Tarihçe. Kosmos Bilim Kitleri ile Bilgiye Erişim

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tarihçe. Kosmos Bilim Kitleri ile Bilgiye Erişim"

Transkript

1

2 Tarihçe Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co. kuruldu İlk eğlenceli bilim kiti üretildi Eğlenceli bilim kitleri ile Paris Fuarı nda ilk ödülünü aldı The Settlers of Catan ın lansmanı yapıldı Kuzey Amerika da Thames&Kosmos kuruldu Yenilikçilik ve Çevre Farkındalığı ödülünü aldı Mermedya ile Türkiye pazarına girdi. Kosmos Bilim Kitleri ile Bilgiye Erişim Kosmos Bilim Kitleri uzun yıllardır çocukların bilimi eğlenceli bir şekilde keşfedip öğrenmelerine olanak sağladı. Yenilikçilik ve kalite kavramlarının ön plana çıktığı bir marka olan Kosmos, aynı zamanda deneylerin güvenli bir şekilde yapılmasını ön planda tuttu. Çocukların birebir deneyim ile daha iyi öğrendikleri gerçeğinden yola çıkan Kosmos, geleneksel Kimya, Fizik ve Elektrik konuları dışında çoçuklar ve genç yetişkinler Solar Enerji gibi güncel bilim konularını da detaylı şekilde incelemektedir.içerik konusunda bütün dünyadan alanlarının en önemli uzmanları ile yapılan işbirlikleri, üst düzeyde gerçekleştirilen güvenlik testleri, uluslararası standartlara uygunluk kontrolleri, üretim aşamasında titizlikle üzerinde durulan konulardır.

3 Kosmos un bütün ürünleri, pazara sunulmadan önce fokus gruplar halinde hedef kitle tarafından denenir. Kosmos ürünlerinin üretiminde katkısı olan, alanlarında uzman geliştiriciler, yazarlar ve tüm diğer personel de; aynı zamanda Kosmos un hedef kitlesi içerisinde yer alır. Kosmos, marka olarak her zaman kalite yi temsil etmiştir. Bu çizgisini gerek kitaplar ve oyunlar gerekse de bilim kitlerinde olmak üzere bütün ürün gamına yansıtmıştır. Ürünlerinin büyük çoğunluğunun Almanya da üretmesi de bu hassasiyetin en önemli göstergesidir. Kosmos un stratejisi kalite, yenilik ve güvenlik kavramları üzerine kuruludur. Kosmos deney kitleri ve kitlerin içindeki kitapçıklar çocuklar için okul derslerine yardımcı bir kaynak niteliğindedir. Konuyu tüm detaylarına kadar ve son derece basit bir dille anlatan kitapçıklar içeriğiyle Kosmos un farkını ortaya koymaktadır. Kosmos Eğlenceli Bilim Kitleri Tamamı Türkçe, animasyonlarla desteklenmiş yetkin yardımcı kaynak içeren 5-15 yaş grubu arasındaki kitleyi, öğretmenleri ve ebeveynleri hedefleyen bilim kitleri Okul derslerine yardımcı Eğlenceli Bilim Kitleri pazarında %65 lik bir pay ve üretici kimliği ile lider Bilimin farklı dallarına yönelik yüzlerce eğlenceli bilim kiti

4 POWER HOUSE Ölçüler/Ağırlık 525 x 365 x 90 mm g +10 YAŞ Güneşten ve rüzgardan temiz enerji elde edin Yenilenebilir enerji ve akıllı ev deneyleri 21. yüzyılda sürdürülebilir enerji Power House, içerdiği 100 deney ve çeşitli türden enerji maketleriyle size alternatif enerji ve sürdürülebilir yaşam hakkında hayati önemde bilgiler vaat ediyor. Power House u inşa edin ve bu evin hem içinde hem de dışında deneylerinizi gerçekleştirin. Enerji tasarrufu sağlayan yapı malzemelerini ve pasif ev tasarımını yakından inceleyin. Isıtma, soğutma, ısı iletimi, ısı yayımı ve yalıtım deneyleri yapın. Dünya iklimini, su döngüsünü ve gökyüzündeki bitmez tükenmez güç kaynağını yani güneşi araştırın. Bir güneş kolektörü kullanarak, pasif güneş enerjisi toplama yöntemlerini test edin. Bir fotovoltaik güneş paneli kurarak güneş ışığından elektrik elde edin. Rüzgâr türbinleri yaparak, rüzgâr enerjisi üretin. Bir sera inşa ederek bitkiler tarafından kullanılan enerji tasarrufu tekniklerini öğrenin.

5 25 Parça 100 Deney 64 Sayfa Kitapçık Power House, hem birçok alternatif enerji türünü geniş kapsamlı bir şekilde gözler önüne seriyor, hem de pratik maketleri sayesinde çevre koruma ve enerji tasarrufu konularını aydınlatıyor. Renkli baskı kitapçıkta sunulan yönergeler, bilimsel açıklamalar ve enerji tasarrufuyla ilgili tavsiyeler ise oldukça dikkat çekici.

6 STEPPING INTO SCIENCE Ölçüler/Ağırlık 290 x 363 x 78 mm 644 g +5 YAŞ Basit sorulara cevap vermek için kolay deneyler yapın! Kimya, fizik ve biyolojinin ne olduğunu öğrenin! Bilimsel yönteme uygulamalı giriş! Hava ve suyun yeteneklerini keşfedin! Beş önemli alanda; doğa, fizik, kimya, hava ve su. 25 eğlenceli deneyle, bilimsel araştırma ve kavrayış deneyimi kazanın. Bitkilerin büyümek için nelere ihtiyaç duyduğunu öğrenin, suyun nasıl tırmandığını görün, bitkilerin terlemesini izleyin ve bitkilerin nasıl yayıldığını inceleyin. Bir büyütecin nasıl büyüttüğünü, renklerin nasıl birbiriyle karıştığını, statik elektriğin nasıl kendine çektiğini, güneş kadranlarının zamanı nasıl haber verdiğini ve bir filmin nasıl oynatıldığını keşfedin. Hava basıncını, hava akımını, hava yastıklı taşıtları, kağıt uçakları ve emiş gücünü inceleyin. Gizli mesajlar yazın, bir tel ataşı yüzdürün, süper kabarcıklar çıkarın, kılcal hareketi gözlemleyin ve yer değiştirme testi yapın. Sabunla yüzen bir kayık yapın, yağ ve suyu karıştırın, buhar deneyleri yapın, şekerle boyayın ve bir balonun kendi kendini şişirmesini izleyin.

7 25 Deney 48 Sayfa Kitapçık Little Labs serisinin ilk seti, Stepping Into Science, uygulamalı deneyler ile bilimin temellerini öğretirken, çocukları aynı zamanda bilimsel yöntemle tanıştırıyor. 48 sayfalık renkli kitapçığı ile çocukların kelime dağarcığını güçlendiriyor. Dil öğrenme destekleri içeren, ebeveyn ve yetişkin gözetmenlere danışmanlık eden yeterli miktarda metin içeriyor.

