KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA ŞİKÂYET BAŞVURULARI İLE İLGİLİ HUKUKİ DÜZENLEMELER NELERDİR? ŞİKÂYET BAŞVURUSU NEDİR?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA ŞİKÂYET BAŞVURULARI İLE İLGİLİ HUKUKİ DÜZENLEMELER NELERDİR? ŞİKÂYET BAŞVURUSU NEDİR?"

Transkript

1 KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA ŞİKÂYET BAŞVURULARI İLE İLGİLİ HUKUKİ DÜZENLEMELER NELERDİR? ŞİKÂYET BAŞVURUSU NEDİR? Şikâyet başvurusu; idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışları neticesinde hak ve özgürlükleri veya menfaatleri ihlal edilen gerçek ve tüzel kişilerin, ilgili idareye yapacakları başvuruların ardından kullanabilecekleri bir şikâyet mekanizması olarak tanımlanabilir. ŞİKÂYET BAŞVURUSUNUN TEMEL AMACI VE NİTELİKLERİ NELERDİR? Şikâyet başvurusunun temel amacı ve nitelikleri şu şekilde sıralanabilir: Şikâyet başvurusu, kamu idaresi ve birey arasındaki uyuşmazlıklarda bir şikâyet mekanizması olarak değerlendirilebilir. Şikâyet başvurusunun amacı, kendisine hizmet için var olan, ancak kendisinden güçlü kamu idaresi karşısında, bireyin haklarının insan olarak onuruna yakışır şekilde korunmasına katkı sağlamaktır. Şikâyet başvurusunun varlık nedeni, idarenin millet adına yargı dışında denetimidir. Şikâyet başvurusunda bulunabilmek 12 Eylül 2010 referandumu neticesinde tanınan Anayasal bir haktır. Şikâyet başvurusu, iç denetim, teftiş gibi diğer denetim yolları ile yargı, idareye başvuru gibi hak arama yollarına bir alternatif değildir. Diğer bir anlatımla, şikâyet başvurusu, idarenin yargı dışında TBMM adına dışsal denetime katkı sağlayacak bir mekanizmadır. Başvurularda sadece hukuka aykırılık iddiası değil iyi yönetim ilkeleri ile hakkaniyete aykırılık da ileri sürülebilir.

2 KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA NEDEN İHTİYAÇ DUYULMUŞTUR? Başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde varlık bulan Ombudsmanlık Kurumu, idarenin kanunlara uygun, ayrımcılık yapmayan, eşit, tarafsız, dürüst, nezaketli, şeffaf, hesap verebilir şekilde davranmasını; kararlarını gecikmesizin vermesini ve kararlara karşı başvuru yollarını göstermesini, bilgi edinme hakkı başta olmak üzere dinlenilme, savunma haklarına saygılı olmasını sağlamak üzere kurulmuştur. Diğer bir ifadeyle, Ombudsman kamu vicdanı adına, iyi yönetim ilkelerinin ve insan haklarının idare nezdinde savunuculuğunu yapmaktadır. Benzer şekilde ülkemizde de idare-birey ilişkilerinde karşılaşılan uyuşmazlıkların etkin ve hızlı bir şekilde çözülmesi amacıyla; yargının işleyiş prosedürlerinden farklı olarak, idareyi birey adına yargı dışında inceleyen ancak idareye de bağlı olmayan bir denetim sistemi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulmasıyla, kamu hizmetlerinin işleyişinin denetimine ilişkin bağımsız ve etkin bir şikâyet mekanizması oluşturulması hedeflenmiştir. Bu sayede, hukuka uygunluk denetimi yanında, hakkaniyet ve iyi yönetim ilkeleri gözetilerek yerindelik denetimi de yapılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, şikâyet başvurularının değerlendirilmesinde yargı denetiminden daha kapsamlı bir incelemenin yapıldığını söylemek mümkündür. Ayrıca, ülkemizin Avrupa Birliği üyeliği perspektifi doğrultusunda, 23. Fasıl olan Yargı ve Temel Haklar Faslının gayri resmî açılış kriterlerinden biri de Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulmasıdır.

3 KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA ŞİKÂYET BAŞVURULARI İLE İLGİLİ HUKUKİ DÜZENLEMELER NELERDİR? Kamu Denetçisine başvuru hakkı, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandum neticesinde 1982 Anayasasının 74 üncü maddesinin Dilekçe, Bilgi Edinme ve Kamu Denetçisine Başvurma Hakkı olarak değiştirilmesiyle hukuk sistemimize girmiştir. Kamu Denetçiliği Kurumu, 29 Haziran2012 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile kurulmuştur.

4 Kuruma yapılacak şikâyet başvurularına ilişkin usul ve esaslar ise 28 Mart2013 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik le düzenlenmiştir. ŞİKÂYET BAŞVURUSUNA HANGİ İDARELER VE NELER KONU EDİLEBİLİR? Şikâyet başvurusuna merkezi idare kapsamındaki tüm kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumları, mahalli idareler, mahalli idarelerin bağlı idareleri, mahalli idare birlikleri, döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan fonlar, kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri, sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait kuruluşlar ile bunlara bağlı ortaklıklar ve müesseseler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kamu hizmeti yürüten özel hukuk tüzel kişileri konu edilebilir. Bu kapsamda idarenin, işlem ve eylemleri ile kurumlarda her seviyede görev yapan personelin tutum ve davranışlarının sebep olduğu hak veya menfaat ihlalleri şikâyete konu edilebilmektedir. Bunun yanında, idarenin hukuka uygun olmakla birlikte hakkaniyete veya iyi yönetim ilkelerine aykırı olan kararları da şikâyete konu edilebilmektedir. Örneğin, idarenin zamanında, makul ve açık cevap vermemesi, kararların gerekçeli olmaması, idarenin nezaketsiz tutumu, bilgi edinme hakkı ihlali vb. konular şikâyet konusu olabilmektedir. HANGİ KONULAR KURUMUN İNCELEME VE DENETİM ALANI DIŞINDADIR? Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler ile resen imzaladığı kararlar ve emirler (yüksek yargı organlarına üye seçmek, kanunları tekrar görüşülmek üzere Meclise geri göndermek vb.) Yasama yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlemler (kanun yapmak, değiştirmek, kaldırmak, sınır ötesi operasyon kararları vb.) Yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin kararlar (mahkeme kararları, vb.) Türk Silahlı Kuvvetlerinin sırf askeri nitelikteki faaliyetleri (askeri kaynakların kullanımı, savaş sırasındaki emir ve talimatlar vb.) Kurumun görev alanı dışındadır.

5 KİMLER ŞİKÂYET BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR? İdarenin işlem ve eylemleri ile tutum ve davranışı sonucu hak ve özgürlükleri veya menfaatleri ihlal edilen gerçek ve tüzel kişiler Kuruma başvuruda bulunabileceklerdir. Bu tanım çerçevesinde, tüm bireyler yanında; şirketler, sivil toplum örgütleri, dernekler, vakıflar, sendikalar vb. tüzel kişiler Kuruma başvuru hakkına sahiptir. Ayrıca, tabiiyet ve mütekabiliyet (karşılıklılık) şartı aranmaksızın yabancı ülke vatandaşları da Kuruma şikâyetlerini iletebileceklerdir. Şikâyet başvurusunun insan hakları, temel hak ve özgürlükler, kadın hakları, çocuk hakları ve kamuyu ilgilendiren genel konulara yönelik olması halinde, sadece hak ve özgürlüğü veya menfaati ihlal edilen kişiler değil, bunlar dışındaki gerçek ve tüzel kişiler de Kuruma başvuruda bulunabilmektedir. Dolayısıyla bu konularda, bireyler yanında dernekler ve vakıflar gibi sivil toplum örgütleri de idarenin denetimi mekanizmasında aktif rol alabilmektedir. Diğer taraftan, şikâyet başvurusu kanuni temsilci veya vekil tarafından da yapılabilmektedir. YABANCI ÜLKE VATANDAŞLARINA BAŞVURU HAKKI TANIMIŞ MIDIR? Tabiiyet ve mütekabiliyet (karşılıklılık) şartı aranmaksızın yabancı ülke vatandaşlarına da başvuru hakkı tanınmıştır. TÜZEL KİŞİLER ŞİKÂYET BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR Mİ? Gerçek kişilere tanınan başvuru hakkı, sivil toplum örgütleri, şirketler, dernekler, vakıflar, sendikalar vb. tüzel kişilere de aynı çerçevede tanınmıştır. ŞİKÂYET BAŞVURUSU NASIL VE NEREDE YAPILIR? Şikâyet başvurusu, Kuruma veya Kurumun gerekli gördüğü yerlerde açacağı bürolara; elden, posta, e-posta, faks veya elektronik başvuru sistemi yoluyla ulaştırılır. Ancak, faks veya elektronik posta yoluyla yapılan başvurulara ait

