Kentsel Dönüşümün Mülkiyete İlişkin Yeni Paradigmaları. Doç. Dr. Bayram UZUN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kentsel Dönüşümün Mülkiyete İlişkin Yeni Paradigmaları. Doç. Dr. Bayram UZUN"

Transkript

1 Kentsel Dönüşümün Mülkiyete İlişkin Yeni Paradigmaları Doç. Dr. Bayram UZUN

2 Afet Riski Altındaki Alanların (ya da mülkiyetin) Dönüştürülmesi Hakkında Kanun 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hak. Kanun(31/05/2012- RG:28309) 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hak. Kanunun Uygulama Yönetmeliği (15/12/2012-RG:28498) HEDEF : Bu yasa ile afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi ve afet riski taşıyan binaların yıkılması ve de ülke genelinde güvenli ve yaşanabilir alanların oluşturulması hedeflenmektedir. AMAÇ: Afetlerde yara saran devlet anlayışından, önleyen devlet anlayışınave Ego kentlerden, eco kentlere dönüşmek.

3 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun Kentsel mülkiyet reformu, Padişahlar üstü yetkilerle donatılmıştır, Özel bir yasa olarak olağanüstü koşullara has hukuki kurumları kullanmaktadır: 1. Hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilememektedir. 2. Acil kamulaştırma kurumunu kullanabilmektedir. 3. Kd ihaleleri kamu ihale yasasının (pazarlık yöntemine ilişkin) 21/b maddesi kapsamında sayılmaktadır.

4 DÖNÜŞTÜRÜLECEK ALANLAR 1. Jeolojik durumu ve zemin özellikleri yapılaşmaya uygun olmayan alanlar. 2. Doğal afete uğramış ve uğrayabilecek olan yerler (deprem, heyelan, sel baskını, yangın gibi). 3. Geçmişte plansız ve kontrolsüz yapılaşmanın, yetersiz altyapının ve yaşam koşullarının yetersiz olduğu yerlerde. 4. Yıpranan ve yıkım tehdidi altında bulunan tarihsel yapıların yoğun bulunduğu bölgelerde. 5. Sosyal donatı ve altyapı hizmetlerinin yetersiz duruma geldiği bölgelerde. Dönüşüm her derde deva lokman hekim ilacı değildir..!

5 DÖNÜŞÜME KONU PARSELLERİN NİTELİKLERİ (1) Müstakil (ferdi) ve Müşterek mülkiyet. İştirak halinde mülkiyet (elbirliği mülkiyeti). Özel bir mülkiyet olarak Kat Mülkiyeti. Bir irtifak çeşidi olan Kat İrtifakı ve Devre mülk Hazine ve kamu idarelerine ait taşınmazlar. Yerli ve yabancı gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetindeki taşınmazlar. Yapı Kooperatifi ürünü taşınmazlar. Bir avuç altınım olacağına, bir karış toprağım olsun (Atasözü)

6 DÖNÜŞÜME KONU PARSELLERİN NİTELİKLERİ (2) Tapu Tahsis Belgeli alanlar. Arsa ve arazi düzenlemesi veya ıslah imar planı uygulaması sonucu oluşmuş taşınmazlar. İsteğe bağlı imar uygulaması ile oluşmuş parseller. Vakıflar genel müdürlüğü veya mazbut vakıflar adına kayıtlı hayrat ve akar vasıflı taşınmazlar. İrtifak hakları, üst hakkı, intifa hakkı gibi mülkiyetin gayri ayni bir hak ile kayıtlı olan taşınmazlar. Müşterek Medhal(ortaklaşa kullanın) nitelikli taşınmazlar. İhdasa konu olacak tescil dışı alanlar.

7 KENTSEL MÜLKİYET HAKKININ İÇERDİĞİ PARADİGMALAR (1) Yaşam hakkı, mülkiyet hakkından daha kutsaldır, Odağında can ın yongası mal değil, can vardır, Toprak edinme isteminin köye, konut edinme arzusunun kentliye has olduğunu benimser, Kentleri bireysel mülkiyet esaslı parsellemek yerine; ada bazında müşterek mülkiyet esaslı toplulaştırılmak, İmar hakkı ile oluşan kentsel rantın kamuya dönüştürmek üzere yüzde 25 toprak bağışı koşulu, Mal canın yongasıdır (Atasözü)

8 KENTSEL MÜLKİYET HAKKININ İÇERDİĞİ PARADİGMALAR (2) Rezerv yapı alanlarında uygulamalar süresince imar ve yapılaşmaya ilişkin tasarruflar kısıtlanır, 3. boyutu ilgilendiren imar haklarının aktarımı kavramı, bu hakkın tapuya tesciline kapı aralamıştır. Ülkenin taşınmaz değerleme mevzuatını yeni baştan düzenleme gereği ortaya çıkarmıştır. Kamulaştırmaya esas değer haritalarının özel sektör eliyle gerçekleştirilmesi yoluna kapı açmıştır. Şeytan mülkiyet sınırlarında gezmeyi sever (Atasözü)

9 MÜLKİYET HAKKI MÜLKİYET HAKKI TANIMI Hukuk düzeninin çizdiği sınırlar içinde kişilere eşyalar üzerinde en geniş yetkilerle birlikte ödevler de tanıyan bir ayni haktır. Çağdaş anlamda ve daha ayrıntılı bir tanım ise; genellikle kişi ile sahip olunabilen şeyler arasındaki ilişki olup, sahip olanın denetleme yetkisidir. Bu denetleme yetkisi tek türde bir yetki değildir. Mülkiyet anlayışının niteliğine bağlı olarak içeriği değişen bir haklar demeti şeklindedir. Aşağıda malik ile eşya arasındaki ilişki gösterilmiştir. Şey(Nesne) Hukuki İlişkisi Kişi (Malik) Malikin denetleme yetkisi

10 Mülkiyet Hakkından Doğan Yetkiler Demeti Edinme Tasarruf Elde Bulundurma Yararlanma Hak Elden Çıkarma Kullanma Başkalarına Engel Olma Anayasa madde 35 (mülkiyet hakkı): Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.

11 Malik ile taşınmaz arasındaki ilişkinin sorumluluk yüklenerek sınırlandırılmasında ilişkiler: Katlanma Yükümü: Taşınmazı sınırlamalara katlanma Malik Kaçınma Yükümü: Taşınmazı toplum yararına aykırı kullanmaktan kaçınma Mülkiyet hakkının kamu hukuku ile sınırlanması: Sınırlama Yolu Özel sınırlama yolu (Teknik idari irtifaklar) Genel sınırlama yolları (Genel İdari İrtifaklar) Örnek İşgal, kamulaştırma, el koyma, irtifak hakkı tesisi, vergi ödevi, şerefiye, katılma payı, emlak vergisi, veraset ve intikal vergisi vb. İmar yasası, imar planı, AAD, ruhsata bağlı işler, bölgeleme, düşeyde/ yatayda yoğunluk, yükseklik ve işlevsel sınırlama yapı yasağı vb.

12 Mülkiyet Haklarından Doğan Yetkiler Özel Hukuk ve Kamu Hukuku Bakımından Sınırlama Biçimleri Edinme ve Elde Bulundurma Türk hukukunda belirli yerlerde (örn; askeri yasak bölgelerde) belirli şeyleri (örn; kıyılar) edinme yasağı vardır. Kamu yararı için de (örn; kamulaştırma) elde bulundurma hakkı sınırlanmaktadır. Başkalarına Engel Olma Mülkiyet içeriğinin negatif yönü engelleme yetkisidir. Özel hukuk kuralı olarak komşuluk hukuku ile dolaylı daraltmalar (Örn; zorunlu mecra, geçit ve su hakları) ve kamu hukuku kökenli yasalar (örn; kamulaştırma) ile engel olma yetkisi sınırlanmaktadır. Kullanma Özel hukuk alanında hakkın kötüye kullanılmaması (örn; komşu araziye zarar verici eylemler) ve anayasal üst norm olarak toplum yararına aykırı kulanmamalıdır. Kamu yararına yönelik genel sınırlama araçları (örn; imar kanunu, AAD ve imar planı) olarak kullanma etkisini sınırlamıştır.