8 HYDROPOWER Ölçüler/Ağırlık 290 x 363 x 78 mm 746 g +10 YAŞ Su gücünden elektrik akımı nasıl oluşuyor? Çevre dostu enerji nedir? Bir çok ilginç model inşa et! Suyun içindeki gizli gücü keşfet! Akarsuyun içindeki enerji geçmişte değirmenlerin ve dokuma tezgahlarının çalıştırılması için kullanılmaktaydı. Günümüzde hala ortaçağdan kalma birçok kentte akarsuyun kanallar üzerinden çeşitli atölyeler önündeki su çarklarına nasıl iletilmiş olduğu görülebilir. 19. yüzyılın sonundan itibaren su gücü aynı zamanda elektrik üretmek için de kullanılmıştır. Bu yapı seti ile birçok model inşa edebilir ve sudan nasıl enerji elde edildiğini test edebilirsin. Modeller aynı zamanda sana bu gücün neler için kullanılabildiğini göstermektedir.

9 Suyun içinde nasıl bir enerji türü gizli? Su enerjisinden elektrik akımı nasıl oluşuyor? Su gücüyle ne kadar elektrik elde edilebilir? Su gücü motoru olarak güneş! 32 Sayfa Kitapçık

10 AIR STREAM MACHINES Ölçüler/Ağırlık 290 x 363 x 78 mm 950 g +8 YAŞ Hoverkraft ve hava motorlu araçlar Hava akımı ve hava basıncı nedir? Artık sen de bir hava yastığı sayesinde, kaygan zemin veya su üzerinde süzülebilen gerçek bir hoverkraft yapabilirsin! Hem aynı zamanda; havanın görünmez de olsa bir kütlesi olduğunu ve uygun koşullar altında son derece ağır cisimleri kaldırabildiğini deneyerek öğrenmiş olacaksın. İki farklı motor ve bir pervaneyle çeşitli deneyler yaparak, hava basıncı ve hava akımının bütün sırlarını ortaya çıkaracağız. Bu kitteki maketler, eşsiz tasarımlı bir hava motoru ve yumuşak kanatlı bir pervaneyeyle çalışır. Hava motoru, motor benzeri bir sistem sayesinde hoverkraft yastığına basınçlı hava pompalar... Kısacası, akılcı parçaları bir araya getirerek hava basıncıyla çalışan birçok makinenin yanında gerçek bir hoverkraft yapabilir ve bu tür araçların temel çalışma prensibini yakından inceleyebilirsin. Ve bir beyzbol makinesi topu senin için hava fırlatsın!.. Kendi potanı yarat ve havanın gücünü kullanarak basketleri sırala!.. Süper bir yarış otomobili yap!.. Bakalım yaptığın Hoverkraft ne kadar yük taşıyabiliyor?..

11 59 Parça 10 Deney 32 Sayfa Kitapçık Rüzgâr tersine eser mi? Hoverkraft ne kadar yük taşıyabilir? Hava neler yapabilir? Hava nasıl kokar? Hava krikosu nedir? Hoverkraft Pervaneli hoverkraft Uçan sihirli top Yük hoverkraftı - 1 Yük hoverkraftı - 2 Körling taşı Beyzbol makinesi Hava basketbolu Atlı karınca Yarış otomobili

12 ELECTRONICS Ölçüler/Ağırlık 333 x 226 x 67 mm 448 g +8 YAŞ En önemli elektronik komponentleri keşfedin! 17 farklı elektrik devresini oluşturun! Voltaj, akım ve direncin ne olduğunu öğrenin! Elektroniğin eğlenceli dünyasını keşfedin. Yağmur sensörü, iletkenlik ölçer, yalan makinesi, çeşitli alarm sistemleri, zamanlayıcılı düğmeleri, flaşör devreleri, elektronik sensörler, ısı sensörleri ve günlük hayatta kullandığımız cihazların nasıl çalıştığını öğreniyoruz.

13 21 Deney 48 Sayfa Kitapçık Flip flop un ne olduğunu biliyor musunuz? Bir Led in hangi tarafı düzdür? Bir transistörde kaç adet kutup bulunur? Elektronik sensörler nasıl yapılır? Isı sensörleri nasıl çalışır?

14 PHYSICS DISCOVERY Ölçüler 333 x 226 x 67 mm +8 YAŞ Eğlenceli modeller ile fizik öğrenin! Kullanışlı inşa sistemi! Ondört model! 12 farklı model inşa edin ve basit makineleri öğrenmek için deneyler yapın. Her bir model mekanik fizik alanında bir temel düşünceyi göstermektedir. Kaldıraç kollarını öğrenmek için bir terazi, makaraları öğrenmek için bir yük asansörü ve tekerlekleri öğrenmek için bir bisiklet yapabilirsiniz. Merkez ve merkezkaç kuvvetlerini öğrenmek için bir hareketli sinema makinesi ve dişlileri öğrenmek için bir transmisyon yapabilirsiniz. Modellerinizin üzerindeki kuvvetleri ölçmek için basit bir yaylı terazi yapın ve normal kuvvet ve yerçekimi kuvvetini öğrenmek için bir eğik düzlem yapın. Enerji transferini öğrenmek için su değirmeni ile çalışan bir vinç ve bir mancınık yapın. Son olarak bir yelkenli yat ve kauçuk bant ile güç verilen bir araba yaparak fizik bilginizi test edin.

15 17 Deney 48 Sayfa Kitapçık Bu deney seti, fiziğin hayranlık uyandıran dünyasını çocuğunuza biraz daha yaklaştırıyor. Çok amaçlı malzemeleri ve kolay anlaşılır örnekleriyle fizik ölçümlerinin ve yasalarının dünyasına bir bakış sağlayacak ve çocuğunuzun okulda öğrendiği şeyleri daha iyi anlamasına katkıda bulunacaktır.

16 BUBBLE SCIENCE Ölçüler 333 x 226 x 67 mm 732 g +9 YAŞ Sabun köpüğü deneyleri! Büyüleyici renk ve şekilleri keşfedin! Süper baloncuk solüsyonu! İnsanı adeta büyüleyen sabun köpüğüyle deneyler yaparak, hem fizik kurallarını öğrenin hem de eğlenin. Sabun köpüğünün kendine özgü öyle bir takım özellikleri vardır ki, insanoğlu binlerce yıldır kendini bu büyünün cazibesinden alıkoyamamıştır. Sabun, su ve havadan oluşan bu çarpıcı, ama bir o kadar da sade ve basit şekilleri bilim insanlarının neden hâlâ araştırdığını, matematikçilerin neden modellediğini, mimarların neden taklit ettiğini ve sanatçıların neden ölümsüzleştirdiğini anlayacaksınız. Üfleyin ve dev baloncuklar, mini baloncuklar, baloncuk içinde baloncuklar, baloncuk zincirleri ve baloncuk örtüleri üretin. Kusursuz bir baloncuk solüsyonu elde etmek için uygun karışımı hazırlayın. Su ve sabun arasındaki aşk-nefret ilişkisini ve yüzey gerilimi adı verilen bilimsel fenomeni ayrıntılarıyla kavrayın. Baloncukların incelikli renklerini gözlemleyin. Baloncuklardan geometrik şekiller üretin.