6 dilekçe asıllarının 15 gün içerisinde Kuruma gönderilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, şikâyet başvurusu geçersiz sayılmaktadır. İlgili Yönetmeliğin ekinde yer alan Gerçek Kişiler için Şikâyet Başvuru Formu veya Tüzel Kişiler için Şikâyet Başvuru Formu doldurulmak suretiyle Kuruma başvurulabilmektedir. Yönetmelikte belirlenen zorunlu bilgi ve belgelerin sunulması koşuluyla form kullanılmadan da şikâyet başvurusu yapılabilir. Diğer taraftan, haklı bir nedenin bulunması halinde başvuru yapılan yerde yardımcı olunmak suretiyle sözlü şikâyette bulunulması mümkündür. Ayrıca, illerde valilikler ve ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla da şikâyet başvurusu yapılabilmektedir. Ancak, burada, valilik ya da kaymakamlığın şikâyet başvurusuna ilişkin herhangi bir inceleme gerçekleştirmediklerinin altını çizmekte yarar görülmektedir. Valilik veya kaymakamlıklar, şikâyetleri tarih ve sayı vermek suretiyle kayıt altına aldıktan sonra şikâyet başvurusunu ve varsa eklerini en geç 3 iş günü içerisinde doğrudan Kuruma göndermektedirler.

7 ŞİKÂYET BAŞVURUSU HANGİ DİLDE YAPILMALIDIR? Başvuru Türkçe dilekçe ile yapılır. Ancak şikâyetçinin kendisini daha iyi ifade edebildiği başka bir dildeki başvurusu, Kurumca haklı ve makul olduğunun tespiti halinde kabul edilebilir.

8 BAŞVURULARDA FORM KULLANILMASI ZORUNLU MUDUR? Başvuruda bulunmak için başvuru formunun doldurulması zorunlu değildir. Şikâyet dilekçesinde; Şikâyetçi gerçek kişi ise şikâyetçinin; Adı, soyadı, imzası, Vatandaşlık kimlik numarası (yabancı ülke vatandaşı ise pasaport numarası, uyruğu ve varsa kimlik numarası), İletişim bilgileri (ev veya iş adresi, telefon ve faks numaraları, varsa e-posta adresi), Şikâyet edilen idare, idareye başvuru tarihi ve idarenin cevap tarihi, Şikâyet konusu ve talep, Şikâyetçi tüzel kişi ise şikâyetçinin; Unvanı, İletişim bilgileri (adresi, telefon ve faks numaraları, varsa e-posta adresi), Varsa merkezi tüzel kişilik numarası; yetkili kişinin adı, soyadı unvanı, imzası ve iletişim bilgileri (adresi, telefon ve faks numaraları, varsa e-posta adresi), yetkili kişinin yetki belgesinin aslı veya onaylı örneği, Şikâyet edilen idare, idareye başvuru tarihi, idarenin cevap tarihi, Şikâyet konusu ve talep, bilgilerine yer vermesi, başvurunun kabul edilmesi için yeterlidir. Görüldüğü üzere, Kuruma şikâyet başvurularında herhangi bir şekil şartı kısıtlamasına gidilmeyerek yukarıdaki bilgilerin sunulması koşuluyla başvuruların kabul edilmesi esası benimsenmiştir. Böylece vatandaşlarımızın Kuruma erişimi kolaylaştırılmaktadır. BAŞVURU FORMU NEREDEN VE NASIL TEMİN EDİLEBİLİR? Başvuru formlarına, Kurumun internet adresinden ulaşılabileceği gibi ilgili Yönetmelik ekinde de başvuru formu yer almaktadır.

9 ŞİKÂYET DİLEKÇESİNDE YER ALMASI GEREKEN HUSUSLAR İLE DİLEKÇE EKİNE EKLENMESİ GEREKEN BELGELER NELERDİR? Başvuru formu veya dilekçede, şikâyetin konusu net ve açık bir şekilde belirtilmeli (şikâyet konusu idarenin bir işlemi ise, işlemi tesis eden idare, işlem tarihi ve numarası yazılması; eylem, tutum ve davranış ise bunların ne olduğu somut olarak ifade edilmesi) ve şikâyet konusu işlem, eylem, tutum ve davranışın tebliğ ya da öğrenme tarihi ile idareye yapılan başvurunun sonucu bildirilmelidir. Ayrıca, inceleme ve araştırmayı kolaylaştırmak bakımından varsa şikâyete konu işlem veya eylem hakkındaki tüm bilgi ve belgeler başvuru formuna veya şikâyet dilekçesine eklenmelidir. Şikâyet başvurusunun kanuni temsilci veya vekil tarafından yapılması halinde, temsilci veya vekilinin yetki belgesinin başvuru formuna eklenmesi gerekmektedir. ŞİKÂYETÇİ BAŞVURU FORMUNA EKLEMEK İSTEDİĞİ BELGELERE ERİŞEMİYORSA NE YAPMALIDIR? Şikâyetçi, başvuru formu veya dilekçesine eklemek istediği belgelere erişememesi halinde bu durumu dilekçesinde belirtebilir. Kurum, şikâyetçinin belirttiği ya da dilekçesine eklediği bilgi ve belgelerle sınırlı kalmaksızın inceleme ve araştırma konusu için gerekli gördüğü her türlü bilgi ve belgeyi ilgili idareden isteyebilir. İdare, istenilen bilgi ve belgeleri derhal elektronik posta yoluyla ve bu isteğin bildirildiği tarihten itibaren en geç 30 gün içinde de belgelerin onaylı örnekleri ile birlikte yazılı olarak Kuruma göndermekle yükümlüdür. Bu süre içinde istenen bilgi ve belgeleri haklı bir neden olmaksızın vermeyenler veya eksik verenler hakkında Kamu Baş denetçisi veya Kamu Denetçisinin başvurusu üzerine ilgili merci soruşturma açar. Soruşturma açılmasına ilişkin işlem ve soruşturma sonucu hakkında ilgili merci Kurumu bilgilendirir. Ancak, devlet sırrı veya ticari sır niteliğindeki bilgi ve belgeler, yetkili mercilerce gerekçesi belirtilmek suretiyle verilemeyebilir. Bu durumda, devlet sırrı niteliğindeki bu bilgi ve belgeler Kamu Baş denetçisi veya görevlendireceği Kamu Denetçi tarafından yerinde incelenebilecektir.

