Deutsch für die Schule. Anaokulundan önceki yıl Almanca Öğrenimi. Anababalar için Bilgi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Deutsch für die Schule. Anaokulundan önceki yıl Almanca Öğrenimi. Anababalar için Bilgi"

Transkript

1 Deutsch für die Schule Anaokulundan önceki yıl Almanca Öğrenimi Anababalar için Bilgi Ocak 06

2 Beş yaşındaki bir çocuk Anaokulu na başladığında kendisini Almanca ifade edebiliyor olmalıdır. Eğer bir çocuk yeterince Almanca bilmiyorsa, bu durumda şehir, bir erken dil teşvik programı sunuyor. Çocuklar, Anaokulu öncesindeki yıl haftada iki yarım gün Almanca konuşulan bir kuruluşta Almanca konuşan çocuklarla birlikte bakım görüyorlar. Anababalar bir Anababa Eğitim Programı na katılıyorlar ve çocuklarını bu teşvik yılında aktif olarak destekliyorlar. Çocuklar için bunun anlamı ne, anababalar bu durumda ne yapmalılar ve buna bağlı olarak ortaya ne kadar masraf çıkar? İşte bütün bu sorulara ilişkin toplu bir bakış: Neden Anaokulu öncesinde Almanca öğrenimi? Okuldaki başarı için Almanca dilbilgisi çok önemli. Anaokuluna yeni giren Almanca bilmeyen ya da çok az bilen çocuklar okul hayatına da Almanca konuşan arkadaşlarından daha kötü koşullarla başlıyorlar. Çocukların yerel dil Almanca ya egemen olmaları uzun yıllar alıyor. Çoğunlukla bundan okuldaki verimlilik zarar görüyor. Bunun için Anaokulu öncesinde çocukların Almanca öğrenmeleri önemlidir. Die Stadtschule Chur un geçmişteki tecrübelerine göre Anaokulu na girişte çocukların % 0 sinden fazlası yeterince Almanca bilmiyorlar. Bundan dolayı Chur daki Okul Yasası na göre (madde 9) bu çocukların özel olarak desteklenmesi, katılımın anababalar ve çocukları için zorunlu ilan edilmesi için olanak yaratıldı. Chur Belediye Meclisi bu programı Deutsch für die Schule adı altında 8 Mayıs 04 tarihli oturumunda karara bağladı. Küçük çocuklar nasıl Almanca öğreniyorlar? Küçük çocuklar dili bağlantıda olduğu kişilerle günlük durumlar içinde ve kendi yaşıtlarıyla birlikte öğrenirler. Oyun guruplarındaki (Spielgruppen), yuvalardaki (Kinderkrippen) veya günlük bakıcı ailelerdeki (Tagesfamilien) uzman personel özel olarak eğitimli kişilerdir, dil gelişimini hedefli ve oyunla teşvik ederler. Böyle bir olanağın kullanılması için Almancanın teşvikinin yanında pek çok başka sebep de vardır. Bu kuruluşlarda çocuklar birlikte oynuyorlar, böylelikle bir guruba entegre oluyorlar, kişiliklerini geliştiriyorlar ve kendi ayakları üzerinde durabiliyorlar. Çocukların kapsamlı bir teşvikine değer veriliyor.

3 Çocuğumun yeterince Almanca konuşup konuşmadığı nasıl tespit edilir? Basel Üniversitesi nin uzmanları bilimsel bir yöntemle bir anket geliştirdiler. Bununla anababalar, kendileri hemen hemen hiç Almanca konuşamasalar da, çocuklarının Almanca bilgisinin ne kadar olduğunu tam olarak tahmin edebilirler. Sözkonusu anket bir çok dilde mevcuttur. Bu anket Ocak ayında çocukları bir buçuk yıl sonra Kindergarten a gidecek olan bütün anababalara posta ile gönderilecektir. Çocukları 0 doğumlu olan Chur daki bütün anababalar bu anketi gerçeğe uygun biçimde doldurmalı ve.0.06 tarihine kadar geri göndermelidirler. Verilen yanıtlar Basel Üniversitesi tarafından değerlendirilecektir. Anababalar Mart ayında Chur Sosyal Hizmetler dairesince sonuçlar ve daha sonra atılacak adımlara ilişkin bilgilendirileceklerdir. Şayet değerlendirme, bir çocuğun Anaokulu na girmesi için yeterli Almanca bilgisi olmadığını gösteriyorsa, bu durumda Deutsch für die Schule programına katılması tavsiye edilecektir. Bu tavsiye durumunda ne yapılmalı? Bir çocuk Almanca öğrenim konusunda bir tavsiye alıyorsa, anababa bir kuruluşda uygun bir yer bulmak için çaba göstermelidir. Tecrübeler gösteriyor ki, anababaların çoğu bu durumlarda çocuklarını bir oyun gurubuna (Spielgruppe) gönderiyorlar. Ancak bilinmelidir ki, çocuk yuvaları (Kinderkrippen) veya günlük bakıcı aileler (Tagesfamilien) de varolan diğer olanaklardır. Deutsch für die Schule Program Yönetimi yer bulma işinde anababalara destek olacaktır. Anababalar yer bulduklarında, o kuruluşun yönetimiyle birlikte buna kanıt olacak belgeyi doldurup Program Yönetimi ne göndermelidirler. Çocuğum buna kaç kez katılmalıdır? Program, çocukları Anaokulu öncesindeki yılda, haftada iki yarım gün Almanca öğrenimiyle yükümlü kılıyor. Bir oyun gurubunda bir yarım gün en az üç saat sürüyor. Düzenli devamlılık zorunludur. Chur şehrindeki okul tatilleri burada da geçerlidir. Anababalar, çocuklarının programa düzenli katılmaması veya ödentilerin yapılmaması durumunda, kuruluşun Program Yönetimi ni bilgilendireceğini kabul ettiklerini beyan ederler.

