EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN ESİN ALPER AMELİTA AKYAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN ESİN ALPER AMELİTA AKYAR"

Transkript

1 EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN ESİN ALPER AMELİTA AKYAR OCAK 2012

2 BRANŞ ETKİNLİKLERİ MONTESSORI FELSEFESİ ARALIK AYINDA ÇALIŞTIĞIMIZ MONTESSORI MATERYALLERİNDEN ÖRNEKLER Pratik Yaşam Materyalleri Duyusal Materyaller Matematik Materyalleri Dil Materyalleri Kültürel Çalışmalar OCAK AYI KÜLTÜREL KONULARI AYIN SORUSU İngilizce Müzik Bilgisayar Beden Eğitimi Görsel Sanatlar Satranç Bale /Modern Dans Mind Lab KİTAP ÖNERİLERİ REHBERLİK BİRİMİ DOĞUMGÜNLERİMİZ SEVGİ MENÜSÜ

3

4 EMİCİ ZİHİN Dünyaya gelen çocuğun yapması gereken bir iş vardır. Bu, kişiliğini kurma ve inşa etme işidir. Bu içsel bir etkinliktir. Bu etkinlik bilinçli irade tarafından yönlendirilemez. Çocuk bir hiçten bir şeyler yaratır. Yetişkinlikteki mükemmellik, çocuklukta gizlice ve sakince yapılan normal çalışmanın bir sonucudur. Yetişkin yaratan çocuktur. Çocuk çok önemli bir rehberlik görevi üstlenmiştir. Doğa ona bu görevinde yardımcı olacak her tür malzemeyi vermiştir. Bunlar:

5 1.DUYU ORGANLARI: (Duyularımızın fethi) Hayvanlar seçicidirler ve duyuları yoluyla kontrol edilirler. ÖRNEĞİN: kedinin gözleri (diğer gece avcıları gibi) karanlığı uyum sağlar. Ancak karanlıkta sabit duran değil, hareket eden nesnelerle ilgilidir. Karanlıkta herhangi bir şey hareket ettiği zaman kedi, pençesini derhal ona doğru uzatır, ancak bunun dışındaki hiçbir şeye en ufak bir dikkat sarf etmez. Çevresine karşı genel bir ilgisi yoktur, çevrenin belli özelliklerine içgüdüsel bir tepki verir.

6 Çocuk ise, çevredeki her şeyi toplu olarak ve tüm detaylarıyla görür. Hayvanlar içgüdüleri tarafından yönlendirilirler ve duyuları onların uygun davranışlarda bulunmalarına yardım eder. Çocuk söz konusu olduğunda ise, duyular vardır ve sahibinin hizmetindedir. Çocuk içgüdülerini değil, içsel rehberini izler. Çocuk, çevresindeki her şeyi bir bütün olarak eşit şekilde gözlemler. Bunları daha sonra ayırt eder ve farklılaştırır. Çocuk izlenimleri mekanik bir şekilde değil fakat içinde meydana gelen psiko kimyasal reaksiyonlarla alır. Böylece bu izlenimler onun kişiliğinin tam bir parçası haline gelir. Duyusal yan da gene çevreden emilir.

7 2. EMİCİ ZİHİN: (özel bir tip zihin) 7 yaşına gelinceye kadar sürer. Bu dönemde çocuk cevrede olan her şeyi ayırt etmeden, doğru veya yanlış, düzen veya düzensizlik aramaksızın emer. Aynı zamanda çevresindeki alışkanlık ve tutumları da emer, içine alır. Zihin 3 yaşa kadar her şeyi en küçük detayına kadar emer, alır. 3 yaştan sonra ise çocuk, almış olduğu temele göre izlenimleri kabul etmeye başlayabilir. 7 yaştan sonra kişilik tamamen oluşmuştur. Çocuklar bu dönemde öğrendikleri dili en küçük detayına kadar emerler.

8 YETİŞKİN ZİHİN İLE EMİCİ ZİHNİN KARŞILAŞTIRMASI YETİŞKİN 1. Temkinli olarak ve bilinçli bir zihinsel çaba ile yola çıkar. 2. Belli bir noktada yorgunluk hatta bıkkınlık hisseder. 3. Öğrenir, ancak bazı ince noktaları kaçırabilir. 4. Öğrendiklerini unutabilir. 5. İşini daima bir nedene bağlı olarak ve bilinçli iradesi ile yapar. Zorlukların üzerine uzun uzun düşünerek gider. 6. Yaptığı işten zevk almayabilir, ancak bazı dış hedeflere ulaşmak için bu işe devam edebilir. ÇOCUK 1. Çevreden sadece onun içinde yaşayarak emer, alır. 2. Çalışmalar sırasında yorulmaz ve daima bir şekilde öğrenir. 3. Mükemmel ve akıcı eşit oranda ilgilenir. 4. Çocuk öğrendiklerini asla unutmaz. 5. Sadece içsel, doğal emirlere uyar. 6. Kendiliğinden seçtiği etkinliği daima hoşlanarak ve içsel amaçları için yapar.

9 Yaşamı arzuları tarafından yönetilmeyen bir yetişkin kendisinde halen var olan, içsel rehberlik için gerekli manevi zenginliğe erişebilir ve ona cevap verebilir. Ancak arzularının esiri olmuş bir yetişkinin bu içsel yaşamına yön veremeyecek kadar zayıflamıştır. Bizler çocuğa, onun bilinçlilik düzeyini sürekli artırarak bu içsel rehberi ile devamlı bir ilişki içinde kalmasında yardım etmeliyiz. Emici Zihnin 2 alt düzeyi vardır: 1. Doğumdan 3 yaşa kadar çocuğun zihni bilinçsiz olarak çalışır, bilinçsizlikle dolu bir kütle halindedir. Büyük bir zihinsel güçle doludur. Bu güç, yönlendirilmeyi bekleyen bir potansiyeldir. Yönlendirme ise yaşam enerjisidir, yani hormédir yaş arası zihinsel emme süreci daha bilinçli hale gelir. Yaşamın ilk döneminde çocuk görebilir ancak gerçek anlamda kavramaz.

10 Yeni doğmuş bebeğin kulakları vardır ancak seslere tepki vermez. Zaman içinde bilinçsiz zihin bilinci oluşturur. Daha sonra bilinçaltı, zekanın gelişiminden sorumlu hale gelir. Çocuğun zihni ile bir kamera ve yetişkinin zihni ile bir ressam arasında benzetme yağılabilir. Kamera birçok resmi aynı anda ve kısa sürede üretebilir, ancak bir ressam seçici olarak resmeder ve daha uzun zamana ihtiyaç duyar. Çocuğun yaratıcı çalışması için çevreye ihtiyacı vardır. Çocuk için bu bir zihinsel uyarılma değil zihinsel yaratıcılıktır. Bu nedenle çevrenin rolü çok önemlidir. Dr. Montessori der ki, Çocuklara çok basit oyunlar ve etkinlikler sunmamalıyız. Çünkü çocuklar çok daha karışık olanlardan zevk alırlar. Çocuk çaba sarf etmekten çok hoşlanır ve bu çabalar sayesinde fethini gerçekleştirir. Aynı zamanda ilginin de en üst noktada tutulması önemlidir.

11 Çocuğun zihninde insanları birbirinden farklı kılan ruhsal özellikler, alışkanlıklar, hisler, önyargılar vardır. Bu ruhsal özellikler o denli güçlüdürler ki ancak nadiren bir yetişkin tarafından değiştirilebilirler. Emici Zihin vasıtasıyla çocuk içinde bulunduğu grubun tüm özelliklerine sahip bir insan haline gelir. Çocuğu gözlemlemek, onda meydana gelen mucizeyi görmek ve ihtiyacı olanı ona sunmaktır. Tüm yaşamımız bizi dolaylı olarak gelecek için hazırlamaktadır. Tüm yaşam, yaşamın bu ilk dönemlerindeki normal gelişmeye bağlıdır. Çocuğun yaşamının her bir küçük ayrıntısı önemli kurallara bağlıdır ve her bir ayrıntı dikkatle çalışılmalı ve çok önemsiz görülseler dahi saygı gösterilmelidir. Çünkü bizler, yargılayan değiliz. Doğanın yardımcılarıyız.

12

13

14 KATLAMA ÇALIŞMALARI ( 2,5 yaş ) Direk Amaç: Düzgün bir şekilde katlama yapabilmek. Dolaylı Amaç: Geometriye hazırlık. Katlama sırasında ortaya çıkan geometrik şekilleri fark edebilmek.

15 SIKIŞTIRMA & GEVŞETME ÇALIŞMALARI ( 2,5 4,5 yaş ) Direk Amaç: Nesneleri sıkıştırmak, gevşetmek. Dolaylı Amaç: Küçük kas gelişimini desteklemek. El-göz koordinasyonu, konsantre yeteneği ve düzen duygusunu geliştirmek.