10 BAŞVURU İLE İLGİLİ KOŞULLARDA İNCELEME DEVAM EDERKEN HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK OLMASI HALİNDE ŞİKÂYETÇİ NE YAPMALIDIR? Başvuru formu ve eklerinde sunulan hususlarda inceleme devam ederken değişiklik olması ya da tamamen yeni bir durumun ortaya çıkması halinde, şikâyetçinin bu durumu en kısa sürede Kuruma yazılı olarak bildirmesi ve meydana gelen değişiklik veya yeni durumla ilgili tüm bilgi ve belgeleri Kuruma iletmesi, inceleme ve araştırmanın daha sağlıklı yürütülmesi açısından yararlı olacaktır. ŞİKÂYET BAŞVURUSU GİZLİ YAPILABİLİR Mİ? Şikâyet başvurusunun gizli tutulması talep edilebilir. Kurum şikâyet başvurularındaki gizlilik talebi hakkında gerekli tedbirleri almaktadır. Ancak, kişiler, Kuruma kimlik bilgilerini gizleyerek başvuru yapamazlar. Başvuruda kişinin adı, soyadı, kimlik numarası gibi bilgilerin bildirilmesi zorunludur. KANUNİ TEMSİLCİ VEYA VEKİL ARACILIĞIYLA BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ? Şikâyet başvurularının şahsen yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır. İhtiyaç duyulması halinde başvuru, kanunî temsilci veya vekil tarafından da yapılabilir. Bu durumda, temsilci veya vekilin geçerli bir yetki belgesi sunması gerekmektedir. Ayrıca, şikâyet başvuru dilekçesinde kanunî temsilci veya vekilin; adı, soyadı, imzası, vatandaşlık kimlik numarası (yabancı ülke vatandaşları için pasaport numarası, uyruğu ve varsa kimlik numarası) ve iletişim bilgileri (ev ve iş adresi, varsa bildirime esas elektronik posta adresi, telefon ve faks numarası) yer almalıdır. Bu gibi durumlarda, şikâyet başvurusunun incelenmesi neticesinde şikâyetçiye yapılacak olan tebligatlar doğrudan kanunî temsilci veya vekile yapılır.

11 ŞİKÂYET BAŞVURULARINDAN ÜCRET ALINMAKTA MIDIR? Şikâyet başvurusundan herhangi bir nedenle ücret alınmaz. ŞİKÂYET BAŞVURUSUNUN ŞARTLARI NELERDİR? Şikâyet başvurusunun en önemli ve öncelikle üzerinde durulması gereken maddi şartları şunlardır: Şikâyetçinin menfaatinin ihlal edilmiş olması İdari başvuru yollarının tüketilmiş olması

12 Şikâyet başvurusunun süresinde yapılması MENFAAT İHLALİ KAVRAMI NEYİ İFADE ETMEKTEDİR? Kural olarak, menfaati ihlal edilen gerçek ve tüzel kişiler Kuruma şikâyet başvurusunda bulunabilir. Menfaat ihlali ile anlatılmak istenen; idari işlem veya eylemler ile idarenin tutum veya davranışları neticesinde şikâyetçinin; kişisel, meşru ve güncel bir menfaatinin olumsuz etkilenmiş olması, kısaca, işlem, eylem, tutum ve davranış ile şikâyetçi arasında bir menfaat bağının bulunmasıdır. HANGİ HALLERDE MENFAAT İHLALİ ARANMAZ? Şikâyetin insan hakları, temel hak ve özgürlükler, kadın hakları, çocuk hakları ve kamuyu ilgilendiren genel konulara yönelik olması hâlinde menfaat ihlali aranmaz. Bu kapsamda, idarenin bu konulardaki işlem ve eylemleri ile tutum ve davranışlarından dolayı doğrudan hak kaybına uğrayan veya menfaati ihlal edilen kişinin şikâyet başvurusunda bulunmadığı veya bulunamadığı hallerde, gerçek ya da tüzel üçüncü kişiler de konuya ilişkin şikâyet başvurusunda bulunabilmektedir. İDARİ BAŞVURU YOLLARININ TÜKETİLMESİ NEYİ İFADE ETMEKTEDİR? Şikâyet başvurusunda bulunabilmek için, kural olarak idari başvuru yollarının tüketilmiş olması gerekir. Yani, Şikâyetçi hakkında tesis edilmiş bir idari işlem bulunmamakla birlikte, şikâyetçinin idareden işlem tesis edilmesini veya eylemde bulunulmasını gerektiren bir talebi varsa, öncelikle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu nun 10. maddesi kapsamında, idarî davaya konu olabilecek bir işlem tesisi veya eylemin yapılması için idarî makamlara başvuru yapılması, İdarenin, ilgilinin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu nun 10. maddesi kapsamında bir başvurusu olmaksızın tesis ettiği bir işlem varsa idarî işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılmasının üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan idarî dava açma süresi içinde istenmesi, İdari eylemden kaynaklı bir zarar varsa; bu zararın giderilmesinin, yazılı bildirim üzerine veya başka suretle öğrenildiği tarihten itibaren bir yıl ve

13 her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareden talep edilmesi, Varsa özel kanunlarda yer alan zorunlu idarî başvuru yollarının da tüketilmesi, gerekmektedir. Kamu Denetçiliği Kurumuna şikâyet başvurusunda bulunulabilmesi için, varsa özel kanunlarda yer alan zorunlu idarî başvuru yollarının da tüketilmesi gerekir. HANGİ HALLERDE İDARİ BAŞVURU YOLLARININ TÜKETİLMESİ ŞARTI ARANMAZ? Yukarıda bahsedilen idari başvuru yolları tüketilmeden doğrudan Kamu Denetçiliği Kurumu na yapılan şikâyetler, bazı istisnai durumlarda, yönetmeliğin ilgili hükümleri doğrultusunda kabul edilmektedir. Bu doğrultuda; İdarenin tutum ve davranışlarına karşı, İdarenin kanunlarda açıkça kesin olduğu belirtilen işlemlerine karşı, Telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ihtimali bulunan hâllerde, idarî başvuru yolları tüketilmese dahi şikâyet başvuruları kabul edilmektedir. Böylece, idari başvuru yollarının tüketilmesi aşamasında oluşabilecek hak kayıplarının önüne geçilerek şikâyetçinin vakit kaybetmeksizin Kuruma başvurabilmesi mümkün kılınmıştır. KURUMUNA ŞİKÂYET BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILABİLİR? Kuruma başvuru süresi altı aydır. Bu sürelerin işlemeye başlaması aşağıdaki şekilde olmaktadır. Şikâyetçiler yukarıda belirtilen idari başvuru yolları kapsamında yaptıkları başvuru sonucunda; İdare tarafından verilen cevabın kendilerine bildirildiği tarihten, ya da, İdare tarafından 60 gün içinde cevap verilmediği takdirde (talep zımnen reddedilmiş sayılır) bu sürenin bittiği tarihten,

14 itibaren altı ay içinde Kuruma başvuruda bulunabilir. İdarenin tutum ve davranışları ile kanunlarda kesin olduğu belirtilen işlemlerine karşı ve telafisi güç ve imkansız zararların doğması ihtimali bulunan hallerde, idareye başvurma şartı aranmaksızın; şikâyet konu olayın gerçekleşmesi, öğrenilmesi veya şikâyetçiye bildirilmesinden itibaren altı ay içinde Kuruma başvuruda bulunulabilir.

15 ŞİKÂYETÇİ HANGİ SÜRE İÇERİSİNDE BAŞVURUSUNUN KARARA BAĞLANMASINI BEKLEMELİDİR? Kurum, inceleme ve araştırmasını şikâyet tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Bu süre içinde inceleme ve araştırmanın sonuçlandırılamaması hâlinde şikâyetçiye sonuçlandırılamama gerekçesi ve dava açma süresinin işlemeye başladığı hususu bildirilerek inceleme ve araştırmaya devam edilir. Ancak, inceleme ve araştırma devam ederken şikâyet konusuyla ilgili olarak dava açılması hâlinde, Kurum inceleme ve araştırmasını dava sonuçlanıncaya kadar bekletebilir veya şikâyet başvurusunun mahiyetine göre inceleme ve araştırmasını sonlandırabilir. Bekletilen şikâyet başvurusu hakkında kesinleşen dava sonucuna göre Kurum, inceleme ve araştırmayı karara bağlar. HEM KURUMA HEM DE YARGI YOLUNA BAŞVURULMASI MÜMKÜN MÜDÜR? Kurum, idari başvuru yollarının tüketilmesinin ardından, yargı yoluna gidilmeden önce başvurulabilecek bir şikâyet mercii olarak görevlendirilmiştir. Bu doğrultuda, Kamu Denetçiliği Kurumu ile yargı yoluna aynı anda başvurmak mümkün olmayıp şikâyetçi bu iki tercih arasında bir seçim yapmak durumundadır. Bununla birlikte, dava açma süresi içerisinde Kuruma yapılan başvuru, dava açma süresini durdurmaktadır. Bu nedenle, önce Kuruma başvurularak başvuru tarihinden itibaren altı ay içerisinde herhangi bir cevap verilmemesi, başvurunun reddedilmesi veya tavsiye kararı verilmekle birlikte idarenin 30 gün içerisinde tavsiye kararının gereğini yerine getirmemesi halinde durmuş olan dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye başlayacağından, bu yönteme başvurulması da olanaklıdır. YARGIYA İNTİKAL ETMİŞ KONULARDA KURUMA BAŞVURU YAPILMASI MÜMKÜN MÜDÜR? Kuruma yapılan başvurulara ilişkin inceleme ve araştırmaya geçilmeden önce, şikâyet başvurusu ön incelemeye tabi tutulur. Bu çerçevede, başvuru; görev alanı, süre, idari başvuru yollarının tüketilmesi, menfaat ihlali, bulunması zorunlu bilgilerin varlığı, konunun yargıya intikal etmiş olması, vb. yönlerden incelenir.

