SPORCULAR VE İŞVERENLERİNİN KARŞILIKLI SADAKAT YÜKÜMLÜLÜKLERİ*

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SPORCULAR VE İŞVERENLERİNİN KARŞILIKLI SADAKAT YÜKÜMLÜLÜKLERİ*"

Transkript

1 SPORCULAR VE İŞVERENLERİNİN KARŞILIKLI SADAKAT YÜKÜMLÜLÜKLERİ* David THORPE** (Çev.: Ezgi ÇUFADAR Sibel BÜYÜKKILIÇ)*** * Makalenin İngilizce aslı Bond University Sports Law ejournal, 22, 1-9, 2012, ( bond.edu.au/slej/14) te yayınlanmış olup, gerekli kanuni izinler alınarak Türkçe ye tercüme edilmiştir. ** Sydney Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi. *** Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencileri.

2

3 Sporcular ve İşverenlerinin Ankara Barosu Bu makale, sporcular ve işverenleri arasındaki karşılıklı sadakat yükümlülüğünü incelemektedir. İşveren statüsündeki spor örgütüne karşı rekabet etmeme, işçi statüsündeki bir sporcu için örtülü bir yükümlülük müdür? İşverenlerin kendilerine hep daha az sadakat göstermesi sebebiyle, işçi statüsündeki sporcular da daha az sadakat yükümlülüğü mü yüklenir? GİRİŞ Sportif girişimcilik çağında büyük spor turnuvaları düzenlerken büyük bir spor tekelinin kaynaklarına gerek duyulmamaktadır. Ana akım dışında faaliyet gösteren bir spor organizatörü, hâlihazırda büyük spor örgütlerinde istihdam edilmiş olan sporculardan yararlanarak, bir defaya mahsus etkinlikleri veye periyodik yarışmaları, sezon dışı ve hatta hafta ortası bile düzenleyebilmektedir. Aslında her ne kadar adaletsizmiş gibi görünse de, kurumdaki fonun spor vergisinden yararlanmasıyla ilgili düşük maliyet, birbirini izleyen turnuvaların finansal kapasitesini artırmaya hizmet edecektir. Ana akım sporun, niteliksiz girişimcilerin kendi alanında fuzuli yer işgal etmesini engelleyememesine ve ikincil istihdamın yasaklanmasının ilk bakışta, rekabetin kısıtlanması 1 olarak görülmesini de göz önünde bulundurmasına rağmen, istihdam edilen sporcunun örtülü sadakat yükümlülüğü, zarar gören spor örgütüne alternatif bir çözüm getirir mi? Örneğin, bir sporcunun cumartesi öğlen sahadan ayrılıp pazartesi akşamı başka bir yarışmada yer almasının hukuki sonucu ne olacaktır? Peki ya istihdam edilen bir kriket oyuncusu, hafta ortasında kaçak bir müsabakada yer alırsa veya bir rugby oyuncusu profesyonel bir boks turnuvasında yer alırsa? 2 Rugby oyuncuları, sezonlarının bir Lord Macnaghten tarafından yazılan Nordenfelt v Maxim Nordenfelt Guns & Ammunition [1894] AC 535, 565 kararı Şubat ayında rugby oyuncusu Sonny Bill Williams, Super Rugby mahkemeleri sürerken, Clarence Tillman ı yendikten sonra, Yeni Zelanda ağır boks şampiyonasını garantiledi. Görünüşte istihdam edilmiş gözükmese bile, İngiliz Kriket Sezonu nun engelleme yönündeki isteğini dile getiren, İngiliz kriket oyununu tasvir eden Kevin Pietersen: Tartışmalı bir isim olan Güney Afrikalı kriket oyununda topa vurma sırası

4 Ankara Barosu Sporcular ve İşverenlerinin 204 kısmını yerel ya da ulusal takıma ayırmadan önce Avrupa da ya da Japonya da yabancı bir yarışmaya katılırlarsa ne olur? Peki ya uluslararası örgütler tarafından yasaklanan bir üyenin düzenlediği turnuvaya katılırsa? 3 Bu makale, spor alanında işçi ve işverenin karşılıklı sadakat yükümlülüğünü incelemektedir. Makalenin ana konusu, istihdam edilen sporcunun örtülü sorumluluğu olarak, işveren şirketinin aleyhine rekabet etmemesidir. 4 Üç ayrı spesifik alan vardır: Birincisi, sadakat yükümlülüğü sporcuların çalıştıkları kurum aleyhine rekabet etmemesi olarak tanımlanabilir. İkincisi, birincinin pratik ve doğal bir sonucu olarak işveren olmayan spor kurumları istihdam teması yoluyla kendi sporcularıyla ilişki kurarak avantaj sağlayacaklardır. Üçüncü olarak, spor endüstrisi diğer istihdam kalıplarından farklı olsa da, sıradan çalışanlardan beklenen sadakat yükümlülüğü standardı, sporcu çalışanlar bakımından farklı değildir. İstihdam edilmiş sporcular genellikle ikinci bir gelir elde etmek amacıyla, her zamanki spor işlerinin dışında bir işte, boş zamanlarında bile çalışamazlar. Bu önleme, sıklıkla yaralanmaları ve fiziksel bitkinlerin önüne geçmek amacıyla mantıklı bir adım olarak görülmektedir. Çünkü sporculara spor hizmeti için önemsiz bir ücret ödenmemektedir. Bir spor örgütünün perspektifinden bakıldığı zaman, ikinci bir işte çalışma yasağı, rakip örgütler ile rekabeti kısıtlayan ve aynı zamanda malzeme cirosunda tekeli engelleyen bir yöntem olarak da görülmektedir. İstihdam edilen bir sporcu için ikincil işin kendisinde olan oyuncu (batsman) Hindistan ın Birinci Lig Sezonu nda oynamak için izin istemişti. : Lalor P, The Australian, 8 August Kriket oyuncusu Kim Hugh, 1985 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti nde 1994 yılına kadar yürürlükte olan ve beyaz olmayan ırklar arasında yasal bir ayrımı öngören politika sınırları içinde orada, Avustralya Kriket Komitesi nce belirlenmiş kuralları ihlal ederek tura çıktı: Bkz. Hughes v Western Australian Cricket Association (1986) 69 ALR da Süper Lig, Avustralya Rugby Ligi nin geleneğine karşı ayaklanan Fox televizyonu için sportif bir içerik sağlamak adına kuruldu. Dünya Rugby Kurumu, 1995 te, alternatif bir yarışma düzenleyerek Avustralya Rugby Birliği nin üstünlüğüne meydan okudu. 4 Çalışanın sadakat yükümlülüğü, gizli bilgileri açığa çıkarmamayı, gizli rüşvetleri ve görevleri kabul etmemeyi ve resmi olmayan yorumlar yapmamayı, işverenin faaliyet alanını da dikkate alarak içermektedir.

5 Sporcular ve İşverenlerinin Ankara Barosu yasaklanması, hatırı sayılır bir gelirin bir hak olarak kaybedilmesini ve rekabet serbestisinin kısıtlanmasını engellemek için eyleme geçme isteğini ifade eder. Bütün bunlara ek olarak rekabet etmeme yükümlülüğü, zorla serbest rekabetin kısıtlanmasının aksine, sözleşmesel bir ifadeyi içermemektedir. Bunu söylemekle birlikte bahsedilen sadakatin işçi ile işveren arasındaki karşılıklı bir yükümlülük olduğu anlaşılmaktadır. Spordaki istihdam ilişkisi alışılmamış özelliklerini gösterirken, ikincil bir işte çalışma hakkının kısıtlanması ilk bakışta düşünüldüğü gibi kesin bir hak kaybı değildir. Çalışanın Sadakat Yükümlülüğü Alanının Belirli Olmaması Bir işçinin ikinci bir iş ile bağlantısını engelleyen hiçbir kanun düzenlemesi yoktur. İkinci bir işte çalışmak işçinin birinci patronunun yanında ikinci bir patron için daha çalışması anlamına gelir. Yine de, genel sav, çalışan işçiler ek gelir olarak ikinci bir işte çalışırken (İngilizcede moonlighting 5 olarak tabir edilmektedir), öncelikli olarak çalıştığı kurumdaki patronu ile rekabet etmemeli ve onun işlerine zarar vermemesidir. 6 Eğer yapar ise, örtülü sözleşmesel sadakat yükümlülüğünü ve iyi niyet kuralını ihlal etmiş olur. 7 Örtülü sadakat yükümlülüğünün kapsamı aslında tartışmalı bir konudur. 8 Konunun değerlendirmesi, doktrindeki görüş uyuşmazlıklarından ve belirli bir kuralın olmamasından dolayı engellenmiştir: Birçok fırsatta çalışanın, çalıştırana karşı sadakat yükümlülüğünden bahsedilir.... Herhangi bir durumdaki zorluk, sadakat yükümlülüğünün nereye Moonlighting terimi, Capital Aircraft Services Pty Ltd v Nicholas Carl Brolin [2007] ACTCA 8 davasında kullanılmıştır. 6 Blyth Chemicals v Bushnell (1933) 49 CLR 61 (Blyth Chemicals). 7 Robb v Green [1895] 2 QB 315, Hivac Ltd v Park Royal Scientific Instruments Ltd [1946] Ch 169, 174.