13 Tasarruf Kullanımın fiili sonucudur. Yararlanmanın verdiği yetki semereleri (örn; taşınmazı kiralama, ekip-biçme vb.). Toplum yararına aykırı yararlanmamayı da içerir. Özel sınırlamalar (örn; değerlenme resmi, katılım payı) ve genel sınırlamalar (örn; DOP) ile sınırlandırılmaktadır. Elden Çıkarma Taşınmazı, hukuki işlemlere (örn; devir, satış, ipotek, ifraz vb.) konu yapabilme yetkisidir. Kamu yararına yasalarla (örn; kamulaştırma) ve kamu hukukuna dayanarak sınırlamalardır. (örn; bölgeleme, parselleme yasağı, yapı yapma yasağı, DOP vb.) Yararlanma Sahibinin iradesine bağlı olarak mülkiyet ilişkisine son verme hakkıdır.özel yasalar ile (örn; kamulaştırma) maliki; alıcıyı, satış zamanı, satış fiyatını, tespit iradesine engel olan en belirgin sınırlama biçimidir. Genel düzenleyici yasalar (örn; imar yasasında hisseli satış yasağı)ile de sınırlanmıştır.

14 Mülkiyet Hakkı Kaç Boyutludur? X,Y =Mülkiyet hakkı bileşeni Z= Kamu hakkı bileşeni (?)

15 Kullanılabilirlik Açısından Topraklar Marjinal Toprak Tarımsal Toprak Kentsel Arsa Kentsel Toprak d ö n ü ş ü m e k s e n i

16 TARIMSAL TOPRAK, KENTSEL TOPRAK VE KENTSEL ARSA TANIMI ve ÖZELLİĞİ Türü Tanımı Değer Oluşumu Tarımsal Toprak Kentsel Toprak Kentsel Arsa Tarımsal üretim için kullanılan bir doğal kaynaktır.kentten uzaklığı, kentsel toprak spekülasyonunun bittiği yerden başlamaktadır. Kentsel arsanın hemen bitişiğinde, kentsel gelişme alanında yer alan henüz imar hakları ve kullanım türü belirlenmemiş arsaya dönüşme potansiyeline sahip alanlardır. İdari karar ve kentin büyümesi ile oluşmaktadır. İmar planı ile imar hakları belirlenmiş, imar parseline dönüşmüş ve altyapı sistemine bağlanmış, yapılaşma olgunluğuna erişmiş alanlardır. Piyasa değeri, verim ve işletme maliyeti farklılaşmasına bağlı olarak tarımsal ürün potansiyeline göre değişmektedir. Piyasa değeri,kentsel arsaya dönüşeceği umulan süreye ve kentsel gelişmelere göre oluşmaktadır. Piyasa değeri, kent merkezine göre konumu, altyapı, kullanım türü, imar hakkı ve talebe göre belirlenmektedir.

17 Toprağın Değerlemesinde Kamunun Payı Tarımsal bir toprağın kentsel arsaya dönüşüm süreci üzerinde durularak kentsel arsanın değeri açıklanabilir. Değer artışı iki nedenle oluşmaktadır. Bunlar; 1. Toplumsal dönüşümün ortaya çıkardığı kentsel büyüme ile, 2. Kamu tarafından alınan idari kararlar sonucu oluşmaktadır. Yani kamu tarafından sağlanan altyapı ve imar hakları sonucu oluşmaktadır. Sonuç: Z boyutu(değer) tamamen kamunundur.

18 Bir Taşınmaz Nasıl Değer Kazanmaktadır?

19 Kentsel Dönüşüm Döngüsü Mülkiyet sorunu çözümü -1- Paftaya tersim, tapuya tescil -3- Yapım faaliyetleri -2- Nihayetinde yıkım ve yapımdan oluşan kentsel dönüşüm döngüsü; mülkiyetin malik ve geometri(alan ve şekil) bileşenlerinin yeniden düzenlenmesi ile başlar ve oluşan yapılaşma ile mülkiyet deseninin tescili ile yasal hüviyet kazanarak sonuçlanır.

20 ARSA ARAZİ DÜZENLEMESİ MEKANİZMASI

21 ARSA ARAZİ DÜZENLEMESİ (AAD)

22 KENTSEL DÖNÜŞÜM DÜZENLEMESİ (KDD)

23 Kentsel Dönüşüm Bu mudur! Doğanbey Mahallesi, Bursa

24 KENTSEL DÖNÜŞÜM DÜZENLEMESİ (KDD) NEDİR? Riskli alan ile rezerv yapı alanı ve riskli yapının veya yapıların bulunduğu uygulama alanında yer alan; Bakanlığa tahsis edilen veya Bakanlığın talebi üzerine TOKİ ye ve İdareye bedelsiz olarak devredilen kamu idarelerine tahsisli olanlar da dahil Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan alanlar, tahsis amacı değiştirilerek hazine adına tescil edilecek mera ve orman kanununa tabi alanlar, Hazine adına tescil edilecek olan tescil dışı alanlar, kamu idarelerinin mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ile gerçek ve özel hukuk kişilerin mülkiyetinde bulunan binalı veya binasız arsa ve araziler üzerinde kat mülkiyeti esaslarına göre değer esası gözetilerek arsa ve arazi düzenleme işleminin yapılmasıdır.

25 AAD ile KDD nin karşılaştırılması (1) AAD gelişme alanlarında, mülkiyetleri yeniden düzenlemek üzere etkin bir araç iken, KDD kesinlikle yerleşik ve yapılaşmış alanlarda önem arz etmektedir. Her ikisinde de değer artışı karşılığında %40 a kadar kesinti yapılabilmekte, ancak KDD de rezerv alan bağlamında ilave/imar hakkı karşılığında bağış anlamında %20 ilave kesinti yapılabilmektedir. Arsa düzenlemesine ilişkin mevzuatta kat mülkiyeti esaslarına göre (değere) göre dağıtımdan söz edilmesine karşın bu kural işletilememiş, KDD ise bu kural tahsis ve dağıtımda temel ilke olarak benimsenmiştir.

26 AAD ile KDD nin Karşılaştırılması (2) KDD de değer gözetilerek/korunarak tahsis-dağıtım yapıldığı için müşterek mülkiyetlerin ferdileştirilmesi mümkündür. AAD de yoldan ihdas Danıştay ın Kural-Kararı (içtihadı) nedeniyle olanaklı değilken, KDD de yoldan ihdas yanında daha önce AAD ile oluşmuş DOP donatılarının ihdası bile mümkün hale getirilmiştir, AAD düzenleme bölgeleri kendi içine kapanan bir sınır içinde yapılabilirken, KDD birbirinden kopuk farklı düzenleme bölgelerini aynı düzenleme bölgesi kabul ederek düzenlemeye tabi tutabilir.

27 KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI İle GETİRİLEN YENİLİKLER (1) A) Mülkiyet hakkına ilişkin yapılan yenilikler: Parsel üzerinde imar uygulaması yaptırılması, yıkılmış olan bina arsasının nasıl değerlendirileceğine dair mülkiyet hakkına ilişkin kararlarda bütün maliklerce oybirliği ile anlaşma sağlanması koşulu; sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu oranı ile değiştirildi, İdare tarafından anlaşmaya katılmayanların paylarının satın alınabileceği (hisse kamulaştırması) ve hatta en az üçte iki çoğunluk ile anlaşma sağlanamamışsa bu taşınmazın acele kamulaştırılmasına karar verilebileceği, Uygulamalar süresince imar ve yapılaşma yönünden tasarruf hakları kısıtlanabilmektedir,

28 KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI İle GETİRİLEN YENİLİKLER (2) B) KDD anlamında arsa ve arazi düzenlemesine ilave uygulama alanında şu araçlarının kullanılabileceği de öngörülmektedir: Taşınmazları öncelikli alım hakkı, Bağımsız bölümler dahil taşınmazları trampa yapmak, Taşınmaz mülkiyetini başka bir uygulama alanına aktarmak, Taşınmazın imar hakkını başka bir uygulama alanına aktarmak, Anlaşma halinde taşınmaz mülkiyetini menkul değere dönüştürmek, Mülkiyet yada sınırlı ayni hak sağlayan konut sertifikası vermek.

