Görüntüleme yöntemlerinin hedefleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Görüntüleme yöntemlerinin hedefleri"

Transkript

1 Dr. Dilşad SİNDEL

2 Sunum Akışı Konvansiyonel radyografi Vertebral Morfometri DXA Trabeküler Kemik Skoru Kantitatif Ultrason (QUS) Dijital X-ışını Radyogrametri (DXR Radyografik Absorbsiyometri (RA) Bilgisayarlı Tomografi Manyetik Rezonans Görüntüleme FDG-PET Görüntüleme

3 Görüntüleme yöntemlerinin hedefleri Osteoporozun derecesini belirleme Kırık riskini değerlendirme Kırıkları belirleme Kemik kayıp hızını takip etme Tedavinin etkinliğini izleme Sindel D. Osteoporozda Görüntüleme Yöntemlerinde Gelişmeler. Türkiye Klinikleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Özel Dergisi "Osteoporoz Özel Sayısı" 2009;2: Sindel D, Ketenci A. Osteoporozda klinik bulgular ve görüntüleme. Romatoloji Kitabı. Ataman Ş, Peyman Y (Editörler). 2012:

4 Konvansiyonel Radyografi Sessiz vertebral kırıklar gözden kaçabilir. Kırık tanısında ve omurga problemlerini değerlendirmede genellikle en iyi başlangıç tarama işlemidir Magnifikasyon Radyografileri Dijital Radyografi Vertebral Morfometri Sindel D. Osteoporozda Görüntüleme Yöntemlerinde Gelişmeler. Türkiye Klinikleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Özel Dergisi "Osteoporoz Özel Sayısı" 2009;2: Sindel D, Ketenci A. Osteoporozda klinik bulgular ve görüntüleme. In: Ataman Ş, Peyman Y, editors. Romatoloji kitabı p

5 Konvansiyonel radyografi Belirgin kemik kaybında; Işık geçirgenliğinde artma, Enine trabeküllerde kayıp, Boyuna trabeküllerde kalınlaşma ve belirginleşme, Kortikal kemikte incelme görülür.

6 Direkt Grafi Torakal ve Lomber Omurga a) AP b) Lateral D 11 D 11 Panda A, et al. Imaging of vertebral fractures. Indian J Endocrinol Metab 2014;18:

7 Konvansiyonel Radyografi Pozisyonlama ve ışın dozu önemli Dorsal (D7 santralize) ve lomber (L3 santralize) lateral grafiler ayrı ayrı çekilmeli Özellikle mid-dorsal ve dorsolomber bölge değerlendirilmeli Kompresyon kırıkları en fazla D7-D8 ve D12-L1 de Panda A, et al. Imaging of vertebral fractures. Indian J Endocrinol Metab 2014;18:

8

9 Non-Osteoporotik Vertebra Kırıkları Panda A, et al. Imaging of vertebral fractures. Indian J Endocrinol Metab 2014;18:

10 Vertebra Kırıklarının Tipleri Normal vertebra Kompresyon (Wedge) Kırığı Bikonkav (Biconcave) Vertebra Ezik (Crush) Vertebra

11

12 Vertebra kırıklarında tanı kriterleri Kama vertebra Bikonkav vertebra Ezik vertebra Yoshimura N, et al. Association between height loss and bone loss, cumulative incidence of vertebral fractures and future quality of life: the Miyama study. Osteoporos Int 2008;19(1):21-8.

13 Vertebral Kırıklarda Semikantitatif Değerlendirme Normal: Grade 0 Hafif fraktür: Grade 1 Orta fraktür: Grade 2 Şiddetli fraktür: Grade 3 Genant HK, et al. Vertebral fracture assessment using a semiquantitative technique. J Bone Miner Res 1993;8:

14 Magnifikasyon Radyografileri Yüksek çözünürlükte büyütme sağlar Dataylı bilgi verir Diyagnostik bilgiyi maksimuma ulaştırır Kemiğin iç yapısını daha iyi inceler Yapısal değişiklikleri gösterir Görülmeyen fraktürleri gösterir Smith SE. Conventional radiography, computed tomography and scintigraphy. Rheumatology. 4th ed. Spain: Mosby Elsevier, 2008: Sindel D. Osteoporozda Görüntüleme Yöntemlerinde Gelişmeler. Türkiye Klinikleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Özel Dergisi "Osteoporoz Özel Sayısı" 2009;2: Sindel D, Ketenci A. Osteoporozda klinik bulgular ve görüntüleme. In: Ataman Ş, Peyman Y, editors. Romatoloji kitabı p

15 Vertebral Morfometri Vertebra boyutlarını ve vertebra korpus yüksekliklerini ölçerek osteoporotik vertebra kırıklarını belirleyen kantitatif bir yöntemdir MRX: morfometrik X-ray radyografi (konvansiyonel spinal radyografilerden) MXA: morfometrik X-ray absorbsiyometri (DXA ile elde edilen görüntülerden) Guglielmi G, et al. Vertebral morphometry: current methods and recent advances. Eur Radiol 2008;18: NOF. Clinician s guide to prevention and treatment of osteoporosis

16 Spinal Deformite İndeksi (SDİ) T4-L4 arasında tüm vertebralar görsel yarı kantitatif derecelendirme ile; 0: fraktür yok 1: hafif fraktür 2: orta fraktür 3: şiddetli fraktür Genant H,et al. Reduction in vertebral fracture risk in teriparatide-treated postmenopausal women as assessed by spinal deformity index. Bone 2005;37(2):170-4.

17 Spinal Deformite İndeksi (SDİ) İleride oluşacak vertebral fraktür riskini belirlemede doğru bir araç Başlangıç SDİ değerleri yüksek olan hastalar ileride vertebral fraktür için daha yüksek oranda risk taşırlar Crans GG, Genant HK, Krege JH. Prognostic utility of a semiquantitative spinal deformity index. Bone 2005;37(2):175-9.

18 Kemik Mineral Yoğunluğu (KMY) Ölçümü Dual Enerji X-ray Absorbsiyometri (DXA) Postmenopozal kadınlarda kırık riskini belirlemek amacıyla kullanıma girmiş olmakla beraber, günümüzde tüm yaştaki hastalarda Osteoporoz tanısı Tedavinin takibinde kullanılmaktadır. Sindel D, Gula G. Osteoporozda kemik mineral yoğunluğunun değerlendirilmesi. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

19 DXA DXA eksikliklerine karşın elimizdeki en kullanılabilir ölçüm yöntemidir DXA ile ilgili sorunları en aza indirmek doğru kullanım ile mümkündür Osteoporoz ile ilgilenen hekimler uygun ölçüm bölgeleri, uygun pozisyonlama ve DXA raporlama hakkında bilgi sahibi olmalıdır DXA-VFA, vertebra kırıklarının değerlendirilmesinde kullanılabilir Sindel D, Gula G. Osteoporozda kemik mineral yoğunluğunun değerlendirilmesi. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

20 Vertebral Kırık Değerlendirmesi (VFA) Vertebra yüksekliklerini değerlendirmek için, vertebral cisim boyutlarını belirleyen bir yazılım kullanılır. Bilgisayar, her bir vertebranın superior ve inferior endplatelerine noktalar yerleştirir. Maghraoui A.Roux C. DXA scanning in clinical practice. Oxford Journals Medicine, Volume 101, Issue pp:

21 DXA ile Morfometrik X-ray Absorbsiyometri Mükemmel özgüllük, orta derecede duyarlılık sağlar Bu yöntemin en önemli kısıtlılığı, torasik vertebra görüntülemesinin zayıf kalitede olmasıdır Görüntü kalitesinde düzelme için teknolojik gelişmeler gereklidir Francucci CM, et al. Morphometric dual-energy X-ray absorptiometry (MXA) for identification of vertebral fractures. Aging Clin Exp Res 2007;19:11-4. Duboeuf F, et al. Assessment of vertebral fracture using densitometric morphometry. J Clin Densitom 2005;8:362-8.