6 Ankara Barosu Sporcular ve İşverenlerinin 206 kadar uzadığını belirleyememekten kaynaklanmaktadır. 9 Ya da, Lord Denning MR nin WM Car Services (Peterboroug) davasında da beyan ettiği üzere: Mevcut şartlar olabiliğince çeşitli ve hiçbir hukuk kuralı hangi şartların neyi haklı çıkaracağı ve neyi çıkaramayacağını göstermiyor. 10 Mevcut sorun, hangi noktada ve ne koşullarda istihdam edilen sporcunun örtülü sadakat yükümlülüğünü, onun boş zamanlarında ikinci bir gelir kaynağı olarak bir işte çalışmasını engelleyecek şekilde spor kurumu tarafından kullanılabileceğidir. 11 Çalışan sporcunun perspektifinden bakıldığı zaman, kendi boş zamanlarını ek gelir elde etmek amacıyla kullanmak kişisel bir seçimdir ve kolaylıkla vazgeçilecek bir şey değildir. Boş zamanlardan gelecek olan kazancın kısıtlanması, aynı zamanda yükümlülük hakkında doğru kapsamı belirlemeye yönelik hukuki görüş hakkında kaçınılmaz bir şekilde önemli soruları da beraberinde getirmektedir. Çalışanın, çalıştırana karşı rekabet etmeme sorumluluğu Avustralya da Blyth Chemicals v Bushnell davasında görülmüştür. 12 Bushnell, endüstriyel kimyager olarak bir çalışan iken, Electrolytic Lead Products adını koyduğu şirketi kurdu ve başkanı oldu. Bu yeni şirket, boyalarda kullanılan beyaz kurşunu üretiyordu. Busnell in bir önceki işvereni, Blyth Chemicals şirketi, ağırlıklı olarak meyve ağaçlarının üzerinde kullanılan ilaçları üretmekteydi. Blyth Chemicals şirketi, Brushell in küçük bir çaba ile kendi malzemelerini dönüştürerek benzer ürünler üreteceğini ve şirketin müşterilerini çekeceğini düşünüyordu. Blyth Chemicals şirketi, bu düşünceyle Bushnell in işine son verdi. Yüksek Mahkeme, çalışanın haksız yere işten atıldığına karar verdi. Dixon ve McTiernan JJ bu kararı şöyle açıkladı: Çalışanın davranışı, mutlaka kendisinin dâhil olduğu bir uyumsuzluk, uyuşmazlık veya bir engel içermeli ya da güveni kıran bir yapıda 9 Hivac Ltd v Park Royal Scientific Instruments Ltd [1946] Ch 169, Woods v WM Car Services (Peterborough) Ltd [1981] ICR 666, Ödül için mal ve hizmetlerin nakli de dâhil. 12 Blyth Chemicals v Bushnell (1933) 49 CLR 61.

7 Sporcular ve İşverenlerinin Ankara Barosu olmalıdır. Davranışları ve ilişkileri arasında mutlaka mevcut bir aykırılık bulunmak zorundadır. Gelecekte ortaya çıkacak bir davranışla ilgili kuşku duyulması, bu duruma temel teşkil etmek için yeterli değildir. 13 Bushnell, Blyth şirketinin müşterilerine bağımsız olarak yaklaşmasıyla bilinir. Blyth Chemicals ın yönetim kurulu, muhtemelen sebepsiz bir şekilde olmayarak, Bushnell in bu hareketi sonucunda ona karşı güvenlerini yitirdiklerini açıklamıştır. Bununla birlikte, Yüksek Mahkemeye göre Bushnell in davranışı, sınır değerine ulaşması için görevini hangi derecede kötüye kullandığı sorusundan kaçınması, işverenine karşı rekabet etmeme yükümlüğünü delmemektedir. Blyth Chemicals tarafında Yüksek Mahkeme, rekabet etmeme yükümlülüğünün ihlal edildiğini belirlemek için uyuşmazlık, istihdam, rekabet ve çelişki kavramlarını kullanmaktadır. Burada sorun şudur: Örneğin, çalıştırılan konumunda olan bir netball sporcusunun hafta ortasında gerçekleşen karşıt bir turnuvada oynaması, ilk işveren spor kulübü ile aralarında bir rekabet mi yoksa çelişki midir? Ne yazık ki, yukarıdaki tanımlayıcı kavramlar, yükümlülüğün kapsamını açığa çıkarmamakta, yalnızca aynı yükümlülüğü farklı kelimelerle tekrar tanımlamaktadır. Daha çok olgulara dayalı olarak, turnuva en baştaki işveren tarafından farklı bir şekilde ele alınmışsa tartışmaya açık bir husus değildir; yayınlanmış olması halinde de muhtemel bir şekilde böyle olacaktır. 207 Yükümlülüklerin Karşılıklılığı Çalışanın sadakat yükümlülüğü, çalıştıranın yükümlülüğü ile birlikte yürümekte ve Woolworths un kaleme aldığı Auckland Shop Employees Union v. Woolworths davasında da belirtildiği üzere çalışanın sadakat yükümlülüğünün bir sonucudur. 14 Yükümlülüğün oranı Mali v. Bank of Credit and Commerce International davasında şu 13 Blyth Chemicals v Bushnell (1933) 49 CLR 61, Auckland Shop Employees Union v Woolworths [1985] 2 NZLR 372, 376.

8 Ankara Barosu Sporcular ve İşverenlerinin 208 şekilde belirtilmiştir: İşverenin kendi işini idare etmedeki menfaatiyle çalışanın menfaati arasındaki denge adaletsiz ve uygunsuz bir şekilde olmamalı, suistimal edilmemelidir. 15 İşverenin sadakat yükümlülüğü, asıl önemin ticari bir sözleşmeden ziyade kişisel ilişkinin himaye edilmesi üzerinde yoğunlaştığı yerde makul beklentilerin gerektirdikleri olarak tanımlanmaktadır. 16 Woods v WM Car Services (Peterborough) davasında, 17 mahkeme, sadakat borcunun işverene bağlı olduğunun altını çiziyor: Bize göre iş akdinde, işverenin uygun bir neden olmadan hesaplı bir şekilde davranarak ya da işçi ile işveren arasındaki güven ilişkisini yıkıcı ve hesaplanmış bir şekilde zedeleyen örtük bir nokta var. Oysa ki, Wood davasında normatif güven ve itimat standardı beklenmekte olup, istihdamın pek çok alanında bulunmasına rağmen spor kurumları ile sporcular arasında böyle bir ilişki bulunmamaktadır. Bu nedenle spor sözleşmesi, işverenin standart sadakat yükümlülüğü normlarına aykırı davranışta bulunduğunda, sporcunun da aykırı davranışta bulunmasına cevaz vermektedir. Kısacası, Malik in davasında konuşulan sadakat dengesi farklıdır. Capital Aircraft Services v Brolin davası 18 bir sözleşme kurana değin rekabetin kısıtlanması davası olmasına rağmen, istihdam koşullarındaki değişikliğin sadakat yükümlülüğüne nasıl uyarlanacağını açıklamaktadır. Broolin, Capital de yarı zamanlı uçak bakım ve onarım işine girdi. Broolin, sözleşmede belirtildiği üzere, yalnızca Capital Aircraft Services için çalışacağı dönemde, Capital şirketinin rakibinden de iş almıştır. 19 Temyiz Mahkemesi, Connolly J nin mahkemedeki mütalaasını uygun görmüştür: 15 Malik v Bank of Credit and Commerce International SA (tasfiye aşamasında) [1998] AC 20, 46. (Malik). 16 O Grady/Warburton, Law of Employment, 2002, sh: Woods v WM Car Services (Peterborough) Ltd [1981] ICR 666, 670 (Woods). 18 Capital Aircraft Services Ltd v Brolin [2007] ACTCA Vee H Aircraft ta başkaca bir geçici iş almayı reddeden Brolin, Capital Aircraft tan aldığı bilgiyle National Jet Systems da tam zamanlı çalışmaktadır.

