İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve HAVA YÖNETİMİ KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI 2014/1-7 Mayıs 2014

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve HAVA YÖNETİMİ KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI 2014/1-7 Mayıs 2014"

Transkript

1 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve HAVA YÖNETİMİ KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI 2014/1-7 Mayıs 2014

2 T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplantısı (2014/1) 7 Mayıs 2014 ANKARA

3 Gündem Maddeleri Kurulun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönergenin Kabulü Çalışma Gruplarının Oluşturulması AFAD ile TÜİK üyelik talebi Kalite Güvence ve Kalite Kontrol (QA/QC) Planının Onaylanması İklim Değişikliği Müzakereleri Karar Tutanağının İmzalanması

4 Gündem Maddesi 1 Kurulun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge

5 Kurulun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2013/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu (Kurul) oluşturulmuştur. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından hazırlanan İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge taslağı ve tarihlerinde ( / ve / sayılı resmi yazılar ile) iki kez Kurul üyelerinin görüşlerine sunulmuştur.

6 Yönergenin İçeriği Yönergenin Amacı: İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulunun çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir. Dayanak: Yönerge tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2013/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca hazırlanmıştır. Başkan ve üyeler Başkan, Çevre ve Şehircilik Bakanıdır. Başkanın katılamadığı toplantılarda Kurula, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı başkanlık eder. Kurulun diğer üyeleri;

7 Yönergenin İçeriği Kurulun görevleri: BMİDÇS ile BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Uzun Menzilli Sınır Aşan Hava Kirliliği Sözleşmesi ve bu Sözleşmelere bağlı Protokoller ile iç mevzuattan kaynaklanan sorumluluklar çerçevesinde, iklim değişikliği ile mücadele ve hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve bu konuda ülkemizin şartları da dikkate alınarak uygun iç ve dış politikaların belirlenmesi çalışmalarını koordine etmekle görevlidir. Kurulun yetkileri: Kurul; Görev alanı ile ilgili konularda karar almak ve yayımlamak, Alt kurul, komite, danışma grupları ile çalışma grupları oluşturmak, Alt kurul, komite, danışma grupları ile çalışma gruplarının çalışmalarını izlemek ve değerlendirmek, Kurula yapılan yeni üyelik başvurularını değerlendirmek, Alınan kararların uygulamasını takip etmek ve bu kararların etkilerini değerlendirmek yetkilerine haizdir.

8 Yönergenin İçeriği Başkanın görev ve yetkileri: Kurul çalışmalarının düzenli ve verimli bir biçimde yürütülmesi amacıyla Başkan; Kurulu temsil etmek, Kurulun toplantı yerini, tarihini ve gündemini belirlemek, Kurul toplantılarına başkanlık etmek, Kurul adına kamuoyunu bilgilendirmek, Teknik yardım almak ve danışmak amacıyla Kurula üye olmayan kamu kurum ve kuruluşları, akademik kurumlar, sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri ve/veya özel sektör temsilcilerini Kurul toplantılarına oy hakkı olmaksızın gözlemci sıfatıyla davet etmekle görevli ve yetkilidir. Üyelerin sorumlulukları Üyeler; Kurul toplantılarına katılım sağlamak, oy vermek, Kurul kararlarının kendi kurum ve kuruluşlarında etkin bir şekilde uygulamasını temin etmek ve uygulama sonuçlarını Kurula bildirmek ile sorumludur.

9 Yönergenin İçeriği Toplantı yeri ve tarihi: Kurul yılda en az bir kez, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Kurulun, 4 üncü maddenin birinci fıkrasında açık unvanları belirtilen üyelerle toplanması esastır. Üyelerin herhangi birinin Kurul toplantılarına katılamaması durumunda yardımcıları oy hakkı saklı kalmak suretiyle Kurul toplantılarına katılabilir. Toplantı yeri ve tarihi, Başkan tarafından belirlenir ve Sekretarya tarafından toplantıdan en az on beş gün önce üyelere resmi yazı ile bildirilir. Karar alma Toplantı kararları açık oylama ve toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği hâlinde başkanın taraf olduğu görüş doğrultusunda karar alınır. Toplantıda gündem maddeleri görüşüldükten sonra, karar alınabilecek nitelikteki her bir gündem maddesi sıra ile oylanır. Toplantıda alınan kararlar, toplantı esnasında üyelerin imzasına sunulur. Kararlara olumsuz oy veren üyeler, muhalefet şerhlerini karar tutanağında belirtir.

10 Yönergenin İçeriği Çalışma gruplarının oluşturulması Çalışma grupları Kurul üyelerinin bir veya birkaçının teklifi üzerine Kurul kararıyla oluşturulur. Çalışma grubu oluşturulmasını teklif edecek Kurul üyesi/üyeleri, çalışma grubunun amacı, niteliği (geçici/kalıcı) koordinatör kurumu ile çalışma alanlarını belirten teklifini, Kurulun toplanmasından en az on beş gün önce Kurul üyelerine bildirir. Teklif, Kurul üyelerinin varsa görüş ve önerileri doğrultusunda ilk Kurul toplantısında değerlendirilir ve karara bağlanır.

11 Yönergenin İçeriği Çalışma gruplarının görevleri ve toplanma usulü: Çalışma grubu, Kurula karşı sorumludur ve yıllık çalışma programı hazırlamak, Kurula teknik destek sağlamak, Kurul kararları doğrultusunda çalışmalar yapmak ve çalışma sonuçlarını Kurula raporlamak ile görevlidir. Çalışma grubu, yılda en az iki kere olmak üzere çalışma grubu koordinatörü tarafından bildirilen yer ve zamanda toplanır. Çalışma Grubu, koordinatör kurum tarafından en az Genel Müdür Yardımcısı veya bu kadronun bulunmadığı kurumlarda en az Daire Başkanı düzeyinde temsil edilir. Çalışma Gruplarında yer alan kurum ve kuruluşlar, biri en az Daire Başkanı düzeyinde olmak üzere iki temsilci tarafından temsil edilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, her Çalışma Grubunun daimi üyesidir ve çalışma Gruplarınca gerçekleştirilecek tüm çalışmalara katılım sağlar. Çalışma Gruplarının faaliyetleri koordinatör kurum tarafından koordine edilir. Koordinatör kurum, yapılacak çalışmanın konusuna göre ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, akademik kurumlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin çalışmalara katılımını teşvik eder.

12 Yönergenin İçeriği Danışmanlar Gerekli görülmesi halinde Kurul ve Çalışma Grupları tarafından danışmanlardan destek alınabilir. İlgili kurumların önerileri doğrultusunda bilimsel ve teknik destek alınan danışmanlar, akademik kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörde iklim değişikliği ve hava yönetimi ile ilgili alanlarda uzmanlığa sahip olmalıdır. Danışmanlar, Kurul tarafından belirlenen konularda çalışma ve görüşlerini Kurula sunmak ile görevlidir. Kurul gerekli gördüğünde Danışmanları Kurul toplantılarına gözlemci sıfatı ile davet edebilir. Danışmanların görüşleri tavsiye niteliğindedir. Yeni üyelerin kabulü 2013/11 sayılı Başbakanlık Genelgesinde belirtilmeyen kurum ve kuruluşlar, Kurula üyelik talebini Sekretaryaya resmi olarak iletir. Yeni üyelik talebi en yakın tarihli Kurul toplantısında gündeme alınır ve toplantıdaki mevcut üyelerin oybirliğiyle kabul edilir. Yürürlük Bu Yönerge, Kurul toplantısında kabul edildiğinde yürürlüğe girer. Yürütme Bu Yönergenin hükümlerini Başkan yürütür.

