CRT DENETLEYĐCĐLER ( CATHODE RAY TUBE CONTROLLERS ) CRT NĐN YAPISI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CRT DENETLEYĐCĐLER ( CATHODE RAY TUBE CONTROLLERS ) CRT NĐN YAPISI"

Transkript

1 K TÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemciler Laboratuarı CRT DENETLEYĐCĐLER ( CATHODE RAY TUBE CONTROLLERS ) CRT NĐN YAPISI Bilgisayar monitörlerinde bilgilerin görüntülenmesi TV lerde kullanılan yöntemlere çok benzerdir. CRT (cathode ray tube) ekranında bir görüntünün nasıl oluşturulduğu Şekil-1 de şematik olarak gösterilmiştir. Şekil-1 Katot ışın tüp ekranında görüntünün oluşturulması. Katot tarafından yayılan elektronlar anot tarafından hızlandırıldıktan sonra saptırma birimleri tarafından saptırılarak flöresan ekranına çarptırılır. Ekran birçok yatay satırlara bölünmüştür. Herbir satır çok sayıda noktadan oluşur ve bu noktalara piksel (pixel) veya resim öğesi (picture element) denir. Tüp boşaltılır ve katot tarafından yayılan elektronlar anotun elektrik alanı sayesinde hızlandırılarak ekrana çarptırılır. Negatif yüklü elektronlar saptırma levhalarına uygulanan gerilimin ürettiği elektrik alanıyla soldan sağa doğru saptırılır. Böylece tarama satırları (scanlines) oluşturulur. Elektron ışını satırın sonuna ulaştığında, tekrara bir sonraki tarama satırının başlangıcına dönmelidir; buna yatay tarama (horizontal retrace) denir. Aynı şekilde, elektron ışını en alt satıra ulaştıktan sonra sağ üst köşeye geri dönmelidir; böylece düşey tarama (vertical retrace) gerçekleştirilmiş olur. Çok sayıda farklı parlaklık görüntüleyebilmek için, elektron ışınının yoğunluğu modüle edilir. Yoğun elektronlu ışının vurduğu yerde parlak bir piksel görünür. Elektron yoğunluğu az olduğu zaman, daha karanlık bir nokta üretilir. Uyarılan bir piksel,flöresan tabakanın kalıcılığından dolayı belirli bir süre ışık yayar. Bir elektron ışınıyla sadece tek renkli veya gri gölgeli görüntüler üretilebilir. Bu monitörler genellikle yeşil, turuncu veya beyaz bir ışık yayan bir flöresan tabakaya sahiptir.

2 Renkli görüntü göstermek için üç elektron ışınına ihtiyaç duyulur. Bu ışınların ekran yüzeyi üzerinde farklı renk noktalarına vurur ve üç ayrı renkte parlarlar. Tüm renkler kırmızı, yeşil, mavi olmak üzere üç ana rengin karışımından türetilebilir. Mesela beyaz bir nokta, bir piksel elemanının tüm üç renk noktasını eşit düzeyde uyarılarak üretilir. Böylece, renkli monitörler üzerinde tüm üç elektron ışını görüntü bilgisine göre modüle edilir. Burada ışın bilgisi, piksele karşı düşen parlaklığın ve rengin yoğunluğunu gösterir. EKRANIN TARANMASI Bir çerçeve resim belirli sayıda satırdan oluşur. Her satır üzerinde de belirli sayıda resim elemanı vardır. Örneğin 640*480 piksel çözünürlüklü bir VGA monitörde, herbiri 640 piksele sahip 480 satır bulunur. Hareketli cisimlerin görüntülerinin iyi olması için genellikle saniyede 60 veya daha fazla sayıda görüntü gösterilir. Bu değer bir çerçeve resim süresinin 16.7 ms olmasını gerektirir. Gösterilen çözünürlükte VGA adaptörleri için IBM MHz lik bir video band genişliği belirlemiştir. Bu değer ekran üzerinde yazılan piksel hızına karşılık düşmektedir. Bu demektir ki her saniyede 25 milyondan fazla nokta ekrana yazılmalıdır. Bu yüzden monitörün video yükselteçleri çok hızlı çalışmalıdır. Daha yüksek çözünürlükler için video band genişliği 100 MHz e kadar yükselebilir; saniyede görüntülenecek çerçeve resim sayısını artırmak için basit, hızlı ve ucuz bir yol vardır: geçmeli tarama. geçmeli taramada biri tek diğeri çift olmak üzere iki alan vardır. Tek alanda sadece tek numaraları tarama satırları yazılır, ve çift alanda ise çift numaralı tarama satırları yazılır. Böylece video band genişliği ikiye bölünür, fakat resim frekansı aynı kalır. Şekil-2. Geçmeli ve geçmesiz tarama. (a) Geçmeli taramada önce tek numaralı satırlar yazılır, sonra çift numaralı tarama satırları yazılır. Düşey saptırma biriminin gerilimi bir görüntünün tamamlanmasını iki devrede başarır; (b) Geçmesiz taramada satırlar ardarda yazılır. Geçmeli yöntem TV döneminin başlangıcından beri, TV kanallarının band genişliğini sınırlamak için kullanılmaktadır. CCIR standardında bir TV görüntüsü, her biri satırlık iki yarım görüntüye ayrılmış 625 satır içerir. TV nin etkin olarak saniyede 25 tam görüntü, göstermesi için bu kısmi görüntüler saniyede 50 defa gönderilir.

3 LCD ve gaz-plazma monitörler CRT ye benzer şekilde resim üretilir, fakat burada şekil çizen bir elektron ışını yoktur ; bunun yerine ardarda adreslenebilen fiziksel elemanları vardır. Bundan dolayı bu monitörlerde görüntü satır satır da üretilir. Tarama burada herhangi bir rol oynamaz, elemanlar adreslenerek tarama kolayca başarılır. CRT DENETLEYĐCĐ (CRTC) Çeşitli çözünürlük ve renk gösterme yeteneği farklılıklarına rağmen ilkesel yapısında grafik adaptörleri büyük çapta değişiklik göstermezler. Şekil-3 te modern bir grafik adaptörün blok yapısı gösterilmiştir. Merkez parça, adaptörün işlevlerini denetleyen ve gerekli kontrol işaretlerini üreten video kontrol edici veya grafik kontrol yongası adı verilen CRT denetleyicidir. Monitörde görüntülenecek metin veya grafik bilgisi, video RAM a CPU tarafından bus arayüzü üzerinden ulaştırılır. CRTC karakter kodlarının video RAM dan okumak için devamlı adres üretir ve bunları karakter üretecine gönderir. Metin modunda karakterler genellikle ASCII kodlarıyla tanımlanır. Nitelik görüntüleme modunu tanımlar. Her ASCII kod için karakter ROM, karaktere ilişkin pikseller için bir karakter paterni tutar. Karakter üretici, karakter ROM daki piksel paternlerini kullanarak karakter kodlarını bir piksel bitleri dizisine çevirerek kaydırmalı kaydediciye gönderir. Đşaret üreteci kaydırmalı kaydediciden gelen bit akımını, video RAM dan gelen nitelik bilgisi ve CRTC den gelen zamandaşlama işaretlerini kullanarak monitör için gerekli işaretleri üretir. Monitör, video işaretlerini işler ve video RAM daki sembolik bilgiyi bilinen biçimde bir resim olarak görüntüler. Böylece video RAM daki karakter bilgisi monitörün elektron ışınını, karakter ROM, karakter üreteci, kaydırmalı kaydedici, ve işaret üreteci üzerinden modüle eder. Şekil-3. Grafik adaptörünün blok yapısı Grafik modunda video RAM daki bilgi doğrudan karakterleri üretmek için kullanılır, yani karakter ROM bir indeks tanımlamaz, çünkü bu bilgi zaten piksellerde görüntülenecek renk ve gri ton paternlerini temsil eder. Bundan dolayı, nitelik bilgisine artık ihtiyaç duyulmaz; işaret üreteci, monitör için parlaklık ve renk işaretlerini, kaydırmalı kaydedicideki bit değerlerinden üretir.