16 SÜNGER SIKMA ÇALIŞMASI ( 2,5 3,5 yaş ) Amaç: Küçük kas ve el - göz koordinasyonu sağlama.

17

18 PÜRÜZLÜ PÜRÜZSÜZ YÜZEY ÇALIŞMALARI (2,5-3,5 YAŞ) Direk Amaç: Dokunma duyusunu ve hareket kontrolünü geliştirme. Dolaylı Amaç: Dokunma hassasiyeti kazandırmak. Yukarıdan aşağıya, soldan sağa doğru yazma alışkanlığı kazanmak.

19 SES SİLİNDİRLERİ (3 5 YAŞ) SES SİLİNDİRLERİ OYUNLARI İÇİN (3,5-6 YAŞ) Direk Amaç: İşitme duyusunun gelişmesi. Dolaylı Amaç: Hafıza dikkat eğitimi. Çocukları sessizlik oyununa hazırlamak ve dikkat süresini uzatmak. Not: Bu çalışma işitme sorununun tedavisinde kullanılabilir.

20

21 MARKA OYUNU (5 YAŞ VE ÜZERİ) Direk Amaç: Bireysel olarak dört işlem yapma.

22 KISA BONCUK ZİNCİRİ / 1-10 (5 YAŞ) Direk Amaç: 1 den 10 a kadar sayıların karelerini öğrenme. Ritmik sayma. Çocuğun 1 den 100 e ileri doğru, 100 den 1 e geriye doğru sayabilmesi.

23 TOPLAMA ŞERİDİ (5 YAŞ VE ÜZERİ) Direk Amaç: 1 den 9 a kadar toplamanın kombinasyonlarını anlama. Dolaylı Amaç: Toplamanın değişme özelliğini anlama. (9 + 2 = 11, = 11)

24

25 BAŞTAKİ HARFLER (3-5 YAŞ) Direk Amaç: Öğrenmiş olduğu harflere başlayan resimli kartlarla alıştırmalar yapmak.

26 YAZMA KİTAPÇIKLARI (3-5 YAŞ) Direk Amaç: El yazısına hazırlık çalışmaları.

27 HAREKETLİ ALFABE ( 4,5 6,5 YAŞ ) Direk Amaç: Tanıdığı sesleri birbirine ulayarak kelime okuma ve yazma.

28

29 COĞRAFYA AVRUPA KITASI Amaç: Avrupa Kıtasının dünya üzerindeki yerini öğrenme. Kültürel bilgilere hazırlık.

30 AVRUPA KITASI YAP BOZ

31 AVRUPA DA YENİ YIL KUTLAMALARI

32 MANTARLAR SINIFI NIN GÖSTERİSİ MAKEDON DANSI (MAKEDONYA)

33 MONTESSORI SINIFLARINDA TARİH ve SAATE GİRİŞ Amaç: Zaman kavramına hazırlık çalışmaları. Saniye, dakika ve saat kavramlarını öğretmek.

34 IŞIK OKULLARI TARİH ŞERİDİ 126. YIL

35 BİYOLOJİ Botanik Yaprak Dolabı Amaç: Avrupa Kıtasının dünya üzerindeki yerini öğrenme. Kültürel bilgilere hazırlık.

36 FEN BİLGİSİ Buharlaşma Deneyi

37 ÇEVRE GEZİSİ BEŞİKTAŞ POSTANESİ

38 COĞRAFYA TARİH BİYOLOJİ BOTANİK / ZOOLOJİ FEN BİLGİSİ MEVSİMLİK YAKLAŞIM ÇEVRE KEŞFİ * Kış * Avustralya Kıtası Yap-boz harita, Ülkelerin isimleri Bayraklar * Bir Günün Tarih Şeridi * Hayvanlar Ve Onların Doğal Yaşam Ortamları * Canlı Cansız Varlıklar * Suya Batma ve Suyun * Doğa Yürüyüşü Kış Uykusuna Yatan Hayvanlar * Evler * İnsanların ikamet ettikleri (oturdukları) Avustralya Günü Üzerinde Kalma * Çevre Gezisi Çikolata yerler Fabrikası

39

40 M SINIFI İdil ÖZGÖNENEL: Geyikler olsun isterim. Bade Yağmur GÜLER: Ağaçların çok olmasını isterim. Zeynep Pelin ALPCAN: Koşmak isterim. Aslı DALLI: Kar yağmasını isterim. Efe YÖRÜK: Yılbaşı ağaçları isterim. Berk ÇAPÇI: Francesco oyuncak isterim. Aksel YÜCEL: Uçak kaptanı olmak isterim. Cemil GÜZEL: Oyuncak isterim. Sıla TANJU: Ağaçlar her zaman ışıldasın isterim. Ömer NAMYETER: Oyuncak laboratuvarı isterim. Mehmet Özgür PARLU: Mc Queen deki arabalardan biri benim olsun isterim. Tara GÖRKEN: La La Loopsy ağaç evi isterim. İnci ÇELİK: Noel Baba nın hediye getirmesini isterim. Celal Efe DURMUŞOĞLU: Hediye almak isterim. Dilan ASLAN: Ağaçlar ve hediyeler isterim. Çiğdem Su ÇETİNSOY: La La Loopsy oyuncak isterim. Bahar ŞEN: Doğum günü pastası isterim. Ege UYGUR: Kaykayım olmasını isterim. Atlas ÇİMENOĞLU: Noel Baba nın gelmesini isterim. Cem İnan TARMUR: Güzel bir açılan kapanan oyuncak isterim.

41 N SINIFI Alperen SEVÜKTEKİN: Bütün her şeyin benim olmasını istiyorum. Can AYGÜL: Hot Wheels, annemle, babamla beraber İstinye parka gitmek istiyorum. Ayşe Elif PARLU: Annemin bana Hello Kitty li yastık almasını istiyorum. Ekrem CEVAHİR: Çok hızlı Hot Wheels motoru ve Hot Wheels seti istiyorum. Can KURT: Annemin işine gitmek istiyorum. Efe AKSOY: Ben ten saati, Hot Wheels duvar saati, Hot Wheels rampa seti, banyo rampa seti istiyorum. Efe KÖSE : Büyük bir robot istiyorum. Arat Yılmaz DEMİREL: Arabalar iki yarış seti istiyorum, sünger Bob arabaları. Ege ERKAN : Araba seti istiyorum Hot Wheels olanlarından. Can Martanda ÖZKAYA : Kitaplar getirsin yeni yıl. Maya Devrim TAN YILMAZ: Babam ve annem beni sevmeye devam etsinler. Sera Naz AKOZER: Babamın, ablamın Türkiye ye gelmesini ıstıyorum. Sude Naz GULAKDENIZ: Babamın, annemin bana gidip pembiş moruş bebek almasını ıstıyorum. Poyraz KAVLAKOGLU: Hot Wheels istiyorum, büyük bir robot getirmesini istiyorum yeni yılın. Zeynep CETIN: Annemin yanıma gelmesini istiyorum. Bahar Gokce YILDIRIM :Oyuncak bir penguen istiyorum, babamın iş yerinde eğlenmesini istiyorum. Mustafa Kemal TAPMACI: Babamın gelmesi çok renk değiştiren araba Hot Wheels araba, duvar saati Ben ten gerçek saati, Sunger Bob

42

43 BEDEN EĞİTİMİ *Tırmanma parkurunda tırmanma, salınma, *Amut hareketi için ön hazırlık, (kol kaslarımıza yönelik kuvvet çalışmaları) *Minder üzerinde yardımlı amut hareketi, *Balık ağı ve Don-Ateş oyunları MÜZİK-ORFF Lapa Lapa Kar adlı şarkı (Piyano eşliği ile) Konser izleme kurallarını pekiştirme Ses Jestleri» Orff çalışmaları BALE VE MODERN DANS *Salon Dansları ile uygulamalar *Ritim farklılıklarının algılanması *Gördüğünü yapabilme GÖRSEL SANATLAR *Oyun hamuru ile çalışmalar *Renkli çalışmalar (Kış resmi) *Renkli çalışmalar (Kış resmi) SATRANÇ *Satranç taşlarının puanları ve önemi, *Taşları isteme ve koruma yolları, *Bir hamlelik matlar MIND LAB *'TARADIDLE' oyunu üzerinde özellikleri tanımlayabilme ve gruplama. *'QUARTO' oyununun öğrenilmesi. *Benzer ama farklı özellikleri ayırt etme. *Belli özelliklere göre sınıflama ve gruplama yapma. BİLGİSAYAR *Hayvanlar ile ilgili boyama, *Resim albümleri, hayvan sesleri, beslenme şekillerini içeren oyunlar oynama,