9 Sporcular ve İşverenlerinin Ankara Barosu Bana göre, iş sözleşmesindeki bütün tekelci anlaşmaların lehine argümanlar, çalışanın, istihdam edildiği süre boyunca sadakat borcu baz alınarak oluşturulmuştur. Ancak, bu tabii ki iki yönlü yol gibidir. Bu sadakate karşılık, çalışan-istihdam ilişkisinin bütün sonuçlarından yararlanır. 20 Yargıç, Brolin sözleşmesine aykırı olan faktörlere yönelmiştir: Sürmekte olan anlaşma açık açık bir hizmet sözleşmesidir ve çalışanların tazminat ve sigortalarını içermemektedir. 21 Mesele şudur: işveren, bir çalışanı yarı zamanlı olarak istihdam ettiğinde, aynı zamanda çalışanların tazminatları ve sigortaları, sadakat borcu ve buna karşılık gelen özel hukuk mahkemesinin çalışanın hayatına bir dereceye karar karışmasına izin veren eğilimi, yüklenicinin müdür tarafından tanımlanmış ve belirlenmiş bir iş yükü olmadan bir antlaşma düzenlenmemesi gibi olağan yükümlülüklerden kaçınmaya muktedir olmaktadır. 22 Collony J ye göre, işveren yarı zamanlı olarak sözleşmesini yapmış çalışandan, tam zamanlı çalışan gibi standart bir yükümlülük bekleyemez. Kıyasen spor kurumunda işveren pozisyonunda olan, geniş kabul görmüş istihdam yükümlülüklerini engelleyebilir ya da daha doğru bir şekilde sporda -yükümlülüklerin adeta farklı olduğu alanda-sporcudan beklenen standart sadakat yükümlülüğünün de gereğince adapte olması gerekliliği anlaşılabilirdir. Spor istihdamında sadakate uygulanabilir olgular spesifik spor yaklaşımını gerekçelendirmek açısından yeterince benzersizdir. Örneğin, işveren, gelip geçici bir istek ile, kendisine çalışan sporcuyu daha yetenekli olduğu bilinen bir sporcu ile takas ederse sporcunun işverenine karşı eş zamanlı borçlu olup olmadığı sorgulanabilir. Kısa süreli spor kariyerlerinin çoğu ve yaralanma olasılığı, çoğunlukla sporcunun işinden ansızın atılmasıyla sonuçlanan olaylar, aynı zamanda sporculardan beklenen sadakatin kapsamı ile de alakalıdır Capital Aircraft Services Ltd v Brolin [2007] ACTCA 8 at [22]. 21 Adı geçen eser. 22 Bkz. dn: 16.

10 Ankara Barosu Sporcular ve İşverenlerinin 210 Sporcunun Azli ve Çalışanın Müşterek Yükümlülüğü Sadakat, çalışana çeşitli bir takım yükümlülükler yükler. İş akdinin sonlandırılmasına ilişkin genel koşulların aksine, birçok spor sözleşmesi; açık ve net bir şekilde işverene, belirsiz ve iş performansı ile ilgili olmayan, aşağıda iddia edildiği üzere, asıl olarak işverenin kişisel çıkarlarına dayanan nedenlerle, sporcunun iş akdini (kontratı) sonlandırma imkânı tanımaktadır. Ve tartışıldığı üzere aşağıdaki işverenin kendine hizmet eden hareketleri bir yukarıdaki görüşe dayanmaktadır. Örneğin Ulusal Rugby Ligi Maçı Sözleşmesinin (National Rugby League Playing Contract) Bölüm 9.1 inde ifade edildiği üzere, Anlaşmada aksine bir hüküm olsa bile, ayrıca kulüp bu anlaşmayı bozmaya yetkilendirilmişse, kulüp herhangi bir zaman bir oyuncuyu bu anlaşmanın onu etkileyen yükümlülüklerinden yazılı bir bildirim ile kurtarabilir Görünürde masum bir kelime olan bırakma, oyuncu çalışanın itiraz hakkı olmadan çıkarılması anlamına gelebilir. Örneğin, 2006 yılında Güney Sydney Rugby Ligi nde oyuncu olan Adam MacDougall 9.1 hükmü gereğince çıkarıldı. Kulüp, basın bülteninde şunları söyledi: Biz takımın kültürünü değiştirmeye çalışıyoruz ve gördük ki Adam bizim geliştirmeye çalıştığımız bu kültüre geri kalan sezonda ve devam eden sonraki yılda uymayacak. 24 AFL Müşterek Bergaing Anlaşması nın (Collective Bergaing Agreement) ilgili hükmü göz önünde bulundurulduğunda: 25 m e göre AFL, kulüp herhangi bir oyuncuyu takas edebilir ancak AFL kulübü tarafından bunun maksadı hiçbir sıkıştırmaya başvurulmadan oyuncu mümkün olduğunca bilgilendirilir, çalışanlar ya da oyuncunun temsilcileri ve oyuncu gerçekten takasa rıza gösterir. 23 Ulusal Rugby Oyunu Sözleşmesi (2012) Bölüm < (4 Kasım 2009). Kulüp, oyun ücretini ödemekle yükümlü olup, maç ücretini ödemekle yükümlü değildir. 25 AFL Collective Bargaining Agreement < afl_docs/afl_hq/policies/cba% %20final.pdf.>.ayrıca m AFL ve AFLPA, AFL Kulüpleri ve Oyuncular arasındaki Oyuncu Sözleşmeleri hukuken bağlayıcı yükümlülükler yaratıyor ve anlaşmaların bazı bölümlerinin anlaşma koşullarını onurlandıracak meşru beklentilere sahip olmasını kabul etmektedir.

11 Sporcular ve İşverenlerinin Ankara Barosu Birçok oyuncu, adil olmayan transfere itirazı olamamasına karşın, kulübün hizmetlerine açıkça ilgisiz kaldığında oyuncu takasına gerçekten rıza göstermelidir. Atletler ayrıca, bazı gerekçelerle kendi kulüplerinden fezleke transfere çokça onların maç kapasitesi ile veya onların işleri için şevkleri ile ilgisi olmayan nedenlerle yönelebilirler. Mesela; Kulüp başka bir oyuncunun daha iyi olduğuna karar verir. Kulüp mevcut oyuncuda gerekli nitelikler olmayan yeni bir takım kadrosu kurar. Daha genç bir oyuncu keşfedilir. Daha yaşlı oyuncunun takımın geleceği için kenara çekilmesi gerekir. Oyuncu tasarıda güvenceye almak için takas edilebilir. Oyuncu daimi olmayan form kaybına girer. Yukarıda bahsedilen MacDougall gibi bazı davalarda, oyuncunun kulüpten atılmasının formdan ziyade diğer oyuncularla birleşimi içinde yerine uygunluğuyla hiçbir ilgisi olmayabilir. Düşük performans bir faktör olduğunda, müşterek bağlılık ya da kulüp sadakati oyuncuyu atılmaktan veya transferden kurtaramaz birçok çalışma tipinin aksine, kulüp çalışanın performansının yeniden canlanmasını beklemeyebilir. Sporcunun hizmetine son verilmesi, spora gölge düşürmek gibi belirli (ya da belirsiz) sözleşme vadesinde gedik açabilir. URL Oyuncular Sözleşmesinin 8. Bölümü şu esaslara izin vermektedir; URL ya da maç sırasındaki çalışma süresince, anlaşmayı ani bir etkiyle feshetmesi için oyuncu yükümlülüklerini ihmal etmeli, görevi suistimale ya da kulübün çıkarının aksine hareket etmeli, imajına ya da refahına zarar vermeli. Fesih ayrıca şunlardan da kaynaklanabilir: Rüşveti bildirmemek, hakkıyla oynamamak, kulübün eğitimle ve maçtaki taktiklerle ilgili makul direktiflerine uymama, hakemin sahayı terk etmeye dair olan talebine uymama. 211