4 Şekil-4. Ekran belleğin (video RAM) adreslenmesi. Buradaki video RAM bilinen ekran bellektir. Ekran belleğin adreslenmesi Şekil-4 te gösterilmiştir. Burada 1 nolu sayıcı adres üreterek ekran bellek içerisindeki video verilerine ulaşmasını sağlar. Sayıcının her bir artırılışında 1 bayt lık yeni bilgi dışarı çıkartılır. Paralel olarak dışarıya çıkartılan bu 8 bitin, bir sonraki 8 bit çıkarılmadan önce video hattı üzerinden seri bir şekilde monitöre iletilmesi gerekir. Bu seriye dönüştürme işlemleri ya çoğullayıcı ya da kaydırmalı kaydedicilerle yapılır. Eğer kaydırmalı kaydediciyle yapılacaksa, kaydırmalı kaydedici uygulanan saat işaretinin frekansı, 1 nolu sayıcıya uygulanan saat işaretinin frekansından 8 kat daha fazla olmalıdır. Çünkü her video RAM adresi için kaydırmalı kaydedicide 8 kaydırma işlemi gerçeklenmelidir. Seriye dönüştürme 8 den 1 e çoğullayıcı ile yapılacaksa, bu çoğullayıcının adres girişine uygulanacak sayıcının (burada 2 nolu sayıcı) saat frekansı, 1 nolu sayıcının saat frekansının 8 katı olmalıdır. ZAMANDAŞLAMA ĐŞARETLERĐ Ekranın taranması için 2 zamandaşlama işareti gerekir: Yatay zamandaşlama (HSYNC, horizontal synchronization) ve düşey zamandaşlama (VSYNC, vertical synchronization) işaretleri. 640*480 çözünürlükteki bilgisayar monitörleri için zamandaşlama işaretlerinin zamanlama diyagramı aşağıdaki gibidir. ( Şekil-5 ) Burada görüldüğü gibi VSYNC nin periyodu 16.3 ms ve HSYNC nin periyodu 32µs dir. Bu işaretler bir sayıcının çeşitli frekanslara sahip çıkış işaretlerinin kapılanmasıyla kolayca elde edilebilir. 8 Mhz saat frekanslı 20 bitlik bir sayıcı gözönüne alalım. Sayıcı çıkışları Tablo 1 deki gibi olur. Eğer 9 ile 17 arasında tüm sayıcı çıkışları AND lenirse VSYNC işareti elde edilir. 5 ile 8 arasındaki çıkışlar NAND lenirse HSYNC işareti elde edilir.

5 64 µs 5V ms VSYNC, 60 Hz (a) 4 µs HSYNC, KHz 32 µs (b) Şekil-5. VSYNC ve HSYNC işaretlerinin zamanlama değişimi. Tablo-1.8 MHz le tetiklenen 20 bitlik bir sayıcının çıkışları. Sayıcı çıkışı Frekans (Hz) Periyot (s) Sayıcının saati 8 M 125 n 1 4 M 250 n 2 2 M 500 n 3 1 M 1 µ K 2 µ K 4 µ K 8 µ K 16 µ K 32 µ K 64 µ µ µ µ µ µ µ µ m m m m VGA KONNEKTÖRÜ Monitör ve video kartı bir konnektör üzerinden birbiriyle haberleşir. Burada VGA monitör ve video kartları kullanılacağı için VGA konnektörlerle değişilecektir. 9 veya 15 uçlu olmak üzere iki türlü VGA konnektörü vardır. Şekil-6 bu konnektör yapısını, Tablo-2 ise bu

6 konnektörün uç tanımlamalarını verir. Video kartında üretilen renk ve zamandaşlama bilgileri bu konnektör üzerinden monitöre gider. (a) (b) Şekil uçlu VGA (Video Graphic Array) Konnektör: (a) Video kartı tarafı, (b) Monitör tarafı. Tablo-2.15 pinlik VGA konnektörü pin tanımlamaları. Uç Adı Yön Tanım 1 RED Kırmızı Video (75 ohm, 0.7 V p-p) 2 GREEN Yeşil Video (75ohm, 0.7 V p-p) 3 BLUE Mavi Video (75 ohm, 0.7 V p-p) 4 ID2 Monitör ID Bit 2 5 GND ---- Toprak 6 RGND ---- Kırmızı Toprağı 7 GGND ---- Yeşil Toprağı 8 BGND ---- Mavi Toprağı 9 KEY ---- Anahtar (Uç yok) 10 SGND ---- Zamandaşlama Toprağı 11 ID0 Monitör ID Bit 0 12 ID1 veya SDA Monitör ID Bit 1 13 HSYNC veya CSYNC Yatay Zamandaşlama 14 VSYNC Düşey veya Karma Zamandaşlama 15 ID3 veya SCL Monitör ID Bit 3 EKRAN BELLEK GEREKSĐNĐMĐ Bir tam görüntüyü gösterebilmesi için ekran belleğin uzunluğunun ne olması gerektiği ekran çözünürlüğüne ve renk çözünürlüğüne bağlıdır. Bu çözünürlükler artarsa ekran belleğin boyutunun artırılması gerekir. Mesela 1024*768 çözünürlüklü bir ekranda 16.7 milyon rengi göstermek istersek ne kadar belleğe ihtiyaç olur? 16.7 milyon ayrı kombinasyon 24 bitle gerçekleştirilebilir (2 24 = ). Bu demektir ki bir pikselin 16.7 milyon ayrı renk alabilmesi için o pikselin renk bilgisi 24 bitle gösterilmelidir. Ekranda ise 1024*768 = piksel mevcuttur. Böylece tam bir ekranı göstermek için *24= bit = bayta ihtiyaç vardır. Bilindiği gibi ekran bellek her adreslendiğinde 1 bayt lık veriyi dışarı verir. Burada 1 piksel verisini bellekten alabilmek için 3 bayt lık bilgi okunmalıdır, yani bellek 3 defa adreslenmelidir. Diğer bir örnek olarak 640*480 çözünürlüklü bir ekranda siyah/beyaz bir görüntü için ne kadar bir belleğe ihtiyaç olduğu hesaplansın. Siyah/beyaz görüntü için 2 renge, dolayısıyla 2 ayrı kombinasyona ihtiyaç vardır. Böylece bir pikseli 1 bitle göstermemiz yeterlidir (2 1 =2). Bu durumda 640*480*1= bit=38.400

