DÜNYADA KULLANILAN ALTERNATİF SİSTEMLERDEN BAZILARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DÜNYADA KULLANILAN ALTERNATİF SİSTEMLERDEN BAZILARI"

Transkript

1 KIBTEK AKILLI SAYAÇ PROJESİ VE AMR SUNUMU

2 DÜNYADA KULLANILAN ALTERNATİF SİSTEMLERDEN BAZILARI 1. PLC (Power Line Carrier): Sistem AG elektrik hatları üzerinden haberleşme yöntemini kullanarak çalışır. Bu sistemde ayrıca her sayacı bir repeater olarak çalışır. Tüm bilgiler elektrik hatları üzerinden sayaçların beslendiği Trafo içerisinde monte edilen Data Concentrator içerisinde toplanır. Bu cihazdan merkeze veri aktarma GPRS, fiber-obtic veya özel cihazlar kullanarak OG üzerinden aktarılır.

3 2. RF (Radio Frequency): Sistem radyo frekansı yöntemini kullanarak çalışır. Bu sistemde her sayaç bir repeater görevi görür ve sayaç arasındaki mesafenin 200m yi aşmaması koşulu ile çalışır. Dünyada çok fazla yaygın olarak kullanılmaz. En yaygın kullanıldığı ülkelerden biri İsrail dir.

4 3. Kartlı Sistem: Sistem kartta kredi yüklenmesi yöntemiyle çalışır. Karttaki kontürün bitmesiyle sayacın akımı kesilir. Ciddi bir altyapı yatırımı gerektirir. Bu sistem İngiltere de yaygın olarak kullanılır.

5 4. Zegbee: Bu sistem en son teknoloji olup henüz deneme aşamasındadır. Sistem bluetooth yöntemiyle çalışıyor. Tıpkı cep telefonlarındaki mantık gibi ancak haberleşme menzili 100m ve çok iyi şifreleme yöntemiyle çalışmaktadır. Uzmanlara göre geleceğin haberleşme yöntemi olacağı söylenmektedir.

6 5. GPRS SİSTEMİ: KIB-TEK tarafından da şu anda kullanılan ve şu anda en hızlı haberleşme sistemi olarak bilinen ve GSM Öperatörü üzerinden çalışan bir sistemdir. Şu anda birçok ülke bu siteme geçiyor veya geçmek için çalışma yapıyor.

7 PEKİ NEDEN GPRS SİSTEMİ: DLC (Distribution Line Communication) veya PLC (Power Line Carrier) enerji hattı üzerinden çalışan sistem frekans modülasyonu esaslı çalışmaktadır. Yani şebeke gerilimi üzerinden belirlenen taşıyıcı frekans üzerinden verilerin trafo merkezindeki Concentrator cihazına iletimini sağlanır. Teorisi bu şekilde olan sistemin uygulamasında ise problemler yaşanmaktadır. Şebekenin enerji kalitesi her zaman beklenen şekilde olmaz. Şebekeyi bozan harmonikler, flicker vb. etkilerinden ötürü teorideki bu haberleşme sisteminde problemler yaşanmaktadır. Buna karşın GPRS sisteminde şebekeyi bozacak etkiler önemsenmeyecek kadar azdır. Elektrik şebekenin enerji kalitesini yükseltmek bazen birkaç milyon Euro civarına ulaşırken, GPRS sisteminde ise ilgili GSM operatörünün yapacağı basit birkaç düzenleme ile sorun ortadan kaldırılır.

8 DLC veya başka bir isimle PLC(Power line Carrier) sisteminde gerçek zamanlı bir haberleşme yoktur. Trafo çıkışına bağlı Concentrator cihazı belirli aralıklarla kendine bağlı sayaçları okumaktadır. Örneğin bir trafo çıkışına bağlı 500 sayacı okuyan bir cihazın tüm sayaçları okuma süresi sayaçlarla trafo arasındaki mesafeye ve sayaçların birbirleri arasındaki mesafeye ve hattın kalitesine bağlıdır. Bu 2 saat de sürebilir 1 günden fazla da sürebilir. Fakat GPRS sisteminde tüm sayaçlar birbirinden bağımsız çalışacağından bir sayacın okunması diğerine bağlı değildir. Bir sayacın okunması maksimum 5-10 sn alabilmektedir. Benzeri şekilde tüm sayaçların GPRS üzerinden okunması birkaç dakikayı alacaktır.

9 Sayaçlarda yapılabilecek tarife programı değişikliği veya enerji kesme komutları GPRS sisteminde direk sayaca yollanacak bir komutla yapılmaktadır. Bu komut tüm sayaçlara aynı anda yollanacaktır. DLC sisteminde ise bu komut önce trafo çıkışlarındaki concentrator cihazlarına ulaştırılacaktır. Sonra bu cihaz kendine bağlı sayaçları tek tek değiştirecektir. Bu süre çok uzun olabileceğinden sistemin yavaş ve yanlış çalışmasına sebep olabilecektir. Örneğin enerji kesilecek abonelere komut ulaşana kadar enerji kullanmaya devam edecektir. Tersi durumda da enerji kesilen aboneye ödeme yaptıktan sonra gönderilecek "aç" komutu sayaca geç ulaşabileceğinden, abone parasını ödemesine rağmen enerjisini almakta zorluk yaşacaktır.

10 Sisteminin işletmesinde olası problemlere müdahale DLC sisteminde çok zordur. Örneğin Concentrator cihazı tarafından okunmayan sayaçların neden okunamadığı araştırılması bazen ciddi bir mühendislik ve zaman gerektirecektir. Şebekenin durumundan dolayı daha önceden okunan sayaçlar belirli bir süre sonra okunamayabilir. Enerji kalitesinden kaynaklanan problemlerin çözümü ise zaman ve yatırım gerektirebilecektir. GPRS sisteminde ise problem olan sayaç çok kolay bir şekilde tespit edilebilecektir. GSM şebekesinin kontrol en basit şekilde cep telefonlarımızla ve sayacın üzerindeki LED ler yardımıyla yapılmaktadır. DLC sisteminde bu tespitin yapılması için özel analizörler kullanılması gerekmektedir. Snr ve noise ölçümü yapabilen direk şebekeye bağlanabilen spektrum analizörü gibi.

11 DLC sisteminde kullanılan Concentartor cihazının sahada arızalanması sonucu belki 1000 sayaçla haberleşme kaybolacaktır. GPRS sisteminde ise haberleşme nokta bazlı yapıldığından sadece problem olan sayaç okunmayacaktır.

12 Concentrator cihazı mikroişlemcili bir elektronik cihaz olduğundan hata yapma olasılığı bulunmaktadır. Merkez tarafına gelen veriler, sayaçlardan direk alınmadığından gerçek değerler değildir. Yani Concentrator cihazının işlediği (sakladığı) veriler olup, verilerde hata olma olasılığı bulunmaktadır. Buna rağmen GPRS sisteminde sayaçtan direk veri alındığından sayaç ekranında ne yazıyorsa aynı bilgi merkeze taşınır.

13 DLC sisteminin tek artısı olarak bedelsiz haberleşme gibi gözükmektedir. Ama Concentrator cihazı da merkez ile haberleşmesinde bir medya kullanmak zorundadır. Yani tüm trafo merkezleri ile merkez arasında bir haberleşmenin tesis edilmesi gerekmektedir. Bu da en kolay GPRS sistemi ile sağlanabilir. Sonuçta bu sistemde de GPRS kullanılacak ve benzeri fiyatlandırma bu sistem içinde geçerli olacaktır.

14 Bunların dışında NATO bu haberleşme sisteminin dezavantajları ile ilgili geçtiğimiz aylarda 176 sayfalık bir rapor hazırlamış ve kendi sitelerinde yayınlamışlardır.

15 KIB-TEK AMR SİSTEMİ VE SAYAÇLAR KIB-TEK Sisteminde yaklaşık 137,000 adet sayaç bulunmaktadır. Bu sayaçların yaklaşık 21,000 adedi ile bu sayaçları uzaktan okuyacak AMR (Automated Meter Reading) Sistemi AB tarafından finanse edilmekte olup halen uygulaması devam etmektedir. 5,500 adet sayaç ile AMR Sisteminin Mart 2010 sonunda devreye girmesi hedeflenmektedir.

