MUHASEBE ORGANİZASYONU VE BİLGİ İŞLEM SİSTEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MUHASEBE ORGANİZASYONU VE BİLGİ İŞLEM SİSTEMLERİ"

Transkript

1 MUHASEBE ORGANİZASYONU VE BİLGİ İŞLEM SİSTEMLERİ Prof. Dr. Nasuhi BURS AL Muhasebe organizasyonu çok değişik açılardan ve değişik şekillerde ele alınabilecek bir konudur. ^Nitekim, bazı yazarlar konuyu tamamen hesap plânları veya defter sistemleri açısından ele aldıkları halde, bazıları da muhasebede kullanılan araçları ayırım kriteri olarak kabul etmişler ve özellikle muhasebe mekanizasyonu üzerinde durmuşlardır. Diğer bazı yazarlar ise, konuyu çeşitli uygulama sahaları itibariyle incelemeyi ve bu sahaların muhasebe organizasyonu bakımından arzettiği Özellikleri ortaya koymayı uygun bulmuşlardır. Bütün bu görüş açılarının, takip edilen gayeye göre, değerli olduğunda şüphe yoktur. Ancak, muhasebe organizasyonu konusunda toplu bir fikir verebilmek için, konuya daha geniş bir açıdan bakmanın ve dikkati önemli olan esas problemler üzerinde toplamanın faydalı olacağı kanısındayım. Diğer taraftan, Bilgi İşlem Sistemlerinde son yıllarda görülen hızlı gelişme muhasebe organizasyonunu çeşitli yönlerden ve geniş ölçüde etkilemektedir. Bu yüzden, fiş düzeni ve defter sistemleri gibi klâsik konular yeni bilgi işleme teknikleri karşısında Önemini kaybetmekte veya mahiyetini değiştirmektedir. Öte yandan, modern tekniklerin getirdiği yeni imkânlar sayesinde, muhasebeden elde edilmek istenen sonuçlar çok daha ayrıntılı, hızlı ve doğru olarak sağlanabilmektedir. Nihayet, modern Bilgi İşlem Sistemleri muhasebe denetimi bakımından da çeşitli yeni problemler ortaya çıkarmaktadır. Bütün bu sebepler, muhasebe organizasyonu konusunu Bilgi İşlem Sistemleri açısından yeniden ele almayı gerektirmektedir. Bu kısa etüdün gayesi, muhasebe organizasyonunun başlıca gayelerini ve konularını, Bilgi İşlem Sistemleriyle ilişkileri yönünden, genel bir sıralamaya tâbi tutmaktır.

2 2 N. Bursal Muhasebe organizasyonu konusu şu temel görüş açısından ele alınabilir : Bir organizasyon belirli bir gayeye en rasyonel şekilde erişmek için meydana getirilen bir kuruluş ve çalışma düzenidir. Şu halde, iyi bir muhasebe organizasyonu kurabilmek için, önce muhasebenin esas gayelerini tesbit etmek gerekir. Bu gayeler ortaya konduktan sonradır ki, bunları gerçekleştirmek için muhasebe organizasyonundan neler beklendiği belirlenebilir. Bunu takiben, muhasebe organizasyonundan beklenen sonuçları elde edebilmek için, hangi konuların ne şekilde düzenlenmesi gerektiği araştırılabilir. Bu araştırma sırasında da, Önce muhasebe organizasyonunun tümünü ilgilendiren genel esaslar üzerinde durulup, sonra modern mekanizasyon ve otomasyonun. ortaya çıkarıldığı özel organizasyon problemleri ele alınabilir. Burada kullanılan «muhasebe organizasyonu» teriminin işletmenin bütün hesap işlerini kapsayan geniş anlamda anlaşılmasında fayda vardır. Bu itibarla, genel veya finansal muhasebe dışında kalan maliyet muhasebesi, plânlama, kontrol ve işletme istatistiği gibi konular da, organizasyon yönünden, bir bütün olarak kabul edilmiştir Esasen, modern hesap ve kayıt teknikleri evvelce ayrı kısımlarda ve ayrı kimseler tarafından yapılan birçok işlemleri bir merkezde birleştirdiğinden, bu konuları ayırmak, çok kere, pratik bakımdan da imkânsız hale gelmektedir. A. MUHASEBENİN GAYELERİ Muhasebenin çok çeşitli olan gayelerinden, organizasyon bakımından, en önemli olanları şunlardır : 1. İşletmenin çevre ile ilişkilerini ve bünyesi içerisindeki değer hareketlerini yakından izlemek. 2. İşletmenin faaliyet sonuçlarını belirli devrelerde finansal durum tabloları halinde ortaya koymak. 3. İşletme yönetimine plânlama, kontrol ve karar için gerekli bilgileri istenilen şekilde ve zamanında sağlamak. 4. İşletme dışına verilmesi gerekli bilgileri istenilen zamanda ve istenilen şekilde hazırlamak. Bu gayeleri sırasıyla ele alalım :

3 Muhasebe Organizasyonu ve Bilgi İşlem Sistemleri 3 I. İşletmenin çevre ile ilişkilerini ve bünyesi içerisindeki değer hareketlerini yakından izlemek. Bilindiği üzere işletme, piyasadan çeşitli üretim faktörleri tedarik edip, bunları kendi bünyesi içerisinde çeşitli şekillerde harcayan ve bu suretle meydana getirdiği mamûl veya hizmetleri tekrar piyasaya arzeden bir iktisadi bütündür. İşletmenin yaptığı işlerin cins, miktar ve sonuçlarını ortaya koyabilmek ancak muhasebe kayıtları sayesinde mümkün olabilir. Ancak, bir olay veya işlemin muhasebede kayıt konusu olabilmesi için, bunun bir belgeye dayanması ve para ile belirlenebilecek bir borç veya alacak ilişkisi doğurması veya bir değer hareketi meydana getirmesi gerekir. Bu nitelikteki olay veya işlemlerin yakından ve doğru olarak izlenmesi ve bunlarla ilgili bilgilerin çeşitli açılardan değerlendirilip kaydedilmesi muhasebenin en önemli fonksiyonlarından biridir. Bu izleme ve kayıt Finansal Muhasebede, daha ziyade, işletmenin dış ilişkilerine dönük olduğu halde, Maliyet Muhasebesi işletme içi değer hareketlerini takibe yönelir. 1. Finansal muhasebedeki kayıtlar. Finansal muhasebede toplanan bilgilerin bir yandan işlemlerin oluş sırasına göre, diğer yandan da konuları itibariyle değerlendirilmesi ve kaydı gerekir. a) Zamana göre kayıt. İşlemlerin oluş sırasına, yani kronolojik sıraya göre kayıtları Yevmiye defterlerine yapılır. Bütün kayıtlar tek bir Yevmiyeye toplanabileceği gibi, ihtiyaca göre ayrı Yevmiyeler de tutulabilir. Kanunî defterlerden olan Yevmiyelerin başlıca fonksiyonu, bütün işlemleri belirli bir sıraya göre ve eksiksiz olarak biraraya toplamak ve böylece diğer kayıtlar için de bir mutabakat imkânı sağlamaktır. Olayların yakından ve devamlı olarak izlenebilmesi için, bunlara ait bilgilerin muhasebeye vaktinde ve tam olarak intikâli gerekir. b) Konulara göre kayıt. Sadece tarih sırasına göre yapılan kayıtların, belirli konularda istenildiği anda ve kolaylıkla sonuç çıkartmaya imkân vermiyeceği açıktır. Bu sebeple, işlemlerin bir yandan da ilgilendirdikleri konulara göre, yani sistematik bir açıdan izlenmesi ve kaydı gerekir. Bu kayıtlar

