Astrosismoloji. Ders 3 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - II

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "801.526 Astrosismoloji. Ders 3 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - II"

Transkript

1 Astrosismoloji Ders 3 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - II

2 SX Phe Yıldızları Pop II (yaşlı, metalce fakir yıldızlardır) F2-A5 tayf türü aralığında yer alırlar Yüksek genlikli δ Sct (HADS) zonklayanlarının metalce fakir kuzenleri sayılırlar Kütle Aralığı: 0.9 M M Temel ve birinci üst ton radyal modlarda salınırlar (bimodal pulsators: P1 / P0 = ) Fotometrik Genlik ΔV < 0m.15: birinci üst tonda ve radyal olmayan modda zonklayanlar simetrik ışık eğrilerine sahipken, ΔV > 0m.15: temel modda zonklarlar ve asimetrik ışık eğrilerine sahiptiler (SX SX Phe Phe) Zonklama Dönemi: P0 = gün ( sa) Metal bolluğu arttıkça zonklama dönemi de artar. Galaktik küresel kümelerde gözlenirler Gilliand vd. (1998), Salınım Kaynağı (Driver): Helyum'un ikinci iyonizasyonu kaynaklı κ-mekanizması! Kepler alanındaki SX Phe: Balona & Nemec (2012) Güncel bir katalogları ve P-L ilişkileri: Cohen & Sarajedini (2012)

3 Frekans spektrumunda iki önemli frekans işaretlenmiştir. Bu frekanslardan gün-1 frekansı ve iki harmoniği temizlendikten sonra ikincisi (23.39 gün-1) hesaplanmıştır (Kim et al. 1993).

4 47 Tuc küresel kümesindeki SX Phe yıldızlarının HR Diyagramı üzerindeki konumları (Hans Bruntt, Doktora Tezi, 2002) 47 Tuc kümesinin yaşı 11.5 Gyr olarak hesaplanmıştır. Sağ altta (kalın eğri) 12.5 Gyr izokronunu görüyoruz. 0.9 M kütleli yıldızlar 10 Gyr'da kümenin dönüm noktasına (turn-off point) ulaşırlar. 13 Gyr'da Hayashi evrim yolunu tırmanmaya başlarlar. SX Phe yıldızları neden bu kadar acele etmiş?

5 47 Tuc küresel kümesindeki SX Phe yıldızları (Hans Bruntt, Doktora Tezi, 2002) Mavi Aykırı Yıldızlar - İlkel çift yıldızların kütle transferiyle evrimleri sonucu oluşmuş olabilirler (kimyasal kompozisyon gradyenti) (Sarna & De Greve 1996, Bailyn 1992). - Kalabalık küresel kümelerde yıldızların çarpışmaları sonucu oluşmuş olabilirler (tam karışma) (Knigge, Leigh & Sills 2009; Leigh, Sills & Knigge 2011). - Her iki durum için de yıldız birleşmeleri (stellar mergers) sonucu oluşmuş olabilecekleri düşünülmektedir. - Eğer öyleyse evrimleşmiş her iki yıldızdan birden aldıkları için Helyumca zenginleştirilmiş olmalılar Ferraro vd. (2006) SX Phoenicis Yıldızları - Bono vd. (2002) He miktarının zonklama modlarının kararlılığını ve zonklamaların genliğini bir şekilde etkileyebileceğini göstermiştir. - Dolayısı ile bu yıldızların karakteristik zonklama mod ve genliklerinin farklılığı Helyum içerikleriyle ilgili olabilir. - Ancak kümelerdeki SX Phe yıldızları üzerine yapılan çalışmalar halen mavi aykırı yıldızların nasıl oluştukları üzerine yeterli bilgi sağlayabilmiş durumda değildir ve konu açık problem olma niteliğini korumaktadır (Cohen & Sarajedini 2012).

6 Farklı iki metal bolluğu ([Fe/H] = -0.5, -2.5) için verilen izokronlar (kırmızı ve mavi) izokronlardan açıkça görülmektedir ki, galaktik küresel kümelerdeki (üçgenler) bütün SX Phe yıldızları mavi aykırıdır! Bu önermenin tersi tam olarak doğru değilse de mavi aykırı yıldızların önemli bir bölümü de SX Phe yıldızlarıdır. Modellerden elde edilecek He içeriği ile gözlenen salınım modları arasında bir ilişki bulunması durumunda SX Phe yıldızlarının ve doğal olarak mavi aykırı yıldızların önemli bir bölümünün nasıl oluştuğuna dair bir senaryo geliştirmek mümkün olabilecektir. SX Phe kataloğundaki (Cohen & Sarajedini (2012) yıldızların RenkParlaklık diyagramı. İki radyal modda salınan yıldızlar üçgen ile, radyal olmayan (non-radial) modda salınanlar çarpı işaretleri ile, geri kalanlar çemberler ile gösterilmiştir. Galaktik küresel kümelerdekileri göstermek için siyah, ekstragalaktikleri göstermek için kırmızı kullanılmıştır.

7 SX Phe Yıldızları için P-L İlişkisi Cohen & Sarajedini (2012) Bu ilişki galaksilerin uzaklıklarını ölçmek için de kullanılabliir (Nemec et al. 1994, McNamara (1997),Pych et al. (2001))

8 κ-mekanizması Eddington'ın Basit Buhar Makinesi Yaklaşımı (1) Güneş kütlesinden daha büyük (M > 1.2 M ) yıldızlar evrimlerinin kütlelerine bağlı olarak anakol aşaması sırasında, sonuna doğru ya da hemen sonrasında hidrostatik dengeden yerel ayrılmalar gösterirler. Bu aşamada yıldızın içinde bir katman hidrostatik dengeden ayrılıp içeri doğrru çökmeye başlar. (1) (2) İçeri doğru olan bu hareket bu katmandaki gazın sıkışmasına, sınmasına ve yoğunluğunu yükselmesine yol açar. (2) (3) Yoğunluğu ve sıcaklığı yükselen gaz ışınıma opak (donuk) hale gelir ve alttan gelen enerji bu katmandan geçmekte zorlanmaya başlar. (3)

9 κ-mekanizması Eddington'ın Basit Buhar Makinesi Yaklaşımı (4) Bu katmanın içinde sıcaklık giderek yükselir ve bu katmanı dışarı doğru itecek şekilde bir basınç oluşturur. (4) (5) Bu katman dışarı itildikçe soğur, basıncı, yoğunluğu ve sıcaklığı giderek düşer. (5) (6) Yoğunluğu ve sıcaklığı düşüp, genişleyen bu katman ışınıma giderek daha geçirgen hale gelir. Bu sırada katmanın iç tarafında kalan basınç ve sıcaklık da giderek düşer. (6) (7) Bu katmanın üstünde bulunan gaz tekrar baskı yapıp, katmanın içeri doğru ileri hareketini tekrar başlatır ve zonklama çevrimi tekrar başlar. (7)

10 Bu basit zonklama mekanizması buharla çalışan motorlara (ya da ısıyı mekanik enerjiye çeviren herhangi bir ısı motoruna) benzetilebliir ve Sir Arthur Eddington tarafından önerilmiştir. Böyle bir benzetmede sıkışan ve genişleyen katman piston, ışınım buhar, katmanın donukluğu ise sübap işlevini görmektedir. Bu basit modelde donukluğun sıcaklıkla artmasını bekliyoruz. Oysa bir yıldız için Kramer Yasası ile verilen donukluk tanımı bize tersini söyler! κ= ρ T 3.5 Gaz sıkıştıkça hem yoğunluk (ρ), hem de sıcaklık (T) artar ancak κ, sıcaklığa daha kuvvetle bağlı olduğu için (α T-3.5) gaz sıkışıp sıcaklığı arttıkça donukluğun azalmasını beklememiz gerekir.

11 S.A. Zhevakin 1950'lerde donukluğun artması için bir mekanizma önererek probleme bir çözüm getirmiştir. Kısmı iyonizasyon bölgeleri sıkışan (içeri çöken) katmanda serbest kalan gravitasyonel enerjinin bir bölümünün sıcaklığı yükseltmek yerine katmandaki belli elementlerin iyonizasyonunda kullanıldığı bölgeler olarak tanımlanır. Dolayısı ile basit modelimizde (2) ve (3) yerine aşağıdaki şema geçtiğinde donukluk kaynağı doğru şekilde tanımlanmış olur. κ= ρ T 3.5 Yani gaz sıkışır ama sıcaklığı (T) artmaz, enerji iyonizasyon için kullanılır. Dolayısı ile yoğunluk (ρ) artarken sıcaklık onu takip etmez ve donukluk (κ) artmış olur. İyonize olan elementler katman genişlerken de yeniden birleşmeyle (recombination) eski hallerine dönerler ve bu da sıcaklığın dramatik bir şekilde azalmasını engeller. Böylece her iki durumda da Kramer Yasası ihlal edilmemiş olur.