16 İhaleyi kazanan firma Türkiye den Aktif Mühendislik ve Slovenya dan Iskraemeco Konsorsiyumudur. Bu konsorsiyumda üretici firma Iskraemeco ve uygulayıcı firma ise Aktif Mühendislik tir.

17 Sistem AMR Sistemi sayesinde Sistem otomatik olarak belirlenen dönemlerde sayaçları okuyacak, faturalayacak ve yine belirlenen dönemlerde ödemenin yapılıp yapılmadığını kontrol edip, ödemenin yapılmaması halinde otomatik olarak akımını kesecektir. Yine gün içerisinde ödemenin yapılıp yapılmadığını kontrol edecek ve ödeme yapılmışsa sinyal gönderip elektrik akımını tekrar verecektir.

18 Vatandaş bu sistemde borcunu sayaç ekranından, internetten, sms yolu ile veya oluşturulacak call-centre ile öğrenebilecektir. Sayaçlar ayni zamanda herhangi bir müdahaleye mahal vermeksizin otomatik olarak müdahale karşısında elektrik akımını keserek merkeze müdahale olduğuna dair sinyal gönderecektir.

19 Sistemin Temel Amaçları Sayaca yapılacak müdahalelerin anında tespiti Kayıp kaçak analizi Tüm sayaçların uzaktan endeks değerlerinin temini KIBTEK Abone yönetim sisteminin otomatik veri aktarımı Uzaktan Açma - kesme işlemleri Ön ödemeli / Kredili seçilebilir çalışma şekilleri Yük analizi ve talep tahmini verileri oluşturmak Tarifeli çalışmaya geçerek talebi farklı zamanlara kaydırmak

20 Sistemin Temel Amaçları Sayaca yapılacak müdahalelerin anında tespiti Kayıp kaçak analizi Tüm sayaçların uzaktan endeks değerlerinin temini KIBTEK Abone yönetim sisteminin otomatik veri aktarımı Uzaktan Açma - kesme işlemleri Ön ödemeli / Kredili seçilebilir çalışma şekilleri Yük analizi ve talep tahmini verileri oluşturmak Tarifeli çalışmaya geçerek talebi farklı zamanlara kaydırmak

21 Sistemin Temel Amaçları Mekanik sayaçlarda oluşan ~%3 hata oranının <%0.5 e indirilmesi Abonelere WEB üzerinden bilgilendirme Temel Elektriksel Değerlerin sürekli takip edilmesi Reaktif Enerjinin kompanzasyonu ile mevcut hatların etkin kullanımı Çift yönlü enerji ölçümü ile şebekeye verilen enerjinin de ölçülebilmesi ( Örneğin güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi)

22 Sistemin Temel İşlevleri Endeks Bilgilerinin Okunması Yük Profili Bilgilerinin Okunması Olay Bilgilerinin Okunması Sayaçların Zaman Saati Senkronizyonu Sayaç parametrelerinin değiştirilmesi Geri Arama- Alarm Bilgilerinin Anında Merkeze iletilmesi Enerji Kesme Açma İşlemleri

23 Sistemin Temel İşlevleri Endeks Bilgilerinin Okunması Her sayaçtaki Akım, Gerilim, Güç ve Enerji değerlerinin okunması işlemidir. Günlük, Haftalık, Aylık veya istenilen zaman aralıklarında yapılabilir.

24 Sistemin Temel İşlevleri Yük Profili Bilgilerinin Okunması Her sayaç içinde Enerji ve istenilen değerlerini belirli aralıklarla kendi içine kaydeder. Bu değerler istenilen sıklıkta merkez tarafından okunmaktadır.

25 Sistemin Temel İşlevleri Olay Bilgilerinin Okunması Her sayaç içinde oluşan, alarm bilgileri sayacın silinmez hafızasında saklanmaktadır. Bu kayıtlar rutin okumalar esnasında merkezde toplanmaktadır.

26 Sistemin Temel İşlevleri Sayaçların Zaman Saati Senkronizyonu Sayaçların içinde tüm işlemlerin zaman etiketleri için gerek duyduğu Gerçek Zaman Saati bulunmaktadır. Tüm sistemdeki sayaçların merkez sunucularla eş zamanlı çalışması sistemin temel gereksinimidir. Bu yüzden en az günlük okumalar esnasında sayaç saatleri ile sunucu saatleri arasındaki farkı sürekli kontrol edilir. Müsaade edilen olası fark değer 9 sn dir.

27 Sistemin Temel İşlevleri Sayaçları parametrelerinin Değiştirilmesi Sayaçlarda bulunan tarife bilgileri, saat tarih ayarı, demand eşik değeri, gerilim alarm sınırları, haberleşme ayarları, şebeke bağlantı bilgileri gibi birçok değer uzaktan ayarlanabilir. Bu işlem iki seviyeli şifreleme gerektirmektedir. KIBTEK gibi enerji piyasası tekrar düzenlenen bir dağıtım şirketinde bu tip bilgiler çok sık olmasa da ihtiyaç duyulduğunda değiştirilecektir. Örneğin yeni tarife saatleri belirlendiğinde bu bilgilerin sayaçlara gönderilmesi gerekecektir. Ayarlama işlemi otomatik ve manuel olarak; - bir değerin tek başına - bir çok değer bir toplu iş içinde yapılabilir.

28 Sistemin Temel İşlevleri Geri Arama- Alarm Bilgilerinin Anında Merkeze iletilmesi Sayaç içinde tanımlı olan aşağıdaki bilgilerin belirlenen sınırlar dışına çıktığında merkezin hemen bilgilenmesi olayıdır. Alarm Input1 Alarm Input 2 TCO MCO L1 Faz Yok L2 Faz Yok L3 Faz Yok Gerilim Dengesizliği Asimetrik Yük Beklenmedik Harcama L1 Aşırı Gerilim L2 Aşırı Gerilim L3 Aşırı Gerilim Fatal Failure Alarm Arızası

29 Sistemin Temel İşlevleri Enerji Kesme Açma İşlemleri Bu işlemler manuel veya otomatik olarak yapılacaktır. Manuel işlemleri ya abonelik işlemleri sonunda veya borcunu ödemeyen müşterilerin KIBTEK in bilgisi dahilinde kesilmesi/açılması işlemleridir. Otomatik çalışma ise yukarıda belirtilenlerin otomatik yapılabilmesi yanında Ön ödemeli abonelikteki kullanıcıların kredisinin tükenmesi sonucu sistem tarafından kendiliğinden yapılması durumudur.

30 Sistem Prensip Şeması

31 GSM/GPRS İşleyiş Sayaçların belirlenecek GPRS APN ine dahil olması iki şekilde yapılabilir. 1) Otomatik Bu çalışma şeklinde sayaçlar ilk enerji verildikten sonra içinde yazılı olan APN e otomatik olarak bağlanırlar. Ve sürekli burada sabit beklerler. Şebekedeki herhangi bir sorundan veya enerji kesintisinden ötürü sayaç APN den çıkarsa tekrar dahil o APN e dahil olmak için girişimde bulunur. 2) Manuel - Bu durumda sayaç önceden içinde tanımlı olan bir numaradan GSM DATACALL gelmediği sürece içinde kayıtlı olan APN e dahil olmaz. Ne zaman bu numaradan bir arama gelirse sayaç hemen bu aramayı reddederek sonlandırır ve APN e girmeye çalışır. Sayacın otomatik veya manuel girişiminden sonra GSM şebekesi KIBTEK e adanmış olan bu kartın isteğini VPN üzerinden KIBTEK merkez ofisi Radius Sunucusuna iletir. Gerekli güvenlik eşleşmeleri yapıldıktan sonra sayaç daha önceden tanımlı olan IP sini alır. Örneğin nosunun IP sini alması gibi

32 GSM/GPRS İşleyiş Sayaçlarda GERİ ARAMA DATACALL esasına göre çalışmaktadır. Sayaçlarda belirtilen olaylardan herhangi biri oluştuğunda sayaç kendi içinde tanımlı olan ilgili arızaya ait GSM Numarasını arar belirli bir RING den sonrada hattı kapatır. Karşı tarafın meşgul olması ihtimaline karşı tekrar aramaları yapar. Örneğin 10 kez. Merkez tarafındaki Uygulama yazılımı ise hangi modeme nereden arama yapıldığı eşleştirir ve sistem operatörlerini uyarır.