22 DXA ile Morfometrik X-ray Absorbsiyometri D7 vertebra üzerindeki zayıf çözünürlük ve düşük kalitede görüntü dezavantajı yeni makinelerde ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır Yeni yazılım programları ile vertebranın mekanik özelliklerini daha iyi değerlendirir Fraktür riskini kolaylıkla belirler Düşük maliyet avantajı Tatoń G,et al. The ratio of anterior and posterior vertebral heights reinforces the utility of DXA in assessment of vertebrae strength. Calcif Tissue Int 2014;95(2): Clark EM, et al. Vertebral fracture assessment by lateral DXA scanning may be cost-effective when used as part of fracture liaison services or primary care screening. Osteoporos Int 2014;25(3): Panda A, et al. Imaging of vertebral fractures. Indian J Endocrinol Metab 2014;18(3): NOF. Clinician s guide to prevention and treatment of osteoporosis

23 Ayırıcı Tanıda DXA ile VMA Eriksen EF. Treatment of osteopenia. Rev Endocr Metab Disord 2012;13:

24

25 KMY Ölçümü Endikasyonları-ISCD 65 yaş ve üzeri kadınlar 65 yaş altı postmenopozal kadınlarda düşük kemik kütlesi için bir risk faktörü varsa (düşük vücut ağırlığı, önceden geçirilmiş kırık, riskli ilaç kullanımı, kemik kaybı ile ilişkili hastalık veya durum) Düşük vücut ağırlığı, daha önce geçirilmiş kırık veya riskli ilaç kullanımı gibi kırık için risk faktörü olan perimenopozal kadınlar 70 yaş ve üzeri erkekler International Society for Clinical Densitometry, 2015ISCD Official Positions Adult. Sindel D, Gula G. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

26 KMY Ölçümü Endikasyonları-ISCD 70 yaş altı erkeklerde düşük kemik kütlesi için bir risk faktörü varsa (düşük vücut ağırlığı, önceden geçirilmiş kırık, riskli ilaç kullanımı, kemik kaybı ile ilişkili hastalık veya durum) Frajilite kırığı olan erişkinler Düşük kemik kütlesi veya kemik kaybı ile ilişkili hastalık veya durumu olan erişkinler Düşük kemik kütlesi veya kemik kaybı ile ilişkili ilaç kullanımı olan erişkinler Farmakolojik tedavi düşünülen kişiler Tedavi edilen kişilerde tedavi etkisini izlemek için Tedavi görmeyen fakat kemik kaybı olan ve bu nedenle tedavi gerekebilecek kişiler International Society for Clinical Densitometry, 2015ISCD Official Positions Adult. Sindel D, Gula G. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

27 KMY Ölçümü Endikasyonları-NOF 65 yaş ve üzeri kadınlar ile 70 yaş ve üzeri erkeklerde klinik risk faktörlerine bakılmaksızın Kırık için risk faktörü olan, 65 yaş altı postmenopozal kadınlar, perimenopozal kadınlar, yaş arası erkekler 50 yaşından sonra kırığı olan erişkinler Düşük kemik kütlesi veya kemik kaybı ile ilişkili hastalığı (örn. romatoid artrit) veya ilaç kullanımı ( 3 ay süre ile günlük 5 mg prednizon veya eşdeğeri glukokortikoid) olan erişkinler NOF. Clinician s guide to prevention and treatment of osteoporosis Sindel D, Gula G. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

28 KMY Ölçümü Endikasyonları-AACE 65 yaş ve üzeri kadınlar yaş arası major travma olmaksızın kırık öyküsü olan, radyografik olarak tespit edilmiş osteopenisi olan, uzun süreli ( 3 ay) sistemik glukokortikoid tedavisi başlanan veya verilen postmenopozal kadınlar Diğer perimenopozal ve postmenopozal kadınlar osteoporoz için risk faktörü varsa [düşük vücut ağırlığı (vücut kütle indeksi<20 kg/m²), uzun süreli sistemik glukokortikoid tedavisi ( 3 ay), ailede osteoporotik kırık öyküsü, erken menopoz, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi] Sekonder osteoporoz Association of Clinical Endocrinologists medical guidelines for clinical practice for the diagnosis and treatment of postmenopausal osteoporosis. Endocr Pract 2010;16(Suppl 3). Sindel D, Gula G. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

29 Osteoporoz tanısında santral DXA ölçümü önerileri Hem posteroanterior omurga hem de kalça ölçümü yapılmalıdır Omurga KMY ölçümü için posteroanterior L1-L4 kullanılmalıdır Lokal yapısal değişikliğe uğramış vertebralar dışında ölçülebilir tüm vertebralar kullanılmalıdır KMY ye dayalı Dünya Sağlık Örgütü tanı sınıflaması tek bir vertebra T-skoruna göre uygulanmamalıdır Anatomik olarak anormal olan, net değerlendirilemeyen ya da komşu vertebra T-skoru ile arasında 1,0 den fazla fark olan vertebralar dahil edilmeyebilir Lateral omurga KMY osteoporoz tanısında kullanılmamalıdır Femur boynu ya da total proksimal femur T-skorundan hangisi düşükse tanıda o kullanılır Herhangi bir kalçanın KMY ölçümü yapılabilir Eğer kalça ve omurga ölçülemiyorsa, önkolun kemik mineral yoğunluğu ölçülmelidir (dominant olmayan 1/3 radius) International Society for Clinical Densitometry, 2015ISCD Official Positions Adult. Sindel D, Gula G. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

30 Kemik Mineral Yoğunluğu (KMY) ölçümü (DXA ile) Sindel D, Gula G. Osteoporozda kemik mineral yoğunluğunun değerlendirilmesi. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

31 Presizyon Değerlendirmesi En küçük anlamlı değişiklik (least significant change, LSC): İki ölçüm arasında ortaya çıkan farkın %95 olasılıkla anlamlı olmasını ifade eder. LSC yi hesaplamak için öncelikle o ölçüm bölgesine ait in vivo değişim katsayısını [coefficient of variation (CV)] hesaplamak gerekir. CV hesabı için 30 hastaya en fazla bir ay ara ile iki kez veya 15 hastaya üç kez KMY ölçümü yapılır. Ölçüm yapılacak hastalar yaş ve kilo olarak en çok tetkik yapılacak hasta grubu ile uyumlu olmalıdır. CV (%)=standart sapma/ortalama KMY x 100 formülü ile hesaplanır. LSC ise CV nin %95 güven aralığında 2,77 sabit sayısı ile çarpımıyla elde edilir. International Society for Clinical Densitometry, 2015ISCD Official Positions Adult. Sindel D, Gula G. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

32 Presizyon Değerlendirmesi ISCD, cihaz üreticisi tarafından verilen hata paylarının kullanılmamasını, her bir teknisyenin kendi hata payını hesaplamasını önermektedir. ISCD, her bir teknisyen için minimum kabul edilebilir hata payını lomber bölge için %1,9 (LSC %5,3) total kalça için %1,8 (LSC %5,0) femur boynu için %2,5 (LSC %6,9) olarak verir International Society for Clinical Densitometry, 2015ISCD Official Positions Adult. Sindel D, Gula G. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

33 Üç-Boyutlu DXA (3D-XA ) Yeni bir teknik Standart DXA cihazı kullanılır Vertebraların geometrik parametrelerini direkt ölçer Doğruluk ve duyarlılığı yüksektir Vertebra kırık riskini belirler Kolta S, et al. In vivo 3D reconstruction of human vertebrae with the three-dimensional X-ray absorptiometry (3D-XA) method. Osteoporos Int 2008;19(2):

34 Trabeküler Kemik Skoru (TBS) Yeni geliştirilen bir doku analiz tekniğidir. Vertebra mikroyapısını değerlendirmeye ve fraktür riskini belirlemeye olanak sağlar. TBS nin FRAX algoritması kullanılarak kırık olasılıklarından bağımsız, kırık için prediktif değere sahip olduğu gösterilmiştir. Özel bir yazılım ile Lomber Omurga DXA görüntüsü üzerinde piksel gri seviye değişimleri hesaplanır. Silva BC, Bilezikian JP. Arq Bras Endocrinol Metabol 2014;58: Silva BC, et al. J Bone Miner Res 2014;29: Leib E, et al. Bone 2014;62:51-5. Leslie WD, et al. Bone 2014;67:10-4.NOF 2014 Harvey NC, et al. Bone 2015;78:

35

36 DXA ve TBS Görüntüleme 73 y K VKİ: 24.2 kg/m 2 74 y K VKİ: 24.3 kg/m 2 Silva BC, et al. Trabecular bone score: a noninvasive analytical method based upon the DXA image. J Bone Miner Res 2014;29:

37 Trabeküler Kemik Skoru (TBS) Birçok çalışmada, kırık riski ve TBS arasındaki ilişki kanıtlanmıştır. Osteoporotik kırık taramasında TBS nin KMY ye büyük ölçüde katkı sağladığı gösterilmiştir. Sekonder osteoporoz tanısında TBS nin KMY den daha duyarlı olduğu gösterilmiştir. Lomber vertebra TBS osteoporoz tanısında ve kırık riski değerlendirmesinde gelişmekte olan değerli bir yöntemdir. Hans D, et al. J Bone Miner Res 2011;26: Boutroy S, et al. Osteoporos Int 2013;24: Silva BC, Bilezikian JP. Arq Bras Endocrinol Metabol 2014;58: Harvey NC, et al. Bone 2015;78:

38 TBS-2015 ISCD Postmenopozal kadınlarda vertebra, kalça ve majör osteoporotik kırık riski ile ilişkilidir. 50 yaşın üzerindeki erkeklerde kalça kırığı riski ile ilişkilidir. 50 yaşın üzerindeki erkeklerde majör osteoporotik kırık riski ile ilişkilidir. Klinik uygulamada tedavi kararını vermede tek başına kullanılmamalıdır. International Society for Clinical Densitometry, 2015 ISCD Official Positions Adult.

39 TBS-2015 ISCD Postmenopozal kadınlarda ve yaşlı erkeklerde kırığın FRAX-olasılığını uyarlamada FRAX ve KMY ile birlikte kullanılabilir. Postmenopozal osteoporotik kadınlarda bifosfonat tedavisinin izlenmesinde kullanışlı değildir. Tip II diyabeti olan postmenopozal kadınlarda majör osteoporotik kırık riski ile ilişkilidir. International Society for Clinical Densitometry, 2015 ISCD Official Positions Adult.