12 γ Mekanizması κ mekanizması iyonizasyonun gerçekleştiği katman ile ona komşu katmanlar arasındaki sıcaklık gradyenti nedeniyle iyonizasyon bölgesine daha çok ısının transfer olması neticesinde pekiştirilir ve daha fazla iyonizsyon gerçekleşir. κ mekanizmasını pekiştiren bu mekanizma γ mekanizması olarak adlandırılır.

13 Kısmi İyonizasyon Bölgeleri (Partial Ionization Zones) Pek çok yıldızda iki iyonizsyon bölgesi bulunur: 1. Hidrojen Kısmi İyonizasyon Bölgesi: Sıcaklık (T) K civarındadır. H H+ + ehe He+ + etepkimeleri gerçekleşir. 2. Helyum-II Kısmi İyonizasyon Bölgesi: Sıcaklık (T) K civarındadır. He+ He++ + etepkimesi gerçekleşir.

14 Kısmi İyonizasyon Bölgeleri (Partial Ionization Zones) Yıldızın zonklama özellikleri bu kısmi iyonizasyon bölgelerinin yıldızın neresinde (hangi derinliğinde) bulunduğuna göre belirlenir (mod düğümleri!). Bunu belirleyen de yıldızın sıcaklığıdır. Teff > 8500 K olan yıldızlar için kısmi iyonizasyon bölgeleri yüzeyi çok yakındır. Bu nedenle zonklamaları başlatacak (gazı sıkıştıracak) kadar kütle bulunmaz. Teff < 5500 K olan yıldızlar için ise kısmi iyonizasyon bölgeleri derindedir. Ancak düşük sıcaklıkta enerjiyi taşıma için konveksiyon çok daha efektif bir mekanizma olduğu için pulsasyon yapan katmanın altında yeterli sıcaklık ve basınç oluşmaz! Bunlara ek olarak κ-mekanizmasının çalışabilmesi için zonklama periyodunun ısısal zaman ölçeğinden (KelvinHelmholtz zaman ölçeği, τkh) kısa olması gerekir. Aksi takdirde iyonizasyon bölgesi etrafıyla termal dengede kalır ve ısı transferi gerçekleşmez. κ-mekanizmasının çalışabilmesi için diğer bir önemli koşul yıldız içinde basınç gradyentinin var olması, ancak iyonizasyon bölgesinde basınç değişiminin çok az olmasıdır (Balona vd. 2011). X 8

15 Kararsızlık Kuşağı (Instability Strip) HR Diyagramında kararsızlık kuşağı bu nedenle 5500 K Teff 8500 K arasında yer alan ve ana belirleyici sıcaklık olduğu için neredeyse dik iki doğru arasında yer alır. Bu iki doğru T eff ~ 5500 K ve Teff ~ 8500 K 'e denk gelir. Zonklayan bir yıldız maksimum parlaklığına, hidrojen iyonizasyon bölgesi ile yıldız yüzeyi arasında minimum kütle varken ulaşır. Her ne kadar yıldızın yarıçapı minimumdayken (sıkışma) H-iyonizasyon bölgesinin altındaki enerji maksimum olsa da bu enerji hidrojen iyonizasyon bölgesini dışarı sürmekte kullanılır. Dolayısı ile yıldız minimum yarıçapına sıkıştıktan bir süre sonra maksimum parlaklığına ulaşır. β Cep ve diğer B tayf türünden zonklayan yıldızların H ve He iyonizasyon bölgelerine sahip olmadıkları halde nasıl olup da zonkladıkları ancak 1980'lerin başında Norman Simon'ın bu yıldızlarda demirin iyonizasyonu için yeterli sıcaklığın bulunduğunu göstermesiyle anlaşılabildi. (Az sonra!)

16 δ Scuti Yıldızları Pop I yıldızları A-F tayf türünden Güneş kompozisyonunda zonklayan anakol ya da dev yıldızlarıdır. Kütle Aralığı: 1.5 M M (MS TAMS) Merkezde ya da kabukta Hidrojen yanması Radyal (radial) ve radyal olmayan (non-radial) zonklamalar Fotometrik Genlik (ΔV) ~ 0m.01 0m.03 (HADS) Zonklama Dönemi: 18 dk. (düşük dereceden p-modları) 8 saat (g-modları ve karışık modlar*) Karışık modlar (iç katmanlarda g-modu, dış katmanlarda p-modu karakterli salınımlar), kabukta hidrojen yakan yıldızlarda gözlenir. Salınım Kaynağı (Driver): Helyum'un ikinci iyonizasyonu kaynaklı κ-mekanizması! λ Boo yıldızları, zonklayan klasik ve evrimleşmiş Am yıldızları (sırasıyla δ Del ve ρ Pup yıldızları) da bu gruptadır.

17 Melez Zonklayıcılar (Hybrid Pulsators) Olarak δ Scuti'ler δ Sct kararsızlık kuşağının üst ve alt bölgesinde (büyük kütleli ve küçük kütleli tarafında) bir miktar farklı mekanizmaların çalıştığını görüyoruz. Yüksek kütle tarafının κ-mekanizması kaynaklı, yüksek genlikli (HADS), karışık modlar (iç katmanlarda g-modu, dış katmanlarda p-modu karakteristiklerinde, ing. mixed modes) gözlenir. Bu cisimler δ Sct'ler ile Sefeidler arası geçiş objeleri olarak düşünülmektedir. (Balona & Dziembowski 2011) Düşük kütle tarafına geçtiğimizde ise konveksiyon ve sönümleme (ing. damping) etkileri nedeniyle giderek stokastik, g-modu, radyal olmayan salınımlar önem kazanmaya başlar. Bu cisimler ise δ Sct'ler ile γ Dor yıldızları arası geçiş objeleri olarak düşünülmektedir. (Bradley vd. 2015, Guzik vd. 2015) 2 M civarında (δ Sct kararsılık bölgesinin ortası!) konvektif zarf ile radyatif zarf arasında geçiş bölgesine denk geliriz. Bu nedenle bu limitin her iki tarafında, limitten uzaklaştıkça giderek farklılaşan zonklama karakteristikleri gözlemek doğaldır. Bütün bu gözlemler δ Scuti türü değişenlerin tamamının melez zonklayıcılar (ing. hybrid pulsators) olarak değerlendirilmesini olanaklı hale getirir. (Breger vd. 2014)

18 Bu civardaki yıldızlar yüksek üst-tonlardaki radyal ve radyal olmayan modlarda zonklar! ZAMS ile en sönük δ Scuti'ler arasındaki ~500 Myıl ile tanımlanabilecek boşluk sıcak yıldızlara gidildikçe büyüyor! Bu civardaki yıldızlarda stokastik p-modu salınımlar beklerken Kepler verisinden çıkarılamamıştır Kepler δ Sct yıldızının HR diyagramı. Çeşitli kütleler ( M ) için evrim yolları (dönme ve overshooting ihmal edilerek Güneş kompozisyonu için hazırlanan modeller), logt = 8.7 izokronu (~500 Myr) ve ZAMS gösterilmiştir. Radyal mod sayıları mavi ve kırmızı taraf için ayrı ayrı verilmiştir. (Balona & Dziembowski 2011)

19 + ile gösterilenler γ Dor yıldızları, o ile gösterilenler δ Sct yıldızları, * ile gösterilenler ise yer tabanlı gözlemlerle belirlenmiş melez zonklamalar gösteren yıldızlardır (Grigahcène vd. 2010) + ile gösterilenler γ Dor yıldızları, o ile gösterilenler Kepler δ Sct / γ Dor melez yıldızları, ile gösterilenlerγ Dor / δ Sct melezleri. x ile gösterilenler ise δ Sct yıldızlarıdır (Grigahcène vd. 2010) γ Dor yıldızları ile δ Sct yıldızlarının zonklama karakteristikleri birbirinden farklıdır. γ Dor yıldızları g-modunda gün dönemle zonklarken, δ Sct yıldızları daha çok pmodunda gün dönemle zonklarlar. Her ikisinde de çekirdek ve zarf konvektif olmakla birlikte δ Sct yıldızlarında konvektif zarf daha dar bir alanda yer alırken artan yaş ve/veya azalan kütle ile konvektif zarf da daha derine doğru iner. Bu iki türün HR diyagramı üzerinde bir kesişim kümesi bulunur. Bu bölgedeki yıldızlarda gmodu salınımları derin katmanları çalışmaya izin verirken, p-modu salınımları yüzeyi çalışmaya izin verir. Ayrıca bu bölgede Güneş benzeri salınımların da gözlenmesinin beklenmesi durumu daha da ilginç hale getirir. Kepler keşifleri bize melez zonklamalar gösteren cisimlerin HRD üzerinde γ Dor - δ Sct kesişim bölgesinden daha geniş bir alana yayıldığını gösterdi. Neden teori γ Dor - δ Sct salınım modları arasında frekans boşluğu beklerken, ara frekansları da gözlüyoruz? Tüm bu zonklama mekanizmaları hakkındaki bilgimiz yetersiz mi ve teorik öngörülerimiz yanlış mı?

20 Yen Veri: Sık kıesikli dik çizgiler yer tabanlı gözlemlerde bulunan δ Sct'lerin, nokta-nokta çizgiler γ Dor'ların sınırlarını gösteriyor. Alttaki düz eğri ZAMS. (Bradley vd. 2015) Yeni Kepler verileri bize her iki tip değişenin de yer tabanlı gözlemlerle belirlenen sınırlarından daha geniş alana yayıldığını, sınırların daha çok soğuk (kırmızı) limit tarafından aşıldığını gösteriyor. Ayrıca melez zonklayıcılar geniş bir alana yayılmış durumdalar. Bu yeni örnek uzayın %64'ünü γ Dor yıldızları, δ Sct'lerin büyük bölümünü ise gözlemsel seçim etklleri nedeniyle HADS yıldızları oluşturuyor. Sonuç olarak bu yeni sonuçlarla kararsızlık kuşağının bu bölgesi için teorik beklentiler uyuşmuyor ve bunun neden kaynaklandığı da halen bir açık problem!

21 Üst panelde Kepler δ Sct yıldızlarının maksimum genlikteki salınım frekanslarının dağılım, altta ise genliklerin dağılımı görülmektedir. Soru: Düşük genliklere gittikçe δ Sct sayısının artmasının bir limiti var mı? Yani bir noktadan sonra ölçemiyor muyuz (gözlemsel bir seçim etkisi mi var?) yoksa bu kuşaktaki yıldızların bir bölümü zonklamıyor mu?

22 δ Sct Kararsızlık Bölgesinde Zonklamayan Yıldızlar (1/6) Genlik dağılımdan tüm δ Scuti'lerin %6.8'nin A < 100ppm genliğinde zonkladığı görülüyor. Kararsızlık kuşağının mavi tarafını (8500 K civarı) sınır kabul edip, bu bölgede zonklaması tespit edilememiş yıldızlar hesaba dahil edildiğinde δ Scuti Kararsızlık Bölgesindeki tüm yıldızların %57.6'sı kadarının A < 100ppm genliğinde zonklayıp, bir sonraki dilimde (bin'de) yani 100ppm A < 200ppm sadece %.2.7'sinin kaldığı sonucu çıkıyor. Bu büyük düşüş fiziksel bir açıklamayı gerektirecek kadar büyük! Belirli bir eşik genliğin üzerindeki modların ortalama sayısına bakarak böyle bir düşmenin orada da aranması mantıklı bir seçenek olabilir. Ancak eşik genlik küçük seçilirse (zonklamayanları arıyoruz!) bu kez ancak çok sayıda gözlemi olan parlak yıldızları kullanabileceğiz. 10 ppm'in altında Kepler δ Scuti'lerinin sayısı sadece 70! (Balona & Dziembowski 2011). 20 ppm için (Aşağıdaki Şekil) bu değer 330, 50 ppm için 1200! gün-1 frekans aralığındaki modların ortalama sayısınının genliği göre değişimi, B & D 2011 Yandaki grafik bize düşük genliklere indikçe fazla sayıda salınım modu gözleyeceğimizi söylüyor. δ Scuti kararslık kuşağının için de bulunup da zonkladıkları tespit edilemeyen yıldızlara bakıldığında ise bu modları gözleyemiyoruz. Muhtemelen zonkladığı gözlenemeyen bu yıldızların çoğu gerçekten zonklamıyor! Bu yıldızların bir kısmı düşük genliklerde zonkluyor olabilir. Ancak kararsızlık kuşağının bu bölgesinde bulunan yıldızlaırn %60'ı böyle değil (359/633)!

23 δ Scuti Kararsızlık Bölgesinde Zonklamayan Yıldızlar (2/6) Bir modun genliğini belirleyen şey, zonklamayı başlatacak mekanik enerjinin sona erdiği noktaya gelinmiş olması (ing. saturation) ya da modun mekanik enerjisinin aynı frekansta başka bir modu tetiklemek üzerine kullanılmasıdır (rezonans modunun tetiklenmesi ing. resonant mode coupling). Yüksek genlikli δ Scuti'lerde (HADS) rezonans modunun tetiklenmesinin genliği baskılayıcı efektif bir mekanizma olduğu uzun zamandır tartışılmaktadır (Dziembowski & Krolikowska 1985). Bu yıldızlar (HADS) normal δ Sct'lerle Sefeidler arasındaki geçiş cisimlerini temsil etmektedir. Dönme hızları da dikkate alındığında genliklerin daha da baskılandığı görülmektedir. Evrimde daha da ileride olan δ Scuti'lerde (devler) ise bu mekanizmanın yerini başka sönümleyici etkilerin (saturation gibi) aldığı düşünülse de zonklamadığı düşünülen yıldızların yüzdesine yine de yaklaşmak mümkün olamamaktadır. Bu da belki lineer ve radyal olmayan hesapların yapılması için beklememizi gerektirecek açık bir problem olarak önümüzde durmaktadır (Balona & Dziembowski 2011).

24 δ Scuti Kararsızlık Bölgesinde Zonklamayan Yıldızlar (3/6) Parlaklığı ''sabit'' yıldız gün -1 frekans aralığında 20ppm üzerinde güç vermeyen yıldız olarak tanımlandığında bu yıldızların kararsızlık kuşağındaki tüm yıldızlar içindeki yüzdesi %46 (990 / 2137) olarak hesaplanmıştır (Guzik vd. 2015). Yeni Kepler verileri: γ Dor δ Sct bölgesinde bulunan ''sabit'' (Guzik vd. 2015) yıldızların yer tabanlı gözlemlerle belirlenen γ Dor (kırmızı) ve δ Sct bölgesine (mavi) göre dağılımları

25 δ Scuti Kararsızlık Bölgesinde Zonklamayan Yıldızlar (4/6) Olası Açıklama 1. Nyquist Frekansı Parlaklığı ''sabit'' bu yıldızlar Kepler'in uzun poz (long cadence) verisinin Nyquist frekansından daha yüksek bir frekansta salınıyor olabilirler. Yani Kepler'in örnekleme frekansı, salınım frekansının yarısından küçük olabilir. Nyquist frekansı: Örnekleme frekansının yarısına denir. Bu frekansın üzerinde frekanslara sahip değişimler doğru bir şekilde algılanamaz. Dolayısı ile bir sinyali doğru algılamak için en az onun iki katında bir örneklemeye sahip olmanız gerekir. Örnek olarak filmlerdeki araba tekerleklerinin kamera tarafından kaydını verebiiriz. ''Diyelim ki tekerimiz, jantların bölmelemesi yardımıyla 8 çeyrek daireden oluşan bir yapıda olsun (birbirini 45 açıyla kesen 4 doğru). Bu teker saniyede 3 devirle dönüyor olsun. Tipik olarak videomuz da saniyede 24 resimden oluşarak kaydedilmiş olsun. Bu durumda ardışık 2 resim arasında değişen çeyrek daire sayısını 3*8/24 sonucu 1 olarak buluruz. 8 çeyrek dairede oluşan bir çemberde, 1 çeyrek daire ilerleyince göreceğimiz resim de doğal olarak aynı resim olacaktır. Yani biz tekerleği duruyor olarak görürüz. Eğer görüntüyü saniyede 24 resim yerine 48 resim ile örnekliyor olsaydık, o vakit ardışık 2 resim arasında değişen çeyrek daire sayısı 0.5 olur, biz de tekerleği dönüyor görürdük. Eğer Nyquist frekansının (bu örnekte 48) altında bir frekansla (örneğin 32 resim / saniye) görüntülüyor olsak (3*8 / 32 = 0.75) çeyrek daireyi 0.75 tur ileri değil de 0.25 tur geri gider gibi görür ve gerçek değişimi yanlış yorumlarız.'' (ekşi sözlük: sohan,'' çılgın golcü'') Gerek γ Dor, gerekse de δ Sct yıldızları bu yıldızlar için tip 100ppm'den daha büyük genliklerde 24.4 gün-1 frekansından yüksek frekanslarda zonklamazlar!

26 δ Scuti Kararsızlık Bölgesinde Zonklamayan Yıldızlar (5/6) Olası Açıklama 2. Düşük genlik Bu yıldızların gözlenebilir genliklerin altında genliklerde zonkladığına dair açıklama Balona ve Dziembowski (2011)'de verilen yöntemle çok düşük bir olasılık olarak belirlenmiştir. Zira zonklamayan yıldızlar zonklayanlarla birlikte değerlendirildiğinde genlik dilimleri arasında büyük farklılıklar (% %2.7 gibi) ortaya çıkmakta ve düşük genlikler için beklenen çoklu modlar zonklamayan yıldız olarak sınıflandırılanlarda görülmemektedir. Olası Açıklama 3. Yüksek Modlu Salınımlar Bu yıldızlar fotometrik olarak belirlenmesi güç modlarda zonkluyor olabilirler. Bu durumda spektroskopik gözlemlerle denetleme yapılabilir. Zira çizgi profillerinin değişimlerinden yüksek modlu salınımlar elde edilebilir. Ancak bu yıldızların yüksek çözünürlüklü zaman serisi şeklindeki tayflarını almak oldukça güçtür. Bazı yıldızlar için yapılan bu tür incelemelerde benzer frekansların (HD 12901, Brunsden vd. 2001) da tamamen farklı frekansların da (HD 49434, Brunsden vd. 2014) gözlendiği olmuştur. Bu açıklama açık bir oasılık olarak durmaktadır.

27 δ Scuti Kararsızlık Bölgesinde Zonklamayan Yıldızlar (6/6) Olası Açıklama 4. Gürültü Seviyesi Bu yıldızların zonklamaları gözlem yapılan pencerede gürültü seviyesinin altında kalıyor olabilir. Daha uzun zamanlı ya da gürültü seviyesinin düşürülmesiyle elde edilecek gözlemsel veri bu sorunu çözebilir. Olası Açıklama 5. Aktif Fiziksel Sönümleme Mekanizmaları Helyum'un difüzyonu ya da ağır elementlerin çökmesi gibi zonklamayı engelleyici mekanizmalar çalışıyor olabilir. Konu açık problem niteliğinl korumaktadır (Guzik vd. 2015).

28 roap Yıldızları Pop I (genç, metalce zengin yıldızlardır) A-F tayf türü aralığında kimyasal tuhaf (Ap-Fp) yıldızlardır. Yüzeylerinde atomik difüzyon kaynaklı yamalar (patch) şeklinde yüzey parlaklık dağılım anomalileri gözlenir. Manyetik alanları oldukça güçlüdür (~10-20 kg) Kütle Aralığı: 1.8 M M Temel ve birinci üst ton radyal p-modlarında zonklarlar (bimodal pulsators!), ayrıca düşük derece (l 3) radyal olmayan modlarda da zonklar. Fotometrik Genlik ΔV < 0m.01 (Kurtz, 1982) ΔRV < 5 km/s Yüksek üst ton radyal modlarda salınırlar Zonklama Dönemi: dk. Salınım Kaynağı (Driver): Katmanlar arası kimyasal bolluk anomalileri, konveksiyon, hidrojen iyonizasyonu kaynaklı κ-mekanizması ve bunların güçlü manyetik alanla etkileşimi (p ve g-modları ve karışık modlar) Yüzeylerindeki kimyasal bolluk anomalisi kaynaklı parlaklık heterojenlikleri ve yüksek dönme hızları, frekanslarda dönmeye bağlı ayrışma gözlenmesine ve modellenmelerini zorlaştırmaktadır.

29 roap yıldızı HD 'in frekans spektrumu (Martinez & Kurtz 1990)

30 roap yıldızı KIC 'in HR Diyagramı üzerindeki konumu (Holdsworth et al. 2014) Siyah kare simgesiyle gösterilen yüksek çözünürlüklü tayflar kullanılarak hesaplanan parametrelere, beyaz kare simgesiyle gösterilen ise Kepler parametrelerine göre belirlenmiş konum ve hataları göstermektedir. + ile işaretli yıldızlar roap yıldızlarıdır. Solda ayrılan bölge kısa sürede sönümlenen, kararsız salınım modlarını göstermektedir.

31 Üstte: WASP verisi kullanılarak KIC için yapılan frekans analizi, Altta: Dönme frekansı ve harmoniklerinden temizlendikten sonraki periyodogramda gün-1 frekansı görülüyor. Üstte: Yıldızın Kepler Q-10 ışık eğrisi Altta: Dönme frekansı ve harmoniklerinden temizlendikten sonraki periyodogramda aynı frekans yine açıkça görülüyor.

32 roap Yıldızları roap yıldızlarındaki zonklamalar manyetik alanla hizalanan dipol, düşük derece (l 3) radyal olmayan modlardadır. Gerek küçük (δν), gerek büyük ayrışmalar (Δν) manyetik alan ve dönme ile bozulurlar ve echélle diyagramları komplekstir. kg mertebesindeki güçlü manyetik alanların varlığında manyetik basınç akustik basıncı domine eder. τ5000 ~ 1 için manyetik basınç ve gaz basıncı karşılaştırılabilir düzeydedir. Bu nedenle zonklamaları için ''manyetoakustik'' terimi kullanılır. Atomik difüzyon sadece dikey ve yatay yönde kimyasal bolluk anomalileri yaratmakla kalmaz, atmosferik sıcaklığı da etkiler. Manyetik alan konveksiyonu baskılayarak zonklamaların yapısında belirleyeci olur, geometrisi yıldızın salınım modunu seçer.

33 roap Yıldızlarını Çalışmanın Önemi Zonklama ile güçlü manyetik alanın etkileşimini çalışmak açısından ilginç cisimlerdir. Dikey ve yatay kimyasal bolluk anomalileri ve katmanlaşmalar ile bu bolluk özelliklerinin zonklamayla ilişkilerini anlamak, bolluk farklılıklaırnın zonklamaları başlatıcı bir güç olarak etkisini çalışabilmek açısından ilginç cisimlerdir. Farklı iyonların çizgilerini ve bu çizgilerin profillerindeki değişimleri çalışarak atmosferik derinlikle kimyasal bolluk dağılımının ve zonklamaların nasıl değiştiğini anlamak bakımından ilginç cisimlerdir. Atomik difüzyonun yıldız içindeki etkinliğini ve mekanizmalarını anlamak açısından önemli cisimlerdir. çalışma Güneş'te gözlenen salınımlarla, lekeler arasındaki etkileşimin benzerlerinin diğer yıldızlarda da bulunup bulunmadığını anlamak açısından önemlidir.

34 Yavaş Zonklayan B Yıldızları (Slowly Pulsating B Stars, SPB) γ Dor yıldızlarınınkine benzer karakteristikte ancak daha uzun dönemli (0.8 3 gün) zonklayan yıldızlardır. Yüksek basamaktan radyal olmayan g-modlarında zonklarlar. Bir kısmı Myron Smith ve grubunun 1970'lerin sonunda önerdiği 53 Per grubunun soğuk yıldızlarıdır. Bu grubun sıcak yıldızları da β Cep yıldızlarındaki p-modu salınımlarını gösterdikleri gerekçesiyle β Cep grubunda kabul edilirler. Bu nedenle 53 Per artık referans verilmeyen (obsolete) bir değişen yıldız grubu haline gelmiştir. Kütle Aralığı: 2 M - 7 M Bütün SPB yıldızları, bulundukları yere göre yavaş dönen yıldızlardır (De Cat 2002) Fotometrik Genlik ΔV < 0m.1 Salınım Kaynağı (Driver): Demir grubu elementlerin kısmi iyonizasyon bölgelerindeki (T ~ 200 kk) donukluk değişimlerinden kaynaklanan κ-mekanizması ile zonklarlar (Z bump). Salınımın kaynağının bulunması OPAL projesi çerçevesinde bu grup elemenlerin iyonizasyonun ancak bu sıcaklıklarda gerçekleştiğinin anlaşılmasıyla gerçekleşebilmiş (Livermore & Seaton 1996)

35 B yıldızları için (Z = 0.02'de) HR diyagramı üzerinde κ-mekanizması ile domine edilen teorik kararsızlık bölgesi. Alttaki şekil, salınım dönemlerinin sıcaklığıa göre değişimini göstermektedir. p-modunda salınan β Cep yıldızları ile farklılık açıkça görülmektedir Pamyatnykh (1999).

36 β Cephei Yıldızları Yaklaşık bir yüzyıldır B-tayf türünden zonklayan, genç Pop-I anakol yıldızları olarak bilinmekle birlikte anakolu terketmek üzere olan bazı yıldızları ve bazı devleri de içerirler. Kütle Aralığı: 8 M - 18 M Düşük basamaktan p- ve g-modlarında salınırlar. Zonklama dönemleri Ppul ~ 2 8 saat Büyük bölümü çoklu döneme sahip ışık ve çizgi profili değişimleri gösterirler (Stankov & Handler 2005). B bandındaki ışık değişimleri R bandındaki ışık değişimlerine kıyasla daha büyük genliklere sahiptir ve aralarında 0.25'lik bir evre farkı bulunur. Adyabatik salınımlarda bu türden bir evre farkının gözlenmesi beklenen bir şeydir (Dupret vd. 2003). Hızlı dönen yıldızlardır. Fotometrik Genlik ΔV ~ 0m.01 0m.3 Salınım Kaynağı (Driver): Demir grubu elementlerin kısmi iyonizasyon bölgelerindeki (T ~ 200 kk) donukluk değişimlerinden kaynaklanan zonklarlar (Z bump). κ-mekanizması ile

37 β Cep yıldızı 12 Lac'ın farklı gözlemevlerinde elde edilip birleştirilmiş Strömgren fotometrisi Handler vd. (2006) Farklı bantlar ve zamanlardaki genlik farklılıklarına dikkat ediniz!

38 Zonklayan Be Yıldızları (Pulsating Be Stars) B-tayf türünden zonklayan, genç Pop-I anakol yıldızlarıdır ve tayflarının Balmer serisi çizgilerinde emisyon gözlenir. Balmer serisi çizgilerinde gözlenen bu emisyon yıldızı çevreleyen bir diskin (ing. circumstellar disk) varlığına bağlanır Zonklayan Be yıldızları (Porter & Rivinius 2003). Bu disk yapısı çift sistemlerde bulunan Be yıldızlarında Roche yüzeyinin aşılması ve kütle transferi, kritik dönme hızına (bu hızdan sonra yıldız ekvatorundan kütle kaybeder) yakın hızlarla dönmeleri (Townsend vd. 2004), manyetik alan çizgilerinden kütle kaybetmeleri (Townsend & Owocki 2005) ve zonklama modlarınn yaptığı vuru (ing. beat) (Rivinius vd. 2003) gibi pek çok farklı nedenle oluşmuş olabilir. Diskin varlığının yıldızın evrimiyle bir ilişkisi olup olmadığı bilinmemektedir (Aerts vd. 2010). Zonklama karakteristikleri açısından β Cep ve SPB yıldızlarına büyük benzerlik gösterirler. Bu nedenle HR diyagramı üzerinde bu yıldzlarla aynı bölgede yer alırlar ve onların hızlı dönme nedeni ile kompleks analogları olarak tanımlanırlar. Salınım Kaynağı (Driver): Demir grubu elementlerin kısmi iyonizasyon bölgelerindeki (T ~ 200 kk) donukluk değişimlerinden kaynaklanan κ-mekanizması ile zonklarlar (Z bump).

39 Zonklayan Be yıldızı HD 'in MOST ışık eğrileri. Alttaki ışık eğrisi 4 günlük bir pencerinin genişletilmiş halidir. Walker vd. (2005)

40 Ödev 4 Teslim Tarihi: 16 Mart 2014, 12:00 Yavaş zonklayan B yıldızları (SPB) ve β Cep yıldızları ile ilgili olarak yakın tarihli, Kepler uzay teleskobu ile yapılan çalışmalarda ulaşılan sonuçları ve şu anki açık problemleri kısaca özetleyiniz! Kaynaklar: 1. Balona vd., 2011, Kepler Observations of the Variability in B-type Stars, MNRAS, 413, McNamara vd., 2012, The Classification of Kepler B-Star Variables, AJ, 143, Lehmann vd. 2011, Spectral Analysis of Kepler SPB and β Cephei Candidate Stars, A & A, 526, A Pápics vd. 2014, KIC : A Slowly Rotating B-star with Rotationally Split, Quasi-Equally Spaced Gravity Modes, A & A, 570, A8 5. Sizin bulabileceğiniz ek kaynaklar (Her ek kaynak probleme yakınlığına göre ayrıca Bonus puan olarak değerlendirilecektir!)

41 Kaynaklar Bruntt, H., 2002, Studies of Stellar Clusters: Steps Towards Asteroseismology and A Search for Giant Planets, Ph.D. Thesis Dissertation, Department of Physics & Astronomy, University of Aarhus, Denmark Gilliland, R.L. vd., 1998, Oscillating Blue Stragglers in the Core of 47 Tucanae, ApJ, 508, 818 Grigahcène A. vd., 2010, Hybird γ Dor, δ Scuti Pulsators: New Insights Into The Physics of the Oscillations From Kepler Observations, ApJ, 713, 192 Balona, L.A. & Dziembowski, 2011, Kepler Observations of δ Sct Stars, MNRAS, 417, 591 Catanzaro G. vd., 2011, Atmospheric Parameters and Pulsation Properties For a Sample of δ Sct, γ Dor and Hybrid Kepler Targets, MNRAS, 411, 1167 Balona, L.A. & Nemec, J.M., 2012, A search for SX Phe stars among Kepler δ Scuti stars, MNRAS, 426, 2413 Cohen, R.E. & Sarajedini, A., 2012, SX Phoenicis Period-Luminosity Relations and the Blue Straggler Connection, MNRAS, 419, 342 Balona, L.A., 2014, Low Frequencies in Kepler δ Sct Stars, MNRAS, 437, 1476 Bedding, T.R. vd., 2014, Echélle diagrams and period spacings of g modes in γ Doradus stars from four years of Kepler observations, arxiv: v1 Bradley, P.A. vd. 2015, Results of a Search for γ Dor and δ Sct Stars with the Kepler Spacecraft, AJ, 149,68 Guzik, J.A. vd. 2015, The Occurrence of Non Pulsating Stars in the γ Dor and δ Sct Pulsation Instability: Results from Kepler Quarter Data, arxiv: v1

801.526 Astrosismoloji. Ders 4 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - III

801.526 Astrosismoloji. Ders 4 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - III 801.526 Astrosismoloji Ders 4 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - III Anakol Civarı B-Tayf Türü Bölgesinde Değişen Yıldızlar Anakol civarındaki B-tayf türünden yıldızlarda κ-mekanizmasıyla zonklamaların

Detaylı

Yıldızların Yapısı ve Evrimi. Anakol Sonrası Evrim

Yıldızların Yapısı ve Evrimi. Anakol Sonrası Evrim Yıldızların Yapısı ve Evrimi Anakol Sonrası Evrim Anakol Evriminin Sonu Anakolda yıldız hidrostatik dengede ve çekirdekte hidrojenini yakıp helyuma çevirecek yeterli sıcaklığa sahip. Şimdi yıldız kimyasal

Detaylı

İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ

İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNIVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS SEMİNERİ İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ DANIŞMAN Prof. Dr. Zeki EKER İzokronlar ile Yaş Tayini

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DOKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DOKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DOKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 10 1. KONU: YILDIZ EVRİMİ 2. İÇERİK Yıldız Oluşumu Virial Teoremi, Jeans Kütlesi Zaman

Detaylı

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine Türkçe Özet Doğayı araştırmamız çevremizde gördüklerimizle başlar. Onların yapı taşlarını merak ederiz ve biyoloji ile kimyada olduğu gibi mümkün olduğunca küçük ölçeklere inmeye çalışırız. Ancak bu araştırmanın

Detaylı

2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol

2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol 2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol 2.2.1 Alt devler kolu (ing. Subgiant branch - SGB) 2.2.2 Kırmızı devler kolu (ing. Red giant branch - RGB) 2.2.3 Yatay kol (ing. Horizontal branch

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler Çoklu Sistemlerin Dinamiği Birinci birbirini gezegen gezegen Yaklaşım (Kepleryan yörünge yaklaşımı): Gezegenler görmüyor ve her bir gezegenin

Detaylı

Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi

Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi Dr. Cenk KAYHAN Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri İSTEK Belde Okulları Bilim Merkezi 6 Eylül 2018 İçerik Gezegen Keşifleri Titreşim gösteren yıldızlar

Detaylı

Astrosismoloji. Ders 2 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar

Astrosismoloji. Ders 2 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar 801.526 Astrosismoloji Ders 2 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar Anakol Öncesi Yıldızlarda Zonklamalar (ing. Pulsating Pre-Main-Sequence Stars, PMS) Yeni doğan yıldızlar kütlelerine bağlı olarak

Detaylı

2.3 Asimptotik Devler Kolu

2.3 Asimptotik Devler Kolu 2.3 Asimptotik Devler Kolu 2.3.1 Erken Asimptotik dev kolu 2.3.2 Termal pulsasyon yapan Asimptotik dev kolu 2.3.3 Üçüncü karışım ve Karbon yıldızları 2.3.4 s-süreci nükleosentezi 2.3.5 Kütle kaybı ve AGB

Detaylı

Mekanik. 1.3.33-00 İp dalgalarının faz hızı. Dinamik. İhtiyacınız Olanlar:

Mekanik. 1.3.33-00 İp dalgalarının faz hızı. Dinamik. İhtiyacınız Olanlar: Mekanik Dinamik İp dalgalarının faz hızı Neler öğrenebilirsiniz? Dalgaboyu Faz hızı Grup hızı Dalga denklemi Harmonik dalga İlke: Bir dört köşeli halat (ip) gösterim motoru arasından geçirilir ve bir lineer

Detaylı

AST404 Gözlemsel Astronomi. Ders 10 : Yıldız Evrimi

AST404 Gözlemsel Astronomi. Ders 10 : Yıldız Evrimi AST404 Gözlemsel Astronomi Ders 10 : Yıldız Evrimi Anakol Öncesi Evrim Yıldızlar yıldızlararası ortamdaki moleküler gaz bulutlarında (yıldız oluşum bölgelerinde) oluşurlar Bir yıldızın evrimi onu oluşturan

Detaylı

Asterosismoloji. Ders 6 : Zonklama Modu Belirleme

Asterosismoloji. Ders 6 : Zonklama Modu Belirleme 801.526 Asterosismoloji Ders 6 : Zonklama Modu Belirleme Zonklama Modlarının Belirlenmesi (ing. Mode Identification) Asterosismolojinin temel verisi zonklama frekanslarıdır. Frekansların gerek parametrik

Detaylı

ÖZET Yüksek Lisans Tezi DELTA SCUTİ TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR CC AND VE V350 PEG İN FOTOMETRİK ÖZELLİKLERİ Selçuk TOPAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri

ÖZET Yüksek Lisans Tezi DELTA SCUTİ TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR CC AND VE V350 PEG İN FOTOMETRİK ÖZELLİKLERİ Selçuk TOPAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ DELTA SCUTİ TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR CC AND VE V350 PEG İN FOTOMETRİK ÖZELLİKLERİ Selçuk TOPAL ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ANKARA

Detaylı

Astrosismoloji

Astrosismoloji 801.526 Astrosismoloji Yrd. Doç. Dr. Özgür Baştürk Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü obasturk@ankara.edu.tr Her Pazartesi Saat 09:30 Kreiken Dershanesi Dersin Amacı Astrosismoloji zonklayan yıldızların

Detaylı

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi GÜNEŞİMİZ Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Genel Özellikleri Çapı ~ 700000 km Yer in çapının 109 katı Kütlesi: 1.99x10 33 gram Yer in kütlesinin 333000 katı Gaz yapılıdır (Ort. yoğunluk = 1.4 g/cm

Detaylı

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek GÜNEŞ 1- Büyüklük Güneş, güneş sisteminin en uzak ve en büyük yıldızıdır. Dünya ya uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometre, çapı ise 1.392.000 kilometredir. Bu çap, Yeryüzünün 109 katı, Jüpiter in de 10

Detaylı

Astrosismoloji ye Giriş

Astrosismoloji ye Giriş Astrosismoloji ye Giriş Yrd. Doç. Dr. Özgür BAŞTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Bu Derste Ne Göreceğiz? Tarihçe Astrosismoloji (Asteroseismology)

Detaylı

CEPHEİDLERDE DÖNEM DEĞİŞİMİ

CEPHEİDLERDE DÖNEM DEĞİŞİMİ EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) CEPHEİDLERDE DÖNEM DEĞİŞİMİ Mert ACAR Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Ahmet DEVLEN Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Bilim Dalı Kodu

Detaylı

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II KÜMELER Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 AÇIK YILDIZ KÜMELERĐ Gökadamızdaki yıldızların çoğu uzayda gelişigüzel dağılmışlardır. Takımyıldızların şekilleri basit bir perspektif etkisi sonucu belirlenmiştir.

Detaylı

Astrosismoloji

Astrosismoloji 801.526 Astrosismoloji Yrd. Doç. Dr. Özgür Baştürk Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü obasturk@ankara.edu.tr Her Salı Saat 09:30 Kreiken Dershanesi Dersin Amacı Astrosismoloji zonklayan yıldızların

Detaylı

GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ

GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ Mehmet TANRIVER Erciyes Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü mtanriver@erciyes.edu.tr

Detaylı

1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi.

1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi. IŞINIMLA ISI TRANSFERİ 1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi. 2. TEORİ ÖZETİ Elektromanyetik dalgalar şeklinde veya fotonlar vasıtasıyla

Detaylı

ASTRONOMİ II 8. KONU: Tayfsal Sınıflama

ASTRONOMİ II 8. KONU: Tayfsal Sınıflama ASTRONOMİ II 8. KONU: Tayfsal Sınıflama Hazırlayan: Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU Dikkat: Bu ders notu dersin tamamını içermez! 8.3 Boltzmann ve Saha Kanunları 8.3.1 Boltzmann Kanunu Boltzmann kanunu bir

Detaylı

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler.

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldızların Hayatı Yıldızların: Farklı renkleri vardır Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldız Oluşum Bölgeleri Evren, yıldız

Detaylı

YILDIZLARIN EVRĐMĐ. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. GALILEO ÖĞRETMEN AĞI ÇALIŞTAYI - Ağustos 2009

YILDIZLARIN EVRĐMĐ. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. GALILEO ÖĞRETMEN AĞI ÇALIŞTAYI - Ağustos 2009 YILDIZLARIN EVRĐMĐ Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi GALILEO ÖĞRETMEN AĞI ÇALIŞTAYI - Ağustos 2009 YILDIZ OLUŞUMU Kara Cisim Işıması Işıma şiddeti Hertzsprung-Russell diyagramı. (HR Diyagramı) Ne işe yarar?

Detaylı

İstatistiksel Mekanik I

İstatistiksel Mekanik I MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği 2007 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için

Detaylı

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz.

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Işık genellikle titreşen elektromanyetik dalga olarak düşünülür; bu suda ilerleyen dalgaya

Detaylı

KİMYA -ATOM MODELLERİ-

KİMYA -ATOM MODELLERİ- KİMYA -ATOM MODELLERİ- ATOM MODELLERİNİN TARİHÇESİ Bir çok bilim adamı tarih boyunca atomun yapısı ile ilgili pek çok fikir ortaya atmış ve atomun yapısını tanımlamaya çalışmış-tır. Zaman içerisinde teknoloji

Detaylı

EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER

EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER İzleyen sayfalarda gözlem programlarında yer alan bazı değişken yıldızların uzun zamanlı ışık eğrilerinden örnekler yer almaktadır. Bu kadar uzun zaman aralığını

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ. T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü

HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ. T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Algol tipi sistemler (klasik algol) *Örten çift yıldız sistemi

Detaylı

ÖZET Yüksek Lisans Tezi RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR T Sex, RR Leo ve ST Boo NUN FOTOMETRİK ANALİZİ Lale Çelik Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri En

ÖZET Yüksek Lisans Tezi RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR T Sex, RR Leo ve ST Boo NUN FOTOMETRİK ANALİZİ Lale Çelik Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri En ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR T Sex, RR Leo ve ST Boo NUN FOTOMETRİK ANALİZİ Lale ÇELİK ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ANKARA

Detaylı

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu)

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu) BÖLÜM I GİRİŞ 1.1 Sinyal Bir sistemin durum ve davranış bilgilerini taşıyan, bir veya daha fazla değişken ile tanımlanan bir fonksiyon olup veri işlemde dalga olarak adlandırılır. Bir dalga, genliği, dalga

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar SU Lise Yaz Okulu Samanyolu ve Diğer Gökadalar Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimi al1nda dengeli, milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde görürüz.

Detaylı

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME Amaç Elektronikte geniş uygulama alanı bulan geribesleme, sistemin çıkış büyüklüğünden elde edilen ve giriş büyüklüğü ile aynı nitelikte bir işaretin girişe gelmesi

Detaylı

Sistem Dinamiği. Bölüm 2- Dinamik Cevap ve Laplace Dönüşümü. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN

Sistem Dinamiği. Bölüm 2- Dinamik Cevap ve Laplace Dönüşümü. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN Sistem Dinamiği - Dinamik Cevap ve Laplace Dönüşümü Doç. Sunumlarda kullanılan semboller: El notlarına bkz. Yorum Soru MATLAB Bolum No.Alt Başlık No.Denklem Sıra No Denklem numarası Şekil No Şekil numarası

Detaylı

Dönme. M. Ali Alpar. Galileo Öğretmen Eğitimi Programı. Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08.

Dönme. M. Ali Alpar. Galileo Öğretmen Eğitimi Programı. Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08. Dönme Galileo Öğretmen Eğitimi Programı Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08.2009 M. Ali Alpar Cisimler neden dönerler? Öğrencinin sorusu: Madem ki herhangi iki cisim

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANALOG ELEKTRONİK DENEY RAPORU

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANALOG ELEKTRONİK DENEY RAPORU YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANALOG ELEKTRONİK DENEY RAPORU DENEY NO : DENEYİN ADI : YAPILIŞ TARİHİ: GRUP ÜYELERİ : 1. 2. 3. DERSİN SORUMLU ÖĞRETİM ÜYESİ: Yrd. Doç.

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II GÖKADAMIZ SAMANYOLU Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Samanyolu Samanyolu nun açık ve Ay sız bir gecede gökyüzünde görülen çok sayıda yıldızdan oluşmuş bir bant yapı olduğu 17. yüzyılın başından

Detaylı

DENEY 4: SERİ VE PARALEL REZONANS DEVRELERİ

DENEY 4: SERİ VE PARALEL REZONANS DEVRELERİ Deneyin Amacı DENEY 4: SERİ VE PARALEL REZONANS DEVRELERİ Seri ve paralel RLC devrelerinde rezonans durumunun gözlenmesi, rezonans eğrisinin elde edilmesi ve devrenin karakteristik parametrelerinin ölçülmesi

Detaylı

Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim

Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim 2.1 HR Diyagramı ve Anakol 2.2 Alt devler kolu, Kırmızı devler kolu, Yatay kol 2.3 Asimptotik devler kolu 2.4 Gezegenimsi bulutsular 2.1 H-R Diyagramı ve Anakol: Giriş Bir

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR)

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik ışıma (ışık) bir enerji şeklidir. Işık, Elektrik (E) ve manyetik (H) alan bileşenlerine sahiptir. Light is a wave, made up of oscillating

Detaylı

1 / 28. Kataklismik Değişenlerden X-Işınları

1 / 28. Kataklismik Değişenlerden X-Işınları 1 / 28 Kataklismik Değişenlerden X-Işınları - II - 2 / 28 Kataklismik Değişenlerden X-Işınları - II - Kataklismik Değişenler X-Işın Tayfları X-Işın Süreklilik Modelleri Mekal CeMekal Mkcflow X-Işın Emiyon

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması Dalga Nedir Enerji taşıyan bir değişimin bir yöne doğru taşınmasına dalga denir.

Detaylı

NGC 225 KÜMESİNİN CCD UBVRI FOTOMETRİK GÖZLEMLERİ

NGC 225 KÜMESİNİN CCD UBVRI FOTOMETRİK GÖZLEMLERİ NGC 225 KÜMESİNİN CCD UBVRI FOTOMETRİK GÖZLEMLERİ Z. Funda BOSTANCI 1, Tansel AK 2, Tolga GÜVER 1, Selçuk BİLİR 2, Serap AK 2, Talar YONTAN 2, Zeki EKER 3 1 Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri

Detaylı

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ. Doç. Dr. Tahsin Engin. Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ. Doç. Dr. Tahsin Engin. Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü AKIŞKANLAR MEKANİĞİ Doç. Dr. Tahsin Engin Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İLETİŞİM BİLGİLERİ: Ş Ofis: Mühendislik Fakültesi Dekanlık Binası 4. Kat, 413 Nolu oda Telefon: 0264 295 5859 (kırmızı

Detaylı

Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur

Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur AY Ay Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur Çapı 3476 km Kütlesi 7.349 x 10 22 kg. Dünyaya ortalama uzaklığı 384,400 km

Detaylı

Giriş Bir çok mekanik problemi Newton yasaları ile çözülebilir, ancak bu teknik bazı problemlerin çözümünde yetersiz kalabilir yada çok zor bir yaklaş

Giriş Bir çok mekanik problemi Newton yasaları ile çözülebilir, ancak bu teknik bazı problemlerin çözümünde yetersiz kalabilir yada çok zor bir yaklaş Bölüm 7 Enerji Giriş Bir çok mekanik problemi Newton yasaları ile çözülebilir, ancak bu teknik bazı problemlerin çözümünde yetersiz kalabilir yada çok zor bir yaklaşım halide gelebilir. Bu tür problemlerin

Detaylı

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın;

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; H-R DİYAGRAMI Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; Etkin Sıcaklığı Renk ölçeği Tayf Türü Işınım sınıfı Toplam ışınım gücü Mutlak parlaklığı Yüzey çekim ivmesi Uzaklığı

Detaylı

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Gerçek motor çevrimi standart hava (teorik) çevriminden farklı olarak emme, sıkıştırma,tutuşma ve yanma, genişleme

Detaylı

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri 5 Bir Bakışta Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Önemli noktalar... Alınacak notlar için boş alanlar... Tudem Yönlendirme sınavlarında çıkmış sorular... 2 Boşluk doldurma alanları... Konuyu

Detaylı

RADYO ASTRONOMİ. Nazlı Derya Dağtekin

RADYO ASTRONOMİ. Nazlı Derya Dağtekin RADYO ASTRONOMİ Nazlı Derya Dağtekin Elektromagnetik Işıma Işık dalgası, foton yada radyasyon olarak bilinen, kütlesiz enerji paketçikleridir. Radyasyonun doğası onun dalga boyu ve/veya frekansı ve/veya

Detaylı

Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri. F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi

Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri. F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi Öte-Gezegenli Yıldızlar Bulunan yaklaşık 2000. Beklenen milyonlarca! Hubble Science Briefing

Detaylı

Pamukkale Üniversitesi. Makine Mühendisliği Bölümü. MENG 219 Deney Föyü

Pamukkale Üniversitesi. Makine Mühendisliği Bölümü. MENG 219 Deney Föyü Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü MENG 219 Deney Föyü Deney No: Deney Adı: Deney Sorumluları: Deneyin Amacı: X Basınç Ölçümü Doç. Dr. Kadir Kavaklıoğlu ve Araş. Gör. Y Bu deneyin amacı

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ GÜNEŞ GEZEGENLER ASTEROİTLER METEORLAR KUYRUKLU YILDIZLAR GÜNEŞ SİSTEMİ Merkezinde Güneş, çevresinde elips

Detaylı

DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri

DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri Deneyin Amacı: Seri ve paralel rezonans devrelerini incelemek, devrelerin karakteristik parametrelerini hesaplamak ve ölçmek, rezonans eğrilerini çizmek.

Detaylı

BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER

BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER KLER BEYAZ CÜCELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER, EVRİMLERİNİN SON SAFHALARINDA OLAN YILDIZLARDIR. BİR YILDIZ ANAKOLDAKİ EVRİMİ BOYUNCA, ÇEKİRDEĞİNDEKİ

Detaylı

Endüstriyel Sensörler ve Uygulama Alanları Kalite kontrol amaçlı ölçme sistemleri, üretim ve montaj hatlarında imalat sürecinin en önemli aşamalarındandır. Günümüz teknolojisi mükemmelliği ve üretimdeki

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI Dr. Öğr. Üyesi Ahmet ÇİFCİ Elektrik enerjisi, alternatif akım ve doğru akım olarak

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI ZORLANMIŞ TAŞINIM DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI DENEY

Detaylı

Kobra 3 ile Ohm Yasası

Kobra 3 ile Ohm Yasası Kobra 3 ile Ohm Yasası LEP İlgili konular Ohm yasası, Özdirenz, Kontakt Direnç, İletkenlik, Güç ve İş Prensip Voltaj ile akım arasındaki ilişki farklı rezistörler için ölçülür. Direnç akımla ilglili olan

Detaylı

Hava Kirliliği Meteorolojisi Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM

Hava Kirliliği Meteorolojisi Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Hava Kirliliği Meteorolojisi Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Meteoroloji Meteoroloji, içinde yaşadığımız atmosfer tabakasının

Detaylı

4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI

4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI 4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI 4.1 Giriş Modern kuantum kuramı gelişmeden önce, tayfların açıklanması ancak temel düzeyin altında gelişti. Güneş benzeri yıldızların tayflarında görülen çoğu çizgilerin kimyasal

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI-2 -Markov Zincirleri-

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI-2 -Markov Zincirleri- YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI-2 -Markov Zincirleri- Hazırlayan Yrd. Doç. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi - Endüstri Mühendisliği Bölümü Giriş Zaman içerisinde tamamen önceden kestirilemeyecek şekilde

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 09 1. KONU: Tayfsal Analiz II 2. İÇERİK Kirchhoff Kanunları Çizgi Analizi ile Element Tespiti

Detaylı

Evrende Var Olan Yıldız Türleri

Evrende Var Olan Yıldız Türleri Evrende Var Olan Yıldız Türleri Yıldızlar da, evrende var olan her şey, hatta canlı varlıklar gibi türlere ayrılırlar. Yıldız türleri, doğum anındaki kütlesinden tutun da, ömür sürecindeki değişimlere

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 3 Dalgalar 3. Ünite 3. Konu (Ses Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Sesin yüksekliği, sesin frekansına bağlıdır.

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL HABERLEŞME SİSTEMLERİ TEORİK VE UYGULAMA LABORATUVARI 1.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL HABERLEŞME SİSTEMLERİ TEORİK VE UYGULAMA LABORATUVARI 1. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL HABERLEŞME SİSTEMLERİ TEORİK VE UYGULAMA LABORATUVARI 1. DENEY GENLİK MODÜLASYONUNUN İNCELENMESİ-1 Arş. Gör. Osman

Detaylı

ÇOK HIZLI DÖNÜCÜ AP 118 ve AP 124 YILDIZLARININ IġIKÖLÇÜMÜ ve LEKE AKTĠVĠTESĠ

ÇOK HIZLI DÖNÜCÜ AP 118 ve AP 124 YILDIZLARININ IġIKÖLÇÜMÜ ve LEKE AKTĠVĠTESĠ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul ÇOK HIZLI DÖNÜCÜ AP 118 ve AP 124 YILDIZLARININ IġIKÖLÇÜMÜ ve LEKE AKTĠVĠTESĠ Hasan Ali DAL, Esin SĠPAHĠ Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi

Detaylı

ÇOKLU SĠSTEM KZ PAV IN DÖNEM ANALĠZĠ VE ASTROMETRĠK ÇÖZÜMÜ

ÇOKLU SĠSTEM KZ PAV IN DÖNEM ANALĠZĠ VE ASTROMETRĠK ÇÖZÜMÜ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul ÇOKLU SĠSTEM KZ PAV IN DÖNEM ANALĠZĠ VE ASTROMETRĠK ÇÖZÜMÜ Derya SÜRGĠT 1,, Ahmet ERDEM 1, ve Edwin BUDDĠNG 1,,3 1 ÇOMÜ Astrofizik Araş. ve Uyg. Merkezi

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 08 1. KONU: TAYFSAL GÖZLEM 1 2. İÇERİK Doppler Etkisi Kirchhoff Yasaları Karacisim Işınımı

Detaylı

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde DİŞLİ ÇARKLAR Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde özel bir yeri bulunan mekanizmalardır. Mekanizmayı

Detaylı

Örten Wolf-Rayet Sistemlerinin Uzun Dönemli Işık Değişimi

Örten Wolf-Rayet Sistemlerinin Uzun Dönemli Işık Değişimi Örten Wolf-Rayet Sistemlerinin Uzun Dönemli Işık Değişimi İbrahim Aköz, Kadri Yakut Ege Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü 20. Ulusal Astronomi Kongresi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum 5-9

Detaylı

Cobra3 lü Akuple Sarkaçlar

Cobra3 lü Akuple Sarkaçlar Dinamik Mekanik Öğrenebilecekleriniz... Spiral yay Yer çekimi sarkacı Yay sabiti Burulma titreşimi Tork Vuruş Açısal sürat Açısal ivme Karakteristik frekans Kural: Belirli bir karakteristik frekansa sahip

Detaylı

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır.

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksiler Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksilerin barındırdığı yıldızlar ortak bir çekim merkezi çevresindeki yörüngelerde

Detaylı

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Gökbilim, en eski bilimlerdendir. Sonsuz bir laboratuvarda yapılır. Ne var ki, bir gökbilimci, ilgi alanını oluşturan gökcisimleri üzerinde genellikle

Detaylı

SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-2 DOÇ.DR.HÜSEYİN TUR

SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-2 DOÇ.DR.HÜSEYİN TUR SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-2 DOÇ.DR.HÜSEYİN TUR SİSMİK DALGA NEDİR? Bir deprem veya patlama sonucunda meydana gelen enerjinin yerkabuğu içerisinde farklı nitelik ve hızlarda yayılmasını ifade eder. Çok yüksek

Detaylı

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011 Bize En Yakın Yıldız GÜNEŞ Defne Üçer 30 Nisan 2011 Sayılar sayılar Güneş Kütlesi = 300.000 Dünya Kütlesi Güneş çapı = 110 Dünya çapı Güneş yoğunluğu = Dünya yoğunluğu/4 Güneş Uzaklık= 1 Astronomik Birim

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA ATOMUN ELEKTRON YAPISI Bohr atom modelinde elektronun bulunduğu yer için yörünge tanımlaması kullanılırken, kuantum mekaniğinde bunun yerine orbital tanımlaması kullanılır. Orbital, elektronun

Detaylı

Sıcaklık (Temperature):

Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık tanım olarak bir maddenin yapısındaki molekül veya atomların ortalama kinetik enerjilerinin ölçüm değeridir. Sıcaklık t veya T ile gösterilir. Termometre kullanılarak ölçülür.

Detaylı

Sistem Dinamiği. Bölüm 9- Frekans Domeninde Sistem Analizi. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN

Sistem Dinamiği. Bölüm 9- Frekans Domeninde Sistem Analizi. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN Sistem Dinamiği Bölüm 9- Frekans Domeninde Sistem Analizi Sunumlarda kullanılan semboller: El notlarına bkz. Yorum Bolum No.Alt Başlık No.Denklem Sıra No Denklem numarası Şekil No Şekil numarası Dikkat

Detaylı

V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi. Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL

V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi. Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL Kimyasal Tuhaf (Peküler) Yıldızlar Sıradışı metal bollukları Genellikle sıcak, anakol yıldızlarıdır.

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı 17 Ocak 2013 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 11:00 Bitiş Saati: 12:40 Toplam Süre: 100 Dakika Lütfen adınızı ve

Detaylı

İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur

İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur İstenmeyen Duruşlara ve Oluşabilecek Hasarlara Karşı Prosesinizi Korur Emotron M20 Shaft Power Monitör Yükünüzü Korur, Emotron M20 güç şaft monitör yükünüzü mükemmel koruyarak işletme sürekliliğini artırır,

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Termodinamik Laboratuvarı Laboratuar

Detaylı

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz Uzay Ne Kadar Soğuk? Uzay ne kadar soğuk, veya ne kadar sıcak? Öncelikle belirtelim; uzay, büyük oranda boş bir ortamdır. Öyle ki, uzayda 1 metreküplük bir hacimde çoğu zaman birkaç tane atom, molekül

Detaylı

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. Her maddenin bir kütlesi vardır ve bu tartılarak bulunur. Ayrıca her

Detaylı

Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü. Ders içeriği

Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü. Ders içeriği ANTENLER Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü Ders içeriği BÖLÜM 1: Antenler BÖLÜM 2: Antenlerin Temel Parametreleri BÖLÜM 3: Lineer Tel Antenler BÖLÜM 4: Halka Antenler

Detaylı

Otomatik Kontrol (Doğrusal sistemlerde Kararlılık Kriterleri) - Ders sorumlusu: Doç.Dr.HilmiKuşçu

Otomatik Kontrol (Doğrusal sistemlerde Kararlılık Kriterleri) - Ders sorumlusu: Doç.Dr.HilmiKuşçu ROOT-LOCUS TEKNİĞİ Lineer kontrol sistemlerinde en önemli kontrollerden biri belirli bir sistem parametresi değişirken karakteristik denklem köklerinin nasıl bir yörünge izlediğinin araştırılmasıdır. Kapalı

Detaylı

Karbonmonoksit (CO) Oluşumu

Karbonmonoksit (CO) Oluşumu Yanma Kaynaklı Emisyonların Oluşum Mekanizmaları Karbonmonoksit (CO) Oluşumu Karbonmonoksit emisyonlarının ana kaynağı benzinli taşıt motorlarıdır. H/Y oranının CO emisyonu üzerine etkisi çok fazladır.

Detaylı

8. FET İN İNCELENMESİ

8. FET İN İNCELENMESİ 8. FET İN İNCELENMESİ 8.1. TEORİK BİLGİ FET transistörler iki farklı ana grupta üretilmektedir. Bunlardan birincisi JFET (Junction Field Effect Transistör) ya da kısaca bilinen adı ile FET, ikincisi ise

Detaylı

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 NİÇİN KORUYUCU GAZ KULLANILIR? 1- Ergimiş kaynak banyosunu, havada mevcut olan gazların zararlı etkilerinden

Detaylı

ELASTİK DALGA YAYINIMI

ELASTİK DALGA YAYINIMI ELASTİK DALGA YAYINIMI (016-10. Ders) Prof.Dr. Eşref YALÇINKAYA Geçtiğimiz ders; Cisim dalgaları (P ve S) Tabakalı ortamda yayılan sismik dalgalar Snell kanunu Bu derste; Yüzey dalgaları (Rayleigh ve Love)

Detaylı

Aşağıdaki şekillerden yararlanarak test soruların cevaplarını vermeye çalışınız.

Aşağıdaki şekillerden yararlanarak test soruların cevaplarını vermeye çalışınız. Aşağıdaki şekillerden yararlanarak test soruların cevaplarını vermeye çalışınız. Aşağıdaki Tariflerin boşluklarına uygun kelimeleri seçiniz izi 1. Ortamdaki ısı,ışık, ses, basınç gibi değişiklikleri algılayan

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI SIGNAL FLOW GRAPH İŞARET AKIŞ DİYAGRAMLARI İşaret akış diyagramları blok diyagramlara bir alternatiftir. Fonksiyonel bloklar, işaretler, toplama noktaları

Detaylı