational velocities. The simplest locking differential is a dog clutch which rigidly links the two outputs and can be engaged as needed. This solution, however, negatively impacts cornering and increases tension in the axle system. A better solution is to automatically limit the difference in the two wheels rotational velocities when needed and distribute a larger portion of the torque to the wheel with the best traction. Such a system can either function based on the difference in rotational velocities (e.g. Haldex) or by sensing the torques (e.g. Torsen, torque sensing). Bernd Heißing Metin Ersoy (Eds.), Chassis Handbook Fundamentals, Driving Dynamics, Components,Mechatronics, Perspectives, 1st Edition 2011.

26 Locking Differentials (cont.) The allowed difference in rotational velocities divided by the torque on the ring gear is referred to as the differential s locking factor. In addition to increasing traction, these types of differential locks also improve vehicle dynamics. If the torque which drives a single axle is no longer equally distributed between both wheels, the resulting difference in tire longitudinal forces will cause a moment at the vehicle s center of mass about the vertical axis. This so-called yaw moment is similar to those caused by the lateral forces at the wheels during cornering or by the single-wheel brake intervention employed by standard vehicle dynamic control systems. During cornering, a self-locking differential shifts torque from the outside wheel (which rotates faster than the inside wheel) to the inside wheel, which results in a yaw moment opposite to that caused by a standard cornering maneuver. This opposite yaw moment helps to stabilize the vehicle s cornering behavior, but limits overall agility. A selflocking differential only benefits dynamic handling (by improving vehicle lateral dynamics and increasing cornering speeds) at high values of lateral acceleration and driving torque. Bernd Heißing Metin Ersoy (Eds.), Chassis Handbook Fundamentals, Driving Dynamics, Components,Mechatronics, Perspectives, 1st Edition 2011.

27 Torque Vectoring...For use in a vehicle dynamic control system, however, the capability to freely choose the direction of the yaw moment would be most desirable. This ability to assign a particular torque to an individual wheel is known as torque vectoring. There are two main approaches to implementing torque vectoring. The first method distributes torque to each wheel using a controllable clutch on either side of the axle drive. The second method uses an override drive which operates in parallel with the differential to provide a second means of transferring torque from the differential cage to the wheels. The override drive can also be positioned such that it transfers torque from one wheel to the other. Torque distribution mechanisms using clutches or an override drive have been used since the beginning of the 20th century. Tracked vehicles utilize the driving mechanisms of the two tracks not only for forward motion, but also to control steering. For this type of vehicle, torque distribution is not as important as kinematic considerations. The average speed of the tracks (vehicle road speed) must be controlled in parallel with the difference in track speeds (turning radius). Theoretically, torque vectoring systems have the ability to influence vehicle lateral dynamic behavior (the required steering wheel angle as a function of lateral acceleration) to a large extent. This enables vehicle dynamic behavior to be controlled by software. Torque vectoring systems also allow greater flexibility when choosing market segments for certain vehicles, and provide a smooth transition between normal driving and various braking intervention events. This can help minimize the undesirable sensation of being stopped by the vehicle. Overall, torque vectoring systems offer great potential for increasing driving enjoyment, safety, and comfort by equal amounts. Bernd Heißing Metin Ersoy (Eds.), Chassis Handbook Fundamentals, Driving Dynamics, Components,Mechatronics, Perspectives, 1st Edition 2011.

28 Çeşitleri: Kullanıldıkları araçlara göre: Kontrollü Kayma Yapabilen Diferansiyeller: Genellikle kamyon ve otobüs gibi ağır hizmet araçlarında kullanılır. Bu diferansiyeller büyük torkun ve hızın istenildiği yerlerde kullanılırlar. Kayma Yapmayan Diferansiyeller: İş makinesi ve karayolu dışında çalıştırılan ağır hizmet tipi araçlarda kullanılırlar. Kısaca hızın az fakat torkun gerekli olduğu yerlerde kullanılırlar. Standart Diferansiyeller: Otomobillerde kullanılan diferansiyel çeşididir. Hızın fazla fakat torkun daha az istenildiği araçlarda kullanılırlar. Ayarlarına göre diferansiyeller Ayar Şimli Diferansiyeller: Otomobillerde kullanılan ve ayna ile pinyon arasındaki ayarın şim konularak istenilen değere getirildiği diferansiyellerdir. Ayar Somunlu Diferansiyeller: Bu diferansiyeller genellikle kamyon otobüs gibi araçlarda kullanılır. Ayna dişli ile pinyon dişli arasındaki boşluk ayna dişlinin yataklarındaki bulunan iki adet vidalı parça ile aynayı sağa ve sola kaydırmak suretiyle oluşturulur. Diferansiyelin araçtaki yerine göre Önden Çekişli Diferansiyeller: Önden çekişli araçlardaki diferansiyeller ayar gerektirmeyen ve sadece pinyon ile ayna arasındaki bağlantı helisel dişlilerle sağlanan ve hareketin yönünü terse çevirme görevi yapar. Vites kutusuyla yekpare olarak yapılırlar. Arkadan İtişli Diferansiyeller: Bu günkü kamyon, otobüs ve arkadan itişli otomobillerde kullanılırlar. Ayna ve pinyon bağlantısı helisel hipoid dişli olup hareketin yönünü 90 derece çevirmek için kullanılır. Ayarlarının mutlaka yapılması gerekir.