13 Gündem Maddesi 2 Kurul Çalışma Grupları ve Danışmanlar

14 Çalışma Grupları İDHYKK Danışmanlar Sekretarya ÇŞB Sera Gazı Emisyon Azaltımı Çalışma Grubu ÇŞB İklim Değişikliğin in Etkileri ve Uyum Çalışma Grubu ÇŞB Sera Gazı Emisyon Envanteri Çalışma Grubu TÜİK Finansman Çalışma Grubu HM Teknoloji Geliştirme ve Transferi Çalışma Grubu BSTB Eğitim, Bilinçlendir me ve Kapasite Geliştirme Çalışma Grubu ÇŞB Hava Yönetimi Çalışma Grubu ÇŞB

15 Çalışma Konuları SGE Azaltımı Çalışma Grubu Enerji Sektöründe SGE Azaltımı (ETKB) Binalar Sektöründe SGE Azaltımı (ÇŞB) Sanayi Sektöründe SGE Azaltımı (BTSB) Ulaştırma Sektöründe SGE Azaltımı (UDHB) Atık Sektöründe SGE Azaltımı (ÇŞB) Tarım Sektöründe SGE Azaltımı (GTHB) AKAKDO Sektöründe SGE Azaltımı (OSİB) SGE Projeksiyonları (ÇŞB) Karbon Piyasaları (ÇŞB) İklim Değişikliğinin Etkileri ve Uyum Çalışma Grubu Su Kaynakları Yönetimi (OSİB) Tarım ve Gıda Güvencesi (GTHB) Doğal Afet Risk Yönetimi (AFAD) İnsan Sağlığı (SB) Ekosistem Hizmetleri, Biyolojik Çeşitlilik ve Ormancılık (OSİB) Turizm (KTB) İklim Değişikliği Projeksiyonları ve Sistematik Gözlem (OSİB) Karşı Önlemlerin Ekonomik Etkileri (EB) Ulaştırma Altyapıları (UDHB) Önlemlerin Ekonomik Etkileri (EB)

16 Gündem Maddesi 3 AFAD ve TÜİK Üyelik Talebinin Görüşülmesi

17 Üyelik Taleplerinin Görüşülmesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının; tarih ve sayılı yazısı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığının; tarihli ve yazısı ile Kurula üyelik talepleri değerlendirmelerinize sunulmaktadır,

18 Gündem Maddesi 4 Sera Gazı Emisyon Envanteri Kalite Güvence/Kalite Kontrol (QA/QC) Planının Onaylanması

19 Kalite Güvence /Kalite Kontrol Planının Onaylanması Her yıl düzenli olarak BMİDÇS Sekretaryası tarafından yürütülen envanterin gözden geçirme sürecinde, bu planın varlığı sorgulanmakta ve envanter çalışmalarının Kalite Güvence /Kalite Kontrol Planı dahilinde yapılması bir iyi uygulama örneği olarak tavsiye edilmektedir. Ulusal Sera Gazı Emisyon Envanteri Kalite Güvence /Kalite Kontrol Planı paydaş kurumların görüşleri doğrultusunda TÜİK tarafından hazırlanarak onayınıza sunulmaktadır.

20 Gündem Maddesi 5 Uluslararası İklim Değişikliği Müzakerelerine İlişkin Son Gelişmeler

21 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜZAKERELERİ Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdürlüğü

22 GENEL COP 17 DURBAN (2011) Sözleşme altında tüm taraflara uygulanacak nitelikte bir Protokol veya başka bir hukuki enstrüman veya yasal yaptırımı olan bir çıktı (outcome) hazırlanması doğrultusunda çalışacak Durban Güçlendirilmiş Eylem Platformu Geçici Çalışma Grubu (Ad Hoc Working Group on the Durban Platform for Enhanced Action-ADP) adlı yeni bir Geçici Çalışma Grubu (AWG) oluşturulmuştur ADP nin görevini 2015'ten geç olmamak üzere en kısa zamanda tamamlaması kararlaştırılmıştır. En geç COP 21'de (2015) kabul edilecek bahsekonu hukuki belgenin 2020'den itibaren yürürlüğe girmesi kabul edilmiştir. ADP 2012'nin ilk yarısında göreve başlamış ve çalışma programını oluşturmuştur. 22 Nisan 2014

23 GENEL COP 18 DOHA (2012) ADP nin 2012 Bonn konferansında kabul edilen gündemi çerçevesinde, iki ayrı başlıkta (workstream) müzakereler sürdürülmüştür: Birinci başlık ADP nin vizyonu (2020 sonrası iklim değişikliği rejiminin unsurları) İkinci başlık emisyon azaltım istekliliğinin artırılması (2020 öncesinde ambition gap in kapatılması) 23 Nisan 2014

24 GENEL COP 19 VARŞOVA (2013) ADP yeni rejime dönük hukuki belgenin geliştirilmesi sürecini hızlandırmaya davet edilmiştir. Sözkonusu belgenin temel unsurlarının ADP nin 2014 yılındaki ilk toplantısından itibaren ortaya konulması kararlaştırılmıştır. Tüm taraflar (2020 sonrası için) ulusal ölçekte belirleyecekleri katkılara ilişkin iç hazırlıklarını başlatmaya veya yoğunlaştırmaya, bunları COP 21 den önce (yapabilenler 2015 in ilk çeyreğine kadar) bildirmeye davet edilmiştir. Tarafların hangi bilgileri bildireceklerine COP 20 de karar verilecektir. 24 Nisan 2014

25 GENEL COP 19 VARŞOVA (2013) Gelişmiş ülkeler ekonomi ölçeğinde geçerli sayısal azaltım hedeflerini yerine getirmeye, bu hedefleri ve bunlara ilişkin koşulları dönemsel olarak gözden geçirmeye davet edilmiştir. Ulusal ölçekte uygun azaltım eylemleri (NAMA - Nationally appropriate mitigation actions) bildiriminde bulunan gelişmekte olan ülkeler bunları uygulamaya ve mümkünse daha fazla eylem belirlemeye davet edilmiştir ten itibaren, yüksek azaltım potansiyeli bulunan eylem imkanlarının teknik analizinin yapılması kararlaştırılmıştır. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin emisyon azaltım kararlılığının artırılmasını teminen, bu ülkelere teknoloji, finans ve kapasite geliştirme alanlarında verdikleri desteği artırmaya davet edilmiştir. 25 Nisan 2014

26 GENEL ADP TOPLANTISI, MART 2014, BONN 2015 Anlaşmasının temel unsurları ortaya konulmaya başlanmıştır. Salım azaltımının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler tarafından «Ulusal olarak belirlenecek katkılar» (Nationally determined contributions) kapsamında gerçekleştirilmesi öne çıkarılmaktadır. Ancak, bunun mahiyeti konusunda taraflar arasında yorum farklılıkları mevcuttur. 26 Nisan 2014