17 29 Deney 48 Sayfa Kitapçık Su ve Sabunla Yapılan Deneyler Büyüleyici Dev Baloncuklar Sabun Katmanından Oluşan Geometrik Şekiller Gökkuşağı Renkleri: Pırıl Pırıl Sabun Baloncukları

18 SOLAR BOAT Ölçüler 333 x 226 x 67 mm 750 g +8 YAŞ 6 adet model ile basit ve eğlenceli kurulum! Yenilenebilir enerji! Yenilebilir enerjiyi keşfet! Çok yönlü yapı sistemiyle derhal işe koyulabilirsin. Kendi tekneni inşa et veya bir rüzgar jeneratörü ya da bir uzay gemisi kur. Modellere fırlama veya hareket etme gücünü solar modül ile ver. Güneş yeterince güçlü değil mi? Sorun yok pil veya bir aküyü modüle yerleştir ve her şey yoluna girsin! Solar hücre nasıl çalışır ve yenilenebilir enerji nedir? Teknen neden yüzüyor ve hangi güçle çalıştırılıyor? Vantilatörün nereye doğru üflüyor ve bir helikopter nasıl uçuyor? Tüm 44 parçayı aynı zamanda Yenilenebilir enerji ve Fizik serisinin diğer KOSMOS deney kitlerinde de kullanabilirsin.

19 44 Parça 6 Model 32 Sayfa Kitapçık Solar Tekne: Alçak su seviyesinde yüzebiliyor ve nasıl güçlü olduğunu gösteriyor. Solar Rüzgar Jeneratörü: Rüzgar jeneratörü, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisini bir araya getiriyor. Solar Uçak: Yalnız güneş ışığıyla uçmanın mümkün olduğunu gösteriyor.

20 SOLAR AUTO Ölçüler 333 x 226 x 67 mm 750 g +8 YAŞ 5 adet model ile basit ve eğlenceli kurulum! Yenilenebilir enerji! Yenilebilir enerjinin heyecanı! Kendi arabanı inşa et veya bir helikopter ya da solar jet kur. Modellere fırlama veya hareket etme gücünü solar modül ile ver. Güneş yeterince güçlü değil mi? Sorun yok pil veya bir aküyü modüle yerleştir ve her şey yoluna girsin! Solar hücre nasıl çalışır ve yenilenebilir enerji nedir? Araban nasıl hızla gidiyor? Geri geri de gidebilir mi? Jirokopter nedir ve akça ağaç tohumlarıyla arasında nasıl bir ilgi bulunmaktadır? Tüm 37 parçayı aynı zamanda Yenilenebilir enerji ve Fizik serisinin diğer KOSMOS deney kitlerinde de kullanabilirsin.

21 37 Parça 5 Model 28 Sayfa Kitapçık Güneş ışığından elektrik üretmek mümkün mü? Solar Otomobil: Çevre dostu solar hücre otomobilini yolda büyük bir hızla gitmesini sağlıyor. Solar Helikopter: Solar hücre yardımıyla helikopterin kalkışa hazır. Rüzgar makinesi: Solar hücren ile rüzgar yapabilirsin. Solar Jet: Solar-Jetin daireler çizebilir! Jirokopter: Jirokopter nedir ve akça ağaç tohumlarıyla arasında nasıl bir ilgi vardır?

22 SOLAR THERMAL LAB Ölçüler/Ağırlık 130 x 205 x 55 mm 250 g +7 YAŞ Güneş enerjisi ile deneyler gerçekleştir! Güneş enerjisi diskleri döndürüyor! Solar Thermal Lab ile, siz de güneş enerjisini toplayıp renkli türbinleri döndürmenize yarayacak basit solar termal yukarı akış kulelerinizi kurabilirsiniz. Solar türbinleri farklı konfigürasyonlarda test edip sonuçları iki farklı kule için karşılaştırabilirsiniz. Yukarı akımlar ve solar termal enerji ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz. Solar termal enerji, solar enerjiyi ısı formunda toplayıp elektriğe çevirme anlamına gelir. Devasa termal kuleler, dünya üzerinde güneşli yerlere kurulmakta ve ısınan hava ile döndürülen türbinler yardımıyla güneş enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

23 3 Deney 8 Sayfa Kitapçık Solar yukarı akım kulelerinizin tepesine monte edilmiş olan tekerleklerin dönmesini, sıcak hava akımı sağlamaktadır. Çoğu materyaller fazla ısındıklarında genleşir. Isı, hava ve diğer gazları önemli miktarda genleştirir. Aslında havanın boşluktan ibaret olmadığını, bir madde olduğunu, bisiklet sürerken yüzünüze çarpan rüzgardan veya arabada seyir halindeyken pencereden elinizi çıkardığınızda algılayabilirsiniz.

24 SEA MONKEYS Ölçüler/Ağırlık 130 x 205 x 55 mm 250 g +8 YAŞ Sea Monkey ler için yetiştirme seti! Küçücük larvalar Sea Monkey lere dönüşüyor! Yaklaşık 100 milyon yıl önce Sea Monkey lerin ataları doğal tuzlu su göllerinde yaşamaktaydı. Sea Monkey ler 65 milyon yıl önce ölerek ortadan kalkan dinozorların milyonlarca yıl boyunca çağdaşlarıydılar. Sea Monkey (bilimsel adı Artemia salina ), yengeçler ve su pireleriyle akrabadırlar. Yaklaşık 1 cm büyüklüğe erişmektedirler. Tuzlalar, sıcak ülkelerde tuz elde etmek için, içinde deniz tuzunun buharlaştırıldığı göletlerdir. Yan taraftaki resim bu türden bir tuzla göletini göstermektedir. Çalışan adam, birkaç ay sonra ayrışacak olan tuzu kuruması için kenarlara itmektedir. Böyle sularda da Sea Monkey ler ortaya çıkabilmektedir. Hem de birkaç tane de değil, milyonlarca! Sen de bu deney kitiyle Sea Monkey ler yetiştirebilirsin.

25 Sea Monkey lere neden eski çağ hayvanları denmiştir? Küçücük yumurtalardan canlı Sea Monkey ler nasıl oluşur? Eski çağ Sea Monkey leri aslında nerede yaşıyor?

26 ELECTRO CHEM CLOCK Ölçüler/Ağırlık 130 x 205 x 55 mm 250 g +8 YAŞ Kendi pilinizi yapın! Limonatadan elektrik üretin! Bu eğlenceli elektrik laboratuarı ile heyecan verici elektrokimya bilimini keşfedin. Limonata ya da gazozdan elektrik üreten bir pil yapın. Pili, LCD ekrana sahip bir dijital saati çalıştırmak için kullanın. Kola ve hatta tuzlu su ile saatinizi çalıştırmak için deneyler yapın. Elektrik, elektrokimyasal reaksiyonlar, piller ve iletkenler ve yalıtkanlar ile ilgili temel bilgileri öğrenin.

27 3 Deney 8 Sayfa Kitapçık Limonatanın içine konulan metal plakalar, limonata bataryasının elektrotlarıdır. Farklı malzemelerden yapılmış olmaları çok önemlidir. Bu kitteki elektrotlar, bakır ve çinkodan yapılmıştır. Bataryanın iletken sıvısı limonatadır ve ayrıca elektrolit olarak da bilinir. Bataryanın çalışması için az miktarda asit içerir. Pek çok alkolsüz içecek biraz sitrik asit içerir.pili, LCD ekrana sahip bir dijital saati çalıştırmak için kullanın. Kola ve hatta tuzlu su ile saatinizi çalıştırmak için deneyler yapın. Elektrik, elektrokimyasal reaksiyonlar, piller ve iletkenler ve yalıtkanlar ile ilgili temel bilgileri ögrenin.