16 Yargıya intikal etmiş konular Kurumun görev alanı dışında kalmaktadır. Yapılan ön inceleme neticesinde konunun yargıya intikal etmiş olduğunun tespit edilmesi halinde şikâyete ilişkin herhangi bir inceleme ve araştırma yapılmaksızın incelenemezlik kararı verilmektedir. Ancak, inceleme ve araştırma devam ederken şikâyet konusuyla ilgili olarak dava açılması hâlinde, Kurum inceleme ve araştırmasını dava sonuçlanıncaya kadar bekletebilir veya şikâyet başvurusunun mahiyetine göre inceleme ve araştırmasını sonlandırabilir. Bekletilen şikâyet başvurusu hakkında kesinleşen dava sonucuna göre Kurum, inceleme ve araştırmayı karara bağlar. ŞİKÂYET BAŞVURULARI İLE YARGIYA İLİŞKİN DAVA SÜRELERİ NASIL HESAPLANMAKTADIR? Dava açma süresi içerisinde Kuruma yapılan şikâyet başvurusu, işlemeye başlamış olan dava açma süresini durdurur. Durmuş olan dava açma süresinin yeniden işlemeye başlaması aşağıdaki şekilde olur: Şikâyet başvurusu hakkında, başvurunun kayda girmesinden itibaren altı ay içerisinde başvuru hakkında karar verilerek şikâyetçiye tebliğ edilmemesi durumunda altı aylık sürenin bitimini izleyen günden itibaren, Şikâyet başvurusunun Kurum tarafından reddedilmesi hâlinde, bu kararın şikâyetçiye tebliğini izleyen günden itibaren, Kurumun karar verilmesine yer olmadığına dair karar vermesi durumunda, bu kararın şikâyetçiye tebliğini izleyen günden itibaren, Şikâyet başvurusunun kabul edilerek Kurum tarafından yapılan inceleme neticesinde ilgili idareye yapılan tavsiye üzerine, tavsiye kararının ilgili idareye tebliğini izleyen 30 gün içinde herhangi bir işlem tesis edilmez veya eylemde bulunulmaz ise, 30 günlük sürenin bittiği günü izleyen günden itibaren, durmuş olan dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye başlar. Dava açma süresinin hesabında Kuruma şikâyet başvurusu yapılıncaya kadar geçen süre de hesaba katılır. Yönetmeliğin uygulanmasında süreler, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlar. Tatil günleri sürelere dâhil olup, sürenin son günü tatil gününe rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar.

17 KURUM TARAFINDAN HANGİ KARARLAR VERİLMEKTEDİR? Kurum tarafından başvurularda usul yönünden bir eksiklik bulunmadığı durumlarda, başvurunun esası hakkında tavsiye ya da ret kararı verilmektedir. Ret kararı, idarenin şikâyet konu işlem, eylem, tutum veya davranışında hukuka, hakkaniyete ve iyi yönetim ilkelerine aykırı bir durumun bulunmadığı anlamını taşımaktadır. Tavsiye kararı ise, belirtilen hususlarda idarenin hatalı davrandığı anlamına gelmektedir. Kurum tarafından verilen tavsiye aşağıdaki huşuları içerebilir: Hatalı davranıldığının kabulü, Zararın tazmini, İşlem yapılması veya eylemde bulunulması, Mevzuat değişikliğinin yapılması, İşlemin geri alınması, kaldırılması, değiştirilmesi veya düzeltilmesi, Uygulamanın düzeltilmesi, Uzlaşmaya gidilmesi, Tedbir alınması. KURUMUN KARARLARI BAĞLAYICI MIDIR? Kurumun kararları tavsiye niteliğinde olup bağlayıcı değildir. Bununla birlikte, idareler tavsiye kararının kendilerine tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde kararın gereklerinin yerine getirilip getirilmeyeceği noktasında bir karar vererek, önerilen çözümü uygulanabilir nitelikte görmediği takdirde Kuruma gerekçesini bildirmek zorundadır.

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK)

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO : 2015/5132 KARAR TARİHİ : 01/04/2016 RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYET EDİLEN İDARE ŞİKAYETİN KONUSU : Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler

Detaylı

İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGIDA DAVA AÇMA SÜRESİ

İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGIDA DAVA AÇMA SÜRESİ İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU İDARİ YARGILAMA AÇIK DERS MATERYALİ USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGIDA DAVA AÇMA SÜRESİ SÜRELERE İLİŞKİN GENEL ESASLAR Anayasa, m. 125/3: İdarî işlemlere karşı

Detaylı

OMBUDSMANLIK Nedir & Tarihsel kökeni

OMBUDSMANLIK Nedir & Tarihsel kökeni Sunum Planı Ombudsmanlık nedir, tarihsel kökeni & tanımı, Ombudsmanlık kurumlarının ortak özellikleri Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu; Kurumun amacı, görev alanı, yetkileri Şikayet başvuruları, kimler başvurabilir,

Detaylı

ŞİKAYET NO : 02.2013/317 KARAR TARİHİ : 21/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ :

ŞİKAYET NO : 02.2013/317 KARAR TARİHİ : 21/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYET NO : 02.2013/317 KARAR TARİHİ : 21/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYET EDİLEN İDARE : Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ŞİKAYETİN KONUSU : Özel büro ve turizm tesisleri

Detaylı

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) RET KARARI

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) RET KARARI T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO :2015/5538 KARAR TARİHİ :04/05/2016 tarih ŞİKAYETÇİ : RET KARARI ŞİKAYETÇİ VEKİLİ : - ŞİKAYET EDİLEN İDARE : 1- Ankara Üniversitesi Rektörlüğü (Re"sen)

Detaylı

II. ANAYASA MAHKEMESİNİN YETKİSİNİN KAPSAMI

II. ANAYASA MAHKEMESİNİN YETKİSİNİN KAPSAMI İÇİNDEKİLER I. GENEL AÇIKLAMALAR 1. Bireysel başvuru nedir? 2. Bireysel başvurunun temel nitelikleri nelerdir? 3. Bireysel başvuru yolu hangi ülkelerde uygulanmaktadır? 4. Ülkemizde bireysel başvuru kurumuna

Detaylı

R.G. 108 09.06.2008 SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ÖNLENMESİ YASASI (4/2008)

R.G. 108 09.06.2008 SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ÖNLENMESİ YASASI (4/2008) R.G. 108 09.06.2008 SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ÖNLENMESİ YASASI (4/2008) Bakan, 4/2008 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası nın 10(2). maddesinin kendisine vermiş olduğu yetkiyi kullanarak

Detaylı

Đhalelere Yönelik Yapılacak Đtirazen Şikâyet Başvuruları

Đhalelere Yönelik Yapılacak Đtirazen Şikâyet Başvuruları Đhalelere Yönelik Yapılacak Đtirazen Şikâyet Başvuruları Ömer KÖSE MB Muhasebat Kontrolörü I. Giriş Đhale sürecinde 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatta belirtilen usul ve esaslara aykırı idari işle işlem

Detaylı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 02.04.2013/91-1 KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik yayımlandı. 14 Haziran 2012

Detaylı

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) RET KARARI

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) RET KARARI T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO : 2015/4369 KARAR TARİHİ : 26/04/2016 tarih ŞİKAYETÇİ : RET KARARI ŞİKAYETÇİ VEKİLİ : - ŞİKAYET EDİLEN İDARE : 1) Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı

Detaylı

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönetmelik, Bursa Nilüfer Belediyesi, Hukuk İşleri Müdürlüğünün

Detaylı

Doğal Gaz Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Doğal Gaz Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Doğal Gaz Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu

Detaylı

KISMEN TAVSİYE KISMEN RET KARARI

KISMEN TAVSİYE KISMEN RET KARARI T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO : 2015/5135 KARAR TARİHİ : 22/04/2016 KISMEN TAVSİYE KISMEN RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYET EDİLEN İDARE ŞİKAYETİN KONUSU : Türkiye Serbest Muhasebeci

Detaylı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU EK-2 Şikâyetçinin Unvanı TÜRK EĞİTİM-SEN Adresi Talatpaşa Bulvarı No:160 Kat:6 Cebeci-ANKARA Telefon No 0 312 424 09 60-64 Faks No 0 312

Detaylı

(28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan :

(28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : (28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : Elektrik Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek

Detaylı

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO :2016/1888 KARAR TARİHİ :12/10/2016 tarih KISMEN TAVSİYE KISMEN RET KARARI ŞİKAYETÇİ :

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO :2016/1888 KARAR TARİHİ :12/10/2016 tarih KISMEN TAVSİYE KISMEN RET KARARI ŞİKAYETÇİ : T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO :2016/1888 KARAR TARİHİ :12/10/2016 tarih KISMEN TAVSİYE KISMEN RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYETÇİ VEKİLİ : ŞİKAYET EDİLEN İDARE :. Üniversitesi Rektörlüğü

Detaylı

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) RET KARARI

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) RET KARARI T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO : 2015/5623 KARAR TARİHİ :26/05/2016 tarih ŞİKAYETÇİ : RET KARARI ŞİKAYETÇİ VEKİLİ : - ŞİKAYET EDİLEN İDARE ŞİKAYETİN KONUSU ŞİKAYET BAŞVURU TARİHİ

Detaylı

İLGİLİ KİŞİNİN HAK ARAMA YÖNTEMLERİ

İLGİLİ KİŞİNİN HAK ARAMA YÖNTEMLERİ İLGİLİ KİŞİNİN HAK ARAMA YÖNTEMLERİ İLGİLİ KİŞİNİN HAK ARAMA YÖNTEMLERİ Kanunda, ilgili kişilerin Kanunun uygulanmasına ilişkin taleplerini iletebilmeleri ve kişisel verilerine ilişkin haklarını koruyabilmeleri

Detaylı

YÖNETMELİK. Marka: Ortak markalar ve garanti markaları dahil olmak üzere ticaret veya hizmet markalarını,

YÖNETMELİK. Marka: Ortak markalar ve garanti markaları dahil olmak üzere ticaret veya hizmet markalarını, 30 Mart 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28603 Türk Patent Enstitüsünden: YÖNETMELİK 556 SAYILI MARKALARIN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN UYGULAMASINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Bilgi Broşürü

Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Bilgi Broşürü Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Bilgi Broşürü Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyeti ne başvurmadan önce yapmanız gereken işlemler ve başvuru koşulları hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Yardımcı Kuruluşlar Hükümete veya bakanlıklara görevlerinde yardımcı olmak, belirli konularda görüş bildirmek, bir idari

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI

ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI GENEL OLARAK Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 148. maddesinde yapılan değişiklik ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu açılmıştır. 23 Eylül 2012

Detaylı

Mahpuslar İçin. Haklarım Başvuru Kılavuzu ANKARA

Mahpuslar İçin. Haklarım Başvuru Kılavuzu ANKARA Mahpuslar İçin Haklarım Başvuru Kılavuzu 2016 - ANKARA Mahpuslar İçin Haklarım Başvuru Kılavuzu Eğer, hapishane idaresi veya personelinin uygulamalarının kanunlara veya insan haklarına aykırı olduğuna,

Detaylı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM. Bilgi Edinme Başvurusu. Başvuru usulü

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM. Bilgi Edinme Başvurusu. Başvuru usulü Başvuruda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar : Hakkında Yönetmelik'in 9, 10, 11, 12, 13 ve 14. maddeleri başvuru işlemleri hakkında gerekli bilgileri içermektedir. Hakkında Yönetmelik ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Bilgi

Detaylı

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) RET KARARI

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) RET KARARI T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO : 2015/5537 KARAR TARİHİ : 30/05/2016 tarih ŞİKAYETÇİ : RET KARARI ŞİKAYETÇİ VEKİLİ : ŞİKAYET EDİLEN İDARE ŞİKAYETİN KONUSU ŞİKAYET BAŞVURU TARİHİ

Detaylı

İTİRAZIN KONUSU: günlü, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu nun;

İTİRAZIN KONUSU: günlü, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu nun; ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Resmi Gazete tarih/sayı: 11.08.2004/25550 Esas Sayısı : 2004/26 Karar Sayısı : 2004/51 Karar Günü : 15.4.2004 İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN : Ankara 5. İdare Mahkemesi İTİRAZIN KONUSU:

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Merciine Tevdi Kararı, Süre Aşımı Dava Açma Süresi

Anahtar Kelimeler : Merciine Tevdi Kararı, Süre Aşımı Dava Açma Süresi Onbeşinci Daire Yargılama Usulü Kararları İdare Mahkemesi'nce verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile

Detaylı

KİŞİSEL VERİ SAHİBİ TARAFINDAN VERİ SORUMLUSUNA YAPILACAK BAŞVURULARA İLİŞKİN VERİ SAHİBİ BAŞVURU FORMU

KİŞİSEL VERİ SAHİBİ TARAFINDAN VERİ SORUMLUSUNA YAPILACAK BAŞVURULARA İLİŞKİN VERİ SAHİBİ BAŞVURU FORMU KİŞİSEL VERİ SAHİBİ TARAFINDAN VERİ SORUMLUSUNA YAPILACAK BAŞVURULARA İLİŞKİN VERİ SAHİBİ BAŞVURU FORMU GENEL AÇIKLAMALAR: 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu nda ( Kanun ), ilgili kişi olarak

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU ARALIK 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

İYİ İDARE YASASI İÇDÜZENİ. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. İKİNCİ KISIM İyi İdarenin İlkeleri

İYİ İDARE YASASI İÇDÜZENİ. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. İKİNCİ KISIM İyi İdarenin İlkeleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 11 Kasım 2013 tarihli Onbirinci Birleşiminde Oybirliğiyle Kabul olunan İyi İdare Yasası Anayasanın 94 üncü maddesinin (1) inci fıkrası gereğince Kuzey

Detaylı

12.06.2015 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Düzenlemeler Yayımlanmıştır.

12.06.2015 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Düzenlemeler Yayımlanmıştır. 12.06.2015 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Düzenlemeler Yayımlanmıştır. ÇERÇEVE ANLAŞMA İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

PAZARLIK USULÜNDE DAVET EDİLMEYEN FİRMALAR İHALEYE KATILABİLİR Mİ? DANIŞTAY KARARI ÇERÇEVESİNDE BİR DEĞERLENDİRME

PAZARLIK USULÜNDE DAVET EDİLMEYEN FİRMALAR İHALEYE KATILABİLİR Mİ? DANIŞTAY KARARI ÇERÇEVESİNDE BİR DEĞERLENDİRME BİLGİ NOTU SERİSİ PAZARLIK USULÜNDE DAVET EDİLMEYEN FİRMALAR İHALEYE KATILABİLİR Mİ? DANIŞTAY KARARI ÇERÇEVESİNDE BİR DEĞERLENDİRME ÖZET: Bu bilgi notunda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu nun 21 inci maddesinin

Detaylı

Sayı: 27/2013 İYİ İDARE YASASI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı: 27/2013 İYİ İDARE YASASI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 11 Kasım 2013 tarihli Onbirinci Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan İyi İdare Yasası Anayasanın 94 üncü maddesinin (1) inci fıkrası gereğince Kuzey

Detaylı

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU RET KARARI : S.K

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU RET KARARI : S.K T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU ŞİKAYET NO :02.2013/560 KARAR TARİHİ:26/02/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ ŞİKAYET EDİLEN İDARE : S.K : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü

Detaylı

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İdarenin Denetlenmesi I. GENEL OLARAK...1 II. YARGI DIŞI DENETİM...2 A. İdari Denetim...2 1. Genel İdari Denetim...2

Detaylı

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İdarenin Denetlenmesi I. GENEL OLARAK...1 II. YARGI DIŞI DENETİM...2 A. İdari Denetim...2 1. Genel İdari Denetim...2

Detaylı

T.C. TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HATA, USULSÜZLÜK VE YOLSUZLUKLARIN BİLDİRİLMESİNE DAİR YÖNERGE

T.C. TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HATA, USULSÜZLÜK VE YOLSUZLUKLARIN BİLDİRİLMESİNE DAİR YÖNERGE T.C. TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HATA, USULSÜZLÜK VE YOLSUZLUKLARIN BİLDİRİLMESİNE DAİR YÖNERGE Amaç ve kapsam Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Türkiye İş Kurumu merkez ve taşra teşkilatına 1/11/1984

Detaylı

1. BAŞVURU SÜRELERİ 1.1. Şikâyet başvuru süresi

1. BAŞVURU SÜRELERİ 1.1. Şikâyet başvuru süresi Kamu İhalelerine Yönelik Başvurular 1. BAŞVURU SÜRELERİ 1.1. Şikâyet başvuru süresi Kamu İhale Kanununun İdareye Şikâyet Başvurusu başlıklı 55 inci maddesi uyarınca şikâyet başvurusu usulüne uygun olarak

Detaylı

KİŞİSEL VERİ SAHİBİ TARAFINDAN VERİ SORUMLUSUNA YAPILACAK BAŞVURULARA İLİŞKİN VERİ SAHİBİ BAŞVURU FORMU

KİŞİSEL VERİ SAHİBİ TARAFINDAN VERİ SORUMLUSUNA YAPILACAK BAŞVURULARA İLİŞKİN VERİ SAHİBİ BAŞVURU FORMU KİŞİSEL VERİ SAHİBİ TARAFINDAN VERİ SORUMLUSUNA YAPILACAK BAŞVURULARA İLİŞKİN VERİ SAHİBİ BAŞVURU FORMU GENEL AÇIKLAMALAR: 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu nda ( Kanun ) ilgili kişi olarak

Detaylı

KALKINMA AJANSLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (Resmi Gazete Tarihi: 25.07.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26239)

KALKINMA AJANSLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (Resmi Gazete Tarihi: 25.07.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26239) KALKINMA AJANSLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (Resmi Gazete Tarihi: 25.07.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26239) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İDARENIN DENETLENMESI I. GENEL OLARAK...1 II. YARGI DIŞI DENETİM...2 A. İdari Denetim...2 1. Genel İdari Denetim...2

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU MÜRACAAT SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR:

ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU MÜRACAAT SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR: ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru 1982 Anayasası nın 148. ve 149. Maddeleri ile geçici 18. maddesi hükümleri ve ayrıca 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu

Detaylı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 28 Mart 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28601 (Mükerrer) YÖNETMELİK Kamu Denetçiliği Kurumundan: KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

4 Ocak 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: Başbakanlık Genelgesi 2004/12 Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması

4 Ocak 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: Başbakanlık Genelgesi 2004/12 Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması 4 Ocak 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 25356 Başbakanlık Genelgesi 2004/12 Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması T.C. B A Ş B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü Sayı : B.02.0.PPG.0.12-320-1327

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 28.03.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28601 (mükerrer) KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KANUNUNUN

Resmi Gazete Tarihi: 28.03.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28601 (mükerrer) KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KANUNUNUN Resmi Gazete Tarihi: 28.03.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28601 (mükerrer) KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU EK-2 Şikâyetçinin Unvanı TÜRK EĞİTİM-SEN Adresi Talatpaşa Bulvarı No:160 Kat:6 Cebeci-ANKARA Telefon No 0 312 424 09 60-64 Faks No 0 312

Detaylı

GÜMRÜK İDARESİNCE İSTENEN VERGİ VE PARA CEZALARINA KARŞI YÜKÜMLÜNÜN İDARİ BAŞVURU Y

GÜMRÜK İDARESİNCE İSTENEN VERGİ VE PARA CEZALARINA KARŞI YÜKÜMLÜNÜN İDARİ BAŞVURU Y GİRİŞ Bu yazımızn amacı; idare ile yükümlü ya da ceza muhatabı arasındaki uyuşmazlıkların, yargı organlarına intikal etmeden başlangıç aşamasında çözümlenmesi yollarını göstermektir. Yükümlülerin gümrük

Detaylı

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Kalkınma Ajanslarının çalışma usul ve esaslarını belirlemektir.

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Kalkınma Ajanslarının çalışma usul ve esaslarını belirlemektir. KALKINMA AJANSLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Kalkınma Ajanslarının çalışma usul ve

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Gümrük Vergileri ve Cezalarına İlişkin Hukuki Yollar 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı

Detaylı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığından: KALKINMA AJANSLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığından: KALKINMA AJANSLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığından: KALKINMA AJANSLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ EKİM 2016 - SAYI 22 Röportaj Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Kamuda İşçi Sözleşme Feshi Yıllık İzin Planlaması Nasıl Yapılmalıdır? Devlet Memurlarında

Detaylı

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS İDARİ YARGI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İDARENIN DENETLENMESI I. GENEL OLARAK...1 II. YARGI DIŞI DENETİM...2 A. İdari Denetim...2 1. Genel İdari Denetim...2

Detaylı

Değerli üyemiz, "Elektronik Tebligat Yönetmeliği" 06/12/2018 Tarih ve Sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Değerli üyemiz, Elektronik Tebligat Yönetmeliği 06/12/2018 Tarih ve Sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. TÜZEL KİŞİLER E RESMİ TEBLİGATLAR ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAKTIR. TÜZEL KİŞİLER 31.01.2019 TARİHİNE KADAR PTT YE MÜRACAAT EDEREK SİSTEME KAYIT OLACAKTIR. Değerli üyemiz, 13.12.2018 "Elektronik Tebligat

Detaylı

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine Dair Tebliğ (No: 2016/1) (06.02.2016 t. 29616 s. R.G.) MADDE 1 MADDE 2 MADDE 3 MADDE 5

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine Dair Tebliğ (No: 2016/1) (06.02.2016 t. 29616 s. R.G.) MADDE 1 MADDE 2 MADDE 3 MADDE 5 İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine Dair Tebliğ (No: 2016/1) (06.02.2016 t. 29616 s. R.G.) Ekonomi Bakanlığından: Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, Betonstar Mak. San. ve Tic. A.Ş. tarafından

Detaylı

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI A.Ş. ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ (UETS) BİLGİLENDİRME SUNUMU

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI A.Ş. ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ (UETS) BİLGİLENDİRME SUNUMU POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI A.Ş. ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ (UETS) BİLGİLENDİRME SUNUMU 20.12.2018 1 UETS NEDİR? ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ 7201 sayılı Tebligat Kanunu değiştirilen 7/a maddesi

Detaylı

TEBLĐĞ. Tebliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin. 28/1/2009 27124 Tebliğde Değişiklik Yapan Tebliğlerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

TEBLĐĞ. Tebliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin. 28/1/2009 27124 Tebliğde Değişiklik Yapan Tebliğlerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin 7 Haziran 2014 CUMARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 29023 TEBLĐĞ Kamu Đhale Kurumundan: ĐHALELERE YÖNELĐK BAŞVURULAR HAKKINDA TEBLĐĞDE DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR TEBLĐĞ MADDE 1 28/1/2009 tarihli ve 27124 sayılı

Detaylı

VERİ SAHİBİ BAŞVURU FORMU. Kişisel veri sahipleri, Kordsa tarafından elde edilen kişisel ve özel nitelikli kişisel verilere ilişkin olarak;

