FİJİTAL ÇAĞ DİJİTAL İLE FİZİKSELİN YAKINSAMASI PROF DR NİLGÜN SARP ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FİJİTAL ÇAĞ DİJİTAL İLE FİZİKSELİN YAKINSAMASI PROF DR NİLGÜN SARP ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ"

Transkript

1 FİJİTAL ÇAĞ DİJİTAL İLE FİZİKSELİN YAKINSAMASI PROF DR NİLGÜN SARP ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ

2 Gelecekte bizi neler bekliyor. Google Glass ın (giyilebilir gözlük bilgisayar)

3 Fijital gelecek... Teknolojide inovatif devrimlerin yaşandığı ve her şeyin zamanla değiştiği günümüzde dijital araç gereçler aynı kalabilir mi? Geçiş yaptığımız yeni çağın adı fijital çağ.. Şuanda kimsenin ismini pek duymadığı ama yakın gelecekte hayatımızın her alanını kapsayacak bu dünyanın ismi ne anlama geliyor?

4 Fijital Nedir? Fijital kelimesi fiziksel ve dijital kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Dijital devrim, gerçek yaşamdaki eylemlerin dijital ortama taşınmasıyla başladı. Bugün, bu dönüşümün tam tersi de başarıldı. Sanal ortamlar fiziksel ortamımıza taşınmaya başladı. Fiziksel ve dijitalin bu yakınsaması ve aradaki çizginin bulanıklaşmasına Fijital deniyor ve giderek daha fazla alana yayılıyor.

5

6 Sanal dünya fiziksel ortama taşınıyor Üzerinde dijital izler taşıyan bir fiziksel deneyimden bahsediyoruz. Giderek fiziksel dünyayla dijital dünyanın arasında sıkça geçiş yapılacak, hatta çoğu durumda bir araya gelecekler.

7 Günlük deneyimlediğimiz örnekler.. Sanal dünyanın fiziksel ortama taşınması olarak tanımlayabileceğimiz fijital dünya bize çok büyük yenilikler getirecek, Sanal gerçeklik uygulamaları, üç boyutlu tasarımların yazıcılar aracılığıyla elle tutulabilir hale gelmesidir.

8 Fijitalin sembolü Pokemon go Pokemon go çılgınlığı: Konumumuzun sanal dünya ile birleşmesi, fijital dünyanın en güncel örneği.. Sanal bir oyunun gerçek dünyaya taşınması, oyuncular arasındaki sanal ilişkinin de fiziksel dünyaya taşınması anlamına geliyor... Herkes tarafından bilinen bu Fijital uygulama da yüzlerce Sanal karakteri telefonlarımız aracılığı ile yaşadığımız ortamda görüntüleyebiliyoruz.

9 Fijitalin sembolü Pokemon go

10 Değişimi Tetikleyen Akıllı Evrim Sanal Gerçeklik Teknolojisi, yaratılan sanal ortamdaki fijital boyutla daha verimli ve en az tehlikeyle uygulanabilir hale gelmiştir. İnovasyonda görülen yükseliş, dokunsal internet adı verilen internetin dokunma duyumuzu da harekete geçireceğinin bir göstergesi! Sağlık çalışanlarının herhangi bir tehlike olmadan yeni beceriler kazanmaları ve mevcut olan becerilerini geliştirip uygulamaları için güvenli bir ortam sağlıyor.

11 Sanal Gerçekliğin kullanıldığı alanlar Görselleştirme (sanal endoskopi, kolonoskopi) Bilgisayar destekli cerrahi (eğitim, planlama, prova ve uygulama) Radyoterapi Diş Hekimliği Rehabilitasyon Teletıp/Teleradyoloji Psikiyatri (fobi ve anksiyete tedavileri) Öğretim, eğitim, beceri seviyesinin belirlenmesi

12 Sanal Gerçeklik(Virtual Reality VR) uygulamaları..

13 Sanal Gerçeklik (Virtual Reality VR) uygulamaları.. Klinik sanal gerçeklik terapilerinin uygulama alanı çok geniş olacaktır. Yakında korkularımız ile yüzleşebileceğiz. O an için ihtiyaç duyduğumuz ortam her ne ise, kendimizi o ortama sokabileceğiz. Hastalara gerçek hayatta yapamayacakları şeyleri yapabilme fırsatı verecektir. Bu yeni dünya, hastaya uygulanacak terapinin ihtiyaçlarına göre oluşturulabilecektir.

14 Sanal Gerçeklik (Virtual Reality VR) uygulamaları VR nin önemli avantajı, akıl sağlığı tedavilerine erişim ve kullanımın önündeki engelleri kaldıracak olması, Gerçek bir terapistle konuşmaktan çekinen ve korkan kişiler, bir bilgisayar aracılığı ile tedavi almaya daha gönüllü olabilirler.

15 Sanal Gerçeklik(Virtual Reality VR) uygulamaları Ağrının etkisini azaltma uygulamaları ise bir diğer kullanım alanıdır, örneğin yanık tedavisinde, deri naklinden sonraki fiziksel terapi çok acı veren bir uygulamadır. Bu konudaki çalışmalar, hastalar VR ortamında bulunurken bu tedavide daha az ağrı hissettiklerini saptamıştır.

16

17 Tıpta sanal gerçeklik devrimi Sağlık sektörü psikolojik tedaviler, robotik cerrahi ve cerrahi beceriler kazandırmak için simülasyonlar gibi sanal gerçeklik ürünlerini kullanarak bu teknolojiyi benimsemiştir ve yeni yaratıcı ürünlerin hızla hayatımıza girmesinin önünü açmıştır. Sanal gerçeklik ürünlerinin gelecekte hızla daha büyük alanlara girmesi düşünülmektedir.

18 Sanal doktorlar

19 Sağlıkta sanal gerçekliğin araştırma alanları Biyolojik Doku Modelleme, Haptik Algı Sistemleri (Elle temas ederek üç boyutlu sistemleri algılama tanıma işlemi, haptik ara yüz şeklinde geliştirilen yazılımlarla yapılır), Gelişmiş 3 Boyutlu Simülasyon,

20 Teknolojiler Hasta tedavisi ve doktorların iletişimi için kullanılacak olan sanal gerçeklik teknolojileri sıklıkla test ediliyor. Küresel sağlık hizmetleri sanal ve artırılmış gerçeklik yazılımları pazarındaki büyük ticari iş dallarının farklı uygulamalarla ilgili nitelik ve nicelik analizini bizlere sunuyor.

