RASATHANEDE UYULACAK GENEL KURALLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RASATHANEDE UYULACAK GENEL KURALLAR"

Transkript

1 RASATHANEDE UYULACAK GENEL KURALLAR 1. GĐRĐŞ Gözlemevinin düzeni ve gözlemcilerin sağlığı için hizmet konutlarının ve teleskop binalarının temizliğine azami özen gösterilmesi gerekmektedir. Her grup, konutları ve teleskop binalarını terketmeden önce temizlikle ilgili üzerine düşen görevleri yerine getirmelidir. Eğer bu sağlanmazsa haftada yaklaşık 90 kişinin kullandığı hizmet konutları ve teleskop binalarında gözlemcilerin sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilecek sonuçlar doğabilir. Dolayısıyla Ankara Üniversitesi Gözlemevi nde uyulacak kurallar bir nevi askeri düzen gerektirmektedir. Bu bağlamda hizmet konutlarının ve teleskop binalarının düzeni bakımından uyulması gereken temel kurallar bu konu dahilinde açıklanmıştır. 2. GENEL TEMĐZLĐK VE DÜZENDE DĐKKAT EDĐLMESĐ GEREKEN KURALLAR 2.1 Salon Salonda kullanılan sandalye ve masa gibi gereçler temizliği yapıldıktan sonra düzenli bir şekilde bırakılmalıdır. Bilgisayarların tozları alınarak düzene uygun bir şekilde bırakılmalı, monitörler kesinlikle kapatılmalıdır. Bilgisayarların kullanımında, sorumlular tarafından belirlenen kurallar gözönünde bulundurulmalı ve astronomi dışı amaçlar güden programlar mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Salonda, odalarda ve mutfakta bulunan jaluzilerin kullanımına özen gösterilmeli. Uygun şekilde açılıp kapatılarak, soba ve benzeri ısıtıcılardan zarar görmeyecek şekilde korunmalıdır. Kullanılan elektrikli aletlerin sayıca fazla olmasından dolayı sigortaya aşırı yük binmektedir. Bunu önlemek için, gereksiz elektrikli araçlar kapalı tutulmalıdır. Dışarıda, balkonda vs. içilen sigaraların izmaritleri kesinlikle çöp kutusuna atılmalıdır. Hijyen açısından gözlemci konutlarına kesinlikle ayakkabı ile girilmemelidir. Galoş veya terlik tercih edilmelidir. Hizmet konutlarını terkederken balkon kapıları ve dış kapının kilitli olduğundan emin olunmalıdır.

2 2.2 Mutfak Mutfak temizliğine sağlık açısından azami özen gösterilmeli, Mutfak lavabosu, fayanslar ve ocak; temizlik malzemeleriyle dezenfekte edilmeli, Tüp kullanımına dikkat edilmeli, herhangi bir gaz kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yıkanan bulaşıklar yerlerine yerleştirilmelidir. Buzdolabında kesinlikle yiyecek içecek bırakılmamalıdır. Mutfakta bulunan çöp kovası gözlemevini terkederken mutlaka boşaltılmalı ve nizamiyenin dışındaki çöp bidonlarına atılmalıdır.

3 2.3 Odalar Yatakların düzeni resimlerde görüldüğü gibi kurallara uygun bir biçimde bırakılmalıdır. Odaların genel düzeni açısından, dolaplar haricindeki herhangi bir yere kesinlikle eşya konmamalıdır. Dolapların içlerine, bozulacak yiyecekler kesinlikle bırakılmamalıdır. 2.4 Tuvalet ve Banyo Hizmet konutlarının tuvalet ve banyo temizliği sağlık açısından son derece önemlidir. Gözlemciler oluşturulan listeye göre düzenli olarak tuvalet ve banyoyu dezenfekte etmelidirler. 3. GÖZLEME GELĐŞ-GĐDĐŞ SAATLERĐ Ankara Üniversitesi Gözlemevi nde yürütülen gözlemlerin ve gözlemci lojmanlarının düzeninin aksamaması bakımından gözlemevine geliş gidiş saatlerine dikkat etmek gerekmektedir. Bu bağlamda özellikle astronomik tan vakitleri gözönünde bulundurulmalı ve gözlemci lojmanlarında asılı olan günlük astronmik tan vakitleri kontrol edilmelidir. Astronomik tan, Güneş diskinin merkezinin ufkun 18º altında olduğunda akşam için biter, sabah için başlar. Dolayısıyla ilgili gün için astronomik tandan en az 2 saat önce gözlemevinde bulunmak gerekmektedir. Bu, gözleme başlamadan önce yapılan hazırlıklar bakımından gereklidir. Bilindiği gibi gözleme başlamadan önce kubbe içinin, dışarısı ile aynı sıcaklıkta olması gerekmektedir. Bunun nedeni özellikle dedektörün sıcaklık bakımından