7 bayt lık bir bellek yeterli olacaktır. Burada belleğin her adreslenmesinde 1 bayt, yani 8 bit okuduğundan, 8 pikselin verisini aynı anda dışarı alınabilir. EKRAN BĐLGĐSĐNĐN BELLEĞE YERLEŞTĐRĐLMESĐ Ekran bilgisini belleğe yerleştirmeden önce ekran ve renk çözünürlüklerinin bilinmesi gerekir. Mesela bir satırlık bilginin kaç bayt işgal ettiği bilinmelidir. 640*480 çözünürlükte bir ekran verilsin ve bu ekranın mono, yani siyah/beyaz kullanılması istensin. Dolayısıyla 1 piksel için 1 bite ihtiyaç vardır. Ekranda 8*8 lik bir dama tahtasını çizdirilmek istensin, yani Şekil- 7 deki gibi bir görüntü oluşturulmaya çalışılsın. Burada bir tarama satır boyunca ardışık olarak 640/8=80 siyah piksel ve 80 beyaz piksel çizilmesi gerektiği aşikardır. Bir tarama satır üzerinde bu siyah ve beyaz bölgelerin dörder tane bulunacağı kolayca görülebilir. 480/8=60 tarama satırından sonra satırların boyanmasına beyaz renkle başlanır ve 80 piksel sonra siyaha geçilir, yani yukarıdaki işlemin tersi yapılır, çünkü ilk dama satırı bitmiştir. Đkinci dama satırını oluşturan 60 tarama satırında da ardışıl olarak 80 beyaz piksel ve 80 siyah piksel çizilmesi gerekir. Böylece 8 dama satırından sonra (yani 8*60=480 tarama satırından sonra) dama tahtası ekranda oluşturulmuş olur. Bu algoritmanın akış diyagramı şekil-8 de verilmiştir. Şekil *480 çözünürlüklü bir ekran üzerindeki dama tahtası Burada 1 tarama satırı (640 piksel) kaç bayt işgal eder? Mono ekran kullanıldığı için 1 piksel bilgisi 1 bit gerektirmektedir. Dolayısıyla bir tarama satırı için 640/8=80 bayt ihtiyaç vardır. Her bir tarama satırında ardışık olarak her biri 80 piksellik dörder tane siyah ve beyaz dama noktası olacaktı. 80 piksel 80/8 = 10 bayt işgal edecektir. Siyahı 1, beyazı 0 ile gösterirsek, ilk tarama satırında ardışık olarak dörder tane 10 bayt 1, 10 bayt 0 olmalı. Bu bilgi dizisi 60 tarama satır (1 dama satırı) devam edecektir. Yani 60 tarama satırı boyunca ardışık olarak 10 bayt 1, 10 bayt 0 yazılmalıdır. Dolayısıyla ilk dama satırı 80 bayt*60 tarama satırı = 4800 bayt tutacaktır. 0 lardan oluşan 4800 üncü bayt yazıldıktan sonra, ikinci dama satırının ilk baytı olan 4801 inci bayt 0 la başlamalıdır. Bilindiği üzere ikinci dama satırındaki hücrelerin rengi, birinci dama satırındakilerin tersidir. Böylece devam ederek, sekizinci dama satırının sonunda (4800*8= bayttan sonra) bir dama tahtası tamamlanmış olur. Ekrana değişik şekille çizmek mümkündür. Mesela dikey şeritler çizmek için istersek benzer mantıkla düşünerek yeni bir algoritma tasarlayabiliriz. Ekranda dikey olarak 4 beyaz ve 4 siyah şerit olması istensin. Bu paternin algoritması dama tahtasından daha kolay olacaktır bayt boyunca ardışıl olarak 10 bayt 1, 10 bayt 0 yazmak yeterlidir. Ekranda 1 ler alt alta ve 0 lar da alt alta geleceğinden dikey şeritler oluşacaktır.

8 Şerit çizimi bellek kullanılmadan da yapılabilir. Bellek yerine bir saat devresi kullanabilir. Bilindiği gibi elektron tabancası 28 µs boyunca nokta bir satırı tarayıp 4 µs de geri dönerek ikinci nokta satırının başına geliyordu. Eğer ekranda 4 siyah, 4 de beyaz şerit olması isteniyorsa monitörün video girişine bağlanan saat 28 µs/8= 3.5 µs de bir durum değiştirmelidir. Dolayısıyla kullanılacak saat işaretinin periyodu 2* 3.5 µs = 7 µs olmalıdır. Böylece 7 µs nin 3.5 µs inde monitör girişine 1, diğer 3.5 µs inde 0 uygulanmış olur. Şeritlerin genişliği arttırılmak istenirse saat periyodunun artırılması gerekir. Saat periyodunun HSYNC nin periyoduna (32µs) eşitlendiği düşünülsün. Bu durumda ekranda ancak 1 siyah ve 1 de beyaz düşey şerit olabilir. Çünkü saatin yalnız 1 periyodu bir tarama satırına sığar. Eğer saat periyodu HSYNC periyodunun 2 katı yapılırsa o zaman 1 saat periyodu 2 tarama satırına sığar. Yani saat periyodunun yüksek kısmı 1 tarama satırı siyah, 1 tarama satırı beyaz olur. Saat periyodu HSYNC frekansının 4 katı yapılırsa, ekranda ardışık olarak 2 tarama satırı siyah, 2 tarama satırı beyaz olur. Saat periyodu HSYNC periyodunun 8 katı yapılırsa ekranda ardışıl olarak 4 nokta satırı siyah, 4 nokta satırı beyaz olur. Dikkat edilirse ekranda yatay şeritlerin oluşmaya başlamıştır, ve yatay şeritlerin kalınlıkları saat periyoduyla orantılıdır. Saat periyodu artırıldıkça yatay şeritlerin kalınlıkları artacaktır. A=4*60=240, B=8 10 bayt yaz Tersini al Tersini al 10 bayt yaz A yı bir azalt Evet A sıfır mı? B yi 1 azalt Hayır Hayır Evet B sıfır mı? Bir tam ekran tamam Şekil-8. Şekil-7 deki dama tahtasını oluşturan algoritma.