33 TEŞEKKÜRLER

A S T E K AKILLI ŞEBEKELER ELEKTRİK SAYAÇLARI UZAKTAN OKUMA SİSTEMİ SMART GRID SMART ENERGY SYSTEMS FOR PLANET S FUTURE

A S T E K AKILLI ŞEBEKELER ELEKTRİK SAYAÇLARI UZAKTAN OKUMA SİSTEMİ SMART GRID SMART ENERGY SYSTEMS FOR PLANET S FUTURE A S T E K SMART ENERGY SYSTEMS FOR PLANET S FUTURE SMART GRID AKILLI ŞEBEKELER ELEKTRİK SAYAÇLARI UZAKTAN OKUMA SİSTEMİ AKILLI ŞEBEKELER ÇÖZÜMÜ Dağıtım yapan işletmelerin otomasyon ihtiyaçları için AKILLI

Detaylı

Dağıtım Sistemlerinde Sayaç Otomasyonu

Dağıtım Sistemlerinde Sayaç Otomasyonu Dağıtım Sistemlerinde Sayaç Otomasyonu Sunum İçeriği 1. Sayaç Otomasyonu Tanımı 2. Haberleşme Altyapısı 3. Sayaçlar 4. Haberleşme Ekipmanları 5. Sayaç Otomasyonu Yazılımı Sayaç Otomasyonu Tanımı Sayaç

Detaylı

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME Akıllı şebekeleri ve akıllı sayaç okumaları hayata geçirebilmek için anahtar nitelikteki enerji değerlerini gerçek zamanlı olarak transfer edilebilecek bir haberleşme

Detaylı

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME DAĞITIM ŞİRKETİ Kontrol Odası Yönetimi IP Altyapısı MV Akıllı şebekeleri ve akıllı sayaç okumaları hayata geçirebilmek için anahtar nitelikteki enerji değerlerini gerçek zamanlı olarak transfer edilebilecek

Detaylı

KAYIP KAÇAK İZLEME SİSTEMİ

KAYIP KAÇAK İZLEME SİSTEMİ KAYIP KAÇAK İZLEME SİSTEMİ KAYIP KAÇAK İZLEME NE SAĞLAR? FİDER SEVİYESİNE KADAR İNEREK KAYIP KAÇAK ANALİZİ SAĞLAR. AMAÇ YÜKSEK PERFORMANSLI KOLAY KURULUMLU DÜŞÜK YATIRIM MALİYETLİ DÜŞÜK İŞLETME MALİYETLİ

Detaylı

Erkut KIRMIZIOĞLU Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı erkut.kirmizioglu@sanayi.gov.tr

Erkut KIRMIZIOĞLU Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı erkut.kirmizioglu@sanayi.gov.tr Erkut KIRMIZIOĞLU Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı erkut.kirmizioglu@sanayi.gov.tr SUNUM PLANI GİRİŞ AKILLI ŞEBEKE İLERİ ÖLÇÜM ALTYAPISI İLERİ ÖLÇÜM ALTYAPISI BİLEŞENLERİ İLERİ ÖLÇÜM ALTYAPISI FAYDALARI

Detaylı

ZM R KEMALPA A ORGAN ZE SANAY BÖLGES

ZM R KEMALPA A ORGAN ZE SANAY BÖLGES ZM R KEMALPA A ORGAN ZE SANAY BÖLGES ELEKTRİK ŞEBEKE YAPISI ZM R KEMALPA A ORGAN ZE SANAY BÖLGES PROJENİN AMAÇLARI Kayıp-Kaçak Oranlarında Azalma Maliyetlerde Azalma Güvenli faturalama sistemi Katılımcı

Detaylı

1.GÜÇ HATLARINDA HABERLEŞME NEDİR?

1.GÜÇ HATLARINDA HABERLEŞME NEDİR? 1.GÜÇ HATLARINDA HABERLEŞME NEDİR? Güç hattı haberleşmesi, verinin kurulu olan elektrik hattı şebekesi üzerinden taşınması tekniğidir. Sistem mevcut elektrik kablolarını kullanarak geniş bantlı veri transferi

Detaylı

REAKTİF KONTROL VE UZAKTAN İZLEME SİSTEMİ REV-02 21.02.2015

REAKTİF KONTROL VE UZAKTAN İZLEME SİSTEMİ REV-02 21.02.2015 REAKTİF KONTROL VE UZAKTAN İZLEME SİSTEMİ REV-02 21.02.2015 YARININ TEKNOLOJİSİ BUGÜNDEN ELİNİZDE TÜM HABERLEŞME PORTLARI ÜZERİNDE RS-232 ETHERNET USB USB HOST RS-485 GPRS MODEM ETHERNET 10/100 Mb DAHİLİ

Detaylı

BAHA ENERJİ TAKİP & KOMPANZASYON SİSTEMİ

BAHA ENERJİ TAKİP & KOMPANZASYON SİSTEMİ BAHA ENERJİ TAKİP & KOMPANZASYON SİSTEMİ KOMPANZASYON TAKİP ve KONTROL SİSTEMİ NEDİR? Elektrik şebekesine bağlanan cihazlar aktif iş yapan gücün yanında reaktif güç de çeker. İsminden anlaşıldığı gibi

Detaylı

RAINBOW SCADA UZAKTAN İZLEME VE KONTROL SİSTEMİ REV-03 25.12.2014

RAINBOW SCADA UZAKTAN İZLEME VE KONTROL SİSTEMİ REV-03 25.12.2014 RAINBOW SCADA UZAKTAN İZLEME VE KONTROL SİSTEMİ REV-03 25.12.2014 NASIL ÇALIŞIR? KONTROL CİHAZI İNTERNET RAINBOW SCADA SUNUCUSU JENERATÖR WEB TARAYICI AKILLI TELEFON İNTERNET ÜZERİNDEN HABERLEŞME LAN +

Detaylı

AMR AMI AMR/AMI NIN TEMEL UNSURLARI. www.elektromed.com.tr. Otomatik Sayaç Okuma

AMR AMI AMR/AMI NIN TEMEL UNSURLARI. www.elektromed.com.tr. Otomatik Sayaç Okuma AMR Otomatik Sayaç Okuma Akıllı sayaçlarla otomatik olarak periyodik (günlük, saatlik ) iletişim kurarak, tek yönlü veri iletişimi ile tüketim ve sayaç durumu bilgilerini toplayan ve merkezi veri tabanına

Detaylı

AKILLI ŞEBEKE YÖNETİM SİSTEMİ REV-03 25.12.2014

AKILLI ŞEBEKE YÖNETİM SİSTEMİ REV-03 25.12.2014 AKILLI ŞEBEKE YÖNETİM SİSTEMİ REV-03 25.12.2014 NEDEN AKILLI ŞEBEKE YÖNETİMİ? DAĞITIM ŞEBEKESİNİN BİR BÜTÜN OLARAK VERİMLİ VE ENTEGRE YÖNETİMİNİ SAĞLAR. FİDER SEVİYESİNE KADAR İNEREK KAYIP KAÇAK ANALİZİ

Detaylı

Entegre Elektrik Dağıtım Bilgi Sistemi V2.0 Ahmet DABANLI Genel Müdür Yardımcısı

Entegre Elektrik Dağıtım Bilgi Sistemi V2.0 Ahmet DABANLI Genel Müdür Yardımcısı Entegre Elektrik Dağıtım Bilgi Sistemi V2.0 Ahmet DABANLI Genel Müdür Yardımcısı Edabis, İM/DM/Trafodan Sayaca Kadar tüm Elektrik Şebekesinin gerçek durum ve kurallara uygun akıllı şebeke (SmartGrid, SmartCity)

Detaylı

GÜÇ KALİTESİ CİHAZI VE VERİ DEPOLAMA CİHAZI TEKNİK ŞARTNAMESİ

GÜÇ KALİTESİ CİHAZI VE VERİ DEPOLAMA CİHAZI TEKNİK ŞARTNAMESİ İÇİNDEKİLER 1. STANDARTLAR VE YÖNETMELİKLER... 2 1.1 STANDARTLAR... 2 1.2 YÖNETMELİKLER... 2 2. GÜÇ KALİTESİ ÖÇLÜM CİHAZI... 2 2.1 GÜÇ KALİTESİ ÖLÇÜM CİHAZI TEKNİK ÖZELLİKLERİ... 2 2.2. HARİCİ DEPOLAMA

Detaylı

Ares Enerji Takip Sistemi. Enerjinizi Boşa Harcamayın

Ares Enerji Takip Sistemi. Enerjinizi Boşa Harcamayın Ares Enerji Takip Sistemi Enerjinizi Boşa Harcamayın Enerji Tüketimi, Enerji Kalitesi ve Reaktif Enerji (3 faktör) Enerji Tüketimi: Bir çok işletemenin sabit giderlerinden bir tanesi elektrik enerjisidir.

