Istanbul Erkek Lisesi Model Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey (EKOSOS) Mülteci akımlarının ekonomik sonuçları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Istanbul Erkek Lisesi Model Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey (EKOSOS) Mülteci akımlarının ekonomik sonuçları"

Transkript

1 Istanbul Erkek Lisesi Model Birleşmiş Milletler 2016 Ekonomik ve Sosyal Konsey (EKOSOS) Mülteci akımlarının ekonomik sonuçları

2 Komite: Ekonomik ve Sosyal Konsey Ajanda: Mülteci akımlarının ekonomik sonuçları Komite Başkanları: Atakan YURDAKUL - Meryem ÇEKEM Giriş Özellikle Suriye'de görev başında bulunan rejimi devirmek isteyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından başlatılan Suriye Sivil Savaşı'nın ardından, dünya üzerindeki mülteci sayısı keskin bir şekilde artmaya başladı. Sorunlu olan bölgelerden kaçan yetişkinlere ve çocuklara, onları ağırlayan ülkeler tarafından korunaklı bölgeler ve güvenlik tahsis edildi ancak, İslam Devleti (İD) ve Boko Haram gibi aşırıcı grupların ortaya çıkmasını, mülteci akışının hızlanması izledi, alınan küçük çaplı önlemler yetersiz kalmaya başladı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosu'na göre, 20 milyon göçmenin yarısından fazlasını çalışabilecek durumda olmayan insanlar ve çocuklar, yani başka bir bireye veya oluşuma bağlı olan insanlar oluşturuyor. Bu insanlara yiyecek, barınak, su, eğitim, bakım gibi insani hakların verilmesi ülkeleri zorunluluğu da Mültecilerin Statüsüne İlişkin 1951 Sözleşmesi'nde açıkça belirtilmiştir.yeterli olmayan bakım ve ilgi, milyonlarca insanın hayatını etkileyecektir. Göçmenler gittikleri ülkelerde olumlu ve olumsuz anlamda değişimlere ve birçok alanda da yeniliklere sebebiyet vermişlerdir, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in toplantı süresince odaklanacağı konu ekonomik anlamdaki sonuçları olacaktır. Anahtar Kelimeler Mülteci: "Irkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden, zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan, ya da söz konusu korku nedeniyle, yararlanmak istemeyen; yahut tabiiyeti yoksa ve bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen her şahsa mülteci denir." Mültecilerin Statüsüne İlişkin 1951 Sözleşmesi Evsahibi Ülkeler: Sınırları içinde belirli bir miktarda mülteci bulunduran ülkelere verilen isimdir, örnek olarak Türkiye, Lübnan, Pakistan, Etiyopya gibi ülkeler verilebilir. İşgücü: Bir ülkedeki nüfusun üretici durumunda bulunma imkanı olan kısmı, bir ülkenin işgücü olarak nitelendirilir. Pazar: Ekonomide her türlü mal ve hizmetin alınıp satıldığı veya takas yoluyla el değiştirdiği yerlere verilen genel isimdir. Bütçe: Bir devletin, kuruluşun, bir aile veya bir kimsenin gelecekteki belli bir süre veya belli bir amaç için tasarladığı gelir ve giderlerin tümüdür. İnsani Haklar: Bir insanın İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde bahsedilen ve ona sunulan hakların hepsine insani haklar denir. Bu hakların içine barınma, yiyecek ve suya erişim, giyinme ve benzeri zorunluluklar dışında eğitim, çalışabilme, yasalar karşısında eşit olma da dahildir.

3 Ayrıntılı Özet 20.yüzyılın başlarından beri, çeşitli bölgelere olan mülteci akımı tarihte hiç olmadığı kadar artış göstermeye başladı. Bu dalgalara ek olarak, kendi ülkesinin sınırları içinde yaşadığı coğrafyadaki yerinden edilmiş insan sayısı da yüksek rakamlara çıkmaya başladı. Bu demografik değişikliklerin ana sebebi olarak, başta Ortadoğu ve Kuzey Afrika olmak üzere, çeşitli gruplar arasında yaşanan silahlı çatışmalar sayılmaktadır. Direkt etkilerin (can kayıpları, yıkılan binalar ve harap olmuş şehirler ve benzeri) yanı sıra, yan etkiler olarak adlandırılan sorunlar da uluslararası organizasyonlar, devletler, özel kuruluşlar ve toplumlar tarafından göz önünde bulundurulmaya başlandı. Demografik Değişiklikler Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosu'na göre ülkesindeki yerinden men edilmiş insanların sayısı İkinci Dünya Savaşı'ndan beri ilk kez bu kadar yüksek bir numaraya ulaştı. Yine Birleşmiş Milletler'in kaynaklarına göre, dünya genelinde toplamda 60 milyondan fazla insan mülteci veya zorla yaşadığı yerden men edilmiş durumda. Yaşadıkları yerlerden başka ülkelere geçmek zorunda kalan bu insanlar, toplumlar arasında zorunlu bir kültür etkileşimi oluşturdular ve bulunmaya başladıkları yerlerin kültürel yapılarına adapte olmaya veya o bölgeleri etkilemeye başladılar. Bu hareketler, çeşitli ideolojileri, hareketleri ve düşünce farklılıklarını tetikledi, toplumların sosyal yapısının değişmesine önayak oldu. Göç olgusu, bir baskı ya da zorlamaya dayandığından, çoğu zaman bu insanlar kendi statülerini tanımlamaya yarayacak belgelerden yoksun durumda bulundukları için göç veren ve göç alan ülke arasında hukuki bir belgeye bağlanmasında zorluklar yaşanmaktadır. Kente gelmiş aile çocukları eğitim ve yetenek eksikliği, gelinen ülkenin kültürüne ve diline yabancı olma durumu gibi nedenlerle arzuladığı iş ve geleceği elde edemeyeceği düşüncesine kapılan insanların, suça daha kolay yönelme olasılığı büyüktür. Genellikle göçmenlerin bulunduğu şehir bölgelerinde suç oranlarının şehrin diğer bölgelerine göre yüksek olduğu görülmektedir. Ekonomik Etkiler Bu etkiler, başta göç veren ülkeler olmak üzere, iş gücü ve kalitesindeki oynamalar, insan gücü kayıpları, yapıların tahribi/yıkımı, çeşitli ambargolar, kurulması zorunlu olan kurumlar, gerekli bina ve insani ihtiyaçların sağlanması zorunluluğu ve üretim verimi değişiminden dolayı ortaya çıkmışlardır. Buna ek olarak, karışıklıklardan etkilenmiş olan bölgelerde ticaret yollarının kopması ve anlaşmaların iptal olması da önemli sebepler arasında sayılabilir.

4 Göç Alan Ülkelerin Yaşadıkları/Yaşayacakları Ekonomik Değişiklikler Son senelerde ortaya çıkan göçmen dalgalarının geldiği ülkelerin ekonomik anlamda yaşadıkları değişimler şu şekilde sıralanabilir; Her ne kadar göçmen kampları kurulmaya ve yaygınlaştırılmaya çalışılıyor ise, kamp dışında yaşayan mülteciler çoğunluk durumunda ve kaçak yerleşmeler yapmaktalar, ki bu da çarpık kentleşmeye sebep olmaktadır. Çarpık kentleşme ise yatırım engelleme özelliğine sahiptir ve caydırıcı bir etkendir. Önceleri kent dışında bulunan sanayi tesisleri, mültecilerin gelmesiyle birlikte artan konut ihtiyacına cevap vermek için yapılan şehir genişletme politikalarından dolayı şehrin içinde yer alacaktır. Bu tesislerin yaşayacağı ulaşım sıkıntıları, atık toplama-imha etme işlemleri için olan ücretler artacak, işletmeleri kötü etkileyecektir. Mülteciler için kurulması gereken kamplar hükümete fazladan yük bindirecek, elde bulunan sermaye bu insanlara harcanacaktır. Buna karşın insani ihtiyaç maddeleri satan işletmeler ticari anlamda kazanç sağlayacaktır ve dolaylı olarak da olsa ekonomi hareketlenecektir. İşgücünün hızlı artışı sonucu işsizlik sorunu başlar, ancak buna karşılık olarak işgücü maliyeti zayıflar ve üretim maliyeti azalır. İşgücü maliyeti düşmüş olacağı için bir göçmen grubunun veya ailesinin içinde çalışması gereken insan sayısı artacaktır, ki bu da çocuk işçiliği oranının yükselmesine sebebiyet verir. Ani şekilde artan ikamet eden insan sayısı, mülteci dalgalarından önce olan insan sayılarının ihtiyaçlarını karşılamak sebebiyle yapıldığı için yetersiz kalmaya başlayan altyapıların genişletilmesini gerektirecektir. Bölgesel yönetimlerin yatırımları ve bütçe planlarında değişikliğe gidilmesi zorunlu olacaktır. Şehirde bulunan insan sayısı arttığından dolayı kırsal kesime yapılacak olan yatırımların getireceği kazanç giderek azalacaktır. Bunun devamında şehirlere yapılan yatırımlar artacak,bağlı olarak da kırsal kesim endeksli ürünlerin ücreti artacak, bu da kırsal kesimde üretilen malların veya hizmetin ticaretini kötü etkileyecektir. Bu maddeye ek olarak, şehirde sayısı artacak olan yatırımların bir sonucu olarak başarılı olan yatırım/başarısız olan yatırım oranı bozulacaktır ve serbest piyasada güvensizlik hissi oluşacaktır. Yanlarında getirdikleri paralar veya değeri olan eşyaları göç ettikleri ülkenin piyasasına sokmaları, o ülkenin büyüme hızını, rezervlerini ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'yı arttırır. Belli derecede malvarlığına sahip olan göçmenlerin göç ettikleri ülkelerde kuracakları işler bir anlamda yabancı yatırım yerine geçer ve piyasayı olumlu olarak etkiler.

5 Ülkeler, İnsanlar, Örgütler ve Organizasyonlar Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği: 14 Aralık 1950 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kurulduğundan beri bu kuruma dünya genelinde mülteci sorunlarını çözmek ve mültecileri korumak amacıyla uluslararası faaliyetleri koordine etme ve yürütme görevi verildi senesi itibariyle 120 farklı ülkede faaliyet göstermektedirler. Mülteci dalgaları ve durum kontrolü hakkında en etkin yapıya ve imkanlara sahip olan BMMYK, krizin getirdiği ekonomik anlamlardaki etkileri azaltmak ve mültecilerin ihtiyaç duyduğu finansal kaynakları sağlayabilmek için bölgesel ekonomi planları, bağış etkinlikleri, uluslararası örgütlere ve devletlere çağrılar ve benzeri etkinliklerde bulunmuştur. Avrupa Birliği Mülteci oranı, sorunlu bölgelere komşu olan ülkeler kadar yüksek olmadığı için serbest piyasaya ve devlet ekonomisine direkt olarak gözle görülür bir etkide bulunmamıştır. Buna rağmen mültecilerin göç yolu olarak kullandığı, Yunanistan, Bulgaristan ve Macaristan gibi ülkeleri de dahil eden rotaların kontrolü ve ihtiyaçların karşılanması üye ülkelerin bütçesinden ayrılan birikimlerle sağlanmıştır.

6 Avrupa Birliği, Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (EIDHR), İstikrar ve Barışa Katkı Sağlayan Araç (IcSP), Avrupa Komisyonu İnsani Yardım Ofisi (ECHO) ve benzeri alt organlarıyla mültecilere ve onlara ev sahipliği yapan ülkelere ekonomik destek vermektedir. Türkiye, Lübnan, Ürdün: Sınırları içinde milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, ekonomik kaynaklarının çoğunu toplama kampları dışında kalan mülteciler ve onların sebep olduğu etkilere ayırmaktadır. Ülkedeki piyasa göçmenlerin işgücü olarak girmesiyle hareketlenmiş, bağlantılı olan tüm sektörleri etkilemiştir. Bu etkinin olumlu veya olumsuz ağrılıkta olduğunda görüş birliğine ulaşılamamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, an itibariyle ücretsiz sağlık ve eğitim hizmeti de sunmaktadır, BMMYK'den alınan yardımın yetersiz olması sebebiyle devlet, harcamaları kendisi finanse etmektedir. Lübnan ve Ürdün, mülteci yoğunluğunu en üst noktada yaşayan iki ülke olarak altyapı sıkıntıları ve insani ihtiyaç sağlanmasında büyük ekonomik problemler yaşanmaktadır. Her ne kadar uluslararası desteğe sahip olsalar da ülkelerdeki yatırımlar azalmış, devletin elinde bulundurduğu kaynakların hatırı sayılır bir kısmı mültecilerle ilgilenilmesi için ayrılmak zorunda kalınmıştır. Atılmış Olan Adımlar ve Yapılan Antlaşmalar Avrupa Birliği Güvence Fonu (EUTF): Yeni kurulmuş olan Avrupa Birliği Güvence Fonu'nun amacı, mültecilerin bulunmasından dolayı ekonomik sorunlar yaşayan bölgenin ve içinde bulunan mültecilerin olağanüstü ve büyümekte olan ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik ek mali kaynak sağlamaktır. 4 Şubat 2016 tarihinde Londra'da gerçekleşen toplantılarında ekonomik destek paketleri için yeni hedefler belirlenmiştir. Türkiye-AB Mülteci Antlaşması: 2016 senesinin Mart ayında ortak noktada buluşulduğu açıklanan görüşmelerde, göçmen kabulü ve daha önemlisi, ülkenin durum kontrolünü sağlayabilmesi için gereken ekonomik destek paketi kabul edildi. Mülteci kabul etme sürecinde değişikliklere giden Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği'nden 3 milyon Euro fona sahip olacak. Bölgesel Göçmen & Esneklik Planı( ): mülteciye iş imkanı, barınak, 1.000'e yakın eğitim merkezi, kişi için erzak yardımı ve benzeri amaçları gerçekleştirmek için başlatılmış bir plan olan Bölgesel Göçmen & Esneklik Planı, 2015 senesinde hedeflenen noktalara erişememiş olmasına rağmen beklenenden fazla destek görmüştür. Proje çok yönlü amaçlar taşıyor olmasına rağmen ekonomik yardım ve danışmanlık yönüyle öne çıkmıştır. Olası Çözümler (Oturum Başkanının Tavsiyeleri) Uluslararası İşbirliğinin Arttırılması: Mültecilerden kaynaklanan, devletlerin kullanmak zorunda kaldığı ve aynı zamanda yeterli olamayan finansal kaynakların arttırılması ve daha etkili şekilde kullanılabilmesi için bu sorunla bağlantılı olan ülkelerin aralarındaki işbirliğinin arttırılması uzun vadeli çözümler için etkili bir yöntem olabilir.

7 Uluslararası organizasyonların (Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve benzeri) danışmanlığı adı altında yapılması ve finanse edilmesi uygun olacaktır. Buna ek olarak halihazırda kullanılan planlarda yenilenme sürecine girilebilir. Mültecilerin Yerleşim Yerlerinin Organize Edilmesi: Kullanılan kaynakların yeteri kadar etkili olmamasının ve potansiyel olumsuz ekonomik etkilerinin çoğunun belirli bölgelerde hissedilmesi, mültecilerin bulundukları yerlerden kaynaklanmaktadır. Bu konu atılabilecek adımlardan bir tanesi de işgücünün, ihtiyaç duyan devletlere dağıtılması sayılabilir. Bu sayede mültecilerin işgücü olarak kullanılacağı yerlerde ekonomik hareketlilik artacak, geldikleri yere kıyasla olumsuz etkiler azaltılmış olacaktır. Bu dağılım bahsedilen ülkedeki şehirler arasında veya işgücü sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yapılabilir. Bu tarz bir oluşumu mülteci kabul edecek olan ülkenin finanse etmesi, lojistik unsurların ise mültecilerin geleceği ülke tarafından karşılanması denge getirecektir. İş Alanlarına Teşvik: Ülkelerde bulunan üç ana sektördeki (hizmet, tarım, sanayi) ihtiyaç kapasitesine bağlı olarak mültecilerin talep edilen sektörlere teşvik edilmesi, genellikle belli bir alanda toplanmış olan işgücü ağırlığının dağılmasına ve ekonomik etkilerin olumluya kaymasına sebep olabilir. Bu uygulama belirli bir isim altında olmasa da bazı ülkelerde uygulanmaktadır (Yunanistan'da zeytin toplayıcılığına, Türkiye'de hizmet sektörüne, Lübnan'da altyapı hizmetlerine teşvikler). Bu tür bir uygulama hayata geçirilmeden önce bir bilgi merkezi tarafından gerekli istatistikler toplanmalı, uzmanlar tarafından değerlendirmeler yapılmalıdır. Bu sebeple bu ve benzeri organizasyon bölgesel veya ulusal yönetimler finanse etmelidir. Destek Arttırıcı Kampanyalar: Geçtiğimiz senelerde finansal güçlerini genellikle bağışlar ve yapılan organizasyonlardan sağlayan gönüllü yardım kuruluşlarının ulaşmayı umdukları ekonomik yardım noktaları, beklenenin çok altında kalmıştır. Bu tür organizasyonlar mültecilere verilmesi gereken ekonomik yardımın seviyesini hafifleteceğinden dolayı, destek almaları gereklidir. Hükümetler tarafından yapılacak olan yönlendirmeler, teşvikler, bilinç artırıcı kampanyalar, sosyal etkinlikler, işbirlikleri ve bu kuruluşların işleyişini yavaşlatan yasaların hafifletilmesi gözle görülür bir etkiye yol açacaktır. Notlar Delegeler unutmamalıdır ki ekonomik etkilerden kasıt sadece olumsuz anlamda değildir. Rehber boyunca bahsedildiği gibi olumsuz olarak nitelendirilen etkiler kadar olumlu yan ve direkt etkiler de bulunmaktadır. Buna ek olarak Türkçe yazılmış olan dokümanların azlığı sebebiyle yabancı dili yeterli olan delegelerin farklı kaynaklardan da araştırma yapması ve veri toplaması tavsiye edilir. Kaynakça "BMMYK: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği." UNHCR News. N.p., n.d. Web.

8 "Türkiye Ekonomisine Suriyeli 'dopingi' Kalıcı Mı?" Suriyeli Etkisi Kalıcı Mı? Al-Monitor, 06 Nis Web. "Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşme." Birleşmiş Milletler, n.d. Web. "Kanun." Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu. Birleşmiş Milletler, n.d. Web. "Ekonomi Terimleri." İktisatSözlüğü.com, n.d. Web. "Göç Ve Yerinden Olmuş Nüfus Araştırması." Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Web. Sıkça Sorulan Sorular. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Ocak Web. "Ekonomide Suriyeli Etkisi." Suriyeliler Ve İktisat. N.p., 8 Apr Web. 18 Ağu "Mülteciler Ve Ekonomi." Birleşmiş Milletler Bilgi Kitapçığı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, n.d. Web. "BMMYK: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Suriye İçin Yardım Talebinde Bulundu." UNHCR News. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, n.d. Web. Orhan, Oytun. "Suriyeli Sığınmacıların Türkiye'ye Etkileri." ORSAM - TESEV, Ocak Web. "Suriyeli Sığınmacıların Dünya Ekonomisine Etkileri." İktisadi.org, n.d. Web. "Mülteci Krizi Ve Avrupa Birliği." AB Ve Göçmen Krizi. Avrupa Birliği (EU), n.d. Web.

İL GÖÇ İDARESI MÜDÜRLÜĞÜMÜZ TEŞKILAT ŞEMASI AŞAĞIDAKI ŞEKILDEDIR;

İL GÖÇ İDARESI MÜDÜRLÜĞÜMÜZ TEŞKILAT ŞEMASI AŞAĞIDAKI ŞEKILDEDIR; İL GÖÇ İDARESI MÜDÜRLÜĞÜMÜZ TEŞKILAT ŞEMASI AŞAĞIDAKI ŞEKILDEDIR; İl Göç İdaresi Müdürü Araştırma İstatistik ve Projeler Grup Başkanlığı Uluslararası Koruma Grup Başkanlığı Yabancılar Grup Başkanlığı Yönetim

Detaylı

GÖÇÜN GETİRDİĞİ SORUNLAR VE GÖÇ SONRASI TÜRKİYE

GÖÇÜN GETİRDİĞİ SORUNLAR VE GÖÇ SONRASI TÜRKİYE GÖÇÜN GETİRDİĞİ SORUNLAR VE GÖÇ SONRASI TÜRKİYE Vicdan KÖKSALDI MOTOR Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD, HATAY Göçmen- Mülteci- Sığınmacı- İltica

Detaylı

Göç ve Tüberküloz. Haluk C.Çalışır Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi

Göç ve Tüberküloz. Haluk C.Çalışır Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Göç ve Tüberküloz Haluk C.Çalışır Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Plan Göç / sığınma boyut Tanımlar Göçmen sağlığı genel Tüberküloz Türkiye/Suriye/Irak Sonuç Dünya genelinde tahmini göçmen sayısı:

Detaylı

Bosna Kurbanlarına Yardım - Bosna ve Kosova dan Gelen Mültecilere Destek

Bosna Kurbanlarına Yardım - Bosna ve Kosova dan Gelen Mültecilere Destek Soydaş Uyum Eğitimi Bulgaristan dan göç eden soydaşlarımızın Türkiye de yerleşme, yaşama ve çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla 9 aylık bir sürede 4 ilde 33 seminer düzenlenmiş, 7.000 e yakın kişiye

Detaylı

TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER

TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER Merve Nur Bulut, Kübra Sezgin www.improkul.impr.org.tr facebook.com/improkul @improkul improkul@gmail.com SURİYE KRİZİ VE TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER 2011

Detaylı

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821 GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

İç Savaş Suriye Ekonomisini Nasıl Etkiledi?

İç Savaş Suriye Ekonomisini Nasıl Etkiledi? İç Savaş Suriye Ekonomisini Nasıl Etkiledi? Suriye ekonomisi, ülkedeki çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana yaklaşık yüzde 60 oranında küçüldü. 24.02.2016 / 15:25 Mark Lobel / BBC Orta Doğu Ekonomi

Detaylı

Suriye Krizi ne Cevap Verebilmek için ABD den Yeni İnsani Yardım. Bilgi Notu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü. Washington, D.C.

Suriye Krizi ne Cevap Verebilmek için ABD den Yeni İnsani Yardım. Bilgi Notu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü. Washington, D.C. Suriye Krizi ne Cevap Verebilmek için ABD den Yeni İnsani Yardım Bilgi Notu ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü Washington, D.C. 25/06/2015 Bugün ABD, Suriye deki savaştan etkilenenler için 360 milyon ın

Detaylı

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 nin hizmet ve sorumluluk alanları nelerdir? Küresel ve teknolojik değişimlerle birlikte Şehir Yönetimleri nasıl değişmektedir? İdeal nasıl sağlanmalıdır? Ajanda 1. Mevcut Durum

Detaylı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Üçüncü Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı Habitat III 17-20 Ekim 2016, Kito Sayfa1

Detaylı

YABANCILAR ve ULUSLARARASI KORUMA KANUNU. Yayım tarihi: 11 Nisan 2013 Yürürlük tarihi: 11 Nisan 2014

YABANCILAR ve ULUSLARARASI KORUMA KANUNU. Yayım tarihi: 11 Nisan 2013 Yürürlük tarihi: 11 Nisan 2014 YABANCILAR ve ULUSLARARASI KORUMA KANUNU Yayım tarihi: 11 Nisan 2013 Yürürlük tarihi: 11 Nisan 2014 Diğer Mevzuat - Değiştirilen Hükümler 1950 tarihli 5682 sayılı Pasaport Kanun 2/7/1964 tarihli 492 sayılı

Detaylı

Uluslararası Mülteci Hukuku Kapsamında Uluslararası Koruma. BMMYK Kasim 2014

Uluslararası Mülteci Hukuku Kapsamında Uluslararası Koruma. BMMYK Kasim 2014 Uluslararası Mülteci Hukuku Kapsamında Uluslararası Koruma BMMYK Kasim 2014 Amaç 1951 Cenevre Sözleşmesi odaklı olarak Uluslararası Mülteci Hukuku temel ilkelerini anlamak. Kitlesel akın durumları için

Detaylı

AVRUPA DA. Yatırım, Vatandaşlık ve Oturma İzni ÜCRETSİZ. investment

AVRUPA DA. Yatırım, Vatandaşlık ve Oturma İzni ÜCRETSİZ. investment ÜCRETSİZ Profesyonel Danışmanlık AVRUPA DA Yatırım, Vatandaşlık ve Oturma İzni Gayrimenkul Yatırımları - Oturum Başvurusu ve yatırım uzmanları ile toplantı ve birebir danışmanlık organizasyonları Harbiye

Detaylı

ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ

ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ÇERÇEVE SUNU Gülçiçek ÖZKORKMAZ Başkanlık Baş Danışmanı Mukim Özel Temsilciler Direktörü ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI ve TÜRKİYE ÜZERİNE

Detaylı

Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler

Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler Avrupa ve ABD'ye göç eden mülteciler nüfusu nasıl etkiledi? Avrupalıların, AB politikalarına bakışı nasıl? ABD halkının mültecilere bakışı nasıl? 29.06.2016

Detaylı

Mülteciler için Mali Yardım Programı: tahhüt edilen / karar verilen, sözleşmesi yapılan ve dağıtılan projeler - 16/06/2017 tarihi itibariyle

Mülteciler için Mali Yardım Programı: tahhüt edilen / karar verilen, sözleşmesi yapılan ve dağıtılan projeler - 16/06/2017 tarihi itibariyle 1.6 milyar Avro değerinde sözleşme yapılmış ve bunun 811 milyon Avroluk bölümü dağıtılmıştır. İnsani yardım ve insani yardım dışındaki destek faaliyetlerinin uygulanması için, Mülteciler için Mali Yardım

Detaylı

AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası

AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası OTP harcamalarının AB bütçesinin önemli bölümünü kapsaması, bu politikayı bütçe tartışmalarının da odak noktası yaparken, 2014-2020 Mali Çerçeve içinde tarım, kırsal

Detaylı

KARDEŞİME MESLEK ÖĞRETİYORUM PROJESİ

KARDEŞİME MESLEK ÖĞRETİYORUM PROJESİ KARDEŞİME MESLEK ÖĞRETİYORUM PROJESİ Bu Proje Sosyal Sorunların Çözümünde Yenilikçi Yöntemler Mali Destek Program kapsamında Ankara Kalkınma Ajansı Tarafından Desteklenmektedir. Proje: 2011 yılı Nisan

Detaylı

Mülteciler için Mali Yardım Programı: tahhüt edilen / karar verilen, sözleşmesi yapılan ve dağıtılan projeler 20/10/2017 tarihi itibariyle

Mülteciler için Mali Yardım Programı: tahhüt edilen / karar verilen, sözleşmesi yapılan ve dağıtılan projeler 20/10/2017 tarihi itibariyle 1.69 milyar Avro değerinde sözleşme yapılmış ve bunun 899 milyon Avroluk bölümü dağıtılmıştır. İnsani yardım ve insani yardım dışındaki destek faaliyetlerinin uygulanması için, Mülteciler için Mali Yardım

Detaylı

Doğu ATEŞ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ 2007 NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA İLK YORUMLAR

Doğu ATEŞ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ 2007 NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA İLK YORUMLAR ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ 2007 NÜFUS SAYIMI SONUÇLARI HAKKINDA İLK YORUMLAR 2007 yılında çalışmaları sürdürülmekte olan nüfus sayımının ilk sonuçları açıklanmış bulunmaktadır. Bu sonuçlara göre

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

TÜRK-ARAP SERMAYE PİYASALARI FORUMU 2013 TÜRKİYE

TÜRK-ARAP SERMAYE PİYASALARI FORUMU 2013 TÜRKİYE TÜRK-ARAP SERMAYE PİYASALARI FORUMU 2013 TÜRKİYE 20 Eylül 2013, İstanbul DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ 1 Sayın Maliye Bakanım, Yurt dışından gelen değerli misafirlerimiz,

Detaylı

SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK. 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP

SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK. 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP Sunu 1. Savaş? Savaş Ortamı 2. Tarihe dokunmak 3. IŞİD in Irak ve Suriye de ardışık saldırıları ve sonrasında gelişen Halk Sağlığı sorunları 4.

Detaylı

Suriyeli Mültecilerin Geleceği ve Türkiye ye Etkileri

Suriyeli Mültecilerin Geleceği ve Türkiye ye Etkileri Suriyeli Mültecilerin Geleceği ve Türkiye ye Etkileri 1 Aralık 2015 Gaziantep, Divan Oteli Çalıştay Programı 09.30 09.45 Açılış Konuşmaları Saferworld, PODEM, Baytna Syria ve Orsam Çalıştayın amacı - Saferworld

Detaylı

Mayıs Ayı Tekstil Gündemi

Mayıs Ayı Tekstil Gündemi Mayıs Ayı Tekstil Gündemi 03.06.2016 Mayıs Ayı Tekstil Gündemi «Çin, Mısır da tekstil bölgesi kuruyor» «Bangladeş konfeksiyon sektörü, verimlilikteki düşüşten endişe ediyor» «Pakistan pamuk endüstrisi,

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4

FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4 FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4 Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt ÖNAL 6. HAFTA 4. GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ULUSLAR ARASI FON HAREKETLERİ Gelişmekte olan ülkeler, son 25 yılda ekonomik olarak oldukça

Detaylı

Türkiye de Uluslararası Koruma Sistemi ve Türkiye de BMMYK. BMMYK Kasım 2014

Türkiye de Uluslararası Koruma Sistemi ve Türkiye de BMMYK. BMMYK Kasım 2014 Türkiye de Uluslararası Koruma Sistemi ve Türkiye de BMMYK BMMYK Kasım 2014 Amaç ve Kapsam Amaç: Türkiye deki uluslararası koruma sistemi (UKS) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK)

Detaylı

STRATEJİK VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE DE GÖÇ. Göç Veren Ülkeden Göç Alan Ülkeye Fırsat ve Risklerin Dönüşümü

STRATEJİK VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE DE GÖÇ. Göç Veren Ülkeden Göç Alan Ülkeye Fırsat ve Risklerin Dönüşümü STRATEJİK VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE DE GÖÇ Göç Veren Ülkeden Göç Alan Ülkeye Fırsat ve Risklerin Dönüşümü ( 20-22 Nisan 2016, Pullman İstanbul Otel - İstanbul ) 2. Dünya Savaşı sonunda harap olmuş

Detaylı

İŞGÜCÜ PİYASALARINDA MEVSİMLİK ETKİLER AZALIYOR

İŞGÜCÜ PİYASALARINDA MEVSİMLİK ETKİLER AZALIYOR ÖZET İŞGÜCÜ PİYASALARINDA MEVSİMLİK ETKİLER AZALIYOR 17.04.014 Ekim Kasım Aralık Ayları. HAZIRLAYAN Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa DELİCAN İnsan Kaynakları Araştırma

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye Fırsatlar Ülkesi Türkiye Yatırımcılar için Güvenli bir Liman Tarım ve Gıda Sektöründe Uluslararası Yatırımlar Dr Mehmet AKTAŞ Yaşar Holding A.Ş. 11-12 Şubat 2009, İstanbul sunuş planı... I. Küresel gerçekler,

Detaylı

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI PROJE HAKKINDA Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü

Detaylı

Mülteciler için Mali Yardım Programı: taahhüt edilen / karar verilen, sözleşmesi yapılan ve dağıtılan projeler 11/12/2017 tarihi itibariyle

Mülteciler için Mali Yardım Programı: taahhüt edilen / karar verilen, sözleşmesi yapılan ve dağıtılan projeler 11/12/2017 tarihi itibariyle İnsani yardım ve insani yardım dışındaki destek faaliyetlerinin uygulanması için, Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamında 2.5 milyar Avro değerinde sözleşme yapılmış ve bunun 1.1 milyar Avro'luk

Detaylı

14.30-16.00: II. OTURUM GÖÇ KONULARINDA KAMU GÜVENİ İNŞA EDİLMESİ OTURUMU GENEL KONUŞMA NOTU

14.30-16.00: II. OTURUM GÖÇ KONULARINDA KAMU GÜVENİ İNŞA EDİLMESİ OTURUMU GENEL KONUŞMA NOTU 14.30-16.00: II. OTURUM GÖÇ KONULARINDA KAMU GÜVENİ İNŞA EDİLMESİ OTURUMU GENEL KONUŞMA NOTU 1 SAYIN BAKANLAR, KIYMETLİ TEMSİLCİLER; ÖNCELİKLE BURADA BULUNMAKTAN DUYDUĞUM MEMNUNİYETİ İFADE ETMEK İSTİYORUM.

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma

DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma Demografi (nüfus bilimi), sınırları belli olan bir coğrafyanın nüfus yapısını, özelliklerini ve değişimlerini incelemektedir. Doğum, ölümün yanı sıra göç gibi dinamikleri

Detaylı

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma AB Eşleştirme Projesi, Ankara Kursun 6. Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü Sosyal refah ve sağlık bakım alanında idari

Detaylı

Politika Özeti. Suriye deki savaş ve mülteci krizi insan ticaretini nasıl etkilemektedir? Ocak 2016

Politika Özeti. Suriye deki savaş ve mülteci krizi insan ticaretini nasıl etkilemektedir? Ocak 2016 Politika Özeti Suriye deki savaş ve mülteci krizi insan ticaretini nasıl etkilemektedir? Ocak 2016 Hazırlayan: Claire Healy Yönetici Özeti Suriye'deki şiddet olayları çocuk, kadın ve erkekleri evlerinden

Detaylı

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ EKİİM 2014 1 2014 YILI EYLÜL AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı ihracatı

Detaylı

Polonya'da Yatırım 2014-01-13 13:45:47

Polonya'da Yatırım 2014-01-13 13:45:47 Polonya'da Yatırım 2014-01-13 13:45:47 2 Devlet Hibeleri, Yatırım Teşvikleri Devlet Hibeleri Devlet hibeleri, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen 2011-2020 yılları arasında Polonya Ekonomisi için Önemli

Detaylı

3. Emek Piyasası. Grafik-3.1: İşsizlik Oranları (yüzde)

3. Emek Piyasası. Grafik-3.1: İşsizlik Oranları (yüzde) 3. Emek Piyasası Türkiye de işsizlik oranında son dönemde katılık ve bozulmalar dikkat çekmektedir. 2012 yılından itibaren yavaş bir tempoda artan işsizlik oranı 2016 yılı ikinci yarısında belirgin bir

Detaylı

Suriyeli Mülteciler: Türkiye nin Müstakbel Vatandaşları

Suriyeli Mülteciler: Türkiye nin Müstakbel Vatandaşları Suriyeli Mülteciler: Türkiye nin Müstakbel Vatandaşları Derya Kap* Suriye de dördüncü yılına giren iç savaş, dünyanın en büyük insani ve güvenlik krizlerinden birini oluşturuyor. 29 Nisan 2011 tarihinde

Detaylı

(09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Temsilcileri, Değerli Katılımcılar,

(09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Temsilcileri, Değerli Katılımcılar, SESRİC-GED İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Mesleki Eğitimin Modernizasyonu Projesi Hazırlama Amacı ile Yapılacak Çalıştay da Sayın Bakanımızın yapacağı konuşma (09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli

Detaylı

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI İSTANBUL ATIK MUTABAKATI 2013 ün Mayıs ayında İstanbul da bir araya gelen dünyanın farklı bölgelerinden belediye başkanları ve seçilmiş yerel/bölgesel temsilciler olarak, küresel değişiklikler karşısında

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KIBRIS RUM KESİMİ ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Akdeniz deki beş büyük adadan

Detaylı

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları 7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları Seda GÖKSU AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Sunum Planı 7.ÇP SSH Araştırma Alanı 7.ÇP SSH alanı projelerine nasıl ortak olabilirim?

Detaylı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Uzmanlığı Tezi

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Uzmanlığı Tezi T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Uzmanlığı Tezi AVRUPA BİRLİĞİ MÜKTESEBATINDA VE ULUSLARARASI HUKUKÎ METİNLERDE MÜLTECİLERİN ÇALIŞMA

Detaylı

AVRO BÖLGESİ NDE YENİ KORKU: DEFLASYON Mehmet ÖZÇELİK

AVRO BÖLGESİ NDE YENİ KORKU: DEFLASYON Mehmet ÖZÇELİK Mehmet ÖZÇELİK Bilgi Raporu Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü KONYA Şubat, 2016 www.kto.org.tr 0 GİRİŞ 2008 küresel ekonomik krizinin ardından piyasalarda bir türlü istenilen hareketliliği yakalayamayan

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2018 Hazırlayan: Yağmur Özcan Uluslararası

Detaylı

Nitekim işsizlik, ülkemizin çözümlenemeyen sorunları arasında baş sırada yer alıyor.

Nitekim işsizlik, ülkemizin çözümlenemeyen sorunları arasında baş sırada yer alıyor. Ekonomi İyileşiyor, İşsizlik Artıyor Hande UZUNOĞLU Şubat ayında Türkiye İstatistik Kurumu nun yayınladığı hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarının ardından işsizlik yine Türkiye nin gündemine yerleşti.

Detaylı

Sayı: 2009/18 Tarih: 09.08.2009 Aileler krize borçlu yakalandı; sorunu işsizlik katladı

Sayı: 2009/18 Tarih: 09.08.2009 Aileler krize borçlu yakalandı; sorunu işsizlik katladı Sayı: 2009/18 Tarih: 09.08.2009 Aileler krize borçlu yakalandı; sorunu işsizlik katladı - Ekonomik krizin şiddeti devam ederken, krize borçlu yakalanan aileler, bu dönemde artan işsizliğin de etkisi ile

Detaylı

1844 te kimlik belgesi vermek amacıyla sayım yapılmıştır. Bu dönemde Anadolu da nüfus yaklaşık 10 milyondur.

1844 te kimlik belgesi vermek amacıyla sayım yapılmıştır. Bu dönemde Anadolu da nüfus yaklaşık 10 milyondur. Türkiye de Nüfusun Tarihsel Gelişimi Türkiye de Nüfus Sayımları Dünya nüfusu gibi Türkiye nüfusu da sürekli bir değişim içindedir. Nüfustaki değişim belirli aralıklarla yapılan genel nüfus sayımlarıyla

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KUZEY KORE ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti : Sosyalist Cumhuriyet : Kuzey Kore,

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER ve TÜRKİYE. Rifat Ünal Sayman Direktör, REC Türkiye SBE16 Swissotel, İstanbul 14 Ekim 2016

SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER ve TÜRKİYE. Rifat Ünal Sayman Direktör, REC Türkiye SBE16 Swissotel, İstanbul 14 Ekim 2016 SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER ve TÜRKİYE Rifat Ünal Sayman Direktör, REC Türkiye SBE16 Swissotel, İstanbul 14 Ekim 2016 Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Ø Bağımsız, tarafsız ve kâr amacı gütmeyen uluslararası bir

Detaylı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı DEĞERLENDİRMENOTU Nisan2011 N201127 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ayşegül Dinççağ 1 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri Hasan Çağlayan Dündar 2 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri 2008 Krizinin

Detaylı

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ?

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? Dr. Fatih Macit, Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi, HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Üyesi Giriş Türk Konseyi nin temelleri 3 Ekim 2009 da imzalanan Nahçivan

Detaylı

Temmuz Ayı Tekstil Gündemi

Temmuz Ayı Tekstil Gündemi Temmuz Ayı Tekstil Gündemi 05.08.2016 Temmuz Ayı Tekstil Gündemi «Bangladeş de 5 yeni denim firması kuruluyor» «Etiyopya devasa endüstriyel tekstil parkı açacak» «Hindistan, İran tekstil pazarını keşfediyor»

Detaylı

Önsöz... iii İçindekiler v Tablolar Listesi vii Şekiller Listesi... ix Grafikler Listesi. ix

Önsöz... iii İçindekiler v Tablolar Listesi vii Şekiller Listesi... ix Grafikler Listesi. ix İÇİNDEKİLER Önsöz... iii İçindekiler v Tablolar Listesi vii Şekiller Listesi... ix Grafikler Listesi. ix I.GİRİŞ 1 II. SORUN.7 III. NİÇİN KENT ENSTİTÜLERİ PROJESİ.. 10 IV. TÜRKİYE NİN EĞİTİM HARİTASI.12

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

İstanbul İmam Hatip Liseliler Derneği YÖNERGESİ

İstanbul İmam Hatip Liseliler Derneği YÖNERGESİ AKADEMİ BİRLİĞİ YÖNERGESİ Birinci Bölüm Genel Hükümler Amaç Madde 1 tarafından yürürlüğe konan bu yönergenin amacı, Akademi Birliği nin amacını, görev, yetki ve çalışma alanlarını düzenlemektir. Tanımlar

Detaylı

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin Türkiye Enerji Piyasasına Etkileri i 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin son kullanıcılara yararları somutları çeşitli sektörlerde kanıtlanmıştır Telekom Havayolu Liberalleşme öncesi > Genellikle

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI 26 Kasım 2014 İstanbul, Sabancı Center TÜSİAD İş Dünyası Bakış Açısıyla Türkiye de

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ESNEK GÜVENCE BAĞLAMINDA TÜRKİYE DE SOSYAL GÜVENCE Yasemin KARA Ağustos 2009 İÇERİK GİRİŞ TÜRKİYE HOLLANDA SONUÇ ve DEĞERLENDİRME 2 GİRİŞ 3 Matra Projesinin Temelleri Bu çalışma

Detaylı

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ 13 1.1.Türkiye Ekonomisine Tarihsel Bakış Açısı ve Nedenleri 14 1.2.Tarım Devriminden Sanayi Devrimine

Detaylı

5 Dk. Ülke Ile Ilgili Giriş Konuşması. Değerli katılımcılar hepinizi ülkem adına saygıyla selamlıyorum,

5 Dk. Ülke Ile Ilgili Giriş Konuşması. Değerli katılımcılar hepinizi ülkem adına saygıyla selamlıyorum, 5 Dk. Ülke Ile Ilgili Giriş Konuşması Değerli katılımcılar hepinizi ülkem adına saygıyla selamlıyorum, Beşinci yılını dolduran Suriye Krizi, küresel bir meseledir doğudan batıya; güneyden kuzeye hepimizi

Detaylı

Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler için EĞİTİM HAKKI SORULAR & YANITLAR

Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler için EĞİTİM HAKKI SORULAR & YANITLAR Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler için EĞİTİM HAKKI SORULAR & YANITLAR Ağustos 2017 Türkiye ye sığındım. Kendim ya da çocuklarım için Türkiye deki eğitim imkânlarından yararlanabilir miyim?

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2017 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011 KAYNAKLAR 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr

Ekonomik Rapor 2011 KAYNAKLAR 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr Ekonomik Rapor 2011 KAYNAKLAR 67. genel kurul 389 390 1-2007, T.C. Kalkınma Bakanlığı, Gelir Dağılımı ve Yoksullukla Mücadele, Özel İhtisas Komisyonu Raporu, www.dpt.gov.tr/docobjects/download/3087/oik691.pdf,

Detaylı

Suriyeli Sığınmacıların Toplumsal Hayata Entegrasyonu. (Esenyurt İli Mehterçeşme Mahallesi Örneklemi)

Suriyeli Sığınmacıların Toplumsal Hayata Entegrasyonu. (Esenyurt İli Mehterçeşme Mahallesi Örneklemi) Suriyeli Sığınmacıların Toplumsal Hayata Entegrasyonu (Esenyurt İli Mehterçeşme Mahallesi Örneklemi) Dünya üzerinde 20 yılından beri olan Suriye deki iç savaş nedeniyle başta Türkiye olmak üzere birçok

Detaylı

ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U)

ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U)

Detaylı

Ekonomik Rapor Kaynak: TÜİK. Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /

Ekonomik Rapor Kaynak: TÜİK. Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi Erkek nüfus için, doğuşta beklenen yaşam süreleri 2000-2009 yılları arasında incelendiğinde 2000 yılında 68,1 yıl olan beklenen yaşam süresi 2001-2007

Detaylı

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Dünya Bankası Grubu Hakkında Dünya Bankası nedir? 1944 te kurulan Banka, kalkınma desteği konusunda dünyanın en büyük kaynağıdır 184 üye ülke sahibidir

Detaylı

Geçici Koruma Kimlik Kartına Sahip Olanlar

Geçici Koruma Kimlik Kartına Sahip Olanlar Kimlerin Çalışma İzni İçin Başvurmasına Gerek Yoktur? Türkiye, 1951 Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşmesine koyduğu coğrafi kısıtlılık sebebiyle, Avrupa Konseyi üye ülkeleri dışından gelen sığınmacılar

Detaylı

RAKAMLARLA DENİZLİ Nisan 2013

RAKAMLARLA DENİZLİ Nisan 2013 RAKAMLARLA DENİZLİ Nisan 2013 DENİZLİ SANAYİ ODASI Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No: 76/2 DENİZLİ Zeren GERELİOĞLU İsmail TİLLEM Tel : +90 (258) 242 10 04 www.dso.org.tr - dso@dso.org.tr Denizli nin üretim

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Kasım 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik Görünümü IMF düzenli olarak hazırladığı Küresel Ekonomi Görünümü

Detaylı

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU Doç.Dr.Tufan BAL GİRİŞ Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulan, o tarihten bu güne kadar ekonomik ve sosyal yapısını değiştirme anlayışı içinde gelişmesini sürdüren ve gelişmekte

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) KURULUŞ RAPORLARI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) Kuruluş adı Birleşmiş Milletler (BM) Kuruluş Tarihi 1945 Merkezi New York (ABD) Üye ülke sayısı 192 Genel Sekreter Ban Ki-mun Genel Bilgiler Dünya barışı ve sosyal

Detaylı

İKLİM MÜCADELELERİ. bu küresel sorunlarla yüzleşmede kilit bir rol oynayacak, eğitme, tecrübeye ve uzmanlığa sahiptir.

İKLİM MÜCADELELERİ. bu küresel sorunlarla yüzleşmede kilit bir rol oynayacak, eğitme, tecrübeye ve uzmanlığa sahiptir. İKLİM MÜCADELELERİ 20. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak, iklimdeki değişimler daha belirgin hale gelmiştir. Günümüzde, hava sıcaklığındaki ve yağış miktarındaki değişimler, deniz seviyesinin yükselmesi,

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.28-07/ Konu: 2006-2007 Yıllarında KKTC nde Ekonomik Gelişmeler Lefkoşa, 6 Aralık 2007 BASIN BİLDİRİSİ 2006-2007 YILLARINDAKİ EKONOMİK

Detaylı

İLTİCA HAKKI NEDİR? 13 Ağustos 1993 tarihli Fransız Ana yasa mahkemesinin kararı uyarınca iltica hakkinin anayasal değeri su şekilde açıklanmıştır:

İLTİCA HAKKI NEDİR? 13 Ağustos 1993 tarihli Fransız Ana yasa mahkemesinin kararı uyarınca iltica hakkinin anayasal değeri su şekilde açıklanmıştır: İLTİCA HAKKI NEDİR? 27 Ekim 1946 tarihli Fransız Ana yasasının önsözü uyarınca özgürlük uğruna yaptığı hareket sebebiyle zulme uğrayan her kişi Cumhuriyet in sınırlarında iltica hakkına başvurabilir. 13

Detaylı

Aktivite Raporu No : 1. TEMİZLİK ve KIŞLIK YARDIM MALZEMELERİ DAĞITIM RAPORU

Aktivite Raporu No : 1. TEMİZLİK ve KIŞLIK YARDIM MALZEMELERİ DAĞITIM RAPORU Aktivite Raporu No : 1 TEMİZLİK ve KIŞLIK YARDIM MALZEMELERİ DAĞITIM RAPORU 1 MSYD,kendini doğal afetler ve insan ürünü çatışmalardan etkillenen insanların temel hak ve hizmetlere erişimlerini sağlamaya

Detaylı

Konuşmamda sizlere birkaç gün önce açıklanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı hakkında bilgi vereceğim.

Konuşmamda sizlere birkaç gün önce açıklanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı hakkında bilgi vereceğim. 4 Ekim 2009 Tarihinde, DPT Müsteşar Yardımcısı Erhan USTA nın Euro50 Group Seminerinde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planına İlişkin Konuşma Metni Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Detaylı

Kentin Yeni Misafirleri Suriyeliler

Kentin Yeni Misafirleri Suriyeliler Marmara İletişim Dergisi / Marmara Journal of Communication Yıl / Year: 2016 Sayı / Issue: 25 ss/pp. 125-129 ISSN: 1300-4050 DOI: 10.17829/midr.20162520721 KİTAP DEĞERLENDİRMESİ Kentin Yeni Misafirleri

Detaylı

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI EKONOMİ

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI EKONOMİ SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi/hangileri tüm dünyada görülen artan işsizlik oranını açıklamaktadır? I. İşsizlik yardımı miktarının arttırılması II. Sendikalaşma oranında azalma III. İşgücü piyasında etkin

Detaylı

6.14 KAMU KULLANIMLARI

6.14 KAMU KULLANIMLARI 6.14 KAMU KULLANIMLARI 6.14 KAMU KULLANIMLARI VE ALT YAPI 329 6.14 KAMU KULLANIMLARI VE ALTYAPI Plan alanındaki kentsel sistemin gelişimi ve işlevini yerine getirmesi kamusal hizmetlerin ve özellikle su

Detaylı

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Küresel İzleme Raporu 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Raporu bir orta dönem değerlendirmesidir. 2000 yılından bu yana gerçekleşen önemli gelişmeler 1999-2005 yılları

Detaylı

Ekonomi II. 21.Enflasyon. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 21.Enflasyon. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 21.Enflasyon Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 21.1.Nedenlerine Göre Enflasyon 1.Talep Enflasyonu:

Detaylı

BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU

BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU ( Sektörü Açısından) ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ ARGE ŞUBESİ NİSAN, 2018 GSYİH- Milyar USD Nüfus -Milyon Araç Parkı-adet Pazar İthalat-milyon USD* -milyon

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

İSİPAB Dördüncü Müslüman Kadın Parlamenterler Konferansı Raporu nun Sunumu

İSİPAB Dördüncü Müslüman Kadın Parlamenterler Konferansı Raporu nun Sunumu İSİPAB Dördüncü Müslüman Kadın Parlamenterler Konferansı Raporu nun Sunumu Sayın Başkan, Değerli Meclis Başkanları, Değerli Katılımcılar, Dördüncü Müslüman Kadın Parlamenterler Konferansı Raporu nu sunmak

Detaylı

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR 2013/101 (Y) Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] BTYK nın 2009/102 no.lu kararı kapsamında hazırlanan ve 25. toplantısında onaylanan Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin koordinasyonunun

Detaylı