29 KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI İle GETİRİLEN YENİLİKLER (3) C) Hazine ve Kamu mülkiyetinde bulunan taşınmazların değerlendirilmesine yeni bir bakış açısı getirilmiştir: Kentsel Dönüşüm Proje süresini uzatan ve maliyetini yüksek meblağlara taşıyan kamulaştırma yönteminden kaçınmak, Proje kapsamında gerekli arazi olamaması nedeniyle yapılan imar hakları artışını engellemek ve o alanlara kamu arazileri ile desteklemek, Proje kapsamında arsa edinim maliyetini düşürerek, konut fiyatlarının düşük ve orta gelirli ailelerin erişebileceği düzeylere indirmek.

30 KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI İle GETİRİLEN YENİLİKLER (4) D) Uygulama alanlarında kamuya tescilli rezerv alan yaratmak üzere, imar hakkı veya artışı sağlanan arazilerin yüzde 25 nin karşılıksız alınmasına yönelik ayni vergileme getirilmiştir. AİHM: DOP kentleşmenin gereği olan bir ayni katılım yükümlülüğüdür

31 MEVZUATTA GÖZDEN KAÇANLAR (1) Kanun ve yönetmelikte geçen ancak tanımlanması gereken yeni kavramlar: imar haklarının aktarımı, menkul değere dönüştürmek, konut sertifikası vermek tanımlanmamıştır. Öncelikli alım hakkı yasada yanlışlıkla ön alım hakkı olarak girdiği anlaşılmaktadır. Yönetmelik sözel ve genel anlatımıyla yetinmiş KDD nin uygulama ayrıntıları için gerekli olan hesap formülleri, standart tablo- klişelerinin yer almaması önemli bir eksikliktir. İhtiyaç duyulması halinde, küçük hisselerin bedele dönüştürülmesi veya kanuni ipotek tesis edilmesi hususu düzenlenmemiştir. Bir ambar buğdayın örneği bir avuçtur (Atasözü)

32 MEVZUATTA GÖZDEN KAÇANLAR (2) Kullanıcıları tarafından satın alınan 2/b arazisi üzerindeki binalar ve TTB tapuya dönüşmemiş araziler üzerindeki gecekonduların ve yapı kullanma alındıktan sonra ruhsat ve projesine aykırı duruma düşen binaların bu kısımlarının dönüşüm kapsamında, ekonomik varlıklar olarak değerlemeye alınıp alınmayacağı hususu düzenlenmemiştir Dönüşüm kapsamında anlaşmaya varmayan hak sahiplerinin yer aldığı parsel ile diğer parseller, örneğin ada bazında arsa düzenlemesi yapılarak, tek ada-tek parsel haline getirildiğinde yeni oluşan parseldeki malik sayısı artırılıp anlaşmayan hak sahiplerinin sayıları üçte birin altına düşürülerek kamulaştırılmak yerine, diğer paydaşlarca paylarının elinden alınma ihtimali olabilir. KDD kapsamına yeniden alınabilecek 3194/18 veya /c görmüş parsellerden bölge için hesaplanacak DOP kesintisi altında kalan oranları varsa, tamamlayan miktarda DOP alınıp alınmayacağı düzenlenmemiştir.

33 KAYGILAR VE RİSKLER Rezerv yapı alanında taşınmazlarını değerlendirmek isteyen malikler, taşınmazlarının yüzölçümünden % 25 oranında bağış yapmaları koşulu ile uygun görülebileceği biçiminde mülkiyet hakları sınırlandırılmıştır. Kanunda yer almayan bu hususun yönetmelik ile düzenlenmiş olması iptal nedeni olabilir. Uygulama sırasında ihtiyaç duyulan kamulaştırma ihtiyacının, kamulaştırma yerine, acele kamulaştırma yönteminin kullanılmasının; mülkiyet hakkı ile sınırlandırılması arasındaki dengenin zedelenmesine neden olabileceği,

34 ÖNERİLER (1) 1. Dönüşüm kapsamında şenlendirme ruhsatı alındıktan sonra ruhsat ve projesine aykırı duruma düşen binaların kaçak kısımları için de bedel takdir edilmeli ama bu bedelin (örneğin, inşaat birim metre kare yapım bedelinden müteahhit karı, proje gideri, işçilik gibi kalemlerin çıkarılması anlamı da taşıyan) yarısı, bir nevi ceza olarak indirilmelidir. 2. Dönüşüm sonrası oluşacak devasa sayıda bağımsız parsellerden oluşacak toplu yerleşkelerin, kat maliklerinden seçilen amatör yöneticiler tarafından idare edilmesi yerine, çalışma koşulları yasal mevzuat ile düzenlenebilecek olan Uzman Gayrimenkul Yönetim şirketlerinin kurulması ileride oluşabilecek sorunların önlenmesi açısından düşünülmelidir.

35 ÖNERİLER (2) 3. Dünün çözümleri bugünün sorunları olduğuna göre, bugünün çözümlerinin yarının sorunları olmaması için; süreli olan Dönüşüm yasasına ileride yeniden ihtiyaç duyulmaması için; Kat mülkiyeti Kanunu ilk çıktığında yer alan ancak yapı kullanma ruhsatı sonrası binaların denetlenmesinin ve tapuya iş yüklenmesinin önüne geçmek için sonradan kaldırılan şu hükmün tekrar yasaya konulması gerekmektedir. Buna göre; belli bir süre içinde (yapı kullanma ruhsatı alınarak) kat mülkiyetine geçilmemesi halinde kat irtifak kaydının kendiliğinden tapu müdürlüğünce silineceği hükmü yeniden yasaya eklenmelidir.

36 ÖNERİLER (3) 3. Aksi halde bugünkü mevzuat ile kat irtifakı halinde binayı kullanmaktan herkes memnun olacak çünkü projeye aykırılığa rağmen bina ve dairelerde büyütmeler kolayca yapılmaya devam edecektir. Çünkü Proje aykırılığına rağmen kat mülkiyeti mevzuatı, kat irtifakı kurulu olsa da uygulanmaktadır, o halde niye kat mülkiyetine geçilsin? 4. Kamu ve TOKİ eliyle yapılan projelerde arsa mülkiyetinin kamu elinde kalmasının, konutların üst hakkı şeklinde bağımsız bölümler olarak satılmasının konut maliyetini düşürmesi noktasında düşünülebileceği. 5. Gelecekte arsa düzeltim davalarına sebebiyet vermemek üzere bağımsız bölümlerin arsa paylarının şerefiyeyi kavrayan düşey değerleme haritasına göre hazırlanmasına ilişkin yasal düzenleme yapılması.

37 KENTLERİN KADERİ; O NU YÖNETENLERİN VE İÇİNDE YAŞAYANLARIN KARAKTERİDİR! TEŞEKKÜR EDERİM DOÇ. DR. BAYRAM UZUN buzun65@hotmail.com

İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün Görevleri. MADDE 12.6. İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün görevleri, aşağıda sıralandığı gibidir.

İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün Görevleri. MADDE 12.6. İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün görevleri, aşağıda sıralandığı gibidir. İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün Görevleri MADDE 12.6. İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün görevleri, aşağıda sıralandığı gibidir. 12.6.1. 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu,

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI TAŞINMAZ KAYITLARI

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI TAŞINMAZ KAYITLARI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI TAŞINMAZ KAYITLARI 1. Taşınmaz kayıt ve kontrol işlemleri ile görevli personel kimdir? TAŞINMAZ KAYIT LARI Harcama yetkilisi tarafından idarenin

Detaylı

PLANLAMA SÜRECİ ve ARAZİ ve ARSA DÜZENLEMELERİ (PARSELASYON)

PLANLAMA SÜRECİ ve ARAZİ ve ARSA DÜZENLEMELERİ (PARSELASYON) ÖMER KÖROĞLU Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi İMAR HUKUKUNDA PLANLAMA SÜRECİ ve ARAZİ ve ARSA DÜZENLEMELERİ (PARSELASYON) İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...VII GİRİŞ ve ÖNSÖZ...1 Birinci Bölüm GENEL HÜKÜMLER

Detaylı

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmeliği kapsamında; DEĞERLEME UYGULAMALARI

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmeliği kapsamında; DEĞERLEME UYGULAMALARI 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmeliği kapsamında; DEĞERLEME UYGULAMALARI UYGULAMA İŞLEMLERİ Riskli alanlarda ve riskli yapılarda, Kanun kapsamında

Detaylı

Ne kadar 2/B arazisi var?