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ İÇERİK Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci Lisanssız Üretim Tesisleri Bağlantı Görüşü Teknik Kriterler Başkent Elektrik Dağıtım

Detaylı

Copyright 2007 Rockwell Automation, Inc. All rights reserved.

Copyright 2007 Rockwell Automation, Inc. All rights reserved. Rockwell Automation PLC ve PAC Sistemleriyle Uzaktan Erişim Çözümleri Copyright 2007 Rockwell Automation, Inc. All rights reserved. ewon ne sağlar? ewon: Modem IP Router ewon Telefon hattı Telefon hattı

Detaylı

THE RAINBOW SCADA D-500

THE RAINBOW SCADA D-500 THE RAINBOW SCADA D-500 İNTERNET TABANLI JENERATÖR KONTROL CİHAZI ÇOK FONKSİYONLU AYNI CİHAZIN FONKSİYONLARI : AMF- KESİNTİSİZ GEÇİŞLİ OTOMATİK TRANSFER PANELİ ATS- TRANSFER CİHAZI REMOTE START- UZAK ÇALIŞTIRMA

Detaylı

Onaylı Ar-ge Projeleri Ve Elektronik Sayaçların Optik Port Aracılığı İle Haberleşmeli Sayaçlara Dönüştürülerek Uzaktan Okunmasına Sağlanması Projesi

Onaylı Ar-ge Projeleri Ve Elektronik Sayaçların Optik Port Aracılığı İle Haberleşmeli Sayaçlara Dönüştürülerek Uzaktan Okunmasına Sağlanması Projesi Onaylı Ar-ge Projeleri Ve Elektronik Sayaçların Optik Port Aracılığı İle Haberleşmeli Sayaçlara Dönüştürülerek Uzaktan Okunmasına Sağlanması Projesi 19.12.2017 Ar-ge Projeleri (2014 2015) Profil Katsayıları

Detaylı

Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği

Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği VI. OSB ENERJİ ZİRVESİ Grup Başkanı 1 23 Kasım 2012 Kayseri NEDEN KALİTE DÜZENLEMESİ? EPDK Düzenlemelerinde; Maliyetin düşürülmesi

Detaylı

TRİFAZE SAYAÇ SERİLERİ. EPDK Sayaç Tebliğinin 2. ve 3. Bölümüne Uygun Sayaçlar. SMARTGRID Şebeke ihtiyaçlarını karşılama,

TRİFAZE SAYAÇ SERİLERİ. EPDK Sayaç Tebliğinin 2. ve 3. Bölümüne Uygun Sayaçlar. SMARTGRID Şebeke ihtiyaçlarını karşılama, P2000-T ve D TRİFAZE SAYAÇ SERİLERİ EPDK Sayaç Tebliğinin 2. ve 3. Bölümüne Uygun Sayaçlar. SMARTGRID Şebeke ihtiyaçlarını karşılama, DLMS/COSEM, IEC62056-21 ve MODBUS ile haberleşme imkânları. Enerji&Güç

Detaylı

DENGELEME UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI İSMAİL ÖZÇELİK PİYASA İŞLEMLERİ VE PROJE MÜDÜRÜ

DENGELEME UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI İSMAİL ÖZÇELİK PİYASA İŞLEMLERİ VE PROJE MÜDÜRÜ DENGELEME UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI İSMAİL ÖZÇELİK PİYASA İŞLEMLERİ VE PROJE MÜDÜRÜ 30/09/2009 1 Gündem Piyasanın Gelişimi Gün Öncesi Planlama Dengeleme Güç Piyasası Saatlik Uzlaştırma Denge

Detaylı

Kablolu Şebekelerde Şeffaflık Fiber Optik Kablo Denetimi

Kablolu Şebekelerde Şeffaflık Fiber Optik Kablo Denetimi Kablolu Şebekelerde Şeffaflık Fiber Optik Kablo Denetimi Kablo arızalarının tanımlanması, yerlerinin tespit edilmesi ve rapor edilmesi Fiber Optik Kablo Telekomünükasyonun Geleceği Kompleks fiber optik

Detaylı

SATIŞ DESTEK DOKÜMANI

SATIŞ DESTEK DOKÜMANI SATIŞ DESTEK DOKÜMANI ML-1631 MAXLOGIC SUPERVISOR ENTERPRİSE GRAFİKSEL İZLEME VE YÖNETİM YAZILIMI Supervisor Enterpise; akıllı adresli yangın algılama sistemlerindeki yangın, hata olaylarının ve aynı zamanda

Detaylı

DFC-0124 REAKTİF KONTROL VE UZAKTAN İZLEME SİSTEMİ

DFC-0124 REAKTİF KONTROL VE UZAKTAN İZLEME SİSTEMİ DFC-0124 REAKTİF KONTROL VE UZAKTAN İZLEME SİSTEMİ YARININ TEKNOLOJİSİ BUGÜNDEN ELİNİZDE 24 KADEMELİ 6 KADEME ÇIKIŞI 6 KADEME ÇIKIŞI 6 KADEME ÇIKIŞI 6 KADEME ÇIKIŞI RÖLE VE STATİK KONTAKTÖR ÇIKIŞLARI HER

Detaylı

ORTA GERİLİM HAVAİ ELEKTRİK HATLARI İÇİN KABLOSUZ ARIZA VE YÜK GÖSTERGE CİHAZLARI (AYGC) VE ALICI/VERİCİ SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

ORTA GERİLİM HAVAİ ELEKTRİK HATLARI İÇİN KABLOSUZ ARIZA VE YÜK GÖSTERGE CİHAZLARI (AYGC) VE ALICI/VERİCİ SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 ORTA GERİLİM HAVAİ ELEKTRİK HATLARI İÇİN KABLOSUZ ARIZA VE YÜK GÖSTERGE CİHAZLARI (AYGC) VE ALICI/VERİCİ SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. Konu ve Kapsam Bu şartname orta gerilim havai dağıtım hatlarında

Detaylı

KLEA 220P ENERJİ ANALİZÖRÜ

KLEA 220P ENERJİ ANALİZÖRÜ KLEA 220P ENERJİ ANALİZÖRÜ Temel Bilgiler KLEA 220P Enerji Analizörünün basit terimlerle tanımlanması Klea 220P, elektrik şebekelerinde 3 fazlı ölçüm yapabilen ve röle çıkışı sayesinde kontrol imkanı sunabilen

Detaylı

KAYSERİ ve CİVARI ELEKTRİK TÜRK ANONİM ŞİRKETİ

KAYSERİ ve CİVARI ELEKTRİK TÜRK ANONİM ŞİRKETİ KAYSERİ ve CİVARI ELEKTRİK TÜRK ANONİM ŞİRKETİ Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş. Kayseri 5.5.7 1 1.nci Bölüm KAYSERİ İLİ ELEKTRİK TÜKETİMİ.nci Bölüm - SAYAÇ OTOMASYON SİSTEMİ Elk. Müh. ALİ CESUR KAYSERİ

Detaylı

MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ

MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ 192.168.1.0 Networkunda çalışan izleme sistemi PC Eth, TCP/IP Cihaz 1, Cihaz 2, Şekil-1 U 200 Şekil-1 deki örnek konfigürasyonda standart

Detaylı

Enerji Verimliliğinde Akıllı Şebekelerin Rolü ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRE VE SERGİSİ

Enerji Verimliliğinde Akıllı Şebekelerin Rolü ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRE VE SERGİSİ Enerji Verimliliğinde Akıllı Şebekelerin Rolü ULUSLARARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRE VE SERGİSİ 10.05.2013 EnerjiSA & Başkent Elektrik Dağıtım AŞ Türkiye nin en büyük sanayi ve finans topluluklarından