27 GENEL ADP TOPLANTISI, MART 2014, BONN Gelişmiş ülkeler, AB nin kendi içinde üstlendiği rakamsal azaltım taahhütleri gibi bağlayıcı taahhütlerin yanısıra; eklerin anlamını yitireceği, ülkelerin ulusal katkılarını kendilerinin belirleyeceği, ancak sözkonusu katkıların bilimsel ölçütlere dayalı, gerçekçi, ölçülebilir, raporlanabilir ve doğrulanabilir olup olmadıklarının uluslararası toplum tarafından denetleneceği, esnek bir sistemden yana görünmektedir. Gelişmekte olan ülkeler ise, bu katkıları mevcut Ek-I ülkeleri için hukuki bağlayıcılığı olan, ekonomi ölçeğinde sayısal azaltım taahhüdü, Ek-I dışı ülkeler için ise ulusal ölçekte belirlenecek azaltım önlemleri/eylemleri olarak yorumlamaktadır. ( commitments by Annex-I countries; actions by Non-Annex-I countries.) 27 Nisan 2014

28 GENEL YENİ REJİM VE TÜRKİYE Ülkemiz müzakerelerde, her ülkenin sosyo-ekonomik göstergelerine, gelişmişlik düzeylerine, imkan ve kabiliyetlerine, tarihi sorumluluklarına göre kendi belirleyeceği azaltım hedeflerine dayalı esnek bir sistemin oluşturulması yönünde bir tutum benimsemiştir. Bu tutum gelişmiş ülkelerin tutumuna daha yakındır. Ulusal katkımız açısından ülkemiz için en uygun olan seçeneğin, belirli bir referans yıla göre ekonomi genelinde mutlak sayısal emisyon azaltımı yerine, önlem alınmadan ortaya çıkacak salım miktarından belirli oranda azaltım (deviation from the business as usual) sağlanması olduğu değerlendirilmektedir. Bunun yolu da ülkemizin NAMA ortaya koymasından geçmektedir. Ayrıca, finans, teknoloji ve kapasite geliştirme alanlarındaki desteklerin ihtiyaçlar doğrultusunda tüm gelişmekte olan ülkelere sağlanması yönünde çaba sarfedilmektedir. 28 Nisan 2014

29 GENEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜZAKERELERİ TAKVİMİ BAE ve BM GS tarafından düzenlenecek «Abu Dabi Ascent» başlıklı etkinlik, 4-5 Mayıs, Abu Dabi. BMİDÇS Alt Organları ve ADP Toplantısı, 4-15 Haziran 2014, Bonn. Haziran'daki ADP toplantısı marjında bir de Üst Düzeyli Bakanlar Diyaloğu düzenlenecektir. BM GS Ban Ki-moon tarafından düzenlenecek İklim Zirvesi, 23 Eylül 2014, New York. ADP Toplantısı, Ekim 2014, Bonn. COP 20, 1-12 Aralık 2014, Lima. COP 21, 30 Kasım-11 Aralık 2015, Paris. 29 Nisan 2014

30 TÜRKİYE TÜRKİYE İLE İLGİLİ KARARLAR COP 7, Marakeş: Taraflar özel koşullarımızı tanımaya davet edildi. COP 16, Cancun: Özel koşullarımız tanındı. COP 17, Durban: Özel koşullarımız teyit edildi; ülkemize sağlanacak desteğin modalitelerinin belirlenmesine ilişkin müzakelerin sürdürülmesi kararlaştırıldı. COP 18, Doha: ülkemize sağlanacak desteğin modalitelerinin belirlenmesine ilişkin yol haritası belirlendi. Mayıs 2013: Sekretarya teknik kağıdı hazırladı. COP 19: SBI müzakereleri. Tarafımızdan «teknik kağıdın kabul edilir olmadığı» bildirildi. Şubat-Mart 2014: Sekretarya ya teknik kağıdın geliştirilmesini teminen bir Kağıt (Non-Paper) tevdi edildi. SBI Başkanı, Sekretarya ve ilgili taraflarla temaslarda bulunuldu. 30 Nisan 2014

31 TÜRKİYE MÜZAKERELER İLE TÜRKİYE NİN KONUMU ARASINDAKİ BAĞLANTI Şu ana kadar müzakerelerde genel olarak tarafımızdan yapıcı bir tutum izlenmiştir. Türkiye nin gelişmekte olan bir ülke olarak özel koşullarına atıfta bulunulmuştur sonrası geçerli olacak rejimin içinde yer almak istediğimiz ve iklim değişikliği ile mücadeleye azami katkı sağlamayı hedeflediğimiz kaydedilmiştir. Özellikle ülkemize sağlanabilecek destekler konusundaki talep ve beklentilerimizin hem 2020 öncesinde, hem de 2020 sonrasındaki yeni rejimde karşılanması gerektiği vurgulanmıştır. Bu taleplerimizin karşılanmaması halinde iklim değişikliği ile mücadeleye yalnızca ulusal çaba ve kaynaklarımızla katkı sağlayabileceğimiz, bunun da ülkemizdeki mücadele potansiyelinin bütünüyle kullanılamaması anlamına geleceği dile getirilmiştir. 31 Nisan 2014

32 TÜRKİYE RİSKLER İkinci bir Kopenhag sendromu yaşanması Uluslararası baskı altında sağlıksız kararlar ve taahhütler alınması Taahhüt almamamız durumunda sistem dışında kalmamız Bu durumun ileride sisteme entegre olmakta yaratacağı zorluklar Sistem kapsamındaki destek mekanizmalarından yararlanamama «Persistent Objector» olarak nitelendirilmemiz G20 Dönem Başkanı olduğumuz bir dönemde, bizden beklentiler yüksekken, ülkemizin itibarının zedelenmesi 32 Nisan 2014

33 TÜRKİYE KRİTİK HUSUSLAR Salım azaltımı konusunda ulusal katkımızın 2014 yılı içinde sağlıklı ve gerçekçi bir biçimde belirlenmesi Adaptasyon konusundaki ihtiyaç ve eksikliklerimizin tespit edilmesi Bu süreçte ilgili tüm Bakanlık ve kuruluşlarımızla eşgüdüm ve danışmaların yapılması Akademik çevrelerden ve güvenilir uzmanlardan görüşler alınması Finansman, teknoloji ve kapasite geliştirme ihtiyaçlarımızın tespit edilmesi COP lara ve ADP Toplantıları na ilgili tüm Bakanlık ve kuruluşlarımızca etkin katılım sağlanması ADP sürecinin sonuçlandırılacağı döneme tam anlamıyla hazırlanmış bir şekilde girilmesi 33 Nisan 2014

34 Gündem Maddesi 6 Uluslararası İklim Değişikliği Müzakereleri ile Yeni İklim Anlaşmasına Yönelik Hazırlık Çalışmaları

35 Müzakereler 2015 yılı sonuna kadar oluşturulması için uluslararası iklim değişikliği müzakereleri oldukça yoğun bir sürece girmiştir. COP 19 sonucunda 2015 yılına kadar tüm Tarafların küresel emisyonların azaltılması için ulusal katkılarını belirlemesine yönelik karar alınmıştır. Yeni iklim rejimine tüm Tarafların dahil olması durumunda Türkiye nin de 2020 sonrası için sera gazı emisyon azaltım taahhüdünde bulunması ihtimali ortaya çıkacaktır. Toplantının adı Tarih Yer BM İklim Zirvesine Hazırlık Toplantısı 4-5 Mayıs 2014 Birleşik Arap Emirlikleri/ Abu Dabi ADP 3, SBSTA, SBI 4-15 Haziran 2014 Almanya / Bonn BM İklim Zirvesi (Bakanlar seviyesinde) 23 Eylül 2014 ABD / New York ADP Ekim COP 20 / CMP Aralık 2014 Peru / Lima

36 Ulusal Katkılar (Yeni Anlaşma) Ekonomi Genelinde Taahhütler Politika, Sektör, Proje Düzeyinde Taahhütler Baz yıla göre emisyon azaltımı BAU Senaryosuna göre emisyon azaltımı Emisyon yoğunluğunda azaltım Enerji verimliliği Yenilenebilir enerji Sürdürülebilir ulaşım projeleri Karbon nötrlüğü Ormancılık, v.b.

37 Ek - 1 Ülkeleri Taahhütleri (2020 ye kadar) Baz yıla göre emisyon azaltımı ABD Kanada 2020 yılında 2005 yılının %17 altı 2020 yılında 2005 yılının %17 altı Japonya (Herkesin dahil olduğu adil ve etkin bir sistem kurulursa) 2020 yılında 1990 yılına göre %25 İzlanda Avustralya Avrupa Birliği Kazakistan Lihtenştayn Monako Yeni Zelanda Norveç İsviçre 2020 yılında 1990 yılının %15 altı 2020 yılında 2000 yılının %5 altı 2020 yılında 1990 yılının %20 altı 2020 yılında 1992 yılının %15 altı, 2050 yılında 1992 yılının %25 altı 2020 yılında 1990 yılının %20 altı 2020 yılında 1992 yılının %30 altı, 2050 yılında karbon nötr 2020 yılında 1990 yılının %10 ila %20 altı 2030 yılında karbon nötr 2020 yılında 1990 yılının en az % 20 altı Ukrayna 2020 yılında %20, 2050 yılında %50

38 Ek 1Dışı Ülkelerin Taahhütleri Baz yıla göre emisyon azaltımı Antigua ve Barbuda Marshall Adaları Moldova 2020 yılında 1990 yılının %25 altı 2020 yılında 2009 yılının %40 altı 2020 yılında 1990 yılının en az %25 altı Emisyon yoğunluğunda azaltım Çin Hindistan 2020 yılında 2005 yılına göre % yılında 2005 yılına göre %20-25 Karbon Nötrlüğü (Sıfır Karbon) Bhutan Kosta Rika Maldivler Yutak alanlarla eşitlenecek 2021 yılından itibaren 2020 yılından itibaren (2020 ye kadar) BAU Senaryosuna göre emisyon azaltımı Brezilya 2020 yılında %36,1 ila %38,9 Şili 2020 yılında %20 (başlangıç yılı: 2007) Endonezya 2020 yılında %26 İsrail 2020 yılında %20 Meksika 2020 yılında %30 Papua Yeni Gine 2030 yılından önce en az %50 Güney Kore 2020 yılında %30 Singapur 2020 yılında %16 Güney Afrika 2020 yılında %34

39 Yeni İklim Anlaşmasına Yönelik Hazırlık Çalışmaları Ulusal Bildirimlerin Hazırlanması Projesi kapsamında sera gazı emisyonlarının projeksiyonlarının hazırlanmasına ilişkin çalışmalar TUBİTAK ve Boğaziçi Üniversitesi ile başlatılmıştır. Müzakerelerde ülkemizin daha iyi temsil edilmesini sağlayacak, Türkiye nin müzakere stratejisinin oluşturulmasına katkıda bulunacak, uluslararası platformda savunulabilecek emisyon projeksiyonlarının oluşturulması önem arz etmektedir. Bu kapsamda kurumlar arası koordinasyon ve işbirliği ile doğru verilerin toplanması senaryo sonuçlarının gerçeği yansıtması açısından önemlidir.

40 Yeni İklim Anlaşmasına Yönelik Hazırlık Çalışmaları Enerji Sanayi Tarım ve Hayvancılık Binalar Atık Ulaştırma Hizmet

41 Yeni İklim Anlaşmasına Yönelik Hazırlık Çalışmaları Önlemler Gözetilmeyen Senaryo Önlemler Gözetilen Senaryo İlave Önlemler Gözetilen Senaryo 1990 yılından itibaren kanunlaşan, uygulanan ve planlanan bazı emisyon azaltıcı önlemlerin alınmaması durumunda; yılları arasındaki emisyon değerleri ile ilgili teknoloji ve kaynak envanterlerinin ne olacağının tahmin edilmesi Enerji ve enerji dışı emisyonlarla ilgili olarak modele göre kalibre edilmiş şekilde 2012 yılına kadar kanunlaşan ve uygulanan politika ve önlemler temel alınarak, yılları arasındaki emisyon değerleri ve kaynak envanterlerinin ne olacağının tahmin edilmesi Enerji ve enerji dışı emisyonlarla ilgili olarak seçilen modele göre kalibre edilmiş şekilde 2012 yılına kadar kanunlaşan ve uygulanan ve İDEP ve diğer ilgili belgelerde yer alan planlanan politika ve önlemler temel alınarak, yılları arasındaki emisyon değerleri ve kaynak envanterlerinin ne olacağının tahmin edilmesi

42 Yeni İklim Anlaşmasına Yönelik Hazırlık Çalışmaları Farklı teknolojilerdeki yatırımlarla gerçekleştirilebilece k emisyon azaltım miktarının ve azaltılan emisyonların ton başına fayda ve maliyetleri Sera gazı emisyon projeksiyonlarının ve azaltım maliyetlerinin makro ekonomik etkilerinin belirlenmesi Emisyon projeksiyonla rı Projeksiyonlar Emisyon azaltımında maliyet etkin seçeneklerin belirlenmesine ilişkin politika analizi Marjinal Azaltım Maliyet ve Fayda Eğrileri Emisyon, enerji kullanımı, teknoloji projeksiyonları nın senaryolar bazında geliştirilmesi

43 Emisyonlar Yeni İklim Anlaşmasına Yönelik Hazırlık Çalışmaları Projeksiyonlar Gerçek Emisyonlar Uygulanan Önlemlerin gerçek etkileri Uygulanan Önlemlerin beklenen etkileri İlave Önlemlerin beklenen etkileri Önlemler Gözetilmeyen Önlemler Gözetilen İlave Önlemler Gözetilen 2012 Yıllar 2050

44 Top Down Yeni İklim Anlaşmasına Yönelik Hazırlık Çalışmaları Geleneksel top-down modeller enerji-ekonomi etkileşimlerini incelerken enerji sisteminin sınırlı temsili sebebiyle eleştirilmektedir. Doğası gereği top-down modeller enerji politika seçeneklerinin isabetli değerlendirilmesi için gerekli teknolojik opsiyonlara sahip değildir. Bottom-up modeller ise farklı enerjiiklim politik enstrümanlarının sonucunda ortaya çıkan makroekonomik geri bildirimleri yakalayamamaktadır. Her model türünün sahip olduğu eksiklikler nedeniyle, yakın zamanda yapılan çalışmalar iki modelleme yaklaşımının birleştirilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Bottom Up

45 Yeni İklim Anlaşmasına Yönelik Hazırlık Çalışmaları Hibrit Modeller Hibrit Model: bottom-up modellerin teknolojik anlaşılırlığı + top-down modellerin ekonomik kapsamlılığı TIMES-MACRO

46 Yeni İklim Anlaşmasına Yönelik Hazırlık Çalışmaları TIMES - MACRO model kullanıcıları

47 Karbon Piyasasına Hazırlık Ortaklık Girişimi (PMR) Gönüllü sektörlerde "Sera Gazlarının Takibi (MRV) Hakkında Yönetmelik"in uygulanmasına yönelik pilot çalışma Karbon piyasası mekanizmalarının kullanılması konusunda karar verme mekanizmasına yönelik analitik çalışmalar

48 Baş Müzakerecinin Belirlenmesi Ülkemizin, 2015 yılı sonunda gerçekleştirilecek 21. Taraflar Konferansına kadar olan iki yıllık yoğun müzakere sürecinde daha etkin temsil edilmesi, müzakere heyetimizin güçlendirilmesi ve devamlılığının sağlanması büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda, gerçekleştirilecek tüm toplantılarda ülkemiz müzakere heyetine başkanlık edecek, süreci yönlendirecek bir baş müzakerecinin belirlenmesi önem arz etmektedir.

49 G77/Çin (>130) AOSIS (43) TÜRKİYE Müzakere Gruplarına Katılımının Değerlendirilmesi LDCs (50) Şemsiye Grup Avustralya, ABD, Rusya, Yeni Zelanda, Kanada, Japonya, Norveç, Ukrayna, Kazakistan AB-28 OPEC ARAB LEAGUE AFRICAN Çevresel Bütünlük Grubu (EIG) İsviçre, G.Kore, Meksika Monako Lihteynştayn ALBA Bolivya, Küba, Venezüela, Ekvador, Nikaragua, Dominik

50 İklim Değişikliği Kamu Spotu

51 İklimin Sesini Dinle

52 ARZ EDERİM

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu altında oluşturulan Çalışma Grupları şunlardır: 1. Sera Gazı Emisyon Azaltımı

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 SONRASI İKLİM REJİMİNDE SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU 24 Haziran 2009 KYOTO PROTOKOLÜ NDE ÜLKEMİZİN SON DURUMU Kyoto Protokolü nün 13 Mayıs

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tuba SEYYAH Uzman Ortaklık Programının Amacı Gelişmekte olan ülkeler ile yükselen ekonomilerin piyasa mekanizmalarından etkin olarak yararlanmalarını

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

ULUSAL PROGRAMLARA UYGUN AZALTIM FAALİYETLERİ NAMA. Tuğba İçmeli Uzman 17 Şubat

ULUSAL PROGRAMLARA UYGUN AZALTIM FAALİYETLERİ NAMA. Tuğba İçmeli Uzman 17 Şubat ULUSAL PROGRAMLARA UYGUN AZALTIM FAALİYETLERİ NAMA Tuğba İçmeli Uzman 17 Şubat SUNUM PLANI 1. NAMA Nasıl ortaya çıktı ve gelişti? 2. NAMA Tanımı nedir? 3. NAMA Özellikleri nedir? 4. NAMA Örnekler? 5. NAMA

Detaylı

Karbon Piyasasına Hazırlık Teklifi Market Readiness Proposal (MRP)

Karbon Piyasasına Hazırlık Teklifi Market Readiness Proposal (MRP) Karbon Piyasasına Hazırlık Teklifi Market Readiness Proposal (MRP) İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Şube Müdürlüğü 4 Ekim 2012, İstanbul Uygulayıcı Ülkeler

Detaylı

MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmeliği Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 05.02.

MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmeliği Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 05.02. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Amaç ve kapsam Madde 2 Dayanak Madde 3 Tanımlar İkinci Bölüm - Konseyin Kuruluş Amacı, Oluşumu ve

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M. Şükran ARCAN Şube Müdür V. 24 Ekim 2014, İstanbul Ortaklık Programının Amacı Gelişmekte olan ülkeler ile yükselen ekonomilerin piyasa

Detaylı

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmeliği. www.irisakademi.com

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmeliği. www.irisakademi.com Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmeliği www.irisakademi.com Resmi Gazete Tarihi:05.02.2013 Resmi Gazete Sayısı:28550 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

Uluslararası Gelişmeler

Uluslararası Gelişmeler Kopenhag Öncesi ve Sonrasında Uluslararası Gelişmeler Kapasitelerin Artırılması Projesi Bahar Ubay 1 İçerik İklim Değişikliği Rejimi Kilometre Taşları UNFCCC ve Politika Grupları İki Eksenli Müzakere Süreci

Detaylı

Konseyin görevleri MADDE 6

Konseyin görevleri MADDE 6 XXXIV Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Yönetmeliği b) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,

Detaylı

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum Politika ve Strateji Geliştirme Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Ozon Tabakasının Korunması İklim Değişikliği Uyum 1 Birleşmiş Milletler İklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve ilgili uluslararası

Detaylı

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7),

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7), ULUSAL M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ FAALİYETLER YETLERİ LİTİ Mehrali ECER Şube Md. V. Sektörel İklim Koruma Potansiyelleri Türk Alman Ortak Çalıştayı 6 Mayıs 2010, ANKARA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ (BMİDÇS)

Detaylı

Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi

Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi Geleceğin Karbon Piyasaları Şekilleniyor Pazara Hazırlık Ortaklık Girişimi (PMR) Kyoto Protokolü nün ilk yükümlülük döneminin sona ereceği 2020 yılı sonrası yeni iklim

Detaylı

BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER

BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER AYŞE YASEMİN ÖRÜCÜ ODTÜ Mezunları Derneği Ankara, 2011 Tespitler Kopenhag-Cancun: İD BM kapsamında çözülebilecek bir konu mu? Kopenhag maliyeti: 1 trilyon $;belirsizlik

Detaylı

3. Bileşen: Ulusal Bildirim ve İki Yıllık Raporların Unsurları

3. Bileşen: Ulusal Bildirim ve İki Yıllık Raporların Unsurları Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi (TR2011/0327.21.02-01) Ankara, 8 Nisan 2015 3. Bileşen: Ulusal Bildirim ve İki Yıllık Raporların Unsurları

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ŞUBAT 2012 İklim Değişikliği ve Türkiye Türkiye, 24 Mayıs 2004 tarihinde Birleşmiş

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ STRATEJĐ GELĐŞTĐRME KURULUNUN KURULUŞ VE ĐŞLEYĐŞĐ HAKKINDAKĐ YÖNERGE. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Genel Hükümler

ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ STRATEJĐ GELĐŞTĐRME KURULUNUN KURULUŞ VE ĐŞLEYĐŞĐ HAKKINDAKĐ YÖNERGE. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Genel Hükümler ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ STRATEJĐ GELĐŞTĐRME KURULUNUN KURULUŞ VE ĐŞLEYĐŞĐ HAKKINDAKĐ YÖNERGE Amaç BĐRĐNCĐ BÖLÜM Genel Hükümler MADDE 1 Bu yönerge, Üniversitenin misyon, vizyon ve temel değerlerinin

Detaylı

YÜKSEK ÇEVRE KURULU VE MAHALLİ ÇEVRE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

YÜKSEK ÇEVRE KURULU VE MAHALLİ ÇEVRE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YÜKSEK ÇEVRE KURULU VE MAHALLİ ÇEVRE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1

Detaylı

3 Ağustos 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28727

3 Ağustos 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28727 3 Ağustos 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28727 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YÜKSEK ÇEVRE KURULU VE MAHALLİ ÇEVRE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 29361

Resmî Gazete Sayı : 29361 20 Mayıs 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29361 TEBLİĞ Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAVZA YÖNETİM HEYETLERİNİN TEŞEKKÜLÜ, GÖREVLERİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ T.C. ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ Semra GÜNEN Kimya Mühendisi III. Enerji Verimliliği Kongresi

Detaylı

Tanımlar ve Kısaltmalar Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen;

Tanımlar ve Kısaltmalar Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen; TÜBİTAK BİLİM, TEKNOLOJİ VE YENİLİK POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞININ TEŞKİLAT, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik ile, Bilim

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER. 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü

SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER. 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98 Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü Sunum Akışı 1) Değerlendirmeler Cancun Kararları Ulusal

Detaylı

AB, 2030 İKLİM VE ENERJİ PAKETİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARDI

AB, 2030 İKLİM VE ENERJİ PAKETİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARDI Brüksel de yapılan AB Liderler Zirvesi nde, AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları 2030 İklim ve Enerji Paketi üzerinde anlaştı. Zirve de varılan mutabakat, sera gazlarının %40 azaltılması, yenilenebilir

Detaylı

KARAR 2016/43 Uşak Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama Yönergesinin aşağıdaki şekliyle kabulüne;

KARAR 2016/43 Uşak Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama Yönergesinin aşağıdaki şekliyle kabulüne; KARAR 2016/43 Uşak Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama Yönergesinin aşağıdaki şekliyle kabulüne; UŞAK ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç

Detaylı

Kyoto Protokolü nün Onanması (Taraf Olunması) ve Uluslararası İklim Rejiminin Geleceği ile İlgili Bazı Politik ve Diplomatik Noktalar

Kyoto Protokolü nün Onanması (Taraf Olunması) ve Uluslararası İklim Rejiminin Geleceği ile İlgili Bazı Politik ve Diplomatik Noktalar Kyoto Protokolü nün Onanması (Taraf Olunması) ve Uluslararası İklim Rejiminin Geleceği ile İlgili Bazı Politik ve Diplomatik Noktalar José Romero* İsviçre Federal Çevre Bakanlığı Berne, İsviçre Ankara,

Detaylı

YÖNETMELİK ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

YÖNETMELİK ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç 20 Ağustos 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28741 YÖNETMELİK ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Temel Bilgiler G20 Nedir? G-20 (Group of 20) platformunun kuruluş amacı küresel ekonomik istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesi için gayri resmi bir görüş alışverişi

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

YÖNETMELİK. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden: OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden: OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 31 Ocak 2011 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27832 Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden: YÖNETMELİK OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

İşletmelerde Karbon Yönetimi ve Gönüllü Karbon Piyasaları. Yunus ARIKAN REC Türkiye İklim Değişikliği Proje Yöneticisi

İşletmelerde Karbon Yönetimi ve Gönüllü Karbon Piyasaları. Yunus ARIKAN REC Türkiye İklim Değişikliği Proje Yöneticisi İşletmelerde Karbon Yönetimi ve Gönüllü Karbon Piyasaları Yunus ARIKAN REC Türkiye İklim Değişikliği Proje Yöneticisi ÇET 07, 7.6.2007 Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız ve kar amacı gütmeyen

Detaylı

YÖNETMELİK. d) Genel Müdür: Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürünü,

YÖNETMELİK. d) Genel Müdür: Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürünü, 24 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29215 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: YÖNETMELİK REKLAM KONSEYİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI YÜKSEK ÇEVRE KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI YÜKSEK ÇEVRE KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI YÜKSEK ÇEVRE KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 4856-1.5.2003 Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı:

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ Sedat KADIOĞLU Müsteşar Yardımcısı 22 Ekim 2009,İzmir BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ İklim Değişikli ikliği Çerçeve

Detaylı

YÖNETMELİK. Gazi Üniversitesinden: GAZİ ÜNİVERSİTESİ ŞİDDET VE SUÇLA MÜCADELE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Gazi Üniversitesinden: GAZİ ÜNİVERSİTESİ ŞİDDET VE SUÇLA MÜCADELE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 19 Aralık 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28856 Gazi Üniversitesinden: YÖNETMELİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ ŞİDDET VE SUÇLA MÜCADELE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü PAZARA GİRİŞ KOORDİNASYON YAPISI VE HEDEF ÜLKELER

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü PAZARA GİRİŞ KOORDİNASYON YAPISI VE HEDEF ÜLKELER T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü PAZARA GİRİŞ KOORDİNASYON YAPISI VE HEDEF ÜLKELER 4 Haziran 2012 SUNUŞ GÜNDEMİ Pazara Giriş Koordinasyon Yapısı Yeni Yaklaşım Pazara Giriş Komitesi Ülke Masaları

Detaylı

BORSA İSTANBUL A.Ş. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KOMİTESİ UUE UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI

BORSA İSTANBUL A.Ş. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KOMİTESİ UUE UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI Belge Adı SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KOMİTESİ UUE Türü UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI Kodu 29.UUE.01 Onay Tarihi 23/12/2015 Revizyon Tarihi - Revizyon Numarası - Hazırlayan ARAŞTIRMA VE İŞ GELİŞTİRME BÖLÜMÜ Onaylayan

Detaylı

2.BÖLÜM: Türkiye deki UES ye Odaklanılması: mevcut durum ve önerilen yönetim seçeneği. Alessandra Barreca, KİLİT HUKUK UZMANI

2.BÖLÜM: Türkiye deki UES ye Odaklanılması: mevcut durum ve önerilen yönetim seçeneği. Alessandra Barreca, KİLİT HUKUK UZMANI 2.BÖLÜM: Türkiye deki UES ye Odaklanılması: mevcut durum ve önerilen yönetim seçeneği Alessandra Barreca, KİLİT HUKUK UZMANI Sunum Planı Türkiye de UES nin mevcut durumuna ilişkin kısa bir özet; LTI tavsiyeleri

Detaylı

SERA GAZI EMİSYON AZALTIMI SAĞLAYAN PROJELERE İLİŞKİN SİCİL İŞLEMLERİ TEBLİĞİ

SERA GAZI EMİSYON AZALTIMI SAĞLAYAN PROJELERE İLİŞKİN SİCİL İŞLEMLERİ TEBLİĞİ SERA GAZI EMİSYON AZALTIMI SAĞLAYAN PROJELERE İLİŞKİN SİCİL İŞLEMLERİ TEBLİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; iklim değişikliği ile mücadele kapsamında sera gazı emisyonlarının azaltılması, sınırlandırılması

Detaylı

YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 10 Ocak 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28524 İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden: YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ

Detaylı

TÜRKİYE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜZAKERELERİ

TÜRKİYE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜZAKERELERİ TÜRKİYE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜZAKERELERİ Küresel iklim değişikliği, fosil yakıtların yakılması, arazi kullanım değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayileşme süreçleri gibi insan etkinlikleriyle atmosfere

Detaylı

Karar -/CP.15. Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır.

Karar -/CP.15. Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır. Karar -/CP.15 Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır. Kopenhag Mutabakatı Kopenhag daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 2009 Yılı Konferansı nda hazır bulunan

Detaylı

3 Kasım 2006, İstanbul

3 Kasım 2006, İstanbul İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ için STK BULUŞMALARI 3 Kasım 2006, İstanbul Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olan REC, çevreyle ilgili sorunların çözümüne

Detaylı

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ulusal ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin kuruluģ amacını,

Detaylı

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1:

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1: ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1: Bu Yönetmeliğin amacı, Erzurum Teknik Üniversitesine

Detaylı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI YAYIN YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI YAYIN YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI YAYIN YÖNETMELİĞİ Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görevleri doğrultusunda

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Zeren Erik Yaşar PMR Türkiye Teknik Koordinatörü 16 Haziran 2015 Toplantının Amacı PMR Projesinin önümüzdeki faaliyetleri hakkında sizleri

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Karbon Saydamlık Projesi Sektörel İklim Değişikliği Yaklaşımları Çalıştayı Tuğba ALTINIIŞIK DİNÇBAŞ 27 Şubat 2012 İstanbul İÇERİK Türkiye Sanayi Strateji Belgesi

Detaylı

Dr. G. Aslı Sezer Özçelik, Bileşen 1 Teknik Lideri 6 Mart 2018, Bilkent Hotel- Ankara

Dr. G. Aslı Sezer Özçelik, Bileşen 1 Teknik Lideri 6 Mart 2018, Bilkent Hotel- Ankara Bileşen 1 Envanter Çalışması ve Mevcut İklim Stratejilerinin Gözden Geçirilmesi Dr. G. Aslı Sezer Özçelik, Bileşen 1 Teknik Lideri 6 Mart 2018, Bilkent Hotel- Ankara Bileşen 1:Hedefler İklim ile ilgili

Detaylı

İKV DEĞERLENDİRME NOTU

İKV DEĞERLENDİRME NOTU 100 Kasım 2014 İKV DEĞERLENDİRME NOTU TÜRKİYE NİN KARBON PİYASALARINDAKİ MEVCUT DURUMU İlge Kıvılcım İKV Uzmanı [Metni yazın] İKTİSADİ KALKINMA VAKFI www.ikv.org.tr TÜRKİYE NİN KARBON PİYASALARINDAKİ MEVCUT

Detaylı

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesine Destek için Teknik Yardım Projesi

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesine Destek için Teknik Yardım Projesi Kapanış Konferansı Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesine Destek için Teknik Yardım Projesi Bileşen 3 Stelios Pesmajoglou Ankara, 12 Nisan 2017 Bileşen 3 kapsamındaki hedef ve yaklaşım Hedef:

Detaylı

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Ø Bağımsız, tarafsız ve kâr amacı

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. Türkiye de Karbon Piyasası

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. Türkiye de Karbon Piyasası T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Türkiye de ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ekim 2012 Türkiye de Türkiye de KARBON PİYASALARI Türkiye, her ne kadar Kyoto Protokolü nün emisyon ticaretine konu olan esneklik

Detaylı

6331 sayılı İş sağlığı Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik Çerçevesinde İş Sağlığı Güvenliği Kurulları

6331 sayılı İş sağlığı Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik Çerçevesinde İş Sağlığı Güvenliği Kurulları 6331 sayılı İş sağlığı Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik Çerçevesinde İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Bu yazıda, 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan ve

Detaylı

Kopenhag Birleşmiş Milletler Đklim Değişikliği Konferansı (COP15) Genel Değerlendirmesi ve Türkiye ye Yansımaları

Kopenhag Birleşmiş Milletler Đklim Değişikliği Konferansı (COP15) Genel Değerlendirmesi ve Türkiye ye Yansımaları Kopenhag Birleşmiş Milletler Đklim Değişikliği Konferansı (COP15) Genel Değerlendirmesi ve Türkiye ye Yansımaları Amaç Atmosferdeki sera gazı seviyesinin sabit düzeyde kalmasını sağlayamak Đnsan kaynaklı

Detaylı

İklim Değişikliği ve Enerji İlişkisi

İklim Değişikliği ve Enerji İlişkisi İklim Değişikliği ve Enerji İlişkisi Prof. Dr. Murat Türkeş (Fiziki Coğrafya ve Jeoloji Klimatoloji ve Meteoroloji) Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Detaylı

T.C. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI Çevre Enerji ve Ulaştırma İstatistikleri Daire Başkanlığı 13/11/2015 TUTANAK

T.C. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI Çevre Enerji ve Ulaştırma İstatistikleri Daire Başkanlığı 13/11/2015 TUTANAK T.C. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI Çevre Enerji ve Ulaştırma İstatistikleri Daire Başkanlığı TUTANAK 13/11/2015 Konu : RİP Hava, Gürültü ve İklim İstatistikleri Çalışma Grubu Toplantısı Yer : TÜİK

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma ve geliştirme

Detaylı

Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri

Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri 3. Oturum Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri Ulusal Sera Gazı Envanterlerine Yönelik Uygulamalı Eğitim Çalıştayı Envanter Yönetimi ve KG/KK

Detaylı

MARAKEŞ İKLİM KONFERANSI (COP 22)

MARAKEŞ İKLİM KONFERANSI (COP 22) MARAKEŞ İKLİM KONFERANSI (COP 22) Mehrali ECER İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 6 Aralık 2016, Ankara REC Türkiye COP 22 Değerlendirme Toplantısı 2 MARAKEŞ ÖNCESİ HAZIRLIKLAR Türkiye nin finans ve teknoloji

Detaylı

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Görev Tanım Belgesi

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Görev Tanım Belgesi 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Görev Tanım Belgesi 1. Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından oluşturulacak olup 2015

Detaylı

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER MAHALLİ HEYETLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER MAHALLİ HEYETLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 04.04.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28608 ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER MAHALLİ HEYETLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

KÜRESEL ISINMA HAKKINDA ULUSLARARASI DÜZENLEMELER

KÜRESEL ISINMA HAKKINDA ULUSLARARASI DÜZENLEMELER GİRİŞ KÜRESEL ISINMA HAKKINDA ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ULUSLARARASI ÇEVRE HUKUKU Aktörler Kaynaklar ULUSLARARASI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ REJİMİ Ozon Tabakasının Korumasına Dair Viyana Sözleşmesi Ve Montreal

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esaslar ın amacı; Üniversitemizde yapılacak kalite güvencesi

Detaylı

CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönerge nin amacı ve kapsamı, Rektörlüğe bağlı

Detaylı

ĐKLĐM DEĞĐŞĐKLĐĞĐ, KYOTO PROTOKOLÜ VE TÜRKĐYE

ĐKLĐM DEĞĐŞĐKLĐĞĐ, KYOTO PROTOKOLÜ VE TÜRKĐYE ĐKLĐM DEĞĐŞĐKLĐĞĐ, KYOTO PROTOKOLÜ VE TÜRKĐYE Dr. Mustafa ŞAHĐ Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Hava Yönetimi Dairesi Başkanı 7 Haziran 2008 ĐSTA BUL SUNUM İÇERİĞİ * Đklim Değişikliği ve Çerçeve Sözleşmesi

Detaylı

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir?

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir? İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Pek çok işletme, sektördeki yeniliklere ve değişen taleplere hızlı uyum sağlayamadığı için rekabet edemez ve hatta devamlılığını sağlayamaz hale gelebilmektedir.

Detaylı

BAŞKAN. Prof. Dr. Peyami BATTAL Rektör ÜYE. Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA Rektör Yardımcısı ÜYE ÜYE. Prof. Dr. Şefik TÜFENKÇİ Ziraat Fak. Dek.

BAŞKAN. Prof. Dr. Peyami BATTAL Rektör ÜYE. Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA Rektör Yardımcısı ÜYE ÜYE. Prof. Dr. Şefik TÜFENKÇİ Ziraat Fak. Dek. Üniversite Senatosu Başkanlığında toplanarak aşağıdaki kararı almıştır. Karar 2014/14-5 (Sayfa 1/5) Üniversitemizde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kariyer Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulması ve

Detaylı

Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı Türkiye Projesi (PMR)

Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı Türkiye Projesi (PMR) T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı Türkiye Projesi (PMR) Paris Anlaşması ve Özel Sektör Çalıştayı Swiss Otel, İstanbul 30 Mart 2017

Detaylı

YÖNETMELİK. Bülent Ecevit Üniversitesinden: BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK. Bülent Ecevit Üniversitesinden: BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 20 Nisan 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28624 YÖNETMELİK Bülent Ecevit Üniversitesinden: BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde l - Bu Yönergenin amacı, Devlet Malzeme Ofisi Merkez, Taşra Teşkilâtı ve

Detaylı

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR 2013/101 (Y) Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] BTYK nın 2009/102 no.lu kararı kapsamında hazırlanan ve 25. toplantısında onaylanan Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin koordinasyonunun

Detaylı

31 Mart 2013 PAZAR. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVAN ISLAHI KOMİTESİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

31 Mart 2013 PAZAR. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVAN ISLAHI KOMİTESİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI 31 Mart 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28604 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVAN ISLAHI KOMİTESİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

DIŞ İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DIŞ İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI DIŞ İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL MÜDÜR YARDIMCILIĞI GENEL MÜDÜR YARDIMCILIĞI İKİLİ İLİŞKİLER VE PROTOKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI PROJE HAZIRLAMA, GELİŞTİRME VE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI PROJE HAZIRLAMA, GELİŞTİRME VE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ Başkanlık Divanı Karar Tarihi : 02.04.2013 Sayı : 45 Resmi Gazete Yayım Tarihi : 07.06.2013 Sayı : 28670 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI PROJE HAZIRLAMA, GELİŞTİRME VE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ

Detaylı

ULUSAL SERAGAZI EMİSYON ENVANTERİ SİSTEMİ

ULUSAL SERAGAZI EMİSYON ENVANTERİ SİSTEMİ ULUSAL SERAGAZI EMİSYON ENVANTERİ SİSTEMİ Dr. Ali CAN 14.06.2012 1 GENEL Ulusal Emisyon sistemi genel işlemler; Veri: Envanterin ana veri sağlayıcıları, o TÜİK (sanayi, tarım, atık); o ETKB (enerji ve

Detaylı

YÖNETMELİK. Ardahan Üniversitesinden: ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Ardahan Üniversitesinden: ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 17 Nisan 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28975 Ardahan Üniversitesinden: YÖNETMELİK ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

UNFCC VE KYOTO PROTOKOLÜ GEREKLİLİKLERİ

UNFCC VE KYOTO PROTOKOLÜ GEREKLİLİKLERİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI UNFCC VE KYOTO PROTOKOLÜ GEREKLİLİKLERİ Kadir Demirbolat Uzman 29 Haziran 2011 TEMEL GÖSTERGELER Türkiye; OECD üyesi,g-20 üyesi, AB ne aday ülke, OECD, AB ve

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır.

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır. escarus hakkında Nisan 2011 de faaliyetine başlayan Escarus Sürdürülebilir Danışmanlık A.Ş., deneyimli ve profesyonel kadrosuyla sürdürülebilirlik çözümleri geliştirerek, danışmanlık hizmetleri vermek

Detaylı

SENATO KARARLARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KURULUNUN KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ

SENATO KARARLARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KURULUNUN KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ SENATO KARARLARI Karar Tarihi: 07/02/2014 Toplantı Sayısı:02 Sayfa:1 Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma ve Uygulama Merkezi Enfeksiyon Kontrol Kurulunun Kuruluş ve Çalışma Yönergesi hk.

Detaylı

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 22.06.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28331 KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

İstanbul, 23 Şubat 2010 2010/202. Konu: Aracı Kurumların Ücretlendirme Esaslarına İlişkin Tebliğ Taslağı hk.

İstanbul, 23 Şubat 2010 2010/202. Konu: Aracı Kurumların Ücretlendirme Esaslarına İlişkin Tebliğ Taslağı hk. TSPAKB TÜRKİYE SERMAYE PİYASASI ARACI KURULUŞLARI BİRLİĞİ Büyükdere Cad. No:173 1. Levent Plaza A-Blok Kat:4 34394 1. Levent - İstanbul Tel : (212) 280 85 67 Faks : (212) 280 85 89 www.tspakb.org.tr İstanbul,

Detaylı

ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi

ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amaçları aşağıda belirtilmiştir. a) Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 - Bu Usul ve Esaslar ın amacı; İstanbul Aydın Üniversitesi Kalite

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ŞEHİRLER

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ŞEHİRLER T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ŞEHİRLER ÖMER ÖZTÜRK İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı Artan Sera Etkisi= Küresel Isınma Dünyamızı Tehdit Ediyor

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

İklim Hareketine Geçmenin Yan Faydaları: Türkiye İklim Taahhüdünün Değerlendirmesi 20 Ekim 2016, Ankara

İklim Hareketine Geçmenin Yan Faydaları: Türkiye İklim Taahhüdünün Değerlendirmesi 20 Ekim 2016, Ankara İklim Hareketine Geçmenin Yan Faydaları: Türkiye İklim Taahhüdünün Değerlendirmesi 20 Ekim 2016, Ankara Yeni iklim rejimi Paris İklim Anlaşması, Aralık 2015 te, COP21 in sonucu olarak kabul edildi;; 22

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme SANAYİ SEKTÖRÜ Mevcut Durum Değerlendirme Sera Gazı Emisyonaları 1990 1995 2000 2005 2008 CO 2 141,36 173,90 225,43 259,61 297,12 CH 4 33,50 46,87 53,30 52,35 54,29 N 2 0 11,57 16,22 16,62 14,18 11,57

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI 16 Haziran 2009 Four Seasons Sultanahmet-İstanbul bv.karbonhizmetleri@tr.bureauveritas.com Kyoto Sonrası Dönemde Küresel Dinamikler Bahar Ubay İDKG Proje Yöneticisi

Detaylı

KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ

KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ 13.05.2015 KÜRESEL İŞ BAŞINDA EĞİTİM AĞI (GAN) TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ VE UYGULAMA PROTOKOLÜ GAN TÜRKİYE Madde 1 Küresel İşbaşında

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İHTİSAS KURULLARI VE KOMİSYONLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İHTİSAS KURULLARI VE KOMİSYONLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İHTİSAS KURULLARI VE KOMİSYONLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) İhtisas Kurulları ve Komisyonları İnşaat

Detaylı

ĞİŞİKLİĞİ. Prof.Dr.Hasan Z. SARIKAYA Müsteşar. 08 Mart 2010, İSTANBUL LİTİ

ĞİŞİKLİĞİ. Prof.Dr.Hasan Z. SARIKAYA Müsteşar. 08 Mart 2010, İSTANBUL LİTİ İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARI ve DÜŞÜK D K KARBON EKONOMİSİ LİTİ Prof.Dr.Hasan Z. SARIKAYA Müsteşar 08 Mart 2010, İSTANBUL BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE EVE SÖZLES ZLEŞMESİ

Detaylı

VERGİ İNCELEME VE DENETİM KOORDİNASYON KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

VERGİ İNCELEME VE DENETİM KOORDİNASYON KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2011/ 2-1 VERGİ İNCELEME VE DENETİM KOORDİNASYON KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : 31/ 12/ 2010 tarihli ve 27802 sayılı Resmi Gazetede, vergi

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL, MANYETİK VE YARIİLETKEN MALZEMELER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ ( 24/11/2014 gün ve 29185 sayılı R.G.de yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara

Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Bağımsız, tarafsız ve kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş.

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ. Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kuruluş

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ. Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kuruluş GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ Amaç Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kuruluş Madde 1. Bu yönerge, Gebze Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik

Detaylı

International Cartographic Association-ICA

International Cartographic Association-ICA International Cartographic Association-ICA 1.AMAÇ: Uluslararası Kartografya Birliği (International Cartographic Association-ICA), 1959 yılında kurulmuştur. Hükümetler dışı bir kuruluş olan ICA nın ana

Detaylı

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI KİTAPLAR MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI KİTAPLAR MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI KİTAPLAR MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu esasların amacı, Kitaplar Müdürlüğü nün

Detaylı