Ne kadar 2/B arazisi var? 2/B BARIŞ PROJESİ 2 2/B NEDİR? Anayasa nın 169 uncu maddesine göre 31.12.1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybetmiş olması nedeniyle 6831 sayılı Orman Kanunu nun 2/B maddesi uyarınca orman sınırları

Detaylı

Ana Sayfa > Mevzuat > Tapu ve Kadastro Genelgeleri. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genelgeleri

Ana Sayfa > Mevzuat > Tapu ve Kadastro Genelgeleri. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genelgeleri Ana Sayfa > Mevzuat > Tapu ve Kadastro Genelgeleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genelgeleri Başvuru Online Başvuru ve SMS Yoluyla Bilgilendirme (2010/21) Emlakçıların Ön Başvuru İle İş Takibi Uygulaması

Detaylı

Birinci Bölüm 6306 SAYILI AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN'A GÖRE DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI

Birinci Bölüm 6306 SAYILI AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN'A GÖRE DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI İçindekiler Önsöz...7 Birinci Bölüm 6306 SAYILI AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN'A GÖRE DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI I. AFET RİSKLİ YAPILARIN TESPİTİ VE YIKIM SÜRECİ... 22 1. Kapsam:

Detaylı

KENTSEL DÖNÜŞÜM ARAÇLARINDAN BİRİ OLARAK HUKUK. Prof. Dr. Gürsel Öngören www.ongoren.av.tr

KENTSEL DÖNÜŞÜM ARAÇLARINDAN BİRİ OLARAK HUKUK. Prof. Dr. Gürsel Öngören www.ongoren.av.tr KENTSEL DÖNÜŞÜM ARAÇLARINDAN BİRİ OLARAK HUKUK Prof. Dr. Gürsel Öngören www.ongoren.av.tr TARİHSEL SÜREÇ İÇİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM 1950 li yıllarda Sanayileşme ve kentlere GÖÇ Tepki: 1) 1966 yılında «Gecekondu

Detaylı

İÇİNDEKİLER A. GİRİŞ 21 B. YASANIN AMACI 46 C. YASANIN UYGULANMASINDA TANIMLAR 48 D. TASARRUFA GEÇME /B Arazilerinin Belirlenmesi 21

İÇİNDEKİLER A. GİRİŞ 21 B. YASANIN AMACI 46 C. YASANIN UYGULANMASINDA TANIMLAR 48 D. TASARRUFA GEÇME /B Arazilerinin Belirlenmesi 21 15 İÇİNDEKİLER ORMAN KÖYLÜLERİNİN KALKINMALARININ DESTEKLENMESİ VE HAZİNE ADINA ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARILAN YERLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÎLE HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN A.

Detaylı

TURKKARİYER EĞİTİM PROGRAMLARI

TURKKARİYER EĞİTİM PROGRAMLARI EĞĠTĠM 2009 TURKKARİYER EĞİTİM PROGRAMLARI DEĞERLEME UZMANLIĞI SINAVLARINA HAZIRLIK PROGRAMI hazırlananlar ile konuya ilgi duyan herkes katılabilir Program,Değerleme Uzmanlığında yer alan 5 Modülden oluşmuş

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX ŞEKİL LİSTESİ...XVI KISALTMALAR...XVII

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX ŞEKİL LİSTESİ...XVI KISALTMALAR...XVII IX İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX ŞEKİL LİSTESİ...XVI KISALTMALAR...XVII GİRİŞ...1 TERMİNOLOJİ...3 MÜLKİYET HAKKI NEDİR?... 3 BİNA VE YAPI NEDİR?... 4 RESMİ BİNA NEDİR?... 6 UMUMİ BİNA NEDİR?...

Detaylı

GEBZE BELEDİYESİ KENTSEL TASARIM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GEBZE BELEDİYESİ KENTSEL TASARIM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GEBZE BELEDİYESİ KENTSEL TASARIM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1 Bu yönetmeliğin amacı, Kentsel Tasarım Müdürlüğünün görev, yetki ve

Detaylı

KENTSEL DÖNÜŞÜM FAALİYETLERİNDE HARİTA MÜHENDİSLİĞİ NİN YASAL GÖREVLERİNE DAİR TEMEL HÜKÜMLER...

KENTSEL DÖNÜŞÜM FAALİYETLERİNDE HARİTA MÜHENDİSLİĞİ NİN YASAL GÖREVLERİNE DAİR TEMEL HÜKÜMLER... KENTSEL DÖNÜŞÜM FAALİYETLERİNDE HARİTA MÜHENDİSLİĞİ NİN YASAL GÖREVLERİNE DAİR TEMEL HÜKÜMLER... Prof. Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU, İTÜ Son zamanlarda ülkemizde başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin başarılı

Detaylı

HASAN GÖK KORUMA ALANLARINDAKİ İMAR UYGULAMALARI

HASAN GÖK KORUMA ALANLARINDAKİ İMAR UYGULAMALARI HASAN GÖK KORUMA ALANLARINDAKİ İMAR UYGULAMALARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR LİSTESİ...XV GİRİŞ...1 I. KORUMA HUKUKUNUN GENEL ESASLARI... 5 A. Kavramlara Kısa Bir Bakış...5 1.

Detaylı

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN 1. KONU Ülkemizin olası bir deprem beklentisinin yaratacağı tahribat, inşaat sektörünün yapısı ve özellikle

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Kamulaştırma, Mülkiyet Hakkının Korunması, Ek Protokol - 1

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Kamulaştırma, Mülkiyet Hakkının Korunması, Ek Protokol - 1 T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2012/3492 Karar No : 2013/5107 Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Kamulaştırma, Mülkiyet Hakkının Korunması, Ek Protokol - 1 Özeti : Kentsel dönüşüm ve

Detaylı

EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, İlkeler ve Tanımlar

EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, İlkeler ve Tanımlar EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, İlkeler ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Kırşehir Belediyesi nde faaliyet gösteren

Detaylı

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK İSTİMLÂK DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK İSTİMLÂK DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ 1.1 Amaç ve Kapsam VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK İSTİMLÂK DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ Bölüm 1 Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar Bu Yönetmeliğin amacı Van Büyükşehir Belediyesi Emlak

Detaylı

A) 3 ay. B) 5 ay. C) 3 yıl D) 5 yıl

A) 3 ay. B) 5 ay. C) 3 yıl D) 5 yıl 1.) Bir gayrimenkulün değerlemesi yapılırken, değerinin piyasadaki mevcut emsal değerlerin ortalaması alınmak suretiyle belirlenmesi hangi yöntem doğrultusunda yapılmış sayılır? A) Finansal metot B) Maliyet

Detaylı

Kaman Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Programı Öğr. Gör. Emre İNCE

Kaman Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Programı Öğr. Gör. Emre İNCE Kaman Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Programı Öğr. Gör. Emre İNCE İmar Terimleri Parsel Cephesi: Parselin üzerinde bulunduğu yoldaki cephesini ifade eder. Parselin üzerinde bulunduğu yoldaki cephesidir.

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 234 ADA 107 NOLU PARSEL

T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 234 ADA 107 NOLU PARSEL T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 234 ADA 107 NOLU PARSEL BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ ÇINARLI BELDESİ 234 ADA 107 NO LU PARSEL TANITIM DÖKÜMANI Kasım 2010 1 TAŞINMAZ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm İNCELEMENİN AMACI. İkinci Bölüm sayılı KANUNDA ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEMENİN ANA ÇİZGİLERİYLE AÇIKLANMASI

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm İNCELEMENİN AMACI. İkinci Bölüm sayılı KANUNDA ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEMENİN ANA ÇİZGİLERİYLE AÇIKLANMASI İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm İNCELEMENİN AMACI İkinci Bölüm 6306 sayılı KANUNDA ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEMENİN ANA ÇİZGİLERİYLE AÇIKLANMASI I. 6306 sayılı KANUN UN AMACI VE VARLIK NEDENİ (RATIO LEGIS)...5 II. 6306

Detaylı

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN 7475 HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4070 Kabul Tarihi : 16/2/1995 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 19/2/1995 Sayı : 22207 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt :

Detaylı

Ülkemizde imara aykırı yapılardan kaynaklanan sorunlar uzun yıllardır Türkiye nin gündemini işgal eden en önemli konuların başında geliyordu.