40 Leib E, Winzenrieth R, Aubry-Rozier B, Hans D. Vertebral microarchitecture and fragility fracture in men: a TBS study. Bone 2014;62:51-5. Amaç: Kırığı olan ve olmayan erkekleri karşılaştırarak, vertebra KMY tamamlayıcı olarak TBS nin tanı koyucu değerini araştırmak Sonuç: TBS, kırığı olan ve olmayan erkekler arasında anlamlı ölçüde fark ortaya çıkarmıştır. Bu sonuç, daha önce kadınlarda yapılan çalışmalarla uyumludur.

41 Radyasyon Dozları Efektif doz- Etkin doz: Birimi Sievert (Sv) olarak ifade edilir Organ Dozu: Vücut doku ve organlarında absorbe edilen dozun birimi Gray (Gy) olarak ifade edilir Damilakis J,et al. Radiation exposure in X-ray-based imaging techniques used in osteoporosis. Eur Radiol 2010;20:

42 DXA ve Omurga Radyografileri için Efektif Dozlar ve Organ Dozları Efektif Doz (msv) Organ Dozu (mgy) İlgili Organlar Erişkin omurga DXA 0,013 0,003 Kİ, overler Erişkin kalça DXA 0,009 0,005 KB Pediatrik omurga DXA (5 yaş çocuk, tarama uzunluğu 11,7 cm) 0,027 Pediatrik kalça DXA (5 yaş çocuk, tarama uzunluğu 9,0 cm) 0,022 0,008 0,007 0,015 0,009 Overler Mide Testisler KB Damilakis J,et al. Radiation exposure in X-ray-based imaging techniques used in osteoporosis. Eur Radiol 2010;20:

43 DXA ve Omurga Radyografileri için Efektif Dozlar ve Organ Dozları Efektif Doz (msv) Pediatrik omurga DXA (10 yaş çocuk, tarama uzunluğu 14,5 cm) 0,021 Pediatrik kalça DXA (10 yaş çocuk, tarama uzunluğu 12,4 cm) 0,018 Organ Dozu (mgy) 0,006 0,005 0,010 0,008 İlgili Organlar Overler Mide Testis KB Damilakis J,et al. Radiation exposure in X-ray-based imaging techniques used in osteoporosis. Eur Radiol 2010;20:

44 DXA ve Omurga Radyografileri için Efektif Dozlar ve Organ Dozları Efektif Doz (msv) Organ Dozu (mgy) İlgili Organlar Torakal omurga AP radyografi 0,4 0,8 AC Torakal omurga lateral radyografi 0,3 1,2 AC Lomber omurga AP radyografi 0,7 2,5 Mide Lomber omurga lateral radyografi 0,3 2,3 KC Damilakis J,et al. Radiation exposure in X-ray-based imaging techniques used in osteoporosis. Eur Radiol 2010;20:

45 Çeşitli Diagnostik Radyografilerde Efektif Dozlar ve Organ Dozları Efektif Doz (msv) Organ Dozu (mgy) İlgili Organlar Dental radyografi (intraoral) 0,005 0,005 Beyin Göğüs radyografisi (PA) 0,02 0,01 AC X-ray mamografi 0,4 3 Meme Erişkin abdominal BT 8 10 Mide Damilakis J,et al. Radiation exposure in X-ray-based imaging techniques used in osteoporosis. Eur Radiol 2010;20:

46 Periferik DXA (pdxa) DXA ile aynı teknolojiyi kullanarak önkol, kalkaneus ve parmak gibi periferik bölgelerde KMY yi ölçen, taşınabilir aletlerdir. AccuDEXA cihazı ile masaüstü DXA teknolojisi kullanılarak dominant olmayan elin üçüncü parmak orta falanksının KMY ölçümü yapılır. Teknik farklılıklar, ölçüm yapılan bölgenin tanımlanmasındaki değişkenlikler ve T-skoru hesaplanmasında standart referans veri tabanı bulunmaması nedeniyle kırık riskinin değerlendirilmesi karışık olabilir. Bütün bunlara rağmen, pdxa ile ölçülmüş periferik bölgelere ait düşük T-skor değerleri artmış kırık riski ile ilişkilidir. Distal 1/3 radius bölgesi dışında, pdxa DSÖ tanısal sınıflamasında kullanılamaz. Lewiecki EM. Osteoporotic fracture risk assessment. Available from:

47 pdxa-iscd Postmenopozal kadınlarda vertebral ve global frajilite kırığı riskini değerlendirmede kullanılabilir, ancak vertebra kırığını öngörmede santral DXA ve topuk QUS a göre daha zayıf etkinliğe sahiptir. Tedavi kararını vermede mümkünse omurga ve femurun santral DXA ile ölçümü tercih edilir. Eğer santral DXA yapılamıyorsa, radius pdxa ölçümü ile kırık riski değerlendirilir, yüksekse tedavi başlanabilir. International Society for Clinical Densitometry, 2015ISCD Official Positions Adult. Sindel D, Gula G. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

48 Kantitatif Ultrason (QUS) Osteoporozda QUS un klinik kullanımında validasyonu yapılmış tek ölçüm bölgesi topuktur. QUS postmenopozal kadınlarda kalça, vertebra ve global kırık riskini, 65 yaş üstü erkeklerde ise kalça ve tüm nonvertebral kırık riskini öngörür. Tedavi kararını vermede mümkünse omurga ve femurun santral DXA ile ölçümü tercih edilir. Eğer santral DXA yapılamıyorsa, topuk QUS ölçümü ile değerlendirilen kırık riski yüksekse tedavi başlanabilir. Ancak QUS osteoporoz tedavisinin etkisini izlemede kullanılamaz. International Society for Clinical Densitometry, 2015ISCD Official Positions Adult. Sindel D, Gula G. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

49 Oral A, Yalıman A, Sindel D. Kalkaneusta ölçülen yaygın ultrason zayıflamasının dual enerji X-ray absorpsiyometresi ile ölçülen lomber omurga ve femur boynu kemik mineral yoğunluğu ile ilişkisi. Osteoporoz Dünyasından 2000;6: Amaç: DXA ile lomber omurga ve femur boynunda normal, osteopenik ve osteoporotik olarak sınıflanan kadınlarda kalkaneusta ultrasonla ölçülen BUA değerlerini değerlendirmek ve kalkaneal BUA nın normal, osteopenik ve osteoporotik olguları ayırt edebilme kabiliyetini belirlemek 166 kadında DXA ile lomber omurga ve femur boynunda KMY ve aynı gün sol kalkaneal BUA ölçülmüş Sonuç: Kalkaneal BUA nın lomber omurga ve femur boynunda KMY yi normal veya normalden düşük olarak belirleyebildiği, ancak düşük KMY olan olguları osteopenik veya osteoporotik olarak ayırt edemediği, BUA nın KMY düşük kadınları belirlemek için bir ön tarama yöntemi olarak kullanılabileceği vurgulanmış

50 Dijital X-ışını Radyogrametri (DXR) Elin postero-anterior grafisi dijital olarak çekilip, bilgisayarlı aktif sınırlama metodları ile metakarplar işaretlenir. Alan başına kemik volümünü hesaplanır. Uygulanması kolay ve ucuz bir tekniktir. Önkol DXA ile korelasyonu yüksektir. Avantajı, geriye dönük filmler üzerinde değerlendirme yapabilme kapasitesi, sınırlılığı ise yük taşımayan kortikal kemikler hakkında bilgi vermesidir. Hoff M, et al. Short-time in vitro and in vivo precision of direct digital X-ray radiogrammetry. J Clin Densitom 2009;12:17-21.

51 Radyografik Absorbsiyometri (RA) Elin grafisi çekilerek, kemikle benzer atomik numaraya sahip alüminyum veya hidroksiapatit bir kama ile fotodansitometrik olarak karşılaştırılır. DXA ile yüksek oranda korele ve kalça kırık riskini belirlemede anlamlı bir ön göstergedir. Yapılmasının kolay olması, düşük radyasyon dozu ve çocuklarda kullanılabilirliği avantajları, kişi bağımlı olması, sadece periferik iskeleti değerlendirebilmesi ve tedaviye yanıtı değerlendirmede yetersiz oluşu dezavantajlarıdır. Adams JE. Radiogrammetry and radiographic absorptiometry. Radiol Clin North Am 2010;48: Sindel D, Gula G. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

52 Bilgisayarlı Tomografi (BT) Omurga posterior elemanların tutulumunu ve kortikal kemik yıkımını daha iyi göstererek akut/kronik ve benign/malign fraktürleri tespit etmede konvansiyonel radyografiye göre üstünlük sağlar Diğer endikasyonlar nedeniyle çoklu dedektör BT taramaları yapılan hastalarda rutin sagittal kesitlerde vertebral fraktürler tesadüfen tespit edilebilir Panda A, et al. Imaging of vertebral fractures. Indian J Endocrinol Metab 2014;18:

53 Abdominal BT-Sagital Kesit Panda A, et al. Imaging of vertebral fractures. Indian J Endocrinol Metab 2014;18:

54 Kantitatif Bilgisayarlı Tomografi (KBT) Gerçek hacimsel KMY ölçümü sağlayan tek yöntem (mg/cm³) DXA nın aksine, kortikal ve trabeküler kemik ayrı olarak analiz edilebilir Dejeneratif omurga değişikliklere daha az duyarlılık gösterir Dezavantajları yüksek radyasyon dozları ve fraktür öngörüsünde ve tedavi izlemede daha az deneyim içermesi Sindel D, Ketenci A. Osteoporozda klinik bulgular ve görüntüleme. Romatoloji kitabı Link TM, Lang TF. Axial QCT: Clinical Applications and New Developments. J Clin Densitom 2014;17(4):