4 Anababalar ne kadar ödeyecek? Program çerçevesinde bir çocuk haftada iki yarım gün bir oyun gurubuna (Spielgruppe), yuvaya (Kinderkrippe) veya günlük bakıcı aileye (Tagesfamilie) gidiyorsa, Chur şehri indirimli tarife biçiminde masraflara katkıda bulunur. Bu katkı vergilendirilen gelir ve servete göre derecelendirilmiş olup sözkonusu tarifeye göre % 0 den % 80 e kadar uzanır. Anababalar kendilerine düşen indirimli payı kuruluşlara doğrudan öderler. Şehrin indirimli tarifesi için koşul, sözkonusu kuruluşun Sosyal Hizmetler Dairesi ile bir anlaşma yapmış olmasıdır. Ek saatleri ve ek yarım günleri anababalar kendileri öderler. Anababa eğitiminin anlamı nedir? Çocukları Deutsch für die Schule Programı na katılan anababalar kendilerini 06/07 öğrenim yılında sekiz kez Anababa Eğitimi toplantısına katılmakla yükümlü kılarlar. Bu toplantılar, anababalara, dili kazanmada çocuklarını destekleyebilmelerine yardımcı olmak, okul sistemi üzerine ve diğer yararlı konularda bilgi vermek için yapılmaktadır. Anababa eğitimi olanağı öylesine düzenlenmektedir ki, çalışan anababalar ve Almanca bilgisi olmayan anababalar da buna katılabilirler. Anababa eğitimi ücretsizdir. Deutsch für die Schule Program Yönetimi: Bettina Joos Lopez Kornplatz, 7000 Chur Telefon deutschfuerdieschule@chur.ch Posta adresi: Deutsch für die Schule, Kornplatz, 700 Chur

5 $$$ 77 Okul İçin Almanca Program Yönetmeliği Belediye Meclisi tarafından 9 Şubat 06 tarihinde karara bağlanmıştır. Madde Kayıt ve Kabul Şartları Okul İçin Almanca programına katılmanın ön şartı program yönetiminin daha önce yaptığı yazılı tavsiyedir. Veliler çocuklarını katılım formu aracılığıyla yazılı olarak kayıt ettirirler. Madde İçerik ve Süre Program, dilin geliştirilmesi amacıyla çocuğun bir Oyun Grubu na, Çocuk Kreşi ne veya bir Günlük Bakıcı Aile ye düzenli gitmesini öngörür. Veliler, programın eğitim toplantılarına katılırlar ve çocuklarını teşvik etme çabalarına aktif katkıda bulunurlar. Program yılı, bir eğitim yılı içinde Ana Okulu öncesinde olur ve her defasında Ağustos ta başlayıp Temmuz da biter. Chur Okul Tatili Planı na göre düzenlenmiş olup, 6 şar saatten oluşan erken dil teşvikinin en az 4 haftasını kapsar. Madde Sunucu Çocuk Bakımı Kuruluşları Veliler istedikleri kuruluşu, erken dil teşviki sunan kuruluşların listesinden kendileri seçerler ve bu çocuk bakım kuruluşu ile bir bakım sözleşmesi yaparlar. Erken dil teşviki sunan kuruluşlar, Sosyal Hizmetler Kurumu tarafından temsil edilen Chur Belediyesi ile bir çalışma sözleşmesi yaparlar. Bu sözleşme program yönetmeliğinin ayrılmaz bir parçası olup, özellikle erken dil teşvikinin kalite güvencesini, katılan kuruluşların işletme şartlarını ve Chur Belediyesi nin bu kuruluşlarla yapacağı ödemeleri düzenler. Chur Belediyesi erken dil teşviki sunan kuruluşlara ek çabalar için çocuk başına senelik 70 Frank öder. 4 Eğer bir dönem bitmeden program yarıda bırakılırsa, ikinci dönem için kuruma ödeme yapılmaz. 5 Çocuk bakım kuruluşları indirimli bakım ücret faturasını doğrudan velilere gönderirler.

6 Madde 4 Tarife İndirimi Çocuğun bir Oyun Grubu na gitmesi durumunda velilerin ödediği bakım ücretinde % 0 ile % 80 arasında bir tarife indirimi yapılır. Tarife indiriminde belirleyici olan gelir, velilerin vergiye giren gelirine servet vergisinin yüzde 0 un katılmasıyla ortaya çıkarılan gelirdir. Vergi bilgileri program yönetimince Chur Belediyesi Vergi Dairesi nden doğrudan alınır. Veliler doldurdukları katılım formunda buna ilişkin vekalet verirler. 4 Vekalet vermeyen ya da vergi ile ilgili bigileri göndermeyen veliler otomatik olarak yalnızca yüzde 0 düzeyindeki en düşük indirimden yararlanırlar. 5 Gelir durumlarında önemli değişiklik olan veliler bu değişikliğe uygun indirimi program süresi içinde program yönetimi nezdinde talep etme olanağına sahiptirler. Program yönetimi nihayetinde tarifeyi güncel maaş belgeleri, nafaka ve emeklilik kararları temelinde tespit eder. 6 Tarife İndirimi doğrudan sunucu bakım kuruluşlarına ödenir. Madde 5 Tarife İndiriminin Yüksekliği Tarife indiriminin yüksekliği aşağıda gösterildiği üzere sınıflandırılmıştır: a) Frank a kadar : yüzde 80 b) den Frank a kadar : yüzde 65 c) den Frank a kadar : yüzde 50 d) den Frank a kadar : yüzde 5 e) den itibaren : yüzde 0 Madde 6 Katılmama/Devamsızlık Veliler, çocuklarının gelememe durumunu bakıcı kuruluşa önceden bildirmelidirler. Bakıcı kurumlar yoklama kontrolleri yaparlar ve program yönetimini yılda 4 yarım günden fazla devamsızlık durumunda derhal bilgilendirirler. Madde 7 Veli Eğitimi Programa katılmakla veliler kendilerini veli eğitim toplantılarına da aktif olarak katılmakla yükümlü tutarlar. Velilerin katılmama durumunda belediye yaptığı tarife indirimini azaltabilir. Bu azaltma, bakıcı kuruluşun birim başına talep ettiği ücretin yüzde 5 ine denk düşer ve toplantı başına en fazla 50 Frank olabilir. Veli eğitim toplantıları ücretsizdir. 4 Zorunlu okul döneminin büyük kısmını İsviçre de yapmış olan velilerin Veli Eğitim Toplantıları na katılımı gönüllüdür.

7 Madde 8 Çıkartma Şayet veliler program yönetimiyle birlikte çalışmayı yerine getirmezse veya bakıcı kuruluşa karşı parasal yükümlülüğüne uymazsa bu durumda program yönetimi sözkonusu aileyi programdan çıkarabilir. Madde 9 Veli payının geri ödenmesi Yapılan sözleşmeye rağmen programa başlanmaz ise veya bitmeden yarıda bırakılırsa belediye, velilerden yapılan tarife indiriminin geri ödenmesini talep edebilir. Madde 0 Yürürlüğe Girme Bu yönetmelik Ağustos 06 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Vgl. SRB.05.97

Deutsch für die Schule. Anaokulundan önceki y l Almanca Ö renimi. Anababalar için Bilgi

Deutsch für die Schule. Anaokulundan önceki y l Almanca Ö renimi. Anababalar için Bilgi Deutsch für die Schule Anaokulundan önceki y l Almanca Ö renimi Anababalar için Bilgi 22.04.2015 Be ya ndaki bir çocuk Anaokulu na ba lad nda kendisini Almanca ifade edebiliyor olmal d r. E er bir çocuk

Detaylı

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU Yönetmeliğin kapsamına giren Sözleşmeler; -İhtiyaç Kredilerine ilişkin sözleşmeler -Taşıt kredileri ilişkin sözleşmeler - Faiz veya benzeri

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDARTEMEKLİLİK YATIRIM FONU TANITIM FORMU DEĞİŞİKLİĞİ

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDARTEMEKLİLİK YATIRIM FONU TANITIM FORMU DEĞİŞİKLİĞİ GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDARTEMEKLİLİK YATIRIM FONU TANITIM FORMU DEĞİŞİKLİĞİ Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş. Alternatif Standart Emeklilik Yatırım Fonu tanıtım formunun (A.II.),

Detaylı

21.10.2014-Emeklilik Yazı Dizisi - 2: Kadın Memurların Emekli Sandığı ndan Emeklilik Şartları Pazartesi, 20 Ekim 2014 22:40

21.10.2014-Emeklilik Yazı Dizisi - 2: Kadın Memurların Emekli Sandığı ndan Emeklilik Şartları Pazartesi, 20 Ekim 2014 22:40 21.10.14-Emeklilik Yazı Dizisi - 2: Kadın Memurların Emekli Sandığı ndan Emeklilik Şartları Pazartesi, Ekim 14 22:40 Kadın Memurların Emekli Sandığı ndan Emeklilik Şartları 23.05.02 (yani 14.06.02) tarihi

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2013 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

EV DEĞİŞTİREN MORTGAGE KONUT FİNANSMAN KREDİSİ KREDİYE İLİŞKİN BİLGİLER VE ÖDEME PLANI

EV DEĞİŞTİREN MORTGAGE KONUT FİNANSMAN KREDİSİ KREDİYE İLİŞKİN BİLGİLER VE ÖDEME PLANI Müşteri No: İşbu Ev Değiştiren Mortgage Krediye İlişkin Bilgiler ve Ödeme Planı, Ev Değiştiren Mortgage Konut Finansman Kredisi Sözleşme Öncesi Bilgi Formu ile Konut Finansman Kredisi Sözleşmesi nin ayrılmaz

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, ön lisans ve lisans programlarına devam eden öğrencilerin Karabük Üniversitesi ndeki

Detaylı

BAYRAM DA ÇALIŞAN İŞÇİ HAKKINI ALMALI VERİLMEZSE İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR

BAYRAM DA ÇALIŞAN İŞÇİ HAKKINI ALMALI VERİLMEZSE İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR BAYRAM DA ÇALIŞAN İŞÇİ HAKKINI ALMALI VERİLMEZSE İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR Kurban bayramı Arife günü 1/2, 4 günde bayram olmak üzere 4,5 gün tatil söz konusudur. İŞ HUKUKU 4857/44'üncü Maddesi ile birlikte

Detaylı

01/04/1981-23/05/2002-01/06/2002-01/10/1999 TARİHLERİ EMEKLİLİKTE BELİRLEYİCİ ROL OYNAR

01/04/1981-23/05/2002-01/06/2002-01/10/1999 TARİHLERİ EMEKLİLİKTE BELİRLEYİCİ ROL OYNAR 01/04/1981-23/05/2002-01/06/2002-01/10/1999 TARİHLERİ EMEKLİLİKTE BELİRLEYİCİ ROL OYNAR Okurlarımızdan ilginç sorular geliyor. Bilgimiz doğrultusunda bu ilginç soruları tüm okurlar yararlanması için sizlerle

Detaylı

Şehir hastaneleri: Özelleştirmenin Truva Atı* / Kayıhan Pala

Şehir hastaneleri: Özelleştirmenin Truva Atı* / Kayıhan Pala Şehir hastaneleri: Özelleştirmenin Truva Atı* / Kayıhan Pala Kamuya ait sağlık tesislerinin Kiralama karşılığı yaptırılabilmesine ilişkin ülkemizdeki ilk düzenleme Özal Hükümeti tarafından 1987 yılında

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 22.05.2012 Madde 2 de tıbbi kadro üyeleri için Tıbbi Kadro Yönetmeliği nin 01 geçerli olacağı ifadesi eklendi. 11.09.2012 Personel Rapor Takip Formu,

Detaylı

ÇOCUK BAKIM SÖZLEŞMESİ

ÇOCUK BAKIM SÖZLEŞMESİ ÇOCUK BAKIM SÖZLEŞMESİ Aile Merkezi / Çocuk Yuvası Buntekuh Korvettenstraße 64a 23558 Lübeck Telefon/Faks: 0451-34695 E-posta: kita-sprungtuchev@gmx.de Üstlenici kurum: Sprungtuch e.v. Sosyal Pedagojik

Detaylı

Not: 01.01.2014 yılından itibaren Asgari Ücrette yaş kriteri kaldırılmıştır.