Detaylı

entbus pro web tabanlı enerji izleme yazılımı

entbus pro web tabanlı enerji izleme yazılımı W Ağustos 2013 entbus pro web tabanlı enerji izleme yazılımı entbus pro kompanzasyon ve enerji kalitesini analiz etmeyi sağlayan bir Enerji Yönetimi yazılımıdır. İşletmelerde yer alan enerji ölçüm cihazlarını

Detaylı

2N EasyGate 2 E a E s a y s G y a G t a e Anal a o l g F CT

2N EasyGate 2 E a E s a y s G y a G t a e Anal a o l g F CT 2N EasyGate 2N EasyGate Analog FCT Tüm santraller ile tam uyumludur Farklı yönlere dakika sayma ve çağrı kısıtlama Şehir içi aramalar için alan kodu ekleme 12 / 16 KHz ücretlendirme desteği CLIP Arayan

Detaylı

Akıllı Şebeke Çözümleri

Akıllı Şebeke Çözümleri Akıllı Şebeke Akıllı Çözümleri Şebeke Çözümleri KÖHLER, AKILLI ŞEBEKE ÇÖZÜMLERİ İLE GELECEĞİN ŞEBEKE TEKNOLOJİLERİNE ŞİMDİDEN ULAŞMANIZI SAĞLIYOR... Elektrik Dağıtım Şirketleri, Elektrik Toptan ve Perakende

Detaylı

Entbus Web Tabanlı Enerji İzleme

Entbus Web Tabanlı Enerji İzleme Entbus Web Tabanlı Enerji İzleme ENTBUS PRO WEB TABANLI ENERJİ İZLEME YAZILIMI Entbus Pro kompanzasyon ve enerji kalitesini analiz etmeyi sağlayan bir Enerji Yönetimi yazılımıdır. İşletmelerde yer alan

Detaylı

Alçak Gerilim PV Sistemler için Akıllı Şebeke Kontrolcüsü

Alçak Gerilim PV Sistemler için Akıllı Şebeke Kontrolcüsü Alçak Gerilim PV Sistemler için Akıllı Şebeke Kontrolcüsü Tasarımı, Geliştirilmesi ve Pilot Uygulaması Abdullah Nadar MAM EE SUNUM PLANI Giriş PV Sistemi ve Entegrasyonu Akıllı Şebeke Kontrolcü Sistemi

Detaylı

Güç Parmaklarınızın Ucunda

Güç Parmaklarınızın Ucunda Güç Parmaklarınızın Ucunda BU YAKIT SEVİYESİNİ KONTROL ETMİŞ... BU ARIZA TESPİT ETMİŞ... BU BAKIM ZAMANI UYARISI VERMİŞ... BU AKÜ VOLTAJINI BAKMIŞ... BU RADYATÖR SU SEVİYESİNİ KONTROL ETMİŞ... WEB TABANLI

Detaylı

AEL.MF.08 AEL.MF.14 MONOFAZE ELEKTRONİK ELEKTRİK SAYACI TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU TS EN ISO 9001

AEL.MF.08 AEL.MF.14 MONOFAZE ELEKTRONİK ELEKTRİK SAYACI TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU TS EN ISO 9001 AEL.MF.08 AEL.MF.14 MONOFAZE ELEKTRONİK ELEKTRİK SAYACI TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU 0122 TS EN ISO 9001 İÇİNDEKİLER Bölüm Adı Sayfa No Giriş 1. Sayacın Teknik Özellikleri 1 2. Ana Fonksiyonlar 2 3. Sayacın

Detaylı

SATIŞ DESTEK DOKÜMANI

SATIŞ DESTEK DOKÜMANI SATIŞ DESTEK DOKÜMANI ML-1630 MAXLOGIC SUPERVISOR GRAFİKSEL İZLEME VE YÖNETİM YAZILIMI ML-1630 Supervisor yazılımı; akıllı adresli yangın algılama sistemlerindeki yangın ve hata olaylarının grafiksel olarak

Detaylı

Connection Manager Kullanım Kılavuzu

Connection Manager Kullanım Kılavuzu Connection Manager Kullanım Kılavuzu Baskı 1.0 2 İçindekiler Bağlantı yöneticisi uygulaması hakkında 3 Başlarken 3 Bağlantı yöneticisi uygulamasını açma 3 Geçerli bağlantı durumunu görüntüleme 3 Uygulama

Detaylı

UZAKTAN OKUMA EDM/MDM SİSTEMLERİ IDSPECTO, ENERJİ MARKETİNİN MEVCUT VE GELECEKTEKİ TÜM UYGULAMALARI İÇİN EKSİKSİZ BİR YAZILIM ÇÖZÜMÜDÜR

UZAKTAN OKUMA EDM/MDM SİSTEMLERİ IDSPECTO, ENERJİ MARKETİNİN MEVCUT VE GELECEKTEKİ TÜM UYGULAMALARI İÇİN EKSİKSİZ BİR YAZILIM ÇÖZÜMÜDÜR UZAKTAN OKUMA IDSpecto.collector Farklı Üreticilerin Sayaçlarını Online Olarak Okuma Sayaç markası ne olursa olsun IDSpecto. collector modülü enerji marketinde ihtiyaç duyulan tüm değerleri güvenilir bir

Detaylı

İSTTERM ÖNÖDEMELİ SİSTEM

İSTTERM ÖNÖDEMELİ SİSTEM İSTTERM ÖNÖDEMELİ SİSTEM İSTTERM ÖNÖDEMELİ KALORİMETRELER A) KARTLI ÖNÖDEMELİ KALORİMETRE SİSTEMİ ALNA AÖK01, merkezi ısıtma sistemi ile ısıtılan binalarda, Isınma ve sıcak su ihtiyacının ferdi sistemlerde

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ İÇERİK Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci Lisanssız Üretim Tesisleri Bağlantı Görüşü Teknik Kriterler Başkent Elektrik

Detaylı

Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu

Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu BARAN ELEKTRONİK SİSTEMLERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ İçindekiler Ana Ekran... 2 Mail kurulum Ekranı... 3 Cihaz Ekleme ve Otomatik Tarama Ekranı... 4 Manuel Cihaz Ekleme ve Adlandırma...

Detaylı

KLEA Enerji Analizörü

KLEA Enerji Analizörü KLEA Enerji Analizörü Kolay panel montajı sistem bağlantısı Modüler tasarım Soket kablosu gerektirmez Tespit vidası gerektirmez En yeni teknoloji Veri Toplama Platformu Tüm enerji tüketimleri bir KLEA

Detaylı

PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ

PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ AÇIKLAMALAR-KULLANIM-BAĞLANTILAR Sayfa 1 ĠÇĠNDEKĠLER SAYFA 1-) Sistemin Genel Tanıtımı 3 2-) Sistemin ÇalıĢma ġekli.4 3-) Sistem Yazılımı 5 4-) Sistemin Elektrik ve Bağlantı

Detaylı

Reaktif Güç Yönetim Çözümleri. Tasarrufun Elektrik Yönü

Reaktif Güç Yönetim Çözümleri. Tasarrufun Elektrik Yönü Reaktif Güç Yönetim Çözümleri Tasarrufun Elektrik Yönü Temel Özellikler Kontrolörlerinin basit bir şekilde tanımlanması Güç faktör kontrolörleri reaktif gücü azaltarak güç dağıtım sistemlerinin maksimum

Detaylı

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi arvento Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemleri ile araçlarınızı 7 gün 24 saat on-line ve geçmişe yönelik olarak izleyebilir, hızlarını, izlemiş oldukları güzergahı, duraklama yaptıkları yerleri uzaktan

Detaylı

KLEA 110P ENERJİ ANALİZÖRÜ

KLEA 110P ENERJİ ANALİZÖRÜ KLEA 110P ENERJİ ANALİZÖRÜ Klea 110P, elektrik şebekelerinde 3 fazlı ölçüm yapabilen ve röle çıkışı sayesinde kontrol imkanı sunabilen gelişmiş bir enerji analizörüdür. Temel elektrik parameteleri ölçümü

Detaylı

SATIŞ DESTEK DOKÜMANI

SATIŞ DESTEK DOKÜMANI SATIŞ DESTEK DOKÜMANI ML-1632 MAXLOGIC SUPERVISOR ÇEVRE SİSTEMLER İLE ENTEGRE GRAFİKSEL İZLEME VE YÖNETİM ML-1632 Supervisor yazılımı; akıllı adresli yangın algılama sistemlerindeki yangın ve hata olaylarının