55 KBT Protokolleri ile İlişkili Radyasyon Dozları Voltaj (kv) X-ray tüp yükü (mas) Efektif Doz (msv) 2D KBT omurga, izci imajı ve 10 mm kalınlığında 3 dilim ,06-0,3 3D MDKBT omurga, L1-L D MDKBT kalça ,5-3,0 3D MDKBT radius <0,01 Damilakis J,et al. Radiation exposure in X-ray-based imaging techniques used in osteoporosis. Eur Radiol 2010;20:

56 KBT-ISCD Önerileri Postmenopozal kadınlarda vertebra kırığını öngörmede KBT ile ölçülen spinal trabeküler KMY, en az santral DXA ile ölçülen spinal KMY kadar etkindir. Kalça kırığını öngörmede ise spinal KBT yi önermek için yeterli kanıt yoktur. Postmenopozal kadınlarda önkol periferik KBT (pkbt) ölçümü ise kalça kırığını öngörmede üstündür. Tedavi kararını vermede mümkünse omurga ve femurun santral DXA ile ölçümü tercih edilir. Eğer santral DXA yapılamıyorsa, spinal KBT ya da radius pkbt ölçümü yapılır, ölçüm sonuçlarına göre kırık riski yüksekse tedavi başlanabilir. KBT ile ölçülen lomber omurga trabeküler KMY; yaş, hastalık ve tedavi ile ilişkili KMY değişikliklerini izlemede kullanılabilir. International Society for Clinical Densitometry, 2015ISCD Official Positions Adult. Sindel D, Gula G. Türk Osteoporoz Dergisi 2015;21(1):23-29.

57 Volümetrik KBT (vkbt) Standart KBT ye göre spinal ölçümlerin değerlendirilmesinde üstünlük sağlar ve proksimal femurun da değerlendirilebilmesine olanak sağlayan yeni bir tekniktir Lewiecki EM. Osteoporotic fracture risk assessment. Available from:

58 Yüksek Çözünürlükte BT İnce kesit görüntüler ve yüksek çözünürlükle trabeküler ve kortikal morfolojiyi daha ayrıntılı değerlendirir İskelet kırılganlığını belirlemede üstündür, ancak vkbt ye göre radyasyon dozu daha yüksektir Genant HKJ, et al. Advanced CT bone imaging in osteoporosis. Rheumatology 2008;4: iv9-16.

59 Çok Dedektörlü BT Üç boyutlu görüntüleme elde edilerek KMY ve kemik geometrisi değerlendirilebilir Radyasyon dozunu azaltmak amacıyla omurgada L1-L2 veya L1-L2-L3 vertebralardan, kalçada ise femur boynu, trokanter ve intertrokanterik bölgelerden ölçüm yapılır Damilakis J,et al. Radiation exposure in X-ray-based imaging techniques used in osteoporosis. Eur Radiol 2010;20:

60 MikroBT (μbt) μm uzaysal çözünürlüğü olan bir BT tekniğidir Son yıllarda bilgisayar teknolojisinin çok büyük bir ilerleme kaydetmesi ve μbt verilerinin artmasıyla, tek trabekülün biçimlendirilmesinde yalnızca ortalama gri değerleri içeren vokselden çok daha titiz olan uzaysal çözünürlüklerde sonlu element modelleme uygulamaları mümkün hale gelmiştir Genant HKJ, et al. Advanced CT bone imaging in osteoporosis. Rheumatology 2008;4: iv9-16.

61 Vertebra korpusunun farklı bölgelerinde Mikro-BT görüntüsü Ön Üst Ön Alt Orta Arka Üst Arka Alt Chen H, Kubo KY. Bone three-dimensional microstructural features of the common osteoporotic fracture sites. World J Orthop 2014;18;5(4):

62 Vertebra trabeküler kemiğin elektron mikroskop görüntüsü Chen H, Kubo KY. Bone three-dimensional microstructural features of the common osteoporotic fracture sites. World J Orthop 2014;18;5(4):

63 Mikro BT ile değerlendirilen parametreler Kemik volümü Kemik volümü/doku volümü Kemik yüzeyi/doku volümü Trabeküler kalınlık Trabeküler aralık Trabeküler sayı Levha yüzdesi Eular sayısı Strüktür model indeksi Anizotropi analizi Kemik iliği star volümü Finite element metodu ile stres analizi

64 Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) Benign ve malign vertebra fraktürlerini ayırmada önemli bir rol oynar Ancak MRG tekniklerindeki son gelişmelerle, difüzyon ağırlıklı görüntüleme, dinamik kontrastlı MRG, perfüzyon ve MR spektroskopi ile yüksek alan güçleri kullanılarak periferik iskeletin trabeküler kemik yapısının analizine ve fonksiyonel kemik iliği görüntülemesine olanak sağlanmıştır Panda A, et al. Imaging of vertebral fractures. Indian J Endocrinol Metab 2014;18:

65 T1, T2 ve STIR MRG Panda A, et al. Imaging of vertebral fractures. Indian J Endocrinol Metab 2014;18:

66 MRG-Difüzyon MRG Panda A, et al. Imaging of vertebral fractures. Indian J Endocrinol Metab 2014;18:

67 FDG-PET Görüntüleme Vertebra fraktürlerinin benign veya malign etiyolojisini ayırt etme amacıyla kullanılan bir nükleer tıp yöntemidir. Özellikle MRG şüpheli veya kontrendike olduğunda kullanılır. Malign etiyolojili kırıklarda radyoaktif tutulum yüksek, osteoporotik kırıklarda, akut evrede bile önemli bir tutulum görülmemektedir. Kısıtlılığı; fraktürlerde nispeten düşük spesifite Panda A, et al. Imaging of vertebral fractures. Indian J Endocrinol Metab 2014;18:

68 FDG-PET Görüntüleme Panda A, et al. Imaging of vertebral fractures. Indian J Endocrinol Metab 2014;18:

69 ÇIKARIMLAR Günümüzde osteoporoz tanısında kullanılan görüntüleme yöntemlerindeki gelişmelere rağmen, klinik olarak sessiz kalan osteoporotik vertebra fraktürlerini erken teşhis etmek ve omurgadaki diğer problemleri değerlendirmek için konvansiyonel radyografiler halen gereklidir. DXA yöntemi ile KMY ölçümü osteoporoz tanısında halen altın standart olarak kullanılmaktadır. DXA ile VFA daha az X-ışını ve daha az maaliyet ile vertebra fraktürlerini belirlemede konvansiyonel radyografiye göre mükemmel bir alternatifdir.

70 ÇIKARIMLAR Lomber omurga Trabeküler Kemik Skoru değerlendirmesi, osteoporoz tanısında ve fraktür riskini belirlemede gelişmekte olan yeni teknolojik bir yöntemdir. Vertebra fraktürlerinin ayırıcı tanısında BT ve MRG önemlidir. İskelet mikromimarisini belirlemek için μbt ve μmrg yöntemleri günümüzde rutin olarak kullanılmamakta, özellikle klinik çalışmalarda yer almaktadır.

71 Dünya Osteoporoz Gününüz Kutlu Olsun

72 Katılımınıza teşekkürler

Osteoporozda Kemik Mineral Yoğunluğunun Değerlendirilmesi

Osteoporozda Kemik Mineral Yoğunluğunun Değerlendirilmesi Derleme / Review DOI: 10.4274/tod.41275 23 Osteoporozda Kemik Mineral Yoğunluğunun Değerlendirilmesi Assessment of Bone Mineral Density in Osteoporosis Dilşad Sindel, Gülşah Gula İstanbul Üniversitesi

Detaylı

KEMİK VE MİNERAL YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ (KMY) Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı 6 Ekim 2013

KEMİK VE MİNERAL YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ (KMY) Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı 6 Ekim 2013 KEMİK VE MİNERAL YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ (KMY) Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı 6 Ekim 2013 SUNUM KAPSAMI Niçin KMY yaparız? Hangi yöntemi kullanırız? KMY sonuçlarını nasıl değerlendirmemiz gerekir? Kırık

Detaylı

KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞUNUN YORUMLANMASI

KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞUNUN YORUMLANMASI KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞUNUN YORUMLANMASI Doç. Dr. H. Gonca TAMER Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Osteoporoz Kemik yoğunluğunun azalması

Detaylı

Osteoporozda doğrular, yanlışlar İZLEM. Prof. Dr. Sevinç ERASLAN DEÜTF, İzmir

Osteoporozda doğrular, yanlışlar İZLEM. Prof. Dr. Sevinç ERASLAN DEÜTF, İzmir Osteoporozda doğrular, yanlışlar İZLEM Prof. Dr. Sevinç ERASLAN DEÜTF, İzmir Osteoporoz tedavisinde amaç : Kemik gücünü artırarak kırık riskini azaltmaktır Kırık riskini azaltmak için yazılan reçete son

Detaylı

oporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri

oporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri Osteoporoz Tanı ve Tedavi oporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri Prensipleri Dr. Ümit İNCEBOZ Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Dr. Ümit İNCEBOZ Balıkesir Üniversitesi Tıp

Detaylı

KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞUNUN YORUMLANMASI: Doğrular Ve Yanlışlar

KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞUNUN YORUMLANMASI: Doğrular Ve Yanlışlar KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞUNUN YORUMLANMASI: Doğrular Ve Yanlışlar Prof Dr Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları BD Kemik dansitesi neden ölçülür?