12 Ankara Barosu Sporcular ve İşverenlerinin 212 Ayrıca, işten çıkarma yetkisi, hatanın ciddiyetinden ziyade sorun yaratan oyuncunun kim olduğuna bağlı olarak değişken bir şekilde uygulanmış olabilir. Örneğin, 2006 da Newcastle Knights Rugby Liginde çaylak olan Dane Tilse bir kadının da dâhil olduğu ve alkolün ateşlediği Barthust taki olaydan sonra, kötü hareketinden dolayı 48 saatten az bir sürede kulüpten atıldı. Aynı zamanda, Penrith oyuncusu Craig Gower, Hayırseverlik Golf Günü nde Wayne Pearce in kızını tacizinden sonra lik para cezasına çarptırıldı ve kaptanlıktan atıldı, fakat kariyeri aksamaya uğramadı. 26 Tilse nin işten çıkarılma döneminde, Newcastle nin yıldızı Andrew Johns hiçbir zaman, yaygın uyuşturucu kullandığını, kamudaki kötü hareketlerini itiraf etmesine karşın işverenine hesap vermedi. 27 Sözleşme hakkı olarak herhangi bir ihlalden sonra yönetici, önemli oyuncuları yumuşak bir şekilde cezalandırırken, daha az önemli oyuncuları dilediğince sert bir şekilde cezalandırabilir. 28 Bu ifadeler iş anlaşmalarında (kontratlarda) sporcunun iş akdinin sona erdirilmesine ilişkin hükümlerin olmadığı anlamına gelmemekte, fakat mevcut tartışma çerçevesinde, sporda karşılıklı sadakat yükümlülüğünün genel toplumdaki kadar olmadığına işaret etmektedir. Riverwood International ve McCornic Mansfield J davası açık yetkinin uygulanmasında dikkate alır: Belirtilen ifadeyle zorlanan, iş sözleşmesinin amaçlarını göz önüne almak ve dolayısıyla değişken, tartışmalı ve adaletsiz davranmayı önlemektedir. Burada aynı zamanda kastedilen, sözleşmenin doğasını ve bunun altında yer alan yetki vermeyi göz önüne alarak makul bir şekilde uygulanan bir yetkidir W Stanton, Tilse Refusing to Cry Foul at Gower s Star Treatment The Sun-Herald, 8 Ocak Benzer bir tartışma 2009 da Manly Rugby League Kulübü tarafından oyuncu Brett Stewart ın sarhoş görünmesinden dolayı sonraki dört maçtan yasaklanması ile gerçekleşmişti. Stewart ın uzaklaştırılması as West s Tigers oyuncusu Benji Marshall ın Sydney McDonalds da 2011 de bir olaydan sonra birine saldırması ile suçlanmasına karşın uzaklaştırma almaması ile karşılaştırılmıştı. 28 Holland v Wiltshire(1954) 90 CLR Riverwood International v McCormick(2000) 177 ALR 193 at [ ].

13 Sporcular ve İşverenlerinin Ankara Barosu Aslında, mantıklı bir neden olmadan işten çıkarma yetkisini kullanma, işverenin çalışanına borçlu olduğu genel olarak tanımlanmış olan güven yükümlülüğüne aykırıdır. Bu çerçevede, Woods v WM Car Services (Peterborough) Endüstri Mahkemesi aşağıdakileri belirtmiştir: Bu mahkemedeki tecrübeler gösterdi ki; haksız işten çıkartma için tazminat ödemeden ya da işsizlik ödemesi yapmadan işçisini işten çıkartmak ya da iş akdinin koşullarını değiştirmek isteyen işverenler, çalışanı zorlayıcı metodlara başvurmuşlardır. Böyle bir işverenin çalışanın hayatını zorlaştırmak için girişimde bulunması ile çalışanın istifasına ya da koşulların yeniden görüşülmesine neden olacak kadar güçleştiren teşebbüsler kontratın ihlalidir. Bize göre, işçiyi çıkartmak amacıyla ısrarlı bir şekilde işçinin (iş akdi ile ya da değil) vazife koşullarını değiştirmeye teşebbüs eden bir işveren, ölçülü bir şekilde davranmaz ya da büyük ölçüde güven ilişkisini ve işçi-işveren arasındaki güveni tahrip eder. Böylece, böyle bir işveren örtük (ima edilen) iş akdi koşullarını ihlal etmiştir. Örtük koşulun ihlali, inkâra kadar varan esaslı bir ihlaldir, zira bu kontratın temeline kadar gider. 30 Zorlama, benzer şekilde, gizli amaç olarak sporcunun kovulabilmesine olanak sağlamak güvence altına almak amacıyla birçok spor iş akdinde (sözleşmesinde) yer alan kötü davranış maddesi haksızdır. Kötü davranış nedeniyle kovulma, dönem ortasında transfer, ya da iş ile ilgili olmayan nedenlerle sporcunun kovulması kabul edilen ya da en azından birçok spor organizasyonlarının genel uygulamasıdır. Bu gibi uygulamalar diğer iş alanlarında görülen ilişkilerden çok farklı bir istihdam ilişkisini göstermektedir. İş akdinin feshinin kovulmanın- keyfi ya da karar vericinin kişisel görüşlerine göre gerçekleştirilebildiğinde, genel toplumda uygulanan sadakat seviyesinin spor camiasına da uygun olduğunun umulup umulamayacağını sorgulamak doğrudur bir haktır Woods v WM Car Services (Peterborough) Ltd[1981] ICR 666, 672.

14 Ankara Barosu Sporcular ve İşverenlerinin Sonuç 214 İkincil çalışma sırasındaki muaf kısıtlamalar artık eski çağın takas paradigmalarının gereksinimlerini karşılamıyor. Yarı zamanlı ve esnek çalışma koşulları artık daha yaygın. Bu argüman daha detaylı olarak, çalışma ilişkisinin doğasını değiştirmenin çalışanların kanuni haklarını değiştireceğini öne süren Riley tarafından yapılmıştır: İstihdam sonrası tahdit akitlerini ya da güven borçlarını icra etme talepleri, gerçekten de işverenin, kendi beşeri sermayesini sömürmesini kısıtlama, ya da en azından ona ket vurma hakkının korunmasıdır. Yeni sınırsız işyerinde, kanun bu tür talepleri desteklememelidir. Esnek çalışma uygulamalarını ve işverenin bazı işçilerinin uzun süreli sözleşmelerine bağlılığının zayıflamasını destekleyen aynı ekonomik gerekçelendirmeler, aynı zamanda işçinin her türden yetenek, beceri, bilginin yanı sıra yeni iş ve kariyerlerle olan bağlantıları sürdürme serbestliğini de desteklemektedir. 31 Riley in yorumu özellikle çalışma sonrası takas baskısına işaret etmiştir. Fakat önemli olan çalışan sadakati olarak tanımlanabilecek çalışan sporcuların sadakat yükümlülüklerinin bu çağda nasıl genişlemesinin bekleneceğinin yeniden değerlendirmesi çağrısında bulunan aşınmayı kabul etmektir. Mesele şu değildir ki, sadakat yükümlülüğü kulüplerden oyunculara genişlemeli, bunun aksine farklılık bir norm olarak algılanmalı ve sporcuların yükümlülükleri uygun şekilde ayarlanmalı. Oldukça belirsiz 32 denilebilecek iken sadakat kavramı, sporda uygulanabilir olduğu haliyle şüpheye yer vermeyecek şekilde müşterek bir borçtur. Bu mantıkla, sadakat ölçütü ile sporcunun işverenden daha yüksek bir yükümlülüğü olduğu beklenmiyor olabilir. Şu kadarını söyleyelim ki, sporun benzersiz koşulları söz konusu olmasına karşın spor işinin doğası sadakat yükümlülüğünün göz önünde bulundurulmasını gerektirmektedir. 31 Riley, Who Owns Human Capital? A Critical Appraisal of Legal Techniques for Capturing the Value of Work, Australian Journal of Labour Law, 18/2005, sh: Hivac Ltd v Park Royal Scientific Instruments Ltd [1946] Ch 169 at 173.

İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1

İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/1856 Karar No. 2014/215 Tarihi: 16.01.2014 İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1 REKABET YASAĞI SÖZLEŞMELERİNDE GÖREVLİ MAHKEMENİN TİCARET MAHKE- MESİ OLDUĞU

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/7939 Karar No. 2012/15559 Tarihi: 03.05.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8 İŞ SÖZLEŞMESİ VEKALET VE ESER

Detaylı

İŞ GÜVENCESİ TAZMİNATI ÖDENMESİ HALİNDE KAZANÇ TESPİTİ NASIL YAPILIR?

İŞ GÜVENCESİ TAZMİNATI ÖDENMESİ HALİNDE KAZANÇ TESPİTİ NASIL YAPILIR? İŞ GÜVENCESİ TAZMİNATI ÖDENMESİ HALİNDE KAZANÇ TESPİTİ NASIL YAPILIR? Mustafa ŞEN* 45 * ÖZ Hakkında işe iade kararı verilen işçilere önemli bir güvence sağlayan iş güvencesi tazminatı, işe başlatmama tazminatı

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6098 S. TBK/ S. İşK/14

İlgili Kanun / Madde 6098 S. TBK/ S. İşK/14 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/13969 Karar No. 2017/16218 Tarihi: 19.10.2017 İlgili Kanun / Madde 6098 S. TBK/420 1475 S. İşK/14 TEK TARAFLI SADECE İŞÇİ ALEYHİNE KARARLAŞTIRILAN CEZAİ ŞARTIN

Detaylı

Alman Federal Mahkeme Kararları

Alman Federal Mahkeme Kararları Federal İş Mahkemesi Çev: Alpay HEKİMLER * Karar Tarihi : 20.10.2016 Sayısı : 6 AZR 471/15 Kamyon sürücüleri, iş saatleri dışında da uyuşturucu madde kullanırlarsa, iş sözleşmelerinin derhal feshedilmesi

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/25068 Karar No. 2018/17398 Tarihi: 03.10.2018 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/25 818 S. BK/100 İŞÇİLERİN İŞVERENİN GÖREVLENDİR- MESİYLE GİTTİKLERİ BİR BAŞKA

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4847 S. İşK/22

İlgili Kanun / Madde 4847 S. İşK/22 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/6057 Karar No. 2015/19194 Tarihi: 26.05.2015 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2016/3 İlgili Kanun / Madde 4847 S. İşK/22 ÇALIŞMA KOŞULLARINDA ESASLI DEĞİŞİKLİK

Detaylı

Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi. Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi

Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi. Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi İsviçre Borçlar Kanunu, Yargıtay içtihadı Terminoloji : Hizmet Sözleşmesi Fesih Süreleri

Detaylı

Business Network Center Turkey.