Not: 01.01.2014 yılından itibaren Asgari Ücrette yaş kriteri kaldırılmıştır. 2016 YILI PRATİK BİLGİLERİ ASGARİ ÜCRETLER 16 Yaşından Büyükler için 1.647,00 (01.01.2016-31.12.2016) Not: 01.01.2014 yılından itibaren Asgari Ücrette yaş kriteri kaldırılmıştır. PRİME ESAS KAZANÇ TABAN

Detaylı

: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ

: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ VE BAĞLI İŞYERLERİ TARAFLAR : İŞVEREN SENDİKA : : TEZ-KOOP-İŞ YÜRÜRLÜK 01.07.2014 30.06.2016 MADDE 1- TARAFLAR VE TANIMLAR MADDE 2- TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN HÜKMÜ MADDE 3- KAPSAM VE YARARLANMA MADDE 4- İŞYERİ

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç ve Kapsam MADDE 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

Söz konusu Kanunun 3. maddesi ile gelir vergisi tarifesi aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir. 8.800 TL'ye kadar % 15

Söz konusu Kanunun 3. maddesi ile gelir vergisi tarifesi aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir. 8.800 TL'ye kadar % 15 1. Gelir Vergisi Kanununun 103. maddesinde ücretler için 5 puan düşük olarak uygulanan gelir vergisi tarifesi 30 Mart 2006 tarih ve 5479 sayılı Kanunla değiştirilmiş ve 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/89. Ücretli Çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Olarak Dâhil Edilmesine İlişkin Kanun Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/89. Ücretli Çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Olarak Dâhil Edilmesine İlişkin Kanun Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

Karar Sayısı : 2006/10872

Karar Sayısı : 2006/10872 7 Eylül 2006 tarih ve 26282 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Karar Sayısı : 2006/10872 Ekli 2006-2007 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak

Detaylı

HİZMET SÖZLEŞMESİ MADDE 1 : TARAFLAR. İşbu Sözleşme;

HİZMET SÖZLEŞMESİ MADDE 1 : TARAFLAR. İşbu Sözleşme; HİZMET SÖZLEŞMESİ MADDE 1 : TARAFLAR İşbu Sözleşme; 1. DARÜŞŞAFAKA Cad. No:14 Maslak-Sarıyer / İstanbul adresinde mukim DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ (bundan böyle kısaca DARÜŞŞAFAKA olarak anılacaktır.) ile 2...

Detaylı

İHTİYAT SANDIĞI YASASI. Madde 10 (5) altında Yapılan Tüzük

İHTİYAT SANDIĞI YASASI. Madde 10 (5) altında Yapılan Tüzük İHTİYAT SANDIĞI YASASI ( 34/1993,65/1993, 1/1995, 18/2000, 25/2001, 50/2002, 47/2003, 68/2003 30/2004, 41/2004 ve 74/2007, 27/2008, 6/2010 ve 4/2012 Sayılı Yasalar) Madde 10 (5) altında Yapılan Tüzük Kuzey

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER. 1. AYLIKLARDA YAPILAN ARTIġLAR (HĠZMET AKDĠ ĠLE VE BAĞIMSIZ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)...2

ĠÇĠNDEKĠLER. 1. AYLIKLARDA YAPILAN ARTIġLAR (HĠZMET AKDĠ ĠLE VE BAĞIMSIZ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)...2 ĠÇĠNDEKĠLER 1. AYLIKLARDA YAPILAN ARTIġLAR (HĠZMET AKDĠ ĠLE VE BAĞIMSIZ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)...2 1.1. Genel olarak...2 1.2. 2008 yılı gelir ve aylık artıģ miktarları...2 1.3. 2010 yılı gelir ve aylık artıģ

Detaylı

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI Öğrenim hedefleri Vardiyalı çalışma ve gece çalışması, Vardiyalı çalışmalarda ve gece çalışmalarında muhtemel İSG tehlikeleri, Alınması gerekli önlemler, İlgili mevzuat

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANS PROGRAMLARI YAZ STAJI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı;

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANS PROGRAMLARI YAZ STAJI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı; AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANS PROGRAMLARI YAZ STAJI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı; müfredatında zorunlu staj uygulamaları olan Afyon Kocatepe

Detaylı

İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli?

İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli? İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli? MALİ KONULARDA NELERİ BİLMELİ b) Sosyal Sigortalar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre 10. yılın, son gününe kadar saklanması zor 1- İlk defa İşe başlayacak mükellefler

Detaylı

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI I- GİRİŞ 1475 sayılı İş Kanunu nun 61. maddesinde işçilerin haftalık çalışma süresi 48 saat olarak belirlendiği için, 30.07.1983 tarihine kadar, 1475 sayılı Kanunu na göre çalışan işçilere, bir aylık dönemde,

Detaylı

FATCA Anlaşmasıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

FATCA Anlaşmasıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular FATCA Anlaşmasıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular > SORU 1: Uluslararası vergi anlaşmaları nelerdir? Türleri nelerdir? Uluslararası vergi anlaşmaları; birden fazla devletin katılımıyla ve taraf olan devletlerin

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili hangi

Detaylı

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? KPSS 2009 GK-(52) 52. 1982 Anayasası na göre, TBMM nin seçim dönemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) 2007 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği uyarınca TBMM seçimleri 5 yılda

Detaylı

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER. - İşsizlik sigortası nedir?

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER. - İşsizlik sigortası nedir? İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER - İşsizlik sigortası nedir? İşsizlik sigortası; bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi: : 14.07.2015 Karar No : 2015/DK-ETD/324 Gündem Konusu : Mobil Elektronik Haberleşme Hizmetleri Tarifelerinin Bildirimine İlişkin Usul ve Esasların

Detaylı

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR RESMİ GAZETE SAYISI: 28751 RESMİ GAZETE TARİHİ: 31.08.2013 KARAR SAYISI: 2013/ 5216 KARAR TARİHİ:

Detaylı

TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği

TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği Şef. Yardımcı Şefler... Seçilme Şartları 9-17 yaşları arasında olmak, TED Malatya Kolejinde eğitim görmek, Orkestra enstrümanlarından

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 11/03/2014 Toplantı Sayısı : 383 Karar Sayısı : 3243 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3243- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Kısmi Zamanlı Öğrenci (KZÖ)

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE AFGANİSTAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA SAĞLIK ALANINDA İŞBİRLİĞİNE DAİR ANLAŞMA

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE AFGANİSTAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA SAĞLIK ALANINDA İŞBİRLİĞİNE DAİR ANLAŞMA TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE AFGANİSTAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA SAĞLIK ALANINDA İŞBİRLİĞİNE DAİR ANLAŞMA Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti (bundan sonra

Detaylı

ERCİYES Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş.

ERCİYES Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. SİRKÜ : 2016/06 KAYSERİ Konu : 2016 Yılı İçin Belirlenen Asgari Ücret Tutarı ile 26.01.2016 Bu Konuyla İlgili Diğer Değişiklikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2016

Detaylı

ÜNİVERSİTELİ KAMPANYASI ABONELİK TAAHHÜTNAMESİ

ÜNİVERSİTELİ KAMPANYASI ABONELİK TAAHHÜTNAMESİ ABONELİK TÜRÜ : BİREYSEL BAĞLANTI TÜRÜ : YALIN İNTERNET YALIN İNTERNET HİZMET NO : ÜNİVERSİTELİ KAMPANYASI ABONELİK TAAHHÜTNAMESİ Üniversiteli Kampanyası (Modem Hariç) fiyatları aşağıdaki şekildedir: PAKET

Detaylı

TÜM YÖNLERİYLE HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

TÜM YÖNLERİYLE HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR TÜM YÖNLERİYLE HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Erol GÜNER* 26* I.GİRİŞ: Bazı işlerde, özellikle karayollarında, demiryollarında hareket halindeki araçlarda

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ankara Üniversitesinde yabancı dil eğitim-öğretimi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ankara Üniversitesinde yabancı dil eğitim-öğretimi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir. 24 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29663 Ankara Üniversitesinden: YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

MÜLTECİLER İÇİN ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK

MÜLTECİLER İÇİN ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK Mülteci Merkezi Refugee Rights Turkey Suriye den Gelen Sığınmacılar ve Eğitim Hakkı SORULAR ve YANITLAR MÜLTECİLER İÇİN ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK Suriye den Türkiye ye sığındım. Kendim ya da çocuklarım için

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ. (Üniversitemiz Senatosu nun 24.03.2016 tarih ve 06 sayılı oturumunda kabul edilmiştir.

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ. (Üniversitemiz Senatosu nun 24.03.2016 tarih ve 06 sayılı oturumunda kabul edilmiştir. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ (Üniversitemiz Senatosu nun 24.03.2016 tarih ve 06 sayılı oturumunda kabul edilmiştir.) Amaç ve kapsam Madde 1- (1) Bu yönerge, kurumlar arası, kurumiçi ve

Detaylı

VODAFONE KATLAYAN AVANTAJ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ

VODAFONE KATLAYAN AVANTAJ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ ye, (kısaca Vodafone ) tarafından sunulan Katlayan Avantaj Kampanyasından ( Kampanya ) Katlayan Avantaj Numara Taşıyana - Katlayan Tarife İsmi Kampanyası Avantaj Kampanyası Cep Avantaj Mini HY + Paket

Detaylı

Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.

Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. ye, Vodafone Esnafa Yaz Fırsatı Kampanyası Taahhütnamesi (kısaca Vodafone ) tarafından sunulan Esnaf Zengin Kampanyası ndan ( Kampanya ) Esnaf Paketi Zengin Small tarifesine ( Tarife 1 ) Esnaf Paketi Zengin

Detaylı

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR. Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR. Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı I. 5746 sayılı Kanundaki Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulaması - Kamu personeli hariç

Detaylı

T.C İZMİR İLİ SELÇUK BELEDİYESİ MECLİS KARARI KARARA KATILANLAR

T.C İZMİR İLİ SELÇUK BELEDİYESİ MECLİS KARARI KARARA KATILANLAR Toplantı Dönemi : Birleşim No : 24-6 Birleşim Tarihi : 5/4/24 Birleşim Saati : 9:3 Birleşim Yeri : Meclis Başkanlığına Oturum No : T.C İZMİR İLİ SELÇUK BELEDİYE MECLİS KARARI KARARA KATILANLAR MECLİS BAŞKANI

Detaylı

Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. ye,

Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. ye, ye, (kısaca Vodafone ) tarafından yürütülen İndirimli Cihaz Yenileme Kampanyası ndan ( Kampanya ) yararlanmak istemem sebebiyle.../.../... tarihli, [ ] numaralı adıma kayıtlı ve faturalı GSM hattı için

Detaylı

Vodafone İş Ortağım Samsung Galaxy S4 Kampanya Taahhütnamesi- Ek Ödeme

Vodafone İş Ortağım Samsung Galaxy S4 Kampanya Taahhütnamesi- Ek Ödeme ye, (kısaca Vodafone) tarafından yürütülen Vodafone Samsung Galaxy S4 Kampanyası ndan (Kampanya) yararlanmak istemem sebebiyle.../.../... tarihli, [ ] numaralı GSM hattı için imzaladığım Vodafone Tip Abonelik

Detaylı

Mavi Yarınlar VIP Emeklilik Planı

Mavi Yarınlar VIP Emeklilik Planı Mavi Yarınlar VIP Emeklilik Planı Önce Sen Hayalinizdeki emeklilik için BES BES nedir? BES, geleceğiniz için avantajlı bir tasarruf ve yatırım sistemidir. BES güvenli midir? BES güvenli bir sistemdir.

Detaylı

İzleme ve Değerlendirme Birimi 24.06.2011

İzleme ve Değerlendirme Birimi 24.06.2011 2010 Yılı Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı İzleme ve Değerlendirme Birimi 24.06.2011 2010 Yılı Mali Destek Programları Ön Bilgilendirme Toplantısı Toplantımızın amacı Sözleşmeleri imzalamadan

Detaylı

Esas No: 1/510 Tarih: 04/08/2008 Karar No: 14 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Esas No: 1/510 Tarih: 04/08/2008 Karar No: 14 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Esas No: 1/510 Tarih: 04/08/2008 Karar No: 14 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Bakanlar Kurulu nun 24/01/2008 tarihli yazısıyla, İçtüzüğün 77. maddesi uyarınca yenilenen Devlet Memurları Kanunu