44 SONG: MUST BE SANTA. Who's got a beard that's long and white? Santa's got a beard that's long and white. Who comes around on a special night? Santa comes around on a special night. Special night, beard that's white... Must be Santa, must be Santa, Must be Santa, Santa Claus. Who wears boots and a suit of red? Santa wears boots and a suit of red. Who wears a long cap on his head? Santa wears a long cap on his head. Cap on head, suit that's red, Special night, beard that's white... Must be Santa, must be Santa, Must be Santa, Santa Claus. İNGİLİZCE The children enjoyed learning these songs this month. (Çoçuklar aşağıda yer alan şarkıları çok sevdiler.) SONG:TROUSERS,TROUSERS. Trousers,trousers! Where are you? In the cupboard, I look for you. Coat, shoes and a red scarf too. In the cupboard, I look for you. Trousers, trousers! Where are you? In the cupboard, I look for you. In the cupboard, I look for you! Who's got a big red cherry nose? Santa's got a big red cherry nose. Who laughs this way, "Ho, ho, ho!"? Santa laughs this way, "Ho, ho, ho!". Ho, ho, ho, cherry nose, Cap on head, suit that's red, Special night, beard that's white... Must be Santa, must be Santa, Must be Santa, Santa Claus. Who very soon will come our way, Santa very soon will come our way, Eight little reindeers on his sleigh, Eight little reindeers on his sleigh, Reindeer sleigh, come our way, Ho, ho, ho, cherry nose, Cap on head, suit that's red, Special night, beard that's white... Must be Santa, must be Santa,must be Santa, Santa Claus. Gloves, gloves! Where are you? In the cupboard I look for you. Coat, shoes and a red scarf too. In the cuboard I look for you. Gloves, gloves! Where are you? In the cupboard I look for you. In the cupboard I look for you!

45 İNGİLİZCE We have learned lots of new vocabulary: (Pek çok yeni kelimeler öğrendik). SONG: TİME FOR ANOTHER YEAR, Gems chant: Penguins Penguins walk like this and that. They are very short. They are very fat. Black and white. They dive in the sea. Looking for fish. To eat for tea. January, February, March and April, May, June and July, August, September, October November, December. January, February, March and April, May, June and July, August, September, October November, December. These are the months of the year, oh these are the months of the year, fill them with joy and cheer, the months of the year.

46 Clothes Vocabulary: Pants / trousers coat boots hat gloves t-shirt shoes socks scarf GEMS Concept (Penguins) fish penguins sea penguin eggs fat penguins walking penguins İNGİLİZCE Clothes Catwalk Hello, what is your name? My name is. What are you wearing? I m wearing. Holiday: candy present candle tree beard boots special night suit cherry nose Toys: kite doll ball teddy bear scooter robot boat train

47 İNGİLİZCE AT JANUARY In January we will be introducing your children to: *Food (fruits and vegetables vocabulary) *Songs related to food for example, Lets go to the Market and Fruits and vegetable". *Story: The Very Hungry Caterpillar (Eric Carle) *Patch unit 6 Food

48

49 KOLAY BİLİM NEREDE? TÜRKİYE İŞ BANKASI YAYINLARI Yazar: Co CONNOR Dünya sorularla dolu. Bilim dünyasına yumuşak bir giriş yaparken, her zaman merak ettiğiniz soruların cevaplarını öğrenmeye ne dersiniz? Firavunlar nerede yaşar? Nerede gece 24 saat sürüyor? Dinozorlar nereye gitti? Rahat anlaşılan metinler ve eğlenceli resimlerle, her şeyi öğrenmek daha kolay.

50 GİZLİ ANLARIN YOLCUSU/EVEREST YAYINLARI Yazar:Ayşe KULİN Çağdaş edebiyatımızın en sevilen yazarlarından Ayşe Kulin, Gizli Anların Yolcusu ile bir kez daha okurlarını şaşırtıcı gerçeklerle yüzleşmeye zorluyor. Bu kitap yerleşik ve düzenli hayatlarımızın nasıl da pamuk ipliğine bağlı olduğunu, bir anda yıkılıp gidebileceğini gösteriyor bize... Acı bir kaza... Bir anda ağızdan kaçan bir söz... Ansızın yayınevine gelen bir dosya... Birbirine dolanmış eşarplar... Bütün bunlar, aykırı bir aşkın başını ve sonunu belirlemeye yeter mi? Gizli Anların Yolcusu, pek çoğumuzun anlamakta zorlandığı, yargılamakta ısrar ettiği bir aşkın romanı. Ayşe Kulin her zamanki ustalığıyla yaklaşmaya korkulan bir konunun üstüne giderek tabuları yıkmayı deniyor. Bu romanda sadece aşkı değil, toplumun zorladığı hayatları, harcanmış çocuklukları, kendi içindeki sırlarla en yakınlarını yaralayan ailelerin öykülerini soluk kesen bir tempoyla okuyacaksınız.

51 REHBERLİK BİRİMİ KİM O? BABAM MI? Tarihsel zaman dilimi, gösteriyor ki babalık kavramı değişime uğramış. Babanın ne olduğundan ziyade babalığın ne işlevi olduğu daha tartışılır hale geldi. Ya da daha anlaşılır cevapları vermeye başladık. Evet, anne çocuğun gelişiminde yadsınamayacak öneme sahip ancak birçok faktör gösteriyor ki anne kadar baba da önemli. Çünkü anne bağlanma figürü ancak baba da öyle Çocukların gelişiminde anne özdeşim figürü, baba da öyle Çocukların gelişmesinde anne sosyal taklit; baba da öyle Bu da gösteriyor ki annelerin çocuklarıyla kurduğu sağlıklı iletişim kadar babaların da eşleriyle ve çocuklarıyla kurduğu iletişim çocuğun gelişimi açısından önemlidir.

52 REHBERLİK BİRİMİ KISACA TARİHTEN Babalarla ilgili çalışmalar 1980 li yıllardan önce başlamakla birlikte, 1990 lı yıllarda bu konu uluslararası düzeyde daha yaygın bir biçimde konuşulup tartışılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise, pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de babalara yönelik yayınlar ve etkinlikler çoğaldı. Ancak ne ilginç bir durumdur ki, babalara karşı bu ilginin artması ve babalık rolünün değişmesinde en önemli etken yine kadındır. Büyük olasılıkla kadının toplum içindeki konumunun değişime uğraması babanın rolünün değişmesini zorlamıştır. İşte ilk anda akla gelenler; -Ekonomik alandaki değişimlerin kadın-erkek rollerini etkilemesi -Çalışan kadın sayısının artması -Kadının tam gün dışarıda çalışmasına bağlı olarak, erkeklerin evle ilgili sorumlulukları paylaşmaları zorunluluğunun oluşması, dolayısıyla çocukların bakımı ile ilgili yeni düzenlemelerin gerekli olması -Evin idaresinin çoğunlukla kadında olması -Kadının yüksek eğitim görmesi ve iş bulabilir olması -Ekonomik açıdan erkeklerden daha bağımsız hale gelmesi

53 REHBERLİK BİRİMİ -Özellikle batılı toplumlarda daha çok sayıda boşanmış ya da dul erkeğin tek başlarına çocuklarının bakım ve eğitim sorumluluğunu üstlenmeleri gerekliliği -Geleneksel aile yapısının çekirdek aileye dönüşmesi, aile destek sistemlerinin zayıflaması ve çekirdek aile içindeki bireye düşen rol ve sorumlulukların değişmesi -Küreselleşen dünyada göçün artması Toplumun değer yargıları, analık ve babalık rolü tanımlamaları vb. pek çok şey değiştikçe, iyi bir anne ya da iyi bir babadan anlaşılan da değişime uğramaktadır. Konuyla ilgili örneklerden biri ABD de yapılan çalışmalardan verilebilir; Amerikan toplumuna 18: yy. döneminden başlayarak günümüze kadar babalık kavramı dört farklı aşama geçirmiş. *Ahlak öğretmeni babalar (18. Yy. 19. Yy başları) *Evinin ekmeğini kazanan babalar (19. Yy başları -20. Yy. ın ortaları) *Çocuğun cinsel kimliğini kazanmasına yardımcı olan babalar (1940 ile 1965 yılları arası) *Çocuklarına bakan babalar (1965 ten günümüze).