28 SCIENCE EXPERIMENTS Ölçüler/Ağırlık 130 x 205 x 55 mm 250 g +6 YAŞ Suyun kaldırma kuvvetini keşfedin! Sabun etkisiyle dönen diskler ve birleşik kaplar! Banyo küveti, lavabo veya arka bahçedeki çocuk havuzunda kullanabilmeniz için özel olarak üretilmiş bu deney kitiyle deney yapmak, balıklama atlayış yapmak kadar zevkli! Birbirinden eğlenceli dokuz deney sayesinde, suyun özelliklerini, su basıncını, suyun kaldırma kuvvetini, yüzey gerilimini ve dahafazlasını keşfedin. Bir bot, küçük bir su çarkı, sabun etkisiyle dönen diskler, birleşik kaplar üretin. Deney kitapçığı, kağıt yerine su geçirmez plastik kartlarla basılmıştır.

29 Su basıncı Sabun Etkisi Suyun Kaldırma Kuvveti

30 PHYSICS FORCE PRESSURE Ölçüler/Ağırlık 130 x 205 x 55 mm 250 g +8 YAŞ Hava basıncını keşfedin! Bir roket balon yapın! Hava, gerçekte nedir? Havayı sürekli soluyor olsak da, bu görünmez cisim hakkında fazla kafa yormayız. Ancak, hava farklı özellikleri sayesinde insanı hayrete düşürebilir. Hareket halindeki hava, inanılmaz bir güç açığa çıkarabilir. Rüzgâr bazen öyle sert eser ki yürümekte bile zorlanabiliriz. Bazen fırtınalar en kalın ağaçları birer kibrit gibi kırılabilir veya kökünden sökebilir. Kısacası, hava hiç de öyle sıradan bir şey değildir... Mesela, bisikletinizle giderken, lastiklerdeki havanın üzerinde ilerlediğinizi biliyor muydunuz?.. Bu deney kiti sayesinde havayla ilgili ne varsa öğrenceksiniz!

31 9 Deney 8 Sayfa Kitapçık Balon demek, yalnızca yüksek miktarda sıcak hava demek değildir!... Hava, su, ve kauçuk balonlarla deneyler yaparak, hava basıncı ve güç konularını keşfedin. Havanın, bilinenin aksine bir hacminin olduğunu ve yer kapladığını kendi gözlerinizle görün. Şişenin içinde duran bir balonu şişirmeye çalışın. Hava basıncını daha yakından tanımak için basit bir fıskiye üretin. Güç konusuna, jet hızında giden bir roket balonla katılın.

32

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

BİLİMSEL EĞLENCE ETKİNLİKLERİ EĞLEN BİLİM BİLİM ŞOVLARI

BİLİMSEL EĞLENCE ETKİNLİKLERİ EĞLEN BİLİM BİLİM ŞOVLARI BİLİMSEL EĞLENCE ETKİNLİKLERİ EĞLEN BİLİM Eğlen Bilim ekibi olarak yediden yetmişe her yaştan, her bilgi düzeyinden insanı bilimin eğlenceli yüzüyle tanıştırmak ve böylece onların bilime daha çok ilgi

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

Yapay malzemelerden model işleme ve de kaynak, tüketici ve anahtardan yola çıkarak model üretme becerisini geliştirebilme.

Yapay malzemelerden model işleme ve de kaynak, tüketici ve anahtardan yola çıkarak model üretme becerisini geliştirebilme. TEKNOLOJİ haftalık 1, yıllık toplam 37 ders saati GİRİŞ Yedinci sınıf teknoloji dersi bu alanda önceden kazanılan bilgilerin devamı niteliğindedir. Bu derste nesnelerin grafiksel gösterimi, yapay malzemeler

Detaylı

CK MTP31 AYRINTILAR. 5. Sınıf Fen Bilimleri. Konu Tarama No. 01 Güneş in Yapısı ve Özellikleri. 02 Ay ın Yapısı ve Özellikleri

CK MTP31 AYRINTILAR. 5. Sınıf Fen Bilimleri. Konu Tarama No. 01 Güneş in Yapısı ve Özellikleri. 02 Ay ın Yapısı ve Özellikleri 5. Sınıf 01 Güneş in Yapısı ve Özellikleri 02 Ay ın Yapısı ve Özellikleri 03 Ay ın Hareketleri ve Evreleri Güneş, Dünya ve Ay 04 Güneş, Dünya ve Ay 05 Canlıları Tanıyalım - I 06 Canlıları Tanıyalım - II

Detaylı

İÇİNDEKİLER. STEM in Türkiye de Uygulanabilirliği... 2. Ortaokul STEM Müfredat Entegrasyon yaklaşımı... 3. Arabalar... 7

İÇİNDEKİLER. STEM in Türkiye de Uygulanabilirliği... 2. Ortaokul STEM Müfredat Entegrasyon yaklaşımı... 3. Arabalar... 7 ED U PL AY İÇİNDEKİLER Bölüm 1. Ortaokul STEM Müfredat Entegrasyonu- Kitabın Yaklaşımı... 2 STEM in Türkiye de Uygulanabilirliği... 2 Ortaokul STEM Müfredat Entegrasyon yaklaşımı... 3 Bölüm 2. Edu Tech

Detaylı

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI Güneş enerjisinden doğrudan elektrik enerjisi üretmek için güneş hücreleri (fotovoltaik hücreler) kullanılır. Güneş hücreleri yüzeylerine gelen güneş

Detaylı

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 1-) 2002 OKS 3-) 4-) 2004 OKS 2-) 2003 OKS 5-) 2005 OKS 6-) 2006 OKS 10-) 2010 SBS 7-) 2008 OKS 11-) 2011 SBS 8-) 2009 SBS 2012 SBS 14-) 12-) 15-) 2015 TEOG 2014 TEOG 13-)

Detaylı

Konular: Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı Isının Yayılma Yolları. Isı Yalıtımı

Konular: Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı Isının Yayılma Yolları. Isı Yalıtımı MADDE VE ISI FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE) Konular: Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı Isının Yayılma Yolları İletim Yoluyla Yayılma Işıma Yoluyla Yayılma Isının Tutulması Ve Yansıtılması

Detaylı

4-6 YAŞ YAZ BİLİM OKULLARI

4-6 YAŞ YAZ BİLİM OKULLARI 46 YAŞ YAZ BİLİM OKULLARI Yaz Bilim Okulu Programı (46 Yaş) I. Bilim Gösterisi Bilim Merkezi Gezisi Böceklere Yakından Bakış Sihirli Kimya Arkeoloji Çalışması Canlılar ve Hayat Hayvanların Yaşam Alanları

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ

ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Bürge ÖZTÜRK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Melike GÜZEL İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2 2.Projenin amacı...2 3. Giriş...3-4 4.Yöntem...4-5

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DENEYİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DENEYİ T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER II YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DENEYİ ÖĞRENCİ NO : ADI SOYADI : GRUP NO

Detaylı

Bu yaz Konyaaltı Beachpark'ta çok eğlenceli ve bilimsel şeyler oluyor!

