ĠġLETME BĠLĠMĠNĠN GELĠġĠMĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ĠġLETME BĠLĠMĠNĠN GELĠġĠMĠ"

Transkript

1 ĠġLETME BĠLĠMĠNĠN GELĠġĠMĠ

2 ĠġLETME KAVRAMININ ĠÇERĠĞĠ Üretim öğeleri olan emek, sermaye, doğa ve teknolojiyi sistemli ve amaca yönelik olarak planlı, ve uyumlu bir biçimde bir araya getirip, ekonomik mal ya da hizmet üretmek üzere işleyen ya da işletilen birim iģletmedir.

3 ĠġLETME KAVRAMI :GĠRĠġĠM GiriĢim, başkalarının gereksinmelerini sürekli olarak karşılamak üzere, pazarı olan ve pazarda fiyatı oluşan ekonomik mal ve hizmetleri ortaya koymak ve sahibine kâr sağlama amacını güden işletmedir. Her girişim bir işletme olurken her işletme bir girişim olarak nitelenemez.

4 İŞLETME BİLİMİNE BAKIŞ ĠĢletme bilimi, iģletmelerin kuruluģundan, finansmanlarından, üretimlerinden üretim araçlarının sağlanmasından, üretilen mal ve hizmetlerin pazarlanmasından, ussal bir biçimde örgütlenip, yönetilmelerinden ve iģletmelerde geçen parasal olayların hesaplarla saptanmasından söz eden bir bilimdir.

5 ĠĢletme Biliminde Kullanılan ÇeĢitli Yöntemler A- Betimleyici Yöntem B- Tümevarım Yöntemi C- Tümdengelim Yöntemi D- Analitik Yöntem E- Sentetik Yöntem F- Normatif Yöntem

6 A- BETĠMLEYĠCĠ YÖNTEM ĠĢletme biliminde kullanılan yöntemlerin en yalınıdır. Bu yöntemde tarihsel olaylar ve gerçekler sıralanır. B- TÜMEVARIM YÖNTEMĠ Bireysel olaylardan genel sonuçlar elde etmeyi amaçlar. Birbirine benzeyen olaylar arasında ortak nedenler aramak ve neden- sonuç iliģkisini deneysel olarak kanıtlamak bu yöntemin özelliğidir. C- TÜMDENGELĠM YÖNTEMĠ Belirli genel sonuçlardan yola çıkarak bireysel olayları açıklamayı amaçlar.

7 D- ANALĠTĠK YÖNTEM Bir bütünü oluģturan temel ögeleri ayrıģtırmak ve bu ögeleri ve aralarındaki bağlantıları açıklamak amacındadır Diğer yöntemlerin tamamlayıcısı olarak iģletme biliminde kullanılır. E- SENTETĠK YÖNTEM Yapılan gözlemlerden elde edilen bireysel bilgilerden bir bütünün oluģturulması, aynı anlamda birleģen parçaların bir araya getirilmesine yöneliktir. Analitik yöntemin karģıtıdır. F- NORMATĠF YÖNTEM Belirli standartların, yasaların, sonuçların varolduğunu kabul ederek olayları ve geliģmeleri değerlendirir.

8 ĠġLETME BĠLĠMĠNĠN DĠĞER BĠLĠMLERLE ĠLĠġKĠSĠ 1. Ekonomi ve İşletme Bilimi 2. Davranış Bilimleri ve İşletme Bilimi 3. Matematik, İstatistik ve İşletme Bilimi 4. Hukuk ve İşletme Bilimi

9 A- EKONOMĠ VE ĠġLETME BĠLĠMĠ Mikro ekonomi ve makro ekonomi iģletme bilimini etkilemektedir. Makro ekonomi; tüm ekonomiyi kapsayarak inceleme yapar.mikro ekonomi ise ekonominin birimleriyle ilgilenir. B- DAVRANIġ BĠLĠMLERĠ VE ĠġLETME BĠLĠMLERĠ DavranıĢ bilimleri, gözlemler ve deneyler yoluyla bireylerin ve toplumların davranıģlarını çözümlemeyi amaçlar.

10 C-MATEMATĠK, ĠSTATĠSTĠK VE ĠġLETME BĠLĠMĠ ĠĢletme biliminde sayısal çözümlemelerden son yıllarda çok yararlanılmaktadır. D- HUKUK VE ĠġLETME BĠLĠMĠ ĠĢletme bilimi, varolan hukuksal düzeni bir veri olarak kabul eder. Veri kabul edilen hukuksal düzenin ulusal ekonomi içinde iģletmelere vereceği yer, ülkelere göre, ekonomik sistemlere göre farklılaģır.

11 ĠġLETME BĠLĠMĠNĠN BÖLÜMLENDĠRĠLMESĠ ĠĢletme bilimi değiģik yaklaģımlara göre üç ana baģlık altında bölümlendirilir. 1. ĠNCELEME ALANINA GÖRE BÖLÜMLENDĠRME 2. ĠNCELEME BĠÇĠMĠNE GÖRE BÖLÜMLENDĠRME 3. ĠġLETME ĠġLEVLERĠNE GÖRE BÖLÜMLENDĠRME

12 A-ĠNCELEME ALANINA GÖRE BÖLÜMLENDĠRME ĠĢleme bilimi inceleme alanına göre, konuları genel olarak ya da özel olarak ele alır. a-genel ĠĢletmecilik Bilimi b-özel (Türsel) ĠĢletmecilik Bilimi

13 A-ĠNCELEME ALANINA GÖRE BÖLÜMLENDĠRME a- Genel ĠĢletmecilik Bilimi Bütün iģletmeler için ortak ve geçerli olan konuları ve sorunları inceler.bu inceleme kurumsal ya da uygulamaya dönük olabilir. Örneğin; iģletmelerin kuruluģ yeri, maliyet giderleri,tedarik, pazarlama gibi konular, sorunlar ve çözüm yolları genel iģletmecilik biliminin inceleme alanına girer. b. Özel ( türsel ) ĠĢlemecilik Bilimi Tek tek iģkollarının özelliklerine bağlı olan ve bu nedenle iģletmeden iģletmeye değiģiklik gösteren çeģitli iģletmecilik konuları ve sorunları incelenir.

14 Özel iģletme biliminin kapsadığı dalların sınıflandırılması Banka İşletmeciliği Endüstri işletmeciliği Ticaret işletmeciliği Turizm İşletmeciliği Sigorta İşletmeciliği Ulaştırma İşletmeciliği Kooperatif İşletmeciliği Tarımsal işetmecilik Kamu İşletmeciliği El sanayi ve küçük sanat İşletmeciliği Özel ev ekonomileri İşletmeciliği

15 2. ĠNCELEME BĠÇĠMĠNE GÖRE BÖLÜMLENDĠRME A- Kuramsal ĠĢletme Bilimi Kuramsal ĠĢletme Bilimi, iģletme içi ve dıģı olaylarla ilgili nedensonuç iliģkilerini belirler; ÇeĢitli ölçütler kurar ve bunları düzenleyip yönetir. B- Uygulamalı ( Pratik) ĠĢletme Bilimi Yapılan araģtırma sonuçlarının uygulamada kullanılmasına ve bu arada ortaya çıkan sorunların çözümlenmesine yöneliktir. ĠĢletme iģleyiģini en iyi biçimde sağlayacak kuralların uygulanması için iģletme içi ve örgütsel etkenlerle iģletme dıģı pazar, istem gibi etkenler sürekli olarak değerlendirilir.

16 3. ĠġLETME ĠġLEVLERĠNE GÖRE BÖLÜMLENDĠRME 1. ĠĢletme Yönetimi ( Planlama, Örgütleme, yöneltme, eģgüdümleme, denetim ) 2. Finansman 3. Satın alma 4. Depolama 5. Üretim ( mal ve Hizmet ) 6. TaĢıma ( iģletme içi ve dıģı taģıma ) 7. Pazarlama ( Makro ve mikro ) 8. Personel Yönetimi 9. Denetim 10. ĠĢletme Tekniği Genel olarak iģlevsel incelemede ele alınan bölümleme:

17 ĠġLETME BĠLĠMĠ VE ĠġLETME KAVRAMINA TARĠHSEL BAKIġ ĠĢletme ekonomisinde tarihsel bakıģ üç ayrı yönden ele alınır. ĠĢletmecilik Biliminin Tarihsel GeliĢimi ĠĢletmelerde Bilimsel Yönetimin Tarihsel GeliĢimi ĠĢletme Kavramının Tarihsel GeliĢimi

18 1. İşletmecilik Biliminin Tarihsel Gelişimi a- Ticaret Dönemi: Ticarete ve hesap tekniğine ilişkin bilgilerin doğuşunu kapsayan bu dönem 1675 e dek gelir. b- Sistemli Ticarethaneler Dönemi: sürdüğü kabul edilen bu dönemde, ticari işlemelerin yaşayışları sistemli olarak incelenmeye başlanmıştır. c- Gerileme Dönemi:Daha çok teknik bilgilere yönelerek, işletme ekonomisine ilgi duyulmaması, ticaret okullarında işletme ekonomisi derslerinin programlardan çıkarılması, işletmecilik biliminde gerileme yaratmıştır.