Business Network Center Turkey. 09:00-11:00 4857 Sayılı İş Kanunu'na Bakış Erdem ÖZDEMİR - Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4857 Sayılı İş Kanunu Yargıtay Bakış Açısından Değerlendirilmesi İşçinin Korunması Alt İşveren Geçici İş

Detaylı

Federal İdare İş Mahkemesi

Federal İdare İş Mahkemesi Federal İdare İş Mahkemesi Çev: Alpay HEKİMLER * Karar Tarihi : 19.03.2013 Sayısı : 1 C 12.12 Türk işçileri, diğer işçilere oranla ikamet belgeleri için belirgin oranda daha yüksek bir harç ödemek zorunda

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161

İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17402 Karar No. 2011/19618 Tarihi: 30.06.2011 İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161 CEZAİ ŞART KARŞILIKLIK İLKESİ BAKİYE ÜCRETİN YANINDA CEZAİ ŞARTINDA İSTENEBİLECEĞİ

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2018/768 Karar No. 2018/5989 Tarihi: 07.03.2018 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 İŞÇİNİN DAVRANIŞLARINDAN KAYNAK- LANAN FESİH İŞÇİNİN ASTI KONUMUNDA BİR BAŞKA

Detaylı

Bordro eğitimi almak isteyen tüm çalışanlar ve kariyerini bu alanda geliştirmek isteyenler için hazırlanmış bir eğitimdir.

Bordro eğitimi almak isteyen tüm çalışanlar ve kariyerini bu alanda geliştirmek isteyenler için hazırlanmış bir eğitimdir. Kimler katılmalıdır? İnsan kaynakları alanında çalışanların ve personel yönetimi uzmanlarının iş yetkinliklerinde personel özlük işlemleri ve bordro uygulamaları çok önemli yer tutmaktadır. Bu eğitime

Detaylı

Geçici İş İlişkisi Uygulama Rehberi

Geçici İş İlişkisi Uygulama Rehberi Geçici İş İlişkisi Çalışma hayatında iş hukukuna dair uygulamaları açıklayan rehberlerimiz ile siz müvekkillerimize etkin hukuki bilgilendirme yapmayı amaçlıyoruz. Değişken iş hukuku mevzuatının doğru

Detaylı

Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler

Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler Giriş 1 Hukukumuzda 1950 yılından bu yana uygulanmakta olan 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ( Mülga Kanun ) 25 Ekim 2017 tarihinde yürürlükten kaldırılmış

Detaylı

ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ. Ahmet ÇALLI. ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş.

ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ. Ahmet ÇALLI. ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş. ÇEVİRİ İŞLETMELERİ DERNEĞİ Ahmet ÇALLI ES Dil Hizmetleri ve Danışmanlık A.Ş. MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER Mali Yükümlülükler Kanunlar ile sınırlandırılan yükümlülükler İşçi İşveren ilişkileri ile ilgili mevzuat

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/7568 Karar No. 2014/13812 Tarihi: 21.05.2014 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8 İŞ SÖZLEŞMESİNİN VAR OLUP OLMADIĞI- NIN BAĞIMLILIK ÖLÇÜTÜNE GÖRE BELİRLE-

Detaylı

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? Erol GÜNER * I. GİRİŞ; 4857 sayılı İş Yasasının 2. Maddesine göre, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İş ilişkisinin

Detaylı

Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi?

Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi? Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi? Bir iş sözleşmesinin taraflarca sona erdirilmesi iki şekilde olmaktadır. İş Sözleşmesi, bir haklı fesih nedeninin ortaya çıkması durumunda süresi belirli olsun

Detaylı

Çalışmanın devamında Yönetmelik in İş Kanunu na kıyasen farklılık taşıyan maddeleri değerlendirilmiştir:

Çalışmanın devamında Yönetmelik in İş Kanunu na kıyasen farklılık taşıyan maddeleri değerlendirilmiştir: BİR AVUKAT YANINDA, AVUKATLIK ORTAKLIĞINDA VEYA AVUKATLIK BÜROSUNDA ÜCRET KARŞILIĞI BİRLİKTE ÇALIŞAN AVUKATLARIN ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK KAPSAMINDAKİ DÜZENLEMELERİN 4857 SAYILI İŞ KANUNUNA

Detaylı

DR. ALİ KAYA REKABET HUKUKUNDA AYRIMCILIK SURETİYLE HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI

DR. ALİ KAYA REKABET HUKUKUNDA AYRIMCILIK SURETİYLE HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI DR. ALİ KAYA REKABET HUKUKUNDA AYRIMCILIK SURETİYLE HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 1. KONUNUN TAKDİMİ VE SINIRLANDIRILMASI...1 2. İNCELEME PLANI...3

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. / S.STSK/25

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. / S.STSK/25 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/2623 Karar No. 2016/4559 Tarihi: 22.02.2016 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 6356 S.STSK/25 SENDİKAL TAZMİNAT İŞVERENİN İŞÇİLERİ SENDİKADAN İSTİFA-

Detaylı

Rekabet Kurumu Rekabet Kanunu. Doç. Dr. A. Barış BARAZ

Rekabet Kurumu Rekabet Kanunu. Doç. Dr. A. Barış BARAZ Rekabet Kurumu Rekabet Kanunu Doç. Dr. A. Barış BARAZ Rekabet Kurumu Anayasanın 167 nci maddesi devlete açıkça piyasalarda oluşacak fiili yahut anlaşma sonucu doğacak tekelleşmeyi ve kartelleşmeyi önleme

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/19841 Karar No. 2017/17723 Tarihi: 08.11.2017 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2018/2 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 İKALE (BOZMA) SÖZLEŞMESİ MAKUL

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 4 Aralık 2013. Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 4 Aralık 2013. Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 4 Aralık 2013 Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi K. Ahmet Sevimli Kimdir? 1972 yılında İstanbul da doğdu. 1990 yılında Bursa

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ 7 ÖNSÖZ BİRİNCİ BÖLÜM EŞİTLİK KAVRAMI

İÇİNDEKİLER SUNUŞ 7 ÖNSÖZ BİRİNCİ BÖLÜM EŞİTLİK KAVRAMI İÇİNDEKİLER SUNUŞ 7 ÖNSÖZ II İÇİNDEKİLER 13 KİSALTMALAR 25 GİRİŞ 27 BİRİNCİ BÖLÜM EŞİTLİK KAVRAMI 1. Genel Olarak 29 I. Felsefi Açıdan Eşitlik Kavramı 29 II. Eşitlik İlkesi ve Değer Yargıları 30 III. Eşitlik

Detaylı

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARINA GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ FAALİYETİNE ARACILIK YETKİSİ VERİLMESİ

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARINA GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ FAALİYETİNE ARACILIK YETKİSİ VERİLMESİ ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARINA GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ FAALİYETİNE ARACILIK YETKİSİ VERİLMESİ TEKLİF EDİLEN DÜZENLEME Mesleki anlamda geçici iş ilişkisi MADDE 7/A Mesleki anlamda geçici iş ilişkisi; özel istihdam

Detaylı

DR. ALPER ÇAĞRI YILMAZ FIFA VE CAS KURALLARI ÇERÇEVESİNDE ULUSLARARASI NİTELİKLİ PROFESYONEL FUTBOLCU SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

DR. ALPER ÇAĞRI YILMAZ FIFA VE CAS KURALLARI ÇERÇEVESİNDE ULUSLARARASI NİTELİKLİ PROFESYONEL FUTBOLCU SÖZLEŞMESİNİN FESHİ DR. ALPER ÇAĞRI YILMAZ FIFA VE CAS KURALLARI ÇERÇEVESİNDE ULUSLARARASI NİTELİKLİ PROFESYONEL FUTBOLCU SÖZLEŞMESİNİN FESHİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 1. Konunun