9 Kısaca özetlemek gerekirse saat periyodu HSYNC nin periyodundan küçükse dikey şeritler oluşmakta, ve saat periyodu artırıldıkça şeritlerin kalınlığı artmaktadır. Saat periyodu HSYNC nin periyodundan büyükse yatay şeritler oluşmakta, ve saatin periyodu artırıldıkça şeritlerin kalınlığı yine artmaktadır. BELLEKLE MONĐTÖRÜN YÜZLEŞTĐRĐLMESĐ Belleğin çıkışı uçlardaki işaretlerin 0-5 V arasında değişmektedir. Halbuki monitörün video girişi azami 0.7 V kabul etmektedir. Bu yüzden belleğin çıkış gerilimi uygun bir bölücü ile bölünerek 0.7 V a indirilmelidir. Akla hemen basit dirençli bir gerilim bölücü devre gelebilir. Şekil-9 (a) daki basit gerilim bölücü sürücünün çıkışı 75 Ω luk monitör giriş direnci ile yüklenmezse,devre uygun şekilde çalışacaktır. Yani gerilim bölücünün girişine 5 V verildiğinde çıkışının 0.7 V alınabilir. Fakat 75 Ω giriş direncine sahip monitörü bağlandığında durum değişecektir. A noktasıyla toprak arasındaki eşdeğer direnç 0.7 KΩ // 75 Ω =67.74 Ω olacaktır. Bu durumda A noktasının gerilimi 5*67.74/( ) = mv olacaktır ki bu değer istenilen 0.7 V un neredeyse onda biridir. (a) (b) Şekil-9. Bilgisayarın monitör ile yüzleştirilmesi. (a) Dirençli sürücü. (b) Transistörlü sürücü. Bu durumda başka bir çözümün düşünülmesi gerekir. Şekil-9 (b) deki devrenin giriş direnci çok büyük, çıkış direnci ise yaklaşık emiter direnci kadardır. Bu yüzden monitörün 75Ω luk giriş direnci ile paralel bağlandığında, eşdeğer direnç yaklaşık 75Ω olur. Böylece 5V luk giriş gerilimi 5.2 KΩ ise 150 Ω luk dirençlik yardımıyla uygun şekilde bölünür. UYGULAMA Şekil-10 daki blok diyagram, CRTC nin ayrık gerçekleştirilişini ve ekran kartı içerisinde nasıl kullanılacağını göstermektedir. Sayıcının uygun çıkışları kapılanarak HSYNC ve VSYNC işaretleri üretilir. Sayıcı çıkışları aynı zamanda belleği adreslemek için de kullanılmaktadır. Sayıcının adreslediği alanlar belleğin çıkışına aktarılır ve çoğullayıcı yardımıyla seriye dönüştürüldükten sonra arayüz üzerinden monitöre gönderilir. Bu, belleğin okunması işlemidir. Belleğe yazmak için CPU nun belleğe erişmesi gerekir. Burada olduğu gibi belleğe

10 faklı iki kaynaktan erişmek tampon kullanımını gerektirir. Tamponların yetki uçlarına giden işaretler birbirlerinin tersi olmalıdır. Bu sayede belleğe bir anda ya ayrık CRTC ya da CPU erişebilir. Burada bellek 2 KB lık olduğu için adres hattı 11 bittir. Mikrobilgisayar sisteminden gelen adres bilgisinin anlamlı 5 biti bu belleğe seçmek için kullanılır. Bellekteki bilginin monitöre gönderilmesi durumunda devamlı okuma işlemi yapılacağından sayıcı tarafından, yonga seçme için sürekli 1 gönderilir. Şekil 10. Basit bir ekran kartı. DENEYE HAZIRLIK 1- Motorola 6802 CPU emir takımını hazır bulundurunuz ve nasıl kullanıldığını öğreniniz. 2- CRTC, ekran kartları ve çalışma ilkeleri hakkında araştırmalar yapınız. DENEYĐN YAPILIŞI 1- Deney düzeneğinde denetim ucundan lojik 0 vererek CPU nun ekran belleğe ulaşmasını sağlayınız. 2-0xA000 0xA7FF adres aralığına yerleştirilmiş ekran belleği, denetim ucundan lojik 1 verildiğinde CRTC ekran belleğe erişecek ve ekranda sütunlar görülecek şekilde doldurunuz. Ekran belleği doldurmak için gerekli programı, denetim işareti lojik 0 iken 0x0100 adresinden başlayarak yazınız, çalıştırınız ve ekran belleğin istenildiği şekilde dolduğunu görünüz. 3- Denetim ucunu lojik 1 yaparak ekranda dikey şeritler oluştuğunu gözlemleyiniz. DENEY RAPORU : Deneyde yazılan programı veriniz ve çalışmasını anlatınız.

11

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Grafik Programlama Bilgisayar kullanılırken monitörlerde iki tür ekran moduyla karşılaşılır. Bu ekran modları Text modu ve Grafik modu dur. Text modunda ekran 25 satır ve 80 sütundan

Detaylı

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır.

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. 6. Osiloskop Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. Osiloskoplar üç gruba ayrılabilir; 1. Analog osiloskoplar 2. Dijital osiloskoplar

Detaylı

Görüntü Bağdaştırıcıları

Görüntü Bağdaştırıcıları Görüntü Bağdaştırıcıları Görüntü Bağdaştırıcıları (Ekran Kartları) Ekrandaki Görüntü Nasıl Oluşur? Monitörünüze yeteri kadar yakından bakarsanız görüntünün çok küçük noktalardan oluştuğunu görürsünüz.

Detaylı

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır.

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekran Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekrandaki tüm görüntüler noktalardan olusur. Ekrandaki en küçük noktaya pixel adı verilir. Pixel sayısı ne kadar fazlaysa

Detaylı

DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A GRAPHIC ADAPTOR

DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A GRAPHIC ADAPTOR 5. Uluslararası İleri Teknolojiler Sempozyumu (IATS 09), 3-5 Mayıs 009, Karabük, Türkiye BİR EKRAN KARTININ TASARIMI VE GERÇEKLENMESİ DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A GRAPHIC ADAPTOR Tuğrul ÇAVDAR a, * ve

Detaylı

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme 2010-2011 Bahar Yarıyılı Ar. Gör. Dr. Ersoy Erişir 1 Konvansiyonel Görüntüleme (Fotografi) 2 Görüntü Tasarımı 3 Digital Görüntüleme 3.1 Renkler 3.2.1

Detaylı

DENEY NO 6: OSİLOSKOP KULLANARAK GENLİK VE SIKLIK ÖLÇÜMÜ

DENEY NO 6: OSİLOSKOP KULLANARAK GENLİK VE SIKLIK ÖLÇÜMÜ DENEY NO 6: OSİLOSKOP KULLANARAK GENLİK VE SIKLIK ÖLÇÜMÜ Amaç: Bu deneyde amaç, Elektrik-Elektronik Mühendisliği nde en çok kullanılan ölçü aygıtlarından birisi olan Osiloskop un tanıtılması, osiloskop

Detaylı

İvme VGA, İvme s_2.1 fiziksel işlemci çekirdeğinin, çalışan iç yapısının herhangi bir simülasyon olmaksızın fiziksel olarak dış dünyaya aktarımıdır.

İvme VGA, İvme s_2.1 fiziksel işlemci çekirdeğinin, çalışan iç yapısının herhangi bir simülasyon olmaksızın fiziksel olarak dış dünyaya aktarımıdır. 1 İVME VGA İvme VGA, İvme s_2.1 fiziksel işlemci çekirdeğinin, çalışan iç yapısının herhangi bir simülasyon olmaksızın fiziksel olarak dış dünyaya aktarımıdır. Genel olarak yazmaçlar, hafıza elemanlarından

Detaylı

Deney 32 de osiloskop AC ve DC gerilimleri ölçmek için kullanıldı. Osiloskop ayni zamanda dolaylı olarak frekansı ölçmek içinde kullanılabilir.

