BÖLÜM-8 ŞARJ İŞLEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÖLÜM-8 ŞARJ İŞLEMLERİ"

Transkript

1 BÖLÜM-8 ŞARJ İŞLEMLERİ 8.1 TERİMLER VE TANIMLAR Dikey kısım: Soğutucu tüpü düz durur valfi üst kısımdadır ve tüpten buhar şeklinde gaz alınır. Ters çevirme: Soğutucu tüpü ters çevrilir ve alta gelen valften sıvı akışkan alınır. Hortumu boşaltma (pörç): Hortumdan hava ve kirletici maddeleri bir miktar soğutucu akışkan boşaltarak yapma. Kararlılık: Göstergede okunan değerin sabitleşmesi Statik basınç: Sistem çalışmadığı zaman okunan basınç değerleri 8.2 SOĞUTUCU AKIŞKANLAR İLE ÇALIŞIRKEN UYULACAK GÜVENLİK KURALARI Silindirleri düşürmeyin. Soğutucu silindirlerini tamamen doldurmayın. Bir şalıma ile silindirleri ısıtmayın. Büyük silindirleri teçhizat arabası ile taşıyın. Soğutucuları cildinize püskürtmeyin. Soğutucu buharlarını teneffüs etmeyin. Açık aleve soğutucuları püskürtmeyin. Soğutucu akışkanları karıştırmayın. Kullanmadığınız zaman büyük tüplerin kapaklarını yerine takın. Silindirleri valfinden tutarak taşımayın. Büyük silindirleri duvara veya masa tezgahına sabitleyin. Ortamı uygun olarak havalandırın. Soğutucu tüplerini atacağınız zaman valfini sökün. 8.3 ALÇAK TARAFTAN BUHAR ŞARJI Avantajları Şarj edilmiş bir sisteme en kolay gaz ilavesi yöntemidir. Kompresörün emiş tarafına sıvı soğutucu akışkan yürümesi olmaz. Dezavantajları Büyük miktarlarda gaz ilavesi çok yavaş olur. (Not: Silindirden büyük miktarda gaz alındığında silindir basıncı, sistem basıncının altına düşer ve soğutucu geçişi durur.) Yüksek silindir basıncı kompresör yağını süpürür.

2 Şekil-8.1 Alçak taraftan buhar şarjının yapılması 8.4 YÜKSEK TARAFTAN SIVI ŞARJI Avantajları-Hızlı olması Dezavantajları Sistem durdurulmalıdır. (Not:Şayet sistemde sıvı deposu üzerinde servis valfi varsa sistemi durdurmaya gerek olmayabilir.) Fazla şarj kolayca yapılır. Şekil-8.2 Sıvı hattından sıvı şarjı yapılması

3 Şekil-8.3 Basma hattından buhar şarjı yapılması 8.5 SOĞUTUCU AKIŞKANLARIN GERİ KAZANIMI, GERİ KULLANIMI VE İYİLEŞTİRİLMESİ Geri kazanım, geri kullanım ve iyileştirme terimlerinin anlaşılması, uygun kullanımı ve karıştırılmaması önemlidir. Bu tanımlar ARI-91'de şu şekilde tanımlanmıştır: Geri Kazanım: Soğutucu akışkanın herhangi bir halde bir sistemden uzaklaştırılması ve bir test ve işlem gerekli olmaksızın dıştaki bir tanka herhangi bir yolla depolanmasıdır. Geri Kullanım: Kullanılmış soğutucu akışkandaki yağın ayrılması ve kirleticilerin azaltılması için değiştirilebilir elemanlı filtrekurutucular gibi nemi, asitleri ve özel maddeleri azaltan tek veya çok fazlı cihazlardan geçirilmesidir. İyileştirme: Soğutucu akışkana yeni ürün özellikleri kazandıracak şekilde damıtmayı da kapsayan yeni işlemlerin uygulanması. İstenen uygun ürün özelliklerinin belirlenmesinde soğutucu akışkanın kimyasal analizi gerekli olacaktır. Bu terim genellikle, yalnızca yeniden işlemden geçirme veya üretim kolaylıklarında uygulanan proses ve prosedürlerin kullanımını ifade eder. 8.6 SOĞUTUCU AKIŞKAN GERİ KAZANIM EKİPMANI Geri kazanım makinaları çeşitli tasarımlarda hazırlanmıştır. En basit üniteler R-12 ile kullanılmak üzere tasarlanmış ve bu gazı atmosfere tahliye etmemek üzere geri kazanım istasyonlarının görevini yerine getirirler. Soğutucu akışkan sistemden mevcut durumda alınır ve transfer yapılabilen veya yapılamayan silindirlere depolanır. Soğutucu akışkan sonra servis merkezinde yeniden işlemden geçirilebilir veya iyileştirme istasyonlarına gönderilir ve sonraki bir tarihte yeniden kullanılır. Bazı küçük geri kazanım cihazlarının akışkan uzaklaştırma yöntemi buhar geri kazanımı ile yapılır. Bir akışkan geri kazanım cihazının teknisyen tarafından kullanılması ile soğutucu akışkan; hafif ticari, otomotiv, bina sistemlerinden ve cihaz uygulamalarından alınır. Geri kazanım işlemi esnasında, soğutucu akışkan sistemden buhar halinde alınır ve bir geri kazanım makinesinin gücüyle pompalanır (Şekil-8.4).

4 Geri kazanım, vakum pompasıyla yapılan vakum işlemine benzer. İşlem basamakları her üreticilere bağlı olarak değişmektedir. Temel olarak, hortum geri kazanım makinesinin emme valfi ile sistemin alçak taraf girişi arasına bağlanır. Boşaltma hortumu bağlandığında, geri kazanım cihazı çalıştırılır ve geri kazanım başlar. Bazı cihazlarda, geri kazanım işleminin tamamlandığını gösteren bir sinyal lambası bulunur. Bunun anlamı, geri kazanım cihazı ile emilecek daha fazla buhar bulunmadığını bildirmektir. Bazı örneklerde geri kazanım cihazı, sistem vakuma düşüğünde otomatik olarak durmaktadır. Şekil-8.4 Bir sistemden soğutucu akışkanın buhar halinde geri alınması Vakum işlemi tamamlandığında, alçak taraf kapama valfi kapatılır. Sistem en az beş dakika bekletilmelidir. Şayet basınç 10 psi veya daha fazla yükselirse bu durum sistemde sıvı halde soğutucu akışkan birikintilerinin varlığını gösterir ve geri kazanım tekrar edilmelidir. Sıvı akışkan kazanımı, buhar akışkan kazanımından daha hızlı olduğundan teknisyenler akışkanı sıvı halde uzaklaştırabilecek bir makine kullanmayı tercih edebilirler. Makinelerin bir çoğunda soğutucu akışkan silindirleri, kullanımı tamamlamak amacıyla tasarlanırlar. Bazı küçük transfer ünitelerinde teknisyenin soğutucu akışkanı hem sıvı hem de buhar halinde uzaklaştırabileceği özel silindirler kullanılmıştır. Şekil-8.5'de bir sıvı transfer yöntemi kullanarak soğutucu akışkanın uzaklaştırılma prosedürünü göstermektedir. Bu tip geri kazanım ünitesi, bir silindir ve iki bağlantı ucu gerektirir. Şekil-8.5 Bir sistemden soğutucu akışkanın sıvı transfer yöntemi ile alınması Transfer ünitesi pompaları soğutucu akışkan buharını silindir üzerinden pompalar ve klima ünitesini basınçlandırır. Silindir ve transfer ünitesi arasındaki basınç farkından dolayı sıvı soğutucu akışkan silindire hareket eder. Sıvı akışkan uzaklaştırıldıktan sonra kalan buhar, bağlantı uçları değiştirilerek alınır. Geri kazanım ünitesindeki kompresör yağının, her yanık sistem tahliyesinden sonra veya farklı soğutucu akışkanların geri kazanımından önce değiştirilmesi tavsiye edilir. Ayrıca filtre-kurutucunun da değiştirilmesi tavsiye edilir ve transfer ünitesi ve hortumlarının farklı akışkanların transferinden önce vakumlanması gerekir. Teknisyen tankların dolmasına dikkat etmeli ve aşırı doldurmamalıdır. %80 dolum normaldir. Silindirin dolması, basınç yardımıyla izlenebilir. Şayet geri kazanım ünitesi gözetleme camında nem göstergesine sahipse değişmeler dikkatle izlenmelidir.