54 REHBERLİK BİRİMİ GÜNÜMÜZDE BABALAR ÇOCUKLAR VE BAĞLANMA Çocuğun, bağlanma figürünün bulunduğu ve stres düzeyinin düşük olduğu ortamlarda oyuna ve çevresini tanımaya daha fazla yönelmesi beklenir. Babalarla ilgili yapılan çalışmalar ve geliştirilen modellerde babaya bağlanmanın bu iki işlevin yakın ilişkisine dayandığı belirtilmektedir. Çocukların hem anneleri hem de babaları ile güvenli bağlanma ilişkisi geliştirebildiği; ancak bunun, farklı yollardan gerçekleştiği kabul edilmektedir. Anne- çocuk bağlanması bakım verme, baba-çocuk bağlanması ise oyun yoluyla gerçekleşmektedir. Güvenli bağlanmanın temelinde yatan duyarlılık özelliğinin baba- çocuk bağlanmasında da belirleyici olduğu vurgulanmaktadır. Birincil bakım veren kişinin, çocuğun temel gereksinimlerine duyarlı olması ve çocuğun o anda ihtiyaç duyduğu biçimde davranabilmesi gibi babanın da çocukla oynarken onun oyun bağlamında ne istediğini anlayıp ona göre davranması son derece önemlidir. Duyarlılık / ilgili olma özelliğinin, her iki ebeveyn ile farklı yollardan kurulan bağlanma ilişkisinde ortak ve belirleyici role sahip olduğu belirtilmektedir. Babaya bağlanma, katılımdan daha çok yukarıda sözünü ettiğimiz duyarlılık özelliği ile ilişkili bulunmuştur. Başka bir deyişle, çocuğun babaya güvenli bağlanması babanın onunla birlikte geçirdiği zamandan çok ona gösterdiği duyarlılıkla ilişkilidir. Babaların çocuklarıyla etkileşimi çoğunlukla oyun yoluyla olduğundan babanın çocuğa oyun sırasında gösterdiği duyarlılık önem kazanmaktadır. Bu nedenle, anneye bağlanmanın değerlendirilmesinde kullanılması, çalışmaların geçerliğini azaltmaktadır. Son dönemde babaya bağlanmanın ölçülmesinde kullanılacak, babanın oyun sırasındaki duyarlılığına dayanan yeni yöntemlerin geliştirilmeye başlandığı görülmektedir.

55 REHBERLİK BİRİMİ Ebeveynlerin çocuk yetiştirmede dikkat etmeleri gereken iki ana boyut olan sıcaklık ve kontrol, babaların boğuşma oyunlarında yer almaktadır. İyi dengelenmiş bir boğuşma oyununda baba, çocuğa iki mesajı birlikte vermektedir: Seni seviyorum ve Senden güçlüyüm. Bu iki mesajı birlikte iletebilen ve çocuğun zaman zaman yenmesine izin veren bir baba, çocuğun psiko-sosyal gelişimine önemli katkılar sağlar. Bu oyunlar, babaların disiplin kurmada yararlandıkları son derece etkili araçlardır. Oyunun kontrolünü elinde tutan baba oyunda kuralları koyandır. Farklı alanlarda çocuklara sınır koymanın olumlu sonuçlar doğurması gibi bu oyun sırasında da baba tarafından sınırlar konması ve aynı zamanda çocuğun gereksinimlerine duyarlı olunması çocuk açısından önem kazanmaktadır. Babasının ondan güçlü olduğunu bilen çocuk, bu durumla başa çıkmayı öğrenir. Bunu öğrenmesi de duygularını, özellikle de öfkesini kontrol etmeyi öğrenmesiyle mümkündür. Öfke kontrolünü öğrenmede babanın, anneden daha etkin olduğu bildirilmektedir. Babası onun yenmesine izin verdiğinde ise çocuğun yeterlik duygusu pekişmekte; herhangi bir olayın üstesinden gelme konusunda kendine duyduğu oyunları oynayan çocukların yaygın kanının tersine daha az saldırgan davranış gösterdiği ve yaşıtlarıyla daha olumlu ilişkiler kurabildikleri gözlenmiştir. Unutulmamalıdır ki, anne babanın rol modelleri, çocukların algılayışı bakımından, birbirinden farklılık gösterir. Bu durum, anne babanın birbirinden farklılığına da kaynaktır. Baba ne anne gibi olmalı ne de anne, baba gibi davranmamalıdır. Gösterilen duyarlılık aynı olmakla birlikte anne babanın farklılığı çocuğun ne zaman nerede özdeşim kuracağını ayırt etmesi anlamında önemlidir. Kaynakça; Özkardeş, G, Oya; Baba Olmak Remzi Kitapevi, İstanbul, Cihanoğlu, M; Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi Ed; Solmuş T. Sistem Yayıncılık, İstanbul, 2010

56 DOĞUMGÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN OCAK AYINDA DOĞANLAR ÖMER NAMYETER CELAL EFE DURMUŞOĞLU CEM İNAN TARMUR SERA NAZ AKÖZER POYRAZ KAVLAKOĞLU MUSTAFA KEMAL TAPLAMACI YAVUZ EFE KÖSE

57 Gülmek kadar a[lamakta doğaldır. Ağladığında bunu bebeklikle, mızmızlıkla yada kız vb. olmakla ilişkilendirmeyin üzüntüsünü anlamaya çalışın. Eşinize ve çocuğunuza 2010 yılıyla ilgili dileklerinizi ifade eden bir yeni yıl kartı hediye edin yılında çekilmiş olan bir fotografınızı 2010 yılı hatırası olarak seçin. Resim hakkında çocuğunuza bilgi verin ve bize gönderin. Peçeteleri kaç şekilde katlayabilirsiniz? DENEYİN... Yeni yıl için evinizdeki bir kapı ya da camı çocuğunuzun eserleri ve zevki ile süsleyin. Bakalım ne kadar yaratıcısınız. Bir kutudan neler yapabileceğinizi görmek istiyoruz. Yaratıcı Kutular sergimize gönderin. Çocuğunuz ya da eşiniz size bir şey anlatırken onu gerçekten dinleyin, başka bir şeyle uğraşmayın, gözünün içine bakın. Aile bireylerine ait özel günleri takvimde işaretleyin. Çocuğunuz henüz okuma bilmediği için anlayabileceği işaretler kullanın. Rakamları, sayıları nerelerde görebiliriz? Bunu ailece tartışın, listeleyin ve ay sonunda bize gönderin. Sen zaten her zaman... yaparsın vb diye başlayan suçlamalar ve etiketlemeler çocuğunuzun kendisini değersiz hissetmesine neden olur. Bundan kaçının. Beraber dans edin. Gerektiğinde samimiyetle özür dilemekten çekinmeyin. Eşiniz ve çocuğunuzla beraber hayatta nelerden vazgeçemeyeceğinizi konuşun. Beraberce krem karamel yapın. Karışımın nasıl değişime uğradığına dikkat çekin. Aile Etkileşim Programı Prof. Dr. Belma TUĞRUL

EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN NURÇİN DOĞAN ESİN ALPER

EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN NURÇİN DOĞAN ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN NURÇİN DOĞAN ESİN ALPER OCAK 2012 KASIM AYINDA NELER YAPTIK? AYIN SORUSU ARALIK AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ BRANŞ ETKİNLİKLERİ İngilizce Müzik-Orff Bilgisayar

Detaylı

EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN EBRU SÖYÜK ESİN ALPER

EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN EBRU SÖYÜK ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN EBRU SÖYÜK ESİN ALPER OCAK 2012 ARALIK AYINDA NELER YAPTIK? AYIN SORUSU OCAK AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ BRANŞ ETKİNLİKLERİ İngilizce Müzik-Orff Beden Eğitimi

Detaylı

EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN ÜMİT YÜCEL ESİN ALPER

EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN ÜMİT YÜCEL ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN ÜMİT YÜCEL ESİN ALPER OCAK 2012 ARALIK AYINDA NELER YAPTIK? AYIN SORUSU OCAK AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ BRANŞ ETKİNLİKLERİ İngilizce Müzik-Orff Görsel Sanatlar

Detaylı

İnci Değer 2012 2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARI GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ YAZ MEVSİMİ

İnci Değer 2012 2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARI GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ YAZ MEVSİMİ İnci Değer 2012 2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARI GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ YAZ MEVSİMİ BABALAR GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TATİL - VEDALAŞMA Yaz mevsiminde havada meydana gelen değişiklikler neler? Yaz mevsiminde

Detaylı

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI DÜNYA KİTAP GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ CANLI-CANSIZ

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI DÜNYA KİTAP GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ CANLI-CANSIZ 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI DÜNYA KİTAP GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ CANLI-CANSIZ Mustafa Kemal Atatürk ün Yaşamımızdaki Önemi Türk kültürü Bayrağımız Dünya çocukları İlkbahar Mevsimi Canlıların

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ

2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ 2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ AYI BÜLTENİ Hazırlayan: İnci Değer YAZ MEVSİMİ BABALAR GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TATİL Yaz mevsiminde havada meydana gelen değişiklikler neler? Yaz mevsiminde