4 4 N. Bursal toplu olarak Ana Hesaplara ve ayrıntılı olarak da Yardımcı Hesaplara yapılır. Bu hesaplardan çıkartılacak sonuçların doğruluğu ve yeterliliği Hesap Plânı düzenlenmesinde gösterilen dikkate bağlıdır. Uygulanan Hesap Plânında öngörülen hesaplar işletmenin faaliyetlerini yakından ve ayrıntılı olarak takibe yetmediği takdirde, devre sonlarında bu hesaplardan çıkartılacak sonuçlar da işletmenin finansal durumunu tam olarak gösteremez. Diğer taraftan, sistematik kayıtların düzenli bir şekilde yürütülebilmesi, bunların dayandığı belgelerin hesaplar itibariyle doğru ayrılmış olmasına da bağlıdır. Nihayet, hesapların istenildiği an bakiye verecek durumda olmaları ve devre sonunda mizan için gerekli toplamları kolaylıkla verebilmesi de sistemin önemli bir etkenlik ölçüsüdür. 1. Maliyet muhasebesindeki kayıtlar. Maliyet muhasebesinde izlenen işlemler işletme bünyesi içerisinde meydana gelen değer hareketleridir. Buradaki kayıtlar işletmelerin büyüklüğüne, konusuna ve üretim düzenine göre büyük farklar göstermekle beraber, organizasyon bakımından, hepsi için müşterek sayılabilecek noktalar şöyle özetlenebilir: a) Masraf nevileri. Üretim sırasında yapılan üretim faktörü harcamaları Masraf Nevileri şeklinde ortaya çıktığından, önce bunların ayrıntılı ve tam olarak izlenmesi ve kaydı gerekir. Bunun için, işletmenin Hesap Plânında yeteri kadar hesap ayrılmış olmalı ve masraflarla ilgili belgeler maliyet muhasebesine vaktinde ulaştırılabilmelidir. b) Masraf yerleri. Üretim genellikle birden fazla Masraf Yerinde yapıldığından, sıhhatli maliyet hesaplanması için, masraf nevilerinin tamamının veya bir kısmının önce bu Masraf Yerlerine dağıtılması gerekir. Bu dağıtımda, çok kerre, bu yerlerin faaliyet ölçüleri kullanıldığından, bunların vaktinde maliyet servetine gelmiş bulunması gerekir. Masraf nevilerinin Masraf Yerlerine dağıtılmasında önemli olan, Yevmiyelere ve ilgili hesaplara yapılan klâsik kayıtlardan ziyade, bu kayıtlara esas teşkil eden bilgilerin cetveller ve tablolar halinde hazırlanmasıdır. Bu çalışmaların etkenliği, geniş ölçüde, eldeki bilgi ve belgelerin tasnif, gruplama ve hesaplama işlemlerinin ne şekilde yapıldığına bağlıdır.

5 Muhasebe Organizasyonu ve Bilgi işlem Sistemleri 5 c) Masraf hâmilleri. Masraf nevileri ya doğrudan doğruya veya, Masraf Yerleri üzerinden geçmek suretiyle, dolaylı olarak Masraf Hamillerine, yani işletmenin ürettiği mamûl veya hizmet birimlerine yüklenir. Bu hesapların sıhhati, masraf nevileri ile üretim sonuçları hakkında bilgilerin maliyet muhasebesine vaktinde ve tam olarak gelmesine ve ora ' da düzenli bir şekilde değerlendirilmesine bağlıdır. Yukarıdaki açıklamalar işletmelerin normal Finansal Muhasebe ve Maliyet Muhasebesi çerçevesinde devamlı olarak yapmaları gerekli esas kayıtlarla ilgilidir. Bunlar dışında, işletmelerin çeşitli konularda günlük veya periodik kayıtlar yapmaları veya cetveller düzenlemeleri gerekeceği tabiîdir. Günlük icmaller, ücret bordroları, senet kayıtları, satış listeleri bunlara örnek olarak gösterilebilir. II. İşletmenin faaliyet sonuçlarım belirli devrelerde Finansal Durum Tabloları halinde ortaya koymak. Muhasebenin aynı zamanda kanunî mevzuatın da öngördüğü en önemli fonksiyonlarından biri de, belirli devreler sonunda işletmenin faaliyet sonuçlarının finansal durum tabloları halinde ortaya konmasıdır. Bu tabloların en önemlileri şunlardır : 1. Bilanço, 2. Kâr ve Zarar Hesabı veya Gelir Tablosu. 1. Bilanço. Bilançonun başlıca fonksiyonu, bir işletmenin belirli bir andaki malî durumunu, varlıklar, borçlar ve sermaye olarak belirli gruplar halinde ortaya koymaktır. Bilânçolarm düzenlenebilmesi bir yandan carî işlemler, diğer taraftan envanterle ilgili bilgilerin tamamlanmasına bağlıdır. Bu bilgiler ne derece sür'at ve emniyetle toplanıp değerlendirilebilirse, hazırlanan Bilanço da o derece sıhhatli olur. 2. Kâr ve Zarar Hesabi veya Gelir Tablosu. Bilançonun belirli bir andaki malî durumu göstermesine karşılık, Kâr ve Zarar Hesabının fonksiyonu işletmenin belirli bir zaman devresi zarfındaki gelir ve giderleri ile bunlar arasındaki net farkı gös-

6 6 N. Bursal termektir Kâr ve Zarar şeklinde Bilânçoya devredilen bu net fark. Bilanço ile Kâr ve Zarar Hesabı arasındaki nihaî dengeyi de sağlar. Gelir Tablosu klâsik Kâr ve Zarar Hesabının bir rapor halinde düzenlenmiş Özel birşeklidir. Gerek Bilânço, gerek Kâr ve Zarar Hesabı normal olarak yıl sonlarında çıkartılmakla beraber, kısa devreli sonuç çıkartılan işletmelerde bunların her ay sonunda hazırlanması gerekir. Organizasyon yönünden burada ortaya çıkan en önemli problem, bir yandan carî kayıtlara devam ederken, Bilânço ve Kâr ve Zarar çıkartılmasının yüklediği munzam yükü rasyonel bir çalışma düzeni ile hafifletebilmektedir. Ana ve Yardımcı Hesapların gerek toplamlar ve gerek bakiyeler itibariyle â jour yürütülmesi Mizan ve Bilânço hazırlanmasını çok kolaylaştırabilir. Yukarıdaki açıklamalarımızda, belirli devreler itibariyle çıkartılması gerekli sonuçlar olarak, sadece finansal durum tabloları üzerinde dui"ulmuştur. İşletmelerin, bu temel sonuçlar yanında, konulan nın özelliğine göre, başka birçok periodik sonuç tabloları veya cetvelleri de hazırlamaları pek tabiîdir. Meselâ sanayi işletmelerinde aylık Masraf Dağıtım Tabloları veya toptancı ticarethanelerde aylık Satış Tabloları devamlı olarak hazırlanan Önemli tablolardandır. Bütün bu tablolar, evvelce başka yerlere kaydedilmiş bulunan bir takım bilginin.belirli açılardan tekrar ayrılmasını, sınıflandırılmasını ve değerlendirilmesini gerektirir. Bu işlemler ne derece rasyonel bir düzen içinde yapılabilirse, istenen sonuçlar da o derece sür'atli ve doğru.olarak elde edilebilir. III. İşletme yönetimine plânlama, kontrol ve karar için gerekli bilgileri istenilen zamanda ve istenilen şekilde sağlamak. Modern anlamı ile muhasebenin, sadece olayları izleyen ve bunlardan belirli devrelerde belirli sonuçlar çıkartan bir kayıt düzeni olmadığı malûmdur. Muhasebeden bugün beklenen, işletme yönetimi ne plânlama, kontrol ve karar için gerekli her türlü bilgiyi istenen zamanlarda ve istenen şekillerde verebilmesi, kısacası, etkili bir yönetim aracı olmasıdır. Bu maksatla, birçok bilgilerin değişik açılardan tekrar tekrar değerlendirilmesi ve sonuçların belirli tablolar veya raporlar halinde ortaya konması gerekir. Çok değişik konularda ve şekillerde yapılabilecek bu çalışmaların organizasyon bakımından önemli olan yönlerine aşağıda kısaca değinilmiştir.

7 Muhasebe Organizasyonu ve Bilgi İşlem Sistemleri 7 1. Planlama. Plânlama belirli zamanlarda ve genellikle uzunca süreler için yapılan bir çalışmadır. Özellikle yılın son aylarında yeni yıl için çeşitli plânlama ve bütçeleme çalışmaları yapılır. İşletmede bu görev için ayrı bir servis bulunmadığı takdirde, bu çalışmalar muhasebe servi sinin yükünü ağırlaştırır. Plânlamada, genellikle, birçok kaynaktan sağlanan bilgiler değerlendirildiğinden, bu bilgilerin zamanında ve tam olarak elde edilmesi ve bunlar arasında koordinasyon sağlanması gerekir. Plânlamada kullanılan bilgiler bir yandan geçmiş devrelere ait veriler veya sonuçlar, diğer yandan da ilerisi için çeşitli istatistik metotlara göre yapılan tahminlerdir. Bu gibi istatistik hesaplarında çok sayıda bilginin değişik açılardan değerlendirilmesi gerektiğinden, bunların tasnifi, mukayesesi ve hesaplanması organizasyon bakımından büyük önem arzeder. Plânlamanın klâsik sahaları üretim, satış ve finansman konuları olmakla beraber, işletmelerde modern bilgi işlem sistemlerinin kullanılabilmesi, plânlama bakımından yeni imkânlar yaratmış bulunmaktadır. Meselâ, üretim planlanmasında delikli kartlarla çalışan sistemlerin kullanılmasıyla, yapılacak işlemlerin cinsi, miktarı ve sırası Önceden delikli kartlar halinde planlanabildiği gibi, bu bilgilerin maliyet muhasebesine intikali sayesinde, üretim akışının maliyetler yönünden takibi de çok kolaylaşmaktadır. 2. Kontrol. Kontrol, fiilî sonuçların önceden yapılan plân ve programlara uygunluğunu devamlı olarak takibe yarayan bir sistem olduğuna göre, fiilî sonuçların plân rakkamlariyla belirli bir raporlama düzeni içerisinde karşılaştırılması gerekir. Meselâ, bütçe kontrolü uygulanan bir işletmede, her departmanın bütçe rakamları ile faaliyet sonuçlarının aylık raporlar halinde karşılaştırılması gerekir. Burada organizasyon yönünden Önemli olan, fiilî rakkamlarm kolaylıkla bütçe tasnifine uygun bir düzene sokulabilmesi ve bütçe ile fiilî sonuçlar arasındaki farkların anlamlı bir şekilde "ortaya konabilmesidir. Diğer yandan, son zamanlarda geliştirilmiş olan çeşitli yönetim kontrol teknikleri istatistik ve matematik bilimlerinden de geniş öl-

8 8 N. Bursal çüde faydalanabilme imkânını vermiştir. Misâl olarak, bilhassa stok kontrolü ve satış tahlilleri konularına işaret edilebilir. Çeşitli istatistik metotların kullanıldığı bu gibi hesaplamalar, hesap işleriyle uğraşan servislere yeni görevler yüklemektedir. 3. Karar. Çok çeşitli periodik kontrol raporları yanında, işletme yönetimi, belirli konularda karar verebilmek maksadıyla, muhasebe servisinden zaman zaman özel bilgiler veya raporlar da isteyebilir. Meselâ düşük fiatlı bir siparişin kabulü veya reddi konusunda karar verebilmek için, maliyet muhasebesinden ilgili mamulün değişken maliyet unsurlarının hesaplanması istenebilir. Gene aynı şekilde, stok politikası konusunda bir karara varabilmek maksadıyla, stok kontrol servisinden belirli bir süreden beri stokta muhafaza edilen malların listesi talep edilebilir. Bütün bu gibi hallerde organizasyon bakımmdan önemli olan, gerekli bilgilerin evvelki kayıtlardan sür'atle ve doğru olarak çıkartılabilmesidir. Plânlama ve kontrol konularında olduğu gibi, belirli yönetim kararları için gerekli bilgilerin değerlendirilmesinde de matematik ve istatistik metotlardan faydalanmak mümkündür. Meselâ, bir imalât veya nakliyat konusunda karar verebilmek için, doğrusal programlama yoluyla optimal çözüm yolları araştırabileceği gibi, çeşitli alternatiflerin vereceği sonuçların değerlendirilmesinde probabilite hesaplarından da faydalanılabilir. Bütün bu konular, modern hesap işlerinin organizasyonunda modern bir zihniyetin ve modern metotların gerekliliğini ortaya koymaktadır. IV. İşletme dışına verilmesi gerekli bilgileri istenilen zamanda ve istenilen şekilde hazırlamak. Muhasebenin diğer önemli bir fonksiyonu, işletme dışına belirli zamanlarda belirli bilgileri vermektir. Bu bir kanunî yükümlülük şeklinde olabileceği gibi, bunun dışında da söz konusu olabilir. 1. Kanunî Yükümlülükler. Kanunî yükümlülükler bilhassa şu şekillerde ortaya çıkabilir:

9 Muhasebe Organizasyonu ve Bilgi işlem Sistemleri 9 a) Bazı kayıtların belirli şekillerde tutulması ve sonuçlandırılması. b) Belirli zamanlarda belirli bilgilerin verilmesi. Bunlardan birincisine örnek, belirli şekillerde tutulması ve sonuçlandırılması gerekli kanunî defterlerdir. (Yevmiye, Defteri Kebir, Envanter ve Bilânço defteri gibi). Bunun dışında, işletmelerin belirli devrelerde Maliyeye ve Sosyal Sigortalar Kurumu'na vermekle zorunlu oldukları vergi ve sigorta bordro veya beyannameleri ikinci tip yükümlülüklerine örnektir. Bu bilgilerin belirli zamanlarda işletmenin normal kayıtlarından alınması ve özel bir şekle sokulması gerektiğinden, bunların normal kayıtlarla birlikte elde edilebilmesi imkânı muhasebe organizasyonu bakımından önemli bir konu teşkil eder. Kayıtlar bakımından işletmelerin kanunî sorumluluğu ile ilgili diğer bir konu da, genellikle, ancak kanunî şekle uygun olarak tutulmuş kayıtların hukukî ihtilâflarda bir delil teşkil etmesidir. Bu itibarla, işletmelerin kanunî mevzuata uymaları bu bakımdan da önem arzeder. Nihayet, kanunî mevzuata uygunluğun diğer bir yönü de, muhasebede kullanılan araç ve metotların kanunî denetimi engelleyip engellemediği şekilde ortaya çıkar. Gerçekten, muhasebede son zamanlarda geniş ölçüde kullanılan elektronik bilgi işlem sistemlerinin muhasebe ve vergi kontrolü bakımından doğurduğu problemler önem arzetmektedir. 2. İhtiyarî bilgi vermek. İşletmeler, kanunî sorumlulukları dışında da, dış âleme çeşitli bilgiler vermek zorundadırlar. Bu bilgilerin verileceği en önemli ilgili grupları şöyle özetlenebilir: a) Kredi müesseseleri, b) Sendikalar, c) Müşteriler d) Kamu oyu. İşletmelerin cesameti büyüdüğü ve şirketleşme geliştiği ölçüde, bu fonksiyonun önemi de artar. Bilhassa büyük şirketlerin gelişmesinde, dış âleme verilecek bilgilerin miktar ve kalitesi küçümsenemiyecek derecede etkili olur.

10 10 N. Bursal B. MUHASEBENİN GAYELERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN MUHASEBE ORGANİZASYONUNA DÜŞEN GÖREVLER Muhasebenin başlıca gayelerini ortaya koyduktan sonra, bunları gerçekleştirebilmek için muhasebe organizasyonuna düşen görevleri tesbit edebiliriz. Ancak,, burada konuyu ele alış tarzı farklı açılardan olabilir. Muhasebenin çok çeşitli olan konularının her biri değişik bir organizasyon düzeni gerektirebilir. Bunlardan her biri için ayrı personel, ayrı araçlar ve ayrı uygulama metotları söz konusu olabilir. Diğer taraftan, her konuda, şekil ve metot dışında, işin mahiyet ve muh> tevası ile ilgili kurallar veya özellikler bulunabilir. Örnek olarak, yıl sonlarında faaliyet sonuçlarının çıkartılması konusunu ele alalım. Bu konunun bir şekil, bir de muhteva yönü olduğu açıktır Meselâ, kayıtların tek bir yevmiyede mi toplanması veya birkaç ayrı yevmiyede mi yapılması, konunun daha ziyade şekille ilgili yönüdür. Belirli bir sistem kararlaştırıldıktan sonra, bunun en rasyonel bir düzen içinde nasıl gerçekleştirilebildiği bir organizasyon problemi olarak ele alınabilir. Halbuki, faaliyet sonuçları çıkartılırken, meselâ, stok değerlemesinin nasıl yapılacağı veya idare masraflarının imalât maliyetlerine mi yükleneceği, yoksa bir devre masrafı olarak Kâr ve Zarar hesabına mı atılacağı tamamen muhasebenin temel prensipleriyle ve muhtevası ile ilgili bir sorundur. Şu halde, muhasebeyi organizasyon açı sından ele alırken, muhteva ile ilgili konular üzerinde değil, daha ziyade yapılacak işler ve bunların yapılış tarzı üzerinde durmak gerekir. Ancak, yukarıda da işaret edildiği gibi, yapılacak işler o derece çeşitli ve bunların çözüm tarzı da o derece farklıdır ki, muhasebe organizasyonu çerçevesinde bunların tamamını incelemeye pratik bakımdan imkân yoktur. Diğer taraftan, bunların- önemli bir kısmı esasen ilgili konularla birlikte ele alınmaktadır. Meselâ, Finansal Muhasebede kayıt düzeni ile faaliyet sonuçlarının çıkartılması etraflı olarak incelendiği gibi, Maliyet Muhasebesinde de maliyet hesaplarının nasıl tutulduğu, imalât maliyetlerinin nasıl hesaplandığı ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Nihayet, bir muhasebe organizasyonunun son şekli ancak ilgili işletmenin ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre tâyin edilebilir. Bütün bu sebeplerledir ki, muhasebe organizasyonu konusunu rasyonel bir çerçeve içerisinde inceleyebilmek için, bütün konularda

11 Muhasebe Organizasyonu ve Bilgi İşlem Sistemleri 11 müşterek olan bir temel unsuru hareket noktası kabûl etmek ve mu hasebeııin çeşitli konularında bu unsurla ilgili genel esaslar üzerinde durmak daha faydalı olacaktır. Kanıma göre, incelemelere esas alınması gereken temel unsur «Bilgi» veya «Enformasyon»dur. Gerçekten, muhasebenin gayeleriyle ilgili yukarıdaki açıklamalardan da daima ortaya çıkmaktadır ki, muhasebenin temel malzemesi ve unsuru Bilgidir. Muhasebenin yaptığı işin ağır basan yanı, işletme faaliyetleriyle ilgili bilgileri toplamak, bunları çeşitli açılardan değerlendirmek ve istenilen sonuçları istenilen zamanlarda belirli bir düzen içinde verebilmektir. Problemin bu şekilde bir Bilgi İşleme Düzeni olarak ele almışı, modern enformasyon ve haberleşme teorilerine de uymakta ve bu anlamda muhasebe, işletmenin tüm bilgi işleme ve haberleşme sistemi içerisinde yerini bulmaktadır. Bilgi temel unsur kabûl edilince, muhasebe organizasyonunda bununla ilgili müşterek problemler şöyle özetlenebilir: 1. Bilgilerin sağlanması, 2. Bilgilerin düzene konması, 3. Bilgilerin değerlendirilmesi, 4. Sonuçların çıkartılması, 5. Ekonomik bir çalışma düzeni sağlanması. I. Bilgileri vaktinde ve tam olarak sağlamak. İşletmedeki bir olayın veya işlemin muhasebe kayıtlarına intikâl edebilmesi için ilk şart, bununla ilgili bilgilerin muhasebe servisine gelmesi ve Bilgi İşleme Sistemine girmesidir. Bilgilerin sisteme vaktinde ve tam olarak girebilmesi, genel olarak, bilhassa şu şartlara bağlıdır: ' a. Gerek işletmenin tüm organizasyonu, gerek muhasebe servisinin iç organizasyon düzeni bilgilerin kolay sağlanmasına imkân vermelidir. b. İşletme dışı ve işletme içi haberleşme düzeni bilgilerin naklini kolaylaştırmalıdır. c. Bilgilerin tesbitine, nakline ve muhafazasına yarayan belgeler etkili bir çalışmaya imkân vermelidir. d. Bilgiler sisteme ya da doğrudan doğruya veya özel bilgi ortamları vasıtasıyla en sür'atli ve rasyonel şekilde girebilme lidir.

12 12 N. Bursa! İşletmenin genel organizasyonu, bu organizasyon içinde Muhasebe Servisinin bünyesi, bu bünye içindeki iş akımı ve kullanılan belgeler bu bahiste ayrıntılı olarak ele alınabilir. II. Bilgileri istenilen açılardan vaktinde ve doğru olarak düzene koymak. Muhasebede toplanan bilgilerin çeşitli açılardan değerlendirilebilmesi için, önce bunların belirli bir düzene sokulması gerekir. Bu düzene koyma işi bilhassa iki seviyede söz konusu olabilir: 1. İşletmenin faaliyetlerini belirli konular itibariyle izleyebilmek için elde işletmenin bünyesine uygun bir Hesap Plânı bulunması gerekir. Ancak bu sayededir ki, herhangi bir olay veya işlemin işletmenin mali bünyesinde ne gibi bir değişiklik doğurduğu doğru olarak tesbit edilebilir. Şu halde, geniş anlamda bilgi düzenlemenin genel çerçevesi işletmelerin Hesap Plânlarıdır. 2. Hesap Plânlarına uygun olarak sınıflandırılmuş bilgilerin değişik açılardan değerlendirilebilmesi için, bunların ikinci bir kademede ve Bilgi İşleme Düzeni içinde istenen açılardan sıralandırılması, veya birleştirilmesi gerekir. Bilgilerin düzene konması bahsinde bilhassa Hesap Plânları konusu incelenebilir. IH. Bilgileri istenilen açılardan, vaktinde ve doğru olarak değerlendirmek. Bilgilerin istenilen açılardan vaktinde ve doğru olarak değerlendirilmesi muhasebe organizasyonunun en önemli konularından biridir. Burada söz konusu olan değerlemeler bilhassa şunlardır: 1. Sisteme giren bilgilerin tasnifi, ayrılması, birleştirilmesi ve gruplandırıîması. 2. İstenen sonuçlar için gerekli hesap işlemlerinin yapılması. 3. Sonuçlar elde edilirken, lojik karşılaştırmalar vasıtasıyla, farklı yollar izlenebilmesi. Klâsik muhasebe organizasyonunda çok kere belirli teknik araç ve gereçlere fazla ağırlık verilerek incelenen bu konular, Bilgi İşlem Sistemleri açısından daha sistematik bir şekilde ele alınabilir.

13 Muhasebe Organizasyonu ve Bilgi İşlem Sistemleri Elle veya klâsik muhasebe makinalarıyla yapılan kayıtlarda, bilgi girişiyle birlikte, çeşitli föy veya kartlar üzerinde istenen çıkışlar veya sonuçlar da elde edilebilir. 2. Elektronik Bilgi İşlem Sistemlerinde, bilgiler genellikle bir Bilgi Ortamı vasıtasıyla sisteme girdikten sonra, belirli programlara göre değerlendilip, istenen sonuçlar çeşitli Formlar veya Bilgi Ortamları üzerinde elde edilir. Evvelce defter sistemleri olarak ele alman konular, Bilgi İşleme Sistemleri içerisinde bu bahiste değişik teknik imkânlara göre etraflı olarak incelenebilir. V. Bütün bu görevleri ekonomik bir çalışma düzeni içerisinde gerçekleştirmek. Muhasebe organizasyonu, yukarıda açıklanan bütün görevleri yerine getirirken, daima bir temel prensibi gözönünde tutmak zorundadır : Bütün bu işler ekonomik bir düzen içinde gerçekleştirilmelidir veya diğer bir deyişle, kurulacak organizasyon için yapılacak masraflar işletmenin malî gücüne ve bu organizasyonun vereceği sonuçların değerine uygun olmalıdır. Bu husus hayli büyük yatırımları gerektiren modern Bilgi İşlem Sistemleri için bilhassa önemlidir. Gerçekten, sağlam bir fizibilite etüdüne dayanmadan tedarik edilen en modern bir Bilgi İşlem Sisteminin vereceği sonuç, çok kerre, sadece hüsrandan ibarettir. SONUÇ: Bu etütte muhasebe organizasyonu konusu bir Bilgi İşleme Düzeni olarak ele alınmış ve bu sebeple konunun tasnifinde Bilgi İşlem Sistemlerine uygun bir sıralama takip edilmiştir. Böylece, muhasebe organizasyonu, esas itibariyle, bilgilerin sağlanması, sınıflandırılması, değerlendirilmesi ve nihayet istenen sonuçların elde edilmesi düzeni olarak, belirli bir sıra içerisinde incelenebilecek bir konu haline getirilmiştir. Konunun genel esasları böyle bir çerçeve içerisinde ele alındıktan sonra, değişik Bilgi İşlem Sistemlerinin doğurduğu özel organizasyon problemleri ayrı bahislerde incelenebilir. Böyle bir yaklaşım muhasebe organizasyonu çalışmalarında daha sistematik bir tasnife imkân vereceği gibi, Bilgi İşlem sistemleriyle muhasebe organizasyonu arasındaki sıkı ilişkileri de sağlamış olur.

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm TEMEL MUHASEBE BİLGİLERİ

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm TEMEL MUHASEBE BİLGİLERİ İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm TEMEL MUHASEBE BİLGİLERİ 1. Muhasebenin Tanımı ve İşlevleri... 1 2. Muhasebe Türleri... 2 2.1. Genel Muhasebe... 2 2.2. Maliyet Muhasebesi... 3 3. Muhasebe ile İlgili Taraflar...

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.14 MALİ İŞLER BİRİMİ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.14 MALİ İŞLER BİRİMİ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.14 MALİ İŞLER BİRİMİ Dök.No KAİM.İKS.FRM.076 Sayfa No 1 / 2 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi tarafından belirlenen amaç, ilke

Detaylı

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde(1)- (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

6331 sayılı İş sağlığı Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik Çerçevesinde İş Sağlığı Güvenliği Kurulları

6331 sayılı İş sağlığı Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik Çerçevesinde İş Sağlığı Güvenliği Kurulları 6331 sayılı İş sağlığı Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik Çerçevesinde İş Sağlığı Güvenliği Kurulları Bu yazıda, 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan ve

Detaylı

TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU 01.01.2014 30.09.2014 DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU

TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU 01.01.2014 30.09.2014 DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU 01.01.2014 30.09.2014 DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU 1- GİRİŞ 1.1-) Konu Türkiye Golf Federasyonu nun 01.01.2014 30.09.2014 dönemi hesap ve faaliyetlerinin, 3289 sayılı Kanun, Bağımsız

Detaylı

TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU 01.06.2010 31.12.2010 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU

TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU 01.06.2010 31.12.2010 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU 01.06.2010 31.12.2010 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU Türkiye Buz Pateni Federasyonu Denetim Kurulu 01.06.2010-31.12.2010 dönemine ait raporunu hazırlamak üzere 26

Detaylı

MİKROGEN. Genel Muhasebe Paketi. 2008 Mikro Yazılımevi A.Ş.

MİKROGEN. Genel Muhasebe Paketi. 2008 Mikro Yazılımevi A.Ş. MİKROGEN Genel Muhasebe Paketi 1 MİKROGEN GENEL MUHASEBE PAKETİ Hesap planı ve kartları; Bu alandan; tekdüzen hesap planı kullanılarak, bu plan üzerinden kullanıcılar, muavin ve tali hesaplarını istedikleri

Detaylı

Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı

Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı Finans ve Muhasebe Kavramları Finans, kişilerin veya kurumların maddi gelir elde etmeleri, yatırım yapmaları ve zaman içinde bu yatırımları değerlendirmeleriyle

Detaylı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - I Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MUHASEBEDE HESAP Hesap: Ticarî işlemlerin saptanmasına ve izlenmesine yarayan çizelge

Detaylı

GENEL MUHASEBE. Muhasebede Kayıt Yöntemleri Hesap Kavramı Muhasebe Süreci. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. Muhasebede Kayıt Yöntemleri Hesap Kavramı Muhasebe Süreci. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE Muhasebede Kayıt Yöntemleri Hesap Kavramı Muhasebe Süreci Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi HESABIN TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI Aynı nitelikteki işlemlerin

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2007-2008-2009-2010 ve 2011 hesap dönemlerine

Detaylı

TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU

TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU 01.01.2016-31.12.2016 DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU 1-GİRİŞ 1.1-) Konu Türkiye Golf Federasyonu nun 01.01.2016 31.12.2016 dönemi hesap ve faaliyetlerinin, 3289 sayılı Kanun, Bağımsız

Detaylı

TÜRKİYE SAGLIK ENSTİTÜLERİ BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE SAGLIK ENSTİTÜLERİ BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE SAGLIK ENSTİTÜLERİ BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı;

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 18.12.2018 1 MUHASEBE YÖNETİMİ Girişimcilerin veya yöneticilerin aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetler sonucu, işletmenin sahip olduğu varlıklarla

Detaylı

İşletmelerde Muhasebe ve Finansman. 2009 Copyright S.K.Mirze 1

İşletmelerde Muhasebe ve Finansman. 2009 Copyright S.K.Mirze 1 İşletmelerde Muhasebe ve Finansman 2009 Copyright S.K.Mirze 1 MUHASEBE İŞLETME FAALİYETLERİYLE İLGİLİ PARASAL BİLGİLERİ TESPİT ETME, KAYDETME, ÖZETLEME, DEĞERLEME VE RAPORLAMA SÜRECİ. FİNANSAL MUHASEBE

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL DENETİM RAPORU

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL DENETİM RAPORU TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL DENETİM RAPORU RAPOR TARİHİ : 12 OCAK 2015 DENETÇİLER : YILMAZ USLU BAŞKAN İBRAHİM YILMAZ FATİH TOK AKİF UYGUR NECATİ AKYILDIZ İNCELEME DÖNEMİ : 01.10.2014-16.12.2014

Detaylı

BANKA MUHASEBESİ 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER. Yrd. Doç. Dr. Figen Esin

BANKA MUHASEBESİ 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER. Yrd. Doç. Dr. Figen Esin BANKA MUHASEBESİ 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER Yrd. Doç. Dr. Figen Esin 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER Kısa vade içinde likide çevrilebilme kabiliyeti taşımayan veya kısa vadede

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DENETİM RAPORU

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DENETİM RAPORU TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DENETİM RAPORU RAPOR TARİHİ : 03 KASIM 2014 DENETÇİLER : YILMAZ USLU BAŞKAN İBRAHİM YILMAZ ÜYE FATİH TOK ÜYE AKİF UYGUR ÜYE NECATİ AKYILDIZ ÜYE İNCELEME DÖNEMİ : 01.10.2012-30.09.2014

Detaylı

TÜRKİYE HALK OYUNLARI FEDERASYONU 01.01.2014 15.10.2014 DÖNEMİ DENETLEME KURULU RAPORU

TÜRKİYE HALK OYUNLARI FEDERASYONU 01.01.2014 15.10.2014 DÖNEMİ DENETLEME KURULU RAPORU TÜRKİYE HALK OYUNLARI FEDERASYONU 01.01.2014 15.10.2014 DÖNEMİ DENETLEME KURULU RAPORU 1- GİRİŞ 1.1-) Konu Türkiye Halk Oyunları Federasyonu nun 01.01.2014-15.10.2014 dönemi hesap ve faaliyetlerinin, 3289

Detaylı

HESAPÇI. Küçük İşletmeler İçin Ticari Otomasyon Paketi. 2008 Mikro Yazılımevi A.Ş.

HESAPÇI. Küçük İşletmeler İçin Ticari Otomasyon Paketi. 2008 Mikro Yazılımevi A.Ş. HESAPÇI Küçük İşletmeler İçin Ticari Otomasyon Paketi 1 HESAPÇI KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN TİCARİ OTOMASYON PAKETİ ARTIK SİZİN DE BİR OTOMASYONA İHTİYACINIZ VAR. Ekonomik, pratik, becerikli. tam sizin için.,

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ Muhasebe Döngüsünü Hatırlayalım... 2 Maliyet Muhasebesi ve Üretim İşletmeleri... 5 Üretim İşletmelerinin İki Ana Grubu... 6 Mamül ve Hizmet Üretiminin

Detaylı

Muhasebe Bilgi Sisteminin Temel Yapısı. Bilgi Sistemleri Muhasebe Bilgi Sisteminin Niteliği ve İçeriği

Muhasebe Bilgi Sisteminin Temel Yapısı. Bilgi Sistemleri Muhasebe Bilgi Sisteminin Niteliği ve İçeriği Muhasebe Bilgi Sisteminin Temel Yapısı Bilgi Sistemleri Muhasebe Bilgi Sisteminin Niteliği ve İçeriği Bilgi Sistemleri Yönetim Bilgi Sistemleri Para, insangücü, malzeme, makine, teknoloji ve bilgi gibi

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII DEVLET TİİYATROLARII GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta:

Detaylı

TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU

TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU 01.01.2018-31.08.2018 DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU 1-GİRİŞ I.1-) Konu Türkiye Golf Federasyonu nun 01.01.2018 31.08.2018 dönemi hesap ve faaliyetlerinin, 3289 sayılı Kanun, Bağımsız

Detaylı

T.C. ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ Birim Görev Dağılım Çizelgesi

T.C. ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ Birim Görev Dağılım Çizelgesi : Genel Sekreterlik 1 Ulusal kalkınma strateji ve politikaları, yıllık program ve hükümet programı çerçevesinde Üniversitenin orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirlemek, amaçlarını oluşturmak

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ I. MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ... 3 1. MALİYET MUHASEBESİNE İLİŞKİN ANA KAVRAMLAR... 3 1.1. Gider Kavramı... 3 1.2. Harcama Kavramı... 3 1.3. Maliyet

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU ARALIK 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

İŞLETMELERDE VERGİ YÖNETİMİ

İŞLETMELERDE VERGİ YÖNETİMİ İŞLETMELERDE VERGİ YÖNETİMİ İşletmelerde vergi yönetimi; muhasebe ve kayıtlarını inceleyen, bunların doğruluk ve düzenliliğini araştıran, yapılmış olan hata ve hileleri ortaya çıkaran işlemlerle birlikte,

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZLİ) 8.2. Ders İçerikleri

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZLİ) 8.2. Ders İçerikleri AVRASYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (TEZLİ) 8.2. Ders İçerikleri 1. YARIYIL YLS 101-Sağlık Yönetimi ve Organizasyonu Sağlık yönetimi / işletme yönetiminin

Detaylı

1. Envanter işlemlerinden sonra düzenlenen mizana ne ad verilir? 6. TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri standardına

1. Envanter işlemlerinden sonra düzenlenen mizana ne ad verilir? 6. TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri standardına İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 1. Envanter işlemlerinden sonra düzenlenen mizana ne ad verilir? A) Aylık mizan B) Genel geçici mizan C) Kesin mizan D) Üç aylık mizan E) Ara mizan 2. Bir işletme kendi

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında

SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, 07.04.2014 Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında Sayın Mükellefimiz, Gelir İdaresi Başkanlığı nın www.gib.gov.tr internet

Detaylı

MALİ YILI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI PERFORMANS PROGRAMI

MALİ YILI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI PERFORMANS PROGRAMI 2008-2012 MALİ YILI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI PERFORMANS PROGRAMI Stratejik Amaç 1 : Ege Üniversitesi nin Stratejik Yönetim sistemini yapılandırmak ve stratejik yönetime geçmesini sağlamak Hedef

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 14.07.2007 Resmi Gazete Sayısı: 26582

Resmi Gazete Tarihi: 14.07.2007 Resmi Gazete Sayısı: 26582 Resmi Gazete Tarihi: 14.07.2007 Resmi Gazete Sayısı: 26582 SİGORTA VE REASÜRANS ŞİRKETLERİ İLE EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL RAPORLAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI MALİ DENETLEME VE SÖZLEŞMELER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI MALİ DENETLEME VE SÖZLEŞMELER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI MALİ DENETLEME VE SÖZLEŞMELER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu esasların amacı,

Detaylı

TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU

TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU TÜRKİYE GOLF FEDERASYONU 01.01.2017-31.12.2017 DÖNEMİ DENETİM KURULU RAPORU 1-GİRİŞ I.1-) Konu Türkiye Golf Federasyonu nun 01.01.2017 31.12.2017 dönemi hesap ve faaliyetlerinin, 3289 sayılı Kanun, Bağımsız

Detaylı

TÜRKİYE BİLARDO FEDERASYONU 01.12.2010 31.12.2010 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU

TÜRKİYE BİLARDO FEDERASYONU 01.12.2010 31.12.2010 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU TÜRKİYE BİLARDO FEDERASYONU 01.12.2010 31.12.2010 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU Türkiye Bilardo Federasyonunun 01.12.2010-31.12.2010 dönemlerine ait hesap incelemelerini, 3289 sayılı Kanun ve diğer

Detaylı

DEVLET MALZEME OFĠSĠ TEK DÜZEN MUHASEBE SĠSTEMĠ TEġEKKÜL BÜTÇESI HAZIRLAMA VE UYGULAMA YÖNERGESĠ

DEVLET MALZEME OFĠSĠ TEK DÜZEN MUHASEBE SĠSTEMĠ TEġEKKÜL BÜTÇESI HAZIRLAMA VE UYGULAMA YÖNERGESĠ 1 DEVLET MALZEME OFĠSĠ TEK DÜZEN MUHASEBE SĠSTEMĠ TEġEKKÜL BÜTÇESI HAZIRLAMA VE UYGULAMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı, yıllık genel yatırım

Detaylı

5. BÖLÜM KAYIT YÖNTEMLERİ

5. BÖLÜM KAYIT YÖNTEMLERİ 5. BÖLÜM KAYIT YÖNTEMLERİ BASİT KAYIT YÖNTEMİ: Ticari işlemlerin kaydında basit (tek taraflı ) kayıt yöntemi v çift taraflı (muzaaf) kayıt yöntemi olmak üzere iki yöntem söz konusudur. Tek taraflı kayıt

Detaylı

COMPUTERIZED AUDIT PROGRAM BİLGİSAYARLI DENETİM PROGRAMI

COMPUTERIZED AUDIT PROGRAM BİLGİSAYARLI DENETİM PROGRAMI COMPUTERIZED AUDIT PROGRAM 1 İçerik CAP-... 3 1. Müşteri tanımları... 3 2. Kullanıcı ve Rol Tanımları... 3 3. Müşteri Kabul Politikası... 4 4. Yıllık Denetim Planı... 4 5. Devamlı Denetim Dosyası... 4

Detaylı

BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay Tutarı

BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay Tutarı BURÇELİK VANA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ Sayfa No: 1 BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay

Detaylı

İKİNCİ KISIM. Amaç ve Hukuki Dayanak

İKİNCİ KISIM. Amaç ve Hukuki Dayanak ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI GÖREV, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ KISIM Amaç ve Hukuki Dayanak Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Strateji Geliştirme

Detaylı

TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ DERNEĞİ 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN MALİ TABLOLAR

TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ DERNEĞİ 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN MALİ TABLOLAR 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN MALİ TABLOLAR Türkiye İç Denetim Enstitüsü Derneği Yönetim Kurulu na BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU Türkiye İç Denetim Enstitüsü Derneği nin ( Dernek ) 31 Aralık 2008

Detaylı

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN GENEL İŞLETME İŞLETMEN LETMENİN N KURULUŞ ÇALIŞMALARI Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN İşletme denince köşe başındaki bakkaldan büyük bir demir çelik işletmesine kadar çeşitli tipte girişimler söz konusu olabildiğine

Detaylı

AKADEMİK YILI 2010-2011 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS SMH101 GENEL MUHASEBE 3 1 4 5 DERS İÇERİĞİ

AKADEMİK YILI 2010-2011 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS SMH101 GENEL MUHASEBE 3 1 4 5 DERS İÇERİĞİ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2010-2011 1.YARIYIL SMH101 GENEL MUHASEBE 3 1 4 5 Muhasebe kavramı (Tanımı, Gelişimi, Bölümleri ve Muhasebe Bilgi Sistemi),

Detaylı

MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ

MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ ÖZET: Muhasebe sistemi; karar, kontrol ve hesap verme süreçlerinin etkili çalışmasını sağlayacak şekilde kurulur ve yürütülür. Kamu hesapları ise, yönetim ve denetim yetkilileriyle

Detaylı

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Sirküler No : 2013-73 Sirküler Tarihi :31.12.2013 Konu : Kayıt Saklama Gereksinimlerine İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı. 29.12.2013 tarih ve 28866 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan ve

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARININ ÇALIŞMA ESASLARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARININ ÇALIŞMA ESASLARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARININ ÇALIŞMA ESASLARI EĞİTİM NOTLARI HAZIRLAYAN M. Özkan ÖZGÜR İş Güvenliği Uzmanı DETAM YAYINLARI 1 KURULLARIN OLUġTURULACAĞI ĠġYERLERĠNĠN ÖZELLĠKLERĠ İşyerlerinin İş Kanununa

Detaylı

Banka muhasebesi Muhasebe ve Uygulama Yönetmeliği

Banka muhasebesi Muhasebe ve Uygulama Yönetmeliği Banka muhasebesi, banka işlemlerinin hesap ve defter sistemlerini ve bunların uygulama şekillerini inceleyen muhasebe sistemidir. Bankacılık Kanunu nun 37. ve 42. maddeleri finansal raporların ve muhasebe

Detaylı

GENEL MUHASEBE I - II

GENEL MUHASEBE I - II Editörler Yrd.Doç.Dr. İlkay E. Erturan & Dr. Hacı Arif Tunçez GENEL MUHASEBE I - II Yazarlar Yrd.Doç.Dr. Hakan Seldüz Dr. Güler FerhanUyar Ahmet Çayırçimen Ayhan Güven Dilek Türk Emre Akbulut Engin Yurdasever

Detaylı

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

Stoklarınız ile ilgili tüm hareket ve detaylara menüler arasında gezmeden ulaşabilirsiniz.

Stoklarınız ile ilgili tüm hareket ve detaylara menüler arasında gezmeden ulaşabilirsiniz. OFİS Mikro Perakende Çözümleri 1 MİKRO OFİS SERİSİ Küçük ve orta ölçekteki perakende firmaları için hazırlanan programları, perakende satış noktalarının belkemiği olan satış noktası terminalleri (POSlarla),

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Amaç ve Fayda Bilindiği gibi mamul maliyetleri direkt hammadde (direkt ilk madde ve ambalaj), direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden oluşmaktadır.

Detaylı

9. Ulusal Düzeyde Gürültüden Korunma Çalışmaları

9. Ulusal Düzeyde Gürültüden Korunma Çalışmaları 9. Ulusal Düzeyde Gürültüden Korunma Çalışmaları 9.1. Giriş Bölüm 2.1 de, ulusal gürültüden korunma politikası için bir toplu düşüncenin geliştirilmesinin arzu edilen bir şey olduğu vurgulanmıştır. 3.

Detaylı

BÖLÜM 5 DENETİM KANITLARI, DENETİM PROSEDÜRLERİ VE ÇALIŞMA KAĞITLARI Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ

BÖLÜM 5 DENETİM KANITLARI, DENETİM PROSEDÜRLERİ VE ÇALIŞMA KAĞITLARI Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ BÖLÜM 5 DENETİM KANITLARI, DENETİM PROSEDÜRLERİ VE ÇALIŞMA KAĞITLARI Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ KANIT KAVRAMI Denetçinin görüşüne etki edebilecek, denetçi tarafından toplanan bilgi ve veri denetim kanıtı olarak

Detaylı

ÖNSÖZ ŞEKİL LİSTESİ TABLO LİSTESİ

ÖNSÖZ ŞEKİL LİSTESİ TABLO LİSTESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ ii ŞEKİL LİSTESİ v TABLO LİSTESİ vii ÖZET viii SUMMARY ix BÖLÜM 1. GİRİŞ 1 1.1. YÜKLENİCİ FİRMALARDA İNŞAAT EKİPMANI YÖNETİMİ PROBLEMİNİN ÖNEMİ 1 1.2. PROBLEMİN TANIMLANMASI 3 1.3. YÜKLENİCİ

Detaylı

31 Aralık 2012 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu

31 Aralık 2012 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu Gelir Amaçlı Karma Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu (Euro) 31 Aralık 2012 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu İçindekiler Bağımsız Denetim Raporu

Detaylı

Tarih : 04.02.2013 Sayı : İST.YMM.2013/254 Sirküler No : İST.YMM.2013/14 Konu : 2012 yılı 4 üncü Geçici Vergi dönemine ilişkin istenilen belgeler.

Tarih : 04.02.2013 Sayı : İST.YMM.2013/254 Sirküler No : İST.YMM.2013/14 Konu : 2012 yılı 4 üncü Geçici Vergi dönemine ilişkin istenilen belgeler. Tarih : 04.02.2013 Sayı : İST.YMM.2013/254 Sirküler No : İST.YMM.2013/14 Konu : 2012 yılı 4 üncü Geçici Vergi dönemine ilişkin istenilen belgeler. ACİL VE ÖNEMLİ 01.01.2012 31.12.2012 dönemine ait Geçici

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU. İşletme Yönetimi Programı. Kredisi AKTS Eğitim Dili Tipi: Zorunlu/ Saat

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU. İşletme Yönetimi Programı. Kredisi AKTS Eğitim Dili Tipi: Zorunlu/ Saat İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU DERSİN KODU VE ADI: 135 GENEL MUHASEBE 1 Eğitim-Öğretim Yılı:2017-2018 BÖLÜM/PROGRAM Yönetim ve Organizasyon Bölümü İşletme Yönetimi Programı

Detaylı

İyi oluşturulmuş bir bağımsız denetim yaklaşımı bir şirketin hedeflerine ulaşmasına destek olur ve sürpriz sonuçları önler.

İyi oluşturulmuş bir bağımsız denetim yaklaşımı bir şirketin hedeflerine ulaşmasına destek olur ve sürpriz sonuçları önler. BAĞIMSIZ DENETİM Bağımsız Denetim işletme içi ve işletme dışı bilgi kullanıcılarının güvenilir bilgi ihtiyacını karşılar. Finansal tabloların güvenilirlik derecesini artırır. Bağımsız denetim, aşağıdaki

Detaylı

Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü, Müdürü Yardımcısı. Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi Aralık 2014 sayısında yayınlanmıştır.

Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü, Müdürü Yardımcısı. Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi Aralık 2014 sayısında yayınlanmıştır. 680-Çalışmayan Kısım Gider Ve Zararları Hesabına Kaydedilmesi Gereken Genel Üretim Gideri Mahiyetindeki Amortismanların Maliyet Muhasebesi Açısından Önemi Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü,

Detaylı

SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU PLANLAMA VE MALİYET MUHASEBESİ. REFA Uzmanı Haluk EKE - Nilgün EKE. SİSTEM Kontrol Ltd.

SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU PLANLAMA VE MALİYET MUHASEBESİ. REFA Uzmanı Haluk EKE - Nilgün EKE. SİSTEM Kontrol Ltd. SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU PLANLAMA VE MALİYET MUHASEBESİ REFA Uzmanı Haluk EKE - Nilgün EKE SİSTEM Kontrol Ltd. Şti. 5 EKİM 1991 SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU, PLANXAMA VE

Detaylı

30.06.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/85

30.06.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/85 30.06.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/85 KONU: : Maliye Bakanlığınca Belirlenen Mükelleflerden Kayıtların Elektronik Ortamda Oluşturulması, Muhafazası ve İbraz

Detaylı

denetim mali müşavirlik hizmetleri

denetim mali müşavirlik hizmetleri SİRKÜLER 08.01.2014 Sayı: 2013/006 Konu: KAYITLARIN ELEKTRONİK ORTAMDA SAKLANMASINA İLİŞKİN TEBLİG YAYINLANMIŞTIR Gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlar çerçevesinde mükelleflerin

Detaylı

DEFTER DEĞERİNİN HESAPLANMASI R A P O R 08/25-26-27-28 15 TEMMUZ 2008 13

DEFTER DEĞERİNİN HESAPLANMASI R A P O R 08/25-26-27-28 15 TEMMUZ 2008 13 DEFTER DEĞERİNİN HESAPLANMASI 13 DEFTER DEĞERİNİN HESAPLANMASI I - GİRİŞ Şirket değerlemesi çeşitli yöntemlerle şirketin gerçek değerinin belirlenmesini ifade etmektedir. Şirket değerlemelerinde esas alınan

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanunu ve LOGO Ürünleri

Yeni Türk Ticaret Kanunu ve LOGO Ürünleri Yeni Türk Ticaret Kanunu ve LOGO Ürünleri Yeni Türk Ticaret Kanunu Yeni Türk Ticaret Kanunu (Yeni Kanun), bir çok alanda yeni düzenlemeler getirerek ticari yaşamı önemli ölçüde değiştirecek bir içeriğe

Detaylı

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara 2016/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBESİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SORULARI 28 Ağustos 2016 Cumartesi Soru: X A.Ş. nin 2015/3. Geçici vergi dönemi hesaplarının bakiyeleri aşağıdaki gibidir. HESAPLAR

Detaylı

1. Bir işletme kendi adına inşaat yapması. 7. TMS 16 Maddi duran varlıklar standardına

1. Bir işletme kendi adına inşaat yapması. 7. TMS 16 Maddi duran varlıklar standardına 1. Bir işletme kendi adına inşaat yapması durumunda söz konusu gayrimenkulün tamamlanması için yaptığı tüm harcamalar inşaat tamamlandığında hangi hesabın alacağına yazılır? A) Binalar B) Yer altı ve yer

Detaylı

TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU

TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU 01.05.2016 31.10.2016 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU Türkiye Buz Pateni Federasyonu Denetim Kurulu 01.05.2016-31.10.2016 dönemine ait raporunu hazırlamak üzere 18.11.2016

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE İKİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE İKİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam Amaç SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönerge nin amacı; Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme

Detaylı

Araştırma Yöntemleri. Üretim Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar

Araştırma Yöntemleri. Üretim Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar Dersin kodu İŞL 501 Araştırma Yöntemleri Öğrencilerin araştırma becerilerini geliştirip tez safhasına hazırlamak Araştırma temel araçları, özellikleri, yöntemlerin belirlenmesi, veri toplama Dersin kodu

Detaylı

T.C. SULTANGAZİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği

T.C. SULTANGAZİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği T.C. SULTANGAZİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

KAYITLARINI ELEKTRONİK ORTAMDA OLUŞTURMASI, MUHAFAZA VE İBRAZ ETMESİ GEREKEN MÜKELLEFLER

KAYITLARINI ELEKTRONİK ORTAMDA OLUŞTURMASI, MUHAFAZA VE İBRAZ ETMESİ GEREKEN MÜKELLEFLER KAYITLARINI ELEKTRONİK ORTAMDA OLUŞTURMASI, MUHAFAZA VE İBRAZ ETMESİ GEREKEN MÜKELLEFLER İbrahim ERCAN* 1- GİRİŞ Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu nun(t.c.yasalar, 1961) Mükerrer 242 nci maddesi

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Görev, Yetki ve Sorumluluk Yönergesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Görev, Yetki ve Sorumluluk Yönergesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Görev, Yetki ve Sorumluluk Yönergesi ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİNİN 12 Ekim 2004/ 4421 sayılı Makam Onayı BİRİNCİ KISIM

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr.

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr. İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Onur KÖPRÜLÜ Giriş... 1 1.1. Güdü, İhtiyaçlar ve Maslow un İhtiyaçlar

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE 1.1. Muhasebenin Sorumluluk Alanı...3 1.2. Muhasebenin Ülke ve Dünya Ekonomisindeki Yeri...4 1.3. Muhasebe Verilerinin İlgi Çevreleri...7 1.4. Muhasebenin

Detaylı

Logo Tiger Satın Alma. Pdf Dökümanına Bakmak İçin Tıklayınız.

Logo Tiger Satın Alma. Pdf Dökümanına Bakmak İçin Tıklayınız. Logo Tiger Satın Alma Pdf Dökümanına Bakmak İçin Tıklayınız. Satınalma Bölümünde Alınan sipariş kartları, Ürün alımlarında uygulanacak indirim,harcama ve promosyonları Ürünü satış fiyatları, Alış koşulları

Detaylı

1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir?

1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir? İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi 1. Envanter işlemlerinden önce düzenlenen mizana ne ad verilir? a. Aylık mizan b. Genel geçici mizan c. Kesin mizan d. Üç aylık mizan e. Ara mizan 2. Bir işletme kendi

Detaylı

1.İşletme sahiplerinin varlıklar üzerindeki haklara ne denir? A) Sermaye B) Sermaye payı C) Borçlar D) Para E) Gider

1.İşletme sahiplerinin varlıklar üzerindeki haklara ne denir? A) Sermaye B) Sermaye payı C) Borçlar D) Para E) Gider 1.İşletme sahiplerinin varlıklar üzerindeki haklara ne denir? A) Sermaye B) Sermaye payı C) Borçlar D) Para E) Gider 2.Mali nitelikteki işlemlere ait bilgilerin sunulması ve yorumlanmaya hazırlanması amacıyla

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 2 Aralık 2012-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: AHMETLER A.Ş., ticari mal alış satış faaliyeti ile iştigal etmektedir. İşletmenin

Detaylı

ÖZET İÇERİK KISIM I MALİYET HESAPLARI VE MUHASEBESİ... 1

ÖZET İÇERİK KISIM I MALİYET HESAPLARI VE MUHASEBESİ... 1 ÖZET İÇERİK KISIM I MALİYET HESAPLARI VE MUHASEBESİ... 1 BÖLÜM 1 YÖNETİM VE MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ... 3 BÖLÜM 2 MALİYET KAVRAMI, TERİMLERİ VE SINIFLANDIRILMASI... 29 BÖLÜM 3 ÜRETİM İŞLETMELERİNDE DÖNEM

Detaylı

Envanter Bilanço. Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ

Envanter Bilanço. Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ Envanter Bilanço Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ Hesaplar DOĞAL OLARAK ÇİFT tarafli ÇALIŞIR: VARLIK HESABI Hesaba Giriş Hesabın Çıkış Tarafı Tarafı KAYNAK HESABI Hesabın Çıkış Hesaba Giriş Tarafı Tarafı GİDER

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ GÖREV TANIMI FORMU. : Eğitim Fakültesi Dekanlığı : Dekan : Dekan Yardımcıları Fakülte Sekreteri

EĞİTİM FAKÜLTESİ GÖREV TANIMI FORMU. : Eğitim Fakültesi Dekanlığı : Dekan : Dekan Yardımcıları Fakülte Sekreteri EĞİTİM FAKÜLTESİ GÖREV TANIMI FORMU Dairesi Görevi Astları : Eğitim Fakültesi lığı : : Yardımcıları Fakülte Sekreteri 1. Fakülte kurullarına başkanlık etmek, fakülte kurullarının kararlarını uygulamak

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam Amaç MADDE 1- Bu Yönerge nin amacı; Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme

Detaylı

TÜRKİYE CİMNASTİK FEDERASYONU 01.01.2014 31.10.2014 DÖNEMİ DENETLEME KURULU RAPORU

TÜRKİYE CİMNASTİK FEDERASYONU 01.01.2014 31.10.2014 DÖNEMİ DENETLEME KURULU RAPORU TÜRKİYE CİMNASTİK FEDERASYONU 01.01.2014 31.10.2014 DÖNEMİ DENETLEME KURULU RAPORU 1- GİRİŞ 1.1-) Konu Türkiye Cimnastik Federasyonu nun 01.01.2014-31.10.2014 dönemi hesap ve faaliyetlerinin, 3289 sayılı

Detaylı

Yazılım. Akaryakıt Modülü Market Modülü Otomasyon Modülü Merkezi Sistem Veresite Takip Promosyon E-Fatura E-Defter Cep Rapor Online Orion AYS

Yazılım. Akaryakıt Modülü Market Modülü Otomasyon Modülü Merkezi Sistem Veresite Takip Promosyon E-Fatura E-Defter Cep Rapor Online Orion AYS Yazılım Akaryakıt Modülü Market Modülü Otomasyon Modülü Merkezi Sistem Veresite Takip Promosyon E-Fatura E-Defter Cep Rapor Online Orion AYS Akaryakıt vardiya alımında,ilgili vardiya tarihindeki satış

Detaylı

FACTORING. M. Vefa TOROSLU

FACTORING. M. Vefa TOROSLU FACTORING M. Vefa TOROSLU Factoring in Tanımı Factoring, vadeli satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 26582 İKİNCİ BÖLÜM

Resmî Gazete Sayı : 26582 İKİNCİ BÖLÜM 14 Temmuz 2007 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26582 YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: SİGORTA VE REASÜRANS ŞİRKETLERİ İLE EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL RAPORLAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

DERSİN N ADI: MALİYET YÖNETİMİ DERSİN N KONUSU: MUHASEBE SÜRECİ (Muhasebe sürecinin genel tanıtımı, geçici mizanın düzenlenmesine kadar olan sürecin

DERSİN N ADI: MALİYET YÖNETİMİ DERSİN N KONUSU: MUHASEBE SÜRECİ (Muhasebe sürecinin genel tanıtımı, geçici mizanın düzenlenmesine kadar olan sürecin DERSİN N ADI: MALİYET YÖNETİMİ DERSİN N KONUSU: MUHASEBE SÜRECİ (Muhasebe sürecinin genel tanıtımı, geçici mizanın düzenlenmesine kadar olan sürecin anlatılması) HEDEF: Muhasebe Sürecini Anlama, Kavrama,

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ GÖREV TANIMI FORMU. : Eğitim Fakültesi Dekanlığı : Fakülte Sekreteri : Fakülte Birimleri Personeli

EĞİTİM FAKÜLTESİ GÖREV TANIMI FORMU. : Eğitim Fakültesi Dekanlığı : Fakülte Sekreteri : Fakülte Birimleri Personeli EĞİTİM FAKÜLTESİ GÖREV TANIMI FORMU Dairesi Görevi Astları : Eğitim Fakültesi lığı : Fakülte Sekreteri : Fakülte Birimleri Personeli A- Stratejik yönetim ve planlama fonksiyonu kapsamında yürütülecek görevler

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBEDE WEB TABANLI PROGRAM KULLANMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAM (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBEDE WEB TABANLI PROGRAM KULLANMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAM (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBEDE WEB TABANLI PROGRAM KULLANMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAM (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA 1

Detaylı

Risk toplamının hesaplanmasında, risk öğelerine ait kısıt verebilmesi ve risk takibinin daha etkin şekilde kullanılabilmesi için geliştirilmiştir.

Risk toplamının hesaplanmasında, risk öğelerine ait kısıt verebilmesi ve risk takibinin daha etkin şekilde kullanılabilmesi için geliştirilmiştir. DİNAMİK RİSK TAKİBİ Amaç ve Fayda Müşteri riskleri hesabında, borç bakiyesinin, risk toplamını belli bir oranda etkilemesi Risk toplamının hesaplanmasında, risk öğelerine ait kısıt verebilmesi ve risk

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

ATATÜRK ORMANÇĠFTLĠĞĠ MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNETMELĠĞĠ

ATATÜRK ORMANÇĠFTLĠĞĠ MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNETMELĠĞĠ 3687 ATATÜRK ORMANÇĠFTLĠĞĠ MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNETMELĠĞĠ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 8/12/1999 No : 99/13847 Dayandığı Kanunun Tarihi : 24/3/1950 No : 5659 Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 19/1/2000

Detaylı

AMORTİSMAN TABLOLARININ KONTROLÜ

AMORTİSMAN TABLOLARININ KONTROLÜ AMORTİSMAN TABLOLARININ KONTROLÜ AMORTİSMAN TABLOLARININ KONTROLÜ Güray ÖĞREDİK Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mazars&Denge Denetim YMM A.Ş. Mali Pusula, Ağustos 2007 1- GİRİŞ İşletmeler V.U.K. nun 313

Detaylı

Prof. Dr. T. Uğur DAİ BASIN İŞLETMELERİNİN FİNANSAL YAPISI

Prof. Dr. T. Uğur DAİ BASIN İŞLETMELERİNİN FİNANSAL YAPISI Prof. Dr. T. Uğur DAİ BASIN İŞLETMELERİNİN FİNANSAL YAPISI I Yargıtay 4. Ceza Dairesi Onursal Başkanı, Sevgili babam Demir DAİ nin aziz hatırasına... II ÖNSÖZ Basın İşletmelerinin Finansal Yapısı konulu

Detaylı

DESTEK SÖZLEŞMESİ ÖZEL KOŞULLAR SUNUMU

DESTEK SÖZLEŞMESİ ÖZEL KOŞULLAR SUNUMU DESTEK SÖZLEŞMESİ ÖZEL KOŞULLAR SUNUMU Destek Yararlanıcısı, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. nezdinde kendi adına, projeye özel banka hesabı açtıracaktır. Ajans, söz konusu destek kapsamında yapacağı her

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU BÖLÜM/PROGRAM YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU BÖLÜM/PROGRAM YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU DERSİN KODU VE ADI: 232 BİLGİSAYARLI MUHASEBE II BÖLÜM/PROGRAM YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Eğitim-Öğretim Yılı:2017-2018

Detaylı

PERSONEL GÖREV DAĞILIM ÇİZELGESİ

PERSONEL GÖREV DAĞILIM ÇİZELGESİ T.C. ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONEL GÖREV DAĞILIM ÇİZELGESİ AD SOYAD KADRO UNVANI GÖREVLERİ * GÖREV DEVRİ ** Belgin AKYÜZ Daire Başkanı V. Strateji Geliştirme Daire

Detaylı