21 Robo doktor/hemşire

22 Sağlıkta artırılmış gerçeklik uygulamaları Antrenman Planlama Rehabilitasyon Robotik ve minimal invaziv ameliyat simülasyonu Tıbbi AR-GE

23 Holografik sağlık

24 3D halogrofik projeksiyon Hastanın kalbi doktorun avucunun içinde, Dokunmatik hologram teknolojisini seslere dokunmak olarak tanımlayabiliriz, Bilgisayarlar dokunmatik hologramlar oluşturmak için 3 boyutlu görüntünün havada yansıtıldığı bölgeye ultrason dalgaları gönderiyor, Biz bu sesleri duyamasak bile ses dalgaları parmak uçlarımıza basınç yaparak dokunma hissi olarak algılıyor.

25 3B dokunmatik halogram teknolojisi İsrail deki Schneider Çocuk Hastanesi nde yapılan çalışmalarda 8 hastanın kalp dokularının gerçek zamanlı, 3B holografik görüntülerini oluşturdu. Doktorlar sadece holografik kalp görüntülerini elleriyle manipüle ederek ameliyatı gerçekleştirmek için birçok bilgiye sahip olabildiler. Holografik projeksiyonlar hastanın hacimli 3B anatomisini kolaylıkla anlama ve inceleme imkan sağladı.

26 Davinci robotik cerrahi

27 3B dokunmatik halogram teknolojisi Geleceğin hastanelerinde holografik MR ve tomografi cihazları sıradan olacak. Hastaların iç organlarını havaya dokunmatik 3B görüntüler halinde yansıtan sistemler, robot cerrahlarla birlikte ameliyatları kolaylaştıracak. Doktorlar hastanın kalbini gösteren detaylı 3B grafikleri inceleyerek tıpkı grafik tasarım yapar gibi kalbin kesitini alabilecekler.

28 Duvarsız hastaneler/ ameliyathaneler Davinci nin robotuyla uzaktan gerçekleştirilen laporoskopik 3.nesil ameliyatlar duvarsız hastanelerin ve duvarsız ameliyathanelerin öncüsü kabul ediliyor. Doktorlar internetten bağlanarak başka ülkelerde yapılan ameliyatları uzaktan kumandalı robotlarla yönetecek. Örneğin İngiltere deki bir doktorun internetten bağlanarak Türkiye deki ameliyatları yönetmesi mümkün olacak.

29 Duvarsız ameliyathaneler

30 Duvarsız hastaneler/ ameliyathaneler 3B dokunmatik görüntüleme teknolojileri doktorların işini kolaylaştırarak hızlı ve güvenli ameliyatlar gerçekleştirmek açısından büyük önem taşıyor Dokunmatik hologramların özellikle kalp ritim bozukluğu, kalp kapakçığı değiştirme, kalp pili takma gibi hassas ameliyatlarda kullanılması düşünülüyor. Geleceğin ameliyat maliyetleri, yan etkileri ve insan hatası riskini azaltmak için yapay zeka kontrolündeki robotlarla yapılacak.

31 Google Glass ın (giyilebilir gözlük bilgisayar) birçok alanda olabileceği gibi ameliyathanelerde kullanılabilmesi ve sağlık sektörüne adapte edilebilmesi için birtakım yenilikçi deneyler yapmaya devam ediyor ve bu konuda büyük umutlar besleniyor. Sonuç olarak; Sanal ortamda var olan bir sistemin ne şekilde elle tutulabilir hale geleceğini hayal bile edemezken, hayatımız fiziksel-dijital harman etrafında inşa edilecek.

32 Teşekkür Ederim

ROBOTİK BÖBREK AMELİYATI

ROBOTİK BÖBREK AMELİYATI ROBOTİK BÖBREK AMELİYATI Robotik böbrek ameliyatları hakkında merak edilen soruları Prof. Dr. Haluk Akpınar yanıtlıyor. GİRİŞ Her yıl Dünya da 190.000 kişide böbrek kanseri saptanmaktadır. Erkeklerde biraz

Detaylı

BİZ GELECEĞE HAZIRIZ YA SİZ?

BİZ GELECEĞE HAZIRIZ YA SİZ? BİZ GELECEĞE HAZIRIZ YA SİZ? Web Yazılımları Mobil Uygulamalar AR / VR Uygulamaları HoloLens Uygulamaları Bina İçi Navigasyon Siber Güvenlik ibeacon Uygulamaları Nesnelerin İnterneti (IOT) Dijital Pazarlama

Detaylı

NESNELERİN İNTERNETİ NEDİR?

NESNELERİN İNTERNETİ NEDİR? NESNELERİN İNTERNETİ NEDİR? Nesnelerin interneti (Internet of Things, kısaca IoT), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Uçan arabalar artık sadece

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYESİNİN ÖZEL HASTANELERLE YAPMIŞ OLDUĞU PROTOKOLLERLE ALINAN İNDİRİM ORANLARI

ÇANKAYA BELEDİYESİNİN ÖZEL HASTANELERLE YAPMIŞ OLDUĞU PROTOKOLLERLE ALINAN İNDİRİM ORANLARI ÇANKAYA BELEDİYESİNİN ÖZEL HASTANELERLE YAPMIŞ OLDUĞU PROTOKOLLERLE ALINAN İNDİRİM ORANLARI ÖZEL ÇANKAYA YAŞAM HASTANESİ Ayaktan Tedavi: %15 Yatarak Tedavi: %15 Diyet: %10 Lazer epilasyon: %10 Check-up:

Detaylı

ENDOSKOPİK CERRAHİ İLE UĞRAŞANLARIN ROBOTİK CERRAHİ DENEYİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ 1. Uzmanlık alanınız

ENDOSKOPİK CERRAHİ İLE UĞRAŞANLARIN ROBOTİK CERRAHİ DENEYİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ 1. Uzmanlık alanınız ENDOSKOPİK CERRAHİ İLE UĞRAŞANLARIN ROBOTİK CERRAHİ DENEYİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ 1. Uzmanlık alanınız Kulak Burun Boğaz Uzmanı Göğüs Cerrahisi Genel Cerrahi Kalp Damar Cerrahisi Kadın Doğum Uzmanı Çocuk