4 kararlı hale gelmesidir ki bu, sıcaklık farkı bakımından kaynaklanacak yanlış sayım değerlerini engellemek açısından gerek ve şart koşuldur. Bununla birlikte ccd gözlemlerinde indirgeme için kullanılan görüntü türlerinden biri olan flat görüntüsü akşam alaca karanlığında ve / veya sabah alaca karanlığında alınmalıdır. Bu sebepten, özellikle akşam alaca karanlığı olmadan önce, ccd makul bir sıcaklığa soğutulmuş ve ortam kararlı hale gelmiş olmalıdır ki akşam flati zamanında alınabilsin. Gözleme geliş gidiş saatleri lojmanların düzeni ve temizliği bakımından da büyük önem taşımaktadır. Geliş gidiş saatleri gözlem başkanları tarafından, gözlemcilerin lisans/lisansüstü ders programını gözeterek ve teleskop binaları ile lojmanların düzenini aksatmayacak bir şekilde ayarlanması gerekmektedir. Bu bağlamda özellikle gözlem yapılan gecelerde teleskop binalarının ve gözlemci lojmanlarının temizliği aksatılmadan yapılmalıdır. Gözleme geliş gidiş saatlerinde uyulması gereken bir başka önemli kural gözlem başkanlarının gözlemevine gelme ve gözlemevini terk etme zamanlarıdır. Gözlem başkanları mutlaka ya gözlemcilerle birlikte, ya da gözlemcilerden önce gözlemevinde bulunmak zorundadır. Gözlemcilerin gözlem başkanlarından önce gözlemevine gelmesi kesinlikle söz konusu değildir. Gözlem başkanı gözlemevini terk etmeden önce teleskop binalarının ve lojmanların temizlik ve düzeninden emin olmalı, varsa meydana gelen aksaklık veya arızaları arıza defterine kaydederek bir sonraki gözlem grup başkanını haberdar etmelidir. Dolayısıyla gözlemevini terk edecek en son kişi de gözlem başkanı olmalıdır. Bununla birlikte özellikle kış aylarında gecelerin uzaması nedeniyle gözlemler daha erken bir saatte başlamaktadır. Bu durumda lisans / lisansüstü öğrencilerin ders programından dolayı gözleme geç katılmaları söz konusu olabilir. Gözlem başkanları bu durumu gözetmeli ve yukarıda bahsedilen gözleme hazırlık prosedürünü (dedektörün karalık hale gelmesi, flat görüntülerinin alaca karanlıkta alınması gibi) aksatmayacak bir şekilde gözlemevine gelmeleri gerekmektedir.

5 Tablo 1. Her ay için astronomik tan ve gözleme geliş saatleri: YSU Yaz Saati Uygulaması ve KSU Kış Saati Uygulamasının kısaltmasıdır. Aylar Astronomik Tan Gözlemevine Geliş Saati Ocak 18:00 18:30 16:00 16:30 Şubat 18:30 19:00 16:30 17:00 Mart 19:00 19:30 17:00 17:30 Nisan 20:45 21:30 (YSU) 18:45 19:30 Mayıs 21:30 22:00 19:30 20:00 Haziran 22:00 22:30 20:00 20:30 Temmuz 22:20 21:50 20:20 19:50 Ağustos 21:50 21:00 19:50 19:00 Eylül 20:50 20:00 18:50 18:00 Ekim 19:30 18:25 (KSU) 17:30 16:25 Kasım 18:20 18:00 16:20 16:00 Aralık 18:00 18:10 16:00 16:10 4. GÖZLEMDE DĐKKAT EDĐLECEK KURALLAR Gözlemlerin ışık kirliliğinden etkilenmesini minimuma indirmek için gözleme başlamadan önce çevre ışıkları söndürülmelidir. Gözleme başladan yaklaşık yarım saat önce dedektörün sıcaklık bakımından kararlı hale gelebilmesi için kubbenin açılması ve dedektörün eğer fotokatlandırıcı tüp ise sadece açılması, CCD ise uygun sıcaklığa getirilmesi gerekmektedir. Gözleme başlarken, Eğer gözlemler teleskop katında yapılacak ise kararlı hale getirilmiş dedektörün ışıktan etkilenmemesi için hedef cisim bulunana kadar kapatılması gerekmektedir. Saat güncellemesi yapıldıktan sonra bilgisayar açılarak ilgili program çalıştırılmalı ve gözleme ilişkin bilgiler girilmelidir. Hedef cisim yıldız haritaları kullanılarak bulunduktan sonra dedektör açılır. Cismin parlaklığı, Ay ın evresi ve gece kalitesi gözönünde bulundurularak dedektöre ilişkin bazı parametreler (Scale ve Time gibi) girildikten sonra gözleme başlanır. Eğer gözlemler bilgisayar aracılığıyla kontrol odasından yapılacak ise teleskop katı kontrol edilerek bir aksaklık olmaması halinde gözleme başlamak için gereken işlemler kontrol odasından uygulanarak gözleme başlanır. Gözlem tekniklerine ilişkin detaylı bilgiler Gözlem ve Đndirgeme bölümünde anlatılmıştır.

6 4.1 Gözlem Esnasında Gözlemlerin Aksamaması Đçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Teleskop katında gözlem verisini etkilememesi bakımından, ısı ve / veya ışık veren herhangi bir eşyanın (kattle, elektrikli ısıtıcı) kesinlikle bulundurulmaması gerekmektedir. Teleskopların arkasında bulunan dedektörler ısıya ve ışığa oldukça duyarlıdır. Özellikle gözlem esnasında tüketilen sıcak içecek ve yiyeceklerin yanısıra kişi sayısının fazlalığı teleskop katındaki ısı dengesini değiştirmekte ve dedektörün de bu durumdan etkilenmesinden dolayı gözlem kalitesini düşürmektedir. Dolayısıyla teleskop katında sigara içilmesi kesinlikle yasak olup yiyecek ve içecekler teleskop katı dışındaki bir odada veya mutfakta tüketilmelidir. Dedektörler, ışığa yüksek derecede duyarlı olduğundan dolayı, açıkken kesinlikle iç aydınlatmanın kapalı olması gerekmektedir. Gözlem esnasında, gözlemcilerin birbirleri ile iletişimini etkilememesi için çok yüksek seste müzik dinlenmemelidir. Teleskoplar ve dedektörlerin kullanımında, ilgili düzenekler üzerinde bazı kritik ayar düğmeleri ve ekipmanlar bulunmaktadır (fotometre başlığı üzerindeki bazı ayar düğmeleri, ccd üzerindeki bazı kablolar ve açma/kapama düğmesi, teleskop kumandası, teleskop kartı üzerindeki bazı düğmeler gibi). Bu düğmeler ve donanımlara gözlem başkanları ve sorumlular dışında kimse müdahele etmemelidir. 5. ÖĞRENCĐLERĐN GÖZLEMLERE KATILIM KRĐTERLERĐ Gözleme katılacak öğrencilerin seçiminde en önemli kriter öğrencilerin astronomiye olan ilgisidir. Bu bağlamda öğrencilerin derslerindeki başarısının yanısıra Astronomi Araştırma Topluluğu-ASART a üye olan lisans / lisansüstü öğrenciler gözlemlere katılmak için öncelikli olarak tercih edilmektedirler. Bununla birlikte gözlemcilerin lisans / lisansüstü ders programları gözlem günlerini belirlemek açısından dikkat edilmesi gereken bir başka kriterdir. Gözlemcinin derslerini etkilemeyecek ve gözlemleri aksatmayacak şekilde en uygun olan gün kişinin gözlem günü olarak belirlenmektedir.