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. Oyunun Aşamaları:

OYUN VE ÇOCUK. Oyunun Aşamaları: OYUN VE ÇOCUK Çocuklar oyunla dünyayı keşfederler, diğer kişilerle kuracakları ilişkileri öğrenirler, kendi yeteneklerini ve güçlerini test ederler, yeni fikirleri denerler ve farklı aktiviteleri deneyecek

Detaylı

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU 2014-2015 ÇİÇEK GRUBU EYLÜL AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU 2014-2015 ÇİÇEK GRUBU EYLÜL AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU 2014-2015 ÇİÇEK GRUBU EYLÜL AYI BÜLTENİ UMUTLAR NEREDE BÜYÜRSE MUCİZELER ORADA ÇİÇEK AÇAR OKULUM BENİM HAKKIMDA HERŞEY EVİMİZ-AİLEMİZ İLKÖĞRETİM HAFTASI Okulunu tanıma Okulunun

Detaylı

E-BÜLTEN 1.SINIFLAR - EKİM 2015

E-BÜLTEN 1.SINIFLAR - EKİM 2015 E-BÜLTEN 1.SINIFLAR - EKİM 2015 1A 1B 1C CUMHURİYETİMİZİN 92. YILI KUTLU OLSUN DERSİN ADI: TÜRKÇE TEMA: BİREY VE TOPLUM KONU: Dinleme, Anlama, Çizgi çalışmaları, Ses Öğrenme Çalışmaları Serbest ve düzenli

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ 2014 2015 YAZ MEVSİMİ BABALAR GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TATİL Yaz mevsiminde havada meydana gelen değişiklikler neler? Yaz mevsiminde hayvanlarda ne gibi değişiklikler olur?

Detaylı

5-6 YAŞ HAZİRAN AYI EĞİTİM PROGRAMI

5-6 YAŞ HAZİRAN AYI EĞİTİM PROGRAMI 1-5 HAZİRAN 2015 AY GENELİNDE YAPILACAK ETKİNLİKLER Tema: Hazine Sandığı (Gems) Kavramlar Eş anlamlılar Zıt Anlamlılar Sıra Sayılar 1-100 arası ritmik sayma Sağ - Sol Kavramı Yapı materyal Kavramı 1-20

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU 2013-2014 HAZİRAN AYI BÜLTENİ YAZ MEVSİMİ BABALAR GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TATİL Yaz mevsiminde havada meydana gelen değişiklikler neler? Yaz mevsiminde hayvanlarda ne gibi değişiklikler olur?

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ 2015 2016 YAZ MEVSİMİ BABALAR GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TATİL Yaz mevsiminde havada meydana gelen değişiklikler neler? Yaz mevsiminde hayvanlarda ne gibi değişiklikler olur?

Detaylı

ARILAR OCAK AYI BÜLTENİ

ARILAR OCAK AYI BÜLTENİ ARILAR OCAK AYI BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu bülteni her ay için

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Tatilde neler yaptık? *Hava nedir? Hangi duyu organımızla hissederiz? *Tatildeyken hava nasıl değişimler oldu? *Müzik dendiğinde

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL Ocak ayında kış mevsimi, Şubat ayında taşıtlar temalarımızı işledik.hava, deniz ve kara taşıtlarıyla ilgili

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ Eylül Ekim ayı etkinliklerimiz Oyun teması ile başladı. TÜRKÇE DİL Türkçe Dil Etkinliklerimizde ilk bir haftalık süreçte;

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. SINIFLAR NİSAN AYI E-BÜLTENİ

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. SINIFLAR NİSAN AYI E-BÜLTENİ İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. SINIFLAR NİSAN AYI E-BÜLTENİ TÜRKÇE Öğrencilerimizle yazmada imla kurallarını uygulama, akıcı okuma, dikkatini dinlediğine yoğunlaştırma, deneyim

Detaylı

Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi

Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi pişirdik. Topla tanışma oyunları oynadık. Heykel ol, adını

Detaylı

HAZIRLAYANLAR KADRİYE MUTLU İNCİ PİPER ÖZGE ÖZEL EDİTÖR ÜLKÜ UZUN

HAZIRLAYANLAR KADRİYE MUTLU İNCİ PİPER ÖZGE ÖZEL EDİTÖR ÜLKÜ UZUN HAZIRLAYANLAR KADRİYE MUTLU İNCİ PİPER ÖZGE ÖZEL EDİTÖR ÜLKÜ UZUN IŞIKLI GÜNLER EYLÜL, 2013 Sayın Velilerimiz, 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında, ilk öğrencilerimizle olmanın heyecanı ve mutluluğu içerisindeyiz.

Detaylı

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI AYLIK BÜLTEN OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Serbest ve yönergeye çizgi çalışmaları yaptık. 5 rakamı ile büyük ve küçük I harflerini boyadık ve yazdık. Gece-Gündüz, Sabah-Öğle-Akşam, Dün- Bugün-Yarın,

Detaylı

ODTÜ GV. DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ KASIM AYI BÜLTENİMİZ

ODTÜ GV. DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ KASIM AYI BÜLTENİMİZ ODTÜ GV. DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ KASIM AYI BÜLTENİMİZ MATEMATİK ETKİNLİKLERİMİZ Üçgen şeklini ve 4,5,6 rakamını öğrendik. Dinlediğimiz müzikte önceden belirlenen kelimeyi her duyduğumuzda,

Detaylı

AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ ANA SINIFI C. Aralık Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık.

AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ ANA SINIFI C. Aralık Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık. ANA SINIFI C AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT Aralık 2016 Çocuklar ne ister afişini hazırladık ve çok mutlu olduk. Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık. Atatürk çalışmamızı yuvarlama tekniğini kullanarak tamamladık.

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU NİSAN BÜLTENİ

ÇİÇEK GRUBU NİSAN BÜLTENİ 2016-2017 ÇİÇEK GRUBU NİSAN BÜLTENİ 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI DÜNYA KİTAP GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ Mustafa Kemal Atatürk ün Yaşamımızdaki Önemi Türk kültürü Bayrağımız Dünya çocukları İlkbahar

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3 YAŞ GRUBU HAZİRAN AYI EĞİTİM

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3 YAŞ GRUBU HAZİRAN AYI EĞİTİM 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3 YAŞ GRUBU HAZİRAN AYI EĞİTİM 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3 YAŞ GRUBU HAZİRAN AYI EĞİTİM PROGRAMI KONULARIMIZ: *Babalar Gününü Niçin Kutluyoruz? Baba Sevgisi Babamızın

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

ÇĠÇEK GRUBU MAYIS AYI BÜLTENĠ. Hazırlayan: Ġnci Değer

ÇĠÇEK GRUBU MAYIS AYI BÜLTENĠ. Hazırlayan: Ġnci Değer ÇĠÇEK GRUBU MAYIS AYI BÜLTENĠ Hazırlayan: Ġnci Değer 19 MAYIS ATATÜRK Ü ANMA GENÇLĠK VE SPOR BAYRAMI ANNELER GÜNÜ TRAFĠK VE TAġITLAR DÜNYA SÜT GÜNÜ Mustafa Kemal Atatürk ün hayatı ve ülkemize kazandırdıkları

Detaylı

İSTEK ACIBADEM KINDERGARTEN

İSTEK ACIBADEM KINDERGARTEN ENGLISH LESSON İSTEK ACIBADEM KINDERGARTEN Bulletin 3 A Big Hello To Our Dear Parents, ( Kocaman Merhabalar Sevgili Velilerimiz ), 2902.2012 This month we have had a wonderful and enjoyable time in English.

Detaylı

1. S. Afla daki k yafetlerden hangisi bu ask ya as lamaz?

1. S. Afla daki k yafetlerden hangisi bu ask ya as lamaz? Ad : Soyad : S n f : Nu : Okulu :. S T R O U S E R S C S K S I R T Yukar da bir bulmacan n çözümü verilmifltir. Afla daki seçeneklerden bir tanesinden bulmacan n çözümünde bahsedilmemifltir. Buna göre

Detaylı

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan: Ebru BAHADIR ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA; 11.05.2015-15.05.2015 tarihleri arasında uygulanan etkinliklerin özetini sizlere sunmaktayım.