Detaylı

Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası

Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası Dijitalleşme Nedir? İmalat sanayide dijitalleşme, dijital teknolojilerden VERİMLİ, ETKİLİ VE ETKİN bir şekilde faydalanılmasıdır. Bu sayede, aynı

Detaylı

04.04.2016 Pazartesi İzmir Basın Gündem

04.04.2016 Pazartesi İzmir Basın Gündem 04.04.2016 Pazartesi İzmir Basın Gündem İkçü'de Hem Eğitim, Hem Sağlık! Sağlık Bakanlığı ile iş birliği yapan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, oluşturduğu üç aile sağlığı merkezinde bir taraftan

Detaylı

ENDÜSTRİ 4.0 ve MİMARLIK

ENDÜSTRİ 4.0 ve MİMARLIK ENDÜSTRİ 4.0 ve MİMARLIK z Prof. Dr. Eti Akyüz Levi DEÜ Mimarlık Fakültesi İÇERİK Giriş Endüstri 4.0 ın etkileri Endüstri 4.0 ve Mimarlık Değerlendirme GİRİŞ Endüstri 1.0 Buhar gücü (Buhar Çağı) Endüstri

Detaylı

Akıllı Şehirlerde Sağlık

Akıllı Şehirlerde Sağlık Akıllı Şehirlerde Sağlık Dr. Cenk Tezcan Akıllı Şehirler ve İnsanlar Etkinliği 4 Şubat 2014 Yola Çıkış Noktası Sağlık Kişiselleşecek 2 Sağlık : Dev Pazar Global Veriler: (2030 uzgörüleri) 8,2 milyar (90

Detaylı

TRSM de Rehabilitasyonun

TRSM de Rehabilitasyonun TRSM de Rehabilitasyonun Yeri Dr. Ayla Yazıcı BRSHH Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü 7.10.2010 Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım

Detaylı

Doğal olarak dijital

Doğal olarak dijital Doğal olarak dijital 1 Doğadan ilham alan, yeni nesil teknoloji şirketi. Doğada her şey birbiri ile uyum ve bir denge içinde. Bitkiler etkin bir veri analitiği ve network yönetimi ile hayatta kalabiliyorlar.

Detaylı

Sağlıkta Gelecek Vizyonu. Dr. Cenk Tezcan Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Derneği

Sağlıkta Gelecek Vizyonu. Dr. Cenk Tezcan Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Derneği Sağlıkta Gelecek Vizyonu Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Derneği Megatrends 2000 Global ekonomik patlama Sanatta yeniden doğuş Serbest piyasanın doğuşu Evrensel yaşam tarzları ve Kültürel milliyetçilik

Detaylı

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM DOKU YENİLENMESİNDE OTOLOG ÇÖZÜM TÜRKİYEDE TEK DENTAL PRP KİTİ KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE ONARICI DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ

Detaylı

* Organizasyon ekibi gerek gördüğü takdirde programda değişiklik yapabilecektir.

* Organizasyon ekibi gerek gördüğü takdirde programda değişiklik yapabilecektir. 11-14 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Future Learning 2018 konferansımızda bu yıl 11-12 Eylül 2018 tarihlerinde birbirinden ilginç konu başlıklarına sahip eğitimler ve atölye çalışmaları

Detaylı

www.tekfestankara.com 1 TEKNOLOJİ TÜRKİYE NİN KALBİNDE ATACAK! İÇİNDEKİLER TEKFEST Hakkında...4 Teknoloji Fuarı...6 Festival Alanı...7 Etkinlikler...8 E-Spor ve Oyun Turnuvaları...9 Influencers...11 Drone

Detaylı

* Organizasyon ekibi gerek gördüğü takdirde programda değişiklik yapabilecektir.

* Organizasyon ekibi gerek gördüğü takdirde programda değişiklik yapabilecektir. 11-14 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Future Learning 2018 konferansımızda bu yıl 11-12 Eylül 2018 tarihlerinde birbirinden ilginç konu başlıklarına sahip eğitimler ve atölye çalışmaları

Detaylı

DİJİTAL DÖNÜŞÜM Şubat 2018

DİJİTAL DÖNÜŞÜM Şubat 2018 Şubat 2018 Dijital dönüşüm kavramı ve uygulamaları nelerdir? Dünyada dijital dönüşümün son durumu nedir? Türkiye dijital dönüşümün neresinde? Başarı ve başarısızlık kriterleri nelerdir? 2018 yılında dijital

Detaylı

YUCELE N AS NES. 1996 Yılında hizmete açılan hastanemiz, deneyimli ve uzman kadrosuyla ve ileri teknolojik imkanlarıyla

YUCELE N AS NES. 1996 Yılında hizmete açılan hastanemiz, deneyimli ve uzman kadrosuyla ve ileri teknolojik imkanlarıyla - YUCELE N AS NES 1996 Yılında hizmete açılan hastanemiz, deneyimli ve uzman kadrosuyla ve ileri teknolojik imkanlarıyla sizlere sağlık alanında çağdaş bir hizmet vermenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyor.

Detaylı

İzmir Kuzey Dijital-Fijital Uygulama Örnekleri. Gülnur GÜL Verimlilik ve Kalite Yönetim Birimi

İzmir Kuzey Dijital-Fijital Uygulama Örnekleri. Gülnur GÜL Verimlilik ve Kalite Yönetim Birimi İzmir Kuzey Dijital-Fijital Uygulama Örnekleri Gülnur GÜL Verimlilik ve Kalite Yönetim Birimi Yol Haritam Fijital Dünya-örnekler İzmir Kuzey dijital uygulama örnekleri Kuzey-İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü(İYTE)

Detaylı

Cep Telefonlarında Sağlık Bilişimi Uygulamaları

Cep Telefonlarında Sağlık Bilişimi Uygulamaları Cep Telefonlarında Sağlık Bilişimi Uygulamaları Medikal İnformatik AD, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir Hakan CENGİZ, Esra TAŞBAŞ, Oğuz DİCLE Giriş Mobil telefonların yaygınlaşması