5 Teknisyen sistemi yalnızca geri kazanım için kullanıyorsa, yeniden şarj işlemi çeşitli yollarla yapılabilir. 8.7 SOĞUTUCU AKIŞKAN GERİ KULLANIM EKİPMANI Geçmişte soğutucu akışkanlar tahliye edilirdi. Mevcut teknolojilerin kullanılmasıyla, günümüzde bu soğutucu akışkanlar geri kazanılmakta ve yeniden kullanılmaktadır. Bununla birlikte yaşlı veya hasar görmüş CFC'ler bire sistemden basitçe alınarak ve bir buhar halinde sıkıştırılarak tekrar kullanılamaz. Tekrar kullanılacak buharın temizlenmesi gerekir. Geri kazanım/geri kullanım makineleri (Şekil-8.6) bir iş yerinde veya bir servis dükkanında akışkanı geri kazanmak ve temizlemek üzere tasarlanmışlardır. Günümüzde kullanılan bir çok makinelerde geri kullanım; kirleticileri, yağı ayırmak ve filtreleme suretiyle azaltmak şeklinde yapılmaktadır. Şekil-8.6 Kombine R-12 İyileştirme ve yeniden şarj cihazı Bu ünitelerin bir çoğu, soğutucu akışkan transfer ünitesi olarak bilinir ve sistemi aşağı pompalamak (vakumlama) için tasarlanır. Bu aynı sistemde tekrar kullanılmak üzere geri döndürülecek akışkanların aynı yerdeki bir geri kullanım makinesinde bulunmalarını sağlar. Bu ünitelerden bazıları, yağı ve asiti ayıracak ve buhardaki yağ miktarını ölçecek donanımlara sahiptir. Kullanılmış soğutucu akışkan, filtreler veya diğer cihazlar kullanılarak geri kullanım makinesiyle tekrar kullanılır hale getirilir. Kullanılmış akışkandan yağın ayrılması tekli veya çoklu geçişli üniteler kullanılarak başarılır. Tek geçişli geri kullanım makinesi soğutucu akışkanı bir filtre-kurutucu ve/veya damıtıcı kullanarak işlemden geçirir. Soğutucu akışkan, makinedeki geri kullanım işleminde bir tur dolaşır ve depolama silindirine gelir. Çok geçişli makineler, soğutucu akışkanı filtre-kurutucudan defalarca dolaştırır. Verilen bir zaman periyodundan veya belli bir çevrim sayısından sonra soğutucu akışkan depolama silindirine taşınır. 8.8 GERİ KAZANIM/ GERİ KULLANIM PROSEDÜRLERİ Aşağıdaki geri kazanım/geri kullanım talimatları bu tür ekipman için uygulanabilir: Geri kazanım/geri kullanım ekipmanlarının bakımlarını üreticilerin talimatlarına uygun olarak yapın, filtreleri tavsiye edildiği şekilde değiştirin. Sistemi ve yeniden kullanım ekipmanlarını kaçaklar için kontrol edin. Ekipmanı kullanmak ve geri kazanım/geri kullanım prosedürlerini uygulamak için uygun zamanı seçin. Soğutucu akışkanı tank içinde ve havadan uzak tutun. Bağlantı, şarj ve sökme prosedürlerini gereğinden uzun tutmayın. Yeni ünitelerin bir çoğu otomatik olarak sökülebilen ve takılabilen rakor bağlantılarıyla çalışabilen kesme valflerine sahiptir. Tahmini uygun bir vakum alın ve bir kaçak testi yapın. Bütün kaçakları tamir edin.

6 Geri kazanım işlemini hızlandırmak üzere, soğutucu akışkan akışı ve ısı transferi için temel prensipleri kullanın. Bir tanktan diğerine transfer yaparken, mümkünse bir tankın diğerine sıvı olarak transfer yapın. Bu tankta buzlanma olmadan birinden diğerine tamamen sıvı transfer edilmesine izin verecektir ve tank için oda sıcaklığı akış debisini sınırlar. Daima tekrar doldurulabilir uygun tanklar kullanın. Hacmin sıvı ile maksimum %80 ini doldurun. Geri dönüşsüz veya onaylanmamış tankları kullanmayın. Akışkanları karıştırmayın. Tankları işaretleyin. Tankları tamamen temizleyin ve üzerindeki fittingsleri tamamlayın. Şekil-8.7 Geri kazanım geri kullanım cihazları 8.9 SOĞUTUCU AKIŞKAN İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ İyileştirme; soğutucu akışkanın üretici teknik şartnameleri karşılaması için kimyasal analiz ile yeniden işlemden geçirilmesi olarak tanımlanır. Bunu başarmak için makine SAE standartlarını sağlamalıdır ve nem ve yağ parçacıklarının %100 ünü uzaklaştırması gereklidir. Birçok geri kazanım, yeniden kullanım makinaları, soğutucu akışkanı orijinal teknik özelliklerine döndürülmesine garanti veremez. Bir aynı yerleşimdeki (yerdeki) yeniden kullanım istasyonu, kullanılmış soğutucu akışkanı temizlemek için yağı, asitleri, sert kirletici parçacıkları, nemi ve havayı ayırabilmelidir. Bir ticari ünite Şekil-8.8 de gösterilmiştir. Bu tip ünite, R-12, R-22, R-500 ve R-502 ile kullanılabilir ve uzunca bir süre geri kazanım yeniden kullanım prosedürünü sağlayacak sürekli çalışma için tasarlanmıştır. Şekil-8.9 Soğutucu Akışkan İyileştirme Sistemi Bu sistem tipi en iyi şekilde aşağıdaki gibi tanımlanabilir:

7 Soğutucu akışkanın sistem içine buhar veya sıvı halde alınabilmesi uygundur. Soğutucu akışkan son derece yüksek basınç altında yüksek sıcaklıkta şiddetle kaynar. Soğutucu akışkan sonra geniş bir tek ayırıcı odaya girerken hızı oldukça azalır. Bu buharın yüksek sıcaklıkla yükselmesine izin verir. Bu faz esnasında kirleticiler bakır parçacıkları, karbon, yağ, asit ve diğer tüm kirleticiler ayırıcının alt kısmına toplanarak yağ ayırım işlemi esnasında uzaklaştırılmış olurlar. Damıtılmış buhar hava soğutmalı kondensere geçirilir ve sıvı hale dönüştürülür. Sıvı, depolama odasına geçirilir. Oda içinde, bir evaporatör montajı sıvı sıcaklığını yaklaşık olarak 56 0 C'den aşırı soğutulmuş sıcaklık C ye düşürür. Bu devredeki bir değiştirilebilir filtre-kurutucu nemi uzaklaştırırken o mikroskopik kirleticileri uzaklaştırmak için temizleme işlemine devam eder. Aşırı soğutulmuş sıvı dahi oda sıcaklığında herhangi bir dış silindire transfer işlemini kolaylaştırır. Pek çok soğutucu akışkan üreticileri ve diğerleri, soğutma ve iklimlendirme teknisyenlerine kullanılmış akışkanın elden çıkarılmasını ve gereken sarf alanıyla değiştirilmesini sağlayacak soğutucu akışkan geri kazanım/iyileştirme servislerini kurmuşlardır. Standart silindirlere yaklaşık 45 kg kullanılmış soğutucu akışkan ve yağ konabilirken diğer tanklara 18 kg'dan 1 tona kadar konabilir. Teknisyenler, aşağı süpürmek (pomp down) için tasarlanan bir akışkan transfer ünitesi kullanırlar. Pozitif ötelemeli sıkıştırılmış hava makinası, sıvı buharın her ikisini de uzaklaştırır. Soğutucu akışkan saflık şartnamelerine uygun olacak şekilde yeniden işlemden geçirilir. Büyük ticari tesislerde servis teknisyenleri, örnek silindirleri iyileştirme merkezine geri gönderilmesini sağlarlar. vakumlamadan analiz alınan soğutucu akışkandır. Bu önceki İyileştirmenin onaylanmasından sonra, soğutucu akışkan uzaklaştırlır. Teknisyenler sonra soğutucu akışkanı servis merkezinden alırlar, şirkete geri gönderirler ve uygun olarak izlenirler ve gelecekte kullanılmış akışkan olarak satılmak üzere geri döndürülür. Yeniden işleme, alçak basınçlı soğutucu akışkanlar R11 ve R113 ve yüksek basınç akışkanlar R-12, R-22, R-114, R-500 ve R- 502 içinde uygulanabilir. Şirket standartları, servis alanından üreticiye akışkan taşınmasında kullanılan tank tiplerine nazaran oldukça değişmektedir. Bazıları 248 litreye, en küçük 45 litreye uygundur. Her üretici takip edilmesi gereken bir prosedüre sahiptir ve her şirket için çok sayıda doküman gereklidir. Bir iyileştirme şirketi istenilmeyen atılacak soğutucu akışkan içinde çözümler üretir. Soğutucu akışkanların elden çıkarılması yalnızca C de yakılmak suretiyle yerine getirilir. Günümüzde Birleşik Devletlerde yaklaşık beş fabrika bu amaçla mevcuttur CFC GERİ KAZANIM / YENİDEN KULLANIM / İYİLEŞTİRME EMNİYET VE STANDARTLARI Şu anda iş yerlerinde, kloroflorokarbonların geri kazanımı ve iyileştirilmesi konusunda EPA nın ileri sürdüğü geri kazanım / yeniden kullanım / iyileştirme düzenlemelerini tamamen anlamak için çeşitli organizasyonlar yapılmaktadır. Önemli başlıkları; CFC depolama, kullanım, taşıma, geri kazanım ekipmanları ve prosedürleri, atık kullanım tehlikeleri, depolama ve elden çıkarma düzenlemeleri (kuralları) nı kapsamaktadır. Servis teknisyenlerinin soğutucu akışkan depolama ve kullanımındaki emniyet kurallarını tamamen anlaması gerçekten önemlidir. Sertifika programları EPA tarafından teklif edilerek onaylanmıştır. Birçok işyerlerinde; soğutucu akışkanı uzaklaştırmak, soğutucu akışkanın saflığının temel alan testi, akışkan kaçağını önlemek için sistem yalıtım elemanları, kaçak kontrolü, kaçakların yalıtımı ve kaçakların tamiri gibi pratik emniyet kurallarını takip etmek gibi prosedürler teknisyenin sorumluluğundadır. Bu, emme ve sıvı hattı filtre kurutucularının değiştirilmesini de kapsamaktadır. Şayet sistemde bir filtre mevcutta diğer tarafta bir adet ilave edilmelidir. Bu akışkanın saflaştırma işlemine yardımcı olacaktır. Soğutucu akışkanların geri kazanımında, İklimlendirme ve Soğutma Enstitüsü nün (ARI) geliştirdiği ARI standardı takip edilir.

HCS Teknik Bobinaj Soğutma Kompresörleri Bakım, Onarım, Revizyon - VAKUMLAMA (TAHLİYE)

HCS Teknik Bobinaj Soğutma Kompresörleri Bakım, Onarım, Revizyon - VAKUMLAMA (TAHLİYE) 1.1 TERİMLER VE TANIMLAR - Vakum: Atmosfer basıncının (14.7 psi) altındaki basınçlar, 0 ile 30 ıskalalı inç civa sütunu ile gösterilir. - Vakumlama: Soğutma sisteminden hava ve nemin uzaklaştırılması.

Detaylı

GENEL MAKSAT SOLENOİD VANALARI

GENEL MAKSAT SOLENOİD VANALARI SOLENOİD VALF KULLANILDIĞI YERLER GENEL MAKSAT SOLENOİD VANALARI Su, hava, yanıcı olmayan gazlarda ve temiz ve korrozif olmayan akışkanlarda kullanılır.genel maaksat grubu solenoid vanalar olarak anılır.

Detaylı

HİDROLİK PNÖMATİK DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

HİDROLİK PNÖMATİK DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? HİDROLİK PNÖMATİK DERSİ ÇALIŞMA SORULARI a. Can güvenliği tehlikesi hidrolik sistemlerde daha fazladır. b. Hidrolikte çalışma hızı yüksek, pnömatikte hız yavaştır.

Detaylı

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

BÖLÜM-6 KORUMA CİHAZLARI

BÖLÜM-6 KORUMA CİHAZLARI BÖLÜM-6 KORUMA CİHAZLARI 1 AŞIRI AKIMDAN KORUMA CİHAZLARI 1. Bıçak tipi sigorta 2. Buşonlu tip sigorta 3. Kapak tipi sigorta 4. Kartuş tipi sigorta 5. Otomatik sigorta (K-otomat) 6. Yanabilen bağlantı

Detaylı

Proses Örnekleme Yöntemleri

Proses Örnekleme Yöntemleri Proses Örnekleme Yöntemleri Sistemi temsil eden doğru örneğin alınması yanı sıra doğru örnekleme için aşağıdakilerin sağlanmış olması gerekir. 1. Numune alımı ve taşınmasının güvenli olması 2. Doğru şartlarda

Detaylı

SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ

SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ Emirhan BAYIR / Serhan KÜÇÜKA DSİ Bursa Bölge Müdürlüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği

Detaylı

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 / 13 02.2008 Rev 0 01/2008 02.2008 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN TANITIMI... 3 2. MONTAJ ŞEMASI... 3 3. MONTAJ ŞEMASINDA BELİRTİLEN

Detaylı

Eklentiler. Eklentiler

Eklentiler. Eklentiler ,2 X X testregistrierung Solenoid valf Damperlerin devre sonu konumlarını (AÇIK ve/veya KAPALI) algılamak ve pnömatik servomotorlara kontrol giriş sinyali sağlamak için Konum anahtarları gaz sızdırmaz

Detaylı

BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI

BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI BÖLÜM-3 SOĞUTMA SİSTEM UYGULAMALARI 3.1 ALÇAK TARAFTAN ŞAMANDIRALI SİSTEMLER Alçak taraftan şamandıralı soğutucu akışkan kontrol sistemleri eski soğutma tesislerinde oldukça yaygındı. Bu sistemlere Sıvı

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -35 RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ AMAÇ Bu

Detaylı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 5 4.1. Montaj...

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN

Detaylı

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir.

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir. Hidrolik devreler Hidrolikte 3 değişik devre vardır. o o o Açık hidrolik devreler Kapalı hidrolik devreler Yarı kapalı hidrolik devreler Açık ve kapalı çevrimli devreler aşağıda detaylı olarak anlatılacaktır.

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks: 0232 3017280 E-posta: abdurrahman.bayram@deu.edu.tr

Detaylı

Panel Radyatörler Dekoratif Radyatörler Havlupanlar Aksesuarlar

Panel Radyatörler Dekoratif Radyatörler Havlupanlar Aksesuarlar Panel Radyatörler Dekoratif Radyatörler Havlupanlar Aksesuarlar Yalın Düşünce Coşkunöz Holding şirketlerinin tamamında olduğu gibi COPA olarak bizler, değer zincirimizdeki israfları yok etme sorumluluğu

Detaylı

SERVĐS BÜLTENĐ BĐÇERDÖVERLER KLĐMA KOMPRESÖRÜ DÜŞÜK BASINÇ HORTUMUNUN YENĐDEN KONUMLANDIRILMASI

SERVĐS BÜLTENĐ BĐÇERDÖVERLER KLĐMA KOMPRESÖRÜ DÜŞÜK BASINÇ HORTUMUNUN YENĐDEN KONUMLANDIRILMASI SERVĐS BÜLTENĐ BĐÇERDÖVERLER Kasım 2010 MODEL: CS6080 BĐÇERDÖVERLER (2007 ÜRETĐMĐ) GRUP - ALTGRUP: 50 200 KONU: KLĐMA KOMPRESÖRÜ DÜŞÜK BASINÇ HORTUMUNUN YENĐDEN KONUMLANDIRILMASI 2007 üretimi CS6080 biçerdöverler

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 3 Hidrolik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular HİDROLİK VALFLER KUMANDA SEMBOLLER Çankırı Karatekin Üniversitesi

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 29/09/2011 00:00:00 Döner Sermaye İşletmesi Teklif No 20116331 İLAN HASTANEMİZİN İHTİYACI OLAN AŞAĞIDA YAZILI MALZEME(LER) İHALE İLE SATIN ALINACAKTIR. İLGİLENEN FİRMALARIN 03/10/2011 TARİHİ, SAAT 12:00

Detaylı

Yanal kafes. FLEXCREEL Rund FLEXCREEL. İki sistemin avantajlarını kombine eder. Size ait makine parkının tümü için daha fazla etkinlik

Yanal kafes. FLEXCREEL Rund FLEXCREEL. İki sistemin avantajlarını kombine eder. Size ait makine parkının tümü için daha fazla etkinlik MEMMINGER-IRO yanal kafes: Bireysel bobin alımı ADVANCED KNITTING TECHNOLOGY Yanal kafes FLEXCREEL FLEXCREEL Rund Size ait makine parkının tümü için daha fazla etkinlik İki sistemin avantajlarını kombine

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa MCS100E PD A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T 15267 14181 certified certified Sipariş bilgileri Tip MCS100E PD Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda

Detaylı

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ TANIM Plastik kalıplama makinelerine kalıpları bağlayan, plastik malzemelerin özelliliklerine göre makinelerin ayarını yapan, bu makinelerle plastik ürün elde eden, plastik kalıplama makineleri ve üzerindeki

Detaylı

Iklimlendirme ve Sogutma (HVAC&R) Ürünleri için Firmaya Özel ve Hazır. Tasarım Performans Hesaplama Analiz Ürün Seçim Simülasyon.

Iklimlendirme ve Sogutma (HVAC&R) Ürünleri için Firmaya Özel ve Hazır. Tasarım Performans Hesaplama Analiz Ürün Seçim Simülasyon. Iklimlendirme ve Sogutma (HVAC&R) Ürünleri için Firmaya Özel ve Hazır Tasarım Performans Hesaplama Analiz Ürün Seçim Simülasyon Yazılımları İ klimsoft, iklimlendirme ve soğutma ürünleri için tasarım, performans

Detaylı

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar KTCM 512 Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Basınçtan bağımsız balans ve kontrol vanaları Modülasyonlu kontrol için IMI TA / Kontrol vanaları / KTCM 512 KTCM 512 Değişken

Detaylı

DENEY FÖYLERİ BALIKESİR-2013

DENEY FÖYLERİ BALIKESİR-2013 DENEY FÖYLERİ Yeni Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18A BALIKESİR Tel: 0266 2461075 Faks: 0266 2460948 http://www.deneysan.com mail: deneysan@deneysan.com BALIKESİR-2013 2 K-252 OTOMOTİV İKLİMLENDİRME

Detaylı

Teknik sistem kataloğu Plastik panolar KS

Teknik sistem kataloğu Plastik panolar KS Teknik sistem kataloğu Plastik panolar KS 1 2 3 6 7 6 4 5 1 KS plastik panoları son derece çok yönlü olarak kullanılabilir. Yüksek koruma sınıfı, korozyon koruması, yüksek kimyasal dayanıklılık ve çift

Detaylı

İçindekiler. Ön Söz xiii Bu Kitap Nasıl Kullanılır? xviii Teşekkür xix

İçindekiler. Ön Söz xiii Bu Kitap Nasıl Kullanılır? xviii Teşekkür xix Ön Söz xiii Bu Kitap Nasıl Kullanılır? xviii Teşekkür xix 1 TASARIMA GİRİŞ 1.1. Giriş 1 1.2. Tasarımın Doğası 2 1.3. Bir Kimyasal Üretim Sürecinin Anatomisi 8 1.4. Bir Kimya Mühendisliği Projesinin Örgütlenmesi

Detaylı

CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI

CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI KULLANMA KLAVUZU CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI 1. KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR VE GÜVENLİK UYARILARI - Koruyucu ekipmanlarınızı tedarik ediniz. - Çalışma

Detaylı

PNÖMATİK KAS. Pnömatik kas bu doğrultuda geliştirilmiştir.basit fikir olarak esnek bir hortumun kombinasyonu diyebiliriz. (şekil 1) Şekil 1.