7 6. GÖZLEMLER DIŞINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Ankara Üniversitesi Gözlemevi nde bir yıl boyunca havanın açık olduğu gün sayısı yaklaşık 160 civarındadır. Geride kalan, havanın kapalı geçtiği günlerde gözlem grupları gözlem gecesini pozitif yönde değerlendirmek amacıyla temel astronomi bilgilerinden lisansüstü derslerde işlenen bazı konuları içinde barındıran bir müfredat programı paralelinde çalışmalarına devam etmektedirler. Gözlemci konutları ve bilgi işlem merkezinde yeterli bilgisayar ve internet altyapısının yanı sıra yansı cihazlarının yardımıyla, gözlemciler araştırmaya yöneltilmekte ve yukarıda bahsedilen program ile ilgili yapılan uygulamalarla konuların daha iyi anlaşılması sağlanmaktadır. Bu bağlamda farklı programlar kullanarak fotometrik ve tayfsal verilerin indirgenmesi, fotometrik ve tayfsal analiz yöntemleri, çift yıldızların dönem analizi, astrofotoğrafçılık teknikleri gibi konuların uygulamaları düzenli olarak her gözlem grubu tarafından yapılarak lisans ve lisansüstü derslerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunulmaktadır. Bir başka deyişle gözlemevi gerek gözlemsel, gerek yapılan teorik ve uygulamaya yönelik çalışmalarla bir laboratuar gibi kullanılmaktadır.

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal faaliyetleri yapabileceği tesisleri tercih etmektedirler. Bu

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KIZ ÖĞRENCİ KONUKEVİ İLKE VE KURALLARI

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KIZ ÖĞRENCİ KONUKEVİ İLKE VE KURALLARI ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KIZ ÖĞRENCİ KONUKEVİ İLKE VE KURALLARI Üsküdar Üniversitesi Kız Öğrenci Konukevi, Üniversitemize 200 m. yakınlıkta 26 odadan oluşmakta olup, 72 kişilik kapasiteye sahiptir. Öğrenciler

Detaylı

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi BİNALARDA ELEKTRİK TÜKETİMİ 35 30 25 20 15 10 5 0 YÜZDE % STANDBY KURUTUCULAR ISITICILAR TELEVİZYON AYDINLATMA BULAŞIK MAKİNASI ÇAMAŞIR MAKİNASI KLİMA BUZDOLABI DİĞER Soğutucu ve Dondurucular Bir soğutucu

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

ODANIN GENEL GÖRÜNTÜSÜ

ODANIN GENEL GÖRÜNTÜSÜ ODANIN GENEL GÖRÜNTÜSÜ Crystal Hotels tesislerinde konsept veya yapıya göre oda düzeninde farklılıklar olabilmektedir. Gardırop içindeki askılar 8 adet plastik düzgün olarak askı kafaları duvar tarafına

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HEREKE MESLEK YÜKSEKOKULU TEMİZLİK VE BAKIM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HEREKE MESLEK YÜKSEKOKULU TEMİZLİK VE BAKIM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 5 AMAÇ KAPSAM SORUMLULAR : Hereke MYO nun genel temizlik ve tertip-düzeni için standartları, sorumluları, sorumlulukları ve kontrol esaslarını belirleyerek, sürecin kalitesini arttırmak. : Hereke

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir,

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI Genel Temizlik Standartları Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, Hastanelerde kritik bölgeler dışındaki ünitelerde,

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

Hotel Römerhof / Erlensee

Hotel Römerhof / Erlensee Hotel Römerhof / Erlensee 1. Genel anlamda AB Eğitim Projeleri kapsamında kabul ettiğmiz grupları şirket olarak Frankfurt un 30 kilometre doğusunda bulunan Erlensee de Hotel Römerhof da ağırlamaktayız.

Detaylı

Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon. Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD

Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon. Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD Hasta cerrahi bir tedavi uygulanacağı zaman ameliyathane ekibi tedaviyi tümü ile devralır Operasyon sırasınca hastanın

Detaylı

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER OKUL VE KURUMLARIMIZDA ACİL OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER 1- Okul bahçe kapılarının önüne kara yolları şube şefliği ile irtibata geçilerek OKUL GEÇİDİ TABELASIkonulmalıdır. Okul önünde Okul Geçidi

Detaylı

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi MUTFAK HİJYENİ VE KİŞİSEL HİJYEN ENFEKSİYON KONTROL KURULU MUTFAK HİJYENİ Mutfakta fiziki iki alanlar; l Yemek pişirilme ünitesi Hazırlanan yemeklerin bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama

Detaylı

İNSANİ YARDIM FAAALİYETLERİNDE GÜVENLİK VE SAHADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR. Ulusal Afet Yönetimi Müdürlüğü İsmail ORAL.