Detaylı

FİNANS DÜNYASINDA ERKEN DÖNÜŞÜM. Sarp Demiray Ata Finans Grubu CDO

FİNANS DÜNYASINDA ERKEN DÖNÜŞÜM. Sarp Demiray Ata Finans Grubu CDO Sarp Demiray Ata Finans Grubu CDO İş dünyası, özellikle son 10 yıl içinde 3 farklı ana gruba doğru evrildi Büyüklük ve Güç Değişim ve Etki Çeviklik ve Esneklik Fintech ekosistemi hızlı ve sağlıklı bir

Detaylı

Emraz-ı Sariye den Suat Seren e

Emraz-ı Sariye den Suat Seren e Emraz-ı Sariye den Suat Seren e Emraz-ı Sariye den Eğitim Araştırma Hastanesi ne; 107 yıldır halkımızın ve tıp biliminin hizmetinde İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma

Detaylı

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU RADYOTERAPİ PROGRAMI DERS İZLENCESİ Kodu: RDT102 Adı: Radyoterapinin Temelleri II Teorik + Uygulama: 2+2 AKTS: 4 Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM GENEL BAKIŞ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM GENEL BAKIŞ BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM GENEL BAKIŞ Bilgi Çağı gereksinimleri Shift Happens: http://www.youtube.com/watch?v=ejpsqeqbh4o&featur e=related Öğretim Teknolojisi ne yapar? Öğretim, okullarda gerçekleştirilen

Detaylı

MEDİKAL EĞİTİMDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ROLÜ VE ÖNEMİ

MEDİKAL EĞİTİMDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ROLÜ VE ÖNEMİ MEDİKAL EĞİTİMDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ROLÜ VE ÖNEMİ Dr. Nergiz Ercil ÇAĞILTAY Atılım Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Günümüzde medikal eğitim süreçleri, son derece zahmetli ve uzun bir eğitim programını

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 3. sınıfın sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 3. sınıfın sonunda; 3. SINIF VE Bu sınıfta öğrencilere, yaşamın evreleri içinde ve organ sistemleri temelinde hastalık oluşumunun genel özellikleri, nedenleri, temel mekanizmaları, patolojik bulguları, laboratuvar ve görüntüleme

Detaylı

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri Gelişmiş Öğrenci ve Öğretmen Sınıf Yönetim Yazılımı GELIŞMIŞ ÖĞRENCI VE ÖĞRETMEN ETKILEŞIMI

Detaylı

ÖZEL ÖZKAYA HASTANE İŞLETMECİLİĞİ

ÖZEL ÖZKAYA HASTANE İŞLETMECİLİĞİ ÖZEL ÖZKAYA HASTANE İŞLETMECİLİĞİ Özel Özkaya Hastane İşletmeciliği olarak 2006 yılından itibaren Kızılay da bulunan Tıp Merkezlerimiz siz değerli hastalarımıza hizmet vermektedir. Merkezlerimiz ; - Milli

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 1.sınıfın sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 1.sınıfın sonunda; 1. SINIF VE Tıp fakültesi 1. sınıf öğrencilerine; insan organizmasının normal yapı ve işlevlerini doku ve hücre düzeyinde öğrenmelerinin yanı sıra, tıp eğitimine temel oluşturacak şekilde temel fen bilimleri

Detaylı

1. YIL 1. DÖNEM DERS KODU DERS ADI T+U+L KREDİ AKTS. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

1. YIL 1. DÖNEM DERS KODU DERS ADI T+U+L KREDİ AKTS. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I SEYDİŞEHİR AHMET CENGİZ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI VE AKTS (ECTS) KREDİLERİ NORMAL ÖĞRETİM 1. YIL 1. DÖNEM 0370060001 Algoritma ve

Detaylı

RENAL HÜCRELİ KARSİNOM VE CERRAHİ TEDAVİSİ

RENAL HÜCRELİ KARSİNOM VE CERRAHİ TEDAVİSİ RENAL HÜCRELİ KARSİNOM VE CERRAHİ TEDAVİSİ Editör M. Ahmet Tunçkıran TEMMUZ 2015 Copyright 2014 ISBN : 978-605-5121-24-2 Eser Editör Editör İletişim Bilgileri Dizgi Düzenleme : Renal Hücreli Karsinom ve

Detaylı

RADYOTERAPİ BİLGİ YÖNETİMİ SİSTEMİ (RTIS) DR. FADİME AKMAN DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI- 2005 GEREKSİNİM Güncel Radyoterapi: Üç boyutlu (3B) konformal tedaviler Hedef hacmi

Detaylı

Edelman Intelligence / general electric

Edelman Intelligence / general electric Edelman Intelligence / general electric 2018 yılında; İnovasyon Yöneticileri Türkiye nin de dahil olduğu 20 farklı ülkeden toplam 2.090 inovasyon yöneticisiyle görüşüldü. Katılımcıların tamamı şirketlerinin

Detaylı

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım,

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım, Önsöz Değerli Meslektaşlarım, Laparoskopik cerrahinin yaygınlığı dünyada giderek artmaktadır. Özellikle son dekatta Jinekoloji alanında hemen hemen tüm operasyonlar ağırlıklı olarak laparoskopik olarak

Detaylı

Uzman Doktorlar. Akay Hastanesi nin tıbbi kadrosu, alanında uzmanlaşmış, bilgili, deneyimli, yenilikleri takip eden doktorlardan oluşmaktadır.

Uzman Doktorlar. Akay Hastanesi nin tıbbi kadrosu, alanında uzmanlaşmış, bilgili, deneyimli, yenilikleri takip eden doktorlardan oluşmaktadır. /akayhastanesi /akayhastanesi Hizmetindeyiz Akay Hastanesi hedeflerinin doğrultusunda tıbbın bütün kliniklerinde hizmet vermeyi ve 450 yi aşan personeli ile standartlarını daha da ileriye taşımayı amaçlamaktadır.

Detaylı

Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ. Akademik Bilişim 2013 1

Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ. Akademik Bilişim 2013 1 Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Akademik Bilişim 2013 1 İçerik Hareket Temelli İşlemler Temassız hareket algılayıcısı: Kinect Kinect Uygulamaları Kinect in getirdikleri

Detaylı

Uygulamalar. Mekanik CAD(Bilgisayar Destekli Tasarım) Sanal Ortamlar. 3D Animasyon D Kullanıcı Arayüzleri ve Arttırılmış Gerçeklik

Uygulamalar. Mekanik CAD(Bilgisayar Destekli Tasarım) Sanal Ortamlar. 3D Animasyon D Kullanıcı Arayüzleri ve Arttırılmış Gerçeklik 3D Kullanıcı Arayüzleri ve Arttırılmış Gerçeklik 2009639051 Ozan PARSAK 2009639041 Koray Emre ŞENYİĞİT Mekanik CAD 3D Animasyon Uygulamalar Sanal Ortamlar Bilimsel Görselleştirme Mekanik CAD(Bilgisayar

Detaylı

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI Endovenöz Radyofrekans Ablasyon Varis ve venöz yetersizlik toplumda en sık görülen belki de bu nedenle kanıksanabilen ciddi bir hastalıktır.venöz yetersizliğin ana nedeni

Detaylı

Telepath App TelePath uygulaması ile konsültasyonlar cebinizde!

Telepath App TelePath uygulaması ile konsültasyonlar cebinizde! Telepath App TelePath uygulaması ile konsültasyonlar cebinizde! Virasoft tarafından geliştirilen TelePath uygulaması cam biyopsilerinizi telefonunuza aktarmanızı, şüphe duyduğunuz alanları istediğiniz

Detaylı

LED: Geleceğin Aydınlatma Teknolojisi

LED: Geleceğin Aydınlatma Teknolojisi 2010 2011 Hayata ETKİN Bakış LED'li ameliyat lambaları inovatif aydınlatma teknolojileriyle, tüm dünyada cerrahi ekiplerin tercih ettikleri aydınlatma modeli haline gelmiştir. Etkin Tıbbi Cihazlar tarafından

Detaylı

Fatma HAZER, Şengül ŞİŞE Sağlık Bilimleri Fakültesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta

Fatma HAZER, Şengül ŞİŞE Sağlık Bilimleri Fakültesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta SS-011 Sunum Tarihi: 29 Nisan 2015 Çarşamba Sunum Saati: 10.45-12.00 Salon Adı: Kongre Kültür Merkezi Salon III Oturum Adı: Sözel Bildiri Oturumu II Fatma HAZER, Şengül ŞİŞE Sağlık Bilimleri Fakültesi,

Detaylı

Fırsat. Tehdit Küreselleşme ve sağlık. Ekonomi. belirleyiciler SAĞLIK

Fırsat. Tehdit Küreselleşme ve sağlık. Ekonomi. belirleyiciler SAĞLIK Küreselleşme ve sağlık Fırsat teknoloji transferi, araştırma geliştirme çalışmaları veri ve bilginin yayılması Sağlık Bilimlerinin Geleceği, Yönelimleri ve İnsan Gücü Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri

Detaylı

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Fizyoloji Anabilim Dalı PSİKOMETRİK VE PSİKOMOTOR ÖLÇME DEĞERLENDİRME MERKEZİ Proje Yöneticisi Necip KUTLU Üniversitemiz Psikometrik Ve

Detaylı

Satış, pazarlama, iletişim ve müşteri deneyimleriniz için yaratıcı çözümler sunmaktayız.

Satış, pazarlama, iletişim ve müşteri deneyimleriniz için yaratıcı çözümler sunmaktayız. reklam& pazarlama Bizim işimiz Tasarımdan yazılıma kadar farklı disiplinlerden oluşan uzman kadromuzla, hizmet standartlarını koruyarak, yüksek kaliteli içerikler yaratmaya odaklanıyoruz. Satış, pazarlama,

Detaylı

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE YENİLİKÇİ İŞ MODELLERİ

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE YENİLİKÇİ İŞ MODELLERİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE YENİLİKÇİ İŞ MODELLERİ TEB Girişim Evleri EDİRNE İSTANBUL SF İZMİR BURSA DENİZLİ KONYA MERSİN TRABZON ERZURUM GAZİANTEP 2015 Yılında açılan 2016 Yılında açılan 2017 Yılında açılacak

Detaylı

İLAÇ HATIRLATICI SAAT

İLAÇ HATIRLATICI SAAT İLAÇ HATIRLATICI SAAT MUSTAFA YILMAZ Dünya da İlaç Kullanımı Dünya sağlık örgütü(dsö) ilacı, fizyolojik sistemleri veya patolojik durumları, alanın yararı için değiştirmek veya incelemek amacıyla kullanılan

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Sosyal fobi, bireyin sosyal ortamlarda herhangi bir eylem yaparken utanç duyacağı duruma düşeceğini düşünerek nedensiz kızarma,

Detaylı

GÜZEL SANATLAR (Resim, Müzik vb) 2 0 S

GÜZEL SANATLAR (Resim, Müzik vb) 2 0 S TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS PLANI ANATOMİ 6703101 2 0 Z 3 TÜRK DİLİ I 6703109 2 0 Z 2 YABANCI DİL I 6703110 2 0 Z 2 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 6703114 2 0 Z 2 GENEL BİYOLOJİ 6703121

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

inovasyon Metin Yurdagül

inovasyon Metin Yurdagül inovasyon Metin Yurdagül 1 inovasyon ciddi bir iştir 2 inovasyon nedir Bir inovasyon, işletme içi uygulamalarda, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir

Detaylı

MESLEK SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN ÖZELLİKLER FEN VE MÜHENDİSLİK ALANI MESLEKLERİNDEN BAZILARI

MESLEK SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN ÖZELLİKLER FEN VE MÜHENDİSLİK ALANI MESLEKLERİNDEN BAZILARI MESLEĞİNİZİ SEÇERKEN AŞAĞIDAKİ SORULARA CEVAP ARAYINIZ *Mesleğin Niteliği Nedir? *Çalışma ortamı nasıldır? *Mesleğe hazırlanma süreci nasıl ve ne kadar? *Mesleğe girmek için aranan özellikler nelerdir?

Detaylı

Tıpta Tecrübe ve Güç TIP FAKÜLTESİ

Tıpta Tecrübe ve Güç TIP FAKÜLTESİ Tıpta Tecrübe ve Güç TIP FAKÜLTESİ T I P F A K Ü L T E S İ Sağlık sektöründeki derin tecrübemizi profesyonel yönetici ve öğretim üyesi kadromuz ve mükemmel bir alt yapı ile birleştirdik. Öğrencilerimize

Detaylı

ERGOTERAPİ. Dr. Alev Kılıçoğlu

ERGOTERAPİ. Dr. Alev Kılıçoğlu ERGOTERAPİ Dr. Alev Kılıçoğlu Kelime Anlamı: Ergoterapi kelimesi Yunanca dan gelmektedir Ergon sözcüğü, iş, hareket, eylem, davranış, beceri, etkinlik anlamına gelir. Therapeia sözcüğü ise bakım, iyileşme,

Detaylı

Ürün Geliştirme. Oğuz ALTAY Satış Direktörü

Ürün Geliştirme. Oğuz ALTAY Satış Direktörü Ürün Geliştirme Oğuz ALTAY Satış Direktörü 3 Boyutlu Teknolojiler Mühendislik ve Simülasyon 20 Yılı aşkın tecrübe Yurtiçi ve yurtdışında 4 ofis Teknoloji uygulama merkezleri 50 nin üzerinde Personel ISO

Detaylı

«yeni nesil ticaret» ve 2015 uygulamalarımız

«yeni nesil ticaret» ve 2015 uygulamalarımız «yeni nesil ticaret» ve 2015 uygulamalarımız Bursa Eticaret ve Dijital Pazarlama Konferansı Hilton Hotel, 30.12.2014 Tolga YÜCEL Yönetim Kurulu Danışmanı www.bilginet.com.tr Sektör bağımsız yaklaşık 3.000

Detaylı

7. D Ö N E M H İ P N O Z E Ğ İ T İ M İ. 21-22-23 Eylül 2012. www.hipnoz.com www.psikoterapi.org www.psikoterapi.com

7. D Ö N E M H İ P N O Z E Ğ İ T İ M İ. 21-22-23 Eylül 2012. www.hipnoz.com www.psikoterapi.org www.psikoterapi.com 7. D Ö N E M H İ P N O Z E Ğ İ T İ M İ 21-22-23 Eylül 2012 www.hipnoz.com www.psikoterapi.org www.psikoterapi.com Hipnoz Eğitimi, sağlık alanında çalışan uzmanların, tanı ve tedavi amaçlı olarak kullanabilecekleri

Detaylı

MEME KANSERİ Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür.

MEME KANSERİ Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür. MEME KANSERİ { Erken tanı konulduğunda şifa şansı son derece yüksek bir kanser türüdür. Meme Kanserinde Erken Tanı İçin Ne Yapılmalı? 20 yaşından sonra tüm kadınlar ayda bir kez memenin yumuşak olduğu

Detaylı

Endüstri 4.0 Ahmet Furkan GİRGİN. Emrah BİLGİÇ

Endüstri 4.0 Ahmet Furkan GİRGİN. Emrah BİLGİÇ Endüstri 4.0 Ahmet Furkan GİRGİN Emrah BİLGİÇ Volkswagen Endüstri 4.0 https://www.youtube.com/watch?v=jtl8w6yajds TARİH BOYUNCA ENDÜSTRİ 4 İLE BİRLİKTE DÖRT BÜYÜK ENDÜSTRİYEL DEVRİM YAŞANMIŞTIR. Su ve

Detaylı

Ameliyatsız Yüz Gerdirme ve Vücut Şekillendirme

Ameliyatsız Yüz Gerdirme ve Vücut Şekillendirme REFLEX Robot Teknolojisi ACE Aktif Soğutma Teknolojisi İnce Kartuş Tasarımı Uzatılmış Kullanım Ömrü Yüz ve Vücut İşlemleri Ameliyatsız Yüz Gerdirme ve Vücut Şekillendirme Teknik Veri Genel Özellikler Voltaj

Detaylı

ROBOTİK PROSTAT AMELİYATI

ROBOTİK PROSTAT AMELİYATI ROBOTİK PROSTAT AMELİYATI Robotik prostat ameliyatları hakkında merak edilen soruları Prof. Dr. Haluk Akpınar yanıtlıyor. GİRİŞ Organa sınırlı prostat kanserini farklı yöntemler ile tedavi etmek olasıdır.

Detaylı

GÜZEL SANATLAR (Resim, Müzik vb) S

GÜZEL SANATLAR (Resim, Müzik vb) S TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS PLANI ANATOMİ 6703101 2 0 2 Z 5 TÜRK DİLİ I 6703109 2 0 2 Z 2 YABANCI DİL I 6703110 2 0 2 Z 2 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 6703114 2 0 2 Z 2 GENEL BİYOLOJİ

Detaylı

BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. Dijitalleşme Süreçleri. Arzu Çelik

BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. Dijitalleşme Süreçleri. Arzu Çelik BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Dijitalleşme Süreçleri Arzu Çelik Batı Karadeniz Bölgesinde Ormanları ve gölleri ünlü Doğanın ocağı, İstanbul ve Ankara arasında Kısaca Tabiatın Kalbi Bolu Bolu AİBÜ İzzet Baysal

Detaylı

Bilgisayar Grafiği. Volkan KAVADARLI

Bilgisayar Grafiği. Volkan KAVADARLI Bilgisayar Grafiği Volkan KAVADARLI 11011032 Bilgisayar Grafiği? Özel bir grafik donanımı ve yazılımının yardımıyla bir bilgisayar tarafından görüntü verisinin temsilini kullanarak oluşturulmuş görüntüler.

Detaylı

PAZARLAMA YÖNETİMİ Şubat 2018

PAZARLAMA YÖNETİMİ Şubat 2018 Şubat 2018 Geçmişten günümüze pazarlama hangi evrelerden geçti? Pazarlama stratejisinin adımları nelerdir? Tüketici çeşitleri ve satın almaya etki eden faktörler nelerdir? Pazarlama yönetiminde trendler

Detaylı

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama İçerik Giriş Proje nedir? Sorun ve hedef analizi Örnek 2 Giriş 3 Proje nedir? Proje, Bir sorunu

Detaylı

1 - NESNELERİN İNTERNETİ

1 - NESNELERİN İNTERNETİ Mobil cihazlar, uygulamalar, sosyal medya ve bağlantı teknolojilerinin birbirine bağlı biçimde yükselişi geçtiğimiz yıl hız kesmedi ve görünen o ki 2017 ye de en önemli yenilikleri bu alanlarda göreceğiz.

Detaylı

Uygulama (Saat/Hafta) Tıp, Bilişim ve Bilgi Felsefesi SEC152 1 2 0 2. Yarıyılı

Uygulama (Saat/Hafta) Tıp, Bilişim ve Bilgi Felsefesi SEC152 1 2 0 2. Yarıyılı Dersin Adı Kodu Yarıyılı Ders (Saat/Hafta) (Saat/Hafta) Tıp, Bilişim ve Bilgi Felsefesi SEC152 1 2 0 2 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Seviyesi Lisans Dersin Koordinatörü

Detaylı

#GelecekGüzelGelecek İNSAN

#GelecekGüzelGelecek İNSAN #GelecekGüzelGelecek İNSAN 3.0 T-İNSAN #GELECEKLEGELECEKLER VE GELMEYE BAŞLADILAR OMEGA YUNAN ALFABESİNİN SON HARFİ BİRİNCİ FAZ YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞÜ YILDA %9 GELENEKSEL SAATTE %9 - MECHANICAL TURK

Detaylı

ArchiCAD, Graphisoft tarafından mimarlar için üretilen 3B BDT (Bilgisayar Destekli Tasarım - Computer Aided Design / CAD) yazılımıdır.

ArchiCAD, Graphisoft tarafından mimarlar için üretilen 3B BDT (Bilgisayar Destekli Tasarım - Computer Aided Design / CAD) yazılımıdır. Hakkımızda 1999 yılında bilişim teknolojileri alanında eğitim vermek amacıyla kurulan Bilişim Eğitim Merkezi temellerini istihdam ve verimlilik odaklı bir yapı üzerinde atmış ve verdiği eğitimlerle Türkiye

Detaylı

SANATORYUM ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: Hastanemizin kuruluş düşüncesi 1930 lu yıllara dayanmaktadır. Toraks Bülteni 33

SANATORYUM ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: Hastanemizin kuruluş düşüncesi 1930 lu yıllara dayanmaktadır. Toraks Bülteni 33 ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: SANATORYUM Vefatından birkaç sene öncesinde Atatürk, yaverlerinden Cevat Abbas Bey in köşküne sık sık gelir ve hastanemizin şu an bulunduğu tepeden Ankara yı seyredermiş.

Detaylı

SAĞLIKTA AKTİF İZLEME

SAĞLIKTA AKTİF İZLEME SAĞLIKTA AKTİF İZLEME EKSİK PARÇA! Ekahau, herhangi bir özel donanıma gerek olmaksızın, standart Wi Fi kablosuz LAN ağ lara yer belirleme özelliğini ekliyor. İZLEME NEDEN? - Şu anda nerede? - Personel

Detaylı

Op.Dr. A.Güven Akıncı. Avrasya Hospital Başhekim Yrd.

Op.Dr. A.Güven Akıncı. Avrasya Hospital Başhekim Yrd. Op.Dr. A.Güven Akıncı Avrasya Hospital Başhekim Yrd. İnnovation: yenileşim karlılık getiren farklılaşma anlamına gelmektedir. Yani yaratıcılığın ticari ustalıkla birleştirilmesidir. SAĞLIK TURİZMİNDE İNOVASYON

Detaylı

Herkes bir yerden başlar...

Herkes bir yerden başlar... Herkes bir yerden başlar... Başlıklar 1. Robot Akademide Neler Yapıyoruz. 2. Neden Robotik! 3. Derslerimizi Nasıl Planlıyoruz. 4. Öğrencilerimizin Kazanımları Nelerdir.? 5. Her Öğrencimiz Bizim İçin Değerlidir.

Detaylı

AVATARLARIN KULLANILABİLECEĞİ ALANLARA ÖRNEKLER

AVATARLARIN KULLANILABİLECEĞİ ALANLARA ÖRNEKLER TURKISH AVATARS AVATARLARIN KULLANILABİLECEĞİ ALANLARA ÖRNEKLER Farklı seviyelerde yetkinlik ve becerilerin değerlendirilmesi Simülasyon bazlı eğitimler; örnek olarak, satış, liderlik, müşteri hizmetleri,

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Psikiyatri (Seçmeli) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç.

Detaylı

Neden Kodlama Eğitimi?

Neden Kodlama Eğitimi? Kodlama Eğitimi Neden Kodlama Eğitimi? Gençler ileride hangi mesleği seçerlerse seçsinler, artık onlardan teknolojiye hakim olmaları bekleniyor. Günümüzün dijital dünyasında kodlama; matematik ve okuma-yazma

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL HASTANELER YÖNETMELĐĞĐ

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL HASTANELER YÖNETMELĐĞĐ 2. BÖLÜM: HĐZMET BĐRĐMLERĐNE ESAS BĐLGĐLER HĐZMET BĐRĐMLERĐNE ESAS BĐLGĐ VE BELGELER 1- genelinde hijyene uygun temizlik ve bakım sağlanmış mı (uygun olmayan birimler açıkça belirtilecektir) 2-Acil ünitesi

Detaylı

Değerli Misafirlerimiz/

Değerli Misafirlerimiz/ 1 Değerli Misafirlerimiz/ Bugünkü toplantımızı,/ Endüstri 4.0 ın tanıtımını yapmak,/ bu yeni süreç hakkında bilgi paylaşımında bulunmak/ ve farkındalık yaratmak amacıyla düzenlemiş bulunuyoruz./ Bu organizasyonun

Detaylı

Bilgi Çağında Kütüphane

Bilgi Çağında Kütüphane Bilgi Çağında Kütüphane Gürcan Banger 27 Mart 2006 Yunus Emre Kültür Merkezi Değişen Dünya 1950 li yıllara kadar üretim için sermaye, işgücü, enerji ve hammadde önemli girdiler olarak kabul ediliyordu.

Detaylı

Frozen-Time Eşzamanlı Fotoğraf Çekim ve Greenbox Video Oluşturma Sistemi

Frozen-Time Eşzamanlı Fotoğraf Çekim ve Greenbox Video Oluşturma Sistemi Gravi Bilişim Teknolojileri ve Danışmanlık Ltd. Şti. Frozen-Time Eşzamanlı Fotoğraf Çekim ve Greenbox Video Oluşturma Sistemi 1 Hakkımızda Gravi Bilişim Teknolojileri ve Danışmanlık Ltd. Şti., 2010 yılında

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD Çalışmalarda birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran hastalardaki psikiyatrik hastalık sıklığı, gerek değerlendirme ölçekleri kullanılarak

Detaylı

Teknolojinin Hemşirelik Mesleği ve Hasta Bakımına Yansımaları

Teknolojinin Hemşirelik Mesleği ve Hasta Bakımına Yansımaları Teknolojinin Hemşirelik Mesleği ve Hasta Bakımına Yansımaları Hazırlayan: Uzm. Hem. Serpil İSABETLİ*, Uzm. Hem. Berfu ŞENGÖZ** *Acıbadem Maslak Hastanesi, Hasta Bakım Sorumlu Hemşiresi **Acıbadem Sağlık

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

Sağlık Hizmetlerinde Yeni Rakip: Hastalar ve İnternet

Sağlık Hizmetlerinde Yeni Rakip: Hastalar ve İnternet Sağlık Hizmetlerinde Yeni Rakip: Hastalar ve İnternet Elif Perihan ÖNCEL İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Antalya - 2018 Z kuşağı İnternet ( Interconnected

Detaylı

Windows 10 ve Yenilikçi Mobil Cihazlar

Windows 10 ve Yenilikçi Mobil Cihazlar Windows 10 ve Yenilikçi Mobil Cihazlar WINDOWS 10 ile Geleceğe Hazır Mısınız? Selcen Arslan Windows Cihazları Çözüm Uzmanı sturkben@microsoft.com Parolalar artık yeterince güvenli değil Kurumlardan neler

Detaylı

etailer Kit IdeaCentre Y Lenovo Kurum İçi. Tüm hakları saklıdır.

etailer Kit IdeaCentre Y Lenovo Kurum İçi. Tüm hakları saklıdır. etailer Kit IdeaCentre Y900 Ideacentre Y900 etailer Kit'e dahil edilenler Önerilen nüsha (Özet, Genel Bakış, Temel Özellikler) Fotoğraf Kılavuzu 3 Boyutlu model 2 Önerilen nüsha Özet Ürünü hızlıca tanıtmak

Detaylı

2018 Küresel Dijital Operasyonlar Çalışması. Sadece PwC müşterisinin yararlanması ve kullanımına yönelik gizli bilgi

2018 Küresel Dijital Operasyonlar Çalışması. Sadece PwC müşterisinin yararlanması ve kullanımına yönelik gizli bilgi 2018 Küresel Dijital Operasyonlar Çalışması 1 İçerik 2018 Küresel Dijital Operasyonlar Çalışması - Genel Bilgiler! 2018 Küresel Dijital Operasyonlar Çalışması nın Kilit Mesajları Dijital Operasyonlar Yol

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODA PORTFOLYOSU KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODA PORTFOLYOSU KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODA PORTFOLYOSU KURS PROGRAMI ANKARA 2012 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN DAYANAĞI PROGRAMIN DÜZEYİ

Detaylı

Emin ÇALIKLI. Kanal Satış Direktörü

Emin ÇALIKLI. Kanal Satış Direktörü Emin ÇALIKLI Kanal Satış Direktörü 100 YILA YAKLAŞAN TARİHİYLE FUJİTSU GLOBAL Amerika 8,000 Asya EMEIA 18,000 29,000 Japonya 100,000 Okyanusya 4,000 TOKYO, JAPONYA Ana Merkez 1935 Kuruluş TATSUYA TANAKA

Detaylı

SANAL GERÇEKLİK. Reklamcılık için ne ifade ediyor? Kaynak: thinkwithgoogle

SANAL GERÇEKLİK. Reklamcılık için ne ifade ediyor? Kaynak: thinkwithgoogle SANAL GERÇEKLİK Reklamcılık için ne ifade ediyor? Kaynak: thinkwithgoogle Sanal gerçeklik içeren bir gelecek reklamcılık, yaratıcılık ve hikaye anlatıcılığı için ne anlama geliyor? Sanal gerçekliğe olan

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

GELECEK ÖNGÖRÜLERİ- 2012

GELECEK ÖNGÖRÜLERİ- 2012 GELECEK ÖNGÖRÜLERİ- 2012 Kırılma Noktaları Hyperconnectivity (Aşırı bağlantılılık) Etkileyeceği alanlar: Organizasyon şekilleri, yapıları, liderlik anlayışı Alışveriş ve satın alma alışkanlıkları Şehir

Detaylı

Üreterorenoskopide Eğitim Modelleri. Doç. Dr. İlker Seçkiner Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı

Üreterorenoskopide Eğitim Modelleri. Doç. Dr. İlker Seçkiner Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Üreterorenoskopide Eğitim Modelleri Doç. Dr. İlker Seçkiner Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Yeterlilik Bilgi Davranış Beceri Cerrahi eğitimde ek olarak: El-göz koordinasyonu;

Detaylı

ELVANKÖY İMKB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI

ELVANKÖY İMKB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI ELVANKÖY İMKB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI 1 ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Sağlık hizmetlerinin görünen yüzü hastaneler ve hekimler olmakla birlikte, her ferdi

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Psikiyatri (Zorunlu) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç.

Detaylı

Ayşe Devrim Başterzi. Son iki senedir ilaç endüstrisi ve STO ile araştırmacı, danışman ya da konuşmacı olarak herhangi bir çıkar çatışmam yoktur.

Ayşe Devrim Başterzi. Son iki senedir ilaç endüstrisi ve STO ile araştırmacı, danışman ya da konuşmacı olarak herhangi bir çıkar çatışmam yoktur. Ayşe Devrim Başterzi Son iki senedir ilaç endüstrisi ve STO ile araştırmacı, danışman ya da konuşmacı olarak herhangi bir çıkar çatışmam yoktur. Epidemiyoloji ve eğitim mi? Eğitim ve epidemiyoloji mi?

Detaylı

Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar

Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar Doç. Dr. Bülent ELBASAN Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Rehabilitasyon Bölümü FİZYOTERAPİ REHABİLİTASYON Amaç: Duruş, hareket

Detaylı

Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni

Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni Yardımcısı Değerli Meslektaşlarımız Derneğimizin olağan genel kurul toplantısı..tarihinde yapıldı. Yönetim Kurulu (2012-2014) () Filiz ÖĞCE ( Yardımcısı)

Detaylı