Detaylı

PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan: Meltem DÖKÜLMEZ ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA; Her gece yatarken o gün size söylenen ve sizin söylediğiniz en güzel sözü hatırlayın O

Detaylı

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI BÜLTENİ

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI BÜLTENİ KAVRAMLAR Renk Kavramı; Kırmızı Boyut Kavramı; Büyük-Küçük Şekil Kavramı; Daire FEN-MATEMATİK ETKİNLİKLERİ Yaprak ve dal toplama-inceleme etkinliği Kaç yaprak/dal topladık? Sayalım,gruplayalım GEMS- AĞAÇ

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ ÖĞRENDİKLERİMİZ BEN KİMİM? Duyguları Sevdiklerim-sevmediklerim Kendimi nasıl tanımlarım Bedensel özelliklerim 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI Mustafa Kemal Atatürk kimdir? Türkiye

Detaylı

SINIF İÇİ ETKİNLİKLER OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ETKİNLİĞİ SANAT ETKİNLİĞİ TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ MÜZİK-OYUN ETKİNLİĞİ. Sevgili Velilerimiz,

SINIF İÇİ ETKİNLİKLER OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ETKİNLİĞİ SANAT ETKİNLİĞİ TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ MÜZİK-OYUN ETKİNLİĞİ. Sevgili Velilerimiz, Sevgili Velilerimiz, Bizler çocuklarımızla birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nı okulumuzda coşkuyla kutladık. Onlara vatan, millet sevgisini birliği, bütünlüğü yaşlarının alabildiği ölçüde aktarmaya

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Okulöncesi eğitim çevresini merak eden, öğrenmeye ve düşünmeye güdülenmiş çocuğun bu özelliklerini yönetme, teşvik etme ve geliştirme gibi çok önemli bir görevi üstlenmiştir.

Detaylı

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN. SİZLERİ ÇOK SEVİYORUZ. DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Taşıtların özelliklerini, benzerlik ve farklılıklarını inceledik. Taşıtlar konusunda

Detaylı

İSTEK ÖZEL ULUĞBEY ANAOKULU OKUANAOKULU

İSTEK ÖZEL ULUĞBEY ANAOKULU OKUANAOKULU İSTEK ÖZEL ULUĞBEY ANAOKULU OKUANAOKULU 2012 2013 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI KASIM KONULAR AYI VELİ BÜLTENİ KONULAR A) 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA HAFTASI 1) Atatürk ün Hayatı 2) Atatürk ün Yaptığı Yenilikler 3)

Detaylı

İSTEK ACIBADEM KINDERGARTEN

İSTEK ACIBADEM KINDERGARTEN ENGLISH LESSON İSTEK ACIBADEM KINDERGARTEN Bulletin 3 2902.2012 A Big Hello To Our Dear Parents, ( Kocaman Merhabalar Sevgili Velilerimiz ), This month we have had a wonderful and enjoyable time in English.

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI KİMLİK BİLGİLERİ

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI KİMLİK BİLGİLERİ BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI KİMLİK BİLGİLERİ Öğrencinin Adı Soyadı :... Doğum Tarihi,Yeri :... Anne / Baba Adı :... Ev Adresi :... Engel Durumu : Otizm R.A.M Kaynaşt. Dosya No :... Rapor No :...

Detaylı

5-6 YAŞ ARALIK EĞİTİM PROGRAMI

5-6 YAŞ ARALIK EĞİTİM PROGRAMI 01 Aralık - 05 Aralık 2014 AY GENELİNDE YAPILACAK ETKİNLİKLER 5-6 YAŞ ARALIK EĞİTİM PROGRAMI Tema: Hava Durumu (GEMS) Kavramlar Sorumluluk Eğitimi Portfolyo Dil Gelişimi Etkinlikleri Görsel Sanat Teknikleri

Detaylı

E-BÜLTEN 1.SINIFLAR - ARALIK 2015

E-BÜLTEN 1.SINIFLAR - ARALIK 2015 E-BÜLTEN 1.SINIFLAR - ARALIK 2015 1A 1B 1C MUTLU YILLAR, SAĞLIKLI GÜNLER DİLEGİYLE.. DERSİN ADI: TÜRKÇE TEMA: OYUN VE SPOR KONU: Ses öğrenme çalışmalarını yaptık Okunanı dinlerken görgü kurallarına uygun

Detaylı

OYUN ETKİNLİĞİ TÜRKÇE ETKİNLİĞİ

OYUN ETKİNLİĞİ TÜRKÇE ETKİNLİĞİ OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri serbest zaman etkinliklerine yer verildi. Öğrenme merkezlerinde eğitici oyuncak, evcilik, blok, müzik, sanat, kitap,

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4 YAŞ GRUPLARI ARALIK-OCAK AYI BÜLTENİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4 YAŞ GRUPLARI ARALIK-OCAK AYI BÜLTENİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4 YAŞ GRUPLARI ARALIK-OCAK AYI BÜLTENİ BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? Dünyanın hareketleri canlıların yaşamlarını etkiler ana fikrinden yola çıkarak ; Dünyanın hareketleri (gece-gündüz,

Detaylı

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU ARI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU ARI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU ARI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ CUMHURİYET BAYRAMI Kale nedir? Ev ve kale resimlerini inceleme Nasıl bir evde yaşadığını

Detaylı

MAVİ YUNUSLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

MAVİ YUNUSLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU MAVİ YUNUSLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan:HATİCE DEVECİ ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA; 13.10.2014-17.10.2014 tarihleri arasında uygulanan etkinlikleri sizlere sunmaktayım. SEVGİLERLE

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3-4 YAŞ GRUBU ARALIK-OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3-4 YAŞ GRUBU ARALIK-OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3-4 YAŞ GRUBU ARALIK-OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ ARALIK-OCAK-ŞUBAT AYI DİSİPLİNLER ÜSTÜ TEMAMIZ: Kendimizi İfade Etme Yollarımız ANA FİKİR: Çocuklar, oyunla kendilerini ifade eder

Detaylı

UZAY VE GÖKYÜZÜ ZAMAN DİLİMLERİ VE ZAMANI GÖSTEREN ARAÇLAR TUTUM VE YATIRIM HAFTASI YENİ YIL KIŞ MEVSİMİ

UZAY VE GÖKYÜZÜ ZAMAN DİLİMLERİ VE ZAMANI GÖSTEREN ARAÇLAR TUTUM VE YATIRIM HAFTASI YENİ YIL KIŞ MEVSİMİ UZAY VE GÖKYÜZÜ ZAMAN DİLİMLERİ VE ZAMANI GÖSTEREN ARAÇLAR TUTUM VE YATIRIM HAFTASI YENİ YIL KIŞ MEVSİMİ Eski yılda neler yaptık? Yeni yılda neler yapacağız? Zaman bildiren araçlar (Saat-takvim) Zaman

Detaylı

DUYURULAR VE AİLEYE ÖNERİLER

DUYURULAR VE AİLEYE ÖNERİLER Sevgili Velimiz Denizatı Sınıfı olarak Aralık ayında duyu organlarımız, vücut organlarımız ve sevgi konusu üzerine ağırlık verdik. Bu konularla ilgili bol bol çalışmalar yaptık. Sevginin hayatımızda çok

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KELEBEK GRUBU

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KELEBEK GRUBU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KELEBEK GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ,neleri edemez KIZILAY HAFTASI DÜNYA SİNEMA GÜNÜ DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ ÖĞRETMENLER GÜNÜ 10 KASIM ATATÜRKÜ ANMA HAFTASI SONBAHAR-RÜZGÂR-ŞEMSİYE

Detaylı

E-BÜLTEN 1.SINIFLAR /ŞUBAT AYI

E-BÜLTEN 1.SINIFLAR /ŞUBAT AYI E-BÜLTEN 1.SINIFLAR /ŞUBAT AYI KİTAP EN BÜYÜK SEVGİDİR 1A 1B 1C 14 ŞUBAT DÜNYA KİTAP DEĞİŞ-TOKUŞ GÜNÜ KUTLU OLSUN DERSİN ADI: TÜRKÇE TEMA: MASAL DÜNYASI KONU: Tekerleme ve bilmeceler. Kazanım: Okuma için

Detaylı

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ. Hazırlayan: MELTEM DÖKÜLMEZ

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ. Hazırlayan: MELTEM DÖKÜLMEZ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan: MELTEM DÖKÜLMEZ BU HAFTA NELER ÖĞRENDİK * 10-16 Mayıs Engelliler haftası hakkında sohbet edildi. *Alçak-Yüksek kavramlarını öğrendik.

Detaylı

HAZİRAN 2014/2015 ANASINIFI BÜLTENİ. Haziran 2015 Bülten

HAZİRAN 2014/2015 ANASINIFI BÜLTENİ. Haziran 2015 Bülten HAZİRAN 2014/2015 ANASINIFI BÜLTENİ * YAZ MEVSİMİ Yaz mevsimi aylarını öğrenme. Yaz mevsimi panosu hazırlama. Yaz mevsiminde meydana gelen değişiklikleri söyleme. Yaz mevsiminin meyve ve sebzelerini tanıma.

Detaylı

ARI GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ

ARI GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ ARI GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ 2015-2016 YAZ MEVSİMİ BABALAR GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TATİL - VEDALAŞMA Yaz mevsiminde havada meydana gelen değişiklikler neler? Yaz mevsiminde hayvanlarda ne gibi değişiklikler

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI Ayşe BAL DOĞUM TARİHİ 06/08/2003 YAŞI 9 KİMLİK BİLGİLERİ ANNE BABA ADI- SOYADI Sabiha Ali DOĞUM TARİHİ 09/06/1973 12/05/1970 MESLEĞİ Ev hanımı

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER ANASINIFI İNGİLİZCE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER ANASINIFI İNGİLİZCE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI EKİM EYLÜL 01-014 -ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER ANASINIFI İNGİLİZCE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI 1 Kazanım: Derse ilgi duyar. Greetings (Selamlaşma) Kazanım: Selamlaşma yapılarını kullanabilir.

Detaylı

IŞIKLI GÜNLER EKİM 2015

IŞIKLI GÜNLER EKİM 2015 HAZIRLAYANLAR İNCİ PİPER ULVİYE TÜZÜ EROĞLU EDİTÖR ÜLKÜ UZUN IŞIKLI GÜNLER EKİM 2015 İÇİNDEKİLER 1.EKİM AYI ÖZEL GÜN VE KUTLAMALARI 2.EKİM AYI KAZANIM ve GÖSTERGELERİ 3.EKİM AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ 4.BRANŞ

Detaylı

HAZIRLAYANLAR AMELİTA AKYER MONTESSORİ SINIFI ÖĞRETMENLERİ EDİTÖR ÜLKÜ UZUN IŞIKLI GÜNLER ARALIK 2017

HAZIRLAYANLAR AMELİTA AKYER MONTESSORİ SINIFI ÖĞRETMENLERİ EDİTÖR ÜLKÜ UZUN IŞIKLI GÜNLER ARALIK 2017 HAZIRLAYANLAR AMELİTA AKYER MONTESSORİ SINIFI ÖĞRETMENLERİ EDİTÖR ÜLKÜ UZUN IŞIKLI GÜNLER ARALIK 2017 İÇİNDEKİLER 1.MONTESSORİ FELSEFESİ 2.MONTESSORİ SINIFINDAN 3.ARALIK AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ 4.BRANŞ

Detaylı

İnsanlar ve hayvanlar arasında bir etkileşim vardır.

İnsanlar ve hayvanlar arasında bir etkileşim vardır. 2016-2017 EĞİTİMÖĞRETİM YILI ŞUBAT-MART AYI BÜLTENİ 3-4 YAŞ İnsanlar ve hayvanlar arasında bir etkileşim vardır. DİSİPLİNLER ÜSTÜ TEMAMIZ: GEZEGENİ PAYLAŞMAK ANA FİKİR: İnsanlar ve hayvanlar arasında bir

Detaylı

PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan: Meltem DÖKÜLMEZ ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA; Anne-babalık önemli ama tek işimiz değildir O yüzden mutlaka kendinize özel bir zaman

Detaylı

1.Dönem 20 Haziran - 01 Temmuz. 2.Dönem 11 Temmuz - 21 Temmuz

1.Dönem 20 Haziran - 01 Temmuz. 2.Dönem 11 Temmuz - 21 Temmuz 1.Dönem 20 Haziran - 01 Temmuz 2.Dönem 11 Temmuz - 21 Temmuz S2 GÖRSEL SANATLAR ODTÜ Geliştirme Vakfı görsel sanatlar zümresi olarak yaz okulu sürecinde ahşap üzerine akrilik boya ile öğrencilerimizin

Detaylı

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU EYLÜL - EKİM AYLARI BÜLTENİMİZ

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU EYLÜL - EKİM AYLARI BÜLTENİMİZ ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU EYLÜL - EKİM AYLARI BÜLTENİMİZ MATEMATİK ETKİNLİKLERİMİZ Sayma, rakam-nesne eşleştirme, gruplama çalışmalarına yer verdik. Dikkat ve ayırt etme

Detaylı

YENİ BİLİM AMERİKAN KÜLTÜR KOLEJİ

YENİ BİLİM AMERİKAN KÜLTÜR KOLEJİ YENİ BİLİM AMERİKAN KÜLTÜR KOLEJİ 2015-2016 ŞUBAT AYI BÜLTENİ STAR CLASS BU AYIN TEMASI KENDİMİZİ DÜZENLEME BİÇİMİMİZ ANA HATLARIMIZ *Toplumların ve bireylerin ihtiyaçları farklı meslekleri ortaya çıkarır

Detaylı

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU EKİM KASIM 2016 BÜLTENİ

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU EKİM KASIM 2016 BÜLTENİ İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU EKİM KASIM 2016 BÜLTENİ TEMAMIZ: Kim Olduğumuz ANA FİKİR: İnsanların bedenlerini keşfetmeleri kendilerini tanımalarına yardımcı olur. NELERİ ÖĞRENECEĞİZ Fiziksel özelliklerimizi

Detaylı

SINIF İÇİ ETKİNLİKLER

SINIF İÇİ ETKİNLİKLER Sevgili Velilerimiz, Bizler Kasım ayında olmanın burukluğunu yaşadık. Atatürk ü anma haftamızı Atamızı anarak yaşadık. Bu ayda Sentez Koleji olarak etkinliklerimiz keyifli ve dolu dolu geçti. Etkinliklerimiz

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BÜLTENİMİZDE NELER VAR? ETKİNLİKLERİMİZ GEMS ETKİNLİĞİMİZ: KUTUP HAYVANLARI DEĞERLER EĞİTİMİ ETKİNLİĞİMİZ: PAYLAŞMA KİTAP ATÖLYESİ: YAZAR ETKİNLİĞİMİZ GEZİLERİMİZ SİNEMA GÜNÜMÜZ

Detaylı

ARI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ 2015-2016

ARI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ 2015-2016 ARI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ 2015-2016 ÇOCUKLAR YARININ BÜYÜKLERİDİR. GELECEĞİN YÖNETİCİSİ VE GÜVENCESİDİRLER. BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA HAFTASI, KIZILAY HAFTASI, DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ,

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BÜLTENİMİZDE NELER VAR? ETKİNLİKLERİMİZ 2.PORTFOLYO SUNUMLARIMIZ SORGULAMA ÜNİTEMİZ OKUMA YAZMA HAZIRLIK ÇALIŞMALARIMIZ GEZİLERİMİZ SAHNE PROVALARIMIZ BAHÇE ETKİNLİKLERİMİZ

Detaylı

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I HEDEFLER İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I Gelişim Psikolojisinin Alanı Gelişim Psikolojisinin Temel Kavramları Gelişimi Etkileyen Faktörler Gelişimin Temel İlkeleri Fiziksel Gelişim Alanı PSİKOLOJİ Bu

Detaylı

5-6 YAŞ EKİM EĞİTİM PROGRAMI

5-6 YAŞ EKİM EĞİTİM PROGRAMI 05-09- Ekim 2015 5-6 YAŞ EKİM EĞİTİM PROGRAMI AY GENELİNDE YAPILACAK ETKİNLİKLER Tema: Ağaç Evler (GEMS) Özel Gün ve Kutlamalar: Hayvanları Koruma Günü Dünya Çocuk Hakları Günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Detaylı

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU NİSAN MAYIS HAZİRAN 2017 Bülteni

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU NİSAN MAYIS HAZİRAN 2017 Bülteni İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU NİSAN MAYIS HAZİRAN 2017 Bülteni BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? Dünya genelinde çocukların benzerlikleri ve farklılıkları vardır dan yola çıkarak; Fiziksel özellikler Çocukların farklı

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar.

Detaylı

DENİZ YILDIZLARI SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

DENİZ YILDIZLARI SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU DENİZ YILDIZLARI SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan:TUĞBA BAŞER AVCI ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA; 08.12.2014-12.12.2014 tarihleri arasında uygulanan etkinlikleri sizlere sunmaktayım.

Detaylı

2017 HAZİRAN / 1. HAFTA KONU

2017 HAZİRAN / 1. HAFTA KONU YAZ MEYVELERİ 2017 HAZİRAN / 1. HAFTA KONU 01.06.2017 Dokun Hisset kartlarıyla Oynuyorum. 02.06,2017 MONTESSORI ETKİNLİK Pirinç ve Mercimekleri ayırma çalışmasını Kavramlar Kitabımızdan Sıcak-Soğuk Kavramına

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ EKİM AYINDA ÖĞRENDİKLERİMİZ Hayvanları Koruma Günü nedeniyle okul bahçemizde yürüyüş yaptık. Hayvanlar sergisini oluşturduk ve inceledik.