İNSANİ YARDIM FAAALİYETLERİNDE GÜVENLİK VE SAHADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR. Ulusal Afet Yönetimi Müdürlüğü İsmail ORAL. İNSANİ YARDIM FAAALİYETLERİNDE GÜVENLİK VE SAHADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Ulusal Afet Yönetimi Müdürlüğü İsmail ORAL www.kizilay.org.tr İNSANİ YARDIM FAALİYETLERİNDE GÜVENLİK VE KURALLAR 1. GENEL

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ İŞLETME VE BAKIMI

RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ İŞLETME VE BAKIMI 135 RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ İŞLETME VE BAKIMI Levent İSHAK ÖZET Uzun uğraşlardan sonra devreye alınan rüzgar enerji santrallerinde, maksimum verim ve karlılığa ulaşabilmek için yapılması gereken çalışmalar

Detaylı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı Tasarruflu Doğal gaz kullanımı TASARRUFLU DOĞAL GAZ KULLANIMI Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi

Detaylı

ETİMESGUT ŞEHİT SALİH HELVACI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2017/2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NÖBET GÖREVİ VE UYULMASI GEREKEN ESASLAR 1- Günlük vakit

ETİMESGUT ŞEHİT SALİH HELVACI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2017/2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NÖBET GÖREVİ VE UYULMASI GEREKEN ESASLAR 1- Günlük vakit ETİMESGUT ŞEHİT SALİH HELVACI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2017/2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NÖBET GÖREVİ VE UYULMASI GEREKEN ESASLAR 1- Günlük vakit çizelgesini uygulamak, 2-Öğretmenlerin derslere zamanında

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi Doküman No:ENF.TL.58 Yayın Tarihi: 20.09.2011 Revizyon Tarihi: 01.04.2013 Revizyon No: 01 Sayfa: 1 / 5 AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek servisteki hasta ve çalışanlara

Detaylı

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir.

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1- GENEL BİLGİLER 1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1.2- KAPSAM Bu plan Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı

Detaylı

TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ

TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ İyi günler, ismim... ARİMA Araştırma dan geliyorum. TÜBİTAK 113K799 Nolu Türkiye de Konut Kalitesinin İyileştirilmesine Yönelik Kullanıcı Davranışlarının

Detaylı

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar Mekan: Ameliyathanelerin yoğun bakım ünitelerinden

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

RİSK DEĞERLENDİRMESİ SKORU SINIFI DEĞERLENDİRMESİ DEĞ. TARİHİ İLK DEĞ. BÖLÜM FAALİYET İLK FOTOGRAF TANIMI M-1 Kıyma makinesinde Kıyma çekilmesi Kıyma Makinesi Et Besleme Noktası El Girecek Genişlikte Olması Kıyma Makinesine

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL 187 Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan işitsel ve görsel algılamadaki azalma, koordinasyon ve dengedeki bozukluklar ve kuvvet azalması; yaşlıların

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Gün İçi Hizmetler Konaklama Hizmetleri Kat Elemanlığı. 2. Yıl, 3. ve 4. dönem

DERS BİLGİ FORMU Gün İçi Hizmetler Konaklama Hizmetleri Kat Elemanlığı. 2. Yıl, 3. ve 4. dönem Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ

ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmış olup ve iç ve dış zeminler (salon girişi, merdivenler vs.)düzenli olarak kontrol ediliyor mu?

Detaylı

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EK ODALAR TEMİZLİK TALİMATI

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EK ODALAR TEMİZLİK TALİMATI DOKÜMAN NO: TY-TL-9 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 8 1.Amaç: Fakültenin klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta, hasta yakını ve

Detaylı

VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ SATIŞ SONRASI HİZMETLER

VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ SATIŞ SONRASI HİZMETLER VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ SATIŞ SONRASI HİZMETLER 1. Aşağıdaki işlemlerden hangisi satış sonrası destek hizmetlerinden değildir? A) Ürünün taşınması B) Ürünün montajı C) Satın alma işlemi

Detaylı

ANKA NATURA SİTE YÖNETİMİ SİTE SAKİNLERİNİN UYMASI GEREKEN KURALLAR

ANKA NATURA SİTE YÖNETİMİ SİTE SAKİNLERİNİN UYMASI GEREKEN KURALLAR l ANKA NATURA SİTE YÖNETİMİ SİTE SAKİNLERİNİN UYMASI GEREKEN KURALLAR AMAÇ 02 Ocak 2014 Sitemizde uyulması gereken kurallar; her kat maliki, kiracı veya kullanıcı için maksimum yaşam alanının garantisi

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ Elektrik Tesisatı cins ve hacmine göre ehliyetli elektrikçiler tarafından tesis edilerek bakım ve işletmesi sağlanmalıdır. Bu hususta Elektrik

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR!

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR! KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNLENEBİLİR! Türkiye de her yıl binlerce insan ısınma amaçlı kullanılan cihazlardan veya bu sistemlerin bacalarından kaynaklanan karbonmonoksit gazı zehirlenmesine maruz kalmakta

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Hastanemizde yangın çıkmadan önce alınacak tedbir ve eğitimler ile yangın anında yapılacak işlemler ve yangın sonrası yapılması gerekenleri belirlemek, yangının erken tespit edilmesini, durdurulmasını,

Detaylı

T.C. KÖYCEĞİZ DİTİB MÜFTÜLÜĞÜ

T.C. KÖYCEĞİZ DİTİB MÜFTÜLÜĞÜ HACI ADAYLARINDAN ALINAN ÜCRETLERE KARŞILIK VERİLECEK HİZMETLERH DEĞERL ERLİ HACI ADAYLARIMIZ! T.C. HAC; farklı dil, ırk, renk ve kültüre, ama aynı inanca sahip milyonlarca mü minin belli yer ve zamanda

Detaylı

Elektrikli Cihazlarla Çalışma Kuralları...

Elektrikli Cihazlarla Çalışma Kuralları... Sayfa No : 1/5 Elektrikli Cihazlarla Çalışma Kuralları... 1. Ofislerde yapılacak her türlü onarım, yenileme, tesisat değişikliği; iş sağlığı ve güvenliği açısından kontrol edilebilmesi için dekanlığa bildirilmelidir.

Detaylı

TÜRKİYEDE İLK YAKIN KIRMIZIÖTE GÖZLEMLER

TÜRKİYEDE İLK YAKIN KIRMIZIÖTE GÖZLEMLER TÜRKİYEDE İLK YAKIN KIRMIZIÖTE GÖZLEMLER Sacit ÖZDEMİR, Ceren YILDIRIM, H. Gökhan GÖKAY Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Tandoğan, Ankara (e-posta: sozdemir@ankara.edu.tr)

Detaylı

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme;

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; o Hangi durumlarda bağışçıdan kan alınacağı, o Bağışçının seçilmesi, bağışçının reddi, bağışçıdan kan

Detaylı

Bu yönerge Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyon Yönetmeliği nin 10 uncu maddesine göre hazırlanmıştır.

Bu yönerge Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyon Yönetmeliği nin 10 uncu maddesine göre hazırlanmıştır. PANSİYON İÇ YÖNERGESİ Bu yönerge Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyon Yönetmeliği nin 10 uncu maddesine göre hazırlanmıştır. PANSİYON GÜNLÜK ZAMAN ÇİZELGESİNİN UYGULANMASI: 07.00 da Öğrenciler nöbetçi

Detaylı

2016 TESİS KONSEPTİ MUHAFAZAKAR HERŞEY DAHİL AİLE OTELİ. www.greenanatolia.com / info@greenanatolia.com

2016 TESİS KONSEPTİ MUHAFAZAKAR HERŞEY DAHİL AİLE OTELİ. www.greenanatolia.com / info@greenanatolia.com 2016 TESİS KONSEPTİ MUHAFAZAKAR HERŞEY DAHİL AİLE OTELİ GENEL BİLGİLER Otel Green Anatolia Hotel Sınıflandırma 3 Yıldız Acente Puanlaması 4 Yıldız Pansiyon Türü Herşey Dahil Adres Babadağ Yolu - Ovacık

Detaylı

Konaklama işletmesini bir zincire benzetebilirsiniz. Nasıl zincirin halkalarından bir tanesi koptuğunda zincir kullanılamaz hale geliyorsa işletmenin

Konaklama işletmesini bir zincire benzetebilirsiniz. Nasıl zincirin halkalarından bir tanesi koptuğunda zincir kullanılamaz hale geliyorsa işletmenin Konaklama işletmesini bir zincire benzetebilirsiniz. Nasıl zincirin halkalarından bir tanesi koptuğunda zincir kullanılamaz hale geliyorsa işletmenin bölümleri arasındaki iletişimin kopması da işletmenin

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI KOD:TL.18 YAY.TAR:10.10.2011 REV.TAR:25.02.2013 REV.NO:01 SAYFA :1 / 6 1. AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir

Detaylı

VIESMANN. Kullanma Kılavuzu VITOTROL 200. Sistem işleticisi için. Bir ısıtma devresi için uzaktan kumanda. 5580 516 TR 3/2006 Lütfen saklayınız!

VIESMANN. Kullanma Kılavuzu VITOTROL 200. Sistem işleticisi için. Bir ısıtma devresi için uzaktan kumanda. 5580 516 TR 3/2006 Lütfen saklayınız! Kullanma Kılavuzu Sistem işleticisi için VIESMANN Bir ısıtma devresi için uzaktan kumanda VITOTROL 200 3/2006 Lütfen saklayınız! Emniyet uyarıları Emniyetiniz için Cana ve mala gelebilecek zarar ve tehlikeleri

Detaylı

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 27 mayıs 2015 tarihinde yapılan riskli alanların tespitinde aşağıda belirtilen problemler tespit edilmiştir. Bu risklerin öncelikli yapılacak işler kapsamında değerlendirilmesi

Detaylı

ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI

ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI Teknik Personel Dr. Melek Özdemir Mehmet Hamgül Esra Gül BU SUNUMUN AMACI; ODTÜ Çevre Mühendisliği Laboratuvarları genel işleyiş

Detaylı

LABORATUVAR DONANIMI

LABORATUVAR DONANIMI LABORATUVAR DONANIMI «Tüberküloz laboratuvarlarında kullanılan donanımın takibi ve bakımı uygulamaları» Hülya ŞİMŞEK Ulusal Tüberküloz Referans Laboratuvarı 08-10 Mayıs 2015-Mersin Sunum İçeriği Laboratuvar

Detaylı

KULLANILACAK ARAÇLAR

KULLANILACAK ARAÇLAR MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK DEVRELERİ LABORATUVARI KULLANILACAK ARAÇLAR LABORATUVARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Laboratuvara kesinlikle YİYECEK VE İÇECEK getirilmemelidir.