PNÖMATİK KAS. Pnömatik kas bu doğrultuda geliştirilmiştir.basit fikir olarak esnek bir hortumun kombinasyonu diyebiliriz. (şekil 1) Şekil 1. 437 PNÖMATİK KAS Enver ÇATAK ÖZET Teknolojinin gelişimi ile artık kuvvet ve hareket üreten sistemlerin daha esnek, sorunsuz, küçük güçlerle büyük kuvvet elde edebilme, kullanımın kolay ve hareketlerin

Detaylı

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir.

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. Su tankı Basınçlandırma elemanları Dağıtım sistemi Miktar göstergeleri Su boşaltım elemanları Lavabolar Su servis

Detaylı

Soğuk odalar (-2º) 12-14m³

Soğuk odalar (-2º) 12-14m³ Electrolux, çok farklı boyutlarda geniş bir soğuk oda ürün yelpazesine sahiptir. Tropik koşullarda (+43 C ortam sıcaklığında) çalışmaya uygundurlar. Soğuk odaların (-2 /+8 C) panel kalınlığı 60 mm dir;

Detaylı

Norm Teknik Malz.Tic.İnş.San.A.Ş. Sayfa 1 / 10

Norm Teknik Malz.Tic.İnş.San.A.Ş. Sayfa 1 / 10 FM-200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ SEÇİMİ, TASARIMI VE UYGULAMASINDA DİKKATE ALINMASI GEREKEN HUSUSLAR 1. Nerelerde FM-200 gazlı yangın söndürme sistemi kullanmalıyım? FM-200 gazlı yangın söndürme sistemi

Detaylı

Technical Info. Triger kayışı değişimi montaj tavsiyeleri Opel 1,8i 16V C 18 XE örneği

Technical Info. Triger kayışı değişimi montaj tavsiyeleri Opel 1,8i 16V C 18 XE örneği Technical Info www contitech de Triger kayışı değişimi montaj tavsiyeleri Opel 1,8i 16V C 18 XE örneği 1,8i 16V C 18 XE motor tipi çeşitli motor hacimlerinde olmak üzere Opel markasının modellerinde büyük

Detaylı

Teknotes Ltd. Şti. Ürün Kodu: 95014 Kuru N 2 Gazı Doldurma ve Kanat Test Kiti Kullanım Kılavuzu

Teknotes Ltd. Şti. Ürün Kodu: 95014 Kuru N 2 Gazı Doldurma ve Kanat Test Kiti Kullanım Kılavuzu Teknotes Ltd. Şti. Ürün Kodu: 95014 Kuru N 2 Gazı Doldurma ve Kanat Test Kiti Kullanım Kılavuzu 1/12 1. GENEL ÜRÜN TANITIMI 1.1 Ünite Tanımı: Bu ünite uçak helikopter kanatlarının sızdırmazlık ve çatlak

Detaylı

SUNUM İÇERİĞİ. Kapsam. Terimler. Numune Alma Cihaz ve Malzemeleri. Numune Alma İşlemleri. Numunenin Tanıtımı ve Kaydı

SUNUM İÇERİĞİ. Kapsam. Terimler. Numune Alma Cihaz ve Malzemeleri. Numune Alma İşlemleri. Numunenin Tanıtımı ve Kaydı 1 SUNUM İÇERİĞİ Kapsam Terimler Numune Alma Cihaz ve Malzemeleri Numune Alma İşlemleri Numunenin Tanıtımı ve Kaydı 2 Bu standard, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik değerlendirmeler için yeraltı sularından

Detaylı

Kullanım Talimatı. Ozonizatör S 500 / S 1000

Kullanım Talimatı. Ozonizatör S 500 / S 1000 Kullanım Talimatı Ozonizatör S 500 / S 1000 Giriş Sander'in bu üstün kaliteli ürününü satın aldığınız için sizi kutlarız ve bu cihazdan memnun kalacağınızdan eminiz. Akvaryum teknolojisine ilişkin ürünlerin

Detaylı

Bileşen Yer Belirleyicisi

Bileşen Yer Belirleyicisi Bileşen Yer Belirleyicisi Şekile bakın 1 ve Tabloya 1 başvurun. Boşaltma Devreli El İki Kontroller için Rhino SD2/XD2 Konteynır Değişimi 6 2 1 5 4 3 ŞĞI YUKRI SĞ TMBUR POZİSYOND TEMİZLE Şekil 1 Bileşen

Detaylı

NK Numune Alma Kabı Montaj ve Kullanım Kitapçığı

NK Numune Alma Kabı Montaj ve Kullanım Kitapçığı NK Numune Alma Kabı Montaj ve Kullanım Kitapçığı NK MKK v10.01-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 3 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 4 4. MONTAJ... 5 5. NUMUNE ALMA İŞLEMİ... 6 6. BAKIM... 6

Detaylı

HGX44e/665-4 Motor: 380-420V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGX44e/665-4 Motor: 380-420V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi uygulama talimatları sınırı Lütfen kontrol Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Besleme frekansı 50 Hz Evaporasyon sıcaklığı 0,0 C Evaporasyon basıncı (abs.)

Detaylı

Klima. Teknik Bilgiler. Gizli tavan tipi ünite EEDTR13-100 FDXS-F

Klima. Teknik Bilgiler. Gizli tavan tipi ünite EEDTR13-100 FDXS-F Klima Teknik Bilgiler Gizli tavan tipi ünite EEDTR3-00 FDXS-F İÇİNDEKİLER FDXS-F Özellikler................................................ 2 2 Teknik Özellikler........................................3

Detaylı

Isı pompaları 61AF. Havadan suya

Isı pompaları 61AF. Havadan suya Isı pompaları 61AF Havadan suya Y Ü K S E K - S I C A K L I K L I I S I T M A Teknoloji ve sürdürülebilirlik 1902 DEN BERİ Güvenilir bir marka Willis Carrier, 1902 yılında imal edilmiş hava için ilk sistemin

Detaylı

Zeparo Cyclone. Otomatik hava purjörleri ve ayırıcıları Siklon teknolojili pislik ve manyetit ayırıcı

Zeparo Cyclone. Otomatik hava purjörleri ve ayırıcıları Siklon teknolojili pislik ve manyetit ayırıcı Zeparo Cyclone Otomatik hava purjörleri ve ayırıcıları Siklon teknolojili pislik ve manyetit ayırıcı IMI PNEUMATEX / Basınçlandırma / Zeparo Cyclone Zeparo Cyclone Isıtma ve soğutma suyu sistemlerinde

Detaylı

Ürün serisi tanımlaması: Wilo-Drain TS 40-65

Ürün serisi tanımlaması: Wilo-Drain TS 40-65 Ürün serisi tanımlaması: Wilo-Drain TS 40-65 Yapı türü Kirli su dalgıç motorlu pompa Tip kodlaması Örn.: TS Wilo-Drain -A Kirli su için dalgıç motorlu pompa 50 Bağlantı: 50 (= Rp 2); 65 (= Rp 2 ½) H Çark

Detaylı

Basınçlı Havanın Yeni Yüzü...

Basınçlı Havanın Yeni Yüzü... Basınçlı Havanın Yeni Yüzü... 2 Neden Ekosan Kompresör 3 Pazarda tecrübe edinmiş müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutan dinamik ve tecrübeli kadrosu ile imalatını sürdüren EKOSAN KOMPRESÖR, Türkiye

Detaylı

Enerji tasarrufu ve hidrolik denge için çok özel bir teknoloji Akıllı Kollektör ISI VE AKIŞ BALANSLAMA CİHAZI

Enerji tasarrufu ve hidrolik denge için çok özel bir teknoloji Akıllı Kollektör ISI VE AKIŞ BALANSLAMA CİHAZI Enerji tasarrufu ve hidrolik denge için çok özel bir teknoloji Akıllı Kollektör ISI VE AKIŞ BALANSLAMA CİHAZI Isı veya soğutma enerjisi kusursuz bir şekilde toplanır ve dağıtılır Klasik sistemde ortaya

Detaylı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA 1. GİRİŞ İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA Hidrosiklon, hidrolik sınıflandırıcıda yerçekimiyle gerçekleşen

Detaylı

Geberit pisuvar sistemleri. Tüm ihtiyaçları karşılar.

Geberit pisuvar sistemleri. Tüm ihtiyaçları karşılar. Geberit pisuvar sistemleri Tüm ihtiyaçları karşılar. Tüm avantajlar tek bir üründe. Geberit pisuvar sistemlerinin ayırt edici özelliği esnekliktir tüm ihtiyaçlar için mükemmel çözüm sunar. Geniş ürün yelpazesinin

Detaylı

Installation instructions, accessories. Çekme çubuğu, elektrik tesisatı ve kontrol modülü. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories. Çekme çubuğu, elektrik tesisatı ve kontrol modülü. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Installation instructions, accessories Talimat No 31288908 Sürüm 1.4 Parça No. 31414903, 31407107, 31350479, 31288971, 31288762 Çekme çubuğu, elektrik tesisatı ve kontrol modülü Volvo Car Corporation Çekme

Detaylı

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI Hayri Ünal*, Özgül Yaman** * Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Eğitimi Bölümü, İstanbul ** İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu BİL

Detaylı

DHE ENDÜSTRİYEL. Basınçlı Hava ve Gaz Çözümleri PARKER ÜRÜN PORTFÖYÜMÜZ

DHE ENDÜSTRİYEL. Basınçlı Hava ve Gaz Çözümleri PARKER ÜRÜN PORTFÖYÜMÜZ DHE ENDÜSTRİYEL Basınçlı Hava ve Gaz Çözümleri PARKER ÜRÜN PORTFÖYÜMÜZ DHE Endüstriyel olarak distribütörü olduğumuz Parker domnick hunter; basınçlı hava ve gazların filtrasyonu, saflaştırılması ve şartlandırılması

Detaylı

İKİ KADEMELİ EKONOMİZERLİ BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMİNİN PERFORMANS ANALİZİ

İKİ KADEMELİ EKONOMİZERLİ BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMİNİN PERFORMANS ANALİZİ _ 1329 İKİ KADEMELİ EKONOMİZERLİ BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMİNİN PERFORMANS ANALİZİ Bayram KILIÇ Arzu ŞENCAN ŞAHİN Osman İPEK ÖZET Yoğuşturucu sıcaklığıyla buharlaştırıcı sıcaklığı arasındaki fark

Detaylı

Hidrojen doğada serbest halde bulunmaz, bileşikler halinde bulunur. En çok bilinen bileşiği ise sudur.

Hidrojen doğada serbest halde bulunmaz, bileşikler halinde bulunur. En çok bilinen bileşiği ise sudur. HİDROJEN Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementi olup, renksiz, kokusuz, havadan 14.4 kez daha hafif

Detaylı

BÖLÜM-4 SOĞUTMA SĠSTEM AKSESUARLARI

BÖLÜM-4 SOĞUTMA SĠSTEM AKSESUARLARI BÖLÜM-4 SOĞUTMA SĠSTEM AKSESUARLARI 4.1 TERĠMLER ve TANIMLAR Absorbe Etme(Soğurma): Bir maddenin diğer maddeyi alma(emme) kabiliyeti Adsorbe Etme: Bir maddenin bir diğer madde yüzeyinde kimyasal bir reaksiyon

Detaylı

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR.

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. KSB DÜNYASINA D HOŞGELD GELDİNİZ SANTRİFÜJ J POMPALAR Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. POMPA KESİT T RESMİ POMPA ANA PARÇALARI

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE DPT2006K-120470 No lu DPT-YUUP Projesi Kapsamında temin edilecek olan TARLA- 2014TSDN004 teknik sartname dökünanı numarası ile verilen

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SABİT SICAKLIK ANEMOMETRESİ İLE HIZ ÖLÇÜMÜ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM

Detaylı

Soğuk odalar (-2º) 8-10m³

Soğuk odalar (-2º) 8-10m³ Electrolux, çok farklı boyutlarda geniş bir soğuk oda ürün yelpazesine sahiptir. Tropik koşullarda (+43 C ortam sıcaklığında) çalışmaya uygundurlar. Soğuk odaların (-2 /+8 C) panel kalınlığı 60 mm dir;

Detaylı

KILCAL BORU BOYUTUNUN BELİRLENMESİ İÇİN TAVSİYELER

KILCAL BORU BOYUTUNUN BELİRLENMESİ İÇİN TAVSİYELER KILCAL BORU BOYUTUNUN BELİRLENMESİ İÇİN TAVSİYELER Çevirenler: Hüseyin BULGURCU, Şaban SAVAŞ GİRİŞ Kılcal boru buhar sıkıştırmalı soğutma sistemlerinde en yaygın kullanılan genleşme cihazlarından biridir.

Detaylı

SOĞUTUCULAR VE KLİMALAR

SOĞUTUCULAR VE KLİMALAR Dersin Modülleri Soğutma Sistemi Elemanları ve Soğutucular Soğutucularda Ekovat Bakım Onarımı Soğutma Bölümlerinin Bakım Onarımı Klima Çeşitleri ve Seçimi SOĞUTUCULAR VE KLİMALAR Kazandırılan Yeterlikler

Detaylı

Kaynak: Steam Trapping Principles, TLV Çeviri : VENKAVA A.Ş 2009 İzinsiz Kullanılamaz

Kaynak: Steam Trapping Principles, TLV Çeviri : VENKAVA A.Ş 2009 İzinsiz Kullanılamaz BUHAR KAPANLARI NASIL BOYUTLANDIRILIR Özel bir uygulama için doğru tip buhar kapanı seçildikten sonra yapılması gereken buhar kapanının boyutlandırılmasıdır. Bir buhar kapanını boyutlandırmak için, prensip

Detaylı

DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Küçük Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18A BALIKESİR Tel:0266 2461075 Faks:0266 2460948 http://www.deneysan.com mail: deneysan@deneysan.com

Detaylı

RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ MATEMATİK 7. SINIF RASYONEL SAYILAR DERS PLANI

RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ MATEMATİK 7. SINIF RASYONEL SAYILAR DERS PLANI RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ Rasyonel sayılar konusu 7.sınıf konusudur. Matematiğin soyut, zor bir ders olduğu düşüncesi toplumda çoğu kişi tarafından savunulan bir bakış açısıdır. Bu durum beraberinde

Detaylı

BÖLÜM-4 TERMOSTATLAR

BÖLÜM-4 TERMOSTATLAR BÖLÜM-4 TERMOSTATLAR 1. KULLANIM YERİNE GÖRE SINIFLANDIRMA a) Ev tipi soğutucu termostatı b) Ticari soğutucu termostatı c) Klima termostatı a) Oda termostatı 2. GERİLİM SEVİYESİNE GÖRE a) Hat gerilimli

Detaylı

CDD Toz Boya Çözme ve Gönderim Sistemi

CDD Toz Boya Çözme ve Gönderim Sistemi Toz Boya Çözme ve Gönderim Sistemi Toz Boya Sistemleri Hiç şüphesiz ki tekstil boyama prosesleri için en kritik unsur boyar maddelerdir. Boyar maddelerin, boyama makineleri tarafından prosese en uygun

Detaylı

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 2. BÖLÜM AKSESUARLAR Aksesuar kelimesi, hidrolik devreyi tamamlayıcı elemanları içerir. 2.1 BORULAR VE HORTUMLAR Borular, hidrolik akışkanı taşıyan araçlardır. Dikişsiz çekme borular, pastan korunmak için

Detaylı

DEN 322. Gaz Türbini Karakteristikleri ve Kombine tahrik sistemleri

DEN 322. Gaz Türbini Karakteristikleri ve Kombine tahrik sistemleri DEN 3 Gaz Türbini Karakteristikleri ve Kombine tahrik sistemleri Gaz Türbinleri Rolls Royce WR Gaz Türbini Büyük hacim kaplayan ve ağır buhar türbini tesislerine göre gaz türbinlerinin yapısı basittir.

Detaylı

lagoon Advanced Care Başlangıç set Kuru temizleme işlemi için mükemmel bir tamamlayıcı PROFESSIONAL LAUNDRY Özellikler ve faydalar Ana özellikler

lagoon Advanced Care Başlangıç set Kuru temizleme işlemi için mükemmel bir tamamlayıcı PROFESSIONAL LAUNDRY Özellikler ve faydalar Ana özellikler PROSSIONAL LAUNRY lagoon Advanced Care Başlangıç set Kuru temizleme işlemi için mükemmel bir tamamlayıcı Özellikler ve faydalar Müşterinizi kaybetmeyin %100 doğal deterjanlar ve özel programlar sayesinde

Detaylı

ARÇELIK INVERTER KLIMALARDA 7 YIL GARANTİ VE BAKIM FIRSATI! BAKIM HEDİYE!*

ARÇELIK INVERTER KLIMALARDA 7 YIL GARANTİ VE BAKIM FIRSATI! BAKIM HEDİYE!* NİSAN 2016 arcelik.com.tr 444 0 888 BAKIM HEDİYE!* ARÇELIK INVERTER KLIMALARDA 7 YIL GARANTİ VE BAKIM FIRSATI! *Klimanın garanti süresi olan 3 yılın sonunda bir adet bakım hizmeti verilir. 02 Klimalar

Detaylı

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Boru çapı hesabı: Q: Debi litre/dak. A: Boru kesit alanı cm2 V: Ortalama akış hızı m/sn d: Boru iç çapı Örnek Problem: Pompa debisi 3 lt/sn olan bir hidrolik sistemde akışkan hızı ortalama

Detaylı

Bölüm 12 PWM Demodülatörleri

Bölüm 12 PWM Demodülatörleri Bölüm 12 Demodülatörleri 12.1 AMAÇ 1. Darbe Genişlik Demodülatörünün çalışma prensibinin anlaşılması. 2. Çarpım detektörü kullanarak bir darbe genişlik demodülatörünün gerçekleştirilmesi. 12.2 TEMEL KAVRAMLARIN

Detaylı

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY Hidrolik-Pnömatik Basınçlandırılmış akışkanın, mekanik özelliklerini, davranışlarını, kuvvet iletiminde kullanılmasını, akışkanın hareket ve kontrolünü inceleyen bilime hidrolik ya da pnömatik denir. Hidrolikte

Detaylı

VİDALI KOMPRESÖR & HAVA KURUTUCU. Yenici Kompresör

VİDALI KOMPRESÖR & HAVA KURUTUCU. Yenici Kompresör VİDALI KOMPRESÖR & HAVA KURUTUCU Filo Vidalı Kompresör Kompakt Seri Kompakt Seri FCU Serisi Filo Kompakt Ünite Fcu 10 Bütünleşik kompakt ünite: Filo kompakt üniteler; vida, seperatör deposu, emiş grubu,

Detaylı

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR 5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR KONULAR 1. Üç Fazlı Alternatif Akımların Tanımı Ve Elde Edilmeleri 2. Yıldız Ve Üçgen Bağlama, Her İki Bağlamada Çekilen Akımlar Ve Güçlerin Karşılaştırılması 3. Bir

Detaylı

PNÖMATİK BAKIM ONARIM DERSİ. Pnömatik Devre Elemanlarının Bakımı. Pnömatik Bakım Onarım Yapmak

PNÖMATİK BAKIM ONARIM DERSİ. Pnömatik Devre Elemanlarının Bakımı. Pnömatik Bakım Onarım Yapmak PNÖMATİK BAKIM ONARIM DERSİ Dersin Modülleri Pnömatik Devre Elemanlarının Bakımı Katalog Okuma Kazandırılan Yeterlikler Pnömatik Bakım Onarım Yapmak Katalog Okumak 1 DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK

Detaylı

3. Bölüm. DA-DA Çevirici Devreler (DC Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ

3. Bölüm. DA-DA Çevirici Devreler (DC Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. Bölüm DA-DA Çevirici Devreler (D Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABA AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İE EEKTRİK ÜRETİMİ Dönüştürücü Devreler Gücün DA-DA dönüştürülmesi anahtarlamalı tip güç konvertörleri ile yapılır.

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir.

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir. Kurutucu Basınçlı Hava Kurutucuları Su Nereden Geliyor? Kompresöre giren atmosferik havanın içinde su buharı bulunur. Sıkışmanın etkisiyle yoğuşarak su haline gelen bu su buharı hava hatlarında ve kullanım

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İKLİMLENDİRME LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ HAZIRLAYAN

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İKLİMLENDİRME LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ HAZIRLAYAN T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İKLİMLENDİRME LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ HAZIRLAYAN Fati ŞAHİN (009040091) KONTROL: Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU BALIKESİR-014

Detaylı

Genel güvenlik önlemleri Türkçe

Genel güvenlik önlemleri Türkçe Türkçe 1 1 Üniteler şu simgelerle işaretlenir: 1.1 Dokümanlar hakkında Orijinal doküman İngilizce dilinde yazılmıştır. Diğer dillere orijinal dilinden çevrilmiştir. Bu dokümanda açıklanan önlemler, çok

Detaylı

PREFERİKAL SU POMPASI

PREFERİKAL SU POMPASI PREFERİKAL SU POMPASI MODEL RTM873 TANITMA VE KULLANIM KLAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. SU GİRİŞİ 2. SU ÇIKIŞI 3. ELEKTRİK KUTUSU TEKNİK ÖZELLİKLER 1. GERİLİM 230V~50HZ 2. GÜÇ 370W/0.5HP 3. MAK.BASMA YÜK.

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM300

Konveyörlü Tip WTM300 serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama, tezgahaltı, giyotin tip, konveyörlü,

Detaylı

Lehimli Eşanjör Kullanma Kılavuzu

Lehimli Eşanjör Kullanma Kılavuzu Lehimli Eşanjör Kullanma Kılavuzu Faaliyet Konularımız ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları BASINÇLI KAPLAR Boyler Akümülasyon Tankları

Detaylı

DOĞAL YAPI TAŞLARI TEKNİKERİ (MERMER TEKNİKERİ)

DOĞAL YAPI TAŞLARI TEKNİKERİ (MERMER TEKNİKERİ) TANIM Mermerin doğadan çıkarılmasıyla başlayan, yarı mamul veya mamul hale gelmesi aşamasında çalışan veya çalışmaları organize eden kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Ocağın durumu,

Detaylı

1. Bölüm: Ağı Keşfetme

1. Bölüm: Ağı Keşfetme 1. Bölüm: Ağı Keşfetme CCNA 1 - Ağlara Giriş Yrd.Doç.Dr. Ersan Okatan v 1.0 Presentation_ID 2014 Cisco Systems, Inc. Tüm hakları saklıdır. 1 1. Bölüm: Hedefler Öğrenciler aşağıdakileri yapabilecek: Birden

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM180

Konveyörlü Tip WTM180 Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI

FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI Isıtma ve soğutma sistemlerinden havanın tamamen atılması içindir. En küçük hava kabarcıklarını gidermekle kalmaz aynı zamanda suda erimiş durumdaki

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Prof.Dr. Kenan YILDIZ Çevre ve Maliyeti Çevrenin ekonomiye maliyete konusunda üç temel durumdan bahsetmek mümkündür. Bunlar; 1) çevrenin ekonomiye maliyeti yoktur 2) çevrenin

Detaylı

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c CR8112EC SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c (DÜŞÜK SICAKLIKTA SICAK SU UYGULAMALARI) Model RCH Güneş ısısı için Yakma tesislerinden çıkan atık ısılar için Dünyamızla dost... kaynak sularının ve fabrika

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

Hortum Pompa avantajları

Hortum Pompa avantajları Çalışma Prensibi Hortum pompalar olarak da bilinen peristaltik pompalar ismini bağırsakların sindirilmiş besinleri hareket ettirmek için dalgalar halinde yaptığı adale kasılmaları anlamına gelen peristalsis

Detaylı

KULLANMA VE BAKIM KİTABI

KULLANMA VE BAKIM KİTABI KULLANMA VE BAKIM KİTABI IZGARA (GAZLI) G Ü R Ç E L İ K Profesyonellere Profesyonelce AÇIKLAMA Bu kılavuzdaki talimatlar cihazın emniyetli montajı, kullanımı, temizliği ve bakımı hakkında önemli bilgiler

Detaylı

STORMY DC 4100. Yatık Toz Torbalı Elektrikli Süpürge KULLANIM KILAVUZU

STORMY DC 4100. Yatık Toz Torbalı Elektrikli Süpürge KULLANIM KILAVUZU STORMY DC 4100 Yatık Toz Torbalı Elektrikli Süpürge KULLANIM KILAVUZU Sayın FANTOM dostu; Modern tesislerde üretilmiș ve son derece titiz kalite kontrolünden geçmiș STORMY DC 4100 Yatık Toz Torbalı Elektrikli

Detaylı

360 Dönebilir Gövde. Problemsiz Hava Temizleme

360 Dönebilir Gövde. Problemsiz Hava Temizleme LABmax Dispenser Cam ile teknolojinin buluştuğu sıvı dağıtım cihazı LABmax. - Çok hızlı ayarlanabilir - İleri teknoloji ile dağıtım - 121 C otoklavlanabilir - 360 dönebilir gövde - Kimyasallara en yüksek

Detaylı

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir.

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir. GİRİŞ Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli ısı değiştiricileri, karışımlı ısı

Detaylı

BÖLÜM-6 VAKUMLAMA (TAHLĠYE)

BÖLÜM-6 VAKUMLAMA (TAHLĠYE) BÖLÜM-6 VAKUMLAMA (TAHLĠYE) 6.1 TERĠMLER VE TANIMLAR Vakum: Atmosfer basıncının (14.7 psi) altındaki basınçlar, 0 ile 30 ıskalalı inç civa sütunu ile gösterilir. Vakumlama: Soğutma sisteminden hava ve

Detaylı

MANAGEMENT SERVICE W 0 / TRD 100 ÇEK VANA YCVN T E. Tel: 0216 309 72 50 Fax: 0216 377 98 01

MANAGEMENT SERVICE W 0 / TRD 100 ÇEK VANA YCVN T E. Tel: 0216 309 72 50 Fax: 0216 377 98 01 MANAGEMENT SERVICE 00 W 0 / TRD 00 ÇEK VANA YCVN S T E Tel: 0 09 7 0 Fax: 0 77 98 0 Yakacık Çek Vana Çek Vana Çek vanalar; içinden geçen akışkanın geriye dönmesini engellemek amacıyla üretilen emniyet

Detaylı

Cuma materyallerinden. Le Châtelier İlkesi: Denge halindeki bir sisteme dış etki uygulandığı zaman, denge dış etkiyi şekilde davranır.

Cuma materyallerinden. Le Châtelier İlkesi: Denge halindeki bir sisteme dış etki uygulandığı zaman, denge dış etkiyi şekilde davranır. 35.1 5.111 Ders 35 Kinetik Konu: Kataliz Bölüm 13 (kısım 13.14-13.15) Cuma materyallerinden Le Châtelier İlkesi: Denge halindeki bir sisteme dış etki uygulandığı zaman, denge dış etkiyi şekilde davranır.

Detaylı

10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI

10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI 10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI KONULAR 1. SERİ DEVRE ÖZELLİKLERİ 2. SERİ BAĞLAMA, KİRŞOFUN GERİLİMLER KANUNU 3. PARALEL DEVRE ÖZELLİKLERİ 4. PARALEL BAĞLAMA, KİRŞOF UN AKIMLAR KANUNU

Detaylı