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI İLKOKUL BÜLTENİ

2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI İLKOKUL BÜLTENİ 2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI İLKOKUL BÜLTENİ TED İSTANBUL KOLEJİ Yıl:6 Hafta:10 Sayı: 8 06 Kasım 2015 Değerli Velilerimiz, İnsanın işini sevmesinin çok önemli olduğunu her gün yaşayarak bizzat deneyimliyorum.

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

ETKİNLİKLERİMİZ. ANNELER GÜNÜ (Mayıs ayının ikinci pazarı): Anneler gününü neden kutladığımızı öğrenip, annelerimiz için sürprizler hazırlayacağız.

ETKİNLİKLERİMİZ. ANNELER GÜNÜ (Mayıs ayının ikinci pazarı): Anneler gününü neden kutladığımızı öğrenip, annelerimiz için sürprizler hazırlayacağız. SAYI:8 SOHBET SAATLERİ ETKİNLİKLERİMİZ ANNELER GÜNÜ (Mayıs ayının ikinci pazarı): Anneler gününü neden kutladığımızı öğrenip, annelerimiz için sürprizler hazırlayacağız. BİTKİLER: Bitki çeşitlerini, bitkilerin

Detaylı

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU ARALIK - OCAK AYI BÜLTENİ 3-4 YAŞ

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU ARALIK - OCAK AYI BÜLTENİ 3-4 YAŞ İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU 2014-2015 ARALIK - OCAK AYI BÜLTENİ 3-4 YAŞ ARALIK-OCAK AYI DİSİPLİNLER ÜSTÜ TEMAMIZ: Kendimizi İfade Etme Yollarımız Ana fikir: Çocuklar, çevrelerindeki materyallerle oyun kurarak

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4 YAŞ GRUPLARI ARALIK-OCAK AYI BÜLTENİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4 YAŞ GRUPLARI ARALIK-OCAK AYI BÜLTENİ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4 YAŞ GRUPLARI ARALIK-OCAK AYI BÜLTENİ BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? Dünyanın hareketleri canlıların yaşamlarını etkiler ana fikrinden yola çıkarak ; Dünya nın hareketlerinin sonuçları

Detaylı

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIM-ARALIK AYI

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIM-ARALIK AYI İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIM-ARALIK AYI BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? İnsanlar bir yerden bir yere gitmek için farklı ulaşım araçları kullanırlar. ana fikrini anlamaya yönelik

Detaylı

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla,

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, blok, fen-doğa, yapılandırılmamış oyuncak, müzik, sanat)serbest

Detaylı

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİMİZ

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİMİZ ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİMİZ MATEMATİK ETKİNLİKLERİMİZ Üçgen şekli ile oyun etkinliklerine yer verdik. 1-10 arası rakamları tanıma ve 1-5 arası sayıları

Detaylı

IŞIKLI GÜNLER EYLÜL, 2014

IŞIKLI GÜNLER EYLÜL, 2014 HAZIRLAYANLAR 5 YAŞ GRUBU ÖĞRETMENLERİ EDİTÖR ÜLKÜ UZUN IŞIKLI GÜNLER EYLÜL, 2014 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ TÜM ÖĞRENCİ İLE VELİLERİMİZE MUTLULUK VE BAŞARI GETİRMESİNİ DİLERİZ. Aylık bültenlerimizde;

Detaylı

SINIF İÇİ ETKİNLİKLER

SINIF İÇİ ETKİNLİKLER ARALIK 2014 Sevgili Veliler; Bizler Aralık ayını da dolu dolu yaşadık. Önemli gün ve haftaları büyük bir coşku, sevinçle yaşadık. Sınıf içi etkinliklerimize tüm çocuklarımız keyifle katıldılar. Etkinliklerimizle

Detaylı

DECEMBER 6 YRS

DECEMBER 6 YRS 2016 2017 DECEMBER 6 YRS Vocabulary to practise in DECEMBER! Christmas tree (Yeni yıl ağacı), Santa Claus (noel baba), bell (zil),deer (geyik), sleigh (kızak), banana (muz), apple (elma), orange (portakal),

Detaylı

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU 3 YAŞ B SINIFI EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU 3 YAŞ B SINIFI EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU 3 YAŞ B SINIFI EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ SINIF ETKİNLİKLERİ Eylül Ekim ayı etkinliklerimiz Oyun teması ile başladı. TÜRKÇE DİL Türkçe Dil Etkinliklerimizde

Detaylı

EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 2013-2014 EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ EKİM AYINDA ÖĞRENDİKLERİMİZ Hayvanları Koruma Günü nedeniyle okul bahçemizde yürüyüş yaptık. Hayvanlar sergisini inceledik. Hayvanlar için evler

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI KİMLİK BİLGİLERİ Öğrencinin Adı Soyadı:. Doğum Tarihi,Yeri. Anne / Baba Adı :. Ev Adresi :. Engel Durumu: Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik R.A.M Kaynaştırma Dosya

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

Eğitim Dizisi. Hazırlayanlar: Dr. Seçil Yücelyiğit - Bil. Uzm. Sibel Güler

Eğitim Dizisi. Hazırlayanlar: Dr. Seçil Yücelyiğit - Bil. Uzm. Sibel Güler Oyun gemisi Eğitim Dizisi Her cilt 24 cm x 30 cm - 110 gr. 1. hamur Bu eğitim dizisinde okul öncesi dönem çocuklarının hem bilişsel gelişimlerini, hem de sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyen zengin

Detaylı

JUNIOR KINDERGARTEN İSTEK Private Barış Kindergarten Newsletter December 2013 Age 5

JUNIOR KINDERGARTEN İSTEK Private Barış Kindergarten Newsletter December 2013 Age 5 JUNIOR KINDERGARTEN İSTEK Private Barış Kindergarten Newsletter December 2013 Age 5 The subjects that will be covered in the month of December are as follows: Week 1: Revision: occupations. Places of work:

Detaylı

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir.

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir. Değerli Anne ve Babalar, Anne-baba olarak ders seçimi aşamasında etkimiz ne kadar olmalı?, Çocuğumun ilgi ve yeteneklerini nasıl belirlerim?, Çocuğuma uygun meslek grupları nelerdir?, ve Ders seçimi sürecinde

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 3. SINIFLARDA İNGİLİZCE DERSİNDE NELER YAPTIK?

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 3. SINIFLARDA İNGİLİZCE DERSİNDE NELER YAPTIK? 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 3. SINIFLARDA İNGİLİZCE DERSİNDE NELER YAPTIK? Değerli Velimiz, Salihli Koleji Yabancı Diller zümresi olarak 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı 2. döneminde 3. sınıflarımızda

Detaylı

ÖZEL EFDAL ANAOKULU KELEBEK VE YILDIZ GRUPLARI MAYIS AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ANAOKULU KELEBEK VE YILDIZ GRUPLARI MAYIS AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ANAOKULU KELEBEK VE YILDIZ GRUPLARI MAYIS AYI BÜLTENİ MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENDİK? * Anneler Günü Hediyelerimizi ailelerimize sunduk. Annelerimizin bizim için neler yaptığını tartıştık. Annemize

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NİSAN AYI EĞİTİM PROGRAMI

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NİSAN AYI EĞİTİM PROGRAMI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NİSAN AYI EĞİTİM PROGRAMI 31 MART PAZARTESİ 01 NİSAN SALI 02 NİSAN ÇARŞAMBA 03 NİSAN PERŞEMBE 04 NİSAN CUMA CUMARTESİ-PAZAR II. DÖNEM ARA TATİL II. DÖNEM ARA TATİL II. DÖNEM

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BÜLTENİMİZDE NELER VAR? ETKİNLİKLERİMİZ GEMS ETKİNLİĞİMİZ: KUTUP HAYVANLARI DEĞERLER EĞİTİMİ ETKİNLİĞİMİZ: PAYLAŞMA KİTAP ATÖLYESİ: YAZAR ETKİNLİĞİMİZ GEZİLERİMİZ SİNEMA GÜNÜMÜZ

Detaylı

3 YAŞ MASAL DÜNYASI 2018 HAZİRAN AYI EĞİTİM PROGRAMI

3 YAŞ MASAL DÜNYASI 2018 HAZİRAN AYI EĞİTİM PROGRAMI YAZ MEVSİMİ 3 YAŞ MASAL DÜNYASI 2018 HAZİRAN AYI EĞİTİM PROGRAMI *Babalar günü için sürpriz hediye *Çevremizden topladığımız farklı taşları parmak boyası ile boyuyoruz. *Serbest resim çalışmaları *Kağıt

Detaylı

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EYLÜL-EKİM AYI BÜLTENİ

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EYLÜL-EKİM AYI BÜLTENİ İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EYLÜL-EKİM AYI BÜLTENİ İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! BU AY NELERİ SORGULAYACAĞIZ? İnsanlar

Detaylı