VERİ SAHİBİ BAŞVURU FORMU. Kişisel veri sahipleri, Kordsa tarafından elde edilen kişisel ve özel nitelikli kişisel verilere ilişkin olarak; VERİ SAHİBİ BAŞVURU FORMU I. VERİ SAHİBİNİN BAŞVURU HAKKI T.C. Anayasası ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ( Kanun ) gereğince gerçek kişiler kendileriyle ilgili kişisel verilerin korunmasını,

Detaylı

İHALELERE YÖNELİK BAŞVURULAR (İTİRAZLAR) Mik.Uzm.Ekrem YAŞAR Çocuk Hastalıkları Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı DİYARBAKIR 1-Şikayet: İdare 2-İtirazen Şikayet: KİK 1-Şikayet: İhale sürecindeki işlem

Detaylı

/193-1 ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI 1 OCAK 2019 DA BAŞLIYOR

/193-1 ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI 1 OCAK 2019 DA BAŞLIYOR 19.12.2018/193-1 ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI 1 OCAK 2019 DA BAŞLIYOR ÖZET : Yeniden düzenlenen ELEKTRONİK TEBLİGAT YÖNETMELİĞİ ne göre aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik

Detaylı

KALKINMA AJANSLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

KALKINMA AJANSLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK KALKINMA AJANSLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Kalkınma Ajanslarının çalışma usul ve

Detaylı

555 SAYILI COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME NİN UYGULAMA ŞEKLİNİ GÖSTERİR YÖNETMELİK (CoğİşKHKY) *

555 SAYILI COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME NİN UYGULAMA ŞEKLİNİ GÖSTERİR YÖNETMELİK (CoğİşKHKY) * 555 SAYILI COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME NİN UYGULAMA ŞEKLİNİ GÖSTERİR YÖNETMELİK (CoğİşKHKY) * Amaç ve Kapsam BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI Sirküler Rapor 18.02.2014/70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI ÖZET : Anayasa Mahkemesi 14/1/2014 tarihli ve 2013/5028 Başvuru Numaralı kararında, 2010 yılının

Detaylı

ÇÖZÜM İDARI YARGIDA ŞIKAYET YOLUYLA DÜZELTME BAŞVURUSU YENIDEN DAVA AÇMA HAKKI KAZANDIRIR MI? Cansın DEĞİRMENCİOĞLU 32 *

ÇÖZÜM İDARI YARGIDA ŞIKAYET YOLUYLA DÜZELTME BAŞVURUSU YENIDEN DAVA AÇMA HAKKI KAZANDIRIR MI? Cansın DEĞİRMENCİOĞLU 32 * İDARI YARGIDA ŞIKAYET YOLUYLA DÜZELTME BAŞVURUSU YENIDEN DAVA AÇMA HAKKI KAZANDIRIR MI? Cansın DEĞİRMENCİOĞLU 32 * ÖZ Mükellefler vergiye müteallik işlemler nedeniyle vergi dairesi müdürlüğünün tesis ettiği

Detaylı

VERBİS. Kişisel Verileri Koruma Kurumu. Veri Sorumluları Sicili. Nedir?

VERBİS. Kişisel Verileri Koruma Kurumu. Veri Sorumluları Sicili. Nedir? VERBİS Kişisel Verileri Koruma Kurumu Veri Sorumluları Sicili 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanun un Veri Sorumluları Sicili başlıklı 16.maddesine göre Kurulun gözetiminde, Başkanlık tarafından

Detaylı

YÖNETMELĐK. Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLERİN TAŞINMAZ MÜLKİYETİ VE SINIRLI AYNÎ HAK EDİNİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

YÖNETMELĐK. Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLERİN TAŞINMAZ MÜLKİYETİ VE SINIRLI AYNÎ HAK EDİNİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK 6 Ekim 2010 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27721 Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: YÖNETMELĐK YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLERİN TAŞINMAZ MÜLKİYETİ VE SINIRLI AYNÎ HAK EDİNİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Dokuz Eylül Üniversitesinde etik kültürünü

Detaylı

İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 19 Giriş 21 Birinci Bölüm İDARÎ YARGININ GELİŞİMİ VE TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ I. YARGISAL DENETİMİNDE

İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 19 Giriş 21 Birinci Bölüm İDARÎ YARGININ GELİŞİMİ VE TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ I. YARGISAL DENETİMİNDE İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 19 Giriş 21 Birinci Bölüm İDARÎ YARGININ GELİŞİMİ VE TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ I. YARGISAL DENETİMİNDE SİSTEMLER VE İDARİ YARGININ GELİŞİMİ 23 A. İdarenin Yargısal

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır. 3 Haziran 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 29019 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan: YÖNETMELİK BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU POSTA SEKTÖRÜNDE İDARİ YAPTIRIMLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 7 Eylül 2016 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29824 Sermaye Piyasası Kurulundan: YÖNETMELİK 6362 SAYILI SERMAYE PİYASASI KANUNUNUN 13 ÜNCÜ MADDESİNİN DÖRDÜNCÜ FIKRASININ KISMEN İPTALİ ÜZERİNE YATIRIMCI TAZMİN

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı :25486

Detaylı

4982 BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU (MADDELERE GÖRE ÇIKMIŞ SORULAR)

4982 BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU (MADDELERE GÖRE ÇIKMIŞ SORULAR) 4982 BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU (MADDELERE GÖRE ÇIKMIŞ SORULAR) Tanımlar (Madde 3) 1. Kurum ve kuruluşların sahip oldukları kayıtlarda yer alan Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki her türlü veri ifadesi

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM TEDBİRE İLİŞKİN ARA KARAR S. R. BAŞVURUSU

ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM TEDBİRE İLİŞKİN ARA KARAR S. R. BAŞVURUSU TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM TEDBİRE İLİŞKİN ARA KARAR S. R. BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2015/33) Karar Tarihi: 19/1/2015 BİRİNCİ BÖLÜM ARA KARAR Başkan ler : Serruh KALELİ : Burhan

Detaylı

İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI)

İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI) SORULAR İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI) 1- İdarenin denetim yollarından biri olarak, idari yargının gerekliliğini tartışınız (10 p). 2- Dünyadaki idari yargı sistemlerini karşılaştırarak, Türkiye nin mensup

Detaylı

2) Ticaret Siciline Kayıtlı Tüzel Kişilerde Kimlik Tespiti

2) Ticaret Siciline Kayıtlı Tüzel Kişilerde Kimlik Tespiti EK 3 : KİMLİK TESPİTİNE İLİŞKİN ÇİZELGE 1) Gerçek Kişilerde Kimlik Tespiti Bir gerçek kişinin kendisi tarafından işlem talep edilmesi durumunda yükümlünün alması gereken bilgilere ve bu bilgilerin doğruluğunu

Detaylı

E-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU 16 OCAK 2019

E-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU 16 OCAK 2019 E-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU 16 OCAK 2019 1 KAPSAM İşbu çalışma, 06.12.2018 tarih ve 30617 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği kapsamında hazırlanmıştır. 2 1. Elektronik Tebligat

Detaylı

Başvuruda Belirtilecek Bilgi

Başvuruda Belirtilecek Bilgi KİŞİSEL VERİ SAHİBİ BAŞVURU FORMU 1. GENEL BİLGİ 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ( KVK Kanunu ) kişisel veri sahiplerine kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere

Detaylı

T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire. Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği

T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire. Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire Esas No : 2009/1602 Karar No :2013/6426 Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği Özeti : Müteselsil sorumlulardan

Detaylı

TAVSİYE KARARI 29/7/2013

TAVSİYE KARARI 29/7/2013 ŞİKAYET NO : 02.2013/361 KARAR TARİHİ : 28/01/2014 TAVSİYE KARARI ŞİKAYET EDİLEN İDARE ŞİKAYETİN KONUSU ŞİKAYET BAŞVURU TARİHİ 1- Nevşehir Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2- Milli Eğitim Bakanlığı Korunmaya

Detaylı

VOLVO CAR TURKEY OTOMOBİL LİMİTED ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN BAŞVURU FORMU

VOLVO CAR TURKEY OTOMOBİL LİMİTED ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN BAŞVURU FORMU VOLVO CAR TURKEY OTOMOBİL LİMİTED ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN BAŞVURU FORMU 1. Genel Bilgi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 20. maddesi uyarınca, herkes kendisi ile ilgili kişisel verilerin

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü GENELGE 2001/23

T.C. B A Ş B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü GENELGE 2001/23 GENELGE 2001/23 İLGİ : 09.08.1994 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-383-12761 (1994/32) sayılı genelge. Genel bütçeye dahil dairelerle katma ve özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler,

Detaylı

İHALELERE KARŞI BAŞVURU REHBERİ İÇİNDEKİLER

İHALELERE KARŞI BAŞVURU REHBERİ İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER İHALELERE KARŞI BAŞVURU REHBERİ KISALTMALAR... 13 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL BİLGİLER... 14 1.1. İhale süreci nedir?... 14 1.2. Çerçeve anlaşma nedir?... 14 1.3. Münferit sözleşme süreci nedir?...