Detaylı

RKR-GTSXX96 Reaktif Güç Kontrol Rölesi

RKR-GTSXX96 Reaktif Güç Kontrol Rölesi RKR-GTSXX96 Reaktif Güç Kontrol Rölesi 1. GİRİŞ Alternatif akım devrelerinde kullanılan endüktif yüklerin (motor, transformatör vb.) ihtiyaç duyduğu reaktif güçlerin belirli teknikler kullanılarak karşılanması

Detaylı

OSOS KAPSAMINDA KULLANILACAK SAYAÇLARIN ASGARİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

OSOS KAPSAMINDA KULLANILACAK SAYAÇLARIN ASGARİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ DAĞITIM ŞİRKETLERİNCE KURULACAK OSOS KAPSAMINA DAHİL EDİLECEK SAYAÇLARIN, HABERLEŞME DONANIMININ VE İLAVE TEÇHİZAT VE ALTYAPININ ORTAK ASGARİ 1. OSOS KAPSAMINDA KULLANILACAK SAYAÇLARIN ASGARİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Detaylı

DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü

DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü DM-501 Tak-Çalıştır GPRS-UART Köprüsü Temel Bilgiler TCP 2 nokta arası bağlantı + veri akışı sağlar Oturum açmaya dayalıdır Arka planda hata kontrolü ve paketin sağlıklı iletim kontrolü (ACK) yürütür TCP

Detaylı

Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. Faaliyet Raporu Vizyon ve Misyon 3. Şirket Profili 4. Kalite Politikamız 5. Çevre Yönetimi Politikamız 6

Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. Faaliyet Raporu Vizyon ve Misyon 3. Şirket Profili 4. Kalite Politikamız 5. Çevre Yönetimi Politikamız 6 İçindekiler Vizyon ve Misyon 3 Şirket Profili 4 Kalite Politikamız 5 Çevre Yönetimi Politikamız 6 İş Sağlığı ve Güvenliği Politikamız 7 Kalite Belgelerimiz 8 Organizasyon Şeması 9 2014 Yılı Fırat EDAŞ

Detaylı

Before the light. www.logiba.com. AKILLI ŞEHiR AYDINLATMA SiSTEMi

Before the light. www.logiba.com. AKILLI ŞEHiR AYDINLATMA SiSTEMi Before the light www.logiba.com AKILLI ŞEHiR AYDINLATMA SiSTEMi Sanayi Siteleri Depolar Otopark Alanları Alışveriş Merkezleri Hayat ışığın kontrolünde, ışık ise sizin... Sokak Aydınlatmaları Park ve Bahçeler

Detaylı

2002 Siemens Business Accelerator Endüstriyel IT Uygulamaları Uzaktan Sayaç Okuma. 2008 TEYDEBT Telemetri Donanımlar

2002 Siemens Business Accelerator Endüstriyel IT Uygulamaları Uzaktan Sayaç Okuma. 2008 TEYDEBT Telemetri Donanımlar 1 Hakkımızda 2002 Siemens Business Accelerator Endüstriyel IT Uygulamaları Uzaktan Sayaç Okuma 2007 Turkcell Çözüm m Ortağı GPRS Tabanlı Telemetri (Uzaktan Takip ve Kontrol) Uygulamaları 2008 TEYDEBT Ar-Ge

Detaylı

EPİAŞ ENDEKS VE EK TÜKETİM KAYIT KILAVUZ DOKÜMANI V.2. Kullanıcı. Kapsam. Yasal Dayanak Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği Madde 32

EPİAŞ ENDEKS VE EK TÜKETİM KAYIT KILAVUZ DOKÜMANI V.2. Kullanıcı. Kapsam. Yasal Dayanak Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği Madde 32 EPİAŞ ENDEKS VE EK TÜKETİM KAYIT KILAVUZ DOKÜMANI V.2 Kullanıcı Tedarikçiler Kapsam Sayaç okuyan Kurumlar tarafından portföydeki serbest tüketiciler için yüklenen endeks ve ek tüketim bilgilerinin listelenmesi

Detaylı

Doğal Gaz Akıllı Şebeke Uygulamaları & Sayaç Kalibrasyon Kazanımları. Dr. Cevat ÖZARPA Teknik İşler ve Onarım Müdürü cozarpa@igdas.com.

Doğal Gaz Akıllı Şebeke Uygulamaları & Sayaç Kalibrasyon Kazanımları. Dr. Cevat ÖZARPA Teknik İşler ve Onarım Müdürü cozarpa@igdas.com. Doğal Gaz Akıllı Şebeke Uygulamaları & Sayaç Kalibrasyon Kazanımları Dr. Cevat ÖZARPA Teknik İşler ve Onarım Müdürü cozarpa@igdas.com.tr 1 İÇERİK KISACA İGDAŞ SCADA UYGULAMAMIZ GAZ KONTROL VE SEVKİYAT

Detaylı

Veri Toplayıcı Konut Tipi. PLC - Data Concentrator DC450

Veri Toplayıcı Konut Tipi. PLC - Data Concentrator DC450 Veri Toplayıcı Konut Tipi PLC - Data Concentrator DC450 TEMEL ÖZELLİKLERİ VE SAĞLADIĞI AVANTAJLAR DC450 Veri Toplayıcı büyük ölçekli sayaç okuma ve kontrol sistemleri için uygun akıllı toplayıcı. DC450

Detaylı

Elektrikte Güç Faktörünün Düzeltilmesi Esasları. Önerge No: 2227/2010

Elektrikte Güç Faktörünün Düzeltilmesi Esasları. Önerge No: 2227/2010 Bireysel (teke tek) Kompanzasyon: Elektrikte Güç Faktörünün Düzeltilmesi Esasları Önerge No: 2227/2010 Devamlı olarak işletmede bulunan büyük güçlü tüketicilerin reaktif güç ihtiyacını temin etmek için

Detaylı

ELEKTRİK TARİFELERİ VE ORGANİZE SANAYİ. Ercüment CAMADAN

ELEKTRİK TARİFELERİ VE ORGANİZE SANAYİ. Ercüment CAMADAN ELEKTRİK TARİFELERİ VE ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE YANSIMALARI Ercüment CAMADAN 26/03/2012 Sunum Planı 1) Elektrik Piyasasının Yapısı 2) Düzenlenen Tarifeler 3) Şebeke Tarifeleri 4) Perakende Satış Tarifeleri

Detaylı

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ AĞ SĠSTEMLERĠ Öğr. Gör. Durmuş KOÇ Ağ Ġletişimi Bilgi ve iletişim, bilgi paylaşımının giderek önem kazandığı dijital dünyanın önemli kavramları arasındadır. Bilginin farklı kaynaklar arasında transferi,

Detaylı

YÖNTEM FİLO YÖNETİMİ ARAÇ İZLEME SİSTEMLERİ

YÖNTEM FİLO YÖNETİMİ ARAÇ İZLEME SİSTEMLERİ YÖNTEM FİLO YÖNETİMİ ARAÇ İZLEME SİSTEMLERİ YÖNTEM M2M ÇÖZÜMLERİ Makineler arası iletişim olarak değerlendirebileceğimiz Yöntem M2M çözümleri sayesinde, sahada bulunan her tür makineden dilediğiniz veriler

Detaylı

THE RAINBOW SCADA D-200

THE RAINBOW SCADA D-200 THE RAINBOW SCADA D-200 İNTERNET TABANLI JENERATÖR KONTROL CİHAZI REV-03 25.12.2014 ÇOK FONKSİYONLU AYNI CİHAZIN FONKSİYONLARI : AMF-OTOMATİK TRANSFER PANELİ ATS- TRANSFER CİHAZI REMOTE START- UZAK ÇALIŞTIRMA

Detaylı

Akilli Pedestal Sistemleri

Akilli Pedestal Sistemleri Akilli Pedestal Sistemleri MEKANO, uzaktan hareket kontrolü, otomasyon uzerine bugüne kadar birçok büyük projeye imza atarak ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlamıştır. Kuruluşumuz, uluslararası tecrübeye