29 The vehicle has three basic functional domains: Longitudinal Dynamics (propulsion, braking, tires) Vertical Dynamics (springing, damping, tires) Lateral Dynamics (steering, single-wheel braking, single-wheel propulsion, self-steering behavior, tires) Modular chassis structure Bernd Heißing Metin Ersoy (Eds.), Chassis Handbook Fundamentals, Driving Dynamics, Components,Mechatronics, Perspectives, 1st Edition 2011.

DİFERANSİYEL HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR

DİFERANSİYEL HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR DİFERANSİYEL Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Transaks Şanzıman Şanzıman ve diferansiyelin entegre kullanıldığı Transaks FF ve MR araçlarda karşımıza çıkar. Şanzıman

Detaylı

DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD

DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. The advantages and disadvantages of the different arrangements of power unit and transmission systems

Detaylı

TAŞIYICI-YÜKLEYİCİ BİR İŞ MAKİNESİ İÇİN DİFRANSİYEL DİŞLİ KUTUSU TASARIMI

TAŞIYICI-YÜKLEYİCİ BİR İŞ MAKİNESİ İÇİN DİFRANSİYEL DİŞLİ KUTUSU TASARIMI TAŞIYICI-YÜKLEYİCİ BİR İŞ MAKİNESİ İÇİN DİFRANSİYEL DİŞLİ KUTUSU TASARIMI Tuncay KAZAR 1, Cihan ASAL 2, Hakan Serhad SOYHAN 3,4, Vedat DEMIRTAS 5 1 HEMA Research and Development Center, İstanbul, Turkey;

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DİFERANSİYEL Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Transaks Şanzıman Şanzıman ve diferansiyelin entegre kullanıldığı Transaks FF

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DİFERANSİYEL Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. Transaks Şanzıman Şanzıman ve diferansiyelin entegre kullanıldığı Transaks FF ve MR araçlarda

Detaylı

DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD

DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR The advantages and disadvantages of the different arrangements

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DİFERANSİYEL Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. Transaks Şanzıman Şanzıman ve diferansiyelin entegre kullanıldığı Transaks FF ve MR araçlarda

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde Aktarma Organları Sistem Tanımı Mekanik Kavramalar Manuel Transmisyon ve Transaxle

Detaylı

DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD

DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. The advantages and disadvantages of the different arrangements of power unit and transmission systems

Detaylı

Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir?

Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir? MANUEL ŞANZIMAN Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir? Vites kutusu (şanzıman); hız ve tork değiştirici bir dişli kutusudur. Motorda üretilen güç iki temel parametre içerir; bunlar devir sayısı (hız) ve torktur

Detaylı

DİNGİL GÖVDESİ / AXLE HOUSING 4/001

DİNGİL GÖVDESİ / AXLE HOUSING 4/001 4 ARKA DİNGİL / REAR AXLE (M542) TANIM / DESCRIPTION / PAGE NUMBER DİNGİL GÖVDESİ / AXLE HOUSING 001 002 AYNA MAHRUTİ DİŞLİ SETİ / BEVEL GEAR SET 003 004 DİFERANSİYEL / DIFFERENTIAL 005 006 AKS MİLİ /

Detaylı

DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD

DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DİFERANSİYEL 4X4, 4WD ve AWD Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. The advantages and disadvantages of the different arrangements of power unit and transmission systems

Detaylı

Veri kataloğu. Tekerlek cıvatalarının / tekerlek somunlarının takılması için talimatlar

Veri kataloğu. Tekerlek cıvatalarının / tekerlek somunlarının takılması için talimatlar Veri kataloğu cıvatalarının / tekerlek somunlarının takılması için talimatlar Copyright Opel Automobile GmbH, Rüsselsheim am Main, Germany Bu broşürdeki bilgiler aşağıda belirtilen tarihten itibaren geçerlidir.

Detaylı

DİFERANSİYEL. Diferansiyel, iki izli araç tahrik akslarında viraj dönebilmek için kullanılması zorunlu bir taşıt elemanıdır. Motordan gelen hareketi,

DİFERANSİYEL. Diferansiyel, iki izli araç tahrik akslarında viraj dönebilmek için kullanılması zorunlu bir taşıt elemanıdır. Motordan gelen hareketi, DİFERANSİYEL Diferansiyel, iki izli araç tahrik akslarında viraj dönebilmek için kullanılması zorunlu bir taşıt elemanıdır. Motordan gelen hareketi, 1-İkiye ayırarak tekerleklere iletmede görev alır. 2-Ayrıca

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2006 (1) 45-50 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Taşıtlardaki Dört Tekerden Tahrik (Awd - Fwd) Ve Kontrol Sistemlerinin

Detaylı

GERİ KAZANIMLI FREN SİSTEMİ "REGENERATIVE ENERGY" REGEN ENERGY REJENERATİF ENERJİ

GERİ KAZANIMLI FREN SİSTEMİ REGENERATIVE ENERGY REGEN ENERGY REJENERATİF ENERJİ GERİ KAZANIMLI FREN SİSTEMİ "REGENERATIVE ENERGY" REGEN ENERGY REJENERATİF ENERJİ Frenleme mesafesi; taşıtın hızına, yüküne, yol ve lastik durumuna, frenlerin durumuna ve fren zayıflamasına bağlıdır. Hareket

Detaylı

Volkswagen Amarok ve yeni Amarok Canyon 2014 incelemesi

Volkswagen Amarok ve yeni Amarok Canyon 2014 incelemesi Volkswagen Amarok ve yeni Amarok Canyon 2014 incelemesi Volkswagen ticarinin ilk pick up ı olarak sahaya sunulan Amarok alıcılarına hem zorlu arazi şartlarında hem de sportif ve göz alıcı çizgileriyle

