SENTETİK BOYA KİRLİLİĞİNE KARŞI FINDIK KABUĞUNUN BİYOREMEDİASYON POTANSİYELİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SENTETİK BOYA KİRLİLİĞİNE KARŞI FINDIK KABUĞUNUN BİYOREMEDİASYON POTANSİYELİ"

Transkript

1 SENTETİK BOYA KİRLİLİĞİNE KARŞI FINDIK KABUĞUNUN BİYOREMEDİASYON POTANSİYELİ Dr. Fatih DENİZ Sinop Nisan, 2016

2 GİRİŞ Dünyada giderek artan nüfusla birlikte gelişen teknoloji ve hızlı sanayileşme çok büyük ve çözülmesi giderek zorlaşan bir problemi, çevre kirliliğini beraberinde getirmiştir. Bugün çevre kirliliği doğanın dengesini bozar duruma gelmiştir ve insan yaşamını tehdit eden boyutlara ulaşmıştır. Su kirliliği ise çevre kirliliğinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

3

4 Atık sularda kirlenmeyi oluşturan ve buna bağlı olarak çevre kirliliğine neden olan kimyasal etmenler arasında fenoller, pestisitler, ağır metaller poliklorobifeniller, hidrokarbonlar ve deterjanları sayılmaktadır.

5 Günümüzde çevre kirliliğine sebep olan spesifik kirleticilerinden biri de sentetik boyalardır. Boyalar, başta tekstil sektörü olmak üzere çeşitli endüstri kuruluşlarında yaygın olarak kullanılmakta ve düşük miktarlarda bile kullanımı renkli atık su oluşturmaktadır.

6

7 Dünya çapında yüz binin üzerinde sentetik boya ticari olarak kullanılmakta ve yıllık olarak yaklaşık yedi yüz bin ton üretim yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu boyaların yaklaşık %10-15 inin endüstriyel atık sularla atıldığı rapor edilmiştir.

8 Gerek üretim gerekse de kullanım sırasında arta kalan boya miktarı göz önüne alındığında renkli atık suların arıtılmasının çevresel açıdan ne kadar önemli olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.

9

10 Son yıllarda adsorpsiyon yöntemiyle boya giderimi büyük önem kazanmaya başlamıştır. Adsorpsiyon, sıvı veya gaz fazda bulunan moleküllerin bir katı yüzeyine transferi ile gerçekleşen arıtım yöntemidir. Biyosorpsiyon biyolojik materyallerin kullanıldığı özel bir adsorpsiyon işlemidir.

11 Adsorpsiyon yönteminde aktif karbonun kullanılması Amerika Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından mevcut en iyi arıtım teknolojilerinden biri olarak rapor edilmiştir.

12 Aktif karbon ile etkin renk giderimi sağlanabilmesine rağmen oldukça pahalı oluşu boya arıtımında düşük maliyetli alternatif adsorbent arayışını ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle özellikle doğada ve çevrede bol miktarda bulunan organik, inorganik maddelerin veya insani aktiviteler sonucu ortaya çıkan atıkların ya da ürün fazlalıklarının atık su arıtımında kullanımı ile hem ekonomiye hem de çevreye katkıda bulunulacaktır.

13 Bu çalışma kapsamında; tekstil endüstrisinde yaygın olarak kullanılan ve model bir hetero-bireaktif boya olan C.I. Reactive Red 238 in fındık (Corylus avellana L.) kabuk biyoması kullanılarak, adsorpsiyon yöntemiyle sudan giderim koşullarının araştırılması hedeflenmiştir.

14 MATERYAL VE METOT Adsorbent Materyali Bu çalışmada adsorbent olarak kullanılan fındık kabuğu, hasat sonrası lokal bir kaynaktan temin edilmiştir. Kabuklar önce musluk suyu ile daha sonra da distile su ile iyice yıkanmıştır. Yıkama işleminden sonra kabuklar fırında kurutulmuştur. Kuruyan adsorbent, bir öğütücü yardımıyla çeşitli büyüklükte parçacıklara ayrılmıştır. Tanecik büyüklüğünü homojen hale getirmek için öğütülen kabuklar, µm gözenek büyüklüğüne sahip elekten geçirilmiştir. Toz haline getirilen adsorbent adsorpsiyon çalışmaları için kullanıma hazır hale getirilmiştir.

15

16 Boya Çözeltisi Çalışma kapsamında model boya olarak tekstil endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılan C.I. Reactive Red 238 (Molekül formülü: C 29 H 15 O 13 S 4 ClFN 7 Na 4, molekül ağırlığı: g mol -1 ) kullanılmıştır. Boya, lokal bir tekstil fabrikasından temin edilmiştir. C.I. Reactive Red 238 için distile suda 1000 mg L-1 lik stok çözelti hazırlanmıştır. Test çözeltileri, dilüsyon yöntemi ile stok çözeltiden istenilen konsantrasyonlarda hazırlanmıştır. Her bir deney için yeni dilüsyonlar kullanılmıştır. Çalışılan çözeltilerinin ph ları, bir ph metre kullanarak 0,1 M HCl ya da 0,1 M NaOH çözeltileri yardımıyla istenilen değerlere ayarlanmıştır.

17 Adsorpsiyon Çalışmaları Adsorpsiyon çalışmaları, batch modda fındık kabuğu kullanarak 100 ml C.I. Reactive Red 238 boyasını içeren erlenlerde gerçekleştirilmiştir. Her adsorpsiyon işlemi sonunda test çözeltileri, sıvı-katı ayrımının sağlanması için santrifüjlenmiş ve çözelti içerisinde arta kalan boya, 540 nanometrede bir UV-vis spektrofotometre yardımıyla analiz edilmiştir.

18

19 Adsorbent üzerine adsorbe olmuş boyanın miktarı daha açık bir ifadeyle adsorpsiyon miktarı, aşağıda gösterilen formül yardımıyla hesaplanmıştır. q C o t C V M Burada q, birim adsorbent ağırlığı başına adsorplanan boyarmadde miktarını (mg g -1 ), C o, boyarmaddenin çözeltideki başlangıç konsantrasyonunu (mg L -1 ), C t, adsorpsiyon işlemi sonrası t zamanda çözeltide kalan boyarmaddenin konsantrasyonu (mg L -1 ), V, çözelti hacmini (L) ve M, kullanılan adsorbent miktarını (g) ifade etmektedir.

20 Fizikokimyasal faktörlerin adsorpsiyon prosesine etkilerinin değerlendirilmesi Adsorpsiyona etki eden fizikokimyasal faktörlerin çalışıldığı değer aralıkları Boya konsantrasyonu Temas süresi mg L dakika

21 Denge (İzoterm) Çalışmaları Fındık kabuğundan hazırlanan adsorbentin C.I. Reactive Red 238 boyasını sudan adsorpsiyonunun denge çalışmaları, literatürde sık bir şekilde kullanılan Langmuir, Freundlich ve Dubinin-Radushkevich izoterm modelleri aracılığıyla yapılmıştır.

22 Çalışmada Kullanılan İzoterm Modelleri Freundlich izoterm modeli q K C 1/ n e F e F Burada C e, denge halinde çözeltide kalan boyanın konsantrasyonunu (mg L -1 ), q e, dengede birim adsorbent ağırlığı başına adsorplanan boya miktarını (mg g -1 ), K f, adsorbentin adsorplama kapasitesini (mg g -1 )(mg L -1 ) -1/n ve n f ise adsorpsiyon yoğunluğunu göstermektedir. Langmuir izoterm modeli q e q K C 1+ KC m L e L e Burada K L, Langmuir izoterm sabitini (L mg -1 ) ve q m, maksimum tek tabaka adsorpsiyon kapasitesini (mg g -1 ) ifade etmektedir. Dubinin-Radushkevich izoterm modeli q q e e 2 B m Burada B, serbest enerji ile ilgili bir sabiti (mol 2 kj -2 ), Ɛ, Polanyi potansiyelini, R, evrensel gaz sabitini (J mol -1 K -1 ) ve T mutlak sıcaklığı (K) ifade etmektedir.

23 Kinetik Çalışmalar Bu çalışmada, fındık kabuğundan hazırlanan adsorbent üzerine C.I. Reactive Red 238 boyasının adsorpsiyonu prosesinin kinetik mekanizmasını değerlendirmek için sıklıkla kullanılan kinetik modellerden yalancı birinci mertebe, yalancı ikinci mertebe ve parçacık içi difüzyon kinetik modelleri kullanılmıştır.