Ülkemizde imara aykırı yapılardan kaynaklanan sorunlar uzun yıllardır Türkiye nin gündemini işgal eden en önemli konuların başında geliyordu. 1 Ülkemizde imara aykırı yapılardan kaynaklanan sorunlar uzun yıllardır Türkiye nin gündemini işgal eden en önemli konuların başında geliyordu. Yıllardır kangren olmuş bu konuya cesaretle el atmak bizim

Detaylı

ESENLER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Emlak Ve İstimlâk Müdürlüğü Görev Ve Çalışma Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ESENLER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Emlak Ve İstimlâk Müdürlüğü Görev Ve Çalışma Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ESENLER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Emlak Ve İstimlâk Müdürlüğü Görev Ve Çalışma Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam: MADDE 1-(1) Bu yönetmelik Emlak ve İstimlâk Müdürlüğünün

Detaylı

EK-1 HİZMET ENVANTER TABLOSU HİZMETİ SUNMAKLA GÖREVLİ/YETKİLİ KURUMLARIN/BİRİMLER HİZMETİN SUNUM SÜRECİNDE MEVZUATIN ADI VE MADDE NUMARASI

EK-1 HİZMET ENVANTER TABLOSU HİZMETİ SUNMAKLA GÖREVLİ/YETKİLİ KURUMLARIN/BİRİMLER HİZMETİN SUNUM SÜRECİNDE MEVZUATIN ADI VE MADDE NUMARASI 20.05.0987 tarih ve 3367 sayılı kanun Köyde İkamet eden veya edecek vatandaşlar İl si Genel İSTENEN BELGELER İÇ YAZIŞMALAR Müd.,D.S.İ, Çevre ve Orman Md.vb.) 8-10 Ay DIŞ YAZIŞMALAR 1 2 Köy Gelişim planı

Detaylı

Orhan BULUTLAR Melek ATEŞ Yavuz KOCAMAN Belediye Meclis Başkanı Kâtip Üye Kâtip Üye

Orhan BULUTLAR Melek ATEŞ Yavuz KOCAMAN Belediye Meclis Başkanı Kâtip Üye Kâtip Üye Karar No : 114 Mülkiyeti S.S Beyaz Site Konut Yapı Kooperatifine ait Erzurum ili Palandöken ilçesi Harput Mahallesi, Pafta:72, Ada:5734, Parsel:5 de kayıtlı taşınmaz 18 K-IV 1/1000 ölçekli uygulama imar

Detaylı

KAMU İDARELERİNE AİT TAŞINMAZLARIN KAYDINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

KAMU İDARELERİNE AİT TAŞINMAZLARIN KAYDINA İLİŞKİN YÖNETMELİK 2 Ekim 2006 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26307 YÖNETMELİK Karar Sayısı : 2006/10970 Ekli Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik in yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 15/8/2006

Detaylı

T.C. İSTANBUL İLİ BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

T.C. İSTANBUL İLİ BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE T.C. İSTANBUL İLİ BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanım ve Teşkilat Yapısı Amaç ve Kapsam MADDE

Detaylı

KAMU İDARELERİNE AİT TAŞINMAZLARIN TAHSİS VE DEVRİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAMU İDARELERİNE AİT TAŞINMAZLARIN TAHSİS VE DEVRİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KAMU İDARELERİNE AİT TAŞINMAZLARIN TAHSİS VE DEVRİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmî Gazete : 10.10.2006/26315 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 30 Ocak 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29609 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: Amaç YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ VE KAPSAM MADDE 1- Bu yönetmeliğin

Detaylı

İmar planı uygulama yöntemleri

İmar planı uygulama yöntemleri İmar planı uygulama yöntemleri 3. Yöntem: Arsa ve Arazi Düzenlemesi İmar planı sınırı içerisinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazilerin imar planına uygun ada veya parseller haline getirilmesi

Detaylı

14 Mart 2009 tarih ve 27169 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır

14 Mart 2009 tarih ve 27169 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır 14 Mart 2009 tarih ve 27169 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır Maliye Bakanlığından: HAZİNE TAŞINMAZLARININ İDARESİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 19/6/2007 tarihli

Detaylı

Nazım imar planı nedir?

Nazım imar planı nedir? INSAAT-IMAR-RUHSAT İmar planı nedir? Nüfusu 10.000 i aşan belediyeler ile nüfusu daha az olduğu halde il merkezi olan veya gelecekte imar işleri bakımından plana gereksinimi bulunduğu Bayındırlık ve İskan

Detaylı

Dr. Mehmet ŞENGÜL Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı. Türk Medeni Hukukunda. Toplu Yapılar ve Toplu Yapı Yönetimi

Dr. Mehmet ŞENGÜL Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı. Türk Medeni Hukukunda. Toplu Yapılar ve Toplu Yapı Yönetimi Dr. Mehmet ŞENGÜL Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Türk Medeni Hukukunda Toplu Yapılar ve Toplu Yapı Yönetimi İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xvii GİRİŞ...1

Detaylı

EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmelik, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü Görev, Yetki ve Sorumluluk Esaslarını

Detaylı

T.C. ANKARA İLİ AKYURT İLÇESİ BELEDİYESİ MECLİS KARARI MECLİSİ TEŞKİL EDENLER

T.C. ANKARA İLİ AKYURT İLÇESİ BELEDİYESİ MECLİS KARARI MECLİSİ TEŞKİL EDENLER Karar Tarihi : 01.07.2013 Karar No : 61 Karar Konusu : S.S Yeni Akbel Konut Yapı Kooperatifi ÜYELER: İlhan ŞENER, Hüseyin ALPASLAN, Musa ÇAKMAK, Halil UYANIK(İzinli), Ertekin ŞAN, Oktay BAĞCI, Yünüs GÖRGÜLÜ,

Detaylı

i) (Ek bend: 16/07/2004 5228 S.K./51.mad) Toplu konut amaçlı olarak kullanılmak üzere, düzenlenecek protokolle belediyelere,

i) (Ek bend: 16/07/2004 5228 S.K./51.mad) Toplu konut amaçlı olarak kullanılmak üzere, düzenlenecek protokolle belediyelere, HAZĐNEYE AĐT TAŞINMAZ MALLARIN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ VE KATMA DEĞER VERGĐSĐ KANUNUNDA DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun No: 4706 Kabul Tarihi : 29/06/2001 Resmi Gazete Tarihi: 18/07/2001 Resmi Gazete

Detaylı

YEŞİLYURT BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

YEŞİLYURT BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK YEŞİLYURT BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin

Detaylı

MESKEN VE GECEKONDU MÜDÜRLÜĞÜ. MÜDÜRLÜK FAALİYETLERİ Görevler: İnsan Kaynakları

MESKEN VE GECEKONDU MÜDÜRLÜĞÜ. MÜDÜRLÜK FAALİYETLERİ Görevler: İnsan Kaynakları MESKEN VE GECEKONDU MÜDÜRLÜĞÜ MÜDÜRLÜK FAALİYETLERİ Görevler: 1- Mevcut gecekonduların ıslahı, tasfiyesi, yeni gecekondu yapımının önlenmesi ve bu amaçlarla gerekli tedbirlerin alınarak uygulanması 2-Önleme

Detaylı

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sevilay ARMAĞAN Mimar. Şb. Md. Tel:0312 4102355 KAPSAM

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sevilay ARMAĞAN Mimar. Şb. Md. Tel:0312 4102355 KAPSAM BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİMARLAR ODASI İZMİR ŞUBESİ PLANLAMA VE YAPILAŞMAYA İLİŞKİN MEVZUAT VE UYGULAMA Sevilay ARMAĞAN Mimar Şb. Md. Tel:0312 4102355

Detaylı

KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ- Tapu Sicil Müdürlükleri İşlemleri

KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ- Tapu Sicil Müdürlükleri İşlemleri SIR A NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ- Tapu Sicil Müdürlükleri İşlemleri BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER BELGE TALEBİNİN DAYANAĞI

Detaylı

Dr. GÜL ÜSTÜN Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HUKUKİ BOYUTU

Dr. GÜL ÜSTÜN Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HUKUKİ BOYUTU Dr. GÜL ÜSTÜN Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HUKUKİ BOYUTU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER... ix KISALTMALAR...xv GİRİŞ... 1

Detaylı

Av. Mürsel YİĞİT İzmir Barosu

Av. Mürsel YİĞİT İzmir Barosu Av. Mürsel YİĞİT İzmir Barosu SUNUM KONULARI İmar Barışı İmar Barışı mı? Affı mı? Hukuki yönüyle İmar Barışı Görüşler İMAR BARIŞI 3194 Sayılı İmar Kanunu nun Geçiçi 16. Maddesine göre İmar Barışı nın amacı;

Detaylı

30 yıllık 2 / B sorunu bitecek. Herkes. rahat bir nefes alacak.

30 yıllık 2 / B sorunu bitecek. Herkes. rahat bir nefes alacak. 30 yıllık 2 / B sorunu bitecek. Herkes rahat bir nefes alacak. 2/B Nedir? Anayasa nın 169 uncu maddesine göre 31.12.1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybeden, 6831 sayılı Orman Kanunu nun 2/B maddesi

Detaylı

e - Devlet Müracaat Kılavuzu İMAR BARIŞI İLE Yaklaşık 13 Milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı son buluyor. İmar Barışı na ilişkin merak edilen

e - Devlet Müracaat Kılavuzu İMAR BARIŞI İLE Yaklaşık 13 Milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı son buluyor. İmar Barışı na ilişkin merak edilen e - Devlet Müracaat Kılavuzu İMAR BARIŞI İLE Yaklaşık 13 Milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı son buluyor. İmar Barışı na ilişkin merak edilen herşey için imarbarisi.csb.gov.tr 1 e - Devlet Üzerinden

Detaylı

T.C. FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV ve ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİYÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak

T.C. FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV ve ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİYÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak T.C. FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV ve ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİYÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak Amaç MADDE 1: (1) Bu yönetmeliğin amacı Fatih Belediyesi, Emlak

Detaylı

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürlüğü

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürlüğü Şube Müdürlüğümüzün Genel Yapısı 1 1 1 1 1 ŞUBE MÜDÜRÜ İNŞAAT MÜHENDİSİ ŞEHİR PLANCISI HARİTA TEKNİKERİ SU ÜRÜNLERİ TEKNİKERİ ADİL BARTU GÜRDAL KOKUCU

Detaylı

MURATPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

MURATPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MURATPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1- (1)Bu yönetmeliğin amacı;

Detaylı

İMAR HUKUKUNDAN KAYNAKLANAN TAZMİNAT DAVALARI

İMAR HUKUKUNDAN KAYNAKLANAN TAZMİNAT DAVALARI İMAR HUKUKUNDAN KAYNAKLANAN TAZMİNAT DAVALARI İDARENİN İMAR HUKUKU NEDENİYLE SORUMLULUĞU HAKKINDA GENEL ANALİZ DOÇ.DR. MÜSLÜM AKINCI İMAR ve İDARE Belli bir yerleşim alanının teknik, sosyal ve hukuki araç

Detaylı

YIPRANAN TARİHİ VE KÜLTÜREL TAŞINMAZ VARLIKLARIN YENİLENEREK KORUNMASI VE YAŞATILARAK KULLANILMASI HAKKINDA KANUN

YIPRANAN TARİHİ VE KÜLTÜREL TAŞINMAZ VARLIKLARIN YENİLENEREK KORUNMASI VE YAŞATILARAK KULLANILMASI HAKKINDA KANUN 9459 YIPRANAN TARİHİ VE KÜLTÜREL TAŞINMAZ VARLIKLARIN YENİLENEREK KORUNMASI VE YAŞATILARAK KULLANILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5366 Kabul Tarihi : 16/6/2005 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 5/7/2005

Detaylı

İMAR BARIŞI. Başvuru HUKUKİ SORUMLULUK

İMAR BARIŞI. Başvuru HUKUKİ SORUMLULUK İMAR BARIŞI 6 Haziran 2018 tarihli 30443 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan YAPI KAYIT BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR başlıklı tebliğ ile İmar Barışı yürürlüğe girmiştir. İmar Affı olarak da

Detaylı

SEKİZİNCİ DAİRE KARARLARI. Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : İzmir Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi Başkanlığı

SEKİZİNCİ DAİRE KARARLARI. Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : İzmir Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi Başkanlığı İdari Dava Daireleri Kararları T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2014/6630 Karar No : 2014/8309 SEKİZİNCİ DAİRE KARARLARI Anahtar Kelimeler : Orman, Hazine Özeti : İlgilileri adına kayıtlı iken, orman olduğu

Detaylı

HRT 3005 KENTSEL ALAN DÜZENLEMESİ Ders Notları

HRT 3005 KENTSEL ALAN DÜZENLEMESİ Ders Notları KTÜ - Harita Mühendisliği Bölümü HRT 3005 KENTSEL ALAN DÜZENLEMESİ Ders Notları Prof. Dr. Bayram UZUN Doç. Dr. Volkan YILDIRIM Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü

Detaylı

SÜLEYMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI NIN 01 NİSAN 2015 TARİHLİ MECLİS TOPLANTISINA AİT KARAR ÖZETLERİ :

SÜLEYMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI NIN 01 NİSAN 2015 TARİHLİ MECLİS TOPLANTISINA AİT KARAR ÖZETLERİ : 1.BİRLEŞİM 1. OTURUM KARAR NO 180 : Tekirdağ İli, Süleymanpaşa İlçesi, Eskicami Mahallesinde bulunan tapuda 77 ada 16 parselin yolda kalan kısmı C parselin takasının kabulüne, takas işlemlerinin yapılması

Detaylı

1- GENEL BİLGİLER. A. MİSYON ve VİZYON MİSYON

1- GENEL BİLGİLER. A. MİSYON ve VİZYON MİSYON 1- GENEL BİLGİLER A. MİSYON ve VİZYON MİSYON Belediyemize ait gayrimenkulleri ilçe sakinlerinin yararını gözeterek, imar planlarında kamuya ayrılmış alanların elde edilmesini hızlandırmak ve mevcut alanların

Detaylı

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KAT MÜLKİYETİ UYGULAMALARI İLE SINIRLI AYNİ HAKLAR VE ŞERHLER

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KAT MÜLKİYETİ UYGULAMALARI İLE SINIRLI AYNİ HAKLAR VE ŞERHLER Prof. Dr. Etem Sabâ ÖZMEN Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk ABD Başkanı Doç. Dr. Mehmet ŞENGÜL Avukat KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KAT MÜLKİYETİ UYGULAMALARI İLE SINIRLI AYNİ HAKLAR VE ŞERHLER (6306

Detaylı

İMAR BARIŞI VE KAPSAMI. İmar Barışı Nedir?

İMAR BARIŞI VE KAPSAMI. İmar Barışı Nedir? İMAR BARIŞI 1 İMAR BARIŞI VE KAPSAMI İmar Barışı Nedir? Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış olan yapılara Yapı Kayıt Belgesi düzenlenerek bu yapıların kayıt altına alınması ve böylece

Detaylı

MİLLİ EMLAK GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 310)

MİLLİ EMLAK GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 310) 15 Şubat 2007 tarih ve 26435 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır Maliye Bakanlığından: MİLLİ EMLAK GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 310) Bilindiği üzere; Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar üzerinde

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM HAZİNE'YE AİT TAŞINMAZ MALLARIN SATIŞ İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM HAZİNE'YE AİT TAŞINMAZ MALLARIN SATIŞ İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 3 2. BASKIYA ÖNSÖZ 5 SUNUŞ 7 İÇİNDEKİLER 9 I. BÖLÜM HAZİNE'YE AİT TAŞINMAZ MALLARIN SATIŞ İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR I- SATIŞ İŞLEMLERİ 21 1. SORU: Hazine'ye ait bir gayrimenkul

Detaylı

SEC 306 TAŞINMAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

SEC 306 TAŞINMAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ SEC 306 TAŞINMAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Recep NİŞANCİ Ders 1. Taşınmaz, Mülkiyet ve değer kavramları, Taşınmaz değerlemesinin önemi ve diğer mülkiyet uygulamalarıyla ilişkisi, Arazi yönetiminde

Detaylı

3194 SAYILI İMAR KANUNU NUN 18. MADDESİNE GÖRE YAPILAN ARAZİ VE ARSA DÜZENLEMELERİNDE YAŞANAN SORUNLAR Cafer ERGEN

3194 SAYILI İMAR KANUNU NUN 18. MADDESİNE GÖRE YAPILAN ARAZİ VE ARSA DÜZENLEMELERİNDE YAŞANAN SORUNLAR Cafer ERGEN GİRİŞ 3194 SAYILI İMAR KANUNU NUN 18. MADDESİNE GÖRE YAPILAN Bugün itibariyle arazi ve arsa düzenlemeleri uygulamalarında tam bir birlik sağlanamamıştır. Bunun da gerçek nedeni belediyelerin imar uygulamalarında

Detaylı

3.1 : AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, UYGULAMA USUL VE ESASLARI, İLKELER VE TANIMLAR

3.1 : AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, UYGULAMA USUL VE ESASLARI, İLKELER VE TANIMLAR BÖLÜM 3 : EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ 3.1 : AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, UYGULAMA USUL VE ESASLARI, İLKELER VE TANIMLAR Amaç Madde 1:Bu yönergenin amacı ; Muratpaşa Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün

Detaylı

İL ÖZEL İDARELERİN ve BELEDİYELERİN GAYRİMENKUL SATIŞININ KDVK KARŞISINDAKİ

İL ÖZEL İDARELERİN ve BELEDİYELERİN GAYRİMENKUL SATIŞININ KDVK KARŞISINDAKİ İL ÖZEL İDARELERİN ve BELEDİYELERİN GAYRİMENKUL SATIŞININ KDVK KARŞISINDAKİ DURUMU 29 İL ÖZEL İDARELERİN ve BELEDİYELERİN GAYRİMENKUL SATIŞININ KDVK KARŞISINDAKİ DURUMU I - Konu Bu raporda irdelenen konu,

Detaylı

9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185 Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirmesi Çekince Raporu Projenin adı: Residence Tower Müellifi:

Detaylı

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 10.19.1. Ek: Dava Dilekçesi İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Sayın Başkanlığına 24.10.2008 Yürütmenin durdurulması istemlidir. İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Detaylı

T.C. ERGENE BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV ve ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C. ERGENE BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV ve ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C. ERGENE BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV ve ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler AMAÇ MADDE 1 1) Bu Yönetmeliğin amacı; Emlak ve İstimlâk

Detaylı

EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ-KAPSAM-HUKUKİ DAYANAK-BAĞLAYICILIK-TANIMLAR 1. AMAÇ: Bu yönetmeliğin amacı; Kartal Belediyesi Emlak ve İstimlâk

Detaylı

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, 13322 ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU EKİM.2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

İMAR BARIŞI BİLGİLENDİRME SUNUMU İSTANBUL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR BARIŞI BİLGİLENDİRME SUNUMU İSTANBUL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İMAR BARIŞI BİLGİLENDİRME SUNUMU İSTANBUL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ 21.06.2018 İMAR BARIŞI NEDİR? İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle; Vatandaşlarımızın

Detaylı

T.C. GÖLYAKA BELEDİYESİ EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C. GÖLYAKA BELEDİYESİ EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C. GÖLYAKA BELEDİYESİ EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gölyaka

Detaylı

YENİ SORULAR VE CEVAPLAR. 1) SORU: Kentsel dönüşümden nasıl faydalanabilirim?

YENİ SORULAR VE CEVAPLAR. 1) SORU: Kentsel dönüşümden nasıl faydalanabilirim? YENİ SORULAR VE CEVAPLAR 1) SORU: Kentsel dönüşümden nasıl faydalanabilirim? CEVAP: Bakanlık Lisanslı Kuruluşlarına tapu ve kimlik fotokopisi ile başvurup; bina için Deprem Risk Raporu alınarak Kentsel

Detaylı

MADDE 5-5411 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

MADDE 5-5411 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. BANKACILIK KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI MADDE 5-5411 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. "Kamu sermayeli katılım bankası

Detaylı

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EMLAK İSTİMLAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EMLAK İSTİMLAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EMLAK İSTİMLAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin amacı, Belediye Emlak İstimlak Dairesi Başkanlığı

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Anayasa Mahkemesi Başkanlığından: Esas Sayısı : 2001/383 Karar Sayısı : 2003/92 Karar Günü : 16.10.2003 ANAYASA MAHKEMESİ KARARI İPTAL DAVASINI AÇAN : Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER İPTAL DAVASININ KONUSU

Detaylı

AFYONKARAHĐSAR BELEDĐYESĐ BAYINDIRLIK VE ĐMAR KOMĐSYONUNUN 09-05-2011 TARĐHLĐ VE 87-106 SAYILI RAPORLARI 01 09/05/2011-87 02 09/05/2011-88

AFYONKARAHĐSAR BELEDĐYESĐ BAYINDIRLIK VE ĐMAR KOMĐSYONUNUN 09-05-2011 TARĐHLĐ VE 87-106 SAYILI RAPORLARI 01 09/05/2011-87 02 09/05/2011-88 01 09/05/2011-87 02 09/05/2011-88 03 09/05/2011-89 04 09/05/2011-90 05 09/05/2011-91 06 09/05/2011-92 07 09/05/2011-93 08 09/05/2011-94 09 09/05/2011-95 Belediye Meclisinin 02.05.2011 Tarih ve 278 sayılı

Detaylı

Ebru ARICI Genel Müdür RES ÖNLİSANS İZİN SÜREÇLERİ VE KURUMLAR ARASI İLİŞKİLER

Ebru ARICI Genel Müdür RES ÖNLİSANS İZİN SÜREÇLERİ VE KURUMLAR ARASI İLİŞKİLER Ebru ARICI Genel Müdür RES ÖNLİSANS İZİN SÜREÇLERİ VE KURUMLAR ARASI İLİŞKİLER 10.05.2018 tarih ve 7828 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı ile Lisans Başvurusunda Sunulması Gereken Bilgi ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...i KISALTMALAR LİSTESİ...vii GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR 1.1.Özel İnşaat İşlerinde Fiziki Yapıya İlişkin Temel Kavramlar...5 1.1.1.

Detaylı

1. Temel Mülkiyet ve Gayrimenkul Kavramları. 2. Tapu İşlemleri. 3. Türkiye de Kat Mülkiyeti Mevzuatı İle Site ve Bina Yönetimi

1. Temel Mülkiyet ve Gayrimenkul Kavramları. 2. Tapu İşlemleri. 3. Türkiye de Kat Mülkiyeti Mevzuatı İle Site ve Bina Yönetimi 1. Temel Mülkiyet ve Gayrimenkul Kavramları 2. Tapu İşlemleri 3. Türkiye de Kat Mülkiyeti Mevzuatı İle Site ve Bina Yönetimi 4. Gayrimenkule İlişkin Diğer Mevzuat 5. İmar Uygulama Süreçleri 1 6. Türkiye

Detaylı

BİLGİ NOTU. Atıl durumda bulunan Hopa Termik Santralinin de bulunduğu TAŞINMAZLAR ve üzerindeki Varlıklar (HOPA TAŞINMAZLARI) Taşınmaz

BİLGİ NOTU. Atıl durumda bulunan Hopa Termik Santralinin de bulunduğu TAŞINMAZLAR ve üzerindeki Varlıklar (HOPA TAŞINMAZLARI) Taşınmaz BİLGİ NOTU Taşınmaz Atıl durumda bulunan Hopa Termik Santralinin de bulunduğu TAŞINMAZLAR ve üzerindeki Varlıklar (HOPA TAŞINMAZLARI) Adresi / Konumu Hopa Termik Santrali, Artvin ili Hopa ilçesi Bucak

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 2 KRONOLOJİ 2.1- GİRİŞ... 9

İÇİNDEKİLER. Bölüm 2 KRONOLOJİ 2.1- GİRİŞ... 9 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞEHİRLEŞME 1.1- ŞEHİR NEDİR?... 1 1.1.1- Yönetsel Tanım... 1 1.1.2- Fonksiyonel Tanım... 2 1.1.3- Planlama Açısından Tanım... 4 1.2- ŞEHİRCİLİK... 5 1.3- TÜRKİYE DE ŞEHİRLEŞME VE SORUNLARI...

Detaylı

6. Kat mülkiyetine konu gayrimenkulün bütününe ne ad verilir? 1.Aşağıdakilerden hangisi tapuda şerh edilir?

6. Kat mülkiyetine konu gayrimenkulün bütününe ne ad verilir? 1.Aşağıdakilerden hangisi tapuda şerh edilir? 1.Aşağıdakilerden hangisi tapuda şerh edilir? A) Yönetim planı B) Eklentiler C) Rehin hakları D) Yevmiye numarası E) Tasarruf yetkisi kısıtlamaları 6. Kat mülkiyetine konu gayrimenkulün bütününe A) Ana

Detaylı

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun un 7. Maddesinde Yapılan Değişiklikler Hakkında

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun un 7. Maddesinde Yapılan Değişiklikler Hakkında PwC Türkiye Gayrimenkul Bülteni Tarih: 10.12.2018 Sayı: 2018/05 www.pwc.com.tr 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun un 7. Maddesinde Yapılan Değişiklikler Hakkında Özet

Detaylı

KAMULAŞTIRMA VE KENTSEL ALANLARIN DÜZENLENMESİ

KAMULAŞTIRMA VE KENTSEL ALANLARIN DÜZENLENMESİ TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI KAMULAŞTIRMA VE KENTSEL ALANLARIN DÜZENLENMESİ Prof. Dr. Sebahattin BEKTAŞ 1 Ünite: 7 KAMULAŞTIRMA DOSYALARININ HAZIRLANMASI Prof. Dr. Sebahattin BEKTAŞ

Detaylı

KÜÇÜKYALI KARAYOLLARI ARAZİSİ

KÜÇÜKYALI KARAYOLLARI ARAZİSİ KÜÇÜKYALI KARAYOLLARI ARAZİSİ Hazırlayan:ESİN KÖYMEN TMMOB MİMARLAR ODASI İSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESİ ANADOLU 2. BÜYÜKKENT BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI 13 HAZİRAN 2016 MALTEPE KÜLTÜR MERKEZİ-KÜÇÜKYALI

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı 1 / 6 DAĞITIM YERLERİNE İlgi : 26 08 2016 tarih ve 29813sayılı Resmi Gazete. İlgi Resmi Gazete'de yayımlanan 19.08.2016 tarih ve 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile

Detaylı

T.C. TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, TANIMLAR

T.C. TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, TANIMLAR T.C. TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, TANIMLAR Amaç MADDE 1-(1) Bu yönetmeliğin amacı; Tepebaşı Belediyesi

Detaylı

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM S P K GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM GENEL AÇIKLAMA Bu soru kitapçığındaki testler şunlardır: Modül Adı Soru Sayısı 1019 Gayrimenkul Mevzuatı 25 Bu kitapçıkta yer alan

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI İDARÎ YARGI 30 Mayıs 02 Haziran 2013 / İstanbul BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ 1. 4483 Sayılı Kanunun Uygulanmasından Kaynaklanan 2. İlk ve Orta

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 80 İST, 24.07.2013 GELİR VERGİSİ KANUNU TASARISINDAKİ TAŞINMAZ VE İŞTİRAK (ORTAKLIK) PAYLARI SATIŞ KAZANCI İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 80 İST, 24.07.2013 GELİR VERGİSİ KANUNU TASARISINDAKİ TAŞINMAZ VE İŞTİRAK (ORTAKLIK) PAYLARI SATIŞ KAZANCI İLE İLGİLİ HÜKÜMLER SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 80 İST, 24.07.2013 ÖZET: Gelir Vergisi Kanunu Tasarısındaki taşınmaz ve iştirak (ortaklık) payları satış kazancı ile ilgili hükümler. GELİR VERGİSİ KANUNU TASARISINDAKİ TAŞINMAZ

Detaylı

EK-14 TAPU VE KADASTRO İŞLERİ

EK-14  TAPU VE KADASTRO İŞLERİ Ana Dosya 1. Alt Konu 2. Alt Konu 3. Alt Konu Saklama Süresi Saklama Kodu EK-14 TAPU VE KADASTRO İŞLERİ 100 Tapu ve Kadastro İşleri (Genel) 105 Taşınmaz (Tapu Sicili) İşlemleri B A3 Tapu Müdürlüklerinde

Detaylı

ALANSAL UYGULAMALAR. 6306 sayılıafet RİSKİALTINDAKİALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN ve UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

ALANSAL UYGULAMALAR. 6306 sayılıafet RİSKİALTINDAKİALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN ve UYGULAMA YÖNETMELİĞİ ALTYAPI ve KENTSEL DÖNÜŞÜM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ALANSAL UYGULAMALAR 6306 sayılıafet RİSKİALTINDAKİALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN ve UYGULAMA YÖNETMELİĞİ İsmail TÜZGEN Şehir Plancısı 6306

Detaylı

E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK MÜRACAATTA GEREKEN BİLGİLER

E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK MÜRACAATTA GEREKEN BİLGİLER E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK MÜRACAATTA GEREKEN BİLGİLER 1- E - DEVLET ŞİFRESİ 2- GEÇERLİ BİR CEP TELEFONU NUMARASI 3- GEÇERLİ BİR E-POSTA ADRESİ 4- BEYAN EDİLECEK YAPININ ADRESİ 5- TAPUSU VARSA ADA VE

Detaylı

MADDE METNİ : MADDE 11 : DEĞERLEME GÜNÜ

MADDE METNİ : MADDE 11 : DEĞERLEME GÜNÜ MADDE METNİ : MADDE 11 : DEĞERLEME GÜNÜ Madde 11- Bu vergiye mevzu olacak malların değerleme günü, miras yoliyle vukubulan intikallerde mirasın açıldığı, diğer suretle vâki intikallerde malların hukuken

Detaylı

Doç. Dr. EMREHAN İNAL İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı. Kentsel Dönüşüm Hukukunda RİSKLİ YAPI

Doç. Dr. EMREHAN İNAL İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı. Kentsel Dönüşüm Hukukunda RİSKLİ YAPI Doç. Dr. EMREHAN İNAL İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Kentsel Dönüşüm Hukukunda RİSKLİ YAPI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 I. GENEL

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ġehġrcġlġk BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi BaĢkanlığı. Sayı : 23294678-010-06/1-2075 12/03/2014

T.C. ÇEVRE VE ġehġrcġlġk BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi BaĢkanlığı. Sayı : 23294678-010-06/1-2075 12/03/2014 Sayı : 23294678-010-06/1-2075 12/03/2014 Konu : Tarım Arazilerinde Hisseli Satış GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMINA Ġlgi : a) 05/03/2007 tarihli Protokol, b) 20/03/2007 tarihli ve 2007/5 sayılı Genelge, c) 05/02/2014

Detaylı

4. Gayrimenkul değerleme şirketleri aşağıdaki işlerden hangisiyle uğraşamazlar?

4. Gayrimenkul değerleme şirketleri aşağıdaki işlerden hangisiyle uğraşamazlar? 1. Sorumlu değerleme uzmanlarının deneyim sürelerine ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) En az 2 yıl B) En az 3 yıl C) En az 5 yıl D) En az 7 yıl E) En az 10 yıl 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

T.C. MERAM BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİY ÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. MERAM BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİY ÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak : Amaç : T.C. MERAM BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLÂK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİY ÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1: Bu yönetmeliğin amacı Meram Belediyesi,

Detaylı

güncelliğin değişikliklerin 2. Cins değişikliği, 3. Şekil değişikliği, şeklinde ifade edilebilir

güncelliğin değişikliklerin 2. Cins değişikliği, 3. Şekil değişikliği, şeklinde ifade edilebilir Konu: İfraz-tevhid Kadastroda güncelliğin sağlanması için kadastro sonrasında hukuki ve teknik yönde oluşacak değişikliklerin anında izlenmesi gerekmektedir. Bu değişiklikler; 1. Hukuki değişiklikler,

Detaylı