19 1. ĠĢletmecilik Biliminin Tarihsel GeliĢimi d- Açıklayıcı Ticaret Bilgisi Tekniği Dönemi: arasını kapsayan bu dönemde ticari bilgilerin okutulduğu bir çok yüksek ticaret okulunun bağımsız olarak açıldığı görülür. e- SistemleĢme ve GeliĢme Dönemi: yıllarını kapsayan bu dönemde sistemli büyük eserler yayımlanmıştır. f- Yayılma ve DerinleĢme Dönemi:1926 da daha yeni ve daha büyük eserlerin oluşturulması ile başlayan dönemdir.

20 ĠĢletmelerde Bilimsel Yönetimin Tarihsel GeliĢimi A- Bilimsel Yönetim Öncesi Dönem Eski tarih çağlarına dayanır. Eski Mısır, Çin, Yunan, Roma ve Osmanlı İmparatorluklarında yönetim düşüncesi çeşitli düzeylerde yer bulmuştur. Özellikle, askeri örgütlerde çeşitli yönetim ilkelerinin geliştirilmesi ve yönetim sistemlerinin kurulmasında önemli gelişmeler yaşanmıştır.

21 B- Bilimsel Yönetim Dönemi Örgütün önceden belirlenen ölçütlere göre işletilebileceğini ileri süren klasik akım ortaya çıkmıştır. Klasik akımda çeşitli görüşler bilimsel yönetimin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Bunlar; Frederick W. Taylor Bilimsel Yönetim İlkeleri kitabında Bilimsel Yönetimin işlemelerde uygulanması zorunluluğunu açıklamıştır. Henry Fayol Fayol Yönetim biliminin evrensel olduğunu savunmuş Genel ve Sınai yönetim adlı kitapla bilimsel yönetimin öncüleri arasında yer almıştır. Max Weber bürokrasi modelini oluşturan Alman düşünürü, Sosyal ve Ekonomik Örgütlenme Teorisi adlı eserinde, örgütlenme kuramını bütün yönleri ile incelemiştir.

22 Klasik akımdan sonra yıllarında insancıl iliģkiler yaklaģımı dönemi ( DavranıĢsal YaklaĢım ) dönemidir.örgütlerin özümsenmesinde, insan davranışları göz önünde tutularak çalışan insanın örgütlerde nasıl güdüleneceği üzerinde durulmuştur den sonra başlayan ÇağdaĢ Yönetim Dönemi işletme yönetimi ve örgütlenmesi alanında C. Barnard, M.P. Follet, L.P Urwick, C. Sheldon, J.D. Mooney, A. C Realy in katkıları sağlanmıştır. Elton Mayo ve asistanı Roethlisberger, Western Hawtorne, psikolojik, fizyolojik, ve ekonomik ögelerin işletmede çalışan insanların tutum ve davranışları üzerindeki etkilerini incelemişlerdir. Böylece NEO KLASĠK akımın öncüsü olmuşlardır.

23 ĠĢletme Kavramının Tarihsel GeliĢimi

24 B- ĠġLETMENĠN BĠRĠM OLARAK GELĠġĠMĠNDEKĠ AġAMALAR 1. İLKEL AŞAMA 2. TARIMSAL AŞAMA 3. ZANAATKARLIK AŞAMASI 4. LONCA AŞAMASI 5. EV İŞÇİLİĞİ AŞAMASI 6. FABRİKA AŞAMASI

25 ĠLKEL AġAMA Ürünler ticaret yapmayı sağlayacak ölçüde bol değildi. Maddeler doğada bulundukları biçimde kullanılıyordu. Bu aģamada kiģiler yalnızca kendi gereksinimlerini karģılama amacı güttüğünden, iģletmecilik ilkeleri çerçevesinde değiģime uygun düzeyde artık ürün çok az olmuģtur.

26 TARIMSAL AġAMA İnsanlar doğayı daha yoğun biçimde ekip biçmeye başlayarak kendi kullanımları için gerekli olandan daha fazla ürün elde etmişlerdir. Böylelikle Kişiler, ürünlerini eksik olan ya da istedikleri ürünlerle değiş- tokuş etmişler bir yandan da kendileri için araç ve eşyalar yapmaya başlamışlardır.

27 ZANAATKARLIK AŞAMASI Zanaatkarlık elle kas gücüyle üretim anlamına gelir. yalnızca Ġnsan çabasıyla hammaddelerin bitmiģ mallar biçimine dönüģtürülmesidir. Bu yolla mum, sabun, mobilyalar, deri giysiler vb. üretilmiģtir.

28 LONCA AġAMASI Loncalar orta çağda ( ) tüccarlar ve zanaatkarlarca örgütlenmiştir. Bu nedenle iki ana lonca çeşidi vardır. Ticaret loncaları: tüccarların oluşturduğu ticaret birliklerinin amacı orak çıkarları korumak için işbirliği sağlamaktır. Bu birleştirilmiş çabalarla çalışma saatleri ve yöntemlerinin yanı sıra üretilen malın niceliği, niteliği, fiyatı da denetlenebiliyordu. Zanaatkar loncaları ise aynı tür işi yapan el becerisine sahip kişilerin oluşturduğu bir örgüttür.

29 EV ĠġÇĠLĠĞĠ AġAMASI Bu, zanaatkar loncaların yaptığı anlaşmaların geliştirdiği bir aşamadır. Bu üretimde yeni bir işadamı türü ortaya çıkmıştır, buna giriģimci denir. Ev işçiliğinde girişimci hammaddeyi üretim yapmak ve üretileni satmak amacıyla satın alır, ancak üretim işlemini kendisi gerçekleştirmez.; bu üretimi kendi evinde yapacak zanaatkarlar kiralar. İşin üretim ve satışına ilişkin risk girişimcinindir.

30 ATÖLYE AġAMASI Ev işçiliğinden fabrikaya geçmeden önce atölyeler kurulmuş ve daha sonra fabrikalaşma aşamasına geçilmiştir.

31 FABRĠKA AġAMASI 1760 ların başlangıcında bir dizi buluş gerçekleşmiş ve bunların endüstriyel güç olarak uygulanması üretim yöntemlerinde devrim yaratmıştır. Bir kez de birden çok iplik bükebilen makinenin bulunuşu, buharın bulunup tekstil endüstrisine uygulanmasıyla iplik bükme sürecinin çok hızlanması önemli aşamalardır. Bu dönemde işletmecilik çağdaş bir anlam kazanmaya başlamış; Bilimsel yöntemlerle araştırma, geliştirme çalışmaları hız kazanmış Kütlesel üretime geçilmiş, iş bölümü önem kazanmıştır.

32 SANAL ĠġLETME AġAMASI Özellikle 2000 li yıllar da işletmeler kurulmaya başlanmış ve mekan zaman vb. kısıtları kaldırarak hizmet vermeye başlamıştır.

33 ĠġLETMECĠLĠĞĠN ANLAMI VE TEMELLERĠ

34 ĠġLETME EKONOMĠSĠ ĠLE ĠLGĠLĠ TEMEL KAVRAMLAR 1. Gereksinme ve Ġstekler : Ekonomik yaşamın ve ekonomik didinmelerin çıkış noktasını insan gereksinmeleri ve istekleri oluşturur. Bunların bir bölümü kişilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gereklidir ve kesinlikle karşılanmalıdır. ( beslenme, barınma, uyuma vb. ) Temel gereksinimlerin yanında, kişilerin mutluluğunu, yaşama bağlılığını ve yaşam bilincini geliştiren gereksinme ve istekler vardır. (Ait olma, sevgi,saygı, kendini gerçekleştirme gibi. )

35 GEREKSĠNME VE ĠSTEKLERĠN KARġILANMASI VE EKONOMĠK SĠSTEMLER Ulusal kaynakların nasıl değerlendirileceğinin kararlaģtırılmasında, herhangi bir ülke halkının ekonomik yapıya iliģkin temel soruları yanıtlaması gerekir. Bu sorular: 1.Hangi Mallar Üretilecektir? Bunların ne kadarı kapital malları, ne kadarı tüketim mallarıdır? Hangi malların üretileceğini kimler belirleyecektir? 2.Bu Mallar Nasıl Üretilecektir? Bu malları üretmek için gereken kaynaklar nasıl örgütlenecektir? 3.Üretilen Mal ve Hizmetleri Kimler Kullanacaktır? Bunların dağılımı nasıl yapılacaktır? Kimler hangi fiyata satın alacaktır.

36 ÜRETĠM VE ÜRETĠM ÖGELERĠ Gereksinme ve istekleri karģılamak için gerekli olan mal ve hizmetleri elde etme amacıyla giriģilen çabalar EKONOMĠK FAALĠYET adını alır. Mal ve hizmetlerin gereksinme ve istekleri karģılama özelliğine YARAR denir. Gereksinmeleri giderme derecesine göre farklı değerlerde olur. Ġnsan istek ve gereksinmelerini karģılayacak yararlı mal ve hizmetleri ortaya koymak ÜRETĠM dir

37 ÜRETİM ÖGELERİ EMEK TEKNOLOJĠ KAPĠTAL DOĞA

38 ÜRETĠM ÖGELERĠ A- EMEK Herhangi bir iģte çalıģmaya uygun olan tüm erkek ve kadınlar bir ülkenin emek gücünü oluģtururlar. Bir iģletmede emek, tüm üretim ögelerini harekete geçirici ve eģgüdümleyici bir özellik taģır. Emek gücü, dayanır.. kas gücüne kafa gücüne

39 B- DOĞA ( TOPRAK) Tüm doğal varlıklar temel bir üretim kaynağı olarak ele alınır. Toprak, çiftçilerin kullandıkları tarla, kentsel fabrika alanlarını ve kırsal alanları kapsar. Denizler, doğal bir kaynaktır. Üretimde kullanılan demir cevheri, petrol, kömür gibi hammaddelerde doğanın ürünleridir. Tarım, ormancılık, balıkçılık da doğrudan doğruya doğaya bağlıdır.