Detaylı

YLP POMPA LOBE PUMP

YLP POMPA LOBE PUMP POMPA DEĞERLERİ / PUMP PROPERTIES Q :300 m³/h Hm :1 ~ 7 Bar T :0 ~ 150 ºC n :1 ~ 230 d/d Visc. :150 ~ 500000 SSU KULLANIM ALANLARI Gıda Sanayinde (Çikolata, Şeker Şurubu, Krema, Melas...) Kimya Sanayinde

Detaylı

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI GÜÇ AKTARMA ORGANLARI DEBRİYAJ ŞANZIMAN ŞAFT VEYA TAHRİK MİLİ DİFRANSİYEL AKS TEKERLEK 1.1. Hareket İletim Türleri Motor Trans aks Şanzıman Tahrik Şaftı Şaft (kardan mili) Diferansiyel Aks mili Aks Lastik

Detaylı

Otomatik Şanzımanlar

Otomatik Şanzımanlar Otomatik Şanzımanlar Taşıtın hızına, gaz kelebeği pozisyonuna, yol ve yük şartlarına bağlı olarak viteslerin otomatik olarak değişmelerine imkan veren bir sistemdir. Hız ve tork ihtiyacına göre gerekli

Detaylı

SBR331 Egzersiz Biyomekaniği

SBR331 Egzersiz Biyomekaniği SBR331 Egzersiz Biyomekaniği Açısal Kinematik 1 Angular Kinematics 1 Serdar Arıtan serdar.aritan@hacettepe.edu.tr Mekanik bilimi hareketli bütün cisimlerin hareketlerinin gözlemlenebildiği en asil ve kullanışlı

Detaylı

Otomatik moment değiştiriciler

Otomatik moment değiştiriciler Otomatik moment değiştiriciler ANA FONKSİYON GRUPLARI 1. Hidrodinamik moment değiştirici (Trilok moment değiştirici), 2. Gereken sayıda kademeleri olan dişli grubu (genel olarak lamelli kavramalarla ve

Detaylı

Wick Drain. Machines - 7 -

Wick Drain. Machines - 7 - Wick Drain - 6 - Wick Drain Machines It is applied in ground improving projects in construction areas in order to provide a vertical drainage for undersoil water. Wick drain is specially designed to lay

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde Aktarma Organları Sistem Tanımı Mekanik Kavramalar Manuel Transmisyon ve Transaxle

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ TEKERLEK GEOMETRİSİ/HİZALAMASI (TEKERLEK DÜZEN AYARI) Wheel Alignment Camber Caster Steering Axle Inclination Toe Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. Suspension Kinematics

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ KARDAN MİLİ (ŞAFT) TAHRİK MİLİ ve MAFSALLAR Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. KARDAN MİLİ FRONT WHEEL DRIVE http://www.procarcare.com/includes/content/resourcecenter/encyclopedia/ch22/22fig8.html

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ İÇİNDEKİLER Bölüm 1 GİRİŞ 1.1 TAŞITLAR VE SOSYAL YAŞAM... 1 1.2 TARİHSEL GELİŞİM... 1 1.2.1 Türk Otomotiv Endüstrisi... 11 1.3 TAŞITLARIN SINIFLANDIRILMASI... 14 1.4 TAŞITA ETKİYEN KUVVETLER... 15 1.5

Detaylı

Arýza Giderme. Troubleshooting

Arýza Giderme. Troubleshooting Arýza Giderme Sorun Olasý Nedenler Giriþ Gerilimi düþük hata mesajý Þebeke giriþ gerilimi alt seviyenin altýnda geliyor Þebeke giriþ gerilimi tehlikeli derecede Yüksek geliyor Regülatör kontrol kartý hatasý

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde Aktarma Organları Sistem Tanımı Mekanik Kavramalar Manuel Transmisyon ve Transaxle

Detaylı

BİÇERDÖVERLERDE HİDROSTATİK TAHRİK

BİÇERDÖVERLERDE HİDROSTATİK TAHRİK 311 BİÇERDÖVERLERDE HİDROSTATİK TAHRİK Hasan F. CİVAN ÖZET Modern biçerdöverler, mutlaka yüksek çalışma kapasitesinde ve kaliteli ekin biçebilme özelliğinde olmalıdır. Sadece kısıtlı bir sezonda çalışma

Detaylı

Ürün Broşürü Product Brochure

Ürün Broşürü Product Brochure Ürün Broşürü Product Brochure 09 2015 Kabiliyetlerimiz Capabilities Ar-Ge - ÜRÜN GELIŞTIRME R&D - PRODUCT DEVELOPMENT Dişli, mil, rulman ömrü gibi tüm mühendislik hesaplamaları güvenilirliği dünyaca kabul

Detaylı

Damperler / Dampers. RGS International HVAC Equipment. www.rgs-international.com

Damperler / Dampers. RGS International HVAC Equipment. www.rgs-international.com Damperler / Dampers RGS International HVAC Equipment www.rgs-international.com international.com İçindekiler / Index Volüm Damperi / VRD Volume Control Damper / VRD Back Draft Damper / NMD Back Draft Damper

Detaylı

Pres Besleme Sistemleri Press Feeding Systems

Pres Besleme Sistemleri Press Feeding Systems Pres Besleme Sistemleri İspanyolet Üretim Hattı - Espagnolette Production Line Rotor Stator Üretim Hattı - Rotor Stator Production Line Pres Transfer Sistemleri - Press Transfer Systems Boy Kesme Hatları

