KAMU İHALE KURUMU UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI 22 OCAK 2012 ( SOSYAL BİLİMLER MEZUNLARI )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAMU İHALE KURUMU UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI 22 OCAK 2012 ( SOSYAL BİLİMLER MEZUNLARI )"

Transkript

1 KAMU İHALE KURUMU UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI 22 OCAK 2012 ( SOSYAL BİLİMLER MEZUNLARI ) B ADAYIN ADI SOYADI : :.... T.C.KİMLİK NUMARASI :. SINAV SALON NO :... SIRA:.... *Yukarıdaki Bilgileri Doldurmayı Unutmayınız. Soru Grubu IV Soru No KAMU HUKUKU 1-40 MALİYE İKTİSAT Genel Açıklama 1. Bu kitapçıkta120 soru vardır. Cevaplamaya istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. 2. Sınav süresi 150 dakikadır. 3. İşaretlemelerinizi yumuşak uçlu kurşun kalem ile işaretleme yapacağınız alanı taşırmadan yapınız. 4. Değiştirmek istediğiniz bir cevabı, cevap kâğıdını yıpratmadan siliniz. 5. Değerlendirme optik okuyucu ile yapılacağı için cevap kâğıdını katlamayınız, buruşturmayınız ve gereksiz işaret koymayınız. 6. Testte her soru için tek bir doğru cevap şıkkı işaretlenecektir. Birden fazla işaretleme yapmanız durumunda o soruya verdiğiniz cevap yanlış sayılacaktır. 7. Testte yanlış cevaplar doğru cevaplardan düşülmeyecektir. Bu yüzden size en doğru gelen cevabı işaretlemek yararınıza olabilir. 8. Boş yerleri müsvedde olarak kullanabilirsiniz.

2 2

3 KAMU HUKUKU GRUBU SORULARI sayılı Türk Ceza Kanunu na göre, suç karşılığında uygulanacak cezalar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz? A) Adli para B) Tutuklama C) Süreli hapis D) Müebbet hapis E) Ağırlaştırılmış müebbet hapis 2. Tutuklama kararına itiraz süresi kaç gündür? A) 3 B) 7 C) 10 D) 15 E) sayılı Türk Ceza Kanunu nun düzenlemelerine göre, aşağıdaki hallerden hangisinin varlığı hapis cezasının ertelenmesine engel değildir? A) Şikâyete konu kasıtlı suç sebebiyle önceden hükmedilmiş 6 ay hapis cezası mahkûmiyeti B) Şikâyete gerek olmaksızın takibi gereken kasıtlı suç sebebiyle daha önceden hükmedilmiş 6 ay hapis cezası mahkûmiyeti C) Ceza zamanaşımının dolması sonucu infaz edilemeyen 6 ay hapis cezası mahkûmiyeti D) Daha önceden işlenmiş kasıtlı bir suç sebebiyle hükmedilen adli para cezasının varlığı E) Daha önce süresi 3 aydan fazla kasıtlı suç sebebiyle hükmedilmiş mahkûmiyet hükmünün varlığı sayılı Türk Ceza Kanunu nun düzenlemelerine göre, suça iştirak hakkında, aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A) Suçun işlenmesinden sonra suça iştirak kabul edilmiştir. B) Suça iştirak için kasten ve hukuka aykırı işlenmiş bir fiilin varlığı yeterli görülmüştür. C) Başkasını suç işlemeye azmettiren kişinin, işlenen suçun cezası ile cezalandırılacağı kabul edilmiştir. D) Taksirli suçlar bakımından iştirak hükümlerinin uygulanabileceği kabul edilmemiştir. E) Suça iştirakten dolayı sorumlu tutulabilmek için ilgili suçun en azından teşebbüs aşamasına varmış olması aranmıştır. 5. Aşağıdakilerden hangisi 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu nda ceza sorumluluğunu kaldıran hâl olarak kabul edilmiştir? A) Fiili hata B) Ağır haksız tahrik C) Zorunluluk hali D) Suçun daha az cezayı gerektiren nitelikli hallerinde hata E) Suçun daha çok cezayı gerektiren nitelikli hallerinde hata 1

4 sayılı Türk Ceza Kanunu na göre, teşebbüs hükümlerinin uygulama alanı bulması için aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesi şarttır? A) İcra hareketlerinin bitmesi B) Hareketlerin elverişliliği C) Suçun icrasına başlanmaması D) Suç kararının icrasına başlanması E) Suç kararının icrasına başlanmaması sayılı Türk Ceza Kanunu na göre, aşağıdakilerden hangisi dava zamanaşımını kesen sebepler arasında sayılmamıştır? A) Yakalama B) Tutuklama C) Savcının ifade alması D) Savcının iddianame düzenlemesi E) Mahkûmiyet kararının verilmesi 8. İlköğretim Okulu müdürü M, Müdürlük yaptığı okulun bulunduğu mahallede ikamet etmekte olan ve okula kayıt olma koşullarını taşıyan N nin kaydını ilk önce kabul etmeyeceğine dair tavırlar sergilemiş, ancak daha sonra kendisine verilmek üzere getirilen bilgisayarı alarak kayıt işlemini gerçekleştirmiştir. M, aşağıdaki suçlardan hangisinin failidir? A) Rüşvet B) Zimmet C) İkna yoluyla irtikap D) Güveni kötüye kullanma E) Görevi kötüye kullanma sayılı Türk Ceza Kanunu na göre Kamu idaresinin güvenirliğine ve işleyişine karşı suçlardan hangisinde, suça konu malın değerinin azlığı, verilecek cezada indirim nedeni olarak kabul edilmiştir? 10. A) İrtikap B) Rüşvet C) Zimmet D) Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama E) Kişilerin malları üzerinde usulsüz tasarruf I. Rüşvet II. Zimmet III. İrtikap IV. Görevi kötüye kullanma Yukarıda verilen suçlardan hangisinde/hangilerinde etkin pişmanlık kabul edilmemiştir? A) Yalnız II B) Yalnız III C) Yalnız IV D) I ve II E) III ve IV 11. Aşağıdakilerden hangisi 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu nda düzenlenen koruma tedbirleri arasında yer almaz? A) Elkoyma B) Adli kontrol C) Gözaltı D) Müsadere E) Yakalama 2

5 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu nun düzenlemeleri dikkate alındığında, aşağıdaki hükümlerden hangisinin, sanığın sorgusu yapılmamış olduğu takdirde yokluğunda verilmesi mutlak surette mümkün değildir? A) Beraat B) Mahkûmiyet C) Davanın reddi D) Davanın düşmesi E) Ceza verilmesine yer olmadığı 15. Aşağıdakilerden hangisini, Cumhurbaşkanı, karşı-imza olmaksızın tek başına yapar? A) Sayıştay Başsavcısının atanması B) Bakan yardımcılarının atanması C) Yükseköğretim Kurulu Başkanının atanması D) Kara Kuvvetleri Komutanının atanması E) Merkez Bankası Başkanının atanması sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu na göre, aşağıdaki kararlarlardan hangisini savcı veremez? A) Gözlemaltı kararı B) Bilirkişi atanması kararı C) Gözaltı kararı D) Fizik kimliğin tespiti kararı E) Soruşturma aşamasında tutuklunun serbest bırakılması kararı 16. I. Diyanet İşleri Başkanlığı II. Devlet Denetleme Kurulu III. Kamu Denetçiliği Kurumu Yukarıda verilen kurumlardan hangisiyle/hangileriyle ilgili düzenlemeler ilk kez 1982 Anayasası nda yer almıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu nun düzenlemelerine göre aşağıdakilerden hangisinin, mesleği ve sürekli uğraşı sebebiyle tanıklıktan çekinme hakkı kabul edilmiştir? A) İmamlar B) Tapu memurları C) Evlendirme memurları D) Mali işlerde görevlendirilmiş müşavirler E) İstihbarat birimlerinde çalışan memurlar Anayasası na göre yasama dokunulmazlığı aşağıdakilerden hangisini kapsar? A) Maddi tazminat davalarını B) Manevi tazminat davalarını C) Ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerini D) Tutulma, sorguya çekilme, tutuklanma ve yargılanmayı E) Ağır cezayı gerektiren şahsi suçüstü hallerini 3

6 Anayasası nın düzenlemelerine göre, temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasıyla ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Temel hak ve hürriyetler sınırlanırken hakkın özüne dokunulamaz. B) Temel hak ve hürriyetler sınırlanırken ölçülülük ilkesi göz önünde bulundurulur. C) Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması lâik cumhuriyetin gereklerine aykırı olmaz. D) Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı olamaz. E) Temel hak ve hürriyetler, kanun hükmünde kararname ve idarenin diğer düzenleyici işlemleriyle sınırlanabilir. 20. I. Vatandaşlık ödevi sebebiyle sınırlanabilir. II. Devlet mali imkânları gerekçe gösterilerek sınırlanabilir. III. Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir. IV. Vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyetinin sınırlanması hiçbir şekilde kabul edilmemiştir Anayasası na göre, vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyetinin sınırlanması hususunda yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) Yalnız IV E) I ve II Anayasası nda, 2010 yılında yapılan değişiklikler dikkate alındığında, yeni seçilen bir Anayasa Mahkemesi üyesinin görev süresinin sona ermesiyle ilgili hangisi doğrudur? A) 5 yılın dolmasıyla sona erer. B) 7 yılın dolmasıyla sona erer. C) 12 yılın dolmasıyla sona erer. D) 67 yaşın ikmaliyle sona erer. E) 70 yaşın ikmaliyle sona erer Anayasası na göre, Anayasa Mahkemesi siyasi partilerin Devlet yardımından yoksun bırakılmasına hangi çoğunlukla karar verir? A) Üye tamsayısının 1/3 ü B) Üye tamsayısının 2/3 ü C) Üye tamsayısın salt çoğunluğu D) Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu nun toplantı yeter sayısının varlığı koşuluyla toplantıya katılanların 1/3 ü E) Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu nun toplantı yeter sayısının varlığı koşuluyla toplantıya katılanların 2/3 ü 4

7 22. Aşağıdakilerden hangisi bir anayasayı sert anayasa yapan unsurlardan değildir? A) Devlet başkanının güçleştirici veto yetkisine sahip olması B) Devlet başkanının mutlak veto mekanizmasına yer verilmiş olması C) Değiştirilmesi için özel kabul yeter sayısının aranması D) Temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı sert hükümler içermesi E) Anayasanın değiştirilmesinin referandum (halkoyu) şartına bağlanması 23. Aşağıdakilerden hangisi, 1982 Anayasası nda kişinin hakları ve ödevleri bölümünde düzenlenmemiştir? Anayasası nın 94. maddesinin üçüncü fıkrasına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı için, bir yasama döneminde iki seçim yapılır. İlk seçilenlerin görev süresi iki yıldır. Buna göre, ikinci devre seçilenlerin görev süresiyle ilgili hangisi doğrudur? A) 1 yıl B) 3 yıl C) Seçim kararı alınıncaya kadar D) O yasama döneminin sonuna kadar E) Seçim kararı Resmi Gazetede yayımlanıncaya kadar A) Bilgi edinme hakkı B) Konut dokunulmazlığı C) Haberleşme hürriyeti D) Dernek kurma hürriyeti E) Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı Anayasası nın düzenlemeleri dikkate alındığında, aşağıdakilerden hangisinin TBMM nin görevleri arasında yer aldığı söylenemez? A) Sayıştay Başkanını seçmek B) Kamu Başdenetçisini seçmek C) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyelerini seçmek D) Anayasa Mahkemesi üyelerinin bir kısmını seçmek E) Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin bir kısmını seçmek 26. I. TBMM Başkanı II. Genelkurmay Başkanı III. Jandarma Genel Komutanı IV. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri V. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri 1982 Anayasası na göre, yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri, görevleriyle ilgili suçları sebebiyle Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yargılayacağı kişi/kişiler arasında yer almaz? A) Yalnız I B) Yalnız IV C) II ve III D) IV ve V E) I, II ve III 5

8 27. I. Ekonomik ve Sosyal Konsey II. Uyuşmazlık Mahkemesi III. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi IV. Diyanet İşleri Başkanlığı 1982 Anayasası nda yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri düzenlenmemiştir? A) Yalnız I B) Yalnız III C) Yalnız IV D) I ve II E) II ve IV 29. Trabzon da ikamet etmekte olan K nın Ankara daki taşınmazını Maliye Bakanlığı kamulaştırmıştır. K nın, kamulaştırma işleminin iptali için müracaatta bulunabileceği süre ve mahkeme ile ilgili bilgiler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) 60 gün içinde Danıştay B) 60 gün içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi C) 30 gün içinde Trabzon İdare Mahkemesi D) 30 gün içinde Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi E) 30 gün içinde Ankara İdare Mahkemesi 28. I. Kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı II. Bilgi edinme hakkı III. Kamu denetçisine başvurma hakkı IV. Dilekçe hakkı Yukarıda verilen haklardan hangisi/hangileri 1982 Anayasası nda düzenlenmiştir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve IV D) III ve IV E) I, II, III ve IV 30. Ankara Üniversitesi, Karayolları Genel Müdürlüğü ne ait taşınmazın bedelini de belirterek Üniversiteye devrini sağlamak amacıyla süreci başlatmış, ancak talep Genel Müdürlük tarafından reddedilmiştir. Üniversite nin ihtiyaç duyduğu taşınmazın devrinin gerçekleştirilmesi doğrultusundaki kararı aşağıdakilerden hangisi verir? A) Danıştay B) Taşınmazın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesi C) Taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesi D) Ulaştırma Bakanlığı E) Bakanlar Kurulu 6

9 31. Danıştay Başsavcısını aşağıdakilerden hangisi seçer? A) Cumhurbaşkanı B) Anayasa Mahkemesi C) Danıştay Genel Kurulu D) Danıştay Başkanlar Kurulu E) Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 32. Aşağıdakilerden hangisinin sabıka kaydında yer alması devlet memuru olmaya engel değildir? A) Rüşvet suçundan mahkûmiyet B) Kasten insan yaralama suçundan 2 yıl mahkûmiyet C) Dolandırıcılık suçundan 2 yıl mahkûmiyet D) Taksirli olarak insan öldürmekten 2 yıl mahkûmiyet E) Görevi kötüye kullanma suçundan 2 yıl mahkûmiyet Anayasası na göre, vergi ve benzeri malî yükümlülükler ve ödevler hakkında Danıştay ile Sayıştay kararları arasındaki uyuşmazlıklarda aşağıdakilerden hangisinin kararı esas alınır? A) Sayıştay Genel Kurulu B) Danıştay C) Maliye Bakanlığı D) Bakanlar Kurulu E) Uyuşmazlık Mahkemesi Anayasası nın düzenlemeleri dikkate alındığında Kamu İhale Kurumu nda memur olarak çalışan K hakkında uygulanan Kınama disiplin cezasıyla ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur? A) TBMM, çıkaracağı bir kanun ile bu işleme karşı yargı yolunu kapatamaz. B) 90 gün içinde idari yargıda dava konusu edilebilir. C) 30 gün içinde adli yargıda dava konusu edilebilir. D) TBMM, kanun hükmünde kararname ile bu işleme karşı yargı yolunu kapatabilir. E) Kınama şeklindeki disiplin cezası için geçerli olmak üzere idari yargı yolu kapalıdır. 35. Aşağıdakilerden hangisinin üyelerini Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçer? A) Yargıtay B) Anayasa Mahkemesi C) Askeri Yargıtay D) Sayıştay E) Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 36. Aşağıdakilerden hangisinin tüzel kişiliği vardır? A) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi B) Diyanet İşleri Başkanlığı C) Emniyet Genel Müdürlüğü D) Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü E) Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı 7

10 37. Savcı S hakkında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu nun verdiği ihraç kararıyla alakalı, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Kurulun tüm kararlarına karşı yargı yolu kapalı olduğundan, S nin ihraç kararına karşı sadece Kurula itiraz etmesi mümkündür. B) Kurul kararı ihraç yönünde olduğu için, S nin ihraç kararına karşı Danıştay da dava açma hakkı vardır. C) Kurul kararı ihraç yönünde olduğu için, S nin ihraç kararına karşı Ankara Bölge İdare Mahkemesinde dava açma hakkı vardır. D) Kurul kararı ihraç yönünde olduğu için, S nin ihraç kararına karşı Ankara İdare Mahkemesinde 15 gün içinde dava açma hakkı vardır. E) Kurul kararlarına karşı yargı yolu kapalı olduğundan, S nin ihraç kararına karşı idari yargı mercilerine müracaat etmesi mümkün değildir sayılı Devlet Memurları Kanunu na göre aşağıdakilerden hangisi devlet memurları için söz konusu olan yasaklar arasında sayılmamıştır? A) Kollektif şirket ortaklığı B) Komandit şirkette komandite ortak C) Ticari vekillik D) Ticari mümessillik E) Limited şirket ortaklığı sayılı Memurların ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun a göre, il genel meclisi üyeleri hakkında soruşturma iznini aşağıdakilerden hangisi verir? A) Vali B) Danıştay C) İçişleri Bakanı D) İl Genel Meclisi E) Bakanlar Kurulu Anayasası na göre mahalli idarelerin hesap ve işlemlerinin denetimi ve kesin hükme bağlanması aşağıdakilerden hangisinin görevidir? A) Vali B) Maliye Bakanlığı C) İçişleri Bakanlığı D) Sayıştay E) Danıştay MALİYE GRUBU SORULARI 41. Aşağıdaki vergileme ilkelerinden hangisi verginin fiskal amacıyla ilgilidir? A) Ödeme gücü ilkesi B) İktisadi etkinlik ilkesi C) Uygunluk ilkesi D) Tarafsızlık ilkesi E) Faydalanma ilkesi 8

11 42. Vergi piramitleşmesi olarak isimlendirilen olgu aşağıdaki ifadelerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Kurumlardan alınan kar paylarının ilave olarak gelir vergisine tabi tutulması B) Emlak vergisinin her yıl düzenli olarak alınması C) Gelir vergisinin yanında gelirin biriktirilmiş hali olan servetin de vergilendirilmesi D) Yayılı muamele vergilerinde ödenen verginin sonraki aşamada matraha yeniden eklenmesi E) Mükelleflerin yurtiçi ve yurtdışı kazançlarının tamamı üzerinden vergilendirilmesi 43. Bir ekonomide kaynak kullanımında etkinliğin sağlanması bakımından aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesi gerekmez? A) Her malın fiyatının marjinal maliyetine eşit olması B) Malların marjinal faydaları oranının, aynı malların fiyatları oranına eşit olması C) Doğal tekel durumunda devlet eliyle rekabetin sağlanması D) Malların faktör fiyatları oranının birbirlerine eşit olması E) Üretim faktörleri gelirlerinin, faktörlerin marjinal ürün gelirlerine eşit olması 44. Bir dönem içinde yapılması düşünülen kamu harcamalarını karşılayacak düzeyde vergi hasılatının hedeflenerek toplanması, hangi vergileme ilkesi ile ifade edilir? A) İstikrar ilkesi B) Belirlilik ilkesi C) Uygunluk ilkesi D) Açıklık ilkesi E) Verimlilik ilkesi 45. Verginin gelir etkisi söz konusu olduğunda vergi mükellefinin nasıl hareket etmesi beklenir? A) Çalışma hayatından çekilme B) Çalışma süresini artırma C) Çalışma alanını değiştirme D) Vergiden kaçınmayı tercih etme E) Vergi kaçırmayı tercih etme 46. Aşağıdakilerden hangisi vergi yansımasını belirleyen mikro ekonomik faktörler arasında yer almaz? A) Piyasanın şekli ve yapısı B) Vergi oranlarının düzeyi C) Vergilendirilen malın türü D) Mükelleflerin, vergileri finansman usulleri E) Arz ve talebin fiyat elastikiyetleri 9

12 47. Aşağıdakilerden hangisi, teoride olağanüstü kamu geliri olarak tanımlanmasına karşın, günümüzde hemen her ülke için süreklilik taşıması dolayısıyla olağan bir kamu geliri olarak değerlendirilmektedir? A) Para ve vergi cezaları B) Borçlanma gelirleri C) Parafiskal gelirler D) Teşebbüs gelirleri E) Kullanıcı bedelleri 50. Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında kamu gelirlerinin paylaşılması (mali tevzin) nedenleri arasında yer almaz? A) Yetki genişliği esası B) Hizmetlerde etkinlik sağlanması C) Dikey vergi rekabetinin önlenmesi D) Mükelleflerin vergi yükünün ağırlaştırılmaması E) Gelir kaynaklarının verimli bir şekilde değerlendirilmesi 48. Kamu kuruluşlarının yapmış olduğu demirbaş alımları aşağıdaki harcama türlerinin hangisi içinde değerlendirilir? A) Yatırım harcamaları B) Transfer harcamaları C) Kalkınma carileri D) Sermaye teşkili harcaması E) Cari harcamalar 51. Aşağıdakilerden hangisi vergi hukuku açısından esas olan delil serbestisi ilkesinin istisnasını oluşturur? A) Bilirkişi B) Arama C) Şahitlik D) Keşif E) Yemin 49. Kamu harcamalarını gerçek harcamalar - transfer harcamaları ayrımını yaparak sınıflandıran iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir? A) P.Samuelson B) A.C. Pigou C) C.Clark D) A.Wagner E) J. Schumpeter 52. Aşağıdakilerden hangisi vergi hukukunda mükelleflere tanınan sürelerin uzaması için öngörülen hallerden biri değildir? A) Vergi ertelemesi B) Zor durum C) Doğal afet D) Ağır hastalık E) Mecburi gaiplik hali 10

13 53. Aşağıdakilerden hangisi vergi uyuşmazlıklarının idari aşamada çözülmesi usullerinden biri değildir? A) Pişmanlık ve ıslah B) Uzlaşma C) Karar düzeltme D) Cezalarda indirim E) Hata düzeltme 56. Aşağıdakilerden hangisi kurumlar vergisi mükelleflerinden biri değildir? A) Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket B) Anonim şirket C) Limited şirket D) Adi komandit şirket E) İş ortaklıkları Kasım 2011 tarihinde elde edilen gelir ile ilgili tarh zamanaşımı süresi hangi tarihte dolar? A) 15 Kasım 2012 B) 31 Aralık 2012 C) 31 Aralık 2013 D) 15 Kasım 2016 E) 31 Aralık Yağlıboya bir tabloyu ressamından satın alan bir koleksiyonerin daha sonra aynı tabloyu bir başka koleksiyonere satmasından elde ettiği bedel hangi gelir unsuru kapsamında değerlendirilmektedir? A) Ücret B) Serbest Meslek Kazancı C) Gayrimenkul Sermaye İradı D) Menkul Sermaye İradı E) Diğer Kazanç ve İrat 55. Bir vergi borcu kesinleştiği halde vade tarihinde ödenmediği takdirde aşağıdakilerden hangisi geçerli olur? A) Gecikme faizi B) Gecikme zammı C) Tecil faizi D) Usulsüzlük cezası E) Vergi ziyaı 58. Borsada sürekli bir şekilde hisse senedi alım satımı ile uğraşan bir kimsenin, bu faaliyeti dolayısıyla elde ettiği geliri, aşağıdaki gelir unsurlarının hangisi kapsamında vergilendirilir? A) Ticari kazanç B) Menkul sermaye iradı C) Serbest meslek kazancı D) Değer artış kazancı E) Arızi kazanç 11

14 59. Türk Vergi Sisteminde yer alan vergilerin hangisinde hem advalorem (değer esaslı) hem de spesifik (miktar esaslı) vergi tarifesi uygulamasına yer verilmektedir? A) Katma değer vergisi B) Veraset ve intikal vergisi C) Emlak vergisi D) Özel tüketim vergisi E) Özel iletişim vergisi 62. Parafiskal gelirlerin kamu geliri olarak önem kazanması hangi tip devlet anlayışı ile uyumlu gelişmiştir? A) Tarafsız devlet B) Müdahaleci devlet C) Hukuk devleti D) Demokratik devlet E) Küresel devlet 60. Emlak Vergisi Kanununa göre emlak vergisinin mükellefleri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A) Malik kiracı irtifak hakkı sahibi B) Malik intifa hakkı sahibi irtifak hakkı sahibi C) Malik intifa hakkı sahibi kiracı D) Malik intifa hakkı sahibi malik gibi tasarrufta bulunanlar E) Malik irtifak hakkı sahibi malik gibi tasarrufta bulunanlar 63. Ülkelerin sıfır vergi oranı veya düşük vergi oranı uygulayarak akışkan sermayeyi ve işletmeleri ülkelerine çekme çabalarına ne ad verilir? A) Vergi arbitrajı B) Vergi harmonizasyonu C) Vergi rekabeti D) Vergi koordinasyonu E) Vergi erozyonu 64. Aşağıdaki durumların hangisinde maliye politikasının amaçları arasında bir çatışma söz konusudur? 61. Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisinde iktisadi istikrar kavramı yalnızca fiyat istikrarının sağlanması anlamına gelmektedir? A) Klasik Yaklaşım B) Keynesyen Yaklaşım C) Post Keynesyen Yaklaşım D) Çağdaş Keynesyen Yaklaşım E) Monetarist Yaklaşım A) Enflasyonist dönemlerde tam istihdam ile büyüme arasında B) Enflasyonist dönemlerde fiyat istikrarı ile tam istihdam arasında C) Deflasyonist dönemlerde gelir dağılımı ile tam istihdam arasında D) Deflasyonist dönemlerde tam istihdam ile fiyat istikrarı arasında E) Maliye politikası araçları her zaman uyum halindedir. 12

15 65. Keynesyen yaklaşımla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi geçerli değildir? A) Her arz kendi talebini yaratmaz. B) Ekonomi her zaman tam istihdam halinde değildir. C) Yatırım tasarruf eşitliğini sağlayan faiz dir. D) Ücret düzeyindeki düşüş her zaman istihdam seviyesini yükseltmez. E) Tam istihdam düzeyinin altında özel kamu harcamaları rekabet halinde değildir. 66. Neoklasik büyüme modellerinde büyüme hızını belirleyen temel faktör hangisidir? 68. Mali sürüklenme olgusu aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Kamu altyapı harcamalarının ekonomiyi canlandırarak tam istihdama getirmesi B) Tam istihdam düzeyindeki ekonominin siyasi istikrarsızlık yüzünden tekrar çöküntüye girmesi C) Genişlemeye başlayan ekonominin artan oranlı tarife yüzünden tekrar daralmaya girmesi D) Genişlemekte olan ekonominin vergi kolaylıkları nedeniyle daha da genişlemesi E) Daralmakta olan ekonominin artan oranlı tarife nedeniyle daha da daralması A) Nüfus artış hızı B) Sermaye birikimi C) Özel yatırımların düzeyi D) Vergi yükü E) Toplam tasarruf düzeyi 67. Kamu harcamalarının finansmanı için vergiler yerine borçlanmanın tercih edilmesinin gerçek faaliyet düzeyini etkilemeyeceğini ifade eden yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? A) Denk Bütçe Yaklaşımı B) Telafi Edici Bütçe Yaklaşımı C) Ricardian Denklik Yaklaşımı D) Mali Yanılsama E) Tanzi Etkisi 69. Gelişmekte olan ülkelerde ekonomik kalkınma için ihtiyaç duyulan sermaye birikiminin sağlanması bakımından gönüllü tasarruf modeli nin tercih edilmesi halinde aşağıdaki araçlardan hangisinin kullanılması doğru olmaz? A) Pozitif reel faiz politikası uygulanması B) Sermaye piyasasının geliştirilmesi C) Kurumsallaşmanın teşvik edilmesi D) İhtisas bankalarının kurulması veya teşvik edilmesi E) Vergi oranlarının artırılması 13

16 70. Durgunlukla mücadele söz konusu olduğunda ortaya çıkan bütçe açıklarını finanse etmenin en etkin yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Bireylerden borçlanmak B) Merkez bankasından borçlanmak C) Ticari bankalardan borçlanmak D) Gelir vergisi oranlarını artırmak E) Tüketim vergisi oranlarını artırmak 71. Aşağıda verilen devlet bütçesinin fonksiyonlarından hangisinde, toplum kaynaklarının hizmetler ve sosyal gruplar arasında dağıtılmasının belirli kurallara göre gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir? 73. Planlama, Programlama ve Bütçe Sistemi (PPBS) ile Klasik Bütçe Sistemi arasındaki farklılıklarla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Klasik bütçede plan kavramı ve plan-bütçe ilişkisi yoktur, PPBS de vardır. B) Klasik bütçede belirlenen hedeflere ulaşılması esastır, PPBS de değerlendirme harcama miktarı ile sınırlıdır. C) Klasik bütçede teknik bilgi eksikliği kararların isabetini olumsuz etkiler, PPBS de teknik çalışmalar süreklilik taşır. D) PPBS de denetim etkinlik denetimi, klasik bütçede ise hesap denetimidir. E) PPBS de karar verirken sistem analizinden faydalanılır, klasik bütçede ise takdir esastır. A) Siyasi fonksiyon B) Mali fonksiyon C) Hukuki fonksiyon D) İktisadi fonksiyon E) Konjonktürel fonksiyon 72. Bütçe tahminlerinin ülkenin ekonomik koşullarına uygun olarak yapılmasını ifade eden bütçe ilkesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Doğruluk ilkesi B) Mali Saydamlık ilkesi C) Aleniyet ilkesi D) Şeffaflık ilkesi E) Ekonomiklik ilkesi 74. Bakanlar Kurulu merkezi yönetim bütçe tasarısı ile milli bütçe tahmin raporunu mali yıl başlamadan en az kaç gün önce TBMM ne sunmak zorundadır? A) 20 B) 25 C) 40 D) 55 E) 75 14

17 75. Bütçeye eklenen belgelerin hangisinde ülkenin ekonomik ve mali bilgileri, yeni bütçenin ana hatları ve varsa bütçe açığının nasıl kapatılacağı hakkında bilgiler topluca yer almaktadır? A) Bütçe Gerekçesi B) Bütçe Kanunu Tasarısı C) Bütçe Cetvelleri D) Vergi Harcaması Rehberi E) Kesin Hesap Kanunu 77. Merkezi yönetim bütçesi ile ilgili dış denetim yapma yetkisi aşağıdakilerden hangisine aittir? A) Maliye Bakanlığı B) Ekonomi Bakanlığı C) Bağlı bulunulan bakanlık D) Sayıştay E) Danıştay 78. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, bütçelerini doğrudan TBMM ne (ve bir örneğini Maliye Bakanlığı na) hangi tarihe kadar sunmak zorundadır? A) Haziran ayı sonuna kadar B) Temmuz ayı sonuna kadar C) Ağustos ayı sonuna kadar D) Eylül ayı sonuna kadar E) Ekim ayının 17 sine kadar 76. Bazı istihbarat ve savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili olarak örtülü ödenek aşağıdaki birimlerden hangisinin bütçesine konulmaktadır? A) Cumhurbaşkanlığı B) TBMM C) Başbakanlık D) Maliye Bakanlığı E) Genelkurmay Başkanlığı 79. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre, Orta Vadeli Programı hazırlama sorumluluğu ve zamanı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) DPT Mayıs sonu B) DPT Haziran sonu C) Hazine Müsteşarlığı Haziran sonu D) Maliye Bakanlığı Mayıs sonu E) Maliye Bakanlığı Haziran sonu 15

18 80. Bütçe ödeneklerinin serbest bırakılmasına ilişkin ilkeleri ve oranları belirleme yetkisi aşağıdakilerden hangisine aittir? A) Sayıştay B) Başbakanlık C) Maliye Bakanlığı D) Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü E) Muhasebat Genel Müdürlüğü 82. Sadece birbirinin tam ikamesi durumundaki X ve Y mallarını tüketmek durumunda olan bir tüketicinin karşı karşıya olduğu mal fiyat seti P x <P y biçimindedir. Buna göre tüketicinin gelir artışları sonrası ortaya çıkan gelir-tüketim eğrisi nasıl oluşur? A) Orijinden çıkan ve eğimi, P x e eşit olan bir doğrudur. B) Orijinden çıkan ve eğimi, P x ve P y nin toplamına eşit olan bir doğrudur. C) X malı tüketim eksenine çakışık bir doğrudur. D) Y malı tüketim eksenine çakışık bir doğrudur. E) X malı tüketim ekseninden çıkan pozitif eğimli bir doğrudur. İKTİSAT GRUBU SORULARI 81. Birbirinin tam tamamlayıcısı olan A ve B mallarından, A malına ait tüketim miktarı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Engel eğrisi, orijinden çıkan ve eğimi, A ve B malları fiyatları toplamına eşit olan bir doğrudur. B) Engel eğrisi, orijinden çıkan eğimi, B malı fiyatına eşit olan bir doğrudur. C) Engel eğrisi, gelir ekseninden çıkan, A malı miktar eksenine paralel olan bir doğrudur. D) Engel eğrisi, A malı tüketim ekseninden çıkan, pozitif eğimli bir doğrudur. E) Engel eğrisi, orijinden çıkan ve eğimi, A malı fiyatına eşit olan bir doğrudur. 83. Açıklanmış Tercihler Hipotezi nin yapmış olduğu katkı aşağıdakilerden hangisidir? A) Tüketicinin her zaman rasyonel olduğu B) Tüketicinin davranışlarında tutarlı olduğu C) Tüketici tercihlerinin geçişli olduğu D) Tüketici seçiminin aynı zamanda faydasını da maksimize ettiği E) Fayda kavramına gerek olmaksızın talep eğrisinin elde edilebileceği 16

19 84. Aşağıdakilerden hangisi, tüketicinin faydasını maksimize ettiği bir durumu gösterir? A) Fiyat = Toplam fayda B) Fiyat = Marjinal fayda C) Toplam fayda = Marjinal fayda D) Fiyat < Toplam fayda E) Fiyat < Marjinal fayda 85. Uzun dönemde sadece iki girdi kullanımı ile üretim arasındaki ilişkiyi gösteren bir eş ürün eğrisi üzerindeki herhangi bir nokta için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) O üretim düzeyi için kullanılan teknik seçimini gösterir. B) Gerçekleşen üretim miktarı için kullanılan üretim faktörleri fiyatlarının oranını gösterir. C) Karşılık geldiği üretim miktarında kârın maksimum olduğunu gösterir. D) O üretimin minimum maliyetlerle gerçekleştirildiğini gösterir. E) Üretimde kullanılan girdilerin toplam fiziki verimlilikleri arasındaki farkı gösterir. 86. Aşağıdakilerden hangisi tam rekabet piyasasının varsayımları arasında yer almaz? A) Piyasaya giriş/çıkış serbest olması B) İktisadi ajanların tam bilgiye sahip olması C) Devlet müdahalesinin olmaması D) Firmaların kâr maksimizasyoncu davranış içinde olması E) Üretim faktörlerinin hareketsiz olması 87. Bir eş ürün eğrisinin orijine göre dışbükey olmasını aşağıdakilerden hangisi açıklar? A) Girdiler arasındaki marjinal teknik ikame haddinin sıfır olması B) Negatif değere sahip girdiler arasındaki marjinal teknik ikame haddinin sürekli artıyor olması C) Marjinal teknik ikame haddinin negatif değere sahip olması D) Girdiler arasındaki marjinal teknik ikame haddinin pozitif değere sahip olması E) Negatif değere sahip girdiler arasındaki marjinal teknik ikame haddinin sürekli azalıyor olması 88. Kısa dönemde firmanın katlanmış olduğu ortalama değişken maliyetler, hangi üretim düzeyine kadar azalır? A) Firmanın sabit maliyetleri ortadan kalkıncaya kadar B) Değişken maliyetleri sıfırlanıncaya kadar C) Üretimde kullanılan değişken girdinin ortalama verimliliği maksimum oluncaya kadar D) Değişken girdinin birim fiyatındaki azalma duruncaya kadar E) Sabit ve değişken girdinin birim fiyatındaki azalma duruncaya kadar 17

20 89. Aşağıdakilerden hangisi firmanın sahip olduğu yedek kapasiteyi tanımlar? A) Uzun dönem ortalama maliyetin minimum düzeyidir. B) Kısa dönem ortalama değişken maliyetin belli bir üretim aralığında değişmemesidir. C) Kısa dönem ortalama toplam maliyet eğrisinin minimum noktasıdır. D) Kısa dönem marjinal maliyetin minimumundaki üretim miktarıdır. E) Marjinal maliyeti minimum yapan üretim miktarı ile ortalama maliyeti minimum yapan üretim miktarı arasındaki farktır. 91. Aşağıdakilerden hangisi ölçeğe göre sabit getiri ile çalışan tekelin yaratmış olduğu toplumsal kaybın büyüklüğünü azaltır? A) Piyasa talep esnekliğinin azalması B) Piyasa talep esnekliğinin artması C) Tekelin teknolojik bir gelişmeyi gerçekleştirmesi D) Tekelin birim maliyetlerinde bir azalma E) Marjinal maliyet eğrisinin eğiminin pozitif eğimliyken daha yatık hale gelmesi 90. Tam rekabet piyasasında faaliyet gösteren firmalara, devlet tarafından bir götürü vergi uygulamasına gidilmesi ile ortaya çıkan olası sonuç aşağıdakilerden hangisidir? A) Firmaların üretim miktarı azalır. B) Firmanın üretim miktarı azalmakla beraber kârı değişmez. C) Vergi öncesi üretim düzeyi değişmezken kârı azalır. D) Firmanın sadece değişken maliyetleri artacağından kârı değişmeyecek ve üretimi aynı kalacaktır. E) Firmanın marjinal maliyeti ve malın satış fiyatı artacaktır. 92. Chamberlin tekelci rekabet modelinde çok sayıda firma olmasına karşın karşı karşıya olunan talebin aşağı doğru eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Firmaların farklılaşmış mallar üretmesi B) Fiyatın diğer piyasa türlerine göre farklı olması C) Tüketicilerin firmalardan farklı mal talep etmesi D) Rakip firmaların rekabet aracı olarak fiyatı kullanması E) Tüketici zevk ve tercihlerinin farklı olması 18

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Makro İktisat II Örnek Sorular 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Tüketim harcamaları = 85 İhracat = 6 İthalat = 4 Hükümet harcamaları = 14 Dolaylı vergiler = 12

Detaylı

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA Problem 1 (KMS-2001) Kısa dönem toplam arz eğrisinin pozitif eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden 1. Her arz kendi talebini yaratır. şeklindeki Say Yasasını aşağıdaki iktisatçılardan hangisi kabul etmiştir? A İKTİSAT 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli

Detaylı

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Giriş... 1 1. Makroekonomi Kuramı... 1 2. Makroekonomi Politikası... 2 2.1. Makroekonomi Politikasının Amaçları... 2 2.1.1. Yüksek Üretim ve Çalışma Düzeyi...

Detaylı

SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ

SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ Problem 1 (KMS-2001) Marjinal tüketim eğiliminin düşük olması aşağıdakilerden hangisini gösterir? A) LM eğrisinin göreli olarak yatık olduğunu B) LM eğrisinin göreli olarak dik

Detaylı

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI Soru KPSS 2001 Otonom tüketim harcamalarının artması aşağıdakilerin hangisine neden olur? a) Denge üretim düzeyinin artmasına, LM eğrisinin sağa doğru kaymasına b) Denge üretim

Detaylı

MALİYE TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

MALİYE TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MALİYE TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Anabilim Dalı: Maliye PROGRAMIN TANIMI: Maliye Tezsiz Yüksek Lisansı programının amacı; kamu ve özel sektör sistemi içerisindeki problemleri ve ihtiyaçları analiz edebilecek,

Detaylı

1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU

1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKRO EKONOMİNİN DOĞUŞU ve TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Makro Ekonominin Doğuşu 12 1.1.1.Makro Ekonominin Doğuş Süreci 12 1.1.2.Mikro ve Makro Ekonomi Ayrımı 15 1.1.3.Makro Analiz

Detaylı

SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI

SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI Problem 1 (KMS-2001) Bir ekonomiyle ilgili olarak aşağıdaki bilgiler verilmiştir: Y net milli geliri, Ca tüketimi, In net yatırımı, Xn net ihracatı, G hükümet

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19 İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM Genel Esaslar I. Devletin şekli... 1...19 II. Cumhuriyetin nitelikleri... 2...19 III. Devletin bütünlüğü, resmî dili,

Detaylı

EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI

EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi, marjinal maliyet düzeyini etkilemeden, oluşturulan yeni fiyat düzeyi ile monopolün sosyal maliyetini gidermeye yönelik bir politikadır? A)

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT İKTİSAT ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 81. Bir tüketicinin bir mala ilişkin bireysel talep eğrisini elde etmek için

Detaylı

İçindekiler kısa tablosu

İçindekiler kısa tablosu İçindekiler kısa tablosu Önsöz x Rehberli Tur xii Kutulanmış Malzeme xiv Yazarlar Hakkında xx BİRİNCİ KISIM Giriş 1 İktisat ve ekonomi 2 2 Ekonomik analiz araçları 22 3 Arz, talep ve piyasa 42 İKİNCİ KISIM

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT 2 1. A malının fiyatındaki bir artış karşısında B malına olan talep azalıyorsa A ve B mallarının özellikleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) A ve B

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2.

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vi GENEL EKONOMİ 1. Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 1.1. Ekonomide Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. Ekonominin Tanımı... 3 1.3. Ekonomi Biliminde Yöntem... 4 1.4.

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 15 HAZİRAN 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT

Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII BİRİNCİ BÖLÜM Makro İktisat 1. MAKRO İKTİSATIN ANLAMI... 1 2. MAKRO İKTİSATTA KARAR BİRİMLERİ (SEKTÖRLER)... 2 3. MAKRO İKTİSATTA PİYASA

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 27 ARALIK 2014 Bu

Detaylı

-MAKROEKONOMİ KPSS SORULARI- 1) Nominal faiz oranı artarsa, reel para talebi nasıl değişir?( KPSS 2006)

-MAKROEKONOMİ KPSS SORULARI- 1) Nominal faiz oranı artarsa, reel para talebi nasıl değişir?( KPSS 2006) -MAKROEKONOMİ KPSS SORULARI- 1) Nominal faiz oranı artarsa, reel para talebi nasıl değişir?( KPSS 2006) A) Artar, çünkü bireyler gelirlerinin daha büyük bir kısmını ödünç vermek ister. B) Artar, çünkü

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa

Detaylı

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ Bugünki dersin içeriği: 1. MALİYE POLİTİKASI VE DIŞLAMA ETKİSİ... 1 2. UYUMLU MALİYE VE

Detaylı

Ayrım I. Genel Çerçeve 1

Ayrım I. Genel Çerçeve 1 İçindekiler Önsöz İçindekiler Ayrım I. Genel Çerçeve 1 Bölüm 1. Makro Ekonomiye Giriş 3 1.1. Ekonominin Tanımlanması ve Bir Bilim Olarak Ekonomi 4 1.2. Ekonomi Teorisi ve Politikası 5 1.3. Makro Ekonomi

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI 1. John Maynard Keynes e göre, konjonktürün daralma dönemlerinde görülen düşük gelir ve yüksek işsizliğin nedeni aşağıdakilerden

Detaylı

MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA

MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA Ekonomik Faaliyetlerin Döngüsü Mal ve Hizmetler C HANEHALKLARI Tüketim Harcamaları Faktör Ödemeleri B A FİRMALAR Üretim Faktörleri GSYH ÖLÇME YÖNTEMLERI Üretim Yöntemi: Firmaların

Detaylı

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir BÖLÜM 5 Açık Ekonomi Açık Ekonomi Önceki bölümlerde kapalı ekonomi varsayımı yaptık Bu varsayımı terk ediyoruz çünkü ekonomilerin çoğu dışa açıktır. Kapalı ve açık ekonomiler arasındaki fark açık ekonomide

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS/2007

A İKTİSAT KPSS-AB-PS/2007 1. Büyüme Kutupları nın, altyapı yatırımları ve dışsal ekonomiler yoluyla yaratacağı etkiler nedeniyle kalkınmanın önünde bir engel olduğunu belirten iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir? A) F. Perroux

Detaylı

I. STOPAJ YÖNTEMĠNE TABĠ MENKUL SERMAYE GELĠRLERĠ VE DEĞER ARTIġ KAZANÇLARI

I. STOPAJ YÖNTEMĠNE TABĠ MENKUL SERMAYE GELĠRLERĠ VE DEĞER ARTIġ KAZANÇLARI I. STOPAJ YÖNTEMĠNE TABĠ MENKUL SERMAYE GELĠRLERĠ VE DEĞER ARTIġ KAZANÇLARI Gelir Vergisi Kanununa eklenen Geçici 67. madde ile 01.01.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 31.12.2015 tarihine kadar;

Detaylı

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ CEVAP ANAHTARI 1.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ 1.(e) 2.(d) 3.(a) 4.(c) 5.(e) 6.(d) 7.(e) 8.(d) 9.(b) 10.(e) 11.(a) 12.(b) 13.(a) 14.(c) 15.(c) 16.(e) 17.(e) 18.(b) 19.(d) 20.(a) 1.BÖLÜM BOŞLUK DOLDURMA 1. gereksinme

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2011-31.12.2011 DÖNEMİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede belirlenen ücretler

Detaylı

Ders Notları Dr. Murat ASLAN. Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır.

Ders Notları Dr. Murat ASLAN. Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır. Ders Notları Dr. Murat ASLAN Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır. genişleme trend Daralma Kriz, küçülme 12,00 Reel Büyüme Hızı Oranı 1950-2008

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) İŞ YERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu testlerin her

Detaylı

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar 1. Belli miktarda bir mal veya kıymetin ve bunların karşılığı olan paranın işlemin ardından el değiştirmesini sağlayan piyasalara ne ad verilir? A) Swap B) Talep piyasası C) Spot piyasa D) Vadeli piyasa

Detaylı

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS ve LM eğrilerinin kesiştiği nokta milli geliri belirliyor. Birinin kayması kısa dönem dengeyi değiştiriyordu. Maliye politikası Hükümet harcamaları artışı IS eğrisi sağa

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ YERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 24 MAYIS 2014 Bu

Detaylı

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI EKONOMİ SORU 1: Tam rekabet ortamında faaliyet gösteren bir firmanın kısa dönem toplam maliyet fonksiyonu; STC = 5Q 2 + 5Q + 10 dur. Bu firma tarafından piyasaya sürülen ürünün

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 15 EKİM 2014 T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2015 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 15 EKİM 2014 İÇİNDEKİLER GENEL

Detaylı

MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 BU SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 LYS 1 MATEMATİK TESTİ SORULARINI İÇERMEKTEDİR.

MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 BU SORU KİTAPÇIĞI 19 HAZİRAN 2010 LYS 1 MATEMATİK TESTİ SORULARINI İÇERMEKTEDİR. Ö S Y M T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 9 HAZİRAN 00 BU SORU KİTAPÇIĞI 9 HAZİRAN 00 LYS MATEMATİK

Detaylı

Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu, Yasası. 4875 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR KANUNU. Kanun Numarası : 4875

Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu, Yasası. 4875 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR KANUNU. Kanun Numarası : 4875 Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu, Yasası 4875 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR KANUNU Kanun Numarası : 4875 Kabul Tarihi : 5/6/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 17/6/2003

Detaylı

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Yardımcı Kuruluşlar Hükümete veya bakanlıklara görevlerinde yardımcı olmak, belirli konularda görüş bildirmek, bir idari

Detaylı

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. HAFTA: OSMANLI ANAYASAL GELİŞMELERİ [Türk Anayasa Hukukukun Bilgi Kaynaklarının Tanıtımı:

Detaylı

Sİ SINAV Y Ö ASYM ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

Sİ SINAV Y Ö ASYM ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI UYGULAMA KILAVUZU ÜNİV ARA ER NK İM MERKE Z ET N Sİ SINAV Y Ö TE Sİ İ ASYM A ASYM ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI UYGULAMA KILAVUZU ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 27 ARALIK 2014 Bu

Detaylı

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 23.Uluslararası Finans Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 23.Uluslararası Finans 23.1.Dış Ödemeler

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 11 EKİM 2013 T.C. KALKINMA BAKANLIĞI 2014 YILI PROGRAMI GENEL EKONOMİK HEDEFLER VE YATIRIMLAR 11 EKİM 2013 İÇİNDEKİLER GENEL

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 27 ARALIK 2014 Bu

Detaylı

A S Y M ASYM TÜRKİYE CUMHURİYETİ DANIŞTAY BAŞKANLIĞI PERSONEL ALIMI SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

A S Y M ASYM TÜRKİYE CUMHURİYETİ DANIŞTAY BAŞKANLIĞI PERSONEL ALIMI SINAVI UYGULAMA KILAVUZU ANKARA ÜNİVERSİTESİ SINAV YÖNETİM MERKEZİ A S Y M ASYM TÜRKİYE CUMHURİYETİ DANIŞTAY BAŞKANLIĞI PERSONEL ALIMI SINAVI UYGULAMA KILAVUZU TÜRKİYE CUMHURİYETİ DANIŞTAY BAŞKANLIĞI PERSONEL ALIMI SINAVI 1) GENEL

Detaylı

MALİ YE POLİ KASI Maliye politikası nda klasik görüş ten sapmalar özellikle 1930 yı ndan sonra önem kazanmaya baş lamı

MALİ YE POLİ KASI Maliye politikası nda klasik görüş ten sapmalar özellikle 1930 yı ndan sonra önem kazanmaya baş lamı MALİYE POLİTİKASI Maliye politikasında klasik görüşten sapmalar özellikle 1930 yılından sonra önem kazanmaya başlamıştır. Para arzı, IS-LM eğrileri analizinde LM eğrisini hareket ettiren bir değişkendir.

Detaylı

1. Mevcut Gelir Vergisi Tarifesinin Ücret Gelirleri Açısından 2010 Yılı Başından Geçerli Olmak Üzere Değiştirilmesi Öngörülmektedir:

1. Mevcut Gelir Vergisi Tarifesinin Ücret Gelirleri Açısından 2010 Yılı Başından Geçerli Olmak Üzere Değiştirilmesi Öngörülmektedir: Sayı: YMM.03.2010-44 Konu: Vergi Kanunlarında Bazı Değişiklikler Yapılmasını Öngören Kanun Tasarısı İZMİR. 28.5.2010 Muhasebe Müdürlüğüne, Halen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu nda bulunan Gelir Vergisi Kanunu

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 06 IS/LM EĞRİLERİ VE BAZI ESNEKLİKLER PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİKLERİ TOPLAM TALEP (AD) Bugünki dersin içeriği: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 2. LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİNİN

Detaylı

Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT

Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... VII BİRİNCİ BÖLÜM MAKRO İKTISAT 1. MAKRO İKTİSATIN ANLAMI... 1 2. MAKRO İKTİSATTA KARAR BİRİMLERİ (SEKTÖRLER)... 2 3. MAKRO

Detaylı

İKTİSAT/KPSS MAKRO İKTİSAT SORULARI- I. 9. GSMH ve SMH değerlerine yönelik yapılan değerlendirmelerden

İKTİSAT/KPSS MAKRO İKTİSAT SORULARI- I. 9. GSMH ve SMH değerlerine yönelik yapılan değerlendirmelerden MAKRO İKTİSAT SORULARI- I 1. Bir ekonomide belli bir dönemde üretilen bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine ne ad verilir? A) Gayri Safi Milli Hasıla B) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla C) Safi Milli

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 5 ARALIK 2015

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 5 ARALIK 2015 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 5 ARALIK 2015 Bu testlerin her

Detaylı

KPSS 2007 GK (50) DENEME 3 / 52. SORU 50. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin gereklerinden biri değildir? A) Yasal idare B) Devlet faaliyetlerinin belirliliği C) İdarenin mali sorumluluğu

Detaylı

Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007

Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007 Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007 Ders Planı Ders İçeriği: Yasal Çerçeve Bilgi Edinme Kanunu Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Çalışma Usul ve Esasları

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa

Detaylı

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar.

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. R. G. 98 14.08.2000 TEŞVİK YASASI 47/2000 Sayılı Yasa Kısa İsim 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Tefsir 14/2000 Amaç Kapsam 2. Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe:

Detaylı

Ödemeler Dengesi Doç. Dr. Dilek Seymen Araş. Gör. Aslı Seda Bilman 1 Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom

Detaylı

TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI

TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI BÖLÜM 10 TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI IS-LM Modelinin Oluşturulması Klasik teori 1929 ekonomik krizine çare üretemedi Teoriye göre çıktı, faktör arzına ve teknolojiye bağlıydı Bunlar ise

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-4 COĞRAFYA-2 TESTİ 14 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-4 COĞRAFYA-2 TESTİ 14 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-4 COĞRAFYA-2 TESTİ 14 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir

Detaylı

-Satış konusunun taşınmaz, iştirak hissesi, kurucu senetleri,intifa senetleri, rüçhan hakkı olması,

-Satış konusunun taşınmaz, iştirak hissesi, kurucu senetleri,intifa senetleri, rüçhan hakkı olması, KURUMLARIN AKTİFİNDE EN AZ İKİ TAM YIL SÜREYLE BULUNAN TAŞINMAZLAR İLE İŞTİRAK HİSSELERİNİN SATIŞLARININ KURUMLAR VERGİSİ VE KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN İSTİSNAYA KONU EDİLMESİNİN ŞARTLARI VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 FİZİK TESTİ 21 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 FİZİK TESTİ 21 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 FİZİK TESTİ 21 HAZİRAN 2014 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ORTAÖĞRETİM İŞİTME-1 27 NİSAN 2014

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ORTAÖĞRETİM İŞİTME-1 27 NİSAN 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ORTAÖĞRETİM İŞİTME-1 27 NİSAN 2014 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 5 ARALIK 2015 Bu

Detaylı

Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir.

Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir. İDARE HUKUKU Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir. Bu düzenlemede yer alan ilkeler şunlardır; - Hukuk

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 T.C. Resmi Gazete Yayın Tarihi 24 Aralık 2009 PERŞEMBE Sayı : 27442 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat

Detaylı

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 22 HAZİRAN 2014 PAZAR

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 22 HAZİRAN 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 22 HAZİRAN 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE ANABİLİMDALI (TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI) (SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK)

T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE ANABİLİMDALI (TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI) (SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK) T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE ANABİLİMDALI (TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI) (SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK) MALİYE ABD YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMI Kodu

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF MATEMATİK 205 8. SINIF. DÖNEM MATEMATİK DERSİ MERKEZİ ORTAK SINAVI 25 KASIM 205 Saat: 0.0 Adı

Detaylı

Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli

Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli 11. Hafta Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli Para piyasasının dengede olduğu (reel para arzının, reel para talebine eşit olduğu) faiz ve reel gelir düzeylerini gösteren eğriye, LM eğrisi

Detaylı

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ Bu ünite tamamlandığında; Alternatif yöntemleri kullanarak IS eğrisini elde edebileceğiz IS eğrisinin eğiminin hangi faktörlere bağlı olduğunu ifade edebileceğiz

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT. 1. Ekonominin bulunduğu noktanın, üretim olanakları eğrisinin solunda olması aşağıdakilerden hangisini gösterir?

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT. 1. Ekonominin bulunduğu noktanın, üretim olanakları eğrisinin solunda olması aşağıdakilerden hangisini gösterir? DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT 1 1. Ekonominin bulunduğu noktanın, üretim olanakları eğrisinin solunda olması aşağıdakilerden hangisini gösterir? A) Ekonominin geliştiğini B) Ekonomik büyümenin, kısa

Detaylı

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ 2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ TEPAV EPRI Dış Politika Etütleri AB Çalışma Grubu 9 Kasım 2005 Ankara Zeynep Songülen

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) İŞYERİ HEKİMLİĞİ TESTİ 27 ARALIK 2014 Bu testlerin her

Detaylı

DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ. A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti

DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ. A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti 01.01.2016-31.12.2016 DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti 4.700,00 Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin 2.500,00 alınması 3

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 5 ARALIK 2015

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 5 ARALIK 2015 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 5 ARALIK 2015 Bu testlerin

Detaylı

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş BÖLÜM 9 Ekonomik Dalgalanmalara Giriş Çıktı ve istihdamdaki kısa dönemli dalgalanmalara iş çevrimleri diyoruz Bu bölümde ekonomik dalgalanmaları açıklamaya çalışıyoruz ve nasıl kontrol edilebileceklerini

Detaylı

A S Y M ASYM DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

A S Y M ASYM DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU ANKARA ÜNİVERSİTESİ SINAV YÖNETİM MERKEZİ A S Y M ASYM DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU 1) GENEL BİLGİLER

Detaylı

. Yurtdışına ve KKTC ne Yapılacak Seyahatlerde Uygulanacak Vergiden İstisna Gündelik Tutarları:

. Yurtdışına ve KKTC ne Yapılacak Seyahatlerde Uygulanacak Vergiden İstisna Gündelik Tutarları: Sayı: YMM.03.2011-51 Konu: Vergi Mevzuatında 2011 yılında Uygulanacak Had ve Tutarlar( Rakamlar) III Yurtdışına ve KKTC ne Yapılacak Seyahatlerde Uygulanacak Vergiden İstisna Gündelik Tutarları: İZMİR.

Detaylı

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) LİSANS İŞİTME-1 27 NİSAN 2014

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) LİSANS İŞİTME-1 27 NİSAN 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) LİSANS İŞİTME-1 27 NİSAN 2014 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir

Detaylı

FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR

FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR Öncelik 23.1 Yargının verimliliği, etkinliği ve işlevselliğinin arttırılması 1 Mevzuat Uyum Takvimi Tablo 23.1.1 No Yürürlükteki AB mevzuatı Taslak Türk mevzuatı Kapsam Sorumlu

Detaylı

MALİYE TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

MALİYE TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MALİYE TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Anabilim Dalı: Maliye PROGRAMIN TANIMI: Maliye tezli yüksek lisansı programının amacı; kamu ve özel sektör sistemi içerisindeki problemleri ve ihtiyaçları analiz edebilecek,

Detaylı

İLGİLİ VERGİ MEVZUATI

İLGİLİ VERGİ MEVZUATI Aysel Gündoğdu, PhD C. Turgay Münyas, PhD C. asset İLGİLİ VERGİ MEVZUATI Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı Eğitimi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V VERGİ HUKUKUNA İLİŞKİN TEMEL KAVRAM VE TANIMLAR...1

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2013-31.12.2013 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2013-31.12.2013 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2013-31.12.2013 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2013-31.12.2013 DÖNEMİ TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede

Detaylı

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ Bu bölümde faiz oranlarının belirlenmesi ile faizin denge milli gelir düzeyinin belirlenmesi üzerindeki rolü incelenecektir. IS LM modeli, İngiliz iktisatçılar John

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire

T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire Esas No : 2012/4237 Karar No : 2012/7610 Anahtar Kelimeler: Serbest Dolaşıma Giriş Beyannamesi, Yatırım Teşvik Belgesi, Muafiyet Özeti: Yatırım teşvik mevzuatı koşullarına

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER EKİM 2015 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 22 Ekim 2015 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.1.

Detaylı

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Finansal Piyasa Dinamikleri Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Neleri İşleyeceğiz? Finansal Sistemin Resmi Makro Göstergeler ve Yorumlanması Para ve Maliye Politikaları Merkez Bankası ve Piyasalar Finansal Piyasalardaki

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE İŞLETME VE MUHASEBE ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 161. İşletme sahibinin ya da ortaklarının işletmenin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 23 MAYIS 2015

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 23 MAYIS 2015 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Mayıs Dönemi) DİĞER SAĞLIK PERSONELİ TESTİ 23 MAYIS 2015 Bu testlerin

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞYERİ HEKİMLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI (Aralık Dönemi) B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ 5 ARALIK 2015 Bu

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ 12 TEMMUZ 2015 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin

Detaylı

01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin

Detaylı