40 C- KAPİTAL /SERMAYE Mal ve hizmet üretimini destekleyen servet, kapital adını alır. Kapital çeģitli biçimlerde olabilir: Bir iģletmenin makinaları, araç ve gereçleri nakit para, üretim malları, çeģitli hak ve ayrıcalıklar

41 D-TEKNOLOJĠ Teknoloji, insanın çalıģmasını geliģtirmek ve üretim yeteneğini arttırmak için bilginin üretilmesi ve uygulanmasıdır. Teknoloji, malların daha etken yollarla üretilmesini sağlar. ĠĢ özelliklerini değiģtirip, yalınlaģtırır. ĠĢin çoğunluğunun makinalar tarafından yapılması,daha az iģ gücünün çalıģtırılması ve niteliksiz iģçiliğin daha az kullanılması sonucunu doğurur.

42 ĠġLETMELER HANGĠ TÜR ĠġLER YAPARLAR? FAALĠYET ALANLARI NELERDĠR?

43 MAL VE HĠZMET ÜRETĠMĠ İnsan gereksinmelerini ve isteklerini gidermeye yarayan somut araçlara mal denir. İkiye ayrılır. a- Ekonomik Olmayan Mallar: Elde etmek için hiçbir çaba gerektirmeyen ve doğada hazır bulunan mallardır. Örneğin soluduğumuz hava, gün ışığı, yağmur suyu b- Ekonomik Mallar: Elde olunması için emek harcanan mallardır. İşletme birimlerinin tüm ürünleri bu anlamda mal kavramına girer. Örneğin: ekmek, buzdolabı uçak, bilgisayar, konserve, kitap vb.

44 Ekonomik mallar gereksinmeleri giderme özellikleri yönünden üçe ayrılır. 1. Tüketim malları : gereksinmeleri doğrudan gideren malardır. Son tüketicilerin kişisel veya aile gereksinmelerini karşılar. Ekmek, radyo, çamaşır makinası, bu sınıfa girer. 2. Ara mallar: Gereksinmeleri dolaylı olarak gideren mal çeşitleridir. Örneğin ağacın işlenerek mobilyaya dönüştürülmesi 3.Üretim Malları: Başka bir malın üretilmesi için gerekli olan mallardır. Örneğin; işletme binası,işletme donanımı, makinalar, hammaddeler

45 Ekonomik mallarda bir başka sınıflandırma ölçütü, bu malların dayanıklılığı ya da kullanım sürelerine göredir. İkiye ayrılır: 1. Dayanıksız Mallar: Bir kez kullanım sonucu tüketilip yok edilen mallardır. Gıda maddeleri bu gruba girer. Ekmek Muz Elma Pasta Çay 2. Dayanıklı mallar: Bir kullanım sonucu değil de uzun süreli kullanımla yavaş yavaş tüketilen mallardır. Çanta Kalem Televizyon

46 HĠZMET ÜRETĠMĠ Ġnsan gereksinmelerini karģılayan, ancak somut olmayan araçlara hizmet adı verilir. Örneğin; Otel ĠĢletmeciliği Otobüs ĠĢletmeciliği, Muhasebeci, Avukat, Doktor. Öğretmen, Berber.

47 TĠCARET ĠġLETMESĠ ĠĢletme üzerinde hiçbir değiģiklik yapmadan mal alım satımı yapıyorsa ticaret iģletmesidir.

48 TÜKETĠM VE TÜKETĠCĠ İnsan gereksinmelerini isteklerini karşılamak amacıyla üretilen mal ve hizmetlerin kullanımı Tüketim adını alır. Tüketim eylemini gerçekleştiren bireylere ya da örgütlere Tüketici adı verilir. Son Tüketici, kişisel ya da aile gereksinmeleri nedeniyle bir mal ya da hizmeti satın alan birey ya da kuruluştur. Endüstriyel Tüketici, üretim yeniden satma ya da işletme kurma amacıyla satın almada bulunan bireyler ya da örgütlerdir. Ekonomilerde bireylerin yeri kendini iki yönde gösterir.tüketicilik ve Üreticilik 1. Öncelikle her birey tüketicidir. 2. Tüketici bireyin ikinci yönü üreticiliktir.

49 TALEP Belirli bir zamanda değişik fiyatlarla belirli bir maldan kişilerin satın alma isteği ve gücüdür. Bir mala olan istemden söz edebilmek için Ģu koģullar gereklidir. 1. Mala karģı duyulan gereksinme ya da istek 2. Malın karģılığını ödeme isteği 3. KarĢılığı ödeyebilecek gelir düzeyi

50 GĠRĠġĠMCĠNĠN ĠġLEVLERĠ a- Yeni ürünler meydana getirmek ya da bilinen ürünlerin niteliklerini değiştirmek b- Yeni üretim yöntemleri geliştirip, uygulamak. c- Endüstride yeni ve gelişmiş örgütlenmelere gitmek d- Pazarlara açılmak e- Yeni girdi kaynakları bulmak f- Yönetim ve çalışanlar arasındaki ilişkileri kurmak g- İşletme ile kamu ve devlet arasındaki ilişkileri geliştirmek

51 Yönetici, kârı ve riski başkalarının olmak üzere mal ya da hizmet üretmek için üretim ögelerini sağlayan ve bunları beli bir gereksinmeyi karşılama amacına yönelten kişidir. Başkaları için ücret karşılığında yöneticilik görevlerini üstlenmeleri ise profesyonel yöneticilik olarak adlandırılır. Ġyi bir yönetici: Çalışanları yakından tanımalı Zamanında ve doğru karar verebilmeli Davranışları ve kişiliği ile örnek olmalı Sorumluluk sahibi olmalı Hataları hoş görmeli ve demokratik olmalı Sabırlı kararlı ve azimli olmalı Küme çalışmasını özendirmeli Katılımcı ve eğitici almalıdır.

52 ĠĢletmelerde Faaliyet Çevresi ĠĢletme çevresi, İşletmelerin didinmelerini işletme dışından etkileyen fiziksel ve kültürel etkenlerin tümüdür. İşletmelerde dış çevreyi oluşturan etkenler ve koşullar dört ayrı çevresel yapı içinde ele alınır. 1. TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL ÇEVRE 2. YASAL- SĠYASAL ÇEVRE 3. EKONOMĠK ÇEVRE 4. FĠZĠKSEL ( DOĞAL ) ÇEVRE

53 1.TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL ÇEVRE Toplumsal çevreden bir toplumun çeģitli kuruluģlarına örneğin iģletmelere bakıģ açısı onlara iliģkin görüģleri anlaģılır. Bütün öteki çevre etkenlerini tümünün odaklaģtığı ve süzgeçten geçirilerek somutlaģtırıldığı aģama toplumsal çevrede gerçekleģir. 2. YASAL- SĠYASAL ÇEVRE İşletmelerin didinme alanlarında, uluslar arası ilişkilerinde,işletmelerin borç alacak ilişkilerinde, işletmelerin para bulma ilişkilerinde, personel ilişkilerinde, yetki ve sorumluluk ilişkilerinde hukuksal düzenlemeler bulunur.

54 3. FĠZĠKSEL ÇEVRE Genel anlamda yeryüzündeki doğal kaynaklardır. Bunlar toprak, hava, su ve iklimdir. Fiziksel çevre koşullarından işletmeleri en çok etkileyen ögeler yetersiz enerji arzı, tükenen doğal kaynaklar ve çevre kirliliğidir. 4. EKONOMĠK ÇEVRE İşletmeler içinde bulundukları ekonomik yapının birer ürünüdür. Ekonomik yapıdaki üretim ilişkileri ve bunun tüm yansımaları işletmeleri etkiler.ne üretilecektir? Ne kadar üretilecektir? Kaça üretilecektir? Nasıl üretilecektir? Bu sorular işletme ekonomisinin temel konularını oluşturur.

55 Mal- Hizmet Talebi Mal ve Hizmet Pazarı Mal- Hizmet sunumu Kamu (Halk) Üretim ögeleri sunumu Üretim Araçları Pazarı ĠĢletmeler ( Halk üretim ögelerini vererek, karşılığında para alır. İşletmeler halka mal ve hizmet satar. Karşılığında para alır.) Üretim ögeleri istemi

56 ĠġLETMELERĠN BÖLÜMLENDĠRĠLMESĠ 1. Üretilen Mal ve Hizmet Çeşidi Yönünden İşletmeler 2. Kapitalin Mülkiyeti Yönünden İşletmeler 3. Hukuksal Biçimleri Yönünden İşletmeler 4. Ulusal Köken Yönünden İşletmeler 5. İşletmeler Arası Anlaşmalar Yönünden İşletmeler 6. Öteki Yönlerden

57 ÜRETĠLEN MAL VE HĠZMET ÇEġĠDĠ YÖNÜNDEN ĠġLETMELER A- ENDÜSTRĠ ĠġLETMELERĠ B- TĠCARET ĠġLETMELERĠ C- HĠZMET ĠġLETMELERĠ

58 A- ENDÜSTRĠ ĠġLETMELERĠ Üretim sürecinde, kullanılan girdileri fiziksel ya da kimyasal yönden değiģikliğe uğratarak yeni bir mala dönüģtüren iģletmelerdir. BaĢlıca ÇeĢitleri: 1. Analitik Endüstriler: Hammadde çeşitli bölümlere ayrıştırılır ve bunların her biri değişik ürünlerin üretiminde kullanılır.örneğin; ham petrolü ayrıştırarak benzin, gazolin,yağ, fuel, elde etme gibi 2. Sentetik Endüstriler: Bir ürünü elde etmek için hammaddeleri bir araya getiren işletmelerdir. İlaç, Boya, Plastik, Deterjan üreten işletmeler 3. Bir Hammaddeyi ĠĢleyen Endüstriler: Örneğin; şeker endüstrisinde şeker pancarı çeşitli aşamalardan geçirilerek şekere dönüştürülür. 4. Montaj Endüstrileri: Çeşitli parçaları bir araya getirip, takıştırarak temel malı elde eden endüstrileredir. Uçak ve Otomobil üretimi gibi. 5. BütünleĢtirilmiĢ endüstriler: Hammadde yeraltından çıkartılır, işlenir ve daha ileri düzeyde bir ürüne dönüştürülür. Bakır, Demir Çelik endüstrileri

59 B- TĠCARET ĠġLETMELERĠ Ticaret kesiminde çalışan, üretici işletmelerin ürettikleri malların toptancılığını, yarı toptancılığını ve perakendeciliğini yapan işletmelerdir.