Deney 32 de osiloskop AC ve DC gerilimleri ölçmek için kullanıldı. Osiloskop ayni zamanda dolaylı olarak frekansı ölçmek içinde kullanılabilir. DENEY 35: FREKANS VE FAZ ÖLÇÜMÜ DENEYĐN AMACI: 1. Osiloskop kullanarak AC dalga formunun seklini belirlemek. 2. Çift taramalı osiloskop ile bir endüktanstın akım-gerilim arasındaki faz açısını ölmek. TEMEL

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM-201 DEVRE TEORİSİ-1 LAB. DENEY-1 SİNYAL ÜRETECİ ve OSİLOSKOP AMAÇ Bu deneyde iki yeni cihazla tanışacaksınız: Sinyal (işaret) üreteci ve

Detaylı

AC Devrelerde Ölçme OSİLOSKOP Elektriksel gerilimlerin zamana ve birbirlerine göre değişimlerini grafik olarak gösteren cihaza osiloskop denilmektedir. Osiloskopta tek gerilim şekli

Detaylı

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir.

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler çağırılma kaynaklarına göre 3 kısma ayrılırlar: Yazılım kesmeleri Donanım

Detaylı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 00223 - Mantık Devreleri Tasarımı Laboratuar Föyleri Numara: Ad Soyad: Arş. Grv. Bilal ŞENOL Devre Kurma Alanı Arş. Grv. Bilal ŞENOL

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI:

Detaylı

MĐKROĐŞLEMCĐLĐ FONKSĐYON ÜRETECĐ

MĐKROĐŞLEMCĐLĐ FONKSĐYON ÜRETECĐ K TÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mikroişlemciler Laboratuarı MĐKROĐŞLEMCĐLĐ FONKSĐYON ÜRETECĐ Mikrobilgisayarların kullanım alanlarından biri de değişik biçimli periyodik işaretlerin

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Mikroişlemci Nedir? Bir bilgisayarın en önemli parçası Mikroişlemcisidir. Hiçbir bilgisayar mikroişlemci olmadan çalışamaz. Bu nedenle Mikroişlemci

Detaylı

ANALOG VİDEO TEMELLERİ

ANALOG VİDEO TEMELLERİ ANALOG VİDEO TEMELLERİ Video sinyali; bir görüntünün kamera vasıtası ile elektriksel hale dönüştürülmesiyle oluşan sinyaldir.video sinyali ilk zamanlarda renksiz (siyah/beyaz) olarak iafade edilebilmiş

Detaylı

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır!

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Donanım Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan

Detaylı

NOT: Bazı donanımlar giriş hemde çıkış donanımıdır. HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK

NOT: Bazı donanımlar giriş hemde çıkış donanımıdır. HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK ÇEVRE BİRİMLERİ Giriş ve çıkış donanımları Giriş donanımları Çıkış donanımları Klayve fare Tarayıcı HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK Monitör(ekran) Yazıcı

Detaylı

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları

Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları Bölüm 8 Ardışıl Lojik Devre Uygulamaları DENEY 8-1 Kayan LED Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Kayan LED kontrol devresinin çalışma prensibini anlamak. 2. Bir kayan LED kontrol devresi gerçekleştirmek ve çalıştırmak.

Detaylı

YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 413 Enerji Sistemleri Laboratuvarı-I

YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 413 Enerji Sistemleri Laboratuvarı-I YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 413 Enerji Sistemleri Laboratuvarı-I DENEY -1- ELEKTRONİK ELEMANLARIN TANITIMI ve AKIM, GERİLİM ÖLÇÜMÜ HAZIRLIK SORULARI:

Detaylı

KASIRGA 4. GELİŞME RAPORU

KASIRGA 4. GELİŞME RAPORU KASIRGA 4. GELİŞME RAPORU 14.07.2008 Ankara İçindekiler İçindekiler... 2 Giriş... 3 Kasırga Birimleri... 3 Program Sayacı Birimi... 3 Bellek Birimi... 3 Yönlendirme Birimi... 4 Denetim Birimi... 4 İşlem

Detaylı

MEB YÖK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ. 1. Tipik bir mikrobilgisayar sistemin yapısı ve çalışması hakkında bilgi sahibi olabilme

MEB YÖK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ. 1. Tipik bir mikrobilgisayar sistemin yapısı ve çalışması hakkında bilgi sahibi olabilme PROGRAMIN ADI DERSIN KODU VE ADI DERSIN ISLENECEGI DÖNEM HAFTALIK DERS SAATİ DERSİN SÜRESİ ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK MİK.İŞLEMCİLER/MİK.DENETLEYİCİLER-1 2. Yıl, III. Yarıyıl (Güz) 4 (Teori: 3, Uygulama: 1,

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI 1. Direnç Renk Kodları Direnç Renk Tablosu Renk Sayı Çarpan Tolerans SİYAH 0 1 KAHVERENGİ 1 10 ± %1 KIRMIZI 2 100 ± %2 TURUNCU 3 1000 SARI 4 10.000 YEŞİL 5 100.000 ± %0.5 MAVİ

Detaylı

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI Deney 1 Temel Elektronik Ölçümler 1. Hazırlık a. Dersin internet sitesinde yayınlanan Laboratuvar Güvenliği ve cihazlarla ilgili bildirileri okuyunuz. b. Ön-çalışmanız

Detaylı

Çıktı ve Çıkış Aygıtları

Çıktı ve Çıkış Aygıtları Çıktı ve Çıkış Aygıtları 1 Çıktı nedir? Çıktı, kullanıma uygun hale getirilecek şekilde işlenmiş veridir. 2 Çıktı nedir? Çıkış aygıtı, bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşeni tipidir.

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2a- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL

Detaylı

XC8 ile PİC uygulamaları

XC8 ile PİC uygulamaları XC8 ile PİC uygulamaları Modül tanıtımı : LCD kullanımı Öncelikle Lcd nedir ne değildir biraz tanımamız gerekiyor. LED göstergelerin fazla akım çekmesi ve kullanım zorluğu, son yıllarda LCD göstergelerin

Detaylı

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU)

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Donanım Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan elektronik bir aygıttır. Başlıca üç bölümden

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır.

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır. 7.ÜNİTE BİLFEN YAYNCLK BİRLİKTE ÇÖZELİM 1. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun kavramlar ile doldurunuz. ÀÀBir iletken içindeki negatif yüklerin hareketinden kaynaklanan düzenli ve devamlı enerji

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu Direnç Dirençler elektronik devrelerin vazgeçilmez elemanlarıdır. Yaptıkları iş ise devre içinde kullanılan diğer aktif elemanlara uygun gerilimi temin etmektir. Elektronik devreler sabit bir gerilim ile

Detaylı

TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ

TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ FOTOĞRAF/GÖRÜNTÜ KAVRAMI VE ÖZELLİKLERİ BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF345 TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/ İÇERİK

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB) ÖĞENME ALANI : FZKSEL OLAYLA ÜNTE 3 : YAŞAMIMIZDAK ELEKTK (MEB) B ELEKTK AKIMI (5 SAAT) (ELEKTK AKIMI NED?) 1 Elektrik Akımının Oluşması 2 Elektrik Yüklerinin Hareketi ve Yönü 3 ler ve Özellikleri 4 Basit

Detaylı

Ege MYO Bilgisayar Donanım Ders Notları

Ege MYO Bilgisayar Donanım Ders Notları EKRAN KARTI Ekran kartı, mikroişlemcide (CPU) işlenen verileri monitörde görüntülenmesini sağlayan arabirimdir. Ekran modülü anakart üzerine yerleşik olabileceği gibi genişleme yuvalarına bağlanabilmektedir.