Detaylı

Bilgi Uçurma Politikası

Bilgi Uçurma Politikası Bilgi Uçurma Politikası Naspers, işletme faaliyetlerinin doğruluğuna büyük önem vermektedir. Bu nedenle Naspers, Naspers'in veya onun herhangi bir Çalışanının Uygunsuz Davranışta bulunduğuna inanmak için

Detaylı

İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI OTUZ İŞÇİ ÖLÇÜTÜNÜN HESABINDA DİKKATE ALINACAK ÇALIŞANLAR

İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI OTUZ İŞÇİ ÖLÇÜTÜNÜN HESABINDA DİKKATE ALINACAK ÇALIŞANLAR İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/29976 Karar No. 2015/38 Tarihi: 12.01.2015 İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMI OTUZ İŞÇİ ÖLÇÜTÜNÜN HESABINDA DİKKATE ALINACAK ÇALIŞANLAR

Detaylı

BENZERLİKLER PERSPEKTİFİNDEN: ÇAĞRI ÜZERİNE VE KISMI SÜRELİ ÇALIŞMA

BENZERLİKLER PERSPEKTİFİNDEN: ÇAĞRI ÜZERİNE VE KISMI SÜRELİ ÇALIŞMA BENZERLİKLER PERSPEKTİFİNDEN: ÇAĞRI ÜZERİNE VE KISMI SÜRELİ ÇALIŞMA Ali Kemal TERZİ * Öz Makalemizde, çağrı üzerine çalışma ile kısmı süreli (part-time) çalışma arasındaki temel benzerlikler 4857 sayılı

Detaylı

İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması Hakkı

İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması Hakkı İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması Hakkı İlke GÜRSEL Adalet Yayınevi 1227 İÇİNDEKİLER SUNUŞ ÖNSÖZ VE TEŞEKKÜR GİRİŞ I. KONUNUN ÖNEMİ II. KONUNUN SINIRLANDIRILMASI III. ÇALIŞMANIN PLANI BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Alman Federal Mahkeme Kararları

Alman Federal Mahkeme Kararları Alman Federal Mahkeme Kararları Çev: Alpay HEKİMLER * Federal İş Mahkemesi Karar Tarihi: 26.4.2017 Sayısı: 5 AZR 962/13 Yunanistan daki Tasarruf Kanunları hükümleri, Alman hukukuna bağılı olarak kurulmuş

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /6, S. İşK/14 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/1888 Karar No. 2015/6201 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /6, S. İşK/14 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/1888 Karar No. 2015/6201 Tarihi: İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /6,57 1475 S. İşK/14 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/1888 Karar No. 2015/6201 Tarihi: 19.02.2015 İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİLİK ALACAKLARINA ETKİLERİ KIDEM TAZMİNATINDAN

Detaylı

GERÇEK OLMAYAN VEKÂLETSİZ İŞ GÖRME VE MENFAAT DEVRİ YAPTIRIMI

GERÇEK OLMAYAN VEKÂLETSİZ İŞ GÖRME VE MENFAAT DEVRİ YAPTIRIMI Yrd. Doç. Dr. ECE BAŞ SÜZEL İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi GERÇEK OLMAYAN VEKÂLETSİZ İŞ GÖRME VE MENFAAT DEVRİ YAPTIRIMI İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMA CETVELİ...

Detaylı

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ

İş Sözleşmesi (MADDE 8) Deneme Süreli İş Sözleşmesi (MADDE 15) İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRLERİ 1 İş Sözleşmesi (MADDE 8) İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKİ SORUMLULUKLAR. Doç.Dr. Saim OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKİ SORUMLULUKLAR. Doç.Dr. Saim OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKİ SORUMLULUKLAR Doç.Dr. Saim OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ İŞVERENLERİN HUKUKİ SORUMLULUKLARI ULUSLARARASI KAYNAKLAR (SÖZLEŞME VS.) 1982 ANAYASASI TÜRK BORÇLAR

Detaylı

YILDIRIM v. TÜRKĐYE KARARIN KISA ÖZETĐ

YILDIRIM v. TÜRKĐYE KARARIN KISA ÖZETĐ YILDIRIM v. TÜRKĐYE KARARIN KISA ÖZETĐ Đnternete erişime ilişkin yasaklamalara sınırlama getiren ve muhtemel bir kötüye kullanma durumuna karşı hukuki kontrol güvencesi sunan katı bir yasal çerçevede alınmayan

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 23 Mart Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 23 Mart Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1 Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 23 Mart 2016 Dr. K. Ahmet Sevimli Yardımcı Doçent Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi K. Ahmet Sevimli Kimdir? 1972 yılında İstanbul da doğdu. 1990 yılında Bursa

Detaylı

Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 23.08.

Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 23.08. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 -Amaç Madde 2 - Kapsam Madde 3 - Dayanak Madde 4 - Tanımlar İkinci Bölüm Genel Hükümler Madde 5 Eşit

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/59. Doğum İzni veya Askerlik Hizmeti Nedeniyle Ayrılan Kişi için Geçici İş İlişkisi Kurulabilecektir.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/59. Doğum İzni veya Askerlik Hizmeti Nedeniyle Ayrılan Kişi için Geçici İş İlişkisi Kurulabilecektir. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

ALMANYA DA 2012 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası

ALMANYA DA 2012 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası ALMANYA DA 2012 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Federal İstatistik Dairesi nin verilerine göre, çalışanların sayısı Nisan 2012

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S.İşK/14

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S.İşK/14 T.Ç YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/1032 Karar No. 2015/23731 Tarihi: 01.07.2015 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2,6 1475 S.İşK/14 ALT İŞVERENLERİN DEĞİŞMESİ YENİ İHALE ALAN ALT İŞVEREN YANINDA

Detaylı

Dr. Özge Ay OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ DAĞITIM SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN HUKUKİ İLİŞKİLERİN REKABET HUKUKU DÜZENLEMELERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Dr. Özge Ay OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ DAĞITIM SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN HUKUKİ İLİŞKİLERİN REKABET HUKUKU DÜZENLEMELERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ Dr. Özge Ay OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ DAĞITIM SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN HUKUKİ İLİŞKİLERİN REKABET HUKUKU DÜZENLEMELERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXI

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) IV- KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ GENELGELER 1. GENELGE NO: 2007/02 Tüketicinin ve Rekabetin Korunması lüğü GENELGE NO: 2007/02...VALİLİĞİNE Tüketiciler tarafından Bakanlığımıza ve Tüketici Sorunları

Detaylı

İsviçre Federal Temyiz Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi nin Tarihli Kararı

İsviçre Federal Temyiz Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi nin Tarihli Kararı İsviçre Federal Temyiz Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi nin 01.09.2011 Tarihli Kararı Dr. Levent BÖRÜ* The Decision of The 1. Civil Chamber of The Swiss Federal Court of Appeal Dated 01.09.2011 * Ankara Üniversitesi

Detaylı

T.B.M.M. CUMHURİYET HALK PARTİSİ Grup Başkanlığı Tarih :.../..«. 8

T.B.M.M. CUMHURİYET HALK PARTİSİ Grup Başkanlığı Tarih :.../..«. 8 T.B.M.M. CUMHURİYET HALK PARTİSİ Grup Başkanlığı Tarih :.../..«. 8 Z ;... Sayı TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile Bankacılık Kanunu'nda Değ Yapılması

Detaylı

T.C. Yargıtay. 7. Hukuk Dairesi E: 2015/40820 K: 2016/13362 K.T.:

T.C. Yargıtay. 7. Hukuk Dairesi E: 2015/40820 K: 2016/13362 K.T.: ALT İŞVEREN İLE ASIL İŞVEREN ARASINDAKİ SÖZLEŞME İLİŞKİSİNİN MUVAZAALI OLMASI - İŞÇİYE ASIL İŞVERENE AİT FAALİYETLERİN YAPTIRILMASI - İLAVE TEDİYE ALACAĞI Özet: Asıl işveren ile alt işveren arasında imzalanan

Detaylı

TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ

TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ Yrd.Doç.Dr. Soner METE Ders Hakkında Çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehdit eden etmenleri, bu etmenlerin önlenmesine ilişkin yürütülen politikalar, işverenlerin

Detaylı

Alman Federal Mahkeme Kararları

Alman Federal Mahkeme Kararları Alman Federal Mahkeme Kararları Federal İş Mahkemesi Karar Tarihi : 26.1.2017 Sayısı: 8 AZR 736/15 Çev: Alpay HEKİMLER * Özürlü olan işçilere farklı davranılması her durumda doğrudan ayrımcılık anlamına

Detaylı

İKİNCİ TAKIMLA LİGLERE KATILIM UYGULAMA ESASLARI

İKİNCİ TAKIMLA LİGLERE KATILIM UYGULAMA ESASLARI İKİNCİ TAKIMLA LİGLERE KATILIM UYGULAMA ESASLARI İkinci Takımla Liglere Katılım Uygulama Esasları - 2 - Y/K: 31.08.2015 İÇİNDEKİLER GENEL HÜKÜMLER 5 1. Amaç 5 2. Kapsam 5 3. Dayanak 5 4. Tanımlar 5 ESAS

Detaylı

İŞÇİNİN BAŞKA BİR İŞYERİNDE ÇALIŞTIRILMASI DÜRÜSTLÜK KURALI

İŞÇİNİN BAŞKA BİR İŞYERİNDE ÇALIŞTIRILMASI DÜRÜSTLÜK KURALI İŞÇİNİN BAŞKA BİR İŞYERİNDE ÇALIŞTIRILMASI DÜRÜSTLÜK KURALI ÖZET: İşçinin il sınırları içinde veya dışında başka bir işyerinde çalıştırılacağını öngören sözleşme hükmü geçerlidir. Ancak, bu yetkinin işveren

Detaylı

Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar

Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar Av. Ömer GÖREN* * Ankara Barosu. Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar / GÖREN Genellikle idari davalarda ve bu incelememiz

Detaylı

Dr. İbrahim Emre BAYAMLIOĞLU. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Eser Sahibi Hakları ve Rekabet Politikası Ekseninde.

Dr. İbrahim Emre BAYAMLIOĞLU. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Eser Sahibi Hakları ve Rekabet Politikası Ekseninde. Dr. İbrahim Emre BAYAMLIOĞLU Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Eser Sahibi Hakları ve Rekabet Politikası Ekseninde Spor Yayınları İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR LİSTESİ...XIII KARARLAR

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S.SGK. /4,13

İlgili Kanun / Madde 5510 S.SGK. /4,13 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/4466 Karar No. 2014/3445 Tarihi: 24.02.2014 İlgili Kanun / Madde 5510 S.SGK. /4,13 İŞ KAZASININ UNSURLARI İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ESER SÖZLEŞMESİNİN FARKI ÖZETİ Olayın,

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi 1) CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ Hukuka aykırılıklar çok çeşitli biçimde gerçekleşebilir. Her hukuka aykırılık

Detaylı

İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı

İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı Uyum Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr kpmgvergi.com Çalışan bir şirketin sahip olduğu en önemli değerdir. Sürdürülebilirlik, karlılık, büyüme, inovasyon gibi hedeflerin

Detaylı

TOPLU İŞ HUKUKU (HUK302U)

TOPLU İŞ HUKUKU (HUK302U) TOPLU İŞ HUKUKU (HUK302U) KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ.

Detaylı

İŞ HUKUKUNDA YAŞ AYIRIMCILIĞI

İŞ HUKUKUNDA YAŞ AYIRIMCILIĞI Dr. CANAN ÜNAL Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ HUKUKUNDA YAŞ AYIRIMCILIĞI İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ VE TEŞEKKÜR... XI İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR...XXIX

Detaylı

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -10

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -10 Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -10 Aylık İş Hukuku Bülteni Eylül 2017 Türk Hukukunda Fazla Çalışma Onayı Hukukumuzda fazla çalışma, 2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanunu nun 41. Maddesinde ve yine bu maddenin

Detaylı

4.1. Tabii (Doğal) Aydınlatma oaydınlatma mümkün mertebe doğal olarak, güneş ışığı ile yapılması esastır. Bu sebeple İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu na göre işyeri taban yüzeyinin en az 1/10 u oranında

Detaylı

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI LORD Corporation ( LORD ) kendini dürüstlük ve yüksek etik standartları ile iş yapmaya adamıştır. Ayrıca, işimiz için geçerli tüm kanun ve yönetmeliklere uyma konusunda kararlıyız.

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/38793 Karar No. 2016/4250 Tarihi: 24.02.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2017/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 İŞ GÜVENCESİNİN KAPSAMIN BELİRLEN-

Detaylı

Taşeron İşçi Hakları (4857 S.K. ve 5510 S.K.) Konulu Hizmet İçi Eğitim ÖN TEST

Taşeron İşçi Hakları (4857 S.K. ve 5510 S.K.) Konulu Hizmet İçi Eğitim ÖN TEST ÖN TEST 1.) Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişi olarak tanımlanabilecek olan kimse aşağıdakilerden hangisi olabilir? a) Memur b) İşçi c) Alt işveren (Taşeron) d) Sözleşmeli Personel 2.) Alt

Detaylı

Saygılarımızla, Ekler: (Fon) Veri Yayın Sözleşmesi. Sözleşme Öncesi Bilgi Formu. / / tarihinde tebellüğ aldım. Unvan: İmza :

Saygılarımızla, Ekler: (Fon) Veri Yayın Sözleşmesi. Sözleşme Öncesi Bilgi Formu. / / tarihinde tebellüğ aldım. Unvan: İmza : . Bankamız ile sizin arasındaki veri iletimi ilişkisi çerçevesinde, ekte sizinle yapmayı arzu ettiğimiz (Fon) Veri Yayın Sözleşmesi nin bir örneği ile bu sözleşmenin Bankamız açısından vazgeçilmez nitelikteki

Detaylı

İŞ HUKUKUNUN TEMEL KONULARI. Av. Yaprak ERİŞEN

İŞ HUKUKUNUN TEMEL KONULARI. Av. Yaprak ERİŞEN İŞ HUKUKUNUN TEMEL KONULARI Av. Yaprak ERİŞEN erisen8@superposta.com 05426412161 EĞİTİMİN AMACI İş Hukuku ile ilgili bir yöneticinin bilmesi gerekli bilgilerin verilmesi Çalışan penceresinden İşçi-işveren

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6098 S. TBK/396

İlgili Kanun / Madde 6098 S. TBK/396 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/15516 Karar No. 2016/17659 Tarihi: 11.10.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2017/3 İlgili Kanun / Madde 6098 S. TBK/396 İŞÇİNİN SADAKAT BORCUNUN KAPSAMI

Detaylı

Alman Federal Mahkeme Kararları

Alman Federal Mahkeme Kararları Alman Federal Mahkeme Kararları Nürberg Eyalet İş Mahkemesi Karar Tarihi: 5.08.2015 Sayısı: 2 Sa 132/15 Çev: Alpay HEKİMLER * İşverenler, işyeri uygulaması oluşturmaması nedeniyle, ücretli olarak verdikleri

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Yolsuzlukla Mücadele Politikası (12 Ocak 2014 tarih ve 1/2014 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısında onaylandığı şekilde) Revizyon 1 (20 Şubat 2015 tarih ve 2/2015

Detaylı

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Editörler Yrd. Doç. Dr. İbrahim Görücü & Işıl Tüzün Arpacıoğlu İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Yazarlar Yrd.Doç.Dr.Abdulvahap Akıncı Yrd.Doç.Dr.Ali Konak Dr. Meltem Arat Kifayet Erdem Ömer Nabi Baykal Şahin

Detaylı

Avrupa Adalet Divanı

Avrupa Adalet Divanı Karar Tarihi : 06.03.2014 Sayısı : C-595/12 Avrupa Adalet Divanı Çev: Alpay HEKİMLER * Mahkemeler Eşit Davranma Direktifine aykırı olan ulusal hukuk normlarını uygulayamazlar. Kadın ve erkeklere eşit davranılmasını

Detaylı

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI KOCAELİ İL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ KANUNUNDAKİ BAZI DEĞİŞİKLER HAKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 23 EKİM

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI KOCAELİ İL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ KANUNUNDAKİ BAZI DEĞİŞİKLER HAKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 23 EKİM AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI KOCAELİ İL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ KANUNUNDAKİ BAZI DEĞİŞİKLER HAKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 23 EKİM 2014 HAZIRLAYAN Cemal ASLAN BİRİNCİ BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/5438 Karar No. 2016/20280 Tarihi: 17.11.2016 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ ÖZETİ İşyeri devri halinde

Detaylı

BELİRSİZ SÜRELİDEN BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNE GEÇEN İŞÇİ VE İŞVERENİN YASAL HAKLARI

BELİRSİZ SÜRELİDEN BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNE GEÇEN İŞÇİ VE İŞVERENİN YASAL HAKLARI BELİRSİZ SÜRELİDEN BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNE GEÇEN İŞÇİ VE İŞVERENİN YASAL HAKLARI Erol GÜNER* I. GİRİŞ: 10.06.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Yasası nın İKİNCİ BÖLÜM başlığında, İş

Detaylı

MOBBİNG. Doç. Dr. Tuncay Yılmaz

MOBBİNG. Doç. Dr. Tuncay Yılmaz MOBBİNG Doç. Dr. Tuncay Yılmaz MOBBİNG TARİHÇESİ Mobbing kavramı ilk olarak hayvan davranışlarını inceleyen bir bilim adamı (etolojist) olan Lorenz tarafından, 1960 larda bir grup küçük hayvanın daha büyük,

Detaylı

İŞ SÖZLEŞMESİNDE CEZAİ ŞARTIN GEÇERLİLİĞİ

İŞ SÖZLEŞMESİNDE CEZAİ ŞARTIN GEÇERLİLİĞİ İŞ SÖZLEŞMESİNDE CEZAİ ŞARTIN GEÇERLİLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Müslim DEMİR* 28 1-GİRİŞ İş sözleşmesi sürekli borç ilişkisi doğuran bir sözleşme türüdür. Ancak bu süreklilik ebediyen devam eden bir süreklilik

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/1650 Karar No. 2011/15378 Tarihi: 25.05.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21 İKALE İKALE İLE SONA EREN İŞ SÖZLEŞ- MESİNDE DE KIDEM TAZMİNATI

Detaylı

SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ

SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR LİSTESİ...XXI GİRİŞ...1 Birinci Bölüm SÖZLEŞMESİNİN TERMİNOLOJİSİ, DAĞITIM SÖZLEŞMELERİ

Detaylı

Nisan 2011. Tedarikçi Davranı Kuralları

Nisan 2011. Tedarikçi Davranı Kuralları Nisan 2011 Tedarikçi Davranı Kuralları Group_SupplierCodeofConduct_April2011_TUR.doc 1 GİRİŞ Sodexo için işlerin yürütülmesinde yüksek etik kuralları çok önemlidir. Bu sebepten dolayı ilişkide olduğumuz

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5953 S.BİşK/53

İlgili Kanun / Madde 5953 S.BİşK/53 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/12314 Karar No. 2011/12551 Tarihi: 28.04.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 5953 S.BİşK/53 MEVSİMLİK İŞ MEVSİMLİK İŞ ARALIKLI ÇALIŞMA FARKI YILLIK

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ Ankara, 14 Kasım 2013 PERSONEL BİRİMLERİ TÜM ÇALIŞANLARIN; İşe alınmaları, İstihdamı, sözleşmelerinin tanzimi ve uygulanması, Atama, yükselme ve diğer özlük hakları, Sosyal haklar ve

Detaylı

TANIMLAR EŞİT DAVRANMA İLKESİ İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI

TANIMLAR EŞİT DAVRANMA İLKESİ İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI 1 TANIMLAR MADDE 2. Asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİREYSEL İŞ HUKUKU İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI. İkinci Bölüm BİRİNCİ KISIM 1. İŞ KANUNUN KAPSAMI Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER BİREYSEL İŞ HUKUKU İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI. İkinci Bölüm BİRİNCİ KISIM 1. İŞ KANUNUN KAPSAMI Birinci Bölüm viii İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI İŞ HUKUKUNUN TANIMI, YERİ, TARİHSEL GELİŞİMİ VE KAYNAKLARI... 1 1. İŞ HUKUKUNUN TANIMI... 1 2. İŞ HUKUKUNUN YERİ... 3 3. İŞ HUKUKUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ...

Detaylı

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ Mehmet Emre DİKEN * 1. Giriş Şehiriçi ticari taksi araçlarının sayıları yeni yerleşim bölgelerinin kurulması ve nüfusla paralel olarak artış göstermektedir.

Detaylı

Türkiye Büyük Millet Meclisi nde ( TBMM ) 26 Mart 2015 tarihinde 688 Sıra Sayılı Kanun ( 688 Sıra Sayılı Kanun ) teklifi kabul edilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi nde ( TBMM ) 26 Mart 2015 tarihinde 688 Sıra Sayılı Kanun ( 688 Sıra Sayılı Kanun ) teklifi kabul edilmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi nde ( TBMM ) 26 Mart 2015 tarihinde 688 Sıra Sayılı Kanun ( 688 Sıra Sayılı Kanun ) teklifi kabul edilmiştir. 688 Sıra Sayılı Kanun uyarınca, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2007/27699 Karar No. 2008/6006 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2007/27699 Karar No. 2008/6006 Tarihi: T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2007/27699 Karar No. 2008/6006 Tarihi: 24.03.2008 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 İŞ YERİNDE OTUZ İŞÇİ SAYISININ BELİRLENMESİ İŞYERİ BELİRLİ BELİRSİZ SÜRELİ

Detaylı

Çev.: Alpay HEKİMLER *

Çev.: Alpay HEKİMLER * Avrupa Adalet Divanı Çev.: Alpay HEKİMLER * Karar Tarihi: 20.01.2009 Sayısı : C-350/06 u. C-520/06 İşçilerin uzun süren bir hastalık döneminden sonra da yıllık ücretli izin hakları bulunmaktadır. Özü:

Detaylı

Beğenme Koşuluyla (Deneme/Muayene) Satış

Beğenme Koşuluyla (Deneme/Muayene) Satış Örnek Üzerine Satış Satış konusunun belirlenen örneğe uygunluğu, satış sözleşmesinin esaslı unsurunu oluşturmaktadır. HUKUKSAL ANLAMDA ŞARTA BAĞLI DEĞİLDİR. Satıcının devrettiği malın belirlenen örneğe

Detaylı

ÇALIŞANLARIN YASAL HAK VE SORUMLULUKLARI

ÇALIŞANLARIN YASAL HAK VE SORUMLULUKLARI ÇALIŞANLARIN YASAL HAK VE SORUMLULUKLARI İŞÇİLERİN GÖREVLERİ Doğru Çalışma Kendisinin ve Diğerlerinin Sağlığını Koruyacak Biçimde + Doğru Kullanma Tesisat / Makine / Tezgah / El Aleti / Malzeme/ Kişisel

Detaylı

T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ E. 2013/1450 K. 2013/9838 T

T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ E. 2013/1450 K. 2013/9838 T T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ E. 2013/1450 K. 2013/9838 T. 21.3.2013 ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN İLİŞKİSİ ( Asıl İşveren İşçilerinin Emir ve Talimat Vermesinin İşin Yürütümün Gözetimi Kapsamında Değerlendirilmesi

Detaylı

TÜRK İŞ HUKUKUNDA İŞÇİNİN SADAKAT BORCU

TÜRK İŞ HUKUKUNDA İŞÇİNİN SADAKAT BORCU Yrd. Doç. Dr. Arzu ARSLAN ERTÜRK Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi TÜRK İŞ HUKUKUNDA İŞÇİNİN SADAKAT BORCU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ VE TEŞEKKÜRLER...

Detaylı

Futbol ve Maç Analizi

Futbol ve Maç Analizi Futbol dünyada en çok tercih edilen spor dallarından biridir. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, FİFA nın liglere kattığı yenilikler Transfer ücretlerinin yükselişi bu spor dalına olan ilgi ve Başarı

Detaylı

Alman Federal Mahkeme Kararları

Alman Federal Mahkeme Kararları Alman Federal Mahkeme Kararları Avrupa Adalet Divanı Karar Tarihi: 17.02.2016 Sayısı: C-429/14 Çev: Alpay HEKİMLER * Havayolu şirketleri oluşan rötar nedeniyle, iş seyahatlerinde meydana gelen gecikmeler

Detaylı

6331 SAYILI YASA ÇERÇEVESİNDE ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN İLİŞKİLERİ

6331 SAYILI YASA ÇERÇEVESİNDE ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN İLİŞKİLERİ 6331 SAYILI YASA ÇERÇEVESİNDE ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN İLİŞKİLERİ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ( Elektrik Öğretmeni) Tel: 0545 633 21 95 e-mail: huseyin.okelek@teias.gov.tr

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S. TSK/25

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S. TSK/25 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/37925 Karar No. 2014/7 Tarihi: 13.01.2014 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2,18-21 6356 S. TSK/25 GEÇERSİZ FESİH ALT İŞVEREN ASIL İŞVEREN İLİŞKİSİNİN MUVAZAAYA

Detaylı

Alman Federal Mahkeme Kararları

Alman Federal Mahkeme Kararları Alman Federal Mahkeme Kararları Avrupa Adalet Divanı Karar Tarihi : 28. 02. 2018 Sayısı : C-46/17 Çev: Alpay HEKİMLER * Bir işçin emeklilik yaşına ulaşmasından sonra da iş sözleşmesinin belirli süreli

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF

SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

Avrupa Adalet Divanı

Avrupa Adalet Divanı Karar Tarihi : 13.11.2014 Sayısı: C-416/13 Avrupa Adalet Divanı Çev: Alpay HEKİMLER * Polisi memuru olabilmek için üst yaş sınırının 30 yaş olarak belirlenmesi Avrupa Birliği hukukuna aykırılık oluşturmaktadır.

Detaylı