Detaylı

1-01.01.2014 31.12.2014 Süresinde Uygulanacak Olan Asgari Ücret Tutarları

1-01.01.2014 31.12.2014 Süresinde Uygulanacak Olan Asgari Ücret Tutarları Sirkü : 2014/05 Konu : 2014 Yılındaki Asgari Ücret Tutarları ile Bu Konuyla İlgili Diğer Değişiklikler KAYSERİ 15.01.2014 Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari

Detaylı

ĐTÜ GELĐŞTĐRME VAKFI OKULLARI ĐZMĐR ÖZEL ANADOLU LĐSESĐ

ĐTÜ GELĐŞTĐRME VAKFI OKULLARI ĐZMĐR ÖZEL ANADOLU LĐSESĐ ĐTÜ GELĐŞTĐRME VAKFI OKULLARI ĐZMĐR ÖZEL ANADOLU LĐSESĐ 2016-2017 KAYIT TAKVĐMĐ VE KAYIT KABUL YÖNERGESĐ ĐTÜ GELĐŞTĐRME VAKFI OKULLARI ĐZMĐR ÖZEL ANADOLU LĐSESĐ KAYIT KABUL YÖNERGESĐ A ) Lise Kayıt Kabul

Detaylı

HAKKÂRİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE KURUM İÇİ VE KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞLER VE KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI İLE İLGİLİ UYGULAMA ESASLARI

HAKKÂRİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE KURUM İÇİ VE KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞLER VE KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI İLE İLGİLİ UYGULAMA ESASLARI HAKKÂRİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE KURUM İÇİ VE KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞLER VE KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI İLE İLGİLİ UYGULAMA ESASLARI Amaç MADDE 1 (1) Bu Uygulama Esaslarının amacı; ön

Detaylı

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU ASKO KARİYER Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri 2010 YILI KATALOĞU Sayfa 2 ASKO KARİYER HAKKINDA; Misyonumuz Geleceği yönlendirmeyi hedefleyen ve gelişimin sınırı olmadığına inanan her bireyin kendi

Detaylı

Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi BURS YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi BURS YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi BURS YÖNERGESĠ Amaç BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, eğitim ve öğretimin kalitesini artırmaya yönelik olarak, grubu

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Etik Kurulunun

Detaylı

denetim mali müşavirlik hizmetleri

denetim mali müşavirlik hizmetleri SİRKÜLER 06.01.2015 Sayı: 2015/007 Konu: 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİNDE GEÇERLİ OLACAK GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA YURT İÇİ VE YURT DIŞI HARCIRAH TUTARLARI Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Detaylı

Yayın Tarihi: 14.3.2014 Revizyon Tarihi: 06.11.2015 TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ

Yayın Tarihi: 14.3.2014 Revizyon Tarihi: 06.11.2015 TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ Sayfa 1 / 6 TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ 1 Sayfa 2 / 6 Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Madde 1: Bu Yönetmeliğin amacı; Üniversiteler, Enstitüler ve Araştırma Merkezleri nde yapılan

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 3/d maddesi ile 27/05/2010 tarih ve 27593 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tarımda iş Aracılığı Yönetmeliği kapsamında tarımda

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, fen bilgisi konularıyla (fizik, kimya, biyoloji) ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Fen bilgisi konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

30 Soruda Kıdem Tazminatıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

30 Soruda Kıdem Tazminatıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler 30 Soruda Kıdem Tazminatıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler 1- Kıdem tazminatının ödenmesi için gerekenkoşullar nelerdir? 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göreçalışanlara belirli şartlarla kıdem tazminatı

Detaylı

Şili ve Peru Uygulamaları Işığında Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu

Şili ve Peru Uygulamaları Işığında Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu Dünya Gazetesi, 2.5.2001 Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu nun Meclis te kabulüyle birlikte sosyal güvenlik alanında yeni bir dönemin kapıları açılıyor. Hem sigortalıların mevcut sosyal

Detaylı

İzmir SMMMO. dayanışma. Ömer AKBAŞ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

İzmir SMMMO. dayanışma. Ömer AKBAŞ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 5510 SAYILI KANUNUN 4/A MADDESİNE GÖRE ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN, AYLIK GÜN SAYISINA (28, 29, 30 VE 31 GÜN ÇEKEN AYLAR) GÖRE ÜCRET HESAPLANMASINDA YAŞANAN SORUNLAR Devletler, toplumun kamusal ihtiyaçlarının

Detaylı

Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) üst sınırları(*): (Kişinin aldığı ücretin %75 ini aşmamak kaydıyla)

Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) üst sınırları(*): (Kişinin aldığı ücretin %75 ini aşmamak kaydıyla) BİLİM VE TOPLUM PROJELERİ İDARİ VE MALİ ESASLARI (*) 1. AMAÇ Bilim ve Toplum Projeleri, bilginin topluma anlaşılır bir biçimde aktarılmasını, bunu yaparken de bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek,

Detaylı

DÜŞEN FAİZLİ KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

DÜŞEN FAİZLİ KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU Tarih: Müşteri Adı Soyadı Müşteri Numarası : : DÜŞEN FAİZLİ KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL DENEYİMİ VE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI YÖNERGESİ

CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL DENEYİMİ VE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI YÖNERGESİ CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL DENEYİMİ VE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, CBÜ Eğitim Fakültesi nin farklı

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2013 Yılı Sunulan Hizmeti Değerlendirme Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2013 Yılı Sunulan Hizmeti Değerlendirme Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 Yılı Sunulan Hizmeti Değerlendirme Anket Raporu OCAK 2014 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

İŞÇİNİN İŞVERENE BİLDİRİM ÖNELİ TANIMASI DURUMUNDA DA YENİ İŞ ARAMA İZNİ VERİLİR Mİ?

İŞÇİNİN İŞVERENE BİLDİRİM ÖNELİ TANIMASI DURUMUNDA DA YENİ İŞ ARAMA İZNİ VERİLİR Mİ? İŞÇİNİN İŞVERENE BİLDİRİM ÖNELİ TANIMASI DURUMUNDA DA YENİ İŞ ARAMA İZNİ VERİLİR Mİ? Erol GÜNER* I. GİRİŞ : Büyük çoğunluğu itibariyle sadece emeklerinin (işgücü) karşılığı olarak aldıkları ücretle geçimini

Detaylı

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor?