24 Çalışmada Kullanılan Kinetik Modeller Yalancı birinci mertebe kinetik modeli q (1 e kt 1 ) t qe Burada q t, herhangi bir zamanda birim adsorbent ağırlığı başına adsorplanan boyarmadde miktarını (mg g -1 ), k 1, yalancı birinci mertebe hız sabitini (dakika -1 ) ve t, zamanı (dakika) ifade etmektedir. Yalancı ikinci mertebe kinetik modeli k 2, yalancı ikinci mertebe hız sabitini (g mg -1 dakika -1 ) göstermektedir. q t 2 k2 qe t 1 k q t 2 e Parçacık içi difüzyon modeli 1/2 qt kp t C k p, parçacık içi difüzyon hız sabitini (mg g -1 dakika -1/2 ) ve C, sınır tabakanın kalınlığı ile ilgili bir sabiti (mg g -1 ) göstermektedir.

25 BULGULAR VE TARTIŞMA Adsorpsiyona Etki Eden Fizikokimyasal Faktörlerin Değerlendirilmesi Adsorpsiyon miktarı, boya konsantrasyonunun artmasıyla artmıştır. Bu durum muhtemelen boya miktarının artmasıyla artan derişim farkının sebep olduğu itici kuvvetin artışından meydana gelmiştir.

26 Adsorbentin adsorpsiyon kapasitesi temas süresinin artışıyla artmıştır. Bu durum büyük olasılıkla daha fazla boya giderimi için dengeye kadar adsorbent yüzeyinde fazla sayıda bulunan boş bağlanma bölgeleri dolayısıyladır.

27 Adsorpsiyon İzoterm Çalışmaları Model Parameter (Unit) Value Freundlich K F (mg g -1 (L mg -1 ) 1/n F) n F (-) R 2 SE Langmuir q m (mg g -1 ) R L (-) R 2 SE Dubinin-Radushkevich q m (mg g -1 ) E (kj mol -1 ) R SE İstatistiksel verilere göre C.I. Reactive Red 238 boyasının fındık kabuğu tarafından adsorpsiyonu, Langmuir izoterm modeliyle daha iyi bir şekilde ifade edilmiştir. Yine R L değerinin 0 ile 1 arasında bulunması Langmuir eşitliğinin adsorpsiyon olayına uygunluğunu belirtmiştir. Bu sonuç C.I. Reactive Red 238 boyasının adsorpsiyonunun adsorbent üzerinde var olan spesifik homojen bölgelerde ve tek bir adsorpsiyon tabakasında olduğunu göstermiştir

28 Adsorpsiyon Kinetik Çalışmaları Model Parameter (Unit) Value Pseudo-first-order q e (mg g -1 ) k 1 (min -1 ) R 2 SE Pseudo-second-order q e (mg g -1 ) k 2 (g mg -1 min -1 ) R 2 SE Intra-particle diffusion k p (mg g -1 min -1/2 ) R 2 SE İstatistiksel veriler, yalancı ikinci mertebe modelin kabuk adsorbenti üzerine C.I. Reactive Red 238 boyasının adsorpsiyonunun kinetik mekanizmasını en iyi şekilde ifade ettiğini ortaya koymuştur.

29 SONUÇ VE ÖNERİLER C.I. Reactive Red 238 boyasının fındık kabuğu adsorbenti ile etkin bir biçimde ve hızlı bir şekilde sudan uzaklaştırılması sağlanmıştır. Bu adsorbent tarafından başka boyaların da giderim özellikleri ortaya konularak atık sularının arıtımında yaygın olarak kullanılabilirliği araştırılmalıdır. Ayrıca adsorbentin sürekli sistemlerde de renk giderim yeteneği araştırılarak endüstriyel ölçekte ekonomik bir adsorbent olarak kullanılabilirliği ortaya konmalıdır.

30 KAYNAKLAR [1] Z.M. Magriotis, S.S. Vieira, A.A. Saczk, N.A.V. Santos, N.R. Stradiotto, Removal of dyes by lignocellulose adsorbents originating from biodiesel production, J. Environ. Chem. Eng., 2 (2014) [2] A.B. Albadarin, C. Mangwandi, Mechanisms of Alizarin Red S and Methylene blue biosorption onto olive stone by-product: Isotherm study in single and binary systems, J. Environ. Manage., 164 (2015) [3] H. Tounsadi, A. Khalidi, M. Abdennouri, N. Barka, Biosorption potential of Diplotaxis harra and Glebionis coronaria L. biomasses for the removal of Cd(II) and Co(II) from aqueous solutions, J. Environ. Chem. Eng., 3 (2015) [4] F. Ogata, D. Imai, N. Kawasaki, Cationic dye removal from aqueous solution by waste biomass produced from calcination treatment of rice bran, J. Environ. Chem. Eng., 3 (2015) [5] A. Ronda, M.A. Martín-Lara, A.I. Almendros, A. Pérez, G. Blázquez, Comparison of two models for the biosorption of Pb(II) using untreated and chemically treated olive stone: Experimental design methodology and adaptive neural fuzzy inference system (ANFIS), J. Taiwan Inst. Chem. Eng., 54 (2015) [6] S. Rangabhashiyam, N. Anu, M.S. Giri Nandagopal, N. Selvaraju, Relevance of isotherm models in biosorption of pollutants by agricultural byproducts, J. Environ. Chem. Eng., 2 (2014) [7] M. Kousha, S. Tavakoli, E. Daneshvar, A. Vazirzadeh, A. Bhatnagar, Central composite design optimization of Acid Blue 25 dye biosorption using shrimp shell biomass, J. Mol. Liq., 207 (2015) [8] E.H. Ezechi, S.R.b.M. Kutty, A. Malakahmad, M.H. Isa, Characterization and optimization of effluent dye removal using a new low cost adsorbent: Equilibrium, kinetics and thermodynamic study, Process Saf. Environ. Prot., 98 (2015) [9] O.M. Paska, C. Pacurariu, S.G. Muntean, Kinetic and thermodynamic studies on methylene blue biosorption using corn-husk, RSC Adv., 4 (2014) [10] Y. Arslan, N. Eken-Saraçoğlu, Effects of pretreatment methods for hazelnut shell hydrolysate fermentation with Pichia stipitis to ethanol, Bioresour. Technol., 101 (2010) [11] B. Aydinli, A. Caglar, The investigation of the effects of two different polymers and three catalysts on pyrolysis of hazelnut shell, Fuel Process. Technol., 93 (2012) 1-7. [12] E. Demirbas, N. Dizge, M.T. Sulak, M. Kobya, Adsorption kinetics and equilibrium of copper from aqueous solutions using hazelnut shell activated carbon, Chem. Eng. J., 148 (2009) [13] D.D. Milenković, P.V. Dašić, V.B. Veljković, Ultrasound-assisted adsorption of copper(ii) ions on hazelnut shell activated carbon, Ultrason. Sonochem., 16 (2009) [14] M. Doğan, H. Abak, M. Alkan, Adsorption of methylene blue onto hazelnut shell: Kinetics, mechanism and activation parameters, J. Hazard. Mater., 164 (2009)