60 C- HĠZMET ĠġLETMELERĠ Hizmet üreten ve pazarlayan her boyuttaki işletmelerdir. Bunlar; Konaklama ( Otel, Motel) Eğlence ( Tiyatro, Sinema ) Sağlık (Hastane) Eğitim- öğretim ( Okul ) Bakım Hizmetleri ( berber, elbise temizleyiciliği ) Taşıma ve iletişim Hizmetleri ( Eşya ve yolcu taşımacılığı, PTT ) Sigorta- finansman ( Sigortacılık, Bankacılık )

61 SERMAYENĠN MÜLKĠYETĠ YÖNÜNDEN ĠġLETMELERĠN BÖLÜMLENDĠRĠLMESĠ Üretim araçlarının mülkiyetinin kimin olduğuna bakarak üçe ayırabiliriz. A- ÖZEL KESĠM ĠġLETMELERĠ Üretim araçlarının mülkiyeti özel kişilerin elinde bulunan işletmelerdir. B- KAMU KESĠMĠ ĠġLETMELERĠ Sermayesinin tümü ya da çoğunluğu devlete ya da kamu tüzel kişilere ait olan işletmelerdir. C- YABANCI SERMAYELĠ ĠġLETMELER Üretim araçlarının mülkiyeti başka ülke girişimcilerine ait olan işletmelerdir.

62 HUKUKSAL BĠÇĠMLERĠ YÖNÜNDEN ĠġLETMELERĠN BÖLÜMLENDĠRĠLMESĠ 1. Özel ĠĢletmelerin Hukuksal Biçimleri A- KiĢi ġirketleri B- Sermaye ġirket a- Tek KiĢi iģletmesi a- Anonim ġirket b- Adi ġirket b- Limited ġirket c- Kollektif ġirket c- Sermayesi Paylara bölünmüģ d- Adi Komandit ġirket komandit Ģirket d- Kooperatif Ģirket e- Dernek iktisadi iģletmesi

63 HUKUKSAL BĠÇĠMLERĠ YÖNÜNDEN ĠġLETMELERĠN BÖLÜMLENDĠRĠLMESĠ 2. Kamu ĠĢletmelerinin Hukuksal Biçimleri A- Kamu Ġktisadi TeĢekkülleri a- Ġktisadi devlet teģekkülleri b- kamu iktisadi kuruluģları B- Yerel Yönetim ĠĢletmeleri C- Katma Bütçeli Yönetim ĠĢletmeleri D- Döner Sermayeli ĠĢletmeler 3. Yabancı Sermayeli ĠĢletmeler

64 ULUSAL KÖKEN YÖNÜNDEN ĠġLETMELERĠN BÖLÜMLENDĠRĠLMESĠ A- ULUSAL ĠġLETME Ülke sınırları içinde kurulmuş, kapital ve yönetim açısından başka bir işletmeye bağlı olmayan işletmelerdir. B- ULUSLARARASI ĠġLETME ve ÇOKULUSLU ĠġLETME Uluslararası işletme yalnızca kendi ülkesinde değil, başka ülkelerde de çeşitli dallarda didinmede bulunan işletmedir. Çokuluslu işletme dünyayı tek bir pazar olarak gören ve durumunu her yerde kıvamlı kılmak için kaynaklarını oralara aktaran bir Dünya şirketidir.

65 ĠġLETMELER ARASI ANLAġMALAR YÖNÜNDEN ĠġLETMELERĠN BÖLÜMLENDĠRĠLMESĠ Kartel Tröst Konsern Konsorsiyum Centilmen AnlaĢmaları Tam BirleĢme Holding

66 ĠġLETMELERĠN BÖLÜMLENDĠRĠLMESĠNDE ÖTEKĠ ÖLÇÜTLER 1. Büyüklükleri Açısından ĠĢletmeler 2. Egemen Olan Üretim Ögelerine Göre ĠĢletmeler 3. Sürekliliğine Göre ĠĢletmeler 4. Riske Katlanma Yönünden ĠĢletmeler 5. Yönetim Biçimlerine Göre ĠĢletmeler

67 ĠġLETMELERĠN AMAÇLARI ĠĢletmelerin temel olarak iki amacı vardır: 1-Kâr Elde Etmek 2-Topluma Hizmet Etmek 1. KÂR ELDE ETME AMACI: Kâr iģletmelerin iģleyiģini değerlendirme amacıdır. Kâr iģletmeleri denetleme aracıdır. Kâr çalıģanları özendirme aracıdır. Kâr geliģmenin ve sürekli varolmanın aracıdır.

68 2. TOPLUMA HĠZMET AMACI ĠĢletmeler yaģadıkları toplumun birer ürünü olarak o topluma katkıda bulunur, hizmet ederler.temel konu iģletmelerin ana amacının bu noktada odaklanıp odaklanmadığıdır. Bir özel kesim iģletmesi salt topluma katkı amacına yönelik olarak iģletilmez. 3. ÖTEKĠ AMAÇLAR A-Uzun Dönemli Büyüme B-Tüketicilere Nitelikli Mal Sunma C-ÇalıĢanlara Uygun Ücret Verme D-Toplumsal Sorumluluk

İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ 1. HAFTA

İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ 1. HAFTA İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ 1. HAFTA İşletme İşletme terimi üç farklı anlamda kullanılır: 1. Bir aracı çalıştırma, ona iş gördürme. 2. Çeşitli işlerin, faaliyetlerin yapıldığı yer, işyeri. 3. İnsan gereksinmelerinin

Detaylı

İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ 1. HAFTA

İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ 1. HAFTA İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ 1. HAFTA İşletme İşletme terimi üç farklı anlamda kullanılır: 1. Bir aracı çalıştırma, ona iş gördürme. 2. Çeşitli işlerin, faaliyetlerin yapıldığı yer, işyeri. 3. İnsan gereksinmelerinin

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletmeleri gruplandırırken genellikle 6 farklı ölçüt kullanılmaktadır. Bu ölçütler aşağıdaki şekilde sıralanabilir: 1. Üretilen mal ve hizmet çeşidine

Detaylı

ĠġLETMENĠN TÜRLERĠ (2) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF

ĠġLETMENĠN TÜRLERĠ (2) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF ĠġLETMENĠN TÜRLERĠ (2) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF ĠĢletmenin Türleri DeğiĢik ülkelerde çok değiģik tür ve nitelikte iģletmeler faaliyet göstermektedir. Ülkemizde de pek çok değiģik tür ve nitelikte iģletmeler

Detaylı

Geçen haftanın ödevi

Geçen haftanın ödevi Geçen haftanın ödevi Girişimci Kimdir? Temel üretim faktörlerinin bir araya getirilmesi Kişilerin veya örgütlerin istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmet üretiminde bulunmak üzere, üretim araçlarını

Detaylı

İŞLETME TÜRLERİ İŞLETME TÜRLERİ 24.03.2014. Faaliyet Alanlarına Göre İşletme Türleri

İŞLETME TÜRLERİ İŞLETME TÜRLERİ 24.03.2014. Faaliyet Alanlarına Göre İşletme Türleri Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu 1. Faaliyet alanlarına göre 2. Tüketici türlerine göre 3. Üretilen mal veya hizmet çeşitlerine göre 4. Üretim araçlarının mülkiyet biçimine göre

Detaylı

TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİĞİ. Dr. Osman Orkan Özer

TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİĞİ. Dr. Osman Orkan Özer TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİĞİ Dr. Osman Orkan Özer osman.ozer@adu.edu.tr Ders İçeriği 1. Tarım Ekonomisinin Kapsamı 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı 3. Tarımsal Üretim Ekonomisi (3. ve 4. hafta)

Detaylı

TARIM EKONOMİSİ. Prof. Dr. Göksel Armağan 2017

TARIM EKONOMİSİ. Prof. Dr. Göksel Armağan  2017 TARIM EKONOMİSİ Prof. Dr. Göksel Armağan garmagan@adu.edu.tr www.gokselarmagan.com 2017 İçindekiler 1. Tarım Ekonomisinin ve Tarımın Tanımı 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı 3. Tarımsal Üretim Ekonomisi

Detaylı

İkinci Bölümde; Global hazır giyim ticareti senaryoları ve Türkiye için hedefler oluģturulmaktadır.