Detaylı

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik görüntüleme ve teknikleri, implant ekibi ve hasta için çok amaçlı tedavi planının uygulanması ve geliştirilmesine yardımcı olur. 1. Aşama Görüntüleme Aşamaları

Detaylı

MANYETİK REZONANS TEMEL PRENSİPLERİ

MANYETİK REZONANS TEMEL PRENSİPLERİ MANYETİK REZONANS TEMEL PRENSİPLERİ Dr. Ragıp Özkan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD REZONANS Sinyal intensitesini belirleyen faktörler Proton yoğunluğu TR T1 TE T2

Detaylı

Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi

Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi Özgün Araştırma / Original Investigation Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi Effect of Body Mass Index on the Determination of Bone Mineral Density in Postmenopausal

Detaylı

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı Görüntüleme Birimi Meme Kanserinde Tanı Yöntemleri 1. Fizik muayene 2. Serolojik Testler 3. Görüntüleme 4. Biyopsi Patolojik

Detaylı

OSTEOPOROZ: BAŞLAYALIM?

OSTEOPOROZ: BAŞLAYALIM? OSTEOPOROZ: KİMLERE NASIL TEDAVİ BAŞLAYALIM? Prof Dr Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD 72 y kadın Sırt ağrısı ve el bilek eklem ağrıları nedeni ile dahiliye

Detaylı

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD Multipl Myeloma da PET/BT Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD İskelet sisteminin en sık görülen primer neoplazmı Radyolojik olarak iskelette çok sayıda destrüktif lezyon ve yaygın

Detaylı

Geriatri ve akılcı ilaç kullanımı: Vitamin D. Doç.Dr. İlker TAŞÇI GATA İç Hastalıkları BD, Ankara İç Hastalıkları & Geriatri Uzmanı

Geriatri ve akılcı ilaç kullanımı: Vitamin D. Doç.Dr. İlker TAŞÇI GATA İç Hastalıkları BD, Ankara İç Hastalıkları & Geriatri Uzmanı Geriatri ve akılcı ilaç kullanımı: Vitamin D Doç.Dr. İlker TAŞÇI GATA İç Hastalıkları BD, Ankara İç Hastalıkları & Geriatri Uzmanı Akılcı ilaç kullanımı Kanıta dayalı tıp Metaanaliz RCTs Centre for Evidence-Based

Detaylı

SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON

SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON * Nükleer tıp SPECT görüntülerinde artan tutulum bölgesini tanımlamada, Bölgenin kesin anatomik lokalizasyonunu belirlemekte zorlanılmaktadır.

Detaylı

Osteoporoz Tanısında Kullanılan Kemik Mineral Yoğunluğu. Ölçüm Yöntemleri

Osteoporoz Tanısında Kullanılan Kemik Mineral Yoğunluğu. Ölçüm Yöntemleri Dicle Tıp Dergisi, 2008 Cilt: 35, Sayı: 3, (216-220) Osteoporoz Tanısında Kullanılan Kemik Mineral Yoğunluğu Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik A.D. Diyarbakır 216 Ölçüm Yöntemleri Veysi Akpolat

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) "A tipi Muayene Kuruluşu" Akreditasyon No: Adresi :Mimar Sinan Mah. 1358 Sok. No:9/B ALSANCAK 35221 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0 232 464 00 20 Faks : 0 232 464 14 93

Detaylı

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 Vertebral Kolon 33 omur 23 intervertebral disk 31 çift periferik sinir VERTEBRA KIRIKLARI 3 OMURGANIN EĞRİLİKLERİ Servikal bölgede

Detaylı

OMNİSENSE mi DXA mı? Giriş *Kemik mineral yoğunluğu kırıklar için çok ayırt edici değildir:

OMNİSENSE mi DXA mı? Giriş *Kemik mineral yoğunluğu kırıklar için çok ayırt edici değildir: OMNİSENSE mi DXA mı? Giriş Bu döküman Sunlight Omnisense ve Dual X-ışını Absorbsiyometri (DXA) teknolojilerini karşılaştırmak için yapılmış bir seri klinik çalışmayı özetlemektedir. Bu testlerin hepsi

Detaylı

Diyabet ve Kemik. Prof. Dr. Erdinç Ertürk Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

Diyabet ve Kemik. Prof. Dr. Erdinç Ertürk Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Diyabet ve Kemik Prof. Dr. Erdinç Ertürk Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı 25 Nisan 2015 51. Ulusal Diyabet Kongresi Antalya Diyabet ve Kemik Kırık

Detaylı

Femur boyun kırığı olan osteopenik ve osteoporotik hastalarda kemik mikromimarisi farklı mıdır?

Femur boyun kırığı olan osteopenik ve osteoporotik hastalarda kemik mikromimarisi farklı mıdır? Eklem Hastalıkları ve Cerrahisi Joint Diseases and Related Surgery Çalışma - Araştırma / Original Article 2012;23(1):15-19 Femur boyun kırığı olan osteopenik ve osteoporotik hastalarda kemik mikromimarisi

Detaylı

50 YAŞ VE ÜZERİ KALÇA KIRIKLI HASTALARDA OSTEOPOROZ ŞİDDETİNİN KIRIK TİPİ VE YERİNE ETKİSİ

50 YAŞ VE ÜZERİ KALÇA KIRIKLI HASTALARDA OSTEOPOROZ ŞİDDETİNİN KIRIK TİPİ VE YERİNE ETKİSİ 5 YAŞ VE ÜZERİ KALÇA KIRIKLI HASTALARDA OSTEOPOROZ ŞİDDETİNİN KIRIK TİPİ VE YERİNE ETKİSİ Caner Buğra AKDENİZ, Arda ERDUT, Ahmet SARMA, Atilla ŞAHİN, Ersin ŞENTÜRK Danışman: Doç. Dr. Hüseyin DEMİRÖRS ÖZET

Detaylı

OSTEOPOROZ Düşük Kemik Yoğunluğu (Kemik Erimesi)

OSTEOPOROZ Düşük Kemik Yoğunluğu (Kemik Erimesi) TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OSTEOPOROZ Düşük Kemik Yoğunluğu (Kemik Erimesi) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ OSTEOPOROZ NEDİR? Bu hastalık, kemik miktarında-yoğunluğunda

Detaylı

BONE AND GYNECOLOGIST

BONE AND GYNECOLOGIST BONE AND GYNECOLOGIST Dr. Fatih DURMUŞOĞLU 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1. Çeyrek 3. Çeyrek Doğu Batı Kuzey SANTRAL SİNİR SİSTEMİ UYKU, HAFIZA, ALGILAMA SICAK BASMALARI MEME KARDİYOVASKÜLER SİSTEM UROGENİTAL

Detaylı

KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI. Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD

KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI. Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD KAFA TRAVMASI VE RADYOLOJİ Hangi hastalara görüntüleme

Detaylı

Nütrisyonel tarama metodları

Nütrisyonel tarama metodları Nütrisyonel tarama metodları Doç Dr Sema Basat Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi 02.11.2013 Özellikle hastanede yatan hastada malnütrisyon TANIMLANMIYOR TEDAVİ EDİLMİYOR. NEDEN? TARAMA, DEĞERLENDİRME,

Detaylı

Kemik Mineral Yoğunluğu Ölçümü Uygulama Kılavuzu

Kemik Mineral Yoğunluğu Ölçümü Uygulama Kılavuzu UYGULAMA KILAVUZU Kemik Mineral Yoğunluğu Ölçümü Uygulama Kılavuzu Dr. Taner ERSELCAN, a Dr. Aynur ÖZEN, b Dr. Doğangün YÜKSEL, c Dr. Gülay DURMUŞ ALTUN, d Dr. Emel ÖZTÜRK, e Dr. Tansel Ansal BALCI, f

Detaylı

Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı SBRT Endikasyonları Tedavi öncesi endikasyon değerlendirilmesi Cerrahi, Brakiterapi ve eksternal RT seçenekleri

Detaylı

OSTEOPOROZDA GÜNCELLEME. Prof. Dr. Alp Çetin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı 15 Mart 2014

OSTEOPOROZDA GÜNCELLEME. Prof. Dr. Alp Çetin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı 15 Mart 2014 OSTEOPOROZDA GÜNCELLEME Prof. Dr. Alp Çetin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı 15 Mart 2014 İçerik Osteoporoz tanımı Nasıl değerlendiriyoruz DXA Kimleri

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

K 2 vitamini takviyesi postmenopozal kadınlarda kalça kemik geometrisi ve kemik gücü endekslerini geliştiriyor

K 2 vitamini takviyesi postmenopozal kadınlarda kalça kemik geometrisi ve kemik gücü endekslerini geliştiriyor K 2 vitamini takviyesi postmenopozal kadınlarda kalça kemik geometrisi ve kemik gücü endekslerini geliştiriyor M. H. J. Knapen & L. J. Schurgers & C. Vermeer Özet K vitamini kemik metabolizmasını düzenleyen