31 [15] F. Ferrero, Dye removal by low cost adsorbents: Hazelnut shells in comparison with wood sawdust, J. Hazard. Mater., 142 (2007) [16] K. Zhu, X. Gong, D. He, B. Li, D. Ji, P. Li, Z. Peng, Y. Luo, Adsorption of Ponceau 4R from aqueous solutions using alkali boiled Tilapia fish scales, RSC Adv., 3 (2013) [17] S. Lagergren, Zur theorie der sogenannten adsorption gelöster stoffe, K. Sven. Vetenskapsakad. Handl., 24 (1898) [18] Y.-S. Ho, Review of second-order models for adsorption systems, J. Hazard. Mater., 136 (2006) [19] S. Chien, W. Clayton, Application of Elovich equation to the kinetics of phosphate release and sorption in soils, Soil Sci. Soc. Am. J., 44 (1980) [20] W.J. Weber, J.C. Morris, Kinetics of adsorption on carbon from solution, J. Sanit. Eng. Div. Am. Soc. Civ. Eng., 89 (1963) [21] W. Plazinski, W. Rudzinski, A. Plazinska, Theoretical models of sorption kinetics including a surface reaction mechanism: A review, Adv. Colloid Interface Sci., 152 (2009) [22] F.-C. Wu, R.-L. Tseng, R.-S. Juang, Characteristics of Elovich equation used for the analysis of adsorption kinetics in dye-chitosan systems, Chem. Eng. J., 150 (2009) [23] L. Sun, D. Chen, S. Wan, Z. Yu, Performance, kinetics, and equilibrium of methylene blue adsorption on biochar derived from eucalyptus saw dust modified with citric, tartaric, and acetic acids, Bioresour. Technol., 198 (2015) [24] S. Karmaker, M.N. Uddin, H. Ichikawa, Y. Fukumori, T.K. Saha, Adsorption of reactive orange 13 onto jackfruit seed flakes in aqueous solution, J. Environ. Chem. Eng., 3 (2015) [25] R.K. Gautam, P.K. Gautam, S. Banerjee, V. Rawat, S. Soni, S.K. Sharma, M.C. Chattopadhyaya, Removal of tartrazine by activated carbon biosorbents of Lantana camara: Kinetics, equilibrium modeling and spectroscopic analysis, J. Environ. Chem. Eng., 3 (2015) [26] Y. Zhou, Y. Min, H. Qiao, Q. Huang, E. Wang, T. Ma, Improved removal of malachite green from aqueous solution using chemically modified cellulose by anhydride, Int. J. Biol. Macromol., 74 (2015) [27] H.M.F. Freundlich, Uber die adsorption in lösungen, Z. Phys. Chem., 57 (1906) [28] I. Langmuir, The adsorption of gases on plane surfaces of glass, mica and platinum, J. Am. Chem. Soc., 40 (1918) [29] M.M. Dubinin, L.V. Radushkevich, Equation of the characteristic curve of activated charcoal, Proc. Acad. Sci. Phys. Chem. Sec. USSR, 55 (1947) [30] K.Y. Foo, B.H. Hameed, Insights into the modeling of adsorption isotherm systems, Chem. Eng. J., 156 (2010) [31] J. García-Montaño, X. Domènech, J.A. García-Hortal, F. Torrades, J. Peral, The testing of several biological and chemical coupled treatments for Cibacron Red FN-R azo dye removal, J. Hazard. Mater., 154 (2008) [32] G. Moussavi, R. Khosravi, The removal of cationic dyes from aqueous solutions by adsorption onto pistachio hull waste, Chem. Eng. Res. Des., 89 (2011)

32 TEŞEKKÜRLER

Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden aktif karbon eldesi ve elde edilen aktif karbonun metilen mavisiyle adsorpsiyonunun incelenmesi

Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden aktif karbon eldesi ve elde edilen aktif karbonun metilen mavisiyle adsorpsiyonunun incelenmesi Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden aktif karbon eldesi ve elde edilen aktif karbonun metilen mavisiyle adsorpsiyonunun incelenmesi Fatih Hacımustafaoğlu Emine Yurtoğlu Büşra Keskin

Detaylı

Fındık Çotanağı İle Bazik Mavi 41 Boyarmaddesinin Sulu Çözeltisinden Adsorpsiyonu

Fındık Çotanağı İle Bazik Mavi 41 Boyarmaddesinin Sulu Çözeltisinden Adsorpsiyonu Fındık Çotanağı İle Bazik Mavi 41 Boyarmaddesinin Sulu Çözeltisinden Adsorpsiyonu Nazan Muslu, Özlem Makaracı ve *Mustafa İmamoğlu 1 Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Sakarya, Türkiye

Detaylı

AKTİFLEŞTİRİLMİŞ DOĞAL ZEOLİT İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN ADSORPLANMASI

AKTİFLEŞTİRİLMİŞ DOĞAL ZEOLİT İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN ADSORPLANMASI AKTİFLEŞTİRİLMİŞ DOĞAL ZEOLİT İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN ADSORPLANMASI Naime Özdemir, Melek Bağrıaçık, Melek Yılgın, Ayşe Biçer, Filiz Kar* *Fırat Üniversitesi, Müh. Fak., Kimya Müh. Bölümü,

Detaylı

TEKSTİL BOYASI REAKTİF MAVİ 221 in POMZA ile ADSORPSİYONU

TEKSTİL BOYASI REAKTİF MAVİ 221 in POMZA ile ADSORPSİYONU TEKSTİL BOYASI REAKTİF MAVİ 221 in POMZA ile ADSORPSİYONU Aybüke AKSU, Gazi Ün. Fen Bilimleri Ens. Kimya Müh. Anabilim Dalı- Ankara- 06570 aybuke_aksu@hotmail.com Atilla MURATHAN, Gazi Ün. Müh. Fak. Kimya

Detaylı

Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi

Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi 1. Nurgül ÖZBAY a, 2. Murat KILIÇ b *, 3. Başak B. UZUN b, Ayşe E. PÜTÜN b a Bilecik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Proses ve

Detaylı

Acid Blue 324 Boyarmaddesinin Levrek Balığı Puluna Adsorpsiyonu 1. Abdullah Küntaş a,*, 2. Ercan Tuncay b, 3.Deniz Uzunoğlu c, 4.

Acid Blue 324 Boyarmaddesinin Levrek Balığı Puluna Adsorpsiyonu 1. Abdullah Küntaş a,*, 2. Ercan Tuncay b, 3.Deniz Uzunoğlu c, 4. Acid Blue 324 Boyarmaddesinin Levrek Balığı Puluna Adsorpsiyonu 1. Abdullah Küntaş a,*, 2. Ercan Tuncay b, 3.Deniz Uzunoğlu c, 4.Ayla Özer d a,* Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği

Detaylı

e-posta:

e-posta: CHEMAZOL REACTİVE RED 3BS.R.O.195 BOYAR MADDESİNİN ŞEKER PANCARI KÜSPESİNDEN ELDE EDİLEN AKTİF KARBONLA GİDERİMİNDE ADSORPSİYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Özlem TEPE a, Nilüfer N. KOÇER a, Arzu Y. DURSUN

Detaylı

ORMAN ATIKLARININ SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE GİDERİMİNDE KULLANILMASI

ORMAN ATIKLARININ SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE GİDERİMİNDE KULLANILMASI ORMAN ATIKLARININ SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE GİDERİMİNDE KULLANILMASI Gamzenur Özsin a, Murat Kılıç a, Ayşe E. Pütün a, Ersan Pütün b, * a Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

MOBİLYA ENDÜSTRİSİ ATIĞININ ALTERNATİF ADSORBAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

MOBİLYA ENDÜSTRİSİ ATIĞININ ALTERNATİF ADSORBAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ MOBİLYA ENDÜSTRİSİ ATIĞININ ALTERNATİF ADSORBAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Murat Kılıç a, Gamzenur Özsin a, Ersan Pütün b, Ayşe E. Pütün a, * a Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl

Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Şahika Sena BAYAZİT 2. Doğum Tarihi: 07-02-1983 3. Unvan: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Kimya Mühendisliği İstanbul Üniversitesi 2001-2006

Detaylı

Acid Blue 121 Boyar Maddesinin Muz Kabuğuna Kesikli Sistemde Adsorpsiyonunun Araştırılması

Acid Blue 121 Boyar Maddesinin Muz Kabuğuna Kesikli Sistemde Adsorpsiyonunun Araştırılması Acid Blue 121 Boyar Maddesinin Muz Kabuğuna Kesikli Sistemde Adsorpsiyonunun Araştırılması 1. Ahmet Bircan USLU a,*, 2. Onur Gürkan Elbağlı b, 3. Yakup Şen c, 4.Deniz Uzunoğlu d, 5.Ayla Özer e a,* Mersin

Detaylı

T.C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SULU ÇÖZELTİDEN BAZI BOYARMADDE VE AĞIR METALLERİN ADSORPSİYONU İÇİN ÇEŞİTLİ BİTKİSEL ATIKLARDAN YENİ TÜR BİYOSORPLAYICILAR HAZIRLANMASI VE KARAKTERİZE EDİLMESİ

Detaylı

Nikel(II) Ġyonlarının Sulu Çözeltiden Granül Aktif Karbon Üzerine Adsorpsiyonu

Nikel(II) Ġyonlarının Sulu Çözeltiden Granül Aktif Karbon Üzerine Adsorpsiyonu BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 14(2) 1-6 (212) Nikel(II) Ġyonlarının Sulu Çözeltiden Granül Aktif Karbon Üzerine Adsorpsiyonu Fatma TÜMSEK, Belgin KARABACAKOĞLU * Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık

Detaylı

Sulu Ortamlardan Modifiye Çam Kozalağı Kullanılarak Boyar Madde Giderilmesi. Removal of Dyes from Aqueous Media by Modified Pine Cone