İkinci Bölümde; Global hazır giyim ticareti senaryoları ve Türkiye için hedefler oluģturulmaktadır. SUNUŞ Türk hazır giyim sektörü her dönem sürdürdüğü yatırım eğilimi ve özellikle dıģ talebe bağlı üretim artıģı ile ekonomik büyümenin itici gücü olmakta, yatırım, kapasite ve üretim artıģı ile emek yoğun

Detaylı

- İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma

- İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma - İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma İşletmeleri genellikle değişik açılardan sınıflandırmak ve inceleme konusu yapmak mümkündür. Böyle bir sınıflandırmada işletmeler: -Tüketici

Detaylı

Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri

Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri Y. Doç. Dr. Şevki ULAMA 1 Yatırım: Şans oyunları oynamak Eldeki fonları uzun bir süre kullanmak Fonların yatırıldığı ve kullanıldığı

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr.

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr. İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Onur KÖPRÜLÜ Giriş... 1 1.1. Güdü, İhtiyaçlar ve Maslow un İhtiyaçlar

Detaylı

BÖLÜM: 2 İŞLETMENİN TANITIMI VE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM: 2 İŞLETMENİN TANITIMI VE TEMEL KAVRAMLAR DERS : GENEL İŞLETME BÖLÜM: 2 İŞLETMENİN TANITIMI VE TEMEL KAVRAMLAR İŞLETMENİN TANIMI İşletme; farklı anlamlarda kullanılabilmektedir. Bunlar; Bir aracı, makineyi, dükkanı veya iş yerini vb. çalıştırma.

Detaylı

Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.

Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ŞİRKETLER MUHASEBESİ Ders No : 0020050029 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ

İçindekiler. Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ İçindekiler Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ I. YATIRIM VE YATIRIM PLANLAMASI... 1 A. YATIRIM KAVRAMI VE TANIMLAR... 2 1. Halk Dilinde Yatırım... 3 2. Ekonomi Biliminde (Makro Açıdan)

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ekonomik düzen nedir? Ekonomik düzen, toplumların çeşitli gereksinimlerini karşılamak üzere yaptıkları

Detaylı

G Ü Ç L E N İ N! Technical Assistance for Supporting Social Inclusion through Sports Education

G Ü Ç L E N İ N! Technical Assistance for Supporting Social Inclusion through Sports Education Technical Assistance for Supporting Social Inclusion through Sports Education Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilmektedir. Spor Eğitimi Yoluyla Sosyal Katılımın

Detaylı

Ek-1. İktisat Doktora BANKACILIK VE FİNANS / BANKACILIK VE FİNANSMAN Lisans Doğrudan Başvurabilir.

Ek-1. İktisat Doktora BANKACILIK VE FİNANS / BANKACILIK VE FİNANSMAN Lisans Doğrudan Başvurabilir. Ek-1 İktisat Doktora BANKACILIK İktisat Doktora BANKACILIK VE SİGORTACILIK İktisat Doktora EKONOMETRİ İktisat Doktora EKONOMİ İktisat Doktora İKTİSAT İktisat Doktora EKONOMİ VE FİNANS İktisat Doktora BANKACILIK

Detaylı

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ END 105 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİȘ Üretim Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr Üretim Yönetimi Fabrikaların Organizasyon Yapısı ve Șubeleri Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Detaylı

(LYS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI PAYAS NURSAN ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

(LYS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI PAYAS NURSAN ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ (LYS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI PAYAS NURSAN ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ BAŞVURU VE SİNAV TAKVİMİ Başvuru: (01-14)-Nisan-2016 SINAV KAPSAMI TARİH-SAAT LYS-4 SOSYAL BİLİMLER 18-06-2016 CUMARTESİ 10:00

Detaylı

2014-2015 ÖĞRETİM YILI AÇIKÖĞRETİM, İKTİSAT, İŞLETME FAKÜLTELERİNE LİSANS TAMAMLAMA KAPSAMINDA BAŞVURABİLECEK BÖLÜMLER/PROGRAMLAR

2014-2015 ÖĞRETİM YILI AÇIKÖĞRETİM, İKTİSAT, İŞLETME FAKÜLTELERİNE LİSANS TAMAMLAMA KAPSAMINDA BAŞVURABİLECEK BÖLÜMLER/PROGRAMLAR 2014-2015 ÖĞRETİM YILI AÇIKÖĞRETİM,, FAKÜLTELERİNE LİSANS TAMAMLAMA KAPSAMINDA BAŞVURABİLECEK 1 2 3 4 5 6 7 ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANLARI AVRUPA BİRLİĞİ VE İLİŞKİLERİ AVRUPA TOPLULUĞU BANKACILIK BANKACILIK

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ 1. BÖLÜM: Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar AMAÇ Madde 1. Bu Yönergenin amacı, Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığının 16 Mayıs 2004

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL GİRİŞ Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır. 2 Ekonominin

Detaylı

TS 1 PUANIYLA ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER

TS 1 PUANIYLA ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER TS 1 PUANIYLA ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER Arkeoloji ve Sanat Tarihi 4 TS-1 Basın ve Yayın 4 TS-1 Coğrafya 4 TS-1 Coğrafya Öğretmenliği 5 TS-1 Dünya Dinleri 4 TS-1 Gazetecilik 4 TS-1 Görsel İletişim Tasarımı

Detaylı

1. S STEM KAVRAMI VE S STEMDE LETMEN N YER 1.1. Sistem Kavramı

1. S STEM KAVRAMI VE S STEMDE LETMEN N YER 1.1. Sistem Kavramı 1. SİSTEM S STEM KAVRAMI VE SİSTEMDE S STEMDE İŞLETMEN LETMENİN N YERİ 1.1. Sistem Kavramı Sistem; belirli parçalardan (alt birimlerden, alt sistemlerden) oluşan,bu parçalar arasında belirli ilişkiler

Detaylı

2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLKÖĞRETİM OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS İLKÖĞRETİM OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 1 4. (10 14 EKĠM) EKĠM 3. (03 07 EKĠM) 2. (26 30 EYLÜL) EYLÜL 1. (19 23 EYLÜL) 1. ÜNĠTE ALANI : BĠREY VE TOPLUM ÜNĠTE ADI: HAKLARIMI ÖĞRENĠYORUM 1. Bulunduğu çeģitli grup ve kurumlar içinde yerini belirler.

Detaylı

A) Bir kez ya da kısa süreli kullanım sonucunda tüketilen mallar. B) Başka bir malın üretilmesi için kullanılan mallar. A) Değişim ekonomisi

A) Bir kez ya da kısa süreli kullanım sonucunda tüketilen mallar. B) Başka bir malın üretilmesi için kullanılan mallar. A) Değişim ekonomisi 1 ) Üretim faktörlerinin tümünün ya da büyük bir kısmının devlet denetiminde olduğu üretim ve dağıtım kanallarının devlet tarafından belirlendiği ekonomik sisteme ne ad verilir? A) Değişim ekonomisi B)

Detaylı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ar-Ge Destekleri

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ar-Ge Destekleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ar-Ge Destekleri Recep UZUNGİL Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü San-Tez ve Ar-Ge Merkezleri Birimi Giriş Ar-Ge ve yenilikçilik (Ġnovasyon) günümüzde rekabetin

Detaylı

T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI Ġzmir Vergi Dairesi BaĢkanlığı BASIN BÜLTENĠ (2011 / )

T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI Ġzmir Vergi Dairesi BaĢkanlığı BASIN BÜLTENĠ (2011 / ) T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI Ġzmir Vergi Dairesi BaĢkanlığı./05 /011 BASIN BÜLTENĠ (011 / ) Konu: 010 Dönemine Ait Kurumlar Vergisi Beyanları ve Rekortmenler 010 DÖNEMĠNE AĠT VERGĠSĠ BEYANLARI ĠLE TAHAKKUK

Detaylı

Yayın No : 2495 İşletme-Ekonomi Dizisi : 501. 5. Baskı Ağustos 2011 İSTANBUL ISBN 978-605 - 377 518 4

Yayın No : 2495 İşletme-Ekonomi Dizisi : 501. 5. Baskı Ağustos 2011 İSTANBUL ISBN 978-605 - 377 518 4 İŞLETME Prof. Dr. Zeyyat SABUNCUOĞLU Prof. Dr. Tuncer TOKOL (zeyyatsabuncuoglu@yahoo.com) (ttokol@uludag.edu.tr) Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Bursa-2011 Yayın

Detaylı

SAY 203 MİKRO İKTİSAT

SAY 203 MİKRO İKTİSAT SAY 203 MİKRO İKTİSAT YRD. DOÇ. DR. EMRE ATILGAN 1 Ders Planı Kıtlık, Tercih ve Piyasa Sistemi Arz Talep Analizi Tüketici Dengesi Üretici Dengesi Maliyet Teorisi Piyasalar Tam Rekabet Piyasası Tekel Piyasası

Detaylı

2008 ÖSS ALAN HARİTASI / SAYISAL

2008 ÖSS ALAN HARİTASI / SAYISAL 2008 ÖSS ALAN HARİTASI / SAYISAL PUAN TÜRÜ SAY 1 TOPLAM : 23 SÖZ 1 EA 1 ALAN İÇİ OLARAK SEÇEBİLECEĞİNİZ LER Acil Yardım ve Afet Yönetimi Aktüerya Beslenme ve Diyetetik Bilgi Teknolojileri Bilgisayar Öğretmenliği

Detaylı

şekillerde tanımlamıştır.