Detaylı

EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 01: DİYOTLAR ve DİYOTUN AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney

Detaylı

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ 1. 8 bitlik Okunur Yazılır Bellek (RAM) Her biri ayrı adreslenmiş 8 adet D tipi flip-flop kullanılabilir. RAM'lerde okuma ve yazma işlemleri CS (Chip Select), RD (Read), WR (Write) kontrol sinyalleri ile

Detaylı

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Eşzamanlı (Senkron) Ardışıl Devrelerin Tasarlanması (Design) Bir ardışıl devrenin tasarlanması, çözülecek olan problemin sözle anlatımıyla (senaryo) başlar. Bundan sonra aşağıda açıklanan aşamalardan geçilerek

Detaylı

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar Konunun Özeti * Diyotlar yapım tekniğine bağlı olarak; Nokta temaslı diyotlar,

Detaylı

GENEL KULLANIM İÇİN SABİT AKIM LED SÜRÜCÜLERİ. Uygulama Notları ACG-D350/500/700/1000 UYGULAMA NOTLARI. 1. LED adedi

GENEL KULLANIM İÇİN SABİT AKIM LED SÜRÜCÜLERİ. Uygulama Notları ACG-D350/500/700/1000 UYGULAMA NOTLARI. 1. LED adedi GENEL KULLANIM İÇİN SABİT AKIM LED SÜRÜCÜLERİ Uygulama Notları ACG D-Serisi sürücü devreleri düşük voltajla LEDleri sabit bir akımda çalıştırmak için ideal bir çözüm sunar. LEDlerin düşük voltajla çalıştığı,

Detaylı

DĐRENÇ DEVRELERĐNDE KIRCHOFF UN GERĐLĐMLER ve AKIMLAR YASASI

DĐRENÇ DEVRELERĐNDE KIRCHOFF UN GERĐLĐMLER ve AKIMLAR YASASI DENEY NO: DĐRENÇ DEVRELERĐNDE KIRCHOFF UN GERĐLĐMLER ve AKIMLAR YASASI Bu deneyde direnç elamanını tanıtılması,board üzerinde devre kurmayı öğrenilmesi, avometre yardımıyla direnç, dc gerilim ve dc akım

Detaylı

2. HAFTA BLM223 DEVRE ANALİZİ. Yrd. Doç Dr. Can Bülent FİDAN. hdemirel@karabuk.edu.tr

2. HAFTA BLM223 DEVRE ANALİZİ. Yrd. Doç Dr. Can Bülent FİDAN. hdemirel@karabuk.edu.tr 2. HAFTA BLM223 Yrd. Doç Dr. Can Bülent FİDAN hdemirel@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 2. AKIM, GERİLİM E DİRENÇ 2.1. ATOM 2.2. AKIM 2.3. ELEKTRİK YÜKÜ

Detaylı

Proje Teslimi: 2013-2014 güz yarıyılı ikinci ders haftasında teslim edilecektir.

Proje Teslimi: 2013-2014 güz yarıyılı ikinci ders haftasında teslim edilecektir. ELEKTRONĐK YAZ PROJESĐ-2 (v1.1) Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünde okuyan 1. ve 2. sınıf öğrencilerine; mesleği sevdirerek öğretmek amacıyla, isteğe bağlı olarak

Detaylı

Mikrobilgisayarlar ve Assembler. Bahar Dönemi. Vedat Marttin

Mikrobilgisayarlar ve Assembler. Bahar Dönemi. Vedat Marttin Mikrobilgisayarlar ve Assembler Bahar Dönemi Vedat Marttin Bellek Haritası Mikroişlemcili örnek bir RAM, ROM ve G/Ç adres sahalarının da dahil olduğu toplam adres uzayının gösterilmesinde kullanılan sisteme

Detaylı

DENEY-2 DEVRE KURMA. Şekil 1. DC Güç Kaynağı

DENEY-2 DEVRE KURMA. Şekil 1. DC Güç Kaynağı DENEY-2 DEVRE KURMA Deneyin Amacı: Deneyde kullanılan aletlerin öğrenilmesi ve devre kurma. Kullanılan Alet ve Malzeme: a) DC güç kaynağı b) Mutimetre c) Değişik değerlerde direnç ve bağlantı kabloları

Detaylı

9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI

9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI 1 9. MERKEZİ İŞLEM BİRİM MODÜLÜ TASARIMI Mikroişlemci temelli sistem donanımının en önemli kısmı merkezi işlem birimi modülüdür. Bu modülü tasarlamak için mikroişlemcinin uç işlevlerinin çok iyi bilinmesi

Detaylı

Elektronik-I Laboratuvarı 1. Deney Raporu. Figure 1: Diyot

Elektronik-I Laboratuvarı 1. Deney Raporu. Figure 1: Diyot ElektronikI Laboratuvarı 1. Deney Raporu AdıSoyadı: İmza: Grup No: 1 Diyot Diyot,Silisyum ve Germanyum gibi yarıiletken malzemelerden yapılmış olan aktif devre elemanıdır. İki adet bağlantı ucu vardır.

Detaylı

OSİLOSKOP I. KULLANIM ALANI

OSİLOSKOP I. KULLANIM ALANI OSİLOSKOP I. KULLANIM ALANI Osiloskop elektriksel işaretlerin ölçülmesinde ve görüntülenmesinde kullanılan temel bir ölçüm aletidir. İşaretin dalga şeklinin görüntülenmesini, frekans ve genliğinin kolayca

Detaylı

İ.T.Ü. Eğitim Mikrobilgisayarının Tanıtımı

İ.T.Ü. Eğitim Mikrobilgisayarının Tanıtımı İ.T.Ü. Eğitim Mikrobilgisayarının Tanıtımı 1.1 Giriş İTÜ Eğitim Mikrobilgisayarı (İTÜ-Eğit) MC6802 mikroişlemcisini kullanan bir eğitim ve geliştirme bilgisayarıdır. İTÜ-Eğit, kullanıcıya, mikrobilgisayarın

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller eşitlendiğinde yani

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI Öğr. Gör. Oğuzhan ÇAKIR 377 42 03, KTÜ, 2010 Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI 1. Deneyin

Detaylı

6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Çıkış Birimleri Monitörler CRT Monitörler LCD Monitörler Gaz Plazma Monitörler Ekran

Detaylı

DİRENÇLER, DİRENÇLERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASI, OHM VE KIRCHOFF YASALARI

DİRENÇLER, DİRENÇLERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASI, OHM VE KIRCHOFF YASALARI DİRENÇLER, DİRENÇLERİN SERİ VE PARALEL BAĞLANMASI, OHM VE KIRCHOFF YASALARI AMAÇ: Dirençleri tanıyıp renklerine göre değerlerini bulma, deneysel olarak tetkik etme Voltaj, direnç ve akım değişimlerini

Detaylı

Özyineleme (Recursion)

Özyineleme (Recursion) C PROGRAMLAMA Özyineleme (Recursion) Bir fonksiyonun kendisini çağırarak çözüme gitmesine özyineleme (recursion), böyle çalışan fonksiyonlara da özyinelemeli (recursive) fonksiyonlar denilir. Özyineleme,

Detaylı

Geleneksel ekran kartları, bilgileri, sistem belleğinden kendi belleğine alıp monitöre göndermekteydi. Günümüzdeki ekran kartları ise görüntülenecek

Geleneksel ekran kartları, bilgileri, sistem belleğinden kendi belleğine alıp monitöre göndermekteydi. Günümüzdeki ekran kartları ise görüntülenecek EKRAN KARTI Ekran kartı, işlemcide (CPU) işlenen verileri monitörde görüntülenmesini sağlayan, sinyallere dönüştüren bir genişleme kartıdır. Ekran kartları bilgisayar sistemine anakart üzerinde bulunan

Detaylı

LCD (Liquid Crystal Display)

LCD (Liquid Crystal Display) LCD (Liquid Crystal Display) LCD ekranlar bize birçok harfi, sayıları, sembolleri hatta Güney Asya ülkelerin kullandıkları Kana alfabesindeki karakterleri de görüntüleme imkanını verirler. LCD lerde hane

Detaylı

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 2 SAYISAL GÖRÜNTÜ TEMELLERİ

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 2 SAYISAL GÖRÜNTÜ TEMELLERİ GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 2 SAYISAL GÖRÜNTÜ TEMELLERİ GÖRÜNTÜ ALGILAMA Üç temel zar ile kaplıdır. 1- Dış Zar(kornea ve Sklera) 2- Koroid 3- Retina GÖRÜNTÜ ALGILAMA ---Dış Zar İki kısımdan oluşur. Kornea ve

Detaylı

DENEY 5 ÖN HAZIRLIK RAPORU

DENEY 5 ÖN HAZIRLIK RAPORU Adı Soyadı: Öğrenci No: DENEY 5 ÖN HAZIRLIK RAPORU 1) a. Şekildeki devreyi aşağıdaki breadboard üzerine kurulumunu çizerek gösteriniz.(kaynağın kırmızı ucu + kutbu, siyah ucu - kutbu temsil eder.) b. R

Detaylı

Bilgisayar Donanım ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI

Bilgisayar Donanım ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI Çeşitli aygıtları bağlamak üzere anakart üzerinde farklı tipte konnektörler bulunmaktadır. Anakart üzerinde tipik olarak yazıcı, mouse, klavye

Detaylı

Elektrik Akımı, Direnç ve Ohm Yasası

Elektrik Akımı, Direnç ve Ohm Yasası 1. Akım Şiddeti Elektrik akımı, elektrik yüklerinin hareketi sonucu oluşur. Ancak her hareketli yük akım yaratmaz. Belirli bir bölge ya da yüzeyden net bir elektrik yük akışı olduğu durumda elektrik akımından

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 5

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 5 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT13 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 5 THEVENIN VE NORTON TEOREMİ Arş.Gör. M.Enes BAYRAKDAR Arş.Gör. Sümeyye

Detaylı

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir.

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir. Tristörlü Redresörler ( Doğrultmaçlar ) : Alternatif akımı doğru akıma çeviren sistemlere redresör denir. Redresörler sanayi için gerekli olan DC gerilimin elde edilmesini sağlar. Büyük akım ve gerilimlerin

Detaylı

Elektrik Müh. Temelleri

Elektrik Müh. Temelleri Elektrik Müh. Temelleri ELK184 2 @ysevim61 https://www.facebook.com/groups/ktuemt/ 1 Akım, Gerilim, Direnç Anahtar Pil (Enerji kaynağı) V (Akımın yönü) R (Ampül) (e hareket yönü) Şekildeki devrede yük

Detaylı

ANAKART (MOTHERBOARD)

ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Anakartın Yapısı ve Çalışması Anakart

Detaylı

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Çıkış birimleri; bilgisayardaki işlemlerin sonucunda elde edilen ve kullanıcıya ses ya da görüntü olarak aktarılacak

Detaylı

BÖLÜM 2 8051 Mikrodenetleyicisine Giriş

BÖLÜM 2 8051 Mikrodenetleyicisine Giriş C ile 8051 Mikrodenetleyici Uygulamaları BÖLÜM 2 8051 Mikrodenetleyicisine Giriş Amaçlar 8051 mikrodenetleyicisinin tarihi gelişimini açıklamak 8051 mikrodenetleyicisinin mimari yapısını kavramak 8051

Detaylı

ELK101 - ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

ELK101 - ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Bölümün tanıtılması Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması Mühendislik Etiği Birim Sistemleri Doğru ve Alternatif

Detaylı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı SORULAR SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel port

Detaylı

Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme:

Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme: Elektronik ve Hab. Müh. Giriş Dersi Görüntü İşleme Yrd. Doç. Dr. M. Kemal GÜLLÜ Uygulama Alanları Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme: Uygulama Alanları Mor ötesi bandı görüntüleme: Görünür ve

Detaylı

İ İŞİ BÖLÜM ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENME ALANLARI BASİT ELEKTRONİK DEVRELERE GİRİŞ AKILLI CİHAZ TASARIMINA GİRİŞ ROBOTİĞE GİRİŞ

İ İŞİ BÖLÜM ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENME ALANLARI BASİT ELEKTRONİK DEVRELERE GİRİŞ AKILLI CİHAZ TASARIMINA GİRİŞ ROBOTİĞE GİRİŞ İ İŞİ İ BÖLÜM ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENME ALANLARI BASİT ELEKTRONİK DEVRELERE GİRİŞ AKILLI CİHAZ TASARIMINA GİRİŞ ROBOTİĞE GİRİŞ HAZIRLAYAN MUSTAFA ÖZER BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ makersardahan Küçük

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI: SINIFI: OKUL NO: DENEY GRUP NO:

Detaylı

Çalışma Açısından Bilgisayarlar

Çalışma Açısından Bilgisayarlar Çalışma Açısından Bilgisayarlar Ölçme sistemi ile hesaplama sistemi birbiriyle ilgili olmasına rağmen aynı değillerdir. Suyun sıcaklığı ve gürültünün şiddeti ile evdeki lambaların ölçülmesi aynı değillerdir.

Detaylı

ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR

ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR 1.1 Amaçlar AC nin Elde Edilmesi: Farklı ve değişken DC gerilimlerin anahtar ve potansiyometreler kullanılarak elde edilmesi. Kare dalga

Detaylı

ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUVARI DENEY 2: Zener ve LED Diyot Deneyleri

ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUVARI DENEY 2: Zener ve LED Diyot Deneyleri DENEYİN AMACI ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUVARI DENEY 2: Zener ve LED Diyot Deneyleri Zener ve LED Diyotların karakteristiklerini anlamak. Zener ve LED Diyotların tiplerinin kendine özgü özelliklerini tanımak.