Detaylı

THE RAINBOW SCADA D-500

THE RAINBOW SCADA D-500 THE RAINBOW SCADA D-500 İNTERNET TABANLI JENERATÖR KONTROL CİHAZI REV-03 25.12.2014 ÇOK FONKSİYONLU AYNI CİHAZIN FONKSİYONLARI : AMF- KESİNTİSİZ GEÇİŞLİ OTOMATİK TRANSFER PANELİ ATS- TRANSFER CİHAZI REMOTE

Detaylı

Eresense Elektronik Şirket Sunumu. (www.eresense.com sitesinden daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz)

Eresense Elektronik Şirket Sunumu. (www.eresense.com sitesinden daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz) Eresense Elektronik Şirket Sunumu (www.eresense.com sitesinden daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz) 11.02.2013 1 Hakkımızda Eresense Elektronik, Istanbul Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezinde 2009

Detaylı

Deneyimliyiz: Enerjimiz geçmişimizden... Güçlüyüz: Marmara dan Türkiye ye uzanan enerji hattı: Sepaş Enerji. Erişilebiliriz: Size çok yakınız

Deneyimliyiz: Enerjimiz geçmişimizden... Güçlüyüz: Marmara dan Türkiye ye uzanan enerji hattı: Sepaş Enerji. Erişilebiliriz: Size çok yakınız Deneyimliyiz: Enerjimiz geçmişimizden... Sepaş Enerji, elektrik piyasası kanunu gereğince, dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin ayrı tüzel kişilikler altında yürütülmesi zorunluluğu nedeniyle, hukuki

Detaylı

Yeraltı Suları Yönetmeliğine Uygun SAYAÇ SİSTEMLERİ

Yeraltı Suları Yönetmeliğine Uygun SAYAÇ SİSTEMLERİ DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Yeraltı Suları Yönetmeliğine Uygun SAYAÇ SİSTEMLERİ TARIMSAL SULAMA Canlı yaşamının temeli olan su, tartışılmaz bir hayat kaynağıdır. Ne yazık ki; temel ihiyacımız olan

Detaylı

VELİ KULLANIM KILAVUZU

VELİ KULLANIM KILAVUZU VELİ KULLANIM KILAVUZU Sayın Velimiz, ServisCELL Okul Servisi Çağrı ve Bilgilendirme Sisteminin amacı, velilerimizin okul servisi ile yaşayabileceği tüm sorunları çözmek, çocuklarımızın güvenliğini sağlamak

Detaylı

Yolcu Beraber (TaxFree) e-faturaların Gönderimi

Yolcu Beraber (TaxFree) e-faturaların Gönderimi 1. Amaç: Yolcu Beraber (TaxFree) e-faturaların Gönderimi Gelir İdaresi Başkanlığı nın kararı ile Yolcu Beraber (TAXFREE) fatura kesen e-fatura mükelleflerinin Yolcu Beraber e-fatura oluşturma zorunluluğu

Detaylı

AN 96L ENERJİ ANALİZÖRÜ

AN 96L ENERJİ ANALİZÖRÜ AN 96L ENERJİ ANALİZÖRÜ 1-Akım Trafo Oranı ayarı: Set tuşuna basılır. Ekranda : akım trafo oranı mesajı görülür. Tekrar Set tuşuna basılır. Ekranda önceden ayarlanmış olan akım trafo oranı değeri görülür.yukarı,

Detaylı

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için Ağ Teknolojileri Ağ Temelleri Bir ağdan söz edebilmek için en az 2 bilgisayarın birbirlerine uygun bir iletişim ortamıyla bağlanması gerekmektedir. Üst sınır yok! Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı İnternet

Detaylı

GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU

GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU simplifies predictive maintenance 25 Şubat 2010 GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU ARTESİS A.Ş. GOSB Üretim Tesisleri HAZIRLAYAN: Simge ÇAKIR ONAYLAYAN: Dr. İzzet Yılmaz ÖNEL The Institution of Engineering,

Detaylı

MOBİL CİHAZ YÖNETİMİ HİZMET TAAHHÜTNAMESİ

MOBİL CİHAZ YÖNETİMİ HİZMET TAAHHÜTNAMESİ ye, Mobil Cihaz Yönetimi Hizmeti nden ( Hizmet ) yararlanmak istememiz sebebiyle EK-2 de yer alan listede belirtilen hatlarımız ( Hat/Hatlar ) için nin (kısaca Vodafone ) Vodafone Tip Abonelik Sözleşmesini

Detaylı

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri U : AC girişteki efektif faz gerilimi f : Frekans q : Faz sayısı I d, I y : DC çıkış veya yük akımı (ortalama değer) U d U d : DC çıkış gerilimi, U d = f() : Maksimum

Detaylı

E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER

E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER Merkezi sistem ile ısınan binalarda ısı giderlerinin tüketime göre paylaştırılması için tasarlanmıştır Çok fonksiyonlu 5 haneli ekran EEPROM mikro işlemci

Detaylı

ARiL Veri Yönetim Platformu Gizlilik Politikası

ARiL Veri Yönetim Platformu Gizlilik Politikası ARiL Veri Yönetim Platformu Gizlilik Politikası NAR Sistem Bilgi Teknolojileri A.Ş. nin sunmuş olduğu ARiL Veri Yönetim Platformu üzerinde kullanıcıların arzusuna bağlı olarak elde edilen verilerin toplanması,

Detaylı

Belge, ABYSIS içinde kullanılan, kayıt, fiş, fatura, hesap kartı gibi bir tanımı veya bir işlemi ifade eden kayıt veya evraklardır.

Belge, ABYSIS içinde kullanılan, kayıt, fiş, fatura, hesap kartı gibi bir tanımı veya bir işlemi ifade eden kayıt veya evraklardır. Belge, ABYSIS içinde kullanılan, kayıt, fiş, fatura, hesap kartı gibi bir tanımı veya bir işlemi ifade eden kayıt veya evraklardır. ROBO Framework içinde uygulanan tüm belgeler aynı yapıdan miras yolu

Detaylı

ELEKTROLİTİK BAKIR SARGILI TRİSTÖRLÜ MANUEL

ELEKTROLİTİK BAKIR SARGILI TRİSTÖRLÜ MANUEL TRİFAZE, YAĞ SOĞUTMALI GALVANO VE ELOKSAL REDRESÖRLERİ FİYAT LİSTESİ 01 OCAK 2007 Standart ürünlerimiz 6 Pulse'dır. 12 Pulse ürünler için fiyatlarımıza % ilave edilir. KADEMELİ ELEKTROLİTİK BAKIR SARGILI

Detaylı

KÖHLER GPRS SAYAÇ HABERLEŞME MODÜLÜ TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU

KÖHLER GPRS SAYAÇ HABERLEŞME MODÜLÜ TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU KÖHLER GPRS SAYAÇ HABERLEŞME MODÜLÜ TANITIM VE KULLANMA KILAVUZU 1 0. GİRİŞ 27 Yıllık tecrübe ve birikimimizle çıktığımız bu yola ürün gamımıza yeni eklediğimiz GPRS Sayaç Haberleşme Modülü ile siz değerli

Detaylı

MIKROSAY YAZILIM ve BİLGİSAYAR SAN. TİC. A.Ş

MIKROSAY YAZILIM ve BİLGİSAYAR SAN. TİC. A.Ş MIKROSAY YAZILIM ve BİLGİSAYAR SAN. TİC. A.Ş TEOSMETER OTOMATİK SAYAÇ İZLEME SİSTEMİ Emrah KÜÇÜKALİ Rev1 (27/10/2004) SİSTEMİN AMACI Teosmeter Otomatik Sayaç İzleme Sistemi özellikle haberleşmeli dijital

Detaylı

Transformatör nedir?