Sulu Ortamlardan Modifiye Çam Kozalağı Kullanılarak Boyar Madde Giderilmesi. Removal of Dyes from Aqueous Media by Modified Pine Cone Sulu Ortamlardan Modifiye Çam Kozalağı Kullanılarak Boyar Madde Giderilmesi *1 Mehmet Kalender ve 2 Yavuz Demirci 1 Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü, Türkiye 2 Adıyaman

Detaylı

Basic Red 46 Boyarmaddesinin Montmorillonitli Kireç Taşına Adsorpsiyonu

Basic Red 46 Boyarmaddesinin Montmorillonitli Kireç Taşına Adsorpsiyonu Basic Red 46 Boyarmaddesinin Montmorillonitli Kireç Taşına Adsorpsiyonu 1.Deniz Uzunoğlu a,*, 2. Zeynep Özdemir b, 3.Ayla Özer a a,* Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

ACID RED 97 TEKSTİL BOYAR MADDESİNİN SARGASSUM ACİNARUM A BİYOSORBSİYONU

ACID RED 97 TEKSTİL BOYAR MADDESİNİN SARGASSUM ACİNARUM A BİYOSORBSİYONU ACID RED 97 TEKSTİL BOYAR MADDESİNİN SARGASSUM ACİNARUM A BİYOSORBSİYONU Öznur SARIKCI, Ayla ÖZER Mersin Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 33343, Mersin oznursarikci@gmail.com,

Detaylı

FORMALDEHİT İLE MODİFİYE EDİLMİŞ İĞDE ÇEKİRDEĞİ KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN MALAHİT YEŞİLİNİN UZAKLAŞTIRILMASI

FORMALDEHİT İLE MODİFİYE EDİLMİŞ İĞDE ÇEKİRDEĞİ KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN MALAHİT YEŞİLİNİN UZAKLAŞTIRILMASI S.Ü. Müh. Bilim ve Tekn. Derg., c.1, s.2, 2013 Selcuk Univ. J. Eng. Sci. Tech., v.1, n.2, 2013 ISSN: 2147-9364 (Elektronik) FORMALDEHİT İLE MODİFİYE EDİLMİŞ İĞDE ÇEKİRDEĞİ KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN

Detaylı

19 Araştırma Makalesi. Pinus brutia Ten. (Kızılçam) Kozalak ve Yaprak Biyomasının Boya Biyosorpsiyon/Desorpsiyon Potansiyeli

19 Araştırma Makalesi. Pinus brutia Ten. (Kızılçam) Kozalak ve Yaprak Biyomasının Boya Biyosorpsiyon/Desorpsiyon Potansiyeli 19 Araştırma Makalesi Pinus brutia Ten. (Kızılçam) Kozalak ve Yaprak Biyomasının Boya Biyosorpsiyon/Desorpsiyon Potansiyeli Fatih DENİZ 1, Şengül KARAMAN 2 1 Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu

Detaylı

ARAŞTIRMA MAKALESİ / RESEARCH ARTICLE

ARAŞTIRMA MAKALESİ / RESEARCH ARTICLE Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik Anadolu University Journal of Science and Technology A- Applied Sciences and Engineering Cilt: 16 Sayı: 2-2015 Sayfa:

Detaylı

Sabit Yataklı Kolonda Düşük Maliyetli Adsorbent ile Boyarmadde Giderimi. Removal of Dyestuff by Cost-Efficient Adsorbent İn The Fixed Bed Column

Sabit Yataklı Kolonda Düşük Maliyetli Adsorbent ile Boyarmadde Giderimi. Removal of Dyestuff by Cost-Efficient Adsorbent İn The Fixed Bed Column ISSN: 2148-0273 Cilt 5, Sayı 2, 2017 Vol. 5, Issue 2, 2017 Sabit Yataklı Kolonda Düşük Maliyetli Adsorbent ile Boyarmadde Giderimi Meral DALKILIÇ 1, Ensar OĞUZ 2 Özet Bu çalışmada balkabağı kabukları ile

Detaylı

YÜZEY MODİFİYELİ Rhizopus arrhizus VE ŞEKER PANCARI KÜSPESİNİN ANYONİK VE KATYONİK BOYARMADDE BİYOSORPSİYONUNDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

YÜZEY MODİFİYELİ Rhizopus arrhizus VE ŞEKER PANCARI KÜSPESİNİN ANYONİK VE KATYONİK BOYARMADDE BİYOSORPSİYONUNDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI YÜZEY MODİFİYELİ Rhizopus arrhizus VE ŞEKER PANCARI KÜSPESİNİN ANYONİK VE KATYONİK BOYARMADDE BİYOSORPSİYONUNDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI INVESTIGATION OF THE USE OF SURFACE-MODIFIED Rhizopus

Detaylı

Safranin in Sulu Ortamdan Platanus orientalis L. Biyoması Kullanılarak Giderimi

Safranin in Sulu Ortamdan Platanus orientalis L. Biyoması Kullanılarak Giderimi Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi Firat Unv. Journal of Science 26(2), 139-145, 214 26(2), 139-145, 214 Safranin in Sulu Ortamdan Platanus orientalis L. Biyoması Kullanılarak Giderimi Özet Zeynep İMECİK,

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 13 Sayı: 41 sh. 13-28 Mayıs 2012

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 13 Sayı: 41 sh. 13-28 Mayıs 2012 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 13 Sayı: 41 sh. 13-28 Mayıs 2012 DOĞAL VE AKTİFLEŞTİRİLMİŞ ANAEROBİK ÇAMUR KULLANILARAK METİLEN MAVİ BOYASININ BİYOSORPSİYONU: DENGE, KİNETİK

Detaylı

TOA51 ASİTLE AKTİVE EDİLMİŞ KİLİN BOYARMADDE GİDERİM MEKANİZMASININ ARAŞTIRILMASI

TOA51 ASİTLE AKTİVE EDİLMİŞ KİLİN BOYARMADDE GİDERİM MEKANİZMASININ ARAŞTIRILMASI TOA51 ASİTLE AKTİVE EDİLMİŞ KİLİN BOYARMADDE GİDERİM MEKANİZMASININ ARAŞTIRILMASI Meral TURABİK 1, Halil KUMBU 1 Mersin Üniversitesi, Mersin Meslek Yüksekokulu, Teknik Programlar Bölümü, Kimya Programı

Detaylı

The Investigation of Kinetic and Thermodynamic Properties of the Adsorption of Trypan Blue Dyestuff by Chitosan and Chitosan Phthalate

The Investigation of Kinetic and Thermodynamic Properties of the Adsorption of Trypan Blue Dyestuff by Chitosan and Chitosan Phthalate The Investigation of Kinetic and Thermodynamic Properties of the Adsorption of Trypan Blue Dyestuff by Chitosan and Chitosan Phthalate Selma Ekinci (Corresponding author) Batman University, Faculty of

Detaylı

ODUN TALAŞI KULLANILARAK SULU ORTAMDAN REAKTİF BLACK 5'İN UZAKLAŞTIRILMASI

ODUN TALAŞI KULLANILARAK SULU ORTAMDAN REAKTİF BLACK 5'İN UZAKLAŞTIRILMASI ODUN TALAŞI KULLANILARAK SULU ORTAMDAN REAKTİF BLACK 5'İN UZAKLAŞTIRILMASI Ramazan ORHAN, M. Deniz TURAN 2, Gülbeyi DURSUN 3,3 Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Elazığ

Detaylı

KÖMÜRDEN ELDE EDİLEN ADSORBENT İLE BOYARMADDE UZAKLAŞTIRILMASI REMOVAL OF DYESTUFF BY THE ADSORBENT PRODUCED FROM COAL

KÖMÜRDEN ELDE EDİLEN ADSORBENT İLE BOYARMADDE UZAKLAŞTIRILMASI REMOVAL OF DYESTUFF BY THE ADSORBENT PRODUCED FROM COAL Türkiye 13 KömUr Kongresi Bildirileri Kitabı, 29-31 Mayıs 2002, Zonguldak, Türkiye Proceedings ofthe!3th Turkish Coal Congress, May 29-31, 2002, Zonguldak,Turkey KÖMÜRDEN ELDE EDİLEN ADSORBENT İLE BOYARMADDE

Detaylı

BİLECİK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU

BİLECİK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU BİLECİK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU Adı Soyadı Ünvanı Alanı Doğum Yeri E-Posta KİŞİSEL BİLGİLER Erdal EREN Doç. Dr. Kimya Bursa erdal.eren@bilecik.edu.tr EĞİTİM DURUMU Derece Üniversite Yıl Lisans

Detaylı

UÇUCU KÜL ADSORPSİYONU İLE REAKTİF BOYA GİDERİMİ

UÇUCU KÜL ADSORPSİYONU İLE REAKTİF BOYA GİDERİMİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K B İ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 24 : 1 : 2 : 253-258

Detaylı

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ U. OLGUN, Ö. ÖZYILDIRIM, V. SEVİNÇ Sakarya Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Mithatpaşa, 54, Sakarya ÖZET Ayçiçek yağı üretim tesislerinden

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 17 (2017) 031202 (889-898) AKU J. Sci. Eng. 17 (2017) 031202 (889-898)

Detaylı

Ağır metallerin giderimi için düşük maliyetli adsorban olarak pirina kullanımı

Ağır metallerin giderimi için düşük maliyetli adsorban olarak pirina kullanımı Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University 32:2 (2017) 507-516 Ağır metallerin giderimi için düşük maliyetli adsorban olarak pirina kullanımı Oğuzhan Gök *, Özgül Çimen Mesutoğlu

Detaylı

AKTİFLEŞTİRİLMİŞ BENTONİT KULLANARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE UZAKLAŞTIRILMASI

AKTİFLEŞTİRİLMİŞ BENTONİT KULLANARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE UZAKLAŞTIRILMASI PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİ SLİK FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİSLİK BİL İ MLERİ DERGİSİ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 24 : 1 : 2 : 151-156 AKTİFLEŞTİRİLMİŞ

Detaylı

Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması.

Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması. ADSORPSİYON İZOTERMLERİ DENEYİN AMACI Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması. TEORİK BİLGİLER Adsorpsiyon: Adsorpsiyon

Detaylı

Kazein Yüzeyine Reaktif Blue 220 nin Sorpsiyonu

Kazein Yüzeyine Reaktif Blue 220 nin Sorpsiyonu BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 14(2) 31-40 (2012) Kazein Yüzeyine Reaktif Blue 220 nin Sorpsiyonu Özkan DEMĠRBAġ 1,*, Adem KARADAĞ 2, Veli DALKIRAN 1, Cihan YILDIZ 1 1 BalıkesirÜniversitesi Fen Edebiyat

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU METİLEN MAVİSİNİN İŞLEM GÖRMÜŞ KOKLARDAKİ ADSORPSİYON DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Doç. Dr. Zarife Mısırlıoğlu Prof. Dr. Muammer CANEL Serim

Detaylı

REAKTİF MAVİ 221 İN POMZA İLE ADSORPSİYONU VE KİNETİĞİ

REAKTİF MAVİ 221 İN POMZA İLE ADSORPSİYONU VE KİNETİĞİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt 26, No 4, 807-812, 2011 Vol 26, No 4, 807-812, 2011 REAKTİF MAVİ 221 İN POMZA İLE ADSORPSİYONU VE KİNETİĞİ Aybüke Aksu *, Atilla Murathan

Detaylı

Sitrik Asitle Modifiye Edilmiş Şeker Pancarı Küspesi ile Sulu Çözeltilerden Pb(II) ve Cd(II) Giderilmesi

Sitrik Asitle Modifiye Edilmiş Şeker Pancarı Küspesi ile Sulu Çözeltilerden Pb(II) ve Cd(II) Giderilmesi Fırat Üniv. Mühendislik Bilimleri Dergisi Fırat Univ. Journal of Engineering 27(1), 85-99, 215 27(1), 85-99, 215 Sitrik Asitle Modifiye Edilmiş Şeker Pancarı Küspesi ile Sulu Çözeltilerden Pb(II) ve Cd(II)

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMM 302 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI I. Danışman: Yrd. Doç. Dr.

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMM 302 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI I. Danışman: Yrd. Doç. Dr. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMM 30 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI I Çözeltide Adsorpsiyon Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sibel Yiğitarslan Çözeltide Adsorpsiyon Amaç: Bu deneyin amacı;

Detaylı

Kolemanit ve Üleksit Atığı ile Sulu Çözeltilerden Metilen Mavisi Giderimi: Kinetik ve İzoterm Değerlendirmesi

Kolemanit ve Üleksit Atığı ile Sulu Çözeltilerden Metilen Mavisi Giderimi: Kinetik ve İzoterm Değerlendirmesi CBÜ Fen Bil. Dergi., Cilt 2, Sayı 3, 499-59 s CBU J. of Sci., Volume 2, Issue 3, p 499-59 Kolemanit ve Üleksit Atığı ile Sulu Çözeltilerden Metilen Mavisi Giderimi: Kinetik ve İzoterm Değerlendirmesi Gül

Detaylı

Halk sağlığı için tehdit oluşturan fenolün sulardan düşük maliyetli bir aktif karbon ile giderimi

Halk sağlığı için tehdit oluşturan fenolün sulardan düşük maliyetli bir aktif karbon ile giderimi 2. ULUSLARARASI SU VE SAĞLIK KONGRESİ - 2017 Makale Dili Türkçe /Article Language Turkish Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi Halk sağlığı için tehdit oluşturan fenolün sulardan düşük maliyetli bir

Detaylı

KURŞUN (II) ve BAKIR (II) İYONLARININ P.putida İLE BİYOSORPSİYONUNDA DENGE, TERMODİNAMİK VE KİNETİK PARAMETRELER

KURŞUN (II) ve BAKIR (II) İYONLARININ P.putida İLE BİYOSORPSİYONUNDA DENGE, TERMODİNAMİK VE KİNETİK PARAMETRELER KURŞUN (II) ve BAKIR (II) İYONLARININ P.putida İLE BİYOSORPSİYONUNDA DENGE, TERMODİNAMİK VE KİNETİK PARAMETRELER Mehtap TANYOL a, Gülşad USLU a,* a Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği

Detaylı

BAZI ENDÜSTRİLERDEN ÇIKAN ATIK ÇAM URLARIN BOY AR M ADDE GİDERİMİNDE ADSORBAN OLARAK KULLANIMININ İNCELENMESİ *

BAZI ENDÜSTRİLERDEN ÇIKAN ATIK ÇAM URLARIN BOY AR M ADDE GİDERİMİNDE ADSORBAN OLARAK KULLANIMININ İNCELENMESİ * BAZI ENDÜSTRİLERDEN ÇIKAN ATIK ÇAM URLARIN BOY AR M ADDE GİDERİMİNDE ADSORBAN OLARAK KULLANIMININ İNCELENMESİ * Investigation of the Use of Waste Sludges Generated from Various İndustries As an Adsorbent

Detaylı

BASİC BLUE 3 BOYAR MADDESİNİN BENTONİT KİLİ ÜZERİNE ADSORPSİYON MEKANİZMASININ İNCELENMESİ

BASİC BLUE 3 BOYAR MADDESİNİN BENTONİT KİLİ ÜZERİNE ADSORPSİYON MEKANİZMASININ İNCELENMESİ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası V. ULUSAL ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ BASİC BLUE 3 BOYAR MADDESİNİN BENTONİT KİLİ ÜZERİNE ADSORPSİYON MEKANİZMASININ İNCELENMESİ Mersin Üniversitesi Mersin Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(3): 36-364, 218 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Çevrimiçi baskı, ISSN: 2148-127X www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Endüstriyel

Detaylı

Adsorpsiyon. Kimyasal Temel İşlemler

Adsorpsiyon. Kimyasal Temel İşlemler Adsorpsiyon Kimyasal Temel İşlemler Adsorpsiyon Adsorbsiyon, malzeme(lerin) derişiminin ara yüzeyde (katı yüzeyinde) yığın derişimine göre artışı şeklinde tanımlanabilir. Adsorpsiyon yüzeyde tutunma olarak

Detaylı

METİLEN MAVİSİNİN MAGNETİK NiFe2O4/AKTİF KARBON NANOKOMPOZİTİ İLE ADSORPSİYONU: KİNETİK VE İZOTERM. Ayhan Abdullah CEYHAN, 2 Orhan BAYTAR

METİLEN MAVİSİNİN MAGNETİK NiFe2O4/AKTİF KARBON NANOKOMPOZİTİ İLE ADSORPSİYONU: KİNETİK VE İZOTERM. Ayhan Abdullah CEYHAN, 2 Orhan BAYTAR S.Ü. Müh. Bilim ve Tekn. Derg., c.6, s.2, ss. 227-241, 2018 Selcuk Univ. J. Eng. Sci. Tech., v.6, n.2, pp. 227-241, 2018 ISSN: 2147-9364 (Electronic) DOI: 10.15317/Scitech.2018.129 METİLEN MAVİSİNİN MAGNETİK

Detaylı

Çam Kozalağıyla Bazik Mavi 3Adsorpsiyonu

Çam Kozalağıyla Bazik Mavi 3Adsorpsiyonu Fırat Üniv. Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 28 (2), 169-174, 2016 28 (2), 169-174, 2016 Çam Kozalağıyla Bazik Mavi 3Adsorpsiyonu M. Şaban TANYILDIZI, M. Ali UYGUT* Fırat Üniversitesi

Detaylı

KONYA ve SELÇUK ÜNÜVERSİTESİ KİMYA-1 (Çalıştay 2010) 03-1 1 Temmuz 201 0 (Çanakkale)

KONYA ve SELÇUK ÜNÜVERSİTESİ KİMYA-1 (Çalıştay 2010) 03-1 1 Temmuz 201 0 (Çanakkale) KONYA ve SELÇUK ÜNÜVERSİTESİ KİMYA-1 (Çalıştay 2010) 03-1 1 Temmuz 201 0 (Çanakkale) TABİİ ADSORBANLAR İLE AĞIR METALLERİN SULU ÇÖZELTİLERDEN SORPSİYONU Prof. Dr. Erol PEHLİVAN KİMYA-1 (Çalıştay 2010)

Detaylı

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul REACTİVE BLUE 160 BOYARMADDESİ İÇEREN TEKSTİL ENDÜSTRİSİ BOYAMA PROSESİ ATIKSUYUNUN ELEKTROKOAGÜLASYON YÖNTEMİ İLE ARITIMINDA İŞLETİM KOŞULLARININ ENERJİ TÜKETİMİNE ETKİSİ Bahadır K. KÖRBAHTİ, Gül Seren

Detaylı

SULU ÇÖZELTİLERDEN AĞAÇLI KÖMÜRLERİNDEN ÜRETİLEN ADSORBENT ÜZERİNE KOBALT ADSORPSİYONU

SULU ÇÖZELTİLERDEN AĞAÇLI KÖMÜRLERİNDEN ÜRETİLEN ADSORBENT ÜZERİNE KOBALT ADSORPSİYONU Türkiye ]2.komür Kongresi Bildiriler Kitabı, 23-26May2000, Zonguldak-Kdz Ereğli, Türkiye Proceedings of the 12* Turkish Coal Congress, 23-26 May2000, Zonguldak-Kdz. Ereğli, Türkiye SULU ÇÖZELTİLERDEN AĞAÇLI

Detaylı

ATIKSULARDAKİ FENOL KİRLİLİĞİNİN BİYOSORPSİYON YÖNTEMİ İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ SİSTEMDE İNCELENMESİ

ATIKSULARDAKİ FENOL KİRLİLİĞİNİN BİYOSORPSİYON YÖNTEMİ İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ SİSTEMDE İNCELENMESİ ATIKSULARDAKİ FENOL KİRLİLİĞİNİN BİYOSORPSİYON YÖNTEMİ İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ SİSTEMDE İNCELENMESİ Ç. S. KALAYCI *, A. Y. DURSUN *, G. USLU * *Fırat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği

Detaylı

SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN FINDIK KABUĞU YÜZEYİNE ADSORPSİYON VE ADSORPSİYON KİNETİĞİ

SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN FINDIK KABUĞU YÜZEYİNE ADSORPSİYON VE ADSORPSİYON KİNETİĞİ T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN FINDIK KABUĞU YÜZEYİNE ADSORPSİYON VE ADSORPSİYON KİNETİĞİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Harun ABAK Balıkesir,

Detaylı

İŞLEM GÖRMÜŞ TAVUK TÜYÜ KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN AĞIR METAL İYONLARININ UZAKLAŞTIRILMASI

İŞLEM GÖRMÜŞ TAVUK TÜYÜ KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN AĞIR METAL İYONLARININ UZAKLAŞTIRILMASI İŞLEM GÖRMÜŞ TAVUK TÜYÜ KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN AĞIR METAL İYONLARININ UZAKLAŞTIRILMASI Günseli ÖZDEMİR*, Saniye KOCATÜRK *Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Bornova

Detaylı

Fatih Hacımustafaoğlu Emine Yurtoğlu Büşra Keskin

Fatih Hacımustafaoğlu Emine Yurtoğlu Büşra Keskin TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 21 Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden

Detaylı

EVSEL ATIKLARLA MALAH T YE L N N UZAKLA TIRILMASI. Mehmet BÜBER - Tunca TÜRKO LU

EVSEL ATIKLARLA MALAH T YE L N N UZAKLA TIRILMASI. Mehmet BÜBER - Tunca TÜRKO LU EVSEL ATIKLARLA MALAH T YE L N N UZAKLA TIRILMASI Mehmet BÜBER - Tunca TÜRKO LU ÖZEL EGE L SES 2009 ÇER K L STES PROJEN N AMACI... 2 G R... 2 YÖNTEM 3 Reaktif ve çözeltiler.. 3 Kullanılan aletler... 3

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Öğrenim Durumu: Yüksek Lisans Tez Başlığı ve Tez Danışman(lar)ı: Doktora Tez Başlığı ve Danışman(lar)ı: Akademik Unvanlar:

ÖZGEÇMİŞ. Öğrenim Durumu: Yüksek Lisans Tez Başlığı ve Tez Danışman(lar)ı: Doktora Tez Başlığı ve Danışman(lar)ı: Akademik Unvanlar: ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Unvanı : HANDAN : UCUN ÖZEL : Yrd. Doç. Dr. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Çevre Mühendisliği Atatürk Üniversitesi 1998 Y. Lisans Çevre Mühendisliği Atatürk

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Kimya Mühendisliği İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ 2006 Y. Lisans Kimya Mühendisliği/Temel İşlemler Termodinamik

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Kimya Mühendisliği İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ 2006 Y. Lisans Kimya Mühendisliği/Temel İşlemler Termodinamik ÖZGEÇMİŞ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Şahika Sena Bayazit Doğum Tarihi: 07/02/1983 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Kimya Mühendisliği İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ 2006 Y.

Detaylı

TEKSTİL ATIKSULARINDAKİ METAL KOMPLEKS BOYARMADDELERİN YUMURTA KABUKLARI İLE GİDERİMİ

TEKSTİL ATIKSULARINDAKİ METAL KOMPLEKS BOYARMADDELERİN YUMURTA KABUKLARI İLE GİDERİMİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University Cilt 28, No 4, 777-78, 213 Vol 28, No 4, 777-78, 213 TEKSTİL ATIKSULARINDAKİ METAL KOMPLEKS BOYARMADDELERİN

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 GRUP AKTİF PROJE ADI AYÇİÇEĞİ ATIKLARINDAN AKTİF KARBON

Detaylı

Çevre Korunmasında Atığın Atıkla Giderilmesi Prensibi

Çevre Korunmasında Atığın Atıkla Giderilmesi Prensibi Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi (ISSN: 2147-0626) Journal of History Culture and Art Research Vol. 1, No. 4, December 2012 Revue des Recherches en Histoire Culture et Art مجلة البحوث التاريخية

Detaylı

BAZI BAZİK BOYARMADDELERİN DOĞAL VE AKTİVE EDİLMİŞ KİL ÜZERİNE ADSORPSİYONU İLE GİDERİLMESİ

BAZI BAZİK BOYARMADDELERİN DOĞAL VE AKTİVE EDİLMİŞ KİL ÜZERİNE ADSORPSİYONU İLE GİDERİLMESİ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası V. ULUSAL ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ BAZI BAZİK BOYARMADDELERİN DOĞAL VE AKTİVE EDİLMİŞ KİL ÜZERİNE ADSORPSİYONU İLE GİDERİLMESİ (1), Halil KUMBUR (2) (1)Mersin Üniversitesi,

Detaylı

NOHUT SAMANI TARLA ATIĞININ SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİ GİDERİMİNDE DÜŞÜK MALİYETLİ BİYOSORBENT OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

NOHUT SAMANI TARLA ATIĞININ SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİ GİDERİMİNDE DÜŞÜK MALİYETLİ BİYOSORBENT OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University Cilt 29, No 4, 717-726, 14 Vol 29, No 4, 717-726, 14 NOHUT SAMANI TARLA ATIĞININ SULU ÇÖZELTİLERDEN

Detaylı

Üzüm Sapından Hazırlanan Aktif Karbon ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) nin Giderimi

Üzüm Sapından Hazırlanan Aktif Karbon ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) nin Giderimi Fırat Üniv. Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 29(1), 319-324, 2017 29(1), 319-324, 2017 Üzüm Sapından Hazırlanan Aktif Karbon ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) nin Giderimi Özet Ramazan ORHAN

Detaylı

Sitrik Asitle Modifiye Edilmiş Şeker Pancarı Küspesi ile Sulu Çözeltilerden Pb(II) ve Cd(II) Giderilmesi

Sitrik Asitle Modifiye Edilmiş Şeker Pancarı Küspesi ile Sulu Çözeltilerden Pb(II) ve Cd(II) Giderilmesi Fırat Üniv. Mühendislik Bilimleri Dergisi Fırat Univ. Journal of Engineering 25(2), 83-98, 215 25(2), 83-98, 215 Sitrik Asitle Modifiye Edilmiş Şeker Pancarı Küspesi ile Sulu Çözeltilerden Pb(II) ve Cd(II)

Detaylı

KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ

KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ-2010 1 AYÇİÇEĞİ ATIKLARINDAN

Detaylı

Kahramanmaras Sutcu Imam University Journal of Engineering Sciences

Kahramanmaras Sutcu Imam University Journal of Engineering Sciences KSÜ Mühendislik Bilimleri Dergisi, 21(1), 218 KSU J Eng Sci, 21(1), 218 Kahramanmaras Sutcu Imam University Journal of Engineering Sciences Geliş Tarihi : 11.1.217 Kabul Tarihi : 19.3.218 Received Date

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Yrd.Doç.Dr. M.HAMDİ KARAOĞLU

ÖZGEÇMİŞ Yrd.Doç.Dr. M.HAMDİ KARAOĞLU ÖZGEÇMİŞ Yrd.Doç.Dr. M.HAMDİ KARAOĞLU Doğum Yeri-Yılı: Kozan-1972 Yazışma Adresi : Muğla Üniversitesi Fen Fak. Kimya Böl. Kötekli Muğla 48000 /Türkiye Telefon : 252 2111511 e-posta : Yabancı Dili ÜDS Puanı

Detaylı

DİREKT MAVİ 53 AZO BOYARMADDESİNİN FOTOKATALİTİK OLARAK GİDERİMİ ÜZERİNE İYONLARIN ETKİSİ

DİREKT MAVİ 53 AZO BOYARMADDESİNİN FOTOKATALİTİK OLARAK GİDERİMİ ÜZERİNE İYONLARIN ETKİSİ DİREKT MAVİ 53 AZO BOYARMADDESİNİN FOTOKATALİTİK OLARAK GİDERİMİ ÜZERİNE İYONLARIN ETKİSİ Pınar GANİ 1, Selvi DALĞIÇ 2, Cihan İMRE 3, Özlem Esen KARTAL 4* 1,2,3,4 Kimya Mühendisliği Bölümü, İnönü Üniversitesi,

Detaylı

ARAŞTIRMA MAKALESİ / RESEARCH ARTICLE

ARAŞTIRMA MAKALESİ / RESEARCH ARTICLE Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik Anadolu University Journal of Science and Technology A- Applied Sciences and Engineering Cilt: 16 Sayı: 2-2015 Sayfa:

Detaylı

Adsorpsiyon. Selçuk Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi. Kimya Mühendisliği Bölümü. Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II DENEYİN AMACI

Adsorpsiyon. Selçuk Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi. Kimya Mühendisliği Bölümü. Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II DENEYİN AMACI Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II Adsorpsiyon DENEYİN AMACI Çalışmanın amacı katı adsorbent ile çözeltiden adsorbsiyonun denge ve hız

Detaylı

ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE

ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ DERGİSİ ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Cilt/Vol.:8-Sayı/No: 2 : 403-410 (2007) ARAŞTIRMA MAKALESİ /RESEARCH ARTICLE AKTİF KARBON ÜZERİNE SULU

Detaylı

TOA10 SULU ÇÖZELTİDEN ADSORPSİYON YÖNTEMİYLE NİTRİT GİDERİMİ

TOA10 SULU ÇÖZELTİDEN ADSORPSİYON YÖNTEMİYLE NİTRİT GİDERİMİ TOA SULU ÇÖZELTİDEN ADSORPSİYON YÖNTEMİYLE NİTRİT GİDERİMİ N. Öztürk, T. E. Köse Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Meşelik Kampusü 2648 Eskişehir

Detaylı

UV Assisted Photodegradation of Acid Red 37 from Synthetic Solutions at the Presence of TiO2 Nanoparticles

UV Assisted Photodegradation of Acid Red 37 from Synthetic Solutions at the Presence of TiO2 Nanoparticles ISEM2016, 3 rd International Symposium on Environment and Morality, 4-6 November 2016, Alanya Turkey UV Assisted Photodegradation of Acid Red 37 from Synthetic Solutions at the Presence of TiO2 Nanoparticles

Detaylı

TE 03 KÖMÜRLERİN ISIL İŞLEMİ SIRASINDA FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞİMİ

TE 03 KÖMÜRLERİN ISIL İŞLEMİ SIRASINDA FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞİMİ Yedinci Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 5-8 Eylül 26, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir TE 3 KÖMÜRLERİN ISIL İŞLEMİ SIRASINDA FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞİMİ M. Ozmak, E. Yağmur, S.E. İğde,

Detaylı

EĞİTİM BİLGİLERİ AKADEMİK/MESLEKTE DENEYİM. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

EĞİTİM BİLGİLERİ AKADEMİK/MESLEKTE DENEYİM. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ünvanı Adı-Soyadı Prof. Dr. Bilal ACEMİOĞLU Doğum Tarihi ve Yeri Kilis 14.07.1969 Fakülte Bölüm E-posta/Web Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya acemioglu@kilis.edu.tr, bilacem@yahoo.com Telefon/Faks EĞİTİM BİLGİLERİ

Detaylı

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZEYTİN POSASI (PİRİNA) ÜZERİNE MALAŞİT YEŞİLİ NİN SULU ÇÖZELTİDEN ADSORPSİYONU.

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZEYTİN POSASI (PİRİNA) ÜZERİNE MALAŞİT YEŞİLİ NİN SULU ÇÖZELTİDEN ADSORPSİYONU. T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZEYTİN POSASI (PİRİNA) ÜZERİNE MALAŞİT YEŞİLİ NİN SULU ÇÖZELTİDEN ADSORPSİYONU Oğuzhan KOÇER DANIŞMAN: Prof. Dr. Bilal ACEMİOĞLU YÜKSEK LİSANS TEZİ

Detaylı

Tekstil Atık Külü ile Tekstil Atıksuyundan Renk Giderimi. Color Removal from Textile Wastewater by Using Textile Fly Ash

Tekstil Atık Külü ile Tekstil Atıksuyundan Renk Giderimi. Color Removal from Textile Wastewater by Using Textile Fly Ash KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 19(3), 2016 82 KSU. Journal of Engineering Sciences, 19(3), 2016 Tekstil Atık Külü ile Tekstil Atıksuyundan Renk Giderimi Yağmur UYSAL 1 *, Fatma Nur KERECİ 2 1 Kahramanmaraş

Detaylı

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU Gülin AYTİMUR, Süheyda ATALAY Ege Üniversitesi Müh. Fak. Kimya Müh. Bölümü 351-Bornova İzmir ÖZET

Detaylı

Limon kabuğu kullanarak sulu çözeltilerden Cu(II) giderimi

Limon kabuğu kullanarak sulu çözeltilerden Cu(II) giderimi 265 Limon kabuğu kullanarak sulu çözeltilerden Cu(II) giderimi *Murat TOPAL 1, E. Işıl ARSLAN TOPAL 2, Sibel ASLAN 2 1 Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Sivas 2 Fırat

Detaylı

Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (2): 59-69, 2009 ISSN:1308-3961, www.nobel.gen.tr

Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (2): 59-69, 2009 ISSN:1308-3961, www.nobel.gen.tr Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (2): 59-69, 2009 ISSN:1308-3961, www.nobel.gen.tr Reaktif Sarı 81 Boyasının Sulu Ortamdan Spirogyra Majuscula ile Uzaklaştırılması; Kinetik ve Denge Modellemesi Abuzer

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU

BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU Adı Soyadı Ünvanı Birimi Doğum Yeri Doğum Tarihi E-Posta KĠġĠSEL BĠLGĠLER Zerrin PAT Yrd. Doç.Dr. Fen Edebiyat Fakültesi Eskişehir zerrin.pat@bilecik.edu.tr

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Helianthus Annuus Çekirdeği Kabuklarında Uranyum Sorpsiyonu

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Helianthus Annuus Çekirdeği Kabuklarında Uranyum Sorpsiyonu Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 16 (2016) 031204 (555-560) AKU J. Sci. Eng. 16 (2016) 031204 (555-560)

Detaylı

METİLEN MAVİSİNİN MODİFİYE EDİLMİŞ Cystoseira barbata (STACKHOUSE) C. AGARDH KULLANILARAK BİYOSORPSİYONU

METİLEN MAVİSİNİN MODİFİYE EDİLMİŞ Cystoseira barbata (STACKHOUSE) C. AGARDH KULLANILARAK BİYOSORPSİYONU http://dergipark.gov.tr/trkjnat Trakya University Journal of Natural Sciences, 18(2): xx-xx, 2017 ISSN 2147-0294, e-issn 2528-9691 DOI: 10.23902/trkjnat.300344 Araştırma Makalesi/Research Article METİLEN

Detaylı

BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI

BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI D.Öztan 1, U.Gündüz Zafer 2 1 Gazi Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Meyve suyu endüstrisi katı atığından üretilen aktif karbonun sulu çözeltilerden reaktif kırmızı

Detaylı

Atık Sulardan Tekstil Boyar Maddesinin Silika İle Giderimi için Deneysel Tasarım

Atık Sulardan Tekstil Boyar Maddesinin Silika İle Giderimi için Deneysel Tasarım BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 4(2) 25-3 (22) Atık Sulardan Tekstil Boyar Maddesinin Silika İle Giderimi için Deneysel Tasarım Özkan DEMİRBAŞ,*, Cihan YILDIZ 2 Balıkesir Üniversitesi Fen.-Ed. Fak. Kimya

Detaylı

YEŞİL SENTEZ YÖNTEMİYLE ÜRETİLMİŞ GÜMÜŞ NANOTANECİK YÜKLÜ AKTİF KARBONUN Cr(VI) GİDERİMİNDEKİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ

YEŞİL SENTEZ YÖNTEMİYLE ÜRETİLMİŞ GÜMÜŞ NANOTANECİK YÜKLÜ AKTİF KARBONUN Cr(VI) GİDERİMİNDEKİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ SUJEST, c.4, s.3, 2016 SUJEST, v.4, n.3, 2016 ISSN: 2147-9364 (Elektronik) YEŞİL SENTEZ YÖNTEMİYLE ÜRETİLMİŞ GÜMÜŞ NANOTANECİK YÜKLÜ AKTİF KARBONUN Cr(VI) GİDERİMİNDEKİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Detaylı

ÇAM KOZALAĞININ PİROLİZİ İLE ELDE EDİLEN KATI ÜRÜNÜN AKTİF KARBON OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

ÇAM KOZALAĞININ PİROLİZİ İLE ELDE EDİLEN KATI ÜRÜNÜN AKTİF KARBON OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ ÇAM KOZALAĞININ PİROLİZİ İLE ELDE EDİLEN KATI ÜRÜNÜN AKTİF KARBON OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Esin APAYDIN, Ayşe E. PÜTÜN Anadolu Üniversitesi, İki Eylül Kampüsü, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

ARAŞTIRMA MAKALESİ / RESEARCH ARTICLE

ARAŞTIRMA MAKALESİ / RESEARCH ARTICLE Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A-Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik Anadolu University Journal of Science and Technology A- Applied Sciences and Engineering Cilt: Sayı: 2-25 Sayfa: 2-22

Detaylı

ŞEKER PANCARI KÜSPESİNDEN AKTİF KARBON ELDE EDİLMESİ VE ATIKSULARDAN Cr(VI) GİDERİLMESİNDE KULLANILMASI

ŞEKER PANCARI KÜSPESİNDEN AKTİF KARBON ELDE EDİLMESİ VE ATIKSULARDAN Cr(VI) GİDERİLMESİNDE KULLANILMASI ŞEKER PANCARI KÜSPESİNDEN AKTİF KARBON ELDE EDİLMESİ VE ATIKSULARDAN GİDERİLMESİNDE KULLANILMASI H.Soner ALTUNDOĞAN, Nurdan BAHAR, Buket MÜJDE, Fikret TÜMEN Fırat Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

MODİFİYE SEPİYOLİT VE ZEOLİTİN TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDA ADSORBANT OLARAK KULLANILMASI:KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRME

MODİFİYE SEPİYOLİT VE ZEOLİTİN TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDA ADSORBANT OLARAK KULLANILMASI:KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRME TMMOB Çevre Mühendisleri Odası V. ULUSAL ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ MODİFİYE SEPİYOLİT VE ZEOLİTİN TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDA ADSORBANT OLARAK KULLANILMASI:KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRME, Mustafa

Detaylı

Bir Nano Adsorbent ile Reaktif Black 39 Boyar Maddesinin Distile Sudan ve Sentetik Atıksudan Giderimi

Bir Nano Adsorbent ile Reaktif Black 39 Boyar Maddesinin Distile Sudan ve Sentetik Atıksudan Giderimi Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 32(1), ss. 177-185, Mart 2017 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 32(1), pp.177-185, March 2017 Bir

Detaylı

SULU ÇÖZELTİLERDEKİ FENOLÜN FENTON YÖNTEMİYLE GİDERİMİNDE PROSES PARAMETRELERİNİN OPTİMİZASYONU

SULU ÇÖZELTİLERDEKİ FENOLÜN FENTON YÖNTEMİYLE GİDERİMİNDE PROSES PARAMETRELERİNİN OPTİMİZASYONU Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 12, Koç Üniversitesi, İstanbul SULU ÇÖZELTİLERDEKİ FENOLÜN FENTON YÖNTEMİYLE GİDERİMİNDE PROSES PARAMETRELERİNİN OPTİMİZASYONU Özlem TEPE a, *, Arzu

Detaylı

Ultrasonik Aktifleştirilmiş Aktif Karbon ile Krom (VI) Adsorpsiyonu. Adsorption of Chromium (VI) on Ultrasonically Activated Active Carbon

Ultrasonik Aktifleştirilmiş Aktif Karbon ile Krom (VI) Adsorpsiyonu. Adsorption of Chromium (VI) on Ultrasonically Activated Active Carbon Kalıpçı E., Şahinkaya S., Aras S., Öztürk M. Ultrasonik Aktifleştirilmiş Aktif Karbon ile Krom (VI) Adsorpsiyonu Erkan Kalıpcı *, Serkan Şahinkaya, Seval Aras, Miray Öztürk Nevşehir Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

C.I. asit viyolet 90 metal-kompleks boyar maddesinin sulu ortamlardan sentetik ve doğal zeolit kullanılarak uzaklaştırılması

C.I. asit viyolet 90 metal-kompleks boyar maddesinin sulu ortamlardan sentetik ve doğal zeolit kullanılarak uzaklaştırılması Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University 31:3 (2016) 677-686 C.I. asit viyolet 90 metal-kompleks boyar maddesinin sulu ortamlardan sentetik ve doğal zeolit kullanılarak

Detaylı

BİYOLOJİK KİRLİLİĞİN 2,4-DİKLOROFENOKSİASETİK ASİT ADSORPSİYONUNA ETKİSİ

BİYOLOJİK KİRLİLİĞİN 2,4-DİKLOROFENOKSİASETİK ASİT ADSORPSİYONUNA ETKİSİ BİYOLOJİK KİRLİLİĞİN 2,4-DİKLOROFENOKSİASETİK ASİT ADSORPSİYONUNA ETKİSİ Duygu OVA *, Bikem ÖVEZ ÖZET Ege Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 35100, Bornova, İzmir * E-posta: duygu.ova@ege.edu.tr

Detaylı

AFŞİN-ELBİSTAN LİNYİTİNDEN ÜRETİLEN AKTİF KARBONUN ADSORPSİYON KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ

AFŞİN-ELBİSTAN LİNYİTİNDEN ÜRETİLEN AKTİF KARBONUN ADSORPSİYON KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ AFŞİN-ELBİSTAN LİNYİTİNDEN ÜRETİLEN AKTİF KARBONUN ADSORPSİYON KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ Yusuf Ziya SARITOP a, Neslihan DURANAY a,*, Filiz KAR a, Melek YILGIN a a Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Detaylı

NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ

NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ Görkem Değirmen a, Ayşe E. Pütün a, Murat Kılıç a, Ersan Pütün b, * a Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı