Astrosismoloji. Ders 4 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - III

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "801.526 Astrosismoloji. Ders 4 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - III"

Transkript

1 Astrosismoloji Ders 4 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - III

2 Anakol Civarı B-Tayf Türü Bölgesinde Değişen Yıldızlar Anakol civarındaki B-tayf türünden yıldızlarda κ-mekanizmasıyla zonklamaların kaynağı olan Fe-grubu elementlerin iyonizasyon bölgesinin derinliği bu tür yıldızlardaki zonklamaların modunu seçer. Yüksek kütleli ve ışınım gücü yüksek tarafta, iyonizasyon bölgesi yüzeye daha yakındır ve düşük basamaktan radyal p-modları ve l < 6 için radyal olmayan g-modları gözlenirken; daha düşük kütleli ve ışınım güçlü tarafta ise tüm p-modları ve l > 6 için radyal olmayan modlar gözlenir (Dziembowski & Pamyatnykh 1993). Bu zonklama karakteristiği farklılıkları nedeniyle anakol B-tayf türü civarında iki farklı kararsızlık bölgesi vardır. Yüksek ışınım gücünde β Cep kararsızlık bölgesi ve düşük ışınım gücünde SPB kararsızlık bölgesi. Buna ek olarak bazı β Cep yıldızlarının SPB karakteristiğinde düşük frekanslı zonklamalar gösterdiği de gözlenmiştir (Le Contel vd. 2001, Chapellier vd. 2006, De Cat vd. 2007, Pigulski & Pojmanski 2008, Handler 2009). Bu yıldızlar da β Cep / SPB melezleri olarak bilinir. Bunlara ek olarak bir de bu her iki grup ve melezleri içinde yer alıp tayflarındaki Balmer çizgilerinde emisyon gözlenen yıldızlar vardır ki bunlara da Zonklayan Be yıldızları denir.

3 Yavaş Zonklayan B Yıldızları (Slowly Pulsating B Stars, SPB) γ Dor yıldızlarınınkine benzer karakteristikte (g-modu) ancak daha uzun dönemli (0.3 3 gün) zonklayan yıldızlardır. Yüksek basamaktan radyal olmayan g-modlarında zonklarlar. Bir kısmı Myron Smith ve grubunun 1970'lerin sonunda önerdiği 53 Per grubunun soğuk yıldızlarıdır. Bu grubun sıcak yıldızları da β Cep yıldızlarındaki p-modu salınımlarını gösterdikleri gerekçesiyle β Cep grubunda kabul edilirler. Bu nedenle 53 Per artık referans verilmeyen (obsolete) bir değişen yıldız grubu haline gelmiştir. Kütle Aralığı: 2 M - 7 M SPB yıldızlarının büyük çoğunluğu bulundukları yere göre yavaş dönen yıldızlardır (De Cat 2002, Balona vd. 2011)) Fotometrik Genlik ΔV < 0 m.1 Salınım Kaynağı (Driver): Demir grubu elementlerin kısmi iyonizasyon bölgelerindeki (T ~ 200 kk) donukluk değişimlerinden kaynaklanan κ-mekanizması ile zonklarlar (Z bump). Salınımın kaynağının bulunması OPAL projesi çerçevesinde bu grup elemenlerin iyonizasyonun ancak bu sıcaklıklarda gerçekleştiğinin anlaşılmasıyla gerçekleşebilmiş (Livermore & Seaton 1996)

4 B yıldızları için (Z = 0.02'de) HR diyagramı üzerinde κ-mekanizması ile domine edilen teorik kararsızlık bölgesi. Alttaki şekil, salınım dönemlerinin sıcaklığa göre değişimini göstermektedir. p-modunda salınan β Cep yıldızları ile farklılık açıkça görülmektedir Pamyatnykh (1999).

5 β Cephei Yıldızları Yaklaşık bir yüzyıldır B-tayf türünden zonklayan, genç Pop-I anakol yıldızları olarak bilinmekle birlikte anakolu terketmek üzere olan bazı yıldızları ve bazı devleri de içerirler. Kütle Aralığı: 8 M - 18 M Düşük basamaktan p- ve g-modlarında salınırlar. Zonklama dönemleri P pul ~ 2 8 saat Büyük bölümü çoklu döneme sahip ışık ve çizgi profili değişimleri gösterirler (Stankov & Handler 2005). B bandındaki ışık değişimleri R bandındaki ışık değişimlerine kıyasla daha büyük genliklere sahiptir ve aralarında 0.25'lik bir evre farkı bulunur. Adyabatik salınımlarda bu türden bir evre farkının gözlenmesi beklenen bir şeydir (Dupret vd. 2003). Hızlı dönen yıldızlardır. Fotometrik Genlik ΔV ~ 0 m.01 0 m.3 Salınım Kaynağı (Driver): Demir grubu elementlerin kısmi iyonizasyon bölgelerindeki (T ~ 200 kk) donukluk değişimlerinden kaynaklanan κ-mekanizması ile zonklarlar (Z bump).

6 β Cep yıldızı 12 Lac'ın farklı gözlemevlerinde elde edilip birleştirilmiş Strömgren fotometrisi Handler vd. (2006) Farklı bantlar ve zamanlardaki genlik farklılıklarına dikkat ediniz!

7 Zonklayan Be Yıldızları (Pulsating Be Stars) Zonklayan Be yıldızları B-tayf türünden zonklayan, genç Pop-I anakol yıldızlarıdır ve tayflarının Balmer serisi çizgilerinde emisyon gözlenir. Balmer serisi çizgilerinde gözlenen bu emisyon yıldızı çevreleyen bir diskin (ing. circumstellar disk) varlığına bağlanır (Porter & Rivinius 2003). Bu disk yapısı çift sistemlerde bulunan Be yıldızlarında Roche yüzeyinin aşılması ve kütle transferi, kritik dönme hızına (bu hızdan sonra yıldız ekvatorundan kütle kaybeder) yakın hızlarla dönmeleri (Townsend vd. 2004), manyetik alan çizgilerinden kütle kaybetmeleri (Townsend & Owocki 2005) ve zonklama modlarınn yaptığı vuru (ing. beat) (Rivinius vd. 2003) gibi pek çok farklı nedenle oluşmuş olabilir (Smith vd. 2000). Diskin varlığının yıldızın evrimiyle bir ilişkisi olup olmadığı bilinmemektedir (Aerts vd. 2010). Zonklama karakteristikleri açısından β Cep ve SPB yıldızlarına büyük benzerlik gösterirler. Bu nedenle HR diyagramı üzerinde bu yıldzlarla aynı bölgede yer alırlar ve onların hızlı dönmeleri (v/v c > 0.7) nedeni ile onların kompleks analogları olarak tanımlanırlar (Townsend vd. 2004). Salınım Kaynağı (Driver): Demir grubu elementlerin kısmi iyonizasyon bölgelerindeki (T ~ 200 kk) donukluk değişimlerinden kaynaklanan κ-mekanizması ile zonklarlar (Z bump).

8 Zonklayan Be yıldızı HD 'in MOST ışık eğrileri. Alttaki ışık eğrisi 4 günlük bir pencerinin genişletilmiş halidir. Walker vd. (2005)

9 B Tayf Türünden Zonklayan Yıldızlara İlişkin Kepler Gözlemleriyle Ulaşılan Yeni Sonuçlar Yer tabanlı gözlemler, hatta MOST* (Microvariability and Oscillation of Stars) ve CoRoT (COnvection ROtation et Transits planétaires) uzay teleskoplarıyla elde edilen ışık eğrilerinde β Cep yıldızlarını yüksek frekanstaki ( gün -1 ) çok belirgin salınımlarıyla ayırt etmek kolaylıkla mümkündü. B-tayt türünden yavaş zonklayan yıldızlar (SPB) ise düşük frekanstaki (f < 2-3 gün -1 ) salınımlarından kolayca ayrılabiliyordu. Yüksek frekanslı salınımlarının yanı sıra düşük frekansta da (0.5 2 gün -1 ) düşük genlikli birkaç modu gözlenen β Cep yıldızları ise β Cep / SPB melezleri olarak adlandırılıyordu. Kepler periyodogramları ise bambaşka bir resme işaret ediyor. Düşük frekanslı tarafta çok sayıda tepe (ing. peak) yüksek frekanslı taraftaysa düşük genlikli ve izole birkaç tepe gözleniyor (Balona vd. 2011). Bu yıldızlar ne β Cep'lere benziyor (çünkü yüksek frekanstaki tepelerin genlikleri düşük ve düşük frekansta çok sayıda tepe var), ne SPB'lere benziyor (zira yüksek frekansta düşük genlikli tepeler var), ne de β Cep / SPB melezlerine benziyor (zira bu tür melezlerin düşük frekansta, izole, düşük genlikli birkaç tepe içeren β Cep'lere benzediği düşünülüyordu).

10 O : Kepler SPB yıldızları : Kepler β Cep / SPB hibritleri : B-tayf türünden olup zonklamayanlar - - : β Cep kararsızlık bölgesi - - : SPB kararsızlık bölgesi - : δ Scuti kararsızlık bölgesi * : Be yıldızına benzer salınım gösterenler : Kimyasal tuhaf yıldızlar? : Be yıldızları (hiçbirinde emisyon gözlenmemiş!) Yer tabanlı tayfsal gözlemlerle temel parametreleri belirlenmiş ve Kepler tarafından gözlenen B tayf türünden anakol yıldızları (Balona vd. 2011)

11 B Tayf Türünden Zonklayan Yıldızlara İlişkin Kepler Gözlemleriyle Ulaşılan Yeni Sonuçlar Kepler gözlemleriyle melezleri de ikiye ayırmak mümkün. Düşük genlikte de olsa p-modlarının gözlenmesine karşın g-modlarının baskın olduğu grup SPB / β Cep melezleri, düşük frekanstaki p- modlarının yüksek genlikte ve baskın olduğu grup ise SPB / β Cep melezleri olarak adlandırılır (Balona vd. 2011). Kepler SPB yıldızlarının Fourier frekans spektrumları (Balona vd. 2011) Kepler SPB / β Cep melezlerinin Fourier frekans spektrumları (Balona vd. 2011) KIC yıldızının frekans spektrumu. Mavi kısa aralıklı (short cadence), kırmızı uzun aralıklı (long cadence) veri kullanılarak elde edilmiştir. Kesikli çizgi Nyquist frekansını göstermektedir (Balona vd. 2011)

12 B Tayf Türünden Zonklayan Yıldızlara İlişkin Kepler Gözlemleriyle Ulaşılan Yeni Sonuçlar Kepler gözlemleriyle daha önce hiç gözlenmemiş ilginç bir grup da gözlendi. Bu grupta yer alan yıldızların frekans spektrumlarında çeşitli frekansların çevresinde gruplaşmalar (ing. frequency groupings) gözleniyor. Bu gruplaşmaların a) yıldız dönmesi b) yıldızı çevreleyen maddenin neden olduğu parlaklık dağılımı düzensizlikleri c) her iki etkinin kombinasyonu kaynaklı olabilecekleri düşünülüyor. Kepler ile gözlenen bu yıldızlardan dönme hızı bilinenlerin hızları ( km/s) tipik B-yıldızlarınınkine ( km/s) kıyasla yüksek, ancak sayıları az olduğu için bir genellemek yapmak mümkün değil (Balona vd. 2011). Eğer çevresel madde varsa tayflarında emisyon gözlenmesi beklenir, ancak bunlardan sadece bir Be yıldızı (mukayese için Be yıldızlarının dönme hızları 350 km/s civarındadır). Çeşitli frekanslarda gruplaşmalar gözlenen Kepler B-yıldızları (Balona vd. 2011)

13 B-Tayf Türünden Değişen Grupları CoRoT Gözlemleri Kiel Diyagramı (T eff log g düzlemi) üzerinde β Cep kararsızlk kuşağı açık gri, SPB kararsızlık kuşağı koyu gri, δ Sct kararsızlık kuşağı mavi, TAMS sonrası g-modu zonklamalar gösteren yıldızların bulunduğu bölge mor renkte gösterilmiştir (Pápics 2013). Gösterilen yıldızların büyük bölümünün parametreleri CoRoT gözlemleriyle elde edilmiştir.

14 B-Tayf Türünden Değişen Grupları Kepler Gözlemleri Kiel Diyagramı (T eff log g düzlemi) üzerinde farklı iki metal bolluğu ve iki donukluk teorisi için β Cep kararsızlk kuşağı kalın kesiksiz eğriler, SPB kararsızlık kuşağı ince eğriler ile gösterilmiştir. Belirlenen yıldız grupları yukarıda listelenmiştir (Lehmann vd. 2011)

15 Anakol Öncesi Yıldızlarda Zonklamalar (ing. Pulsating Pre-Main-Sequence Stars, PMS) Yeni doğan yıldızlar kütlelerine bağlı olarak radyatif (Herbig Ae/Be) ya da konvektif (T Tauri yıldızları) olarak büzülerek anakola doğru gelirken belirli bir kütle aralığında (1.5-5 M güneş ) olanlar kararsızlık kuşağının içinden geçerler. Bu sırada aktivite ve çevresel maddeyle etkileşimin yanı sıra zonklamalar nedeniyle de değişim gösterirler. Dönemi 1.5 saat ile 7.5 saat arasında değişen ve genelde temel modda salınımlar olarak gözlenen bu salınımların büyük bir bölümü δ Sct türü (%80) p-modu salınımlarıdır. Ayrıca γ Dor tipi g-modu salınımlar, δ Sct / γ Dor melezleri, hatta B-tayf türünden zonklayanlara dahi rastlanır (Casey vd. 2013). Hem radyal hem de radyal olmayan modlarda 18 dk 5 saat arası dönemler (5 80 gün -1 frekansta) ile düzenli / düzensiz salınımlar gösterirler. Bu yıldızlardaki çevresel materyal: 1) Balmer serisi çizgilerde emisyon gözlenmesine 2) Spektral enerji dağılımında (SED) kızılötesi artığa 3) Periyodik olmayan disk-yıldız tutulmalarına yol açar (UX Ori türü değişenler).

16 Anakol Öncesi Yıldızlarda Zonklamalar (ing. Pulsating Pre-Main-Sequence Stars, PMS) Anakol öncesi zonklamalar gösteren yıldızlar. Mavi ve Kırmızı eğriler sırasıyla ZAMS ve anakola girişi, siyah doğrular δ Sct kararsızlık kuşağını göstermektedir (Casey vd. 2013).

17 Anakol Öncesi Yıldızlarda Zonklamalar (ing. Pulsating Pre-Main-Sequence Stars, PMS) Anakol öncesi δ Sct Kuşağı (Ripepi vd. 2006)

18 MOST (Microvariability and Oscillation of Stars) Uzay Teleskobu 30 Haziran 2003'te uzay gönderilen 15 cm. çapında (yörüngedeki en küçük teleskop) olup bir Maksutov teleskobu yapısındadır ve Kanada'nın ilk uzay teleskobudur. Zonklayan değişenleri 60 güne varan uzun sürelerle gözlemesi açısından kritik öneme sahipti. Aynı zamanda astrosismolojiye özel geliştirilmiş ilk uzay görevi olması bakımından da önem taşır. SPB türü HD 'un (m ~9.3 m ) MOST ışık eğrisi (Aerts vd. 2006) Gözlemlerin halen sürmekte olduğu teleskop Yavaş Zonklayan B-tipi Süperdev yıldızların da kaşifidir. Parlak yıldızların (m > 6 m ) 1 ppm duyarlılığında gözlemlerini yaparken duyarlılığı 16 m yıldızlar için 1 mmag seviyesine kadar iner. 55 Cnc e'nin geçiş gözlemlerini gerçekleştirerek gezegenin varlığını doğrulayan teleskoptur. HD 80606b'nin (m ~9 m ) MOST geçiş ışık eğrisi (Roberts vd. 2013)

19 Ödev 5 Teslim Tarihi: 23 Mart 2014, 12:00 Evrimleşmiş yıldızlar için HR Diyagramı üzerinde kararsızlık bölgelerini ve yıldız gruplarını gösteriniz. RR Lyrae yıldızları, Sefeid yıldızları, RV Tauri yıldızları, Mira yıldızları, Kırmızı dev yıldızlar (RGB yıldızları), B ve A Türünden Süperdev yıldızlardaki zonklama karakteristiklerini (radyal / radyal olmayan, temel ton / üst ton, yüksek / düşük frekans, dönem aralığı, fotometrik genlik, salınımın kaynağı (driver)) kısaca anlatınız.

20 Kaynaklar Townsend, R.H.D., 2004, Be-star rotation: how close to critical?, MNRAS, 359, 189 Balona, L.A. vd., 2011, Kepler observations of the variability in B-type stars, MNRAS, 413, 2403 Lehmann vd. 2011, Spectral Analysis of Kepler SPB and β Cephei Candidate Stars, A & A, 526, A124 McNamara vd., 2012, The Classification of Kepler B-Star Variables, AJ, 143, 101 Pápics, P.I., 2013, Observational asteroseismology of B-type stars on the main sequence with the CoRoT and Kepler satellites, Ph.D. Thesis, Leuven University of Belgium Pápics, P.I. vd. 2014, KIC : A Slowly Rotating B-star with Rotationally Split, Quasi-Equally Spaced Gravity Modes, A & A, 570, A8 Ripepi, V. vd., 2006, δ Scuti Pulsation Among Pre-Main-Sequence Intermediate Stars, MemSAI, 9, 200 Zwintz, K. vd., 2012, γ Doradus Pulsation in Two Pre-Main-Sequence Stars Discovered by CoRoT, A & A, 550, A121 Casey, M.P. vd., 2013, Constraints on Pre-Main-Sequence Evolution From Stellar Pulsations, Precision Asteroseismology Proceedings, IAU Symposium #301

801.526 Astrosismoloji. Ders 3 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - II

801.526 Astrosismoloji. Ders 3 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - II 801.526 Astrosismoloji Ders 3 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - II SX Phe Yıldızları Pop II (yaşlı, metalce fakir yıldızlardır) F2-A5 tayf türü aralığında yer alırlar Yüksek genlikli δ Sct

Detaylı

Astrosismoloji

Astrosismoloji 801.526 Astrosismoloji Yrd. Doç. Dr. Özgür Baştürk Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü obasturk@ankara.edu.tr Her Pazartesi Saat 09:30 Kreiken Dershanesi Dersin Amacı Astrosismoloji zonklayan yıldızların

Detaylı

Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi

Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi Gezegenli Yıldızların Asterosismik İncelenmesi Dr. Cenk KAYHAN Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri İSTEK Belde Okulları Bilim Merkezi 6 Eylül 2018 İçerik Gezegen Keşifleri Titreşim gösteren yıldızlar

Detaylı

Yıldızların Yapısı ve Evrimi. Anakol Sonrası Evrim

Yıldızların Yapısı ve Evrimi. Anakol Sonrası Evrim Yıldızların Yapısı ve Evrimi Anakol Sonrası Evrim Anakol Evriminin Sonu Anakolda yıldız hidrostatik dengede ve çekirdekte hidrojenini yakıp helyuma çevirecek yeterli sıcaklığa sahip. Şimdi yıldız kimyasal

Detaylı

Astrosismoloji

Astrosismoloji 801.526 Astrosismoloji Yrd. Doç. Dr. Özgür Baştürk Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü obasturk@ankara.edu.tr Her Salı Saat 09:30 Kreiken Dershanesi Dersin Amacı Astrosismoloji zonklayan yıldızların

Detaylı

İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ

İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNIVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS SEMİNERİ İZOKRONLAR İLE YAŞ TAYİNİ NURTEN FİLİZ DANIŞMAN Prof. Dr. Zeki EKER İzokronlar ile Yaş Tayini

Detaylı

Astrosismoloji. Ders 2 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar

Astrosismoloji. Ders 2 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar 801.526 Astrosismoloji Ders 2 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar Anakol Öncesi Yıldızlarda Zonklamalar (ing. Pulsating Pre-Main-Sequence Stars, PMS) Yeni doğan yıldızlar kütlelerine bağlı olarak

Detaylı

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın;

H-R DİYAGRAMI. Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; H-R DİYAGRAMI Bir yıldızın Hertzsprung-Russell diyagramındaki yeri biliniyorsa, o yıldızın; Etkin Sıcaklığı Renk ölçeği Tayf Türü Işınım sınıfı Toplam ışınım gücü Mutlak parlaklığı Yüzey çekim ivmesi Uzaklığı

Detaylı

GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ

GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul GÜNEġ BENZERĠ ÇĠFT YILDIZLARIN FOTOMETRĠK ÇÖZÜMÜ Mehmet TANRIVER Erciyes Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü mtanriver@erciyes.edu.tr

Detaylı

IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU,

IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU, IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU, Umut A.Yıldız Ewine van Dishoeck, Lars Kristensen Universiteit Leiden Leiden Gözlemevi Türkiye'de IR Astronomisi ve Doğu Anadolu Gözlemevi Erzurum, Türkiye, Nisan 2, 2011

Detaylı

Asterosismoloji. Ders 6 : Zonklama Modu Belirleme

Asterosismoloji. Ders 6 : Zonklama Modu Belirleme 801.526 Asterosismoloji Ders 6 : Zonklama Modu Belirleme Zonklama Modlarının Belirlenmesi (ing. Mode Identification) Asterosismolojinin temel verisi zonklama frekanslarıdır. Frekansların gerek parametrik

Detaylı

20. Ulusal Astronomi Kongresi

20. Ulusal Astronomi Kongresi 20. Ulusal Astronomi Kongresi SV Cam Sisteminin Homojen Olmayan Yüzey Parlaklık Dağılımının İncelenmesi İbrahim ÖZAVCI, Hakan Volkan ŞENAVCI, Engin BAHAR, Onur YÖRÜKOĞLU, Didem Dilan İZCİ ve Selim Osman

Detaylı

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II KÜMELER Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 AÇIK YILDIZ KÜMELERĐ Gökadamızdaki yıldızların çoğu uzayda gelişigüzel dağılmışlardır. Takımyıldızların şekilleri basit bir perspektif etkisi sonucu belirlenmiştir.

Detaylı

ÖZET Yüksek Lisans Tezi DELTA SCUTİ TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR CC AND VE V350 PEG İN FOTOMETRİK ÖZELLİKLERİ Selçuk TOPAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri

ÖZET Yüksek Lisans Tezi DELTA SCUTİ TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR CC AND VE V350 PEG İN FOTOMETRİK ÖZELLİKLERİ Selçuk TOPAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ DELTA SCUTİ TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR CC AND VE V350 PEG İN FOTOMETRİK ÖZELLİKLERİ Selçuk TOPAL ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ANKARA

Detaylı

Örten Wolf-Rayet Sistemlerinin Uzun Dönemli Işık Değişimi

Örten Wolf-Rayet Sistemlerinin Uzun Dönemli Işık Değişimi Örten Wolf-Rayet Sistemlerinin Uzun Dönemli Işık Değişimi İbrahim Aköz, Kadri Yakut Ege Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü 20. Ulusal Astronomi Kongresi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum 5-9

Detaylı

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek GÜNEŞ 1- Büyüklük Güneş, güneş sisteminin en uzak ve en büyük yıldızıdır. Dünya ya uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometre, çapı ise 1.392.000 kilometredir. Bu çap, Yeryüzünün 109 katı, Jüpiter in de 10

Detaylı

2.3 Asimptotik Devler Kolu

2.3 Asimptotik Devler Kolu 2.3 Asimptotik Devler Kolu 2.3.1 Erken Asimptotik dev kolu 2.3.2 Termal pulsasyon yapan Asimptotik dev kolu 2.3.3 Üçüncü karışım ve Karbon yıldızları 2.3.4 s-süreci nükleosentezi 2.3.5 Kütle kaybı ve AGB

Detaylı

ÖZET Yüksek Lisans Tezi RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR T Sex, RR Leo ve ST Boo NUN FOTOMETRİK ANALİZİ Lale Çelik Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri En

ÖZET Yüksek Lisans Tezi RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR T Sex, RR Leo ve ST Boo NUN FOTOMETRİK ANALİZİ Lale Çelik Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri En ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ RR LYRAE TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR T Sex, RR Leo ve ST Boo NUN FOTOMETRİK ANALİZİ Lale ÇELİK ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ANKARA

Detaylı

TÜBİTAK TUG RTT150 ve T100 Gaia Gözlemlerindeki Bazı Kataklismik Değişen Adaylarının Işık Eğrileri

TÜBİTAK TUG RTT150 ve T100 Gaia Gözlemlerindeki Bazı Kataklismik Değişen Adaylarının Işık Eğrileri TÜBİTAK TUG RTT150 ve T100 Gaia Gözlemlerindeki Bazı Kataklismik Değişen Adaylarının Işık Eğrileri Hasan H. Esenoğlu 1, Almaz Galeev 2, 3, Niyaz Nuryev 3 1 İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 08 1. KONU: TAYFSAL GÖZLEM 1 2. İÇERİK Doppler Etkisi Kirchhoff Yasaları Karacisim Işınımı

Detaylı

V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi. Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL

V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi. Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL V776 HER Yıldızına Ait Tayf Çizgilerinde Eşdeğer Genişlik Değişiminin İncelenmesi Hande GÜRSOYTRAK Birol GÜROL Kimyasal Tuhaf (Peküler) Yıldızlar Sıradışı metal bollukları Genellikle sıcak, anakol yıldızlarıdır.

Detaylı

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur.

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. DEV GEZEGENLER DEV GEZEGENLER Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. Bunlar sırasıyla Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenleridir. Bunların kütle ve yarıçapları yersel

Detaylı

AB Dor un Çoklu Dalgaboyu Gözlemleri

AB Dor un Çoklu Dalgaboyu Gözlemleri AB Dor un Çoklu Dalgaboyu Gözlemleri Erkan, N; Slee, O B; Budding, E; Johnston Hollitt, M Özet Bu çalışmada kapsamında AB Dor manyetik aktif çoklu yıldız dizgesi, Kasım 2006 ve Ocak 2007 tarihlerinde Avustralya

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMĐ ÇĐFT YILDIZLAR

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMĐ ÇĐFT YILDIZLAR AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMĐ ÇĐFT YILDIZLAR jhfdssjf Yıldızlar, yıldızlar arası gaz ve toz bulutlarından gruplar halinde oluşurlar. Bu gruplardaki yıldızlar bazen çift veya çoklu olarak meydana gelirler.

Detaylı

Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri. F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi

Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri. F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi Yıldız Ötegezegen Sistemleri & Atmosferleri F. Soydugan Ç.O.M.Ü. Fizik Bölümü & Astrofizik Araştırma Merkezi Öte-Gezegenli Yıldızlar Bulunan yaklaşık 2000. Beklenen milyonlarca! Hubble Science Briefing

Detaylı

ÇĐFT YILDIZLAR. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

ÇĐFT YILDIZLAR. Serdar Evren Astronomiye Giriş II ÇĐFT YILDIZLAR Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 ÇĐFT YILDIZLARIN BULUNUŞU Çift yıldız terimi ilk defa Claudius Ptolemy tarafından υ1 ve υ2 Sagittarii yıldızları için kullanılmıştır. Açısal ayrıklığı

Detaylı

Türkiye de Astronomi, Astrofizik ve Uzay Bilimleri Çalışmalarının Bugünü ve Geleceği

Türkiye de Astronomi, Astrofizik ve Uzay Bilimleri Çalışmalarının Bugünü ve Geleceği Türkiye de Astronomi, Astrofizik ve Uzay Bilimleri Çalışmalarının Bugünü ve Geleceği İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü 14-15 Mayıs 2008 A.Talat SAYGAÇ Türkiye de

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DOKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DOKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DOKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 10 1. KONU: YILDIZ EVRİMİ 2. İÇERİK Yıldız Oluşumu Virial Teoremi, Jeans Kütlesi Zaman

Detaylı

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi GÜNEŞİMİZ Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Genel Özellikleri Çapı ~ 700000 km Yer in çapının 109 katı Kütlesi: 1.99x10 33 gram Yer in kütlesinin 333000 katı Gaz yapılıdır (Ort. yoğunluk = 1.4 g/cm

Detaylı

ÇOK HIZLI DÖNÜCÜ AP 118 ve AP 124 YILDIZLARININ IġIKÖLÇÜMÜ ve LEKE AKTĠVĠTESĠ

ÇOK HIZLI DÖNÜCÜ AP 118 ve AP 124 YILDIZLARININ IġIKÖLÇÜMÜ ve LEKE AKTĠVĠTESĠ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul ÇOK HIZLI DÖNÜCÜ AP 118 ve AP 124 YILDIZLARININ IġIKÖLÇÜMÜ ve LEKE AKTĠVĠTESĠ Hasan Ali DAL, Esin SĠPAHĠ Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar SU Lise Yaz Okulu Samanyolu ve Diğer Gökadalar Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimi al1nda dengeli, milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde görürüz.

Detaylı

ASTRONOMİ II 8. KONU: Tayfsal Sınıflama

ASTRONOMİ II 8. KONU: Tayfsal Sınıflama ASTRONOMİ II 8. KONU: Tayfsal Sınıflama Hazırlayan: Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU Dikkat: Bu ders notu dersin tamamını içermez! 8.3 Boltzmann ve Saha Kanunları 8.3.1 Boltzmann Kanunu Boltzmann kanunu bir

Detaylı

CEPHEİDLERDE DÖNEM DEĞİŞİMİ

CEPHEİDLERDE DÖNEM DEĞİŞİMİ EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) CEPHEİDLERDE DÖNEM DEĞİŞİMİ Mert ACAR Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Ahmet DEVLEN Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Bilim Dalı Kodu

Detaylı

Ötegezegen geçiş ışık eğrilerinin WinFitter ile analizi

Ötegezegen geçiş ışık eğrilerinin WinFitter ile analizi Ötegezegen geçiş ışık eğrilerinin WinFitter ile analizi A. Erdem, E. Budding, M.D. Rhodes, Ç. Püsküllü, F. Soydugan, E. Soydugan, M. Tüysüz, O. Demircan WinFitter yazılımı, ILOT (ya da diğer adıyla CURVEFIT)

Detaylı

Astrosismoloji. Ders 6 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - V

Astrosismoloji. Ders 6 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - V 801.526 Astrosismoloji Ders 6 : HR Diyagramı Üzerinde Zonklayan Yıldızlar - V Kırmızı Dev Yıldızlarda Güneş Benzeri Salınımlar CoRoT/Kepler Öncesi (ing. Pre-CoRoT/Kepler Era) Konvektif zarfa sahip bütün

Detaylı

NGC 225 KÜMESİNİN CCD UBVRI FOTOMETRİK GÖZLEMLERİ

NGC 225 KÜMESİNİN CCD UBVRI FOTOMETRİK GÖZLEMLERİ NGC 225 KÜMESİNİN CCD UBVRI FOTOMETRİK GÖZLEMLERİ Z. Funda BOSTANCI 1, Tansel AK 2, Tolga GÜVER 1, Selçuk BİLİR 2, Serap AK 2, Talar YONTAN 2, Zeki EKER 3 1 Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri

Detaylı

Algol Türü TX UMa, R CMa ve RW Per'in Dönem Analizi

Algol Türü TX UMa, R CMa ve RW Per'in Dönem Analizi 9. Ulusal Astronomi Kongresi, 5-7 Eylül 1994. ODTÜ-Fizik Bölümü, ANKARA (POSTER) Algol Türü TX UMa, R CMa ve RW Per'in Dönem Analizi Selim SELAM ve Osman DEMİRCAN A.Ü. Gözlemevi, Fen Fakültesi, 06100,

Detaylı

Astrosismoloji ye Giriş

Astrosismoloji ye Giriş Astrosismoloji ye Giriş Yrd. Doç. Dr. Özgür BAŞTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Bu Derste Ne Göreceğiz? Tarihçe Astrosismoloji (Asteroseismology)

Detaylı

Klasik Nova GK Per in H-beta Profilinde İlginç Bir Yapının Varlığı ve Çözüm Uğraşıları

Klasik Nova GK Per in H-beta Profilinde İlginç Bir Yapının Varlığı ve Çözüm Uğraşıları Klasik Nova GK Per in H-beta Profilinde İlginç Bir Yapının Varlığı ve Hasan H. Esenoğlu 1,2,, Antonio Bianchini 3 1 İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü 2 İstanbul Üniversitesi

Detaylı

2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol

2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol 2.2 Alt Devler Kolu, Kırmızı Devler Kolu ve Yatay Kol 2.2.1 Alt devler kolu (ing. Subgiant branch - SGB) 2.2.2 Kırmızı devler kolu (ing. Red giant branch - RGB) 2.2.3 Yatay kol (ing. Horizontal branch

Detaylı

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır.

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksiler Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksilerin barındırdığı yıldızlar ortak bir çekim merkezi çevresindeki yörüngelerde

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması Dalga Nedir Enerji taşıyan bir değişimin bir yöne doğru taşınmasına dalga denir.

Detaylı

KÜÇÜK TELESKOPLARLA NEYİ NASIL GÖZLER HANGİ SONUÇLARI ÇIKARTABİLİRİZ?

KÜÇÜK TELESKOPLARLA NEYİ NASIL GÖZLER HANGİ SONUÇLARI ÇIKARTABİLİRİZ? KÜÇÜK TELESKOPLARLA NEYİ NASIL GÖZLER HANGİ SONUÇLARI ÇIKARTABİLİRİZ? Cafer İBANOĞLU, Esin SİPAHİ Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, 35100, Bornova, İZMİR (e-posta: cafer.ibanoğlu@.ege.edu.tr)

Detaylı

Soğuk Yıldızların Üst Atmosferleri için Moleküler Band Analizi

Soğuk Yıldızların Üst Atmosferleri için Moleküler Band Analizi 20. Ulusal Astronomi Kongresi 9. Ulusal Astronomi Öğrenci Kongresi Soğuk Yıldızların Üst Atmosferleri için Moleküler Band Analizi Doç.Dr. Hakan Volkan ŞENAVCI Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi

Detaylı

NGC 5474 galaksisinde bulunan bir AXK nın optik karşılığı ve çevresinin araştırılması

NGC 5474 galaksisinde bulunan bir AXK nın optik karşılığı ve çevresinin araştırılması NGC 5474 galaksisinde bulunan bir AXK nın optik karşılığı ve çevresinin araştırılması ŞENAY AVDAN 1,2, Hasan AVDAN 1,2, Aysun AKYÜZ 1,2, Nazım AKSAKER 2,3, Alexander VINOKUROV 4, Sergei FABRIKA 4 1 Çukurova

Detaylı

SEÇİLMİŞ YARI DÜZENLİ DEĞİŞENLERİN GÖZLEMİ

SEÇİLMİŞ YARI DÜZENLİ DEĞİŞENLERİN GÖZLEMİ SEÇİLMİŞ YARI DÜZENLİ DEĞİŞENLERİN GÖZLEMİ Ahmet DEVLEN 1, Tuncay ÖZDEMİR 2, Varol KESKİN 1, Zeki ASLAN 3 1 Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü İzmir ahmet.devlen@ege.edu.tr

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II GÖKADAMIZ SAMANYOLU Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Samanyolu Samanyolu nun açık ve Ay sız bir gecede gökyüzünde görülen çok sayıda yıldızdan oluşmuş bir bant yapı olduğu 17. yüzyılın başından

Detaylı

EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER

EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER EK 1 - UZUN ZAMANLI IŞIK EĞRİLERİNE ÖRNEKLER İzleyen sayfalarda gözlem programlarında yer alan bazı değişken yıldızların uzun zamanlı ışık eğrilerinden örnekler yer almaktadır. Bu kadar uzun zaman aralığını

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ GÖZLEMEVİ TELESKOPLARIYLA KROMOSFERİK AKTİF YILDIZ GÖZLEMLERİ

EGE ÜNİVERSİTESİ GÖZLEMEVİ TELESKOPLARIYLA KROMOSFERİK AKTİF YILDIZ GÖZLEMLERİ EGE ÜNİVERSİTESİ GÖZLEMEVİ TELESKOPLARIYLA KROMOSFERİK AKTİF YILDIZ GÖZLEMLERİ Hasan Ali DAL Ege Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, 35100, Bornova İzmir (e-posta: ali.dal@ege.edu.tr) Özet:

Detaylı

Dışmerkezlik ( e Şekil 6.10.

Dışmerkezlik ( e Şekil 6.10. Dışmerkezlik (e) Eğer çift yıldız sisteminin yörüngesi dairesel ise bu durumda bileşen yıldızlar yörüngeleri üzerinde sabit hızlarda hareket ederler. Birinci ile ikinci minimumlar arasındaki zaman farkı

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 09 1. KONU: Tayfsal Analiz II 2. İÇERİK Kirchhoff Kanunları Çizgi Analizi ile Element Tespiti

Detaylı

Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim

Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim Bölüm 2 Anakol Sonrası Evrim 2.1 HR Diyagramı ve Anakol 2.2 Alt devler kolu, Kırmızı devler kolu, Yatay kol 2.3 Asimptotik devler kolu 2.4 Gezegenimsi bulutsular 2.1 H-R Diyagramı ve Anakol: Giriş Bir

Detaylı

NN Vir ve V351 Peg in Fotometrik Analizi

NN Vir ve V351 Peg in Fotometrik Analizi XIV. Ulusal Astronomi Kongresi - 31 Ağustos 4 Eylül 2004, Kayseri Editörler: F.F.ÖZEREN ve İ.KÜÇÜK NN Vir ve V351 Peg in Fotometrik Analizi Mesut YILMAZ, Taner TANRIVERDİ, Cem ÇETİNTAŞ, Hakan Volkan ŞENAVCI,

Detaylı

HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ. T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü

HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ. T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü HİPPARCOS KATALOĞUNDAKİ ALGOL YILDIZLARININ KİNEMATİĞİ T. Özdemir *, A. İskender * * İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Algol tipi sistemler (klasik algol) *Örten çift yıldız sistemi

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 9: Çoklu Sistemler Çoklu Sistemlerin Dinamiği Birinci birbirini gezegen gezegen Yaklaşım (Kepleryan yörünge yaklaşımı): Gezegenler görmüyor ve her bir gezegenin

Detaylı

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz.

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Işık genellikle titreşen elektromanyetik dalga olarak düşünülür; bu suda ilerleyen dalgaya

Detaylı

SW Lac ın üç yıllık ışık eğrisi değişimi

SW Lac ın üç yıllık ışık eğrisi değişimi XIV. Ulusal Astronomi Kongresi - 31 Ağustos 4 Eylül 2004, Kayseri Editörler: F.F.ÖZEREN ve İ.KÜÇÜK SW Lac ın üç yıllık ışık eğrisi değişimi T. Tanrıverdi 1, C. Çetintaş 1, H. V. Şenavcı 1,A. Kara 1, O.

Detaylı

Yıldızlardan Yıldızsılara. Test 1 in Çözümleri

Yıldızlardan Yıldızsılara. Test 1 in Çözümleri 43 Yıldızlardan Yıldızsılara Test in Çözüleri. Tabloda verilen bilgilerin taaı doğrudur. Ancak bu sınava giren öğrenci III ve V nuaralı doğru bilgileri yanlış işaretleiştir. Bu nedenle sınavdan 60 puan

Detaylı

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine Türkçe Özet Doğayı araştırmamız çevremizde gördüklerimizle başlar. Onların yapı taşlarını merak ederiz ve biyoloji ile kimyada olduğu gibi mümkün olduğunca küçük ölçeklere inmeye çalışırız. Ancak bu araştırmanın

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ DELTA SCUTİ YILDIZ DD UMA NIN TAYFSAL ANALİZİ. Aslı ELMASLI AKÇAR

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ DELTA SCUTİ YILDIZ DD UMA NIN TAYFSAL ANALİZİ. Aslı ELMASLI AKÇAR ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ DELTA SCUTİ YILDIZ DD UMA NIN TAYFSAL ANALİZİ Aslı ELMASLI AKÇAR ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ANKARA 2011 Her hakkı saklıdır ÖZET Doktora

Detaylı

Asterosismoloji. Ders 5 Uygulama: DIAMONDS

Asterosismoloji. Ders 5 Uygulama: DIAMONDS 801.526 Asterosismoloji Ders 5 Uygulama: DIAMONDS Global Sismik Parametrelerin Elde Edilmesi Güneş-benzeri salınımların alamet-i farikası güç spektrumunda birbirinden düzenli aralıklarla ayrılan piklerin

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Karanlık Madde

SU Lise Yaz Okulu. Karanlık Madde SU Lise Yaz Okulu Karanlık Madde Gökadamızın kütle dağılımı Diskteki yıldızlar merkez etra0nda Kepler yörüngelerinde dolaş9kları için gökada diskinin Kütlesi yıldızların hareke< incelenerek bulunabilir.

Detaylı

GÜNEġ VE SALINIMLAR. Halil KIRBIYIK

GÜNEġ VE SALINIMLAR. Halil KIRBIYIK GÜNEġ VE SALINIMLAR Halil KIRBIYIK Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, 06531 Ankara kirbiyik@newton.physics.metu.edu.tr Özet: Bu çalışmada Güneş teki salınımlar konusu

Detaylı

YILDIZLARARASI ORTAM. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

YILDIZLARARASI ORTAM. Serdar Evren Astronomiye Giriş II YILDIZLARARASI ORTAM Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Samanyolu gibi bir gökadadaki yıldızlar arasında ortalama 2-3 parsek uzaklık vardır. Yıldızlar arasındaki uzay yayılmış madde ile doludur.

Detaylı

HV Aquaris Çift Y ld z n n Fotometrik Analizi

HV Aquaris Çift Y ld z n n Fotometrik Analizi Çankaya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Journal of Arts and Sciences Say : 7, May s 2007 HV Aquaris Çift Y ld z n n Fotometrik Analizi B. ALBAYRAK 1, H.V. ŞENAVCI, S.O. SEIAM, ASART 2 Özet W UMa türü

Detaylı

LAMOST DR1 ve WASP da bulunan düşük metal bolluklu zonklayan yıldızlar

LAMOST DR1 ve WASP da bulunan düşük metal bolluklu zonklayan yıldızlar SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERGİSİ SAKARYA UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE e-issn: 2147-835X Dergi sayfası: http://www.saujs.sakarya.edu.tr Geliş/Received 05.10.2017 Kabul/Accepted 12.03.2018

Detaylı

ORTA DOĞU TEKNÎK ÜNtVERSİ "ESİ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ÇALIŞMALARI. P.rof. Dr. Dilhan Eryurt

ORTA DOĞU TEKNÎK ÜNtVERSİ ESİ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ÇALIŞMALARI. P.rof. Dr. Dilhan Eryurt ORTA DOĞU TEKNÎK ÜNtVERSİ "ESİ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ÇALIŞMALARI P.rof. Dr. Dilhan Eryurt O.O.T.O. Fizik Bölümü Astrofizik Anabillm Dalı Başkanı 1956 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesinin kurulması

Detaylı

DENEB (α Cyg) YILDIZININ TUG COUDÉ ECHÉLLE TAYFLARININ KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ ÖZET

DENEB (α Cyg) YILDIZININ TUG COUDÉ ECHÉLLE TAYFLARININ KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ ÖZET DENEB (α Cyg) YILDIZININ TUG COUDÉ ECHÉLLE TAYFLARININ KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Özgür BAŞTÜRK 1, Selim O. SELAM 1, Berahitdin ALBAYRAK 1 ÖZET Bu çalışmada, tayfsal olarak oldukça yoğun çalışılmış ve A-türü

Detaylı

Yıldızımız GÜNEŞ. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Yıldızımız GÜNEŞ. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Yıldızımız GÜNEŞ Serdar Evren Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü e-konferans: 13 Nisan 2016 Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilime Yolculuk Projesi Amaterasu, Japon Güneş Tanrıçası Arinna,

Detaylı

KROMOSFERĠK AKTĠF ÇĠFT YILDIZ SV Cam ın YÖRÜNGE DÖNEMĠ ANALĠZĠ

KROMOSFERĠK AKTĠF ÇĠFT YILDIZ SV Cam ın YÖRÜNGE DÖNEMĠ ANALĠZĠ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul KROOSFERĠK AKTĠF ÇĠFT YILDIZ SV Cam ın YÖRÜNGE DÖNEĠ ANALĠZĠ Fahri ALĠÇAVUġ 1,2, Ahmet ERDE 1,2 1 Çanakkale Onsekiz art Üniversitesi, Astrofizik Araştırma

Detaylı

ASTROFİZİK DERS NOTLARI (ÖZET) BÖLÜM 2. Bu notlar derste anlatılanların tamamını içermemektedir. Yard. Doç. Dr. Hulusi Gülseçen

ASTROFİZİK DERS NOTLARI (ÖZET) BÖLÜM 2. Bu notlar derste anlatılanların tamamını içermemektedir. Yard. Doç. Dr. Hulusi Gülseçen ASTROFİZİK DERS NOTLARI (ÖZET) BÖLÜM 2 Bu notlar derste anlatılanların tamamını içermemektedir Yard. Doç. Dr. Hulusi Gülseçen İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü 2014

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Termodinamik Laboratuvarı Laboratuar

Detaylı

Kütle Aktarımı Yapan Nötron Yıldızlarının Gözlemsel Özellikleri. Sıtkı Çağdaş İnam Doç.Dr. - Başkent Üniversitesi

Kütle Aktarımı Yapan Nötron Yıldızlarının Gözlemsel Özellikleri. Sıtkı Çağdaş İnam Doç.Dr. - Başkent Üniversitesi Kütle Aktarımı Yapan Nötron Yıldızlarının Gözlemsel Özellikleri Sıtkı Çağdaş İnam Doç.Dr. - Başkent Üniversitesi KAYNY İçeren Sistem Nötron Yıldızı İçeren X-ışını Çifti Eş Yıldız Nötron Yıldızı UAK 2015-ÇB-S.Ç.İnam

Detaylı

4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI

4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI 4. ATOM VE MOLEKÜL TAYFLARI 4.1 Giriş Modern kuantum kuramı gelişmeden önce, tayfların açıklanması ancak temel düzeyin altında gelişti. Güneş benzeri yıldızların tayflarında görülen çoğu çizgilerin kimyasal

Detaylı

KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ

KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ Asuman GÜLTEKĠN İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü,3119 Üniversite asumang@istanbul.edu.tr

Detaylı

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler.

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldızların Hayatı Yıldızların: Farklı renkleri vardır Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldız Oluşum Bölgeleri Evren, yıldız

Detaylı

DOĞUŞ ÖZUYAR ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ DOKTOR E-Posta Adresi Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres dozuyar@ankara.edu.tr 3122126720-1325 05419515477 Öğrenim Bilgisi Doktora 2010-2015 Yüksek Lisans 2004-2007

Detaylı

YAKIN GALAKSİLERDE X-IŞIN KAYNAKLARININ XMM- NEWTON VE CHANDRA GÖZLEMLERİ

YAKIN GALAKSİLERDE X-IŞIN KAYNAKLARININ XMM- NEWTON VE CHANDRA GÖZLEMLERİ YAKIN GAAKSİERDE X-IŞIN KAYNAKARININ XMM- NEWTON VE CHANDRA GÖZEMERİ Hasan AVDAN 1, Şenay KAYACI 2, Aysun AKYÜZ 3 1 Çukurova Üniversitesi, en Bilimleri Enstitüsü, izik Anabilim dalı, Adana (eposta: avdan.hsn@gmail.com)

Detaylı

Düşük Kütleli X-ışını Çiftlerindeki X-ışını Atarcalarının Zamanlama Özellikleri. Sıtkı Çağdaş İnam Başkent Üniversitesi

Düşük Kütleli X-ışını Çiftlerindeki X-ışını Atarcalarının Zamanlama Özellikleri. Sıtkı Çağdaş İnam Başkent Üniversitesi Düşük Kütleli X-ışını Çiftlerindeki X-ışını Atarcalarının Zamanlama Özellikleri Sıtkı Çağdaş İnam Başkent Üniversitesi «X-ışını Atarcası İçeren Düşük Kütleli X-ışını Çifti» Eş Yıldız ( 1M ) X-ışını Atarcası

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI Gökadalar kütle çekimi ile birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz ve toz, plazma ve karanlık maddeden oluşan düzeneklerdir. Gökadaların barındırdığı birkaç milyon cüce

Detaylı

Şekil 7. V948 Her in B, V süzgeçlerinde elde edilen ışık eğrileri. IU Per -1,4-1,2 B -1 V-0.15-0,8 dm -0,6-0,4-0,2 0 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 Evre Şekil 8. IU Per in B, V süzgeçlerinde elde edilen ışık

Detaylı

Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri

Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri Yaz saati, kış saati, saatler ileri geri derken, ülkemizde son yıllarda, büyükten küçüğe herkes aslında astronomik bir olguyu konuşuyor. Saat dilimimizin

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ HD YILDIZININ ATMOSFERİK BOLLUKLARI. Kübraözge ÜNAL

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ HD YILDIZININ ATMOSFERİK BOLLUKLARI. Kübraözge ÜNAL ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ HD 196821 YILDIZININ ATMOSFERİK BOLLUKLARI Kübraözge ÜNAL ASTRONOMİ ve UZAY BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ANKARA 2017 Her hakkı saklıdır ÖZET

Detaylı

ÇOMÜ DE SOĞUK YILDIZLAR ÜZERĠNE ARAġTIRMALAR

ÇOMÜ DE SOĞUK YILDIZLAR ÜZERĠNE ARAġTIRMALAR ÇOMÜ DE SOĞUK YILDIZLAR ÜZERĠNE ARAġTIRMALAR Faruk SOYDUGAN 1,2, Ahmet ERDEM 1,2, Edwin BUDDING 3, Esin SOYDUGAN 1,2, Caner ÇĠÇEK 1,2, Osman DEMĠRCAN 1,2 1 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Edebiyat

Detaylı

ASTROFİZİK DERS NOTLARI (ÖZET) BÖLÜM 1. Bu notlar derste anlatılanların tamamını içermemektedir. Yard. Doç. Dr. Hulusi Gülseçen

ASTROFİZİK DERS NOTLARI (ÖZET) BÖLÜM 1. Bu notlar derste anlatılanların tamamını içermemektedir. Yard. Doç. Dr. Hulusi Gülseçen ASTROFİZİK DERS NOTLARI (ÖZET) BÖLÜM 1 Bu notlar derste anlatılanların tamamını içermemektedir Yard. Doç. Dr. Hulusi Gülseçen İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü 2014

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu Kozmoloji ve Evren

SU Lise Yaz Okulu Kozmoloji ve Evren SU Lise Yaz Okulu Kozmoloji ve Evren Dr. Emrah Kalemci Kozmoloji ye Giriş Kozmoloji Neyi Amaçlar? Evrende neredeyiz? Evren ne kadar büyük? Evren ne zaman oluştu? Evren nasılevrimleşti ve sonu ne olacak?

Detaylı

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 1 1.GİRİŞ

GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 1 1.GİRİŞ GÖRÜNTÜ İŞLEME HAFTA 1 1.GİRİŞ GÖRÜNTÜ İŞLEME Hafta Hafta 1 Hafta 2 Hafta 3 Hafta 4 Hafta 5 Hafta 6 Hafta 7 Hafta 8 Hafta 9 Hafta 10 Hafta 11 Hafta 12 Hafta 13 Hafta 14 Konu Giriş Digital Görüntü Temelleri-1

Detaylı

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR)

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik ışıma (ışık) bir enerji şeklidir. Işık, Elektrik (E) ve manyetik (H) alan bileşenlerine sahiptir. Light is a wave, made up of oscillating

Detaylı

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 1. Dünya mızın şekli neye benzer? Dünyamızın şekli küreye benzer. 2. Dünya mızın şekli ile ilgili örnekler veriniz.

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-2 DOÇ.DR.HÜSEYİN TUR

SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-2 DOÇ.DR.HÜSEYİN TUR SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-2 DOÇ.DR.HÜSEYİN TUR SİSMİK DALGA NEDİR? Bir deprem veya patlama sonucunda meydana gelen enerjinin yerkabuğu içerisinde farklı nitelik ve hızlarda yayılmasını ifade eder. Çok yüksek

Detaylı

ZONKLAYAN BİLEŞENLİ ÖRTEN ÇİFT YILDIZLAR

ZONKLAYAN BİLEŞENLİ ÖRTEN ÇİFT YILDIZLAR 1 EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) ZONKLAYAN BİLEŞENLİ ÖRTEN ÇİFT YILDIZLAR Ahmet DERVİŞOĞLU Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı Bilim Dalı Kodu: 402.02.01 Sunuş Tarihi:

Detaylı

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011 Bize En Yakın Yıldız GÜNEŞ Defne Üçer 30 Nisan 2011 Sayılar sayılar Güneş Kütlesi = 300.000 Dünya Kütlesi Güneş çapı = 110 Dünya çapı Güneş yoğunluğu = Dünya yoğunluğu/4 Güneş Uzaklık= 1 Astronomik Birim

Detaylı

ÇOKLU SĠSTEM KZ PAV IN DÖNEM ANALĠZĠ VE ASTROMETRĠK ÇÖZÜMÜ

ÇOKLU SĠSTEM KZ PAV IN DÖNEM ANALĠZĠ VE ASTROMETRĠK ÇÖZÜMÜ Güneş ve Güneş Benzeri Yıldızlar Sempozyumu - İstanbul ÇOKLU SĠSTEM KZ PAV IN DÖNEM ANALĠZĠ VE ASTROMETRĠK ÇÖZÜMÜ Derya SÜRGĠT 1,, Ahmet ERDEM 1, ve Edwin BUDDĠNG 1,,3 1 ÇOMÜ Astrofizik Araş. ve Uyg. Merkezi

Detaylı

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu)

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu) BÖLÜM I GİRİŞ 1.1 Sinyal Bir sistemin durum ve davranış bilgilerini taşıyan, bir veya daha fazla değişken ile tanımlanan bir fonksiyon olup veri işlemde dalga olarak adlandırılır. Bir dalga, genliği, dalga

Detaylı

İşaret ve Sistemler. Ders 2: Spektral Analize Giriş

İşaret ve Sistemler. Ders 2: Spektral Analize Giriş İşaret ve Sistemler Ders 2: Spektral Analize Giriş Spektral Analiz A 1.Cos (2 f 1 t+ 1 ) ile belirtilen işaret: f 1 Hz frekansında, A 1 genliğinde ve fazı da Cos(2 f 1 t) ye göre 1 olan parametrelere sahiptir.

Detaylı

Samanyolu ve Gökadalar. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi

Samanyolu ve Gökadalar. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Samanyolu ve Gökadalar Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimialtında milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 0 : Giriş ve Tanıtım

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 0 : Giriş ve Tanıtım AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 0 : Giriş ve Tanıtım Dersin Amacı Bu seçmeli derste modern gökbilimin en popüler konularından biri olan ötegezegenler hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Detaylı

GÖKYÜZÜNDE HARKET. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. DAY - Galileo Öğretmenler Ağı Çalıştayı Ağustos 2009

GÖKYÜZÜNDE HARKET. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. DAY - Galileo Öğretmenler Ağı Çalıştayı Ağustos 2009 GÖKYÜZÜNDE HARKET Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi DAY - Galileo Öğretmenler Ağı Çalıştayı Ağustos 2009 GÖKYÜZÜ YIL BOYUNCA NASIL DEĞİ İYOR? Sakarya 1 OCAK 2008 22:00 Sakarya 1 UBAT 2008 22:00 Sakarya 1

Detaylı