Detaylı

SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUK HASTALARDA OSTEOPOROZ. Dr. Burcu Önder İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesi

SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUK HASTALARDA OSTEOPOROZ. Dr. Burcu Önder İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesi SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUK HASTALARDA OSTEOPOROZ Dr. Burcu Önder İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesi TANIM VE PREVALANS Serebral palsi gelişimini tamamlamamış beyinde oluşan

Detaylı

Postmenopozal olgularda metakarpal indeks ile kemik dansitesi aras ndaki iliflki

Postmenopozal olgularda metakarpal indeks ile kemik dansitesi aras ndaki iliflki Turkish Journal of Nuclear Medicine Turk J Nucl Med 2003; 12:119-123 Original Article Postmenopozal olgularda metakarpal indeks ile kemik dansitesi aras ndaki iliflki F. Gül Gümüfler 1, Cihan Göktan 2,

Detaylı

Postmenopozal Osteoporozda Strontium Ranelat'ın Kısa Dönemde Ağrı ve Kemik mineral Yoğunluğu Üzerine Etkisi

Postmenopozal Osteoporozda Strontium Ranelat'ın Kısa Dönemde Ağrı ve Kemik mineral Yoğunluğu Üzerine Etkisi Orijinal Araştırma / Original Investigation 53 DO I: 10.4274/Tod.41636 Postmenopozal Osteoporozda Strontium Ranelat'ın Kısa Dönemde Ağrı ve Kemik mineral Yoğunluğu Üzerine Etkisi The Short-Term Effects

Detaylı

MEME KANSERİ TARAMASI

MEME KANSERİ TARAMASI MEME KANSERİ TARAMASI Meme Kanseri Taramanızı Yaptırdınız Mı? MEME KANSERİ TARAMASI NE DEMEKTİR? Kadınlarda görülen kanserlerin %33 ü ve kansere bağlı ölümlerin de %20 si meme kanserine bağlıdır. Meme

Detaylı

ÇOCUKLARDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ VE RADYASYON GÜVENLİĞİ KLİNİSYEN BİLGİLENDİRME PLATFORMU

ÇOCUKLARDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ VE RADYASYON GÜVENLİĞİ KLİNİSYEN BİLGİLENDİRME PLATFORMU ÇOCUKLARDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ VE RADYASYON GÜVENLİĞİ KLİNİSYEN BİLGİLENDİRME PLATFORMU X ışını nedir? X-ışınları gözle görülmeyen ve iyonizan radyasyon içeren ışın demetleridir. 1895 yılında Alman

Detaylı

DOZ ve BT DE DOZ KAVRAMI BT NİN BÖLÜMLERİ YENİLİKLER DOZ HESAPLAMA DOZ DÜŞÜRME

DOZ ve BT DE DOZ KAVRAMI BT NİN BÖLÜMLERİ YENİLİKLER DOZ HESAPLAMA DOZ DÜŞÜRME DR. GÖKÇE KAAN ATAÇ DOZ ve BT DE DOZ KAVRAMI BT NİN BÖLÜMLERİ YENİLİKLER DOZ HESAPLAMA DOZ DÜŞÜRME Her radyoloji çalışanının sorumluluğu, Faydaları ve riskleri anlamak, Faydayı en yükseğe çıkarmak Zararı

Detaylı

Osteoporozda Farmakolojik Tedavinin İzlemi

Osteoporozda Farmakolojik Tedavinin İzlemi Derleme / Review 31 DO I: 10.4274/tod.37450 Monitoring of Pharmacological Therapy in Osteoporosis İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği, İzmir, Türkiye Özet

Detaylı

Yaşlı Kadınlarda Kemik Fraktürü ile Kemik Mineral Yoğunluğu İlişkisi

Yaşlı Kadınlarda Kemik Fraktürü ile Kemik Mineral Yoğunluğu İlişkisi Araştırmalar / Researches DOI: 10.5350/SEMB.20131212034545 Yaşlı Kadınlarda Kemik Fraktürü ile Kemik Mineral Yoğunluğu İlişkisi Bülent Çakmak 1, Ahmet İnanır 2 ÖZET: Yaşlı kadınlarda kemik fraktürü ile

Detaylı

Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR)

Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR) 15. Medikal Fizik Kongresi, 16-19 Mayıs 2015, Trabzon Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR) Radyoloji görüşü Dr. Gülgün ENGİN İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Sunu planı 30 dak süre

Detaylı

Osteoporozda Görüntüleme ve DXA

Osteoporozda Görüntüleme ve DXA Osteoporozda Görüntüleme ve DXA Dokuz Eylül Üniverstesi, Radyoloji Anabilim Dalı, İzmir Metin MANİSALI, Dinç ÖZAKSOY Giriş Osteoporoz kemiğin en sık gözlenen metabolik bozukluğudur. %80 i kortikal kemik

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BESLENME ÜNİTESİ BESLENME DEĞERLENDİRME KILAVUZU

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BESLENME ÜNİTESİ BESLENME DEĞERLENDİRME KILAVUZU ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BESLENME ÜNİTESİ BESLENME DEĞERLENDİRME KILAVUZU KLK-HAB-BES İlk yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Revizyon No : 04 Revizyon Tarihi : 03 Ağustos 2012 İçindekiler A) Malnütrisyon

Detaylı

OSTEOPOROZ Risk Faktörleri ve Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ABD

OSTEOPOROZ Risk Faktörleri ve Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ABD OSTEOPOROZ Risk Faktörleri ve Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ABD İçerik p Epidemiyoloji p Risk faktörleri p Medikal Tedavi p Rehabilitasyon Osteoporoz

Detaylı

Osteoporoz Tan s nda Falangeal Absorpsiyometri Tekni inin Dual Enerji X-Ifl n Absorpsiyometri Tekni i ile Karfl laflt r lmas

Osteoporoz Tan s nda Falangeal Absorpsiyometri Tekni inin Dual Enerji X-Ifl n Absorpsiyometri Tekni i ile Karfl laflt r lmas 68 Orijinal Makale / Original Article Osteoporoz Tan s nda Falangeal Absorpsiyometri Tekni inin Dual Enerji X-Ifl n Absorpsiyometri Tekni i ile Karfl laflt r lmas Comparison of Phalangeal Absorptiometry

Detaylı

1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.

1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. RADYOLOJİ STAJINDA ANLATILAN DERS KONULARI 1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. -Hangi organ incelemesinde

Detaylı

RADYOLOJİ DE DOZ AZALTIM YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MEDİKAL FİZİK AD.

RADYOLOJİ DE DOZ AZALTIM YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MEDİKAL FİZİK AD. RADYOLOJİ DE DOZ AZALTIM YÖNTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MEDİKAL FİZİK AD. 1895 X ışınlarının keşfi 1896 ilk radyasyon yaralanmaları ile ilgili raporlar Diagnostik Görüntülemede

Detaylı

Skolyoz. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Skolyoz. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Skolyoz Prof. Dr. Önder Aydıngöz Skolyoz Tanım Omurganın lateral eğriliğine skolyoz adı verilir. Ayakta çekilen grafilerde bu eğriliğin 10 o nin üzerinde olması skolyoz olarak kabul edilir. Bu derecenin

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi KALİBRASYON ve KALİTE KONTROL NEDİR? Kalibrasyon; ülke çapında ya da uluslararası standartlara göre izlenebilirliği mevcut

Detaylı

Vertebral Kemik İliği T2 Relaksasyon Zamanının Osteoporozda Tanı Değeri

Vertebral Kemik İliği T2 Relaksasyon Zamanının Osteoporozda Tanı Değeri Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 36 (2) 49-53, 2010 ORİJİNAL YAZI Vertebral Kemik İliği T2 Relaksasyon Zamanının Osteoporozda Tanı Değeri Gökhan GÖKALP *, Fatma ŞENTÜRK MUTLU *, Hakan CEBECİ *,

Detaylı

BAŞ-BOYUN TÜMÖRLERİNDE CYBERKNIFE UYGULAMALARI. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI Kemal ERDOĞAN Radyoterapi Teknikeri

BAŞ-BOYUN TÜMÖRLERİNDE CYBERKNIFE UYGULAMALARI. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI Kemal ERDOĞAN Radyoterapi Teknikeri BAŞ-BOYUN TÜMÖRLERİNDE CYBERKNIFE UYGULAMALARI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI Kemal ERDOĞAN Radyoterapi Teknikeri CYBERKNIFE Robotik radyocerrahi sistem Cerrahiye alternatif

Detaylı

Oksoloji Çocukluk Çağında Vücut Ölçümleri. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Oksoloji Çocukluk Çağında Vücut Ölçümleri. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Oksoloji Çocukluk Çağında Vücut Ölçümleri Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Büyüme sağlığın bir yansımasıdır. Growth is a mirror of health James M. Tanner

Detaylı

Erkeklerde el kemik mineral yoğunluğunun yaşlara göre standart değerlerinin saptanması

Erkeklerde el kemik mineral yoğunluğunun yaşlara göre standart değerlerinin saptanması 220 Dicle Tıp Dergisi / Ş. Temiztürk et al. El kemik mineral yoğunluğu standart değerleri 2013; 40 (2): 220-226 Dicle Medical Journal doi: 10.5798/diclemedj.0921.2013.02.0258 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