şekillerde tanımlamıştır. YÖNETİM KURAMLARI Yönetimi farklı bilim şekillerde tanımlamıştır. dalları farklı Ancak bu tanımlardan bazılarının ortak noktaları vardır. Başaran a (2000, s.14) göre yönetim tanımındaki ortak noktalar

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Bileşenleri Tedarik zincirlerinde üç temel bileșenden söz edilebilir: Aktörler: Tedarik zinciri

Detaylı

YEREL YÖNETİM İHALELERİ

YEREL YÖNETİM İHALELERİ Genel-İş Emek Araştırma Dergisi, 2005/1 111 YEREL YÖNETİM İHALELERİ Hülya Yeşilgöz 1. Kamu İhale Kurumu (KİK) İstatistiklerine İlişkin Genel Bilgi Bu makale, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun uygulanmasına

Detaylı

GĠRĠġĠMCĠLĠK VE Ġġ KURMA

GĠRĠġĠMCĠLĠK VE Ġġ KURMA SORULAR 1- KurulmuĢ ve faaliyetlerini sürdüren bir iģletmede çeģitli iģletmecilik iģlevlerinin geliģtirilmesi için yapılan yenilikçilik çabalarına ne ad verilir? A) İç girişimcilik B) Dış girişimcilik

Detaylı

[Belge başlığını yazın]

[Belge başlığını yazın] TS-1 TS PUANLI LİSANS PROGRAMLARI Animasyon Arkeoloji ve Sanat Tarihi Basım Yayın ve Redakte Basın ve Yayın Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi Coğrafya Coğrafya Öğretmenliği Film Tasarım ve Yazarlık

Detaylı

TC.BEÜ. DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU DYY 223GENEL İŞLETME ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ŞULE KIYCI ÇINAR

TC.BEÜ. DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU DYY 223GENEL İŞLETME ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ŞULE KIYCI ÇINAR TC.BEÜ. DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU DYY 223GENEL İŞLETME ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ŞULE KIYCI ÇINAR İŞLETME BİLİMİ İşletmelerin kuruluşu, finansmanı, üretim araçlarının sağlanması, üretilen mal ve hizmetlerin pazarlanması,

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik

Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik Kooperatifçiliğin Tanımı ve Kapsamı Kooperatif ve Diğer Kuruluşlar Kooperatifçilik İlkeleri Türkiye de Kooperatifler Tarım Kooperatiflerinin Yararları Kooperatif sözcüğünün

Detaylı

HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ. Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi

HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ. Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi Orman ve Su ĠĢleri Bakanlığı ÇölleĢme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ FELSEFESİ,TEMEL İLKELERİ,VİZYONU MEHMET NURİ KAYNAR TÜRKIYE NIN GELECEK VIZYONU TÜRKĠYE NĠN GELECEK VĠZYONU GELECEĞIN MIMARLARı ÖĞRETMENLER Öğretmen, bugünle gelecek arasında

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

1..., insanların fiziksel ve fizyolojik arzu ve istekleri olarak ifade edilmektedir. 2..., tatmin edilmediği zaman ızdırap, elem, tatmin edildiği

1..., insanların fiziksel ve fizyolojik arzu ve istekleri olarak ifade edilmektedir. 2..., tatmin edilmediği zaman ızdırap, elem, tatmin edildiği 1...., insanların fiziksel ve fizyolojik arzu ve istekleri olarak ifade edilmektedir. 2...., tatmin edilmediği zaman ızdırap, elem, tatmin edildiği takdirde de haz veren bir duygudur. 3. Talep, insanların

Detaylı

5105 Ekonomi ve Finans 4 5105 Ekonomi ve Finans 4 5106 Ekonomi-Yönetim Bilimleri Programları 4 3226 İşletme 4

5105 Ekonomi ve Finans 4 5105 Ekonomi ve Finans 4 5106 Ekonomi-Yönetim Bilimleri Programları 4 3226 İşletme 4 3101 Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 4 3101 Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 4 3101 Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 4 1245 Mobilya ve Dekorasyon 2 9077 Ağırlama Hizmetleri 2 5368 Turizm ve Otel İşletmeciliği

Detaylı

B E L E D Ġ Y E L E R D E EĞĠTĠM ĠHTĠYACI ARAġTIRMASI. Ankara 2005-2006

B E L E D Ġ Y E L E R D E EĞĠTĠM ĠHTĠYACI ARAġTIRMASI. Ankara 2005-2006 B E L E D Ġ Y E L E R D E EĞĠTĠM ĠHTĠYACI ARAġTIRMASI Ankara 2005-2006 Belediyelerde Eğitim İhtiyacı Araştırması Slide 2 ARAġTIRMANIN AMACI Türkiye de Belediye Personelinin Eğitim Ġhtiyacını Belirlemek

Detaylı

Grafik 7 9 16 7 9 16 Heykel 4 10 14 4 10 14 Resim 6 12 18 6 12 18 Sahne Sanatları 7 8 15 7 8 15 Edebiyat Fakültesi

Grafik 7 9 16 7 9 16 Heykel 4 10 14 4 10 14 Resim 6 12 18 6 12 18 Sahne Sanatları 7 8 15 7 8 15 Edebiyat Fakültesi Fakülte Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik 7 9 16 7 9 16 Heykel 4 10 14 4 10 14 Resim 6 12 18 6 12 18 Sahne Sanatları 7 8 15 7 8 15 Edebiyat Fakültesi Arkeoloji 37 23 60 37 23 60 Çağdaş Türk Lehçeleri

Detaylı

Çok Uluslu İşletmeler. Doç.Dr. A. Barış Baraz, 2011 İşletme -Yönetim

Çok Uluslu İşletmeler. Doç.Dr. A. Barış Baraz, 2011 İşletme -Yönetim Çok Uluslu İşletmeler 1 Doç.Dr. A. Barış Baraz, 2011 İşletme -Yönetim Temel Kavramlar: İşletme Ekonomik değer taşıyan (Toplumun ihtiyaçlarını karşılayan) mal ya da hizmetlerin üretildiği/pazarlandığı kuruluş

Detaylı

ÜNİTE - 1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI

ÜNİTE - 1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI ÜNİTE - 1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI 1-İşletmenin Temel Kavramları 2-İşletmenin Amaçları 3-Teşebbüs (girişim) 4-Yönetici Kavramı ve Yöneticinin Nitelikleri 5-Toplam Kalite Yönetimi Bu üniteye neden çalışmalıyız.!

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ AMASYA SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

AMASYA ÜNİVERSİTESİ AMASYA SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU AMASYA ÜNİVERSİTESİ AMASYA SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU DIŞ TİCARET PROGRAMI TANITIM BROŞÜRÜ KURULUŞ 08.04.2010 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu`nda bölümümüzün birinci öğretimine 2010-2011 öğretim

Detaylı

İŞLETMELERİN AMAÇLARI. İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge 24.03.2014. Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar

İŞLETMELERİN AMAÇLARI. İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge 24.03.2014. Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar İŞLETMELERİN AMAÇLARI Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge Kar ın İşlevleri

Detaylı

UĞUR DEMĠR ĠÇĠNDEKĠLER

UĞUR DEMĠR ĠÇĠNDEKĠLER ÜNĠTE 2. ĠġLETMENĠN SINIFLANDIRILMASI UĞUR DEMĠR ĠÇĠNDEKĠLER 1. Ekonomik Fonksiyonlarına Göre ĠĢletmeler... 2 1.1. Ġmalatçı ĠĢletmeler... 2 1.2. Hizmet ĠĢletmeleri... 2 1.3. Satıcı ĠĢletmeler... 2 2. Büyüklükleri

Detaylı

1: EKONOMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER...

1: EKONOMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: EKONOMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER... 1 1.1. Ekonomi, İhtiyaç, Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. Mal, Hizmet ve Fayda... 3 1.3. Üretim Faktörleri... 3 1.3.1. Emek... 4 1.3.2. Doğa... 4 1.3.3.

Detaylı

UYGULAMALI BĠLĠMLER YÜKSEKOKULU

UYGULAMALI BĠLĠMLER YÜKSEKOKULU UYGULAMALI BĠLĠMLER YÜKSEKOKULU MĠSYON Kuruluş Yılı : 2016 MĠSYON Nahcivan, Ġran ve Ermenistan a komģu, geliģime müsait bir yerleģim yeri olan Iğdır, Uygulamalı bilimler Yüksekokulu nun beklentilerine

Detaylı

İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi Başkanlığı 1

İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi Başkanlığı 1 İstatistik ve Sicil İzleme Dairesi Başkanlığı 1 BAŞLIK KAMU İHALE BÜLTENİ ( İHALE İLANLARI ) İSTATİSTİKLERİ DÖNEM 2004 6 AYLIK ( 05.01.2004 30.06.2004 ) HAZIRLAYANLAR ONAY İSİM-UNVAN İMZA TARİH Yakup KILIÇ

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Türkiye Kalkınma Bankası Yayını TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. NİSAN HAZİRAN 2015 Sayı: 76. e-dergi OLARAK YAYINLANMAKTADIR.

İÇİNDEKİLER. Türkiye Kalkınma Bankası Yayını TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. NİSAN HAZİRAN 2015 Sayı: 76. e-dergi OLARAK YAYINLANMAKTADIR. Türkiye Kalkınma Bankası Yayını NİSAN HAZİRAN 2015 Sayı: 76 TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Adına Sahibi İÇİNDEKİLER Ahmet BUÇUKOĞLU Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ

Detaylı

İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. KREDİ AKTS 2.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB.

İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. KREDİ AKTS 2.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ İŞL1101 ZORUNLU 4 0 0 4 6 HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI İŞL1103 ZORUNLU 3 0 0 3 5 İŞ ETİĞİ VE SOSYAL SORUMLULUK İŞL1105 ZORUNLU 2 0 0 2 5 İKTİSADA

Detaylı

Ön Lisans Mezuniyet Alanı Tercih Yapılabilecek Lisans Programları Eğitim Dili

Ön Lisans Mezuniyet Alanı Tercih Yapılabilecek Lisans Programları Eğitim Dili Ön Lisans Mezuniyet Alanı Tercih Yapılabilecek Lisans Programları Eğitim Dili Banka ve Sigorta Yönetimi Bankacılık Borsa ve Finans Dış Ticaret Dış Ticaret ve Avrupa Birliği e-ticaret Emlak ve Emlak Yönetimi

Detaylı

1. KİT ler hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? 2. Aşağıdaki işletmelerden hangisi İktisadi Devlet Teşekkülü değildir?

1. KİT ler hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? 2. Aşağıdaki işletmelerden hangisi İktisadi Devlet Teşekkülü değildir? 1. KİT ler hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A. Sermayenin tamamı devlete aittir. B. Bakanlar Kurulu kararıyla kurulurlar. C. Yöneticileri devletçe belirlenir. D. Zararları genel

Detaylı

ALES PUAN TÜRÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI. Yüksek Lisans ve Doktora Diploması SÖZ. Eski Türk Dili Bilim Dalı

ALES PUAN TÜRÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI. Yüksek Lisans ve Doktora Diploması SÖZ. Eski Türk Dili Bilim Dalı PROGRAMIN ADI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI Eski Türk Dili Bilim Dalı Yeni Türk Dili Bilim Dalı Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı TARİH

Detaylı

ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI

ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI Prof. Dr. Emine Olhan A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü olhan@agri.ankara.edu.tr Dersin İçeriği Politika kavramı Ulusal tarım politikasının amaçları, çalışma alanları

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Yarıyılı Z/S Teorik Uygulama Kredi Akts Dersin Kodu Dersin Adı Yarıyılı Z/S Teorik Uygulama Kredi Akts Dersin Kodu

Dersin Kodu Dersin Adı Yarıyılı Z/S Teorik Uygulama Kredi Akts Dersin Kodu Dersin Adı Yarıyılı Z/S Teorik Uygulama Kredi Akts Dersin Kodu GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ TĠREBOLU MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU FĠNANS-BANKACILIK SĠGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK VE SĠGORTACILIK PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ AITB191 Atatürk Ġlkeleri ve Ġnkılap Tarihi I 1 Z

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

BÖLÜM KODU SINAV TARİHİ

BÖLÜM KODU SINAV TARİHİ A Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi ATA101 25 Ocak 2016 13.15-14.15 Diş Hekimliği Fakülte Sekreterliği Tuzla Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı ATA102 25 Ocak 2016 13.15-14.15

Detaylı

Rezerv para Rezerv Parasal taban Parasal Parası AKTİF: PASİF: Rezerv para Parasal Taban, Merkez Bankası Parası

Rezerv para Rezerv Parasal taban Parasal Parası AKTİF: PASİF: Rezerv para Parasal Taban, Merkez Bankası Parası Türkiye Ekonomisi PARA - BANKA 1 1. Kavramlar: Türkiye ekonomisinde banknot çıkartma yetkisi 1930 yılında faaliyete geçen Merkez Bankası A.Ş.'ye verilmiştir. Türkiye'de MB, emisyonu belirlemenin dışında

Detaylı

ĠġGÜCÜ PĠYASASI ARAġTIRMASI BOLU ĠLĠ SONUÇ RAPORU

ĠġGÜCÜ PĠYASASI ARAġTIRMASI BOLU ĠLĠ SONUÇ RAPORU ĠġGÜCÜ PĠYASASI ARAġTIRMASI BOLU ĠLĠ SONUÇ RAPORU 1 İŞGÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRMASI BOLU İLİ SONUÇ RAPORU İÇİNDEKİLER ARAŞTIRMANIN KAPSAM VE AMACI... 2 BOLU İLİNİN TEMEL İŞGÜCÜ PİYASASI BİLGİLERİ... 3 1.ÇALIŞANLARIN

Detaylı

İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları

İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları İletişim Programlarına Özgü Öğretim Çıktıları Lisans düzeyindeki bir iletiģim programının değerlendirilmesi için baģvuruda bulunan yükseköğretim kurumu, söz konusu programının bu belgede yer alan ĠLETĠġĠM

Detaylı

SUNUŞ. Sabri ÇAKIROĞLU Ġç Denetim Birimi BaĢkanı

SUNUŞ. Sabri ÇAKIROĞLU Ġç Denetim Birimi BaĢkanı SUNUŞ Denetim, kurumsal iģ ve iģlemlerin öngörülen amaçlar doğrultusunda benimsenen ilke ve kurallara uygunluğunun belirlenmesidir. ĠĢlem ve hata tespit odaklı denetim/teftiģ uygulamaları zamanla süreç

Detaylı

PUAN TÜRÜ İÇİN TESTLERİN ÖNEM SIRASI: Yüzdelik Değerler

PUAN TÜRÜ İÇİN TESTLERİN ÖNEM SIRASI: Yüzdelik Değerler Puan Türleri MF-1 MF-2 MF-3 PUAN TÜRÜ İÇİN TESTLERİN ÖNEM SIRASI: Yüzdelik Değerler 1. Matematik (%16) 2. Türkçe (%11) 3. Fen Bilimleri (%8) 4. Sosyal Bilimler (%5) YGS LYS (LYS-1 ve LYS-2) 1. Fen Bilimleri

Detaylı

LİSANS PROGRAMLARININ 2016 KONTENJANLARININ ÜNİVERSİTE TÜRLERİNE GÖRE DAĞILIMI

LİSANS PROGRAMLARININ 2016 KONTENJANLARININ ÜNİVERSİTE TÜRLERİNE GÖRE DAĞILIMI MF-3 Acil Yardım ve Afet Yönetimi 250 20 55-325 105 YGS-2 Acil Yardım ve Afet Yönetimi (YO) 190 - - - 190 330 MF-4 Adli Bilişim Mühendisliği 75 - - - 75 56 MF-4 Adli Bilişim Mühendisliği (MTOK) 10 - -

Detaylı

Dünya ve Uzay pazarlarında yaşanan Bilim, Teknoloji, Finans ve Yatırım Savaşları daha hızlı bir döneme girmektedir.

Dünya ve Uzay pazarlarında yaşanan Bilim, Teknoloji, Finans ve Yatırım Savaşları daha hızlı bir döneme girmektedir. Dünya ve Uzay pazarlarında yaşanan Bilim, Teknoloji, Finans ve Yatırım Savaşları daha hızlı bir döneme girmektedir. Bu pazarlarda başarılı olabilmek, üretilecek en son teknolojiyi ihtiva eden ürünleri,

Detaylı

İktisat Nedir? En genel haliyle İktisat bir tercihler bilimidir.

İktisat Nedir? En genel haliyle İktisat bir tercihler bilimidir. Giriş ve Kavramlar İktisat Nedir? İktisat insan davranışlarının iktisadi yönünü inceler En genel haliyle İktisat bir tercihler bilimidir. İktisat esas olarak insanın mal ve hizmetlerin üretim, değişim

Detaylı

KAMU İHALE BÜLTENİ (İHALE İLANLARI) İSTATİSTİKLERİ

KAMU İHALE BÜLTENİ (İHALE İLANLARI) İSTATİSTİKLERİ BAŞLIK DÖNEM KAMU İHALE BÜLTENİ (İHALE İLANLARI) İSTATİSTİKLERİ 2004 Yılı 9 Aylık ( 01.01.2004-30.09.2004 ) HAZIRLAYANLAR ONAY İSİM-UNVAN İMZA TARİH Yakup KILIÇ Kamu İhale Uzmanı Alp SARPAY Araştırmacı

Detaylı

Yıllık Öğrenim Ücreti (2015-2016) Öğretim Kurumu ve Önlisans / Lisans Programı. Öğrenim Süresi. Özel Koşul. Kontenjan. Ceyhan Mühendislik Fakültesi

Yıllık Öğrenim Ücreti (2015-2016) Öğretim Kurumu ve Önlisans / Lisans Programı. Öğrenim Süresi. Özel Koşul. Kontenjan. Ceyhan Mühendislik Fakültesi Öğretim Kurumu ve Önlisans / Lisans Programı Öğrenim Süresi Kontenjan Özel Koşul Yıllık Öğrenim Ücreti (2015-2016) Ceyhan Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği (Türkçe) 4 1-1.548 TL Diş Hekimliği Fakültesi

Detaylı

SANAYİ KÜMELENMELERİNİN BÖLGESEL GELİŞMENİN AMAÇLARI AÇISINDAN İRDELENMESİ. Ayda Eraydın

SANAYİ KÜMELENMELERİNİN BÖLGESEL GELİŞMENİN AMAÇLARI AÇISINDAN İRDELENMESİ. Ayda Eraydın SANAYİ KÜMELENMELERİNİN BÖLGESEL GELİŞMENİN AMAÇLARI AÇISINDAN İRDELENMESİ Ayda Eraydın Bildirinin ana amacı ve 1990 lı yıllarda sanayinin toplulaştığı alanlar gözlenerek kavramsallaştırılan sanayi odakları/bölgeleri

Detaylı

10/7/13 BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI

10/7/13 BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI Ogr. Gor. Yunus Ozsu İŞLETMENİN AMAÇLARI Genel Amaçları Uzun dönemde kar elde etmek, Topluma hizmet etmek yoluyla sosyal sorumluluk

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2018 2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ANABİLİM DALLARI ARKEOLOJİ Klasik Arkeoloji 5 1 5 1 E.A. SÖZ. Yüksek Lisans Programına: Arkeoloji, Klasik Arkeoloji, Protohistorya ve

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KONTENJAN ANABİLİM DALLARI TEZLİ YÜKSEK LİSANS TEZSİZ YÜKSEK LİSANS DOKTORA ALES Puan Türü ÖZEL KOŞULLAR T.C. YABANCI T.C. T.C. YABANCI

Detaylı

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi ÇOCUK ÇEVRE ĠLIġKISI Ġnsanı saran her Ģey olarak tanımlanan çevre insanı etkilerken, insanda çevreyi etkilemektedir.