Detaylı

ASCII KODLARI. Bilgisayarda Metin (Text) Türü Bilgilerin Saklanması:

ASCII KODLARI. Bilgisayarda Metin (Text) Türü Bilgilerin Saklanması: ASCII KODLARI Bilgisayarda Metin (Text) Türü Bilgilerin Saklanması: B ir metin bilgisini bilgisayar hafızasında temsil edebilmek için, bilgisayar sistemi, her harf yada sembol için bir sayısal değer atar.

Detaylı

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU LABORATUVARI MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ 1. GİRİŞ Analog işaretleri sayısal işaretlere dönüştüren elektronik devrelere

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

AMASYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AMASYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM 108 Elektrik Devreleri I Laboratuarı Deneyin Adı: Kırchoff un Akımlar Ve Gerilimler Yasası Devre Elemanlarının Akım-Gerilim

Detaylı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı İLERI MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 3 LCD Gösterge Kullanımı +5 LCD Modülün Bağlantısı 8K2 1K +5 10 P0.5 P0.6 P0.7 P2.0 P2.1 P2.2 P2.3 P2.4 P2.5 P2.6 P2.7 1 2 3

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=?

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=? S1-5 kw lık bir elektrik cihazı 360 dakika süresince çalıştırılacaktır. Bu elektrik cihazının yaptığı işi hesaplayınız. ( 1 saat 60 dakikadır. ) A-30Kwh B-50 Kwh C-72Kwh D-80Kwh S2-400 miliwatt kaç Kilowatt

Detaylı

TEMEL ELEKTRONİK VE ÖLÇME -1 DERSİ 1.SINAV ÇALIŞMA NOTU

TEMEL ELEKTRONİK VE ÖLÇME -1 DERSİ 1.SINAV ÇALIŞMA NOTU No Soru Cevap 1-.. kırmızı, sarı, mavi, nötr ve toprak hatlarının en az ikisinin birbirine temas ederek elektriksel akımın bu yolla devresini tamamlamasıdır. 2-, alternatif ve doğru akım devrelerinde kullanılan

Detaylı

LEDler (Light Emitting Diodes-Işık Yayan Diyotlar)

LEDler (Light Emitting Diodes-Işık Yayan Diyotlar) LEDler (Light Emitting Diodes-Işık Yayan Diyotlar) Işık yayan flamansız lambalara LED denir. Bu elemanlar çeşitli boyutlarda üretilirler.2-20 miliamper gibi çok az akımla çalışırlar. Sarsıntılara dayanıklı

Detaylı

Ders 3- Direnç Devreleri I

Ders 3- Direnç Devreleri I Ders 3- Direnç Devreleri I Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net İçerik 2. Direnç Devreleri Ohm kanunu Güç tüketimi Kirchoff Kanunları Seri ve paralel dirençler Elektriksel

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

SİSTEM BİRİMİ VE EKRAN KOMUTLARI

SİSTEM BİRİMİ VE EKRAN KOMUTLARI BÖLÜM 6 SİSTEM BİRİMİ VE EKRAN KOMUTLARI Ekran komutları ekrandaki görüntü tasarımı için kullanılan komutlardır. Bu komutların program içinde kullanılabilmesi için, program başlığı satırından sonra USES

Detaylı

6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ

6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ AMAÇLAR 6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ 1. Değeri bilinmeyen dirençleri voltmetreampermetre yöntemi ve Wheatstone Köprüsü yöntemi ile ölçmeyi öğrenmek 2. Hangi yöntemin hangi koşullar

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi.

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. DENEY 2- Sayıcılar DENEY 2- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL BİLGİLER Sayıcılar flip-floplar

Detaylı

ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 8- AC Devreler. Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt.

ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 8- AC Devreler. Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt. ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 8- AC Devreler Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net İçerik AC ve DC Empedans RMS değeri Bobin ve kondansatörün

Detaylı

Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları

Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları Deneyin Amacı: Deney 4: 555 Entegresi Uygulamaları 555 entegresi kullanım alanlarının öğrenilmesi. Uygulama yapılarak pratik kazanılması. A.ÖNBİLGİ LM 555 entegresi; osilasyon, zaman gecikmesi ve darbe

Detaylı

B.Ç. / E.B. MİKROİŞLEMCİLER

B.Ç. / E.B. MİKROİŞLEMCİLER 1 MİKROİŞLEMCİLER RESET Girişi ve DEVRESİ Program herhangi bir nedenle kilitlenirse ya da program yeniden (baştan) çalıştırılmak istenirse dışarıdan PIC i reset yapmak gerekir. Aslında PIC in içinde besleme

Detaylı

DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulma

DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulma DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulma Deneyin Amacı: Elektrik Elektroniğin temel bileşeni olan direnç ile ilgili temel bigileri edinme, dirençlerin renk kodlarını öğrenme ve dirençlerin breadboard

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR. Kodlama (Coding) : Bir nesneler kümesinin bir dizgi (bit dizisi) kümesi ile temsil edilmesidir.

Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR. Kodlama (Coding) : Bir nesneler kümesinin bir dizgi (bit dizisi) kümesi ile temsil edilmesidir. Bilgisayar Mimarisi İkilik Kodlama ve Mantık Devreleri Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR ESOGÜ Eğitim Fakültesi - BÖTE twitter.com/cmkandemir Kodlama Kodlama (Coding) : Bir nesneler kümesinin bir dizgi

Detaylı

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek.

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. DENEY 7-2 Sayıcılar DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. GENEL BİLGİLER Sayıcılar, flip-floplar

Detaylı

Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici)

Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici) Deney 5: Shift Register(Kaydırmalı Kaydedici) Kullanılan Elemanlar 1xLM555 Entegresi, 1x10 kohm direnç, 1x100 kohm direnç, 1x10 µf elektrolitik kondansatör, 1x100 nf kondansatör, 2 x 74HC74 (D flip-flop),

Detaylı

CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem

CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem Donanım CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem yaparlar. Güncel hızları GHz seviyeleri ile ifade

Detaylı

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler DENEY 7- Flip-Floplar DENEYİN AMACI. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop türlerinin

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DİYOTLAR Diyot tek yöne elektrik akımını ileten bir devre elemanıdır. Diyotun

Detaylı

DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI

DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI DENEY 3: DTMF İŞARETLERİN ÜRETİLMESİ VE ALGILANMASI AMAÇ: DTMF işaretlerin yapısının, üretim ve algılanmasının incelenmesi. MALZEMELER TP5088 ya da KS58015 M8870-01 ya da M8870-02 (diğer eşdeğer entegreler

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN TANIMI

ALTERNATİF AKIMIN TANIMI ALTERNATİF AKIM ALTERNATİF AKIMIN TANIMI Belirli üreteçler sürekli kutup değiştiren elektrik enerjisi üretirler. (Örnek: Döner elektromekanik jeneratörler) Voltajın zamana bağlı olarak sürekli yön değiştirmesi

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı