ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları #3

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları #3"

Transkript

1 ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları #3

2 Şekerli ürünlere genel bakış Şekerli ürünler, ülkemizde ve birçok dünya ülkesinde yaygın olarak üretilmekte ve tüketilmektedir. Türkiye de üretilen şekerli ürünler büyük bir çeşitlilik göstermektedir ve bu çeşitlerin bir kısmı ülkemize ait geleneksel ürünlerdir. Türkiye de çikolata, tahin helvası ve diğer helvalar, lokum, jöleli şekerler, akide şekeri, cezerye, pekmez ve pestil gibi çeşitli şekerli ürünler üretilmektedir.

3 ŞEKERLİ ÜRÜNLER ÜRETİMİNDE KULLANILAN HAMMADDELER Doğal tatlandırıcılar Sakkaroz İnvert şeker Glikozlu tatlandırıcılar Şeker karışımları Laktoz Polialkoller Yapay tatlandırıcılar (Sakkarin) Diğer bileşenler

4 Şekerli Ürünler Üretiminde Kullanılan Diğer Bileşenler Nişasta Pektin Lezzet verici bileşenler (vanilya, hindistan cevizi) Yağlar Proteinler Soya ve yumurta albüminleri Jelatin Suda çözünen bitkisel zamklar Yüzey aktif maddeler (Lesitin) Asitlendiriciler Antioksidan maddeler Renk maddeleri

5 Şeker (sakkaroz) Şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilen sakkaroz şekerleme sanayinde kullanılan en önemli tatlandırıcı maddedir. Pratikte sakkaroz kristali büyüdükçe safiyeti artmaktadır. Üretim esnasında ham şerbette bulunan şeker dışı maddeler kristal yüzeyine yapışırlar. Küçük kristallerin yüzey alanları büyük olduğundan, bunlara daha fazla yabancı madde yapışabilmektedir. Hızlı çözünme açısından orta büyüklükte kristaller en uygundur.

6 Şeker (sakkaroz) Büyük kristaller güzel renkli, temiz ve saydam şekerleme üretimine olanak sağlarlar. Fakat bu tip kristal şekerler daha uzun sürede ve daha zor çözündükleri için daha fazla su eklenmesi, dolayısıyla ek işlemler gerekir. İnce ya da karışık boyutlu kristallerden oluşan şekerler, çözünme sırasında topaklanırlar ve tam olarak çözünmezler. Şekerleme ürünlerine şeker, Toz Şeker Pudra Şekeri olarak eklenir.

7 İnvert şeker Şekerleme sanayinde invert şeker, tamamen ya da kısmen invertleşmiş sakkaroz demektir. İnversiyon esnasında sakkaroz, su alarak glukoz ve fruktoz karışımı verecek şekilde ayrışır. İnvert şekerin şekerli ürünlerde kullanım amacı kristalizasyonun kontrolünü sağlamaktır. Hidroliz sonucu oluşan glukoz ve fruktoz sakarozdan çok daha yavaş kristalize olur.

8 İnvert şeker Sakkarozun bir kısmı invert şekere dönüştüğünde, bu iki şekerin suda toplam çözünürlüğü sakkarozun tek başına çözünürlüğünden daha fazladır. Bu nedenle invertleşme sonucu, sakkaroz azaldığı ve çözünürlük arttığı için kristalizasyon azalır. İnversiyonun gerçekleşmesi için sakkaroz çözeltisinin asit ilavesinden sonra ısıtılması gerekmektedir. İnversiyon enzimlerle de (invertaz) yapılabilir. İnvertleşme derecesi, sıcaklık, süre, kullanılan asit veya enzim miktarı ve asit çeşidi, çözeltinin ph sı, suyun sertliğine bağlı olarak değişir.

9 İnversiyon amacıyla en çok kullanılan maddeler sitrik asit (limon asidi), krem tartar (potasyum hidrojen tartarat), asetik asit, formik asit, sülfürik asit ve hidroklorik asittir. Sert karamela üretiminde ayrı bir invert şeker hazırlayıp ilave etmek veya piyasadan hazır olarak alınan invert şekeri kullanmak yerine genellikle bu inversiyon bileşikleri şeker çözeltisine katılarak pişirilmekte ve inversiyon, şekerleme üretimi sırasında direkt olarak sakarozdan gerçekleşmektedir. Ancak bu metotta eğer asit iyi dağılmazsa, ya da pişirme uzun süre alırsa, aşırı ve kontrolsüz bir invertleşme tehlikesi ortaya çıkar. Bu nedenle bu metot uygulanacaksa inversiyon için zayıf asitler, örneğin krem tartar tercih edilir.

10 Sakarozun tatlılık derecesi 100 kabul edildiğinde, invert şekeri oluşturan glukoz ve fruktozun tatlılık dereceleri sırasıyla 70 ve 180 dir. Bu nedenle invert şeker eşdeğer miktardaki sakarozdan daha fazla tatlılık sağlamaktadır. İnvert şeker higroskopik olduğundan çiğnenebilir tipteki birçok şekerlemenin kuruyarak gevrek, kırılgan bir hale gelmesini önlemede yardımcı olur.

11 Glikozlu tatlandırıcılar Nişastanın hidrolizi ile elde edilen ürünler olup bunlar: Glikoz şurupları Glikoz şurubu tozları Ham glikoz şekeri Glikoz (dekstroz)

12 Glikoz şurubu Glikoz şurupları, mısır nişastasının ya doğrudan asitle ya da asit-enzim kombinasyonu ile işleme tabi tutularak hidrolize edilmesi ile üretilmektedir. Hidrolizasyon derecesi ya da nişastanın daha küçük molekül ağırlıklı maddelere dönüşmesi; zaman, sıcaklık ve ph gibi işlem parametrelerinden etkilenir. Glikoz şurupları glikoz (dekstroz), maltoz ve daha büyük moleküllü şekerler ile dekstrinleri içeren viskoz, renksiz ve kristalize olmayan sıvılardır.

13 Glikozlu tatlandırıcıların özellikleri Ürüne tatlılık verirler. Ürünün taneliğinin kontrolünü sağlar. Tekstürün iyileştirilmesini sağlar. Glikoz şurupları sakorozun kristalizasyonunu önler ya da geciktirir. Ürünün nemini muhafaza eder. Glikoz şurupları tatlılıkları, viskoziteleri ve nem muhafaza edici özellikleri nedeniyle bazen invert şekerin yerini alır.

14 Laktoz Laktoz peynir altı suyundan kristalleştirilerek üretilir. Laktozun higroskopik özelliği zayıftır, çözünürlüğü ve tatlandırıcılık özelliği de diğer şekerlere oranla daha düşüktür. Laktoz süt ürünlerinin ana bileşeni olup şekerlemenin nem ve tadını muhafaza eder. Tatlılık derecesinin düşük olması nedeniyle bazı şekerlemelerin aşırı tatlılığını kontrol eder. Birçok şekerden daha yüksek sıcaklıklarda kristalize olduğundan karamel yapımında optimum renk oluşumunun kontrolünü sağlar.

15 Polialkoller Tatlandırıcı özelliğine sahip polihidrik alkollerin başlıcaları sorbitol, mannitol, ksilitol, maltitol ve laktitoldür. Bu maddeler tatlandırıcı madde olmanın yanısıra çoğunun metabolize edilmeleri için insüline gereksinim göstermemeleri nedeniyle şeker hastaları için özel şekerleme, çikolata ve benzeri tatlı ürünlerin hazırlanmasında kullanılırlar. Ancak tatlılık güçleri sakarozdan çok daha az olduğundan yapay tatlandırıcılarla beraber kullanılırlar.

16 Yapay tatlandırıcılar Yapay tatlandırıcıların tatlılık dereceleri sakorozdan çok daha fazla olduğundan az miktarda kullanılırlar. Sakaroz eklendikleri gıdaya kütle ve viskozite sağlarken yapay tatlandırıcılar böyle bir işlevi yerine getiremez. Ticari olarak en yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcı sakkarindir. Bu tür tatlandırıcılar kullanıldığında üründeki hacim ve kütle azalmasının bitkisel sakızlar ve diğer kalorik olmayan hacim oluşturucu maddelerle telafi edilmesi gerekir.

17 Nişasta Nişasta birçok bitkide karbonhidrat deposudur ve bitkilerin kök, yumru, tohum, meyva gibi kısımlarında bulunmaktadır. Nişasta çok sayıda glikoz molekülünün polimerleşmesi ile oluşmuş bir polisakkarit olup amiloz ve amilopektin adlı iki fraksiyondan oluşur. Nişasta granüllleri soğuk suda çözünmemekte, ancak suyu absorbe ederek çok az şişmektedirler. Bunun aksine, nişasta granülleri sıcak suda ısıtıldığında daha fazla şişmekte ve granüller parçalanarak yapısı bozulmaktadır. Bu olaya jelatinizasyon veya çirişlenme denmektedir.

18 Asit Modifiye Nişasta Modifiye nişastalar, doğal nişastanın fiziksel, kimyasal ve enzimatik uygulamaların bir veya birkaçının birlikte kullanılarak elde edilen, fakat nişasta özelliklerini tamamen kaybetmeyip bir ölçüde koruyan nişasta türevleridir. Asit modifiye nişastaların günümüzde endüstriyel olarak hazırlanmasına, nişasta şurubuna %1-3 HCl eklenmesi ve 50 C de saat bekletilmesiyle başlanmaktadır. Bu işlemden sonra nişasta şurubu nötralize edilmekte ve nişasta filtrasyonla geri alınmaktadır.

19 Bu reaksiyon sırasında asit, glikozidik bağları hidrolize etmekte ve nişastanın moleküler ağırlığı azalmaktadır. Asit modifiye nişastada granüler yapıda parçalanma daha fazladır ve ısıtıldıklarında daha az şişmektedirler. Jelatinizasyonun olduğu sıcaklık aralığı da genişlemektedir. Sonuç olarak asit modifiye nişastaların çiriş viskoziteleri doğal nişastalara göre daha az olmaktadır.

20 Nişasta Şekerleme yapımında mısır nişastası başlıca üç amaçla kullanılır. a) Jel oluşturucu bileşen olarak, b) Toza bulama materyali olarak c) Kalıplama materyali olarak

21 Nişasta jölesi yapımında, nişasta jel oluşturma görevini üstlenir. Kalıptan çıkan şekerlemelerin üzerine serpilerek bunların yapışkanlığını önlemeye ve yüzeylerinin kurumasına yardımcı olurlar. Toz haline getirilmiş nişasta özel olarak imal edilerek dökme şekerleri kalıplamada kullanılır. Bu nişastalar şekerlemenin nemini emmede etkilidir.

22 Pektin Pektin yüksek molekül ağırlıklı bir polimerdir. Pektin şekerleme jöleleri imalinde, pektin, jel oluşturucu madde olarak görev yapar.

23 Lezzet verici bileşenler-vanilya Vanilya tadı ve kokusu nedeniyle, çikolata ve şekerleme sanayinde kullanılmaktadır. Vanilya acı çikolatanın tadını geliştirip tamamlayan bir niteliğe sahiptir. Vanilin, vanilyanın en önemli tat bileşeni olup zaman zaman vanilyanın yerine kullanılmaktadır. Ancak vanilyanın tüm tadını sağlayabilmek için diğer bileşenlere de ihtiyaç vardır.

24 Lezzet verici bileşenler- Hindistan cevizi Hindistan cevizi şekerlemelerde, daha çok bir dolgu maddesi olarak kullanılır. Hindistan cevizi kitle oluşturucu etkiye sahiptir. Karamel, krem, nugat ve tofi tipi şekerlemelerde hindistan cevizi dolgu maddesi olarak işlev görür. Jöle, marşmelov ve benzeri şekerleme tiplerinin yapımında ise, hindistan cevizi kumsu (taneli) yapı oluşturucu bir madde olarak kullanılır.

25 Yağlar Çeşitli bitkisel yağlar rafine edildikten sonra ve çeşitli yöntemlerle katılaştırıldıktan sonra şekerleme ve çikolatalarda kullanılmaktadır. Hindistan cevizi ve kakao yağları da kullanılmaktadır. Hindistan cevizi yağı ürün yenildiğinde ağızda hoş ve serinletici bir his uyandırır.

26 Kakao yağı oksidasyona oldukça dayanıklı olup çikolata tadının kuvvetlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Kakao yağı yerine daha ucuz olan hidrojene pamuk tohumu yağı kullanılmaktadır. Tereyağı, margarin ve yer fıstığı yağı da bazı şekerlemelerde kullanılmaktadır. Şeker üzerini film halinde kaplayan yağ nemin içeri girmesine engel olur ve kristalizasyona karşı dayanıklılık sağlar.

27 Proteinler Çeşitli proteinler şekerlemelerin tekstürünü etkiler ve kabartıcı madde ve/yeya jel oluşturucu madde olarak görev yaparlar. Yumurta, soya ve jelatin proteinleri şekerleme içindeki dispersiye olmuş hava kabarcıklarını stabilize ederler. Soya albümini köpük oluşumunda etkilidir. Şekerleme şuruplarının havayla doyurulmasında kabartılmasında kullanılır. Jelatinin en önemli işlevi, sulu çözeltilerde jel oluşturmasıdır.

28 Suda çözünen zamklar Doğal suda çözünen, zamkların başlıcaları; keçi boynuzu, kitre, arap, karaya ve guar zamklarıdır. Bunlar, birçok üründe yapıştırıcı, kıvam verici, emülgatör, stabilizatör ya da film oluşturucu olarak görev yaparlar. Az miktardaki zamk toz halindeki şeker parçalarını birbirine yapıştırmak için yeterlidir.

29 Yüzey aktif maddeler En yaygın olarak kullanılanlar gliserol monostearatlar ve lesitindir. Yüzey aktif maddeler nişasta jöleleri ve meyan kökü şekerlemelerinin sertleşmesini geciktirmek Gliserol monostearatlar, sakız yapımında sakızın dişlere yapışmasını önlemek Şekerleme kalıplarının parlaklığını yitirmesini önlemek Naneli şekerlerin lezzet ve görünüşünü iyileştirmek Tat maddesi ve yağ emülsiyonlarını stabilize etmek Şekerlemelerde kristalizasyonu kontrol etmek gibi amaçlarla kullanılmaktadırlar.

30 Lesitin Hayvansal veya bitkisel kaynaklı lesitin kullanılmaktadır. Yumurta sarısı % 8-10, tereyağı % 1, soya fasulyesi ise % 16 lesitin içermektedir. Lesitin emülgatör, dispersiye olma, dağılma, stabilizasyon, nüfuz etme, yağlama, yağ hidrolizini engelleme, yumuşatma ve oksidasyonu önleme etkileri nedeniyle şekerlemelerde kullanılmaktadır.

31 Yağ içeren şekerlemelerde yağın sulu fazdan ayrılması söz konusudur. Lesitin yağla karışarak yağın tüm şekerlemede dağılmasını ve suyla stabil bir emülsiyon oluşturmasını sağlar.

32 Asitlendiriciler Asitler şekerleme sanayinde, meyve aroma maddeleri ile birlikte, aroma arttırıcı veya aroma belirginleştirici olarak kullanılırlar. Şekerleme sanayinde yaygın olarak kullanılan başlıca organik asitler sitrik, tartarik ve malik asit olup, bunları laktik ve fosforik asitler izler. Asitler hamura toz veya çözelti halinde katılabilirler. Katılma miktarları ise yapılan ürünün ve kullanılan asidin cinsine göre değişir. Asitler inversiyona neden olduklarından hamura mümkün olduğu kadar geç, yani pişmiş hamurun soğutulmasından sonra katılmalıdırlar.

33 Asitlendirici maddelerin görevleri Sakkarozu hidroliz ederek invert şekere dönüştürürler. Bu sayede kristalizasyonu kontrol eder, şekerlemelerin tatlarını etkiler ve şekerlemeye higroskobik özellik kazandırarak raf ömürlerini uzatırlar. Şekerlemelere ekşilik verirler. Özellikle limon, üzüm ve vişne tatlarını büyük ölçüde artırırlar. Pektin içeren jöle tipi şekerlemelerde pektinin katılaşması için gerekli olan asitliği sağlarlar.

34 Kuruyemişler Kuruyemişler şekerli ürünlere ilave lezzet vermek amacı ile katılmaktadırlar. Lokum gibi bazı şekerli ürünlerin cinsleri içerdikleri kuruyemiş tarafından tayin edilmektedir.

35 YAŞ MEYVELER VE LEZZET, KOKU, RENK VERİCİ DİĞER MADDELER Gül yaprağı veya gül mayası, vişne, çilek, rendelenmiş portakal ve limon lezzet vermek amacıyla kullanılan doğal aromalardır. Bunlar genelde %35 meyve, %65 şurup oranında hazırlanmaktadır. Bal, sakız, kaymak, doğal aroma ve boyalar şekerli ürünlerde kullanılan doğal katkılardır. Renklendirici yiyecekler, malt özü, bal, karamel, kakao tozu, renkli meyve suları vs. gibi maddeleri kapsar.

36 BOYA MADDELERİ Gıda boyaları veya yapay renk maddeleri her ülkenin gıda tüzüğünde kullanılabilecek cinsleri ve miktarları belirtilmiş olan kimyasal maddelerdir. Ülkemizde kullanılmasına izin verilen boyalar Tartrazine (sarı), Sunset yellow (portakal), Ponceau 4R (Kırmızı), Erythrozine (Kırmızı) ve İndigotin (Mavi) dir. Bu boyalar birbirleri ile çeşitli oranlarda karıştırılarak istenilen renk ve tonlar elde edilebilir.

37 Gıda boyaları çubuk, macun, toz gibi çeşitli şekillerde bulunabilir ve çabuk çözünmeleri oldukça yararlıdır. Uygulamada sorbitol, propilen glikol veya gliserin çözeltileriyle hazırlanan macun boyalar da kullanılmaktadır. Toz boyalar ise su, gliserin gibi çözücüler içinde çözüldükten sonra kullanılmaktadır. Sert şekerleme üretiminde bunlar genellikle %10 luk çözeltiler halinde bulunurlar. Boya çözeltisi istenilen konsantrasyonda hazırlanabilir ve genellikle pişirme sonunda ilave edilir. Boyaların pişirilme sıcaklığına dayanıklı olup olmadıklarından emin olmak gerekir.

38 DOLGULU VE DOLGUSUZ BONBON (SERT KARAMELA) ŞEKERLER Sert şekerlemenin (akide şekeri) en büyük özelliği yapılarının %97-99 unun şekerden oluşmuş olmasıdır. Bundan dolayı sert bir yapıya sahiptirler. Sert bonbon çok az su içeren (%2.5) saydam berrak, kırılgan, sert, renklendirilmiş, aroma ve lezzet verilmiş bir şekerli üründür. Bir şeker çözeltisinin konsantrasyonu yükseltildiğinde doyma noktası aşıldıktan sonra normal koşullarda kristalizasyon başlar ve işlem devam ettirildiğinde şeker tümden kristalize olur. Ancak çözeltinin doyma noktası aşılacak şekilde konsantrasyonu yükseltilirken kristalizasyon önlenirse bonbon (sert karamela) dediğimiz ürün meydana gelir.

39 DOLGULU VE DOLGUSUZ BONBON (SERT KARAMELA) ŞEKERLER Sert bonbon üretiminin esas şeker konsantrasyonu yükseltilen çözeltiye kristalizasyonu önleyici maddeler (glukoz şurubu veya invert şeker) ilave edilmesi veya üretim sırasında onların oluşmasının sağlanmasıdır. İnversiyon ürünleri çok higroskobik olduğundan bonbon üretiminde, kristalizasyonu önlemek için bunların yeterli düzeyde, havadan nem almamaları için de düşük dozda kullanılmaları gerekmektedir. Bu nedenle bonbonların tek tek ambalajlanmasının en önemli nedeni öncelikle havadan nem almasını önlemektir.

40 Bonbon Üretiminde Kullanılan Temel Ham ve Teknik Yardımcı Maddeler Dolgulu ve dolgusuz bonbon üretiminde temelde şeker, glukoz şurubu ve invert şeker kullanılmaktadır. Süt: Sert karamela üretiminde genellikle taze, tam yağlı (%3-3.5 yağ içeren) süt kullanılır. Yağlar: Daha çok dolgu maddelerinde kullanılmaktadır ve erime noktası C olan yağlar tercih edilmektedir. Yağlarla çalışırken iyi bir emülsiyon elde etmek önemlidir. Bu ise iyi bir karıştırma mekanizması ve emülgatörler kullanılarak sağlanabilir. Başlıca emülgatörler, lesitin (% ) ve monogliseritler (%1-2) dir.

41 Lezzet ve Tat vericiler: Doğal ve yapay olmak üzere iki tip lezzet verici madde vardır. Bal ve malt gibi doğal hammaddelerden iyi bir lezzet etkisi elde etmek için, bunları pişirme sırasında eklemek gerekir. Meyve veya meyve suyu konsantreleri dolgu maddesi olarak kullanılır. Özellikle alkollü dolgu maddesi hazırlamada kullanılan likörler için kullanılan bitki ve baharat ekstraktları doğal aroma vericiler arasında sayılırlar.

42 Sert şekerlemelerde kullanılacak aroma maddeleri buharlaşma kayıplarına karşı hassas olmamalı ve depolama sırasında oldukça kararlı olmalıdırlar. Dolgu maddeleri: Katı ve sıvı olmak üzere iki çeşit dolgu maddesi vardır. Sıvı dolgu maddeleri likörler, bal, malt özü ve gereğinde rengi ve tadı arttırılmış şuruplardır. Katı dolgu maddeleri ise çikolata, badem ezmesi veya benzerleri, yer fıstığı yağı, pralin vs. dir.

43 Üretim teknolojisi Açık ateşte pişirme, Vakumlu pişirici ile pişirme, Kesikli pişiriciler ile pişirme, Sürekli pişiriciler ile pişirme olmak üzere dört değişik pişirme yöntemi vardır.

44 Ateşte Açıkta Pişirme 1. Bu metodun uygulanmasında, istenen miktarda şeker uygun miktarda su içinde (şekerin üçte biri kadar) ısıtılıp çözülür. 2. Bu esnada kazan tekrar tekrar su ile yıkanarak kenarda oluşan kristaller eritilir veya sıvı düzeyinin üstünde bir buhar tabakası oluşturacak şekilde kazanın üstüne kapatılır.

45 3. Sıcaklık 110 C ye eriştiğinde yeterli miktarda glukoz şurubu eklenir veya inversiyon pişirme sırasında gerçekleştirilecekse bir asit eklenir. 4. Sıcaklık C ye erişinceye ve istenen özellik oluşana kadar pişirme sürdürülür C üzerinde hızlı bir inversiyon başladığı ve şeker 165 C de kısmen yandığı için bu metodla pişirmede gerekli önlemler alınmalıdır.

46 Vakumlu Pişiricilerle Pişirme Vakumlu pişiriciler, atmosferik basınçta çalışan pişiricilerin dezavantajlarını yok etmek amacıyla geliştirilmişlerdir. Son gelişmelerle bu tür pişiriciler, psi basınçta çalışabilen, yarı yarıya çelik ceketli kazanlar haline getirilmişlerdir. Vakumlu pişiriciler yardımıyla, şeker çözeltilerinin fazla nemi daha düşük sıcaklıklarda kaynatma ile uzaklaştırılabilir.

47 Vakumlu pişiriciler şeker çözeltisinin kaynama noktasını düşürmenin yanı sıra, pişmiş şeker kütlesinin pişiriciden daha düşük sıcaklıklarda boşaltılabilmesini de sağlarlar. Böylece asit, aroma ve boya maddeleri kütleye daha düşük sıcaklıklarda katılabilir.

48 Kesikli Pişiriciler ile Pişirme Normal üretim yanında, sütlü mamüller, dolgular ve karamelalar da kesikli pişiricilerle hazırlanıp işlenebilmektedir.

49 Sürekli Pişiriciler ile Pişirme Sürekli pişiriciler ince bir film halinde akan şurubun yüksek buhar basıncı yardımıyla ısıtılarak neminin uçurulması prensibine göre çalışırlar. Sürekli pişiricilerin hem atmosferik basınçta, hem de vakum altında çalışan türleri vardır.

50 Pişirme İlkeleri Bonbon üretiminde esas nokta aşırı doymuş şeker çözeltisi hazırlamak ve bunu soğuturken kristalizasyonu önlemek ve sertleşmiş olarak stabil halde tutabilmek için, uygun nitelik ve dozda glikoz şurubu ve/veya invert şeker ilave etmek veya bunu inversiyonu hızlandırıcı bileşikler kullanarak üretim sırasında oluşturmaktır. Bonbon üretimi sırasında inversiyon hızı, sıcaklık derecesinin yükselmesiyle artmaktadır.

51 Pişirme İlkeleri İnvert şeker oluşumu pişirmede ilave edilen belirli miktarda asitle sağlanmaktadır. Bu işlem için genellikle zayıf bir asit olan tartarik asit kullanılmaktadır. Pişirme sırasında hamurun ısınmasında bir duraklama veya sıcaklığın geri düşmesi halinde, anında hızlı bir kristalizasyon başlayacağı unutulmamalıdır. Bonbon hamurun pişirilmesine ne zaman son verileceği, üründe ulaşılmak istenen sertlikle ilgili bir husustur. Bonbonun sertliği içerdiği suyla ters orantılıdır.

52 Soğutma ve Şekil Verme Şeker kitlesinin soğutulması soğuk yüzeyler üzerinde yapılır. Hangi metotla pişirilmiş olursa olsun bonbon hamuru, pişirme sırasında mümkün olduğu kadar kısa sürede, bu amaca uygun bir soğuk tezgah üzerine boşaltılmalıdır. Soğuk tezgah üzerinde bulunan bonbon hamurunun sıcaklığı, soğuk yüzeyden başlayarak bonbon hamurunun diğer yüzeyine doğru, kitlenin kalınlığı boyunca düşer. Sıcaklığın düşmesi ile kitle plastik gibi bir yapı kazanır.

53 Asit, aroma ve boya maddeleri kitleye, soğutmanın hemen başında katılmalıdır. Aksi halde kitlenin sıcaklığındaki azalma ile viskozitesindeki artışın ters orantılı olması nedeniyle, teknik yardımcı maddelerin şeker kitlesine homojen dağılımı sağlanmadan istenilen plastikimsi yapı oluşabilir. Bonbon hamuru tezgahtan soğuk taraf daima içe doğru gelecek şekilde katlanarak alınır ve katlama sırasında adeta yoğrulur. Hamuru temiz ve saydam tutmak için gereğinden fazla yoğrulma yapılmamalıdır. Soğuk masadan alınan hamurun sıcaklığı yaklaşık 90 C olmalıdır.

54 Soğutma ve Şekil Verme Sürekli pişiricilerde tezgah kullanılmaz. Bunlarda pişiriciden gelen hamura renk ve lezzet maddeleri hemen ilave edilir ve bunu takiben soğutma otomatik bir soğutma bandında yapılır. Dolgulu ve dolgusuz sert karamelaların üretim yöntemi ve formülasyonu bu noktaya kadar hemen hemen aynıdır. Ancak hamurun soğutulmasından sonra, bunun dolgulu ve dolgusuz bonbona işlenmesinde farklılıklar başlar.

55 DOLGUSUZ BONBONLAR Soğutulmuş hamur tek bir parça olarak ruloze (konik merdane) doldurulur. Rulöz içten sıcak su ile ısıtılabilen konik merdanelerden oluşmaktadır. Bu merdaneler yardımıyla bonbon hamuruna, fazla soğutulmasına ve yapışmasına olanak tanımadan döndürülerek konik bir şekil verilir. Konik hale getirilmiş hamurun bir uçtaki çapı 30 cm. öbür ucunda ise sadece 2-3 cm dir. Bu konik hamur kitlesi, ince ucundan, rulozun hemen arkasında bulunan 3 veya 4 çift merdaneden oluşan filöz ünitesine verilmektedir. Bunun hemen ardından bonbona esas şeklini veren presler bulunmaktadır.

56 Preste şekillendirilmiş bir bonbon, yaklaşık 75 C olup, yapışma ve deforme olmasını önlemek için hızla çevre sıcaklığına kadar soğutulmalıdır. DOLGULU BONBONLAR Sert bonbonların ortası sıvı veya daha kıvamlı bir madde ile doldurulabilir. Bu dolgu maddeleri likör, yağlı veya meyveli kremalar gibi çok çeşitli lezzette ve nitelikte olabilirler. İç dolgu maddesi, rulözde dönmekte olan konik şeker hamurunun kalın tarafından sivri ucuna doğru uzanan bir boru içinde hamurun filöze girmesinden az önce bir pompa yardımıyla verilmektedir.

57 DOLGULU BONBONLAR Rulözden çıkan hamur halatı filöze geçer. Şeker halatı halinde ve hala sıcak olan kitle filöz yardımıyla bir taraftan kopmadan ve patlamadan ileri doğru taşınırken, diğer taraftan kalınlık ve yüzey açısından düzgün ve tekdüze bir şekilde prese ulaşır. Bonbonun kalınlığı şeker halatının prese ulaştığı sıradaki kalınlığı tarafından tayin edilir. Preste bonbonlar tek tek şekillendirir. Dolgulu bonbon üretiminin ekonomik olabilmesi için, filözden prese kadar kontinü bir üretim akışı olmalıdır.

58 BONBONLARIN SOĞUTULMASI Şekerler presten çıktıktan sonra mümkün olduğu kadar çabuk soğutulmalıdır. Soğutmada kullanılan hava kuru olmalı ve sıcaklığı 18 C nin altında bulunmamalıdır. Eğer soğutmada kullanılan hava nemliyse, kıymık ve toz şeklindeki şeker parçaları nem absorbe ederek bantlara yapışır ve böylece soğutucu çok çabuk kirlenir. Sıcaklık derecesi 35 C ye kadar indirilmiş bir bonbon, artık soğutulmuş sayılır.

59 AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA İnvert şekerin bilinen higroskopik özelliği nedeniyle bonbonların havayla ilişkisini olabildiğince azaltmak veya kesmek gerekmektedir. Bunların cam kavanoz veya teneke kutular gibi nem geçirmez ambalajlarda muhafazası çok uygun bir yöntemdir. Çünkü soğutma bandından yaklaşık 35 C gibi bir sıcaklıkta çıkan bonbonlar, kaba konduktan sonra kap içinde soğumaya devam eder ve adeta vakum altında kapanmış gibi olur. Bonbonlar bu şekilde saklamadan doğrudan ambalajlandığı gibi, yeteri kadar soğutulduktan sonra derhal tek tek sarılabilirler.

60 Dolgulu şekerler sarılmadan önce içlerinin katılaşması için belli bir süre bekletilmelidir. Kaliteli bonbonların denge bağıl nemi (şekerlerde rutubetlenmenin başlıyabileceği hava nemi alt limiti) %35 dir. Bu yüzden kağıtla sarma bölümünün bağıl nem düzeyi %35 i aşmamalı ve özellikle %45 i geçmemelidir. Kaliteli bir bonbon iyi ambalajlandıktan sonra, uygun depolama şartlarında 6 ay dayanmaktadır..

61 AKİDE ŞEKERİ Türk tipi bonbondur. İçerdiği renk ve aroma maddesine göre adlandırılır. Üretim açık kazanlarda yapılan bonbon üretimi gibidir. Elle şekillendirilerek kesilir. Fındıklı, susamlı, naneli vb. dir. Hava rutubetinden etkilenir.

DOLGULU VE DOLGUSUZ BONBON (SERT KARAMELA)

DOLGULU VE DOLGUSUZ BONBON (SERT KARAMELA) DOLGULU VE DOLGUSUZ BONBON (SERT KARAMELA) Sert şekerlemenin en büyük b özelliği yapılar larının %97-99 99 unun şekerden oluşmu muş olmasıdır. Bundan dolayı sert bir yapıya sahiptirler (Özdin( zdinç 1980).

Detaylı

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR Tatlandırıcılar Fonksiyon Tat verir yağ içeriği yüksek ürünlerde yağlılığı kamufle eder aroma maddesinin etkinliğini artırır. Ucuz toplam kurumadde

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ PROJE ÖNERİSİ DONDURMA YAPIM AŞAMALARININ ÖĞRETİLMESİ 16PF0422 HATİCE DEMİREL

Detaylı

DONDURMA TEKNOLOJİSİ. Prof.Dr. Hilal ÇOLAK

DONDURMA TEKNOLOJİSİ. Prof.Dr. Hilal ÇOLAK DONDURMA TEKNOLOJİSİ Prof.Dr. Hilal ÇOLAK Dondurma, başlıca yağ, sütün yağsız kuru maddesi, şeker, stabilizatör, emülgatör ve bazen de lezzet ve renk veren maddelerden oluşan karışımın, değişik düzenlerde

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 )

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 ) Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 22.04.2002 24734 Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 28.02.2003 25034

Detaylı

ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ ŞEKERLEME

ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ ŞEKERLEME ŞEKERLEME Şekerleme yapım teknolojisi; bilhassa, şekerlemeye özel tekstürel yapının kazandırılması, büyük ölçüde, şekerlemenin başlıca bileşeni olan şekeri işleme sanatına ve bilimine dayanır. Şekerlemeye

Detaylı

Sütlü tatlıların ana malzemesi olan sütün temizliği son derece önemlidir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. Sektörde kullanılan açık sütler süzülerek kaynatılır. Sütlü tatlılar

Detaylı

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ Avrupa orijinli Küçük çaplı ürünler- frankfurter, wiener Büyük çaplı ürünler- Ülkemizde salam, dünyada bologna, mortadella Kullanılan etin türü ve lokal çeşitlilik

Detaylı

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9 GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9 KÖPÜK OLUŞUMU Köpük oluşumu Köpük, gazın dağılan faz, bir sıvının ise sürekli faz olduğu bir kolloidal dispersiyondur. Dispersiyon ortamı genellikle bir sıvıdır. Ancak,

Detaylı

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi Küçük Şekerleme Dersi üçük Şekerleme Dersi Tatlı lezzetler için küçük tarifler Ev yapımı şekerlemeler. İyi harçlarla, doğru malzemelerle ve biraz el alışkanlığıyla sizde bu küçük, tatlı ve baştan çıkaran

Detaylı

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-8

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-8 GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-8 Yüzey gerilimi Yüzey gerilimi, birim yüzey alanındaki serbest enerji ya da yüzey alanını izotermal olarak arttırmak için gerekli iş olarak tanımlanabilir. Yüzey gerilimi

Detaylı

PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY

PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY Oral yoldan alınan sıvı preparatlar, genellikle çözeltiler, emülsiyonlar ya da uygun bir taşıyıcı içinde, bir veya daha fazla aktif madde ihtiva eden süspansiyonlardır. Oral yolla

Detaylı

ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ ŞEKERLEME

ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ ŞEKERLEME TEKNOLOJİSİ ŞEKERLEME ŞEKERLEME Şekerleme yapım teknolojisi; bilhassa, şekerlemeye özel tekstürel yapının kazandırılması, büyük ölçüde, şekerlemenin başlıca bileşeni olan şekeri işleme sanatına ve bilimine dayanır. Şekerlemeye

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT.COM

ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT.COM ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT. E BLOK NO: 15 SULTANBEYLİ İSTANBUL-TURKEY EMAIL: INFO@MILDOFOOD.COM BİZ KİMİZ

Detaylı

İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ. Yıllık Gümrük Vergisiz Kota Miktarı (net ton ağırlık) Sipariş No. Gümrük Tarife Kodu.

İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ. Yıllık Gümrük Vergisiz Kota Miktarı (net ton ağırlık) Sipariş No. Gümrük Tarife Kodu. Sipariş No Gümrük Tarife Kodu İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ Madde Açıklaması 09.0228 1704 kakao içermeyen şeker mamulleri (beyaz çikolata dahil) : 1704.10 - ciklet (şekerle kaplanmış olsun olmasın):

Detaylı

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 )

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) (Resmi Gazete Tarih ve No: 17.07.2003 25171) Amaç Madde 1 - Bu tebliğin amacı; çikolata ve çikolata ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI

JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI JCPL-150 Meyveli Jöle üretimine uygun makine ve ekipmanlar Satte 100 ile 350 kg arasi uretim kapasitesi vardir IP 65 koruma sınıfına sahip elektrik sistemleri Tüm ürünler

Detaylı

6. hafta. Katı İlaç Şekilleri

6. hafta. Katı İlaç Şekilleri 6. hafta Katı İlaç Şekilleri TABLETLER Etkin maddenin yanı sıra basıma yardımcı olmak üzere seçilen belirli yardımcı maddeleri de içeren bir formülasyonun, kompakt hale getirilmesi ve sıkıştırılması ile

Detaylı

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar 1 Örnek 24 : Su içeriği %80 olan kayısılar %18 olana kadar kurutulunca ağırlığının ne kadar azaldığını hesaplayınız. 2 Kayısıların

Detaylı

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/)

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ TAHİN HELVASI TEBLİĞİ (Tebliğ No: Taslak ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, tahin helvasının

Detaylı

a) Kendine özgü organoleptik karakteri olan ve alkol miktarı +20 C de hacmen %15 den fazla olan,

a) Kendine özgü organoleptik karakteri olan ve alkol miktarı +20 C de hacmen %15 den fazla olan, Distile Alkollü İçkiler Tebliği R.G. Tarihi:21.10.1995 R.G. Sayısı:22440 1. KAPSAM Bu bölüm distile alkollü içkilerin tanımını ve özelliklerini kapsar. 2- TANIMLAR 2.1. Distile Alkollü İçki: a) Kendine

Detaylı

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası İçerik Gıda dondurma ve donma olayı Gıda dondurma sistemleri 1 GIDALARIN DONDURULARAK MUHAFAZASI Bir gıdanın donması,

Detaylı

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur.

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. OKULDA KİMYA KAĞIT Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. Selüloz bitkilerin gövde ve yapraklarında bol bulunur, bu nedenle kağıt çoğunlukla ağaç gövdelerinden üretilir. Kağıt üretimi:

Detaylı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi İktisadi İşletmesi Stratejik Ürünler Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde kurulan,

Detaylı

KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ

KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ Karbonhidratların diş çürüğünün oluşumundaki rolünü, çürük oluşumunda etkili diğer biyo-medikal ve psiko-sosyal etkenlerle birlikte değerlendirmek gerekir

Detaylı

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER BAL TANIMI Bal, Türk Gıda Kodeksi 2000/39 sayılı Bal Tebliğinde "Bal; bal arılarının çiçek nektarlarını, bitkilerin veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı canlıların salgılarını topladıktan sonra, kendine

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması

Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması Berrak meyve suları konsantrasyon sırasında yapıdan ayrılan su kadar suyun ve aromanın ilavesi ile hazırlanmaktadır. Meyve nektarları ise meyve suyu konsantesi veya

Detaylı

T.C. TARSUS BELEDİYE BAŞKANLIĞI. Sağlık İşleri Müdürlüğü KİMYASAL ANALİZLER

T.C. TARSUS BELEDİYE BAŞKANLIĞI. Sağlık İşleri Müdürlüğü KİMYASAL ANALİZLER KİMYASAL LER YÖNTEMİ 1 2 3 -Ürün TS leri -Ürün TS leri -TS 2590 Toplam katı madde - tüm gıdalar %10 LUK HCl de çözünmeyen kül- tüm gıdalar Acılık kreis testi- tahinhelva ve tüm yağlarda 100 gr/ml 2 gün

Detaylı

BİZ KİMİZ? Mildo Gıda Amacımız Vizyonumuz Misyonumuz,

BİZ KİMİZ? Mildo Gıda Amacımız Vizyonumuz Misyonumuz, BİZ KİMİZ? Mildo Gıda uzun yıllar fırıncılık ve pastacılık ürünleri sektörünün önde gelen çok uluslu firmalarında üst düzey yönetici olarak tecrübe kazanmış bireylerden oluşan grubumuz tarafından 2013

Detaylı

EKMEK EKMEK EKMEK YAPIMI EKMEK YAPIMI EKMEK YAPIMI

EKMEK EKMEK EKMEK YAPIMI EKMEK YAPIMI EKMEK YAPIMI EKMEK Ekmek-300 Gram (TS 12000) Ekmek-300 gram, buğday ununa (TS 4500), içme suyu (TS 266), tuz (TS 933), maya (TS 3522) ve gerektiğinde sadece C vitamini, malt unu veya fungal alfa amilaz katılarak hazırlanan

Detaylı

Kütle dengesine dayalı hesaplamalardan:

Kütle dengesine dayalı hesaplamalardan: KÜTLE DENKLİĞİ 1 Kütle dengesine dayalı hesaplamalardan: Reçete düzenlemede (formülasyon), Yeni karışımdaki çeşitli maddelerin konsantrasyonlarının belirlenmesinde, Randıman saptamada, Mekaniki ayırma

Detaylı

ŞEKER TEBLİĞİ. Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç

ŞEKER TEBLİĞİ. Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç ŞEKER TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı; şekerlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde hazırlanması, işlenmesi,

Detaylı

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ Et ürünleri üretiminde kullanılan temel materyaller ve katkı maddeleri 1- Hayvansal dokular -Temel kırmızı et (iskelet kası) -Dolgu

Detaylı

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015 BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞ ANALİZLERİ GT 1 KIRILMA İNDİSİ TS 4960 EN ISO 6320 50 GT 2 ÖZGÜL AĞIRLIK (YOĞUNLUK) TS 4959 40 GT 3 İYOT SAYISI (Katı ve Sıvı Yağlarda) EN ISO 3961 60 GT 4 İYOT SAYISI (Ekstre

Detaylı

BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1. Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2

BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1. Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2 BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1 Genel Giriş Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2 Kolloid Sistemler 3-4 Karbonhidratlar 5-6 Proteinler 7 I. Ara Sınav 8-9 Lipitler 10-11

Detaylı

UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI

UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI 27.02.2012 UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI DANIŞMANLAR: Araş.Gör.Dr. Ali KOÇYİĞİT Caner VURAL Hazırlayanlar: Sinem BÜYÜKKALP Ezgi OSMANOĞULLARI Sevcan ŞATIR Simge KAHYA 1 http://www.geyigiz.biz/2012/02/16/inek-isi-iskence/

Detaylı

BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ

BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ Bir fabrikanın çalışması ve üretimi için nasıl işçilere ve makinalara ihtiyaç varsa canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için de enerjiye ihtiyaçları vardır. Enerji, bir

Detaylı

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir.

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Anahtar Kavramlar Çözelti çözücü çözünen homojen hetorojen derişik seyreltik Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Solduğumuz hava;

Detaylı

Ders Adı : ÖZEL GIDALAR Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 6. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : ÖZEL GIDALAR Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 6. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖZEL GIDALAR Ders No : 8203010105 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 6 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR?

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? KARIŞIMLAR KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine

Detaylı

Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği. ( Tebliğ No : 2003/23 )

Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği. ( Tebliğ No : 2003/23 ) Resmi Gazete Tarih ve No: 17.07.20003-25171 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından: Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği ( Tebliğ No : 2003/23 ) Amaç Madde

Detaylı

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak için kullanılan temel ürünlerden birisidir. Pastacı kreması,

Detaylı

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Ekmeğin besin değeri için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Ekmek tam bir besin kaynağıdır. b. Ekmekte sadece E vitamini ve mineral maddeler

Detaylı

GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER. Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER:

GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER. Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER: GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER: Şeker ve Şekerlemeler : a- Sert şekerler, krokanlar, kuru yemişli şekerler, susam

Detaylı

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur.

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur. KALIPLAMA Modeller ve maçalar vasıtasıyla, çeşitli ortamlarda (kum, metal) kalıp adı verilen ve içerisine döküm yapılan boşlukların oluşturulmasına kalıplama denir. KALIP KUMLARI Kalıp yapımında kullanılan

Detaylı

Cezerye Ferit Develioğlu nun Osmanlıca-Türkçe lügatında cezer cezeriye havuç ile ilgili olarak tanımlanmaktadır Cezeriye ile ilgili kısa k bilgiler Bir diğer adı Ceziriye Özellikle güney g yörelerinde

Detaylı

MARGARİN. İnsan tüketimine uygun. bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan,

MARGARİN. İnsan tüketimine uygun. bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan, MARGARİN NEDİR? MARGARİN İnsan tüketimine uygun bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan, temel olarak yağ içinde su emülsiyonu tipinde, süt ve/veya süt ürünleri

Detaylı

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil ORGANİK ASİTLER Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil (COOH) grubu bulunması nedeniyle karboksilli

Detaylı

Pralin kalıbı. Ürün bilgisi ve tarif. Artık dolgulu ve dolgusuz pralinlerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz - üç farklı dekoratif şekilde.

Pralin kalıbı. Ürün bilgisi ve tarif. Artık dolgulu ve dolgusuz pralinlerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz - üç farklı dekoratif şekilde. Pralin kalıbı tr Ürün bilgisi ve tarif Değerli Müşterimiz! Artık dolgulu ve dolgusuz pralinlerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz - üç farklı dekoratif şekilde. Sağlam plastik kalıplar sıvı çikolatanın

Detaylı

NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI

NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI NİŞASTANIN TATLILAŞTIRILMASI Nişastanın Hidrolizi Nişasta glukoz birimlerinden oluştuğu için nişastanın hidrolizi ile glukoz şurupları elde edilebilmektedir. Şeker Sakaroz 100 Glukoz 70 Maltoz 30 Fruktoz

Detaylı

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisinde yararlı mikroorganizmalar temel olarak süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan çeşitli mikroorganizmaları tanımlamaktadır.

Detaylı

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.)

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.) TEBLĠĞ TASLAĞI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (Tebliğ No:.) Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, kahve ve kahve ekstraktlarının tekniğine

Detaylı

Nişasta: kimyasal yapı

Nişasta: kimyasal yapı Nişasta: kimyasal yapı Nişasta bir homopolisakkarittir: -D-glukoz polimeri MW: 50.000-1000000 Yapısında iki tür polimer bulunur; 1. Amiloz: -1,4 bağlı glukoz polimeridir (amorf) Düz zincir halinde (500-2000

Detaylı

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda 1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt Mikroorganizmalar Numune alma planı Limitler ( 1 ) n c m M E. coli ( 3 ) 5 0

Detaylı

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242)

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242) TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: 27.09.2003/25242) Değişiklik : 06.02.2009tarih ve 27133 sayılı R. G. Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

CE-TR 101/07 CS/dg 1

CE-TR 101/07 CS/dg 1 AVRUPA TOPLULUĞU İLE TÜRKİYE ARASINDA ORTAKLIK Ortaklık Konseyi Brüksel, 20 Mart 2007 (OR. ing) CE- 101/07 TEŞRİİ TASARRUF VE DİĞER ARAÇLAR Konu: Gümrük Birliği nin son aşamasının uygulanmasına dair 1/95

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği Resmi Gazete; tarih 02. 09. 2001, sayı: 24511 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ve Sağlık Bakanlığından TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği (Tebliğ No : 2001 / 19) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin

Detaylı

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN Enkapsülasyon katı, sıvı ve gaz malzemelerin kaplanarak kapsüller içinde tutulması ile çok küçük bir maddeyi veya tüm

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan tüketimine yönelik yenilebilir kazeinler

Detaylı

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir.

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir. Solunum bütün aktif hücrelerde oksijenin absorbe edilmesi ve buna eşdeğer miktarda karbondioksitin salınması şeklinde sürekli olarak devam eden bir prosestir. Solunumda organik bileşikler karbondioksite

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ 1 Gıdaların bazı fiziksel özellikleri: Yoğunluk Özgül ısı Viskozite Gıdaların kimyasal bileşimi ve fiziksel yapılarına bağlı olarak BELLİ SINIRLARDA DEĞİŞİR!!! Kimyasal

Detaylı

TARHANA ÜRETİMİ. Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016

TARHANA ÜRETİMİ. Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016 TARHANA ÜRETİMİ Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016 Çok eski geçmişe sahip bir ürün olan tarhana, bazı kaynaklara göre Orta Asya da Türkler tarafından üretilmiş olup tarihi göçlerle dünyanın diğer bölgelerine

Detaylı

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI KĐÖ 326 KĐMYA ÖĞRETĐMĐ VE KĐÖ 330 KĐMYA EĞĐTĐMĐ SEMĐNERĐ I DERSLERĐ KAPSAMINDA HAZIRLANMIŞTIR DERSĐN SORUMLUSU: PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2013

Detaylı

TABLET BASIM FİZİĞİ. Tablet formülasyonlarının başlıca kriterleri şunlardır: İçeriği: Basım esnasında kuvvetlerin iletimi

TABLET BASIM FİZİĞİ. Tablet formülasyonlarının başlıca kriterleri şunlardır: İçeriği: Basım esnasında kuvvetlerin iletimi TABLET BASIM FİZİĞİ İçeriği: Basım esnasında kuvvetlerin iletimi Tablet içinde kuvvetlerin dağılımı Uygulanan basıncın tozun bağıl hacmi üzerine etkisi Partiküllerarası adezyon ve kohezyon kuvvetleri Tablet

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Resmi Gazete Tarih / Sayı: 02.09.2001 / 24511, Tebliğ No: 2001-19 MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ Amaç...1 Kapsam...1 Hukuki Dayanak...1 Kısaltmalar...1 Tanımlar...1

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Reçel, marmelat, komposto ve jöle için Batch pişirme sistemleri Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz Reçel, marmelat, komposto ve jöle için Batch pişirme

Detaylı

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar Ağustos 2007 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26602 TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA MADDELERİNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ

Detaylı

Biscamix. Pandispanyalarımızla yeniden tanışın!

Biscamix. Pandispanyalarımızla yeniden tanışın! Biscamix larımızla yeniden tanışın! Biscamix Hem içeriği hem ismi yenilenen pandispanyalarımız ile yeniden tanışın! Yenilenen pandispanyalarımız daha hacimli ve daha gözenekli yapısı ile sunumlarınızda

Detaylı

ENZİME DİRENÇLİ NİŞASTA

ENZİME DİRENÇLİ NİŞASTA ENZİME DİRENÇLİ NİŞASTA Nişasta granülü -D-glukoz polimeri lineer polimer = amiloz dallanmış polimer = amilopektin Oluşumu ve Özellikleri amiloz miktarı: %17 (pirinç)- %38 (mercimek) %20-27 (hububat ve

Detaylı

PEYNiR....gıdanıza değer katan çözümler... www.apack.com.tr

PEYNiR....gıdanıza değer katan çözümler... www.apack.com.tr PEYNiR...gıdanıza değer katan çözümler... Peynir uzmanlık ister... Hayvansal kaynaklı gıdalar arasında önemli bir yeri olan peynir, toplumumuz tarafından sevilen ve zevkle tüketilen bir gıdadır. Son yıllarda

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN: 1306-7648 Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2008 (1) 13-17 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Derleme İsmail Sait DOĞAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği

Detaylı

SU ve YAPI KİMYASALLARI

SU ve YAPI KİMYASALLARI SU ve YAPI KİMYASALLARI Betonda su; Betonla ilgili işlemlerde, suyun değişik işlevleri vardır; Karışım suyu; çimento ve agregayla birlikte karılarak beton üretimi sağlamak için kullanılan sudur. Kür suyu;

Detaylı

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZLARININ TANIMI VE BİLEŞİMİ Süt tozu, yağlı ve yağsız taze sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulması suretiyle elde edilen kurutulmuş bir süt ürünüdür FAO ve WHO standartlarına

Detaylı

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER»

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» Çözeltiler sıvı dozaj şekilleridir. Bir katı, sıvı veya gazın bir başka katı, sıvı veya gaz içinde tektür bir şekilde dağılması ile hazırlanır. Eczacılıkta çok sık tercih

Detaylı

HALİL İBRAHİM BULUT DANIŞMAN: DOÇ.DR.HİLMİ NAMLI

HALİL İBRAHİM BULUT DANIŞMAN: DOÇ.DR.HİLMİ NAMLI HALİL İBRAHİM BULUT DANIŞMAN: DOÇ.DR.HİLMİ NAMLI ŞEKER ENDÜSTRİSİ Karbohidratlar,şeker ve nişasta,havadan alınan karbondioksid ve topraktan alınan su kullanılarak larak ve güneg neş enerjisinden yararlanılarak,bitkiler

Detaylı

ANALİZ ŞARTLARI FORMU

ANALİZ ŞARTLARI FORMU KLS/4.4.FR/03 17/06/2013 00/-- 1/5 Güncelleme No:08 Güncelleme Tarihi:06/04/2016 %10 HCl' de çözünmeyen kül TS 2383,TS 4500 Bisküvi, Buğday Unu 2 gün 90 %10 HCl' de çözünmeyen kül TS 1566 ISO 1577,ISO

Detaylı

Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.

Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R. Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: 07.07.2006/26221 Tebliğ No: 2006/28 Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR 1 Yüzyıllardır doğayı ve doğadan elde edilebilecek maddeleri keşfetme arzusu içinde olan insanoğlu 1400'lü yıllarda o güne kadar bilinmeyen bir asidi, yani HCl (hidrojen klorür,

Detaylı

Muffin kalıpları. Ürün bilgisi ve tarif

Muffin kalıpları. Ürün bilgisi ve tarif Muffin kalıpları tr Değerli Müşterimiz! Ürün bilgisi ve tarif Silikondan muffin kalıpları son derece esnektir ve yapışmaz özelliğe sahiptir. Bu sayede muffinler kolayca çıkarılır, kalıpların yağlanmasına

Detaylı

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI Sayfa No 1/4 REVİZYON ve ONAY TAKİP TABLOSU Rev. No. Revizyon Gerekçesi Tarih Sayfa No 2/4 HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ Ürün Grupları Birincil Üretim İkincil Üretim 1- Et ve Et Ürünleri 2-Süt ve Süt Ürünleri

Detaylı

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler Karbohidratlar Yeryüzünde en çok bulunan organik molekül grubudur, (CH 2 O) n genel formülüyle ifade edilebilirler. Genelde suda çözünürler, Güneş ışığının fotosentez yapan organizmalar tarafından tutulmasıyla

Detaylı

MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPI

MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPI MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPI MADDE BİLGİSİ Kütlesi hacmi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddenin şekil almış haline cisim denir. Cam bir madde iken cam bardak bir cisimdir. Maddeler doğada

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO:

TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 3 Kasım 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30229 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2017/29) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı;

Detaylı

Ekstraksiyon Teknolojisi. 3. Hafta

Ekstraksiyon Teknolojisi. 3. Hafta Ekstraksiyon Teknolojisi 3. Hafta Ekstraksiyon Alkol, su, organik çözücüler kullanılarak bitkisel, hayvansal veya sentetik hammaddelerin saflaştırılması, bileşenlerinin arındırılması ve kararlılığının

Detaylı

Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu. www.zeelandiadoruk.com

Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu. www.zeelandiadoruk.com Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu facebook.com/zeedor twitter.com/zeedor www.zeelandiadoruk.com FRAMBUAZLI GATEAUX FRAMBUAZLI GATEAUX Kakaolu Pandispanya için: 1000 g Quattro Kakaolu Pandispanya

Detaylı

Yardımcılar. İçindekiler. Sayfa 3-6. Yardımcılar. Un Karışımlar. Sayfa Sayfa Dekor Serisi. Sayfa Tatlılar. İçecekler.

Yardımcılar. İçindekiler. Sayfa 3-6. Yardımcılar. Un Karışımlar. Sayfa Sayfa Dekor Serisi. Sayfa Tatlılar. İçecekler. Ürün Yelpazesi 2018 İçindekiler Yardımcılar Yardımcılar Un Karışımlar Sayfa 3-6 Sayfa 7-11 Yardımcılar Dekor Serisi Tatlılar İçecekler Vitalis Reçelyap - Turşukur Dondurulmuş Pizzalar Glutensiz Serisi

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler

Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler On5yirmi5.com Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler Sıcak havalarda ağır yemekler ve tatlılar sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Yayın Tarihi : 25 Haziran 2011 Cumartesi (oluşturma : 11/8/2017) Özellikle tatlı

Detaylı

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ PROJENİN ADI: POLİMER KATKILI ASFALT ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ ( Kimya Bilim Danışmanlığı Çalıştayı Çalışması 29 Ağustos-9 Eylül 2007) Danışman: Doç.Dr. İsmet KAYA 1 PROJENİN

Detaylı

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Manda sütü Afyon kaymağı Lüle kaymağı Manda yoğurdu Dondurma Manda tereyağı Manda peyniri

Detaylı

Dişhekimliğinde MUM. Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Dişhekimliğinde MUM. Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dişhekimliğinde MUM Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi MUM Dişhekimliğinde kullanılan mumlar genellikle 2 veya daha fazla

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

İlkbahar - Yaz Tarifleri

İlkbahar - Yaz Tarifleri İlkbahar - Yaz Tarifleri Akdeniz Simit Reçete: 700 g PanPan Akdeniz Sebzeli Ekmek Miksi 540 g Su (15-20 C) 300 g Ekmeklik Buğday Unu 30 g Yaş Maya 5 g Tuz Dolgu reçetesi: 200 g Beyaz peynir küpleri

Detaylı

Karbonhidrat Nedir? Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak karbonhidratları sentezlerler.

Karbonhidrat Nedir? Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak karbonhidratları sentezlerler. Karbonhidratlar Karbonhidrat Nedir? Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlayan besin maddelerinde en fazla bulunan besin öğesidir. Daha çok bitkisel kaynaklı besin maddelerinde yaygın olarak bulunur. Bitkiler

Detaylı