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ KARDAN MİLİ TAHRİK MİLİ ve MAFSALLAR Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. KARDAN MİLİ FRONT WHEEL DRIVE http://www.procarcare.com/includes/content/resourcecenter/encyclopedia/ch22/22fig8.html

Detaylı

Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this

Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this ERROR Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this input data may have errors. There are 5 basis source of error: The Source of Error 1. Measuring Errors Data

Detaylı

3. Bölüm: Rüzgar Türbinleri Kontrol Sistemleri

3. Bölüm: Rüzgar Türbinleri Kontrol Sistemleri 3. Bölüm: Rüzgar Türbinleri Kontrol Sistemleri Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-204 Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretimi 3.1. Giriş Bir rüzgar enerjisi dönüşüm sistemi (REDS), rüzgarın kinetik enerjisini rotordaki

Detaylı

Şasi kamyon 8 2 RADT-AR Yüksek RADT-GR Yüksek 43 43, RAPDT-GR Yüksek Orta

Şasi kamyon 8 2 RADT-AR Yüksek RADT-GR Yüksek 43 43, RAPDT-GR Yüksek Orta ÇEKİŞ / ŞASİ YÜKSEKLİĞİ / DİNGİL MESAFESİ (boyutlar dm olarak verilmiştir) Şasi kamyon 4 2 RAD-L90 Yüksek 34 35 37 40 43 46 49 52 56 60 RAD-GR Yüksek 34 37 40 43 46 49 52 56 60 63 65 67 Orta 37 40 43 46

Detaylı

Lineer modülde üstün Alman teknolojisinin adresi : BAHR ALL Roller Guide Pozisyonlama sistemi ALLM 203, 204 / Positioning system ALLM 203, 204

Lineer modülde üstün Alman teknolojisinin adresi : BAHR ALL Roller Guide Pozisyonlama sistemi ALLM 203, 204 / Positioning system ALLM 203, 204 Lineer modülde üstün Alman teknolojisinin adresi : BAHR ALL Roller Guide Pozisyonlama sistemi ALLM 203, 204 / Positioning system ALLM 203, 204 Ünite içerisine entegre edilmiş bir motor ile sürülen iki

Detaylı

MAJOR QSB STEEL and APPLICATIONS

MAJOR QSB STEEL and APPLICATIONS MAJOR QSB STEEL and APPLICATIONS No Steel Group Grade Description Applications 1 4140 Chromium, Molybdenum steel for applications requiring high tensile strength and toughness values, in particular in

Detaylı

Ad Soyad: Öğrenci No:...

Ad Soyad: Öğrenci No:... FİZ 121 2015-2016 Güz Dönemi 2. Vize Sınavı Süre 90 dakikadır 1 2 3 4 5 Toplam Ad Soyad: Öğrenci No:... Sınav sırasında hesap makinası kullanılması serbest, ancak alışverişi yasaktır. Sorular eşit puanlıdır.

Detaylı

mühendislikdergisi Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mart 2014 bir model

mühendislikdergisi Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mart 2014 bir model mühendislikdergisi Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Cilt: 5, 1, 3-9 Mart 2014 Yatay eksenli rnin -teorik bir model Ondokuz Anahtar Kelimeler: teorik model. 69 M. C. enel, E. Koç Dynamic behaviour

Detaylı

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan Arkaplan Arkaplan Kana kaldıraçlı kamyonu veya damperli gövdeyi kullanırken aracın manevra yapmasını kolaylaştırmak için, motor devrini geçici olarak arttırmak olumlu olabilir. Sürüş modu boş vites haricindeki

Detaylı

MENGENE OTOMATİK MAKİNELER MANUAL CIRCULAR SAWS WITH POWER CLAMPING TEKNİK ÖZELLİKLER. CUTTING CAPASITY KESME KAPASİTESİ 350 mm

MENGENE OTOMATİK MAKİNELER MANUAL CIRCULAR SAWS WITH POWER CLAMPING TEKNİK ÖZELLİKLER. CUTTING CAPASITY KESME KAPASİTESİ 350 mm MENGENE OTOMATİK MAKİNELER Bu tip makineler aynı ölçüde malzemelerin sıklıkla kesildiği düşük hacimli işlerde kullanılabilir. Malzeme sıkma sistemi otomatik kesme işlemi elle kumandalı yapılmaktadır. Tüm

Detaylı

DİNGİL GÖVDESİ / AXLE HOUSING 3/001

DİNGİL GÖVDESİ / AXLE HOUSING 3/001 3 - ÖN DİNGİL / FRONT AXLE (M542) TANIM / DESCRIPTION / PAGE NUMBER DİNGİL GÖVDESİ / AXLE HOUSING 001 002 DİNGİL KAFASI & DİREKSİYON SİLİNDİRİ / SWIVEL HOUSINGS & STEERING CYLINDER 003 004 AYNA MAHRUTİ

Detaylı

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi&

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi& NamıkKemalÜniversitesi ISSN:1302*7050 TekirdağZiraatFakültesiDergisi JournalofTekirdagAgriculturalFaculty AnInternationalJournalofallSubjectsofAgriculture Cilt/Volume:11Sayı/Number:1Yıl/Year:2014 Sahibi/Owner

Detaylı

ALL-600 ALL-600 ALL-600 NLGI 00 (-30 C) - (-10 C) NLGI 0 (-10 C) - (0 C) NLGI 1 (0 C) - (10 C) NLGI 2 (10 C) - (30 C) NLGI 3 (30 C +) ALL-600 ALL-600 S ALL-600 S1 144 cm³ / dk 180 cm³ / dk 216 cm³ / dk

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS. TAŞITLARDA GÜÇ İLETİMİ -Hesaplamalar-

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS. TAŞITLARDA GÜÇ İLETİMİ -Hesaplamalar- MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS TAŞITLARDA GÜÇ İLETİMİ -Hesaplamalar- Engine torque flexibility and speed flexibility Engine torque flexibility FT and speed

Detaylı

04.100.100 Araç Bilgileri (Vehicle Information) Ayna Mahrutiler Crown Wheel Pinions Ayna Mahruti Crown Wheel Pinion Z= 62-16 SEAT Arosa 085409143K 04-97 SEAT Cordoba/Vario 085409143K 02-93 SEAT Ibiza/ST

Detaylı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı 1 Pistonlu pompa ve motorlarla sağlanacak hidrostatik tahrik aracın sürüşünde birçok avantaj getirmektedir. İyi bir sürüş konforu ve yüksek çalışma hızı yönündeki talepler hidrostatik tahrikle çalışan

Detaylı

15H. 17 Otomatik şerit algılama sistemi, durum. 18 Uyarı mesajları çıkışı, talep 14K. 3 Kombi şalter, durum

15H. 17 Otomatik şerit algılama sistemi, durum. 18 Uyarı mesajları çıkışı, talep 14K. 3 Kombi şalter, durum Uç 5, durum 3E 0 Direksiyon kolonu ayarı şalteri, durum 0 Direksiyon kolonu ayarı şalteri, durum TEMPOMAT kolu, sinyal 4G TEMPOMAT kolu, sinyal 4H 4J J 4G 23D 22D 24D 22D 6 Direksiyon simidi titreme motoru,

Detaylı

aluminıum Profıle Brushıng Machine APSAM V6

aluminıum Profıle Brushıng Machine APSAM V6 aluminıum Profıle Brushıng Machine APSAM V6 Sat i naj Mak inası APSAM V6 Teknik Özellikler Fırça Hızı Makina 3 grup fırçadan oluşmaktadır.her grup alt ve üst olmak üzere iki fırçadan oluşmaktadır. senkronizasyona

Detaylı

WEEK 4 BLM323 NUMERIC ANALYSIS. Okt. Yasin ORTAKCI.

WEEK 4 BLM323 NUMERIC ANALYSIS. Okt. Yasin ORTAKCI. WEEK 4 BLM33 NUMERIC ANALYSIS Okt. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi BLM33 NONLINEAR EQUATION SYSTEM Two or more degree polinomial

Detaylı

HAFİF TİCARİ KAMYONETİN DEVRİLME KONTROLÜNDE FARKLI KONTROLÖR UYGULAMALARI

HAFİF TİCARİ KAMYONETİN DEVRİLME KONTROLÜNDE FARKLI KONTROLÖR UYGULAMALARI HAFİF TİCARİ KAMYONETİN DEVRİLME KONTROLÜNDE FARKLI KONTROLÖR UYGULAMALARI Emre SERT Anadolu Isuzu Otomotiv A.Ş 1. Giriş Özet Ticari araç kazalarının çoğu devrilme ile sonuçlanmaktadır bu nedenle devrilme

Detaylı

Güç Aktarma Organları -Giriş-

Güç Aktarma Organları -Giriş- Güç Aktarma Organları -Giriş- Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. «Everything is possible. But keep in mind the customer s needs» MODERN OTOMOBİLİN GELİŞİMİ Sürücü Destek Sis. -

Detaylı

HRC Kaplinler HRC Couplings

HRC Kaplinler HRC Couplings HRC Kaplinler HRC Couplings DESCH HRC Ana Özellikler: Geçmeli çene bağlantısı,kolay kurulum Aşınma direnci yüksek seviyede Düşük ağırlık, düşük kütle atalet momenti 115 mm'ye kadar matkap çapları Bağlantı

Detaylı

4. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI.

4. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI. 4. HAFTA BLM33 SAYISAL ANALİZ Okt. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi BLM33 NONLINEAR EQUATION SYSTEM Two or more degree polinomial

Detaylı

Pacific LED Green Parking combine safety with savings

Pacific LED Green Parking combine safety with savings Lighting Pacific LED Green Parking combine safety with savings Pacific LED Green Parking Lighting is needed in parking garages to provide safety and guidance. However, because it is not possible to predict

Detaylı

DİNGİL GÖVDESİ / AXLE HOUSING 3/001

DİNGİL GÖVDESİ / AXLE HOUSING 3/001 3 - ÖN DİNGİL / FRONT AXLE (M544) TANIM / DESCRIPTION / PAGE NUMBER DİNGİL GÖVDESİ / AXLE HOUSING 001 002 DİNGİL KAFASI & DİREKSİYON SİLİNDİRİ / SWIVEL HOUSINGS & STEERING CYLINDER 003 004 AYNA MAHRUTİ

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU DERS BİLGİLERİ. Türü Zorunlu/ Seçmeli. GÜÇ AKTARMA ORGANLARI MM452 Türkçe Seçmeli DERS PLANI

DERS BİLGİ FORMU DERS BİLGİLERİ. Türü Zorunlu/ Seçmeli. GÜÇ AKTARMA ORGANLARI MM452 Türkçe Seçmeli DERS PLANI EK-1 DERS BİLGİ FORMU ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: DERS BİLGİLERİ Adı Kodu Dili Türü Zorunlu/ Seçmeli Yarıyılı T+U Saati Kredisi AKTS GÜÇ AKTARMA ORGANLARI MM45 Türkçe Seçmeli 4 Ön Koşul Dersleri

Detaylı

YÜKSEK BASINÇ POMPALARI / HIGH PRESSURE PUMPS

YÜKSEK BASINÇ POMPALARI / HIGH PRESSURE PUMPS YMD-¾" YÜKSEK BASINÇ POMPALARI / HIGH PRESSURE PUMPS YMD-¾" TEKNİK ÖZELLİKLERİ GÖVDE VE DİŞLİLER : Pik döküm, Çelik döküm, Paslanmaz AISI 304-316 döküm, bronz döküm, sfero döküm. YATAKLAR : Snbz 12 bronz,

Detaylı

Darbeli Kırıcılar Impact Crushers

Darbeli Kırıcılar Impact Crushers Darbeli Kırıcılar Impact Crushers TK15-TK16 Serisi Darbeli Kırıcılar TK15-TK16 Series Impact Crushers TK15 ve TK16 darbeli kırıcılar, tesiste sekonder veya tersiyer olarak kullanılabilir özellikte kırıcılardır.

Detaylı

Tahrik aktarma sistemleri Helezon dişlili tabla rulmanları (sonsuz göbek dişlisi) İMALAT MAKİNA RULMANLARI

Tahrik aktarma sistemleri Helezon dişlili tabla rulmanları (sonsuz göbek dişlisi) İMALAT MAKİNA RULMANLARI Tahrik aktarma sistemleri Helezon dişlili tabla rulmanları (sonsuz göbek dişlisi) İMALAT MAKİNA RULMANLARI 45 ÜRETİM PROGRAMI - PSL uzun yıllara dayanan geleneğe ve deneyime sahip rulman ve tabla rulmanı

Detaylı

Our Brands. Wide Product Range. Product List / Ürün Listesi. Markalarımız. Geniş Ürün Yelpazesi

Our Brands. Wide Product Range. Product List / Ürün Listesi. Markalarımız. Geniş Ürün Yelpazesi Markalarımız Our Brands Geniş Ürün Yelpazesi Wide Product Range Product List / Ürün Listesi Please scan the QR code for more information about our product list. Ürün listemize ulaşmak için lütfen kare

Detaylı

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Weeks: 3-6 ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Projection: A view of an object

Detaylı

Skoda Octavia 1.6 FSI Elegance

Skoda Octavia 1.6 FSI Elegance İlan no: 290138 Skoda Octavia 1.6 FSI Elegance Sahibinden ILK SAHIBINDEN 0 AYARINDA KAZASIZ ANKARA ARABASI 42.500 TL İlan tarihi: 20 Mayıs 2016 İlan detayları İlan detayları İl Model yılı Ocak 2009 Km

Detaylı

Standart Features. Standart Özellikler. Özel Ekipman. Optional Features

Standart Features. Standart Özellikler. Özel Ekipman. Optional Features Akyapak manufactures 3 rolls hydraulic plate bending machines with capacity in thickness from 2 mm to 200 mm and in width from 500 mm to 12000 mm. Akyapak, 2mm den 200mm ye kadar sac kalınlığında ve 500mm

Detaylı

AKSLAR. Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr.

AKSLAR. Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. AKSLAR Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. The AXLE HOUSING is the metal body housing that encloses and supports parts of rear axle housing REAR AXLE BEARINGS are either ball or roller type bearings that fit

Detaylı

AHK. 3 Valsli Hidrolik Silindir Makineleri 3 Rolls Hydraulic Plate Bending Machines AHK 25/65

AHK. 3 Valsli Hidrolik Silindir Makineleri 3 Rolls Hydraulic Plate Bending Machines AHK 25/65 3 Valsli Hidrolik Silindir Makineleri 3 Rolls Hydraulic Plate Bending Machines AHK 25/65 AKYAPAK AKBEND üretimi üç valsli hidrolik silindir makineleri, 2 mm den 200 mm ye kadar sac kalınlığında ve 1000

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ İÇİNDEKİLER Bölüm 1 GİRİŞ 1.1 TAŞITLAR VE SOSYAL YAŞAM... 1 1.2 TARİHSEL GELİŞİM... 1 1.2.1 Türk Otomotiv Endüstrisi... 5 1.3 TAŞITLARIN SINIFLANDIRILMASI... 8 1.4 TAŞITA ETKİYEN KUVVETLER... 9 1.5 TAŞIT

Detaylı

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI Hareket ve güç iletiminde kullanılan,üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik yüzeyli elemanlara DİŞLİ ÇARKLAR denir. Dişli

Detaylı

İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI

İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : İş kamyonları (Kaya kamyon, toprak taşıyıcı araçlar, transmixser, kendi yürür

Detaylı

PEGASUS 360. Dieci Türkiye Distribütörü. Pegasus360.indd 1 11/04/18 12:19

PEGASUS 360. Dieci Türkiye Distribütörü. Pegasus360.indd 1 11/04/18 12:19 360 40.25 360 50.19 360 50.21 360 60.16 PEGASUS 360 Dieci Türkiye Distribütörü Pegasus360.indd 1 11/04/18 12:19 Pegasus360.indd 2 11/04/18 12:19 PERFORMANS PEGASUS 40.25 PEGASUS 50.19 PEGASUS 50.21 PEGASUS

Detaylı

Trend X. 8 İleri Otomatik Şanzıman ile Döner Vites Konsolu Direksiyondan kumandalı otomatik vites

Trend X. 8 İleri Otomatik Şanzıman ile Döner Vites Konsolu Direksiyondan kumandalı otomatik vites Trend X 16 aluminyum alaşım jantlar Ön sis farları Gündüz yanan LED farlar Elektrikli, ısıtmalı, sinyalli yan aynalar Elektrikli ön ve arka camlar 4 Yönlü manuel sürücü koltuğu Sürücü bel desteği Deri

Detaylı

PCC 6505 PROFILE CUTTING LINE

PCC 6505 PROFILE CUTTING LINE PCC 6505 PROFILE CUTTING LINE 1.DESCRIPTION PCC 6505 is a servo controlled machine which is specifically designed for the serial cutting of any kind of PVC and aluminum s in the market. The machine is

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur:

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur: Genel bilgiler Araçları fabrikada PTO takılı şekilde sipariş etmek mümkündür. Araçları fabrikada takılı PTO için elektrik tesisatı ile sipariş etmek de mümkündür. PTO lar mesela üstyapı imalatçısı tarafından

Detaylı

Argumentative Essay Nasıl Yazılır?

Argumentative Essay Nasıl Yazılır? Argumentative Essay Nasıl Yazılır? Hüseyin Demirtaş Dersimiz: o Argumentative Essay o Format o Thesis o Örnek yazı Military service Outline Many countries have a professional army yet there is compulsory

Detaylı

KARDAN MİLİ VE MAFSALLAR

KARDAN MİLİ VE MAFSALLAR KARDAN MİLİ VE MAFSALLAR Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR KARDAN MİLİ Rear Wheel Drive Four-Wheel Drive All-Wheel Drive KARDAN MİLİ Transmisyonun çıkış milinden alınan

Detaylı

Vetus Diesel M2.13 deniz motoru. Vetus Diesel M2.13Marine Engine, 12 HP (8.8 kw) Vetus Diesel M2.18 deniz motoru

Vetus Diesel M2.13 deniz motoru. Vetus Diesel M2.13Marine Engine, 12 HP (8.8 kw) Vetus Diesel M2.18 deniz motoru M2.13 Vetus Diesel M2.13 deniz motoru Vetus Diesel M2.13Marine Engine, 12 H (8.8 kw) Motor hacmi / Capacity: 635 cm³ Bor x strok / Bore x Stroke: 76 mm x 7 mm Silindir sayısı / Numr of cylinder: 2 Kompresyon

Detaylı

Güneş enerjisi kullanılarak sulama sistemleri için yeni bilgi tabanlı model

Güneş enerjisi kullanılarak sulama sistemleri için yeni bilgi tabanlı model 2016 Güneş enerjisi kullanılarak sulama sistemleri için yeni bilgi tabanlı model İsmet Kandilli 1 Ali Güven 2, Ercüment Karakaş 3, Melih Kuncan 4 1 Kocaeli Üniversitesi, Karamürsel MYO, Elektronik ve Otomasyon

Detaylı

DAHA DİNAMİK BİR HAYAT TARZI İÇİN!

DAHA DİNAMİK BİR HAYAT TARZI İÇİN! DAHA DİNAMİK BİR HAYAT TARZI İÇİN! LÜKÜN ZEVKİNİ ÜRÜN! Bagaj alanı, ihtiyaca göre koltuklar değişik konumlarda yatırılarak optimum seviyede kullanılır. GENİŞ İÇ HACİM Rodius un ön ve arka bölümünün havalandırması

Detaylı

VHR ER ENERJİ GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR ER ENERGY RECOVERY UNITS

VHR ER ENERJİ GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR ER ENERGY RECOVERY UNITS ER ENERJİ GERİ KAZANIM CİHAZLARI ER ENERGY RECOVERY UNITS AKSESUARLAR ACCESSORIES Sayfa/Page 9~ VENCO ER enerji geri kazanım cihazları, rotorlu tip eşanjörü sayesinde, yüksek enerji tasarrufu sağlamak

Detaylı

600MG Model Mercedes-Benz OM 926 LA (FAZ III A) Tip 4 zamanlı, turbo şarjlı, direk enjeksiyonlu, intercooler su soğutmalı dizel motor Silindir sayısı 6 Sıra Piston Çapı ve Stroku 106 mm x 136 mm Motor

Detaylı

00322 ELECTRICAL MACHINES-II Midterm Exam

00322 ELECTRICAL MACHINES-II Midterm Exam Name : ID : Signature : 00322 ELECTRICAL MACHINES-II Midterm Exam 20.04.2017 S.1) S.2) S.3) S.4) A shunt DC motor is rated 7.5kW, 250 V and is connected to 230V source. The armature resistance is Ra 0.2,

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ KARDAN MİLİ TAHRİK MİLİ ve MAFSALLAR Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR KARDAN MİLİ FRONT WHEEL DRIVE http://www.procarcare.com/includes/content/resourcecenter/encyclopedia/ch22/22fig8.html

Detaylı

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde DİŞLİ ÇARKLAR Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde özel bir yeri bulunan mekanizmalardır. Mekanizmayı

Detaylı

YMD ¾ " POMPA HIGH PRESSURE PUMP

YMD ¾  POMPA HIGH PRESSURE PUMP YMD ¾ " POMPA HIGH PRESSURE PUMP KULLANIM ALANLARI: Fuel Oil Servis Tankları, Gaz Yağı, Mazot Tankerlerinde Küçük çapta kızgın yağ sirkülasyonlarında Endüstrinin yarı viskoz mayilerinin pompaj işlemlerinde.

Detaylı

Dr. Aysın Yeltekin. EST Enerji

Dr. Aysın Yeltekin. EST Enerji Dr. Aysın Yeltekin EUREKA PROJELERİMİZ EUREKA, E!1770 St. Joseph 2000, EUREKA E!2007, Pack 2000 EUREKA E! 2659 ONE ECOPOWER, EUROSTARS EUREKA E!4720 PLUG and PACK St. Joseph 2000, EUREKA project, E!1770,

Detaylı

Güç Aktarma Organları -Giriş-

Güç Aktarma Organları -Giriş- Güç Aktarma Organları -Giriş- Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. «Everything is possible. But keep in mind the customer s needs» Basics Of Automobile, www.slideshare.net Start Solving

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ Danışman Doç. Dr. Tufan BAL YÜKSEK LİSANS TEZİ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI ISPARTA - 2016 2016 [] TEZ

Detaylı

Mobil Delvac Sentetik Ürünler. Üst Düzey Sentetik Performansı

Mobil Delvac Sentetik Ürünler. Üst Düzey Sentetik Performansı Mobil Delvac Sentetik Ürünler Üst Düzey Sentetik Performansı Mobil Delvac Sentetik Yağlar Ağır ve hafif ticari araçlar, inşaat makinaları, tarım araçları ve kamu hizmet araçları için gelişmiş sentetik

Detaylı

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal Seçime bağlı çıkış sinyalleri Seçime bağlı çıkış sinyalleri Bu belge C493 konektörü pim 8-12 için opsiyonel çıkış sinyallerini açıklamaktadır (uzatılmış fonksiyonelliğe sahip konektör). Bu sinyaller SDP3

Detaylı

Başlıca ürün özellikleri

Başlıca ürün özellikleri Darbeli matkap AdvancedImpact 900 Yenilikçi Bosch Kickback Control ve 2 vitesli şanzımana sahip yeni AdvancedImpact 900 performans ve kontrol konusunda en yüksek taleplerle gelen hafif hizmet kullanıcıları

Detaylı

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ II (AKTARMA ORGANLARI)

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ II (AKTARMA ORGANLARI) OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ II (AKTARMA ORGANLARI) Taşıtlarda farklı tahrik tipleri a ve b: motor ve tahrik önde c: motor ön, tahrik arka d:motor ve tahrik arka e:4 çeker a, Günümüzde otomobillerde yaygın kullanılan

Detaylı

DİFERANSİYELLER ve DAĞITICI DİŞLİ KUTULARI. Prof. Dr. N. Sefa KURALAY 1

DİFERANSİYELLER ve DAĞITICI DİŞLİ KUTULARI. Prof. Dr. N. Sefa KURALAY 1 DİFERANSİYELLER ve DAĞITICI DİŞLİ KUTULARI Prof. Dr. N. Sefa KURALAY 1 DİFERANSİYELLER Otomobilin tahrik edilen aksının viraj içinde kalan tekeri bir virajı r i yarıçapı ile dönerken viraj dışındaki tekerleği

Detaylı

Sirkülasyon Pompaları

Sirkülasyon Pompaları Sirkülasyon Pompaları Circulation Pumps Dünyayı koruyan teknolojilerle daha konforlu bir hayat için çalışıyoruz.. Dünyanın önde gelen markaları, uzmanları, bilim insanları ve profesyonel kadroları, gelişen

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ TEKNOLOJİSİ

RÜZGAR ENERJİSİ TEKNOLOJİSİ RÜZGAR ENERJİSİ TEKNOLOJİSİ RÜZGAR ENERJİSİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ Günümüzde kullanımı ve teknolojisi en hızlı gelişme gösteren yenilenebilir enerji kaynağı rüzgar enerjisidir. Rüzgar türbin teknolojisindeki

Detaylı

MINI Cooper S 1.6 175 HP

MINI Cooper S 1.6 175 HP MINI Cooper S 1.6 175 HP Sahibinden SAHİBİNDEN HATASIZ KAZASIZ F1 SANZIMAN İlan no: 236189 57.000 TL İlan tarihi: 28 Mayıs 2015 İlan detayları İlan detayları İl Antalya, Konyaaltı Model yılı Ocak 2008

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Kavrama/Debriyaj - I Clutch HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR İçten yanmalı motorlar belirli bir hızın altında çalışamadıklarından dolayı, motorlu taşıtlarda

Detaylı

: DİŞLİ GRUBU Mamül kodu : Mamül adı : 653 B TARAL EKOSTAR (ZS168FB Konik ) ÇAPA TRAKTÖRÜ SIRA NO

: DİŞLİ GRUBU Mamül kodu : Mamül adı : 653 B TARAL EKOSTAR (ZS168FB Konik ) ÇAPA TRAKTÖRÜ SIRA NO : DİŞLİ GRUBU Mamül kodu : 41-3641500 Mamül adı : 653 B TARAL EKOSTAR (ZS168FB Konik ) ÇAPA TRAKTÖRÜ SIRA NO PARÇA KODU PARÇA ADI - STANDART NO ADET 1 0107013 Rulman 6207 2 2 3641019 Ayna dişli Z=21 1

Detaylı