Bu yaz Konyaaltı Beachpark'ta çok eğlenceli ve bilimsel şeyler oluyor! Değerli Makina Mühendisleri Odası Üyeleri, Bu yaz Konyaaltı Beachpark'ta çok eğlenceli ve bilimsel şeyler oluyor! Mad Science Antalya, takipçileri ve takipçisi olmak isteyen küçük bilim insanları ile bu

Detaylı

DERS KODU DERS ADI T U K AKTS

DERS KODU DERS ADI T U K AKTS 1. SINIF GÜZ YARIYILI (1. YY) MAT110 Matematik I 3 2 4 5 FIZ110 Fizik I 3 2 4 5 KIM110 Kimya 3 0 3 5 MAK110 Makine Mühendisliğine Giriş 2 0 2 3 MAK111 Teknik Resim 2 2 3 6 TUR101 Türk Dili I 2 0 2 2 ATA101

Detaylı

2 MALZEME ÖZELLİKLERİ

2 MALZEME ÖZELLİKLERİ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1. Fizik 12 1.2. Fiziksel Büyüklükler 12 1.3. Ölçme ve Birim Sistemleri 13 1.4. Çevirmeler 15 1.5. Üstel İfadeler ve İşlemler 18 1.6. Boyut Denklemleri

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI FOTOVOLTAİK PANELLERİN ÇEŞİTLERİ VE ÖLÇÜMLERİ DERSİN ÖĞRETİM

Detaylı

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =. 2014 2015 Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 1. Aşağıda verilen boşluklarara ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız. A. Fiziğin ışıkla

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi Konu Başlıkları Enerjide değişim Enerji sistemleri mühendisliği Rüzgar enerjisi Rüzgar enerjisi eğitim müfredatı Eğitim

Detaylı

GÜNE ENERJ PV Sistemleri: PV uygulamaları

GÜNE ENERJ  PV Sistemleri: PV uygulamaları GÜNEŞ ENERJİSİ Güneşin enerjisini üç yolla kullanabiliriz, güneş enerjisi derken bu üçü arasındaki farkı belirtmek önemlidir: 1. Pasif ısı. Güneşten bize doğal olarak ulaşan ısıdır. Bina tasarımında dikkate

Detaylı

Sayın Yetkili, Saygılarımızla,

Sayın Yetkili, Saygılarımızla, Sayın Yetkili, Fujifilm- Right Team Danışmanlık Prescale Ürünlerinin Kullanım Alanları ve Çözümleri ile ilgili tanıtım metinleri ve iletişim bilgilerimiz ekte tarafınıza sunulmuş olup; Prescale ürünleri

Detaylı

Online teknik sayfa SIDOR E SIDOR EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa SIDOR E SIDOR EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa SIDOR E 1217524 SIDOR A B C D E F 15267 14181 certified certified Ayrıntılı teknik bilgiler SIDOR E 1217524 Açıklama Sipariş bilgileri Tip Diğer cihaz modelleri ve aksesuar Ölçülen

Detaylı

MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI. Prof. Dr. Erdem KOÇ. Doç. Dr. Hakan ÖZCAN

MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI. Prof. Dr. Erdem KOÇ. Doç. Dr. Hakan ÖZCAN MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI Not: Ders konuları seçilirken aşağıda belirtilen formun doldurulup bölüm sekreterliğine verilmesi gerekmektedir. Prof. Dr. Erdem KOÇ Konu Rüzgar Türbinlerinde Kanat

Detaylı

500+ Proje. Bulundukları sektörde öncü olan firmaları bünyemize katmaya devam ediyoruz. AMACIMIZ AYDINLATLAK MECİDİYEKÖY MEYDAN TÜNELİ

500+ Proje. Bulundukları sektörde öncü olan firmaları bünyemize katmaya devam ediyoruz. AMACIMIZ AYDINLATLAK MECİDİYEKÖY MEYDAN TÜNELİ 500+ Proje Bulundukları sektörde öncü olan firmaları bünyemize katmaya devam ediyoruz. AMACIMIZ AYDINLATLAK Güçlü teknik kadromuz ve alt yapımız ile güç santralleri, enerji iletim hatları, orta gerilim

Detaylı

EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ

EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? ORYANTASYON ETKİNLİKLERİMİZ BAHÇE ETKİNLİKLERİMİZ SINIF ETKİNLİKLERİMİZ OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARIMIZ BRANŞ DERSLERİMİZ MATEMATİK ETKİNLİKLERİMİZ FEN

Detaylı

T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ. Kontrol Sistemleri

T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ. Kontrol Sistemleri T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kontrol Sistemleri Ödev-1 Ödevin Konusu Otomatik Kontrol Sistemlerinin Tarihi Gelişimi Dersi Veren

Detaylı

2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007

2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007 2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007 İsim/ Soy isim: Sınıf:.. SORULAR 1. Yukarıdaki şekilde de

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Rüzgar, temas gerektiren bir kuvvettir. 2-( ) Fiziksel temas olmadan cisimlere kuvvet etki etmez. 3-( ) Mıknatıs

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB. LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 )

TÜBİTAK BİDEB. LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 ) TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 ) FİZİK GRUP GIRGIR PROJE ADI SIVI İLETKENLİĞİNDEN YARARLANARAK SU SEVİYESİNİN

Detaylı

Gökyüzü Hakkında Neler Biliyorum? Sorusuna arkadaşlarımızın verdiği cevaplar.

Gökyüzü Hakkında Neler Biliyorum? Sorusuna arkadaşlarımızın verdiği cevaplar. 04.12.2015 Denizyıldızı Sınıfı ndan Merhaba; Bu hafta, Gökyüzü ve Uzay konusuna giriş yaptık. Konumuzu Gökyüzü ve Uzay olarak iki başlığa ayırdık, bu hafta Gökyüzü konusunu işledik. İlk olarak gökyüzü

Detaylı

KIRMIZI YENGEÇLER SINIFINDAN HERKESE MERHABA;

KIRMIZI YENGEÇLER SINIFINDAN HERKESE MERHABA; 04.12.2015 KIRMIZI YENGEÇLER SINIFINDAN HERKESE MERHABA; Bu haftaya Uzay ve Gökyüzü konumuza giriş yaparak başladık. Konularımız ve eğitim hedeflerimiz doğrultusunda çeşitli aktiviteler yaptık, oyunlar

Detaylı

BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN

BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN BASİT MAKİNELER BASİT MAKİNE ÇEŞİTLERİ *Sabit makara *Hareketli makara *Palanga *Kaldıraç *Eğik düzlem *Çıkrık *Dişli çarklar *Kasnaklar *Kama BASİT MAKİNE ÖZELLİKLERİ *Basit

Detaylı

Online teknik sayfa S710 E S700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa S710 E S700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa S71 E 1217512 S7 A B C D E F C US Ayrıntılı teknik bilgiler Teknik bilgiler Açıklama Sipariş bilgileri Tip Stok no. S71 E 1217512 1217512 Diğer cihaz modelleri ve aksesuar www.sick.com/s7

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu. 7.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Basit Makineler

Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu. 7.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Basit Makineler Hayatımızı Kolaylaştıran Makineler Günlük hayatımızda iş yapma kolaylığı sağlayan pek çok araç gereç kullanılmaktadır. Makineler Genel Olarak; Uygulanan kuvveti arttırabilir. Bir kuvvetin yönünü değiştirebilir.

Detaylı

GELECEĞİN EVİ. Elifcan AYAZ

GELECEĞİN EVİ. Elifcan AYAZ GELECEĞİN EVİ Elifcan AYAZ Bir taraftan Küresel Isınma, Diğer tarafta çevrenin kirletilmesi ve doğal kaynakların tüketilmesi sonucu, Tarım arazileri, beton yığınlarına ve çöle dönüşmekte, Dünyamız, yaşanmaz

Detaylı

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 1. Dünya mızın şekli neye benzer? Dünyamızın şekli küreye benzer. 2. Dünya mızın şekli ile ilgili örnekler veriniz.