Transformatör nedir? Transformatörler Transformatör nedir? Alternatif akımın gerilimini veya akımını alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan devre elemanlarına "transformatör" denir. Alternatif akım elektromanyetik indüksiyon

Detaylı

SP-RAY Tipi Analizör Kullanım Kılavuzu

SP-RAY Tipi Analizör Kullanım Kılavuzu SP-RAY Tipi Analizör Kullanım Kılavuzu GRUP ARGE ENERJİ VE KONTROL SİSTEMLERİ SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. İkitelli OSB Mah. YTÜ İkitelli Teknopark Sok. No: 1/2B1-2B7-2B8-2B9 Başakşehir / İstanbul Tel: +90 212

Detaylı

F2164 GPRS MODEMLER İLE MODBUS TCP PROTOKOLÜ KULLANARAK DİJİTAL VE ANALOG I/O KONTROLÜ UYGULAMASI KILAVUZU

F2164 GPRS MODEMLER İLE MODBUS TCP PROTOKOLÜ KULLANARAK DİJİTAL VE ANALOG I/O KONTROLÜ UYGULAMASI KILAVUZU F2164 GPRS MODEMLER İLE MODBUS TCP PROTOKOLÜ KULLANARAK DİJİTAL VE ANALOG I/O KONTROLÜ UYGULAMASI KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. Şti. info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417

Detaylı

Yeni Cep Limitsiz Tarifeleri Cep Limitsiz Vodafone + Sabit Hat

Yeni Cep Limitsiz Tarifeleri Cep Limitsiz Vodafone + Sabit Hat Cep Limitsiz Vodafone Yeni Cep Limitsiz Tarifeleri Cep Limitsiz Vodafone + Sabit Hat Vodafone + Sabit Hat ve 1000 Dakika Diğer Ceplere Aylık Ücret 35 TL 55 TL 75 TL Diğer Operatör Şebeke içi 25 kr Limitsiz

Detaylı

WAM 918. DIRAC ELECTRONICS WAM 918 Kablosuz Erişim Ünitesi. Kullanıcı El Kitabı

WAM 918. DIRAC ELECTRONICS WAM 918 Kablosuz Erişim Ünitesi. Kullanıcı El Kitabı WAM 918 DIRAC ELECTRONICS WAM 918 Kablosuz Erişim Ünitesi Kullanıcı El Kitabı İçindekiler Genel Özellikler 1 Kart Bağlantı Şeması. 2 Konnektörler 2 Gösterge Işıkları 3 Ayar Anahtarları. 3 SIM Ayarları...

Detaylı

ENERJİ OTOMASYONU SCADA / UZAKTAN İZLEME JENERATÖR

ENERJİ OTOMASYONU SCADA / UZAKTAN İZLEME JENERATÖR SCADA / UZAKTAN İZLEME Aydınlatma Kontrol Otomasyonu SCADA Uzaktan İzleme Sistemi / RTU Enerji Otomasyonu Kojenerasyon Otomasyonu Yük Atma Ve Yük Alma Otomasyonu JENERATÖR Dizel Yakıtlı Jeneratör Senkronizasyonu

Detaylı

AKILLI EV SİSTEMİ. : Doç. Dr. Gökalp KAHRAMAN Yrd. Doç. Dr. Aydoğan SAVRAN. Haziran 2003 Bornova

AKILLI EV SİSTEMİ. : Doç. Dr. Gökalp KAHRAMAN Yrd. Doç. Dr. Aydoğan SAVRAN. Haziran 2003 Bornova AKILLI EV SİSTEMİ Proje Danışman : Ömer ÇETİN : Doç. Dr. Gökalp KAHRAMAN Yrd. Doç. Dr. Aydoğan SAVRAN Haziran 2003 Bornova Sistemin Tanıtımı Sisteme, İnternet üzerinden bağlantı kurulup kurulmadığını

Detaylı

Değerli Alışveriş Merkezi Üyemiz,

Değerli Alışveriş Merkezi Üyemiz, Değerli Alışveriş Merkezi Üyemiz, Kullanmakta olduğunuz mevcut elektrik sayaçlarınız Ön Ödemeli (KONTÖRLÜ) sayaçlardır. Elektrik sarfiyatınız kontör sistemi mantığıyla hesaplanacak, satın alacağınız kontör

Detaylı

10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ

10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ 10. ÜNİTE ENERJİ İLETİM VE DAĞITIM ŞEBEKELERİ KONULAR 1. Elektrik Enerjisi İletim ve dağıtım Şebekeleri 2. Şebeke Çeşitleri 10.1. Elektrik Enerjisi İletim ve dağıtım Şebekeleri Elektrik enerjisini üretmeye,

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Mobil Telefon Elektrik-Elektronik Teknolojisi Haberleşme Sistemleri

DERS BİLGİ FORMU Mobil Telefon Elektrik-Elektronik Teknolojisi Haberleşme Sistemleri Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler BİLGİ FORMU Mobil

Detaylı

ELEKTRİK DAĞITIM SEKTÖRÜNDE SAYAÇ OTOMASYON SİSTEMİ, ENERJİ KALİTESİ ve TALEP TAHMİNİ UYGULAMALARI

ELEKTRİK DAĞITIM SEKTÖRÜNDE SAYAÇ OTOMASYON SİSTEMİ, ENERJİ KALİTESİ ve TALEP TAHMİNİ UYGULAMALARI ELEKTRİK DAĞITIM SEKTÖRÜNDE SAYAÇ OTOMASYON SİSTEMİ, ENERJİ KALİTESİ ve TALEP TAHMİNİ UYGULAMALARI Ali CESUR Bülent KARAERİK Ünver TOKTAŞ Metin DOĞAN Görkem HERDEM Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş. ÖZET

Detaylı

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25 Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. 2 Bakım yerleri Android uygulama Ödemeler Raporlama Arızalar Faturalar Aylık bakım

Detaylı

Tek Arayüz. Çok Fonksiyon. Kolay Kullanım. Komut Satırı ile Vedalaşın

Tek Arayüz. Çok Fonksiyon. Kolay Kullanım. Komut Satırı ile Vedalaşın Neus Nedir? APN trafiğinizin tüm kontrolü tek arayüzde! Neus un grafik arayüzü, gelişmiş raporlama ve yönetim fonksiyonları sayesinde APN ağlarınızı kolayca yönetin! Tek Arayüz. Çok Fonksiyon. Kolay Kullanım.

Detaylı

ISIKontrol SİSTEMİNE UZAKTAN ERİŞİM VE KULLANIM

ISIKontrol SİSTEMİNE UZAKTAN ERİŞİM VE KULLANIM ISIKontrol SİSTEMİNE UZAKTAN ERİŞİM VE KULLANIM 1. ISIKontrol sistemine www.isikontrol.com sitesinden erişilmektedir. Internet tarayıcınızdan www.isikontrol.com sitesine giriniz. 2. Sitede Kullanıcı Girişi

Detaylı

OTOMATİK SAYAÇ OKUMA SİSTEMİ SEDAŞ TARAFINDAN OTOMATİK SAYAÇ OKUMA SİSTEMİNİN KURULUM VE İŞLETME SÜRECİNE DAİR ESASLAR

OTOMATİK SAYAÇ OKUMA SİSTEMİ SEDAŞ TARAFINDAN OTOMATİK SAYAÇ OKUMA SİSTEMİNİN KURULUM VE İŞLETME SÜRECİNE DAİR ESASLAR OTOMATİK SAYAÇ OKUMA SİSTEMİ SEDAŞ TARAFINDAN OTOMATİK SAYAÇ OKUMA SİSTEMİNİN KURULUM VE İŞLETME SÜRECİNE DAİR ESASLAR 14.04.2009 tarih ve 27200 sayılı resmi gazetede yayımlanan Elektrik Piyasası Dengeleme

Detaylı

Hakkımızda. Böylece Aydem, Türkiye nin ilk lisanslı özel sektör elektrik dağıtım ve perakende satış şirketi olarak faaliyetlerine başlamıştır.

Hakkımızda. Böylece Aydem, Türkiye nin ilk lisanslı özel sektör elektrik dağıtım ve perakende satış şirketi olarak faaliyetlerine başlamıştır. Hakkımızda İlgili yasal düzenlemeler, sözleşme ve lisans hükümleri doğrultusunda 15.08.2008 tarihi itibariyle Aydın, Denizli ve Muğla elektrik dağıtım bölgesi Aydem e devredilmiştir. Böylece Aydem, Türkiye

Detaylı

Metcom Güvenlik Teknolojileri A.Ş.

Metcom Güvenlik Teknolojileri A.Ş. H265 Video Coding Plaka Tanıma Sistemi Metcom Güvenlik Teknolojileri A.Ş. 2017 PROGRAM ARAYÜZÜ GENEL ÖZELLİKLER 6ms Plaka tanıma süresi 2Mp H265 60Fps İp tabanlı back focus plaka okuma kamerası Okuma oranı

Detaylı