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor? Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Teknoloji ve Yenilik Yönetimi Dersi Yağ nereye gidiyor? Yrd. Doç. Dr. M. Volkan Türker 1 Sahibi veya yöneticisi olduğunuz firma ayçiçek yağı satın

Detaylı

1. 2012 YILINDA UYGULANACAK OLAN GELİR VERGİSİ KANUNU NDAKİ BAZI MAKTU HAD VE TUTARLAR İLE VERGİ TARİFESİ:

1. 2012 YILINDA UYGULANACAK OLAN GELİR VERGİSİ KANUNU NDAKİ BAZI MAKTU HAD VE TUTARLAR İLE VERGİ TARİFESİ: SİRKÜLER TARİHİ : 26/12/2011 SİRKÜLER NO : 2011/99 280 SERİ NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI: 26 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 280 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliği sirkülerimiz

Detaylı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim, Uygulama ve Staj Yönergesi

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim, Uygulama ve Staj Yönergesi Gaziosmanpaşa Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim, Uygulama ve Staj Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönergenin amacı; mesleki ve teknik eğitim bölgeleri

Detaylı

S.E.Ç İNTERNET PAKETLİ CİHAZ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ (BİREYSEL)

S.E.Ç İNTERNET PAKETLİ CİHAZ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ (BİREYSEL) Kampanya İşlem Tarihi: Hat Numarası: S.E.Ç İNTERNET PAKETLİ CİHAZ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ (BİREYSEL) AVEA İletişim Hizmetleri A.Ş. nin ( AVEA ) S.E.Ç İnternet Paketli Cihaz Kampanyası ndan ( Kampanya

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI II ş ağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ için ayrı ayrı tespit edilerek, iş sağlığı ve güvenliği desteği verilecek işveren kapsamına girip girmediği ünitelerce belirlenir. Yapılacak

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFI

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFI ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFI İçerik Çankaya Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfı nın Amaçları Program Hedefleri Kurlar Ölçme ve Değerlendirme Bilgisayar Destekli Eğitim Elektronik İletişim

Detaylı

G E N E L G E ( 2007 / 8 )

G E N E L G E ( 2007 / 8 ) T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sayı : B.13.2.SSK.5.01.07.00.IX.031-61220 29/01/2007 Konu : 2007 Yılı Gelir ve Aylık Artışları. G E N E L G E ( 2007 / 8 ) 29/12/2006 tarih, 26391 (Mükerrer) sayılı

Detaylı

BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR?

BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR? BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR? Birleşme, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap

Detaylı

T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı. Sayı : B.07.1.GİB.0.05.71-010.06.01-3/9677 02.02.2011 UYGULAMA ĠÇ GENELGESĠ SERĠ NO: 2011/1

T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı. Sayı : B.07.1.GİB.0.05.71-010.06.01-3/9677 02.02.2011 UYGULAMA ĠÇ GENELGESĠ SERĠ NO: 2011/1 T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı Sayı : B.07.1.GİB.0.05.71-010.06.01-3/9677 02.02.2011 UYGULAMA ĠÇ GENELGESĠ SERĠ NO: 2011/1. VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞINA Ġlgi: 14.09.2004 tarihli ve 2004/10

Detaylı

KMK Ön Bilgilendirme Formu

KMK Ön Bilgilendirme Formu KMK Ön Bilgilendirme Formu 1. Konu İşbu, Mesafeli Satış Sözleşmesi öncesi hazırlanan Ön Bilgilendirme formu ile Alıcı (Tüketici) aşağıda yer alan şartlar ve konu kapsamında Satıcı ile aşağıda nitelikleri

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİNE YAPILACAK YOLCULUKLARDA VERİLECEK GÜNDELİKLERE DAİR KARAR

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİNE YAPILACAK YOLCULUKLARDA VERİLECEK GÜNDELİKLERE DAİR KARAR KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİNE YAPILACAK YOLCULUKLARDA VERİLECEK GÜNDELİKLERE DAİR KARAR MADDE 1- (1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ne sürekli veya geçici bir görevle gönderilenlerin, gidiş ve dönüşleri

Detaylı

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi I- GİRİŞ 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun(1) un 1. maddesinin numaralı fıkrasında, her yıl Temmuz ayının 1 inden 20 sine kadar (20

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 02.08.2016 Sayı: 2016/117 Ref: 4/117

SİRKÜLER İstanbul, 02.08.2016 Sayı: 2016/117 Ref: 4/117 SİRKÜLER İstanbul, 02.08.2016 Sayı: 2016/117 Ref: 4/117 Konu: 01.07.2016 31.12.2016 TARİHLERİ ARASINDA GEÇERLİ OLACAK GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA YURT İÇİ VE YURT DIŞI HARCIRAH TUTARLARI Maliye Bakanlığı,

Detaylı

Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu. 15 Ağustos 2010 14 Ağustos 2011

Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu. 15 Ağustos 2010 14 Ağustos 2011 Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu 15 Ağustos 2010 14 Ağustos 2011 Ağustos 2011 1 İçindekiler 1. Genel Değerlendirme 2. İstatistiki Veriler 2.1. 1 Eylül 2007 14 Ağustos 2011 Dönemi

Detaylı

İÇİNDEKİLER I - İŞYERİ KURMA

İÇİNDEKİLER I - İŞYERİ KURMA İÇİNDEKİLER I - İŞYERİ KURMA A- İş Kanununun Amacı ve Kapsamı 15 B- İş Kanununa Göre İşyeri Kurma 16 1- Genel Bilgiler 16 2- İşyerini Bildirme Yükümlülüğü 17 3- İş Hukukunun Temel Kavramları 17 a- İşyeri

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 12.01.2015/24-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 12.01.2015/24-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor Mevzuat 12.01.2015/24-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2015-30.6.2015 ile 1.7.2015-31.12.2015 tarihleri

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 285)

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 285) GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 285) Resmî Gazete 30 Aralık 2013 PAZARTESİ Sayı : 28867 (Mükerrer) Maliye Bakanlığından: 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47,

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR 1. Rehberlik bir süreçtir. 2. Rehberlik bireye yardım etme işidir. 3. Rehberlik yardımı bireye dönüktür. 4. Rehberlik bilimsel ve profesyonel bir yardımdır.

Detaylı

İSTATİSTİK 1 (2015-2016 BAHAR YARIYILI) 6. Hafta Örnek soru ve cevapları

İSTATİSTİK 1 (2015-2016 BAHAR YARIYILI) 6. Hafta Örnek soru ve cevapları İSTATİSTİK 1 (2015-2016 BAHAR YARIYILI) 6. Hafta Örnek soru ve cevapları Soru 1: Yapılan bir çalışma sonucunda yetişkinlerin günde ortalama 6.9 saat uydukları tespit edilmiştir. Standart sapmanın ise 1.2

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ 2 GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ NEDİR? Güdümlü Proje Desteği, bölgesel gelişmenin hızlandırılması, bölgenin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve bölgedeki iş ortamının iyileştirilmesi

Detaylı

2015 Yılında Yapılan Değişiklikler

2015 Yılında Yapılan Değişiklikler T.C. KAYSERİ VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU İHALE KANUNU EĞİTİMİ 2015 Yılında Yapılan Değişiklikler İhalelerin 3 yıllık olarak yapılması Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin,

Detaylı

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ Birinci Bölüm: Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesinde

Detaylı

Duyuru Tarihi : 31.03.2007 Duyuru No : DUYURU/2007-062 Yayımlandığı Yer : LEBİB YALKIN MEVZUAT DERGİSİ / NİSAN 2007 / SAYI : 40

Duyuru Tarihi : 31.03.2007 Duyuru No : DUYURU/2007-062 Yayımlandığı Yer : LEBİB YALKIN MEVZUAT DERGİSİ / NİSAN 2007 / SAYI : 40 Denet Duyuru Duyuru Tarihi : 31.03.2007 Duyuru No : DUYURU/2007-062 Yayımlandığı Yer : LEBİB YALKIN MEVZUAT DERGİSİ / NİSAN 2007 / SAYI : 40 Mehmet MAÇ Yeminli Mali Müşavir mehmet.mac@bdodenet.com.tr HAFTA

Detaylı

Farklı bir çevrimiçi öğrenme

Farklı bir çevrimiçi öğrenme Farklı bir çevrimiçi öğrenme Gerçek öğretmenler Canlı dersler Oxford un kaliteli içeriği Çocuklar, yetişkinler ve profesyonel iş adamları için çevrimiçi İngilizce dersleri Yenilikçi her zaman, her yerde

Detaylı

EMEKLİLİK YAŞINI BEKLEYEN İŞÇİ HER İŞYERİNDEN BU SEBEPLE AYRILIP KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

EMEKLİLİK YAŞINI BEKLEYEN İŞÇİ HER İŞYERİNDEN BU SEBEPLE AYRILIP KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ? 15 erol gu?ner:layout 1 11/9/10 3:18 PM Page 203 EMEKLİLİK YAŞINI BEKLEYEN İŞÇİ HER İŞYERİNDEN BU SEBEPLE AYRILIP KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ? Erol GÜNER* I. GİRİŞ: Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Mevzuatında

Detaylı

Çocukluk Çağında Diyabet: Sorunlar/ Öneriler

Çocukluk Çağında Diyabet: Sorunlar/ Öneriler Çocukluk Çağında Diyabet: Sorunlar/ Öneriler Prof. Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Çocuk Endokrin ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet

Detaylı

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI NEDİR? Yurt içinde eğitim veren Yükseköğretim Kurumları ile yurt dışında eğitim veren Yükseköğretim Kurumları arasında öğretim elemanı ve öğrenci değişimini

Detaylı

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARIN SON DURUMU

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARIN SON DURUMU İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARIN SON DURUMU Cengiz AYDEMİR * Ahmet ADIGÜZEL ** I-GİRİŞ Fiili çalışma karşılığı olmayan sigorta olarak da nitelendirebileceğimiz isteğe bağlı sigortalılık sosyal güvenlik reformu

Detaylı

Pratik Bilgiler Bölümüne Git. Yıllık Ücretli İzinler - Asgari (Hizmet ve İzin Süresi)

Pratik Bilgiler Bölümüne Git. Yıllık Ücretli İzinler - Asgari (Hizmet ve İzin Süresi) Pratik Bilgiler Bölümüne Git Yıllık Ücretli İzinler - Asgari (Hizmet ve İzin Süresi) Asgari yıllık (senelik) ücretli izin süreleri (10.06.2003'ten itibaren) Yıllık Ücretli İzinler - Hizmet Süresi 1 Yıldan

Detaylı

KURUMSAL OKULLAR İÇİN RAUNT

KURUMSAL OKULLAR İÇİN RAUNT Okulunuza Özel Yeni Nesil Üniversiteye Hazırlık Platformu KURUMSAL OKULLAR İÇİN RAUNT "Türkiye de üniversiteye hazırlık sürecini yeniden şekillendiriyoruz." SEBİT Kuruluşudur YGS ve LYS ~10 Ders Her derste

Detaylı

İŞYERİM İNTERNET İŞTE FARKIN KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ

İŞYERİM İNTERNET İŞTE FARKIN KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ İŞYERİM İNTERNET İŞTE FARKIN KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ İNTERNET HİZMET NO: İnternet Yalın İnternet İNTERNET BAĞLANTISI YAPILACAK TEL NO: Kampanya Kapsamında Sunulan İnternet Paketleri SEÇİLEN PAKET KAMPANYA

Detaylı

BİREYSEL KREDİ ÜRÜN VE SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

BİREYSEL KREDİ ÜRÜN VE SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU BİREYSEL KREDİ ÜRÜN VE SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU Form No.:...[1] Bu formda yer alan bilgiler ve kredi koşulları. [2] tarihi itibari ile düzenlenmiş olup, verilen bilgiler. [3] tarihine kadar geçerlidir.

Detaylı

AÇIKLAMALAR VE UYGULAMA DEĞİŞİKLİKLERİ

AÇIKLAMALAR VE UYGULAMA DEĞİŞİKLİKLERİ AÇIKLAMALAR VE UYGULAMA DEĞİŞİKLİKLERİ YMM Sınavı na Genel Hükümlere Göre Katılım 1) 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu nun Yeminli Mali Müşavir Olabilmenin

Detaylı