Detaylı

ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ

ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ S A Y I : 1 1 H A Z İ R A N 2 0 1 4 KURULAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ İÇİNDEKİLER Kurulan Şirket İstatistikleri 1 En Çok Şirket Kuruluşu Gerçekleşen Sektörler 2 En Çok Şirket

Detaylı

MALİYE BÖLÜMÜ ÖĞRECİLERİNİN İŞLETME BÖLÜMÜNDEN ALACAĞI ÇİFT ANADAL-YANDAL DERS PROGRAM TABLOSU. Dersin Adı Z/S Teo. Uyg.

MALİYE BÖLÜMÜ ÖĞRECİLERİNİN İŞLETME BÖLÜMÜNDEN ALACAĞI ÇİFT ANADAL-YANDAL DERS PROGRAM TABLOSU. Dersin Adı Z/S Teo. Uyg. MALİYE BÖLÜMÜ ÖĞRECİLERİNİN İŞLETME BÖLÜMÜNDEN ALACAĞI ÇİFT ANADAL-YANDAL DERS PROGRAM TABLOSU Sınıfı : 1. Yarıyıl : 1. EġDEĞER Türk Dili I Z 2 0 2 2 2 EġDEĞER Yabancı Dil I Z 3 0 3 3 3 EġDEĞER Atatürk

Detaylı

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ ALANYA TİCARET VE SANAYİ ODASI MESLEK YÜKSEKOKULU 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI İKİNCİ ÖĞRETİM ARA SINAV PROGRAMI Turizm ve Otel İşletemeciliği Programı 1. Sınıf (A - B) Şubesi DERSLİK 3 (36

Detaylı

ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANLARINA GÖRE DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI

ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANLARINA GÖRE DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI Banka ve Sigorta Yönetimi Bankacılık ve Sigortacılık A k t ü e r y a A k t ü e r y a Bilimleri Aktüerya ve Risk Yönetimi Bankacılık Bankacılık ve Finans Bankacılık ve Finansman Bankacılık ve Sigortacılık

Detaylı

Malzeme Bilgisi. Mühendsilik Malzemeleri - RÜ

Malzeme Bilgisi. Mühendsilik Malzemeleri - RÜ Malzeme Bilgisi 1 Giriş Genel anlamda, gereksinme duyulan maddelerin tümüne malzeme denir. Teknik dilde ise malzeme sözcüğünden özellikle, mühendislik yapıtlarının gerçekleştirilebilmesi için gerekli katı

Detaylı

NĠHAĠ RAPOR, EYLÜL 2011

NĠHAĠ RAPOR, EYLÜL 2011 9. GENEL SONUÇLAR... 1 9.1. GĠRĠġ... 1 9.2. DEĞERLENDĠRME... 1 9.2.1. Ġlin Genel Ġçeriği... 1 9.2.2. Proje Bölgesinin Kapasiteleri... 1 9.2.3. Köylülerin ve Üreticilerin Kapasiteleri... 2 9.2.4. Kurumsal

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK İÇİNDEKİLER Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK 1. Girişim... 3 2. Girişimcilik Kavramı... 4 3. Girişimcilik ile İlgili Diğer Kavramlar... 5 4. Dünyada Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi...

Detaylı

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İSTANBUL

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İSTANBUL KARARIN ÖZÜ : Sivil Savunma Uzmanlığı nın Görev ve ÇalıĢma Yönetmeliği. TEKLİF : Sivil Savunma Uzmanlığı nın 31.03.2010 tarih, 2010/1043 sayılı teklifi. BAġKANLIK MAKAMI NA; Ġlgi: 18.03.2010 tarih ve 129

Detaylı

Doç. Dr. Birgül GÜLER 1. DÜNYA BANKASI ve TARIM SEKTÖRÜ KREDİLERİ

Doç. Dr. Birgül GÜLER 1. DÜNYA BANKASI ve TARIM SEKTÖRÜ KREDİLERİ Doç. Dr. Birgül GÜLER 1 DÜNYA BANKASI ve TARIM SEKTÖRÜ KREDİLERİ Dünya Bankası, kurulduğu tarihten bu yana çeşitli ülkelerle 9.822 kredi anlaşması imzalamış, Türkiye toplam kredi anlaşmalarının 163'üne

Detaylı

TÜSİAD, iç denetim ile ilgili raporunu kamuoyuna sundu

TÜSİAD, iç denetim ile ilgili raporunu kamuoyuna sundu TÜSİAD, iç denetim ile ilgili raporunu kamuoyuna sundu 27 Mayıs 2010 TS/BAS-BÜL/10-44 TÜSİAD, Reel Sektörde İç Denetim Uygulamaları: Tespit ve Öneriler başlıklı raporunu, 27 Mayıs 2010 Perşembe günü The

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Aralık 2018

Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Aralık 2018 Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Aralık 218 [Type here] Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri 4 Aralık 218 Özet Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 1,44 oranında azalmış ve yıllık enflasyon 3,62 puan gerileyerek

Detaylı

H1. GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Girişimcilik

H1. GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Girişimcilik H1. GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Girişimcilik 1. Girişimcilik nedir? a) Yaşanan çevrenin yarattığı fırsatları sezmek b) Sezgilerden düşler üretmek c) Düşleri projelere dönüştürmek d) Projeleri yaşama

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞU (6) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.Spor Bilimleri Fakültesi

İŞLETMENİN KURULUŞU (6) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.Spor Bilimleri Fakültesi İŞLETMENİN KURULUŞU (6) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.Spor Bilimleri Fakültesi İşletme Kurma Kavramı ve Aşamaları İşletmeyi kurucu müteşebbisler kurar. Yatırım projesinin hazırlanması güç, masraflı, karmaşık

Detaylı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı YÖNETİM Sistem Yaklaşımı Prof.Dr.A.Barış BARAZ 1 Modern Yönetim Yaklaşımı Yönetim biliminin geçirdiği aşamalar: v İlk dönem (bilimsel yönetim öncesi dönem). v Klasik Yönetim dönemi (bilimsel yönetim, yönetim

Detaylı

İşletmenin temel özellikleri

İşletmenin temel özellikleri 5. Hafta İşletmenin Tanımı İşletme, üretim faktörlerini planlı ve sistematik bir biçimde bir araya getirerek mal ya da hizmet üretmek amacı güden üretim birimine denir. İşletmelerin temel özellikleri ve

Detaylı

İşletmecilik ve Yönetimle İlgili Temel Kavramlar. Ekonomi, işletmeler ve ihtiyaçlar. İhtiyaç kavramını nasıl tanımlayabiliriz?

İşletmecilik ve Yönetimle İlgili Temel Kavramlar. Ekonomi, işletmeler ve ihtiyaçlar. İhtiyaç kavramını nasıl tanımlayabiliriz? İşletmecilik ve Yönetimle İlgili Temel Kavramlar Ekonomi, işletmeler ve ihtiyaçlar İhtiyaç kavramını nasıl tanımlayabiliriz? Karşılandığında haz, karşılanmadığında acı ve hüzün veren; karşılandıkça şiddetini

Detaylı

AZDAVAY ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

AZDAVAY ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ MESLEK SEÇİMİ ve MESLEKLERİ TANITMA AZDAVAY ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ Meslek Seçimi Neden Önemlidir? Mesleğiniz; yaşam biçiminizi toplum içindeki yerinizi arkadaş çevrenizi gelir seviyenizi

Detaylı

SORUMLULUK VE KALĠTE BĠLĠNCĠYLE, STANDARTLARA BAĞLI, SÜREKLĠ GELĠġEN, DÜRÜST, KURUMSAL, BAĞIMSIZ, TARAFSIZ, ĠLKELĠ, GÜVENĠLĠR HĠZMET

SORUMLULUK VE KALĠTE BĠLĠNCĠYLE, STANDARTLARA BAĞLI, SÜREKLĠ GELĠġEN, DÜRÜST, KURUMSAL, BAĞIMSIZ, TARAFSIZ, ĠLKELĠ, GÜVENĠLĠR HĠZMET SORUMLULUK VE KALĠTE BĠLĠNCĠYLE, STANDARTLARA BAĞLI, SÜREKLĠ GELĠġEN, DÜRÜST, KURUMSAL, BAĞIMSIZ, TARAFSIZ, ĠLKELĠ, GÜVENĠLĠR HĠZMET EMA EKSPERLİK VE VARLIK DEĞERLEME A.Ş. 1985 yılında EMA Mühendislik

Detaylı