Detaylı

BASİT MAKİNELER Hazırlayan: Arif Özgür ÜLGER Muğla-2016

BASİT MAKİNELER Hazırlayan: Arif Özgür ÜLGER Muğla-2016 BASİT MAKİNELER Hazırlayan: Arif Özgür ÜLGER Muğla-2016 BASİT MAKİNELER Yukarıdaki resim bir odun parçasından bir çiviyi sökmek için kullanılan demir levyeyi göstermektedir. Levyeye numaralı oklarla gösterilmiş

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı

Araç Bakım İpuçları. '98 -'02 Accord genel bakım tekniklerini Sahne. Yazan: Miroslav Djuric

Araç Bakım İpuçları. '98 -'02 Accord genel bakım tekniklerini Sahne. Yazan: Miroslav Djuric Araç Bakım İpuçları '98 -'02 Accord genel bakım tekniklerini Sahne Yazan: Miroslav Djuric GİRİŞ Bu kılavuz nasıl aracın ömrünü uzatmak ve uç-üst şeklinde çalışmasını sağlamak aracınızın küçük bakım tekniklerini

Detaylı

Doğru Akım (DC) Makinaları

Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru akım makinaları motor veya jeneratör olarak kullanılabilir. Genellikle DC makinalar motor olarak kullanılır. En büyük avantajları hız ve tork ayarının kolay yapılabilmesidir.

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 6.1.1.1. Hayvan ve bitki

Detaylı

www.deltaenerjisistemleri.com.tr

www.deltaenerjisistemleri.com.tr www.deltaenerjisistemleri.com.tr Türkiye Merkezi: Güneş Enerji Sistemleri Güneş Enerji Sistemleri Kaynak: YEGM Bölge Topl. Gün Enerji (kwhm²-yıl) Güneşl. Süresi (saat/yıl) G.Doğu Anadolu 1460 2993 Akdeniz

Detaylı

sales@btlnet.com www.btlnet.com

sales@btlnet.com www.btlnet.com SU İLE TEDAVİ sales@btlnet.com www.btlnet.com Tüm haklar saklıdır. Doğru ve güncel bilgi sağlamak için her türlü önlem alınmasına rağmen, bu katalogda yer alan herhangi bir hata ya da baskı hatası için

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2 SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Kaynak: YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

YAKIT PİLİ DENEY SETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

YAKIT PİLİ DENEY SETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ YENİLENEBİLİR ENERJİ LABORATUVARINA ALINACAK DENEY SETLERİ ŞARTNAMELERİ YAKIT PİLİ DENEY SETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. Genel Açıklamalar Deney setindeki tüm parçaların; en az 2(iki) yıl garantisi ve en az

Detaylı

BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ

BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ BERKAY ISITMA & SOĞUTMA & FOTOVOLTAİK SİSYEMLERİ Almanya'dan özel güneş enerji paneli Sizlere

Detaylı

HİDROTERAPİ info@btlturkiye.com www.btlturkiye.com Her hakkı saklıdır. Bu katalog hazırlanırken doğru ve güncel bilgi vermek için her türlü çaba sarf edilmesine rağmen, katalogda olabilecek yanlış bilgiler

Detaylı

Online teknik sayfa SIDOR E SIDOR EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa SIDOR E SIDOR EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa SIDOR E 1217526 SIDOR A B C D E F 15267 14181 certified certified Ayrıntılı teknik bilgiler Teknik bilgiler Açıklama Sipariş bilgileri Tip Diğer cihaz modelleri ve aksesuar Ölçülen

Detaylı

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin?

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin? Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir ISSN: 2146-281X Yelkenli Tekneler Nasıl Yüzer, Bilir misin? Yelkenli teknelerle ilgili bilmeniz gereken 5 şey Dev gemiler nasıl

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı 29 Kasım 2010 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 13:00 Bitiş Saati: 14:30 Toplam Süre: 90 Dakika Lütfen adınızı

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

DENEY 4. KONDANSATÖRLERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASI. 1) Seri ve paralel bağlı kondansatör gruplarının eşdeğer sığasının belirlenmesi.

DENEY 4. KONDANSATÖRLERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASI. 1) Seri ve paralel bağlı kondansatör gruplarının eşdeğer sığasının belirlenmesi. DENEY 4. KONDANSATÖRLERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASI Amaç: 1) Seri ve paralel bağlı kondansatör gruplarının eşdeğer sığasının belirlenmesi. Kuramsal Bilgi: i. Kondansatörler Kondansatör doğru akım (DC)

Detaylı

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V 8.SINIF KUVVET VE HAREKET ÜNİTE ÇALIŞMA YAPRAĞI /11/2013 KALDIRMA KUVVETİ Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetini bulmak için,n nı önce havada,sonra aynı n nı düzeneği bozmadan suda ölçeriz.daha

Detaylı

Online teknik sayfa S710 E S700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa S710 E S700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa S71 E 1217513 S7 A B C D E F C US Ayrıntılı teknik bilgiler Teknik bilgiler Açıklama Sipariş bilgileri Tip Stok no. S71 E 1217513 1217513 Diğer cihaz modelleri ve aksesuar www.sick.com/s7

Detaylı

Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi

Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi 1. GİRİŞ Bilezikli asenkron motor, sincap kafesli asenkron motordan farklı olarak, rotor sargıları dışarı çıkarılmış ve kömür fırçaları yardımıyla elektriksel bağlantı

Detaylı

keşfetmeye hazır mısın?

keşfetmeye hazır mısın? keşfetmeye hazır mısın? Kazım Dirik Mah. 372/16 Sokak No6 Bornova - İZMİR Tel 0232 339 25 55-56 Faks 0232 339 25 57 www.mevaport.com info@mevaport.com w w w. m e v a p o r t. c o m Tarihçemiz Üç kardeşin

Detaylı

ÇİFTLİK FAALİYETLERİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ VE İŞ GELİŞTİRME

ÇİFTLİK FAALİYETLERİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ VE İŞ GELİŞTİRME ÇİFTLİK FAALİYETLERİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ VE İŞ GELİŞTİRME 302.6.0 Makine Parkları 302.6.1 Makine Parkları Diğer bentlerde belirtilen harcamaların en fazla %12 sine kadar olmak kaydıyla ve iş planı hazırlamaya

Detaylı

Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi.

Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi. Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi. 1) Daha yüksek ısı verimliliği: Isı borusunun ileri ısı iletme tarzı, mükemmel seçici, emici kaplama ve yüksek vakumlu ısı korunması ile eksiksiz

Detaylı

olmasının sakıncalarını yazınız. Bu sakıncaları önlemek için ne Aşağıdaki resmi inceleyerek bisiklette ön tekerleğin büyük

olmasının sakıncalarını yazınız. Bu sakıncaları önlemek için ne Aşağıdaki resmi inceleyerek bisiklette ön tekerleğin büyük ETKİNLİK: 1 Kağnının dingiliyle birlikte tekerleklerini çizip, tekerleğin ve dingilin özelliklerini belirtiniz. ETKİNLİK: 2 Noktaları birleştirerek PennyFarthing bisikletini oluşturunuz. Aşağıda verilen

Detaylı

DERS BÖLÜMLERİ VE 14 HAFTALIK DERS KONULARI. Ders Sorumluları: Prof.Dr. Muammer ÖZGÖREN, Yrd. Doç.Dr. Faruk KÖSE

DERS BÖLÜMLERİ VE 14 HAFTALIK DERS KONULARI. Ders Sorumluları: Prof.Dr. Muammer ÖZGÖREN, Yrd. Doç.Dr. Faruk KÖSE DERS BÖLÜMLERİ VE 14 HAFTALIK DERS KONULARI Ders Sorumluları: Prof.Dr. Muammer ÖZGÖREN, Yrd. Doç.Dr. Faruk KÖSE 1.HAFTA: GİRİŞ ENERJİNİN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ DÜNYA ENERJİ KAYNAKLARI

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM DERS KODU I. SINIF (I. YARIYIL) Z/S TEO. UYG. TOP. KREDİ AKTS 0505001252012 Matematik I Z 4 0 4 4 5 0505001272012 Fizik I Z 3 1 4 3,5 4 0505001372012 Kimya Z 2

Detaylı

BASİT MAKİNELER. Basit makine: Kuvvetin yönünü ve büyüklüğünü değiştiren araçlara basit makine denir.

BASİT MAKİNELER. Basit makine: Kuvvetin yönünü ve büyüklüğünü değiştiren araçlara basit makine denir. BASİT MAKİNELER Bir işi yapmak için kas kuvveti kullanırız. Ancak çoğu zaman kas kuvveti bu işi yapmamıza yeterli olmaz. Bu durumda basit makinelerden yararlanırız. Kaldıraç, makara, eğik düzlem, dişli

Detaylı

Taşıtlar Taşıtlar Taşıtlar Deniz otobüsü Turistik yolcu gemisi Uçak

Taşıtlar Taşıtlar Taşıtlar Deniz otobüsü Turistik yolcu gemisi Uçak Otobüs Troleybüs İETT Hazırlayan: Bilge Nur Karagöz Tramvay Metro Jeff Greenberg / Photolibrary / Getty Images Turkey Feribot Deniz otobüsü Turistik yolcu gemisi Uçak İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. NASA

Detaylı

SU HALDEN HALE G İ RER

SU HALDEN HALE G İ RER SU HALDEN HALE GİRER Doğada Su Döngüsü Enerji Kaynağı Güneş Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine

Detaylı

Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su

Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su döngüsü denir. Su döngüsünü harekete geçiren güneş, okyanuslardaki

Detaylı

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla,

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, blok, fen-doğa, yapılandırılmamış oyuncak, müzik, sanat)

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET A BASINÇ VE BASINÇ BİRİMLERİ (5 SAAT) Madde ve Özellikleri 2 Kütle 3 Eylemsizlik 4 Tanecikli Yapı 5 Hacim 6 Öz Kütle (Yoğunluk) 7 Ağırlık 8

Detaylı

Güneş Enerjisi nde Lider

Güneş Enerjisi nde Lider Güneş Enerjisi nde Lider GO Enerji, 2003 yılından itibaren, Güneş enerjisinden elektrik üretimi teknolojilerinde uzmanlaşmış ekibiyle faaliyet göstermektedir. Kendi markaları ile ABD den Avustralya ya

Detaylı

Ters Faz Koruması RS485 Bilgisayar Bağlantısı Ara Birimi. Kalibrasyon Butonu Kullanıcı dostu bağlantı şemaları

Ters Faz Koruması RS485 Bilgisayar Bağlantısı Ara Birimi. Kalibrasyon Butonu Kullanıcı dostu bağlantı şemaları LTB1 (Üretici Firma Teknolojik değişiklikler nedeniyle, ürünün gelişimi ile ilgili Ürün özelliklerini önceden haber verilmeksizin değişiklikler yapabilir.) TOU 01 EPC akıllı kontrol panosu Dalgıç Pompa,

Detaylı

3.ÜNİTE BÖLÜMLER. 1. Kuvvetin Ölçülmesi KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME. Kuvvetin Ölçülme ve Sürtünme ünitesinde öğreneceklerimiz;

3.ÜNİTE BÖLÜMLER. 1. Kuvvetin Ölçülmesi KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME. Kuvvetin Ölçülme ve Sürtünme ünitesinde öğreneceklerimiz; BASİTFEN.COM 3.ÜNİTE KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME BÖLÜMLER basitfen.com Kuvvetin Ölçülme ve Sürtünme ünitesinde öğreneceklerimiz; Kuvvet en basit şekliyle itme ve çekme olarak tanımlanabilir. Kuvvet

Detaylı

ÜNİTE : MADDE VE ISI ÜNİTEYE GİRİŞ

ÜNİTE : MADDE VE ISI ÜNİTEYE GİRİŞ MADDE VE ISI ÜNİTE : MADDE VE ISI ÜNİTEYE GİRİŞ Evrendeki, dünyadaki tüm maddeler, tüm cisimler atomlardan oluşmuştur. Ve katı, sıvı ve gaz gibi çeşitli hâllerde bulunurlar. Tüm maddeleri ve cisimleri

Detaylı

1.MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER

1.MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER NELER YAPACAĞIZ? Günlük yaşamda kullandığımız her şeyin kendine özgü bir hikayesi vardır.örneğin bisiklet yapımında kullanılan demirin, oyuncakların ana maddesi olan plastiğin üretilmesi, bunun gibi bir

Detaylı

Hareket Kanunları Uygulamaları

Hareket Kanunları Uygulamaları Fiz 1011 Ders 6 Hareket Kanunları Uygulamaları Sürtünme Kuvveti Dirençli Ortamda Hareket Düzgün Dairesel Hareket http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Sürtünme Kuvveti Çevre faktörlerinden dolayı (hava,

Detaylı

T.C Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği KMB 405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III

T.C Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği KMB 405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III 1 T.C Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği KMB 405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III Deney 1: Yenilenebilir Enerji Sistemleri Yrd.Doç.Dr. Berker FIÇICILAR Ekim 2015 2 Deneyin

Detaylı

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi 2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2 0 2 2 ZORUNLU MM 101 GENEL MATEMATİK-I 3 0 3 5 ZORUNLU MM 103 LİNEER

Detaylı

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız.

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız. 1. Tost makinesinin ısınması 2. Hızlı giden arabanın fren yapmasıyla lastiklerin ısınması 3. Yazın güneşte kalan suyun ısınması 4. Odunun yanması 5. Ütünün ısınması 6. Koşu bandında tempolu yürüyen adam

Detaylı

Köfteler ve hamur topları tencere içinde neden döner? 1. Köfteler ve hamur topları tencere içinde neden döner? 16

Köfteler ve hamur topları tencere içinde neden döner? 1. Köfteler ve hamur topları tencere içinde neden döner? 16 İçindekiler Köfteler ve hamur topları tencere içinde neden döner? Zekice: Mutfak sırları 1. Köfteler ve hamur topları tencere içinde neden döner? 16 2. Sıcak sütün üstü neden kabuk bağlar? 19 3. Mısır

Detaylı

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık maddedeki moleküllerin hareket hızları ile ilgilidir. Bu maddeler için aynı veya farklı olabilir. Yani; Sıcaklık ortalama hızda hareket eden bir molekülün hareket (kinetik) enerjisidir.