Detaylı

20/12/2014 tarihli ve 29211sayılı Resmi Gazete de 1 Seri Numaralı (Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi) Gümrük Genel Tebliği 1 yayımlanmıştır (Ek 1).

20/12/2014 tarihli ve 29211sayılı Resmi Gazete de 1 Seri Numaralı (Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi) Gümrük Genel Tebliği 1 yayımlanmıştır (Ek 1). GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 22/12/2014 Sayı: 2014/122 Ref : 6/122 Konu: 1 SERİ NUMARALI (YÜKÜMLÜ KAYIT VE TAKİP SİSTEMİ) GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANMIŞTIR A. Genel Bilgi 20/12/2014 tarihli ve 29211sayılı

Detaylı

KANUN KAPSAMINDAKİ HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLER

KANUN KAPSAMINDAKİ HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLER KANUN KAPSAMINDAKİ HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLER I. Veri Sorumlusunun Yükümlülükleri Kanunun 3. maddesinde, veri sorumlusu kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin

Detaylı

MALİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI SATINALMA VE İHALE UYGULAMA BİRİMİ Uzman Ramazan TÜRKEŞ Uzman Barış ERDUVAN

MALİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI SATINALMA VE İHALE UYGULAMA BİRİMİ Uzman Ramazan TÜRKEŞ Uzman Barış ERDUVAN MALİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI SATINALMA VE İHALE UYGULAMA BİRİMİ Uzman Ramazan TÜRKEŞ Uzman Barış ERDUVAN İHALELERE YÖNELİK BAŞVURULAR ŞİKAYET VE İTİRAZEN ŞİKAYET ZEYİLNAME 2 İhaleler Yönelik Başvurular (4734

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİN YAPILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİN YAPILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİN YAPILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu usul ve esasların amacı; Mesleki Yeterlilik Kurumunun mesleki yeterlilik, sınav ve belgelendirme

Detaylı

BALIKESİR SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEMUR DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar

BALIKESİR SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEMUR DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar BALIKESİR SU VE KANALİZASYON İDARESİ LÜĞÜ MEMUR DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünde; 657

Detaylı

T.C KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TAVSİYE KARARI. ŞİKAYET EDİLEN İDARE VE ADRESİ:KOSGEB (Samsun Hizmet Merkezi Müdürlüğü)

T.C KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TAVSİYE KARARI. ŞİKAYET EDİLEN İDARE VE ADRESİ:KOSGEB (Samsun Hizmet Merkezi Müdürlüğü) ŞİKAYET NO : 01.2013/80 KARAR NO :2013/29 T.C KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TAVSİYE KARARI ŞİKAYETÇİNİN ADI, SOYADI/UNVANI: VEKİLİ/TEMSİLCİSİNİN ADI/SOYADI: ŞİKAYET EDİLEN İDARE VE ADRESİ:KOSGEB (Samsun Hizmet

Detaylı

ADİL YARGILANMA HAKKININ TÜRK MİLLETLERARASI USÛL HUKUKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

ADİL YARGILANMA HAKKININ TÜRK MİLLETLERARASI USÛL HUKUKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Dr. Öğr. Üyesi A. İpek SARIÖZ BÜYÜKALP AİHS VE AİHM KARARLARININ DA İNCELENMESİ SURETİYLE ADİL YARGILANMA HAKKININ TÜRK MİLLETLERARASI USÛL HUKUKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... IX

Detaylı

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ (SURİYELİLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI)

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ (SURİYELİLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI) GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ (SURİYELİLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI) Amaç Ülkemiz savaş nedeniyle ülkesinden ayrılmaya zorlanmış ve kitlesel olarak gelen yaklaşık 2,5 milyon Suriyeliyi

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başbakanlık Merkez Bina B-04 P.K. 06573 Bakanlıklar/ANKARA

T.C. BAŞBAKANLIK Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başbakanlık Merkez Bina B-04 P.K. 06573 Bakanlıklar/ANKARA T.C. BAŞBAKANLIK Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başbakanlık Merkez Bina B-04 P.K. 06573 Bakanlıklar/ANKARA Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Yayınları : 3 1. Basım, Ocak 2015. BAŞBAKANLIK Bilgi Edinme

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI BİLGİ EDİNME HAKKI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ. Başkanlık Divanı Karar Tarihi: 22 Ocak 2014 Karar No: 63

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI BİLGİ EDİNME HAKKI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ. Başkanlık Divanı Karar Tarihi: 22 Ocak 2014 Karar No: 63 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI BİLGİ EDİNME HAKKI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ Başkanlık Divanı Karar Tarihi: 22 Ocak 2014 Karar No: 63 Resmi Gazetede Yayın Tarihi: 18 Şubat 2014 Sayı: 28917 BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU EK-2 Şikâyetçinin Unvanı TÜRK EĞİTİM-SEN Adresi Talatpaşa Bulvarı No:160 Kat:6 Cebeci-ANKARA Telefon No 0 312 424 09 60-64 Faks No 0 312

Detaylı

IŞIK ÜNİVERSİTESİ YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABUL YÖNERGESİ

IŞIK ÜNİVERSİTESİ YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABUL YÖNERGESİ IŞIK ÜNİVERSİTESİ YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABUL YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı Işık Üniversitesi bünyesindeki birimlerin ön lisans ve lisans düzeyindeki diploma programlarına

Detaylı

ATİYE MERVE IŞIK VERGİ UYUŞMAZLIKLARINDAN DOĞAN DAVALARDA EHLİYET

ATİYE MERVE IŞIK VERGİ UYUŞMAZLIKLARINDAN DOĞAN DAVALARDA EHLİYET ATİYE MERVE IŞIK VERGİ UYUŞMAZLIKLARINDAN DOĞAN DAVALARDA EHLİYET İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMA CETVELİ...XV GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM EHLİYET KAVRAMI, EHLİYETİN VERGİ VE YARGILAMA USULÜ

Detaylı

Yabancı STK lar Açısından İzin Başvurusu ve Sonrası ile İlgili Dernekler Mevzuatı

Yabancı STK lar Açısından İzin Başvurusu ve Sonrası ile İlgili Dernekler Mevzuatı T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DERNEKLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI Yabancı STK lar Açısından İzin Başvurusu ve Sonrası ile İlgili Dernekler Mevzuatı 2014 SUNU İÇERİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM (Türkiye de Faaliyet Göstermek İsteyen

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) : E SAYI BAŞVURU NO : 2018/3178 KARAR TARİHİ : 10/09/2018

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) : E SAYI BAŞVURU NO : 2018/3178 KARAR TARİHİ : 10/09/2018 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) SAYI BAŞVURU NO KARAR TARİHİ 18745356-101.07.04-E.15169 2018/3178 10/09/2018 TAVSİYE KARARI BAŞVURAN BAŞVURUYA KONU İDARE BAŞVURUNUN

Detaylı

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu..

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. 28 Nisan 2014 Basın Toplantısı Metni ; (Konuşmaya esas metin) Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. -- Silahlı Kuvvetlerimizde 3-4 yıldan bu yana Hava Kuvvetleri

Detaylı

YÖNETMELİK TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI BİLGİ EDİNME HAKKI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI BİLGİ EDİNME HAKKI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ YÖNETMELİK Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığından: TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI BİLGİ EDİNME HAKKI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE l (1)

Detaylı