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.08 YAYINLAMA TARİHİ: 24.06.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 14.08.2014 Madde 5.1.3 teki Personel Kılık ve Kıyafet Prosedürü ne 01 yapılan atıf kaldırılarak, mutfak/kafeterya personelinin sakal ve bıyıklı olmaması

Detaylı

HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ

HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ Prof. Dr. Nevzat ARTIK Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü 1 1.TANIM Sanitasyon; hastalıkların

Detaylı

YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Kurum, kuruluş ve iş yerlerinde yangını önleyici tedbirler iki kısımda ele alınır; Yapısal bakımdan yangından korunma: Yapılarda yanmaz veya yanması güç yapı malzemeleri

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

1. CCD FOTOMETRĐ. 1.1 Giriş

1. CCD FOTOMETRĐ. 1.1 Giriş 1. CCD FOTOMETRĐ 1.1 Giriş Teleskoplar ve Dedektörler bölümünde CCD dedektörler konusunda geniş bilgi verilmişti. Astronomide CCD dedektörler, her bir piksel üzerine ne kadar ışık düştüğünü ölçmek için

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI Doküman No: DD.52 Yürürlük Tarihi: 24.11.2011 Revizyon No: 00 Revizyon Tarihi: Sayfa No: 1/5 SÜREÇLER YAPILAN TEMİZLİK SIKLIK/GÜN

Detaylı

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir YER: İZOLASYON ve NOTRÖPENİK HASTA ODASI YÜKSEK RİSKLİ ALAN GÜNLÜK HAFTALIK AYLIK Tuvalet hariç bütün ıslak alanlar: Sarı Yoğun Bakım, Laboratuvar Alanları, İzolasyon Odası, Ameliyathane :Beyaz 1-Tuvaletler

Detaylı

TRC GÖKKUŞAĞI UYGULAMA ve İŞLEME KILAVUZU

TRC GÖKKUŞAĞI UYGULAMA ve İŞLEME KILAVUZU TRC GÖKKUŞAĞI UYGULAMA ve İŞLEME KILAVUZU Eylül 2007 Trakya Cam Sanayii A.Ş İçerik 1. Giriş 2. Ürün Tanımı 3. Paketleme 4. Stoklama 5. Kesme 6. Şekillendirme 7. Yıkama 8. Uygulama a. Tavsiye edilen uygulama

Detaylı

MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR)

MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR) MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR) A.DEPOLAMA ALANLARI TARİH: I.SOĞUK DEPOLAMA EVET HAYIR 1- Soğuk depo ve / veya buzdolabı var.

Detaylı

Gold Wings te tek hayalimiz ailelerin mutlu olacakları eve sahip olmalarının mümkün olduğunu göstermektir.

Gold Wings te tek hayalimiz ailelerin mutlu olacakları eve sahip olmalarının mümkün olduğunu göstermektir. Ankara nın en eski yerleşim yerlerinden Yenimahalle de Gold Wings için Yenimahalle nin simgesi bahçeli-evleri için arsanın 7000 m 2 sini yeşil alana ayırdık. Rahatlığınızı ve mutluluğunuzu en ince ayrıntısına

Detaylı

TARİH: REVIZYON: 0 SAYFA : 1/7 ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ 1 MART MART 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU

TARİH: REVIZYON: 0 SAYFA : 1/7 ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ 1 MART MART 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU SAYFA : 1/7 PROJE ADI KONU ve TARİH ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ 1 MART 2017 31 MART 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU 1. GİRİŞ Ġstanbul ili, Avcılar Ġlçesi, Tahtakale Mahallesi Petunya Sokak üzerinde kurulu tekbir

Detaylı

Uygulama Yapılacak Zemin ;

Uygulama Yapılacak Zemin ; novathermowood Deck ler, her türlü iklim koşullarında kullanılabilen, kendine ait karakteristik özellikleri olan, hiçbir kimyasal madde içermeyen %100 doğal masif ahşap malzemelerdir. Uzun yıllar sorunsuz

Detaylı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Sayı : 85077348-54197341/420866611/ 952-2/ 07/01/2015 Konu : Koruyucu Güvenlik Talimatı İlgi: a) Başbakanlığın 18 Temmuz 1997

Detaylı

MAL VE HİZMETLER HAKEM HEYETİNE YAPILAN ŞİKAYETLER

MAL VE HİZMETLER HAKEM HEYETİNE YAPILAN ŞİKAYETLER MAL VE HİZMETLER HAKEM HEYETİNE YAPILAN ŞİKAYETLER SIRA: NO TARİH ŞİKAYET KONUSU SONUÇ 1 3/10/2008 LCD Televizyon Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti Tüketici lehine, Satıcı Firma nın Televizyon un satış bedelini

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

MUTFAK/LOKANTA/PASTANELER İÇİN KONTROL LİSTESİ

MUTFAK/LOKANTA/PASTANELER İÇİN KONTROL LİSTESİ MUTFAK/LOKANTA/PASTANELER İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplı olup ve iç ve dış zeminler (mekân girişi, merdivenler vs.)düzenli olarak kontrol ediliyor

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

Hausordnung, türkische. Konut Yönetmenli[gcaron]i

Hausordnung, türkische. Konut Yönetmenli[gcaron]i Konut Yönetmenli[gcaron]i 1979 Metni Bir binada mü[scedil]terek bir [scedil]ekilde ya[scedil]amak, tüm konut sakinlerinin kar[scedil][inodot]l[inodot]kl[inodot] olarak birbirlerinin haklar[inodot]na riayet

Detaylı

Ahşap Sektöründe Yangın Riski

Ahşap Sektöründe Yangın Riski Ahşap Sektöründe Yangın Riski Endüstrinin birçok alanında hammadde ve yarı mamül olarak karşımıza çıkan ahşap malzemeler üretim ve depolama sırasında yeterli önlem alınmadığı takdirde önemli ölçüde yangın

Detaylı

Banyo ve Sıhhi Tesisatın Temizlenmesi Niçin Bu Kadar Önemlidir? Sıhhi tesisatın yapısı kir toplamaya çok uygundur. Kirli ellerde ve vücudun ölü

Banyo ve Sıhhi Tesisatın Temizlenmesi Niçin Bu Kadar Önemlidir? Sıhhi tesisatın yapısı kir toplamaya çok uygundur. Kirli ellerde ve vücudun ölü Banyo ve Sıhhi Tesisatın Temizlenmesi Niçin Bu Kadar Önemlidir? Sıhhi tesisatın yapısı kir toplamaya çok uygundur. Kirli ellerde ve vücudun ölü derisinden, saçtan, temizlenen alanlardan(gider ve lavabolarda)

Detaylı

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU 1 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU İÇİNDEKİLER BİLSEM GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU... 3 UYGULAYICI ÖĞRETMENLER TARAFINDAN... 4 UYGULAMA SIRASINDA OKUNACAK YÖNERGE... 9 UYGULAMADA

Detaylı

Mutfakta ustalığınızı tamamlamak için ürünlerimiz tasarımı ve kullanımıyla yenilendi, güzelleşti.

Mutfakta ustalığınızı tamamlamak için ürünlerimiz tasarımı ve kullanımıyla yenilendi, güzelleşti. www.adisel.com.tr Mutfakta ustalığınızı tamamlamak için ürünlerimiz tasarımı ve kullanımıyla yenilendi, güzelleşti. Adisel daha modern ve daha kullanışlı tasarıma sahip yepyeni fırınlar ve ocaklar tasarladı.

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı

Soğuklarda sıcacık ve keyifle kullanmanız dileğiyle. AYIŞIĞI CONCEPT. www.ayisigiconcept.com

Soğuklarda sıcacık ve keyifle kullanmanız dileğiyle. AYIŞIĞI CONCEPT. www.ayisigiconcept.com KULLANIM KILAVUZU 1 Değerli Müşterimiz: Bu kullanım kılavuzu Ayışığı Concept in tüm ısıtıcı masa modelleri için hazırlanmıştır. Güvenlik kuralları ve standartlarına uygun imal edilen yüksek kaliteli ve

Detaylı

Villa Tepe. Özet. Açıklama

Villa Tepe. Özet. Açıklama Villa Tepe Özet Kalkan kiralık villa, Akbel mevkiinde merkeze 2,5 km uzaklıkta ve Toros'a dayanmış bir tepede olmanın verdiği avantajla olağanüstü bir manzaraya sahiptir. Açıklama VİLLA TEPE Kalkan Akbel

Detaylı

CE İşareti uygulaması ile ilgili olarak Türkiye deki durum nedir?

CE İşareti uygulaması ile ilgili olarak Türkiye deki durum nedir? CE işareti nedir? CE işareti, Avrupa Birliği'nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan bazı Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren

Detaylı

İTÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Olimpik Yüzme Havuzu Kayıt Formu

İTÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Olimpik Yüzme Havuzu Kayıt Formu İTÜ Olimpik Yüzme Havuzu Kayıt Formu Doğum Yeri ve Yılı: TC Kimlik No: Öğrenci No: Kan Grubu: Statüsü: FOTOĞRAF REFERANSLAR Çalıştığı Birim/Unvanı: Çalıştığı Birim/Unvanı: Not (1): Misafir ve misafir öğrenci

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.05 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 AY/YIL:

Detaylı

Düşük İtibar Kaybı. Mali kayıp, menfaat sağlama, yanlış sayım. Haksız rekabet, ihale iptali, menfaat sağlama. Hatalı ödeme, yanlış işlem, hak kaybı.

Düşük İtibar Kaybı. Mali kayıp, menfaat sağlama, yanlış sayım. Haksız rekabet, ihale iptali, menfaat sağlama. Hatalı ödeme, yanlış işlem, hak kaybı. Birimi: Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Alt Birimi: Teknik ve İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü Hassas Görevler Hassas Görevi Risk Görevin Yerine Olan Personel Düzeyi Getirilmeme Sonucu Birim

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 10.04.2013 00-1-5 KYS.20 TE 11 1.0 AMAÇ Eker Süt Ürünleri, Kalite yönetim sisteminde mikrobiyoloji laboratuvarının, üretimi yapılan son ürün yoğurt ve ayranların kültür aktivasyon kontrolünün mikroskop

Detaylı

elektrikli ısıtıcılar electric heaters KURULUM TALİMATI PLASTİK ELEKTRİKLİ ISITICI Elektrikli ısıtıcıyı resimde gösterilen şekilde, içerisinde daima su bulunmasını temin etmek üzere, yatay olarak monte

Detaylı

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır.

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. ECZANE HİZMETLERİ Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. Eczanenin işleyişine yönelik yazılı düzenleme

Detaylı

EVSEL TÜKETİM VE VERİMLİLİK HAZIRLAYAN ABDULKADİR DEĞİRMENCİOĞLU ELEK. YÜK. MÜHENDİSİ

EVSEL TÜKETİM VE VERİMLİLİK HAZIRLAYAN ABDULKADİR DEĞİRMENCİOĞLU ELEK. YÜK. MÜHENDİSİ EVSEL TÜKETİM VE VERİMLİLİK HAZIRLAYAN ABDULKADİR DEĞİRMENCİOĞLU ELEK. YÜK. MÜHENDİSİ Eğer Google açılış ekranı siyah olsaydı: Yılda beyaz ekrana göre 3036 MWh;yani %20 tasarruf olurdu; Enerji fiyatı 0.10

Detaylı

01. Fizikî koşullarının (havalandırma, aydınlatma, hizmet alanının vb.) durumu;

01. Fizikî koşullarının (havalandırma, aydınlatma, hizmet alanının vb.) durumu; A) Sağlık Ve Temizlik Durumu 01. Fizikî koşullarının (havalandırma, aydınlatma, hizmet alanının vb.) durumu; ( ) Yeterli ( ) Yeterli Değil 02. Tezgâhın üzeri mermer, fayans, paslanmaz çelik veya benzeri

Detaylı

IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU,

IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU, IR/mm-altı ile YILDIZ OLUSUMU, Umut A.Yıldız Ewine van Dishoeck, Lars Kristensen Universiteit Leiden Leiden Gözlemevi Türkiye'de IR Astronomisi ve Doğu Anadolu Gözlemevi Erzurum, Türkiye, Nisan 2, 2011

Detaylı

Villa Hayal. Özet. Açıklama

Villa Hayal. Özet. Açıklama Villa Hayal Özet Kiralık villa Kalkan Merkez Kışla Mevkinde, Mavi Bayrak ödüllü Kışla Plajına 200 m mesafede konumlanmıştır. Muhteşem deniz, doğa ve Kalkan manzarasına sahiptir. Açıklama VİLLA HAYAL Kalkan

Detaylı

Kalkan günlük kiralık villa, Kalkan merkeze yakın Kışla Mevkinde; Mavi Bayrak ödüllü Kışla Plajına 500 m mesafede konumlanmıştır.

Kalkan günlük kiralık villa, Kalkan merkeze yakın Kışla Mevkinde; Mavi Bayrak ödüllü Kışla Plajına 500 m mesafede konumlanmıştır. Villa White Star Özet Kalkan günlük kiralık villa, Kalkan merkeze yakın Kışla Mevkinde; Mavi Bayrak ödüllü Kışla Plajına 500 m mesafede konumlanmıştır. Açıklama VİLLA WHITE STAR Kalkan Merkez Kışla Mevkiinde,

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK ŞİDDETLİ HAVA KOŞULLARI 4 adet şiddetli hava koşulu tanımlanmıştır. Bunlar; Şiddetli Rüzgar/Fırtına: Şiddeti 40 knots ve üzerindeki rüzgarlardır.

Detaylı

Sayfa 2 Rev00 /13.01.20102 / 01

Sayfa 2 Rev00 /13.01.20102 / 01 asdf Sayfa 2 Rev00 /13.01.20102 / 01 IZGARA KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER KAPAK... 1 İÇİNDEKİLER... 3 GENEL GÜVENLİK UYARILARI... 4 ÇALIŞMA ŞARTLARI... 5 PAKETLEME, NAKLİYE, SAKLAMA ŞARTLARI... 5 İŞLETMEYE

Detaylı

HASTANE HİJYEN PLANI

HASTANE HİJYEN PLANI Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTANE HİJYEN PLANI Temel İlkeler Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Bölüm Kova Rengi Bez Rengi Tuvalet

Detaylı

Kalkan Merkezde yer alan deniz ve doğa manzarasına hakim kiralık lüks villamız Kalkan ın merkezine araçla yaklaşık 5 dakika mesafededir.

Kalkan Merkezde yer alan deniz ve doğa manzarasına hakim kiralık lüks villamız Kalkan ın merkezine araçla yaklaşık 5 dakika mesafededir. Villa Beyaz 1 Özet Kalkan Merkezde yer alan deniz ve doğa manzarasına hakim kiralık lüks villamız Kalkan ın merkezine araçla yaklaşık 5 dakika mesafededir. Açıklama VİLLA BEYAZ -1 Kalkan Merkez Kızıltaş

Detaylı

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar,

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar, İLK İZLENİM Dış görünüşümüz ile bıraktığımız intiba nasıl sosyal hayatımızda kendimizi yansıtıyorsa, bıraktığımız izlenim iş hayatımızda da çalıştığımız kurumla bağdaştırılmaktadır. Bu sebeple; Hizmet

Detaylı

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplı ve iç zeminler düzenli olarak kontrol ediliyor mu? Zemindeki çökme, erime vb. deformasyonlar giderilmiş Cam

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

GÖREV/İŞ TANIMI FORMU

GÖREV/İŞ TANIMI FORMU GÖREV/İŞ TANIMI FORMU Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı /Genel Hizmetler Birimi/Barınma Hizmetleri Bürosu BEKÇİ BEKÇİ Genel Hizmetler Birimi Şefi, Genel Hizmetler Birimi Şube Müdürü, Daire Üst yönetim

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için

Kullanma Kılavuzu. Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için Kullanma Kılavuzu Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) Kullanmadan önce dikkatlice okuyunuz! Önsöz Sayın Müşterimiz, Buderus'un

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

KULLANMA VE BAKIM KİTABI

KULLANMA VE BAKIM KİTABI KULLANMA VE BAKIM KİTABI FRİTÖZ (GAZLI) G Ü R Ç E L İ K Profesyonellere Profesyonelce AÇIKLAMA Bu kılavuzdaki talimatlar cihazın emniyetli montajı, kullanımı, temizliği ve bakımı hakkında önemli bilgiler

Detaylı

RASATHANEMİZİ TANIYALIM. Ankara Üniversitesi Rasathanesi

RASATHANEMİZİ TANIYALIM. Ankara Üniversitesi Rasathanesi RASATHANEMİZİ TANIYALIM Ankara Üniversitesi Rasathanesi Ankara Üniversitesi Rasathanesi TARİHÇE 1954 yılında, Ankara'da gözlemsel astronomiyi başlatmak amacıyla Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'ne bağlı

Detaylı

CAMİ ISITMA SİSTEMLERİ KULLANIM KILAVUZU

CAMİ ISITMA SİSTEMLERİ KULLANIM KILAVUZU 8 01.04.2011 CAMİ ISITMA SİSTEMLERİ KULLANIM KILAVUZU OMAK MAKİNA SANAYİİ ve TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ DR. MEDİHA ELDEM SOKAK 69/3 KOCATEPE /ANKARA TEL : 312 433 31 33 (PBX) FAKS : 312 434 05 22 E-POSTA

Detaylı