HAYVAN ISIRIK VE SOKMALARI ARILAR BÖCEK SÜRÜNGEN. Dr. Kamil TÜNAY Afyonkarahisar Devlet Hastanesi. Üç gruptur.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HAYVAN ISIRIK VE SOKMALARI ARILAR BÖCEK SÜRÜNGEN. Dr. Kamil TÜNAY Afyonkarahisar Devlet Hastanesi. Üç gruptur."

Transkript

1 HAYVAN ISIRIK VE SOKMALARI BÖCEK SÜRÜNGEN Dr. Kamil TÜNAY Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Üç gruptur. ARILAR 1. Apidae: Balarısı ve yabanarısı 2. Vespidae: Sarıceket, Eşekarısı ve Tüylü dev arı 3. Formicidae: Ateş karıncası A. Eşekarısı (Vespula maculata). B. Sarıca arı (Chlorion ichneumerea). C. Sarı ceket (Vespula maculiforma). D. Balarısı(Apis mellifera). E. Ateş karınca (Solenopsis invicta) Balarısı ve yabanarıları genelde uysaldırlar. Sadece provoke edildiklerinde sokarlar. Dişi arıların iğnesi kancalı olduğundan vücuttan iç organları ile birlikte ayrılır ve sonunda ölürler. (Erkek arılarda iğne yoktur.)

2 Yılda yaklaşık 25 ölüm (Dünyada) - %50 bal arısı - %50 sarıca arı ve diğerleri Arı zehri çok sayıda bileşenden oluşmaktadır. Histamin reaksiyonların çoğundan sorumlu olduğu düşünülmekteydi. Membran aktif polipeptid olan Melittin, bazofil ve mast hücrelerin degranülasyonuna neden olur. Klinik özellikleri Bu madde arı zehrinin kuru ağırlığının %50 sinden fazlasını oluşturmaktadır. Tüm arılarda bu bileşenler vardır ve çapraz reaksiyon oluşturarak alerjiye neden olurlar. Sarı ceket arılarda bu zehrin en güçlü alerjen olduğu düşünülmektedir. Problemler 1. Lokal reaksiyon 2. Toksik reaksiyon 3. Anaflaktik reaksiyon 4. Geç reaksiyon Lokal reaksiyon İğne yerinde en yaygın reaksiyon ağrı, hafif kızarıklık, ödem ve kaşıntıdır. Ağız veya boğazda oluşan lokal reaksiyon hava yolu tıkanıklığı oluşturabilir. Göz çevresinde ya da göz kapağındaki sokmalarda; Ön kapsülde katarakt, İris atrofisi, Lens apsesi, Glokom, Göz küresi perforasyonu, Görme problemleri. Toksik reaksiyon Afrika arıları gibi toplu arı saldırıları varsa Toksik reaksiyon gelişmesi muhtemeldir. Toksik reaksiyon belirtileri anafilaksiye benzeyebilir ama bu reaksiyonda bulantı, kusma ve ishal daha ön plandadır. Hafif sersemlik ve bayılma sıktır.

3 Anaflaktik reaksiyon Bir veya birden fazla sokma sonucu olabilir. Hafif bir semptom ile başlayıp birkaç dakika içinde ölümle sonuçlanabilir. Bu tür reaksiyonların çoğunluğu ilk 15 dakika ile 6 saat içinde ortaya çıkar. Sokma ve semptomların başlangıcı arasındaki kısa aralık, reaksiyonun şiddetini gösterir. Nefes darlığı Siyanoz Karın krampları İshal, Bulantı, kusma Baş dönmesi Titreme, ateş Stridor İstemsiz barsak ve mesane hareketleri Kanlı ve köpüklü balgam Senkop Hava yolu tıkanıklığı Şok Geç reaksiyon Sokma sonrası 5-14 gün içinde Serum hastalığı benzeri ateş, kırıklık, baş ağrısı, ürtiker, lenfadenopati ve poliartrit gibi belirtiler oluşur.(immün kompleks aracılı). Nadiren Ensefalopati, Nevrit, Vaskülit. Arı sokmasına bağlı Guillain-Barre sendromu olgusu bildirilmiştir. Tedavi İğne duruyorsa hemen çıkarılmalıdır. İğnenin nasıl çıkarıldığı önemli değildir. Sokma yeri olası enfeksiyonu azaltmak için su ve sabun ile yıkanmalıdır. Lezyon yerine buz paketleri konularak ödem ve zehir emilimi azaltılır. Analjezik ve antihistaminikler rahatsızlık ve kaşıntı hissini azaltabilir. Ekstremitede ödem varsa istirahate alınır ve elevasyon yapılır. Bazı vakalarda antibiyotik gerekebilir. Metilprednizolon IV yetişkinde 1-2mg/kg 6-8 saatte bir, çocukta 1-2mg/kg (en çok 125 mg) 6 saatte bir verilir. Anaflakside kullanılan en önemli ajan Epinefrin erişkinlerde mg IM ( ml 1:1000) ve çocuklarda 0.01mg/ kg IM kullanılır. Yanıt alınamıyorsa dk sonra tekrarlanır.

4 Ciddi anaflakside ise adrenalin yetişkinde 5-10dk bir 0,05-0,1mg IV, çocukta 0,01 mg/kg, en çok 0,1 mg IV verilir. IV verilemiyorsa endotrakeal tüp içine 0,5 mg verilebilir. Yanlış dozu engellemek için hazır erişkin ve çocuk EpiPen 0.3 mg Epinefrin, EpiPen-Jr 0.15 mg Epinefrin bulunur. (Türkiye de yok) Bronkospazm ß 2 adrenerjik agonist (salbutamol, formoterol vb) nebulizasyon ile tedavi edilir. Hipotansiyon için masif kristaloid infüzyonu Santral venöz basınç takibi bu hastalarda yararlı olabilir. Antidot tedavisi yoktur. Uzun Vadeli Yönetimi ve Koruyucu Bakım Radyoalerjik emilim testi ve deri testi sistemik reaksiyon hakkında bilgi vermez. Anamnez bilgileri bize yol gösterebilir. Sistemik reaksiyonu olan her hastada ölçülmüş epinefrin kiti olmalıdır. Allerji uzmanı tarafından bilgilendirilmelidir. ÖRÜMCEKLER Dünya çapında yaklaşık tür örümcek bildirilmiştir. Örümcekler etobur hayvanlardır ve kurbanlarını felç ederek zehirlerler. Örümceklerin zehri insanları az etkiliyor. Nedenleri : 1. Örümcek dişleri insan derisini geçebilecek kadar uzun değil 2. Zehirleri insanda toksisite oluşturmak için yeterli değil 3. Zehrin kendisi memeli hücrelerinde az etkiye sahiptir En tehlikeli olanları ( Türkiye de sık gör.) - Kahverengi keşiş örümcek (Loxosceles reclusa) - Karadul örümcek (Latrodectus mactans, L. tredecimguttatus)

5 Kahverengi Keşiş Örümcek (Loxosceles reclusa) Bu örümceklerin zehirlerinde çeşitli enzimler vardır: 1. Hyaluronidaz 2. Nekrozdan sorumlu olan sfingomyelinaz. 3. Proteaz, Fosfolipaz, Kollogenaz Nekroz; nötrofil aktivasyonu, platelet agregasyonu ve tromboz sonucunda oluşur. KLİNİK Özellikler Başlangıçta ağrı, hafif eritem Eritem Hemorajik alan Ekimotik alan Nekrotik alan Skar Deri Grefti gerektirecek Skar Diğer sistemik belirti ve bulgular: mide bulantısı, kusma, ateş, titreme, hemoliz, trombositopeni hemoglobinüri, renal bozukluk, DİK, ölüm Tedavi Analjezik, Antibiyotikler, Antihistaminik Cerrahi debritman (Eğer ülserasyon gelişirse) Tetanoz proflaksisi Antiserum ( Türkiye de yok, Brezilya da at kaynaklı bir serum mevcut ancak yararı gösterilememiş)

6 Karadul Örümcek (Latrodectus) Kolşisin Dapsone ( Lökosit inhibitörü, mg PO 2 hafta) Hiperbarik oksijen Steroid (Metilprednizolon mg IV ) Klinik özellikler Zehrin aktif komponenti olan latrotoxin: Hiperkalsemi,Hipokalsemi,Nörotransmiterleri n (Asetilkolin ve Norepinefrin) aşırı salınımına neden olurlar. Isırık bölgesinde hissizlik, uyuşma ve ağrı Isırık bölgesinde eritem oluşur. Daha sonra hedef lezyona dönüşür. Tedavi Klinik sendroma latrodectism denir. Kurbanlar sıklıkla büyük kas gruplarında kas kramplarından şikayetçi olurlar Ağrılar sıklıkla gövde, sırt ve karna yayılırlar. Nadir görülen komplikasyonlar: AF, Miyokardit, Priapism, Ölüm. Yara yeri temizliği Tetanoz proflaksisi Morfin 2-10 mg (çocuk mg/kg), Meperidin mg (çocuk 1-2 mg/kg), Diazepam 5-10 mg (çocuk mg/kg) kullanılabilir. (Kas spazmı ve ağrılar için)

7 Kalsiyum klorid %10 luk 10 ml 20 dk monitorize bir şekilde infüze edilir ancak retrospektif bir çalışmalarda 163 Latrodectus zehirlenmesinde bu tedavinin efektif olmadığı bildirilmiştir. ( Ann Emerg Med 21: 782, 1992) En efektif tedavi parenteral opioid ve Latrodectus antiserumudur. Latrodectus un üç farklı antiserumu vardır. 1. Redback (L. hasselti) örümcek antiserumu (IM) (CSL Ltd., Melbourne, Australia), 2. Düğme örümcek antiserumu (IM) (South African Vaccine Producers Institute, Edenvale, South Africa), 3. Latrodectus mactans Antiserumu (IV) (Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, NJ. USA). Zırhlı örümcek Amerikada antiserum uygulanması sonrası 1 ölüm vakası anafilaksi sonucu olduğu bildirilmiştir. Başarılı bir uygulama için zehirlenmeden sonraki 90 saat içinde uygulanması gerekmektedir. Bu ilaç gebelerde kontrendike değildir. Zehirleri nörotoksiktir. En iyi bilinen zırhlı örümcek Phoneutria nigriventer tir. Boyları 3.5 cm ve ayak uzunlukları 6 cm kadardır. Klinik özellikler Zehirlerindeki nörotoksin Santral Sinir Sistemi, Spinal kord ve Otonom Sinir Sistemini etkiler. Sempatik aktivasyon (Taşikardi ve HT) Parasempatik aktivasyon (bulantı, kusma, terleme, salivasyon) Spinal kord zayıflaması (priapism), SSS etkilenmesi (vertigo, görme bozukluğu). Tedavi Yara terine lokal anestezi uygulamak ağrının kontrolünde yararlıdır. P. Nigriventer zehirlenmesinde antiserum (Instituto Butantan, São Paulo, Brazil) Tedavide Opioid kullanmak zehrin respiratuvar sistem üstünde etkisini artırdığından dolayı kontrendikedir.

8 Tarantulalar İri tüylü örümceklerdir. Kuzey ve Güney Amerikadaki Tarantulaların abdominal bölgelerinde bulanan kadifemsi tüyler savunmada da kullanılmaktadır. Karınlarında bulunan tüyler deriye saplanmaz ancak kornea ve konjuktivada bulunmuştur. Retinadan konjuktivaya kadar enfeksiyon oluşturabilir. Tarantula ısırıkları çok ağrılıdır. Lokal eritem ve ödem, ve ısırık bölgesinde sertlik ve koyuluk bildirilmiştir. Ateş dışında sistemik reaksiyon çok nadirdir. Tedavi semptomatik Tedavide tüylerin deriden uzaklaştırılması ve lokal kortikosteroidler kullanılır. AKREPLER Ağrı arı sokmasından biraz daha fazladır. Türkiye de 13 tür akrep tespit edilmiştir. Androctonus crassicauda ve Leiurus quinquestriatus türleri zehirlidir. Türkiye de Güneydoğu Anadolu bölgesinde Androctonus crassicauda, Ege bölgesinde Mesobuthus gibbosus türü akrep sokmaları sık görülmektedir. Zehirde bulunan nörotoksin sodyum kanal blokajı yapar. Sempatik ve parasempatik uyarı sonucu katekolamin ve asetilkolin salınımına yolaçar. Nörotransmitter salınımı artar. Klinik özellikler Isırılan bölgede ağrı, eritem, şişlik, lokal doku inflamasyonu, lokal parestezi Lokal belirtiler olmadığı halde sokulmuş alana parmakla vurma sonucu şiddetlenen ağrı ve parestezi olması TAP testi olarak adlandırılır.

9 Sistemik semptomlar Zehirlenmenin 4 evresi vardır Hiper-hipotansiyon Taşikardi-bradikardi Terleme Diplopi, nistagmus Bulantı-kusma Koagülopati Paralizi-parestezi Solunum depresyonu Pulmoner ödem Nöbet Ajitasyon Şok EVRE 1: Sokma bölgesinde ağrı, parestezi ve TAP testi (+) EVRE 2: Evre 1 + sokma bölgesinden etrafa doğru yayılan ağrı ve parestezi EVRE 3: En az birinin olması - İskelet kaslarında nöromusküler disfonksiyon - Ani ekstremite seyirmeleri - Üst solunum yolu disfonksiyonu - Konuşma bozukluğu - Salgılarda artış - Yutma güçlüğü EVRE 4: Kranial sinir ve iskelet kası nöromuskuler disfonksiyonunun bir arada bulunması Tedavi Öncelikle destek tedavisi ve stabilizasyon Tetenoz proflaksisi ve yara temizliği önerilir. Sokulan bölgeyi kanatma ve turnike faydasızdır. Kardiyojenik şok ve Akciğer ödemi varsa Dobutamin IV verilir. (5-20 mikrogram/kg/dk). Kardiyak semptomlar artan katekolamin ve renin aldosteron salgısına bağlı olduğundan ACE inhibitörleri (kaptopril), Vazodilatatörler (hidralazin) ve Kalsiyum kanal blokerleri (nifedipin) kullanılabilir. Hipertermi varsa parasetamol ve soğuk uygulama önerilir.

10 Toksin ileti bozukluğuna neden oldu ise Esmolol 25 mikrogram/kg/dk veya Propranolol mg/kg IV uygulanır. Nefes darlığı varsa mekanik ventilasyon açısından sıkı takip Ajite hastalarda Fenobarbital 5-10 mg/kg Konvülsiyon varsa Diazepam IV - Yetişkinde 5-10mg, en çok 30 mg; - Çocukta 5yaşın altında 0,1-0,3mg/kg - 5 yaşın üstünde 1-2mg, en çok 10 mg Diğer seçenek Midazolam (IV 0,1-0,2mg/kg) dır. Ağrı için analjezikler ve sokulan bölgeye %1 lik Xilokain uygulanabilir. Antiserum OPİOİDLER YETİŞKİN ÇOCUK MORFİN 2-10 mg (IV) 10-15mg (IM veya SC) 0,2-0,5 mg/kg (PO) 0,05-0,2 mg/kg (IV, IM) MEPERİDİN mg (IM) 0,5-2 mg/kg (IM) FENTANİL mikrogram (IV) 35mikrogram/kg (IV, IM) Türkiye de A.crassicauda için antiserum at kaynaklı Fab2 fragmanları içerir. Evre 1 de antiserum tedavisi gerekmez. Evre 2 de 1-2 flakon antiserum IM uygulanır. 1-2 saat içinde yanıt alınamaz ise aynı dozda tekrarlanır. KENELER Erişkinlerde Evre 3-4 de 5 flakon antiserum 1/10 oranında SF ile 30 dakika içinde monitörize bir şekilde IV verilir. Yanıt alınamazsa aynı dozda tekrarlanır. Çocuk ve yaşlı hastalarda doz artımına gidilmek gerekebilir. [zehir/vücut oranı fazla] Antiserum yan etkileri; anaflaksi ve serum hastalığıdır. KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ Lyme hastalığı, Kene paralizisi, Tularemi, Ehrlichiosis, Kolorado kene ateşi gibi hastalıklar kenelerden bulaşan hastalıklardır.

11 Lyme hastalığı B.burgdorferi spiroketinin neden olduğu hastalık olup Ixodes Scapularis tarafından bulaşmaktadır. Bazı kene türleri nörotoksin içermekte ve derin tendonları etkileyen gevşek paraliziye neden olan asendan kene paralizisi hastalığına neden olmaktadır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Kırım Kırım Kanamalı Ateşi 1956 Kongo Kongo Hastalığı 1968 İki etkenin biyolojik olarak aynı olduğu bulunmuş 1979 İki coğrafik bölgenin adına uygun olarak Kırım-Kongo Kongo Kanamalı Ateş Virüsü (BUNYAVİRUS) (Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Virus; CCHFV) Bilinen 850 tür keneden 30 kadarı KKKA bulaşına neden olan virüsü taşır. UV ile hızla inaktivasyon Dezenfektanlara duyarlı %1 hipoklorid, %2 gluteraldehit Isı ile kolayca inaktivasyon 56 o C de 30 dk, 75 o C de 5dk

12 Bulaş İnfekte kenelerin ısırması, ezilmesi İnfekte hayvanların kan ve dokuları ile temas İnfekte hayvanların pişirilmemiş sütlerinin içilmesi İnfekte kişilerin kan ve dokuları ile temas, nazokomiyal bulaş Laboratuar kazaları İnkübasyon süresi 3-9 gün, kan ile bulaşta 4-13 gün Klinik Boğaz ağrısı, sarılık, fotofobi ve duygu durum değişikliği ile başlar. Daha sonra kanama bulguları açığa çıkar ( peteşi, burun-dişeti kanaması, hemoptizi, hematemez, melena, hematüri vs) Hastalık ilerleyince şok, SSS fonksiyon bozukluğu, koma, karaciğer-böbrek- akciğer yetmezliği gelişir. Laboratuvar bulguları Trombositopeni AST-ALT yüksekliği Lökopeni LDH, CK yüksekliği Total protein düşüklüğü Hiperbilurubinemi Real Time-PCR (tag-man esaslı) 16 KKKA şüphesi olan hastaların beşinde viral RNA saptanmasını sağlamıştır. RT-PCR normal PCR dan daha duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Tedavi ve Korunma Sıvı elektrolit takibi ve replasmanı Kan komponentlerinin takibi ve replasmanı (taze donmuş plazma ile faktör, trombosit süsp. ile trombosit verilmesi) Kanama takibi ve tam kan replasmanı Şok durumunda vazopressörlerin kullanımı Forseps ve cımbızlar kenelerin deriye yapıştığı yere en yakın yerden tutulup dışa doğru kibarca çekilmesi önerilmektedir Patojenlerin aktarılması zamanla doğru orantılı olduğu için kenenin hemen çıkarılmalıdır.

13 Antiserum ETKENE YÖNELİK TEDAVİ: Antiserum kullanılması Ribavirin kullanılması Aşı çalışmaları İyileşen hastalardan elde edilen bağışık serum bazı durumlarda kullanılmış olmasına rağmen yararı gösterilememiştir. Sağlık Bakanlığı çalışması; hastalardan alınan serumun atlara verilmesi ve antiserum çalışması Ribavirin Hayvan deneylerinde infekte farelerde viremiyi önlemediği ancak organ patolojisini engellediği gösterilmiştir. İlacın oral ve parenteral formları, hem tedavi hem de proflaksi amacıyla kullanılmıştır. Literatür sonuçları ilacın hem tedavi hem de proflaksi açısından genelde başarılı bulunduğunu belirtmektedir. İran da 69 hastanın 61 i (% 88.9) ribavirin tedavisi ile sağ kalmıştır. * Clin Infect Dis 36: , Kore de askerlerde temas sonrası profilakside başarı ile kullanılmıştır. ** Kastamonu da 85 KKKA hastasında yapılan bir çalışmada erken Ribavirin tedavisinin olumlu etkileri gösterilmiş. 2 gr (30 mg/kg) yükleme dozu, 4x1 gr (15 mg/kg) 4 gün, 3x0.5 gr (7.5 mg/kg) 6 gün IV 2 gr yükleme dozu, 4x1 gr 4 gün, 4x0.5 gr 6 gün PO Çocuklar için tedavi önerisi henüz yoktur. Ribavirin, embriyotoksik ve teratojeniktir. Ribavirin in en önemli yan etkisi; hemolitik anemidir.

14 Aşı KKHA ne karşı fare beyin derivesinden inaktif bir aşı elde edilmiş ve Doğu Avrupa da küçük çapta kullanılmış olmasına rağmen insanlar için etkin ve emniyetli aşı henüz mevcut değildir. Endemik bölgelerde kişisel korunma önlemleri 1. Kenenin aktif olduğu dönemlerde kenelerin bol bulunabileceği alanlardan kaçınılmalıdır. 2. Kene ısırmasını önlemek için giysilere ve deriye repellent (sinek, böcek savar) uygulamalıdır. 3. Giysilerin ve cildin düzenli olarak kene açısından kontrolü yapılmalıdır. 4. Kimyasal madde kullanımı kenelerin kusmasına neden olacağından, keneler mekanik olarak yavaşça ve tek bir hareketle parçalanmadan çıkarılmalıdır. 5. Sağlık çalışanları cerrahi prosedürler esnasında kesici yaralanmalara dikkat etmelidir. 6. İnfekte kan ve doku ile temas eden sağlık çalışanları temastan sonraki 14 gün boyunca ateş ve semptomlar yönünden günlük olarak izlenmelidir. 7. Şüpheli veya doğrulanmış olgu ile temas sonrasında ribavirin ile proflaksi uygulanmalıdır: 4 x 0.5 gr/ 7gün PO. SÜRÜNGENLER YILANLAR Türkiye de bilinen 53 yılan türü var. Ülkemizde 6 familya mevcut: - Typhlopidea - Leptotyphlopidea - Boidea - Colubridea - Viperidea (Zehirli) (Engerekgiller) - Elapidea (Zehirli) (Kobralar)

15 Zehirli-Zehirsiz ayrımı 1. Pupilleri yuvarlak zehirsiz, vertikal-eliptik zehirli 2. Diş izleri olması zehirli 3. Burun delikleriyle gözleri arasındaki bölgede Pit denilen bir organcık olanlar zehirlidir. 4. Zehirli yılanların kafaları üçgen biçiminde 5. Zehirli yılanların ventral yüzünde anal tabakadan kuyruğa kadar olan kısımda tek sıra pul-plak varken, zehirsiz yılanlarda çift sıra olarak devam eder. Klinik Sindirim sistemi: Bulantı, Kusma, İshal ve Karın ağrısı, Diş eti kanamaları Dolaşım sistemi: Taşikardi, Hipotansiyon, Şok, AF, II.derece AV blok, Taşiaritmiler Sinir sistemi: Baş dönmesi, Anksiyete, Uyku hali, Bilinç değişiklikleri, Konvülsiyon Böbrekler: Proteinüri, Hematüri, Oligüri, ABY Solunum: Bronkospazm, Akciğer ödemi, Takipne, Akut Akciğer Hasarı Kan: Trombositopeni, Lökositoz, Anemi, PT ve PTT uzaması, Fibrinojen azalması ve Fibrin Yıkım Ürünlerinde artış Göz: Kobra gibi tüküren yılanlarda Konjonktivit, Ağrı, Fotofobi, Kornea ülseri Diğer sistemik belirtiler: Kas güçsüzlüğü, Alerjik reaksiyonlar, Terleme, Titreme, Paresteziler, Hiperpotasemi ve Hipoglisemi Klinik olarak 4 evrede değerlendirilir.

16 Evre saat boyunca zehirlenme bulgusu yoktur. Antiserum kullanılmaz. Yara bakımı, tetanoz proflaksisi ve proflaktik antibiyotik kullanımı önerilir. 8 saat gözledikten sonra taburcu edilir. Evre 1 Hafif doku şişliği vardır. Sistemik bulgu yok Laboratuvar bulguları normal Antiserum kullanılmaz Tedavi ve taburcu Evre 0 ile aynı Evre 2 Isırık yerinde ödem, ağrı ve şişlik Laboratuvar bulgularında bozulma Zehirlenmenin şiddetine göre 2-10 flakon antiserum önerilir. Tetanoz proflaksisi, geniş spektrumlu antibiyotik, monitörizasyon, sıvı tedavisi ve fasyotomi önerilir. Evre 3 İlerleyici ödem, ekimoz, nekroz, koagülopati, böbrek yetmezliği, kardiyopulmoner arrest flakon antiserum Tetanoz proflaksisi, geniş spektrumlu antibiyotik, monitorizasyon, sıvı tedavisi ve fasyotomi Yoğun bakımda izlenmeli Tedavi İlk yardımda ÖNERİLMEYENLER - Katetrizasyon - İnsizyon - Amputasyon - Vakumla, şırınga yada ağızla emme - Yara yerine enjeksiyon - Turnike İlk yardımda ÖNERİLENLER - Yara yeri ıslak bezle kibarca silinmeli - Isırılan ekstremite immobilize edilmeli - En yakın sağlık merkezine gidilmeli - Yılan yakalandı ise incelenmeli, başı mutlaka değerlendirilmeli

17 Diş izine bakılmalı Kanayan diş izi olan ekstremite atele alınmalı Monitörizasyon, vital takibi yapılmalı Nörolojik değerlendirme Doku ödeminin yayılımı değerlendirilmeli En az 8 saat takip edilmeli Hipotansiyon gelişirse masif sıvı replasmanı yapılmalı Tetanoz proflaksisi Enfeksiyon gelişirse antibiyoterapi Steroid tedavisi tartışmalı (allerjik tablo ve serum hastalığı gelişirse) Prednizon 60mg/gün 1-2 hafta. Antiserum Ülkemizde üç tip antiserum bulunmaktadır European Viper Venom (Intervax Biological Ltd. Zagreb, Hırvatistan) antiserumdur. Zagreb serumu olarak bilinmektedir. 10 ml flakonlar halindedir. -2. Pasteur Ipser Europe (Pasteur Merieux, Lyon, Fransa) preparatıdır. -3. Polyvalent Snake Venom Antiserum (Vacsera, Giza, Mısır) içerisinde 9 yılan türünün zehirine karşı antiserum bulunmaktadır. Antiserum doktor gözetiminde her türlü ekipmanın bulunduğu ortamda verilmelidir. Antiserum 2 flakon başlanıp daha sonra hastanın durumuna göre artırılması önerilmektedir. Çocuk ve yetişkin dozu aynı POLİVALAN ANTİSERUM At serumundan elde edilir IgG ( dalton) Total protein: 2,1 gr Albümin 120 mg Total antibody IgG %18.9 Beyaz renkli Pasteur Ipser Europe Polyvalent Snake Venom Antiserum POLİVALAN İMMÜN Fab Koyun serumundan elde edilir Fab (50000 dalton) Total protein 1,5 gr dan az Albümin %0,5 den az Total antibody Fab %85 Sarı renkli 2000 yılında FDA onayı almıştır European Viper Venom

18 Antiserum endikasyonları Kompartman sendromu, yaygın nekroz ve ekstremitenin yarısını geçen ödem Hemodinamik bozukluk, spontan sistemik kanamalar, koagülopati Şok, hipotansiyon, EKG anormalliği, akciğer ödemi Yaygın kas yıkımı, CPK yüksekliği ve ABY Hipoksemi, metabolik asidoz gibi ciddi sistemik bulgular Antiserumun yeterli miktarda verildiğini gösteren belirteçler Hasta hızla kendini iyi hisseder. Dişeti kanaması, 15 ila 30 dakika içinde durur. Pıhtılaşma testi 3-9 saat içinde normale döner. Bir saat içinde kan basıncını normalleştirir. Kardiyak aritmiler kaybolur. Nörotoksik etkileri 30 dakika içinde kaybolmaya başlar, tam iyileşme daha uzun sürer. Birkaç saat içinde aktif hemoliz ve rabdomiyoliz durur. İdrar daha sonra normal rengine döner. Antiserum yan etkileri Erken reaksiyon; dk içinde kaşıntı, ürtiker ve anaflaktik şok Pirojenik reaksiyon; 1-2 saat sonra ateş, üşüme, titreme, deride solukluk Kompartman Sendromu Ekstremitelerdeki kompartman içi basınç 0-9 mmhg dir. Yılan ısırığı olan ekstremitede bu basınç artar. Kasların gerilmesine bağlı palpasyonla ağrı, sinir basısına bağlı parestezi ve kaslarda güçsüzlük Tedavide antiserum, mannitol verilmeli, basınç mmhg nin üzerine çıkıyorsa fasyotomi yapılmalıdır. SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

Yılan-akrep Zehirlenmeleri

Yılan-akrep Zehirlenmeleri Yılan-akrep Zehirlenmeleri Dünyada 2500 kadar yılan türü olduğu tahmin edilmekte, 1/3 ü insanlar için tehlikeli Türkiye deki 41yılan türünden 28 i zehirsiz, 1/3 ü zehirlidir. Zehirli yılanların; 10 türü

Detaylı

YILAN ANTİVENOMU Uzm.Dr. Erdal YILMAZ T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

YILAN ANTİVENOMU Uzm.Dr. Erdal YILMAZ T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği YILAN ANTİVENOMU Uzm.Dr. Erdal YILMAZ T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sunum planı Epidemiyoji Ülkemizdeki Zehirli Yılanlar Yılan zehirinin

Detaylı

Hayvan Isırma/sokmaları OLGU

Hayvan Isırma/sokmaları OLGU Hayvan Isırma/sokmaları Dr. Mukaddes Güneli DEÜTF Tıbbi Farmakoloji AbD. 1 OLGU 59 yaşındaki kadın hasta sol ayak bileğinin iç yüzünden örümcek ısırması nedeniyle acil servise başvurdu. Başlıca yakınmaları

Detaylı

BOTULİNUM ANTİTOKSİN. Uzm. Dr. Ş Ömür Hıncal SBÜ Bağcılar EAH Acil Tıp Kliniği

BOTULİNUM ANTİTOKSİN. Uzm. Dr. Ş Ömür Hıncal SBÜ Bağcılar EAH Acil Tıp Kliniği BOTULİNUM ANTİTOKSİN Uzm. Dr. Ş Ömür Hıncal SBÜ Bağcılar EAH Acil Tıp Kliniği Tarihçe İlk olarak 1820 lerde Almanya da Sosisten zehirlenme Latince: Botulus (sosis) Bacillus Botulinus Patogenez C. botulinum

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 27 Mart 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 27 Mart 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 27 Mart 2017 Salı Uzman Dr. M. Tuğba Çöğürlü Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı 27.03.2018 Prof.

Detaylı

Yılan Akrep-Örümcek-Arı Isırıkları. Dr. Ayça Açıkalın Akpınar Adana Numune Eğit.ve Araşt. Hastanesi

Yılan Akrep-Örümcek-Arı Isırıkları. Dr. Ayça Açıkalın Akpınar Adana Numune Eğit.ve Araşt. Hastanesi Yılan Akrep-Örümcek-Arı Isırıkları Dr. Ayça Açıkalın Akpınar Adana Numune Eğit.ve Araşt. Hastanesi Venomu Olan Hayvan ısırıkları Tüm dünyada yılda 1,5 milyon insan venomu olan hayvanlar tarafından ısırılıyor

Detaylı

Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi. Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014

Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi. Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014 Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014 Hipersensitivite Fizyopatolojisi İmmün sistem kemoterapötik ya da biyoterapötik

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2015

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2015 KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2015 KKKA-Türkiye 2002 yılının ilkbahar ve yaz aylarında özellikle,

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 03 Ekim 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 03 Ekim 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 03 Ekim 2017 Salı Uzm. Dr. M. Tuba Çöğürlü Prof. Dr. Metin Aydoğan Kocaeli Üniversitesi Tıp

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ PROF.DR. ZÜLAL ÖZKURT Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Erzurum VII. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu Doğu

Detaylı

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ Dr. Lale Sever Intradiyalitik Komplikasyonlar Sık Kalıcı morbidite Mortalite Hemodiyaliz Komplike bir işlem! Venöz basınç monitörü Hava detektörü

Detaylı

Sokmaları. Dr. Murat ORAK DÜTF Acil Tıp T p AD.

Sokmaları. Dr. Murat ORAK DÜTF Acil Tıp T p AD. Türkiye de Akrep ve Yılan Y Sokmaları Dr. Murat ORAK DÜTF Acil Tıp T p AD. Yılan Isırmalar rmaları Dünyada bulunan 14 yılan y familyasından sadece 5 yılan y familyası zehirlidir. Colubridea Elapidae(kobra,

Detaylı

05.01.2011. Epidemiyoloji ISI-İLİŞKİLİ ACİLLER. Patofizyoloji. Klinik. Prickly heat. Heat edema

05.01.2011. Epidemiyoloji ISI-İLİŞKİLİ ACİLLER. Patofizyoloji. Klinik. Prickly heat. Heat edema ISI-İLİŞKİLİ ACİLLER Haldun Akoğlu Epidemiyoloji Isı artışı ile ilişkili ölümler daha çok yaşlılarda görülmekte < 40 yaş; 1/1000 000 > 85 yaş; 5/1000 000 Patofizyoloji Isı üretimi ile ısı kaybı arasındaki

Detaylı

DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018

DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018 DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018 GİRİŞ Demir ilaçları anemi tedavisinde (özellikle gebelerde ve çocuklarda) En sık 6 yaş altı çocuklarda

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

ANAFLAKSİ. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ

ANAFLAKSİ. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ ANAFLAKSİ Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ Hayatı tehdit eden birçok hastalığın ilk tanı ve tedavisi Acil Servis te yapılıyor Anafilaksi gibi, bu hastalıkları içeren kılavuzlar diğer kliniklerce

Detaylı

Giriş. Patofizyoloji. Epidemiyoloji

Giriş. Patofizyoloji. Epidemiyoloji Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Giriş Böcek ısırıkları hafif lokal reaksiyondan, ciddi anaflaktoid şoka kadar belirti ve bulgular oluşturabilirş Böcek ısırıklarındaki

Detaylı

Astım Tedavisinde Kullanılan İlaçların

Astım Tedavisinde Kullanılan İlaçların Bölüm 25 Astım Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Astım Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Dr. Fevzi DEMİREL Nefesle Alınan Kortizonlu İlaçların Yan Etkileri Astım tedavisinde kullanılan

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

Allerji ve Anaflaksi

Allerji ve Anaflaksi Allerji ve Anaflaksi Tanım Anafilaksi: Hipotansiyon veya havayolu tıkanıklığı ile karakterize IgE bağımlı mast hücre mediatörlerinin oluşturduğu ciddi sistemik aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Anafilaktoid:

Detaylı

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Journal of Clinical and Analytical Medicine Acil Tıp El Kitabı Güçlü Aydın, Ümit Kaldırım Opioidler Analjezi bilinç değişikliği yaratmadan ağrının azaltılmasıdır. Akut

Detaylı

AKREP SOKMASI VE YILAN ISIRMASI. Yrd.Doç.Dr. İlyas Yolbaş

AKREP SOKMASI VE YILAN ISIRMASI. Yrd.Doç.Dr. İlyas Yolbaş AKREP SOKMASI VE YILAN ISIRMASI Yrd.Doç.Dr. İlyas Yolbaş Akrep öldürür: Ciddi Akrep sokmalarında genelde klinik hızlı ilerler kalp yetmezliği, akciğer ödemi ve şok sonucu hasta ölür. Uzuv kaybı çok nadirdir.

Detaylı

Transfüzyon Reaksiyonları

Transfüzyon Reaksiyonları Transfüzyon Reaksiyonları Dr. Feruza TURAN SÖNMEZ Düzce Üniversitesi Acil Tıp Kliniği Transfüzyon ve Komplikasyonları Kanın alınmasından başlamak üzere, transfüzyona kadar geçen aşamaların herhangi birinde

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

Parasetamol ve Salisilat Zehirlenmeleri. Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

Parasetamol ve Salisilat Zehirlenmeleri. Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Parasetamol ve Salisilat Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örnekleri Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk kriterleri

Detaylı

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Kırım-Kongo Kanamalı Ateş (KKKA), keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etkenin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda

Detaylı

Otakoidler ve ergot alkaloidleri

Otakoidler ve ergot alkaloidleri Otakoidler ve ergot alkaloidleri Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antihistaminikler 2 2 1 Serotonin agonistleri, antagonistleri, ergot alkaloidleri 3 3 Otakaidler Latince "autos" kendi, "akos"

Detaylı

Dev grup > 1,000,000 tür tahmini: 1,000,000 artropod 1,190,000 hayvan ~ % 84 tüm hayvanların

Dev grup > 1,000,000 tür tahmini: 1,000,000 artropod 1,190,000 hayvan ~ % 84 tüm hayvanların Yrd.Doç.Dr.Süleyman Türedi K.T.Ü. Tıp Fakültesi Acil Tıp AD-Trabzon Dev grup > 1,000,000 tür tahmini: 1,000,000 artropod 1,190,000 hayvan ~ % 84 tüm hayvanların Destek Hareketlilik Yüzme, uçma, zıplama

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

BÖCEK ALLERJİLERİ. Doç. Dr. Emel Kurt Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD- Allerji Bilim Dalı

BÖCEK ALLERJİLERİ. Doç. Dr. Emel Kurt Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD- Allerji Bilim Dalı BÖCEK ALLERJİLERİ Doç. Dr. Emel Kurt Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD- Allerji Bilim Dalı Konuşma akışı Epidemiyolojik bilgi Arılar Reaksiyon özellikleri Tanı Tedavi Anaflaksi ile

Detaylı

ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ «

ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ « ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ « Sunum planı Epidemiyoloji Farmakokinetik Klinik özellikler Tanı Tedavi Sonuç Epidemiyoloji

Detaylı

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas MYOLOGIA CRUSH SENDROMU Dr. Nüket Göçmen Mas Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Kas hücresi ve kas dokusu Kısalma özelliğini taşıyan hücreye kas hücresi denir. Bunların oluşturduğu dokuya

Detaylı

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Dr.Canan Aykut Bingöl Yeditepe Üniversite Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kardiak Arrest 200 000-375 000 kardiak arrest/yıl (ABD) %20 spontan dolaşım sağlanıyor

Detaylı

ZEHİRLENMELER HAZIRLAYAN NESLİHAN GÖÇMEN

ZEHİRLENMELER HAZIRLAYAN NESLİHAN GÖÇMEN ZEHİRLENMELER HAZIRLAYAN NESLİHAN GÖÇMEN Zehir, belirli bir miktarda alındığında vücutta kalıcı veya geçici tahribatlar yaratan zararlı maddelerdir. Zehirlenme ise vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

27.09.2012 PLAN ISIRIK VE SOKMALAR. Yılan Isırıkları. Zehrin farmakolojisi. Epidemiyoloji

27.09.2012 PLAN ISIRIK VE SOKMALAR. Yılan Isırıkları. Zehrin farmakolojisi. Epidemiyoloji ISIRIK VE SOKMALAR Dr.M.E.Kavasoğlu Acil Tıp A.D 03.04.2012 PLAN Yılan ısırıkları Akrep sokmaları Örümcek ısırıkları Arı sokmaları Yılan Isırıkları Dünyada 2500 tür yılan olup insanlar için tehlikeli tür

Detaylı

AŞI ve ALERJİ. Prof Dr Zeynep Tamay Istanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Çocuk İmmunolojisi ve Alerji BD

AŞI ve ALERJİ. Prof Dr Zeynep Tamay Istanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Çocuk İmmunolojisi ve Alerji BD AŞI ve ALERJİ Prof Dr Zeynep Tamay Istanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Çocuk İmmunolojisi ve Alerji BD Aşı reaksiyonları Non-alerjik reaksiyonlar (Hipersensitivite ) Alerjik reaksiyonlar

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TIENAM 500 mg I.V. enjektabl flakon Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde(ler): Her bir flakon steril olarak 500 mg imipenem (imipenem monohidrat olarak) ve 500 mg silastatin (silastatin

Detaylı

AŞI UYGULAMALARI. Dr. Sevtap GÜNEY Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sosyal Pediatri Bilim Dalı, ANTALYA

AŞI UYGULAMALARI. Dr. Sevtap GÜNEY Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sosyal Pediatri Bilim Dalı, ANTALYA AŞI UYGULAMALARI Dr. Sevtap GÜNEY Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sosyal Pediatri Bilim Dalı, ANTALYA 1 HBV 0,1,6 ay BCG 2. ay KPA 2,4,6,12. ay DaBT-IPA

Detaylı

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi

AKUT BATIN da ANALJEZİ. Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi AKUT BATIN da ANALJEZİ Dr Mustafa ÇALIK GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi KARIN AĞRISI Karın bölgesinde bölgesel olarak hissedilen ağrıların tamamına karın ağrısı diyoruz. Bu ağrılar; bazen karın

Detaylı

Tularemi Tedavi Rehberi 2009. Doç. Dr. Oğuz KARABAY Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

Tularemi Tedavi Rehberi 2009. Doç. Dr. Oğuz KARABAY Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Tularemi Tedavi Rehberi 2009 Doç. Dr. Oğuz KARABAY Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği 1 Rehber nasıl hazırlandı? Güncel kaynaklar 5 rehber, İnternet

Detaylı

Yaralanma ve kanamalarda ilk yardım ve acil kan transfüzyonu. 2 Kanamalı hastaya ilk yardım prensiplerini öğretmek.

Yaralanma ve kanamalarda ilk yardım ve acil kan transfüzyonu. 2 Kanamalı hastaya ilk yardım prensiplerini öğretmek. 1. Komite: Enfeksiyon Hastalıkları ve Hemopoetik Sistem Komitesi- Dönem 3, Türkçe Hastane öncesi bakım 1 Hastane öncesi hastaya prensiplerini öğrenmek Yaralanma ve kanamalarda ilk yardım ve acil kan transfüzyonu

Detaylı

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN LİTYUM LİTYUM İNTOKSİKASYONU Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Giriş Farmakokinetik Patofizyoloji İntoksikasyon Tedavi Takip-Taburculuk GİRİŞ Lityum, bipolar bozukluk akut manide

Detaylı

IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: Dr. Merve Gü eş Öza dı

International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: Dr. Merve Gü eş Öza dı International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: 2012 Dr. Merve Gü eş Öza dı 03.11.2015 Ta ı Sepsis; keli e olarak Yu a lıları kulla dığı putrid kokuş a de türetil iştir. The

Detaylı

Şok hastasına yaklaşım, kan ve sıvı resüsitasyonu. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Şok hastasına yaklaşım, kan ve sıvı resüsitasyonu. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Şok hastasına yaklaşım, kan ve sıvı resüsitasyonu Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Şok; kan dolaşımı ve doku perfüzyonunun azalması sonucu, Oksijen ve diğer hayati

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örneği Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ETACİD % 0,05 Nazal Sprey 2. BİLEŞİM Etkin madde: Mometazon furoat 50 mikrogram/püskürtme 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ETACİD erişkinler, adolesanlar ve 6-11 yaş arasındaki çocuklarda

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

Anafilaksi İle Başvuran Olgu

Anafilaksi İle Başvuran Olgu Anafilaksi İle Başvuran Olgu Dr Ebru ARIK YILMAZ Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji & İmmünoloji Bilim Dalı ebruarik@yahoo.com A.Ç 14 yaş erkek Daha önceden bilinen hastalığı yok Evde aniden

Detaylı

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Latince gerilme anlamına gelir. İstemli kasların tonik spazmıyla karakterize akut bir toksemidir. Etken: Clostridium tetani

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TIENAM 500 mg I.V. enjektabl flakon Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde(ler): Her bir flakon steril olarak 500 mg imipenem (imipenem monohidrat olarak) ve 500 mg silastatin (silastatin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MYODİN 4mg/2ml IM ampul Kas üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, sitrik asit monohidrat, susuz sodyum

Detaylı

Anafilaksi de ANAFİLAKSİ

Anafilaksi de ANAFİLAKSİ Kazalar hiçbir zaman planlı değildir Dr Afşın İPEKCİ Okmeydanı EAH Acil Tıp Kliniği İSTANBUL ANAFİLAKSİ Anafilaksi de İlk olarak 1902yılında Portierve Richettarafından tariflenmiştir. EPİDEMİYOLOJİ Gerçek

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

Hemşire Sevgi YATARKALKMAZ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Allerji ve İmmünoloji BD

Hemşire Sevgi YATARKALKMAZ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Allerji ve İmmünoloji BD Hemşire Sevgi YATARKALKMAZ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Allerji ve İmmünoloji BD 55y, erkek Retinal ven trombozu nedeniyle düzenli Coraspin ve depresyon nedeniyle Cipralex kullanmakta Daha

Detaylı

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilir; her ne kadar genellikle çok daha az ciddi olsa da insan çiçek virüsü hastalığına benzer. Maymun çiçek virüsü

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Nedir? Hastalık Mart-Eylül ayları arasında görülmekte EN FAZLA Temmuz ayında ortaya çıkmaktadır. 120 100 80 60 ıs y 'S k a V 40 20 0 Mart Nisan

Detaylı

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE MERS-CoV (Middle East Respiratoy Seyndrome- Corona Virus Mers-CoV Öyküsü İlk olgu: v Haziran 2012 Suudi Arabistan v Pnömoni ve akut böbrek yetmezliği-

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA),Nedir? insanlara kenelerin bulaştırdığı bir hastalıktır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Ateş, Üşüme, Titreme Yaygın Kas Ağrıları Baş Ağrısı Yüzde

Detaylı

Anafilaksi olgu senaryoları

Anafilaksi olgu senaryoları Anafilaksi olgu senaryoları Sekiz aylık bebek, kahvaltıda aile için hazırlanan sahanda yumurtadan ekmeğin ucuyla verilmesinden 20 dakika sonra tüm vücunda yaygın kızarma, dudaklarda şişme ve göğsünde hırıltı

Detaylı

Hayvan Isırma ve Sokmaları. Dr. A. Yürüktümen Ünal Akdeniz ÜTF

Hayvan Isırma ve Sokmaları. Dr. A. Yürüktümen Ünal Akdeniz ÜTF Hayvan Isırma ve Sokmaları Dr. A. Yürüktümen Ünal Akdeniz ÜTF Genel Hasta Yönetimi Yaranın değerlendirmesi Yara kapama/kapamama kararı Lokal reaksiyonların bakımı Özgül tedaviler Antibiyotik, tetanoz ve

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Fırat BEKTAŞ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Giriş Böcek ısırıkları hafif lokal reaksiyondan, ciddi anaflaktoid şoka kadar belirti ve bulgular oluşturabilir Böcek

Detaylı

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi HİPERKALSEMİ Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi Tanım: Hiperkalsemi serum kalsiyum düzeyinin normalden (9-11 mg/dl) yüksek olduğunda meydana gelen

Detaylı

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ GÜLDER GÜMÜŞKAYA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ TROMBOSİT NEDİR? 1 Kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinden biridir. Pıhtılaşma hücreleri olarak bilinir. 1mm 3 kanda

Detaylı

Hipoglisemi Tedavisi. Dr. Ömer Salt. Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye

Hipoglisemi Tedavisi. Dr. Ömer Salt. Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye Hipoglisemi Tedavisi Dr. Ömer Salt Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye Hipoglisemi sınıflaması Hafif hipoglisemi adrenerjik bulgular kan şekeri

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

İlaç Allerjisi İle Oluşan Klinik Sendromlar

İlaç Allerjisi İle Oluşan Klinik Sendromlar İlaç Allerjisi İle Oluşan Klinik Sendromlar Hepatik reaksiyonlar Çoğu ilaç kolestatik ya da hepatoselüler karaciğer değişikliklerine neden olur. Paraaminosalisilik asit, sülfonamidler, fenotiazinler karaciğerin

Detaylı

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su KULLANMA TALİMATI KEPLERON 4 mg / 2 ml IM Enjektabl Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk

Detaylı

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi ALLERJİ AŞILARI Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi Allerji aşıları Allerjen immunoterapi Allerjik bir hastaya giderek artan miktarlarda allerjen

Detaylı

Tarihçe. Epidemiyoloji Methamidofos, Diazinon, Diklorvos En sık özkıyım Genç erişkin yaş gurubunda daha sık Mortalite hala yüksek

Tarihçe. Epidemiyoloji Methamidofos, Diazinon, Diklorvos En sık özkıyım Genç erişkin yaş gurubunda daha sık Mortalite hala yüksek Tarihçe Uzm. Dr. Aydın Deniz Karataş Hatay İskenderun Devlet Hastanesi Kıymet Yazıcı Acil Servisi Clermont (1854)- tetraetilpirifosfat Lange, Krueger (1932)- dimetil, dietilfosforofloridat Schrade- parathion,

Detaylı

Pazoloji ve Kullanım Şekli Çocuklar ve erişkinlerde kullanımı aşağıdaki tabloda verilmiştir;

Pazoloji ve Kullanım Şekli Çocuklar ve erişkinlerde kullanımı aşağıdaki tabloda verilmiştir; KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NAC 200 mg efervesan tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Asetilsistein 200 mg Yardımcı madde(ler): Aspartam (E 951) Sodyum hidrojen karbonat

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI POLİSERA 10 ml IM/IV Yılan Isırmalarına Karşın Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Steril, Apirojen

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI POLİSERA 10 ml IM/IV Yılan Isırmalarına Karşın Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Steril, Apirojen KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI POLİSERA 10 ml IM/IV Yılan Isırmalarına Karşın Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Steril, Apirojen 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: POLİSERA,

Detaylı

Ortadoğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV)

Ortadoğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) Ortadoğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Sunum planı Giriş Etiyoloji Epidemiyoloji

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI Organizmalarda daha öncede belirtildiği gibi hücresel ve humoral bağışıklık bağışıklık reaksiyonları vardır. Bunlara ilave olarak immünoljik tolerans adı verilen

Detaylı

Olgu Eşliğinde Sepsise Yaklaşım

Olgu Eşliğinde Sepsise Yaklaşım Olgu Eşliğinde Sepsise Yaklaşım Prof. Dr. Çağrı BÜKE E.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 07.02.2015 (2) Çağrı BÜKE 1 Olgu 70 yaşında erkek hasta. Üşüme-titreme ile yükselen ateş, öksürük,

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Olgu Tartışması. Doç. Dr. Bülent ERDUR PAUTF Acil Tıp AD DENİZLİ Haziran 2012 ATOK

Olgu Tartışması. Doç. Dr. Bülent ERDUR PAUTF Acil Tıp AD DENİZLİ Haziran 2012 ATOK Tartışması Doç. Dr. Bülent ERDUR PAUTF Acil Tıp AD DENİZLİ Haziran 2012 ATOK A 17 yaş, önceden sağlıklı bayan hasta Okul sorunları nedeniyle suicidal amaçlı 50 tablet Sorbifer durules içiyor (320 mg iron

Detaylı

YıLAN - AKREP - KENE SOKMALARı

YıLAN - AKREP - KENE SOKMALARı YıLAN - AKREP - KENE SOKMALARı Dr. Mustafa YILMAZ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Elazığ Sunu planı Yılan ısırmaları Akrep sokması Kene ısırması YıLAN ısırmaları Dünyada tam olarak bilinmemekle

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz

ÜRÜN BİLGİSİ. CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz 1. ÜRÜN ADI ÜRÜN BİLGİSİ CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 5 ml de; Amoksisilin Klavulanik asit 250.00 mg 62.5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

Olgu sunumu. Sunu planı; - olgu. - epidemiyolji. - farmakoloji. - klinik

Olgu sunumu. Sunu planı; - olgu. - epidemiyolji. - farmakoloji. - klinik Sunu planı; - olgu Olgu sunumu Dr.murat BERBEROĞLU Akdeniz Üniversitesi Tıp fakültesi ACİL TIP ANABİLİM DALI 03.11.09 - epidemiyolji - farmakoloji - klinik - tanı - tedavi - algoritim 21 yaşında, bayan

Detaylı

Talasemide Transfüzyon. Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Hematoloji BD

Talasemide Transfüzyon. Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Hematoloji BD Talasemide Transfüzyon Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Hematoloji BD Talasemide Tedavinin Amaçları Hemoglobinin yükseltilmesi Oksijen taşıma

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU Hamza KADI Veteriner Hekim Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Viroloji Laboratuvarı Tarihçe 12. yy da bugünkü Tacikistan bölgesinde

Detaylı

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba KULLANMA TALİMATI MAXTHİO 4 mg/2 ml İM Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, sitrik asit monohidrat,

Detaylı

TARIM ZEHİRLERİ. Yrd. Doç. Dr. Cem ERTAN İzmir Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı

TARIM ZEHİRLERİ. Yrd. Doç. Dr. Cem ERTAN İzmir Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı TARIM ZEHİRLERİ Yrd. Doç. Dr. Cem ERTAN İzmir Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Pestisidler Tarım ürünlerini ve insan sağlığını tehdit eden etkenlere karşı kullanılan kimyasallardır İnsektisidler Böcek

Detaylı

Anestezi ve Termoregülasyon

Anestezi ve Termoregülasyon Anestezi ve Termoregülasyon Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Termoregülasyon Nedir? Isının düzenlenmesi, korunması, ideal aralığa getirilmesi amacıyla vücudun meydana getirdiği

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. BATTICON Pomad. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 100 g da: Etkin Madde Povidon iyot 30/06

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. BATTICON Pomad. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 100 g da: Etkin Madde Povidon iyot 30/06 KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI BATTICON Pomad 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 100 g da: Etkin Madde Povidon iyot 30/06 10.00 g Yardımcı Maddeler Yardımcı maddeler için 6.1 e bakınız.

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

Tatarcık Ateşi Doç. Dr. Üner Kayabaş İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Malatya

Tatarcık Ateşi Doç. Dr. Üner Kayabaş İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Malatya Tatarcık Ateşi Doç. Dr. Üner Kayabaş İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Malatya uner.kayabas@inonu.edu.tr Tatarcık-Yakarca (Filebotom) Takım:

Detaylı

HEMOSTAZİS S VE DOÇ.. DR. MEHMET FERAHMAN GENEL CERRAHİ AD.

HEMOSTAZİS S VE DOÇ.. DR. MEHMET FERAHMAN GENEL CERRAHİ AD. HEMOSTAZİS S VE TRANSFÜZYON TEDAVİSİ DOÇ.. DR. MEHMET FERAHMAN GENEL CERRAHİ AD. HEMOSTAZ MEKANİZMALARI Damar Cevabı Trombosit aktivitesi Pıhtılaşma mekanizması Fibrinolitik sistem Damar cevabı Kanama

Detaylı

HASTA DÜŞME RİSKİ VE BAKIM PLANI FORMU HEMŞİRELİK BAKIMLARI

HASTA DÜŞME RİSKİ VE BAKIM PLANI FORMU HEMŞİRELİK BAKIMLARI Sayfa No 1 / 5 ERİŞKİN PEDİATRİK TARİH: ADI SOYADI : HEMŞİRELİK BAKIMLARI El- yüz bakımı VARDİYA 08-16 16-24 24-08 Ağız bakımı Ο2 li SPO 2 / Ο2 siz SPO 2 Aile eğitimi Sıcak uygulama Dudak bakımı ( thiocilline

Detaylı

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Editörler Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Yazarlar Prof. Dr. Sakine Boyraz Doç.Dr.Hicran Yıldız Doç.Dr.Neriman Akansel Yrd.Doç.Dr. Evrim Çelebi Yrd.Doç.Dr. Funda Çetinkaya Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

İlaç ve Vaskülit. Propiltiourasil. PTU sonrası vaskülit. birkaç hafta yıllar sonrasında gelişebilir doza bağımlı değil ilaç kesildikten sonra düzelir.

İlaç ve Vaskülit. Propiltiourasil. PTU sonrası vaskülit. birkaç hafta yıllar sonrasında gelişebilir doza bağımlı değil ilaç kesildikten sonra düzelir. PTU sonrası vaskülit İlaç ve Vaskülit Propiltiourasil birkaç hafta yıllar sonrasında gelişebilir doza bağımlı değil ilaç kesildikten sonra düzelir. Propiltiourasil Daha çok P-ANCA pozitifliği PTU ile tedavi

Detaylı

Arş.Gör.Selda Çifçi 1

Arş.Gör.Selda Çifçi 1 Arş.Gör.Selda Çifçi 1 Bütün maddeler zehirdir. Zehir olmayan hiçbir madde yoktur. Zehir ile ilacı birbirinden ayıran onun dozudur. Paracelsus (1493-1541) 2 Herhangi bir kimyasal, fiziksel veya organik

Detaylı