ERKEK OSTEOPOROZU Prof Dr Dilek Gogas Yavuz

ERKEK OSTEOPOROZU Prof Dr Dilek Gogas Yavuz ERKEK OSTEOPOROZU Prof Dr Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD, Endokrinoloji ve Metabolizma BD Erkeklerde Osteoporoz Erkeklerde osteoporoz olur mu?? Osteoporoz sıklığı

Detaylı

Sunu Planı. Doç. Dr. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi. 20 dakika SCIWORA Bana göre normal!! Servikal görüntüleme

Sunu Planı. Doç. Dr. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi. 20 dakika SCIWORA Bana göre normal!! Servikal görüntüleme Sunu Planı 20 dakika SCIWORA Bana göre normal!! Servikal görüntüleme Doç. Dr. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Servikal yaralanma çocukta 16 yaş altında nadir Küçük çocuklarda en

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

Radyolojik incelemelerde fetus dozu değerlendirmesi

Radyolojik incelemelerde fetus dozu değerlendirmesi Radyolojik incelemelerde fetus dozu değerlendirmesi Songül Karaçam, Servet İpek, Yasin Çoban, İsmet Şahinler İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AbD Amaç Günümüzde pek çok kadın, bazen tıbbi

Detaylı

Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Aydan Biri Yüksek İhtisas Üniversitesi Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Aydan Biri Yüksek İhtisas Üniversitesi Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Aydan Biri Yüksek İhtisas Üniversitesi Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Son dört dekat boyunca prenatal izlem sırasında fetüs taramaları için ultrasonografi

Detaylı

İBH da osteoporoz. Dr. Ahmet TEZEL Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İBH Okulu Mayıs 2013

İBH da osteoporoz. Dr. Ahmet TEZEL Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İBH Okulu Mayıs 2013 İBH da osteoporoz Dr. Ahmet TEZEL Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İBH Okulu Mayıs 2013 WHO a göre osteoporoz «Osteoporoz; azalmış kemik kitlesi, kemik dokusunun mikroçatısında bozulma, kemik frajilitesinde

Detaylı

Orijinal Makale / Original Article

Orijinal Makale / Original Article Orijinal Makale / Original Article 31 Postmenopozal ve Senil Osteoporozlu Kadınlarda Yaşam Kalitesinin ve Belirleyicilerinin Değerlendirilmesi Evaluation of Quality of Life and its Determinents in Postmenopausal

Detaylı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Kalibrasyon ve Kalite Kontrol Nedir? Kalibrasyon; Ülke çapında ya da uluslararası standartlara göre izlenebilirliği

Detaylı

Spinal Tumors. Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery. Tuesday, April 3, 12

Spinal Tumors. Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery. Tuesday, April 3, 12 Spinal Tumors Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery Spinal tumor localisation Extradural Intradural extramedullary Intradural intramedullary Age By aging

Detaylı

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün 3. Sorular

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün 3. Sorular TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün 3 Sorular SORU 1 Romatoid artrit ile psöryatik artritin birbirinde ayırt edilmesinde EN ÖNEMLİ radyografik özellik hangisidir? a. Uniform eklem aralığı daralmasının varlığı veya

Detaylı

K 2 Vitamini, Osteoporozda Kemik Kırılmalarını Önler ve Lomber Kemik Mineral Yoğunluğunu Korur

K 2 Vitamini, Osteoporozda Kemik Kırılmalarını Önler ve Lomber Kemik Mineral Yoğunluğunu Korur K 2 Vitamini, Osteoporozda Kemik Kırılmalarını Önler ve Lomber Kemik Mineral Yoğunluğunu Korur Shiraki M, Shiraki Y, Aoki C, Miura M. Kaynak: İnvolüsyonel Hastalıkları Araştırma Enstitüsü, Nagano, Japonya.

Detaylı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı Aydın Aytekin Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı Rafiye Çiftçiler Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları

Detaylı

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME MALİ HİZMETLER KURUM BAŞKAN YARDIMCILIĞI STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME BMM. Bilal BECEREN Ağustos 2015 RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME Röntgen; X-ışınının

Detaylı

Uzm. Dr. Taner Yıldırmak Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Okmeydanı EAH 23 Kasım 2013, Double Tree by Hilton, İstanbul

Uzm. Dr. Taner Yıldırmak Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Okmeydanı EAH 23 Kasım 2013, Double Tree by Hilton, İstanbul Uzm. Dr. Taner Yıldırmak Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Okmeydanı EAH 23 Kasım 2013, Double Tree by Hilton, İstanbul HIV+ de kemik hastalıkları 1311-1323 Osteoporozis-1 Azalmış kemik kütlesi

Detaylı

KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI

KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI AMAÇ Kanser ön ya da kesin tanılı hastalarda radyolojik algoritmayı belirlemek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Kanser riski olan hastalara doğru radyolojik tetkik

Detaylı

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma Oral İmplantolojide Temel Kavramlar, Teşhis ve Tedavi Planlaması 13.30-15.00 Dental implantların kısa tarihçesi

Detaylı

Beyin ve Sinir Cerrahisi. (Nöroşirürji)

Beyin ve Sinir Cerrahisi. (Nöroşirürji) Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) BR.HLİ.016 Beyin, omurilik ve sinir hastalıklarının cerrahi tedavisi ile ilgilenen Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümümüz, tecrübeli ve konusunda yetkin hekim kadrosu

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS NEDİR? Omurga, omur adı

Detaylı

Osteoporoz, k r k riski ve kemiğin frajilitesinde art ş ile birlikte

Osteoporoz, k r k riski ve kemiğin frajilitesinde art ş ile birlikte Tan sal ve Giriflimsel Radyoloji (2002) 8:274-278 KAS- SKELET S STEM RADYOLOJ S ARAfiTIRMA YAZISI Tek enerjili kantitatif BT yöntemiyle kemik metabolizmas normal olan kad nlarda spinal trabeküler kemik

Detaylı

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar Genel Bilgiler Bölümümüzde uyguladığımız kapsamlı muayene esnasında; genel sağlık durumunuz ile ve varsa sürekli kullandığınız ilaçlarla ilgili bilgi alınır; genel ağız muayeneniz yapılır, tedaviden beklentileriniz

Detaylı

Bölüm 5. Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 5. Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 5 Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER X-ışınları Görüntüleme Teknikleri Bilgisayarlı Tomografi (BT) Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) Nükleer

Detaylı

BT ve MRG: Temel Fizik İlkeler. Prof. Dr. Utku Şenol Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı

BT ve MRG: Temel Fizik İlkeler. Prof. Dr. Utku Şenol Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı BT ve MRG: Temel Fizik İlkeler Prof. Dr. Utku Şenol Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Elektromanyetik Spektrum E= hf 1nm 400-700nm 1m Kozmik ışınlar Gama ışınları X ışınları Ultraviole

Detaylı

Aksiyal SpA da Güncellenmiş ASAS anti-tnf Tedavi Önerileri ve Hedefe Yönelik Tedavi Stratejileri

Aksiyal SpA da Güncellenmiş ASAS anti-tnf Tedavi Önerileri ve Hedefe Yönelik Tedavi Stratejileri Aksiyal SpA da Güncellenmiş ASAS anti-tnf Tedavi Önerileri ve Hedefe Yönelik Tedavi Stratejileri Prof.Dr. M.Pamir ATAGÜNDÜZ Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı 11 Nisan 2014 Ana Başlıklar

Detaylı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Doğal seyir & Prognoz Tedavi edilmezse uzun dönemde ekstremite

Detaylı

Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri. Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı

Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri. Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Meme kanserli hastalarda ana prognostik faktörler: Primer tümörün büyüklüğü

Detaylı

Osteoporotik kırıkların tıbbi tedavisinde ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının farkındalığında son on yılda artış var mıdır?

Osteoporotik kırıkların tıbbi tedavisinde ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının farkındalığında son on yılda artış var mıdır? Eklem Hastalıkları ve Cerrahisi Joint Diseases and Related Surgery Özgün Makale / Original Article 2014;25(2):80-84 doi: 10.5606/ehc.2014.18 Osteoporotik kırıkların tıbbi tedavisinde ortopedi ve travmatoloji

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ IV. DÖNEM (2. SINIF BAHAR YARIYILI) Haftalık Ders Saati

DERS BİLGİ FORMU. TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ IV. DÖNEM (2. SINIF BAHAR YARIYILI) Haftalık Ders Saati DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

Genç EriĢkinde Kalça Ağrısı Klinik Değerlendirme & Görüntüleme. PROF DR UĞUR ġayli YEDĠTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ ORTOPEDĠ VE TRAVMATOLOJĠ

Genç EriĢkinde Kalça Ağrısı Klinik Değerlendirme & Görüntüleme. PROF DR UĞUR ġayli YEDĠTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ ORTOPEDĠ VE TRAVMATOLOJĠ Genç EriĢkinde Kalça Ağrısı Klinik Değerlendirme & Görüntüleme PROF DR UĞUR ġayli YEDĠTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ ORTOPEDĠ VE TRAVMATOLOJĠ FAS (FAİ) Gençlerde-sporcularda Kalça ağrısı ve OA Femur

Detaylı

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir MÖ 460-377 980-1037 MÖ 460-377 980-1037 Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir RADYASYON NEDİR X ışınını 1895 te Wilhelm Conrad Roentgen

Detaylı

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Ders İçeriği

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Ders İçeriği Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Ders İçeriği DERSİN ADI DERSİN KATEGORİSİ SÜRE TIBBİ GÖRÜNTÜLEME I TIBBİ HİZMETLER TEKNİKLER 1. DÖNEM (1. SINIF GÜZ ) ZORUNLU DERS MESLEK DERSİ SEÇMELİ DERS Tıbbi

Detaylı

Erken Evre Akciğer Kanserinde

Erken Evre Akciğer Kanserinde Erken Evre Akciğer Kanserinde Görüntüleme Dr. Figen Başaran aran Demirkazık Hacettepe Universitesi Radyoloji Anabilim Dalı Kasım 2005 Mayıs 2006 Müsinöz ve nonmüsinöz tipte bronkioloalveoler komponenti

Detaylı

ÜST ÜRİNER SİSTEM KANSERLERİNDE GÖRÜNTÜLEMENİN ÖNEMİ

ÜST ÜRİNER SİSTEM KANSERLERİNDE GÖRÜNTÜLEMENİN ÖNEMİ Disiplinler arası üroonkoloji toplantısı-2014 ÜST ÜRİNER SİSTEM KANSERLERİNDE GÖRÜNTÜLEMENİN ÖNEMİ Dr. Mustafa HARMAN EÜTF Radyoloji 1 SUNUM AKIŞI Görüntüleme yöntemleri Görüntülemeden beklentiler - Tespit

Detaylı

Osteoporozda Yaşam Kalitesi: Bir Kontrollü Çalışma

Osteoporozda Yaşam Kalitesi: Bir Kontrollü Çalışma Orijinal Araştırma / Original Investigation 47 DO I: 10.4274/tod.07769 Quality of Life in Osteoporosis: A Controlled Study Halim Yılmaz, Gülten Erkin, Halime Almula Demir Polat*, Sami Küçükşen**, Ali Sallı**,

Detaylı

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Dr. Serhat IŞIK 13.10.2011 TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD

Detaylı

YÖNTEM. Hesaplama (Radyografi) YÖNTEMLER RADYOLOJİDE DOZ HESAPLAMALARI (UYGULAMA) 11/11/2013. Tolga İNAL(M.Sc.) Uzman Medikal Fizikçi

YÖNTEM. Hesaplama (Radyografi) YÖNTEMLER RADYOLOJİDE DOZ HESAPLAMALARI (UYGULAMA) 11/11/2013. Tolga İNAL(M.Sc.) Uzman Medikal Fizikçi RADYOLOJİDE DOZ HESAPLAMALARI (UYGULAMA) YÖNTEM YÖNTEMLER RADYOGRAFİ MAMOGRA Fİ FLORO BT KATSAYI Tolga İNAL(M.Sc.) Uzman Medikal Fizikçi MATEMATİK MC SİMULASYON X FANTOM 34. Ulusal Radyoloji Kongresi 6-10

Detaylı

Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme. Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D

Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme. Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D Erken Evre KHDAK da SBRT SBRT SBRT öncesi SBRT sonrası 6. ay AKCİĞER SBRT Küçük Alan Dozimetresi

Detaylı

Üroonkoloji Derneği. Prostat Spesifik Antijen. Günümüzdeki Gelişmeler. 2 Nisan 2005,Mudanya

Üroonkoloji Derneği. Prostat Spesifik Antijen. Günümüzdeki Gelişmeler. 2 Nisan 2005,Mudanya Prostat Spesifik Antijen ve Günümüzdeki Gelişmeler Prostat Kanseri 2004 yılı öngörüleri Yeni tanı 230.110 Ölüm 29.900 Jemal A, CA Cancer J Clin 2004 Kanserler arasında görülme sıklığı #1 Tümöre bağlı ölüm

Detaylı

BÖLGESEL KADIN POPÜLASYONUNDA DEXA İLE SAPTANAN KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞU DEĞERLERİNİN TÜRK TOPLUM STANDARTLARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI

BÖLGESEL KADIN POPÜLASYONUNDA DEXA İLE SAPTANAN KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞU DEĞERLERİNİN TÜRK TOPLUM STANDARTLARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi 2005, 19(4), 231-239 BÖLGESEL KADIN POPÜLASYONUNDA DEXA İLE SAPTANAN KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞU DEĞERLERİNİN TÜRK TOPLUM STANDARTLARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI Murat BAYKARA Elazığ Devlet

Detaylı

Postmenopozal Kadınlarda Osteoporoz Sıklığı ve FRAXTM Skalası Kullanılarak 10 Yıllık Kırık Riskinin Hesaplanması

Postmenopozal Kadınlarda Osteoporoz Sıklığı ve FRAXTM Skalası Kullanılarak 10 Yıllık Kırık Riskinin Hesaplanması 126 Orijinal Makale / Original Article DO I: 10.4274/tftr.00922 Postmenopozal Kadınlarda Osteoporoz Sıklığı ve FRAXTM Skalası Kullanılarak 10 Yıllık Kırık Riskinin Hesaplanması Frequency of Osteoporosis

Detaylı

Akut Apandisit Tanısal Yaklaşımlar

Akut Apandisit Tanısal Yaklaşımlar Apandisit; Akut Apandisit Tanısal Yaklaşımlar Dr. Selcan ENVER DİNÇ ACİL TIP ABD. 09.03.2010 Acil servise başvuran karın ağrılı hastalarda en sık konulan tanılardan bir tanesidir. Apandektomi dünya genelinde

Detaylı

Postmenopozal Dönemde Obezitenin Ön Kol Kırıkları, Kemik Mineral Yoğunluğu ve Kırık Riski (FRAX ) ile İlişkisi

Postmenopozal Dönemde Obezitenin Ön Kol Kırıkları, Kemik Mineral Yoğunluğu ve Kırık Riski (FRAX ) ile İlişkisi 80 Orijinal Araştırma / Original Investigation DOI: 10.4274/tod.66376 Turk J Osteoporos 2016;22:80-4 Postmenopozal Dönemde Obezitenin Ön Kol Kırıkları, Kemik Mineral Yoğunluğu ve Kırık Riski (FRAX ) ile

Detaylı

VERTEBRANIN OSTEOPOROZ VE METASTATİK KIRIKLARININ TEDAVİSİNDE VERTEBROPLASTİ/ KİFOPLASTİ

VERTEBRANIN OSTEOPOROZ VE METASTATİK KIRIKLARININ TEDAVİSİNDE VERTEBROPLASTİ/ KİFOPLASTİ VERTEBRANIN OSTEOPOROZ VE METASTATİK KIRIKLARININ TEDAVİSİNDE VERTEBROPLASTİ/ KİFOPLASTİ Dr.Hakan BOZKUŞ VKV Amerikan Hastanesi, Nöroşirurji Bölümü İTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü Endikasyonlar NÖROLOJİK

Detaylı

Radius Distal Uç Kırığı Geçiren 45 Yaş Üzeri Hastalarda Osteoporoz ve Subklinik Vertebral Kırık Varlığı

Radius Distal Uç Kırığı Geçiren 45 Yaş Üzeri Hastalarda Osteoporoz ve Subklinik Vertebral Kırık Varlığı 220 Ori ji nal Ma ka le / Ori gi nal Ar tic le DO I: 10.4274/tftr.45087 Radius Distal Uç Kırığı Geçiren 45 Yaş Üzeri Hastalarda Osteoporoz ve Subklinik Vertebral Kırık Varlığı The Presence of Osteoporosis

Detaylı

Radyasyon onkologları ne diyor?

Radyasyon onkologları ne diyor? Radyasyon onkologları ne diyor? Bu çalışmalar eski Yeni aletlerimiz var (IMRT, IGRT, Robotik RT) En sevdiğim robotik radyocerrahi Yakında Proton tedavisi ve MİRT gelecek Dozlar çok arttırıldı Bizim hasta

Detaylı

Türk postmenopozal kadınlarda osteoporoz ve kırık riskinin öngörülmesinde kollajen tip 1 alfa 1 gen polimorfizminin rolü

Türk postmenopozal kadınlarda osteoporoz ve kırık riskinin öngörülmesinde kollajen tip 1 alfa 1 gen polimorfizminin rolü Özgün Araştırma / Original Article Turk J Phys Med Rehab 2016;1(62):1-8 DOI: 10.5606/tftrd.2016.56255 Telif Hakkı 2015 Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği - Makale metnine www.ftrdergisi.com

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ GİRİŞ Radyoterapinin temel prensibi : Normal dokuların ışın dozunu azaltarak tümöre istenilen dozu verebilmektir. Son yıllarda radyoterapi alanında

Detaylı

OLGU SUNUMU. Dr. Ömer Fatih ÖLMEZ Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı

OLGU SUNUMU. Dr. Ömer Fatih ÖLMEZ Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı OLGU SUNUMU Dr. Ömer Fatih ÖLMEZ Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı Vaka Takdimi HY 56 yaş, erkek, maden mühendisi Şikayet: Kemik ağrısı ve kilo kaybı Hikaye: 1 aydır ağrı kesicilere

Detaylı