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 1 Onur GÜNAY, 2 Yiğit GÜLMEZ, 3 Oğuz ATİK 1 Araş.Gör., Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, İzmir, onur.gunay@deu.edu.tr

Detaylı

Evimi, okulumu ve ülkemi seviyorum. Bölüm II IWB ler ile sınıfları bağlama. Alexander Angelov (CCTA, Bulgaristan)

Evimi, okulumu ve ülkemi seviyorum. Bölüm II IWB ler ile sınıfları bağlama. Alexander Angelov (CCTA, Bulgaristan) Konu Öğretmenin Adı, Okulu ve Ülkesi Evimi, okulumu ve ülkemi seviyorum. Bölüm II IWB ler ile sınıfları bağlama Alexander Angelov (CCTA, Bulgaristan) Hedef grubu Sınıf: 3 Yaş: 8-9 Hedefler Önceki hedefleri

Detaylı

ISININ YAYILMA YOLLARI

ISININ YAYILMA YOLLARI ISININ YAYILMA YOLLARI Isının yayılma yolları ve yayıldıkları ortamlar Isının yayılma yollarını ve yayıldıkları ortamı aşağıda verilen tablodaki gibi özetleyebiliriz. İletim Konveksiyon Işıma İletim Nasıl

Detaylı

Doğada Keşif Yapıyoruz

Doğada Keşif Yapıyoruz Bir Ağacı İnceleyin Doğada Keşif Yapıyoruz Aslı Zülal Çizim: Bengi Gençer Bulutları Gözlemleyin Kuş Gözlemi Yapın dogaetkinlik.indd 2 Keşif Çantası Hazırlayın Renk Avına Çıkın 26.09.2013 15:04 Bir ağacı

Detaylı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı 1. Yarıyıl FIZ1001 Fizik 1 Temel Bilimler 3 0 2 4 5 - MAK1051 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Meslek Dersi 2 2 0 3 5 - MAK1061 Temel Bilgisayar Bilimleri

Detaylı

Motor, rulman, dönen parçaların yağlanmamasından kaynaklanan sürtünme ve oluşturduğu yerlerin tespiti,

Motor, rulman, dönen parçaların yağlanmamasından kaynaklanan sürtünme ve oluşturduğu yerlerin tespiti, TERMAL KAMERA NEDİR? Hemen hemen güç kullanan veya ileten tüm ekipmanlar arızalanmadan önce ısınırlar ve infrared enerji (ısı) yayarlar. Temassız ölçüm cihazları olan termal kameralar nesnelerin yaymış

Detaylı

Online teknik sayfa HISIC450 AŞIRI YÜKSEKLIK ALGILAMA SENSÖRLERI

Online teknik sayfa HISIC450 AŞIRI YÜKSEKLIK ALGILAMA SENSÖRLERI Online teknik sayfa A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Kimyasal maddeler, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Enerji

7. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Enerji Bir cismin iş yapabilme yeteneğine enerji denir. İş yapabilmek için enerjiye ihtiyaç vardır. Bir cisim üzerinde iş yapıldığında o cisim enerji kazanır. İşin birimi Joule olduğuna göre enerjinin birimi

Detaylı

KLOROFİL METRE SPAD-502 KULLANIM KILAVUZU

KLOROFİL METRE SPAD-502 KULLANIM KILAVUZU KLOROFİL METRE SPAD-502 TR KULLANIM KILAVUZU Klorofil metere SPAD-502 hafif kompak bir klorofil metredir. Bitkilerin bünyesinde bulunan klorofil miktarını tespit etmek için üretilmiştir. Bitkilerder bulunan

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 6... Hayvan ve bitki hücrelerini, temel kısımları ve görevleri açısından karşılaştırır.

Detaylı

Maddenin Fiziksel Özellikleri

Maddenin Fiziksel Özellikleri ÜNİTE 5 Maddenin Fiziksel Özellikleri Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, maddeyi yakından tanıyacak, maddenin hallerini bilecek, maddenin fiziksel özelliklerini öğrenecek, fiziksel değişmeleri kavrayacaksınız.

Detaylı

Yazan: Jeff Suovanen

Yazan: Jeff Suovanen iphone 6s Ekran Aksamı Değiştirme iphone 6s üzerindeki tüm ekran aksamını yerine takın. Yazan: Jeff Suovanen GİRİŞ Yeni Ekran aksamını ile gelirse bu kılavuzu kullanın ön bakan kamera ve sensör montajı

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta Ders Kodu MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ 2016-2017 EĞİTİM PLANI Dersin Adı Kuramsal Uygulama Saat/Hafta Pratik/ Laboratuvar Yıl 1 / Yarıyıl 1 507001012006 Türk Dili I 2 0 0 2 2 2 Zorunlu 507001022006

Detaylı

HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri

HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 300 SET kablosuz oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. Dokunmatik

Detaylı

Online teknik sayfa. FLOWSIC150 Carflow HACIMSEL DEBI ÖLÇÜM CIHAZLARI

Online teknik sayfa. FLOWSIC150 Carflow HACIMSEL DEBI ÖLÇÜM CIHAZLARI Online teknik sayfa FLOWSIC150 Carflow A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip FLOWSIC150 Carflow Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak

Detaylı

Çıkrık- Vida-Dişli- Bileşik makine

Çıkrık- Vida-Dişli- Bileşik makine Çıkrık kolu uygulanan kuvvet ile dönderilince bir çember oluşturur. Silinde de dönünce küçük bir çemberde orada oluşur. Çıkrık dönme eksenleri çakışık iki veya daha fazla silindirden meydana gelir. Bu

Detaylı

Elektrikli Makarna Pişiriciler

Elektrikli Makarna Pişiriciler 700XP serisi, en üst düzeyde performans, güvenilirlik, enerji tasarrufu, güvenlik standartları ve ergonomik operasyonu garantilemek üzere tasarlanmış 100'den fazla modelden oluşur. Bu kavramlar modülerlik,

Detaylı

Fizik 101: Ders 9 Ajanda

Fizik 101: Ders 9 Ajanda Fizik 101: Ders 9 Ajanda İş & Enerji Müzakere Tanımlar Sabit bir kuvvetin yaptığı iş İş/kinetik enerji theoremi Çoklu sabit kuvvetin yaptığı iş Yorum İş & Enerji Fiziğin en önemli kavramlarından biri Mekaniğe

Detaylı

KOLLEKTÖRLER ÇATI ÜSTÜ & ÇATI İÇİ

KOLLEKTÖRLER ÇATI ÜSTÜ & ÇATI İÇİ H KOLLEKTÖRLER ÇATI ÜSTÜ & ÇATI İÇİ SOLAR ÇÖZÜMLER GASOKOL&SMS-ENERJİ KİŞİYE ÖZEL ÇÖZÜMLERDE UZMAN Gelin sizlerde Gasokol&SMS-Enerjinin yıllara dayanan, Kendisini sürekli yenileyen tecrübesinden yararlanın...

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ RÜZGAR GÜCÜ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 1. HAFTA 1 İçindekiler Rüzgar Enerji Sistemlerine Giriş Rüzgar

Detaylı

NİSAN AYI BÜLTENİMİZ

NİSAN AYI BÜLTENİMİZ NİSAN AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? SINIF ETKİNLİKLERİMİZ BRANŞ ETKİNLİKLERİMİZ SOSYAL ETKİNLİKLERİMİZ AİLE KATILIMI ETKİNLİKLERİMİZ ECO ETKİNLİKLERİMİZ SINIF ETKİNLİKLERİMİZ Çubukların ucuna

Detaylı